Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) Socialnämnden Dnr Son 2011/546 Utredning angående avgifter inom socialnämndens verksamhetsområden Förslag till beslut Socialnämnden föreslår kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att besluta enligt: 1. Korttidsvistelse SoL för vuxna, funktionshindrade och äldre Avgift för korttidsvistelse de första 30 sammanhängande dagarna beslutas till 59 kr/dygn och blir gällande inom handikapp- och äldreomsorgen. Avgift för korttidsvistelse efter 30 dagar beslutas till 246 kr/dygn och blir gällande inom handikapp- och äldreomsorgen. Avgiften för mat gällande vuxna funktionshindrade på korttidsvistelse enligt SoL höjs till 89 kr/dygn och ingår ej i högkostnadsskyddet. 2. Korttidsvistelse LSS för vuxna funktionshindrade Avgiften för mat under korttidsvistelse enligt LSS för vuxna funktionshindrade höjs till 62 kr/dygn och ingår ej i högkostnadsskyddet. 3. Barn, ungdomsboende och familjehem enligt LSS Socialnämnden inför en omsorgsavgift för barn och ungdomar som permanent eller merparten av sin tid bor i annat hem än det egna från och med den 1 januari Avgiften för omvårdnad fastställs till 43 kr/dygn. Avgiften för mat fastställs till 52 kr/dygn. 4. Bostad med särskild service för vuxna SoL och LSS för funktionshindrade Socialnämnden inför en avgift för dagliga gemensamma måltider inom bostad med särskild service för vuxna SoL och LSS. Avgiften fastställs till 62 kr/dygn och ingår inte i högkostnadsskyddet. 5. Avgifterna börjar gälla från och med 1 mars Avgiftsutredning för socialnämndens verksamheter.doc Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Stöd- och utvecklingsavdelningen Postadress: JÄRFÄLLA Maria Sandberg, Verksamhetskonsult Telefon växel: Telefon: (direkt) E-post: socialnamnden@jarfalla.se Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 (8) Socialnämnden beslutar för egen del: 1. Korttidsvistelse SoL för funktionshindrade under 18 år Avgift för korttidsvistelse de första 30 sammanhängande dagarna beslutas till 59 kr/dygn och blir gällande inom handikappomsorgen. Avgift för korttidsvistelse efter 30 dagar beslutas till 246 kr/dygn och blir gällande inom handikappomsorgen. 2. Trygghetslarm/trygghetstelefon Avgiften för trygghetslarm läggs per abonnemang samt att kunden själv står för installationsavgiften på 850 kr. Vill kunden ha larmet avstängt medan de är på semester bekostar kunden själv den nya påinstallationen á 850 kr styck som behövs efter att larmet har varit avstängt. 3. Avgift för lunch på Aspen, sysselsättning för funktionshindrade Aspens inför en lunchavgift på 30 kr/dag. 4. Dagverksamhet äldreomsorg Upp till 3 h är avgiften 82 kr (kostnaden för en hemtjänsttimme). Därefter betalar kunden för heldag 164 kr (kostnaden för två hemtjänsttimmar). 4. Avgifterna börjar gälla från och med 1januari Ärendet i korthet Socialnämnden tar ut olika avgifter för sina insatser i verksamheten. Den allmänna prisutvecklingen och förändringar i samhället föranleder behov av att återkommande justera avgiftsbeloppen. Socialförvaltningen förslår därför en förändring av avgifterna för trygghetslarm, lunch inom sysselsättning, dagverksamhet och korttidsvistelse. Handlingar 1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse, Bakgrund Socialförvaltningen har fått i uppdrag av socialnämnden, , , att se över vilka sorts avgifter som ska tas ut i framtiden, avgifternas nivå samt vilka förutsättningar som ska gälla för nämndens avgiftsuttag. Socialförvaltningen har i ett första utredningsskede funnit behov av förändringar men kommer att fortsätta sin utredning ytterligare inom ett fåtal områden där det finns behov av mer djupgående utredningar. Socialförvaltningen kommer därför att återkomma med ytterligare ändringsförslag av avgifter. År 2002 infördes ett högkostnadsskydd i socialtjänstlagen (SoL) när det gäller avgifter för omsorg om äldre personer och personer med funktionsnedsättning. Bestämmelserna i SoL syftar till att säkerställa att den enskilde skyddas mot för höga avgifter. Samtliga omsorgstagare ska också förbehållas ett lägsta utrymme för sina levnadskostnader (förbehållsblopp) innan en avgift tas ut.

3 (8) I lagen regleras av nivån på högkostnadsskyddet och förbehållsbeloppet. Kommunen får inte ta ut en avgift som är större än kommunens självkostnad för att utföra tjänsten. För att fastställa vad den enskilde ska betala i avgift beräknas varje persons avgiftsutrymme individuellt. Avgiftsutrymmet är det som återstår av den enskildes inkomster sedan förbehållsbeloppet har räknats av. Förbehållsbeloppet ska säkerställa att den enskilde får behålla tillräckligt mycket av sina inkomster för såväl personliga behov och normala levnadsomkostnader för boende, innan avgiften fastställs. Den enskilde betalar aldrig mer i avgift än sitt individuellt beräknade avgiftsutrymme. Finns det inget utrymme betalas heller ingen avgift. Inom Järfälla socialförvaltning finns särskilda avgiftshandläggare som säkerställer att den enskilde får sitt förbehållsbelopp och inte betalar någon avgift utöver högkostnadsskyddet. Regeringen har lagstadgat om vilka avgifter som måste inkluderas i högkostnadsskyddet. Kostnader för mat ingår inte i högkostnadsskyddet men däremot i förbehållsbeloppet. Analys Korttidsboende/korttidsplast/korttidsvistelse Socialförvaltningen har noterat att det behövs göras en definition av vilka sorters boende som ska ingå i begreppet korttidsboende/korttidsplast/korttidsvistelse och endast ett begrepp bör användas. Ordet korttidsvistelse används av Socialstyrelsen och bör därför användas i fortsättningen och här inkluderas kortare boende som till exempel avlastning för föräldrar där barnet bort borta en helg i månaden men även boende där en person bort på annan plats upp till några månader. Det viktiga är att ett korttidsboende inte är den enskildes egentliga hem eller en plats där personen bor större delen av året. Korttidsvistelse SoL för vuxna, funktionshindrade och äldre Från och med den 1 januari 2012 tar socialnämnden ut en avgift 246 kr/dygn för korttidsvistelse samt en matavgift på 89 kr/dygn. (En hemtjänsttimme kostar 82 kr/h, dygnspriset är samma som tre hemtjänsttimmar.). Inom funktionshinderområdet tas idag enbart en matavgift på 52 kr/dygn. En avgift för korttidsvistelse för funktionshindrade är en avgift som även borde tas ut inom funktionshinderområdet så att det blir lika för de båda programmen och att de bär upp samma intäkter inom gällande lagar. En matavgift på endast 52 kr/dygn är en låg avgift. En jämförelse gjordes med kostnaden för mat enligt Konsumentverket visade på en kostnad på 62 kr/dygn och då ingår inte kostande för produktion och övrigt. Avgiften för mat gällande vuxna funktionshindrade på korttidsvistelse enligt SoL bör därför höjas till samma nivå som inom äldreomsorgen. På Socialstyrelsens hemsida står det att läsa: Om en kommunal insats, t ex korttidsvistelse och dagverksamhet, utgår under en kortare tidsperiod än en månad bör nivån på avgiften anpassas därefter på ett proportionellt sätt. Avgiften per dag får således inte vara mer än högkostnadsskyddet dividerat med 30.

