INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar"

Transkript

1 INSPIRATIONSMATERIAL - Ungdomar

2 Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material som du kan använda för att påverka något du tycker är fel eller försöka genomföra något som inte finns idag där du bor. Här kan du få veta allt ifrån hur du ska gå till väga för att göra din röst hörd till hur du påverkar politiker att ta rätt beslut. Lycka till och kom ihåg Lyckas du inte första gången, ge inte upp!

3 Hur styrs kommunen? Alla kommuner i Sverige styrs av folkvalda politiker. Politikerna väljs av invånarna (som är över 18 år) i kommunen vart fjärde år. Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige är kommunens högst beslutande organ man kan jämföra det med Sveriges riksdag vilket betyder att kommunfullmäktige tar beslut om t.ex. kommunens ekonomi, hur mycket i skatt kommuninvånarna ska betala osv. Det är alltid medborgarna som väljer vilka politiker som ska sitta i kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen är en grupp av personer som ska leda arbetet inom kommunen och även ha ansvaret för kommunens ekonomi. Alla politiker som sitter i kommunstyrelsen väljs av kommunfullmäktige. Nämnder I kommunen styr sedan politikerna genom olika nämnder det finns olika nämnder beroende på vilken kommun man bor i. I nämnden ansvarar man sedan för att verksamheten inom en nämnds område, t.ex. kultur- och fritidsnämnden har biblioteken, arbetar med mål som kommunfullmäktige har satt upp fullföljs. Varför är det viktigt att påverka? Det är alltid viktigt att delta och påverka samhället vi lever i, och demokrati betyder folkstyre makten ska ha sin utgångspunkt hos folket. Alla, du och jag, har ansvaret för samhället vi lever, studerar, jobbar i. När vi tillsammans tar ansvar för samhället kan vi, genom påverkan, göra en annan värld möjlig!

4 Alla människor i Sverige har fri- och rättigheter. Det kan vara t.ex. Barnkonventionen, rätten till yttrandefrihet, rättigheter för personer med funktionsnedsättning osv. Man kan säga att Sverige har två sorters demokratier, direktdemokrati som betyder att alla som är över 18 år får vara med och göra sin röst hörd genom exempelvis folkomröstningar. Sedan finns representativ demokrati som betyder att när det är val i Sverige så väljer folk över 18 år ombud eller en person som fungerar som beslutsfattare i olika kommunala, regionala och riksfrågor, tillsammans med ett gäng andra folkvalda personer. Det finns mycket man kan påverka i samhället, trots att man inte har fyllt 18 år. Nedan har vi samlat lite tips och idéer på hur du och dina kamrater kan gå till väga för att påverka. Lycka till! Påverka genom kultur Kan man påverka genom kultur? Visst kan man det! Kultur är ett brett ämne och kan betyda väldigt mycket. Ordet kultur kommer från början från latinets cultura och betyder odling Så visst kan man skapa (odla) påverkan, engagemang och väcka känslor genom kultur! Dans är ett sätt att påverka genom kultur. Det kan t.ex. vara genom att man målar tavlor, målar graffiti eller att man ritar serier. Man kan också påverka genom musiken, ex. rap-musiken som ofta handlar om samhällsproblem. Man kan också ha en konsertkväll skapad för ungdomar, av ungdomar där man har med unga personer som är musikintresserade. Att anordna en konsert kräver dock planering, sponsorer, lokal etc. men det är absolut inte omöjligt!

5 Starta en studiecirkel Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är när en grupp människor träffas och pratar om ett särskilt ämne som exempelvis påverka din kommun eller musikskapande eller övar sig på exempelvis filmskapande. Detta är bara några exempel på vad som en studiecirkel kan innehålla, det är egentligen bara fantasin som kan sätta gränser. En studiecirkel kan vara konst, musik, dans etc. Det är bara fantasin som kan sätta gränser. I en studiecirkel är det viktigt, precis som det är i övriga samhället, att alla är med och att arbetet i studiecirkeln sker på ett demokratiskt sätt. Detta betyder att alla ska vara med i t.ex. planering och i arbetet i studiecirkeln. Många tror att en studiecirkel är lika som en skollektion, men skillnaden är stor En studiecirkel är fri och frivillig och grundstenen är att man lär sig tillsammans! Mer om hur man startar en studiecirkel kan du läsa på ABF MittSkånes hemsida Klicka här! Här finns mer info om studiecirklar!, eller gå in på och välj Om ABF.

