Arbetarkommunens yttrande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetarkommunens yttrande"

Transkript

1 Linköping Representantskapet Arbetarkommunens yttrande Härmed överlämnar Arbetarekommunens styrelse förslaget till kommunpolitisk inriktning för till representantskapet för behandling. Dokumentet kommer ligga till grund för den politik som Socialdemokraterna i Linköping går till val på 9 september Förslaget har sats samman av den valprogramgrupp som tillsattes av styrelsen under våren 2017 bestående av Anna Larsson, Anna-Lena Sörenson, Eva Lindh (sammankallande), Fia Storkull, Jakob Björneke, Jonatan Hermansson, Lisa Nåbo och Sara Eriksson. Uppdraget Uppdraget var att presentera ett förslag som tog fram och inriktade sig på partiets prioriterade frågor: jobb, skola, äldreomsorg och trygghet. De prioriterade områdena är förankrade med medlemmarna och ledande företrädare. Arbetssätt Arbetsgruppens arbete har pågått mellan maj-november Dialog och diskussion kring de prioriterade frågorna har genomförts på representantskapet den 25 september, där också möjlighet till medskick gavs. Avstämning har även skett med partiets heltidsförtroendevalda och styrelsen under arbetets gång. Ett aktivt politikutvecklingsarbete föregick arbetsgruppens arbete under hösten 2016 och våren När programmet sedan översändes till styrelsen och sedan representantskapet beslutade representantskapet att återremittera programmet till styrelsen för att ge föreningar och medlemmar ytterligare möjlighet att diskutera och inkomma med synpunkter. Dessa har mottagits och behandlats av styrelsen för Socialdemokraterna i Linköping. (not 1) Det färdiga förslaget fokuserar tydligt på de prioriterade områdena: jobb, skola, äldreomsorg och trygghet. Förslaget följer också den riktning som partiet, både lokalt och nationellt, har. Med anledning av detta föreslår styrelsen representantskapet att anta förslaget till kommunpolitisk inriktning i sin helhet

2 ! 2 (! 15 Förslag till: Kommunpolitisk inriktning Socialdemokraterna i Linköping Inledning Linköping är en av Sveriges bästa kommuner att bo och leva i. Arbetslösheten sjunker, kunskapsresultaten ökar och bostäder byggs som aldrig förr. Här finns ett framgångsrikt universitet, ett högklassigt universitetssjukhus och ett starkt näringsliv. Linköping står på många sätt starkt. Linköpings framgång är resultatet av politik, näringsliv och akademi i samverkan. När flygindustrin flyttade till Linköping var det startskottet för det moderna Linköping. När universitetet etablerades i Linköping tog utvecklingen ett nytt språng och Science Park Mjärdevi är ett exempel på denna samverkan mellan politik, näringsliv och akademi. Vi socialdemokrater är stolta över den del vi haft i Linköpings historia. Men Linköpings framgångsrika utveckling får inte tas för given. Den positiva utvecklingen ska fortsätta. Fler jobb, högre kunskapsresultat i skolan och en trygg välfärd bygger Linköping starkt för framtiden. Trots Linköpings framgångar finns utmaningar som måste tas an. Linköping är en kommun där skillnaderna i levnadsvillkor fortfarande är allt för stora. En kommun där elevernas kunskapsresultat fortfarande är beroende av var de växer upp och vilka föräldrar de har. En kommun där för många står långt ifrån arbetsmarknaden och inte får chans att bidra och göra rätt för sig. (not 2) Det vill vi socialdemokrater ändra på. Vår huvudmotståndare är de samhällsproblem som vi linköpingsbor möter. Vi vill skapa ett Linköping som håller ihop och där framtidens utmaningar är något vi möter tillsammans. Vi socialdemokrater står för både rättvisa och tillväxt omtanke och krav. I socialdemokraternas Linköping ska alla som kan jobba också jobba. Vi ska ställa krav, men samtidigt ge arbetslösa förutsättningar att stärka sin kompetens och komma i arbete. I socialdemokraternas Linköping är ambitionerna för skolan höga. En jämlik skola som ser, stöttar och utmanar (not 3) alla barn, där kunskapsresultaten höjs samtidigt som lusten att lära mer är stor.

3 ! 3 (! 15 I socialdemokraternas Linköping ska äldreomsorgen vara trygg och tillgänglig. Kvalitet för de äldre och goda arbetsvillkor för personalen går före upphandlingar till lägsta pris. I socialdemokraternas Linköping ska trygghet råda. Det ska vara tryggt för tjejer att gå själva hem i natten, tryggt för våra barn att växa upp och tryggt att åldras i Linköping. Vi tror att gemensamma samhällsproblem löses bäst tillsammans. Det är vad som byggt Sverige och Linköping starkt. Vi vill utveckla den svenska modellen, inte avveckla den. Med samarbete, gemensamma lösningar och politisk handlingskraft kan Linköping bli ännu bättre för alla, oavsett var i kommunen man bor. Vi söker därför förnyat förtroende att fortsätta bygga ett sammanhållet Linköping. Ett Linköping för alla.

4 ! 4 (! 15 Alla som kan jobba ska jobba Vårt mål är arbete åt alla. Ett jobb ger egen försörjning, gemenskap och möjlighet att utvecklas. Det är en förutsättning för att människor ska känna frihet och makt över sitt eget liv. Vi socialdemokrater vill se ett samhälle där vi samarbetar för att utveckla den svenska modellen. Vi ställer krav på varandra och hjälps åt. Alla som kan jobba ska jobba och alla som jobbar ska kunna leva på sin lön. Att människor arbetar är en förutsättning för en välfärd av hög kvalitet, ökad jämlikhet och ett samhälle som håller ihop. Dit når vi med växande företag och en offensiv näringspolitik. Linköping är en kommun med goda förutsättningar. Vi har ett välrenommerat universitet, ett av Sveriges bästa universitetssjukhus, högteknologiska näringar, innovatörer och entreprenörer. Denna potential ska tillvaratas. Arbetslösheten i Linköping har sjunkit och allt fler får jobb. Trots det står Linköping inför utmaningar. Näringslivets tillväxt och kvaliteten i skola, vård och omsorg riskeras när bristen på kvalificerad arbetskraft blir allt större. För att motverka arbetskraftsbristen måste vi utbilda fler till välfärdsyrken. Samtidigt vill vi, i samverkan med företagen,(not 4) förstärka vuxenutbildningen och lokalisera den nära företagen, så att rätt utbildad arbetskraft finns att tillgå när företag vill växa och nyanställa. Antalet personer som befinner sig utanför arbetsmarknaden är för stort och etableringstiden för nya svenskar är för lång. Vi socialdemokrater vill ta tillvara på alla människors potential. Därför föreslår vi: Halvera etableringstiden för nya svenskar Tiden det tar för nya linköpingsbor att få ett första jobb är alldeles för lång. Grunden för den svenska modellen är att alla som kan jobba ska jobba. Vi vill förkorta etableringstiden i Linköping för att ge människor möjlighet till egen försörjning och personlig frihet. Modell för kombination av praktik och språkträning Vi vill införa en modell där praktik inom bristyrken kombineras med språkträning för att locka fler människor till de yrken där jobb finns. (not 5) Språket är nyckeln till arbetsmarknaden. Därför måste SFI bli mer effektivt och individanpassat i större utsträckning. Det ger bättre förutsättningar att kombinera SFI med vuxenutbildning eller praktik där man får öva på språket.

5 ! 5 (! 15 Språkintroduktion på gymnasiet Vi vill att språkintroduktion ska finnas på alla Linköpings gymnasieskolor, för att underlätta integrationen. Samtidigt vill vi se en större individanpassning av språkintroduktionen för att ge en smidigare ingång till ett nationellt gymnasieprogram när språkintroduktionen är avslutad. Fler i Linköping ska jobba Trots en sjunkande arbetslöshet står allt för många Linköpingsbor långt från arbetsmarknaden. Alla människor behövs och ska ges möjlighet till att försörja sig själva, samtidigt som vi ställer krav på egenförsörjning. Då behövs en politik som ger förutsättningar för jobbskapande och utbildning, också för de som idag står långt från arbetsmarknaden. Kedja av insatser för att komma in på arbetsmarknaden Vi vill skapa en sammanhållen kedja av insatser för de som står utanför arbetsmarknaden. Alla kan bidra efter förmåga, och vi behöver olika insatser som ökar människors förmågor. Det kan innebära sociala eller medicinska insatser, arbetsträning eller praktik för att nå egen försörjning. Samtidigt är behovet av fler händer inom välfärden stort. Med kommunanställningar kan fler komma i jobb, samtidigt som välfärdens behov möts upp. En vuxenutbildning nära individ och företag Vuxenutbildningen ska riktas mot de yrken där bristen på arbetskraft är som störst och vara kopplad till de behov företag och det offentliga har. Därför vill vi, i samverkan med näringslivet, (not 6)satsa på vuxenutbildning som är organiserad och lokaliserad nära individen och arbetsmarknaden. Samtidigt ska fler linköpingsbor ges tillgång till studiestartsstödet för att kunna läsa in sin gymnasieexamen. Förstärkt handledning för praktikanter Många företag och verksamheter vill bidra till att föra människor närmare arbete,(not 7) men saknar resurser. Därför vill vi satsa på ett handledarcentrum med handledare som på heltid kan arbeta med handledning av praktikanter för att underlätta både för individen och för arbetsplatsen. Politik för nya och växande företag Linköping har ett starkt näringsliv där nya företag startas, företag växer, anställer fler och exporterar sina varor och tjänster. Näringslivet består av allt från nya företag till världsledande företag. Linköpings företag behöver goda kommunikationer för att expandera och nå nya marknader. Genom samverkan mellan näringsliv, kommun och universitet byggs Linköping än starkare med fler jobb och en stärkt välfärd.

6 ! 6 (! 15 Bygg bort bostadsbristen Bostadsbristen hindrar företags tillväxt och nyrekryteringar. Trots det kraftigt ökande bostadsbyggandet under de senaste åren behöver byggandet fortsätta. Det är viktigt att Linköpings positiva utveckling kommer hela kommunen till del. Här har allmännyttiga Stångåstaden en viktig uppgift i att bidra till den målsättningen. (not 8) En fungerande bostadsmarknad kräver att det går att hitta bostäder till rimliga priser även i nyproducerade lägenheter. Samtidigt behöver kommunen bidra till byggande av fler radhus och villor. Här blir Djurgården viktigt kommande år, liksom att ambitionerna om radhus i Skäggetorp förverkligas. Även Linghem, Vikingstad och Ljungsbro är viktiga områden för byggande av radhus och villor. Få fler studenter att stanna bättre samverkan med LiU Fler studenter behöver stanna kvar i Linköping efter avslutade studier för att vi ska råda bot på arbetskraftsbristen. För såväl näringsliv som kommun är bristen på arbetskraft med rätt kompetens påtaglig. För att få fler studenter med examen att stanna i Linköping behövs fler bostäder och fler kontakter mellan studenter och den lokala arbetsmarknaden. Stärk Linköping som regionens tillväxtmotor Linköping är regionens tillväxtmotor. Men vi är inte nöjda, Linköping kan mer än så. Linköpings Universitet och Linköpings universitetssjukhus är viktiga och genererar tillväxt för Linköping genom de nya företag och arbetstillfällen de medför. Var tredje östgöte i arbetsför ålder pendlar varje dag till Linköping för arbete. Kollektivtrafiken måste fortsätta utvecklas för att underlätta klimatsmarta val. Samtidigt har Linköping ett brett och starkt näringsliv, med allt från start-ups till världsledande företag. För att stödja Linköpings växande näringsliv måste infrastrukturen utvecklas så företag lättare kan nå såväl nationellt som internationellt. Bättre service för företagare Det ska vara lätt att vara företagare i Linköping. Kommunen behöver fortsatt förbättra bemötandet och korta handläggningstiderna. Vi vill se en kommun som är tillgänglig dygnet runt. Det handlar dels om digitalisering av ansökningar och myndighetsbeslut, men också möjligheten att följa sin ansökan under tiden den behandlas. Etablering för nya företag Med god infrastruktur och ett attraktivt läge är Linköping en kommun där företag vill etablera sig. För att förenkla för de som vill etablera sitt företag i Linköping vill vi att kommunen ska samordna erbjudande om mark och vuxenutbildning för att matcha behov hos nyetableringar.

