Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år"

Transkript

1 Yrkande (S) Kommunstyrelsen Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Frågan om situationen för de ensamkommande som blir vuxna, och därmed övergår till Migrationsverkets ansvar, är ytterst angelägen. För många ensamkommande blir övergången till vuxenlivet svår eftersom man måste flytta från boenden och sociala miljöer som man vant sig vid. Det är mycket viktigt vi fortsätter arbeta för göra den övergången så hänsynsfull och bra som möjligt, där har både staden och Migrationsverket ett stort ansvar. Flera av de åtgärder som föreslås i yrkandet är redan beslutade om. Bland annat har Social resursnämnd redan fat beslut om tillsätta en samordnare för samverkan med ideell sektor och en dialog med Migrationsverket kring tillskapa fler platser på anläggningsboenden i närheten av Göteborg har redan upprättats. Andra förslag är inte genomförbara eller bryter mot de riktlinjer som stadens beslutat om i frågan. Vi avstyrker därför yrkandet i sin helhet. Kommunstyrelsen föreslås besluta: avslå yrkandet från MP och V.

2 Göteborg den 17 mars 2017 Yrkande (KD) (L) (M) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om ensamkommande som fyller eller skrivs upp till 18 år Kommunstyrelsen föreslås besluta Att avslå yrkandet från (V) och (MP). Att uppdra åt Stadsledningskontoret samverka med Migrationsverket och andra berörda aktörer för inom ramen för gällande ansvarsfördelning möjliggöra boende i närheten av etablerade sociala nätverk. Att staden aktivt arbetar för asylsökande som fyllt arton eller bedömts äldre har möjlighet upprätthålla kontakt med befintliga nätverk såsom godemän/stödpersoner. ÄRENDET Krig, förföljelse eller bristande framtidstro gör många ensamkommande barn och unga söker sig till Sverige och Europa. Framförallt Sverige har tagit emot många ensamkommande. Alla får inte stanna, men alla ska tas emot på ett så bra och tryggt sätt som möjligt. Att fly till ett främmande land är aldrig lätt, och särskilt svårt är det för de som flyr utan sina föräldrar eller andra anhöriga. Samhället har ett särskilt ansvar för dessa individer. Det handlar om en bra skola som ger framtidsmöjligheter och hjälp komma ut i arbetslivet, men också information om svenska lagar och om jämställdhet mellan killar och tjejer. Den rödgröna regeringen har visat sig handfallna i förtydliga ansvar och skapa goda förutsättningar för de asylsökande som är under arton eller fyllt arton. Detta gäller särskilt boendesituationen. (V) och (MP) har i ett yrkande till Kommunstyrelsen föreslagit flera åtgärder avseende ensamkommande barn och unga vuxna som fyller 18 år eller bedöms vara äldre. Förslagen innebär bl a kommunen övertar ansvar och arbetsuppgifter som Migrationsverket ska svara för. Bakgrunden är ansvarsfördelningen mellan kommunerna och Migrationsverket för denna grupp är eller upplevs oklar och människor därför riskerar hamna mellan stolarna med både mänskligt lidande och sämre integration som följd. Problematiken ligger i hur ansvarsfördelningen mellan staten och kommunerna utformats. För övriga flyktingar, vuxna och familjer, har funnits en tydlig uppdelning. Staten har haft ansvar för flyktingars boende och uppehälle under asylprocessen och kommunerna har tagit över när personerna fått uppehållstillstånd. I fallen för ensamkommande kan tiden från ungdom till myndig vara en stor förändring. Vi är medvetna om Migrationsverket försöker hitta ett boende nära den redan etablerade kontakten, men det är tydligt regeringen har misslyckats med säkerställa boende för denna grupp, särskilt i Göteborg. Till det kommer en svår bostadsbrist i Göteborg till följd av många år med otillräckligt byggande under rödgrön kommunledning.

3 Staden ska inte överta Migrationsverkets ansvar eller arbetsuppgifter, men ska så långt som möjligt underlätta för Migrationsverket fullgöra sina uppgifter på ett bra sätt. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har nyligen i politisk enighet antagit en agenda för integration och har uppvaktat regeringen om bl.a. ansvarsfördelningen för integration av barn och unga. Migrationsverket har nyligen fat beslut om avvakta i ärenden där de är osäkra på om personen är minderårig eller vuxen och medicinsk åldersbedömning kan bli aktuell. Orsaken är Migrationsverket vill ge dessa personer möjlighet genomgå medicinsk åldersbedömning genom Rättsmedicinalverkets försorg. Rättsmedicinalverket fick våren 2016 uppdraget genomföra medicinska åldersbedömningar från regeringen och ska nu ha börjat med det. För de personer som redan har fått beslut med beskedet åldern har blivit ändrad, finns möjligheten överklaga till migrationsdomstolen. Dit kan den klagande lämna in ny bevisning som gör sannolikt man är minderårig. Både anställda och frivilliga har gjort stora insatser för ge unga ensamkommande ett så bra mottagande som möjligt. Civilsamhället har under hela processen varit en oerhört viktig del, genom agera snabbt och se var behoven är störst. Även fortsättningsvis kommer civilsamhället fylla en viktig funktion. De asylsökande som idag finns i Göteborg, har börjat skolan här och har skapat relationer ska i så hög utsträckning som möjligt få fullgöra sin skolgång utan väntetid. De som på grund av sin ålder omplaceras till Migrationsverkets boenden, ska ha en trygg och värdig övergång.

4 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om yrkande från V och MP angående så kallade ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Sverigedemokraterna anser vänsterns och miljöpartiets yrkande är uppseendeväckande. Man ger flera uppdrag till olika nämnder i Göteborg. Uppdragen handlar bland annat om fler beondealternativ, forts skolgång och stadsdelsnämnderna ska göra egna åldersbedömningar. Allt detta skapar massor med merarbete för förvaltningarna. Är det något de inte behöver så är det just merarbete. Migrationsverket gör utredningar om dessa asylsökande. Kommer man fram till åldersuppskrivning och avslag på asylansökan måste det gälla. Kommunerna ska då inte göra egna utredningar. Beslutas det om utvisning ska det verkställas. Det var migrationsverket mycket tydligt med när deras representant hade dragning om ämnet i kommunstyrelsen nyligen. Det borde miljöpartiet och vänsterpartiet vara medvetna om. Till sist är det anmärkningsvärt miljöpartiet i Göteborg går emot sin egen regering i denna viktiga fråga.

5 Yrkande V och MP Kommunstyrelsen Nytt ärende Yrkande om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Vi anser alla ensamkommande ungdomar som inte fullföljt sin skolgång i Göteborg skall kunna göra det, för skapa grundläggande förutsättningar för den enskildes framtid och mindre social oro i samhället. Om skolgång och boende finns på annat håll i närområdet utan väntetid kan det accepteras men sannolikt behöver de erbjudas boende i Göteborg av kommunen. Det viktiga är trygghet och utbildning. Det går i princip dela in de ensamkommande i tre grupper: 1) Ensamkommande som uppgett/bedömts vara under 18 och där Migrationsverket skriver upp åldern under pågående asylprocess. 2) Den som fyller 18 år eller som blir uppskriven till 18 vid beslut om TUT (eller PUT). 3) Den som får sin ålder uppskriven till över 18 år i samband med ett negativt asylbeslut, men som ej vunnit laga kraft. Grupp 1 ska inte längre förekomma, men i de fall det fortfarande förekommer rekommenderar vi stadsdelsnämnderna göra en egen bedömning. Grupp 2 är problematisk eftersom regelverken skär sig drastiskt mot hur vi behandlar övriga ungdomar i övre tonåren. För andra ungdomar har vårdnadshavarna ansvaret tills dess de går ut gymnasiet. De konsekvenser som följer av bli omplacerad till annan ort när man väl landat och påbörjat studier etc. är inte bra vare sig för ungdomen eller för samhället i stort. Dialog behöver föras med Migrationsverket för skaffa fler boendeplatser för målgruppen i Göteborg. Det är dock inte en tillgänglig lösning i dagsläget.

6 När det gäller grupp 3 är det mer komplicerat, men även dessa ungdomar bör vi understödja på de sätt vi kan. Så länge beslutet inte vunnit laga kraft så finns det möjlighet detta är framtida samhällsmedborgare som vi bör hjälpa till den bästa start i Sverige som möjligt. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta uppdra åt stadsdelsnämnderna i de fall det fortfarande förekommer åldersuppskrivning under pågående asylprocess låta ungdomarna fortsätta sin skolgång och bo kvar i närmiljön till dess beslutet har vunnit laga kraft. uppdra åt stadsdelsnämnderna för det fall en person i Migrationsverkets beslut om avvisning, i samband med prövning av uppehållstillstånd, skrivs upp i ålder och i och med det inte bedöms som ensamkommande barn, säkerställa förvaltningarna lägger åldersuppskrivningen till grund för handläggning först när ett lagakraftvunnet beslut föreligger. uppdra åt stadsdelsnämnderna låta ungdomar som blivit uppskrivna i ålder i samband med avslag på asylansökan får bo kvar på sina nuvarande boenden samt fortsätta sin skolgång tills beslutet vunnit laga kraft. uppdra åt stadsdelarna i alla ovanstående fall göra egna bedömningar och i de fall ungdomarna anses vara klart över 18 år så ska överföringen till Migrationsverket ske. uppdra åt stadsdelsnämnderna låta ungdomar med tillfälligt uppehållstillstånd som fyller 18 år får bo kvar i kommunen och fortsätta sin skolgång till dess ett värdigt alternativ kan erbjudas.

7 uppdra åt stadsdelsnämnderna aktivt arbeta för utveckla fler boendealternativ för de ensamkommande ungdomar som har ringa vård- eller omsorgsbehov. uppdra åt överförmyndarnämnden låta ungdomar som skrivs upp till över 18 år i samband med avslagsbeslut få behålla en god man till dess det finns ett lagakraftvunnet beslut. uppdra åt social resursnämnd inleda en fördjupad samverkan med de frivilligorganisationer som arbetar med få fram boenden och sysselsättning för ensamkommande barn utan stadigvarande boende. uppdra åt kommunstyrelsen inleda en dialog med migrationsverket för möjliggöra ungdomarna kan bo kvar i Göteborg, exempelvis genom migrationsverket skapar fler anläggningsboenden i Göteborg eller migrationsverket kan anvisa dessa ungdomar enligt bosättningslagen direkt till den kommun de bott i innan åldersuppskrivningen/18-årsdagen.

Ensamkommande barn som fyller 18 år innan de fått beslut om uppehållstillstånd

Ensamkommande barn som fyller 18 år innan de fått beslut om uppehållstillstånd Dnr 9017/298.109 Ensamkommande barn som fyller 18 år innan de fått beslut om uppehållstillstånd Varför ett kommunbidrag? På grund av det stora antalet asylsökande barn som kom under 2015 så har många fått

Läs mer

Riktlinjer vid åldersuppskrivning av ensamkommande barn

Riktlinjer vid åldersuppskrivning av ensamkommande barn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2017.17 Datum: 2017-03-07 Planeringssekreterare Elin Sundberg E-post: elin.sundberg@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 2017-10-09, reviderad Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt

Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt 2016-10-19 Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt Bakgrund Migrationsverket är beslutande myndighet i asylprocessen.

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Klockan :10, Huangshan, Kommunhuset

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Klockan :10, Huangshan, Kommunhuset Kommunstyrelsen 2017-10-17 1 Tid och plats Klockan 08.00-08:10, Huangshan, Kommunhuset Beslutande Fredrik Nelander (S), ordf. Bengt-Åke Svensson (S) Carl-Uno Olsson (S), tjg ers. Peter Persson (S), tjg

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen

Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen 2017-02-01 1 (7) Dnr :BON2017/35-1 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Jennica Johansson Verksamhetschef Bildnings- och omsorgsnämnden Åldersuppskrivning av ungdomar under asylprocessen Förslag till beslut

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn PM 2017-06-14 Avdelningen för juridik Emilia Danielsson Mia Hemmestad Eva von Schéele Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn Allmänt om åldersbedömningar Frågan om en ensamkommande asylsökande

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 276 GÄLLER FRÅN OCH

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

Socialnämnden Dnr: SN 2017/ Mottagare. Socialnämnden

Socialnämnden Dnr: SN 2017/ Mottagare. Socialnämnden Socialnämnden Handläggare Per Ekman per.ekman@vanersborgs.se 0521-72 17 56 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2017-03-23 Mottagare Socialnämnden Dnr: SN 2017/15 Svar på återremiss i ärendet angående konsekvensbeskrivning

Läs mer

Svar på remiss angående utkast till lagrådsremiss om Ny möjlighet till uppehållstillstånd Dnr:KS2018/167

Svar på remiss angående utkast till lagrådsremiss om Ny möjlighet till uppehållstillstånd Dnr:KS2018/167 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-40/2018 Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Gunilla Olofsson Veronica Wolgast 08-50825605, 50825081 Till Kommunstyrelsen

Läs mer

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-08-21 Diarienummer SCN-2017-0339 Socialnämnden Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 1 Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 Många av RFS medlemmar hör av sig till kansliet för att få hjälp med att ge bra stöd till de ensamkommande barn som de är gode män och särskilt

Läs mer

Ärende 12. Hantering av ensamkommande som fyller 18 år

Ärende 12. Hantering av ensamkommande som fyller 18 år Ärende 12 Hantering av ensamkommande som fyller 18 år Tjänsteskrivelse 1 (4) 2018-01-14 KS 2017.0473 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Karin Björkman Kommunstyrelsen Hantering av ensamkommande

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Boende med anledning av nya gymnasielagen

Boende med anledning av nya gymnasielagen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-06-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00422-1.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Ansökan om bidrag till Drömhotellet

Ansökan om bidrag till Drömhotellet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2018-04-16 SN 2017/0541.02.04 0480-450000 Ansökan om bidrag till Drömhotellet Förslag till beslut beslutar att betala ut 100 000 kronor

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Förbättra situationen för ensamkommande ungdomar

Förbättra situationen för ensamkommande ungdomar Enskild motion MP1603 Motion till riksdagen 2018/19:2300 av Maria Ferm m.fl. (MP) Förbättra situationen för ensamkommande ungdomar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Socialnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Handläggare susanne.aronsson@vanersborg.se 0521-72 25 89 Mottagare Socialnämnden Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Yttrande över promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37).

Yttrande över promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37). Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37). Justitiedepartementet har lämnat promemorian Åldersbestämning tidigare i asylprocessen

Läs mer

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-01-15 Handläggare Veronica Wolgast Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2018-01-31 Projekt samordning alternativa

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Socialnämnden hänvisar till detta tjänsteutlåtande som svar på skrivelserna.

Förvaltningens förslag till beslut Socialnämnden hänvisar till detta tjänsteutlåtande som svar på skrivelserna. Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-03-21 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08-508 25 605 Till Socialnämnden 2017-04-18 Svar på skrivelsen

Läs mer

Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder

Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Göteborg 2016-02-09 Yttrande (L) Kommunstyrelsen 2016-02-10 Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Inledningsvis

Läs mer

Riktlinje för placering av asylsökande ensamkommande som fyller 18 år

Riktlinje för placering av asylsökande ensamkommande som fyller 18 år TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-05 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00511-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinje för

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-10-26 108 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga SOC 2017/249 Beslut 1. ställer sig bakom förvaltningens förslag om att det tillfälliga kommunbidraget ska tillkomma

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (3)

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (3) Kommunstyrelsen 2018-04-10 1 (3) 47 Medborgarförslag om ensamkommande tonåringars asylprocess (KS/2017:198) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Ge socialnämnden i uppdrag att använda det

Läs mer

Överförmyndare. Anmälan. Utredning. Bakgrund. (Dnr )

Överförmyndare. Anmälan. Utredning. Bakgrund. (Dnr ) 2017/18 JO1 Överförmyndare Överförmyndarnämnden ska göra en självständig bedömning av ett ensamkommande barns ålder vid prövningen av om ett godmanskap för barnet ska upphöra (Dnr 6894-2016) Beslutet i

Läs mer

KS 14 10 SEPTEMBER 2014

KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2014-08-29 Diarienummer KSN-2014-1045 Kommunstyrelsen Mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn 2014 Förslag

Läs mer

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl ( )

Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl ( ) Beslutsförslag 1 (7) Humanistiska nämnden Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl (170701-180630) Välfärdsförvaltningens förslag till

Läs mer

Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens unga

Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens unga Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-11-29 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2018-12-11 Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens

Läs mer

Presentation från Mottagningsenheten, Migrationsverket

Presentation från Mottagningsenheten, Migrationsverket Presentation från Mottagningsenheten, Migrationsverket Sara Younis Carl Andalen 8 februari 2018 Migrationsverket Asylprövningsenhet - Utreder och prövar rätten till asyl enligt Utlänningslagen Mottagningsenhet

Läs mer

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt invånare

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt invånare Skarpnäcks stadsdelsförvaltning 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt 46 000 invånare Ensamkommande flyktingbarn Med ensamkommande flyktingbarn menas en person under 18 år och som

Läs mer

Att bli 18 år i den svenska asylprocessen. En handbok

Att bli 18 år i den svenska asylprocessen. En handbok Att bli 18 år i den svenska asylprocessen - En handbok Att bli 18 år i den svenska asylprocessen - en handbok Om Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Läs mer

Mottagandet av asylsökande och flyktingar

Mottagandet av asylsökande och flyktingar Mottagandet av asylsökande och flyktingar Sveriges Kommuner och Landsting Sektionen för arbetsmarknad Mia Hemmestad 22 september 2016 Åtgärder för att minska inflödet av asylsökande November 2015 utökade

Läs mer

Mottagandet under asylprocessen

Mottagandet under asylprocessen Mottagandet under asylprocessen För många asylsökande som lyckas ta sig till Sverige innebär det slutmålet på en vanligtvis lång och svår resa. Samtidigt är det början på något nytt, på det liv man bestämt

Läs mer

Vad har vi konkret dragit ner på för att klara oss med lägre statliga ersättningsnivåer?

Vad har vi konkret dragit ner på för att klara oss med lägre statliga ersättningsnivåer? 20171130 Frågor till socialnämnden Vi har fått till oss berättelser, både från de ensamkommande ungdomarna själva och från personal på stödboenden, om oro för den situation som råder idag och farhågor

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Kommittédirektiv Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn Dir. 2011:9 Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över bestämmelsen

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Medicinsk åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn Motion (2016:31) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Medicinsk åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn Motion (2016:31) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2016: RVI (Dnr 106-513/2016) Medicinsk åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn Motion (2016:31) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Umeå på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Stockholm den [ ] november 2016 ASF_MATTER_ID. Till Justitiedepartementet. Ju2016/06572/L7

Stockholm den [ ] november 2016 ASF_MATTER_ID. Till Justitiedepartementet. Ju2016/06572/L7 ASF_MATTER_ID Stockholm den [ ] november 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/06572/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 september 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Nya omständigheter och verkställighetshinder

Nya omständigheter och verkställighetshinder Svensk migrationsrätt JUFN21 Nya omständigheter och verkställighetshinder Kort om avvisning och utvisning I 8 kap. UtlL 8 kap. 16 - Avslås eller avvisas en ansökan om uppehållstillstånd eller återkallas

Läs mer

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Ärende 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Lena Bergström Socialkontoret lena.bergstrom@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning 2017-10-25

Läs mer

170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306)

170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) 2016-11-14 170 Svar på remiss av departementspromemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Ds 2016:37 (KS/2016:306) Sammanfattning Justitiedepartementet

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 Genom Palle Nielsen, Laholms kommun 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

April Information om ensamkommande barn

April Information om ensamkommande barn April 2017 Information om ensamkommande barn Asylsökande ensamkommande barn 2000 200 2004, 388 barn 2005, 398 barn 2006, 816 barn 2007, 1264 barn 2008, 1510 barn 2009, 2250 barn 2010, 2393 barn 2011, 2657

Läs mer

Ensamkommande barn och unga, konsekvensbeskrivning och tidplan, anpassning av kostnader

Ensamkommande barn och unga, konsekvensbeskrivning och tidplan, anpassning av kostnader SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(1) Sammanträdesdatum 2017-11-22 Socialnämndens arbetsutskott 271 Dnr 2017-000169 Ensamkommande barn och unga, konsekvensbeskrivning och tidplan, anpassning av kostnader Socialnämndens

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-03-30 Diarienummer AMN-2015-0227 Arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Uppsala på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande

Ett ordnat mottagande - gemensamt ansvar för snabb etablering eller återvändande Utbildningsförvaltningen Avdelningen för stöd kring lärande och elevhälsa Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-4344/2018 Sida 1 (6) 2018-07-27 Handläggare Malin Boman Telefon: 076-123 34 89 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m.

Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m. Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m. Mia Hemmestad Kristina Söderberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Elevers olika status Asylsökande och tillståndssökande Tidsbegränsat

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga

Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga 2017-10-11 Det här är Svenska Röda Korsets ståndpunkter om Ensamkommande barn och unga. Dokumentet beskriver SRK:s ståndpunkt i en av flera

Läs mer

God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol

God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol Linköping torsdag d. 16 feb. 2017 Lars I. Magnusson, rådman tillika ämnesansvarig i migrationsrätt Domstolsakademin 1 Disposition I. Aspekter på uppdraget

Läs mer

Ankomst till Sverige (1 av 2)

Ankomst till Sverige (1 av 2) Ankomst till Sverige (1 av 2) Asylprocesskartan Varför ska vi träffas och prata om asylprocessen? Har barnet förstått hur kartan ska användas? Upplägg Hur många gånger kommer vi att träffas? Vilka personer

Läs mer

Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande

Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande SFS 1994:137 Källa: Rixlex Utfärdad: 1994-03-30 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:323 Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. [Fakta & Historik] Allmänna bestämmelser 1 I denna lag ges bestämmelser

Läs mer

Rutiner för asylsökande i Sunne kommun som uppnår myndighetsålder KS2017/669/03

Rutiner för asylsökande i Sunne kommun som uppnår myndighetsålder KS2017/669/03 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2018-06-12 1 (2) Kommunstyrelsen Rutiner för asylsökande i Sunne kommun som uppnår myndighetsålder KS2017/669/03 Förslag till beslut Sunne kommun beslutar att förlänga den tidsbegränsade

Läs mer

BESLUT. Ärendet Ansökan om överflyttning av ärende från Malmö stad till Trelleborgs kommun

BESLUT. Ärendet Ansökan om överflyttning av ärende från Malmö stad till Trelleborgs kommun BESLUT inspektionen för vård och omsorg 2014-03-14 Dnr 8.7.4-44536/2013 1(4) Avdelning mitt Solveig Segerholm SoIveig.Segerholm@ivo.se Sökande Malmö stad Stadsområdesnämnd Söder 205 80 Malmö Motpart Trelleborgs

Läs mer

Yttrande över stadsrevisionens rapport "Ensamkommande flyktingbarn (10/2013)

Yttrande över stadsrevisionens rapport Ensamkommande flyktingbarn (10/2013) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08 508 25 605 Yttrande över stadsrevisionens rapport "Ensamkommande

Läs mer

Rättsavdelningen SR 63/2016

Rättsavdelningen SR 63/2016 Bfd22 141107 1 (10) Rättsavdelningen 2016-12-29 SR 63/2016 Rättsligt ställningstagande angående upphörande av rätten till bistånd enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl., LMA för utlänningar

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Rätten att söka skydd

Rätten att söka skydd Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2974 av Johanna Jönsson m.fl. (C) Rätten att söka skydd Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att värna rätten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utlänningsförordningen (2006:97); SFS 2009:1549 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 17 december 2009. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Svenska Röda Korsets yttrande över Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37)

Svenska Röda Korsets yttrande över Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) Stockholm, 2016-11-23 Ju2016/06572/L7 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Svenska Röda Korsets yttrande över Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) Svenska Röda Korset

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på. gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7).

Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på. gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7). Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-05-31 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-06-16 Nyanlända

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Luleå på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Asylsökande ensamkommande barn som fyller 18 år

Asylsökande ensamkommande barn som fyller 18 år Social- och omsorgskontoret PM 2017-11-29 Asylsökande ensamkommande barn som fyller 18 år Lisa Mattsson Strateg Stab Telefon (direkt): 08-5230 3422 E-post: lisa.mattsson@sodertalje.se 2 (9) Innehållsförteckning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101 kl. 17:00-17:50 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Jan Åke Johansson (S) (ordförande) Ulla Nilmander Jensen (L)

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år PM 2017:160 RI (Dnr 156-1218/2017) Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Socialnämnden uppmanas att fatta

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Stadshuset, lokal Kasen, kl 13 :30-14:45

Socialnämndens arbetsutskott Stadshuset, lokal Kasen, kl 13 :30-14:45 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Stadshuset, lokal Kasen, kl 13 :30-14:45 Stefan Skoglund (S), ordförande Lars-Olof Laxrot (V), l :e vice ordförande Elving Andersson (C), 2:e vice ordförande Said Olsson

Läs mer

KF SEPT Nr 121. Mottagande av vissa nyanlända KSN

KF SEPT Nr 121. Mottagande av vissa nyanlända KSN KF 121 29 SEPT 2014 Nr 121. Mottagande av vissa nyanlända flyktingar och ensamkommande barn 2014 KSN-2014-1045 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn

Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn Rapportsammandrag Stadsrevisionen 7 oktober 2015 Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn Bakgrund Ensamkommande barn är personer under 18 år som kommer till Sverige utan vårdnadshavare. Under

Läs mer

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2017-04-10 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Stärka integrationspakt och obligatorisk

Läs mer

Yttrande angående yrkande angående inrättande av ett Skärgårdsråd under Kommunstyrelsen

Yttrande angående yrkande angående inrättande av ett Skärgårdsråd under Kommunstyrelsen Yttrande (D) 12 mars 2019 Yttrande angående yrkande angående inrättande av ett Skärgårdsråd under Yttrandet Alliansen och Socialdemokraterna föreslår i ett gemensamt yrkande att Demokraternas förslag om

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 11 juni 2018 följande dom (mål nr och ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 11 juni 2018 följande dom (mål nr och ). HFD 2018 ref. 39 Rätten till bistånd enligt socialtjänstlagen för en utlänning som inte har uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige men som genomgår rättspsykiatrisk vård här kan inte begränsas

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Växjö på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Rätten till en utbildning som utvecklar individens fulla potential?

Rätten till en utbildning som utvecklar individens fulla potential? Rätten till en utbildning som utvecklar individens fulla potential? Nyanlända ungdomars erfarenheter kopplade till möjligheter för lärande 27 februari 2017 Presenterar gör: Hanna, Elisabeth, Lana, Love,

Läs mer

Plan för anpassning av verksamheten riktad till ensamkommande barn och unga

Plan för anpassning av verksamheten riktad till ensamkommande barn och unga Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-11 Diarienummer 0841/16 Enheten för ensamkommande barn Marie Larsson Telefon 031-367 90 16 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Plan för anpassning av verksamheten

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

Yttrande över lagrådsremiss, Uppehållstillstånd för studier på gymnasialnivå (Ju2016/08546/L7)

Yttrande över lagrådsremiss, Uppehållstillstånd för studier på gymnasialnivå (Ju2016/08546/L7) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över lagrådsremiss, Uppehållstillstånd för studier på gymnasialnivå (Ju2016/08546/L7) är positiv till de grundläggande intentionerna i remitterad lagrådsremiss.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Överförmyndarnämnden Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101 kl. 17:00-17:50 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Jan Åke Johansson (S) (ordförande) Ulla Nilmander Jensen (L) (vice ordförande) Maka Achalbedachvili

Läs mer

Departementspromemoria Ändringar i fråga om sysselsättning för asylsökande och kommunplacering av ensamkommande barn (Ds 2016:21)

Departementspromemoria Ändringar i fråga om sysselsättning för asylsökande och kommunplacering av ensamkommande barn (Ds 2016:21) Dnr 851-4734-2016 1 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM a.registrator@regeringskansliet.se Departementspromemoria Ändringar i fråga om sysselsättning för asylsökande och kommunplacering av ensamkommande

Läs mer

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Uddevalla på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3616-13 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen, dom den 25 april 2013 i mål

Läs mer

Medborgarförslag om att stoppa utflyttningen av asylsökande ensamkommande barn som fylller

Medborgarförslag om att stoppa utflyttningen av asylsökande ensamkommande barn som fylller TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2017-11-10 SN 2017/0541.02.04 0480-450000 Socialnämnden Medborgarförslag om att stoppa utflyttningen av asylsökande ensamkommande barn som

Läs mer

Reviderad överenskommelse mellan Migrationsverket och Eskilstuna kommun om mottagande av asylsökande barn utan legal vårdnadshavare i Sverige

Reviderad överenskommelse mellan Migrationsverket och Eskilstuna kommun om mottagande av asylsökande barn utan legal vårdnadshavare i Sverige Kommunstyrelsen 2016-01-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:587 Sara Molander 016-710 25 16 1 (2) Kommunstyrelsen Reviderad överenskommelse mellan Migrationsverket och Eskilstuna

Läs mer