6 september Implementering HÖK21. Till: Stefan Larsson, Åsa Bergström och Ann-Christine Gradin. Skolavtal 21

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "6 september Implementering HÖK21. Till: Stefan Larsson, Åsa Bergström och Ann-Christine Gradin. Skolavtal 21"

Transkript

1 6 september 2021 Implementering HÖK21 Christine Gradin Skolavtal 21 Svensk skola har ett ökande kompetensförsörjningsbehov i ett demografiskt utmanande läge. Skolans utmaningar är många och det krävs flera samverkande lösningar och initiativ för att komma till rätta med situationen. Helhetsperspektiv, ömsesidig tillit och långsiktighet är nödvändiga förhållningssätt för att dessa lösningar tillsammans ska bidra till utveckling och ge önskade resultat. En ökad måluppfyllelse, en god arbetsmiljö och ett läraryrke som attraherar skickliga och behöriga lärare är något som såväl arbetsgivare som lärarfack eftersträvar. Det krävs ett djupgående samarbete för att detta viktiga arbete på skolorna ska kunna fortsätta. En balans mellan resurser och uppdrag är en förutsättning för att lyckas, vilket måste säkerställas av politiska beslut på olika nivåer. I det centrala avtalet (HÖK 21) är parterna överens om att arbetsgivaren ska ta fram en plan för det fortsatta arbetet på alla nivåer. Planen ska innehålla insatser inom områdena arbetstid, arbetsmiljö, arbetsorganisation och lönebildning i syfte att trygga kompetensförsörjning inom skolan på såväl kort, som lång sikt. I Umeå kommuns alla skolformer ser vi ett behov av att hantera flera olika områden när det gäller just detta, vilket skulle kunna göra stor skillnad när det gäller kompetensförsörjning och läraryrkets attraktivitet. Vi i Lärarförbundet Umeå vill fortsätta med att bidra till att föra samtal om uppdrag, förutsättningar, planering, uppföljning, lönesättning och utveckling. Vi håller en kontinuerlig dialog under hela året, på arbetsplatsträffar, i arbetslag, i enskilda samtal, vid skyddsrond och på fackliga möten. Men vi tror också att ett lokalt avtal skulle kunna underlätta när det gäller rektorernas arbete med bemanning och tjänsteplanering. Det skulle ge tydliga planeringsförutsättningar för hur man ska handskas med planeringstid, restid, raster och pauser. Det skulle också leda till fungerade scheman för medarbetarna som minskar risken för ohälsa. Lärarnas arbete är ofta oförutsägbart. Större tydlighet och högre grad av förutsägbarhet leder till att lärare skulle kunna trivas i högre grad och de skulle välja att stanna kvar i sitt yrke. Detta skulle också rama in Umeå kommun som en attraktiv arbetsgivare. Med ett lokalt avtal kan arbetsgivaren fokusera på ett närvarande ledarskap, säkerställa god kommunikation och delaktighet för medarbetarna.

2 6 september [9] LÄRARFÖRBUNDET UMEÅ YRKAR DÄRFÖR GEMENSAMT FÖR ALLA SKOLFORMER GÄLLANDE: Arbetsmiljö och arbetsbelastning Lön att vi tillsammans jobbar fram ett lokalt avtal som kan ligga till grund för rektorer och ombud i det lokala arbetet med tjänsteplaneringen. att avtalet tydliggör och reglerar kompetensutveckling, planeringstid, undervisning, raster, pauser, restid och annat arbete i de olika skolformerna. att avtalet är klart i februari 2022 för att finnas som stöd i tjänsteplaneringen för läsåret att Umeå kommun tydligt visar att man vill ha ett löneläge som attraherar lärare i skolan. att verksamheterna kompenseras fullt ut för kostnadsökningar och ökat antal elever. att arbetsgivaren gör tydliga satsningar på lojala och erfarna lärare som arbetat många år i Umeå kommun. Kompetensutveckling att det råder en tydlighet kring vilken kompetensutveckling som behövs och att det upprättas en plan för hur man ska få den på individnivå, arbetslagsnivå, gruppnivå och enhetsnivå. Utöver de behov och utmaningar som Lärarförbundet Umeå ser som gemensamt för alla skolformer ser vi också mer skolformsspecifika frågor:

