Kartläggning av avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och skolor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kartläggning av avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och skolor"

Transkript

1 RAPPORT 1(7) Skolförvaltningen Skolkontoret Helena Johansson, Nämndsekreterare Kartläggning av avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och skolor Bakgrund Kartläggningen i Håbo kommuns förskolor och skolor har försökt ringa in olika direkt avgifter och indirekta kostnader som föräldrar förväntas eller uppmanas att bidra med till barnens och elevernas vardag inom förskolan, skolan (inklusive gymnasiet) och fritids. Frågor har ställts kring medhavd frukt, matsäck, pengar, utrustning eller förbrukningsmaterial. Frågorna har också tagit sikte på hur mycket pengar det kan handla om per barn/elev och termin i olika sammanhang. Slutligen har man fått svara på om man själv har uppmärksammat att det finns ekonomiskt utsatta familjer på förskolan eller i skolan. Om man har det; ser man exempel på hur verksamheten kompenserar för dessa bara och har man några förslag hur förskolan och skolan kan hjälpa dessa barn och elever så att de får samma möjligheter som andra. Enkäten gick ut i mitten av mars 2013 där länk till webbenkäten mailades ut genom föräldrarepresentanter i Skolutvecklingsrådet samt till biträdande rektorer på skolor och till förskolechefer på förskolorna. Ett antal pappersexemplar skickades ut till förskolorna. Personalenkäten spreds genom mail via rektorer/förskolechefer. Till eleverna i gymnasieskolan gick en egen enkät ut, med liknande frågor om dolda kostnader. Undersökningen hölls öppen under drygt två veckor. 807 svar kom in på föräldraenkäten och 88 svar på personalenkäten. Svarsfrekvensen på föräldraenkäten får anses hög, då det totala antalet barn inom de kommunala verksamheterna i förskola och grundskola är cirka Däremot är svarsfrekvens bland personalen låg. På personalenkäten inkom 88 svar av de cirka 700 anställda inom skola och bildning. Resultat av enkäten kostnader i förskola och skola Vårdnadshavare Bland vårdnadshavarna till de cirka barn och eleverna i kommunens förskolor och grundskolor har 807 svarat på undersökningen. Något som får anses vara en hög svarsfrekvens. Av de drygt 800 svaren har 322 (40 procent barn) i grundskolan, 224 har barn i både förskolan och grundskolan och 260 inom förskoleverksamheten.

2 RAPPORT 2(7) Personal Av de cirka 700 anställda inom kommunens verksamheter från förskola till gymnasiet har endast 85 stycken besvarat frågorna. 40 av de svarande arbetar inom förskolan, 23 inom grundskolan (varav 15 lärare) och 22 i gymnasieskolan. Med så låg svarsfrekvens går det inte att dra några generella slutsatser av personalens svar. Svaren från personalen på förskolan, grundskolan och gymnasiet redovisas dock. Resultaten från frågor som riktades direkt till personal inom fritidshem, hemkunskap och idrott och hälsa redovisas inte på grund av för litet underlag. Frukt, matsäck och pengar vid utflykter och studiebesök Vårdnadshavare förskolan En klar majoritet av föräldrar med barn i förskolan (67 procent) uppger att verksamheten står för eventuell frukt till barnen. En av fem uppger att de förväntas skicka med frukt flera gånger i veckan. När det gäller matsäck är det vanligaste svaret att verksamheten står för detta. En av fem uppmanas skicka med matsäck någon gång per månad. Övriga svar fördelar sig på någon gång per termin eller vet ej. Att skicka med pengar vid utflykter är det sammantaget är det en av fyra av föräldrarna som svarar att de förväntats göra. 44 procent har svarat att förskolan står för alla kostnader och resten vet inte vad som gäller. Av dem som svarat att de uppmanats skicka med pengar till barnen har dessa i huvudsak gått till förtäring (mat, glass eller fika) men också till att bekosta resor och inträde. De flesta anger att beloppet per barn och termin är max 50 kronor (80 procent). På frågan om verksamheten kompenserar för de barn som inte har med sig någon peng är det över 90 procent som svarar att de inte vet om barnen kompenseras. Övriga svar fördelar sig på ja (5 procent) och nej (4 procent). En notering är att föräldrar med barn i både förskola och grundskola upplever att de oftare får skicka med barnen både frukt, matsäck och mer pengar till förskolan än de föräldrar som enbart har barn i förskolan. En förklaring till denna skillnad kan vara att man som förälder till barn i både förskola och grundskola har större andel äldre barn i förskolan än de som bara har barn i förskoleålder. Förklaringen stärks även av det faktum att det är vanligare bland föräldrar med barn bara i förskolan att svara vet ej på frågor om matsäck och pengar. Är barnen nya i förskolan eller fortfarande ganska små har man kanske ännu inte varit med om några längre utflykter med sin förskola. Matsäck eller pengar har inte varit aktuellt. Vårdnadshavare grundskola Förväntan/uppmaningen att skicka med barnen frukt tycks stiga kraftigt då barnen går från förskolan till skolan. Här anger 67 procent att de förväntas