6 Starta en namninsamling Man kan påverka genom att skapa en namninsamling för något du tycker är fel osv. Det går att göra en namninsamling genom att göra en lista med en kort beskrivning om vad namninsamlingen handlar om och låta dina kompisar och andra i samhället skriva på. Man kan också på ett väldigt enkelt sätt skapa en digital namninsamling som man sedan kan dela på exempelvis Facebook och andra sociala medier. Ett tips på namninsamling är e-förslag som man kan lämna på Burlövs kommuns hemsida. Här skriver man på ett förslag som man tycker är bra. När man sedan är färdig med sin namninsamling lämnar man in den till exempelvis kommunen eller politikerna som ansvarar för det område som din namninsamling handlar om. Ett bra tips är att meddela media när överlåtandet av namninsamlingen sker. Då är det större chans att just ditt förslag kan bli verklighet!

7 Skapa en demonstration Varför demonstrera? En demonstration går ut på att skapa uppmärksamhet i en fråga som man tycker är fel eller något annat! En demonstration behöver inte vara att man går från punkt A till punkt B utan det kan också vara att man exempelvis tillsammans med sina kamrater målar en banderoll och står på en offentlig plats ett torg och visar upp banderollen med budskapet på, kanske tillsammans med en namninsamling? Ett gäng ungdomar från Yalla! Arlövprojektet visar sitt missnöje genom en demonstration. Glöm inte att man måste ansöka om tillstånd hos polisen innan en demonstration får genomföras! Påverka genom sociala medier Idag finns det många saker man kan göra på nätet, och inte minst när det gäller påverkan. Man kan t.ex. skapa en grupp på Facebook där man kan skriva om något som gör dig arg och förklara vad du har för alternativ till det som gör dig arg. Bjud in kompisar, som i sin tur bjuder in sina kompisar osv. Facebook Genom Facebook är det lätt att starta en grupp i något du och dina kompisar är upprörda över. Det kan vara allt ifrån små frågor som t.ex. Mer belysning längs cykelbanorna i Burlöv till större frågor som exempelvis Vi vill ha en fritidsgård eller något annat.

8 Facebook är en bra plats att skapa opinion på, dvs få liv i en fråga som du och dina kompisar tycker är viktig och som ni tycker borde pratas om. Det gäller att vara aktiv på sin Facebook-grupp för att det ska få folk att också engagera sig i er fråga. Ett exempel på en Facebooksida som handlar om opinion, Ung NU- projektet hade också en Facebook-sida där vi lade upp material och bilder på för att bland annat skapa opinion. var när en grupp människor slöt sig samman över att ett svenskt glassbolag plockade bort en populär glass ur glassboxarna. Människorna som startat gruppen fick ihop över människor som tyckte lika dant som dom och till slut gav sig glassbolaget och plockade åter fram glassen i glassboxarna igen. Det finns också andra forum på nätet där man kan påverka. Twitter är en plats där bl.a. många beslutsfattare och politiker finns. Här skriver man korta inlägg och taggar inläggen, då man kan hitta inläggen som handlar om en specifik sak. Ett annat sätt att påverka och skapa opinion är genom att blogga. Man kan jämföra en blogg med en dagbok där man skriver vad man tycker och tänker om olika saker. Ett bra sätt att nå ut till andra människor. Starta ett projekt Ett annat sätt att påverka samhället är att starta och driva ett projekt. Ung NU är ett påverkansprojekt som har drivits av ABF MittSkåne och med stöd av medel ur Allmänna Arvsfonden. Ung NU är ett projekt som har drivits av ABF MittSkåne.