3 6 september [9] FÖRSKOLA Lön: att lönefaktorn återtas, då den drabbar förskolor med erfarna och ofta lojala förskollärare. (Det var ett system för utjämning av löneskillnader mellan förskolorna i det dåvarande resursfördelningssystemet. Förskolor fick en extra peng för löner när det fanns många äldre och erfarna pedagoger på en och samma förskola. Men det här systemet togs bort för något år sedan, samtidigt som 50/50 förslaget gick igenom. Dessa två förändringar slog hårt mot flera förskolor i kommunen där det jobbade många äldre och erfarna förskollärare.) att förskollärare ges förutsättningar för att klara sitt uppdrag i form av tid för planering och reflektion. Planeringstid måste tydliggöras i schemat. att balans mellan arbetstid, arbetsbelastning, raster/pauser och arbetsmiljö säkerställs så förskollärare inte blir sjuka av sitt arbete. att scheman som innehåller starttid, sluttid, kvällsmöten, raster och pauser säkerställs. att tid och/eller ersättning ges för uppdrag som VFU-handledare. att det kommuniceras och tydliggörs vilka delar i arbetet alla förskollärare i Umeå kommun ska hinna med, t ex APT, RUS, utvecklingssamtal, läsa aktuell info på intranätet, läsa vecko-info från chef etc. Organisation kring ledarstöd att arbetsgivaren ser över hur man organiserar ledarstöd/biträdande rektor samt inför förste förskollärare inom förskolan. Vi ser just nu olika typer av lösningar ute på förskolorna som leder till onödigt skav. Det behövs en tydlighet och ordning i frågan. att ökad tydlighet ges kring kompetensförsörjningen när man ersätter pensionerade alt erfarna förskollärare med nyexaminerade barnskötare. Vi ser att detta leder till försämrad kvalitet.

4 6 september [9] FÖRSKOLEKLASS att det säkerställs att medarbetare får tjänsteplanering och scheman där det tydliggörs när det finns tid för egen planering, gemensamma möten, utvecklingssamtal med föräldrar och elever, dokumentation och handlingsplaner med mera. att scheman är tydliga där starttid, sluttid, kvällsmöten, paus och raster finns inlagda. att förskoleklass bemannas av två lärare (varav minst en förskollärare) för att tillgodose elevernas behov av omsorg och trygghet. att arbetsgivaren i samverkan med fackliga organisationer tar fasta på de delar av utredningen 10-årig grundskola som kan lyftas in i HÖK 21, t ex likrikta undervisningstiden, planeringstid och tid till kartläggning utifrån läsa- skriva garantin. att behov av kompetensutveckling säkerställs och plan för hur man ska få den på individ-, arbetslags- och gruppnivå (t ex ämneslärare, förskollärare, lärare i fritidshem, klasslärare och enhetsnivå tas fram och förtydligas). att möjliggöra för lärare i förskoleklass att delta på samma uppstartsdagar/ku-dagar som lärarna i grundskolan. att introduktion av och stöd till nya medarbetare tydliggörs och tid avsätts. att tid för mentorskap och uppdrag som VFU-handledare säkerställs.

5 6 september [9] FRITIDSHEM att tid för att fullfölja uppdraget inom fritidshem säkerställs. Arbetet som lärare i fritidshem måste tydliggöras och kunna vara ett hållbart yrkesliv fram till pension. Antal barn per lärare i fritidshem bör komma ner mot 15/pers. Barn som har behov av stöd i klassrummet behöver ofta stöd även på eftermiddagen. att ställtid mellan uppdragen måste säkerställas. att planeringstid för en heltidsanställd på fritidshem säkerställs till minst 5 h/vecka. att planeringstid för andra uppdrag ses som en självklarhet. att samverkan mellan lärare i fritidshem och andra befattningar möjliggörs i högre utsträckning. att riktad kompetensutveckling för lärare i fritidshem erbjuds. att nätverk för lärare inom fritidshem skapas. att Umeå kommun bör satsa på förstelärare inom fritidshem för att möjliggöra mer kompetensutveckling och kollegialt lärande för personal på i fritidshem. att tid för mentorskap och uppdrag som VFU-handledare säkerställs. Lokaler att fritids har ändamålsenliga lokaler. Med det menas möjlighet till skapande, konstruktion, avslappning och återhämtning, möjlighet till rörelse och pulshöjande aktiviteter, att få möjlighet till en progression i skapandeprocessen. att fritids har ett eget hemvist där fritidspedagogiken får synas och visas upp för att möjliggöra stolthet över uppdraget och professionen.

6 6 september [9] GRUNDSKOLA att Umeå kommunen har en gemensam plan för avstämningarna av arbetstid samt tydliga riktlinjer kring vad som ska ingå i den reglerade arbetstiden. att förtroendearbetstiden ägs och styrs av läraren själv. att undervisningstiden inte ska öka. att tid finns för introduktion av nya lärare, både för mentor och den nyutbildade läraren. att det finns tydliga scheman med start och stopptid, lunch och möjlighet till paus för och eftermiddag. att det finns tid för förstelärare att utföra sitt uppdrag på ett bra sätt. Arbetsmiljö att grundtanken ska vara att lärare inte ska behöva vikariera för varandra. När lärare vid enstaka tillfällen täcker upp för kollega så ska det ske mot ersättning. att lärarens arbetsuppgifter inte ska utökas med nya uppgifter som tillhör en annan yrkeskategori, t ex administratör, lokalvårdare, vaktmästare. att undervisande lärare har rätt behörighet. Kompetensutveckling att det erbjuds kompetensutveckling inom samtliga ämnen.

7 6 september [9] GYMNASIET att Umeå kommunen har en gemensam plan för avstämningarna av arbetstid samt tydliga riktlinjer kring vad som ska ingå i den reglerade arbetstiden. att förtroendearbetstiden ägs och styrs av läraren själv. att undervisningstiden inte ska öka. att tid och/eller ersättning för uppdrag som mentor för nyanställda inom gymnasiet där introduktion och plan av introduktion för nyanställda förtydligas

8 6 september [9] KOMMUNAL VUXENUTBILDNING att ökad transparens och samverkan gällande tjänsteplanering och tjänstefördelning säkerställs. att samverkan och samsyn med berörda fack hur former för tjänsteplanering kan se ut inom de olika verksamheterna inom Umevux (sfi, grundläggande och gymnasiala komvux, Vårdvux och Lärvux) säkerställs. att avstämning av tjänsteplanering och arbetsbelastning vid några tillfällen per år görs. att tydliga scheman där starttid, sluttid, lektioner, möten, paus och rast finns utlagt tas fram. att tid och/eller ersättning för uppdrag som mentor för nyanställda inom Umevux där introduktion och plan av introduktion för nyanställda förtydligas.

9 6 september [9] MODERSMÅLSUNDERVISNING/STUDIEHANDLEDNING Lön att det satsas på modersmålslärarens lön som i nuläget är låg. Tjänsteplanering att förtroendearbetstiden ägs och styrs av läraren själv. att undervisningstiden inte ska öka. att tydliga schema med paus, restid, rast samt planeringstid finns utlagt och säkerställs. att satsningar görs på utbildning/kurser för att få behörighet i ämnet (modersmål). Anna Olskog Ordförande Lärarförbundet Umeå Telefon: Mobiltelefon: anna.olskog@lararforbundet.se

Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper

Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper Dialogunderlag om arbetstider för arbetsgrupper Detta material är tänkt att användas för gruppdiskussioner inom arbetslag, på APT eller inom samverkansgrupper. Varje frågeområde har en kort inledning följt

Läs mer

Rutin för hantering av lärares arbetstid och arbetsbelastning

Rutin för hantering av lärares arbetstid och arbetsbelastning Rutin för hantering av lärares arbetstid och arbetsbelastning För att förbättra elevers resultat, öka skolans måluppfyllelse och få förbättrad produktivitet behöver varje skola skapa en bra arbetsorganisation.

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Kompetensförsörjning Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad

Kompetensförsörjning Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad Kompetensförsörjning Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad The Capital of Scandinavia Stockholm växer Det går bra för Stockholms stad och för regionen Stockholm hamnar högt på internationella rankningar

Läs mer

Strategi för lönerevision 2017 för Lärarförbundet och LR i kombination med statlig satsning Lärarlönelyftet

Strategi för lönerevision 2017 för Lärarförbundet och LR i kombination med statlig satsning Lärarlönelyftet Lönerevision 2017 för Lärarförbundet och LR i kombination med statlig satsning Lärarlyftet Förskola, Grundskola och Gymnasieskola Information till medarbetare Strategi för lönerevision 2017 för Lärarförbundet

Läs mer

Dialogunderlag om arbetstider för chef/ rektor och medarbetare

Dialogunderlag om arbetstider för chef/ rektor och medarbetare Detta material består av ett antal frågor som är tänka att använda i samtal mellan chef/ respektive. Materialet inleds med en text som är bra att läsa igenom innan samtalet. Efter avslutat samtal är det

Läs mer

Välkomna. till partsgemensam konferens och strategiskt arbete för skolans kompetensförsörjning

Välkomna. till partsgemensam konferens och strategiskt arbete för skolans kompetensförsörjning Välkomna till partsgemensam konferens och strategiskt arbete för skolans kompetensförsörjning Gemensamt för svensk skola! Stora utmaningar för svensk skola Rekryteringsbehovet brist på behöriga och leg.

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

2014-02-27 Sida 1 (7)

2014-02-27 Sida 1 (7) 2014-02-27 Sida 1 (7) Modell för uppdragsdialogen för utbildningsförvaltningen i Borås Stad. Syfte: Dialogen ska tydliggöra vilka arbetsuppgifter som ska utföras inom den reglerade arbetstiden för lärare

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Princip för medarbetarsamtal och bedömning av medarbetare inför lönesättning, Förskola, grundskola och fritidshem (Fastställt 2014-03-31)

Princip för medarbetarsamtal och bedömning av medarbetare inför lönesättning, Förskola, grundskola och fritidshem (Fastställt 2014-03-31) Princip för medarbetarsamtal och bedömning av medarbetare inför lönesättning, Förskola, grundskola och fritidshem (Fastställt 2014-03-31) Under året ska medarbetaren dels arbeta med att bidra till verksamhetens

Läs mer

Norrängsskolan 2.0. Hållbar kvalitativ arbetsmiljö. Helena Tellström, rektor Norrängsskolan, Lycksele kommun

Norrängsskolan 2.0. Hållbar kvalitativ arbetsmiljö. Helena Tellström, rektor Norrängsskolan, Lycksele kommun Norrängsskolan 2.0 Hållbar kvalitativ arbetsmiljö Helena Tellström, rektor Norrängsskolan, Lycksele Lärarbrist, dålig arbetsmiljö och måluppfyllelse Kompetensförsörjning Lärarbristen kommer inte att utbildas

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Välkomna till Göteborgs Stad

Välkomna till Göteborgs Stad Välkomna till Göteborgs Stad Introduktion för Socialsekreterare och Biståndsbedömare Maria Tuvegran, HR Stadsledningskontoret Idag Snabbfakta Göteborg Förutsättningar och förväntningar Attraktiv arbetsplats

Läs mer

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning

Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning 2018-01-11 Bilaga 5 a till HÖK 16 Centrala parters syn på förutsättningar för en väl fungerande arbetstidsförläggning Syfte Syftet med denna bilaga är att stödja arbetet med en väl fungerande arbetstidsförläggning.

Läs mer

Introduktion för lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Götene kommun

Introduktion för lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Götene kommun Introduktion för lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Götene kommun W:\Götene\Dokument\020620\Bunt 1\Introduktionsprogram.doc Innehållsförteckning! Inledning och bakgrund sid. 3! Programinnehåll

Läs mer

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka. Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.se Fakta om Botkyrka 87 600 innevånare 22 kommunala grundskolor

Läs mer

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL HELTIDSPLAN Lidköpings Kommun 2017-2021 Kommunal + SKL Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler

Läs mer

Modell för uppdragsdialogen i grundskolan och grundsärskolan i Borås Stad.

Modell för uppdragsdialogen i grundskolan och grundsärskolan i Borås Stad. 130916 odell för uppdragsdialogen i grundskolan och grundsärskolan i Borås Stad. Syfte: Dialogen ska tydliggöra vilka arbetsuppgifter som ska utföras inom den reglerade arbetstiden för lärare inom grundskolan

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Prolongering av Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m.

Prolongering av Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m. Förhandlingsprotokoll HÖK 12 2015-11-16 Prolongering av Huvudöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor samt rekommendation om lokalt kollektivavtal m.m. HÖK 12 Parter Sveriges Kommuner och

Läs mer

Unikt samverkansprojekt mellan förskolan i Luleå och Kommunhälsan det första i sitt slag i landet

Unikt samverkansprojekt mellan förskolan i Luleå och Kommunhälsan det första i sitt slag i landet Barn- och utbildningsförvaltningen Pressmeddelande 2018-02-27 Unikt samverkansprojekt mellan förskolan i Luleå och Kommunhälsan det första i sitt slag i landet Förskolan och Kommunhälsan presenterar ett

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Välkomna till Göteborgs Stad

Välkomna till Göteborgs Stad Välkomna till Göteborgs Stad Introduktion för Socialsekreterare och Biståndsbedömare Maria Tuvegran, HR Stadsledningskontoret Introduktionsfilm 2 Attraktiv arbetsgivare genom bästa verksamheten 3 Allt

Läs mer

VVÄRDEGRUND OCH DDELAKTIGHET DIALOGKORT ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA FÖRHÅLLNINGSSÄTT MÅLKVALITET OCH UPPFÖLJNING OCH GEMENSKAP

VVÄRDEGRUND OCH DDELAKTIGHET DIALOGKORT ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA FÖRHÅLLNINGSSÄTT MÅLKVALITET OCH UPPFÖLJNING OCH GEMENSKAP DIALOGKORT ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA Med stöd av dialogkorten kan en god dialog stimuleras och viktiga frågor lyftas fram. Dialogkortens syfte är att skapa delaktighet inom viktiga områden, för att hitta de

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 2015-05-11 HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD MÅLUPPFYLLELSE I GRUNDSKOLAN 2015-2018 GOD UTBILDNING I TRYGG MILJÖ 1. INLEDNING Ulricehamns kommun behöver förbättra resultaten i grundskolan, särskilt att alla elever

Läs mer

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande MATEMATIKLYFTET Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-228-2 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders Sverige

Läs mer

Utmaningarna för förskolan

Utmaningarna för förskolan Utmaningarna för förskolan Implementeringen av läroplanen Uppföljningen av verksamhetens resultat Kompetensförsörjningen Kapaciteten och utbyggnaden Kompetensförsörjningen Organiseringen av verksamheten

Läs mer

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska tillgodoses inom

Läs mer

Pedagogisk utvecklingstid för lärare i fritidshem. Argumentera för rätt förutsättningar för uppdraget

Pedagogisk utvecklingstid för lärare i fritidshem. Argumentera för rätt förutsättningar för uppdraget Pedagogisk utvecklingstid för lärare i fritidshem Argumentera för rätt förutsättningar för uppdraget 1 Tillsammans kan vi nå förändring! Elever som trivs så bra att de inte vill gå hem. Som utvecklas till

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 2015-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 6 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Frågor & svar kring arbetstid, rast, paus, semester m.m. inom förskolan

Frågor & svar kring arbetstid, rast, paus, semester m.m. inom förskolan 1(6) 2015-03-27 Barn- och Utbildning BUF central förvaltning Madelene Rickardsson 044-136426 Madelene.Rickardsson@kristianstad.se Frågor & svar kring arbetstid, rast, paus, semester m.m. inom förskolan

Läs mer

Riktlinje - Roller och ansvar

Riktlinje - Roller och ansvar Riktlinje - Roller och ansvar n Barn- och utbildningsförvaltningen LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (5) Riktlinje Roller och ansvar i förskolan Inledning Vid Luleå kommuns förskolor arbetar flera yrkeskategorier framförallt

Läs mer

Handlingsplan för Västra Göteborg utifrån verksamhetsinriktning 2015-2018 för Lärarförbundets lokalavdelning i Göteborg

Handlingsplan för Västra Göteborg utifrån verksamhetsinriktning 2015-2018 för Lärarförbundets lokalavdelning i Göteborg Handlingsplan för Västra Göteborg utifrån verksamhetsinriktning 2015-2018 för Lärarförbundets lokalavdelning i Göteborg Ett attraktivt yrke i utveckling Lärarförbundet ska arbeta för: Göra/Förbättra Förutsättning

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

INNEHÅLL. SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5

INNEHÅLL. SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5 SKOLPLAN 2018 2023 INNEHÅLL SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5 NATIONELLA MÅL OCH STYRDOKUMENT... sid. 5 UTBILDNINGSNÄMNDENS MÅL... sid. 6 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE...

Läs mer

Frågor och svar kring Läraravtalet

Frågor och svar kring Läraravtalet Frågor och svar kring Läraravtalet 2 Frågor och svar kring Läraravtalet Läraravtalet Vi som företräder lärare och landets kommuner är överens om att vi gemensamt vill höja kvaliteten i skolan och förbättra

Läs mer

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-230-5 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders

Läs mer

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 Lärarlönelyftet Rev 201605120 Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 1 Lärarlönelyftet i korthet En regeringssatsning på kvalitet och attraktivitet

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö 2 En hälsosam vårdmiljö är en god arbetsmiljö där hälsa samt god och säker vård uppnås. Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idén om en hälsosam vårdmiljö

Läs mer

1. Vad ska Alliansen göra för att minska de stora barngrupperna? 3. Vad ska alliansen göra för att lokalerna ska bli ändamålsenliga?

1. Vad ska Alliansen göra för att minska de stora barngrupperna? 3. Vad ska alliansen göra för att lokalerna ska bli ändamålsenliga? Interpellation Birgitta Johansson skriver i sin interpellation att Skolverkets statistik visar att antalet barn ökar på fritidshemmen och att personaltätheten minskar och att personalen har för låg utbildningsnivå.

Läs mer

Tid för planering, reflektion och utveckling för lärare i fritidshem. Argumentera för rätt förutsättningar för uppdraget

Tid för planering, reflektion och utveckling för lärare i fritidshem. Argumentera för rätt förutsättningar för uppdraget Tid för planering, reflektion och utveckling för lärare i fritidshem Argumentera för rätt förutsättningar för uppdraget 1 Tillsammans kan vi nå förändring! Elever som trivs så bra att de inte vill gå hem.

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Nämndinitiativ om lärares arbetsmiljö

Nämndinitiativ om lärares arbetsmiljö Datum: Diarienummer: 2019-04-29 UBN-2019-2679 Sida 1 (2) Utbildningsförvaltningen Utbildningsnämnden Handläggare: Hanna Wärenfeldt Nämndinitiativ om lärares arbetsmiljö Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 BARN & UNGDOM Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplanen innehåller barn- och ungdomsnämndens strategiska mål och mål för vår verksamhet 2013. Målen är uppdelade utifrån delarna i kommunens

Läs mer

Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun

Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2016-12-12 Kommunledningskontoret HR KSKF/2016:625 Ulrika Jonsson 016-710 73 01 1 (2) Kommunstyrelsens personalutskott Förslag till Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun 2017-2019 Förslag

Läs mer

Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas.

Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas. Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas. I det här diskussionsunderlaget finns det dels information om Lärportalens

Läs mer

Riktlinjer - Karriäruppdrag inom skolan

Riktlinjer - Karriäruppdrag inom skolan Riktlinjer - Karriäruppdrag inom skolan Karriäruppdrag Regeringen har sedan 2013 infört två nya karriärvägar för lärare. Den ena karriärvägen benämns förstelärare, den andra benämns lektor. Regeringens

Läs mer

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun 2016-01-26 Norrköping 137000 invånare Interkulturella språkenheten Mottagande av alla barn och ungdomar till förskola grundskola och språkintroduktion

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Lärarlönelyftet. PISA-resultat, poäng, år 2000-2012. Källa: Skolverket/OECD

Lärarlönelyftet. PISA-resultat, poäng, år 2000-2012. Källa: Skolverket/OECD Lärarlönelyftet Nyckeln för att vända utvecklingen i den svenska skolan är skickliga och engagerade lärare. Regeringen kommer därför att investera 3 miljarder på årsbasis i ett lärarlönelyft. Syftet är

Läs mer

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Datum 161001 Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Verksamhet: Enligt anvisningarna om systematiskt kvalitetsarbete i skollagen (2010:800, 4 kap 3-8 ). Bakgrund är organisation med förskoleklass

Läs mer

Arbetssituation och bemanning på skolor, förskolor och fritidshem Motion den 12 september 2016 av Espen Bjordahl och Khashayar Farmanbar (S)

Arbetssituation och bemanning på skolor, förskolor och fritidshem Motion den 12 september 2016 av Espen Bjordahl och Khashayar Farmanbar (S) 2017-01-11 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/761 Kommunstyrelsen Arbetssituation och bemanning på skolor, förskolor och fritidshem Motion den 12 september 2016 av Espen Bjordahl och Khashayar Farmanbar

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Redogörelse för ändringar och tillägg i samband med prolongering av HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd

Redogörelse för ändringar och tillägg i samband med prolongering av HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd Redogörelse för ändringar och tillägg i samband med prolongering av HÖK 12 med Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd Den 16 november 2015 enades parterna efter konstruktiva förhandlingar

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun

Medarbetarskap i Umeå kommun Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget www.umea.se/kommun 2 Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn UAL:en Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn Innehållsförteckning: Inledning 2 Förväntningar och förhoppningar 3 Årscykel 5 Lärarens egen utvecklingsplan 5 Medarbetarsamtal

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete BUN 2013-08-27 57 Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete i Svenljunga kommun Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt

Läs mer

59 Dnr Bun 2016/219 Ansökan till kompetensfonden. 1 Barn- och ungdomsnämnden bifaller förvaltningens förslag.

59 Dnr Bun 2016/219 Ansökan till kompetensfonden. 1 Barn- och ungdomsnämnden bifaller förvaltningens förslag. UTDRAG Sid 1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-29 Expedieras till Kommunstyrelsen Ekonomisk förening personalkooperativet Lasse-Maja förskola Rektorer och förskolechefer

Läs mer

Våra viktigaste frågor. Sveriges Skolledarförbund tar ansvar

Våra viktigaste frågor. Sveriges Skolledarförbund tar ansvar Våra viktigaste frågor Sveriges Skolledarförbund tar ansvar Skolledarlöner Sveriges Skolledarförbund anser att Sveriges viktigaste chefer skolledarna ska ha lön och anställningsvillkor som motsvarar det

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Forum på Norrängsskolan 1819

Forum på Norrängsskolan 1819 Forum på Norrängsskolan 1819 Rektor är med vid behov Prioriterade av rektor Kollegialt lärande Lärare (Klär L) Kollegialt lärande Klassmentorer (Klär KM) Klassråd En gång/månad Kollegialt lärande Fritidshem

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

HELTIDSPLAN. Emmaboda

HELTIDSPLAN. Emmaboda HELTIDSPLAN Emmaboda Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler ska arbeta heltid. Välfärdens behov

Läs mer

Arbetsgång för åtagande i fritidshem

Arbetsgång för åtagande i fritidshem Grundskoleavdelningen Goda exempel Sida 1 (8) Arbetsgång för åtagande i fritidshem Hämtad från Tallkrogens skola Uppdaterad: 2017-08-22 Exemplet från Tallkrogens skola visar hur pedagogerna kopplar fritidshemmets

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik 1 Personalpolitisk handlingsplan attraktiv arbetsgivare Ronneby kommun står för stora utmaningar i framtiden. Omvärlden förändras, våra förutsättningar påverkas av många

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan 2014-06-30 Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan I Kunskapsstaden Ängelholm möter du en förskola och skola som vilar på vetenskaplig

Läs mer

Läraravtalet 2010 nya MöjLigHeter till en Bättre SKoLA

Läraravtalet 2010 nya MöjLigHeter till en Bättre SKoLA nya möjligheter till en bättre skola nya möjligheter till en bättre skola Vi som företräder arbetsgivarna och lärarna i landets skolor har tecknat ett nytt avtal som skapar förutsättningar för att ge

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning uppnluf UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi 2016-03-21 UBN-2016-0861 Utbildningsnämnden Genomlysning av studie- och yrkesvägledning Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Stenungsunds Kommun Lärarförbundet Svenska kommunalarbetareförbundet

Stenungsunds Kommun Lärarförbundet Svenska kommunalarbetareförbundet 1 Stenungsunds Kommun Lärarförbundet Svenska kommunalarbetareförbundet Syfte - Mål Detta avtal är ett kollektivavtal som anger riktlinjerna för utvecklingsarbetet på förskola 1-5 år. Parternas ambition

Läs mer

Protokoll. förskole- och skolråd 25 april 2016

Protokoll. förskole- och skolråd 25 april 2016 Protokoll förskole- och skolråd 25 april 2016 Deltagare: Ledningsnivå Alla elever ska kunna läsa efter åk 1 -utifrån Nya Språket lyfter definitionen Alla barn ska bli sitt bästa jag Ledningsnivå Alla elever

