Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige"

Transkript

1 Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet att gå en kurs i Datorprogrammering Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den av Lars Hansson, Jörgen Fogelklou och Staffan Levinsson väckta motionen avslås med hänvisning till SDN Örgryte-Härlandas yttrande. Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: ---- Daniel Bernmar (V) och Jonas Ransgård (M) yrkade att motionen skulle avstyrkas med hänvisning till SDN Örgryte-Härlandas yttrande. Lars Hansson (SD) yrkade att motionen skulle tillstyrkas. Vid omröstning röstade Mariya Voyvodova (S), Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Maria Rydén (M), Martin Wannholt och ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) för bifall till Daniel Bernmar m fl yrkande. Lars Hansson (SD) röstade bifall till eget yrkande. Kommunstyrelsen beslutade med tolv röster mot en att bifalla Daniel Bernmar m fl yrkande. Lars Hansson (SD) reserverade sig mot beslutet. Göteborg den 24 augusti 2016 Göteborgs kommunstyrelse Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson 1(1)

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0385/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Raija Häljfors Telefon E-post: Motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD) och Staffan Levinsson (SD), om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborgs Stad ska ges möjlighet att gå en kurs i datorprogrammering Motionen Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige beslutar att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda möjligheterna att införa Grundkurs i Datorprogrammering till alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborgs Stad. Ett av skolans grunduppdrag är att förbereda våra barn för att leva och verka i samhället istället för att sitta fast i arbetslöshet och utanförskap. Motionären menar att bristen på programmerare blir allt större i Sverige, och att många av Sveriges ledande IT företag har svårt att hitta duktiga programmerare, samtidigt som EU-kommissionen varnar för att Europa år 2020 kommer att sakna en miljon programmerare. Remissinstanser Motionens remissinstanser och yttranden redovisas i nedanstående tabell. Remissinstanser Beslut Kommentar SDN Örgryte Härlanda Avstyrker Tjänsteutlåtande som eget yttrande SDN Västra Göteborg Avstyrker Tjänsteutlåtande som eget yttrande Utbildningsnämnden Avstyrker Ekonomiska konsekvenser Regeringen fattade hösten 2015 beslut om att uppdra åt Statens Skolverk att föreslå nationella it-strategier för skolväsendet. Skolverket lämnade den 4 april 2016 ett förslag till regeringen på nationella strategier för skolans digitalisering, samt förslag på förändring i läroplaner och kursplaner för förskola, förskoleklass, fritidshem och den obligatoriska skolan. Digitaliseringen ska bidra till att verksamheterna förbättras och effektiviseras. De ekonomiska konsekvenserna är svåra att beräkna innan regeringen fattat beslut om en nationell it-strategi för skolans digitalisering. Strategin kommer att gälla om regeringen fattar beslut om den. 1(13)

3 Barnperspektivet I enlighet med skollagen ska utbildning vara likvärdig oavsett var i landet den anordnas. I läroplanen för grundskola, förskoleklass och fritidshem 2011 (Lgr 11) framgår det att skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola ska kunna använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. Som skäl till regeringens beslut att ge Statens skolverk i uppdrag att ta fram it-strategier för skolväsendet hänvisas till Digitaliseringskommissionens delbetänkande (SOU 2014:13) som framförde att programmering som ett tydligt inslag i grundskolan kan ge elever grundläggande kunskaper för att hantera en digital vardag och digitala verktyg, träna logiskt tänkande och väcka intresse för tekniska frågor. Jämställdhetsperspektivet Alla barn och elever ska ha en likvärdig möjlighet att utveckla en digital kompetens. Genom att i en nationell it-strategi förtydliga och förstärka programmering som ett inslag i undervisningen kan pojkar och flickor i tidig ålder utveckla ett intresse för tekniska frågor. Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Det är i sammanhanget viktigt att lyfta fram och involvera de initiativ inom programmering som redan genomförs på förskolor och skolor i Göteborg. Göteborgs Stad har bland annat genom Center för Skolutveckling startat ett utvecklingsarbete tillsammans med andra skolhuvudmän i Sverige, där målet är att utveckla digital kompetens och lärande inom programmering. Satsningen är ett koncept för utveckling av programmering och Makerspace (en miljö som uppmuntrar till delning av kunskap, verktyg och idéer). Projektet har samlat deltagare från över 20 skolhuvudmän, lärarutbildningar, företag och institutioner. Bilagor 1. Motionen 2. SDN Örgryte-Härlanda 3. SDN Västra Göteborg 4. Utbildningsnämnden Stadsledningskontoret Raija Häljfors Administratör/utredare Carina Krantz Rönnqvist Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(13)

4 Motionen Bilaga 1 Handling 2016 nr 10 Motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet att gå en kurs i Datorprogrammering Ett av skolans grunduppdrag är att förbereda våra barn för att leva och verka i samhället de växer upp i. Misslyckandet är uppenbart när hundratusentals svenska unga inte verkar i samhället utan istället sitter fast i arbetslöshet och utanförskap. Samtidigt blir bristen på programmerare allt större i Sverige. Många av Sveriges ledande it-företag har svårt att hitta duktiga programmerare. EU-kommissionen varnar för att Europa år 2020 kommer att sakna 1 miljon programmerare. Vissa länder, som England och Estland tar detta på allvar och har gjort programmering till ett ämne i grundskolan. Sveriges regeringar har inte under de senaste nio åren, varken under Reinfeldt eller Löfvén, orkat engagera sig i en sådan angelägen reform av läroplanen. Vi tycker att det är viktigt att vi i Göteborg satsar på en introduktion för att väcka intresse för programmering. Det skulle också vara en fantastisk möjlighet om eleverna under introduktionen fick välja vilket programmeringsspråk som de vill bekanta sig med, t ex Java eller C++. Allt för att möta behoven från näringslivet och fortsatta studier. Vi uppskattar omfånget av utbildningen till cirka 60 lektioner och att utbildningen ges i samtliga kommunala grundskolor årskurs 7-9. Läsåret efter det att Grundkursen hållits första året är det sedan viktigt att fortsättningskurser i programmering ska vara möjligt att välja på de kommunala skolorna i Göteborg för de elever som tidigare gått Grundkursen i Datorprogrammering. Det är dags att utbilda tonåringar i de ämnen som de faktiskt ska arbeta med i framtiden. Sverige behöver fler programmerare. Nu! Förslag till beslut Göteborg Stads kommunfullmäktige föreslås besluta: att ge Göteborgs Stad i uppdrag att utreda möjligheterna att införa Grundkurs i Datorprogrammering enligt motionen. Lars Hansson Jörgen Fogelklou Staffan Levinsson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(13)

5 Bilaga 2 Yttrande SDN Örgryte-Härlanda Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Svar på motion om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborgs Stad ska ges möjlighet att gå en kurs i Datorprogrammering 45 N /16 Ärendet avser motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet att gå en kurs i Datorprogrammering. Motionen ger som förslag på beslut att Göteborg Stads kommunfullmäktige ger Göteborgs Stad i uppdrag att utreda möjligheterna att införa Grundkurs i Datorprogrammering. Stadsdelsnämndens yttrande ska vara kommunstyrelsen till handa senast den 30 mars Tjänsteutlåtande, daterat , föreligger. Beslut Stadsdelsnämnden Örgryte-Härlanda avstyrker motionen och översänder förvaltningens förslag till yttrande till kommunstyrelsen som sitt eget. Vid protokollet Protokollet justerades Nämndsekreterare Maria Skogh Ordförande Kerstin Brunnström Justerare Pär Gustafsson Protokollsutdragets riktighet intygas av Barbro Bävermalm Registrator Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(13)

