INFORMATIONSMÖTE. bli med fiber

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INFORMATIONSMÖTE. bli med fiber"

Transkript

1 INFORMATIONSMÖTE Allt du behöver veta för att Allt du behöver veta för att bli med fiber

2 MÖTET Vad är fiber? Vad kostar det? Så här går det till Planen för ditt område

3 VAD ÄR FIBER?

4 VAD ÄR FIBER? Bredbandslösning som erbjuder den bästa prestandan både idag och in i framtiden. Driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet. Att vara ansluten med fiber innebär att du får en snabbare och stabilare nätförbindelse. När kravet på ännu snabbare hastigheter ställs räcker det med att enbart byta ut fiberomvandlaren inne i huset.

5 VAD KOSTAR DET?

6 VAD KOSTAR DET? Att få fiber nergrävt till din tomtgräns kostar kronor. När du väl är ansluten till fibernätet När du väl är ansluten till fibernätet tillkommer en månadskostnad för internetanslutningen. Månadskostnaden varierar beroende på vilken internetleverantör du väljer och vilka tjänster du vill ha (bredband, TV och/eller telefoni).

7 VARFÖR SKA JAG GÖRA DET NU? Om du väljer att ansluta din bostad med fiber i samband med resten av ditt områden kommer ni tillsammans kunna dela på kostnaderna för att gräva ner fiberkabeln. Väljer att avvakta blir det betydligt dyrare att dra in fiber på egen hand efteråt.

8 SÅ HÄR GÅR DET TILL

9 1. ANMÄL DITT INTRESSE Intresseanmälan görs för att vi skall veta hur många hushåll i ditt område som är intresserade av att skaffa fiber. När tillräckligt många hushåll är intresserade går ditt område vidare i processen för att få fiber En intresseanmälan är inte bindande. Anmäl ditt intresse för fiberanslutning på fibertillalla.se.

10 2. INFORMATIONSMÖTE (IDAG) När tillräckligt många hushåll i ditt område är intresserade kommer ni kallas till ett informationsmöte. När tillräckligt många hushåll har skrivit avtal för fiberanslutning kommer vi att börja arbetet med att ansluta ditt hushåll med fiber.

11 3. VAL AV TJÄNSTELEVERANTÖR FÖR INTERNET Eftersom din fiberanslutning kommer vara öppen har du möjlighet att välja mellan ett antal tjänsteleverantörer av internet. Valet av tjänsteleverantör görs är inte permanent, utan går att byta. I samband med att du skriver ditt avtal för fiberanslutning kommer du behöva bestämma vilken tjänsteleverantör av internet du vill ha. Du kan antingen välja att köpa internet via Satellithuset i Limmared eller via Qmarket.

12 SATELLITHUSET I LIMMARED SOM TJÄNSTELEVERANTÖR Vi är ett lokalt företag som levererar bredband, tv till de olika tätorterna i Tranemo kommun. Idag har har vi cirka 1500 tv-abonnenter och 500 bredbandskunder. Som en stark erfaren leverantör av bredband, tv och och med över 20 år på nacken har vi stor erfarenhet av vad vi kan lova och hålla. Vi guidar till rätt lösning för ditt hem, utan några konstiga och onödigt dyra månadsavier eller inträdesavgifter. Välj mellan en paketlösning med bredband, tv och telefoni i ett eller köp de olika tjänsterna separat för att få en skräddarsydd lösning för ditt behov.

13 SATELLITHUSET I LIMMARED SOM TJÄNSTELEVERANTÖR BREDBAND Vi kan erbjuda upp till fyra olika hastigheter beroende på hur ditt behov ser ut. I dagsläget är den högsta hastigheten 100/100 Mbit men utrustningen är byggd för att klara upp till 1000 Mbit. Läs mer om vilka alternativ som finns på TV Med ett brett utbud av kanaler kan vi erbjuda den bästa underhållningen inom TV, film och sport. Du kan antingen beställa ett färdigt kanalpaket eller välja din egen kanallista helt och hållet. Läs mer om vårt kanalutbud och priser på TELEFONI Med IP-telefoni får du alla funktioner som ett analogt abonnemang erbjuder och mer därtill. Ett utmärkt alternativ för dig som vill ha fast telefoni men inte vill betala dyrt för det. Vi erbjuder ingen egen IP-telefoni men är återförsäljare av ett flertal olika leverantörer. Läs mer om alternativet på

14 QMARKET SOM TJÄNSTELEVERANTÖR Qmarket är ett Teliaägt företag där ett flertal olika tjänsteleverantörer finns samlade under ett och samma tak. Väljer du att köpa internetuppkoppling via Qmarket får ett stort antal leverantörer att välja mellan. Vilka dessa tjänsteleverantörer är och vilka priser och erbjudande som finns kan du läsa mer om på vgotaland.qmarket.se.

15 4. GRÄVNING Från det att avtalen är påskrivna kommer det ta ungefär sex månader innan grävningen kommer att starta. Innan vi påbörjar arbetet kommer vi kontakta dig för att ge mer praktisk information. Vid arbetet kommer fiberkabeln grävas ner hela vägen till din tomtgräns. Dock kommer du själv få ansvara för anslutningen till din fastighet.

16 5. ANSLUT TILL DIN FASTIGHET När fiberkabeln är nedgrävd till din tomtgräns är det dags för dig att ansluta fibern till din fastighet.