3 RAPPORT 3(7) skicka med frukt flera gånger i veckan (att jämföra med förskolans 19 procent). Tre av fyra svarar att man någon gång per termin förväntas skicka med barnen matsäck. Endast 1,5 procent anger att skolan erbjuder matpaket (jämför med 39 procent i förskolan). Uppmaningen att skicka med pengar vid utflykter eller studiebesök uppges också bli vanligare då barnet går i skolan, men också här tycks det variera mellan skolorna hur man hanterar avgifter från vårdnadshavarna. 63 procent av vårdnadshavarna svarar att det de uppmanats skicka med pengar, cirka 20 procent har svarat att skolan står för alla kostnader vid utflykter i skolan. Vanligast är att pengarna används till förtäring i någon form, därefter till resekostnader. Summorna per elev och termin är också högre jämfört med i förskolan. Strax över hälften (av 53 procent) svarar att det handlar om max 50 kronor per barn och termin. 43 procent uppger att summan uppgår till max 200 kronor. Även här är osäkerheten stor huruvida de barn som inte har några pengar vid utflykt blir kompenserade. Tolv procent svarar att de inte blir det. Vårdnadshavare fritids 238 föräldrar med barn i grundskolan har svarat att de även har barn i fritidsverksamheten. När det gäller frukt ligger svaren väldigt nära förskolans, där det klart vanligaste är att verksamheten står för eventuell frukt, men där en av fem förväntas ta med frukt flera gånger i veckan. Också här märks en variation mellan verksamheter. Vad gäller matsäck anger cirka 40 procent att det förväntas skicka med det någon gång per termin. En av fem svarar att skolan står för matpaket, 27 procent svarar att man inte vet. Vad gäller uppmaningen att skicka med pengar är osäkerheten ännu större. Nära hälften vet inte vad som förväntas. En av fyra svarar att de uppmanas skicka med pengar och att de går till glass och godis. Vanligaste är att det handlar om max 50 kronor per barn och termin, övriga svarar mellan kronor. Även här vet man i regel inte som förälder om eller hur barn som inte har pengar kompenseras. Sju procent har svarat att dessa barn inte blir kompenserade. Personal förskola Över 70 procent (26 stycken) svarar att förskolan står för eventuell frukt till barnen. En av fem svarar att barnen uppmanas ha med sig frukt någon gång per månad.

4 RAPPORT 4(7) Matsäck svarar 11 procent (4 stycken) av personalen att barnen uppmanas ta med sig någon gång per månad. Över 85 procent svarar att förskolan står för matpaket till alla barnen. Personal grundskola När det gäller frukt varierar svaren från flera gånger i veckan (32 procent) till att verksamheten står för frukten. (19 svar). Det vanligaste är att eleverna uppmanas ta med sig matsäck någon gång per termin. Två av 18 uppger att skolan står för matpaket till samtliga elever. På frågan om personalen uppmanar att eleverna tar med pengar vid utflykter svarar tolv ja och fyra att skolan står för alla kostnader vid studiebesök eller andra utflykter. Två av tre svarar att summan är max 50 kronor per elev och termin. Övriga uppger kronor. På frågan om man kompenserar för de barn som inte har med sig några pengar vid utflykter svarar fem av elva att man kompenserar, två svarar nej och resten vet inte om detta görs. Utrustning och förbrukningsmaterial Vårdnadshavare förskolan På frågan om barnen uppmanas/förväntas ta med egen utrusning att använda i förskolan svarar över tre av fyra ja. Det som anges är framför allt hjälmar, men även pulkor, skridskor och cyklar förekommer. Nästan ingen uppger att man förväntas ta med förbrukningsmaterial till förskolan. Vårdnadshavare skola och fritids Svaren för skola och fritids liknar de för förskolan, även om de blir vanligare att även uppmanas att ta med skridskor, skidor och cykel i skolåldern. Personal förskola När det gäller utrustning ligger svaren nära vårdnadshavarnas och att det framförallt handlar om hjälmar, pulkor och skridskor. Förbrukningsmaterial svarar samtliga (25) att förskolan står för. Personal grundskola På frågan om förbrukningsmaterial eller utrustning svarar 13 av 19 att skolan står för allt som används. De fem som svarat att eleverna ombeds ta med sig utrustning till skolan anger att det handlar om idrottskläder, cykel och hjälm.

5 RAPPORT 5(7) Friluftsdagar i skolan Vårdnadshavare grundskolan På frågan om det på friluftsdagar erbjuds aktiviteter som vårdnadshavarna förväntas betala för är det över 40 procent som svarar ja. Men det är också en stor grupp föräldrar som uppger att de inte vet det (27 procent). De vanligaste aktiviteterna som kostar är skidåkning, äventyrsbad eller ridning. Vanligaste kostnaden är kronor. Men en av fyra uppger att kostnaden uppgår till mer än 200 kronor per termin vid friluftsdagar. Personal grundskola I grundskolan svarar hälften av personalen (nio stycken) som svarar att man inte erbjuder aktiviteter som kostar pengar. Sju svarar ja och redogör uteslutande för att det handlar om skidresa och att beloppet kan uppgå till mer än 200 kronor svarar tre av sju. Hemkunskap i skolan Få vårdnadshavare uppger att man förväntas ta med utrustning att använda i hemkunskapsundervisningen. (3 procent.) Dator för hemuppgifter Vårdnadshavare Cirka 40 procent uppger att man upplever att skolan förväntar sig att man behöver dator i hemmet för att lösa hemuppgifter. På frågan om skolan erbjuder möjlighet att låna en dator svarar endast 10 procent ja. De allra flesta svarar att de inte vet om möjligheten finns. Personal Bland personalen svarar 14 (av 19 svarande) att eleverna inte förväntas ha tillgång till dator i hemmet för att lösa hemuppgifter. Lika många svarar att eleverna inte har möjlighet att låna hem datorer. Insamling till klassresa Vårdnadshavare grundskola Vid frågan om det vi insamling till klassresa framgår att insamlingen är frivillig och att pengarna ska gå till alla barn i klassen svarar över 40 procent att det inte vet det. Knappt 30 procent svarar här ja. Personal Av de sex ur grundskolepersonalen som svarat på frågan är det fem som svarat vet ej och en nej. Märks de ekonomiskt utsatta barnen och vad kan vi göra? Märks de ekonomiskt utsatta barnen i förskole- och skolmiljön? Här svarar en av tre att man uppmärksammat ekonomisk utsatta barn, resten svarar nej eller vet ej. Det är vanligare bland vårdnadshavare till barn i grundskolan än i förskolan att ha uppmärksammat barn i ekonomisk utsatthet.

