Rapport från Läkemedelsverket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från Läkemedelsverket"

Transkript

1 Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Rapport från Läkemedelsverket Juni 2012 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone: +46 (0) Fax: +46 (0) Internet:

2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning Uppdraget Bakgrund Redovisning av uppdraget Bilaga (9)

3 1. Sammanfattning Läkemedelsverket har av regeringen fått i uppdrag att utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar. Uppdraget inkom som en del av Regleringsbrevet för budgetåret 2012 och en statusrapport hur arbetet fortgår ska redovisas den 30 juni 2012 till Regeringskansliet. Att förändra läkemedelsförpackningar är ett arbete som måste bedrivas långsiktigt. Läkemedelsförpackningar är sällan enbart en nationell angelägenhet utan är framtagna av företagen för att kunna användas i många länder, ofta på global nivå. Det innebär också att flera, ibland många, länders läkemedelsmyndigheter är med och påverkar hur förpackningen ska se ut. Det finns regelverk som anger vilken information som måste finnas med på en förpackning och dessutom tillkommer ofta ytterligare text, efter önskemål från företaget och/eller någon myndighet. Det gör sammantaget att man, varken som myndighet eller företag, har helt fria händer att förändra en förpacknings märkning. Klart är dock att det finns en hel del som skulle kunna förbättras vad gäller tydlighet och särskiljning och det är med dessa tankar i fokus som uppdraget genomförs. Läkemedelsverket hade redan innan uppdraget kom, påbörjat ett projekt i samarbete med Nätverket för patientsäkerhet (beskrivs senare i rapporten) med samma syfte och det arbetet har därför fått fortsätta som en del av regeringsuppdraget. Ett underlag, som beskriver olika parametrar som föreslås ändras för att förbättra märkningen och därmed också minska förväxlingsrisk och felanvändning har tagits fram i detta samarbete. Läkemedelsförpackningar är ett komplext och stort område och därför har vi valt att börja med en mindre grupp av läkemedel, som samtliga används uteslutande inom sjukvården. Därefter har en mindre pilotstudie genomförts i datormiljö av Linnéuniversitetet med utgångspunkt från underlaget och Läkemedelsverket har också fått en slutrapport från denna studie. Några statistiskt signifikanta slutsatser kan inte dras av denna studie p.g.a. att den omfattade för få testpersoner och några tydliga tendenser åt ena eller andra hållet kunde heller inte ses. Studiens genomförande och resultat är dock ändå intressant och har gett upphov till tankegångar om en fortsättning med ytterligare en studie och vad en sådan i så fall skulle omfatta. Den fortsatta planen är nu att de förslag som testats i datormiljö ska omsättas till verkliga förpackningar att användas i verklig miljö. De läkemedel som kommer att omfattas är läkemedel som används efter upphandling av landstingen. Det innebär att det kommer att dröja flera år innan förpackningarna är under användning och något reellt resultat av förändringarna eventuellt kan ses. Den här rapporten beskriver vad som hittills har gjorts inom uppdraget och vad som också finns planerat i dagsläget. Läkemedelsverket kan konstatera att det finns förbättringspotential 3(9)

