Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24)"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: E-post: Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24) Ärendet Den tillsatta utredningen om en kommunallag för framtiden överlämnade den 23 mars 2015 sitt betänkande " En kommunallag för framtiden." till regeringen. Utredningen har haft i uppdrag att föreslå en modernisering av kommunallagen. Utgångspunkter för uppdraget har bland annat varit att kommunallagen även fortsättningsvis ska vara en ramlag och utgå från ett medborgarperspektiv. Den nya kommunallagen föreslås träda i kraft den 1 januari Den nya lagen föreslås få 13 kapitel. Anställda och medborgare lyfts fram och får egna kapitel samt även kapitel 10, som tidigare inrymdes i kapitel 3. 1 kap. Grunderna för den kommunala verksamheten 2 kap. Kommunala angelägenheter 3 kap. Kommunernas och landstingens organisation och verksamhetsformer 4 kap. Förtroendevalda 5 kap. Fullmäktige 6 kap. Styrelsen och övriga nämnder 7 kap. Anställda 8 kap. Medborgarna 9 kap. Kommunal samverkan 10 kap. Överlämnande av kommunala angelägenheter 11 kap. Ekonomisk förvaltning 12 kap. Revision 13 kap. Laglighetsprövning Kommunstyrelsen har begärt stadsdelsnämndens yttrande över förslaget till ny kommunallag. Yttrandet ska vara inkommet senast Förvaltningen koncentrerar sig i sitt yttrande på områden som bedöms påverka nämnderna och dess arbete. En sammanfattning av det nya lagförslaget finns i bilaga. Hela betänkandet finns att läsa på riksdagens hemsida Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att som eget yttrande översända förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 1(4)

2 Förvaltningens synpunkter Organisationsfrågor Kommunstyrelsens ställning stärks Fullmäktige föreslås besluta att kommunstyrelsen ska kunna besluta om vissa frågor som rör andra nämnders verksamhet. Det ska dock inte gälla nämndernas myndighetsutövning eller ärenden som i övrigt rör enskilda. Enligt utredningens uppfattning behöver förutsättningarna för en tydlig styrning av verksamheten i kommuner och landsting förbättras. En lämplig väg att gå är att tydliggöra kommunstyrelsens roll gentemot de övriga nämnderna. Styrelsen bör ges bättre möjligheter att styra och samordna den kommunala verksamheten. Tanken är att styrelsen som det ledande organet ska kunna anlägga ett helhetsperspektiv på verksamheten och ibland kan det krävas att den kan fatta beslut som påverkar andra nämnder. Styrelsens beslutanderätt ska gälla vissa, av fullmäktige, särskilt angivna förhållanden. Det rör sig alltså inte om en generell beslutanderätt. Fullmäktige ska exempelvis kunna ange att kommunstyrelsen ska kunna fatta övergripande ekonomiska beslut eller ett generellt beslut om anställningsstopp. Om styrelsen fattar ett beslut som rör en viss nämnd, blir styrelsen ansvarig för det beslutet. I övrigt behåller nämnden sitt verksamhetsansvar. Förvaltningen menar att det ändå kan uppstå gränsdragningsproblem kring ansvaret. Om exempelvis kommunstyrelsen fattar beslut om anställningsstopp, kan detta i förlängningen indirekt påverka förvaltningens myndighetsutövning, vilket enligt förslaget skulle vara undantaget det som kommunstyrelsen kan fatta beslut om. Förvaltningen föreslår att förslaget avstyrks. Program om mål och riktlinjer En skyldighet för kommunfullmäktige att varje mandatperiod anta ett program för mål och riktlinjer för uppföljning av verksamhet som bedrivs av privata utförare har införts och trätt i kraft. Kommunfullmäktige i Göteborg har ännu inte antagit ett sådant program. I betänkandet föreslås att programskyldigheten även utvidgas till kommunens egen verksamhet. Förvaltningen menar att nämnderna redan har en väl utvecklad intern kontroll och uppföljning av den egna verksamheten samt rapportering av densamma till styrelsen/nämnden samt kommunstyrelsen. Om ett program ska antas bör det så långt det går fasas in i ordinarie uppföljning för att undvika otydlig ledning och styrning. Förvaltningen föreslår att förslaget avstyrks. Delegation Nämnden ska bestämma om i vilken utsträckning beslut som fattats med stöd av delegation ska anmälas till den. Beslut som inte anmäls ska protokollföras särskilt om beslutet får överklagas genom laglighetsprövning. Förvaltningen bedömer att förslaget inte medför någon förenkling eller administrativ lättnad för nämndernas arbete. Förvaltningen föreslår att förslaget avstyrks. Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 2(4)