6 RAPPORT 6(7) Detsamma gäller bland personalen. I grundskolan anger 13 av 18 att man uppmärksammat dessa barn. Bland förskolepersonalen är det mindre än hälften. De två avslutande frågorna har varit öppna frågor. Vet man huruvida de ekonomiskt utsatta barnen blir kompenserade inom förskolan och skolan? Har man egna förslag på vad som kan göras för att kompensera för dessa barn? Vårdnadshavare till barn i förskola och grundskola Bland vårdnadshavarna är det vanligt att man uppger att man inte vet om barnen blir kompenserade eller inte. Andra svarar att man som föräldrar bidrar med sitt barns matsäck även till andras barn, att skolan kompenserar eller att aktiviteter uteblir. Barnen får matsäck från verksamheten men det blir inte lika avancerat som om man tar med själv. Vårdnadshavare med barn i både förskola och skola Det hanterar det säkert jättebra. Men det gör att vissa aktiviteter inte görs, ex pulkaåkning eftersom inte alla barn fått med sig hjälm hemifrån. Vårdnadshavare med barn i förskola När det gäller hur man tycker att förskola och skola kan hjälpa dessa barn så att de får samma möjligheter som andra handlar det dels om förslag som går ut på att rikta insatserna till de barn som behöver det, dels till att skolan ska stå för alla kostnader och inga barn ska behöva riskera att pekas ut. Låneutrustning är också förslag som många för fram. Se dem! Skapa en gemensam plan för dessa barn. Vårdnadshavare med barn i grundskola Personal i förskola, grundskola och gymnasiet Av personalen i förskolan (sju svar) varierar svaren från ingen kompensation för dessa elever till att ingenting kostar för någon elev. Några svarar att man ger kompensation till de som behöver genom att låna ut kläder eller med att packa med extra vatten och frukt till dem som ej har med sig hemifrån. Alla barn ska ha samma förutsättningar, därför har vi tagit bort aktiviteter som innebär betalning. Vi har även tagit bort egen matsäck för att det inte ska kännas för dessa familjer. Hjälmar finns för utlåning. Personal förskolan I grundskolan (nio svar) är det också varierande svar. Man åker på sådant som skolan kan betala, söker medel ur majblommestiftelsen eller betalar ur egen ficka är några av svaren.

7 RAPPORT 7(7) I gymnasiet svarar personalen (tio stycken) att skolan vanligtvis står för kostnaderna. Genom att betala lunchen, i nått fall även köpa tex skor att ha på praktikplats etc. Personal gymnasieskolan Bland svaren om hur skolan kan hjälpa dessa elever handlar det även här att åka på aktiviteter som skolan betalar alternativt stötta eleverna med det som saknas. Vi har hjälpt till att söka pengar från majblommestiftelsen. Ibland har vi samlat in pengar i personalgruppen och betalat för någon elev som inte haft pengar. Till de elever som inte har idrottskläder, vinterkläder och simkläder har vi ett förråd med lånekläder. Personal grundskolan

Avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och skolor

Avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och skolor TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Skolförvaltningen Skolkontoret Helena Johansson, Nämndsekreterare 0171-526 15 helena.johansson1@bildning.habo.se Avgifter och indirekta kostnader i Håbo kommuns förskolor och skolor

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument AVGIFTER I SKOLAN

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument AVGIFTER I SKOLAN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument AVGIFTER I SKOLAN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-01-04, 25 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2017-03-31 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Barn- och

Läs mer

Avgifter i förskola och skola

Avgifter i förskola och skola UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Holström Ingrid Datum 2017-01-18 Diarienummer UBN-2017-0092 Utbildningsnämnden Avgifter i förskola och skola Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta

Läs mer

POLICY OCH RIKTLINJER. Avgifter och kostnader i förskola och skola. Fastställd av skolnämnden 2014-03-03 ( 14)

POLICY OCH RIKTLINJER. Avgifter och kostnader i förskola och skola. Fastställd av skolnämnden 2014-03-03 ( 14) POLICY OCH RIKTLINJER Avgifter och kostnader i förskola och skola Fastställd av skolnämnden 2014-03-03 ( 14) RIKTLINJER 1 Innehåll Policy och riktlinjer för avgifter och kostnader i förskola och skola

Läs mer

Avgifter i skolan. Riktlinjer. Fastställt av. Barn- och utbildningsnämnden. Datum för fastställande

Avgifter i skolan. Riktlinjer. Fastställt av. Barn- och utbildningsnämnden. Datum för fastställande Avgifter i skolan Riktlinjer Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2018-05-23 Giltighetstid Tills vidare. Första översynen 2020-05-31 Ansvarig funktion Stabschef barn- och

Läs mer

Sammanställning av utvärderingar kring satsningen på kapprumsbibliotek i Lerum, september 2017

Sammanställning av utvärderingar kring satsningen på kapprumsbibliotek i Lerum, september 2017 Sektor Lärande Arbetsgruppen Kapprumsbibliotek Sammanställning av utvärderingar kring satsningen på kapprumsbibliotek i Lerum, september 2017 Bakgrund Verksamheten med kapprumsbibliotek startades upp efter

Läs mer

Föräldraenkät 2013. jan feb. dec. mars. nov. okt. april. maj. sept. juni. aug juli. Anette Christoffersson. Utvecklingsledare

