Lagen om offentlig upphandling brott som omfattas av den nya regleringen kring obligatorisk uteslutning av leverantörer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lagen om offentlig upphandling brott som omfattas av den nya regleringen kring obligatorisk uteslutning av leverantörer"

Transkript

1 Östersund Lagen om offentlig upphandling brott som omfattas av den nya regleringen kring obligatorisk uteslutning av leverantörer I lagen om offentlig upphandling ( LOU ) har införts en ny reglering rörande de situationer när en upphandlande myndighet är skyldig att utesluta en leverantör på grund av att denne, eller i vissa fall dess företrädare, har begått vissa brott. Regleringen är införd i 13 kap 1 LOU. Bestämmelsen trädde i kraft den 1 januari 2017 varför vägledande praxis saknas. SKL Kommentus AB har bett undertecknad att upprätta en promemoria avsett för internt bruk som behandlar frågan om vilka brott enligt svensk straffrätt som omfattas av bestämmelserna i LOU 13 kap. 1 rörande obligatorisk uteslutning. 1. Inledande sammanfattning Den svenska implementeringen av nya upphandlingsdirektivet och även de däri omnämnda EU-rättsakterna på det straffrättsliga området innebär en del utmaningar vad gäller tillämpningen av den obligatoriska uteslutningen av leverantörer som är dömda för vissa angivna brott. Den valda lagstiftningstekniken innebär sammanfattningsvis att man inte kan upprätta en lista på vilka svenska brott i brottsbalken eller specialstraffrätten som innebär obligatorisk uteslutning. I många fall och vad gäller flera relativt vanliga brottsrubriceringar som t.ex. misshandel, stöld, bedrägeri och narkotikabrott kommer man Advokatfirman Abersten HB, Hamngatan 15, Östersund, tel , fax , PG

2 2 därutöver att behöva analysera om den aktuella gärningen är sådan att den, förutom att den är straffbar enligt svensk rätt, också omfattas av underliggande straffrättslig EU-rättsakt och då innebär att leverantören skall uteslutas. I aktuella fall är detta inget som den svenska domstolen (i normala fall) har anledning att ta ställning till vid rubriceringen av brottet, vilket då i sin tur innebär att den upphandlande myndigheten enligt min bedömning kommer att behöva skaffa sig kompletterande underlag genom t.ex. den aktuella domen. Detta för att genom i domskälen inhämta den information som är erforderlig att kunna bedöma om gärningen är sådan att den omfattas av underliggande EU-rättsakt på det straffrättsliga området. Ofta kommer man nog att behöva jämföra gärningen med själva EU-rättsakten men även med förarbetena till den svenska implementeringen av den aktuella rättsakten. Det säger sig själv att denna bedömning inte är helt okomplicerad att göra och att det i många fall kommer att finns ett begränsat underlag för bedömningen. 2. Den rättsliga regleringen Regleringen i 13 kap 1 LOU har följande lydelse: En upphandlande myndighet ska utesluta en leverantör från att delta i en upphandling, om myndigheten genom kontroll enligt 15 kap. eller på annat sätt får kännedom om att leverantören enligt en dom som fått laga kraft är dömd för brott som innefattar 1. sådan brottslighet som avses i artikel 2 i rådets rambeslut 2008/841/RIF av den 24 oktober 2008 om kampen mot organiserad brottslighet, 2. bestickning enligt definitionen i artikel 3 i rådets akt av den 26 maj 1997 om utarbetande på grundval av artikel K 3.2 c i fördraget om Europeiska unionen av konventionen om kamp mot korruption som tjänstemän i Europeiska gemenskaperna eller Europeiska unionens medlemsstater är delaktiga i, korruption enligt artikel 2.1 i rådets rambeslut 2003/568/RIF av den 22 juli 2003 om kampen mot korruption inom den privata sektorn, eller korruption enligt nationella bestämmelser, 3. bedrägeri i den mening som avses i artikel 1 i konventionen som utarbetats på grundval av artikel K.3 i fördraget om Europeiska unionen, om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen, 4. penningtvätt eller finansiering av terrorism enligt definitionen i artikel 1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/60/EG av den 26 oktober 2005 om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt och finansiering av terrorism, i lydelsen enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/78/EU, 5. terroristbrott eller brott med anknytning till terroristverksamhet såsom de definieras i artikel 1 respektive 3 i rådets rambeslut 2002/475/RIF av den 13 juni 2002 om bekämpande av terrorism eller anstiftan, medhjälp och försök att begå brott i den mening som avses i artikel 4 i det rambeslutet, eller 6. människohandel enligt definitionen i artikel 2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/36/EU av den 5 april 2011 om förebyggande och bekämpande av

3 människohandel, om skydd av dess offer och om ersättande av rådets rambeslut 2002/629/RIF, i den ursprungliga lydelsen. Är leverantören en juridisk person, ska leverantören uteslutas om en person som ingår i leverantörens förvaltnings-, lednings- eller kontrollorgan har dömts för brottet. Detsamma gäller om den som har dömts för brottet är behörig att företräda, fatta beslut om eller kontrollera leverantören. 3 Regeln trädde i kraft den 1 januari 2017 och är baserad på EU-direktivet 2014/24/EU (nedan endast LOU-direktivet), närmaste bestämt artikel Motsvarande bestämmelser återfinns i artikel 45.1 i det äldre LOU-direktivet och artikel 39.1 i Europaparlamentet och rådets direktiv 2009/81/EG av den 13 juli 2009 om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande myndigheter och enheter på försvars- och säkerhetsområdet och om ändring av direktiven 2004/17/EG och 2004/18/EG (det som lett till införandet av lag om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster ( LUF ) och lag om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet. Den aktuella lagstiftningen är utformad så att man i lagtext refererar till de underliggande EUrättsakter som räknas upp i artikeln istället för att ange exakt vilka brott som detta motsvarar i brottsbalken och/eller specialstraffrätten. Den valda metodiken leder till vissa tillämpningsproblem eftersom man för att kunna tillämpa reglerna på ett korrekt sätt då inte endast kan läsa lagtexten utan även kommer behöva beakta förarbeten till aktuell reglering i LOU (vilka återfinns i prop. 2015/16:195) och även i vissa fall förarbetena avseende den svenska implementeringen av de aktuella EU-rättsakterna (vilka omnämns nedan under respektive rubrik). Den nedan angivna redovisningen av brott som utgör uteslutningsgrund enligt LOU har således hämtats främst från förarbetena till dels regeln i LOU och dels implementeringen av respektive EU-rättsakt. När det gäller brott som en leverantör har dömts för utomlands, har lagstiftaren ansett att man inte kan ge någon vägledning. När detta aktualiseras får istället den aktuella medlemsstatens straffbestämmelser och hur de bestämmelserna förhåller sig till de relevanta EU-rättsakterna bedömas (prop. 2015/16:195 s 195). Nedan angiven redovisning avser endast därför endast brott enligt svensk straffrätt.

4 2.1 Organiserad brottslighet (13 kap 1 LOU punkten 1) 4 Denna första punkt i regleringen är inte helt enkel att redovisa på ett kondenserat men ändå korrekt sätt eftersom lagstiftaren inte ansett det nödvändigt att i svensk rätt införa någon särskild bestämmelse med anledning av de åtaganden som följer enligt artikel 2 i rådets rambeslut 2008/841/RIF av den 24 oktober 2008 om kampen mot organiserad brottslighet. Vissa andra medlemsländer, bl.a. Tyskland, Österrike, Nederländerna och Finland, valde istället att införa särskilda straffbestämmelser för deltagande i en kriminell organisation. Saken kompliceras ytterligare eftersom medlemskap i en kriminell organisation inte är straffbelagt enligt svensk rätt. Ovan nämnt rambeslut implementerades i svensk rätt genom vissa mindre ändringar i brottsbalken, miljöbalken, skattebrottslagen, jaktlagen, lagen om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter och lagen om straff för marknadsmissbruk vid handel med finansiella instrument (prop. 2010/11:76, bet. 2010/11:JuU26, rskr. 2010/11:255). De brott som således aktualiserades bedömdes av lagstiftaren som sådana som normalt var att förknippa med kriminella organisationer (ett begrepp som f.ö. inte särskilt definierades) och som var av allvarlig och gränsöverskridande karaktär. Till dessa typer hörde enligt lagstiftaren stöld, rån, bedrägeri, penningförfalskning, dobbleri, koppleri, människohandel, bestickning (numera givande av muta), narkotikabrott, vapenhandel, smugglingsbrott och människosmuggling (prop. 2010/11:76 s. 21). Med kriminell organisation avses enligt definitionen i artikel 1 i rambeslutet en strukturerad sammanslutning, som har inrättats under en tid, av mer än två personer som handlar i samförstånd för att begå brott som bestraffas med frihetsberövande eller en frihetsberövande säkerhetsåtgärd på maximalt minst fyra år eller en strängare sanktion, för att direkt eller indirekt erhålla ekonomiska eller materiella fördelar. En strukturerad sammanslutning är enligt samma artikel en sammanslutning som inte tillkommit slumpartat i det omedelbara syftet att begå ett brott eller som inte nödvändigtvis har formellt fastställda roller för medlemmarna, kontinuitet i sammansättningen eller en utarbetad struktur. För att sluta sig till att det är fråga om en kriminell organisation som innebär uteslutning enligt LOU krävs således både att det är fråga om brottslighet som berör en kriminell organisation och som avser något av ovan nämnda brott. Det som komplicerar saken är att man - för att kunna bedöma huruvida ett visst brott enligt svensk rätt omfattas av regeln i 13 kap. 1 LOU - inte endast kan läsa brottsrubriceringen i en dom utan behöver förstå exakt vad gärningen innebär för att bedöma om huruvida rekvisitet kriminell organisation är uppfyllt.

5 5 När det gällde kriminalisering på försöks- och förberedelsestadierna bedömde lagstiftaren att koppleri, grov förskingring, grovt bokföringsbrott, bestickning (grovt brott, numera grovt givande av muta), grovt skattebrott, olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor (grovt brott) och grovt insiderbrott också skulle kriminaliseras på förberedelsestadiet. Vidare skulle grovt miljöbrott, grovt artskyddsbrott samt de grova fallen av jaktbrott och jakthäleri kriminaliseras på försöks- och förberedelsestadierna (prop. 2010/11:76 s. 27). Sammanfattning De brott som aktualiseras av denna uteslutningsgrund är sådana som normalt är att förknippa med kriminella organisationer och som är av allvarlig och gränsöverskridande karaktär. Till dessa hör bl.a. stöld, rån, bedrägeri, penningförfalskning, dobbleri, koppleri, människohandel, givande av muta, narkotikabrott, vapenhandel, smugglingsbrott och människosmuggling. Det bör dock framhållas att detta inte innebär att alla ovannämnda brott omfattas utan att det därutöver krävs en koppling till en kriminell organisation vilket ofta kan vara svårt att bedöma. 2.2 Bestickning och korruption (13 kap 1 LOU punkten 2) LOU-direktivet hänvisar i artikel 57.1 första stycket b till definitionerna av bestickning i dels artikel 3 i konvention utarbetad på grundval av artikel K 3.2 c i Fördraget om Europeiska unionen om kamp mot korruption som tjänstemän i Europeiska gemenskaperna eller Europeiska unionens medlemsstater är delaktiga i, korruptionskonventionen och artikel 2.1 i rådets rambeslut 2003/568/RIF av den 22 juli 2003 om kampen mot korruption inom den privata sektorn. Med bestickning avses enligt artikel 3 i korruptionskonventionen varje avsiktlig handling som utförs av en person för att direkt eller genom tredje man utlova eller bevilja en förmån, oavsett art, till en tjänsteman, för egen räkning eller för tredje mans räkning, för att denne på ett sätt som strider mot hans officiella förpliktelser skall utföra eller underlåta att utföra en handling i tjänsten eller vid utövandet av tjänsten. Vid ratificeringen av korruptionskonventionen bedömde lagstiftaren att det som då benämndes som bestickning enligt brottsbalken med vissa förtydliganden (numera tagande och givande av muta) täckte det handlande som skulle straffbeläggas enligt konventionen (prop. 1998/99:32 s , 52, 53 och 71-74). De brott som således aktualiseras genom 13 kap. 1 punkten 2 i LOU är därför enligt min bedömning tagande av muta, givande av muta, grovt tagande av muta, grovt givande av muta, handel med inflytande och vårdslös finansiering av mutbrott.

6 6 Sammanfattning Regleringen omfattar sammanfattningsvis tagande av muta, givande av muta, grovt tagande av muta, grovt givande av muta, handel med inflytande och vårdslös finansiering av mutbrott. 2.3 Vissa former av bedrägeri (13 kap 1 LOU punkten 3) LOU-direktivet hänvisar till artikel 57.1 första stycket c i konventionen som utarbetats på grundval av artikel K.3 i fördraget om Europeiska unionen om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen, bedrägerikonventionen (rådets akt av den 26 juli 1995 om utarbetandet av konventionen om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen). Vid behandlingen av tillträdet till bedrägerikonventionen uttalade lagstiftaren att gärningarna i artikel 1.1 i konventionen i huvudsak redan torde vara straffbelagda enligt svensk rätt (prop. 1998/99:32 s. 23). Lagstiftaren nämnde uttryckligen då vissa särskilt angivna straffbestämmelser, nämligen bedrägeri, oredligt förfarande, osann försäkran, osant intygande eller brukande av osann urkund, brott enligt skattebrottslagen och lagen om straff i vissa fall för oriktiga ursprungsintyg. Därutöver hänvisades till de numera upphävda lagen om straff för varusmuggling och tullagen (a.a. s 23 ff). De upphävda lagarna har därefter ersatts av nya lagar (med samma namn), vilket inte torde påverka bedömningen. Det finns dock vissa detaljregleringar i bedrägerikonventionen som ledde till att lagstiftaren bedömde att en kriminalisering om subventionsmissbruk behövde införas i svensk rätt, vilket också skedde genom 9 kap. 3 a brottsbalken. För det fall att en leverantör dömts för någon av de gärningar som behandlats ovan, så innebär detta dock inte att sådan leverantör med automatik skall uteslutas då artikel 1 i bedrägerikonventionen innehåller flera begränsande moment. Inledningsvis i denna del bör framhållas att ett bedrägeri i bedrägerikonventionens mening måste rikta sig mot Europeiska gemenskapernas finansiella intressen. Vidare skall gärningen leda till att medel från Europeiska gemenskapernas allmänna budget eller från de budgetar som förvaltas av Europeiska gemenskaperna eller för deras räkning otillbörligen uppbärs eller innehålls. Vidare krävs i motsvarande fall att medel från de nämnda budgeterna på olagligt sätt minskas. Vidare måste beaktas bedrägerikonventionens konstruktion när det gäller inkomstsidan (artikel 1.1 b i konventionen). Med inkomster i denna del avses bl.a. tullar och avgifter för handeln med tredjeland inom ramen för den gemensamma tull- och jordbrukspolitiken. När det gäller moms och avgifter beräknade på medlemsstaternas bruttonationalprodukt bedömde