9 ABF MittSkåne jobbar dagligen med att hitta olika sätt att arbeta med folkbildningsverksamhet, dvs människors egna skapande och utveckling. Man kan driva ett projekt som handlar om att vara delaktig och utveckla sin kommun med andra ungdomar, som exempelvis. Här kan du läsa mer om hur man driver projekt hos ABF MittSkåne, eller gå in på och välj Projekt. Ungdomars syn på Ung NU! Samin som har varit en stor del i konserten Make It Louder, som hölls i Lillevångshallen i Arlöv den 1/ Syftet var att genom konserten ville nå ut till Burlövs ungdomar snabbt och visa dem att det inte är omöjligt att uppfylla sina idéer. Vad hade du för tankar innan konserten? - Jag ville göra något för kommunens unga och visa att ingenting är omöjligt, samtidigt så ville jag att kommun skulle få en inblick i ungas i intresse inom Burlövs kommun, och det är främst musiken. Hur kändes det under konserten? -Det kändes underbart, vi hade ett antal lokala artister som är förebild för många unga i Arlöv, och det var fantastiskt att de ville ställa upp och vara en del av min idé. Under konserten kändes det som att jag hade många bollar i luften men det hade även mina kollegor Simon, Alejandra och Sanela. Vi hjälptes åt och konserten blev väldigt lyckad, vilket jag var överlycklig med. Vilka tankar och ideér dök upp efter konserten? - Att jag ville göra om detta flera gånger, även ute i Svenshögs området där de flesta unga håller till. Det krävs arbete och engagemang men har man bara rätt folk med sig så är inget omöjligt.

10 Ung NU har också haft ungdomar som har varit aktiva i projektet, och två av dem är Emelie och Krle som är bosatta i Arlöv, dessa ungdomar har varit aktiva på alla våra aktiviteter och bidragit till att sprida information inför aktiviteter som Ung Nu har arrangerat. Vad har Ni haft för tankar kring Ung NU:s engagemang? - Jag tycker att det har varit väldigt positivt att det finns någon inom vår kommun som vill engagera sig för ungas intresse och driva frågan vidare till högre makter. (Emelie) - Det har varit roligt att ha Ung NU inom Burlövs kommun för att man har haft någon att gå till med sina idéer och synpunkter. De har varit lätt tillgängliga. (Krle) Vad tycker Ni om Ung NU:s aktiviteter? - Det har varit spännande att närvara när Ung NU har arrangerat sina aktiviteter för att man fick alltid lära sig något nytt efteråt. (Emelie) -Det har varit kul och spännande att vara med i Ung NU. (Krle) Vad har Ni lärt Er av Ung NU:s arbete? - Att engagemang leder till förändring och påverkan, att inga idéer är dumma och vill man så kan man! Krle och Emelie är med på en av våra aktiviteter med open mick.

11 ABF För dig och dina idéer ABF står för Arbetarna Bildningsförbund och är Sveriges största studieförbund. ABF arbetar för fri folkbildning och arrangerar studiecirklar, föreläsningar och kulturaktiviteter. Var och en har sin egen relation till ABF, och det är precis så det ska vara. ABF utgår från varje individs intressen och behov. Vi vill ge människor chansen att förverkliga sina drömmar, skapa och ta del av kultur, och bilda sig en uppfattning om olika samhällsfrågor. Vill du själv arrangera en aktivitet, starta en studiecirkel eller påverka i din kommun? Vi på ABF hjälper dig att förverkliga din idé. Gör så här! 1. Kontakta ditt närmaste ABF. 2. Få hjälp med att göra en aktivitet- eller studieplan. 3. Samla vänner och andra intresserade och sätt igång!

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är arrangör. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta på ett

Läs mer

Världens mest nyfikna folk. En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige

Världens mest nyfikna folk. En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige Världens mest nyfikna folk En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige Möten som utvecklar Sverige Folkbildningen är djupt förankrad i det svenska samhället, den är i det närmaste en del av den svenska

Läs mer

Demokrati Folket styr

Demokrati Folket styr Demokrati Folket styr Demokrati finns överallt i vårt samhälle, i skolan m m. Vad betyder demokrati? Och hur såg det ut om vi går tillbaka i historien? Ordet demokrati betyder folkstyre och kommer från

Läs mer

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är arrangör. I det här häftet beskrivs steg för steg hur ett skolval genomförs. Vid anmälan har ni antingen

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga Valet 2018 1. - Hej! - Hej, hej! - Snart är det val. Tänker du rösta? - Nej, det tänker jag verkligen inte göra. - Tycker du inte att det är viktigt att rösta? - Absolut inte! - Varför inte? - Nej, jag

Läs mer

Vinna väljarna. Samtal för samtal.