Föräldraenkät 2013. jan feb. dec. mars. nov. okt. april. maj. sept. juni. aug juli. Anette Christoffersson. Utvecklingsledare Föräldraenkät 2013 dec jan feb nov mars okt april sept maj aug juli juni Anette Christoffersson Utvecklingsledare Sammanfattning och förslag på åtgärder Förskola Föräldrarna är överlag väldigt nöjda med

Läs mer

Riktlinjer. Avgiftsfri grundskola. Barn & Utbildning. Datum 2014-11-19 Ärendenr 2014-000177 611

Riktlinjer. Avgiftsfri grundskola. Barn & Utbildning. Datum 2014-11-19 Ärendenr 2014-000177 611 Barn & Utbildning Datum 2014-11-19 Ärendenr 2014-000177 611 Riktlinjer Avgiftsfri grundskola Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (5) Innehållsförteckning Riktlinje

Läs mer

Hembrev för veckorna 6 och 7

Hembrev för veckorna 6 och 7 Hembrev för veckorna 6 och 7 Hej alla! Nu var det dags för lite information igen. När ni får hem det här har vi haft föräldramöte och för er som inte kunde närvara hälsar vi att ni kommer att få ta del

Läs mer

Skolutflykt glädje eller ångest? Rapport från Majblomman om dolda avgifter i skolan. Juni 2010 / Rapport 2010:23

Skolutflykt glädje eller ångest? Rapport från Majblomman om dolda avgifter i skolan. Juni 2010 / Rapport 2010:23 Skolutflykt glädje eller ångest? Rapport från Majblomman om dolda avgifter i skolan. Juni 2010 / Rapport 2010:23 Dolda avgifter i skolan tvingar barn att stanna hemma I skollagen står det tydligt att skolgång

Läs mer

Att leka sig in i skolans värld

Att leka sig in i skolans värld Att leka sig in i skolans värld När förskoleklassen presenterades för oss sas det Det här är förskola med skolinslag och det är precis så det är. Mellan fem till sju år händer det så mycket och på det

Läs mer

Grundskolan och fritidshem

Grundskolan och fritidshem Den svenska skolan för nyanlända För barn 7 15 år Grundskolan och fritidshem Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Fritidshem

Läs mer

Föräldrajuryn - om Skolan, barnen och maten

Föräldrajuryn - om Skolan, barnen och maten Föräldrajuryn - om Skolan, barnen och maten Februari 2009 Konsumentföreningen Stockholm 0 Sammanfattning Vi har ställt totalt 12 frågor till Föräldrajuryn, samtliga frågor och svar redovisas på sidorna

Läs mer

Förslag till riktlinjer för avgifter inom utbildningsverksamheterna grundskola och gymnasieskola

Förslag till riktlinjer för avgifter inom utbildningsverksamheterna grundskola och gymnasieskola Tjänsteskrivelse 2013-01-28 Dnr: 2013.26-629 (153) Utbildningsförvaltningen Inger Hjort E-post: inger.hjort@ronneby.se Utbildningsnämndens beslut 2013-02-14 12 Förslag till riktlinjer för avgifter inom

Läs mer

Skolskjutsreglemente Laxå kommun

Skolskjutsreglemente Laxå kommun Skolskjutsreglemente Laxå kommun Ur Skollagen 4 kap 7 Hemkommunen är skyldig att sörja för att eleverna i grundskolan anordna kostnadsfri skolskjuts, om sådan behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden,

Läs mer

Förskolornas arbete med fysisk aktivitet, matvanor och ljudmiljö i Jönköpings län

Förskolornas arbete med fysisk aktivitet, matvanor och ljudmiljö i Jönköpings län 1 Folkhälsoavdelningen Marit Eriksson Förskolornas arbete med fysisk aktivitet, matvanor och ljudmiljö i Jönköpings län Fysisk aktivitet, goda matvanor och god ljudmiljö är av stor betydelse för vår hälsa

Läs mer

Fö rä ldrärs syn pä fö rsköleverksämheten

Fö rä ldrärs syn pä fö rsköleverksämheten Fö rä ldrärs syn pä fö rsköleverksämheten I Eslövs kommun genomförs varje år en enkätundersökning till föräldrar som har barn i förskolan i Eslövs kommun. Enkäten går ut till de förskolor där kommunen

Läs mer

Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten

Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten 2016-04-14 Ann-Marie Mattsson 0413-628 13 Ann-Marie.Mattsson@eslov.se Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten I Eslövs kommun genomförs varje år en enkätundersökning till föräldrar som har barn i förskolan

Läs mer

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär-

Läs mer

Främjande arbete 4 Mål: Att ha en verksamhet som är fri från diskriminering. 4 Mål: Ha en god stämning på förskolan 5

Främjande arbete 4 Mål: Att ha en verksamhet som är fri från diskriminering. 4 Mål: Ha en god stämning på förskolan 5 Plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Barnens Hus 2016/2017 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vision och syfte... 3 Definitioner... 3 Utvärdering... 3 Utvärdering

Läs mer

Enkät förskola/familjedaghem ht 2011. Utförd av: Förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid (UKF) Lomma kommun

Enkät förskola/familjedaghem ht 2011. Utförd av: Förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid (UKF) Lomma kommun Enkät förskola/familjedaghem ht 2011 Utförd av: Förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid (UKF) Lomma kommun 1 Enkätundersökning i kommunens förskolor och familjedaghem Lomma Kommun genomför

Läs mer

PM 2010-04-22 Rev 2010-05-11. DANDERYDS KOMMUN Barn och - utbildningsnämnden Lena Wallin och Monica Olsson BUN 2010/0067

PM 2010-04-22 Rev 2010-05-11. DANDERYDS KOMMUN Barn och - utbildningsnämnden Lena Wallin och Monica Olsson BUN 2010/0067 -04-22 Rev -05-11 1(15) BUN /0067 Resultat av föräldra- och elevenkät genomförd i februari Bakgrund och syfte Enkätundersökningen är ett led i det kvalitetsarbete som pågår i kommunen genom olika former

Läs mer

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef.

