Migrationsverkets uppförandekod

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Migrationsverkets uppförandekod"

Transkript

1 Migrationsverkets uppförandekod

2 Vi är Migrationsverket Det är ett ansvarsfullt och viktigt uppdrag som vi på Migrationsverket har fått i förtroende av regering och rikdag att utföra. Det ställer höga krav och förväntningar på oss som jobbar på myndigheten. Därför har vi samlat viktiga regler och principer som vi behöver känna till och följa i en uppförandekod. Vår verksamhet bygger på relationer med sökande, kollegor, samarbetspartners och samhället i stort. Goda relationer skapas utifrån förtroende, tillit och respekt och påverkas av de beslut vi fattar, stora som små. En del beslut är lätta att ta och andra betydligt svårare och inte alltid så självklara. Uppförandekoden ska hjälpa och vägleda oss i vår vardag. Den ska vara en gemensam utgångspunkt i vårt beslutsfattande och i de möten och kontakter vi har. Det är viktigt att vi alla har kunskap om uppförandekoden. Så läs den, använd den och diskutera den. Vi ska utan dröjsmål fatta korrekta beslut som den sökande kan förstå, ge skydd till den som behöver det samt ge dem som kontaktar oss vägledning och stöd.

3 Vår värdegrund Vår värdegrund vilar på demokrati och mänskliga rättigheter och utgår från den gemensamma värdegrunden för alla statsanställda. Den statliga värdegrunden kan sammanfattas i sex grundläggande principer: Demokrati Legalitet Objektivitet, saklighet och likabehandling Fri åsiktsbildning Respekt Effektivitet och service Migrationsverkets värdegrund är en sammanfattning av vad vi strävar efter, hur vi vill uppfattas och vad som förväntas av oss som medarbetare på verket. Empati, tydlighet och mod är tre ord som ska vara vägledande för oss i vardagen. Orden hjälper oss att ta beslut när formella regler inte räcker till. MOD Vi står för det vi gör, vi är beredda att bryta mönster, tänka om och tänka nytt. EMPATI Vi vill förstå den vi möter och dennes situation. TYDLIGHET Vi uttrycker oss konkret, korrekt och med ett professionellt förhållningssätt.

4 Offentlighet och sekretess Som myndighet omfattas Migrationsverket av offentlighetsprincipen. Den säger bland annat att allmänheten har rätt att begära och skyndsamt få ta del av allmänna handlingar som kommit in till eller har skapats av verket. Enligt offentlighetsprincipen har vi också meddelarfrihet. Det betyder att vi har rätt att lämna uppgifter till massmedia. Arbetsgivaren har inte rätt att efterforska varifrån uppgifterna kommer och får heller inte ta till åtgärder för att straffa en enskild anställd för att han eller hon har använt sig av sin yttrandefrihet eller meddelarfrihet. Men rätten att ta del av allmänna handlingar och meddelarfriheten är begränsad av bestämmelserna om sekretess. Sekretesskyddet har stor betydelse för de sökandes säkerhet och deras förtroende för Migrationsverket. Därför ska vi alltid sekretesspröva alla handlingar innan de kan lämnas ut till allmänheten. Informationen i våra datasystem Vi har tillgång till offentlig och sekretessbelagd information via Migrationsverkets olika datasystem. Men vi får bara ta del av information som vi behöver i vår yrkesroll eller för att utföra vårt uppdrag. Vi får inte söka på ärenden av ren nyfikenhet eller lämna ut uppgifter till släkt och vänner, oavsett om informationen är offentlig eller inte. Om vi medvetet tar del av information som vi inte behöver, kan vi göra oss skyldiga till dataintrång.

5 Alla frågor om ett ärende ska vi hänvisa till berörd handläggare eller kundtjänst. Är vi tveksamma om vad som gäller, ska vi vända oss till vår chef.

6 Säker förvaring Vi ska hantera och förvara handlingar, datorer och annan utrustning som innehåller sekretessbelagd information på ett säkert sätt. Det vill säga på ett sådant sätt att inga utomstående kan komma åt innehållet. Vi får till exempel inte låna ut Migrationsverkets utrustning till familjemedlemmar, vänner eller bekanta. Våra lokaler har inpasseringskontroll er för att obehöriga inte ska komma in. Vi ska alltid bära våra personliga behörighetskort synliga, ta med kortet när vi lämnar datorn och förvara behörighetskoder på ett säkert sätt.

7 Vi ansvarar för alla aktiviteter som sker i våra datasystem i vårt namn. Som chef ansvarar jag för att enheten gör regelbundna riskbedömningar årligen genomföra doku - menterade säkerhetsriskanalyser se till att det finns en skriftlig, aktuell och välkänd säkerhetsplan för enheten.

8 Saklighet och opartiskhet Förtroendet för Migrationsverket bygger på att vi är sakliga och opartiska. Vi ska förebygga och bekämpa korruption, mutor och jäv. Vi kan lämna anonyma tips om oegentligheter genom att skriva ett brev till tillsynsenheten. Om vi blir utsatta för påtryckningar i vårt arbete ska vi tala med vår chef. Mutor och gåvor En muta är en gåva som ges för att påverka en anställd i dennes myndighetsutövning. Vi får aldrig ta emot en gåva eller förmån i samband med handläggningen av ett ärende. Om vi blir erbjudna eller får en gåva ska vi informera vår chef. Gåvor vi inte får behålla ska vi genast lämna tillbaka. I annat fall kan vi riskera åtal, uppsägning eller avsked. Bonus eller förmån från externa lev erantörer (till exempel tåg- eller flygbolag) tillfaller Migrationsverket. Jäv Vi är jäviga om vi handlägger ett ärende som gäller oss själva eller någon närstående. Det gäller också om vi handlägger ett ärende som vi tidigare handlagt hos en annan myndighet eller varit ombud eller biträde i. Det kan även förekomma situationer där det kan finnas särskilda omständigheter som kan påverka förtroendet till vår opartiskhet i ärendet. Denna typ av situation kan bara avgöras från fall till fall och med utgångspunkt i den sökandes upplevelse av att bli opartiskt behandlad.

9 Representation Med representation menas aktiviteter för att inleda, utveckla eller upprätthålla kontakter som är viktiga för Migrationsverket. Representation kan vara riktad mot externa aktörer eller mot den egna personalen. Det gäller även pensionärer som tidigare varit anställda på Migrationsverket. Representation ska alltid ha ett direkt samband och värde för vår verksamhet. Den ska vara återhållsam, måttfull och vara godkänd av budgetansvarig chef. Bisyssla En bisyssla är något vi gör på vår fritid, till exempel ett uppdrag, extrajobb eller egen verksamhet. Det spelar ingen roll om bisysslan är avlönad eller inte. Många bisysslor är tillåtna, som politiska uppdrag eller förtroendeuppdrag i ideella föreningar. Däremot är förtroendeskadliga och arbetshindrande bisysslor inte tillåtna. Vi ska informera vår chef om vi har en bisyssla. Om vi har en otillåten bisyssla och inte upphör med den inom överenskommen tid, kan det leda till arbetsrättsliga påföljder. Vi ska alltid meddela omständigheter som kan göra oss jäviga. Som chef ansvarar jag för att fördela om arbetsuppgifter för medarbetare som är jäviga eller utsatta för påtryckningar polisanmäla misstanke om muta respektive mottagande av muta bedöma om en bisyssla är tillåten eller inte.

10 Respektfullt bemötande Vi har nolltolerans när det gäller rasism, diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och mobbning. Det är självklart för oss att motverka alla tendenser till sådant beteende, såväl hos oss själva som hos andra vi möter i vårt arbete. Mänskliga rättigheter och respekt för människan är grunden i Migrationsverkets verksamhet. I vårt agerande och bemötande ska vi sätta den enskilda människan i centrum och respektera var och ens förutsättningar. Eftersom individer och grupper i samhället har olika tillgång till makt och rättigheter, kan dessa behandlas olika utifrån deras förutsättningar så att resultatet av vårt arbete blir likvärdigt. Jämställdhet, lika rättigheter och möjligheter skapas i vardagen där beslut fattas. Därför ska vi ha ett jämställdhetsperspektiv i all planering av vår verksamhet. Som chef ansvarar jag för att säkerställa medarbetarnas kunskap om bemötande samt hur vi ska agera vid förekomst av eller för att förebygga diskriminering och trakasserier eftersträva jämställdhet och mångfald vid rekrytering och arbetsledningsbeslut.

11 Miljö, möten och resor Hänsyn till miljön ska vara en integrerad del av Migrationsverkets verksamhet. Vi ska alltid överväga om en tjänsteresa är nödvändig och använda andra mötesformer som telefon- eller videomöten i största möjliga mån. Tjänsteresor bör ske på det sätt som genererar minsta möjliga miljö- på verkan och resekostnader. Men också underlätta för arbetsmiljön och möjligheten att kombinera arbete med privatliv och föräldraskap. Vi tar hänsyn till miljön i vårt dagliga arbete, bland annat vid utskrift av papper och vid planering av möten och resor.

12 APRIL 2015 FOTO: Tomislav Stjepic TRYCK: Elanders PRODUKTION: Migrationsverket

Rekryteringsmyndighetens riktlinjer

Rekryteringsmyndighetens riktlinjer Rekryteringsmyndighetens riktlinjer Etiska riktlinjer 2011:4 beslutade den 26 september 2011 Innehåll Det är viktigt att allmänheten uppfattar Rekryteringsmyndigheten och dess verksamhet som en viktig

Läs mer

Generaldirektören har ordet s.4. Stort ansvar som statlig tjänsteman s.5. Vi värnar om förtroendet för Sjöfartsverket s.7

Generaldirektören har ordet s.4. Stort ansvar som statlig tjänsteman s.5. Vi värnar om förtroendet för Sjöfartsverket s.7 2 Generaldirektören har ordet s.4 Stort ansvar som statlig tjänsteman s.5 Vi värnar om förtroendet för Sjöfartsverket s.7 Öppenhet och rätt till insyn s.9 Professionellt bemötande, antidiskriminering och

Läs mer

Trafikverkets uppförandekod

Trafikverkets uppförandekod Trafikverkets uppförandekod Trafikverket ansvarar för att bygga, driva och underhålla de statliga vägarna och järnvägarna. Dessutom ansvarar vi för den långsiktiga planeringen av vägtrafik, järnvägstrafik,

Läs mer

Försäkringskassans etiska kod

Försäkringskassans etiska kod 1 (9) Försäkringskassans etiska kod Wimi FK90010_006_G 2 (9) GD har ordet Att arbeta i Försäkringskassan kan liknas vid att ha ett förtroendeuppdrag. I vår roll ingår att förvalta för staten mycket viktiga

Läs mer

FK Vår etiska kod

FK Vår etiska kod FK 224 2017-02 Innehåll GD har ordet 4 Den etiska koden kompletterar den statliga värdegrunden 5 Vi är sakliga och opartiska 7 Vi skyddar förtroendet för Försäkringskassan 8 Vi är medvetna om att vi hanterar

Läs mer

STYRANDE PRINCIPER 4VIKTIGA I MEDBORGARENS TJÄNST VÄRDEN

STYRANDE PRINCIPER 4VIKTIGA I MEDBORGARENS TJÄNST VÄRDEN 6 STYRANDE PRINCIPER 1 I MEDBORGARENS TJÄNST 4VIKTIGA VÄRDEN Ansvar Respekt Demokrati Balans Engagemang Legalitet Objektivitet, saklighet och likabehandling Respekt Effektivitet och service Fri åsiktsbildning

Läs mer

Riktlinjer för ETIK. Södergatan 20, Märsta Tel (vxl) Fax

Riktlinjer för ETIK. Södergatan 20, Märsta Tel (vxl) Fax Riktlinjer för ETIK Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna.se Dokumentnamn Etisk riktlinje för Sigtuna kommun Dokumenttyp Riktlinjer

Läs mer

Statstjänstemannarollen och etik inom Skatteverket

Statstjänstemannarollen och etik inom Skatteverket RIKTLINJE 1(10) Administrativa avdelningen, personalenhet 1 Statstjänstemannarollen och etik inom Skatteverket 1 Målgrupp och syfte Denna riktlinje vänder sig till dig som är medarbetare 1 på Skatteverket,

Läs mer

Hanteringsklass: Öppen Dnr: RG 2014/1841 Informationsägare: Avd. Stab. Fastställd: Fastställd av: Riksgäldens styrelse.

Hanteringsklass: Öppen Dnr: RG 2014/1841 Informationsägare: Avd. Stab. Fastställd: Fastställd av: Riksgäldens styrelse. Hanteringsklass: Öppen Dnr: RG 2014/1841 Informationsägare: Avd. Stab Fastställd: 2014-12-11 Fastställd av: Riksgäldens styrelse Hållbarhetspolicy Sammanfattning Hållbarhetspolicyn är ett övergripande

Läs mer

Trafikverkets uppförandekod

Trafikverkets uppförandekod Trafikverkets uppförandekod moral ETIK KORRUPTION jäv TILLFÖRLITLIGHET GÅVOR personalansvarsnämnden visslarsystem Internrevision ETIKRÅD Värderingar Attityd mutor affärsmässighet FÖRTROENDE SAMHÄLLSANSVAR

Läs mer

Försäkringskassans uppförandekod 2014

Försäkringskassans uppförandekod 2014 Försäkringskassans uppförandekod 2014 GD har ordet Vi tror många gånger, kanske lite naivt, att korruption bara finns i andra länder och kulturer. Men sanningen är att även vi på Försäkringskassan kan

Läs mer

Uppförandekod. Förtroendeingivande. Framtidsinriktad

Uppförandekod. Förtroendeingivande. Framtidsinriktad Uppförandekod Etisk Förtroendeingivande Framtidsinriktad Detta är försvarsexportmyndigheten Försvarsexportmyndighetens uppdrag är att främja svensk försvarsexport, när den är av försvarspolitiskt intresse.

Läs mer

KRIMINALVÅRDENS ETISKA KOD

KRIMINALVÅRDENS ETISKA KOD KRIMINALVÅRDENS ETISKA KOD VI BRYTER DEN ONDA CIRKELN KRIM: VÅRD Omslag: Kriminalvården Tryckning: Kriminalvården Digitaltryck 2015 Beställningsnummer: 7115 Hemsida: www.kriminalvarden.se VÄRDEGRUND I

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

KRIMINALVÅRDENS ETISKA KOD

KRIMINALVÅRDENS ETISKA KOD KRIMINALVÅRDENS ETISKA KOD VI BRYTER DEN ONDA CIRKELN KRIM: VÅRD Omslag: Kriminalvården Beställningsnummer: 7115 Hemsida: www.kriminalvarden.se VÄRDEGRUND I PRAKTIKEN Alla vi som arbetar i Kriminalvården

Läs mer

Policy för att motverka mutor och jäv

Policy för att motverka mutor och jäv Policy för att motverka mutor och jäv Fastställd av kommunfullmäktige 2017-04-27, 52 Policy för att motverka mutor och jäv Sida 2(6) Innehållsförteckning Inledning... 3 Policy mot mutor och andra förmåner...