Vinna väljarna. Samtal för samtal. Vinna väljarna. Samtal för samtal. Människor påverkar människor. När vi ska bestämma oss för något, gör vi det nästan alltid genom att prata med någon vi litar på eller någon vi får förtroende för. Det

Läs mer

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS?

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? RAPPORT KOMMUNUTVECKLARE 2018 Dante Mason Elicia Runmon Hugo Brottare Isabella Skogs Leo Verme Rim Haile HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? KOMMUNUTVECKLARE 201 8 Inledning Det här är en rapport skriven

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Varför en studiecirkel? FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Studiecirklar har länge bedrivits inom S-kvinnor. Kunskap och lärande är en viktig del av kvinnors frigörelse, därför är studiecirkeln en utmärkt klubbverksamhet.

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för att gravida kvinnor ska få bättre vård.

I augusti 2017 demonstrerade många för att gravida kvinnor ska få bättre vård. ANNELIE DREWSEN & LINA PILO SIDAN 1 Elevmaterial Namn: INNAN DU LÄSER VÖL-tabell Skriv vad du vet om svensk politik innan du börjar läsa boken. Vänta med sista kolumnen tills du har läst boken. V Ö L Vad

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND 2013 Utbildningarna riktar sig till tre olika delar av vår organisation; medlemmarna, s-föreningarna och de förtroendevalda. Studieprogrammet är basen som vi

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

vill du bli medskribent?

vill du bli medskribent? vill du bli medskribent? Att vara medskribent Innebär att: Du ska ha ett brinnande intresse för media. Du får möjlighet att visa upp dina produktioner på nyhetssajten. Du få uttrycka dig i digitala medier.

Läs mer

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut?

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut? Upptäck Samhälle Upptäck Samhälle är ett grundläromedel i samhällskunskap för årskurs 4-6 som utgår från de fem samhällsstrukturerna i Lgr 11. Författare är Göran Svanelid. Provlektion: Hur genomför man

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans!

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! Gör en annan värld möjlig! Den här broschyren riktar sig till arrangörer som är på väg eller vill börja samarbeta

Läs mer

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Detta faktahäfte är ett fördjupningsmaterial kring FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Faktahäftet tar sin utgångspunkt

Läs mer

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson (Baserad på Cirkelledare

Läs mer

1. Så här fungerar en kommun

1. Så här fungerar en kommun LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 1. Så här fungerar en kommun Organisation och påverkan I Sverige finns 290 kommuner som har till uppgift att ta tillvara gemensamma intressen för dem som lever

Läs mer

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras. Boken om SO 1 3 Boken om SO 1 3 är elevernas första grundbok i geografi, samhällskunskap, historia och religion. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Läs mer

POLICY. Policy för medborgardialog

POLICY. Policy för medborgardialog POLICY Policy för medborgardialog Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2016/509 101 Giltighetstid Från och med den 15 juli 2017 och tillsvidare

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Sätt i gång med Facebook Om Facebook Mer än hälften av Sveriges befolkning använder Facebook. Sverige är dessutom det land i Norden med flest antal

Läs mer

POLITISKT PROGRAM INLEDNING OCH VÄRDEGRUND. Antaget på kongressen 20150315

POLITISKT PROGRAM INLEDNING OCH VÄRDEGRUND. Antaget på kongressen 20150315 POLITISKT PROGRAM Antaget på kongressen 20150315 INLEDNING OCH VÄRDEGRUND s syfte är att stärka och stötta de anslutna ungdomsråden i deras strävan att skapa en bättre tillvaro för ungdomar där de verkar

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag.