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef. MAXTAXA Förskola i Ockelbo kommun Verksamhet i förskolegrupp omfattar barn från 1 års ålder fram till och med vecka 31 det år barnet fyller 6 år. Verksamhet i förskola styrs av skollag, läroplan för förskolan

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämndens föräldraenkät Förskolan i Kiruna kommun våren 2017

Kultur- och utbildningsnämndens föräldraenkät Förskolan i Kiruna kommun våren 2017 RAPPORT 2017-10-17 Kvalitetsutvecklare Caroline Andersson Kultur och utbildningsnämnden Kultur- och utbildningsnämndens föräldraenkät Förskolan i Kiruna kommun våren 2017 1 I denna rapport redovisas resultaten

Läs mer

Ekonomisk utsatthet bland barn. Problem och förslag till lösningar för skola och förskola

Ekonomisk utsatthet bland barn. Problem och förslag till lösningar för skola och förskola Barnombudsmannen i Uppsala Drottninggatan 8 753 10 Uppsala www.boiu.se boiu@boiu.se 018 69 44 99 Ekonomisk utsatthet bland barn. Problem och förslag till lösningar för skola och förskola Problemet med

Läs mer

Effektiv kommunikation inom skolan

Effektiv kommunikation inom skolan Effektiv kommunikation inom skolan - skolledare om den egna arbetssituationen Microsoft Sverige, Anna Erman Synovate, David Ahlin 2008-11-10 Synovate 2007 1 Innehållsförteckning Syfte och metod Nyheter

Läs mer

Liv och hälsa ung Särskolan 2017

Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Att vara i särklass En undersökning om ungas hälsa, livsvillkor och levnadsvanor Kortversion 1 Innehåll Inledning 2 Om Liv och hälsa ung 3 Förklaring till vanliga ord i

Läs mer

Tisdagen den 13 februari, samling klockan vid skolans parkering. Vi åker gemensamt till Bögsgårdsparkering där vi tar en ny samling cirka

Tisdagen den 13 februari, samling klockan vid skolans parkering. Vi åker gemensamt till Bögsgårdsparkering där vi tar en ny samling cirka Till elever och föräldrar i år 5 Isvaksdopp Då var det snart dags för årets isvaksdopp. I samband med att ni får hem detta så har teorilektionerna inför isvaksdoppet startat. Vi kommer att genomföra fyra

Läs mer

Skolskjutsreglemente för Laxå Kommun

Skolskjutsreglemente för Laxå Kommun Skolskjutsreglemente för Laxå Kommun 170201 1 Skolskjutsreglemente Laxå kommun Elever i grundskola med offentlig huvudman har rätt till kostnadsfri skolskjuts från en plats i anslutning till elevens hem

Läs mer

Enkätundersökning inom förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Lidingö Stad, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun

Enkätundersökning inom förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Lidingö Stad, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun Rapport 2015 Enkätundersökning inom förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Lidingö Stad, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun Stockholm 2015-04-30 Beställare: Järfälla kommun, Lidingö Stad,

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 LIV & HÄLSA UNG 2014 Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 Vad är liv & hälsa ung? Syftet är att beskriva ungdomars livsvillkor, levnadsvanor och hälsa Skolår 7 och 9, år 2 på gymnasiet Undersökningen genomförs

Läs mer

Föräldrar i missbruks- och beroendevården. Sammanfattad kartläggning för att stärka barn- och föräldraperspektivet

Föräldrar i missbruks- och beroendevården. Sammanfattad kartläggning för att stärka barn- och föräldraperspektivet Föräldrar i missbruks- och beroendevården Sammanfattad kartläggning för att stärka barn- och föräldraperspektivet 1 2 Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har inom ramen för utvecklingsarbetet

Läs mer

Enkätundersökning om mopedåkning bland elever i årskurs 9. Våren 2015. Innehållsförteckning

Enkätundersökning om mopedåkning bland elever i årskurs 9. Våren 2015. Innehållsförteckning Enkätundersökning om mopedåkning bland elever i årskurs 9 Våren 2015 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Syfte... 2 3. Metod... 2 4. Resultat... 3 5. Jämförelse mellan resultaten 2009 och 2015...

Läs mer

Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00)

Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00) Utflykt till Skånes Djurpark 28 juni Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00) Ströva i djurparken (kolla matningen av vissa djur)

Läs mer

Enkät i särskolans fritidshem

Enkät i särskolans fritidshem Enkät i särskolans fritidshem Rapporten innehåller totalresultatet för vårdnadshavare till barn som har fritidsverksamhet i grundsärskolan /1/ SIDAN 1 Fakta om undersökningen Undersökningen inom skolan

Läs mer

Fritidshemmens arbete med fysisk aktivitet och matvanor i Jönköpings län

Fritidshemmens arbete med fysisk aktivitet och matvanor i Jönköpings län 1 Fritidshemmens arbete med fysisk aktivitet och matvanor i Jönköpings län Fysisk aktivitet och goda matvanor är av stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Levnadsvanor etableras i tidig ålder

Läs mer

Utredningar & rapporter

Utredningar & rapporter Utredningar & rapporter 2016-06-21 Skolenkät 2016 Rapport för förskolan Barn och föräldrar [Skriv text], Utredning och Statistik 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se Karolina Öjemalm, 021-39 14

Läs mer

BARN OCH UTBILDNING Välkommen till skolan Inskrivningssamtal för nyanlända elever

BARN OCH UTBILDNING Välkommen till skolan Inskrivningssamtal för nyanlända elever BARN OCH UTBILDNING Välkommen till skolan Inskrivningssamtal för nyanlända elever Detta material ska användas vid inskrivning av nyanlända elever i grundskolan. Revidering 2017-10-31 SKOLA Sundsvalls kommun,

Läs mer

Miljökontoret Linköpings kommun

Miljökontoret Linköpings kommun Projekt Tillsyn av Grundskolor - Skolmåltid och Födoämnesöverkänslighet Januari December 2003 Miljökontoret Linköpings kommun Jean-Pierre Conte Annelie Danielsson Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...