6 Tjänsteutlåtande SDF Örgryte-Härlanda Svar på motion om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborgs Stad ska ges möjlighet att gå en kurs i Datorprogrammering Ärendet Förvaltningen har arbetat fram förslag till yttrade avseende en motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet att gå en kurs i Datorprogrammering. Motionen ger som förslag på beslut att Göteborg Stads kommunfullmäktige ger Göteborgs Stad i uppdrag att utreda möjligheterna att införa Grundkurs i Datorprogrammering. Stadsdelsnämndens yttrande ska vara kommunstyrelsen till handa senast den 30 mars Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Örgryte-Härlanda avstyrker motionen och översänder förvaltningens förslag till yttrande till kommunstyrelsen som sitt eget. Bakgrund Motionen lyfter det stora behovet av programmerare i samhället och därför vikten av att skolan erbjuder eleverna undervisning i programmering. Motionen hänvisar också till att andra länder så som Estland och England redan idag har programmering i skolan. Motionen föreslår cirka 60 lektioner i programmering för alla elever i Göteborgs kommunala grundskolor i klasserna 7-9. Förvaltningens överväganden Skolans verksamhet är reglerad av skollagen och alla skolans ämnen har kursplaner där innehållet definieras och en timplan som beskriver hur mycket tid varje elev ska erbjudas i varje ämne. Inom ramen för exempelvis matematik och teknik finns möjlighet att idag arbeta med programmering. I Örgryte-Härlanda pågår i dagsläget pilotprojekt kring programmering i de yngre åldrarna på några skolor. Barn och ungdomar erbjuds även möjlighet till att lära sig programmering på fritiden via den ideella föreningen Kodcentrum. Det råder inga tvivel om att kunskaper inom programmering är viktigt och en framtidsfråga. Detta gäller för elever i årskurs 7-9 såväl som för elever i yngre åldrar. Formen som motionen föreslår är dock svår att genomföra i nuläget. Om kommunfullmäktige skulle bestämma ett specifikt innehåll på lektioner i skolan så skulle det i så fall behöva ske utanför ordinarie timplan. I skrivande stund finns en pågående utredning på Skolverket att på uppdrag av regeringen ta fram en nationell ITstrategi för skolväsendet i Sverige. Se länk under bilaga 2. I uppdraget till Skolverket ingår bland annat att föreslå förändringar i läroplaner och kursplaner för att förstärka och tydliggöra programmering som ett inslag i undervisningen. Förslaget förväntas presenteras under våren Utifrån ovan nämnda så är förvaltningens förslag att vänta in de nationella riktlinjerna som kommer och inte påbörja en egen variant utifrån motionens förslag. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(13)

7 Bilaga Klicka på länken för mer information om regeringens uppdrag till Skolverket: Samverkan Samverkan sker i FSG Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning Katarina Othelius Stadsdelsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(13)

8 Bilaga 3 Yttrande SDN Västra Göteborg Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Diarienummer N /16 Yttrande över motion om möjlighet till kurs i datorprogrammering för alla högstadieelever i de kommunala skolorna i Göteborg Kommunstyrelsen har för stadsdelsnämndens yttrande översänt motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD) och Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever i de kommunala skolorna i Göteborgs Stad ska ges möjligheter att gå en kurs i datorprogrammering. Beslutsunderlag Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 8 februari Stadsdelsnämndens beslut Stadsdelsnämnden avstyrker motionen om datorprogrammering för högstadieelever i Göteborgs Stads kommunala skolor. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Stadsdelsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. Vid protokollet Marianne Karlgren Ordförande Henrik Munck (MP) Justerare Andreas Eraybar (L) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(13)

