Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning"

Transkript

1 Utgåva 3 Datum Sida 1 (8) Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning BESIKTNING... 1 BESIKTNINGSTYPER... 2 PERIODISK UNDERHÅLLSBESIKTNING... 2 SÄKERHETSBESIKTNING... 2 IBRUKTAGANDEBESIKTNING... 3 SLUTBESIKTNING... 4 KONTROLLBESIKTNING... 4 TILLFÄLLIG BESIKTNING... 4 GENOMFÖRANDE... 5 ANSVAR... 5 METOD... 6 PROCESS... 6 DOKUMENTATION... 7 BESIKTNING För att upprätthålla kraven på trafiksäkerhet, teknisk funktion, resekomfort och miljö, teknisk säkerhet, arbetsmiljö samt att säkerställa att anläggningskapitalet behåller sitt rätta ekonomiska värde skall besiktningar genomföras på Trafikkontorets fasta bananläggningar. Syftet med besiktningarna är att: kontrollera att prestationsförmågan vidmakthålls på idrifttagna anläggningar, kontrollera att föreskrivna villkor innehålls på de anläggningar som idrifttages, att genom planerat underhåll förebygga fel på dessa anläggningar. Målsättningen med besiktningarna är att: kontrollera att en anläggnings prestationsförmåga upprätthålls inom fastställda krav, dvs. att kontrollera det aktuella tillståndet samt att bedöma kommande tillståndsutveckling och risker för fel. Genom kontroll skall fel vid om- och tillbyggnad undvikas. rapportera fel, anmärkningar och befarade försämringar samt deras allvarlighetsgrad.

2 Utgåva 3 Datum Sida 2 (8) BESIKTNINGSTYPER Periodisk underhållsbesiktning Syftet med periodisk underhållsbesiktning är att tillgodose en hög teknisk säkerhet, dvs. att vidmakthålla anläggningarnas tekniska kvalitet och undvika fel på dessa. De periodiska underhållsbesiktningarna ska vidare utgöra underlag för kort- och långsiktig planering av erforderliga förebyggande underhållsingrepp i anläggningarna för att undvika fel som kan leda till: tillbud eller olyckor i spårvagnstrafiken trafikstörningar arbetsskador sämre resekomfort miljöskador samt att säkerställa att anläggningskapitalet behåller sitt rätta ekonomiska värde. Periodisk underhållsbesiktning omfattar kontroll av att alla väsentliga komponenter finns på plats och fyller sin funktion och vidmakthåller den i föreskrifterna angivna tekniska prestationsförmågan. Underhållsbesiktning skall, förutom en direkt bedömning av aktuellt tillstånd, även innehålla en bedömning av utvecklingen och risken för fel fram till nästa bedömning. Anläggningar med normal konstruktions- och underhållsstandard skall besiktigas enligt de föreskrifter som anges under respektive anläggningsdel. I den mån Trafikkontoret bedömer det nödvändigt, t.ex. för anläggningar med lägre än normal konstruktions- och/eller underhållsstandard, kan åtgärder utöver de föreskrivna genomföras. Då tillfälliga förändringar eller förhållanden kan påverka den tekniska säkerheten vid en anläggning, åligger det Trafikkontoret att införa tillfällig underhållsbesiktning i lämplig omfattning. Säkerhetsbesiktning Syftet med säkerhetsbesiktningen är att tillgodose en hög trafiksäkerhet genom att utgöra en kontroll av att inga fel förekommer som kan leda till tillbud eller olyckor i spårvägstrafiken, samt att uppmärksamma och bedöma utvecklingen av försämringar hos anläggningarna som kan leda till sådana fel.

3 Utgåva 3 Datum Sida 3 (8) Säkerhetsbesiktning omfattar kontroll av att alla väsentliga komponenter finns på plats och fyller sin funktion samt att senast uppdaterade ritningar för anläggningen finns tillgängliga. Säkerhetsbesiktning skall, förutom en direkt bedömning av aktuellt tillstånd, även innehålla en bedömning av utvecklingen och risken för fel fram till nästa säkerhetsbesiktning. Anläggningar med normal konstruktions- och underhållsstandard skall säkerhetsbesiktigas enligt föreskrifter som anges under respektive anläggningsdel. Trafikkontoret kan förorda tätare besiktningar då så bedöms erforderligt. Då tillfälliga förändringar eller förhållanden kan påverka en anläggnings funktionssäkerhet och förorsaka trafikolycka, åligger det Trafikkontoret att införa tillfällig säkerhetsbesiktning i lämplig omfattning. Ibruktagandebesiktning Syftet med ibruktagandebesiktning är att säkerställa att utförandet av en ny anläggning eller en väsentligt förändrad anläggning överensstämmer med gällande normer och bygghandlingar, och att den därmed kan överföras till drift och underhåll. Ibruktagandebesiktning omfattar dels att säkerställa att anläggningsinnehavarens generella krav på anläggningen liksom att myndigheters krav uppfylls, dels att säkerställa att dokumentation, kunskaper, rutiner och organisation för att sköta anläggningen är tillräcklig samt att validera hela anläggningen som varit avstängd och att kontrollera att den är säker och funktionell i både befintliga och nya anläggningsdelar. Vid besiktning fastställes att anläggningen/anläggningsdelen uppfyller signalsäkerhetskraven, att funktionen är riktig i övrigt samt att driftsäkerhetskraven är uppfyllda. Ett viktigt säkerhetsmässigt krav är att anläggningsdokumentation och anläggning överensstämmer. Leveransbesiktning av komponenter i signalsäkerhetsanläggningar skall göras med utgångspunkt från de trafik- och driftsäkerhetskrav som ställs i varje enskilt fall. Komponenter som skall vara ersättning skall vara säkerhetsklassade för användning i säkerhetsanläggning, CE och S-märkta. I de fall när spår varit avstängt mer än 5 dygn ska en validering av anläggningsdelen som varit avstängd ske, om inte annat har beslutats. Valideringen ska planeras och genomföras av ibruktagningsledaren genom vagnskörning genom den avstängda delen om inte annat har specificerats.