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag. dnr 1023/18 VALÅR I KLASSRUMMET Det svenska riksdagsvalet är avslutat och vi har en regering på plats. Men valåret i klassrummet tar inte slut där. I maj är det val till Europaparlamentet och i samband

Läs mer

Studiecirklar och kulturprogram

Studiecirklar och kulturprogram Studiecirklar och kulturprogram Välkommen till Sensus! Du kanske tillhör någon av de organisationer eller föreningar som Sensus samverkar med eller deltar i Sensus eget utbud. Du kanske samordnar en kör,

Läs mer

Låt Allas bli din lugna stund i vardagen

Låt Allas bli din lugna stund i vardagen Låt Allas bli din lugna stund i vardagen Allas är kreativ, färgstark och mångsidig! Tidningen bjuder på inspirerande recept, intressant läsning, hälsa och roligt mode men också skön avkoppling mitt i veckan.

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Strömstad och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Stöd för genomförandet

Stöd för genomförandet Till varje fråga anges ett syfte, utom i de fall där frågan är självförklarande. Utöver detta finner du exempel på hur ett resonemang kring ett alternativ kan se ut. Dessa exempel kan du använda som stöd

Läs mer

Strategi för medborgardialog

Strategi för medborgardialog Strategi för medborgardialog Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

-En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN

-En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN -En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN Konsten att stoppa alkoholreklamen Vad är det här? Detta är din guide till hur du kan bidra i kampen för att stoppa alkoholreklamen i våra flöden! Oavsett

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän INSPIRATIONSMATERIAL - Politiker & tjänstemän Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material du kan använda för att till exempel få ett barnrättsperspektiv i politiska

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för

I augusti 2017 demonstrerade många för ANNELIE DREWEN & LINA PILO IDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om hur verige styrs. Du kommer att få veta hur ett val går till och vad som är skillnaden mellan regering och riksdag.

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Funktionshindersorganisationerna. Utbildningar & träffar 2014

Funktionshindersorganisationerna. Utbildningar & träffar 2014 Funktionshindersorganisationerna Utbildningar & träffar 2014 ABF Västernorrland erbjuder Funktionshinderrörelsen utbildningar och dessa kan genomföras som dagskurs, internat, externat eller som studiecirkel.

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Tre steg till valseger

Tre steg till valseger Upplaga 2 Tre steg till valseger Frihet måste försvaras Utvecklad kommunikationsstrategi, med de viktigaste råden och metoderna inför valrörelsen 2018 KOMMUNIKATIONS- STRATEGI INFÖR VALET 2018 September

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Ett komplement till Verksamhetsplan 2015 2018 som fastställdes på Höstmötet 2014-10-28 2 (7) Verksamhetsinriktning 2016 2.1 Samordna Partidistriktet

Läs mer

Former för inflytande för ungdomar - Betänkande

Former för inflytande för ungdomar - Betänkande 1 (9) Slutversion Former för inflytande för ungdomar - Betänkande Sammanfattning Kommunfullmäktige har gett demokratiberedningen i uppdrag att utarbeta förslag till former för inflytande för ungdomar.

Läs mer

Välkommen till Köping!

Välkommen till Köping! Välkommen till Köping! Här finns information för dig som är ny i Sverige och i Köping. Svenska Förord Välkommen till Köping! Vi är glada och stolta över att du valt att bosätta dig här och hoppas att du

Läs mer

Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober

Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober Den 20-22 oktober 2011 arrangerades för första gången demokratidagar i Huddinge kommun med det övergripande syftet att lyfta

Läs mer

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 0 1. Inledning Statens fyra syften 2 ABF Bäst i länet på folkbildning 2 2. Våra medlemsorganisationer Vårt uppdrag 3 Kvalitetsarbete 3 Vårt pedagogiska folkbildningsarbete

Läs mer

Rätten att få vara privat på nätet

Rätten att få vara privat på nätet Lektionen handlar om integritet och olaga integritetsintrång på nätet. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. Vad gör dig ledsen, sårad eller arg? 2. Vad är integritet? En digital lektion från

Läs mer

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer?