9 Tjänsteutlåtande SDF Västra Göteborg Yttrande över motion om möjlighet till kurs i Datorprogrammering för alla högstadieelever i de kommunala skolorna i Göteborg Förslag till beslut Stadsdelsnämnden avstyrker motionen om datorprogrammering för högstadieelever i Göteborgs Stads kommunala skolor. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Stadsdelsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. Ärendet Kommunstyrelsen har för stadsdelsnämndens yttrande översänt motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD) och Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever i de kommunala skolorna i Göteborgs Stad ska ges möjligheter att gå en kurs i datorprogrammering. Sammanfattning Motionen yrkar på att Göteborgs Stad ska införa en grundkurs för högstadieelever i datorprogrammering. Omfattningen av utbildningen beräknas uppgå till cirka 60 lektionstimmar och utbildningen ska ges på alla kommunala grundskolor i årskurs 7-9. Förvaltningen avstyrker förslaget om datorprogrammering för högstadieelever i Göteborgs Stads kommunala skolor. Bakgrund Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD) och Staffan Levinsson (SD) yrkar i motion att Göteborgs Stad ska införa en grundkurs för högstadieelever i datorprogrammering. Detta för att väcka intresse hos elever och för att elever ska kunna bekanta sig med programmeringsspråk som Java eller C++. Omfattningen av utbildningen skulle uppgå till cirka 60 lektionstimmar och ska ges på alla kommunala grundskolor i årskurs 7-9. Syftet med utbildningen är att möta behov från näringslivet och för fortsatta studier. Regeringen beslutade den 24 september 2015 att ge Statens skolverk i uppdrag att föreslå nationella it-strategier för skolväsendet. Uppdraget som rör framtagandet av en it-strategi för förskola, förskoleklass, fritidshem, grundskola och motsvarande skolformer ska redovisas den 30 mars Strategierna ska bland annat innehålla målsättningar och insatser för att stärka förutsättningarna för en likvärdig tillgång till it inom skolväsendet och en stärkt digital kompetens hos elever och lärare. I uppdraget finns en specifik begäran om att de förslagen som gäller grundskola ska innehålla förändringar i läroplaner och kursplaner för att förstärka och tydliggöra programmering som ett inslag i undervisningen. Skolans uppdrag att stärka elevers digitala kompetens och innovativa förmåga, för att förbereda dem för ett aktivt deltagande i ett allt mer teknikorienterat arbets- och samhällsliv och för ett stärkt entreprenöriellt lärande, ska tydliggöras genom itstrategierna. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(13)

10 Ekonomiska konsekvenser Digital kompetens är enligt uppdraget klassat som särskilt viktig för individers självförverkligande och för personlig utveckling och för en framtida anställning. Den digitala kompetensen anses också viktig för innovation, produktivitet, konkurrenskraftighet samt nödvändigt i ett kunskapssamhälle och för att utbilda en mer flexibel arbetskraft än idag. Regeringen har beräknat att under år använda 2 miljoner kronor till uppdraget om en nationell it-strategi. I detta uppdrag ingår programmering som ett inslag i undervisningen. Barnperspektivet I enlighet med skollagen ska utbildning vara likvärdig oavsett var i landet den anordnas. I läroplanen för grundskola, förskoleklass och fritidshem 2011 (Lgr 11) framgår det att skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola ska kunna använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. Som skäl till regeringens beslut att ge Statens skolverk i uppdrag att ta fram it-strategier för skolväsendet hänvisas till Digitaliseringskommissionens delbetänkande (SOU 2014:13) som framförde att programmering som ett tydligt inslag i grundskolan kan ge elever grundläggande kunskaper för att hantera en digital vardag och digitala verktyg, träna logiskt tänkande och väcka intresse för tekniska frågor. Jämställdhetsperspektivet Genom att i en nationell it-strategi förtydliga och förstärka programmering som ett inslag i undervisningen i grundskolan kan pojkar och flickor i tidig ålder beakta ett intresse för tekniska frågor som förhoppningsvis leder till att fler av båda könen söker sig till tekniska utbildningar. Mångfaldsperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Digitaliseringskommissionens delbetänkande (SOU 2014:13) identifierade att flera europeiska länder, däribland Storbritannien, Estland och Finland infört eller planerar att införa programmering som ett ämne i grundskolan. Förvaltningens överväganden Förvaltningen ställer sig positiv till att programmering införs i grundskolan, dock anser förvaltningen att programmering bör introduceras i tidigare ålder än på högstadiet, men att det inte nödvändigtvis måste införas som ett eget ämne utan att det snarare bör integreras i övrig ämnesundervisning. Förvaltningens bedömning är att motionen ska avstyrkas med hänvisning till att Göteborgs Stad bör invänta de nationella it-strategier för skolväsendet som regeringen gett Statens skolverk i uppdrag att ta fram. I uppdraget ingår att Skolverket ska lämna förslag till förändring i läroplaner och kursplaner i grundskolan för att förstärka och tydliggöra programmering som ett inslag i undervisningen. Genom en nationell itstrategi skapas förutsättningar för utbildning av hög och likvärdig kvalitet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(13)