17 STEG 1 GRÄV NER KABELN Börja med att gräva ett dike från din tomtgräns till den plats på ytterväggen där fiberkabeln skall gå in. Diket bör vara minst 30 cm djupt och botten bör vara så platt som möjligt. Detta för att skydda den känsliga fiberkabeln. Cirka cm ovanför slangen placeras ett grönt varningsnät med en svart ståltråd, även kallad söktråd.

18 STEG 2 BORRA HÅL GENOM VÄGGEN Borra hålet från insidan och ut. Hålet bör placeras cm från marken. Använd en borrstorlek på 12 mm och borra hålet snett nedåt. Trä ett VP-rör på 12 mm genom väggen. Klipp röret så det inte sticker ut inne i anslutningsboxen. Slipa ner eventuella vassa kanter.

19 STEG 3 MONTERNA SLANG PÅ FASADEN Montera slangen med klammer mot fasaden för att undvika att skada fibern. Om slangen är placerad i ett utsatt läge är det lämpligt att montera ett extra skydd hela vägen upp till anslutningsboxen, exempelvis en kabelränna eller ett halvrör i plåt. Den svarta söktråden i varningsnätet fästs ovanför jord, exempelvis skruvas fast i en klammer eller knyts runt slangen. Söktråden kan sedan i framtiden användas för att söka upp var fiberslangen ligger nedgrävd.

20 STEG 4 MONTERNA ANSLUTNINGSBOX Borra ett hål för fiberkabeln nere i det vänstra hörnet inuti anslutningsboxen (se illustration). Montera därefter anslutningsboxen ovanför det hål du borrat genom ytterväggen. Det är viktigt att VP-röret i ytterväggen inte sticker fram inuti anslutningsboxen. Slangen som du monterat fast på fasaden skall även monteras fast inuti anslutningsboxen. Skruva bort den tätning (plastskruven) som finns nere till höger inuti anslutningsboxen. Dra igenom slangen i hålet och dra åt slangklämman ordentligt. Fäll upp locket och linda försiktigt upp 2 meter av den vita fiberkabeln (orange i illustrationen) i anslutningsboxen. Stäng därefter locket utan att klämma fibern.

21 STEG 5 MONTERA MEDIAKONVERTERAREN Mediakonverteraren tillhandahålls av din förening. Den kan med fördel placeras nära till det ställe du vill kunna dra en nätverkskabel, exempelvis till en TV eller en trådlös router. Det går även att koppla in telefonen via första jacket och använda sig av husets befintliga telefonnät. Mät avståndet mellan hålet genom väggen och där mediakonverteraren skall placeras för att vara säker på att fiberkabeln räcker. Tänk på att några meter av fiberkabeln krävs till anslutningsboxen på utsidan av huset. I standardpaketet ingår 10 m fiberkabel med en kontakt i ena änden. Om kabeln inte skulle räcka går den att byta ut till 20 m. Vänd dig till din förening så hjälper de dig med detta.

22 STEG 5 MONTERA MEDIAKONVERTERAREN, FORTS. Om mediakonverteraren inte skall sitta vid det borrade ingångshålet bör du dra kabeln längs en golvlist eller liknande. Använd exempelvis spikklammer för att fästa kabeln. Montera isär mediakonverteraren från bakstycket. Anslut fiberkabelns (orange i illustrationen) kontakt på mediakonverteraren och linda sedan försiktigt upp fiberkabeln på bakstycket (se illustration). Anslut strömkabeln och montera mediakonverteraren tillbaka på bakstycket.

23 6. AKTIVERA FIBERUPPKOPPLING För dig som valt Satellithuset i Limmared som leverantör kommer din internetanslutning igång automatiskt så fort fibern är inkopplad. Har du valt att köpa internet av någon av Har du valt att köpa internet av någon av tjänsteleverantörerna hos Qmarket kommer du komma till en portalsida första gången du loggar in. I portalen kommer du ombes välja vilken internetleverantör och vilken typ av lösning du vill ha. Därefter kommer din internetanslutning komma igång automatiskt.

24 FRÅGOR? Har du frågor eller vill ha hjälp med något kan du kontakta oss via E-post Telefon ( ) Vi besvarar dina frågor så fort vi kan. Våra öppettider är Har du redan en fiberförening i ditt område kan du även vända dig dit om du har frågor.

INFORMATIONSMÖTE. Allt du behöver veta för att. Allt du behöver veta för att bli med fiber

INFORMATIONSMÖTE. Allt du behöver veta för att. Allt du behöver veta för att bli med fiber INFORMATIONSMÖTE Allt du behöver veta för att Allt du behöver veta för att bli med fiber MÖTET Vad är fiber? Vad kostar det? Så här går det till Planen för ditt område VAD ÄR FIBER? VAD ÄR FIBER? Bredbandslösning

Läs mer

Information Fibernät. Anslutningsguide med grävinstruktion. www.c4energi.se kundservice@c4energi.se 044-780 75 20

Information Fibernät. Anslutningsguide med grävinstruktion. www.c4energi.se kundservice@c4energi.se 044-780 75 20 Information Fibernät Anslutningsguide med grävinstruktion C4 ENERGI FIBERNÄT Denna information skall ge dig exempel och rekommendationer på nätverk i hemmet och hur du bör göra med fiberkabeln på din tomt.