4 när det gäller läkemedelsförpackningar men kan också konstatera att sådana förändringar måste bedrivas som ett långsiktigt arbete eftersom många olika aktörer är involverade. 2. Uppdraget Läkemedelsverket har av regeringen fått i uppdrag att utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar. Uppdraget inkom som en del av Regleringsbrevet för budgetåret 2012 och en statusrapport hur arbetet fortgår ska redovisas den 30 juni 2012 till Regeringskansliet. Uppdraget ingår som en del i den Nationella läkemedelsstrategin. 3. Bakgrund Läkemedelsförväxlingar är ett problem även om det är mycket svårt att hitta specifika siffror på dessa förväxlingar. Det går att hitta uppgifter och siffror på olika typer av begångna fel i samband med läkemedelshantering och utifrån dessa uppgifter kan man dra slutsatsen att en stor del av läkemedelsfelen kan relateras till just förväxlingar mellan olika läkemedel. Anledningarna till att läkemedel förväxlas är många och kan uppstå i olika skeden av läkemedelshanteringen. Det är också rimligt att tro att det finns skillnader vad gäller när och hur förväxlingarna uppstår för läkemedel som enbart hanteras och administreras inom sjukvården jämfört med läkemedel som hanteras av patienten själv. I det sistnämnda fallet kan förväxling ske i ytterligare ett steg, i samband med att patienten/konsumenten på egen hand kan välja att inhandla ett receptfritt läkemedel. Två orsaker till att läkemedel/läkemedelsförpackningar kan komma att förväxlas är läkemedlets namn och läkemedelsförpackningens utseende. Enligt beräkningar i England av National Health Service (NHS) uppskattas en tredjedel av läkemedelsfelen där bero på förvirring/förväxling av förpackningar och etiketter. Även om förpackningarnas layout och läkemedlens namn skiljer sig åt i Sverige och England så är det rimligt att tro att av de läkemedelsfel som görs i Sverige är andelen som beror på förväxling och feltolkning av informationen på förpackningarna ungefär densamma i Sverige som i England. Märkning av läkemedelsförpackningar Det är Läkemedelsverkets ansvar att vid godkännande av läkemedelsförpackningar uppmärksamma och ta hänsyn till eventuella tänkbara risker med den av företaget föreslagna 4(9)

5 layouten. Layouten granskas alltid av Läkemedelsverket, och av de flesta andra läkemedelsmyndigheterna i EU, utifrån flera olika aspekter. De flesta av de läkemedel som godkänns i Sverige idag godkänns genom någon av de EUprocedurer som finns. En sådan godkännandeprocedur resulterar alltid i en, för de länder som ingår i proceduren, gemensam, harmoniserad märkningstext. Den text/information som är överenskommen för märkningen av förpackningen under proceduren är sedan den text (översatt till svenska) som ska återfinnas på den svenska förpackningen. Vissa nationella särkrav kan sedan tillkomma, det som tillkommer som extra krav för svenska förpackningar är ett varunummer (Vnr). I många fall, särskilt när det gäller så kallade sjukhusförpackningar (läkemedel som i första hand hanteras inom slutenvården) leder detta till att den information som ska finnas med på en förpackning blir väldigt omfattande. Olika länder har olika syn på hur mycket och vilken information som behöver finnas med på märkningen och detta kan leda till att det kan bli svårt att på ett tydligt och bra sätt få plats med all text på förpackningen. Förutom att granska att all information finns med granskar Läkemedelsverket också layouten, d.v.s. var informationen placeras på förpackningen, typsnitt, typstorlek, hur färger används, kontraster mellan färger, särskiljning mellan olika styrkor av samma läkemedel etc. Svårigheten med den sistnämnda granskningen är att det inte finns någon detaljerad vägledning på EU-nivå, som kan definiera vad som är en bra layout och vad som inte är det. Utformningen av förpackningar regleras i Läkemedelsverkets författningssamling 2005:11 och till den har en tillhörande Vägledning tagits fram som mer detaljerat anger vad företagen ska tänka på när de utformar sin förpackning. Det är dock inte alltid som Läkemedelsverkets synpunkter stämmer överens med den globala företagsdesign som företaget ofta har att hålla sig till. Sverige är en förhållandevis liten marknad för läkemedelsföretagen och därför vill företagen ofta göra s.k. samnordiska förpackningar. En samnordisk förpackning behöver definitionsmässigt inte nödvändigtvis bestå av alla 5 nordiska språken, utan kan omfatta allt mellan 2 och 5 länder/språk. I vissa fall är en flerspråkig förpackning en förutsättning för att företaget över huvud taget ska kunna tillhandahålla läkemedlet i Sverige. Parallellt pågår också ett samarbete mellan de 5 nordiska myndigheterna med syfte att ta fram gemensam vägledning för att underlätta för företagen att kunna ta fram och tillhandahålla flerspråkiga förpackningar. Samarbetet sker i dialog med industrins branschorganisationer. Läkemedlets namn Det ingår också i Läkemedelsverkets normala verksamhet att granska och godkänna alla föreslagna läkemedelsnamn. Ett läkemedelsnamn kan vara uppbyggt på två olika sätt: 5(9)

6 1. S. k. generiska läkemedelsnamn. I normalfallet innebär det att den verksamma substansen i läkemedlet anges följt av namnet på det företag som innehar marknadsföringstillståndet. Generiska läkemedelsnamn har fördelen att de är tydliga med avseende på innehållet i läkemedlet och leder därmed väldigt sällan till förvirring eller oklarheter angående vad det är för läkemedel. Vanligtvis så används denna typ av namnsättning för generiska produkter men mer sällan för originalläkemedel. Det finns dock nackdelar med generisk namnsättning. Substansnamnen kan vara väldigt långa och krångliga och är därför många gånger svåra att uttala och att komma ihåg, särskilt för den enskilde patienten. Likaså kan vissa substansers namn (substansnamn tas fram och fastställs av WHO) bli väldigt lika i en del fall och därmed leda till förväxling. 2. Fantasinamn. Är som termen anger rent påhittade namn, i vissa fall med anknytning till substansnamn, användningsområde etc. men kan lika gärna vara helt utan koppling till själva substansen och hur den ska användas. Ett fantasinamn får inte utgöra en risk för folkhälsan genom att kunna orsaka förväxling i tryck, handskrift eller uttal med andra befintliga läkemedels fantasinamn, eller med annat substansnamn. Om Läkemedelsverket finner att det finns en risk för förväxling mellan ett föreslaget namn och ett redan existerande namn så tas även andra särskiljande faktorer med i bedömningen. Exempel på sådana faktorer är läkemedelsformen, administreringssättet, indikation och receptstatus. Ett fantasinamn får heller inte vara av reklamkaraktär eller vara stötande på något sätt. Fantasinamn väljs i stort sett alltid som namnsättning för originalläkemedel. Generiska läkemedel har oftast generiska läkemedelsnamn men det är även vanligt att de får ett fantasinamn. 4. Redovisning av uppdraget Allmänt Att genomföra generella, mer radikala, förändringar av hur läkemedelsförpackningar är märkta är ett omfattande, långsiktigt arbete. Företagens layouter av förpackningarna är sällan framtagna endast för den svenska marknaden utan är i de flesta fall tänkta att användas i hela Europa och vissa fall på global nivå. Det gör att det många gånger kan vara svårt för ett företag att för en enskild marknad, såsom Sverige, förändra förpackningarna utan att också genomföra dessa förändringar i flera andra länder. Förekomsten av flerspråkiga förpackningar, som tidigare nämnts är väldigt vanligt för små marknader, kan ytterligare försvåra genomförandet av ändringarna. Om en förpackning är avsedd för flera länder innebär 6(9)

7 det att förpackningsutformningen också ska accepteras och godkännas av samtliga länders läkemedelsmyndigheter. Olika myndigheter har olika tidtabeller för hanteringen av den typen av ärenden vilket gör att det kan dra ut på tiden rätt avsevärt innan märkningen är godkänd i alla länder och företaget kan påbörja produktion. Därtill tillkommer ledtider från det att företaget har fått den nya märkningen godkänd till dess att förpackningar med den nya märkningen har producerats och finns tillgängliga. Detta sammantaget gör att det dels tar tid från idé till att en ny förpackning existerar, men också att det därefter tar tämligen lång tid innan man kan se eventuella resultat av användningen av förpackningar med den förändrade märkningen. Läkemedel och därmed läkemedelsförpackningar är inte heller någon homogen grupp, som det går att stöpa i en gemensam definierad märkningsform. Vissa grundläggande delar, som att namn, styrka och läkemedelsform identifierar ett läkemedel, och därmed ska anges tydligt, är gemensamma nämnare. Beroende på typ av läkemedel, användningsområde, vem som är användaren, eventuell receptfrihet och etc. så måste olika aspekter vägas in vad gäller vad som är viktigt avseende förpackningen och dess säkra användning. Storleken på en förpackning spelar också stor roll, det är en väldig skillnad om man ska hantera en liten ampull jämfört med en stor kartong. Pågående projekt När uppdraget kom så pågick redan ett projekt i form av ett samarbete mellan ett externt nätverk, Nätverket för patientsäkerhet och Läkemedelsverket med syfte att för ett begränsat läkemedelsområde se vad som kan göras för att förbättra märkningen och därmed också minska förväxlingsrisk och felanvändning. Nätverket för patientsäkerhet (LÖF, SKL, Läkarförbundet, Vårdförbundet och Vårdföretagarna), hädanefter benämnda Nätverket har startat ett aktivt arbete med att minska fel i läkemedelshanteringen på sjukhus och en del av detta arbete fokuserar på att se om en ny utformning av märkningen av läkemedelsförpackningarna kan förbättra läsbarheten och minimera förväxlingsrisken. Det var därför naturligt att inkorporera det redan pågående projektet i regeringsuppdraget och arbeta vidare med projektet som utgångspunkt. Av den anledningen och p.g.a. det som beskrivits ovan så startar vi uppdraget med att tills vidare fokusera på ett begränsat urval av sjukhusprodukter och deras förpackningar. De produkttyper som har identifierats som värdefulla att titta närmare på, och som man inom vården av erfarenhet vet är problematiska är vissa koncentrerade elektrolyt-lösningar och cefalosporin-produkter. 7(9)

8 Problemet med elektrolyt-koncentraten är att de kan ha liknande namn, trots olika innehåll, och att de måste spädas innan de används till patienten. Det är med andra ord viktigt att förpackningarna är tydligt särskiljda och att användaren uppmärksammas på att lösningen måste spädas innan användning. Cefalosporin-produkter finns i form av flera olika närbesläktade substanser och därför är också substansbenämningarna väldigt lika. Substansnamnlikheten samt att produkterna existerar i samma styrkor och läkemedelsform gör dock att de blir väldigt lätta att förväxla. Nätverket har därför tagit fram ett förslag till hur märkningen av dessa produkter skulle kunna förändras med avsikt att göra förpackningarna tydligare, mer enhetliga, och även mer särskiljda än tidigare. Detta förslag har därefter diskuterats med Läkemedelsverket och reviderats tills båda parter var överens om vilka förändringar som var möjliga att titta närmare på och även testa i begränsad omfattning i verkligheten. Även läkemedelsföretagen har parallellt varit involverade i diskussionerna, främst genom sina intresseorganisationer, men Nätverket har även varit i kontakt med enskilda företag, främst de som berörs av just de produkter som nämns ovan. Förslaget har utmynnat i en standardiserad förpackning bestående av ett antal olika principer. Samtliga principer kommer nu att testas på olika sätt men i framtiden, om det visar sig vara rätt väg att gå vidare, så kommer en del av principerna med största sannolikhet att enbart användas i vissa specifika fall. Det finns även risker, som kan uppstå, som man måste ta hänsyn till, exempelvis vid införande av Tall Man Lettering. Pilotstudie i virtuell miljö Det förslag som togs fram har därefter använts som underlag för en pilotstudie, med syfte att undersöka om en bättre utformning av vissa parametrar på en förpackning kan underlätta korrekt identifiering i sjukhusmiljö. Studien genomfördes i maj 2012 av Linnéuniversitetet (ehälsoinstitutet) i Kalmar. En slutrapport från studien (se bilaga) beskriver hur testet gick till samt vilka faktorer man tittade på i studien. Det är svårt att dra några entydiga, konkreta slutsatser av denna pilotstudie. Antalet testpersoner var för litet för att uppnå statistiskt signifikanta svar inom de olika testområdena. Planer för fortsatt arbete Rapporten har nyligen ( ) presenterats för Läkemedelsverket och representanter för Nätverket av projektledaren för pilotstudien. Gruppen kunde konstatera att även om några statistiskt signifikanta slutsatser ej kunde göras så var resultatet av studien i sig ändå intressant och gav upphov till ytterligare funderingar och idéer till hur en ny, större studie i datormiljö skulle kunna utformas. Det finns stor samlad erfarenhet av känslan av hur en bra förpackning ska se ut, för att fungera så säkert som möjligt, men det saknas resultat från studier, som kan bekräfta dessa tankar. Behov finns därför av ytterligare studier inom området. 8(9)

9 Förslagen, som tagits fram och som har testats i datormiljö är nu planerade att omsättas till verkliga förpackningar använda i verklig miljö. Detta kommer att ske genom att en pilotupphandling av cefalosporiner och vissa elektrolyter kommer att göras i några (idag oklart hur många) landsting med utgångspunkt från att de framtagna förpackningskriterierna ska vara uppfyllda av företaget. Det innebär att så småningom så kommer dessa förändrade förpackningar att användas inom slutenvården i verklig miljö i vissa landsting. En utvärdering av användningen bör sedan göras. Mot bakgrund av diskussionerna med Linnéuniversitetet och Nätverket vid mötet i juni, då studien redovisades, kommer en fortsatt plan att tas fram på Läkemedelsverket efter semestrarna. Planen kommer att innefatta hur en uppföljning av pilotstudien och en utvärdering av användningen av de förändrade förpackningarna kan göras. Sammanfattningsvis kan Läkemedelsverket konstatera att det finns anledning att fortsätta arbetet med att förbättra märkningen av läkemedelsförpackningar men kan också konstatera att sådana förändringar måste bedrivas som ett långsiktigt arbete eftersom många olika aktörer är involverade 5. Bilaga Rapport från pilotstudie vid Linnéuniversitetet i Kalmar: Att minska läkemedelsförväxlingar med hjälp av ändrad design av förpackningar. 9(9)

Bilaga 6. Kartläggning av receptfria läkemedel: Samtal till Giftinformationscentralen om tillbud och förgiftningar

Bilaga 6. Kartläggning av receptfria läkemedel: Samtal till Giftinformationscentralen om tillbud och förgiftningar Bilaga 6. Kartläggning av receptfria läkemedel: Samtal till Giftinformationscentralen om tillbud och förgiftningar Dnr 4.3.1-2014-104307 2015-05-22 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala,

Läs mer

Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar

Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Komplettering till tidigare Rapport från Läkemedelsverket 2012-09-14 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Narkotikaprekursorer. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.7.4-2014-018887

ÅR: 2014. Område: Narkotikaprekursorer. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.7.4-2014-018887 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Narkotikaprekursorer Dnr: 6.7.4-2014-018887 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2013-01-31 Dnr 1.2-2013-4123 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

Inledning... 3. Bedömning av utbytbarhet för den enskilde patienten... 4. Allmänt om utbytbarhet... 3. Utbyte på apotek... 4

Inledning... 3. Bedömning av utbytbarhet för den enskilde patienten... 4. Allmänt om utbytbarhet... 3. Utbyte på apotek... 4 UTKAST Vägledning till 5 kap. 8 a Läkemedelverkets föreskrifter (LVFS 2009:13) om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit farmaceuts möjlighet att motsätta sig utbyte av läkemedel Postadress/Postal

Läs mer

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket Område: Godkända läkemedel Dnr: 6.2.11-2014- 029254 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

ÅR: 2014 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket. Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger

ÅR: 2014 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket. Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger ÅR: 2014 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger Dnr: 6.5.2-2015-032734 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Boverket september 2013 Titel: Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Utgivare: Boverket september 2013 Dnr: 1255-369/2013

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket

ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket ÅR: 2013 Tillsynsrapport från Läkemedelsverket Område: GMP Sjukvård Dnr: 6.2.2-2014-030251 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

Miljöindikatorer inom ramen för nationella läkemedelsstrategin (NLS)

Miljöindikatorer inom ramen för nationella läkemedelsstrategin (NLS) Miljöindikatorer inom ramen för nationella läkemedelsstrategin (NLS) Rapport från CBL-kansliet, Läkemedelsverket 2015-09-07 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Redovisning av kompletteringsuppgifter till regeringsuppdrag avseende Apoteksombud (Dnr: S 2013/2702/FS)

Redovisning av kompletteringsuppgifter till regeringsuppdrag avseende Apoteksombud (Dnr: S 2013/2702/FS) f/% LÄKEMEDELSVERKET Missiv i (i) T /y' MEDICAL PRODUCTS AGENCY VO Utveckling Kristina Rissler Maier Datum: 2014-09-29 Dnr: 1.1-2013-104194 Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av

Läs mer

3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN

3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN 3.3.8 DEN KOMMUNALA FINANSIERINGSPRINCIPEN STELLAN MALMER OCH PATRIK ZAPATA Finansieringsprincipen innebär att staten inte skall ålägga kommuner och landsting nya uppgifter utan att de får möjlighet att

Läs mer

Nationell flerpartstjänst. En pilotstudie

Nationell flerpartstjänst. En pilotstudie Nationell flerpartstjänst En pilotstudie 1. Bakgrund... 2 2. Syfte... 2 3. Om piloten... 2 4. Resultat... 3 4.1 Administration av piloten av projektet... 3 4.2 Intryck från användarna... 3 5. Norge har

Läs mer

Verksamhetskodning i hälso- och sjukvården. Ett utvecklingsområde

Verksamhetskodning i hälso- och sjukvården. Ett utvecklingsområde Verksamhetskodning i hälso- och sjukvården Ett utvecklingsområde FÖRSLAG PÅ VIDARE ARBETE Låt oss vara tydliga: vi saknar fackkompetens inom hälso- och sjukvård. Vi säger detta med förhoppningen att läsare

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tommy Sandegran TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 6 1 (5) HSN 1304-0474 Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport

Läs mer

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården ETT UTVECKLINGSARBETE INOM ÄNNU BÄTTRE CANCERVÅRD Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården DELRAPPORT 2011 1 Sammanfattning Insatser för fler kontaktsjuksköterskor eller motsvarande inom cancervården är

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC KONSEKVENSUTREDNING 1 (11) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-10-16 15EV733 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC Elsäkerhetsverket

Läs mer

Svenskt Näringsliv/Privatvården. Patienternas syn på vårdcentraler i privat och offentlig drift

Svenskt Näringsliv/Privatvården. Patienternas syn på vårdcentraler i privat och offentlig drift Svenskt Näringsliv/Privatvården Patienternas syn på vårdcentraler i privat och offentlig drift SAMMANFATTNING Denna rapport redovisar resultatet från en undersökning som jämför privat och offentligt drivna

Läs mer

NEPI - Stiftelsen nätverk för läkemedelsepidemiologi

NEPI - Stiftelsen nätverk för läkemedelsepidemiologi Statistik över dabigatran (Pradaxa) t o m oktober 2012. Källa: Läkemedelsregistret vid Socialstyrelsen. Sammanfattning Användningen av dabigatran (Pradaxa) för prevention av stroke och artärembolism hos

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Statskontorets uppdrag att följa upp och utvärdera omregleringen av apoteksmarknaden

Statskontorets uppdrag att följa upp och utvärdera omregleringen av apoteksmarknaden Sammanfattning Statskontoret har på uppdrag av regeringen följt upp och utvärderat apoteksomregleringen utifrån målen för omregleringen. Statskontoret bedömer att målet om ökad tillgänglighet till läkemedel

Läs mer

Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder

Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder 1 (8) Formulär för prestationen kring tvångsvård och tvångsåtgärder I överenskommelsen för 2014 ingår, inom prestationsmål B2, att landstingen ska identifiera de patienter som varit föremål för flest tvångsvårdstillfällen

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Rapport. Anpassning till ett förändrat klimat

Rapport. Anpassning till ett förändrat klimat Anpassning till ett förändrat klimat Tillståndet i kommunerna år 2015 Förord Naturskador orsakar stora skador som drabbar samhället och enskilda individer. Vi påverkas av alltmer frekventa extremväder

Läs mer

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2014-02-20 DNR BUN 2014.158 JENNY NYRