Ansökningsdokument. En kort tid efter att du har skickat din ansökan kan du ringa upp arbetsgivaren och fråga hur det går.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökningsdokument. En kort tid efter att du har skickat din ansökan kan du ringa upp arbetsgivaren och fråga hur det går."

Transkript

1 Att söka arbete

2 Olika vägar Du kan gå till Arbetsförmedlingen och söka arbete genom deras annonser om lediga jobb på Platsbanken Du kan registrera dig i Vikariebanken Du kan kontakta bemanningsföretag som hyr ut personal till olika företag. Du kan själv ta kontakt med arbetsgivare. Du kan fråga människor som du känner använda ditt personliga nätverk. Väldigt många får arbete genom sina personliga kontakter.

3 Ansökningsdokument När du söker ett arbete ska du skicka med de papper som arbetsgivaren frågar efter. Ofta vill arbetsgivaren att du skickar både ett personligt brev och ett curriculum vitae (CV). En kort tid efter att du har skickat din ansökan kan du ringa upp arbetsgivaren och fråga hur det går.

4 CV Curriculum vitae (CV) är latin och betyder en berättelse om livet. I ett CV ska du berätta om dina mål för arbetslivet, dina erfarenheter av arbete, din utbildning och andra kunskaper. Du kan också berätta om dig själv och hur du är som person. Personuppgifter (Ha helst med foto också.) Målsättning Rubriker som är bra att använda: Personlig profil: Intressen, familj, fritid, personliga egenskaper Arbetslivserfarenhet Utbildningar Praktikplatser Kurser Språkkunskaper Övrig information: Datakunskaper, utmärkelser, föreningsliv och ideellt arbete Referenser

5 Tips för att skriva ett bra CV Tips 1: CV:t är en trailer om dig. Tips 2: Håll dig kort! Tips 3: Var personlig men inte privat! Tips 4: Anpassa ditt cv efter företaget och jobbet. Tips 5: Ha tydliga rubriker och lättläst text. Tips 6: Under varje erfarenhet du listar, skriv vad du lärde dig där. Tips 7: Lyft fram idrottssatsningar eller kulturella intressen. Tips 8: Var ärlig! Tips 9: Be någon annan läsa ditt CV och ge feedback Tips 10: Följ upp ansökan!

6 Ansökningsbrev/personligt brev I ett ansökningsbrev eller personligt brev berättar du om varför du är intresserad av just det här jobbet eller företaget. Du förklarar också varför du passar för jobbet och vilka tidigare erfarenheter du har. Det är viktigt att det personliga brevet är anpassat för det jobb du söker. Brevet ska vara kort, ungefär en A4-sida är lagom.

7 Tips när man skriver personligt brev Vad kan du bidra med till just detta jobb? Vad kommer skilja dig från alla andra som söker? Varför vill du ha detta jobb? Skriv inte: Frågor att basera ditt personliga brev på: Exempel på hur du kan beskriva dina egenskaper "Jag är ansvarsfull, flexibel, van att arbeta både självständigt som i grupp, social samt har mycket tålamod." Skriv exempelvis istället: "Som elevassistent har jag jobbat med elever med särskilda behov där jag har haft stor nytta av min förmåga att ta ansvar och arbeta såväl självständigt som i större grupper. Skolmiljön kan vara krävande och vilket gjort att mitt tålamod och sociala förmåga kommit till stor användning. Skriv inte bara: "Jag har jobbat som lärare på en grundskola." Skriv exempelvis istället: "Arbetet inom grundskolan är ibland mycket stressigt vilket ställer stora krav på att snabbt läsa människor och fatta snabba beslut."

8

9 Intresseanmälan Om du är intresserad av att arbeta på en arbetsplats, men det inte finns några annonser om lediga jobb, kan du skicka in en intresseanmälan. Du skickar med ditt CV och ett brev där du berättar om varför du vill arbeta just på den arbetsplatsen och vad du är bra på.

10 Att hänvisa till telefonsamtal i ditt personliga brev Om du har ringt och ställt frågor till en kontaktperson bör du referera till det samtalet i ditt personliga brev. Många arbetsgivare uppskattar samtalen och gör anteckningar på vilka arbetssökanden som ringt. Det behöver inte vara så att den som ringt är den som är mest intresserad av jobbet, men det kan vara ett bra tillfälle för dig att göra ett gott intryck. Om du ringer, glöm inte att förbereda frågor. Några frågeställningar att fundera kring är: Var är det viktigaste med arbetet? Vad ser du kommer bli den största utmaningen för den person som får jobbet? Vilken bakgrund har de som arbetar med detta idag? Fråga inte: Hur många som sökt tjänsten. Det borde inte vara det mest intressanta för dig. Frågor som besvaras i annonsen. Det kan verka som att du inte läst igenom annonsen ordentligt. Att be personen att berätta mer om tjänsten i allmänhet. Det kan verka som att du bara vill ringa för samtalets skull och inte för att du har funderingar.