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer? FÖRENINGSHJÄLPEN Vill din förening växa och få nya ideer? Studieförbundet Vuxenskolan brinner för föreningslivet och gör allt för att stötta och utveckla samhällsengagemang och demokrati. Genom utbildningar,

Läs mer

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning SÄLJGUIDE - så lyckas du med din försäljning Hej! I den här guiden vill vi dela med oss av några tips och råd som vi tror att du och dina kompisar kan ha nytta av när webbutiken ska öppna och försäljningen

Läs mer

Höstlovet. Burlövs kommun 2012

Höstlovet. Burlövs kommun 2012 Höstlovet Burlövs kommun 2012 2 MÅNDAG 29 OKTOBER Fotbollsturnering Lillevångshallen kl 10 Anmäl er till fältgruppen senast 23/10 Kontakt: 0708-40 11 05 Funballz i stora bassängen (Simkunnighet krävs).

Läs mer

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/ Riktlinje 2017-03-14 Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/0071-4 003 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 14:e mars 2017. Riktlinjen beskriver grunderna för hur kultur- och

Läs mer

Politik i praktiken. Ett studiematerial från Liberalerna framtaget i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Politik i praktiken. Ett studiematerial från Liberalerna framtaget i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Politik i praktiken Ett studiematerial från Liberalerna framtaget i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan 1 Liberalerna, nytryck och omarbetning 2017 Texter: Ulf Schyldt, Johan Liljeqvist, Christina

Läs mer

VARFÖR VIT JUL? Diskutera

VARFÖR VIT JUL? Diskutera ARRANGERA VIT JUL VARFÖR VIT JUL? När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet då finns vi där och gör julen till

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Tanum och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926 Foto: Marit Jorsäter Vuxenutbildning Studieförbund 372 I över hundra år har människor i Sverige samlats för att tillsammans

Läs mer

f H ör a l n är dl ar edn e ing

f H ör a l n är dl ar edn e ing Handledning för lärare Välkommen till Skolval 2010! Under planeringen av Skolval 2010 pratade vi länge och väl om huruvida projektet skulle vara en del av undervisningen eller inte. Vi kom fram till att

Läs mer

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND!

NU ÄR DET NOG MED EXTREMA ÅSIKTER. DOM FÖRDÄRVAR VÅRT LAND! Lördag 19/3-2016 Jennifer Black Vi är alla samlade här idag av en och samma anledning, att vi på ett eller annat sätt känner ett enormt missnöje över någonting. Det är ingen skillnad på någon utav oss.

Läs mer

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD

PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD PRINCIPPROGRAM FÖR SVERIGES UNGDOMSRÅD 1. INLEDNING På s årsmöte 2009 valdes en styrelse på ett mandat att se över hur ungdomsråden i landet kunde utvecklas och bli starkare. För att komma dit behövde

Läs mer

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling

Läs mer

Bidrag & stipendier. för föreningar och privatpersoner. Publika arrangemang, upplevelser eller aktiviteter

Bidrag & stipendier. för föreningar och privatpersoner. Publika arrangemang, upplevelser eller aktiviteter Bidrag & stipendier för föreningar och privatpersoner Publika arrangemang, upplevelser eller aktiviteter Föreningars utveckling och kompetens Verksamhet för barn, unga & funktionshindrade Snabb slant Vill

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Rätten att få vara privat på nätet

Rätten att få vara privat på nätet Rätten att få vara privat på nätet Lektionen handlar om att ge eleverna kunskaper i hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

Läs mer

Förord 4. Inledning 5. Hur vi gjorde 6. Hur vi lyckades 7. Varför vi inte lyckades 8. Våra olika förutsättningar 9. Från idé till riksdag 9

Förord 4. Inledning 5. Hur vi gjorde 6. Hur vi lyckades 7. Varför vi inte lyckades 8. Våra olika förutsättningar 9. Från idé till riksdag 9 Vägar att påverka 1 2 Förord 4 Inledning 5 Hur vi gjorde 6 Hur vi lyckades 7 Varför vi inte lyckades 8 Våra olika förutsättningar 9 Från idé till riksdag 9 Kontakta en politiker 10 Skicka ett brev/mejl

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Orust och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