Läs mer

1. Kontakt med fiberföreningen. Trollhättan 2015-12-18

1. Kontakt med fiberföreningen. Trollhättan 2015-12-18 Trollhättan 2015-12-18 Fastigheter på landsbygden Så gräver du själv för fiberanslutning Den här guiden är för dig som bor på landsbygden och tänker gräva själv för att ansluta dig till Trollhättan Energis

Läs mer

C4 Energi Fibernät. Snart kommer en fiberanslutning till dig. Exempel på nätverk i hemmet

C4 Energi Fibernät. Snart kommer en fiberanslutning till dig. Exempel på nätverk i hemmet Information Fibernät Anslutningsguide med grävinstruktion C4 Energi Fibernät Denna information skall ge dig exempel och rekommendationer på nätverk i hemmet och hur du bör göra med fiberkabeln på din tomt.

Läs mer

FIBERINSTALLATIONSHANDBOKEN

FIBERINSTALLATIONSHANDBOKEN FIBERINSTALLATIONSHANDBOKEN VÄLKOMMEN som kund i net@seaside! net@seaside är Varbergs stadsnät - det öppna nätet där tv, telefoni och internet samsas i en och samma fiberkabel. Du kan välja och vraka mellan

Läs mer

FIBERINSTALLATIONSHANDBOKEN

FIBERINSTALLATIONSHANDBOKEN FIBERINSTALLATIONSHANDBOKEN 1 DAGS ATT BÖRJA GRÄVA Du gräver själv på din tomt och möter upp där Varberg Energi lämnat av tomrör. Rör och markeringsband/ söktråd får du av oss. Lämpligt grävdjup kan variera,

Läs mer

Din fiberanslutning steg för steg

Din fiberanslutning steg för steg Din fiberanslutning steg för steg Version 2, 2017 1 Grävning på egen tomt Detta gör du som fastighetsägare. Borra och montera boxar Detta gör du som fastighetsägare. 2 3 Installation av fiber Detta gör

Läs mer

Byggprojektledare Namn: Telefon: E-post:

Byggprojektledare Namn: Telefon: E-post: Med ett öppet stadsnät i södra och mellersta Norrland levererar ServaNet fiber som möjliggör tjänster för supersnabbt internet, tv och telefoni. Vårt fibernät når i dag fantastiska hastigheter upp till

Läs mer

Internet Telefoni TV

Internet Telefoni TV Internet Telefoni TV I öppna Stadsnätet är konkurrensen fri Vi erbjuder valfrihet Valfrihet ger dig låga priser Ett öppet nät med full konkurrens på lika villkor. Ett nät som inte ägs av en tjänsteleverantör

Läs mer

Föreningsstämma. 28 juni 2015. Välkomna!

Föreningsstämma. 28 juni 2015. Välkomna! Föreningsstämma 28 juni 2015 Välkomna! Dagordning 1. Stämman öppnas 2. Val av ordförande vid stämman och anmälan av stämmoordförandens val av protokollförare 3. Godkännande av röstlängden 4. Val av två

Läs mer

En stabil framtid med fiber

En stabil framtid med fiber En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till kommunikation som du bara för några år sedan kunde

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går det till Vi drar in fiber under den tjälfria säsongen och kontaktar dig i god tid före installationen. För ordinarie pris är leveranstiden 10 veckor. Du ansvarar

Läs mer

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning Generell gräv själv-handbok fiberanslutning ServaNet 0200-120 035 info@servanet.se servanet.se facebook.se/servanetab Nu kör vi igång! 5 steg till en fiberanslutning Tänk på att den här installationshandboken

Läs mer

KOPPLA PÅ OCH KOPPLA AV

KOPPLA PÅ OCH KOPPLA AV KOPPLA PÅ OCH KOPPLA AV KOPPLA PÅ I DAG SÅ KAN DU KOPPLA AV I MORGON Att vara uppkopplad innebär i dag så mycket mer än att slå på datorn och öppna en webbläsare. På tjugo år har internet utvecklats från

Läs mer

ServaNet servanet.se facebook.se/servanetab

ServaNet servanet.se facebook.se/servanetab ServaNet 0200-120 035 info@servanet.se servanet.se facebook.se/servanetab Tänk på att den här installationshandboken är generell och illustrerar en standardanslutning. Du kan ha speciella förutsättningar

Läs mer

Ansluta till Lycksele Stadsnät

Ansluta till Lycksele Stadsnät Ansluta till Lycksele Stadsnät Innehåll Ärendegång Arbete Material Ärendegång Intresseanmälan En första check av förutsättningarna Kontrakt och Markavtal Ledningskollen Grävning Kanalisation och Fiber

Läs mer

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning Generell gräv själv-handbok fiberanslutning ServaNet 0200-120 035 info@servanet.se servanet.se facebook.se/servanetab Nu kör vi igång! 5 steg till en fiberanslutning Tänk på att den här installationshandboken

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går det till Säsongen för att dra in fiber startar då marken är tjälfri och som tidigast i början av maj. I denna folder beskriver vi steg för steg hur det går

Läs mer

Så går anslutningen till

Så går anslutningen till En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till kommunikation som du bara för några år sedan kunde

Läs mer

Att installera fiber 1

Att installera fiber 1 Att installera fiber 1 Så här går det till Säsongen för att dra in fiber startar då marken är tjälfri och som tidigast i början av maj. I denna folder beskriver vi steg för steg hur det går till fram till

Läs mer

TJÄNSTER. Så beställer du tjänster i vårt öppna nät

TJÄNSTER. Så beställer du tjänster i vårt öppna nät TJÄNSTER Så beställer du tjänster i vårt öppna nät Tjänsteleverantörer Dessa bolag är de som för närvarande levererar tjänster i vårt öppna nät (2019). Utbudet kan ändras, och vi reserverar oss för eventuella

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går installationen till Det är viktigt att du har koll på de olika stegen och vad som förväntas. Läs igenom allt material och om du känner dig osäker över något

Läs mer

SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg

SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg SkeKraft Bredband - Steg för steg 1. Etappvis utbyggnad När vi bygger fibernät gör vi det etappvis för att vara så effektiva som möjligt. Att bygga fibernät

Läs mer

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA. Du kan vara med och påverka vilka områden vi bygger ut först... + Månadsavgift på 150 kr

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA. Du kan vara med och påverka vilka områden vi bygger ut först... + Månadsavgift på 150 kr VI FIRAR BREDBAND TILL ALLA 5000 kr + Månadsavgift på 150 kr Nu bygger vi fibernät! Du kan vara med och påverka vilka områden vi bygger ut först... Ronneby Miljö & Teknik och Karlshamn Energi har tecknat

Läs mer

ServaNet servanet.se facebook.se/servanetab

ServaNet servanet.se facebook.se/servanetab ServaNet 0200-120 035 info@servanet.se servanet.se facebook.se/servanetab Tänk på att den här installationshandboken är generell och illustrerar en standardanslutning. Du kan ha speciella förutsättningar

Läs mer

Att installera bredband via fiber utbyggnadsprojekt

Att installera bredband via fiber utbyggnadsprojekt Att installera bredband via fiber utbyggnadsprojekt 1 När fibernätet byggs ut i nya områden utförs delar av arbetet av er som bor i området. Vissa saker utför du själv och andra delar görs gemensamt av

Läs mer

Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet)

Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet) Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet) När du har beställt en fiberanslutning från Utsikt Bredband (Utsikt) och

Läs mer

Anvisning gällande förberedelse på egen tomt för fiberanslutning för fastighetsägare

Anvisning gällande förberedelse på egen tomt för fiberanslutning för fastighetsägare Anvisning gällande förberedelse på egen tomt för fiberanslutning för fastighetsägare Före du startar ditt arbete på egen tomt behöver du få ett klartecken från ditt byalag/förening. Byalaget ansvarar för

Läs mer

Bredband via fiber - steg för steg

Bredband via fiber - steg för steg Bredband via fiber - steg för steg Steg vid installationen Installationen indelas i följande delar: Vi gör en markering med en käpp vid din tomtgräns, eller enligt bifogad karta, som visar varifrån du

Läs mer

Anvisning: Grävarbeten på egen tomt

Anvisning: Grävarbeten på egen tomt Anvisning: Grävarbeten på egen tomt Grävarbeten på egen tomt utförs av dig som fastighetsägare på landsbygden. Antingen gräver ni själva eller anlitar själva en entreprenör. Ni som bor inom tätorten får

Läs mer

Gräv själv-handbok fiberanslutning

Gräv själv-handbok fiberanslutning Gräv själv-handbok fiberanslutning Tack för att du har valt en fiberanslutning från ServaNet - Vi förbereder ditt hem för framtiden. Med ett öppet stadsnät levererar vi fibernät som möjliggör tjänster

Läs mer

Så går anslutningen till Medlemskap Avtal i retur Grävning/montering av box Montering av mediaomvandlare

Så går anslutningen till Medlemskap Avtal i retur Grävning/montering av box Montering av mediaomvandlare En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till kommunikation som du bara för några år sedan kunde

Läs mer

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA FRÅN FÖRSTA KONTAKT TILL ANSLUTNING

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA FRÅN FÖRSTA KONTAKT TILL ANSLUTNING FRÅN FÖRSTA KONTAKT TILL ANSLUTNING VI FIRAR BREDBAND TILL ALLA 5000 kr + Månadsavgift på 150 kr 1. Intresseanmälan Villaägaren anmäler intresse via formulär på bredbandnu.se 2. Område & prisbild Villaägaren

Läs mer

1. Hembesök. Trollhättan 2015-12-18

1. Hembesök. Trollhättan 2015-12-18 Trollhättan 2015-12-18 Villor i tätort Så gräver du själv för fiberanslutning Den här guiden är för dig som bor i villa och tänker gräva själv för att ansluta dig till Trollhättan Energis öppna stadsnät.

Läs mer

Vill du beställa fiber till stugan i Säljesta?

Vill du beställa fiber till stugan i Säljesta? «Fastägare» «Adress» «Postnr» «Postort» Avser adress: «Levadress» Fastighet: «Fastighet» Det här utskicket går ut till alla fastigheter i området vilket kan innebära att du får detta även om fastigheten

Läs mer

Åtta goda skäl. att välja Stadsnät.

Åtta goda skäl. att välja Stadsnät. Åtta goda skäl att välja Stadsnät. Snabbt & prisvärt Mycket mer än bara bredband. Stadsnätet är ett fiberoptiskt kommunikationsnät i Västerås och Hallstahammar. Via en och samma anslutning kan du välja

Läs mer

Varför ska jag ha fiber och vilket bredband ska vi ha? Kontaktpersonmöte 21 sep 2014

Varför ska jag ha fiber och vilket bredband ska vi ha? Kontaktpersonmöte 21 sep 2014 Varför ska jag ha fiber och vilket bredband ska vi ha? Kontaktpersonmöte 21 sep 2014 2014-09-21 H. Stomberg/Vilket bredband?/bilaga 4 1 Vilket bredband? Hastigheten mäts i megabit per sekund (Mb/s). Fler

Läs mer

Bredband via fiber i byn. framtiden är här

Bredband via fiber i byn. framtiden är här Bredband via fiber i byn framtiden är här 1 När fibern kom till byn... Ett modernt landsbygdsboende, att ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till kommunikation som de som bor

Läs mer

Fiberanslutning till en villa VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ

Fiberanslutning till en villa VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ Fiberanslutning till en villa VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ INLEDNING I Essunga Kommun bygger Nossebro Energi ett framtidssäkert fiberoptiskt nät. Nätet kan användas för att ansluta sig till internet, kabel-tv

Läs mer

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefoni ADSL. Trygghetslarm

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefoni ADSL. Trygghetslarm Fiber i Höje - Välkomnande - Kommunen informerar (Göran Eriksson) -Varför fiber (Fibergruppen) - Kaffe paus - Erfarenheter från Årjängs fiberförening (Peter Lustig) - Frågestund, Vad gör vi nu! - Intresseanmälan

Läs mer

Varför bredband på landsbygden?

Varför bredband på landsbygden? BREDBAND I RAMSBERG M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Bredbandsnät villa. Installationsguide

Bredbandsnät villa. Installationsguide Bredbandsnät villa Installationsguide Digitala tjänster nära dig. Vad roligt att just du har bestämt dig för att fiberansluta din villa till Ronnebyporten. I ett öppet bredbandsnät hittar du många fördelar.

Läs mer

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär.

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär. Fiber är en bredbandslösning som erbjuder bäst prestanda idag och i framtiden. Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet. Här kan du

Läs mer

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefon ADSL. Trygghetslarm

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefon ADSL. Trygghetslarm Fibernät? Varför? Dagens samhälle har nyttjat de s.k. kopparledningarna i ca 100 år. En teknik som börjar fasas ur. Tekniskt så blir det en flaskhals med tanke på morgondagens behov. Idag Detta är vad

Läs mer

Qmarket Fiber från Qmarket. Information utbyggnad fibernät Smedjebacken 2015-01-27

Qmarket Fiber från Qmarket. Information utbyggnad fibernät Smedjebacken 2015-01-27 Information utbyggnad fibernät Smedjebacken 2015-01-27 Agenda 1. Varför fibernät? 2. Erbjudande fiberanslutning 3. Ekonomi 4. Tjänster 5. Lösning i fastighet Kortfakta om Zitius 250 000 fiberanslutna

Läs mer

Framtidens nät, öppet för alla. Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber

Framtidens nät, öppet för alla. Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber Framtidens nät, öppet för alla Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber Äntligen en Öppen Fiber-anslutning för villan! När du väljer att skaffa Öppen Fiber från

Läs mer

Nu bygger vi bredband i Hökhult

Nu bygger vi bredband i Hökhult Nu bygger vi bredband i Hökhult UppCom erbjuder dig att ansluta dig till bredband via optofiber. Byggstart kommer att ske under hösten. Förväntad tid för arbetet är ca 8 veckor. Ett nät flera tjänster

Läs mer

Välkommen till Stadsholmens fibernät

Välkommen till Stadsholmens fibernät Visste du att... Fiber är idag den överlägset bästa och mest framtidssäkra tekniken för fasta bredbandsuppkopplingar. I fibern sänds data med optisk ljus, dvs med ljusets hastighet. Det gör att man kan

Läs mer

Nu höjer vi hastigheten på din gata till 1000 Mbit/sek! Information till dig som funderar på att skaffa fiber.

Nu höjer vi hastigheten på din gata till 1000 Mbit/sek! Information till dig som funderar på att skaffa fiber. Nu höjer vi hastigheten på din gata till 1000 Mbit/sek! Information till dig som funderar på att skaffa fiber. Hastighetsjämförelser Så lång tid tar det att ladda ner en dvd-film på 4,7 gb eller 1gb filer.

Läs mer

FIBERBOK. Rev Information inför kommande grävning

FIBERBOK. Rev Information inför kommande grävning FIBERBOK Rev. 2017.11 Information inför kommande grävning 1 Innehåll FIBER till din fastighet... 3 Kundanvisning Grävning... 4-5 Kontrollera din anslutning... 6 Så här ansluter du din dator... 6-7 Säkerhet...

Läs mer

Frågor och Svar. Vad bör jag tänka på när jag ska montera utrustningen i mitt hus?

Frågor och Svar. Vad bör jag tänka på när jag ska montera utrustningen i mitt hus? Frågor och Svar Följande frågeställningar har kommit upp i samband med anslutning av fiber i Grästorp. Om din fråga inte finns med så kan du ställa den på mail: kundtjanst@grastorpenergi.se eller ringa

Läs mer

Varför skulle jag skaffa fiber?

Varför skulle jag skaffa fiber? Varför skulle jag skaffa fiber? Händige Ja varför skulle du skaffa fiber? Framförallt för att redan dagens tjänster på internet kräver allt mer bandbredd. För att inte tala om framtidens tjänster videosamtal,

Läs mer

Byggprojektledare Namn: Esbjörn Sandin Telefon: E-post:

Byggprojektledare Namn: Esbjörn Sandin Telefon: E-post: Med ett öppet stadsnät levererar vi fibernät som möjliggör tjänster för internet, tv och telefoni med ljusets hastighet. Vårt fibernät når i dag fantastiska hastigheter upp till 1 000 Mbit/s. ServaNet

Läs mer

EN ANSLUTNING I VÄRLDSKLASS VÄLKOMMEN TILL STADSNÄTET

EN ANSLUTNING I VÄRLDSKLASS VÄLKOMMEN TILL STADSNÄTET EN NSLUTNING I VÄRLDSKLSS VÄLKOMMEN TILL STDSNÄTET ETT ÖPPET NÄT PÅ RIKTIGT tt ansluta sig till stadsnätet innebär full frihet. Vi har ett brett tjänsteutbud där varje leverantör konkurrerar på lika villkor,

Läs mer

Fiberdragning och utrustning i hemmet för fibernätet

Fiberdragning och utrustning i hemmet för fibernätet 1 Fiberdragning och utrustning i hemmet för fibernätet Innehåll 1. Principskiss över installationen i huset... 1 2. Fiberskåp och slang... 3 3. Anslutningsbox/Fiberuttag... 4 4. Fiberförlängning/fibersvans...