11 Anställningsintervju Det finns några viktiga saker att tänka på när du ska gå på intervju. Det är bra att läsa på om företaget och att du noga tänker efter vad du har för erfarenheter som gör att du skulle passa för arbetet. Du kan till exempel söka information på internet. Det visar att du är intresserad av jobbet du söker.

12 Vanliga frågor Det kan vara bra att tänka igenom hur du ska svara på olika frågor under en intervju. Det kan göra att du känner dig säkrare när du träffar en arbetsgivare. Berätta om dig själv! Vem är du som person? Vanliga frågor och uppmaningar: Berätta om dina tidigare arbeten och om dina studier! Hur fungerar du i en grupp? Vilka är dina starka sidor och positiva egenskaper som passar det här arbetet? Vad behöver du bli bättre på? (Det kan vara bra att visa att du känner till dina svagare sidor.) Hur reagerar du på kritik? Varför har du sökt det här jobbet? Vad är det som lockar dig? Varför ska vi anställa dig? Vad är det som gör att du passar för det här arbetet? Vad har du för långsiktiga planer i framtiden?

13 Annat att tänka på vid en anställningsintervju Första intrycket är viktigt när man träffar arbetsgivaren. Ta reda på innan om arbetsplatsen har några krav på speciell klädsel eller en speciell klädkod. Det är viktigt att komma i tid till intervjun. Om du är försenad kan det påverka dina chanser till en anställning. Var dig själv! Är du nervös? säg att du är det!

14 Stöd till arbetssökande Det finns olika typer av anställningsstöd ni kan ha rätt till.

15 Nystartsjobb Vilken lön och vilka anställningsförmåner får jag? Du har rätt till lön och andra anställningsförmåner enligt kollektivavtalet i branschen. Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal ska du ändå ha lön och förmåner som i väsentliga delar är likvärdiga med kollektivavtalet. Detta innebär att arbetsgivaren också ska teckna försäkringar. Om du är nyanländ och kvalificerar på grund av uppehållstillstånd, uppehållskort eller för att du deltar i etableringsprogrammet, får arbetsgivaren ett belopp som motsvarar 2,5 gånger arbetsgivaravgiften. Nystartsjobbet ska påbörjas inom 36 månader från att uppehållstillståndet eller uppehållskortet beviljades, eller så länge som du deltar i etableringsprogrammet. Du som har en etableringsplan kvalificerar så länge etableringsplanen pågår. Nystartsjobb ger rätt till ersättning från a-kassan.

16 Extratjänster En extratjänst innebär att du arbetar hos en arbetsgivare inom välfärden, offentlig, kulturell eller ideell sektor. Du blir en extra resurs för arbetsgivaren samtidigt som du får en vanlig anställning med bra villkor och en chans att komma in i arbetslivet. Du kan få en extratjänst om du är arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen. Du måste också uppfylla något av följande: Du har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 ersättningsdagar. Du är nyanländ och har fyllt 20 år samt har eller har haft en etableringsplan. Du är nyanländ och har fyllt 20 år samt deltar i etableringsprogrammet. Du är nyanländ och har under de senaste 36 månaderna fått uppehållstillstånd eller uppehållskort i egenskap av familjemedlem till en EU/EES-medborgare.

17 Hos vilka arbetsgivare kan jag få en extratjänst? Du kan få en extratjänst hos en arbetsgivare inom följande verksamheter: sjukvården, skolan, barnomsorgen, äldrevården och funktionshinderomsorgen som är offentligt finansierade. kommunala och statliga myndigheter under förutsättning att anställningen inte är inom verksamhet som erbjuder varor eller tjänster på en marknad. kulturell verksamhet och verksamhet för att bevara kulturarvet, ideella idrottsföreningar med verksamhet riktade till barn och ungdomar, registrerade trossamfund samt ideella föreningar som främjar social hjälpverksamhet eller omsorg av barn och ungdom.

18 Vilken lön och vilka förmåner ska den anställda få? Personen som har en extratjänst har rätt till lön och andra anställningsförmåner enligt kollektivavtalet i branschen. Lagen om anställningsskydd (LAS) gäller inte för den som har en extratjänst. Däremot gäller det anställningsskydd som regleras i branschens kollektivavtal. En extratjänst ger inte heller rätt till ersättning från a-kassan. Det är din handläggare på Arbetsförmedlingen som kan ge svar på vilken typ av anställningsstöd som du har rätt till!

19 Mål och delmål-vägen till ett fast jobb Praktik Extratjänst Nystartsjobb Tillsvidareanställning (fast jobb)

Inom vilka branscher kan man ha extratjänster? Observera! Vid information om inskränkt skattskyldig kontakta Skatteverket.