Läs mer

Affärsetisk policy för Piteå kommun

Affärsetisk policy för Piteå kommun Affärsetisk policy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Affärsetisk policy Policy 2012-09-10, 148 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Policy om Bisysslor FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.7) Förvaltning KSF, stab. Dokumenttyp Riktlinjer. Ämnesområde Personalpolitik

Policy om Bisysslor FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.7) Förvaltning KSF, stab. Dokumenttyp Riktlinjer. Ämnesområde Personalpolitik 2015-08-26 FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.7) Policy om Bisysslor Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Personalpolitik Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 1993-02-09 28 Revisions datum KS 2009-05-13 82 (KS/2009:391)

Läs mer

Ansvarig handläggare: Maria Werleskog, Rättssekretariatet (diarienr ) Energimarknadsinspektionen Box 155, Eskilstuna Copyright:

Ansvarig handläggare: Maria Werleskog, Rättssekretariatet (diarienr ) Energimarknadsinspektionen Box 155, Eskilstuna Copyright: Ei:s etiska kod Ansvarig handläggare: Maria Werleskog, Rättssekretariatet (diarienr 2017-102930) Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Copyright: Energimarknadsinspektionen GD har ordet

Läs mer

MEDARBETARPOLICY januari

MEDARBETARPOLICY januari MEDARBETARPOLICY 2017 januari VERKSAMHETSIDÉ Beskriver vår uppgift och roll i samhället Lantmäteriet bidrar till hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling genom att skapa förutsättningar för att:

Läs mer

Korruption, jäv, bisysslor mm. Professor Olle Lundin

Korruption, jäv, bisysslor mm. Professor Olle Lundin Korruption, jäv, bisysslor mm Professor Olle Lundin Finns det korruption i Sverige? Vad är korruption? TI corruption perception list Rank Country 2015 Score 2014 Score 2013 Score 2012 Score 1 Denmark 91

Läs mer

Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen. Linn Kempe, Bolagsverket Sandra Åström Bodin, CSN Mikael Norberg, Länsstyrelsen Petra Dalman, SPV

Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen. Linn Kempe, Bolagsverket Sandra Åström Bodin, CSN Mikael Norberg, Länsstyrelsen Petra Dalman, SPV Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen Linn Kempe, Bolagsverket Sandra Åström Bodin, CSN Mikael Norberg, Länsstyrelsen Petra Dalman, SPV Presentation Programmet Statstjänstemannarollen Att handlägga

Läs mer

Riktlinje för ett etiskt förhållningssätt

Riktlinje för ett etiskt förhållningssätt 1 (14) för ett etiskt förhållningssätt 1. Inledning och syfte Denna riktlinje vänder sig till dig som arbetar på Statens energimyndighet (Energimyndigheten), oavsett vilken roll som du har på myndigheten.

Läs mer

014. uni 2 alun, j obergs, F dita B ryck: E an. T Vår värdegrund estm kard W Foto: Ri

014. uni 2 alun, j obergs, F dita B ryck: E an. T Vår värdegrund estm kard W Foto: Ri Vår värdegrund Värdegrunden vägleder och Alla som arbetar inom staten har en gemensam värdegrund att förhålla sig till. Det är den vi på Socialstyrelsen har utgått ifrån då vi gemensamt arbetat fram vår

Läs mer

Riktlinjer för bisysslor

Riktlinjer för bisysslor 9930 1 (7) Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-15 20. Riktlinjer för bisysslor Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att förklara vad en bisyssla är och vilka regler som gäller för att förebygga och

Läs mer

Uppförandekod. Ventus Norden Org nr: Högbergsgatan Stockholm. Uppförandekod Sverige

Uppförandekod. Ventus Norden Org nr: Högbergsgatan Stockholm. Uppförandekod Sverige V E N T U S N O R D E N O2 02 Innehållsförteckning 03 Inledning 03 Kunder och vårt arbete 03 Våra medarbetare 03 Arbetsmiljö 04 Särskilda riktlinjer för din tjänst 04 Språk och bemötande 04 Alkohol och

Läs mer

Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen. Fredrik Qvist, Bolagsverket Mikael Norberg, Länsstyrelsen Petra Dalman, SPV Yohann Gilbert, CSN

Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen. Fredrik Qvist, Bolagsverket Mikael Norberg, Länsstyrelsen Petra Dalman, SPV Yohann Gilbert, CSN Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen Fredrik Qvist, Bolagsverket Mikael Norberg, Länsstyrelsen Petra Dalman, SPV Yohann Gilbert, CSN Presentation Programmet Statstjänstemannarollen Att handlägga

Läs mer

Vår uppförandekod. Fastställd av styrelsen för Humlegården Fastigheter AB

Vår uppförandekod. Fastställd av styrelsen för Humlegården Fastigheter AB Vår uppförandekod Fastställd av styrelsen för Humlegården Fastigheter AB 2017-06-01 1 Inledning De allra flesta företag har en fastställd uppförandekod, eller Code of Conduct som många kallar den. För

Läs mer

Riktlinje för ett etiskt förhållningssätt

Riktlinje för ett etiskt förhållningssätt 1 (10) för ett etiskt förhållningssätt Inledning och syfte n har tagits fram för att vara en vägledning för Energimyndighetens anställda till ett gemensamt etiskt förhållningssätt. n innehåller en kort

Läs mer

Verksamhetsplan -etiska riktlinjer för anställda och förtroendevalda

Verksamhetsplan -etiska riktlinjer för anställda och förtroendevalda Diarienummer: Ks2013/0256.103 Verksamhetsplan -etiska riktlinjer för anställda och förtroendevalda Gäller från: 2013-07-01 Gäller för: Medarbetare och förtroendevalda i Ljungby kommun samt Kommunala bolag

Läs mer

Mutor och jäv. Policy och vägledning för anställda och förtroendevalda i Varbergs kommun. Antagen av Kommunfullmäktige

Mutor och jäv. Policy och vägledning för anställda och förtroendevalda i Varbergs kommun. Antagen av Kommunfullmäktige Mutor och jäv Policy och vägledning för anställda och förtroendevalda i Varbergs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2013-06-18 Innehåll Inledning... 2 Tagande av muta och givande av muta... 3 Tillbörlig

Läs mer

Yttrande över policy för uppförande, bemötande och likvärdig behandling

Yttrande över policy för uppförande, bemötande och likvärdig behandling Avdelningen för administration och kommunikation TJÄNSTEUTLÅTANDE : 2018-02-28 KN KN 2018/106 Handläggare: Ingrid Johansson Lind Yttrande över policy för uppförande, bemötande och likvärdig behandling

Läs mer

ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015

ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015 ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015 SEK har en viktig roll i det svenska exportkreditsystemet. Integritet, högsta affärsetiska standard och ett hållbart förhållningssätt

Läs mer

Rutin avseende kränkande särbehandling i arbetslivet

Rutin avseende kränkande särbehandling i arbetslivet Rutin avseende kränkande i arbetslivet Kränkande är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Österåkers kommun tar avstånd från alla former av kränkande och accepterar inte att det förekommer i våra verksamheter.

Läs mer

1(9) Riktlinjer för prövning av bisyssla. Styrdokument

1(9) Riktlinjer för prövning av bisyssla. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 183 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning...4 Mål... 4 Syfte... 4 Bisyssla...

Läs mer

Värdegrundsforum 14 september

Värdegrundsforum 14 september Värdegrundsforum 14 september Mänskliga rättigheter en del i det statliga uppdraget Medverkande: Patrik Åkesson verksamhetsutvecklare, Uppsala universitet Iain Cameron professor i folkrätt, Uppsala universitet

Läs mer

Riktlinjer för bisysslor

Riktlinjer för bisysslor Datum Vår beteckning 2014-04-30 Dnr 14.K0169 020 Riktlinjer för bisysslor Antagen av kommunstyrelsen 2014-05-20 Med bisyssla avses verksamhet som bedrivs vid sidan om den ordinarie anställningen hos Vindelns

Läs mer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer POLICY Uppförandekod för leverantörer OM UPPFÖRANDEKODEN Denna uppförandekod gäller för leverantörer, och dess underleverantörer, till Sydskånes avfallsaktiebolag med dotterbolagen Sysav Industri AB samt

Läs mer

En hållbar stad öppen för världen

En hållbar stad öppen för världen Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy En hållbar stad öppen för världen Göteborg en stad för alla Vi som arbetar i Göteborgs Stad har ett gemensamt uppdrag, att tillgodose göteborgarnas behov och rättigheter.

Läs mer

Uppförandekod & Whistleblowpolicy

Uppförandekod & Whistleblowpolicy Uppförandekod & Whistleblowpolicy Inledning PeaceWorks uppförandekod och whistleblowpolicy riktar sig till anställda, praktikanter, förtroendevalda, volontärer och andra som åtagit sig ett uppdrag för

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande särbehandling

Handlingsplan mot kränkande särbehandling Handlingsplan mot kränkande särbehandling DOKUMENTNAMN Handlingsplan mot kränkande särbehandling GILTIGHETSPERIOD 20180305--tillsvidare DOKUMENTTYP Handlingsplan BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun

Läs mer

Dessa etiska regler ska delges våra kunder, leverantörer och samarbetspartners.

Dessa etiska regler ska delges våra kunder, leverantörer och samarbetspartners. Etisk kod Inledning Inom ONE Nordic koncernen (nedan ONE Nordic ) har vi höga krav på etik och moral. Denna etiska kod befäster ONE Nordics värderingar genom etiska riktlinjer för det dagliga arbetet inom

Läs mer

MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN

MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN ansvar engagemang respekt VÅRT GEMENSAMMA UPPDRAG: KRONOBERGARNAS BÄSTA Alla vi som är medarbetare

Läs mer

Rutin för arbete mot kränkande särbehandling i arbetslivet (inklusive diskriminering och trakasserier)

Rutin för arbete mot kränkande särbehandling i arbetslivet (inklusive diskriminering och trakasserier) Rutin för arbete mot kränkande särbehandling i arbetslivet (inklusive diskriminering och trakasserier) Kränkande särbehandling är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Österåkers kommun tar avstånd från alla

Läs mer

Korruption, muta - ekonomisk brottslighet. Berör det mig?

Korruption, muta - ekonomisk brottslighet. Berör det mig? Korruption, muta - ekonomisk brottslighet Berör det mig? Korruption, muta - ekonomisk brottslighet Berör det mig? Korruption är missbruk av förtroendeställning för egen eller närståendes vinning. Den vanligaste

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

RIKTLINJER JÄV, BISYSSLA, MUTA OCH OTILLÅTEN PÅVERKAN

RIKTLINJER JÄV, BISYSSLA, MUTA OCH OTILLÅTEN PÅVERKAN RIKTLINJER JÄV, BISYSSLA, MUTA OCH OTILLÅTEN PÅVERKAN 2 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen

Hållbar stad öppen för världen Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy Hållbar stad öppen för världen Göteborg en stad för alla Vi som arbetar i Göteborgs Stad har ett gemensamt uppdrag, att tillgodose göteborgarnas behov och rättigheter.

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ingrid Töremar Telefon: 0850810045 Till Östermalms stadsdelsnämnd JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN DNR 2008-946-100 BILAGA 2 SID 1 (6) 2008-11-11 2009 Enligt

Läs mer

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct)

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct) Mekonomen Groups uppförandekod (Code of Conduct) 2014 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen Group som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder

Läs mer

Vår uppförandekod. (Code of Conduct)

Vår uppförandekod. (Code of Conduct) Vår uppförandekod (Code of Conduct) 2012 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder gentemot omvärlden

Läs mer

Infranords uppförandekod

Infranords uppförandekod Uppförandekod Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartners, arbetsgivare och samhällsaktör. Uppförandekoden har beslutats av Infranords styrelse och

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR DIÖS ANSTÄLLDA För att skapa långsiktiga värden för ägare, hyresgäster, medarbetare, samarbetspartners och samhälle

Läs mer

Infranord AB Box Solna Tel

Infranord AB Box Solna Tel Uppförandekod Infranord AB Box 1803 171 21 Solna Tel 010-121 10 00 www.infranord.se Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare och samhällsaktör.

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016.

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Affärsetik... 2 3. Arbetsetik...

Läs mer

Uppförandekod Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Uppförandekod Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vår vision: Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen

Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen Innehållsförteckning Policy om tagande och givande av muta... 3 Allmänt...3 Syfte...3 Tagande

Läs mer

Policy om korruption, jäv och bisysslor

Policy om korruption, jäv och bisysslor 1 (5) DATUM DNR 2017-10-24 KS/2017:261 Policy om korruption, jäv och bisysslor Antagen av kommunfullmäktige den 18 december 2017 2 (5) Inledning Förtroendet för Lidingö stad liksom för alla andra offentliga

Läs mer

Riktlinje mot mutor, korruption och jäv

Riktlinje mot mutor, korruption och jäv Styrande regeldokument Riktlinje Sida 1 (7) Riktlinje mot mutor, korruption och jäv Inledning och syfte Denna riktlinje omfattar samtliga medarbetare och förtroendevalda i Region Norrbotten. Förtroendevalda

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

Det finns tre typer av otillåtna bisysslor: Förtroendeskadliga Arbetshindrande Konkurrerande

Det finns tre typer av otillåtna bisysslor: Förtroendeskadliga Arbetshindrande Konkurrerande Datum 2012-05-23 Riktlinjer för bisysslor i Tyresö kommun Beslutad av kommundirektören 2012-05-16. 1. Inledning Det är viktigt för Tyresö Kommun att medborgarna har förtroende för kommunens opartiskhet

Läs mer

Personalfrågor Förtroendeskadliga bisysslor Bilagor: SFS 2001:1016 Checklista för bedömning av bisysslors förtroendeskadlighet

Personalfrågor Förtroendeskadliga bisysslor Bilagor: SFS 2001:1016 Checklista för bedömning av bisysslors förtroendeskadlighet Cirkulärnr: 2002:5 Diarienr: 2000:2391 P-cirknr: 2002-2:1 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Bisyssla, LOA Förhandlingssektionen Datum: 2002-01-15 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor

Läs mer

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida.

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida. Vår uppförandekod IVL:s uppförandekod Allmänt IVL Svenska Miljöinstitutet AB (IVL) åtnjuter högt anseende som ett ansvarstagande företag. Det bygger på integritet och affärsverksamhet som är konsekvent

Läs mer

Uppförandekod för representanter för Olov Lindgren

Uppförandekod för representanter för Olov Lindgren Uppförandekod för representanter för Olov Lindgren Antagen 2018-05-14 Ansvarig: Ledningsgruppen Inledning Uppförandekoden sammanfattar de regler och värderingar som alla inom Olov Lindgren arbetar efter

Läs mer

DEN ETISKA GRUNDEN FÖR ÅKLAGARVÄSENDETS verksamhet bygger på regler, värden och principer. Verksamhetens minimikrav kan utläsas ur normerna.