4 (8) Högkostnadsskyddet under år 2012 uppgår till 1760 kr. Det betyder att socialnämnden inte kan ta ut en högre avgift än 59 kr/dygn den första månaden. Därefter finns det möjligheter till högre avgifter. Lämpligt är då att använda den avgiften som är fastställd sedan tidigare på 246 kr/dygn. Avgift för korttidsvistelse de första 30 sammanhängande dagarna beslutas till 59 kr/dygn och blir gällande inom handikapp- och äldreomsorgen. Avgift för korttidsvistelse efter 30 dagar beslutas till 246 kr/dygn och blir gällande inom handikapp- och äldreomsorgen. Avgiften för mat gällande vuxna funktionshindrade på korttidsvistelse enligt SoL höjs till 89 kr/dygn och ingår ej i högkostnadsskyddet. Korttidsvistelse LSS för vuxna funktionshindrade Enligt Lagen om särskild service till vissa funktionshindrade (LSS) ska en person med funktionshinder inte behöva betala för den omvårdnad som mottas. Därför kan socialnämnden inte ta ut någon avgift inom detta område. Däremot har nämnden rätt att ta ut en avgift för matkostnaderna men inte för produktionskostnaden. Enligt Konsumentverket ligger kostnaden för mat för vuxna på 60 kr/dygn under år KPI ökade med 3,3 % till år 2011 vilket var den procentsats som nämnden höjde sina avgifter med till år Avgiften bör därför fastställas enligt Konsumentverket men med en höjning av 3,3 %. Avgiften för mat under korttidsvistelse enligt LSS för vuxna funktionshindrade höjs till 62 kr/dygn och ingår ej i högkostnadsskyddet. Korttidsvistelse SoL för funktionshindrade under 18 år Socialnämnden tar idag inte ut någon avgift för korttidsvistelse enligt SoL från barn under 18 år vilket de har rätt att göra. Socialnämnden bör införa en avgift för korttidsvistelse. Matavgift på 52 kr/dygn tas ut idag. På Socialstyrelsens hemsida står det att läsa: Om en kommunal insats, t ex korttidsvistelse och dagverksamhet, utgår under en kortare tidsperiod än en månad bör nivån på avgiften anpassas därefter på ett proportionellt sätt. Avgiften per dag får således inte vara mer än högkostnadsskyddet dividerat med 30. Högkostnadsskyddet under år 2012 uppgår till 1760 kr. Det betyder att socialnämnden inte kan ta ut en högre avgift än 59 kr/dygn den första månaden. Därefter finns det möjligheter till högre avgifter. Avgiften för mat ligger i nivå med Konsumentverkets uträkningar för livsmedelskostnader för barn under 18 år och får därmed anses vara korrekt. I Konsumentverkets uträkning ingår dock inte arbetskostnaderna som även tillkommer inom detta område och får tas ut inom SoL, däremot inte inom LSS. Då detta ändå gäller barn och ungdomar föreslår socialförvaltningen att socialnämnden tills vidare inte tar ut någon avgift för arbets-, lokal- eller fraktkostnaderna för matlagningen.

5 (8) Avgift för korttidsvistelse de första 30 sammanhängande dagarna beslutas till 59 kr/dygn och blir gällande inom handikappomsorgen. Avgift för korttidsvistelse efter 30 dagar beslutas till 246 kr/dygn och blir gällande inom handikappomsorgen. Matavgiften på 52 kr kvarstår. Korttidsvistels LSS för funktionshindrade under 18 år Enligt LSS ska du som person med funktionshinder inte behöva betala för den omvårdnad som du mottar. Därför kan socialnämnden inte ta ut någon avgift inom detta område. Däremot har nämnden rätt att ta ut en avgift för matkostnaderna men inte för produktionskostnaden. Matavgiften är i dag 52 kr/dygn. Avgiften för mat ligger i nivå med Konsumentverkets uträkningar livsmedelskostnader för barn under 18 år och får därmed anses vara korrekt. Barn och ungdomsboende enligt LSS och familjehem Enligt 8 kap. 1 SoL och 20 LSS så ska föräldrarna till ett barn som genom socialnämndens försorg får ett boende i ett annat hem än det egna i skälig utsträckning bidra till kommunens kostnader för barnet, så kallad omsorgsavgift. Denna kostnad brukar jämföras med underhållsbidrag som föräldrar betalar för barnets underhåll vid skilsmässa. Om Försäkringskassan betalar underhållsbidraget ligger summan på 1273 kr/månad. Det kan vara lämpligt att omsorgsavgiften fastställs i den nivån. Socialnämnden tar i dagsläget inte ur någon sådan avgift men det bör införas. Matavgiften för personer under 18 år som har korttidsvistelse enligt LSS ligger på 52 kr/dygn. Socialförvaltningen anser att matavgiften för barn och ungdomsboende utanför det egna hemmet kan läggas på samma nivå då den är anpassad till Konsumentverkets uträkningar. Socialnämnden inför en omsorgsavgift för barn och ungdomar som permanent eller merparten av sin tid bor i annat hem än det egna från och med den 1 januari Avgiften fastställs till 43 kr/dygn. Avgiften för mat fastställs till 52 kr/dygn. Bostad med särskild service för vuxna SoL och LSS för funktionshindrade På dessa boende äter ibland eller alltid de boende gemensamma måltider. För att det ska bli tydligt vad de boende ska betala vid dessa tillfällen införs det en avgift. Denna avgift ersätter de tidigare rekommendationerna på måltidspriser som socialförvaltningen tidigare delgivit boendena. Dessa rekommendationer har varit baserade på Konsumentverkets uträkning. Fördelen är att nu fastställs avgiften och blir därmed lika för alla och inte beroende av vilket boende den enskilde har.