7 7 lagstiftaren vid genomförandet av det tidigare upphandlingsdirektivet (2004 års upphandlingsdirektiv) att skattebrott innefattande momsbedrägeri i och för sig indirekt kunde leda till en effekt på inkomstsidan av de finansiella intressen som bedrägerikonventionen tog sikte på, men att en sådan indirekt effekt inte torde innebära att sådana gärningar skulle omfattas av konventionen (prop. 2006/07:128 del 1 s. 233 och 234). EU-domstolen har vidare därefter slagit fast att momsbedrägerier, trots att mervärdesskatt inte uppbärs direkt för unionens räkning, omfattas av artikel 1 i konventionen (Taricco m.fl., C-105/14, EU:C:2015:555). Därutöver skall hänsyn tas till att artikel 1 i bedrägerikonventionen endast omfattar uppsåtliga gärningar. Kravet på uppsåt gör att ett tulltillägg inte skall medföra automatisk uteslutning på grund av brott. Detta följer av att uteslutningsreglerna kräver att en leverantör enligt en lagakraftvunnen dom skall ha dömts för ett brott som innefattar en gärning som omfattas av artikel 1 i bedrägerikonventionen. Även om grunden för ett tulltillägg kan vara en uppsåtlig handling, så innefattar ett beslut om tulltillägg inte något ställningstagande i uppsåtsfrågan, varför en separat bedömning måste göras av uppsåtet. Sammanfattning De brott som är uteslutningsgrundande i denna del är bedrägeri, oredligt förfarande, osann försäkran, osant intygande eller brukande av osann urkund, brott enligt skattebrottslagen och lagen om straff i vissa fall för oriktiga ursprungsintyg, brott mot lagen om straff för varusmuggling och tullagen Det finns dock flera begränsande moment, innebärande bl.a. att ett brott något förenklat måste rikta sig mot Europeiska gemenskapernas finansiella intressen för att omfattas av bestämmelsen. 2.4 Penningtvätt och finansiering av terrorism (13 kap 1 LOU punkten 4) LOU-direktivet hänvisar i artikel 57.1 första stycket e i till artikel 1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/60/EG av den 26 oktober 2005 om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt och finansiering av terrorism (tredje penningtvättsdirektivet). Den allmänna uppfattningen var tidigare att penninghäleri och penninghäleriförseelse var de svenska brott som omfattas av definitionen av penningtvätt enligt det tredje penningtvättsdirektivet. Genom den reform som genomfördes 2014 ändrades dock lagstiftningen på sådant sätt att samtliga bestämmelser om penningtvättbrott samlades i en särskild lag, lagen om straff för penningtvättbrott (prop. 2013/14:121, bet. 2013/14:JuU25, rskr. 2013/14:253). Bestämmelserna om penninghäleri och penninghäleriförseelse upphörde

8 8 därmed att gälla den 1 juli 2014, och ersattes av brotten penningtvättbrott och penningtvättförseelse i den nya lagen samt det nya brottet näringspenningtvätt, vilka då således utgör grund för uteslutning. I vissa fall kan uppstå konkurrens mellan det nödvändiga s.k. förbrottet och penningtvättbrottet, varvid en person då inte skall dömas för de tvättåtgärder som vidtagits för att dölja ett (ofta mer allvarligt) förbrott. Sådana penningtvättåtgärder är i stället en med förbrottet medbestraffad gärning. Detta innebär att en dom med annan brottsrubricering än de som ovan angivits kan omfattas av det tredje penningtvättsdirektivets definition av penningtvätt, t.ex. domar för stöld, bedrägeri, narkotikabrott, skattebrott och tullbrott (se prop. 2006/07:128 del 1 s. 236.), vilka då således kan vara grund för utslutning. Man kan även tänka sig att i vissa fall döma för förbrottet och penningtvättbrottet i konkurrens. Det gäller framför allt situationer där en fysisk person har deltagit i den brottsliga verksamheten avseende förbrottet endast i begränsad utsträckning men haft en avgörande roll när det gäller den efterföljande penningtvätten. Det kan vidare aktualiseras i vissa situationer då penningtvättsåtgärderna klart går utöver vad som får anses utgöra sedvanlig hantering av brottsutbyte. Detta innebär att när uteslutning på grund av penningtvätt aktualiseras måste den upphandlande myndigheten ta ställning till om brottet omfattas av det tredje penningtvättsdirektivets definition av penningtvätt även när det gäller relativt vanliga brottsrubriceringar som stöld, bedrägeri, narkotikabrott, skattebrott och tullbrott. Avseende kriminalisering av finansiering av terrorism enligt artikel 1 i det tredje penningtvättsdirektivet, gjorde lagstiftaren bedömningen att detta uppfylldes genom lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall (prop. 2008/09:70 s. 56). Det bör dock framhållas att kriminaliseringen, enligt nämnd lag, är något vidare än vad som krävdes för uppfyllande av tredje penningtvättsdirektivet. I denna del uttalade lagstiftaren att de brott som nämnda direktiv (artikel 1.4) hänvisade till hade genomförts genom definitionen av terroristbrott enligt lagen om straff för terroristbrott (prop. 2008/09:70 s. 56). Detta innebär följaktligen att det finns grund för uteslutning när en leverantör har dömts för brott enligt lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och den brottsliga gärningen samtidigt motsvarar det som avses med terroristbrott enligt 2 och 3 lagen om straff för terroristbrott (mer om detta nedan). Sammanfattning Detta är en av de mer svårbedömda regleringarna. Helt klart är att penningtvättbrott, penningtvättförseelse och näringspenningtvätt utgör grund för uteslutning. Därutöver kan även brott som är förbrott till penningtvätt men som i den svenska straffrättsliga bedömningen det inte döms för särskilt i det enskilda fallet t.ex. en stöld, bedrägeri,