3 Betänkandet föreslår också att det införs en möjlighet för nämnderna att delegera beslutanderätt till sitt presidium. Förslaget innebär endast en möjlighet för kommuner och landsting att delegera, inte någon skyldighet. Exempel på beslut som skulle kunna delegeras till ett nämndpresidium är enligt betänkandet sådana beslut där nämnden redan är överens i stora drag om det sakliga innehållet och där beslutet endast är en formalitet. Det kan till exempel handla om situationer där man vid nämndsammanträdet saknar vissa slutgiltiga uppgifter eller handlingar. Det kan gälla både brådskande och icke-brådskande ärenden där nämnden redan fattat ett inriktningsbeslut. Förvaltningen menar att delegationen i detta avseende måste förtydligas vad avser om det ska vara en generell delegation eller om den ska specificeras till vissa enskilda beslut. Ett presidiums beslutsförhet bör också klargöras, exempelvis om ordföranden ska ha utslagsröst vid lika röstetal, vilket i princip innebär att ordföranden i så fall själv fattar beslut i olika ärenden. Förvaltningen föreslår att nämnden för närvarande inte tar ställning till förslaget. Utvidgat medlemskap Företag med fast driftställe och ideella föreningar föreslås i lagförslaget bli kommunmedlemmar. I utredningens direktiv anför regeringen följande angående medlemskap i kommun och landsting samt talerätt vid laglighetsprövning: Sedan införandet av kommunallagen har det skett förändringar i samhället och i omvärlden, bl.a. har privata utförare getts tillträde till allt fler offentliga verksamhetsområden, EU-medlemskapet har medfört regler om statsstöd och konkurrens, marknadsaktörerna och medborgarna har blivit allt mer rörliga geografiskt etc. Det finns mot denna bakgrund skäl att, bland annat i ett företagarperspektiv, på nytt överväga vilka som ska ha rätt att överklaga kommunala beslut. Genom förslaget vidgas alltså rätten att begära laglighetsprövning till företag med fast driftställe och ideella föreningar med verksamhet lokalt. Prövningen vid ett överklagat beslut kan bara leda till att beslut som innehåller formella felaktigheter kan undanröjas. Förvaltningen menar att om man låter överklagandemöjligheten utvecklas till ett verktyg för tydliga partsintressen, kommer detta att leda i en helt annan riktning än vad som är nuvarande kommunallags intention, som är en form av medborgartalan. Förslaget kan leda till ett ökat antal överklaganden och därmed bromsa lokala beslutsprocesser. Den som är part i ett kommunalt beslut har möjlighet att överklaga beslutet med förvaltningsbesvär. Förvaltningen föreslår att förslaget avstyrks. Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 3(4)

4 Den kommunala anslagstavlan digitaliseras Varje kommun och landsting ska på sin webbplats ha en elektronisk anslagstavla, som ska vara lättillgänglig och kunna särskiljas från övrigt innehåll på webbplatsen. Kommuner och landsting ska även i sina lokaler eller på annan plats ge allmänheten möjlighet att ta del av innehållet på anslagstavlan. Förvaltningen menar att detta är ett bra förslag och en del i den digitala utvecklingen. En elektronisk kommunal anslagstavla ökar tillgängligheten för medborgarna och skyddar i högre grad mot åverkan och manipulering. Förvaltningen föreslår att förslaget tillstyrks. Övrigt Försöksverksamhet med majoritetsstyre I anslutning till förslaget till ny kommunallag föreslås en lag om försöksverksamhet med majoritetsstyre i kommuner och landsting under mandatperioden Beslut att tillämpa systemet måste ske senast den 31 december året före år för ordinarie val. Beslutet ska fattas av en kvalificerad majoritet av fullmäktige. Kommunfullmäktige ska således utse en kommunstyrelse med enbart representanter för majoriteten. Fullmäktige ska genom ett reglemente garantera insyn för de partier som finns representerade i fullmäktige men som inte har ledamöter i kommunstyrelsen. Förvaltningen menar att konsekvenserna av ett beslut om försök med majoritetsstyre bör belysas, framför allt vad avser hur lagen påverkar nämndernas arbete. Förvaltningen föreslår att nämnden för närvarande inte tar ställning till förslaget. Samverkan Information i Förvaltningens SamverkansGrupp Stadsdelsförvaltning Östra Göteborg Ulla-Carin Olsson Stadsdelsdirektör Åsa Svensson Utvecklingschef Bilaga: Sammanfattning av lagförslaget. Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 4(4)