E-dialog. www.tidaholm.se

E-dialog. www.tidaholm.se E-dialog Grund för (Tidaholm) att jobba med e-dialog Öka lokal demokrati Ökat engagemang och dialog Medborgare vill engagera sig Lokala mål i olika styrdokument Målområde Kommunstyrelse Lokal demokrati

Läs mer

Läsombud och högläsare

Läsombud och högläsare MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsombud och högläsare För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker,

Läs mer

Swarmsweep. Hur gör man ett evenemang? Organisera. Det startar med en idé

Swarmsweep. Hur gör man ett evenemang? Organisera. Det startar med en idé Hur gör man ett evenemang? Det finns naturligtvis många sorters evenemang, där du samlar aktivister, eller för all del även bara gäster och intresserade. Mycket beror på om evenemanget är stort eller smått,

Läs mer

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras. Boken om SO 1 3 Boken om SO 1 3 är elevernas första grundbok i geografi, samhällskunskap, historia och religion. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Läs mer

Demokratiprocesser i Malmö Folkets Park och Tegelhuset. Vian Mirza 2015-11-03

Demokratiprocesser i Malmö Folkets Park och Tegelhuset. Vian Mirza 2015-11-03 Demokratiprocesser i Malmö Folkets Park och Tegelhuset Vian Mirza 2015-11-03 Malmö Folkets Park då - FP har förändrats med sin stad och med sin tid parken anpassas efter de människor som använder det istället

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Töreboda och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Föredragning för kommunstyrelsen i Mjölby 29 maj 2013 Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef Riksomfattande kampanj Treårig kampanj 2011-2013 Målet

Läs mer

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation. Ungdom Mot Rasism är ett nätverk av antirasister

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

BAMSE OCH DEMOKRATI. - en lärarhandledning för årskurs 1-3. av Jenny Esbjörnsdotter- Karlsson och Linda Sikström.

BAMSE OCH DEMOKRATI. - en lärarhandledning för årskurs 1-3. av Jenny Esbjörnsdotter- Karlsson och Linda Sikström. BAMSE OCH DEMOKRATI - en lärarhandledning för årskurs 1-3 av Jenny Esbjörnsdotter- Karlsson och Linda Sikström Inledning Skolan vilar på en demokratisk värdegrund, precis som vårt samhälle. Under hösten

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Lysekil och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Tillgänglighetspolicy På lika villkor FOTO: JONAS HALLQVIST GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG foto: frida lenholm Inledning ABFs viktigaste uppgift är att medverka till att ge människor ökad insikt och kunskap

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16.

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. s SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015 För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. Hej alla leksugna barn! Nu är det ÄNTLIGEN SOMMAR snart! Skolan är slut för denna gång och vi på kommer

Läs mer

Sociala medier för organisationer

Sociala medier för organisationer Sociala medier för organisationer Christian Gustavsson Kommunikatör Studieförbundet Vuxenskolan Skåne Facebook: www.facebook.com/svskane Twitter: @svskane Vad är sociala medier? Internet öppnade för allmänheten

Läs mer

SPELLOVET Information för föreningar och distrikt inför

SPELLOVET Information för föreningar och distrikt inför SPELLOVET Information för föreningar och distrikt inför Sveriges mest omfattande spelhändelse Er chans att visa upp er! Har ni någonsin velat visa er passion inför spelandet för andra? Har ni tänkt, Vi

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/679 2012-08-20 Kommunstyrelsen Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppdrag att stärka ungas möjligheter till inflytande i de demokratiska processerna

Uppdrag att stärka ungas möjligheter till inflytande i de demokratiska processerna Regeringsbeslut II:1 2014-05-08 U2014/3352/UC Utbildningsdepartementet Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Box 17 801 118 94 Stockholm Uppdrag att stärka ungas möjligheter till inflytande

Läs mer

Dimitras resa Elevmaterial

Dimitras resa Elevmaterial Dimitras resa Elevmaterial Hej! Visste du att alla barn har rätt till en meningsfull fritid? Vi på Majblomman arbetar för att förbättra barns villkor och vi har en vision om att alla barn ska få vara med

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer