ESLÖVS KOMMUN Bilaga 2 Barn och Familj UTDRAG ur inlämnade analyser av resultat nationella ämnesproven skolår 3 våren 2009.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ESLÖVS KOMMUN Bilaga 2 Barn och Familj 2009-09-21. UTDRAG ur inlämnade analyser av resultat nationella ämnesproven skolår 3 våren 2009."

Transkript

1 ESLÖVS KOMMUN Bilaga 2 Barn och Familj UTDRAG ur inlämnade analyser av resultat nationella ämnesproven skolår 3 våren 2009 Västra skolan Resultat på de nationella ämnesproven skolår 3 Eftersom det var första gången det genomfördes nationella ämnesprov i årskurs 3 är det svårt att värdera resultaten. När det gäller svenska är vi ganska nöjda med hur det har gått. Det var lagom många prov och vi upplevde att de väl täckte in Mål att uppnå. De flesta flickor klarade proven bra medan närmare en tredjedel av pojkarna inte nådde upp till målen. 27 elever, 75 %, bedömdes ha klarat proven svenska/svenska som andra språk. Läsförståelseproven gick i allmänhet bra för både pojkar och flickor. Några elever hade problem med frågor där det gällde att göra enkla tolkningar av texten men de flesta nådda kravnivåerna. Likaså klarade de flesta elever att skriva en berättelse med tydlig handling. När det gällde de formella kraven hade många elever problem med kravnivån att på minst tre ställen i sin berättelse använda stor bokstav och punkt på ett korrekt sätt. Man kan också notera att många elever, främst flickor, kommit mycket långt i sin skrivutveckling. Nästan alla elever klarade kravnivån till den beskrivande texten, som byggde på en av läsförståelsetexterna. När det gäller matematiken är resultaten inte så bra som vi förväntat oss. Bara hälften av pojkarna och två tredjedelar av flickorna bedömdes ha klarat proven. Det var många delprov och en del av dem gick bra, t.ex. taluppfattning och geometriska former och att bygga och konstruera. Många elever är också duktiga i huvudräkning men har svårt att beskriva sina strategier. Det gällde även det delprov som behandlade skriftliga räknemetoder, där en del elever inte kunde visa att de använt hållbara strategier och metoder i sitt räknande. Ett annat problemområde är multiplikation och division som många elever visade sig ha svårt att förstå, både räknesätten som sådana, sambandet mellan dem och när de kan användas.

2 Framtida åtgärder för att öka måluppfyllelsen Noggrant följa upp de elever som har åtgärdsprogram. Ha en undervisning som är individanpassad och utgår från eleven och dennes kunskaper. Ha schemalagda aktiviteter som stärker och stimulerar elevernas språkutveckling. Ha matematikstrategier som är gemensamma för hela skolan. Lägga vikt vid att eleverna redovisar sina matematikstrategier muntligt och skriftligt. Mer samarbete årskursvis. Ö Strö skola På Östra Strö skola går det nio elever i åk 3. Samtliga har genomfört alla proven. Samtliga elever klarade alla deltesten, utom två som inte klarade stavningsdelen. Vi har arbetat mycket med läsning, både enskilt och högt för en kompis och kan se att detta har gett resultat. Vi kommer att fortsätta arbeta mycket med läsning av olika text genrer för att utveckla elevernas läsning ytterligare. Vi kommer att fortsätta arbeta med elevernas skrivning för att utveckla denna. Eleverna klarade att producera en text, men någon hade problem med stavningen. Vi menar att elevernas läsintresse kommer att utveckla stavningen. Överlag så klarade alla eleverna deltesten i matematik bra. Resultatet motsvarade vad vi hade för bild av deras kunskaper. Det var delprov H som ställde till det för en del av eleverna. Det var fyra elever som inte nådde målen på detta deltest. Vår uppfattning är att de stora talen som eleverna skulle ta ställning till gjorde att de kände sig osäkra och några av eleverna låste sig och kunde inte ta till sig uppgiften. Att skriva räknesagor med division och multiplikation var också svårt för barnen, främst division. En anledning kan vara att vi har arbetat en del med räknesagor i addition och subtraktion, men inte lika mycket med multiplikation och inte alls med division. Division är också ett relativt nytt räknesätt som inte riktigt är befäst hos alla eleverna. Vi kommer att arbeta mer med räknesagor med alla de olika räknesätten för att befästa dessa ytterligare. Vi kommer också att arbeta mera med probleminriktad matematik utanför matteboken för att hjälpa eleverna att se de olika räknesätten och deras samband.

3 Stehagskolan Vi har genomfört proven med samtliga elever utom en, som kom inflyttande under provperioden. De flesta proven har gått bra. Självbedömningen både i svenska och matte anser vi vara för svår att göra för barn som bara är nio år. Den visar mer hur självförtroendet är än hur självinsikten är. I matematik konstaterade vi att vi hade ägnat för lite tid åt att arbeta med geometriska figurer. Det åtgärdade vi omedelbart, så vi anser att de kan dessa nu. Delprov H: Vi har inte hållit på särskilt länge med division och barnen blev störda av de stora talen i uppgifterna. Vi har arbetat med området men detta måste de arbeta vidare med på mellanstadiet. Sammanfattningsvis tycker vi ändå att proven i matematik gått bra. Även i svenska har proven gått bra. Några barn hade problem med stavningen av innehållsord. Detta var ingen överraskning för oss. Alla barnen har skrivit långa och bra berättelser och det är vi mycket nöjda med. Det är det vi prioriterar på lågstadiet. Överhuvudtaget tycker vi att det varit alldeles för många prov. Det har tagit väldigt mycket tid från ordinarie undervisningstid och efterarbetet har tagit mycket tid från planeringstiden. Billinge skola Antalet elever i Billinge skola skolår 3 är 6 st. Elevernas resultat är så som vi förväntade oss. Vi har genomfört analys av de individuella resultaten tillsammans med rektor och menar att det är svårt att göra en generell analys på ett så litet antal elever. Insatser för enskilda elever planeras inom IUP och åtgärdsprogram. Östra skolan På Östra skolan går det 17 elever i åk 3 varav 13 har genomfört samtliga prov. Två flickor har ämnet svenska. Fyra flickor och sju pojkar har ämnet svenska som andraspråk. De fyra elever som gjort delar av matematikprovet går i förberedelseklass och det är tre pojkar och en flicka. Tre av dessa elever tillhör Östra skolans rektorsområde. och som andraspråk I klassen finns det två flickor som läser enligt kursplanen i svenska och de klarade samtliga deltest. Övriga elever läser efter kursplanen som andra språk. Under senaste läsåret har vi arbetat mycket med hur man skriver texter med tydlig handling, interpunktion och att det finns en mottagare av något slag. Eleverna är

4 goda läsare och är positivt inställda till läsning av olika textgenrer. Vi arbetar mycket med gemensamma läsupplevelser. Detta arbete har visat sig ge goda resultat i NP. Alla elever utom de elever som går i förberedelseklassen nådde kravnivån för NP. De elever som går i förberedelseklassen gjorde delar av NP med goda resultat. Det som eleverna upplevde som svårast var räknesagor, då de bestod av tal med multiplikation och division. boken, Guldgruvan anpassar matematikord för alla elever speciellt för svenska som andraspråkseleverna. Vi varvar praktiskt arbete med konkret arbete. Då eleverna visat goda resultat fortsätter vi att arbeta med det nya läromedlet i matematik som vi påbörjat under detta läsår, samt konkret och praktiskt arbete. Harlösa skola I klass 3 finns 9 elever varav 5 är flickor och 4 pojkar. En av eleverna läser enligt kursplanen för svenska som andra språk. En elev har inte uppnått målen i svenska och matematik men är på god väg. Eleven har fått individuellt stöd i att göra de nationella proven men trots dessa inte nått upp till alla kravnivåerna i dessa ämnen. Åtgärdsprogram kommer att upprättas i samband med starten av höstterminen -09. Marieskolan 70 % klarade provet 30 % klarade inte provet. 73,3 % klarade provet 26,7 % klarade inte provet. Analys I gruppen finns elever som har läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem och andra diagnoser. Flera av eleverna behöver instruktionerna upplästa och noggrant förklarade, vilket de fick. En del elever kan det låsa sig för helt när det är prov. Dessa flesta elever som inte klarat proven har under läsåret fått extra stöd av specialpedagog och klasslärare. Det har skett i mindre grupper och även enskilt. Några elever är nyinflyttade under året.

5 Norrevångsskolan Alla elever skolår 3 har gjort de nationella proven i svenska och 79 procent har uppnått målen i svenska/svenska som andra språk. De tio elever som inte har uppnått målen har brister i läsförståelse, ordkunskap, stavning och interpunktion. Alla elever skolår 3 har gjort de nationella proven i matematik och 81 procent har uppnått målen. De nio elever som inte har uppnått målen har bristande kunskap när det gäller huvudräkning, kännedom om räknesättens samband, att tolka matematisk information, skriftliga räknemetoder samt förmåga att uppskatta och mäta olika enheter. Analys av eleverna måluppfyllelse i svenska och matematik I vår bedömning av elevernas måluppfyllelse använder vi skolverkets mål för skolår 3, resultaten på de nationella proven och en bedömning som grundar sig på elevernas arbete och prestationer under läsåret. I skolår 3 ingår en f.d. särskild undervisningsgrupp. Denna grupp elever ingick i en särskild undervisningsgrupp under skolår 1. Gruppen upplöstes inför skolår 2 p.g.a. resursbrist och eleverna placerades i en av klasserna. Dessa elever har haft specialundervisning samt extra personalresurs i matematik och svenska under läsåret som gått. Några av eleverna har uppnått målen i svenska. Ölyckeskolan Av 24 elever har 6 elever inte nått samtliga kravnivåer i matematik. Två elever har ej nått kravnivå på 1 av 7 deltest. Tre elever har ej nått kravnivåer på 2 av 7 deltest. En elev har ej nått kravnivåer på 4 av 7 deltest. Fyra elever kan inte förklara vad de olika räknesätten står för och deras samband med varandra. Fyra elever är osäkra på att addera och subtrahera tal med hjälp av skriftliga räknemetoder när talen och svaren ligger inom talområdet Två elever är osäkra på att räkna i huvudet med de fyra räknesätten när talen och svaren ligger inom heltalsområdet En elev har svårt att göra enkla j ämförelser av olika längder, areor, massor, volymer och tider. En elev är osäker på att järnföra, storleksordna och dela upp tal inom heltalsområdet Generella åtgärder: Vi arbetar vidare med att ge eleverna en skriftlig räknemetod for respektive räknesätt som de känner sig trygga med och som de vet när de behöver använda sig av. Vi kommer att arbeta mer med att låta eleverna välja räknesätt till givna uppgifter och även att låta dem producera egna matematikuppgifter och lösa problem i grupp. Vi fortsätter att arbeta med tabellträning inom de olika räknesätten så att eleverna blir säkra på huvudräkning.

6 Individuella åtgärder Analys av de enskilda elevernas resultat är genomförd. Åtgärdsprogram för enskilda elever finns och de kommer att få hjälp av specialpedagog. Av 24 elever har 3 elever inte nått aktuella kravnivåer i svenska. En elev har inte klarat läsning av skönlitterär text + återberätta handlingen. Två elever har inte klarat läsning av faktatext + använda sig av innehållet. En av dem är dessutom osäker på att använda sig av stor bokstav, punkt och frågetecken. Generella åtgärder: Vi tycker att resultatet var bra och fortsätter att arbeta med läsförståelsetexter av olika slag. Eleverna har träna sig i lokaliseringsfrågor, tolkningsfrågor samt att läsa mellan raderna. Vi arbetar vidare med att utöka elevernas ordförråd samt med förståelse av ord. Individuella åtgärder: De elever som inte har nått upp till kravnivån har konstaterade läs- och skrivsvårigheter och/eller koncentrationssvårigheter. De individuella resultaten är analyserade. Åtgärdsprogram för enskilda elever finns. Fridasroskolan Analys av resultat klass 3 a I klass 3a går 21 elever, varav 11 är pojkar och 10 är flickor. Klassen genomförde proven med stort intresse för och engagemang i de olika uppgifterna. Alla har uppnått godkända resultat på de olika delproven. Resultaten är mycket jämna och överensstämmer med klasslärarens uppfattning om de olika elevernas kunskaper och deras möjligheter att nå de olika målen i svenska. De elever, som har åtgärdsprogram och undervisning av specialpedagog har till övervägande del gjort proven i klassrumssituationen. Vid de tillfällen när de har fått möjlighet till att utföra testen med specialpedagog har hjälpen inte varit av den art att det kan anses påverka resultaten otillbörligt. Klassen har genomfört proven med bra resultat. Eleverna har presterat beräkningar med stor säkerhet och visat på goda kunskaper i matematik. Den uppfattning som klassläraren har haft om de olika elevernas kunskaper har bekräftats av de olika proven. Alla elever har uppnått nivån för godkänt resultat. Alla elever har utfört proven i klassrumssituationen. Analys av resultat klass 3 b I klassen går 22 elever. Proven är utförda i halvklass med elva elever i varje grupp.

7 I ämnet svenska har alla elever klarat samtliga uppgifter förutom en elev som har svarat fel på en uppgift i delprov F. I jämförelse med andra diagnoser som klasslärare utfört under året så visar några elever på ett något högre resultat på det nationella provet. I ämnet matematik har alla elever förutom två klarat det nationella provet. Den ena eleven har svarat fel på en uppgift i delprov I. Den andra eleven har svarat fel på flera uppgifter från delprov E till del prov I. I jämförelse med andra diagnoser som klasslärare utfört under året så visar några elever på ett något högre resultat på det nationella provet. Kommentar Eleverna har bl.a. genom den individuella utvecklingsplanen fått ett tillvägagångssätt hur det ska kunna nå målen för skolår 3, samt har de visat ett intresse för skolarbetet. Flyingeskolan Klassen består av 22 elever varav 17 pojkar samt 5 flickor. Eleverna har presterat vad vi förväntat oss i de nationella proven. En del har haft mycket goda resultat. Dock är det en elev som inte nådde ända fram i svenska samt en elev som inte klarade gränsen i matematik. Dessa två elever har hela tiden haft extra stöd hos specialläraren och det kommer att fortsätta i år 4. Läraren som tar över eleverna i år 4 är väl informerad om alla elevers förmåga såväl goda som svaga. Det finns även halvklasstimmar på mellanstadiet. Sallerupskolan Analys av elevernas måluppfyllelse Elevernas resultat har i stort sett bekräftat uppfattningen som vi hade om deras kunskaper sen tidigare. Några elever har dock överraskat positivt på de nationella proven och gjort bättre resultat än vi trodde att de skulle göra. De har alla tagit seriöst på uppgifterna och velat visa vad de kan. Vi kan se att det varit lyckosamt att vid några tillfällen varje vecka dela gruppen i olika konstellationer och låta undervisningen vara behovsrelaterad. De elever som har behövt en mer grundläggande genomgång av vissa moment har fått det. Vi kan inte se att det skulle vara någon skillnad på elevernas resultat utifrån ett genusperspektiv Gällande matematik så kan vi utläsa att det som har varit svårt för eleverna har varit att addera och subtrahera med hjälp av skriftliga räknemetoder inom talområdet De elever som det berör har inte blivit trygga i vilken metod de ska använda och tillämpa utan skolan måste hjälpa dem med att hitta den metod som fungerar för dem.

8 Alla elever som inte har nått målen i matematik har inte klarat området beträffande mätning. Svårigheten består i att de är osäkra på klockan och kan då inte beräkna olika tider. En elev är mycket osäker på vilket räknesätt som ska tillämpas vid olika uppgifter och det är något som vi får arbeta vidare med. En elev uppvisar stora svårigheter i matematik och där håller vi på med en kartläggning för att ta reda på var svårigheterna finns respektive elevens styrkor. Gällande svenska så har två av eleverna inte nått målet i svenska när det gäller att använda sig av stor bokstav och punkt. De vet hur de ska göra men tillämpar det inte när de skriver i vardagliga sammanhang och behöver mer tillämpning av detta for att nå målet. När det gäller att läsa instruktioner så har en elev svårt för detta men har blivit mycket säkrare under året som gått och är på god väg att nå målet. Vi har tillsammans funnit en strategi som fungerar for eleven. En elev har svårt med muntliga instruktioner om de ges i grupp vilket också blivit mycket bättre och snart är målet uppfyllt. Tre av våra elever har kommit igång bra med sin läsning under nuvarande läsår men har inte uppnått ett bra flyt for att få helheten i sin läsning. Därför har de inte nått målet i svenska. Åtgärder Personalen på skolan har under läsåret skrivit lokala kursplaner som ska användas till nästa läsår.de tror vi kan gynna eleverna så att de blir medvetna om vad de ska kunna i respektive läsår.det kommer troligtvis att bli lättare att föra en dialog kring elevernas måluppfyllelse eftersom eleverna på förhand vet vad som förväntas av dem. Dessutom kommer eleverna att få delta i ett försök med förlängd skoldag så att de har möjlighet till att få mer stöd från lärarna i sitt skolarbete vilket vi tror kommer att gynna elevernas måluppfyllelse. Sammanställt av Carin Lundin

Resultat nationella ämnesprov årskurs 3 läsåret 2009/2010

Resultat nationella ämnesprov årskurs 3 läsåret 2009/2010 Bilaga 1 RAPPORT 2010-09-10 Resultat nationella ämnesprov årskurs läsåret 2009/2010 Det är andra året som nationella prov genomförs i årskurs. 1. Matematik Av eleverna i årskurs är det 88,0 % som sammantaget

Läs mer

Ämnesprov i årskurs 3

Ämnesprov i årskurs 3 Utbildningsstatistik Reviderad 1 (8) Ämnesprov i årskurs 3 Ämnesproven i matematik, svenska och svenska som andraspråk i årskurs 3 genomförs i slutet av årskursen och är obligatoriska att använda. 1 Resultat

Läs mer

Örskolan; förskoleklass samt åk 1-5

Örskolan; förskoleklass samt åk 1-5 Örskolan; förskoleklass samt åk 1-5 I detta skolblad presenteras olika data i tabeller för skolan. Uppgifterna 1 är antalsoch andelsuppgifter avseende, modersmåls- undervisning, lärare, och provresultat.

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3

Nationella prov i årskurs 3 Utbildningsstatistik 1 (9) Nationella prov i årskurs 3 Nationella ämnesprov i matematik, svenska och svenska som andraspråk genomförs under vårterminen i årskurs 3 sedan våren 2009 och är obligatoriska

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Visättraskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete När man ser till en för läsåret 2014/2015 kan man se att en överlag ligger högre än vad de gjorde föregående

Läs mer

Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper.

Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper. Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper. Lokala mål Tala och lyssna: Jag kan lyssna och förstå

Läs mer

Det nationella provet i årskurs 3 genomfördes första gången våren 2009

Det nationella provet i årskurs 3 genomfördes första gången våren 2009 Anette Skytt Hur gick det 2010? Ämnesprov i matematik för årskurs 3 Ämnesprovet i matematik för årskurs 3 har nu genomförts under tre år. Här redovisas några av de resultat som framkommit liksom några

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Diarienummer: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 Dnr: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 1 (25) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Om de nationella

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Avsnitt / arbetsområde: Undersöka med Hedvig Ämnen som ingår: Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild, So,

Läs mer

Ämnesprovet i årskurs 3 ska fylla flera syften. Det ska dels vara ett stöd

Ämnesprovet i årskurs 3 ska fylla flera syften. Det ska dels vara ett stöd Astrid Pettersson & Anette Skytt Hur gick det? Ämnesprov i matematik för årskurs 3, 2009 Under våren 2009 genomfördes för första gången nationella ämnesprov i matematik och svenska för årskurs 3. Eftersom

Läs mer

Örskolan; förskoleklass samt åk 1-4

Örskolan; förskoleklass samt åk 1-4 Örskolan; förskoleklass samt åk 1-4 I detta skolblad presenteras olika data i tabeller för skolan. Uppgifterna 1 är antalsoch andelsuppgifter avseende, modersmåls- undervisning, lärare, och provresultat.

Läs mer

Kunskapsprofil Resultat på ämnesprovet

Kunskapsprofil Resultat på ämnesprovet Kunskapsprofil Resultat på ämnesprovet Här fylls i om eleven nått kravnivån på delproven. N = nått kravnivån, EN = ej nått kravnivån. Elevens namn: Förmågor som prövas Kunskapskrav Uppnått kravnivån (N

Läs mer

PM Nationella prov (3) Redovisning av resultat

PM Nationella prov (3) Redovisning av resultat PM Nationella prov (3) 2018 Redovisning av resultat Sammanfattning Nynäshamns kommun rapporterade nationella prov för 299 elever i årskurs 3 läsåret 2017/2018. 290 elever gick i en kommunal skolenhet.

Läs mer

Måluppfyllelse i svenska/svenska som andraspråk vid nationella prov årskurs 3 vårterminerna 2009 och 2010 TOTALT ANTAL ELEVER 2009: 72

Måluppfyllelse i svenska/svenska som andraspråk vid nationella prov årskurs 3 vårterminerna 2009 och 2010 TOTALT ANTAL ELEVER 2009: 72 Sedan vårterminen 2009 görs nationella prov i svenska och matte för årskurs 3 i hela landet. Från och med höstterminen 2009 får varje elev i Valdemarsviks kommun skriftligt omdöme varje termin i de ämnen

Läs mer

Duvboskolan; förskoleklass samt åk 1-5

Duvboskolan; förskoleklass samt åk 1-5 Duvboskolan; förskoleklass samt åk 1-5 I detta skolblad presenteras olika data i tabeller för skolan. Uppgifterna 1 är antalsoch andelsuppgifter avseende, modersmåls- undervisning, lärare, och provresultat.

Läs mer

Kommunens läsmål åk 2

Kommunens läsmål åk 2 Kommunens läsmål åk 2 Måluppfyllese av läskunnighet pojkar flickor totalt Svenska som modersmål 84 % 92 % 88 % Annat modersmål än 64 % 85 % 74 % svenska Samtliga elever 82 % 91 % 86 % Resultat av delproven

Läs mer

Skolblad avseende Grämestaskolan. Faktaruta. Grämesta 271 87293 LUNDE Tel Fax Skolenhetskod 76249351. Kommunen. http://www.kramfors.

Skolblad avseende Grämestaskolan. Faktaruta. Grämesta 271 87293 LUNDE Tel Fax Skolenhetskod 76249351. Kommunen. http://www.kramfors. Skolblad avseende Grämestaskolan Grämesta 271 87293 LUNDE Tel Fax Huvudman Kommunal Kommun Kramfors Kommunkod 2282 Skolform Grundskola Skolenhetskod 76249351 http://www.kramfors.se Skolbladet presenterar

Läs mer

Kommun Kommunkod. Riket - i grundskolan totalt. Riket - andel (%) i ämnet matematik. 71,6 - antal som deltagit i samtliga delprov i ämnet matematik

Kommun Kommunkod. Riket - i grundskolan totalt. Riket - andel (%) i ämnet matematik. 71,6 - antal som deltagit i samtliga delprov i ämnet matematik Skolblad avseende Brovägen 31405 KINNARED Tel Fax www.hylte.se/kinnared Huvudman Kommunal Kommun Kommunkod Hylte 1315 Skolform Grundskola Skolkod 131501401 Skolid 02357 Skolbladet presenterar den valda

Läs mer

Kommun Kommunkod. Riket - i grundskolan totalt. Riket - andel (%) i ämnet matematik. 71,6 - antal som deltagit i samtliga delprov i ämnet matematik

Kommun Kommunkod. Riket - i grundskolan totalt. Riket - andel (%) i ämnet matematik. 71,6 - antal som deltagit i samtliga delprov i ämnet matematik Skolblad avseende Hågadalsskolan Granitvägen 14 C 752 UPPSALA Tel Fax www.hagadalsskolan.uppsala.se Huvudman Kommunal Kommun Kommunkod Uppsala 0380 Skolform Grundskola Skolkod 038000403 Skolid 00789 Skolbladet

Läs mer

Kursplan för Matematik

Kursplan för Matematik Sida 1 av 5 Kursplan för Matematik Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Grundskolan har till uppgift att hos eleven utveckla sådana kunskaper i matematik som behövs för

Läs mer

Kommun Kommunkod. Riket - i grundskolan totalt. Riket - andel (%) i ämnet matematik. 67,7 - antal som deltagit i samtliga delprov i ämnet matematik

Kommun Kommunkod. Riket - i grundskolan totalt. Riket - andel (%) i ämnet matematik. 67,7 - antal som deltagit i samtliga delprov i ämnet matematik Skolblad avseende Kyrkbyns skola Skolgatan 4 79430 ORSA Tel Fax www.orsa.se Huvudman Kommunal Kommun Kommunkod Orsa 2034 Skolform Grundskola Skolenhetskod 203400201 Skolid 03945 Skolbladet presenterar

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 1 Avsnitt / arbetsområde: Ämnen som ingår: Tema: Undersöka med Hedvig Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild,

Läs mer

Nationella prov i grundskolan våren 2012

Nationella prov i grundskolan våren 2012 23 januari 2013 1 (35) Nationella prov i grundskolan våren 2012 I denna promemoria beskrivs s statistik om nationella prov i grundskolan våren 2012. Provresultat redovisas för årskurserna 3, 6 och 9. Våren

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Ämnesprovet i matematik årskurs 3, 2016

Ämnesprovet i matematik årskurs 3, 2016 Ämnesprovet i matematik årskurs 3, 2016 PRIM- gruppen, Stockholms universitet Erica Aldenius, Heléne Sandström Inledning Syftet med de nationella proven är att stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 1-3

Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 1-3 Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 1-3 Enligt de kursplaner som styr undervisningen i olika ämnen, finns nationella mål uppställda vad eleven ska ha uppnått kunskaper i skolår fem. I

Läs mer

Bagarmossens skolas kravnivåer beträffande tal och talens beteckningar som eleven ska ha uppnått efter:

Bagarmossens skolas kravnivåer beträffande tal och talens beteckningar som eleven ska ha uppnått efter: Matematik 1-5 Skolan skall i sin undervisning i matematik sträva efter att eleven utvecklar intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den egna förmågan att lära sig matematik och

Läs mer

Kommun Kommunkod. Riket - i grundskolan totalt. Riket - andel (%) i ämnet matematik. 71,6 - antal som deltagit i samtliga delprov i ämnet matematik

Kommun Kommunkod. Riket - i grundskolan totalt. Riket - andel (%) i ämnet matematik. 71,6 - antal som deltagit i samtliga delprov i ämnet matematik Skolblad avseende Torups skola Bosgårdsvägen 12 341 TORUP Tel Fax wwwhyltese/torup Huvudman Kommunal Kommun Kommunkod Hylte 1315 Skolform Grundskola Skolkod 1315001 Skolid 02355 Skolbladet presenterar

Läs mer

Centralt innehåll. Problemlösning. Taluppfattning och tals användning. Tid och pengar. Sannolikhet och statistik. Geometri.

Centralt innehåll. Problemlösning. Taluppfattning och tals användning. Tid och pengar. Sannolikhet och statistik. Geometri. MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2015/16

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2015/16 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (18) Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2015/16 I den här promemorian beskrivs s statistik om resultaten från de nationella proven

Läs mer

Läroplanens mål. Målen för eleverna i grundskolan är i läroplanen uppdelad i mål att sträva mot och mål att uppnå.

Läroplanens mål. Målen för eleverna i grundskolan är i läroplanen uppdelad i mål att sträva mot och mål att uppnå. Läroplanens mål Målen för eleverna i grundskolan är i läroplanen uppdelad i mål att sträva mot och mål att uppnå. Mål att sträva mot är det som styr planeringen av undervisningen och gäller för alla årskurser.

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING VÄSTRA SKOLAN LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING VÄSTRA SKOLAN LÄSÅR 1. Kunskaper Västra skolan är en dynamisk skola som speglar samhället i stort med elever från alla samhällskikt och från många delar av världen. Skolan präglas av ett starkt engagemang hos personalen och

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 2017-11-30 1 (19) Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17 I den här promemorian beskrivs s statistik om resultaten från de nationella

Läs mer

Ängskolan; förskoleklass och åk 1-9

Ängskolan; förskoleklass och åk 1-9 Ängskolan; förskoleklass och åk 1-9 I detta skolblad presenteras olika data i tabeller för skolan. Uppgifterna 1 är antalsoch andelsuppgifter avseende elever, modersmåls- undervisning, lärare, och provresultat.

Läs mer

Resultat från de nationella proven 2015 för årskurs 3, 6 och 9. Upplands Väsby kommun Utbildningskontoret Gunnar Högberg

Resultat från de nationella proven 2015 för årskurs 3, 6 och 9. Upplands Väsby kommun Utbildningskontoret Gunnar Högberg Resultat från de nationella proven 2015 för årskurs 3, 6 och 9. Upplands Väsby kommun Utbildningskontoret Gunnar Högberg 2016-01-12 Skolverket publicerade i december 2015 resultat från de nationella proven

Läs mer

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov En

Läs mer

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät för ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk årskurs 3, VT 2015

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät för ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk årskurs 3, VT 2015 Sammanställning av uppgifter från lärarenkät för ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk årskurs 3, VT 2015 I anslutning till vårterminens ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk för årskurs

Läs mer

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät för ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk årskurs 3, VT 2016

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät för ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk årskurs 3, VT 2016 Sammanställning av uppgifter från lärarenkät för ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk årskurs 3, VT 2016 I anslutning till 2016 års ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk för årskurs

Läs mer

PRIM-gruppen vid Lärarhögskolan

PRIM-gruppen vid Lärarhögskolan LENA ALM 2002 års nationella prov för skolår 5 Här redovisas sammanställningen av lärarenkäter och elevarbeten till femmans ämnesprov i matematik som genomfördes våren 2002. PRIM-gruppen vid Lärarhögskolan

Läs mer

Målkriterier Beskrivning Exempel Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll.

Målkriterier Beskrivning Exempel Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll. ÖREBRO MATEMATIK, ÅR 3 1(5) Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll Eleven kan uttrycka sig muntligt, skriftligt och i handling på ett begripligt sätt med hjälp av vardagligt språk,

Läs mer

Nordmarks skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret Rektor Leif Hansson

Nordmarks skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret Rektor Leif Hansson Barn- och utbildningsförvaltningen Nordmarks skola Nordmarks skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2017-2018 Rektor Leif Hansson Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse...

Läs mer

Inriktning Kommun Kommunkod

Inriktning Kommun Kommunkod Skolblad avseende Rudolf Steinerskolan Göteborg Tallhöjdsgatan 1 474 GÖTEBORG Tel Fax wwwsteinerskolanse Huvudman Fristående Inriktning Kommun Kommunkod Waldorf Göteborg 1480 Skolform Grundskola Skolenhetskod

Läs mer

Bedömning för lärande i matematik

Bedömning för lärande i matematik Bedömning för lärande i matematik Vilka har arbeta med materialet Varför ser det ut som det gör När och hur kan du som lärare använda materialet Katarina Kjellström PRIM-gruppen Vilka har deltagit i arbetet

Läs mer

Skolblad avseende Unnaryds skola. Faktaruta. Norra vägen UNNARYD Tel Fax. Hylte Kommunen. Kommunkod. Skolenhetskod

Skolblad avseende Unnaryds skola. Faktaruta. Norra vägen UNNARYD Tel Fax. Hylte Kommunen. Kommunkod. Skolenhetskod Skolblad avseende Unnaryds skola Norra vägen 22 31083 UNNARYD Tel Fax Huvudman Kommunal Kommun Kommunkod Hylte 15 Skolform Grundskola Skolenhetskod 28921911 http://www.hylte.se/unnaryd Skolbladet presenterar

Läs mer

Förebyggande handlingsplan. Läs- och skrivsvårigheter 2013/2014. Utvärderas och revideras mars 2014

Förebyggande handlingsplan. Läs- och skrivsvårigheter 2013/2014. Utvärderas och revideras mars 2014 Förebyggande handlingsplan Läs- och skrivsvårigheter 2013/2014 Utvärderas och revideras mars 2014 Gefle Montessoriskola AB www.geflemontessori.se telefon: 026-661555 kontor Sofiagatan 6 rektor: Elisabet

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Avsnitt / arbetsområde: Ämnen som ingår: Tema: Undersöka med Hedvig Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild,

Läs mer

Matematik. Syfte. reflektera över rimlighet i situationer med matematisk anknytning, och använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

Matematik. Syfte. reflektera över rimlighet i situationer med matematisk anknytning, och använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler. Matematik Kurskod: SGRMAT7 Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska en som sådan.

Läs mer

Resultatredovisning grundskola 268,6 92,3 95,6. Betyg, behörighet och nationella prov. Meritvärde årskurs 9, genomsnitt 17 ämnen

Resultatredovisning grundskola 268,6 92,3 95,6. Betyg, behörighet och nationella prov. Meritvärde årskurs 9, genomsnitt 17 ämnen Meritvärde årskurs 9, genomsnitt 17 ämnen Pojkar 262,9 275,7 Flickor Flickor 268,6 Pojkar 91,3 95,3 228,7 Uppnådda kunskapskrav årskurs 9, andel elever, alla ämnen 93,2 92,3 75,6 84,4 95,6 96,0 Flickor

Läs mer

kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt

kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och i vardagslivet kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt Lokal pedagogisk planering Matematik år 2 Syfte Undervisningen i matematikämnet ska syfta till att eleverna ska utveckla kunskaper om matematik och visa intresse och tilltro till sin förmåga att använda

Läs mer

Resultatrapport 2015: Ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 3

Resultatrapport 2015: Ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 3 Birgitta Mark, Provkonstruktör för ämnesprovet i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 3 Resultatrapport 2015: Ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 3 Från och med läsåret

Läs mer

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät för ämnesprovet i svenska och svenska som andraspråk i åk 3, vt 2012

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät för ämnesprovet i svenska och svenska som andraspråk i åk 3, vt 2012 Sammanställning av uppgifter från lärarenkät för ämnesprovet i svenska och svenska som andraspråk i åk 3, vt 2012 Totalt har 1512 lärare besvarat enkäten. Av dessa undervisar 96 % i svenska och 13 % i

Läs mer

Lokal pedagogisk planering

Lokal pedagogisk planering Lokal pedagogisk planering RO/Skola: Rebbelberga skola Arbetsområde: Taluppfattning Ämne: Matematik Termin/År: ht 2013 Årskurs: 1 Ämnets syfte enligt grundskolans kursplan: Genom undervisningen i ämnet

Läs mer

Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2005

Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2005 Utbildningsfrågor 1 (10) 2004:00862 Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2005 Skolverket genomförde vårterminen 2005 en insamling av resultaten av ämnesproven i svenska och svenska som andraspråk,

Läs mer

Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230. Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10

Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230. Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10 Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230 Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10 1 (10) Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2006 Skolverket genomförde vårterminen 2006 en insamling

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan 4-6 Sjötofta

Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan 4-6 Sjötofta Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Grundskolan 4-6 Sjötofta Innehåll 1 Anvisningar 3 2 Resultat 4 2.1 Kunskaper Utbildningsresultat... 4 2.1.1 Har i nuläget förväntade kunskaper för kunskapskravet

Läs mer

Hammarbacksskolan RO Resultatuppföljning

Hammarbacksskolan RO Resultatuppföljning Läsåret 2013/2014 Hammarbacksskolan RO Resultatuppföljning Innehållsförteckning Vårt rektorsområde...3 Verksamhetsidé...3 Vision...3 Prioriterade mål läsåret 2013-2014 med kommentarer 4 Hammarbacksskolans

Läs mer

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät för ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk årskurs 3, VT 2017

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät för ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk årskurs 3, VT 2017 Sammanställning av uppgifter från lärarenkät för ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk årskurs, VT 2017 I anslutning till 2017 års ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk för årskurs lärarna

Läs mer

Kursplanernas uppnåendemål för år 3 (svenska, svenska som andraspråk och matematik) samt. uppnåendemål för år 5 i alla ämnen.

Kursplanernas uppnåendemål för år 3 (svenska, svenska som andraspråk och matematik) samt. uppnåendemål för år 5 i alla ämnen. Kursplanernas uppnåendemål för år 3 (svenska, svenska som andraspråk och matematik) samt uppnåendemål för år 5 i alla ämnen (ur LPO 94) Mål att uppnå anger den miniminivå av kunskaper som alla elever skall

Läs mer

Grundskolans resultat

Grundskolans resultat Grundskolans resultat Innehåll: Resultat Falkenberg och riket över tid: Meritvärde, elever som når mål i alla ämnen, nationella prov, behöriga till gymnasiet. Sid 2 7. Resultat Falkenberg 2011: Meritvärde,

Läs mer

Lokal matematikplan för Ekenässkolan läsåret

Lokal matematikplan för Ekenässkolan läsåret STENUNGSUNDS KOMMUN Lokal matematikplan för Ekenässkolan läsåret 2016-2017 Ekenässkolans plan för förebyggande, upptäckande och åtgärdande insatser gällande matematikutveckling i skolår F-6 1 Lokal matematikplan

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2010-2011 för Gemla skola

Kvalitetsredovisning läsåret 2010-2011 för Gemla skola Kvalitetsredovisning läsåret 2010-2011 för Gemla skola Magnus Elmqvist 0470-416 43 magnus.elmqvist@vaxjo.se 1 Sammanfattning Under läsåret 2010-2011 har verksamheten på Gemla skola till stor del varit

Läs mer

Barn- och utbildning Maria Sjödahl Nilsson. Strandvägsskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret

Barn- och utbildning Maria Sjödahl Nilsson. Strandvägsskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret Barn- och utbildning Maria Sjödahl Nilsson Strandvägsskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2017-2018 Innehåll 1. Kunskapsuppdraget... 3 Mål... 3 Måluppfyllelse... 3 Åk.3... 3 Nationella prov i svenska

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Hammarnskolan Läsåret 2014/2015 2(6) Rektors reflektioner (analys av kunskapsresultaten) Fritidshem Under lå 14/15 fortsatte Fritids med sitt Utvecklingsområdet

Läs mer

Kommunal. Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Kommunal. Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Bergetskolan Gillevägen 1 79433 ORSA Tel Fax Huvudman Kommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Orsa 2034 Grundskola 44551665 http://wwworsase Skolbladet presenterar den valda

Läs mer

Lokal kursplan i matematik för Stehags rektorsområde

Lokal kursplan i matematik för Stehags rektorsområde Lokal kursplan i matematik för Stehags rektorsområde MÅL Att eleverna ska få möjligheter att tillgodogöra sig de matematiska kunskaper som krävs för att uppnå kursplanens mål. Att eleverna ges en varierande

Läs mer

Kommunal. Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Kommunal. Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Bergetskolan Gillevägen 1 79433 ORSA Tel Fax Huvudman Kommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Orsa 2034 Grundskola 44551665 http://wwworsase Skolbladet presenterar den valda

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING ÖSTRA-ÖSTRA STRÖ REKTORSOMRÅDE LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING ÖSTRA-ÖSTRA STRÖ REKTORSOMRÅDE LÄSÅR 1. Kunskaper I vårt rektorsområde har vi två skolor Nya Östra och Östra strö. På Nya Östra går 240 elever i åk F-6 elevunderlaget är mångkulturellt med ca 20 språk representerat. Gruppernas sammansättning

Läs mer

Provbetyg E Provbetyg D Provbetyg C Provbetyg B Provbetyg A. Totalpoäng Minst 37 poäng Minst 59 poäng Minst 77 poäng Minst 95 poäng Minst 106 poäng

Provbetyg E Provbetyg D Provbetyg C Provbetyg B Provbetyg A. Totalpoäng Minst 37 poäng Minst 59 poäng Minst 77 poäng Minst 95 poäng Minst 106 poäng Ämnesprovet i matematik i årskurs 6, 2015 Astrid Pettersson och Marie Thisted PRIM-gruppen, Stockholms universitet Inledning Konstruktionen av de nationella proven utgår från syftet med dessa, d.v.s. att

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Sammanställning av KAIF- Kartläggning i förskoleklass höstterminen 2010

Sammanställning av KAIF- Kartläggning i förskoleklass höstterminen 2010 Barn och Familj 2011-02-02 Sammanställning av KAIF- Kartläggning i förskoleklass höstterminen 2010 Kartläggning i förskolklass genomförs under höstterminens första hälft, under veckorna 36-39. Testen innehåller

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2014/15

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2014/15 nheten för utbildningsstatistik 1 (20) Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2014/15 I den här promemorian beskrivs s statistik om resultaten från de nationella proven i grundskolan.

Läs mer

Uppföljning av skolresultat för förskoleklass och grundskola läsår Dnr BUN15/

Uppföljning av skolresultat för förskoleklass och grundskola läsår Dnr BUN15/ Anna Maria Svensson Chef enheten kvalitet och administration anna-maria.svensson@ekero.se Uppföljning av skolresultat för förskoleklass och grundskola läsår 2014-2015 Dnr BUN15/153-611 Sammanfattning Statistiken

Läs mer

Matematik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Bedömningsanvisningar. Årskurs

Matematik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Bedömningsanvisningar. Årskurs Ämnesprov, läsår 2014/2015 Matematik Bedömningsanvisningar Årskurs 3 Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Ramkvilla skola. Läsåret 2012-2013

Kvalitetsredovisning. Ramkvilla skola. Läsåret 2012-2013 Kvalitetsredovisning Läsåret 2012-2013 Ort och datum: Vetlanda kommun 2013-09-16 Sara Carlsson Rektor Innehåll 1. Grundskolan...... 2 1.1 av kunskapsresultat......2 1.2 Områden som ska åtgärdas.......5

Läs mer

Bo skola 1 Matematikmål år F-3 Skriftligt omdöme/kunskapsinformation

Bo skola 1 Matematikmål år F-3 Skriftligt omdöme/kunskapsinformation Bo skola Matematikmål år - Namn: Strävansmål: Vi strävar efter att varje elev ska Utveckla goda baskunskaper i de fyra räknesätten Utvecklar en god förståelse för matematik och matematiska begrepp att

Läs mer

Addition, subtraktion, summa, differens, algebra, omgruppering, ental, tiotal, multiplikation, division, rimlighet, uppskatta

Addition, subtraktion, summa, differens, algebra, omgruppering, ental, tiotal, multiplikation, division, rimlighet, uppskatta LPP Matematik räknesätten År 2 Beskrivning av arbetet Addition och subtraktion 0 200 - med utelämnat tal - algebra - med omgruppering och tiotalsövergång Addition och subtraktion med hela 100-tal Se likheter

Läs mer

Kommun Kommunkod Skolform

Kommun Kommunkod Skolform Skolblad avseende Bjärehovskolan Lingvägen 17 23734 BJÄRRED Tel Fax http://wwwlommase/bjerehov Huvudman Kommun Kommun Kommunkod Skolform Lomma 1262 Grundskola Skolkod 126200503 Skolid 02061 Nedan presenteras

Läs mer

Nykroppa skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret Rektor Ing-Marie Jonsson

Nykroppa skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret Rektor Ing-Marie Jonsson Barn- och utbildning Nykroppa skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014 2015 Rektor Ing-Marie Jonsson Innehåll 1. Kunskapsuppdraget... 3 1.1 Mål... 3 1.2 Måluppfyllelse...

Läs mer

Ämnesprovet i matematik årskurs 3, 2017

Ämnesprovet i matematik årskurs 3, 2017 Ämnesprovet i matematik årskurs 3, 2017 PRIM-gruppen, Stockholms universitet Heléne Sandström Inledning Syftet med de nationella proven är att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och att ge underlag

Läs mer

Nordmarks skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret Rektor Leif Hansson

Nordmarks skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret Rektor Leif Hansson Barn- och utbildningsförvaltningen Nordmarks skola Nordmarks skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2016-2017 Rektor Leif Hansson Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse...

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning Läsåret 2012/2013 Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Innehåll 1. Kvalitetsutvecklingsplan Planering Uppföljning Utvärdering och utveckling Analys och rapport Kvalitetsredovisning

Läs mer

PM Delrapport om utbildningsresultat i grundskolan 2009

PM Delrapport om utbildningsresultat i grundskolan 2009 1(6) BUN 2009/0182 Delrapport om utbildningsresultat i grundskolan 2009 Rapporten grundar sig på 1. Mätning av elevers läsutveckling åk 1, 3 och 6 Elevernas läsutveckling mäts varje år på våren med hjälp

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING FRIDASROSKOLAN LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING FRIDASROSKOLAN LÄSÅR 1. Kunskaper Generellt sett ser vi att eleverna nått goda resultat. Nästan alla elever i årskurs 1 har nått kommunens läsmål. Dock är resultatet något sämre för årets ettor än för förra årets trots den

Läs mer

Rapport om utbildningsresultat i grundskolan 2009, samt genomsnittlig betygspoäng nationella program i gymnasieskolan 2008 och 2009

Rapport om utbildningsresultat i grundskolan 2009, samt genomsnittlig betygspoäng nationella program i gymnasieskolan 2008 och 2009 1(8) BUN 2009/0394 Rapport om utbildningsresultat i grundskolan 2009, samt genomsnittlig betygspoäng nationella program i gymnasieskolan 2008 och 2009 Rapporten grundar sig på 1. Mätning av elevers läsutveckling

Läs mer

Lokal studieplan matematik åk 1-3

Lokal studieplan matematik åk 1-3 Lokal studieplan matematik åk 1-3 Kunskaps område Taluppfat tning och tals användni ng Centralt Innehåll Kunskapskrav Moment Åk1 Moment Åk2 Moment Åk3 Naturliga tal och deras egenskaper samt hur talen

Läs mer

Delprov G: Skriftliga räknemetoder

Delprov G: Skriftliga räknemetoder Delprov G: Skriftliga räknemetoder Nedan finns instruktioner för genomförandet av Delprov G, som handlar om skriftliga räknemetoder. Eleverna ska arbeta individuellt med uppgifterna, och de ska inte ha

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Kärna skola Kärnavägen 8 44270 KÄRNA Tel http://wwwkungalvse Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Kungälv Kungälv 1482 Grundskola 77589196 Skolbladet

Läs mer

Resultatrapport 2014: Ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 3

Resultatrapport 2014: Ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 3 Barbro Hagberg-Persson, Provansavarig för ämnesprovet i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 3 Resultatrapport 2014: Ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 3 Från och med

Läs mer

Vi ska arbeta åldershomogent i matematik till hösten och kommer då att kunna planera undervisningen utifrån resultaten på de nationella proven.

Vi ska arbeta åldershomogent i matematik till hösten och kommer då att kunna planera undervisningen utifrån resultaten på de nationella proven. ESLÖVS KOMMUN Bilaga 4 Barn och Familj 2009-09-21 UTDRAG ur inlämnade analyser av resultat nationella ämnesproven skolår 5 våren 2009 Ölyckeskolan Svenska Vi kan konstatera att resultaten i stort motsvarade

Läs mer

Arbetsområde: Från pinnar till tal

Arbetsområde: Från pinnar till tal Arbetsområde: Från pinnar till tal Huvudsakligt ämne: Matematik, åk 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet matematik syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas:

Läs mer

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla förmågan att De matematiska förmågor

Läs mer

Nationella provet i matematik årskurs 3, 2018

Nationella provet i matematik årskurs 3, 2018 Nationella provet i matematik årskurs 3, 2018 PRIM-gruppen, Stockholms universitet Erica Aldenius, Heléne Sandström och Marie Thisted Inledning Syftet med de nationella proven är att stödja en likvärdig

Läs mer

!!! Lokal matematikplan för Ekenässkolan läsåret 2015-2016

!!! Lokal matematikplan för Ekenässkolan läsåret 2015-2016 Ekenässkolan 2015-09-08 STENUNGSUNDS KOMMUN Lokal matematikplan för Ekenässkolan läsåret 2015-2016 Ekenässkolans plan för förebyggande, upptäckande och åtgärdande insatser gällande matematikutveckling

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Bergaskolan Gamla Landsvägen 16 19630 KUNGSÄNGEN Tel http://wwwupplands-brose/barn-och-utbildning/barn-ochunga-6-16-ar/kommunala-skolor/bergaskolanhtml Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun

Läs mer

Kvalitetsrapport Hagabackens skola

Kvalitetsrapport Hagabackens skola 2016-06-02 Kvalitetsrapport 2015-2016 Hagabackens skola 1 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Påstående: Årets res. Årets res. Förra året Förra året inte alls/ ganska dåligt % ganska bra/

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Höredaskolan 2012/2013 Eksjö kommun

KVALITETSREDOVISNING Höredaskolan 2012/2013 Eksjö kommun KVALITETSREDOVISNING Höredaskolan 2012/2013 Eksjö kommun Systematiskt kvalitetsarbete En arbetsprocess som gör kvalitet och likvärdighet synlig och där utgångspunkten alltid är densamma, att identifiera

Läs mer

Matematik. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret

Matematik. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret Balderskolan, Uppsala musikklasser 2009 Matematik Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret läsa och skriva tal inom talområdet 0 10 000 räkna de fyra räknesätten med olika metoder

Läs mer

Ämnesprovet i matematik i årskurs 6, 2016/2017

Ämnesprovet i matematik i årskurs 6, 2016/2017 Anette Nydahl och Inger Ridderlind PRIM-gruppen, Stockholms universitet Inledning I denna rapport redovisas resultat från PRIM-gruppens insamling av lärarnas svar på en enkät och elevernas resultat från

Läs mer

Kvalitetsrapport Rockhammars skola och fritidshem

Kvalitetsrapport Rockhammars skola och fritidshem Kvalitetsrapport Rockhammars skola och fritidshem Läsåret 2017 2018 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 2.1 Kunskaper, bedömning och betyg... 4 3. Enhetens prioriteringar i kvalitetsarbetet...

Läs mer

Nordmarks skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret Rektor Maria Sjödahl Nilsson

Nordmarks skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret Rektor Maria Sjödahl Nilsson Barn- och utbildningsförvaltningen Nordmarks skola Nordmarks skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014-2015 Rektor Maria Sjödahl Nilsson Innehåll 1. Kunskapsuppdraget... 3

Läs mer