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Införande av karriärtjänster i Linköpings kommun

Införande av karriärtjänster i Linköpings kommun Utbildningskontoret Lars Rehnberg Leo Gustafson TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2013-03-25 Reviderad 2013-04-09 Dnr KS Kommunstyrelsen Införande av karriärtjänster i Linköpings kommun FÖRSLAG TILL BESLUT FÖRSLAG

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Personalidé Arvika kommun

Personalidé Arvika kommun Personalidé Arvika kommun Personalidé Kommunens vision Arvika en attraktivare kommun med strategiska mål och strategier beskriver kommunens långsiktiga inriktning och politiska vilja. För att nå vår vision

Läs mer

Handlingsplan 2013-2015

Handlingsplan 2013-2015 Handlingsplan 2013-2015 Strategi för kompetensförsörjning förskola Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2013-04-02 Reviderad 2013-10.23 Inga Sandström Stadskontoret HR strategiska avd

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2014-03-10 Tjänsteskrivelse Vår referens Katarina Falk Katarina.falk@malmo.se Uppföljning av tillsyn av Bellevue gymnasium Ärende 6 Dnr

Läs mer

Vision och målbild förskola och grundskola

Vision och målbild förskola och grundskola Vision och målbild förskola och grundskola Varje individ är stolt över sig själv, har tilltro till sin förmåga, fungerar väl tillsammans med andra och har drömmar om framtiden. Helhet Varje individ är

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Holmesskolan (skola och fritidshem)

Verksamhetsplan 2014/2015 Holmesskolan (skola och fritidshem) Datum 2014-08-18 Verksamhetsplan 2014/2015 Holmesskolan (skola och fritidshem) Holmesskolan Besöksadress Fabriksgatan 3, Torsby Torsby kommun 50. BUN 685 80 Torsby 0560-162 33 direkt 0560-160 00 växel

Läs mer

4 Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun (KSKF/2016:625)

4 Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun (KSKF/2016:625) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-01-24 Sida 1(2) 4 Lönepolitisk plan för Eskilstuna kommun 2017-2019 (KSKF/2016:625) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunledingskontorets

Läs mer

Motverka ohälsosam arbetsbelastning (9 )

Motverka ohälsosam arbetsbelastning (9 ) Motverka ohälsosam arbetsbelastning (9 ) 9 Arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det innebär att

Läs mer

Rapport - Utvärdering av den nya organisationen

Rapport - Utvärdering av den nya organisationen Barn- och utbildningsnämnden Datum Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Olofsson Carstedt 1 (8) Barn- och utbildningsnämnden Rapport - Utvärdering av den nya organisationen Förslag

Läs mer

- Projekt med att utbilda språk-, läs- och skrivutvecklare. - boksamtal - läsning på modersmål - Pedagogista/Processledare - Utbildning om Lpfö/18

- Projekt med att utbilda språk-, läs- och skrivutvecklare. - boksamtal - läsning på modersmål - Pedagogista/Processledare - Utbildning om Lpfö/18 Planering utvecklingsområden Verksamhet: Bildning Förskola Språk-, läs- och skrivutveckling - delta i den nationella satsningen på språk-, läs- och skrivutveckling med fyra pilotförskollärare Utveckla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän)

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) 1 (14) Medarbetarundersökning 2016 Arvika kommun rapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) Stapel 1: Antal svar på Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän): 1875 av

Läs mer

Lärarlönelyftet. Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun. Skolverket skriver

Lärarlönelyftet. Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun. Skolverket skriver Lärarlönelyftet 2016-09-15 Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun Dessa riktlinjer är framtagna av Utbildningskontorets ledningsgrupp i samarbete med Personalkontoret. De är baserade på

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra till ett gott liv i Umeå

Läs mer

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande Läslyftet i förskolan och skolan Läslyftet är en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig mot både förskolan och skolan. Insatsens bygger

Läs mer

Partsgemensamt arbete kring framtagande av frågor och svar kring avtalet.

Partsgemensamt arbete kring framtagande av frågor och svar kring avtalet. Partsgemensamt arbete kring framtagande av frågor och svar kring avtalet. De centrala parterna vill understödja tillämpningen av lärarnas arbetstid utifrån HÖK 12 (framförallt reglerat i AB och Bilaga

Läs mer