Inom vilka branscher kan man ha extratjänster? Observera! Vid information om inskränkt skattskyldig kontakta Skatteverket. Sida 1 (6) er Du kan få ekonomisk ersättning om du anställer en person som har varit utan arbete en längre tid eller är ny i Sverige. Syftet är att stimulera anställningar av personer som har svårt att

Läs mer

Inom vilka branscher kan man ha extratjänst? Extratjänster kan beviljas inom följande verksamheter:

Inom vilka branscher kan man ha extratjänst? Extratjänster kan beviljas inom följande verksamheter: Sida 1 (7) Språk: Svenska Du kan få ekonomisk ersättning om du anställer en person som har varit utan arbete en längre tid eller är ny i Sverige. Syftet är att stimulera anställningar av personer som har

Läs mer

Beredningens förslag 1. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att Karlsborgs kommun skall inrätta extratjänster.

Beredningens förslag 1. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att Karlsborgs kommun skall inrätta extratjänster. 2017-01-04 Kommunstyrelsen Extratjänster Beredningens förslag 1. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att Karlsborgs kommun skall inrätta extratjänster. 2. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att

Läs mer

Särskilt anställningsstöd i form av instegsjobb

Särskilt anställningsstöd i form av instegsjobb Arbetsförmedlingen faktablad. Arbetsgivare, 2015-08. Lättläst svenska Särskilt anställningsstöd i form av instegsjobb Du som är arbetsgivare kan få ett ekonomiskt stöd om du anställer en person som är

Läs mer

Med make/maka menas även sambo man har eller har haft gemensamma barn med, eller sambo man tidigare varit gift med.

Med make/maka menas även sambo man har eller har haft gemensamma barn med, eller sambo man tidigare varit gift med. Sida 1 (5) Du kan få ekonomisk ersättning om du anställer en person som har varit utan arbete en längre tid eller är ny i Sverige. Stödet kallas för nystartsjobb. Vem kan jag få ersättning för? Du kan

Läs mer

Med make/maka menas även sambo man har eller har haft gemensamma barn med, eller sambo man tidigare varit gift med.

Med make/maka menas även sambo man har eller har haft gemensamma barn med, eller sambo man tidigare varit gift med. 8 Sida 1 (5) Språk: Svenska Du kan få ekonomisk ersättning om du anställer en person som har varit utan arbete en längre tid eller är ny i Sverige. Stödet kallas för nystartsjobb. Vem kan jag få stödet

Läs mer

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN 1 2 Innehåll Konsten att söka jobb... sid 05 Söka annonserade jobb... sid 07 Innehållsidé till grundläggande brev... sid 08 Innehållsidé

Läs mer

Särskilt anställningsstöd

Särskilt anställningsstöd Särskilt anställningsstöd Du som är arbetsgivare kan få ett ekonomiskt stöd om du anställer en person som är med i jobb- och utvecklingsgarantin. Stödet ska hjälpa personer som har svårt att få ett arbete.

Läs mer

Traineejobb. Vad är ett traineejobb? Lättläst svenska

Traineejobb. Vad är ett traineejobb? Lättläst svenska Lättläst svenska Traineejobb Du kan få ekonomisk ersättning om du anställer en ung person som inte kan ett yrke och som samtidigt utbildar sig inom det yrket. Syftet med ersättningen är att du ska hitta

Läs mer

Vilka krav finns på mig som arbetsgivare?

Vilka krav finns på mig som arbetsgivare? Af 00007_3.0_(2018-06-19, AF1000) Sida 1 (6) Språk: Svenska Du kan få ekonomisk ersättning om du anställer en person som har varit utan arbete en längre tid eller är ny i Sverige. Syftet är att stimulera

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 Innehåll Det här är Arbetsförmedlingen... sid 04 När du behöver extra hjälp... sid 07 Din arbetsgivare kan få ersättning...

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen

Välkommen till Arbetsförmedlingen PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Välkommen till Arbetsförmedlingen Information till dig som söker jobb 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen...... 6 När du behöver extra hjälp... 10 Din arbetsgivare kan få ersättning...

Läs mer

För en rättvis start i. arbetslivet

För en rättvis start i. arbetslivet För en rättvis start i arbetslivet Det här är VI SKA MED VI SKA MED arbetar för att förbättra förutsättningarna för unga döva och unga med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning på arbetsmarknaden.

Läs mer

För en rättvis start i. arbetslivet

För en rättvis start i. arbetslivet För en rättvis start i arbetslivet Det här är VI SKA MED VI SKA MED arbetar för att förbättra förutsättningarna för unga döva och unga med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning på arbetsmarknaden.

Läs mer

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE 4.1. ANSÖKNINGSHANDLINGAR Ansökningar kan skrivas på olika sätt. Ansökningshandlingar består oftast av ett ansökningsbrev och ett cv eller en meritförteckning. Hur ansökningshandlingen

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

Nystartsjobb/ särskilt nystartsjobb

Nystartsjobb/ särskilt nystartsjobb Arbetsförmedlingen faktablad. Arbetsgivare, 2015-04. Lättläst svenska Nystartsjobb/ särskilt nystartsjobb Du kan få pengar om du anställer en person som har varit utan arbete en längre tid eller är ny

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DIALOGMÖTE 9 november 2018

VÄLKOMMEN TILL DIALOGMÖTE 9 november 2018 VÄLKOMMEN TILL DIALOGMÖTE 9 november 2018 AGENDA 08.00-08.30 Drop-in frukost 08.30-08.40 Extratjänster 08.40-09.10 Hemfrid berättar om sin verksamhet och sitt rekryteringsbehov 09.10-09.40 Utvecklad Sfi

Läs mer

Tusen möjligheter HITTA DITT NYA ARBETE GENOM OSS

Tusen möjligheter HITTA DITT NYA ARBETE GENOM OSS Tusen möjligheter HITTA DITT NYA ARBETE GENOM OSS 1 2 Arbetsförmedlingen är till för alla som vill hitta ett nytt jobb. Vår uppgift är att föra samman dig som söker jobb med intressanta arbetsgivare på

Läs mer

Konkreta tips inför anställningsintervjun

Konkreta tips inför anställningsintervjun Konkreta tips inför anställningsintervjun Ofta är det intervjun som till slut avgör om du får jobbet och därför är det viktigt att du förbereder dig. Gör du ett gott intryck och lyckas presentera dig på

Läs mer

Trygghetsanställning

Trygghetsanställning Lättläst svenska Trygghetsanställning Du som är arbetsgivare kan få ett ekonomiskt stöd om du anställer en person som är arbetssökande och som har nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning.

Läs mer

Utvecklingsanställning

Utvecklingsanställning Lättläst svenska Utvecklingsanställning Du som är arbetsgivare kan få ett ekonomiskt stöd om du anställer en person som är arbetssökande och som har nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning.

Läs mer

Att söka jobb Från annons till anställning

Att söka jobb Från annons till anställning Att söka jobb Från annons till anställning..för dig som vill få drömjobbet! Läsa annons Svara på Annons Vidimerade kopior Anställning! Syfte: För att du ska förstå vilka förväntningar som ställs på dig

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst Hitta ditt nya arbete genom oss Lättläst Anmäl att du söker jobb När du anmäler dig till Arbetsförmedlingen för att söka jobb kallas det för att du skriver in dig på Arbetsförmedlingen. Du kan få service

Läs mer

Anställning med lönebidrag

Anställning med lönebidrag Arbetsförmedlingens faktablad. Arbetsgivare. 2015-02. Anställning med lönebidrag Du kan få lönebidrag om du anställer en person som har nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning. Ersättningen

Läs mer

CV, personligt brev och intervju

CV, personligt brev och intervju CV, personligt brev och intervju VÄLKOMNA! INTRODUKTION En jobbansökans två delar CV Personligt brev Anställningsintervjun ÖVNING CV och personligt brev Intervjuer och feedback ANSÖKAN BESTÅR AV CV OCH

Läs mer

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev Att skriva en vinnande ansökan Agenda Meritförteckning / CV Personligt brev Checklista för din ansökan Intervjutips och vanliga intervjufrågor Vilka bedömningskriterier utvärderas du på? Var och hur hittar

Läs mer

Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu.

Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu. Karriärcentrum CV, personligt brev och anställningsintervjun Kristin Sjölander Per Arvidsson www.liu.se/karriarcentrum karriarcentrum@liu.se Upplägg 1. Karriärcentrum LiU 2. Självinventering 2. Var hittar

Läs mer

IDEA-dagen 2017 Anställa med hjärta och hjärna

IDEA-dagen 2017 Anställa med hjärta och hjärna IDEA-dagen 2017 Anställa med hjärta och hjärna Susanne Klintestam och Jonas Boström, Arbetsförmedlingen Bakgrund Sverige står inför en stor utmaning där vissa grupper riskerar att hamna i ett permanent

Läs mer

Anställning med lönebidrag

Anställning med lönebidrag Lättläst svenska Anställning med lönebidrag Du som är arbetsgivare kan få lönebidrag om du anställer en person som har nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionsnedsättning. Bidraget ska hjälpa dig om

Läs mer

Modul 7 Att söka arbete För Handledare

Modul 7 Att söka arbete För Handledare Modul 7 Att söka arbete För Handledare Kindly reproduced from Foundations for Work project with permission from DiversityWorks (Project no 2012-1-GB2-LEO05-08201) Introduktion Söka efter ett jobb kan ta

Läs mer

Läkemedelsindustrins bedömning av kompetens

Läkemedelsindustrins bedömning av kompetens Läkemedelsindustrins bedömning av kompetens Klas Andersson www.docs-int.se 1 Svensk hälsovårdsindustri (1) Ca 40 000 personer arbetar inom Life Science varav ca 6 000 inom bioteknik. Ca 200 företag inom

Läs mer

Marknadsföring ring av mig

Marknadsföring ring av mig Välkomna till förelf reläsning Marknadsföring ring av mig Marie Simonsson, affärsomr rsområdeschef JENSEN education Innehåll KY-utbildningens roll påp arbetsmarknaden LiA/arbetss /arbetssökande >Vad krävs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om särskilt anställningsstöd; SFS 2018:42 Utkom från trycket den 13 februari 2018 utfärdad den 1 februari 2018. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2017:1169. Ikraft:

Post 1 av 1 träffar. Departement: Arbetsmarknadsdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2017:1169. Ikraft: Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2015:503 Förordning (2015:503) om särskilt anställningsstöd Departement: Arbetsmarknadsdepartementet Utfärdad: 2015-06-25 Ändring införd:

Läs mer

SÖKA ARBETE. Tips på vägen.. Uddevalla Gymnasieskola Studie och Yrkesvägledning

SÖKA ARBETE. Tips på vägen.. Uddevalla Gymnasieskola Studie och Yrkesvägledning SÖKA ARBETE Tips på vägen.. Uddevalla Gymnasieskola Studie och Yrkesvägledning SÖKA ARBETE Samhället och arbetsmarknaden förändras i rasande tempo, människor byter oftare arbete och karriär, livslånga

Läs mer

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju!

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! LNU Karriär Lite konkreta tips inför anställningsintervjun. Att förbereda sig inför intervjun är A och O. Ta reda på så mycket som möjligt om företaget

Läs mer

Hur fixar jag ett jobb?

Hur fixar jag ett jobb? Hur fixar jag ett jobb? 1 2 Hej då, gymnasium! Hej jobb! Nu börjar det Kommunal vill tipsa dig om hur du kan scanna arbetsmarknaden och hur du skriver bra ansökningar. Du får råd om hur du gör det bästa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om stöd för nystartsjobb; SFS 2018:43 Utkom från trycket den 13 februari 2018 utfärdad den 1 februari 2018. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Mellan Angered Stadsdelsnämnd och Lärjeåns Kafé & Trädgårdar

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Mellan Angered Stadsdelsnämnd och Lärjeåns Kafé & Trädgårdar Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Mellan Angered Stadsdelsnämnd och Lärjeåns Kafé & Trädgårdar Innehåll Bakgrundsförutsättningar för avtalet... Fel! Bokmärket är inte definierat. Värdegrund...

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Cirkulärnr: 16:30 Diarienr: 16/03059 P-cirknr: 16-2:17 Nyckelord: Handläggare:

Cirkulärnr: 16:30 Diarienr: 16/03059 P-cirknr: 16-2:17 Nyckelord: Handläggare: Cirkulärnr: 16:30 Diarienr: 16/03059 P-cirknr: 16-2:17 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: BAL, BUI, traineejobb, arbetslösa, nyanlända Phia Moberg Sandra Bergendorff Avdelningen för arbetsgivarfrågor

Läs mer

IDEA-dagen 2017 Anställa med hjärta och hjärna

IDEA-dagen 2017 Anställa med hjärta och hjärna IDEA-dagen 2017 Anställa med hjärta och hjärna Jens Rothman och Lena Melin, Arbetsförmedlingen Bakgrund Sverige står inför en stor utmaning där vissa grupper riskerar att hamna i ett permanent utanförskap.

Läs mer

Att försörja sig och utvecklas

Att försörja sig och utvecklas Att försörja sig och utvecklas i Sverige Utbildningsmöjligheter en utbildning obligatorisk gratis en grundskola en gymnasieskola frivillig komvux en vuxen en folkhögskola att studera en yrkeshögskola en

Läs mer

TRR Trygghetsrådet. Presentation Telia Sonera

TRR Trygghetsrådet. Presentation Telia Sonera TRR Trygghetsrådet Presentation Telia Sonera Stöd till dig som förlorar jobbet TRR ägs av PTK och Svenskt Näringsliv tillsammans Vi är en neutral part och vi utgår från dina behov TRR betalas av företagen

Läs mer

My Dream Now - att skriva ett CV

My Dream Now - att skriva ett CV My Dream Now - att skriva ett CV Ett CV är ett sätt att ge en sammanfattning av din utbildning, erfarenheter och kunskaper. Till skillnad från ett personligt brev där det är meningen att du ska skriva

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

Jobb- och utvecklingsgarantin

Jobb- och utvecklingsgarantin Arbetsförmedlingen faktablad. Arbetssökande, 2014-02. Lättläst svenska Jobb- och utvecklingsgarantin Du som har varit utan arbete en längre tid och behöver hjälp att komma tillbaka till arbetslivet kan

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss

Hitta ditt nya arbete genom oss Sida: 1 av 7 Ny på Arbetsförmedlingen (textversion av filmen ny.arbetsformedlingen.se) Hitta ditt nya arbete genom oss Välkommen till Arbetsförmedlingen Här hittar du information om vad vi på Arbetsförmedlingen

Läs mer

IDEA-dagen 2017 Anställa med hjärta och hjärna

IDEA-dagen 2017 Anställa med hjärta och hjärna IDEA-dagen 2017 Anställa med hjärta och hjärna Fouad Ghanem och Anders Jeffring, Arbetsförmedlingen Bakgrund Sverige står inför en stor utmaning där vissa grupper riskerar att hamna i ett permanent utanförskap.

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten, Var ska du göra din prao? T i l l h ö r

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss

Hitta ditt nya arbete genom oss Hitta ditt nya arbete genom oss Välkommen till Arbetsförmedlingen Här hittar du information om vad vi på Arbetsförmedlingen kan göra för dig och vad som är bra att tänka på när du precis har börjat söka

Läs mer

TIPS TILL SOMMARJOBBARE

TIPS TILL SOMMARJOBBARE Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi företräder 70 000 företagare i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på alla plan och i många

Läs mer

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit?

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? Personligt varumärke Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? CV Korrekturläs! Framhäv dina kunskaper och din kompetens, men utan att skryta Ta med relevant erfarenhet för jobbet du söker Var ödmjuk Använd

Läs mer

Yrkesintroduktionsanställning. Helt enkelt.

Yrkesintroduktionsanställning. Helt enkelt. Yrkesintroduktionsanställning. Helt enkelt. Ungas energi och nyfikenhet är viktig och kan påverka hela arbetsplatsen. Yrkesintroduktionsanställning. Vad är det? En yrkesintroduktionsanställning, YA-anställning,

Läs mer

Kort om Arbetsförmedlingen

Kort om Arbetsförmedlingen Kort om Arbetsförmedlingen foto: Anders Roth (s 1 och 17), Peter Fredriksson (s 5), Magnus Pehrsson (s 6 och 18), Curt Guwallius (s 9) och Julia Sjöberg (s 11). Nyttan med Arbetsförmedlingen......... 04

Läs mer

Svara alltid med namn i telefonen, du vet aldrig om det är en arbetsgivare som ringer.

Svara alltid med namn i telefonen, du vet aldrig om det är en arbetsgivare som ringer. ANSTÄLLNINGSINTERVJU Arbetsgivaren har valt dig! Nu återstår bara den sista biten i pusslet för att ditt jobbsökande ska leda till anställning att klara av jobbintervjun. Övning ger färdighet, det gäller

Läs mer

118 Presentation/Information av Gull-Britt Persson och Örjan Lindström ang Drivhuset

118 Presentation/Information av Gull-Britt Persson och Örjan Lindström ang Drivhuset PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-06-07 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2016/286 118 Presentation/Information av Gull-Britt Persson och Örjan Lindström ang Drivhuset Beslut Kommunstyrelsen beslutar:

Läs mer

Låt oss överraska dig

Låt oss överraska dig Låt oss överraska dig Vi skräddarsyr din rekrytering Om ditt företag står inför rekryteringar kan vi lugna dig med att vi på Arbetsförmedlingen förmedlar flest jobb i Sverige och har landets i särklass

Läs mer

CHECK LISTA. inför första jobbet. Råd och tips för dig som är på väg in i elteknikbranschen.

CHECK LISTA. inför första jobbet. Råd och tips för dig som är på väg in i elteknikbranschen. CHECK LISTA 3 inför första jobbet Råd och tips för dig som är på väg in i elteknikbranschen. Nu ska du sälja dig själv Nu är det allvar. Du är på väg mot ditt första jobb. Ett jobb där du ska trivas, utvecklas

Läs mer

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. Inledning Inom Arbetsförmedlingen och kommunen finns en rad verksamheter och

Läs mer

Förändringar i förordningar om lönesubvention och ekonomiskt stöd vid yrkesintroduktionsanställningar och traineejobb

Förändringar i förordningar om lönesubvention och ekonomiskt stöd vid yrkesintroduktionsanställningar och traineejobb 1 (5) Avdelningen för arbetsgivarfrågor Phia Moberg Sandra Bergendorff Nyckelord: BAL, BUI, traineejobb, arbetslösa, nyanlända Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik

Läs mer

Anställningsintervju

Anställningsintervju Anställningsintervju När du kommit så långt som till anställningsintervjun så har du kommit långt i rekryteringsprocessen. Det är det första tillfället där du och arbetsgivaren, alternativt rekryteringsföretaget,

Läs mer

Maria Dahlberg Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Maria Dahlberg Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 08:15 Diarienr: 08/0206 Arbetsgivarpolitik: 08-2:6 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetsmarknadspolitiska insatser Maria Dahlberg Datum: 2008-01-22 Mottagare: Kommunstyrelsen

Läs mer

10 tips när du skriver CV

10 tips när du skriver CV 10 tips när du skriver CV 10 tips när du skriver CV Att skriva CV är egentligen är det inte så svårt. Ett CV ska lyft fram det du kan på ett sätt som gör att arbetsgivaren känner att han eller hon behöver

Läs mer

CV och jobbintervju. Valentino Berti. MSemploy AB Box 1073 164 25 Kista Valentino.berti@vebeit.se

CV och jobbintervju. Valentino Berti. MSemploy AB Box 1073 164 25 Kista Valentino.berti@vebeit.se CV och jobbintervju Valentino Berti MSemploy AB Box 1073 164 25 Kista Valentino.berti@vebeit.se CV och jobbintervju Hur skall CV se ut? Det personliga brevet Anställningsintervjun Hålla sig anställningsbar

Läs mer

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN Nu är det dags att göra en plan för ditt arbetssökande. Tanken med planen är att underlätta för dig att arbeta effektivt. Det är också bra att skapa en plan B. Den tar du till om

Läs mer

Vårt samhälle. Kongress 2014. Var med och påverka ditt framtida arbetsliv!