Läs mer

Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap

Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap Resvaneundersökning bland studenter vid Göteborgs Universitet Utbildningsvetenskap KORTVERSION Resultat av enkät genomförd 1-15 juni 27 Göteborg 27-9-27 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning

Läs mer

Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1 Kommunfullmäktige Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dessa regler och villkor gäller för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borås Stad. Reglerna grundar sig på

Läs mer

Utredningar & rapporter

Utredningar & rapporter Utredningar & rapporter 2016-06-21 Skolenkät 2016 Rapport för fritidshem Barn och föräldrar [Skriv text], Konsultcenter 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se Linnéa Norrvik, 021-39 86 48 Utredningar

Läs mer

Skolans tillsynsansvar

Skolans tillsynsansvar HANDBOK FÖR Skolans tillsynsansvar Antaget av Barn och utbildningsförvaltningens ledningsgrupp Antaget 2018-08-16 Giltighetstid Dokumentansvarig Till vidare Administrativ chef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Handläggare. Maria Hjernerth. 08-523 049 39 maria.hjernerth@sodertaije.se

Handläggare. Maria Hjernerth. 08-523 049 39 maria.hjernerth@sodertaije.se 4 IV r(3 lvl SODER?-P.L,IE I.:CI\4MiJ(V ansteskrivelse tbildningskontoret Handläggare Maria Hjernerth 08-523 049 39 maria.hjernerth@sodertaije.se Riktlinjer för avgifter i skolan ildningen ska vara avgiftsfri.

Läs mer

Resultat från Skolenkäten hösten 2018

Resultat från Skolenkäten hösten 2018 Resultat från Skolenkäten hösten 2018 2 (7) Bakgrund om Skolenkäten Under hösten 2018 genomförde vi Skolenkäten för 17:e gången sedan introduktionen 2010. Enkäten som omfattar olika aspekter av skolans

Läs mer

Fo ra ldrarnas syn pa fo rskolverksamheten

Fo ra ldrarnas syn pa fo rskolverksamheten Fo ra ldrarnas syn pa fo rskolverksamheten I Eslövs kommun genomförs varje år en enkätundersökning till föräldrar som har barn i förskolan i Eslövs kommun. Enkäten går ut till de förskolor där kommunen

Läs mer

Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola. Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR

Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola. Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans lokala arbetsplan.

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande

Läs mer

Trivselundersökning fritidshem 2019

Trivselundersökning fritidshem 2019 Utbildningsförvaltningen Christian Tegnvallius 0476-642 479 christian.tegnvallius@almhult.se Resultatrapport Trivselundersökning 2019 1 SAMMANFATTNING... 2 INFORMATION OM UNDERSÖKNINGEN... 3 ANTAL SVAR...

Läs mer

Föräldrar i missbruks- och beroendevården. Sammanfattad kartläggning för att stärka barn- och föräldraperspektivet

Föräldrar i missbruks- och beroendevården. Sammanfattad kartläggning för att stärka barn- och föräldraperspektivet Föräldrar i missbruks- och beroendevården Sammanfattad kartläggning för att stärka barn- och föräldraperspektivet 1 2 Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har inom ramen för utvecklingsarbetet

Läs mer

Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning)

Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning) Läroplanens riktlinjer (i sammanfattning) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation, utvecklar

Läs mer

Tältning vid Boserups scoutstuga 21-22 juni

Tältning vid Boserups scoutstuga 21-22 juni Tältning vid Boserups scoutstuga 21-22 juni Avfärd: Onsdagen den 21 juni klockan 9:00 från fritids. Vi cyklar till scoutstugan och har en paus efter halva vägen. Vi har med en bil som barnen kan lägga

Läs mer

Enkätundersökning inom pedagogisk omsorg, förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun

Enkätundersökning inom pedagogisk omsorg, förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun Rapport 2016 Enkätundersökning inom pedagogisk omsorg, förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun Stockholm 2016-05-04 Beställare: Järfälla kommun, Sigtuna

Läs mer

9. Barnomsorg. Tillgänglig statistik om barnomsorg

9. Barnomsorg. Tillgänglig statistik om barnomsorg 9. Barnomsorg Tillgänglig statistik om barnomsorg När det gäller statistik om barnomsorg finns ett antal olika källor. SCB har från 1980 till 1986 genomfört enkätundersökningar på uppdrag av Socialdepartementet.