5

6

7

8

9

10

11

12

Svar på remiss En kommunallag för framtiden

Svar på remiss En kommunallag för framtiden 1(5) Kommunstyrelsen Svar på remiss En kommunallag för framtiden Ärendet Utredningen En kommunallag för framtiden har överlämnat sitt slutbetänkande (SOU 2015:24) den 23 mars 2015. Betänkandet utgör en

Läs mer

Yttrande över remissen om kommunallagen - En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24

Yttrande över remissen om kommunallagen - En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Stöd & Process 2015-09-03 Solveig Jusélius 08-590 972 38 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2015:220 Solveig.Juselius@upplandsvasby.se Kommunstyrelsen Yttrande över remissen om kommunallagen - En kommunallag för

Läs mer

Kommunallagen. förbundsjurist Lena Dalman

Kommunallagen. förbundsjurist Lena Dalman Kommunallagen förbundsjurist Lena Dalman Ny kommunallag SFS 2017:725 Prop. 2016/17:171 I kraft 2018-01-01 Kommunallagen (1991:900) och lagen (1970:462) om vissa anslag på kommunens anslagstavla upphävs

Läs mer

Yttrande över betänkande En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

Yttrande över betänkande En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Datum 2015-10-07 Diarienummer 150319 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkande En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

En kommunallag för framtiden - SOU 2015:24 (dnr Fi2015/1581) Dnr KS15/

En kommunallag för framtiden - SOU 2015:24 (dnr Fi2015/1581) Dnr KS15/ Finansdepartementet 103 33 Stockholm En kommunallag för framtiden - SOU 2015:24 (dnr Fi2015/1581) Dnr KS15/123-100 Ekerö kommuns synpunkter Inledning Ekerö kommun är generellt sett positiv till förslaget

Läs mer

En kommunallag för framtiden

En kommunallag för framtiden En kommunallag för framtiden Del A Slutbetänkande av Utredningen om en kommunallag för framtiden Stockholm 2015 SOU 2015:24 Sammanfattning Den kommunala verksamheten har förändrats Sedan den nuvarande

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Helena Linde, avdelningen för juridik Introduktion - en översikt och något om vad som händer nu 1. Organisationsfrågorna 2. EU-rätten 3. Medlemskapet 4. Laglighetsprövningen

Läs mer

Sammanfattning Den kommunala verksamheten har förändrats Sedan den nuvarande kommunallagen trädde i kraft 1992 har samhället genomgått stora förändringar. Urbaniseringen har fortsatt liksom it-utvecklingen.

Läs mer

Remissvar En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

Remissvar En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KS 20:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:260-032 2015-09-16 1/2 Handläggare Josefin Winnfors Tel. 0152-291 61 Kommunstyrelsen Remissvar En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Förslag till

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-04-21 Fi2015/1581 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Sammanfattande bedömning Den särskilde utredaren

Läs mer

Utredningen om en kommunallag för framtiden

Utredningen om en kommunallag för framtiden Utredningen om en kommunallag för framtiden Johan Höök särskild utredare En totalöversyn av kommunallagen Parlamentarisk referensgrupp Expertgrupp och referensgrupp för organisationer och näringsliv Slutbetänkande

Läs mer

Datum Finansdepartementet: Betänkandet Vital kommunal demokrati (SOU 2012:30)

Datum Finansdepartementet: Betänkandet Vital kommunal demokrati (SOU 2012:30) KS 4 5 SEPT 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2012-08-20 Diarienummer KSN-2012-0766 Kommunstyrelsen Finansdepartementet: Betänkandet Vital kommunal demokrati (SOU 2012:30) Förslag

Läs mer

En ny kommunallag SFS 2017:725. Helena Linde, förbundsjurist, SKL

En ny kommunallag SFS 2017:725. Helena Linde, förbundsjurist, SKL En ny kommunallag SFS 2017:725 Helena Linde, förbundsjurist, SKL Struktur och modernisering. Styrning och ledning Instruktion för direktören. Anställda Frivillig möjlighet att stärka styrelsens ställning

Läs mer

Styrelsen får en stärkt ställning i förhållande till övriga nämnder (5.5)

Styrelsen får en stärkt ställning i förhållande till övriga nämnder (5.5) REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2015-10-26 KST 2015/296 Ert datum Ert diarienr 2015-04-21 Fi2015/1581 Finansdepartementet 103 33 Stockholm En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Kammarrätten har

Läs mer

Organisationsfrågor. 5. Program om mål och riktlinjer 2015-02-24 1 (12) Juridiska avdelningen Helena Linde

Organisationsfrågor. 5. Program om mål och riktlinjer 2015-02-24 1 (12) Juridiska avdelningen Helena Linde 2015-02-24 1 (12) Juridiska avdelningen Helena Linde Utredningen En kommunallag för framtiden som letts av den särskilde utredaren Johan Höök överlämnar sitt slutbetänkande den 31 mars 2015. Under arbetets

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2015-10-08 Dnr 1501464. Remiss. En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

YTTRANDE. Datum 2015-10-08 Dnr 1501464. Remiss. En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2015-10-08 Dnr 1501464 1 (6) Remiss. En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) har beretts möjligheter

Läs mer

En kommunallag för framtiden

En kommunallag för framtiden En kommunallag för framtiden Lund 2 december 2015 Anna Sandborgh Anna.s@publicpartner.se 070/5494311 Public Partner Hornsgatan 1, 118 46 Stockholm www.publicpartner.se Utredningen En kommunallag för framtiden

Läs mer

En kommunallag för framtiden

En kommunallag för framtiden En kommunallag för framtiden SOU 2015:24 Kammarrättsråd Eva Edwardsson, expert i utredningen 1 Utredningen En kommunallag för framtiden Utredningsarbete från oktober 2012 till mars 2015 Särskild utredare

Läs mer

Bättre tillgång till kommunala föreskrifter (Ds 2011:24).

Bättre tillgång till kommunala föreskrifter (Ds 2011:24). PM 2011:149 RI (Dnr 001-1543/2011) Bättre tillgång till kommunala föreskrifter (Ds 2011:24) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 11 november 2011 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

En ny kommunallag SFS 2017:725. Helena Linde, förbundsjurist, SKL

En ny kommunallag SFS 2017:725. Helena Linde, förbundsjurist, SKL En ny kommunallag SFS 2017:725 Helena Linde, förbundsjurist, SKL Resultatet av ett långt arbete och en del återstår Vital kommunal demokrati (prop.2013/14:5) Privata utförare insyn och kontroll (SOU 2013:53)

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Beslutad av kultur- och fritidsnämnden 27 april 2017. Aktualiseras av nämnden i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt

Läs mer

Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra Göteborg

Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-01-09 Diarienummer: N132-0012/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Arbetsordning för stadsdelsnämnden Östra

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Delegationsordning för servicenämnden

Delegationsordning för servicenämnden Delegationsordning för servicenämnden Beslutad av servicenämnden den 23 november 2016. Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt Med

Läs mer

Svedala Kommuns 4:02 Författningssamling 1 (6)

Svedala Kommuns 4:02 Författningssamling 1 (6) Författningssamling 1 (6) Delegationsförteckning för valnämnden Antagen av valnämnden 2017-11-28, 11. Gäller från 2018-01-01 Inledning Delegation av beslutanderätt Enligt 6 kap 37 kommunallagen (2017:725)

Läs mer

Utredningen om en kommunallag för framtiden

Utredningen om en kommunallag för framtiden Utredningen om en kommunallag för framtiden Johan Höök särskild utredare www.sou.gov.se En totalöversyn av kommunallagen Parlamentarisk referensgrupp Expertgrupp och referensgrupp för organisationer och

Läs mer

Delegationsordning för servicenämnden

Delegationsordning för servicenämnden Delegationsordning för servicenämnden Beslutad av servicenämnden den 30 januari 2019 Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt Med

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Det är upp till det beslutande organet att avgöra i vilken utsträckning man ska överlåta sin beslutsrätt. Möjligheterna att delegera beslutanderätten

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-29, 86 Dnr: KS 2015/112 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN KALLELSE SOCIALNÄMNDEN. Tid Onsdagen den 2 januari 2019 kl. 10:00 Plats Sessionssalen, stadshuset, plan 6

SOCIALNÄMNDEN KALLELSE SOCIALNÄMNDEN. Tid Onsdagen den 2 januari 2019 kl. 10:00 Plats Sessionssalen, stadshuset, plan 6 1 (6) SOCIALNÄMNDEN KALLELSE 2018-12-12 SOCIALNÄMNDEN Tid Onsdagen den 2 januari 2019 kl. 10:00 Plats Sessionssalen, stadshuset, plan 6 Är Du förhindrad att närvara meddelar Du nämndsekreterare Inge Cedergren

Läs mer

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Ändringar i revisorernas reglemente

Ändringar i revisorernas reglemente TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2017-09-21 KS 2017/0824 50044 Rev 2017-10-25 Kommunfullmäktige Ändringar i revisorernas reglemente Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Delegations- och verkställighetsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun

Delegations- och verkställighetsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun DELEGATIONS- OCH VERKSTÄLLIGHETSORDNING Delegations- och verkställighetsordning för kultur- och fritidsnämnden i Norrköpings kommun Diarienummer KFN 2015/0002 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden 2015-01-28.

Läs mer

Delegationsreglemente. Kommunstyrelsen

Delegationsreglemente. Kommunstyrelsen Delegationsreglemente Kommunstyrelsen Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar

Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar PROMEMORIA, VERSION 0.91 2018-09-13 1 (8) Juridiska avdelningen Johan Larsson Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar 1. Inledning Plan- och bygglagen (2010:900), PBL, ger

Läs mer

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen.

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (5) 2018-02-13 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Delegationsordning Förvaltningens förslag till

Läs mer

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) 2016-08-19 Ks 376/2016 Ert dnr: KU2016/00088/D Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kulturdepartementet har inkommit med en remiss till Örebro kommun gällande betänkandet

Läs mer

Förtroendevaldas möjlighet att vara föräldralediga eller sjukskrivna (8.5.2)

Förtroendevaldas möjlighet att vara föräldralediga eller sjukskrivna (8.5.2) Sid 1 (5) Yttrande Ert dnr KU2016/0088/D Vårt dnr 16KS128-8 2016-05-16 Kulturdepartementet Enheten för demokrati och det civila samhället 103 33 Stockholm Remissyttrande Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Läs mer

Yttrande över remiss Ny kommunallag. KS

Yttrande över remiss Ny kommunallag. KS Beslutsförslag 2015-11-03 FALKENBERG Kommunstyrelseförvaltningen Kanslienheten Marie Pettersson Yttrande över remiss Ny kommunallag. KS 2015-174 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar 1 Godkänna

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om en kommunallag för framtiden (Fi 2012:07) Dir. 2013:100

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om en kommunallag för framtiden (Fi 2012:07) Dir. 2013:100 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om en kommunallag för framtiden (Fi 2012:07) Dir. 2013:100 Beslut vid regeringssammanträde den 14 november 2013 Sammanfattning Regeringen beslutade den

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnd

Reglemente för krisledningsnämnd Styrdokument Dokumenttyp Reglemente för krisledningsnämnden Diarienr 2014/KS0371 Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-12-10 120 Gäller fr o m 2015-01-01 Ansvarig Kanslichefen Följs upp 2018 eller vid behov

Läs mer

En kommunallag för framtiden

En kommunallag för framtiden 2015-02-24 1 (9) Juridiska avdelningen Helena Linde Anna Lindström En kommunallag för framtiden Utredningen En kommunallag för framtiden har överlämnat sitt slutbetänkande (SOU 2015:24) den 23 mars 2015

Läs mer

Sammanfattning. Den kommunala verksamheten har förändrats

Sammanfattning. Den kommunala verksamheten har förändrats Sammanfattning Den kommunala verksamheten har förändrats Sedan den nuvarande kommunallagen trädde i kraft 1992 har samhället genomgått stora förändringar. Urbaniseringen har fortsatt liksom it-utvecklingen.

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden med vidaredelegationer

Delegationsordning för valnämnden med vidaredelegationer Delegationsordning för valnämnden med vidaredelegationer Beslutsdatum 2018-02-15 Diarienummer 2018VALN/0003 Reviderat - Lagstadgat styrdokument? Ja Ersätter styrdokument - Uppföljning Löpande Ansvar Valnämnden

Läs mer

FÖRFATTNING Nämnden har det yttersta ansvaret för verksamheten. Därför ska beslut som fattas till följd av delegation alltid anmälas i nämnden.

FÖRFATTNING Nämnden har det yttersta ansvaret för verksamheten. Därför ska beslut som fattas till följd av delegation alltid anmälas i nämnden. FÖRFATTNING 1.3.6 Antagen av valnämnden 25, 2018 Delegationsordning för valnämnden Delegation och delegering Beslut i ärenden ska fattas av nämnden. Nämnd har enligt 6 kap 33-38 i Kommunallagen möjlighet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-11-14 161 KS 402/18 Nytt reglemente för krisledningsnämnden Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige

Läs mer

att beslut som fattas med stöd av vidaredelegation ska anmälas till förvaltningsdirektören som i sin tur anmäler besluten till nämnden,

att beslut som fattas med stöd av vidaredelegation ska anmälas till förvaltningsdirektören som i sin tur anmäler besluten till nämnden, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-12-17 Diarienummer 0431/14 Verksamhetsstöd Maria Wannerskog Telefon 031-367 90 01 E-post: maria.wannerskog@socialresurs.goteborg.se Delegationsordning 2015 Förslag till beslut

Läs mer

SALA ~ KOMMUN. En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) SALA KOMf-JlUN- lnk. il.h:i , Bilaga KS 2015/195/1

SALA ~ KOMMUN. En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) SALA KOMf-JlUN- lnk. il.h:i , Bilaga KS 2015/195/1 ..., Bilaga KS 2015/195/1 SALA ~ KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Carola Gunnarsson SALA KOMf-JlUN- Kommunstyre1sens förvaltning lnk. il.h:i -10-0 6 1 (7) En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Finansdepartementet

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Dnr 2016/269/003, Id 51286 Reglemente för valnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 170 2 3 INNEHÅLL VALNÄMNDENS UPPGIFTER 4 Sakområden 4 Processbehörighet 4 Rätt att ingå avtal 4 Rätt att

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN I ÄLMHULT KOMMUN

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN I ÄLMHULT KOMMUN Dokumentsdatum 1 (8) REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN I ÄLMHULT KOMMUN Dokumentsdatum 2 (8) Innehållsförteckning 1 Uppgift... 3 2 Ikraftträdande av krisledningsnämnden... 3 3 Brådskande ärende... 3 4

Läs mer

Kommittédirektiv. En kommunallag för framtiden. Dir. 2012:105. Beslut vid regeringssammanträde den 11 oktober 2012

Kommittédirektiv. En kommunallag för framtiden. Dir. 2012:105. Beslut vid regeringssammanträde den 11 oktober 2012 Kommittédirektiv En kommunallag för framtiden Dir. 2012:105 Beslut vid regeringssammanträde den 11 oktober 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en modernisering av kommunallagen (1991:900).

Läs mer

Ny delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Ny delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2017-04-11 KFN 2017/0074 50661 Kultur- och fritidsnämnden Ny delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Förslag till beslut Kultur-

Läs mer

Kommunal juridik Juridik- och kanslienheten

Kommunal juridik Juridik- och kanslienheten Kommunal juridik Juridik- och kanslienheten 2016-04-25 Innehåll kommunal juridik Kommunallagen Kommunens kompetens och organisation Beslutanderätt Förvaltningslagen Allmänna handlingar Offentlighet och

Läs mer

Delegationsordning. Tekniska nämnden

Delegationsordning. Tekniska nämnden 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Det är upp till det beslutande organet att avgöra i vilken utsträckning man ska överlåta sin beslutsrätt. Möjligheterna att delegera beslutanderätten

Läs mer

Länsförbunden Kommunalförbunden. Samverkan mellan kommuner underlättas och stimuleras

Länsförbunden Kommunalförbunden. Samverkan mellan kommuner underlättas och stimuleras Cirkulärnr: 1996:140 Diarienr: 1996/2646 Handläggare: Sektion/Enhet: Ingegärd Hilborn Datum: 1996-10-04 Mottagare: Rubrik: Kommunalrättssektionen Kommunstyrelsen Länsförbunden Kommunalförbunden Bilagor:

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (SFS 2006:544) reglerar kommunens organisation och befogenheter vid extraordinära händelser.

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Dnr KS

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Dnr KS Styrdokument Dokumenttyp: Program Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-08-30 Ansvarig: Bitr. Kommundirektör Revideras: Vart 4:e år, 2:a året i mandatperioden Följas upp: Årligen Program

Läs mer

Antagen av kultur- och fritidsnämnden 8/17

Antagen av kultur- och fritidsnämnden 8/17 Författning 1.3.3 Antagen av kultur- och fritidsnämnden 8/17 Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegation och delegering Beslut i ärenden ska fattas av nämnden. Nämnd har enligt 6 kap 33-38

Läs mer

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen.

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Dnr 1.1.-053-2019 Sida 1 (5) 2019-04-09 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2019-04-25 Delegationsordning Förvaltningens

Läs mer

Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun

Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2018-12-17, 116 Giltigt från 2019-01-01 Gemensamt reglemente för styrelsen och nämnderna i Köpings kommun

Läs mer

Regler för Demokratiberedningen

Regler för Demokratiberedningen Regler för Demokratiberedningen Antagen av Kommunfullmäktige 2018-11-21 146 Innehållsförteckning INLEDNING... 1 DEMOKRATIBEREDNINGENS VERKSAMHETSOMRÅDE... 1 INITIATIVRÄTT... 1 ANTAL LEDAMÖTER OCH ERSÄTTARE...

Läs mer

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53

Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll och insyn, SOU 2013:53 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-27 HSN 1308-0918 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden, Torsten Ibring 2013-09-03, p 20 Yttrande över betänkande Privata utförare Kontroll

Läs mer

Delegationsordning för äldrenämnden

Delegationsordning för äldrenämnden Äldrenämnden Bilaga 1 Avdelningen Utbildning och Dnr 111-776/2016 administration Sida 1 (6) 2016-11-22 1. Allmänt om delegering Nämnderna kan delegera sin beslutanderätt till en grupp förtroendevalda,

Läs mer

Ärendet Valnämnden föreslås anta delegations- och arbetsordning enligt bilaga.

Ärendet Valnämnden föreslås anta delegations- och arbetsordning enligt bilaga. une» KOMMUNLEDNINGS KONTORET Handläggare Datum Torkel Winbladh 2015-11-26 Valnämnden Delegations- och arbetsordning Förslag till beslut Valnämnden föreslås besluta att i enlighet med förslag anta valnämndens

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier PM 2012:90 RI (Dnr 013-772/2012) Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Delegering. Allmänt om delegering

Delegering. Allmänt om delegering Kultur- och fritidsförvaltningen Datum Sidan 1 av 6 Sid 2018-01-01 1 (6) Delegering Allmänt om delegering Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 90 Dnr 2006.197 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Registrator Professor Olle Lundin

Registrator Professor Olle Lundin Registrator 2017 Professor Olle Lundin Ur programmet Förvaltnings- och kommunalrätt i förändring vad gäller här och nu och vad kan vi förvänta oss härnäst? Reformbehovet i kommunallagen och vad det kan

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden i Överkalix kommun

Reglemente för krisledningsnämnden i Överkalix kommun Reglemente för krisledningsnämnden i Överkalix kommun Detta reglemente utgör styrdokument för kommunens organisation och befogenheter vid extraordinära händelser i fredstid enligt Lagen om kommuners och

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen

SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen 2016-05-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/178 Kommunstyrelsen SOU 2016:5; Låt fler forma framtiden Yttrande till regeringen Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande över SOU 2016:5;

Läs mer

Torbjörn Jerlerup (S) Karl-Gustav Stegermark (KD) Linda Hedlund, utredare Magnus Juhlin, plan-och byggchef Ulf Grandin, byggnadsinspektör

Torbjörn Jerlerup (S) Karl-Gustav Stegermark (KD) Linda Hedlund, utredare Magnus Juhlin, plan-och byggchef Ulf Grandin, byggnadsinspektör 8 1(11) Plats och tid Stadshuset, KS-rummet, plan 3, Borgholm, kl 10:00-10:15 ande ledamöter Joel Schäfer (S), ordförande Tomas Zander (C), 1:e vice ordförande Marcel Anthonie van Luijn (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Delegeringsordning för valnämnden. Beslutad , 4

Delegeringsordning för valnämnden. Beslutad , 4 Delegeringsordning för valnämnden Beslutad 2017-05-30, 4 2 av 6 Om delegering Vad innebär delegering av beslutanderätt? Delegering av beslutanderätt enligt kommunallagen innebär att rätten att besluta

Läs mer

Valnämndens delegationsordning ANTAGEN AV VALNÄMNDEN DEN 12 JUNI

Valnämndens delegationsordning ANTAGEN AV VALNÄMNDEN DEN 12 JUNI 2018 Valnämndens delegationsordning ANTAGEN AV VALNÄMNDEN DEN 12 JUNI 2018 47 1(11) Inledning Allmänt om delegation av beslut Delegationsordning I Nynäshamns kommun har kommunstyrelsens och de olika nämndernas

Läs mer

REGLEMENTE. Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare

REGLEMENTE. Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare REGLEMENTE Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare REGLEMENTE 2 1 Sammanfattning: I Håbo kommun finns ett kommunalråd och ett oppositionsråd samt gruppledare för respektive

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 95:1 Kf 116/1995 Dnr Ks 2012/132 Dnr 1995.348-102 REGLEMENTE FÖR VALBEREDNINGSNÄMNDEN I TOMELILLA KOMMUN Utöver vad som sägs i kommunallagen för nämnder

Läs mer

Nytt revisionsreglemente för Eskilstuna kommuns förtroendevalda revisorer

Nytt revisionsreglemente för Eskilstuna kommuns förtroendevalda revisorer Kommunstyrelsen 2018-10-29 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2018:378 Andreas Lindbom 016-710 54 80 1 (2) Kommunstyrelsen Nytt revisionsreglemente för Eskilstuna kommuns förtroendevalda revisorer

Läs mer

Utredningen om en kommunallag för framtiden

Utredningen om en kommunallag för framtiden Utredningen om en kommunallag för framtiden Johan Höök särskild utredare www.sou.gov.se En totalöversyn av kommunallagen Parlamentarisk referensgrupp Expertgrupp och referensgrupp för organisationer och

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Yttrande Demokratiutredningen - Låt fler forma framtiden!

Yttrande Demokratiutredningen - Låt fler forma framtiden! Kommunledningsförvaltningen Linn Carlsson, 0550-88 009 linn.carlsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-06-09 Ks/2016:66 Sida 1(4) Yttrande Demokratiutredningen - Låt fler forma framtiden! Förslag

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-01 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-01 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (6) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-09-01 LK/150039 Plats Sirius, kl. 09.00 12.00 Närvarande Frånvarande Särskilt inbjudna

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN sid 1 (8) DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN sid 2 (8) 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Barn- och utbildningsnämnden avgör i vilken utsträckning man ska överlåta sin

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57,

Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57, Datum Diarienummer 2010-04-29 KS-2009/1033 Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun Antaget av Kommunfullmäktige 57, 2010-04-29 Reglemente för revisorerna i Knivsta kommun I anslutning till allt som

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden

Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2018-06-14, 129 Reglemente för Tillväxt- och utvecklingsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och i förekommande fall annan lagstiftning gäller bestämmelserna i

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden

Delegationsordning för valnämnden Valnämnden Ärendenr: VN 2018/1 Fastställd: 2018-02-20 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Delegationsordning för valnämnden 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Generella bestämmelser för delegation

Läs mer

Riktlinjer för delegation 1

Riktlinjer för delegation 1 STYRDOKUMENT GRUNDDOKUMENT BILAGA L Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 1 januari 2007 Antagen: KF 246/2006 Riktlinjer för delegation 1 1 Allmänt Att "delegera" innebär att flytta över rätten

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet Christofer Nilsson kommunsekreterare

Kommunala pensionärsrådet Christofer Nilsson kommunsekreterare Kommunala pensionärsrådet 2015-09-11 Christofer Nilsson kommunsekreterare Upplägg: Introduktion Genomgång av den politiska organisationen Ärenden för politiska beslut Lagar som styr oss Kommunallagen Förvaltningslagen

Läs mer

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden

Reglemente för Barn- och Bildningsnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-11 91 Dnr 2006.196 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Datum 11 april 2016 Dnr KS2016/147 Reglemente för krisledningsnämnden Beslutat av Enköpings kommunfullmäktige den 11 april 2016. Ersätter tidigare reglemente från beslutsdagen. Allmänt om krisledningsnämnden

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens ordförandes delegationsbeslut

Granskning av kommunstyrelsens ordförandes delegationsbeslut Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens ordförandes delegationsbeslut Avesta kommun Datum Februari 2009 Ove Axelsson Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga...3 1.2

Läs mer

Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare

Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Reglemente

Läs mer

Nämndledamöters. ansvar REVISIONSKONTORET

Nämndledamöters. ansvar REVISIONSKONTORET Nämndledamöters ansvar REVISIONSKONTORET Avsikten med denna skrift är att belysa vilket ansvar det är som nämnden och dess ledamöter har det ansvar som granskas och prövas. Det är också att informera om

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm

Yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2010-12-16 SID 1 (6) 2010-11-12 Handläggare: Isabelle Vas Telefon: 08-508 25 025 Lisbeth Westerlund Telefon:

Läs mer

Yttrande över betänkandet, Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5)

Yttrande över betänkandet, Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Protokollsutdrag från landstingsfullmäktige den 20-21 juni 2016 Ert diarienummer: KU 2016/00088/D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Reglemente för krisledningsnämnden ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2017-02-23, 29 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Kanslichef GÄLLER TILL

Läs mer

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för vuxenutbildningen

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för vuxenutbildningen Delegationsordning 2015-09-17 Arbetsmarknads- och snämndens delegationsordning för en AVN 2015/0098-4 002 Antagen av arbetsmarknads- och snämnden den 17 september 2015 75 UTBILDNINGSKONTORET NORRKÖPINGS

Läs mer

Fullmäktigeuppdraget enligt kommunallagen Lina Kolsmyr, chefsjurist Koncernkontoret

Fullmäktigeuppdraget enligt kommunallagen Lina Kolsmyr, chefsjurist Koncernkontoret Fullmäktigeuppdraget enligt kommunallagen Lina Kolsmyr, chefsjurist Koncernkontoret Juridiskt ramverk Västra Götalandsregionens ansvarsområden Hälso- och sjukvård och tandvård Kollektivtrafik Tillväxt-

Läs mer