Läs mer

Byalag 2015 Till dig i byalag som ska välja bredband via fiber

Byalag 2015 Till dig i byalag som ska välja bredband via fiber Byalag 2015 Till dig i byalag som ska välja bredband via fiber Snabbt internet. Bättre TV. Och billigare telefoni. Världens möjligheter. Du väljer! Utsikt Bredband AB Ägs av Tekniska verken och Mjölby

Läs mer

Bergslagens digitala agenda!

Bergslagens digitala agenda! FIBERNÄT I BULLERBYN M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Installation i hemmet

Installation i hemmet Installation i hemmet Här är en uppdaterad installationsanvisning. Du skall använda dig av denna och inte av den som går att ladda ner från NAOs hemsida. Den visar nämligen hur man gör då man använder

Läs mer

Bredbandsnät villa. Installationsguide

Bredbandsnät villa. Installationsguide Bredbandsnät villa Installationsguide Digitala tjänster nära dig. Vad roligt att just du har bestämt dig för att fiberansluta din villa till Ronnebyporten. I ett öppet bredbandsnät hittar du många fördelar.

Läs mer

GÄSENE FIBER INSTALLATIONSANVISNING

GÄSENE FIBER INSTALLATIONSANVISNING GÄSENE FIBER INSTALLATIONSANVISNING För grävning av slang samt montering av bredbandsuttag och skarvbox. Din uppgift som fastighetsägare är att från tomtgräns gräva fram slangen till huset, skruva fast

Läs mer

Kom igång med din öppna fiber!

Kom igång med din öppna fiber! HaboNet Kom igång med din öppna fiber! Den här guiden hjälper dig att koppla in din stadsnätsbox och välja tjänster. Box 202 Fabriksgatan 1 566 24 HABO www.haboenergi.se info@haboenergi.se Tel 036-442

Läs mer

Vilka alternativ finns för vårt gemensamma kabel-tv nät (ComHem) läggs ner?

Vilka alternativ finns för vårt gemensamma kabel-tv nät (ComHem) läggs ner? Vilka alternativ finns för vårt gemensamma kabel-tv nät (ComHem) läggs ner? Sammanfattning av frågor och svar från två möten om TV-frågan den 19 och 21 februari 2013. Inbjudna var samtliga boende i Tegelhagens

Läs mer

PERSPEKTIV. Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad

PERSPEKTIV. Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad Vår fiber ger ett bättre läge Vårt engagemang gör skillnad FIBERNÄT FRÅN SVENSKA STADSNÄT PERSPEKTIV Svenska Stadsnät Perspektiv erbjuder fiberanslutning till dig som vill ha ett snabbt, framtidssäkert

Läs mer

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske.

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske. Vanliga frågor Anslutning 1. Ska ni gräva på min tomt eller gör jag det själv? Om det finns behov av grävning så gör vi det. Grävning och återställning ingår i kampanjerbjudandet. Finns det tomrör som

Läs mer

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer.

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer. Sid 1/5 Frågor och svar Om fiber och Öppen Fiber Vad är fiber? Fiber eller fiberoptik består av överföring av ljus eller data via optiska fibrer. Det är den snabbaste metoden för informationsöverföring

Läs mer

FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET

FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET FIBERNÄT STEGET TILL SNABBARE OCH STÖRRE FRIHET C4 Energi Fibernät C4 Energi leverar fiberkabel till de som vill ha ett snabbt, framtidssäkrat och öppet nät. Nätet växer kontinuerligt och allt fler ges

Läs mer

Instruktion för svart 32mm slang, kallas även dukt. Läs hela anvisningen innan du börjar gräva. Installationen utförs i delmoment.

Instruktion för svart 32mm slang, kallas även dukt. Läs hela anvisningen innan du börjar gräva. Installationen utförs i delmoment. Instruktion för svart 32mm slang, kallas även dukt. Läs hela anvisningen innan du börjar gräva. Installationen utförs i delmoment. Först och främst ska du bestämma var i huset du vill komma in med fibern.

Läs mer

Information om din fiberanslutning

Information om din fiberanslutning Information om din fiberanslutning Så här går det till när vi fiberansluter ditt hus 1. Vi gör ett besök hos dig där vi borrar hål i husväggen, installerar tjänstefördelaren invändigt och väggboxen utvändigt.

Läs mer

SPLITVISION BORÅS STADSNÄT. internet telefoni tv

SPLITVISION BORÅS STADSNÄT. internet telefoni tv SPLITVISION BORÅS STADSNÄT internet telefoni tv TIPS! VÄLKOMMEN! SplitVision är Borås stadsnät. Vi erbjuder ett högkvalitativt och öppet fibernät, med ett stort utbud av tjänster för internet, telefoni

Läs mer

Montering och installation av utrustning

Montering och installation av utrustning 1 Montering och installation av utrustning Innehåll 1. Principskiss över installationen i huset... 1 2. Anslutningsbox/Fiberuttag... 3 3. Fiberpatchkabel... 3 4. Montering av fiberpatchkabeln i fiberuttaget...