4 Utgåva 3 Datum Sida 4 (8) Slutbesiktning Slutbesiktning tillämpas av Trafikkontoret i syfte att utgöra en slutlig kontroll av att en viss leverantör/entreprenör uppfyllt avtalade åtaganden för viss leverans eller arbete. Slutbesiktning omfattar en kontroll av att eventuella anmärkningar i Ibruktagandebesiktningen är åtgärdade samt att de kommersiella villkoren för utförandet är innehållna. Kontrollbesiktning En kontrollbesiktning innebär en besiktning efter materielutbyte eller reparation i den omfattning som är nödvändig för att säkerställa att anläggningen överensstämmer med gällande normer och bygghandlingar efter materialbytet eller reparationen. Tillfällig besiktning Tillfällig besiktning är föranledd av tillfälliga förhållanden, t ex förändringar som kan påverka trafiksäkerheten, den tekniska funktionen, resekomforten, miljön eller arbetsmiljön. Beslut om tillfällig besiktning och dess omfattning fattas dels av ansvarig arbetsledare hos drift- och underhållsansvarig enhet och/eller av säkerhetsansvarig hos Trafikkontoret. Vid olyckshändelse, tillbud eller misstanke om säkerhetsfel skall undersökning ske för att fastställa orsaken. En sådan undersökning kan kräva omfattande och okonventionella åtgärder. Sådana undersökningar skall bl.a. utföras i enlighet med säkerhetsordningen Bestämmelser om utredning av olyckor och tillbud (SÄO-KAP-13).

5 Besiktningsman Anläggning Besiktningsman Signal SISÄ-Kontrollant Ibruktagningsledare Planeringsledare Spårkonstruktion Planeringsledare Spårsäkerhet Utgåva 3 Datum Sida 5 (8) GENOMFÖRANDE Ansvar Vid varje besiktning, oberoende besiktningstyp eller anläggningstyp, ska en ansvarig besiktningsman utses. Besiktningsmannen ska inneha nödvändig kompetens enligt tabellen nedan. Periodiskt Underhållsbesiktning Spåranläggning Kontaktledning Signalsäkerhetsanläggning Punktsignalanläggning Säkerhetsbesiktning Spåranläggning Kontaktledning Signalsäkerhetsanläggning Punktsignalanläggning Ibruktagningsbesiktning Spåranläggning Kontaktledning Signalsäkerhetsanläggning Punktsignalanläggning Kontrollbesiktning Spårvägsanläggning Kontaktledning Signalsäkerhetsanläggning (1) (1) Punktsignalanläggning (1) (1) Slutbesiktning Spårvägsanläggning Kraftledning Signalsäkerhetsanläggning Punktsignalanläggning Tillfällig besiktning Spårvägsanläggning Kraftledning Signalsäkerhetsanläggning (2) (2) Punktsignalanläggning (2) (2) (1) Kontrollbesiktning skall utföras av SISÄ-kontrollant eller Besiktningsman Signal enligt rutin för kontrollbesiktning. (2) Tillfällig besiktning skall utföras av SISÄ-kontrollant eller Besiktningsman Signal enligt den ansvarige som fattat beslut om tillfällig besiktning. Alla som utför besiktningar av någon typ inom spårvägsbanan skall vara godkända av Trafikkontoret.

6 Utgåva 3 Datum Sida 6 (8) Metod Som metod vid besiktning ska okulära och kvantitativa metoder användas enligt upprättade anvisningar för respektive anläggningsdel. I anvisningen specificeras vilken metod som ska användas tillsammans med vilken mät- och provningsutrustning som ska användas. Oberoende besiktningstyp ska besiktningen utföras: med stor noggrannhet, och ska normalt verkställas vid dagsljus. enligt upprättade anvisningar beroende på besiktningstyp och anläggningstyp. Besiktningsansvarig skall normalt själv tillhandahålla den utrustning som krävs för ändamålet. Viss utrustning kan under speciella omständigheter tillhandahållas av Trafikkontoret. Förutsättningar för detta är angivna i de anvisningar som styr respektive besiktning. Process Periodisk underhålls- och säkerhetsbesiktning Planeringsledare Drift upprättar en årlig besiktningsplan över de anläggningar som ska genomgå periodisk underhållsbesiktning och/eller säkerhetsbesiktning. Funktionsentreprenören ska sedan utgå från besiktningsplanen när den planerar besiktningsarbetet. Besiktningsarbetet skall så långt som möjligt samordnas mellan olika teknikområden där det är eftersträvansvärt att samtliga aktuella anläggningar efter en viss bansträcka eller område besiktigas vid ett och samma tillfälle. Ibruktagandebesiktning Ibruktagandebesiktning ska planeras enligt säkerhetsprocessen (SÄO-KAP-6) och genomförs enligt upprättad kontrollplan för ibruktagandebesiktning. Ibruktagandebesiktningen genomförs genom en dokumentationsgenomgång och kontroll mot bygghandling. Vid kontroll mot bygghandling utnyttjas lämpligen utförda slutbesiktningar med tillhörande ändringsbeslut och dispenser. Vid ibruktagning av en ny eller förändrad anläggning ska validering av anläggningen inkluderas exempelvis genom funktionstest genom spårvagnskörning eller annan lämplig metod.

7 Utgåva 3 Datum Sida 7 (8) Slutbesiktning Slutbesiktning planeras enligt säkerhetsprocessen (SÄO-KAP-6) och genomförs enligt upprättad rutin i Teknisk Handbok för slutbesiktning. Kontrollbesiktning Kontrollbesiktning ska genomföras vid utbyte eller reparation av anläggningsdel. Tillfällig besiktning Tillfälliga besiktningar genomförs när Trafikkontoret så förordar. DOKUMENTATION Besiktningsansvarig ansvarar för att upprätta besiktningshandlingar efter genomförd besiktning i enlighet med rutinen för respektive besiktningstyp och anläggningstyp. Följande dokumentation skall generellt finnas efter besiktning: Besiktningsrapport. Fullständig uppsättning godkända ritningar, med ev ändringar eller kompletteringar inritade (skall finnas även i anläggningen). Protokoll över justering av spårledningar (shuntvärden). Eventuella av Trafikkontoret beviljade avsteg. Protokoll över siktavstånd vid huvudsignaler. (se vidare i K avsnitt 4) Besiktningshandlingar från Ibruktagandebesiktning skall arkiveras minst 5 år hos Trafikkontoret och från Säkerhets- och Underhållsbesiktningar minst 2 år hos Trafikkontorets funktionsentreprenör. Trafikkontorets funktionsentreprenör skall kontrollera att godkänd och kompletterad dokumentation finns på anläggningen senast en månad efter det att anläggningen tagits i drift. Besiktningsansvarig är skyldig att efter varje besiktning inlämna skriftlig rapport till Trafikkontoret enligt gällande rutin. Vid säkerhetsbesiktning skall detta ske senast tio (10) arbetsdagar efter slutförd besiktning. Rapporten skall till sin struktur, punkt för punkt, följa de anvisningar som ligger till grund för aktuell besiktning. Rapportens utseende får dock fastställas av utförande instans och förekomma i pappersformat eller elektroniskt format. Används elektroniskt format ska Trafikkontoret avgöra vilken typ av fil som

8 Utgåva 3 Datum Sida 8 (8) skall användas samt vilket verktyg som i förekommande fall skall användas för skapande av filen. Till filerna ska höra ett följebrev. Av rapporten skall det framgå vilka anmärkningar som noterats under besiktningen och anmärkningarnas allvarlighetsgrad. Ansvar för rapporten tas genom besiktningsansvarigs underskrift. I de fall besiktningsansvarig noterar anmärkning som omedelbart måste åtgärdas, skall denne omedelbart hos Trafikkontorets Planeringsledare för Spårsäkerhet begära att få ta anläggningen ur drift. Förfarandet vid sådan begäran regleras i TRI. Det åligger Trafikkontoret att vidtaga lämpliga åtgärder med anledning av besiktningsrapporten. Det åligger också Trafikkontoret att kontrollera att åtgärderna med anledning av besiktningsrapporten utförs inom beslutad tid. Trafikkontoret skall förvara besiktningsrapporten på ett betryggande sätt under minst fem år efter besiktningens genomförande. Trafikkontoret skall tillse att godkänd och kompletterad dokumentation finns på anläggningen senast 3 månader efter det att anläggningen besiktigats och godkänts. Besiktningsrapporter och anläggningsdokumentation skall behandlas och arkiveras som kvalitetsdokument enligt förskrifterna i Trafikkontorets kvalitetssystem.

SÄKERHETS- OCH UNDERHÅLLS- BESIKTNINGAV TRAFIKKONTORETS FASTA BANANLÄGGNINGAR

SÄKERHETS- OCH UNDERHÅLLS- BESIKTNINGAV TRAFIKKONTORETS FASTA BANANLÄGGNINGAR BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION Kapitel K 3.SIGNAL 1 1 (23) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.5 Besiktning av signalsäkerhetsanläggningar, föreskrift Upprättad av Håkan Karlén 2015-07-03 Fastställd

Läs mer

RUTINER OCH SYSTEMREVISION

RUTINER OCH SYSTEMREVISION Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (7) RUTINER OCH SYSTEMREVISION GENOMFÖRANDE AV SYSTEMREVISIONER... 1 ÖVERSYN OCH BESIKTNINGAR AV DE FASTA BANANLÄGGNINGARNA... 21 KONTROLL AV ARBETE OCH FORDON I SPÅR OCH

Läs mer

ORGANISATION OCH ROLLER

ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (15) ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING...23 TRAFIKDIREKTÖR... 23 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE

Läs mer

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 08-06-0 Sida () KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING... RISKANALYS OCH HANTERING AV NYA KOMPONENTER... HANTERING AV ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG...

Läs mer

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 2019-0-1 Sida 1 (1) SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING INLEDNING... 1 SÄKERHETSBEDÖMNING OCH RISKANALYS...2 SÄKERHETSSTYRNINGSPROCESS...2 ARBETSFLÖDE FÖR SAMRÅD FÖR FASTA BANANLÄGGNINGAR...

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 3 Datum 2018-06-01 Sida 1 (13) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING... 3 TRAFIKDIREKTÖR... 3 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... 3 ENHETSCHEF,

Läs mer

Så här använder du kontrollplanen

Så här använder du kontrollplanen Kontrollplan Fasta Förvaltning/Bolag Projektnamn Diarienummer ID-kod Diarienummer tidigare skeden Projektledare Beslutad process Så här använder du kontrollplanen bananläggningar som ska användas av trafikkontorets

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 1 Datum 2016-10-17 Sida 1 (14) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Trafikkontoret innehar anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Arbetsuppgifter och befogenheter

Läs mer

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Arbetsfordon kravspecifikation, besiktning, funktionskontroll och underhåll av arbetsfordon 200/05 Fastställd

Läs mer

SÄKERHETS- OCH UNDERHÅLLSBESIKTNING AV TRAFIKKONTORETS FASTA BANANLÄGGNINGAR

SÄKERHETS- OCH UNDERHÅLLSBESIKTNING AV TRAFIKKONTORETS FASTA BANANLÄGGNINGAR Föreskrift för SÄKERHETS- OCH UNDERHÅLLSBESIKTNING AV TRAFIKKONTORETS FASTA BANANLÄGGNINGAR SIGNALSÄKERHETSANLÄGGNINGAR 2 (31) INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 1.2 DEFINITIONER OCH BEGREPP...

Läs mer

KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON

KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON INLEDNING... 1 FORDONSTILLSTÅND... 2 DISPENS... 4 KRAV PÅ FORDONSANSVARIG AV ARBETSFORDON... 5 LEDNINGSSYSTEM... 5 DOKUMENTATION...

Läs mer

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION BANSTANDARD I GÖTEBORG Kapitel K 3.7 Signal- och signalsäkerhetsanläggningar 2016-04-15 1 (6) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.7.1 Generella bestämmelser 2015-05-24 2016-04-15 Upprättad av Håkan Karlén

Läs mer

BVS Kontrollbesiktning av signalanläggningar

BVS Kontrollbesiktning av signalanläggningar BVDOK 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf 2014:0408 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2004-03-10 Ersätter Ersatt av BVS 544.92130 [Ersatt av] 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer BV-FS 2000:1 Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 2000:1) om besiktning, funk tionskontroll och underhåll av fordon

Läs mer

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94010 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Besiktning och underhåll av fordon

Besiktning och underhåll av fordon Dokumentnummer Utgåva Giltig fr o m Ersätter Sida ÖSlJF 222 3 2016-04-27 ÖSlJF 222 utg 2 1(5) Författare Fastställare Mats Furukrona Krister Wedin Besiktning och underhåll av fordon Innehållsförteckning

Läs mer

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ruta att infogas i dokumenthuvudet i SMoKF Björn Fura 02 2010-07-18 Reviderad version enligt Transportstyrelsens

Läs mer

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING INTRODUKTION... 1 KURSPLAN... 1 UTBILDNING... 5 EXAMINATION... 5 URVALSKRITERIER... 6 KURSER... 6 GRUNDUTBILDNING I SÄKERHETSTJÄNST...

Läs mer

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur Dokumentnamn Process Sida EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur 1(5) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter C-03-00-51 7.0 2017-02-06 EM 44-001 Författare Ansvarig utgivare Säkerhetsstyrning

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter. - säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter. - säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser Konsekvensutredning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Björn Nilsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion infrastruktur Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Utgåva 2 Datum 2016-10-12 Sida 1 (7) KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Trafikverkets Trafikbestämmelser för järnväg TDOK 2015:0309 gäller med följande tillägg. Specifika regler avseende huvudspår

Läs mer

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VAR BETECKNING TR08-01 DATUM 2018-05-15 samrad TEKNISK RIKTLINJE utgava 3 fastställd TD Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar

Läs mer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer 1(6) 04-04-13 A TR2-03-4 KONTROLL OCH PROVNING Innehåll 1 Allmänt 2 Prov i fabrik (FAT) 3 Prov i anläggning (SAT) 1 ALLMÄNT I detta dokument anges omfattningen av kontroll och provning som ska utföras

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

TEKNISK HANDBOK FÖR MARK- GATU- OCH VA-ARBETEN

TEKNISK HANDBOK FÖR MARK- GATU- OCH VA-ARBETEN 2014-01-21 TEKNISK HANDBOK FÖR MARK- GATU- OCH VA-ARBETEN BILAGA 3 AF AMA REV ÄNDRINGEN AVSER DATUM SIGN A Allm 14-01-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING UTFÖRANDEENTREPRENAD... 4 INLEDNING Denna skrift ansluter till

Läs mer

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag 2004-04-28 Bilaga 1 Förteckning över krav i författningssamling som innebär en administrativ börda för företag Kolumn 1 2 3 4 5 6 7 ELSÄK-FS 1995:6 Om elektriska utrustningar för explosionsfarlig miljö

Läs mer

Internkontroll. Bestämmelser om. Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Giltigt från och med:

Internkontroll. Bestämmelser om. Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Giltigt från och med: Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Internkontroll Fastställd av TD: Godkänd av GC: Utfärdare: SÄC 1 (13) Bestämmelser om Internkontroll

Läs mer

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06 SMoKD 20.201 Kompetenskrav och utbildning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Granskat 20171123: Björn Fura Godkänt 20171125: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare;

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Beslutade den x månad 2013. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur Dokumentnamn Process Sida EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur 1(6) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter C-03-00-51 6.0 2014-05-30 EM 44-001 Författare Ansvarig utgivare Säkerhetsstyrning

Läs mer

Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3 med tillägg 2010:3

Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3 med tillägg 2010:3 SvK4005, v3.4, 2014-03-26 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING AFS Bilaga 3:9a DATUM SAMRÅD 2015-06-17 XXX TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C FASTSTÄLLD XXXX Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3

Läs mer

Riktlinjer för kvalitet

Riktlinjer för kvalitet NHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NF SAMRÅD N, D, IK DATUM VÅR BETECKNING 2009-11-04 TR12-14 TEKNISK RIKTLINJE REVISION B SvK405, v2.0, 2009-06-04 Riktlinjer för kvalitet TEKNISK RIKTLINJE 2009-11-04 TR12-14 REV

Läs mer

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Sid 1 (5) KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Rubrik Dokument Allmänna kvalitets- och kontrollbestämmelser KBE 100-2 Utgåva 3 (S) Innehåll 1 KRAVNIVÅINDELNING... 2 2 KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM...

Läs mer

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav Handling 05.3 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 7 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CB Handläggande enhet, Handläggare B, Nils Eriksson Ersätter Utgåva

Läs mer

Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad

Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad Allmän info Frågor under presentationen Första utgåvan av teknisk säkerhetsstyrning Återanvänt signals regelverk Ni ska sprida informationen vidare till era konsulter

Läs mer

AVTAL OM VINDSBYGGNATION

AVTAL OM VINDSBYGGNATION 1(5) AVTAL OM VINDSBYGGNATION Mellan HSB:s Brf Hubert-Konrad nedan kallad Föreningen och nedan kallad Bostadsrättshavaren och som med bostadsrätt innehar lägenhet nr i Föreningen hus med adress har upprättats

Läs mer

Del 1: Organisation och ansvarsfördelning

Del 1: Organisation och ansvarsfördelning VALIDERINGSCHECKLISTA FÖR KÄNDA LEVERANTÖRER Förklarande anmärkningar: Om svaret på en fråga i fetstil är NEJ MÅSTE valideringen ge ett UNDERKÄNT RESULTAT. Detta gäller dock inte om frågan inte är tillämplig.

Läs mer

Luftledningsdokumentation

Luftledningsdokumentation SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VÅR BETECKNING TR08-04 DATUM 2017-07-04 SAMRÅD NL, NT, AT vb TEKNISK RIKTLINJE Luftledningsdokumentation Denna tekniska riktlinje

Läs mer

Försäkringsvillkor. ZS 127:1 - Brandlarm - rabatt. Zurich Global Corporate UK

Försäkringsvillkor. ZS 127:1 - Brandlarm - rabatt. Zurich Global Corporate UK Försäkringsvillkor ZS 127:1 - Brandlarm - rabatt Zurich Global Corporate UK ZS 127:1 - Särskilt villkor - Klausul för brandlarm För att rabatt på brandförsäkring skall kunna medges för automatisk brandlarmanläggning

Läs mer

Krav för MTK-auktoriserat företag

Krav för MTK-auktoriserat företag Krav för MTK-auktoriserat företag Allmänt I enlighet med MTK-auktorisationens stadgar äger ett MTK-auktoriserat företag rätt att använda sin MTK-auktorisation i sin marknadsföring och använda sig av MTK-auktorisationens

Läs mer

Riktlinjer. Distansarbete

Riktlinjer. Distansarbete Riktlinjer Distansarbete Förord Med denna riktlinje vill Luleå kommun skapa tydliga regler kring möjligheten att distansarbeta. Luleå 2010-12-15 Anne Karlenius Kommunchef Inledning Luleå kommun har tagit

Läs mer

Riktlinje Medicinska gaser

Riktlinje Medicinska gaser Riktlinje Upprättad av: Berit Larsson Ansvarig: Nicklas Boström Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

BVS Ibruktagandebesiktning av signalanläggningar

BVS Ibruktagandebesiktning av signalanläggningar BVDOK 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf TDOK 2014:0492 2016-05-03 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2016-05-03 Ersätter Ersatt av BVS 544.92100 [Ersatt av]

Läs mer

Bilaga A Checklista vid leverantörsbedömning SIDA 1AV 11

Bilaga A Checklista vid leverantörsbedömning SIDA 1AV 11 ENHET: DATUM: Bilaga A REVISOR: SIGNATUR: SIDA 1AV 11 Kvalitet: Frågorna nedan grundar sig på kraven i SS-EN ISO 9001:2000. OBS! Stickprov. AVSER FRÅGOR OK ANM. KOMMENTARER KAPITEL 4.1 Finns organisationens