DEN ETISKA GRUNDEN FÖR ÅKLAGARVÄSENDETS verksamhet bygger på regler, värden och principer. Verksamhetens minimikrav kan utläsas ur normerna. SYYTTÄJÄ- LAITOKSEN DEN ETISKA GRUNDEN FÖR ÅKLAGARVÄSENDETS verksamhet bygger på regler, värden och principer. Verksamhetens minimikrav kan utläsas ur normerna. DEN GRUNDNIVÅ som definieras av reglerna

Läs mer

Riksförbundet Attentions etiska riktlinjer

Riksförbundet Attentions etiska riktlinjer Etiska riktlinjer Riksförbundet Attentions etiska riktlinjer Etiska riktlinjer för Riksförbundet Attention Attention har en viktig uppgift som vi tar på stort allvar. På senare år har kunskapen om vad

Läs mer

För att uppfylla våra allmänna principer har vi definierat ett antal grundsatser som vi verkar efter

För att uppfylla våra allmänna principer har vi definierat ett antal grundsatser som vi verkar efter Uppförandekod Det är viktigt för Sjöräddningssällskapet att alla medarbetare och frivilliga sjöräddare strävar åt samma håll och skapar förtroende. Därför arbetar vi efter en uppförandekod med regler och

Läs mer

Vår personalpolicy Statens geotekniska institut

Vår personalpolicy Statens geotekniska institut Vår personalpolicy Statens geotekniska institut Inledande ord Statens geotekniska institut (SGI) är en kunskaps intensiv myndighet som tillsammans med kompetenta medarbetare är under ständig utveckling.

Läs mer

Offentlighet, jäv m.m. Information till förtroendevalda Motala kommun

Offentlighet, jäv m.m. Information till förtroendevalda Motala kommun Offentlighet, jäv m.m. Information till förtroendevalda 2015-01-30 Motala kommun KOMMUNAL KOMPETENS vad får kommunen syssla med enligt kommunallagen? Allmänt intresse Anknytning till kommunens område eller

Läs mer

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Uppförandekod Riktlinjer för medarbetare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Vår vision: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ska vara landets största mäklarföretag. Det innebär att: Genom kunskap

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutad av Kommunstyrelsen 10 december 2018, 292. Dnr KS2018.0441-2 Innehåll 1 Riktlinje för Skövde kommun...

Läs mer

FÖLJ LAGAR OCH REGLER

FÖLJ LAGAR OCH REGLER SEK har en viktig roll i det svenska exportkreditsystemet. Integritet, högsta affärsetiska standard och ett hållbart förhållningssätt är grundläggande värderingar i vår verksamhet. SEK:s värderingar och

Läs mer

Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun. Antagen av kommunfullmäktige 75/2015

Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun. Antagen av kommunfullmäktige 75/2015 Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun Antagen av kommunfullmäktige 75/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 3. Måltider... 3 4. Rabatter, subventioner och lån... 4 5.

Läs mer

En vägledning i vårt dagliga arbete

En vägledning i vårt dagliga arbete Vår uppförandekod En vägledning i vårt dagliga arbete Specialfastigheter är ett helägt statligt bolag. Det medför ett särskilt ansvar. Såväl som arbetsgivare, medarbetare, affärspartner och samhällsaktör

Läs mer

Riktlinjer för god etik i Tingsryds kommun

Riktlinjer för god etik i Tingsryds kommun Dokumenttyp Riktlinjer Version 1 Dokumentansvarig Kanslichef Senast reviderad - Fastställd KF 160620 126 Diarienummer 2014/119 041 Riktlinjer för god etik i Tingsryds kommun 1 Innehållsförteckning Allmänt

Läs mer

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed.

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed. 1(3) DNR: SLU ua 2013.1.1.1-2727 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Arbetsmiljö Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Per Andersson Beslutsdatum: 2013-06-20

Läs mer

Riktlinjer för bisysslor

Riktlinjer för bisysslor Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Riktlinjer för bisysslor Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2015-01-19 Rektor SLU.ua.2014.1.1.1-3565 Handläggare Ansvarig avdelning/kansli Dokumenttyp Dan

Läs mer

DIARIENUMMER KS Antagen av kommunstyrelsen

DIARIENUMMER KS Antagen av kommunstyrelsen DIARIENUMMER KS 2015.160 REGLER HR-AVDELNINGEN Antagen av kommunstyrelsen 2015-12-07 218 Vallentuna kommuns regler för bisysslor och förtroendeskadlig verksamhet Vallentuna kommuns regler för bisysslor

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 1() FÖRTROENDESKADLIG BISYSSLA Bakgrund Kommunfullmäktige har den 28 februari 2012 beslutat att bestämmelser om anställdas bisysslor skall tillföras de etiska reglerna. Fagersta kommun ska av allmänheten

Läs mer

Välkommen. Din syn på tillsyn Involveringskonferens den 6 april 2011

Välkommen. Din syn på tillsyn Involveringskonferens den 6 april 2011 Välkommen Din syn på tillsyn Involveringskonferens den 6 april 2011 Syfte med konferensen Att bidra till att skapa gemensamt förhållningssätt i tillsynssituationen Utbyta erfarenheter Mål med konferensen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Ådalsskolan

Plan mot kränkande behandling Ådalsskolan Plan mot kränkande behandling Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 10 Innehåll Syfte... 3 Bakgrund och definitioner... 3 Skollag (2010:800)... 3 Skolförordning... 3 Diskrimineringslag (2008:567)... 3 Främjande

Läs mer

Mutor och jäv. Vad gäller i kommunal verksamhet?