Läs mer

Fiberanslut din villa på landet och säkra dina framtida behov av internet, TV och telefoni.

Fiberanslut din villa på landet och säkra dina framtida behov av internet, TV och telefoni. Fiberanslut din villa på landet och säkra dina framtida behov av internet, TV och telefoni. Gästabudstaden AB är ett helägt dotterbolag till Nyköpings kommun och är ett öppet stadsnät. Vi vill passa på

Läs mer

Stadsnätet. Påminnelse! Anslut ditt hus till. 40 % av husägarna i Sjöskogen har bestämt sig. Vi vill ha fiber! Beställ du också!

Stadsnätet. Påminnelse! Anslut ditt hus till. 40 % av husägarna i Sjöskogen har bestämt sig. Vi vill ha fiber! Beställ du också! Påminnelse! Anslut ditt hus till Stadsnätet 40 % av husägarna i Sjöskogen har bestämt sig. Vi vill ha fiber! Beställ du också! Kontaktpersoner Björn Antonsson Johan Kraft Riktigt bredband hemma Gästabudstadens

Läs mer

STADSNÄT. Frågor och svar. stadsnat.dalaenergi.se

STADSNÄT. Frågor och svar. stadsnat.dalaenergi.se STADSNÄT Frågor och svar stadsnat.dalaenergi.se Innehåll Vad är egentligen ett öppet nät?...3 Vad är ett fibernät?...3 Är nätet framtidssäkert?...3 Villaanslutning...4 Flerbostadshus...8 Företagsfastigheter...9

Läs mer

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Välkommen Till STORMÖTE Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Var och När? Församlingshemmet i Amnehärad Måndag 18 februari 2013 kl. 18.30 Vi

Läs mer

LANDSKRONA ENERGI STADSNÄT KOM IGÅNG GUIDE

LANDSKRONA ENERGI STADSNÄT KOM IGÅNG GUIDE LANDSKRONA ENERGI STADSNÄT KOM IGÅNG GUIDE Landskrona Energi Stadsnät Landskrona Energi Stadsnät rankas i undersökningar som ett av de bästa och mest välutbyggda i Sverige. Nätet är helt fiberbaserat vilket

Läs mer

Anslut till Jönköping stadsnät

Anslut till Jönköping stadsnät Anslut till Jönköping stadsnät Ödestugu Landsbygsområde Älgabäcksryd 28 maj Mats Lagervall & Anna Söderberg Varför fiber Hur fiber Använda fiber Varför ska jag ha Fiber? Hur får jag Fiber? Hur använder

Läs mer

Guide för att välja fibertjänst

Guide för att välja fibertjänst Guide för att välja fibertjänst Förord Många är vi som i dagarna skall välja nya leverantörer för Internet, TV och telefoni. Sundholmens fiberförening har valt Quadracom som komunikationsopperatör. De

Läs mer

Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde. VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20

Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde. VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20 Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20 Bakgrund KKP Fiber Henrik Samuelsson, initiativtagare Får tilldelat

Läs mer

Jonas Lind Fastbit AB

Jonas Lind Fastbit AB Jonas Lind Fastbit AB Vad är Fastbit? Ett marknad och tjänstebolag. Ägare: Skara Energi AB, Lidköpings kommun och VänerEnergi AB Stadsnäten i Skara, Lidköping, Mariestad, Götene, Skövde, Vara, Falköping,

Läs mer

Skepplanda fiber. Informationsmaterial om

Skepplanda fiber. Informationsmaterial om Skepplanda fiber Informationsmaterial om Vad är kommunikations- och tjänsteleverantör Avgifter till föreningen Förklaring av installationen Grupperbjudande från Telia Summering Vad är vad Kommunikationsleverantör

Läs mer

Inbjudan till informationsmöte om fiberinstallation

Inbjudan till informationsmöte om fiberinstallation Inbjudan till informationsmöte om fiberinstallation Mötet hålls i Svartbäckens skolans matsal torsdagen 18/5 kl 19.00. Vi kommer informera om installationen, hur vi tänkt gå tillväga och presentera en

Läs mer

Så här ansluts ditt bredband

Så här ansluts ditt bredband BREDBAND ANSLUTNING Så här ansluts ditt bredband 1 Planera grävsträcka 2 Rita in grävsträcka 3 Grävning 4 Fiberdragning 5 Slutgiltig installation 6 Beställ och aktivera Inför grävning Välkommen till Umeå

Läs mer

Vill du ha framtidens bredband i Skeppsvik? Beställ idag!

Vill du ha framtidens bredband i Skeppsvik? Beställ idag! Vill du ha framtidens bredband i Skeppsvik? Beställ idag! Var med att utveckla infrastrukturen i Skeppsvik genom att ansluta ditt hus till stadsnätet. När 170 av de drygt 300 fastigheterna beställt kan

Läs mer

Sveriges nya fibernät på väg hem till dig

Sveriges nya fibernät på väg hem till dig Sveriges nya fibernät på väg hem till dig supersnabbt Internet för dig i villa Fibernät för framtiden använd allt som Internet har att erbjuda Tänk dig att alltid surfa utan väntetider. Att allt du gör

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till

Läs mer

Valfrihet för förening och boende

Valfrihet för förening och boende Bostadsrättsföreningar och villasamfälligheter Valfrihet för förening och boende Framtidssäker infrastruktur för snabba kommunikationer, Internet, digital-tv, telefoni, data, film, spel, nytta och nöje

Läs mer

Stadsnätet. Anslut ditt hus till. Beställ idag!

Stadsnätet. Anslut ditt hus till. Beställ idag! Anslut ditt hus till Stadsnätet Flera fastighetsägare har bett oss bygga ut fibernätet i området. Därför har vi bestämt oss att starta projekt Vålarö. Innan vi sätter igång med utbyggnaden krävs anmälningar

Läs mer

Installation av fiber i en fastighet

Installation av fiber i en fastighet Installation av fiber i en fastighet Entreprenadarbetet Vid förläggning av matarslangar kommer en bandmaskin och en hjulmaskin för att i första hand plöja ner slangen. Vid besvärlig terräng gräver man.

Läs mer

Är du intresserad att ansluta dig till det öppna stadsnätet

Är du intresserad att ansluta dig till det öppna stadsnätet Är du intresserad att ansluta dig till det öppna stadsnätet Med fastigheten ansluten till det öppna stadsnätet så öppnar sig en hel värld av möjligheter för tjänster inom bredband, tv och telefoni. Med

Läs mer

Bredband via fiber i byn. -framtiden är här. tingsryd.se. bild: Scanpix foto: Sofia Sabel

Bredband via fiber i byn. -framtiden är här. tingsryd.se. bild: Scanpix foto: Sofia Sabel Bredband via fiber i byn -framtiden är här tingsryd.se bild: Scanpix foto: Sofia Sabel När fibern kom till byn Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till

Läs mer

Bredband via fiber. Hälsningar Jerker Jonsson Lidköpings bredband 0510-771070 Jerker.jonsson@lidkoping.se

Bredband via fiber. Hälsningar Jerker Jonsson Lidköpings bredband 0510-771070 Jerker.jonsson@lidkoping.se Bredband via fiber Vi har idag intresseförfrågningar från boende utmed Storegårdsvägen. Nu finns det en skarvbrunn för fiber i gamla Tunbanan där vi kan koppla in nya kunder. Det finns inte slangar till

Läs mer

Villan blir bättre med fiber! Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber

Villan blir bättre med fiber! Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber Villan blir bättre med fiber! Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber 8% använder internet på flera apparater samtidigt. Tv, bredband och telefoni är bara några

Läs mer

Datum Plats Tid Tisdag Furugårdens matsal 18:30 20:30

Datum Plats Tid Tisdag Furugårdens matsal 18:30 20:30 «Kundnamn» «KundCO» «Kundadress» «Kundpostnr» «Kundpostort» «Kundland» Avser: «Levadress» Fast.bet: «Fastighet» Det här utskicket går ut till alla fastigheter i området vilket kan innebära att du får detta

Läs mer

Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening

Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening Några stolpar FIBER ÄR FRAMTIDEN Idag finns det inga hastighetsbegränsningar BILLIGARE TJÄNSTER TV/Bredband/Telefon blir billigare ATTRAKTIVARE FASTIGHET Fastighetens

Läs mer

Anslut din villa via fiber

Anslut din villa via fiber Anslut din villa via fiber Upptäck fördelarna och satsa på en framtidssäker teknik 2014-09-30 Anslut din villa med fiber idag. Ett bra val imorgon. Vid en installation av fiber från Köpings Kabel-TV AB

Läs mer

Information inför er stadsnätsanslutning

Information inför er stadsnätsanslutning Information inför er stadsnätsanslutning Inför ert kommande val av att ansluta er till Stadsnätet finns här information som beskriver hur vi nu går vidare. Den utrustning som installeras för anslutning

Läs mer

Välkommen till SplitVision Borås Stadsnät!

Välkommen till SplitVision Borås Stadsnät! Välkommen till SplitVision Borås Stadsnät! Detta är SplitVision! STÖRRE UTBUD, FLER LEVERANTÖRER Din bostad är ansluten till SplitVision, Borås öppna stadsnät. Det innebär att du får tillgång till marknadens

Läs mer

Är du intresserad att ansluta dig till stadsnät

Är du intresserad att ansluta dig till stadsnät Är du intresserad att ansluta dig till stadsnät Just nu projekterar vi för att bygga fibernät i Lindärva by med omnejd. Detta gäller dig som endast ska ha fiber och inte avlopp i Lindärva avloppsförening.

Läs mer

FIBERBOK. Rev i samarbete med

FIBERBOK. Rev i samarbete med FIBERBOK Rev. 2017.03 i samarbete med 1 Innehåll FIBER till din fastighet... 4 Kundanvisning Grävning... 5-6 Kontrollera din anslutning... 7 Så här ansluter du din dator... 7 Säkerhet... 9 IP-Telefoni...

Läs mer

INFORMATION OM BREDBAND, TV OCH TELEFONI. Adress Postnummer Ort. Information om nya bredbandstjänster. Beställning och aktivering

INFORMATION OM BREDBAND, TV OCH TELEFONI. Adress Postnummer Ort. Information om nya bredbandstjänster. Beställning och aktivering INFORMATION OM BREDBAND, TV OCH TELEFONI Datum yyyy-mm-dd Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Information om nya bredbandstjänster Inom kort kommer Ownit Broadband AB att ansluta din bostad med fiberanslutning

Läs mer