Läs mer

Att söka tillstånd för gasol på restaurang

Att söka tillstånd för gasol på restaurang Att söka tillstånd för gasol på restaurang Gasol är för många en självklarhet på restaurang på grund av dess goda egenskaper och flexibilitet. Gasol används bland annat till spisar, ugnar, grillar och

Läs mer

Trafikkontorets krav

Trafikkontorets krav Trafikkontorets krav avseende kvalitetsledningssystem vid leverans av varor, tjänster och entreprenader 2(2) Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. på leverantör 4 2. Kvalitetsledningssystem 5 3. Resurser

Läs mer

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Inledande bestämmelser 1 Detta kapitel gäller överföring och leverans av

Läs mer

Kontrollplan för små åtgärder och ändringar

Kontrollplan för små åtgärder och ändringar Kontrollplan för små åtgärder och ändringar Information om små åtgärder och ändringar Enligt plan- och bygglagen samt plan- och byggförordningen finns det ett flertal byggåtgärder som normalt sett inte

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 6 Besiktning Ver 1.3 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 4 2. Besiktningsprocessen... 5 3. Besiktning... 6 3.1 Genomgång med beställaren före genomförande... 6 3.2

Läs mer

SMoKD Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon_04

SMoKD Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon_04 SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Granskat: 20160626 Yngve Lundberg Godkänt: 20160726 Anders Johansson Version Datum Beskrivning

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 6 Besiktning Ver 1.2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Besiktningsprocessen 3 3. Besiktning 4 3.1 Genomgång med beställaren före genomförande 5 3.2 Genomgång

Läs mer

KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR. GasNeon LED Sign AB

KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR. GasNeon LED Sign AB KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM FÖR GasNeon LED Sign AB Org. nr 556200-2690 Detta dokument gäller hela företaget och all dess verksamhet. Kvalitetsdokumentet är i huvudsak uppbyggt enligt ISO 9001. Dokumentets

Läs mer

Ordnings & Skyddsregler 1

Ordnings & Skyddsregler 1 Ordnings & Skyddsregler 1 För under- och sidoentreprenörer på arbetsställen där Leif Andersson har samordningsansvar 1. Syfte Dessa regler avser att belysa skydds- och ordningsregler som gäller för relationen

Läs mer

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN 1. Säkerhets- och miljöskyddsförklaring 2. Ägarförhållande 3. Säkerhets- och miljöansvarig 4. Ansvar och befogenheter 5. Kompetens och utbildning 6. Checklistor för

Läs mer

Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för ersättningsgrundande virkesmätning

Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för ersättningsgrundande virkesmätning Nationella instruktioner för virkesmätning Sida 1 av 5 Allmänt om typgodkännande av utrustning och metoder för 1 Inledning och syfte... 2 2 Allmänt om typgodkännande... 2 3 Ansökan och giltighet... 2 4

Läs mer

Kommunikationsverkets 1 anvisningar om bedömning av överensstämmelsen hos en identifieringstjänst 2019

Kommunikationsverkets 1 anvisningar om bedömning av överensstämmelsen hos en identifieringstjänst 2019 PM 1 (6) Dnr: 12.12.2018 1003/620/2018 Kommunikationsverkets 1 anvisningar om bedömning av överensstämmelsen hos en identifieringstjänst 2019 1 Bakgrund 1.1 Arten av denna promemoria om tolkning Till denna

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem inom järnväg m.m. JvSFS 2006:1 Utkom från trycket den 16 mars 2006 beslutade den 28 februari 2006 Järnvägsstyrelsen

Läs mer

Användningsprocessen medicintekniska produkter

Användningsprocessen medicintekniska produkter Styrande dokument Regeldokument Anvisning Kvalitetshandbok för medicintekniska produkter och tjänster Del 1 Sida 1 (6) Användningsprocessen medicintekniska produkter Allmänt Detta kapitel beskriver användningsprocessen

Läs mer

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING Föreskrift Utgåva 1 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 19 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar.

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. Samrådsgruppen för 2017-09-16 1(5) Medicinska gasanläggningar* Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. 1. Bakgrund

Läs mer

STYRNING AV DOKUMENT OCH DATA 1. SYFTE 2. OMFATTNING 3. ANSVAR / AKTUELLTHÅLLANDE 4. BESKRIVNING (5) Tore Magnusson

STYRNING AV DOKUMENT OCH DATA 1. SYFTE 2. OMFATTNING 3. ANSVAR / AKTUELLTHÅLLANDE 4. BESKRIVNING (5) Tore Magnusson 3.0 2012-11-16 1(5) STYRNING AV DOKUMENT OCH DATA 1. SYFTE Att styra hanteringen av Scandinavian Medical Swedens (Scan Med) kvalitetsdokument för att säkerställa att rätt utgåva finns hos berörda (interna

Läs mer

Kompetens och utbildning

Kompetens och utbildning Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Kompetens och utbildning för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten Fastställd

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

TEKNISK HANDBOK. Del 0 - Inledning

TEKNISK HANDBOK. Del 0 - Inledning TEKNISK HANDBOK Del 0 - Inledning 2015-04-22 Sidan 2 (8) Innehållsförteckning Sidan 0 Inledning... 3 00. Praktisk tillämpning... 3 00.1 Allmänt... 3 00.2 Bestämmelser... 3 01 Teknisk handboks plats i TK:

Läs mer

Del 1: Organisation och ansvarsfördelning

Del 1: Organisation och ansvarsfördelning VALIDERINGSCHECKLISTA FÖR KÄNDA LEVERANTÖRER Version 4.00 Förklarande anmärkningar: Om svaret på en fråga i fetstil är NEJ MÅSTE valideringen ge ett UNDERKÄNT RESULTAT. Detta gäller dock inte om frågan

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3)

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Skadegruppens Temadag 8 november 2017 Björn Lindberg, Arbetsmiljöverket 1 Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Liten Skola, Samlingslokaler, Hotell, Restaurang, mm

Systematiskt brandskyddsarbete Liten Skola, Samlingslokaler, Hotell, Restaurang, mm Systematiskt brandskyddsarbete Liten Skola, Samlingslokaler, Hotell, Restaurang, mm Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för exempelvis en grundskola.

Läs mer

G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G

G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G G O T L A N D S H E S S E L B Y J E R N V Ä G F Ö R E N I N G E N G O T L A N D S T Å G E T G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G Föreskrift Utgåva 3 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2003:11) om medicintekniska produkter;

Läs mer

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Skapad: 2001-05-16 Senast ändrad: 2015-11-23 Saija Thacker Henrik de Hauke Karin Sjöndin 2001-05-16 2015-11-23 2015-11-23 2(6) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Underlag för teoriprovet utgörs av rapporten Mantel skarvteknik som kan laddas ned från Svensk Fjärrvärmes hemsida, www.svenskijarrvarme.se.

Underlag för teoriprovet utgörs av rapporten Mantel skarvteknik som kan laddas ned från Svensk Fjärrvärmes hemsida, www.svenskijarrvarme.se. REGLER FÖR AUKTORISATION OCH LICENSIERING 1 Giltighetsområde Auktorisation och licens omfattar montage av skarvsystem (tätförband, larm och isolering i samband med läggning av fjärrvärmerör) och, i förekommande

Läs mer

Totalt antal fel denna lekplats: A-fel: 0 st B-fel: 2 st C-fel: 2 st

Totalt antal fel denna lekplats: A-fel: 0 st B-fel: 2 st C-fel: 2 st 3110U Träkvista ungdomsgård Uppdragsgivare: Ekerö Kommun Org nr: 212000-0050 Organisation: Fastighetskontoret Telefon: 08-124 57 100 Lekplatsens adress: Ekerövägen 65 Mobil: Område/Stadsdel: Ekerö Fa:

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under respektive

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Typ: större gymnasieskola/industri>20anställda/samlingslokal>150besökare/ varuhus/hotell/kulturbyggnader/motsvarande Följande exempel är en beskrivning av

Läs mer

Krav på systematiskt kvalitetsarbete - Underhållsentreprenad

Krav på systematiskt kvalitetsarbete - Underhållsentreprenad SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VÅR BETECKNING TR13-05-01 DATUM 2019-04-30 UTGÅVA 1 s, GI, GS/NA, NL, NP, NS, NT, SD, SK *0 we TEKNISK RIKTLINJE FASTSTÄLLD Krav på systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Handling 7.5 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2010-03-31 Utgåva J 5 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagor F10-2409/PE50 2010-03-31 0 Beslutsfattare CGD Stab Personal Handläggande enhet, Handläggare

Läs mer

Projekteringsprocessen

Projekteringsprocessen Skapat av (org) Dokumentdatum Version Vectura 2010-09-14 0.1 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor 13 3 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Projekteringsprocessen Toppdokument Projekteringsprocessen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; beslutade den 30 juni 2010. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 7 och 8 förordningen (1990:1165)

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER för SKYDDS- OCH SÄKERHETSARBETET I SOLLENTUNA KOMMUN Fastställda av kommunstyrelsen 1996-04-25, 56 Reviderade av kommunstyrelsen 2000-02-24, 26 Reviderade

Läs mer

IT-säkerhetspolicy. Fastställd av KF 2005-02-16

IT-säkerhetspolicy. Fastställd av KF 2005-02-16 IT-säkerhetspolicy Fastställd av KF 2005-02-16 IT-säkerhetspolicy Sidan 2 (9) Revisionsinformation Datum Åtgärd Ansvarig Version 2004-11-19 3.4 Ändrat första meningen PGR 2.0 förvaltningen -> verksamheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Häktesförordning; utfärdad den 22 december 2010. SFS 2010:2011 Utkom från trycket den 30 december 2010 Regeringen föreskriver följande. Förordningens innehåll och tillämpningsområde

Läs mer

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1. Allmänt 1 Kontraktsbeteckning 12345678 2 Beställare Trafikverket 3 Entreprenör Entreprenör 4 Kontraktsdatum 2013-12-24 5 Datum för ändring av villkorsbilaga BILAGA

Läs mer

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1 1. Allmänt Kontrakts-/ Uppdragsbeteckning BILAGA 1 till kontrakt 87654321 Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Denna bilaga reglerar villkoren för

Läs mer

Svar på inkomna frågor 5

Svar på inkomna frågor 5 1 (8) Datum 02.00 2015-06-11 Diarienr (åberopas) A.216.917/2014 Polismyndigheten Ekonomiavdelningen Inköpsenheten Handläggare Linda Johansson E-post linda-m.johansson@polisen.se Svar på inkomna frågor

Läs mer

Förebyggandekonferensen 2009

Förebyggandekonferensen 2009 Förebyggandekonferensen 2009 Underlag för ett bättre förebyggande arbete SBSC Gunnar Brandsjö gunnar.brandsjo@sbsc.se Områdesansvarig Brand www.sbsc.se AB 1 Besiktningar som underlag vid tillsyn Hur kan

Läs mer

Bilaga 1. FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE MODUL B: EU-TYPKONTROLL

Bilaga 1. FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE MODUL B: EU-TYPKONTROLL Bilaga 1. FÖRFARANDEN FÖR BEDÖMNING AV ÖVERENSSTÄMMELSE MODUL B: EU-TYPKONTROLL 1. EU-typkontroll är den del av ett förfarande för bedömning av överensstämmelse genom vilken ett anmält organ undersöker

Läs mer

Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun

Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun 1 (5) KF 125/2011 Dnr 2011/95 623 Skolskjutsreglemente för Hultsfreds kommun Kommunfullmäktiges beslut Det reviderade skolskjutsreglementet för Hultsfreds kommun godkänns. Ärendebeskrivning Förslag till

Läs mer

SÄKERHETS- & ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR VISTELSE OCH ARBETE I STADENS LEDNINGSTUNNLAR

SÄKERHETS- & ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR VISTELSE OCH ARBETE I STADENS LEDNINGSTUNNLAR SÄKERHETS- & ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR VISTELSE OCH ARBETE I STADENS LEDNINGSTUNNLAR INNEHÅLL 1 BEHÖRIGHET SID 1 VID AKUT BEHOV AV HJÄLP: RING 112 2 ANMÄLAN SID 3 2.1 Innan arbete påbörjas 2.2 Avanmälan

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 1 kap. 2, 2 kap. 37, 3 kap.

Läs mer

Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012

Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012 Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012 Nu börjar vi närma oss en del av omfattningen av de förändringar som skett efter att ISO/IEC 17020:2012 trätt i kraft den 1:a oktober. Detta är den första

Läs mer

Säkerhets- & ordningsföreskrifter. för vistelse och arbete i stadens ledningstunnlar

Säkerhets- & ordningsföreskrifter. för vistelse och arbete i stadens ledningstunnlar Säkerhets- & ordningsföreskrifter för vistelse och arbete i stadens ledningstunnlar 1 Vid akut behov av hjälp: Ring 112 2 Innehåll 1 Behörighet Sid 4 2 Anmälan Sid 6 2.1 Innan arbete påbörjas 2.2 Avanmälan

Läs mer

Nyhetsbrev Maj #2 2016

Nyhetsbrev Maj #2 2016 TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Nyhetsbrev Maj #2 2016 Generell information ftps-server för hämtning av data Nyheter om specificerade dokument TDOK Nyheter i Bessy Nyheter i Bessy PC-klient Nyheter

Läs mer

Allmänna bestämmelser för arbeten i och användning av kommunal mark i Vetlanda kommun

Allmänna bestämmelser för arbeten i och användning av kommunal mark i Vetlanda kommun 1 (17) Allmänna bestämmelser för arbeten i och användning av kommunal mark i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Tekniska nämnden (2016-04-21 ) Gäller för: Tekniska kontoret, entreprenörer

Läs mer

A-skydd - System E

A-skydd - System E A-skydd - System E2 2008 09 15 Innehåll Innehåll Inledning 5 1 Planera A-skydd 6 1.1 A-SKYDDETS ARBETSPLAN 6 1.2 A-SKYDDETS TILLSYNINGSMAN 7 1.3 A-SKYDDSOMRÅDETS GRÄNSPUNKTER 7 1.4 SKYDDSÅTGÄRDER 7 1.5

Läs mer

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 24 e 1 (5) Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen Fastställd av kommunstyrelsen 2014-11-04 235 Brandskyddspolicy/övergripande

Läs mer

Ett antal bostadsbränder i kommunen är relaterade till eldstäder och rökkanaler.

Ett antal bostadsbränder i kommunen är relaterade till eldstäder och rökkanaler. Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Den 1 januari 2004 trädde lagen om skydd mot olyckor (LSO) i kraft och ersatte den tidigare Räddningstjänstlagen. Enligt lagen skall kommunen i brand- förebyggande syfte ansvara

Läs mer

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 TUKES-anvisning 3.10.2006 HANDLING ÖVER SÄKERHETSPRINCIPERNA 1. INLEDNING Enligt förordningen om industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier (59/1999) skall

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för exempelvis en större

Läs mer

Förslag till instruktion för bingokontrollanter

Förslag till instruktion för bingokontrollanter Förslag till instruktion för bingokontrollanter Detta förslag gäller under förutsättning att tillståndet förenats med erforderliga villkor. 1. Allmänna instruktioner 1. utöva noggrann tillsyn över bingospelet,

Läs mer