7 ! 7 (! 15 Stärk Linköping som eventstad Linköping ska bli en av Sveriges bästa besöks- och eventstäder. Så stärks Linköpings attraktion och nya jobb skapas. Jobb inom service- och besöksnäringen är en bra möjlighet för Linköpingsbor som idag är arbetslösa att ta sig in på arbetsmarknaden.

8 ! 8 (! 15 Sveriges bästa utbildning Alla barn och unga har rätt till kunskap och bildning. För oss socialdemokrater är skolans uppgift att ge alla elever gedigna kunskaper och lust att vilja lära mer. Alla barn och unga förtjänar en utbildning som rustar dem för framtiden och ger möjlighet till arbete och egen försörjning. Linköping är en bra kommun att växa upp och gå i skolan i. Med engagerade lärare och många bra skolor får barn och unga en god utbildning. Men Linköping kan ännu bättre. Alla elever når inte upp till de kunskapsnivåer som krävs. Segregationen och skillnaderna i kunskapsresultat är för stora mellan skolor, klasser och elever. Bostadssegregation, lokala beslut om programutbud, fri etablering av friskolor i kombination med det fria skolvalet har bidragit till en ökad segregation i Linköpings skolor. Nya svenskar är kraftigt överrepresenterade på ett fåtal skolor och gymnasieskolor är könsmässigt uppdelade. Segregationen hotar skolans demokratiska uppdrag, när möten mellan elever med olika bakgrund blir ovanliga. Erfarenhet visar också att segregerade skolsystem ger sämre kunskapsresultat. Linköpings kommun ska aktivt uppmuntra alla elever att utnyttja det fria skolvalet och urvalsprinciperna skall utformas så det medverkar till blandning av elever med olika bakgrunder. Vi socialdemokrater kommer inte vara nöjda förrän alla elever lämnar grundskolan med tillräckliga kunskaper och behörighet till gymnasiet. Därför har vi stoppat besparingar på skolan och tillfört mer resurser till förskola och skola. Med högre lärartäthet, mindre barngrupper och fler timmar i förskolan har mycket blivit bättre. Men vi vill ännu mer. För trots höjda kunskapsresultat de senaste åren kan Linköping bättre. Därför satsar vi på ökad likvärdighet, minskad segregationen och förbättrade arbetsvillkor för Linköpings lärare. Öka likvärdigheten i skolan Förskola Grunden för det fortsatta lärandet läggs i förskolan och är viktig för att Linköping ska ha Sveriges bästa skola. Forskning visar också att förskolan är viktig för barns tidiga lärande och sociala utveckling. Vi lovar därför: Fler förskoleplatser Barn ska ha möjlighet att gå i förskolan i sitt närområde. Kommunen har inte lyckats möta efterfrågan av förskoleplatser när kommunen växer. Därför vill vi bygga fler förskolor under mandatperioden för att säkerställa att det finns förskoleplatser för alla barn i deras närområde.

9 ! 9 (! 15 God pedagogisk verksamhet Förskolan i Linköping ska ha höga pedagogiska ambitioner. Redan i förskolan påbörjas det livslånga lärandet och här läggs grunden för framtidens lärande. För att ge alla barn möjlighet till pedagogisk utveckling är det viktigt med små barngrupper och välutbildade medarbetare. 30 timmar i förskolan för alla barn Tillgång till förskolans verksamhet är viktig för alla barn, oavsett om föräldrarna jobbar, är föräldralediga eller är arbetssökande. Det handlar om att alla barn ska få ta del av den pedagogiska verksamheten och få kontakt med kompisar. Förskolan har ett viktigt och centralt uppdrag för att alla elever ska klara skolan. Därför vill vi succesivt bygga ut förskolan från 20 timmar och ge alla barn rätt till 30 timmars förskola i veckan. Fler familjecentraler Vi vill ha fler familjecentraler i Linköping där stöd finns för de föräldrar som känner behov av stöttning i sitt föräldraskap. Med fler familjecentraler och mer föräldrautbildning kan föräldraskapet stärkas. Detta kan vara extra viktigt för de som inte sedan tidigare har någon koppling till Linköping eller Sverige. Grundskolan Linköpings skolor ska präglas av lärande, lust och engagemang. Vi vill se en skola där alla barn blir sedda och där alla utmanas i sitt lärande för att nå längre. Vi vill satsa på: En skola präglad av lärande och trygghet Linköpings klassrum ska präglas av en kultur av lärande. Det handlar inte bara om ordning och reda utan om fokus på att elever utifrån sina egna förutsättningar ska (not 9) nå kunskapsmålen och sin fulla potential. Lärandet måste vara i centrum i skolan. Alla elever ska känna sig trygga i skolan. Skolmiljön måste vara trygg för att ge alla elever möjlighet att fokusera på lärandet. Skolan måste också kunna hantera konflikter eller svårigheter som har sin grund utanför skolan men som påverkar skolan och lärandemiljön. Mer stöd till de som behöver det mest I Linköpings skolor ska alla elever nå kunskapsmålen och få behörigheten till gymnasiet. Rätt stöd ska tidigt sättas in för de elever som behöver extra stöd under skolgången för att öka likvärdigheten i utbildningen och jämlikhet i utfallet. Samtidigt behöver samarbetet mellan grundskolorna och gymnasieskolorna stärkas för att bättre nå de elever som behöver extra stöd. Med tätare samarbete underlättas skolgången för Linköpings elever.