6 (8) Enligt Konsumentverkets uträkning ligger matkostnaden för vuxna på 60 kr/dygn för år KPI ökade med 3,3 % till år 2011 vilket var den procentsats som nämnden höjde sina avgifter med till år Avgiften bör därför fastställas enligt Konsumentverket men med en höjning av 3,3 %. Socialnämnden inför en avgift för dagliga gemensamma måltider för bostad med särskild service för vuxna SoL och LSS för funktionshindrade. Avgiften fastställs till 62 kr/dygn och ingår inte i högkostnadsskyddet. Trygghetslarm/trygghetstelefon Idag är avgiften för trygghetslarm på 146 kr/mån. Har två personer i ett hem larm så betalar de bara en avgift. Ingen installationsavgift förekommer. Tidigare betalade kunden installationskostnaden precis som för ett telefonabonnemang men det togs bort under mitten på 2000-talet. Kunden kan be om att stänga av larmet om han åker bort på till exempel semester. Det kostar kommunen 850 kr att installera larmet på nytt. I mitten av 2000-talet genomfördes en upphandling av vilket företag som skulle tillhandahålla utrustning och teknik gällande trygghetslarm/telefon. Vid byte av leverantör så uppstod det problem med tekniken och det beslöts att alla utrustning skulle bytas ut. Beslutet togs då att ta bort kostnaden för installationer för att kunderna inte skulle bli lidande av utrustningsbyte och tekniska problem som bytet av utförare orsakade. Dessvärre återinfördes inte installationsavgiften efter att läget förbättrades och teknikproblemen löstes. I dagsläget finns inte tidigare problematik kvar och det finns därmed inget som hindrar att installationsavgiften återinförs. Då kunden nu kan få ett trygghetslarm via förenklad biståndsbedömning har antalet larm ökat och därmed även kostnaderna för installationen. Lämpligt är att det återinförs att kunden står för installationskostnaden precis som tidigare. Trygghetslarmen borde fungera precis som ett vanligt telefonabonnemang. Om kunden vill stänga av abonnemanget under sin semester och sedan återinsätta larmet så får de står för den kostnaden själva. Installationsavgiften ingår inte i förbehållsbeloppet eller högkostnadsskyddet men om kunden är i behov av att söka försörjningsstöd för att kunna bära den avgiften så ska avgiften styrkas då det inte finns någon mening med att ta in avgifter på ett ställe som sedan får bekostas av försörjningsstöd. Vidare finns det även ett problem med att när två personer i hushållet har varsitt larm så betalar de ändå bara avgift för ett larm. Kostnaderna för ett larm är ju fast oavsett om det är en eller två personer som har larm. Därför är det rimligt att varje person betalar för sitt larm. När det gäller avgiften för själva trygghetslarmet/telefonen så har funktionshinderområdet kostnadstäckning via sina avgifter. Inom äldreomsorgen så är kostnadstäckningen på 73 % och det kan bero på att inte alla har möjlighet att betala någon avgift med hänsyn till högkostnadsskyddet och förbehållsbeloppet. Avgiften bör därför ligga kvar på nuvarande nivå.

7 (8) Avgiften för trygghetslarm läggs per abonnemang samt att kunden själv står för installationsavgiften på 850 kr. Vill kunden ha larmet avstängt medan de är på semester bekostar kunden själv den nya påinstallationen á 850 kr styck som behövs efter att larmet har varit avstängt. Avgift för lunch på Aspen, sysselsättning för funktionshindrade De personer som går på Aspens sysselsättning betalar inget för sin lunch eller det fikat som serveras under dagen. De personer som har daglig verksamhet enligt LSS betalar 30 kr/dag för sin mat vid den dagliga verksamheten. Rimligt vore att även Aspens kunder betalar för sin lunch och fika. Aspens sysselsättning inför en lunchavgift på 30 kr/dag. Dagverksamhet äldreomsorg När det gäller avgiften för dagverksamhet äldreomsorg är det något otydligt vilka avgifter som gäller och under vilken tidsperiod av vistelsen på dagverksamheten. Det behöver därför tydliggöras. Upp till 3 h är avgiften 82 kr (kostnaden för en hemtjänsttimme). Därefter betalar kunden för heldag 164 kr (kostnaden för två hemtjänsttimmar). Därutöver tillkommer kostnaden för lunch för de personer som vill äta. En enkel pensionärslunch kostar från och med den 1 januari 2012, 50 kr och en komplett pensionärslunch kostar 58 kr. Slutsats Socialförvaltningens utredning visar att det finns behov av förändringar gällande avgifterna för socialnämndens verksamhetsområden. Förvaltningen föreslår socialnämnden besluta i enlighet med lagda förslag. Jenny Wilhelmsson Marie Weckström Programchef för handikappomsorgen Programchef för äldreomsorgen Maria Sandberg Verksamhetskonsult

8 (8) Expedieras Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Myndighetschefen Socialdirektör Enhetschef för funktionshinder Enhetschef för äldreomsorgen Helena Bergström Karin Eriksson Kerstin Graveleij Maria Sandberg Iva Thunvall Jenny Wilhelmsson Marie Weckström Anne-Charlotte Åkesson

2015-08-04. Dnr Son 2015/353 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 (beslutas av socialnämnden)

2015-08-04. Dnr Son 2015/353 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 (beslutas av socialnämnden) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-08-04 Dnr Son 2015/353 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 (beslutas av socialnämnden) Förslag till beslut 1. Socialnämnden föreslås anta socialförvaltningens förslag

Läs mer

Avgifter för omsorg och stöd 2016

Avgifter för omsorg och stöd 2016 Avgifter för omsorg och stöd 2016 Inledning Från och med den 1 januari 2016 gäller nya avgifter för stadens insatser inom omsorg och stöd i Lidingö. Den här broschyren innehåller information om de nya

Läs mer

2014-08-19. Dnr Son 2014/572 Egenavgifter, priser och tillämpningsanvisningar för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden)

2014-08-19. Dnr Son 2014/572 Egenavgifter, priser och tillämpningsanvisningar för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-08-19 Dnr Son 2014/572 Egenavgifter, priser och tillämpningsanvisningar för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden) Förslag till beslut 1. Socialnämnden antar socialförvaltningens

Läs mer

Information om avgifter 2016

Information om avgifter 2016 Sölvesborgs kommun Omsorgsverksamheten Information om avgifter 2016 Information om avgifter Avgifter för vård och omsorg inom äldre- och funktionshinderomsorgen regleras i socialtjänstlagen, kapital 8.