Läs mer

Föräldrar elever åk 2 fritidshem 2018

Föräldrar elever åk 2 fritidshem 2018 Föräldrar elever åk 2 fritidshem 2018 Rapporten innehåller totalresultatet för vårdnadshavare till elever i årskurs 2 på fritidshem (kommunal och fristående regi) Fakta om undersökningen Undersökningen

Läs mer

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014 1 (11) Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn, verksamheter och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014. Annan

Läs mer

Budget och verksamhetsplan 2015 2017

Budget och verksamhetsplan 2015 2017 Budget och verksamhetsplan 2015 2017 Verksamhetsområde Bildning 2015-01-20 Budget och verksamhetsplan 2015 2017 Verksamhetsområde Bildning Innehållsförteckning Organisation Verksamhetsmål och aktiviteter

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-01-19 15 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. KS 2015-301 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

UNGA I FOKUS U N G A I F O K U S

UNGA I FOKUS U N G A I F O K U S UNGA I FOKUS Ungdomar är länets framtid. Det är viktigt att länet erbjuder en attraktiv livsmiljö för att fler unga ska välja att bo och verka i Västernorrland. 91 Sammanfattning De allra flesta ungdomar

Läs mer

Välkommen till Barn och utbildning

Välkommen till Barn och utbildning SVENSKA Välkommen till Barn och utbildning Skellefteå kommun Skellefteå kommun ligger i norra delen av Sverige längs Norrlandskusten. Kommunen har ungefär 72 000 invånare. I kommunen finns personer från

Läs mer

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans plan för Mål och Värdegrundsarbete. Vi har ett nytt läsår framför oss. Alla har förväntningar

Läs mer

Vi åker gemensamt till Bögsgårdsparkering, där vi tar en ny samling cirka

Vi åker gemensamt till Bögsgårdsparkering, där vi tar en ny samling cirka Till elever och föräldrar i åk 5 Isvaksbad Nu är det snart dags för årets isvaksbad. Ett projekt som sker i samarbete med Naturskolan i Sollentuna. Inför isvaksbadet genomför eleverna praktiska övningar

Läs mer

Riktlinjer gällande resor och utflykter för Barnoch utbildningsnämndens verksamhet

Riktlinjer gällande resor och utflykter för Barnoch utbildningsnämndens verksamhet Riktlinjer gällande resor och utflykter för Barnoch utbildningsnämndens verksamhet Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2008-01-30 Diarienummer 2007-000136 1. SYFTE 3 2. OMFATTNING 3 3. RESOR 3 3.1

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Ändringar införda till och med UN, 2014:28 Innehållsförteckning Riktlinjer... 2 Olika former av förskola

Läs mer

Rapport Föräldraenkät Grundskola 2013

Rapport Föräldraenkät Grundskola 2013 2014-02-20 1 (6) Utbildningsavdelningen Maria Kvist Utbildningscontroller Rapport Föräldraenkät Grundskola 2013 2014-03-25 2 (6) Grundskoleenkät 2013 Sammanfattning Vellinge kommuns skolor redovisar ett

Läs mer

Rapport Helsingborg stad Förskole- och skolundersökning. CMA Research AB Ågatan 31 Rimbogatan Linköping Stockholm

Rapport Helsingborg stad Förskole- och skolundersökning. CMA Research AB Ågatan 31 Rimbogatan Linköping Stockholm CMA Research AB Sid 1 (30) Helsingborg stad Förskole- och skolundersökning Rapport 2015 CMA Research AB Ågatan 31 Rimbogatan 8 582 22 Linköping 114 32 Stockholm Organisationsnummer: 556525-4256 CMA Research

Läs mer

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Beslut KS 2011-06-08 Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Tillämpas från och med 2011-07-01 2 INNEHÅLL Förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

Onsdagen den 11 februari, samling klockan 08.10 vid skolans parkering vid fotbollsplan. Där tar vi ett uppropp.

Onsdagen den 11 februari, samling klockan 08.10 vid skolans parkering vid fotbollsplan. Där tar vi ett uppropp. Till elever och föräldrar i år 5 Isvaksdopp Då var det snart dags för årets isvaksdopp. I samband med att ni får hem detta så har teorilektionerna inför isvaksdoppet startat. Vi kommer att genomföra fyra

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (5)

Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (5) 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen 2017-06-13 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 utbildningskontoret@bollnas.se.

Läs mer

Haninge skolenkät 2016 Elever grundskola

Haninge skolenkät 2016 Elever grundskola Haninge skolenkät 2016 Elever grundskola Om undersökningen Bakgrund Haninge kommun genomför årligen en undersökning där föräldrar och elever svarar på frågor om vad de tycker om förskolan och grundskolan

Läs mer

Rapport Grundskoleenkät 2012 Föräldraenkät inom grundskola

Rapport Grundskoleenkät 2012 Föräldraenkät inom grundskola 2013-01-02 1 (8) Utbildningsavdelningen Camilla Karlsson administratör Rapport Grundskoleenkät 2012 Föräldraenkät inom grundskola 2013-01-02 2 (8) Grundskoleenkät 2012 Sammanfattning Vellinge kommuns skolor

Läs mer

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag?

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Förskola erbjuds barn från ett år till dess de börjar förskoleklass eller grundskola/grundsärskola.

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 2017-03-01 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille

Läs mer

Brukarundersökning IFO 2016

Brukarundersökning IFO 2016 2017-02-13 Dnr SN 2016/385 Marie Nyström och Maria Ekeroth Utvecklingsledare, Kansliet Brukarundersökning IFO 2016 Brukarnas upplevelser av kontakten med socialtjänsten i Haninge kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

Hur fördelas pengarna till kommundelarna? en kort beskrivning av resursfördelningsmodellen

Hur fördelas pengarna till kommundelarna? en kort beskrivning av resursfördelningsmodellen Hur fördelas pengarna till kommundelarna? en kort beskrivning av resursfördelningsmodellen 1 2 Hur fördelar Borås Stad pengar till sina kommundelar? Varför kan en kommundel få mer pengar per invånare än

Läs mer

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun Förskola Pedagogisk omsorg Foto: Patricia Hagelin Regler för placering Enköpings kommun REGLER 2012-11-22 SKN2012/338 Fastställd av skolnämnden 2012-11-22 Aktuell tillämpning av maxtaxa fastställd av

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Årsredovisning Skolområde VÄST 2014

Årsredovisning Skolområde VÄST 2014 1 Årsredovisning Skolområde VÄST 2014 2 Årsberättelse 2014 SKOLOMRÅDE VÄST Beskriv kortfattat vilken typ av verksamhet och service ni har till kommuninnevånarna Skolområde VÄST bedriver verksamhet i Rumskulla.