10 10! (! 15 Ökad närvaro ger högre kunskapsresultat En förutsättning för att ta del av undervisningen är att vara närvarande i skolan. De elever med högst frånvaro och som missar mest i skolan är ofta de elever som finns i mer utsatta miljöer. Kommunen ska därför ha uppsökande verksamhet för att få frånvarande elever till skolan. Mer fysisk aktivitet i och efter skolan Forskning visar att fysisk aktivitet ger bättre skolresultat, men allt för många barn rör sig inte tillräckligt idag. Skolor ska därför starta skolidrottsföreningar för att ge fler barn och unga möjlighet till fysisk aktivitet, detta utan toppade lag eller andra former av uteslutning. Tillgång för alla till en väl fungerande elevhälsa Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar och allt för många känner stress och höga prestationskrav. Tillgången till elevhälsan skiljer sig åt mellan skolor. Alla Linköpings barn och unga ska kunna vända sig till elevhälsan. Därför vill vi öka resurserna till elevhälsan för att alla elever ska ha en bra och likvärdig elevhälsa att vända sig till när livet känns tufft. Fritidsverksamhet för bättre kunskapsresultat Möjligheterna att nå goda kunskapsresultat skiftar i Linköping. Elever med föräldrar som kan ge kvalificerad läxhjälp har ett försprång. Därför vill vi prioritera kommunens insatser så att alla barn och unga har möjlighet att utvecklas och nå sin fulla potential. Innehållet i fritidsverksamheten ska tydligare knytas till skolans mål. Fritidsverksamheten ska vara tillgänglig för alla barn två timmar per dag, vilka är de timmar då huvuddelen av den pedagogiska verksamheten ska äga rum. Minskad segregation För nya skolor och beslut som fattas om förändringar i skolorganisationen ska den överordnade principen vara att skolans placering bidrar till en ökad blandning av elever. Alla kommunala grundskolor ska vara öppna för alla elever och en sökbar profil ska enbart utgöra en mindre del av skolan. Samtidigt ska alla skolor ta emot nyanlända elever. Gymnasieskolan I gymnasieskolan rustas våra unga inför arbetsmarknaden och arbetslivet och en gymnasieexamen är viktig för möjligheterna till jobb. Därför vill vi öka andelen elever med godkända gymnasiebetyg det är nyckeln till framtidens arbetsmarknad. Samtidigt är det viktigt att gymnasiet uppmuntrar fler att söka sig till högre studier. Vi vill se: Öka attraktiviteten för yrkesförberedande program Sedan högskolebehörigheten togs bort från yrkesprogrammen har allt färre unga sökt sig till yrkesförberedande program, samtidigt som

11 11! (! 15 arbetsmarknaden är i behov av just den kompetensen. För att få fler unga att söka sig till de gymnasieprogram där jobbförutsättningarna är störst vill vi förbättra möjligheterna att läsa in högskolebehörighet under gymnasietiden. Vi vill också, i samverkan med näringslivet, utveckla attraktiva yrkesutbildningar där kommun och företag gemensamt tar ansvar för elevrekrytering och att fler praktik- och lärlingsplatser erbjuds. (not 10) Kombinera yrkes- och studieförberedande program För att minska den könsmässiga uppdelningen mellan gymnasieskolorna ska alla kommunala gymnasieskolor erbjuda såväl teoretiska som yrkesförberedande program. Minska antalet omval till gymnasiet och få fler genom gymnasiet För att underlätta för elever att välja och minska antalet omval vill vi förbättra studie- och yrkesvägledningen i Linköping. Mer och bättre information gör att fler elever kan göra upplysta val och därmed inte behöva välja om för att hitta rätt program. Gemensam organisation för studie- och yrkesvägledare mellan grundskolan och gymnasieskolan. Sveriges bästa lärare ska finnas i Linköping Höga förväntningar på lärare Lärarna är den enskilt viktigaste resursen vi har inom skolan. I all pedagogisk verksamhet ska det finnas möjlighet till kontinuerlig fortbildning med syfte att höja måluppfyllelsen. Samtidigt ska karriärmöjligheter finnas för pedagoger i såväl förskola, skola som fritidsverksamhet. Linköpings kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare och ge möjlighet till utveckling. Kommunen behöver ta ett utökat ansvar för fortbildning av alla lärarkategorier för att säkerställa att alla elever kan nå sina mål. Bättre arbetsvillkor för Linköpings lärare Det pedagogiska innehållet i skolan ska förstärkas för att kunna möta alla elever utifrån deras speciella förutsättningar. För att vi ska nå dit behöver vi skapa möjligheter för lärarna att utveckla sin profession. Den politiska styrningen ska karaktäriseras av tillit till och frihet för lärare och skolledare att själva utveckla verksamheten. Mer tid för eleven avlasta lärarna med nya yrkeskategorier Linköping ska ha Sveriges bästa lärare och lärarna måste ges tid för undervisning. Därför ska arbetsuppgifter lastas av lärare. Det kan handla om att anställa rastvakter, administrativa assistenter eller mentorer på skolorna. På så sätt får lärarna mer tid att planera för och möta eleven vilket vi vet är nyckeln till högre kunskapsresultat.

12 12! (! 15 Egenmakt och en trygg äldreomsorg Målet för Socialdemokraternas äldrepolitik är att de äldre och deras anhöriga ska vara trygga och att den äldre ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Det förutsätter både förebyggande insatser så att våra äldre kan hålla sig så friska som möjligt och en trygg omsorg för de som inte klarar sig själva. Det i sin tur kräver att tillräckliga resurser satsas på äldres hälsa och välmående. Förra mandatperiodens privatiseringsiver och kortsiktighet påverkade Linköpings äldreomsorg negativt där kvaliteten och omtanken om de äldre blev lidande. Linköpings äldreomsorg ska präglas av god livsmiljö, goda livsvillkor och en god individanpassad omsorg inte upphandlingar till lägsta pris. Alla äldre ska kunna känna sig trygga och säkra i sitt hem. Så skapar vi en omsorg av hög kvalitet. Samtidigt behöver vi arbeta med en jämlik omvårdnad. Var boendet ligger eller vem som driver det ska inte spela roll. Samma goda omsorg ska garanteras alla äldre i Linköping. En viktig kvalitetsfråga är att kommunens samverkan med regionen kring de med stora vård- och omvårdnadsbehov fungerar. Samverkan behöver stärkas för att undvika onödiga sjukhusinläggningar, besök på akuten och påfrestande sjukresor. Individens behov och förmågor behöver i högre utsträckning styra hur vården utformas och ofta kan vården komma närmare den äldre i olika former av hemsjukvård. Äldreomsorgen behöver byggas ut, inte minst i form av trygghetsboenden. Kvinnor ska inte behöva gå ner i arbetstid för att ta hand om sina föräldrar. Linköping har potential att bli en än bättre kommun för äldre att leva i. Den potentialen tänker vi ta till vara på. Med vårt universitetssjukhus samt en äldreomsorg av hög kvalitet kan vi ge våra äldre allt mer makt över sin egen vardag. Vi satsar på: Främja hälsa och ta tillvara på det friska Vi vill lägga mer fokus på att främja äldres hälsa. Det handlar om allt ifrån att skapa en levande närmiljö och mötesplatser till att främja motion och en hälsosam livsstil. Att bryta den isolering som många äldre upplever är avgörande för att förbättra deras hälsa och ge dem ett rikare liv. Därför ska varje servicehus ha uppsökande verksamhet för boende i närområdet samt erbjuda sociala och meningsfulla aktiviteter. Därför ska servicehus finnas i alla stadsdelar. Fler trygghetsboenden för ökad social samvaro Linköpingsborna är friska och lever allt längre. För att motverka ofrivillig ensamhet och otrygghet vill vi socialdemokrater satsa på fler trygghetsboenden. Med högre tillgänglighet, gemensamma aktiviteter och

13 13! (! 15 extra trygghet skapas gemenskap. Därför höjer vi ambitionerna och vill planera för fler trygghetsboenden i våra bostadsområden så att man kan bo kvar även med ändrade behov och önskemål. Kvalitet inte lägsta pris För oss är det enkelt. Våra äldre är inte något som ska upphandlas till lägsta pris. Istället vill vi fortsätta utveckla den modell där vi låter kvaliteten vara styrande. Det krävs för att alla äldre i Linköping ska garanteras en god och jämlik omvårdnad. Samtidigt vill vi fortsätta utveckla konceptet med profilerade boenden som ger den äldre möjlighet att välja äldreboende med inriktning och profil som passar de äldres personliga intresse och behov. God arbetsmiljö för personal ger högre kvalitet i omsorgen Våra medarbetare är den enskilt viktigaste delen i en god äldreomsorg och det som ytterst avgör hur man som äldre trivs med sin omsorg. En god arbetsmiljö är därför inte bara en medarbetarfråga utan en kvalitetsfråga. Hög bemanning, rätt till heltid och kontinuerlig kompetensutveckling är viktigt för att ge all personal en god arbetsmiljö. Trygg omsorg för de sjukaste äldre Vi vill se ett närmare samarbete mellan omsorgen i Linköpings kommun och sjukvården i Region Östergötland. Många äldre blir förr eller senare beroende av insatser från både omsorgen och sjukvården. För den äldres skull är det viktigt att de olika insatserna enkelt växlar i varandra och är samordnade. Alla äldre och anhöriga i Linköping ska känna sig trygga med att en högkvalitativ vård och omsorg finns där den dagen det behövs. Teknik som en naturlig del av äldres vardag Att streama en tv-serie eller att hålla kontakten med anhöriga via sociala medier blir allt mer en naturlig del av äldres vardag. Därför är det viktigt att omsorgen håller jämna steg med den tekniska utveckling och också tar till sig av de tekniska hjälpmedel som kan skapa ökad trygghet och höja kvaliteten i omsorgen. Wifi ska därför finnas på alla Linköpings äldreboenden.

14 14! (! 15 Ett tryggt Linköping för framtidstro Linköping ska vara en trygg kommun för alla. Oavsett vem du är eller var du bor ska du känna dig trygg i Linköping, det är alla människors rätt. Trygga i sin vardag, där man bor och vistas, alla tider på dygnet. Trygga människor är fria människor - fria att leva sina egna liv och göra sina egna val. Otryggheten har ökat bland människor i Sverige. I ojämlikhetens spår har problem som kriminalitet, våld och droger växt. Linköping är inte förskonat från dessa problem, och vi vet att det finns stadsdelar som är särskilt hårt drabbade. Vi socialdemokrater är kompromisslösa i kampen mot kriminaliteten. Vår gemensamma miljö ska inte vandaliseras, kvinnor ska inte behöva gå hem rädda eller än värre avstå från att vistas ute i vissa miljöer, vissa tider på dygnet. Därför anställer vi fler poliser och skärper straffen. Här i Linköping vill vi också anställa kommunala ordningsvakter för att i samverkan med fältsekreterare, nattvandrare, polis och boende bidra till ökad trygghet. (not 11) Lika hårda som vi är mot brotten måste vi också vara mot brottens orsaker. Vi socialdemokrater vet att jämlika samhällen är bättre samhällen och att vägen till ökad trygghet går via ökad jämlikhet en sammanhållen kommun som skapar möjlighet för människor att mötas, lära känna varandra och lita på varandra. Vi satsar på: Fler poliser och kommunala ordningsvakter Det behövs fler poliser i Linköping. Trygghet ska råda alla dygnets timmar, i hela Linköping. Med fler poliser kan hårdare tag tas mot de kriminella, samtidigt som tryggheten ökar i vår kommun med fler synliga poliser. Samtidigt bidrar kommunala ordningsvakter till ökad trygghet i våra stadsdelar. Ett Linköping fritt från droger Ungdomars uppväxtmiljöer ska vara drogfria och trygga. Därför krävs ökad samverkan mellan polisen och kommunen. Vi kan inte acceptera att droger förekommer i skolor, på gator eller torg. Vi behöver visa omsorg av våra unga, och samtidigt visa att samhället agerar hårt mot kriminalitet. Ökad samverkan och förebyggande insatser Genom att aktivt arbeta med den fysiska miljön, åtgärder för minskad vandalism och bättre samverkan med polis kan vi skapa tryggare stadsdelar. Samtidigt ska kommuns verksamhet i stadsdelarna stärkas och fortsätta utlokaliseras för att öka den offentliga närvaron och underlätta för medborgare som vill komma i kontakt med kommunen. En sammanhållen kommun för ökad jämlikhet Vi vill ta krafttag för att minska segregationen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna och därför vill vi arbeta fram en långsiktig strategi. (not 12)För att skapa ett tryggt Linköping behövs också social sammanhållning. Social tillit och trygghet i stadsdelarna skapas när människor möts - därför behövs fler mötesplatser i våra stadsdelar och våra orter runt om i

15 15! (! 15 kommunen. Det kan handla om idrottsplatser, föreningslokaler eller andra mötesplatser. I alla delar av Linköpings kommun ska människor kunna mötas. Ett föreningsliv som bidrar till en meningsfull fritid Alla barn och unga i Linköping ska ha möjlighet till aktivitet efter skolan för att få en meningsfull och aktiv fritid. Därför behövs fler meningsfulla aktiviteter i närområdet som skapar möjligheter för människor att mötas.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner

Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner Anställ fler lärare och ge eleverna mer individuell hjälp i skolan. Vi vill anställa minst 130-140 nya lärare och speciallärare i länets kommuner före 2018. Vårt mål är att halvera andelen obehöriga till

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Tre S-förslag för att stärka Linköpings unga PÅ VÄG MOT ARBETE!

Tre S-förslag för att stärka Linköpings unga PÅ VÄG MOT ARBETE! Tre S-förslag för att stärka Linköpings unga PÅ VÄG MOT ARBETE! Socialdemokraterna i Linköping 29 juni 2012 Mer om vår politik hittar du på: socialdemokraterna.se/linkoping Med lösningarna i fokus. 2000-talets

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

Målarbete för mandatperioden

Målarbete för mandatperioden Målarbete för mandatperioden 2015-2018 Vårt uppdrag vårt ansvar Barn- och familjenämndens uppdrag är att fullgöra kommunens skyldigheter vad gäller förskola, fritidshem, grundskola, särskola och socialtjänst

Läs mer

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN

TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN TILLSAMMANS ÄR VI OSKARSHAMN Andreas Erlandsson Kommunalråd TRYGGHET TILLSAMMANS Oskarshamn är en fantastisk kommun att leva, bo och verka i. Tillsammans har alla vi som finns här arbetat för att utveckla

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: Med kunskaper växer Sverige. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: Med kunskaper växer Sverige. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: Med kunskaper växer Sverige Version: Beslutad version Med kunskaper växer Sverige 5 Människan är en skapande varelse som bygger värde och mening i gemenskap med andra. Alla

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Beslut Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Beslut Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Sida 21 16 Färdplan för ett Stockholm för alla Svar på remiss från kommunstyrelsen Beslut Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet Kommunstyrelsen har remitterat Färdplan för ett

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Östra Göteborg ska

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S VALPROGRAM 2018-2022 Gemensamt bygger vi ett tryggare samhälle. Tillsammans skapar vi en stark kommun. Alla ska ha möjlighet att växa och delta

Läs mer

STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE. Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018.

STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE. Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018. STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018. 2 Linköping är en stad med goda förutsättningar för utveckling och framsteg, där möjligheten att få arbete är

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE FALUN SUSANNE NORBERG ROZA GÜCLÜ HEDIN JONAS LENNERTHSON SJUKVÅRD OCH OMSORG Jämlik hälsa är vårt mål. Vi ska korta väntetiderna i vården och stoppa vinstjakten i välfärden.

Läs mer

EN SKOLA DÄR ALLA ELEVER KAN LYCKAS. Den nya majoritetens utbildningspolitik för Linköping 2015-2018.

EN SKOLA DÄR ALLA ELEVER KAN LYCKAS. Den nya majoritetens utbildningspolitik för Linköping 2015-2018. EN SKOLA DÄR ALLA ELEVER KAN LYCKAS Den nya majoritetens utbildningspolitik för Linköping 2015-2018. 1 Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och till människors frihet att forma sina egna liv. Alla

Läs mer

Politiskt program 2007-2010

Politiskt program 2007-2010 Politiskt program 2007-2010 Socialdemokraterna i Skövde Politiskt program för Socialdemokraterna i Skövde 2007 2010 Vi socialdemokrater i Skövde förbinder oss med detta program att arbeta för ett bättre

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun.

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. Till dig som väljer väg för Sverige. Sverige är ett land att vara stolt över. Jag vet det. Min uppväxt, min trygghet

Läs mer

Inledning. Våra 10 viktigaste frågor:

Inledning. Våra 10 viktigaste frågor: Socialdemokraterna i Partille Valprogram 2018 Inledning Vi Socialdemokrater har höga ambitioner för Partille kommun. Vi har en framtidsinriktad politik som leder till att Partille blir en ännu bättre kommun

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland!

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Östergötland 2009-11-16 10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Socialdemokraterna i Östergötland har presenterat ett program som ska genomföras efter

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Valmanifest 2018 - Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Arbete - Trygghet Välfärd Lysekil skall vara en plats där alla känner trygghet och framtidshopp. Barn och unga skall ha möjlighet

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun. Handlingsprogram

Socialdemokraterna i Klippans kommun. Handlingsprogram Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2019-2022 Ett jämlikt Klippans kommun Människans frihet socialdemokraternas viktigaste mål. Alla människor ska vara fria att utvecklas som individer.

Läs mer

Anställd av företag eller rekryterad av kriminell verksamhet?

Anställd av företag eller rekryterad av kriminell verksamhet? Anställd av företag eller rekryterad av kriminell verksamhet? En fot in på arbetsmarknaden startar vuxenlivet Ett eget arbete betyder allt. Det ger frihet och trygghet. Det ger möjlighet att försörja sig.

Läs mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer Trygga barn klarar mer Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet om skolan i Örebro kan ge dig information om hur

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

Bilaga: Sammanställning av mål och aktiviteter Lokalt utvecklingsprogram Spånga-Tensta stadsdelsområde

Bilaga: Sammanställning av mål och aktiviteter Lokalt utvecklingsprogram Spånga-Tensta stadsdelsområde Tillit och förtroende Öka det sociala kapitalet Mål Aktivitet Rådighet Samverkan Uppföljning Dialog Skapa förutsättningar för medborgarnas engagemang genom t.ex. fysiska mötesplatser Erbjuda olika platser

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Nya Moderaterna i Norrköping. Hela Norrköping ska fungera

Nya Moderaterna i Norrköping. Hela Norrköping ska fungera Nya Moderaterna i Norrköping Hela Norrköping ska fungera 2017-2020 Tillsammans kan vi göra mer Moderaterna i Norrköping vill se till hela kommunen och skapa framtidstro för att vi ska vara en fortsatt

Läs mer

nystart linkoping.sd.se

nystart linkoping.sd.se nystart LINKÖPING linkoping.sd.se Namn: Jonas Andersson Född: 1989 Bor: Vasastaden i centrala Linköping Gruppledaren har ordet Jag kommer ursprungligen från Eskilstuna, men är sedan år 2009 stolt Linköpingsbo

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson FRAMTIDSPARTIET I FALUN KLIMAT FÖR UTVECKLING Jonas Lennerthson Anna

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet Det här vill vi göra i Eskilstuna Vänsterpartiets politik i korthet 2015-2018 Eskilstuna är inte till salu. Inte till salu. När vi nu går till val är Vänster partiets ambition självklar. Vi vill fortsätta

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB 5 10 15 20 25 30 35 40 SSU är Östergötlands starkaste röst för progressiva idéer och för en politik som vågar sätta människan före marknadens intressen. Vår idé om det

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling.

Demokrati och hållbar utveckling Utbildning är nyckeln till var och ens frihet samt till en gynnsam ekonomisk och personlig utveckling. Ger fler möjligheter Rätten till utbildning är en central fråga i socialdemokratisk politik. Alla har olika förutsättningar så därför måste utbudet vara brett, ändamålsenligt och anpassat till såväl individens

Läs mer

Kommunövergripande omvärldsanalys Ängelholm

Kommunövergripande omvärldsanalys Ängelholm Kommunövergripande omvärldsanalys Ängelholm Lärande och familj 1 Globalisering Värderingsförändringar individualisering Klimatförändringar Demografi 5 megatrender med sikte på 2030 Källor: SKL omvärldsanalys,

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling 2011 2014 Socialdemokraterna i Katrineholm Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande Katrineholm i jobb

Läs mer

socialdemokraterna.se/dalarna

socialdemokraterna.se/dalarna ETT KOMPETENSLYFT FÖR DALARNA DALARNA SKA KONKURRERA MED KUNSKAP OCH INNOVATIONER RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER.. ETT BÄTTRE DALARNA.. FÖR ALLA.. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Kompetensbrister i dagens

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2018-2022 2 Ett handlingsprogram för framtidens Kungsbacka Vår politik framöver är inriktad på att Kungsbacka ska fortsätta att växa på ett hållbart sätt. När vi växer krävs det god kontroll

Läs mer

Strategiska utvecklingsuppdrag Budget 2018 med plan för

Strategiska utvecklingsuppdrag Budget 2018 med plan för 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Jenny Bolander 2017-04-26 Bilaga 3 Strategiska utvecklingsuppdrag Budget 2018 med plan för 2019-2021 Uppdrag nr Uppdrag text Strategiska utvecklingsuppdrag Kommungemensamma

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

Fler jobb för Linköpings unga. Ett jobbpaket för halverad ungdomsarbetslöshet i Linköping

Fler jobb för Linköpings unga. Ett jobbpaket för halverad ungdomsarbetslöshet i Linköping Fler jobb för Linköpings unga Ett jobbpaket för halverad ungdomsarbetslöshet i Linköping Ungdomsarbetslösheten i Linköping I Linköping är 5 744 människor utan arbete. Av dessa är 1 264 mellan 18 och 24

Läs mer

Pressmeddelande. Ny start för Malmö! 2013-06-12

Pressmeddelande. Ny start för Malmö! 2013-06-12 Pressmeddelande 2013-06-12 Ny start för Malmö! Idag presenterar Moderaterna i Malmö sin budget för verksamhetsåret 2014. Moderaterna föreslår skarpa satsningar för att förbättra skolan, arbetsmarknaden

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETSLINJEN Jobben är regeringens viktigaste fråga. Jobb handlar om människors möjlighet att kunna försörja sig, få vara en del i en arbetsgemenskap och kunna förändra

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE!

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Allians för Sundsvall Sundsvall är en kommun med fantastiska möjligheter och en stor mängd outnyttjad kraft. Vi har barn och unga som kan bli framtidens ledare om de

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle, där medborgaren

Läs mer

Vår tids arbetarparti Avsnitten Utbildning med hög kvalitet. Preliminär justerad version efter stämmans beslut

Vår tids arbetarparti Avsnitten Utbildning med hög kvalitet. Preliminär justerad version efter stämmans beslut Vår tids arbetarparti Avsnitten Utbildning med hög kvalitet Preliminär justerad version efter stämmans beslut oktober 2007 Utbildning med hög kvalitet Alla människors lärande Kunskap ger människor förutsättningar

Läs mer

ETT BÄTTRE LINKÖPING. FÖR ALLA. Valmanifest Socialdemokraterna i Linköping 2014.

ETT BÄTTRE LINKÖPING. FÖR ALLA. Valmanifest Socialdemokraterna i Linköping 2014. ETT BÄTTRE LINKÖPING. FÖR ALLA. Valmanifest Socialdemokraterna i Linköping 2014. ett bättre linköping. för alla. Linköping är en bra stad att växa upp och leva i. Men mycket behöver bli bättre. Alldeles

Läs mer

Mittenstyret. Mål och Budget 2019

Mittenstyret. Mål och Budget 2019 Mittenstyret Mål och Budget 2019 Mittenstyrets första budget Uppsala ska hålla ihop. Här ska invånarna känna framtidstro, oavsett om man bor i staden eller på landsbygden. Individens fria val ska värnas

Läs mer

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur.

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur. Antagen av distriktskongressen 30 november 2013 2 (10) 3 (10) Om vi ska klara framtidens välfärd måste fler jobba. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ida Gabrielsson Eurekaprojektet Kungshamn/Åsenskolan Hunnebostrands förskola, grupparbete FN:s Barnkonvention Vid alla åtgärder som rör barn skall barnets bästa

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX Valplattform Vänsterpartiet Umeå 2018-2022 Umeå är inte till salu! Ulrika Edman (V), 1:a till Umeå kommunfullmäktige Mattias Sehlstedt (V), 2:a till Umeå kommunfullmäktige

Läs mer

FRAMTIDSBYGGET. Socialdemokraterna i Malmös skolpolitik för

FRAMTIDSBYGGET. Socialdemokraterna i Malmös skolpolitik för F R A M T I D S PA R T I E T I M A L M Ö FRAMTIDSBYGGET Socialdemokraterna i Malmös skolpolitik för 2018 2022 F R A M T I D S PA R T I E T I M A L M Ö TILL DIG SOM HAR BARN I SKOLAN. Skolans roll är att

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

LOs politiska plattform inför valet 2014

LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering. Arbetslösheten är idag högre än vid regeringsskiftet 2006.

Läs mer

Kvartetten. Bra för Norrköping

Kvartetten. Bra för Norrköping Kvartetten Bra för Norrköping Överenskommelse för mandatperioden 2015-2018 Överenskommelse för mandatperioden 2015-2018 För mandatperioden 2015-2018 har ocialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter sin förmåga.

Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter sin förmåga. Mål för barn- och utbildningsnämnden budgetåret 2015. Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 Trygg, kompetent, målinriktad och jämlik skola som uttrycks av glädje där alla får utvecklas efter

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan Barn- och elevhälsoplan Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2016-03-23, 32 Giltighetstid Tills vidare + årlig översyn Revidering beslutas av skoldirektör. Ansvarig funktion

Läs mer

Valplattform. Rättvisa Omtanke Trygghet

Valplattform. Rättvisa Omtanke Trygghet Valplattform Rättvisa Omtanke Trygghet Vänsterpartiet Knivsta 2014 Ett vänsterparti för framtidens Knivsta Vänsterpartiet Knivsta har visionerna för ett miljövänligt, solidariskt och tryggt Knivsta. Vi

Läs mer

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni Skolplan En strategisk plan för utvecklingen av Nordmaling 2004-2008 Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen ständigt utvecklas,

Läs mer

Skolpaket. för Halmstad

Skolpaket. för Halmstad Skolpaket för Halmstad Varför skolpaket? Vi socialdemokrater vill att Sverige ska erbjuda världens bästa skola. Alla barn och ungdomar ska ha rätt till kunskap och en kvalitativ utbildning för att nå sin

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Ett bättre Gotland. För alla.

Ett bättre Gotland. För alla. Ett bättre Gotland. För alla. Socialdemokraterna F R A M T I D S PA R T I E T Valprogram 2014.indd 1 2014-07-19 11:35:15 För oss socialdemokrater har ordet rättvisa alltid haft en speciell betydelse. Det

Läs mer

Fler jobb i Västerås med växande företag

Fler jobb i Västerås med växande företag Fler jobb i Västerås med växande företag Västeråsmoderaternas jobb- och näringslivsprogram för 2014-2018 1 Inledning Detta är Västeråsmoderaternas program för att fler västeråsare ska ha ett arbete. Företag

Läs mer