Fjäderns Bokslut 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fjäderns Bokslut 2015"

Transkript

1 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker.

2 Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje barn: utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa. utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöka förstå andras perspektiv. utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra. utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner Utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen. Bakgrund Inför årets projekt tittade vi igenom vad barnen i årets barngrupp fått med sig för erfarenheter under sina tidigare år på Vingen /Fjädern. Vilka projekt de deltagit i, vilket fokus och vilka läroplansmål vi jobbat mot och vilka intressen som präglat avdelningen. Vi kom fram till att vi de senare åren fokuserat mycket på matematik och naturvetenskap. Vi bestämde oss därför att i år lyfta mål i läroplanen där språk, etik och demokrati är centrala. När vi inventerade barnens intressen kunde vi konstatera att: lyssna och titta i böcker var något som alla barn tyckte om. När vi pedagogerna började reflektera kring barnens intresse för böcker förstod vi att böcker kunde vara rätt verktyg för att närma oss dessa språkliga/ etiska/demokratiska mål. Utdrag ur pedagogernas reflektioner som ledde fram till beslutet att använda böcker som arbetsverktyg : Att mötas kring en bok ger förutom läsupplevelse, även tid för eftertanke och samtal. Boken ger närvarande vuxna. Boken ger möjlighet till reflektion som inte film och dataspel ger, med en bok stannar man lättare upp och diskuterar frågor och funderingar. Böcker öppnar upp världen och ger oss förståelse för andra kulturer och andra sätt att leva/ tänka. 1.

3 Dagens bok När vi som vanligt samlar in barnens tankar och erfarenheter inför det kommande projektet, förklarade barnen att böcker är bra när man ska vila eller sova. För att få barnen att lyssna mer aktivt på böcker, ändrade vi namn på vår dagliga lässtund efter maten från Läsvila till Dagens bok. Vi bestämde oss även för att inte ta med gosedjur som stör och tar uppmärksamhet från boken vi läser. Vid Dagens bok börjar vi alltid med att presentera boken med titel, författare och illustratör. Vi läser, stannar upp, samtalar och recenserar sedan boken tillsammans. Vad tycker ni om boken? Vad handlar boken om? Vad väcker den för känslor och tankar? På så sätt upptäcker vi pedagoger hur barnen uppfattar och tänker kring handlingen, vilka frågor som väcks och vilka böcker som vi eventuellt kan välja att jobba vidare med. Tillsammans med barnen har vi hittat på ett betygssystem med solar och regn som symboler för att utvärdera och minnas vad vi tyckte om böckerna. Se analys. Böcker och demokratiska val Med hjälp av böcker lyfter vi aktuella händelser i samhället. Under valkampanjen hösten 2015, lät vi därför barnen vara med om ett eget val på på förskolan, ett BOK-VAL. Vi valde ut 10 böcker som vi under några veckor läste för alla barnen på avdelningen. Därefter genomförde vi en omröstning, där var och en fick välja vilken av dessa böcker de tyckte bäst om. Ett barn = En röst Valet genomfördes genom att varje barn gick in och ställer sin docka framför den bok de tycker bäst om. Valresultatet undersöktes och analyserades sedan genom olika former av statistik 2.

4 Bokrum Tillsammans med barnen gjorde vi i ordning ett projektrum. Här kan barnen aktivt undersöka och arbeta vidare med böckerna vi läser. Förutom böcker finns här förstoringsglas, ficklampa, prismor, speglar, papper, pennor, foton på barnen, namnlappar, alfabeten I smågrupper undersökte barnen böckerna på olika sätt. Vi filmar barnen för att i efterhand kunna se hur barnen tar sig an rummet och böckerna. Vad är barnen intresserade av att undersöka? Vilka upptäckter görs? Vad får dom nyfikna? Vilka frågor väcks? Utifrån barnens upptäckter och undersökningar ger vi barnen nya uppdrag och utmaningar. - Det är olika bokstäver men samma bilder. Det kanske är andra språk. Man bläddrar åt andra hållet( i den arabiska boken). Det är ett A där men det är ett K på den andra. (Jämförelse mellan den svenska och den engelska titeln.) Bara den första bokstaven är stor! De andra bokstäverna är små. Båda börjar på G. I:et på den här små streck uppe och nere men på den andra boken är det bara ett rakt streck Bokrummet är tillgängligt under hela dagen. Barnen kan därför forska vidare på egen hand, även tider när vi inte har grupper. Eftersom arbetena i projektet sätts upp på väggarna inbjuder rummet även till reflektion och möten mellan barnen i olika åldrar. 3.

5 Bokcirklar Under hela året har vi träffats i små grupper (3-5 barn) för att läsa och samtala om en bok. Dessa möten kallar vi för bokcirklar. Med böckernas hjälp lever vi oss in i andras situationer och reflekterar över olika etiska dilemman och livsfrågor. Barnen berättar och lyssnar på varandras upplevelser av boken. Barnen tolkar bokens ord, bilder och handling. Ibland bearbetat vi böckerna även på andra sätt, till exempel; Genom drama kan barnen leva sig in i handlingen och identifierar sig med personerna i boken. Genom att rita händelser ur boken får barnen tid och möjlighet för eftertanke och samtal. Med hjälp av bilder på sig själva, kan barnen gå in i boken och på så sätt förändra för karaktärerna. På dessa sätt får barnen fördjupa sig i handlingen och får en större förståelse för andra människor. När vi valde böcker till dessa bokcirklar försöker vi hitta böcker som gör skillnad, som får barnen tänka nytt och där de får en ny förståelse av världen och värderingar. Den bok som vi jobbat mest kring är Tilly som trodde att.. av Eva Staaf och Emma Adbåge Boken handlar om olika människor som Tilly träffar, alla med olika livssituationer. Boris i boken har inga badbyxor och kan därför inte vara med de andra när de badar. - Vi kunde köpa och ge till han. - Det kanske finns extrakläder där, som vi har här. När jag hade glömt vantar så fick jag låna. - Han kan få låna mina för jag har två badbyxor. Utanför affären sitter en tiggare. - De är fattiga. De kanske inte har någonstans att bo. - Om jag var med i boken skulle jag ge han vantar och bra saker så han inte fryser. - Han kanske har barn som inte får några julklappar. - Vi brukar ge en peng till den som sitter vid Gränby. 4.

6 Utmaningar som böckerna gett barnen: Under bokcirklarna lyssnar vi på barnens tankar och försöker vi fånga upp deras funderingar och frågor. Tre exempel från arbetet kring boken om Tilly: 1. Varför syns grannen Johansson aldrig till på dagarna? - Han kanske jobbar på natten och sover på dagen, föreslår ett av barnen. Tanken är ny för de de andra barnen. Inte kan man väl vara vaken på natten? Genom att låta barnen tar reda på varandras och andras erfarenheter om vilka som jobbar på natten, får de ny kunskap som de delger varandra. Barnen intervjuar människor om vad de vet om natten. - Känner du någon som jobbar på natten? De som sorterar brev på posten, måste jobba på natten. För på morgonen ska brevbäraren lägga breven i brevlådan Nathalie 2. Behöver man alla saker som Sonja har? Barnen fascineras över alla prylar Sonja har. De ritar önskelistor över allt de önskar sig. Men vilka saker behöver man egentligen ha för att må bra? Vi samtalar och ritar om vad som är viktigast - för mig och för andra. -Ett kylskåp, för det är viktigt att ha mat hemma. För man kan inte leva utan mat. Utdrag ur barnens reflektioner: -Man behöver saker man blir glad av, så man får skratta och ha roligt. -Solen är viktigast, så jag blir varm. -Mamma och pappa är viktigast så jag inte behöver vara ensam. -Om man inte har ett hus och ingen vän man kan bo hos, då skulle det kännas riktigt ensamt och kallt! - Den som tigger önskar sig nog pengar så han kan få ett hem och mat och kläder 5.

7 Barnen undersöker hur andra bor med hjälp Vi går på upptäcksfärd för att jämföra olika material: Om man skrapar här låter det inte lika som på brädorna. -Man skruvar på brädorna men här trycker man i lera 3. Hur bor Tilly? Hur bor jag? Hur bor du? Under en bokcirkel börjar barnen jämföra husen i boken med sina egna hus. - Jag bor också i en lägenhet. - Mitt hus är gult. Tillys hus är orange! - jag har inga tegel bara platt på väggen. - Jag har bruna tegelstenar på mitt hus. - Jag har också grannar bredvid mitt hus. Vi utmanar barnen att ta reda på mer om olika sätt att bo. Barnen intresserar sig även för vad husen är gjorda av. Barnen får befästa sina erfarenheter på olika sätt. Med hjälp av lera bygger barnen upp tegelväggen. Vi tillför husmaterial som barnen kan använda i sin lek. tegelstenar Att tolka bilder Under bokcirklarna pratar vi även om vad bilderna säger/förmedlar och hur man kan uttrycka något i bild. Exempel: I boken Liten av Stina Wirén var det känslor som stod i fokus. Barnen blev starkt berörda av hennes bilder och kunde känna empati med Liten. - Ögonbrynen är där uppe när man är glad. men de åker ner när man är arg -Munnen kan se olika ut när man är arg. Ibland ser man tänderna men ibland blir den bara liten och ibland blir ett rakt streck. - Man ser att det är arga ord som kommer från munnen. - Prickarna är nog de arga orden! - Liten säger nog: sluta bråka!. 6.

8 Bokslut Reflektioner och analys I början av hösten när vi samlade in barnens tankar och erfarenheter inför det kommande projektet, förklarade barnen att böcker är bra när man ska vila eller sova. När vi nu återigen ställer samma frågor till barnen blir svaren annorlunda och inget barn pratar längre om vila. Varför är det bra att läsa/lyssna på böcker? Man lär sig nå t, om olika historier. Man kan lära sig skriva, för man kan lära sig av bokstäverna i boken, Hur tycker du att en bra bok ska vara? Den ska vara spännande med skräcksamhet, med spöken och mumier. Jag tycker att det ska vara lite ledsamhet också. Vad kan man lära sig av att läsa/lyssna på böcker? Man kan träna sig i att lyssna. Man kan lära sig läsa Och lära sig hur man ska vara i naturen. Även föräldrarna fick på höstens föräldramöte fundera kring samma frågor och visade sig positiva till bokprojektet. Några av föräldrarnas tankar: Man får använde hela hjärnan och man får vara tillsammans. I böcker får man ta del av andras sätt att tänka, andras världar. Sånt man inte ser i vardagen. De dagliga bokrecensionerna vi gjort tillsammans med barnen (se Dagens bok)har gjort att lässtunden nu känns mer meningsfull och barnen känns mer intresserade. Barnen berättar om förändringarna: Nu när det är Dagens bok då ska man tänka. Det skulle man på läsvilan också men då var det inte lika viktigt. Då gosade man med gosedjuren Nu tittar vi på böckerna istället Barnen beskriver symbolerna i betygssystemet (se bild): - Solen är ju bra, för den gör ju att det blir varmt. Och regn är ju dåligt, för då behöver man galonbyxor En reflektion vi gjort är dock att barnen har haft svårt att göra skillnad på om boken är dålig eller om bokens handling ger negativa känslor. De kan till exempel ge regn till en bok för att en karaktär i boken var dum mot någon. 7.

9 Tidigare år har vi ofta lånat böcker som vi vet att barnen tyckte om. I år har vi lagt ner mer tid och förberedelser vid boklånandet och inte bara lånat välkända böcker utan har försökt hitta böcker från andra kulturer, böcker med poetiskt språk/bilder, böcker som väcker olika sorts känslor och som kanske inte alltid slutar lyckligt. Böcker som väcker frågor och får oss tänka nytt. Böcker som gör skillnad! Det har dock inte varit så lätt att hitta dessa böcker. Vi upplever att väldigt många barnböcker handlar om djur med mänskliga egenskaper. Använder författarna djur för att linda in verkligheten när man vill komma åt känslor, konflikter och orättvisor, är en fråga vi ställer oss. Vi efterlyser fler böcker med detta innehåll som inte bara roar, utan också tar barnen på allvar. Som ett barn uttrycker det: Jag tycker det är roligt att prata om jätteviktiga saker. Det känns nästan som att vara vuxen och sitta och prata vid en middag. Samhället förändras men inte böckerna. Många böcker ger även en stereotyp bild av verkligheten och förstärker fördomar och gamla värderingar. Men även dessa dåliga böcker kan vara bra att jobba kring för att få fatt på stereotypa föreställningar men då krävs det att vi pedagoger aktivt ifrågasätter innehållet i boken tillsammans med barnen. För att bokprojektet inte bara skulle bli ett prata-projekt utan även ett göraprojekt, gjorde vi tillsammans med barnen iordning ett bokrum med ficklampor, speglar och annat som vanligtvis inte hör ihop med böcker. Detta blev ett lyckat möte mellan böcker och naturvetenskap som gav nya och oväntade upptäckter. Barnen berättar: -Man såg det lite bättre med förstoringsglas. -Spegeln gådde över boken, allt som var i boken såg man i spegeln. -Vi lyste på bilderna och bokstäverna i boken. Jag såg T, samma som Tintin börjar på. Under barnens egna undersökningar i rummet såg vi till exempel hur barnen: Förstorade och förminskade. Hittade likheter och olikheter. Använde speglar för att vända på historien eller flytta bilden upp i taket. Med ficklampan blev det detektivlek, där barnen letade efter spår och samband. Med ljuskäglan från ficklampan belyste de och fokuserade på detaljer, bokstäver Vi såg ett stort intresse för bokstäver och det skrivna orden. Vi har aldrig haft en barngrupp som utvecklat sitt skriftspråk och sin läsförståelse så mycket som detta läsår! Under projektets gång har vi upptäckt hur viktigt det är att vi pedagoger vågar utmana barnen i flera steg för att dem ska tänka nytt och utvecklas. Två exempel: 1. När barnen fick i uppgift att rita vad som är viktigt i livet, såg vi att barnen ritade önskelistor med saker de ville ha., godis, leksaker osv. Istället för att stanna där, utmanade vi dem vidare. för att få dem att fundera över vad som är allra viktigast. Tänk om vi inte hade någonting! Vad skulle vi då behöva? Barnens började då tänka i nytt: Mat, kläder, någonstans att bo 8.

10 2. Efter att de yngsta barnen ritat sina hus, samlade vi dem för att reflektera över varandras teckningarna och lära tillsammans. Under pedagogernas ledning samtalar barnen ärligt men empatiskt om varandras teckningar. Tillsammans upptäckte barnen saker som de glömt rita, upptäckte att man kan rita på olika sätt och inspirerade varandra. - Du har ju inte gjort några fönster och ingen dörr heller. - Nej oj, jag glömde det! - Och man ser ju inte köket. - Men den är ju bakom väggen. - Jag ska också göra tegel, precis som du. Efter reflektionen fick barnen återigen rita sina hus, nu med nya erfarenheter och nya lärdomar Böcker har varit ett bra verktyg även när vi arbetar med vår likabehandlingsplan. Med böckernas hjälp har vi samtalat och dramatiserat om vikten att ha förståelse för våra olika egenskaper, förmågor och förutsättningar och försökt sätta oss in i hur hen tänker/känner. Det har varit ett givande projekt som gett oss mycket inspiration och nya ideér om hur vi kan arbeta vidare i framtiden med böckernas hjälp 9.

11