Läs mer

Regler för Misterhults förskola 2012/2013

Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Hur kan du skaffa kunskap om Ditt/Dina barns vardag? Varje år har förskolan ett öppet hus då man kan se sina barn arbeta. Utvecklingssamtal hålls tillsammans med

Läs mer

Avgifter i Hjo kommuns skolor

Avgifter i Hjo kommuns skolor Avgifter i Hjo kommuns skolor Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2012-05-30 av Kommunstyrelsen 90 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn och utbildning Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Frågor och svar Förskola & pedagogisk omsorg

Frågor och svar Förskola & pedagogisk omsorg Frågor och svar Förskola & pedagogisk omsorg Enköpings kommun Alla barn och ungdomar i Enköpings kommun ges möjlighet att utveckla sitt allra bästa jag inför den egna framtiden. Foto: skolkontorets arkiv

Läs mer

Utredningar & rapporter

Utredningar & rapporter Utredningar & rapporter VÄSTERÅS STAD Konsultcenter Skolenkäten 2016- Elever i grundskolan Årskurs 2 2016-06-22 Skolenkät 2016 Rapport för elever i grundskolan, Konsultcenter 721 87 Västerås 021-39 00

Läs mer

Skolplaneenkät 2015 Vårdnadshavare förskola

Skolplaneenkät 2015 Vårdnadshavare förskola Skolplaneenkät 2015 Vårdnadshavare förskola Om undersökningen- Denna rapport visar en jämförelse mellan 2015 och 2014 Bakgrund Haninge kommun genomför årligen en undersökning där föräldrar och elever svarar

Läs mer

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ambjörnsgårdens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 1-5 år Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten

Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten 2018-04-18 Ann-Marie Mattsson 0413-628 13 Ann-Marie.Mattsson@eslov.se Föräldrarnas syn på förskoleverksamheten Varje år genomförs en enkätundersökning till vårdnadshavare som har barn i förskolan i Eslövs

Läs mer

Förskolan Leendet, Franzéngatan 79

Förskolan Leendet, Franzéngatan 79 Stockholms stad Förskoleundersökning Förskolan Leendet, Franzéngatan 9 -- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande resultat

Läs mer

2012-03-16 Bou 27/2011. Regler för skolskjuts i grundskola, grund- och gymnasiesärskola samt elevresor för gymnasieelever i Örebro kommun

2012-03-16 Bou 27/2011. Regler för skolskjuts i grundskola, grund- och gymnasiesärskola samt elevresor för gymnasieelever i Örebro kommun 2012-03-16 Bou 27/2011 Regler för skolskjuts i grundskola, grund- och gymnasiesärskola samt elevresor för gymnasieelever i Örebro kommun Innehållsförteckning Regler för skolskjuts i grundskola, grund-

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-09-30 1 (15) Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2014. Syftet är att ge en

Läs mer

Förskolan Gambrinus, Gambrinusgatan 6

Förskolan Gambrinus, Gambrinusgatan 6 Stockholms stad Förskoleundersökning Förskolan Gambrinus, Gambrinusgatan 6 Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande resultat

Läs mer

Sundbyberg stad Skolundersökning 2015 Föräldrar grundskola Ängskolan F-6

Sundbyberg stad Skolundersökning 2015 Föräldrar grundskola Ängskolan F-6 Sundbyberg stad Skolundersökning Föräldrar grundskola Ängskolan F- Antal svar Ängskolan F-: ( %) Antal svar samtliga kommunala grundskolor: ( %) Innehåll Om undersökningen Förklaring av diagram Resultat

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Ljusdals kommun lena.tonners@ljusdal.se för fritidshem i Ljusdals kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Trivselundersökning förskola och fritidshem 2017

Trivselundersökning förskola och fritidshem 2017 2017-05-16 1(17) Utbildningsförvaltningen Josefine Vilhelmsson 0476-55 432 Josefine.vilhelmsson@almhult.se Resultatrapport Trivselundersökning förskola och fritidshem 2017 2017-05-16 2(17) Innehåll Inledning...

Läs mer

Förekommer spel om pengar på skolor i Södertälje?

Förekommer spel om pengar på skolor i Södertälje? Utbildningskontoret Åke Martinsson 2009-10-19 Förekommer spel om pengar på i Södertälje? Rapport av resultat från webbenkät 2009-09. På uppdrag av Utbildningsnämnden genomfördes en kartläggning med fokus

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Förskolan Eira, Kungsholms hamnplan 6

Förskolan Eira, Kungsholms hamnplan 6 Stockholms stad Förskoleundersökning 8 Förskolan Eira, Kungsholms hamnplan -- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande

Läs mer

Bromma Enskilda skola förskola, Mossvägen

Bromma Enskilda skola förskola, Mossvägen Stockholms stad Förskoleundersökning 1 Bromma Enskilda skola förskola, Mossvägen 1-- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande

Läs mer

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer.

Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att ha fokus på uppdraget och att ha höga förväntningar. Genom nyfikenhet och att ta tillvara andras idéer. Genom att lyfta fram goda exempel och fira framgångar. Genom att skapa en gemensam plattform

Läs mer

BKA - Barnkonsekvensanalys

BKA - Barnkonsekvensanalys BKA - Barnkonsekvensanalys Prövning för barnets bästa Kulturpeng och fritidscheck Jenny Johansson Berggren 2019-04-17 2019-04-17 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. METOD... 2 4. SLUTSATSER

Läs mer

Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av Likabehandlingsplanen (LB-planen) Gymnasieskolan a för LB-planen

Läs mer