Vårt samhälle. Kongress 2014. Var med och påverka ditt framtida arbetsliv! 1 Vårt samhälle Kongress 2014 2 Var med och påverka ditt framtida arbetsliv! Kollektivtrafik. Barnomsorg. Utbildning i livets olika faser. Sjukvård. Föräldraförsäkring. Arbetsförmedling och arbetslöshetsförsäkring.

Läs mer

2009 06. Rekv nr: 503 140 Form: YRA. Kort och gott om Arbetsförmedlingen

2009 06. Rekv nr: 503 140 Form: YRA. Kort och gott om Arbetsförmedlingen 2009 06. Rekv nr: 503 140 Form: YRA Kort och gott om Arbetsförlingen Hitta varandra nu Med den här broschyren vill vi ge dig en översikt av Arbetsförlingens arbete. Vårt jobb är att så effektivt som möjligt

Läs mer

HUR OPTIMERAR DU DITT CV?

HUR OPTIMERAR DU DITT CV? HUR OPTIMERAR DU DITT CV? av Sara Birgerson och Karin Andersson INNEHÅLL INLEDNING... 3 INTERNATIONELLT... 4 SKILLNAD PÅ CV OCH MERITFÖRTECKNING... 5 Meritförteckning... 5 CV... 6 OLIKA SORTERS CV... 8

Läs mer

Svensk författningssamling (SFS)

Svensk författningssamling (SFS) 1 of 7 17/05/2010 11:38 Svensk författningssamling (SFS) Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar

Läs mer

Hitta rätt medarbetare. Arbetsförmedlingens erbjudanden till dig som är arbetsgivare

Hitta rätt medarbetare. Arbetsförmedlingens erbjudanden till dig som är arbetsgivare Hitta rätt medarbetare Arbetsförmedlingens erbjudanden till dig som är arbetsgivare 1 2 Vi finns till för dig Arbetsförmedlingen är Sveriges största förmedlare av arbeten. Varje år öppnar vi dörrar till

Läs mer

Dagen du blev en bättre jobbsökare

Dagen du blev en bättre jobbsökare Dagen du blev en bättre jobbsökare Att skriva CV och personligt brev Använd en snygg CV mall Från Pages Från Word (går att exportera som.docx) F.U.C.K. = functionality, usability, cosmetics and kärlek

Läs mer

Stöd för att anställa kompetensen

Stöd för att anställa kompetensen Stöd för att anställa kompetensen Många utrikes födda har en kompetens som är direkt användbar på arbetsmarknaden. Ändå kan det behövas stöd för att underlätta anställningen. Nedan finns en översikt över

Läs mer

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor Lättläst Betänkande av FunkA-utredningen Stockholm 2012 SOU 2012:92 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar.

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar. INTRODUKTION Ibland är en lyckad intervju allt som ligger mellan dig och ditt drömjobb. Många upplever därför anställnings intervjun som oerhört stressande, såväl de som söker sitt första jobb som de med

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Håkan Lindell Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, september 2017 Lämnat arbetslöshet för arbete Antalet personer som fått arbete uppgick till

Läs mer

ATT SKRIVA CV OCH ANSÖKNINGSBREV INTERVJU HUR KAN DET GÅ TILL?

ATT SKRIVA CV OCH ANSÖKNINGSBREV INTERVJU HUR KAN DET GÅ TILL? ATT SKRIVA CV OCH ANSÖKNINGSBREV INTERVJU HUR KAN DET GÅ TILL? Katarina Henrikssn Samrdnare Enheten för externa relatiner katarina.henrikssn@umu.se ANSÖKNINGSHANDLINGAR CV Persnligt brev (ansökan) FÖR

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold

Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold Vem som kommer på intervju Skillnad på privat och offentlig sektor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om särskilt anställningsstöd; SFS 2015:503 Utkom från trycket den 7 juli 2015 utfärdad den 25 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelse 1 Denna

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 08:88 Diarienr: 08/4853 Arbetsgivarpolitik: 08-2:37 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetskraftsinvandring, arbetstillstånd, Migrationsverket, arbetstillstånd för asylsökande

Läs mer

Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser

Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Riktlinjer för arbetsmarknadsenhetens insatser Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd

Läs mer

Personal Strategerna. Inför intervju

Personal Strategerna. Inför intervju Kapitel 9. Sid 1 Inför intervju Förbered dig Ta reda på information om arbetsgivaren. Gå igenom hemsidan, vad finns det för information om verksamheten, produkter, kunder etc. Hur försöker arbetsgivaren

Läs mer

ditt förbund Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer

ditt förbund Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Välkomna! ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco Sveriges Ingenjörer bildades 2006/07 efter en sammanslagning av Civilingenjörsförbundet

Läs mer

FAQ praktikant inom Sverige tillsammans

FAQ praktikant inom Sverige tillsammans FAQ praktikant inom Sverige tillsammans Intentioner från AcadeMedia! Att erbjuda lärare, eller andra yrkeskategorier, en möjlighet att få direktkontakt med en arbetsplats.! Att introducera den svenska

Läs mer

Motion 2017:72 av Erika Ullberg m.fl. (S) om att införa extratjänster

Motion 2017:72 av Erika Ullberg m.fl. (S) om att införa extratjänster 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-01-16 LS 2017-1526 Regionstyrelsen Motion 2017:72 av Erika Ullberg m.fl. (S) om att införa extratjänster Föredragande regionråd: Irene Svenonius Ärendebeskrivning

Läs mer

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju!

Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! Allt du behöver veta inför en anställningsintervju! Career Center har sammanställt en guide som tar dig igenom intervjuprocessen. Allt ifrån att du blir kallad till en intervju till dess att du lämnar

Läs mer

VAD ÄR DITT NÄSTA STEG? Välkommen till arbetslivet!

VAD ÄR DITT NÄSTA STEG? Välkommen till arbetslivet! VAD ÄR DITT NÄSTA STEG? Välkommen till arbetslivet! TIPS INFÖR JOBBSÖKANDET Hitta ett intressant jobb Satsa på din ansökan Förbered dig inför din intervju Var aktiv och ta kontakt med arbetsplatser som

Läs mer

Praktik. Lättläst svenska

Praktik. Lättläst svenska Lättläst svenska Praktik Om du behöver stärka dina möjligheter att få ett arbete kan du i vissa fall få praktik på ett företag. Det finns fyra olika typer av praktik som du kan få genom oss på Arbetsförmedlingen:

Läs mer

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-21 Dnr 1602350 1 (5) Personalnämnden Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Ordförandens

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på

Läs mer

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen.

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen. Nyanländ kompetens Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen Handbok Mässa Innehåll 1 Inledning... 1 2 Syfte och mål... 1 3 Förberedelser...

Läs mer

Mellan jobb. Är du mellan jobb eller riskerar du att bli arbetslös?

Mellan jobb. Är du mellan jobb eller riskerar du att bli arbetslös? Mellan jobb Är du mellan jobb eller riskerar du att bli arbetslös? 2019 1 Innehåll Ekonomin mellan jobb 4 Ersättning från a-kassan 5 Inkomstförsäkring via facket 6 Avgångsersättning genom kollektivavtalet

Läs mer

Skrivelse gällande yrkesintroduktionsanställning

Skrivelse gällande yrkesintroduktionsanställning KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2014-02-28 UAN-2014-0059 Skrivelse gällande yrkesintroduktionsanställning Förslag till beslut, UAN, föreslås besluta

Läs mer

Förordning (2015:503) om särskilt anställningsstöd

Förordning (2015:503) om särskilt anställningsstöd Förordning (2015:503) om särskilt anställningsstöd Svensk författningssamling 2015:503 t.o.m. SFS 2016:427 SFS nr: 2015:503 Departement/myndighet: Arbetsmarknadsdepartementet Utfärdad: 2015-06-25 Ändrad:

Läs mer

Jobbsökarguide. Vägen till drömjobbet

Jobbsökarguide. Vägen till drömjobbet Jobbsökarguide Vägen till drömjobbet Inledning Hitta jobb Söka jobb Intervju Steg för steg mot nytt jobb Innan du börjar leta Var hittar du jobben Glöm inte bemanningsföretagen Att läsa en platsannons

Läs mer

FÖRENINGSSAMVERKAN Ta emot ferielediga ungdomar i er förening

FÖRENINGSSAMVERKAN Ta emot ferielediga ungdomar i er förening FÖRENINGSSAMVERKAN 2018 Ta emot ferielediga ungdomar i er förening Ta emot feriearbetare i er förening För sommaren 2018 har ungdomar födda 2001 och 2000 möjlighet att söka ett feriearbete förutsatt att

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av april månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av april månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 11 maj 2012 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län april 2012 9 493 (6,3%) 4 718 kvinnor (6,4%)

Läs mer

7 ARBETSMARKNADS- POLITISKA ÅTGÄRDER

7 ARBETSMARKNADS- POLITISKA ÅTGÄRDER 1 7.1 Bakgrundsinformation Arbetsförmedlingen är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Arbetsmarknadsdepartementet och ansvarar för den offentliga arbetsförmedlingen och dennas arbetsmarknadspolitiska

Läs mer