11 Samverkan Information FSG den 8 mars Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg Maria Lejerstedt Bo Niklasson Stadsdelsdirektör Sektorschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(13)

12 Yttrande Utbildningsnämnden Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Bilaga 4 SLK remiss Dnr 0385/16 - Motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet att gå en kurs i Datorprogrammering 45, 0265/16 Handlingar Förvaltningens samverkansgrupp Tjänsteutlåtande Ärende Det är väl känt att Sverige har stora behov av att anställa programmerare. Bland annat har EU-kommissionen varnat för att Europa år 2020 kommer att sakna 1 miljon programmerare. Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att ta fram en Digital strategi för utbildningsområdet. I regeringens uppdrag anges att förslaget till digital strategi ska innehålla förändringar i läroplaner och kursplaner för att förstärka och tydliggöra programmering som ett inslag i undervisningen i grundskolan. Förslaget till digital strategi ska vara klart I föreliggande motion föreslås en introduktion i programmering omfattande 60 lektioner för samtliga elever i åk 7-9 i samtliga kommunala grundskolor i Göteborg. Syftet bakom förslaget; att väcka elevernas intresse för programmering, är i sig angeläget. Enligt skollagen ansvarar rektor för hur skolans inre arbete ska organiseras och ska genomföra arbetet utifrån den timplan som fastställts av Skolverket. Det innebär att huvudmannen inte kan besluta att rektor ska avsätta 60 lektioner för programmering. Frågan om hur elevernas intresse för programmering ska väckas och hur utbildning i programmering kan genomföras kommer att aktualiseras i samband med att den digitala strategin för Sverige fastställs och ska implementeras. Det är i sammanhanget viktigt att lyfta fram de initiativ inom programmering som redan genomförs på förskolor och skolor i Göteborg. Beslut Utbildningsnämnden beslutar att avstyrka föreliggande motion om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet att gå en kurs i Datorprogrammering. Paragrafen justeras omedelbart. Vid protokollet Britta Ryding Justerare Karin Pleijel Helene Odenjung Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(13)

13 Tjänsteutlåtande Utbildningsförvaltningen SLK Remiss 0385/16 - Motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet att gå en kurs i Datorprogrammering, H 10/16 TIDPLAN Förvaltningens samverkansgrupp Utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta: att avstyrka föreliggande motion om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet att gå en kurs i Datorprogrammering. Sammanfattning Det är väl känt att Sverige har stora behov av att anställa programmerare. Bland annat har EUkommissionen varnat för att Europa år 2020 kommer att sakna 1 miljon programmerare. Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att ta fram en Digital strategi för utbildningsområdet. I regeringens uppdrag anges att förslaget till digital strategi ska innehålla förändringar i läroplaner och kursplaner för att förstärka och tydliggöra programmering som ett inslag i undervisningen i grundskolan. Förslaget till digital strategi ska vara klart I föreliggande motion föreslås en introduktion i programmering omfattande 60 lektioner för samtliga elever i åk 7-9 i samtliga kommunala grundskolor i Göteborg. Syftet bakom förslaget; att väcka elevernas intresse för programmering, är i sig angeläget. Enligt skollagen ansvarar rektor för hur skolans inre arbete ska organiseras och ska genomföra arbetet utifrån den timplan som fastställts av Skolverket. Det innebär att huvudmannen inte kan besluta att rektor ska avsätta 60 lektioner för programmering. Frågan om hur elevernas intresse för programmering ska väckas och hur utbildning i programmering kan genomföras kommer att aktualiseras i samband med att den digitala strategin för Sverige fastställs och ska implementeras. Det är i sammanhanget viktigt att lyfta fram de initiativ inom programmering som redan genomförs på förskolor och skolor i Göteborg. Ärendet Det är väl känt att Sverige har stora behov av att anställa programmerare. Bland annat har EUkommissionen varnat för att Europa år 2020 kommer att sakna 1 miljon programmerare. Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att ta fram en Digital strategi för utbildningsområdet. I regeringens uppdrag anges att förslaget till digital strategi ska innehålla förändringar i läroplaner och kursplaner för att förstärka och tydliggöra programmering som ett inslag i undervisningen i grundskolan. Förslaget till digital strategi ska vara klart I föreliggande motion föreslås en introduktion i programmering omfattande 60 lektioner för samtliga elever i åk 7-9 i samtliga kommunala grundskolor i Göteborg. Syftet bakom förslaget; att väcka elevernas intresse för programmering, är i sig angeläget. Enligt skollagen ansvarar rektor för hur skolans inre arbete ska organiseras och ska genomföra arbetet utifrån den timplan som fastställts av Skolverket. Det innebär att huvudmannen inte kan Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(13)

14 besluta att rektor ska avsätta 60 lektioner för programmering. Frågan om hur elevernas intresse för programmering ska väckas och hur utbildning i programmering kan genomföras kommer att aktualiseras i samband med att den digitala strategin för Sverige fastställs och ska implementeras. Skolverket uppger att man kommer förorda att programmering delas upp och integreras i redan befintliga ämnen. Fördelen enligt Skolverket är att programmeringen får naturliga hemvister, till exempel genom att delar av området har uppenbara kopplingar till matematik. Andra delar har kopplingar till teknikämnet. Slöjd skulle kunna vara en annan sådan hemvist, med kreativt skapande och byggande som har digitala inslag. Ytterligare ett exempel som nämns är samhällskunskap, som kan involvera de samhälleliga aspekterna av digitaliseringen och hur människors liv påverkas av digitala tjänster. Skolverket menar att programmering bör införas från år 1 eller 2 på grundskolan, för att öka komplexiteten högre upp i skolsystemet. Det är i sammanhanget viktigt att lyfta fram och involvera de initiativ inom programmering som redan genomförs på förskolor och skolor i Göteborg. Göteborgs Stad har bland annat genom Center för Skolutveckling startat ett utvecklingsarbete tillsammans med 20 skolhuvudmän i Sverige, där målet är att utveckla digital kompetens och lärande inom programmering. Satsningen är ett koncept för utveckling av programmering och Makerspace (en miljö som uppmuntrar till delning av kunskap, verktyg och idéer). Projektet har samlat deltagare från över 20 skolhuvudmän, lärarutbildningar, företag och institutioner. Ekonomiska dimensionen Inga aspekter på förslaget är aktuella ur detta perspektiv. Ekologiska dimensionen Inga aspekter på förslaget är aktuella ur detta perspektiv. Sociala dimensionen Inga aspekter på förslaget är aktuella ur detta perspektiv. Mot bakgrund av ovanstående föreslår utbildningsdirektören att Utbildningsnämnden avstyrker förslaget att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet att gå en kurs i Datorprogrammering. Tomas Berndtsson Utbildningsdirektör Malin Högstedt Områdeschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13(13)

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2017-05-03 Ärende 3.3 Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 63 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att utreda huruvida ett förbud mot propaganda för den Islamiska Staten, Isis (även kallad IS) och andra terrororganisationer kan införlivas

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) s synpunkter på betänkandet Regeringens ambitioner att skapa en nationell strategi

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Svar på motion av Andreas Bäckman (SD) och Björn Qvarnström (SD): Att införa en skol/ näring/ föreningslivsdag

Svar på motion av Andreas Bäckman (SD) och Björn Qvarnström (SD): Att införa en skol/ näring/ föreningslivsdag KU 2 BESLUTSFÖRSLAG Svar på motion av Andreas Bäckman (SD) och Björn Qvarnström (SD): Att införa en skol/ näring/ föreningslivsdag samt implementera Bunkeflomodellen i kommunens skolor Kommunstyrelsen

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 187 Yttrande över motion av Staffan Levinsson (SD), Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD) och Björn Tidland (SD) om att minska antalet stadsdelsnämnder Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Handling 2017 nr 62 Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ----

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ---- Handling 2018 nr 184 Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker beslutssats 1 och 2 med viss justering i yrkande

Läs mer

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende 3.4 Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Motionären föreslår att elever ska få sovmorgon

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information från stadsdirektören Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0721/17 Byggnadsnämndens taxa 2018 (Martin Wannholt). 2. 1334/16 Reviderade reglementen för överförmyndarnämnden

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 200 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Handling 2019 nr 19 Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L),

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L), Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S) 461-466, Helene Odenjung (L) 461-462 David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0788/17 Förslag på namn för en ordinarie förskolenämnd och en ordinarie grundskolenämnd i Göteborgs Stad 2. 1168/17 Antagande av detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen

Läs mer

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), Ulf Kamne (MP) 690-692, Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L) 688-691, Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Martin Wannholt

Läs mer

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:112 RIV (Dnr 106-1450/2016) Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:103) av Per

Läs mer

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola #allaskalyckas digital kompetens It-strategi för grundskola och grundsärskola Barn - och utbildningsförvaltningen 2017 Innehåll Inledning... 2 Hallstahammar kommuns vision 2025... 2 Nationell it-strategi...

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 151 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) och Lars Hansson (SD) om att Göteborgs Stad inte ekonomiskt ska stödja föreningar som grundar sig på etnicitet

Läs mer

Protokoll (nr 12) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 12) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 12) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( ej 269), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen

Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen Tjänsteutlåtande nummer: 2017-109 Utfärdat:2017-11-07 Reviderat: Diarienummer: 0940/17 Utbildningskansliet Marie Alkvist-Carlsson Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen Tidplan Förvaltningens

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Grundsärskolan. Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten

Grundsärskolan. Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Grundsärskolan Särskolans rikskonferens 2018 Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Nyheter och några vanliga frågor Obligatorisk förskoleklassen påverkar det grundsärskolans

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 3.1 Dnr H 44/15 Yrkande(KD)(M)(L) Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Förslag till beslut: - att Stadsledningskontoret/kommunstyrelsen

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 PM 2016:192 RIV (Dnr 110-1269/2016) En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Inrättande av förberedelseskola för nyanlända barn och ungdomar Motion (2016:89) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Inrättande av förberedelseskola för nyanlända barn och ungdomar Motion (2016:89) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:49 RIV (Dnr 106-1128/2016) Inrättande av förberedelseskola för nyanlända barn och ungdomar Motion (2016:89) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L)

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Revidering av reglemente, nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning ----

Revidering av reglemente, nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning ---- Handling 2017 nr 83 Revidering av reglemente, nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35)

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Utlåtande 2009:199 RIV (Dnr 322-3846/2006) Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2006:35)

Läs mer

/15 Program för utveckling av intern service för staden

/15 Program för utveckling av intern service för staden 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon (Jonas Ransgård) 2. 1319/11 Policy och

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Ärendet utgår. 2. 0393/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 3. 1857/16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

Läs mer

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 32 ) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) (ej 640-641), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar:

Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Justitiedepartementet Ju.L1@regeringskansliet.se Dnr: Ju2016/06276/L1 Yttrande från gällande promemorian: Jämn könsfördelning i bolagsstyrelser (Ds 2016:32) delar ambitionen om att Sverige ska vara ett

Läs mer

/15 Göteborgs Stads riktlinje för styrande dokument /16 Revidering av stadsdelsnämndernas reglemente

/15 Göteborgs Stads riktlinje för styrande dokument /16 Revidering av stadsdelsnämndernas reglemente 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0521/15 Göteborgs Stads riktlinje för styrande dokument (Johan Nyhus). 2. 0487/16 Revidering av stadsdelsnämndernas reglemente (Ulf Kamne). 3. 0824/16 Reglemente för

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 67 Yttrande över motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-04-06 Ärende 3.8 Dnr H 44/15 Yrkande S, M, MP, V, L, KD Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Matilda Granberg Stålbert

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 18 Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar:

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Handling 2018 nr 63 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att utveckla företagslotsens arbete genom informationsinsatser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer

Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Handling 2017 nr 222 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer:

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer: Tid: 17:00-18:20 Plats: Granlidens äldreboende Paragrafer: 279-303 Närvarande Beslutande Camilla Widman (S) ordförande tjg. ej p.g.a jäv 282 Peter Hermansson (M) andre vice ordförande Christian Larsson

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Axel Josefson Mathias Sköld

Axel Josefson Mathias Sköld Handling 2019 nr 16 Ny modern styrning och ledning av Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag tillstyrker yrkande från M, L och C den 30 januari 2019 och föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-508 336 07 Till Utbildningsnämnden 2016-08-18 En försöksverksamhet med betyg från

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad.

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Staffan Levinsson (SD) och Mats Karlsson (S) tisdagen den 8 mars 2016 kl. 08.00. Bordlagda interpellationer

Läs mer

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-19 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 På goda grunder - en åtgärdsgaranti

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yttrande över lagrådsremiss, Uppehållstillstånd för studier på gymnasialnivå (Ju2016/08546/L7)

Yttrande över lagrådsremiss, Uppehållstillstånd för studier på gymnasialnivå (Ju2016/08546/L7) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över lagrådsremiss, Uppehållstillstånd för studier på gymnasialnivå (Ju2016/08546/L7) är positiv till de grundläggande intentionerna i remitterad lagrådsremiss.

Läs mer

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Handling 2019 nr 49 Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 21 februari 2019, 10 att flytta fram fullmäktiges budgetbeslut

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46)

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46) Kommunstyrelsen Datum 2018-11-07 Diarienummer 1273/18 Till Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Regeringskansliets dnr: N2018/03415/SPN s yttrande gällande

Läs mer

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S),

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

En individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen Remiss från Utbildningsdepartementet

En individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2008 RIV (Dnr 322-136/2008) En individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Som svar på

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Kommunstyrelsen Datum 2019-04-10 Diarienummer 0490/19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm s yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Förslag till lagändring anser att det

Läs mer

Eva Wetterstrand, förvaltningsdirektör Agneta Brus, nämndsekreterare Malin Jonsson, controller Danny Stacey, skolstrateg 14-15

Eva Wetterstrand, förvaltningsdirektör Agneta Brus, nämndsekreterare Malin Jonsson, controller Danny Stacey, skolstrateg 14-15 1(11) Plats och tid Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.55 Beslutande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Måns Nilsson (S) Sven-Olov Jansson (S) Sara Hansson

Läs mer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer 1 Tjänsteutlåtande 2018-03-08 Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer Diarienummer: 0007/18 Handläggare: Katrin Kajrud katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se 031-368 55 12 Förslag till beslut:

Läs mer

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Information Kommunens preliminära ekonomiska resultat 2016 Informationen antecknas. 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. 1502/16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Votering 12-1. Reservation

Läs mer