Mutor och jäv. Vad gäller i kommunal verksamhet? Mutor och jäv Vad gäller i kommunal verksamhet? 1 Hur vill vi ha det i samhället.. och i vår egen kommunala verksamhet? I och med det som hänt i Göteborg har vi vaknat för att detta fenomen finns även

Läs mer

Vår uppförandekod. Fastställd av styrelsen för Humlegården Fastigheter AB 2013-08-14. Version 4 2013-08-01

Vår uppförandekod. Fastställd av styrelsen för Humlegården Fastigheter AB 2013-08-14. Version 4 2013-08-01 Vår uppförandekod Fastställd av styrelsen för Humlegården Fastigheter AB 2013-08-14 1 Inledning De allra flesta företag har en fastställd uppförandekod, eller Code of Conduct som många kallar den. För

Läs mer

Riktlinjer för bisysslor

Riktlinjer för bisysslor STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.2014.1.1.1-3565 Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Dan Åkhagen Beslutsdatum: 2015-01-19

Läs mer

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Vår vision Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

Plan mot diskrimenering och kränkande behandling Likabehandlingsplan. Förskolan Hagabacken 2015/2016

Plan mot diskrimenering och kränkande behandling Likabehandlingsplan. Förskolan Hagabacken 2015/2016 Plan mot diskrimenering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Förskolan Hagabacken 2015/2016 Vår vision Alla barn i vår verksamhet är respekterade för den de är. Alla är olika men lika mycket värda.

Läs mer

Myndigheter och sociala medier. 17 november 2017

Myndigheter och sociala medier. 17 november 2017 Myndigheter och sociala medier 17 november 2017 Vad säger lagen? RF kap 2: Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad yttrandefrihet; frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling Riktlinjer och rutiner Kränkande särbehandling Gäller från: 2016-06-08 Innehåll Kränkande särbehandling... 3 Vad är kränkande särbehandling?... 3 Exempel på kränkande särbehandling:... 3 Signaler på att

Läs mer

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct)

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct) Mekonomen Groups uppförandekod (Code of Conduct) 2014 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen Group som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder

Läs mer

PERSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTEKNIKFÖRBUND Personal- och löneavdelningen vid Fagersta kommun Datum

PERSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTEKNIKFÖRBUND Personal- och löneavdelningen vid Fagersta kommun Datum 1() Bakgrund Från och med den 1 januari 2002 gäller förbud mot förtroendeskadliga bisysslor. Beslutet medför att kontrollsystemet för förtroendeskadliga bisysslor har skärpts och förtydligats. Med bisyssla

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/251 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://lun.gu.se/omoss/likabehandling Anna Brodin, Utbildningschef Tove Westerberg Beslutsdatum

Läs mer

RUTIN FÖR BISYSSLA INOM KARLSBORGS KOMMUN. Denna rutin reglerar hur bisyssla ska hanteras inom Karlsborgs kommun.

RUTIN FÖR BISYSSLA INOM KARLSBORGS KOMMUN. Denna rutin reglerar hur bisyssla ska hanteras inom Karlsborgs kommun. 2014-11-04 1(7) RUTIN FÖR BISYSSLA INOM KARLSBORGS KOMMUN 1 Bisyssla Denna rutin reglerar hur bisyssla ska hanteras inom Karlsborgs kommun. 1.1 Vad är bisyssla? Bisyssla är ett uppdrag som en person fullgör

Läs mer

Riksförbundet Attentions etiska riktlinjer

Riksförbundet Attentions etiska riktlinjer Etiska riktlinjer Riksförbundet Attentions etiska riktlinjer Etiska riktlinjer för Riksförbundet Attention Attention har en viktig uppgift som vi tar på stort allvar. På senare år har kunskapen om vad

Läs mer

Personalpolicy. ljusdal.se. Fastställd datum Internkontroll, medarbetarundersökning. Vart fjärde år från senaste datum för fastställande

Personalpolicy. ljusdal.se. Fastställd datum Internkontroll, medarbetarundersökning. Vart fjärde år från senaste datum för fastställande NORMDOKUMENT Personalpolicy Dokumenttyp Policy Fastställd datum 2018-04-23 Fastställd av Gäller för Dokumentansvarig Förvaltare Publicering Uppföljning Giltighetstid Revideras Översyn Senast reviderad

Läs mer

Förord. Bernt Grahn Kommunchef. Luleå 2008-09-08

Förord. Bernt Grahn Kommunchef. Luleå 2008-09-08 Riktlinjer Bisyssla Förord Kommunala myndigheter inom offentlig förvaltning ska visa saklighet och opartiskhet i sin utövning för att inte skada allmänhetens förtroende. Luleå kommun vill som arbetsgivare

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Riktlinjer för hantering av kränkande särbehandling

Riktlinjer för hantering av kränkande särbehandling r för hantering av kränkande särbehandling r för hantering av 1 av 8 INNEHÅLL INLEDNING... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande särbehandling... 3 2. Mobbning... 3 3. Allvarlig mobbning... 4 Diskriminering,

Läs mer

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Sida 1 av 5 2017-05-29 KOMMUNSTYRELSEN Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Mål Att arbeta i Munkedals kommun ska upplevas som positivt, utvecklande och trivsamt och det

Läs mer