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa)

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Styrdokument Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.22) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 241 Giltighetstid från 2016-01-01 och tillsvidare Antagen

Läs mer

Avgifter 2014. inom förvaltningen för Funktionsstöd

Avgifter 2014. inom förvaltningen för Funktionsstöd Avgifter 2014 inom förvaltningen för Funktionsstöd Avgifter för olika former av stöd För vissa av förvaltningens insatser tar vi ut en avgift. I den här broschyren hittar du information om de olika avgifterna.

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSTAXA 2016

VÅRD- OCH OMSORGSTAXA 2016 VÅRD- OCH OMSORGSTAXA 2016 AVGIFTER INOM VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNINGEN Maxtaxan inom vård- och omsorgsavdelningen infördes 2002-07-01 och regleras enligt SoL kap 8 2-9. Taxan är indexreglerad och följer

Läs mer

AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T BILAGA Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/332 2015/317 2015-01-01 2016-01-01 Kf 2014-12-15 138 Kf 2016-02-08 5 AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS

Läs mer

Avgifter 2016. omsorg/hemtjänst kommunal hälso- och sjukvård

Avgifter 2016. omsorg/hemtjänst kommunal hälso- och sjukvård Avgifter 2016 omsorg/hemtjänst kommunal hälso- och sjukvård 2 Innehåll Inledning... 4 Avgiftsunderlag... 5 Levnadsomkostnader... 6 Bostadskostnad... 7 Omsorgsavgift... 8 Omsorgstaxan... 9 Övriga avgifter...

Läs mer

Avgifter/taxa 2010 Gällande äldreomsorgen Finspångs kommun

Avgifter/taxa 2010 Gällande äldreomsorgen Finspångs kommun Avgifter/taxa 2010 Gällande äldreomsorgen Finspångs kommun Datum 2010-04-27 Från 1 juli 2002 är det reglerat i lag hur kommuner får ta ut avgifter inom äldreoch handikappomsorgen. Begreppet Hemtjänst används

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldreomsorgen

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldreomsorgen Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldreomsorgen Gäller from den 1 januari 2008 1 Nedanstående föreskrifter ligger som grund vid beräkning av avgifter inom äldreomsorgen. I varje enskilt ärende

Läs mer

INFORMATION OM AVGIFTER. Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende

INFORMATION OM AVGIFTER. Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende INFORMATION OM AVGIFTER Omsorg i hemmet, korttidsvistelse och särskilt boende Mars 2015 Februari 2016 Innehåll Information om avgifter... 3 Avgift omsorg i hemmet... 3 Trygghetslarm... 3 Matleverans...

Läs mer

Dnr Son 2011/322 Höjning av avgifter och priser inom socialnämndens ansvarsområde 1 januari 2012. Socialförvaltningens förslag till socialnämnden:

Dnr Son 2011/322 Höjning av avgifter och priser inom socialnämndens ansvarsområde 1 januari 2012. Socialförvaltningens förslag till socialnämnden: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-08-11 Socialnämnden Dnr Son 2011/322 Höjning av avgifter och priser inom socialnämndens ansvarsområde 1 januari 2012 Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag till socialnämnden:

Läs mer

2015-05-15. Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning

2015-05-15. Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-05-15 Socialnämnden Dnr Son 2015/169 Förslag till politiker - tillgänglighet för personer med syn- och/eller hörselnedsättning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag

Läs mer

AVGIFTER 2016 Stöd & service

AVGIFTER 2016 Stöd & service AVGIFTER 2016 Stöd & service Det stöd och den hjälp du kan få av äldre- och handikappomsorgen är behovsprövad. I denna broschyr kan du läsa om vad du skall betala när du får hemtjänst och annan hjälp inom

Läs mer

AVGIFTER. inom omsorgen om personer med FUNKTIONSNEDSÄTTNING

AVGIFTER. inom omsorgen om personer med FUNKTIONSNEDSÄTTNING inom omsorgen om personer med FUNKTIONSNEDSÄTTNING 20 5 AVGIFTER avgifter funktionsnedsättning AVGIFTER FÖR DIG SOM ÄR UNDER 65 ÅR OCH HAR OMSORGS- OCH STÖDINSATSER Här presenteras kortfattat de oftast

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Social- och omsorgskontoret. Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Social- och omsorgskontoret Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning GÄLLER FRÅN FEBRUARI 2016 Social- och omsorgskontoret i Södertälje kommun ger stöd, omsorg och personlig omvårdnad till

Läs mer

Avgifter inom äldreomsorgen och inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar i Mjölby kommun

Avgifter inom äldreomsorgen och inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar i Mjölby kommun 1(8) Handläggare Tommy Lingefors Avgifter inom äldreomsorgen och inom stöd och service till personer med funktionsnedsättningar i Mjölby kommun Gällande from 2013-03-01 Reviderad 2013-01-28, 20 2/8) 1

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria. PM 2003 RVII (Dnr 329-2346/2003) Jämkning av avgift för färdiglagad mat m.m. inom äldre- och handikappomsorgen Remiss från socialdepartementet Remisstid 3 oktober 2003, förlängt till 8 oktober 2003 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av taxor och avgifter inom omsorgen om äldre och funktionshindrade

Riktlinjer för handläggning av taxor och avgifter inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Tjänsteutlåtande Utredare 2015-09-24 Theresa Olsson 08-590 972 77 Dnr: Theresa.Olsson@upplandsvasby.se SÄN/2015:113 10271 Social- och äldrenämnden Riktlinjer för handläggning av taxor och avgifter inom

Läs mer

Avgifter enligt SoL för PERSONER UNDER 65 ÅR

Avgifter enligt SoL för PERSONER UNDER 65 ÅR Avgifter enligt SoL för PERSONER UNDER 65 ÅR 2016 Göteborg Stad tar ut avgifter för service, stöd och omvårdnad inom socialtjänsten. Din kostnad beror på vilken inkomst du har, samt hur mycket och vilken

Läs mer

Information om avgifter Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. inom hemvård och särskilt boende i Åstorps kommun

Information om avgifter Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. inom hemvård och särskilt boende i Åstorps kommun Information om avgifter Mottagningssekreterare kontaktuppgiter inom hemvård och särskilt boende i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna

Läs mer

RIKTLINJER AVGIFTSHANTERING

RIKTLINJER AVGIFTSHANTERING RIKTLINJER AVGIFTSHANTERING Osby kommun Vård och Omsorg ANTAGNA AV VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN 2015-11-24 Innehållsförteckning 1. INKOMSTBEGREPPET... 2 1.1 Inkomst av tjänst... 2 1.2 Inkomster av kapital...

Läs mer

Avgifter för omsorg i ordinärt boende

Avgifter för omsorg i ordinärt boende Avgifter för omsorg i ordinärt boende 2015 Inkomsten styr Det är din inkomst som avgör hur hög din avgift blir. Avgiften kan aldrig bli högre än 1 780 kronor i månaden. Som inkomst räknas dina vanliga

Läs mer

Förklaring av föreskriften

Förklaring av föreskriften Förklaring av föreskriften Vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Individuppgifter om ade insatser Uppgifterna samlas in med stöd av förordningen

Läs mer

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd Mer information om Anhörigstöd finns att läsa om Du går in på dessa länkar: www.vilhelmina.se Under Socialtjänst, Anhörigstöd Socialstyrelsens hemsida om Anhörigstöd http://www.socialstyrelsen.se/aldre/stodtillanhoriga

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter och regler för beräkning av avgifter inom vård och omsorg samt handikappomsorg

Tillämpningsföreskrifter och regler för beräkning av avgifter inom vård och omsorg samt handikappomsorg Tjänsteskrivelse 1 (8) 2012-11-19 SN 2012.0245 Handläggare: Lisa Kihl Socialnämnden Tillämpningsföreskrifter och regler för beräkning av avgifter inom vård och omsorg samt handikappomsorg 2013 Sammanfattning

Läs mer

1(7) Avgifter inom vård och stöd 2016. Styrdokument

1(7) Avgifter inom vård och stöd 2016. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-11-26 154 Dokumentansvarig Verksamhetschef vård och stöd Reviderad Kommunfullmäktige 2015-04-29 57 Kommunfullmäktige

Läs mer

2015-12-29. Medborgarförslag angående tillgänglighet för personer med synoch/eller

2015-12-29. Medborgarförslag angående tillgänglighet för personer med synoch/eller TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-12-29 Socialnämnden Dnr Son 2015/497 Medborgarförslag angående tillgänglighet för personer med synoch/eller hörselnedsättning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag

Läs mer

32 Avgifter för medboende i enlighet med parboendegaranti samt avgift för tillfälligt boende i Motivationsboende

32 Avgifter för medboende i enlighet med parboendegaranti samt avgift för tillfälligt boende i Motivationsboende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2013-02-07 i'c.r' :s 9127) l! A XDLING YR 11 2013 Dnr 2012/408 32 Avgifter för medboende i enlighet med parboendegaranti samt avgift för tillfälligt

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR AVGIFTER INOM HANDIKAPPOMSORG HÄLSO-OCH SJUKVÅRD ÄLDREOMSORG

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR AVGIFTER INOM HANDIKAPPOMSORG HÄLSO-OCH SJUKVÅRD ÄLDREOMSORG SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR OM AVGIFTER INOM HANDIKAPPOMSORG HÄLSO-OCH SJUKVÅRD ÄLDREOMSORG Inledning Omsorgsavgift är ett samlingsbegrepp för avgift som betalas för serviceinsatser omsorg/omvårdnad

Läs mer

Avgifter inom äldreoch handikappomsorg i Överkalix kommun

Avgifter inom äldreoch handikappomsorg i Överkalix kommun Avgifter inom äldreoch handikappomsorg i Överkalix kommun 2015 1 Innehåll Nya regler för avgifter inom äldre- och handikappomsorg 3 Olika alternativ för äldreboende i Överkalix 4 Avgifter för de olika

Läs mer

Avgifterna är de samma oavsett vem som utför insatserna.

Avgifterna är de samma oavsett vem som utför insatserna. Halmstads kommun har enligt socialtjänstlagens 8 kapitel rätt att ta ut avgifter för beviljade biståndsinsatser som biståndshandläggaren beviljat. I lagen regleras vilken högsta avgift kommunerna får ta

Läs mer

Information om Torsås kommuns

Information om Torsås kommuns 1(12) Information om s Omsorg för äldre och funktionshindrade Foto: Johan Blomqvist. Potatissättning på Olssonska gården -06. 2(12) Insatser för äldre och funktionshindrade som ges med stöd av Socialtjänstlagen

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef Socialnämnden 4 mars 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag 4 mars 2003 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Dnr Son 2014/572 Egenavgifter och priser för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden)

Dnr Son 2014/572 Egenavgifter och priser för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-09-12 Dnr Son 2014/572 Egenavgifter och priser för den enskilde 2015 (beslutas av socialnämnden) Förslag till beslut 1. Socialnämnden antar socialförvaltningens förslag till

Läs mer

Avgifter för. Äldre- och handikappomsorgen 2014

Avgifter för. Äldre- och handikappomsorgen 2014 Avgifter för Äldre- och handikappomsorgen 2014 Äldreomsorg Äldre- och handikappomsorgen i Bollebygds kommun kan erbjuda dig som inte kan klara dig själv personlig och/eller social omvårdnad och service.

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN. Ekonomisk ersättning till utförare i samband med parboende inom särskilt boende för äldre

SOLLENTUNA KOMMUN. Ekonomisk ersättning till utförare i samband med parboende inom särskilt boende för äldre 4^ SOLLENTUNA KOMMUN Vård- och omsorgskontoret Kalle Brandstedt Utredare 08-579 216 72 Tjänsteutlåtande 2011-08-25 Sidan 1 av 4 Dnr 2011/197 VON.110 Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk ersättning till utförare

Läs mer

Avgifter för omsorg och stöd 2017

Avgifter för omsorg och stöd 2017 Avgifter för omsorg och stöd 2017 Inledning Från och med den 1 januari 2017 gäller nya avgifter för stadens insatser inom omsorg och stöd i Lidingö. Den här broschyren innehåller information om de nya

Läs mer

Stöd och omsorg för äldre

Stöd och omsorg för äldre ÅSELE KOMMUN SOCIALTJÄNSTEN Stöd och omsorg för äldre Information för dig som vill veta mer om stöd och omsorg för äldre. Vårt motto är att se möjligheterna där andra ser svårigheter. INSATSER FÖR ÄLDRE

Läs mer

Till dig med psykisk funktionsnedsättning

Till dig med psykisk funktionsnedsättning Till dig med psykisk funktionsnedsättning Socialpsykiatrigruppen Hos oss arbetar två socialsekreterare och en gruppledare som beslutar om bistånd till personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Avgifter. inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2016

Avgifter. inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2016 Avgifter inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2016 1 Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och funktionsnedsatta betalar du en avgift. Kommunfullmäktige har fastställt vilka

Läs mer

Avgifter. för insatser inom socialtjänst och hemsjukvård

Avgifter. för insatser inom socialtjänst och hemsjukvård Avgifter för insatser inom socialtjänst och hemsjukvård Avgifter för insatser inom socialtjänst och hemsjukvård Riksdagen har beslutat om ett högkostnadsskydd, en maxtaxa, för vad olika insatser inom socialtjänsten

Läs mer

Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning

Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning 706:1 Taxa för vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-12-15 16 Reviderad

Läs mer

AVGIFTER OCH KOSTNADER

AVGIFTER OCH KOSTNADER AVGIFTER OCH KOSTNADER ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN Hemtjänst Ledsagning till sjukvård Trygghetslarm Dagverksamhet Avlösning i hemmet Matdistribution Servicehus Särskilt boende med heldygnsomsorg Tillfälligt

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-0.5 Beslutande Ida Bornlykke (S), ordförande, 26, 27 p -5 och 7, 28-29 Sejdi Karaliti (S) Marianne Åkerblad (M) Marianne Åkerblad (M) Gunnel Andersson

Läs mer

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation Meddelandeblad Mottagare: Politiker, chefer, biståndshandläggare, socialsekreterare, LSS-handläggare, anhörigkonsulenter, demenssjuksköterskor inom socialtjänstens olika verksamheter. Kuratorer inom landstingen

Läs mer

Socialförvaltningen. Avgifter inom äldre- och funktionshinderomsorgen

Socialförvaltningen. Avgifter inom äldre- och funktionshinderomsorgen Socialförvaltningen Avgifter inom äldre- och funktionshinderomsorgen 2016 Avgifter för tjänster som ingår i maxtaxans högkostnadsskydd Biståndsbedömd hemtjänst Timtaxa Insats under 3 timmar per månad 325

Läs mer

Avgifter. inom äldreomsorgen 2013

Avgifter. inom äldreomsorgen 2013 Avgifter inom äldreomsorgen 2013 Du betalar en avgift för den hjälp du får Du som får hjälp av hemtjänsten eller bor på ett äldreboende betalar en avgift för den hjälp du får. Hur mycket du betalar i avgift

Läs mer

OMVÅRDnad GÄVLE. Maxtaxa 2016. Hjälp i hemmet

OMVÅRDnad GÄVLE. Maxtaxa 2016. Hjälp i hemmet OMVÅRDnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Hjälp i hemmet Maxtaxa 2016 Hjälp i hemmet Gävle kommun har en övre gräns för hur mycket omvårdnaden får kosta varje person per månad. Det kallas maxtaxa och beloppet är 1

Läs mer

Avgiftsregler gällande för särskilt och ordinärt boende från och med 2016-04-01 + 2016-07-01

Avgiftsregler gällande för särskilt och ordinärt boende från och med 2016-04-01 + 2016-07-01 Avgiftsregler gällande för särskilt och ordinärt boende från och med 2016-04-01 + 2016-07-01 LANDSKRONA STAD Omsorgsförvaltningen 261 80 LANDSKRONA 2 Denna broschyr är en översiktlig redovisning av avgiftsreglerna

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Gäller från 1 januari 2016

Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Gäller från 1 januari 2016 Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen Gäller från 1 januari 2016 Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen Detta är avgiftsbelagt Hemtjänst i ordinärt boende utfört

Läs mer

Skurups kommun Avgifter inom Vård & Omsorg 2016

Skurups kommun Avgifter inom Vård & Omsorg 2016 Skurups kommun Avgifter inom Vård & Omsorg 2016 LAGEN/RIKTLINJERNA... 2 AVGIFTSBERÄKNING... 3 INKOMSTER... 4 BOENDEKOSTNAD... 5 Hyres- eller bostadsrätt... 5 Egen fastighet... 5 FÖRBEHÅLLSBELOPP... 6 Minimibelopp

Läs mer

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se

Dunderbergsgatan 2 0481-450 00 vx individochfamilj@nybro.se Hemsida http://www.nybro.se Assistansberättigad Personnummer God man/förvaltare Telefonnummer Postadress Besöksadress Telefon E-post Postgiro Org.nr NYBRO KOMMUN Individ- och familjenämnden 382 80 NYBRO Dunderbergsgatan 2 0481-450

Läs mer

Länsstyrelsen tillfördes utökade resurser 2003 för att bedriva en intensifierad tillsyn över äldreomsorgen och tre äldrekonsulenter anställdes.

Länsstyrelsen tillfördes utökade resurser 2003 för att bedriva en intensifierad tillsyn över äldreomsorgen och tre äldrekonsulenter anställdes. LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Sociala enheten 701-22484-2003 FÖRORD Länsstyrelsen tillfördes utökade resurser 2003 för att bedriva en intensifierad tillsyn över äldreomsorgen och tre äldrekonsulenter anställdes.

Läs mer

Avgifter inom socialnämndens verksamheter 2016

Avgifter inom socialnämndens verksamheter 2016 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Lisa Kihl Socialnämnden Avgifter inom socialnämndens verksamheter 2016 Sammanfattning Socialnämnden ska besluta om avgifter i krontal för vissa verksamheter. Inom följande

Läs mer

Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen 2016-01-01

Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen 2016-01-01 Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen 2016-01-01 Innehållsförteckning AVGIFTER... 3 Avgift för insats... 3 Högkostnadsskydd och Maxtaxa... 3 Förbehållsbelopp, minimibelopp och avgiftsutrymme... 3 Bostadstillägg...

Läs mer

INFORMATION OM NIVÅTAXA I ÄLDREOMSORGEN. Bergs kommun. www.berg.se

INFORMATION OM NIVÅTAXA I ÄLDREOMSORGEN. Bergs kommun. www.berg.se INFORMATION OM NIVÅTAXA I ÄLDREOMSORGEN Bergs kommun www.berg.se Vård- och omsorgsavdelningen Reviderad januari 2016 2 NIVÅTAXA Från 1 juli 2002 förändrades kommunens hemvårdstaxa. Nivåtaxa infördes, enligt

Läs mer

Bilagor Boendeplan NF 2016-2020

Bilagor Boendeplan NF 2016-2020 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-07-03 Dnr: 2015/135-NF-003 Helene Karlsson - aw791 E-post: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Jämkning av avgift för färdiglagad mat och andra sociala tjänster inom äldre- och handikappomsorgen

Jämkning av avgift för färdiglagad mat och andra sociala tjänster inom äldre- och handikappomsorgen Lagrådsremiss Jämkning av avgift för färdiglagad mat och andra sociala tjänster inom äldre- och handikappomsorgen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 11 december 2003 Lars Engqvist

Läs mer

Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka

Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 7 (11) Kommunfullmäktige 2015-10-15 Kf 112 Ks 151 Au 177 KS/2014-0267 Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka

Läs mer

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C)

Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Omsorgsnämndens arbetsutskott 2013-03-07 1 (16) Plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 13:15-16.15 Beslutande Bo Gunnar Åkesson (M) Gunnel Johansson (S) Ingemar Steneteg (C) Övriga deltagare

Läs mer

Äldreombudsmannens årsrapport 2015

Äldreombudsmannens årsrapport 2015 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2016-03-29 AN-2016/139.739 1 (2) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 37805 johan.andersson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Äldreombudsmannens

Läs mer

Avgifter för särskilt boende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i särskilt boende/vårdboende

Avgifter för särskilt boende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i särskilt boende/vårdboende Avgifter för särskilt boende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i särskilt boende/vårdboende Denna broschyr är uppdaterad 19 december 2014. Du kan också lyssna på informationen

Läs mer

2012-01-19 1 (2) Dnr Son 2011/606 Redovisning av statsbidrag för personligt ombud år 2011

2012-01-19 1 (2) Dnr Son 2011/606 Redovisning av statsbidrag för personligt ombud år 2011 2012-01-19 1 (2) Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Att: Juha Mäntymäki Box 22067 104 22 STOCKHOLM 704-27710- Dnr Son /606 Redovisning av statsbidrag för personligt ombud år I följande bilagor

Läs mer

Grunder för uttag av avgifter inom äldre- och handikappomsorg

Grunder för uttag av avgifter inom äldre- och handikappomsorg www.hassleholm.se S Grunder för uttag av avgifter inom äldre- och handikappomsorg Avgifter och taxor Se bilaga Diarienummer: 2016/201 730 Fastställt den: 2016-05-09 71 Fastställt av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Avgifter 2016. för äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter 2016. för äldre och personer med funktionsnedsättning 160101 Avgifter 2016 för äldre och personer med funktionsnedsättning Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Vård- och socialförvaltningen ger stöd, omsorg och omvårdnad till dig som inte

Läs mer

Omsorg, vård och stöd. Information för teckenspråkiga döva och dövblinda

Omsorg, vård och stöd. Information för teckenspråkiga döva och dövblinda Omsorg, vård och stöd Information för teckenspråkiga döva och dövblinda 1 Omsorg, vård och stöd Den här broschyren är tänkt som en vägledning till vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad för dig som

Läs mer

Dnr Son 2017/265 Egenavgifter och priser för den enskilde 2018 (beslutas av socialnämnden)

Dnr Son 2017/265 Egenavgifter och priser för den enskilde 2018 (beslutas av socialnämnden) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2017-08-24 Dnr Son 2017/265 Egenavgifter och priser för den enskilde 2018 (beslutas av socialnämnden) Förslag till beslut 1. Socialnämnden föreslås anta socialförvaltningens förslag

Läs mer

Svedala kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård

Svedala kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård Svedala kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård antagen av kommunfullmäktige 2015-09-16, 116 Gäller från 2015-10-01 Allmänt Avgiftsbestämmelser

Läs mer

KART- LÄGGNING. Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL. Handikappomsorg. Årsskiftet 2005/06. ISSN 1400-0792 Dnr.

KART- LÄGGNING. Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL. Handikappomsorg. Årsskiftet 2005/06. ISSN 1400-0792 Dnr. KART- LÄGGNING ISSN 1400-0792 Dnr. 701-762-2006 Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL Handikappomsorg Årsskiftet 2005/06 SAMMANFATTNING Under året som gått har antalet beslut och domar som

Läs mer

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Omvårdnad Gävle 2 0 0 6 K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Innehållsförteckning Vad är en kvalitetsdeklaration? 3 1. Biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen (SoL) 1.1

Läs mer

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun Information om Äldreomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Ge varje dag ett

Läs mer

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS), avdelnings-

Läs mer

Hemvård. i Åstorps kommun

Hemvård. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

Avgifter för vård- och omsorgsboende

Avgifter för vård- och omsorgsboende Avgifter för vård- och omsorgsboende Information om avgifter för stöd och omsorg för dig som bor i vård- och omsorgsboende www.umea.se/kommun1 Denna broschyr är uppdaterad 8 februari 2016. Du kan också

Läs mer

Svedala kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård

Svedala kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård Svedala kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård Antagna av kommunfullmäktige 2015-09-16, 116, 2015-10-14, 139 Gäller från 2016-01-01

Läs mer

AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG...

AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG... Innehållsförteckning INLEDNING... 1 NÄR DU FÖRSTA GÅNGEN BEVILJAS INSATSER...1 BERÄKNING AV AVGIFTEN ENLIGT DINA INKOMSTER...2 VILL DU VETA MER?...2 AVGIFTER INOM VÅRD OCH OMSORG... 3 VAD STYR AVGIFTEN?...3

Läs mer

Förslag till beslut Nämnden för Vård & Omsorg tillstyrker framtaget planprogram för Annebergs centrum i Älvsåker.

Förslag till beslut Nämnden för Vård & Omsorg tillstyrker framtaget planprogram för Annebergs centrum i Älvsåker. TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-09-17 Diarienummer VO/2015:36 Yttrande över planprogram för Annebergs centrum Förslag till beslut Nämnden för Vård & Omsorg tillstyrker framtaget planprogram för Annebergs centrum

Läs mer

Överflyttning av ärenden mellan kommuner reglerades tidigare i 16 kap 1 SoL. I och med lagändringen återfinns motsvarande regler i 2 a kap 10-12 SoL.

Överflyttning av ärenden mellan kommuner reglerades tidigare i 16 kap 1 SoL. I och med lagändringen återfinns motsvarande regler i 2 a kap 10-12 SoL. 2013-04-17 SN-2013/1727.112 1 (4) HANDLÄGGARE Jon Niklasson 08-535 378 69 Jon.Niklasson@huddinge.se Socialnämnden Ändringar i delegationsordning Socialnämnden Lista D: Biståndskansliet - Del 3 Förslag

Läs mer

Information om äldreomsorg

Information om äldreomsorg Information om äldreomsorg Informationen är reviderad 2008-04-07 Äldreomsorg i Eksjö kommun Eksjö kommuns äldreomsorg är indelade i tre geografiska områden med en ansvarig biståndshandläggare i respektive

Läs mer

52 53 54 55 56 TJÄNSTESKRIVELSE 2009-09-18 57 OMSORGSNÄMNDEN Förslag till förändrad taxa för äldre- och handikappomsorg Dnr ON 2009-66 Uppdatering av kommunens författningssamling har gjorts och i samband

Läs mer

Betalar äldre och funktionshindrade rätt avgifter?

Betalar äldre och funktionshindrade rätt avgifter? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Betalar äldre och funktionshindrade rätt avgifter? Redovisning av enkätstudie över hur kommunerna i Kalmar län, vid fastställande av avgifter enligt socialtjänstlagen,

Läs mer

Motion "Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten"

Motion Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-14 Social- och omsorgskontoret Äldreomsorgsnämnden Motion "Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten" Dnr: ÄON 15/058 Sammanfattning av ärendet Folkpartiets fullmäktigegrupp

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

Dnr Kst 2015/377 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 inom socialnämndens verksamhetsområden

Dnr Kst 2015/377 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 inom socialnämndens verksamhetsområden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-10-19 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/377 Egenavgifter och priser för den enskilde 2016 inom socialnämndens verksamhetsområden Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning

Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning Omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning 2015 Reviderad 2015-04-14 Omsorg är vår uppgift! Åldrande och funktionsnedsättningar kan orsaka svårigheter på många olika sätt. Ibland behövs det

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla.

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-03-14 Socialnämnden Kommunstyrelsen Dnr Son 2015/536 Kst 2015/401 Integrationslyft för Järfälla - svar på motion Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Allmän förskola Alla barn i åldern 3 5 år erbjuds plats i allmän förskola, 525 timmar per år från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år.

Allmän förskola Alla barn i åldern 3 5 år erbjuds plats i allmän förskola, 525 timmar per år från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år. 1 (5) 2014-01-29 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (5) Förskola Syftet med förskolan är

Läs mer

AVGIFTER. inom omsorgen om personer med FUNKTIONSNEDSÄTTNING

AVGIFTER. inom omsorgen om personer med FUNKTIONSNEDSÄTTNING AVGIFTER inom omsorgen om personer med FUNKTIONSNEDSÄTTNING 20 6 avgifter funktionsnedsättning AVGIFTER FÖR DIG SOM ÄR UNDER 65 ÅR OCH HAR OMSORGS- OCH STÖDINSATSER Här presenteras kortfattat de oftast

Läs mer

Dnr Kst 2016/459 Egenavgifter och priser för den enskilde 2017 inom socialnämndens verksamhetsområden

Dnr Kst 2016/459 Egenavgifter och priser för den enskilde 2017 inom socialnämndens verksamhetsområden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-09-07 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2016/459 Egenavgifter och priser för den enskilde 2017 inom socialnämndens verksamhetsområden Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

Taxa för hemtjänst 2015. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen

Taxa för hemtjänst 2015. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen Taxa för hemtjänst 2015 Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen 1 Innehållsförteckning Om avgiften Högkostnadsskydd...3 Inkomstsuppgift...3 Förbehållsbelopp...4 Makar...4 Sammanboende...4

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

2016-02-11. Dnr Son 2015/491 Ansökningar till kompetensfonden från Socialnämndens område

2016-02-11. Dnr Son 2015/491 Ansökningar till kompetensfonden från Socialnämndens område TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-02-11 Socialnämnden Dnr Son 2015/491 Ansökningar till kompetensfonden från Socialnämndens område Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. De ansökningar som inkommit

Läs mer

Avgifter. Inom verksamheter Riktat till Äldre och funktionsnedsatta

Avgifter. Inom verksamheter Riktat till Äldre och funktionsnedsatta Avgifter Inom verksamheter Riktat till Äldre och funktionsnedsatta 1 mars 2016 28 februari 2017 Innehåll Information om avgifter... 3 Avgift för service och omvårdnad... 3 Avgift för trygghetslarm och

Läs mer

Riktlinjer för bistånd inom Äldreomsorgen

Riktlinjer för bistånd inom Äldreomsorgen Datum 2007-05-01 1 (9) Fastställda av KS 2005-12-05 287 Reviderade av ÄON 2006-11-07 Dnr ÄON 06/236-730 Reviderade av ÄON 2007-01-18 Dnr ÄON 06-259-750 Socialförvaltningen Bernt Lundqvist Riktlinjer för

Läs mer

Socialnämnden 2010-05-12

Socialnämnden 2010-05-12 Socialnämnden 2010-05-12 130 Delgivning av protokoll...2 131 Delegationsbeslut...3 132 Ansökan om familjehemsplacering jml 4 kap 1 SoL...4 133 Framställan om behandling jml 5 kap 9 SoL...5 134 Yttrande

Läs mer

Riktlinjer egenavgift för barn och vuxna som är placerade utanför hemmet SN-2011/152

Riktlinjer egenavgift för barn och vuxna som är placerade utanför hemmet SN-2011/152 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Rolf Samuelsson (MP) 2011-06-10 ordförande Socialnämnden Riktlinjer egenavgift för barn och vuxna som är placerade utanför hemmet SN-2011/152 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Protokoll 2012-11-26

KOMMUNFULLMÄKTIGE Protokoll 2012-11-26 1 (9 Plats och tid Stadshuset Hagfors, Plenisalen, kl 19:00-20:35 Beslutande Sven Lundin (C) tj ers Celal Aslan (C) tj ers Karl Persson (SD) Anna Hammar (V) Lilian Nilsson (M) Ann-Christine Janhagen Olsén

Läs mer