9 9 narkotikabrott, skattebrott och tullbrott vara uteslutningsgrundande om det i aktuell gärning ingår moment av penningtvätt. Vad gäller finansiering av terrorism är detta särskilt straffbelagt i Sverige. Detta innebär att det finns grund för uteslutning när en leverantör har dömts för brott enligt lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och den brottsliga gärningen samtidigt motsvarar det som avses med terroristbrott enligt 2 och 3 lagen om straff för terroristbrott (mer om detta nedan). 2.5 Terroristbrott och brott med anknytning till terroristverksamhet (13 kap 1 LOU punkten 5) LOU-direktivet hänvisar i artikel 57.1 första stycket d till artiklarna 1, 3 och 4 i rådets rambeslut av den 13 juni 2002 om bekämpande av terrorism (2002/475/RIF). Artikeln i LOUdirektivet hänvisar endast till 2002 års rambeslut. Rambeslutet ändrades dock år 2008 genom rådets rambeslut 2008/919/RIF av den 28 november 2008 om ändring av rambeslut 2002/475/RIF om bekämpande av terrorism. Hänvisningen i artikeln i LOU-direktivet till 2002 års rambeslut innebär enligt lagstiftaren att rambeslutet i dess konsoliderade version skall tillämpas, dvs. att den innefattar ändringarna enligt 2008 års rambeslut (se prop. 2010/11:150 del 1 s. 232). Rambeslutet har implementerats i svensk rätt genom införande av lagen om straff för terroristbrott. Lagen är uppbyggd på sådant sätt att det för straffbarhet först skall föreligga något av ett flertal angivna brott med vissa försvårande motiv, innebärande att om en gärning uppfyller samtliga rekvisiten för terroristbrott så döms inte separat för huvudbrottet. De huvudbrott som omfattas av lagen om straff för terroristbrott är mord, dråp, grov misshandel, människorov, olaga frihetsberövande, grov skadegörelse, mordbrand och grov mordbrand, allmänfarlig ödeläggelse, sabotage och grovt sabotage, kapning och sjö- eller luftfartssabotage, flygplatssabotage, spridande av gift eller smitta, olovlig befattning med kemiska vapen, vapenbrott, grovt vapenbrott och synnerligen grovt vapenbrott, brott enligt 29 tredje stycket lagen om brandfarliga och explosiva varor uppsåtligt brott enligt 25 och 26 lagen om krigsmateriel, som avser kärnladdningar, radiologiska, biologiska och kemiska stridsmedel, apparater och andra anordningar för spridning av radiologiska, biologiska eller kemiska stridsmedel samt speciella delar och substanser till sådant material, brott enligt 18, 18 a och 20 lagen om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd, som avser sådana produkter eller sådant tekniskt bistånd som kan användas för att framställa kärnladdningar, biologiska eller kemiska vapen, smuggling och grov smuggling, 3 och 5 lagen om straff för smuggling, om brottet

10 10 avser vissa angivna varor, olaga hot och grovt olaga hot, om detta innefattar vissa angivna hot om gärningar För straffbarhet som ett terroristbrott krävs därutöver, d.v.s. i tillägg till att det är fråga om ett huvudbrott med ovan angiven rubricering, att gärningen i sig allvarligt kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation och avsikten med gärningen är att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp, otillbörligen tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller att avstå från att vidta en åtgärd, eller allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation. Om en leverantör dömts för terroristbrott innebär detta således att grund för uteslutning finns och den upphandlande myndigheten behöver då inte ta ställning till det bakomliggande huvudbrottet (mord, dråp, grov misshandel etc.). Vad gäller brott med anknytning till terroristverksamhet finns detta uttryckligen reglerat i rambeslutet som offentlig uppmaning till terroristbrott, innebärande att sprida eller på annat sätt göra ett meddelande tillgängligt för allmänheten i syfte att anstifta till något av de vissa särskilt angivna brott, om detta handlingssätt, oavsett om det är fråga om att direkt förespråka terroristbrott eller inte, medför fara för att ett eller flera sådana brott begås. Vidare omfattas även rekrytering för terroristsyften, innebärande att försöka förmå en annan person att begå något av de angivna brotten. Därutöver omfattas utbildning för terroristsyften, innebärande att tillhandahålla instruktioner för tillverkning eller användning av sprängämnen, skjutvapen, andra vapen eller skadliga eller farliga ämnen, eller instruktioner om andra speciella metoder eller tekniker, i syfte att begå något av de angivna brotten och med vetskap om att de kunskaper som tillhandahålls är avsedda för detta ändamål. Rambeslutet i dess ursprungliga lydelse implementeras genom den ovan nämnda lagen om straff för terroristbrott (prop. 2002/03:38, bet. 2002/03:JuU12, rskr. 2002/03:148). Regeringen angav att terroristbrott enligt artikel 1 i rambeslutet skulle motsvara terroristbrott enligt 2 och 3 lagen om straff för terroristbrott (prop. 2002/03:38 s ). Vad gäller de gärningar som i dag uttryckligen nämns i artikel 3.2 d-f i rambeslutet uttalade lagstiftaren att dessa motsvaras av stöld och grov stöld, rån och grovt rån, utpressning samt urkundsförfalskning och grov urkundsförfalskning. Om någon har begått ett sådant brott, eller försök till sådant brott, med uppsåt att främja terroristbrott, så skall detta enligt 5 lagen om straff för terroristbrott beaktas som en försvårande omständighet vid bedömningen av straffvärdet. Den nya lydelsen av rambeslutet implementerades genom lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig

11 11 brottslighet (prop. 2009/10:78, bet. 2009/10:JuU22, rskr. 2009/10:234). När det gällde kravet enligt artikel 4 i rambeslutet på kriminalisering av medhjälp till, anstiftan av eller försök till brotten enligt artikel 1.1 i rambeslutet, bedömde lagstiftaren att detta var uppfyllt dels genom att försök straffbelades enligt 4 lagen om straff för terroristbrott, dels genom bestämmelserna om anstiftan och medhjälp enligt 23 kap. 4 brottsbalken (prop. 2002/03:38 s. 63 och 92). Lagstiftaren gjorde samma bedömning i fråga om medhjälp till brotten enligt artikel 3.2 a-c i rambeslutet (prop. 2009/10:78 s. 32). Sammanfattning Enkelt uttryckt innebär regleringen att en leverantör som dömts för terroristbrott enligt lagen om straff för terroristbrott skall uteslutas utan att man behöver ställning till det bakomliggande huvudbrottet (som kan vara mord, dråp, grov misshandel, olaga frihetsberövande, grov skadegörelse, mordbrand och grov mordbrand, allmänfarlig ödeläggelse, sabotage och grovt sabotage, etc). För en utförlig redovisning av vilka huvudbrott som omfattas hänvisas till lagen om straff för terroristbrott av vilken det också framgår att det förutom vissa angivna huvudbrott därutöver krävs en terroristkoppling (att gärningen i sig allvarligt kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation och avsikten med gärningen är att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp, otillbörligen tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller att avstå från att vidta en åtgärd, eller allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation). Vad gäller brott med anknytning till terroristverksamhet är detta svårare att bedöma men kan något förenklat sägas, utöver ovan, utgöra brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. 2.6 Människohandel (13 kap 1 LOU punkten 6) LOU-direktivet hänvisar i artikel 57.1 första stycket f i till artikel 2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/36/EU av den 5 april 2011 om förebyggande och bekämpande av människohandel, om skydd av dess offer och om ersättande av rådets rambeslut 2002/629/RIF (människohandelsdirektivet). Vid behandlingen av Sveriges implementering av människohandelsdirektivet gjorde lagstiftaren bedömningen att Sverige genom befintlig reglering, straffbestämmelsen människohandel i brottsbalken, uppfyllde åtagandena enligt direktivet.

12 12 När det gäller anstiftan, medhjälp och försök, bör det framhållas att artikel 57.1 första stycket f i LOU-direktivet inte hänvisar till de särskilda bestämmelserna på området, artikel 3 i människohandelsdirektivet. Detta har föranlett lagstiftaren att uttala att detta får antas innebära att anstiftan av, medhjälp till eller försök till människohandel inte ska utgöra grund för uteslutning. Det finns således grund för att utesluta en leverantör som dömts för människohandel, dock inte för anstiftan av, medhjälp till eller försök till människohandel. Sammanfattning Regleringen omfattar en leverantör som dömts för människohandel. Östersund som ovan Erik Boberg Advokat

Riksenheten för säkerhetsmål

Riksenheten för säkerhetsmål Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström Vice chefsåklagare Hans Ihrman Kammaråklagare Ewamari Häggkvist Kammaråklagare Mats Ljungqvist 2 Riksenheten för säkehetsmål Lag om straff för terroristbrott (2003:148)

Läs mer

Korruption i upphandlingskontext

Korruption i upphandlingskontext 1 Korruption i upphandlingskontext Martin Vildhede, Setterwalls Advokatbyrå Göteborg 2 mars 2017 Korruption i upphandlingskontext Hur hänger korruption och upphandling ihop? Riskfaktorer Tät kontakt mellan

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:174

Regeringens proposition 2017/18:174 Regeringens proposition 2017/18:174 En mer heltäckande terrorismlagstiftning Prop. 2017/18:174 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Linköping den 15 mars 2018 Stefan Löfven Morgan Johansson

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall, m.m.; SFS 2002:444 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Enligt riksdagens

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2004/05:FPM53. Kommissionens förslag till rambeslut om bekämpande av organiserad. brottslighet. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2004/05:FPM53. Kommissionens förslag till rambeslut om bekämpande av organiserad. brottslighet. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 004/05:FPM53 Kommissionens förslag till rambeslut om bekämpande av organiserad brottslighet Justitiedepartementet 005-03-31 Dokumentbeteckning KOM (005) 6 slutlig Kommissionens

Läs mer

Terrorismarbetsgruppens betänkande (Terrorismityöryhman mietintö) 1/2013 Betänkanden och utlåtanden

Terrorismarbetsgruppens betänkande (Terrorismityöryhman mietintö) 1/2013 Betänkanden och utlåtanden 9.1.2013 Publikationens titel Författare Justitieministeriets publikation Terrorismarbetsgruppens betänkande (Terrorismityöryhman mietintö) Ordförande: Janne Kanerva Sekreterare: Jussi Matikkala 1/2013

Läs mer

Kommittédirektiv. Dir. 2016:46. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Dir. 2016:46. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism (Ju 2014:26) Dir. 2016:46 Beslut vid regeringssammanträde den

Läs mer

R-2008/0523 Stockholm den 25 juli 2008

R-2008/0523 Stockholm den 25 juli 2008 R-2008/0523 Stockholm den 25 juli 2008 Till Justitiedepartementet Ju2008/4221/L5 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 maj 2008 beretts tillfälle att yttra sig över promemorian om Sveriges antagande

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM56. Ett straffrättsligt direktiv om bekämpande av penningtvätt. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM56. Ett straffrättsligt direktiv om bekämpande av penningtvätt. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Ett straffrättsligt direktiv om bekämpande av penningtvätt Justitiedepartementet 2016-01-19 Dokumentbeteckning KOM(2016) 826 Förslag till Europaparlamentets och rådets

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för utveckling 2016/0414(COD) 26.7.2017 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och

Läs mer

Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier

Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier Undertecknad [namn på den person som undertecknar handlingen], som företräder: (fysisk person) mig själv Nummer på ID-handling eller

Läs mer

Skillnader mellan LOU och LUF

Skillnader mellan LOU och LUF Skillnader mellan LOU och LUF Upphandling The VÄRMEK Way Lag om offentlig upphandling, LOU, är en lagstiftning som är processinriktad. Den är gjord så för att garantera att små leverantörer ska ha samma

Läs mer

Uppdrag att överväga ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation

Uppdrag att överväga ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation Promemoria 2017-05-02 Ju2017/03958/LP Justitiedepartementet Straffrättsenheten Ämnesråd Marie Skåninger 08-405 35 82 076-140 84 59 marie.skaninger@regeringskansliet.se Uppdrag att överväga ett särskilt

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2002-02-28 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 12 februari

Läs mer

Viktor Hård af Segerstad

Viktor Hård af Segerstad Viktor Hård af Segerstad Nya regler om uteslutning förenkling eller förvirring? 2017 nr 4 SÄRTRYCK UR UPPHANDLINGSRÄTTSLIG TIDSKRIFT Nya regler om uteslutning förenkling eller förvirring? Viktor Hård af

Läs mer

R 9626/2002 Stockholm den 30 september 2002

R 9626/2002 Stockholm den 30 september 2002 R 9626/2002 Stockholm den 30 september 2002 Till Justitiedepartementet INLEDNING Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2002 beretts tillfälle att yttra sig över promemorian Straffansvar för

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism. Dir. 2014:155

Kommittédirektiv. Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism. Dir. 2014:155 Kommittédirektiv Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism Dir. 2014:155 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2014 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Genomförande av rådets rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet

Genomförande av rådets rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet Ds 2010:25 Genomförande av rådets rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes

Läs mer

DIREKTIV EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV,

DIREKTIV EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV, L 284/22 Europeiska unionens officiella tidning 12.11.2018 DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/1673 av den 23 oktober 2018 om bekämpande av penningtvätt genom straffrättsliga bestämmelser

Läs mer

Yttrande över 2012 års marknadsmissbruksutrednings betänkande Marknadsmissbruk II (SOU 2014:46)

Yttrande över 2012 års marknadsmissbruksutrednings betänkande Marknadsmissbruk II (SOU 2014:46) Sida 1 (5) Rättsavdelningen Datum Dnr 2014-11-10 ÅM-A 2014/1003 Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2014-06-30 Fi2014/2432 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

EUROPEISK ARRESTERINGSORDER 1

EUROPEISK ARRESTERINGSORDER 1 EUROPEISK ARRESTERINGSORDER 1 Denna order har utfärdats av en behörig rättslig myndighet. Jag begär att nedan nämnda person skall gripas och överlämnas för lagföring eller för verkställighet av ett fängelsestraff

Läs mer

EESK:s pris till det civila samhället Förklaring på heder och samvete om uteslutningskriterier och anmälningsvillkor

EESK:s pris till det civila samhället Förklaring på heder och samvete om uteslutningskriterier och anmälningsvillkor Europeiska ekonomiska och sociala kommittén EESK:s pris till det civila samhället Förklaring på heder och samvete om uteslutningskriterier och anmälningsvillkor Undertecknad [namn på den person som undertecknar

Läs mer

Justitieminister Johannes Koskinen

Justitieminister Johannes Koskinen Statsrådets skrivelse till Riksdagen med anledning av ett förslag till rådets rambeslut (bekämpande av rasism och främlingsfientlighet) I enlighet med 96 2 mom. grundlagen översänds till riksdagen Europeiska

Läs mer

EU:s förteckning över personer, grupper och enheter som är föremål för särskilda åtgärder i syfte att bekämpa terrorism

EU:s förteckning över personer, grupper och enheter som är föremål för särskilda åtgärder i syfte att bekämpa terrorism EUROPEISKA UNIONEN ~FAKTABLAD~ EU:s förteckning över personer, grupper och enheter som är föremål för särskilda åtgärder i syfte att bekämpa terrorism 6 februari 2008 Det var efter terroristattackerna

Läs mer

Säkerhetsanalys. Agenda. Säkerhetsanalys maj 2012 Svante Barck-Holst. Säkerhetspolisen Säkerhetsskydd Säkerhetsanalys

Säkerhetsanalys. Agenda. Säkerhetsanalys maj 2012 Svante Barck-Holst. Säkerhetspolisen Säkerhetsskydd Säkerhetsanalys Säkerhetsanalys 10 maj 2012 Svante Barck-Holst Agenda Säkerhetspolisen Säkerhetsskydd Säkerhetsanalys Vad är en säkerhetsanalys? Vad är syftet? Begrepp Risk och sårbarhetsanalys vs. Säkerhetsanalys Metod

Läs mer

Regeringens proposition 2010/11:76

Regeringens proposition 2010/11:76 Regeringens proposition 2010/11:76 Genomförande av rådets rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet Prop. 2010/11:76 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 17 februari

Läs mer

Bättre straffrättsliga verktyg mot organiserad brottslighet. Marie Skåninger (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Bättre straffrättsliga verktyg mot organiserad brottslighet. Marie Skåninger (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Bättre straffrättsliga verktyg mot organiserad brottslighet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 december 2015 Morgan Johansson Marie Skåninger (Justitiedepartementet)

Läs mer

U 1/2017 rd. Statsrådets skrivelse till riksdagen om ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv (penningtvättsbrott)

U 1/2017 rd. Statsrådets skrivelse till riksdagen om ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv (penningtvättsbrott) Statsrådets skrivelse till riksdagen om ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv (penningtvättsbrott) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen översänds till riksdagen Europeiska kommissionens

Läs mer

Till detta kommer en rad materiella tillkortakommanden som anges i det följande.

Till detta kommer en rad materiella tillkortakommanden som anges i det följande. R-2008/0094 Stockholm den 27 februari 2008 Till Justitiedepartementet Ju2008/499/L5 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 januari 2008 beretts tillfälle att yttra sig över promemorian om Sveriges

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 34 a kap. i strafflagen, 10 kap. i tvångsmedelslagen och 5 kap. i polislagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 20.2.2006 KOM(2006) 65 slutlig. RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN Andra rapporten enligt artikel 14 i rådets rambeslut av den 28 maj 2001 om bekämpning av bedrägeri

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS RAMBESLUT. om bekämpande av organiserad brottslighet. (framlagt av kommissionen)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS RAMBESLUT. om bekämpande av organiserad brottslighet. (framlagt av kommissionen) SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 19.1.2005 KOM(2005) 6 slutlig 2005/0003 (CNS) Förslag till RÅDETS RAMBESLUT om bekämpande av organiserad brottslighet (framlagt av kommissionen)

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet 05 ÅLR 2017/7257 Linje 1 Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För

Läs mer

Genomförande av EU:s direktiv om penningförfalskning

Genomförande av EU:s direktiv om penningförfalskning Justitieutskottets betänkande Genomförande av EU:s direktiv om penningförfalskning Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till ändring i brottsbalken. Lagändringen innebär

Läs mer

om åtgärder för att bekämpa sexuell exploatering av barn och barnpornografi samt en promemoria om initiativet. Helsingfors den 10 maj 2001

om åtgärder för att bekämpa sexuell exploatering av barn och barnpornografi samt en promemoria om initiativet. Helsingfors den 10 maj 2001 Statsrådets skrivelse till Riksdagen med anledning av Europeiska gemenskapernas kommissions initiativ till ett rambeslut av rådet (sexuell exploatering av barn och barnpornografi) I enlighet med 96 2 mom.

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier

Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier Försäkran på heder och samvete om uteslutnings- och urvalskriterier Undertecknad [namn på den person som undertecknar handlingen], som företräder: (fysisk person) mig själv Nummer på ID-handling eller

Läs mer

1. Lag om verkställighet i Europeiska unionen av beslut om frysning av egendom eller bevismaterial

1. Lag om verkställighet i Europeiska unionen av beslut om frysning av egendom eller bevismaterial LAGFÖRSLAG 1. Lag om verkställighet i Europeiska unionen av beslut om frysning av egendom eller bevismaterial I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Räckvidd Beslut om frysning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om internationellt polisiärt samarbete; SFS 2000:343 Utkom från trycket den 7 juni 2000 utfärdad den 25 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Datum dom Brott Straff

Datum dom Brott Straff Datum dom Brott Straff 2007 Försök t grov stöld, Brott mot knivlagen Fängelse 6 mån 2007 Narkotikabrott, Rattfylleri, Olovlig körning Fängelse 1 mån 2007 Misshandel Dagsböter 6000 2007 Narkotikabrott Fängelse

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 2 december 2005 B 2448-03 KLAGANDE JW Ombud och offentlig försvarare: advokaten TM MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 STOCKHOLM SAKEN

Läs mer

Justitieminister Johannes Koskinen

Justitieminister Johannes Koskinen Statsrådets skrivelse till Riksdagen med anledning av ett förslag till rådets rambeslut (förebyggande och bekämpande av olaglig handel med mänskliga organ och vävnader) I enlighet med 96 2 mom. grundlagen

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Budgetkontrollutskottet 21.11.2014 2014/0180(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från budgetkontrollutskottet till budgetutskottet över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

1 Sammanfattning... 3. 2 Författningsförslag... 5. 3 Bakgrund... 7. 4 Direktivets innehåll... 9

1 Sammanfattning... 3. 2 Författningsförslag... 5. 3 Bakgrund... 7. 4 Direktivets innehåll... 9 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 5 3 Bakgrund... 7 4 Direktivets innehåll... 9 5 Genomförande av direktivet... 11 5.1 Straffbara gärningar... 11 5.2 Anstiftan, medhjälp och försök

Läs mer

Regeringens proposition 2014/15:138

Regeringens proposition 2014/15:138 Regeringens proposition 2014/15:138 Erkännande och verkställighet av frivårdspåföljder inom Europeiska unionen Prop. 2014/15:138 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 25

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:78

Regeringens proposition 2009/10:78 Regeringens proposition 2009/10:78 Straffrättsliga åtgärder till förebyggande av terrorism Prop. 2009/10:78 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 17 december 2009 Fredrik

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-02-13. Vuxnas kontakter med barn i sexuella syften. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-02-13. Vuxnas kontakter med barn i sexuella syften. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-02-13 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Vuxnas kontakter med barn

Läs mer

1 Krav på ramavtalsleverantören

1 Krav på ramavtalsleverantören 1/6 1 Krav på ramavtalsleverantören Nedan anges de krav som har ställts på anbudsgivaren i den upphandling som föregått avtalet. Leverantören har i anbudet accepterat de krav som gäller för avtalad Leverantör

Läs mer

Kommittédirektiv. Tillämpningen av reglerna om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet. Dir. 2013:14

Kommittédirektiv. Tillämpningen av reglerna om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet. Dir. 2013:14 Kommittédirektiv Tillämpningen av reglerna om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet Dir. 2013:14 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2013 Sammanfattning Sedan den 1 juli 2008 finns det

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om ledning av förundersökning i brottmål som även kan ledas av Tullverket; ÅFS 2013:3 Konsoliderad version Konsoliderad

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 25.10.2004 KOM(2004) 709 slutlig. RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN Medlemsstaternas genomförande av konventionen om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.7.2010 KOM(2010)399 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om Konungariket Sveriges genomförande av de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att tobaksvaror

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:144

Regeringens proposition 2007/08:144 Regeringens proposition 2007/08:144 Sveriges antagande av rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet Prop. 2007/08:144 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 24 april

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 juni 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 juni 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 16 juni 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2015/0130 (NLE) 9969/15 ADD 1 FÖRSLAG från: inkom den: 15 juni 2015 till: JAI 463 DROIPEN 63 COPEN 156 ENFOPOL 156

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av Europarådets konvention om förebyggande av terrorism

Förslag till RÅDETS BESLUT. om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av Europarådets konvention om förebyggande av terrorism EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.6.2015 COM(2015) 292 final 2015/0131 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av Europarådets konvention om förebyggande

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. 16.1.2008 PE400.400v01-00

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. 16.1.2008 PE400.400v01-00 EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 16.1.2008 PE400.400v01-00 ÄNDRINGSFÖRSLAG 11-24 Förslag till yttrande Luis Herrero-Tejedor

Läs mer

Lag (2000:1225) om straff för smuggling

Lag (2000:1225) om straff för smuggling Smugglingslagen m.m./smuggling m.m. 1 Allm. anm. 1. Översändande av domar i vissa fall till Tullverket, se [201]. Allm. anm. 2. Bestämmelser om belastningsregister, se [3301] o.f. Allm. anm. 3. Vissa bestämmelser

Läs mer

PRIORITERADE PREJUDIKATFRÅGOR

PRIORITERADE PREJUDIKATFRÅGOR Prioriterade prejudikatfrågor 2018 Prioriterade prejudikatfrågor 2018 Produktion: Åklagarmyndigheten, februari 2018 Foto: Jessica Gow/TT Bild, Thomas Carlgren/ Åklagarmyndigheten, Erlend Aas/TT Bild, Tomas

Läs mer

RIKSDAGENS SVAR 332/2010 rd

RIKSDAGENS SVAR 332/2010 rd RIKSDAGENS SVAR 332/2010 rd Regeringens proposition om godkännande av tilläggsprotokollet till Europarådets konvention om IT-relaterad brottslighet om kriminalisering av gärningar av rasistisk och främlingsfientlig

Läs mer

Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor

Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor Promemoria 495 2015-11-17 Ju2015/08872/P Justitiedepartementet Uppdrag att utreda vissa frågor om brandfarliga och explosiva varor Bakgrund Under senare tid har det inträffat ett oroväckande stort antal

Läs mer

Penningtvätt RättsPM 2015:2 Dnr ÅM-A 2014/0360, EBM A-2014/0187 Utvecklingscentrum Stockholm och Ekobrottsmyndigheten, maj 2015

Penningtvätt RättsPM 2015:2 Dnr ÅM-A 2014/0360, EBM A-2014/0187 Utvecklingscentrum Stockholm och Ekobrottsmyndigheten, maj 2015 Penningtvätt RättsPM 2015:2 Dnr ÅM-A 2014/0360, EBM A-2014/0187 Utvecklingscentrum Stockholm och Ekobrottsmyndigheten, maj 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Reglering på området... 5 1.1

Läs mer

Bättre straffrättsliga verktyg mot organiserad brottslighet

Bättre straffrättsliga verktyg mot organiserad brottslighet Justitieutskottets betänkande 2015/16:JuU16 Bättre straffrättsliga verktyg mot organiserad brottslighet Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om bättre straffrättsliga

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter i Polisens brottsbekämpande

Läs mer

Kommittédirektiv. Dir. 2015:61. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juni 2015

Kommittédirektiv. Dir. 2015:61. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juni 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism (Ju 2014:26) Dir. 2015:61 Beslut vid regeringssammanträde den

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 364/2010 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 364/2010 rd RIKSDAGENS SVAR 364/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om godkännande av Europarådets konvention om skydd för barn mot sexuell exploatering och sexuella övergrepp och till lagar som har

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 november 2008 B 4684-07 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART T H Ombud och offentlig försvarare: Advokat J S SAKEN

Läs mer

BROTTEN MOT ALLMÄNHETEN OCH STATEN

BROTTEN MOT ALLMÄNHETEN OCH STATEN BROTTEN MOT ALLMÄNHETEN OCH STATEN AV MAGNUS ULVÄNG SANDRA FRIBERG NILS JAREBORG PETTER ASP IUSTUS FÖRLAG Innehåll Förord 5 Förkortningar 13 1 Inledning 17 2 Allmänfarliga brott 2.1 Inledning 19 2.2 Mordbrand

Läs mer

UTDRAG UR BELASTNINGS- REGISTRET EN BELASTNING FÖR ALLA

UTDRAG UR BELASTNINGS- REGISTRET EN BELASTNING FÖR ALLA Utdrag ur belastnings registret en belastning för alla UTDRAG UR BELASTNINGS- REGISTRET EN BELASTNING FÖR ALLA Erik Olsson* 1. INLEDNING Från och med den 1 januari i år har vi nya upphandlingslagar. Lite

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

Stockholm den 20 mars 2012

Stockholm den 20 mars 2012 R-2011/1880 Stockholm den 20 mars 2012 Till Justitiedepartementet Ju2011/9105/L5 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Sveriges

Läs mer

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Kontroll av strategiska produkter/produkter med dubbla användningsområden 1 Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Tillämpningsområde 1 [2401] Denna

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande av överenskommelser som avses i lagen (2000:562) om internationell rättslig hjälp i brottmål; SFS 2012:605 Utkom från trycket den 2 oktober 2012 beslutat den

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Anders Reuter Arbetsrättsjurist 044-309 34 78 anders.reuter@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-02-14 Dnr 1202709 1 (6) Personal- och arbetsgivarutskottet Remiss. Genomförande

Läs mer

NYA UTESLUTNINGSGRUNDER OCH TILLÄMPNING AV REGLER OM SJÄLVSANERING UPPHANDLINGSJURIDIK I PRAKTIKEN 20 SEPTEMBER 2016

NYA UTESLUTNINGSGRUNDER OCH TILLÄMPNING AV REGLER OM SJÄLVSANERING UPPHANDLINGSJURIDIK I PRAKTIKEN 20 SEPTEMBER 2016 NYA UTESLUTNINGSGRUNDER OCH TILLÄMPNING AV REGLER OM SJÄLVSANERING UPPHANDLINGSJURIDIK I PRAKTIKEN 20 SEPTEMBER 2016 NUVARANDE LAGSTIFTNING NUVARANDE LAGSTIFTNING Obligatoriska uteslutningsgrunder 10 kap.

Läs mer

PRIORITERADE PREJUDIKATFRÅGOR. Prioriterade prejudikatfrågor 2015 Produktion: Åklagarmyndigheten, februari 2015 Foto: Thomas Carlgren

PRIORITERADE PREJUDIKATFRÅGOR. Prioriterade prejudikatfrågor 2015 Produktion: Åklagarmyndigheten, februari 2015 Foto: Thomas Carlgren Prioriterade prejudikatfrågor 2015 Prioriterade prejudikatfrågor 2015 Produktion: Åklagarmyndigheten, februari 2015 Foto: Thomas Carlgren 2 Prioriterade prejudikatfrågor Riksåklagarens uppgift som åklagare

Läs mer

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Kontroll av strategiska produkter/produkter med dubbla användningsområden 1 Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd Tillämpningsområde 1 [2401] Denna

Läs mer

Innehåll. TUPromemorians huvudsakliga innehållut TU1UT TUÄrendetUT...

Innehåll. TUPromemorians huvudsakliga innehållut TU1UT TUÄrendetUT... TU1UT TUÄrendetUT... TU2UT TUBakgrund TU3UT TURambeslutets TU4UT TUHur Innehåll TUPromemorians huvudsakliga innehållut... 5 TU2.1UT TU2.2UT TU2.3UT TU2.4UT TU4.1UT TU4.2UT TU4.3UT TU4.4UT 7 och utgångspunkterut...

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 12 maj 2015 564/2015 Lag om ändring av strafflagen Utfärdad i Helsingfors den 8 maj 2015 I enlighet med riksdagens beslut ändras i strafflagen (39/1889)

Läs mer

Innehåll. TU2002 års rambeslut om bekämpande av terrorismut...11 TUDet fortsatta arbetet med ett internationellt regelverk. terrorismut...

Innehåll. TU2002 års rambeslut om bekämpande av terrorismut...11 TUDet fortsatta arbetet med ett internationellt regelverk. terrorismut... TU1UT TUÄrendetUT... TU2UT TUBakgrund TU3UT TURambeslutets Innehåll TUPromemorians huvudsakliga innehållut... 7 TU2.1UT TU2.2UT TU2.3UT TU2.4UT TU3.1UT TU3.2UT TU3.3UT 9 och utgångspunkterut... 11 TU2002

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 34 a kap. 1 och 4 strafflagen och 34 kap. 12 lagen om ändring av strafflagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Obligatoriska uteslutningsgrunder. URT-konferensen, 23 november 2017 Ulrica Dyrke, Företagarna

Obligatoriska uteslutningsgrunder. URT-konferensen, 23 november 2017 Ulrica Dyrke, Företagarna Obligatoriska uteslutningsgrunder URT-konferensen, 23 november 2017 Ulrica Dyrke, Företagarna Om Övergripande om obligatorisk uteslutning Obligatorisk uteslutning vid vissa brott och vid obetalda skatter

Läs mer

Stockholm den 13 februari 2007 R-2006/1365. Till Finansdepartementet

Stockholm den 13 februari 2007 R-2006/1365. Till Finansdepartementet R-2006/1365 Stockholm den 13 februari 2007 Till Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 november 2006 beretts tillfälle att lämna synpunkter på Svenskt Näringslivs promemoria

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

Eric Ericsson ADVOKAT

Eric Ericsson ADVOKAT TEL 070-678 57 82 E-POST eric@ericericsson.se Peab AB Karin Malmgren Margretetorpsvägen 84 260 92 Förslöv Uteslutning av anbudsgivare enligt LOU Undertecknad har fått i uppdrag av Peab AB, genom chefsjuristen

Läs mer

Kommittédirektiv. Dir. 2010:80. En översyn av kriminaliseringen av penningtvätt. Beslut vid regeringssammanträde den 19 augusti 2010

Kommittédirektiv. Dir. 2010:80. En översyn av kriminaliseringen av penningtvätt. Beslut vid regeringssammanträde den 19 augusti 2010 Kommittédirektiv En översyn av kriminaliseringen av penningtvätt Dir. 2010:80 Beslut vid regeringssammanträde den 19 augusti 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska se över kriminaliseringen av penningtvätt

Läs mer

9301/16 sa,kh,le/ehe/sk 1 DG D 2B

9301/16 sa,kh,le/ehe/sk 1 DG D 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 maj 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2012/0193 (COD) 9301/16 NOT från: till: Föreg. dok. nr: 7251/16 Ärende: Ordförandeskapet DROIPEN 94 JAI 470 GAF 29

Läs mer

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet

Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet Del I: Information om upphandlingsförfarandet och den upphandlande myndigheten eller enheten Information om offentliggörande För upphandlingsförfaranden

Läs mer

Allmän straffrätt Brottsbalken

Allmän straffrätt Brottsbalken Allmän straffrätt Brottsbalken Specialstraffrätt Övriga straffrättsliga regleringar som t.ex. narkotikastrafflagen, trafikbrottslagen Brottsbalken (BrB) kan delas in i - allmänna regler som är gemensamma

Läs mer

RP 220/2005 rd. I propositionen föreslås att Riksdagen godkänner

RP 220/2005 rd. I propositionen föreslås att Riksdagen godkänner RP 220/2005 rd Regeringens proposition till Riksdagen om godkännande av en förlängning av förbehållen till Europarådets I propositionen föreslås att Riksdagen godkänner en förlängning av förbehållen till

Läs mer

Lag. om ändring av strafflagen. Utfärdad i Helsingfors den 8 maj 2015

Lag. om ändring av strafflagen. Utfärdad i Helsingfors den 8 maj 2015 Lag om ändring av strafflagen Utfärdad i Helsingfors den 8 maj 2015 I enlighet med riksdagens beslut ändras i strafflagen (39/1889) 6 kap. 5, 17 kap. 1 a, 8 a 2 punkten och 18 a 1 mom. 4 punkten, 25 kap.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 februari 2008 Ö 2908-06 KLAGANDE AG Ombud: Advokat SW MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Tillstånd till prövning

Läs mer

Skärpt straff för dataintrång

Skärpt straff för dataintrång Justitieutskottets betänkande 2013/14:JuU27 Skärpt straff för dataintrång Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2013/14:92 Skärpt straff för dataintrång och en följdmotion

Läs mer

Prioriterade prejudikatfrågor 2019 Produktion: Åklagarmyndigheten, januari 2019 Foto: Thomas Carlgren, Robin Simonsson, Tomas Gillberg

Prioriterade prejudikatfrågor 2019 Produktion: Åklagarmyndigheten, januari 2019 Foto: Thomas Carlgren, Robin Simonsson, Tomas Gillberg Prioriterade prejudikatfrågor 2019 Prioriterade prejudikatfrågor 2019 Produktion: Åklagarmyndigheten, januari 2019 Foto: Thomas Carlgren, Robin Simonsson, Tomas Gillberg 2 Prioriterade prejudikatfrågor

Läs mer

Inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation vid Polismyndigheten (Nationella operativa avdelningen)

Inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation vid Polismyndigheten (Nationella operativa avdelningen) SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande med beslut 2016-06-14 Dnr 163-2015 och 165-2015 Inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation vid Polismyndigheten (Nationella operativa avdelningen)

Läs mer

Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar

Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-05-14 Dnr 761/2013 1 (7) Försvarets materielverk 115 88 Stockholm Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar Beslut Konkurrensverket avskriver ärendet.

Läs mer

Penningförfalskning m.m.

Penningförfalskning m.m. Justitieutskottets betänkande Penningförfalskning m.m. Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet ett regeringsförslag om ändringar i 2 kap. och 14 kap. brottsbalken. Enligt förslaget skall

Läs mer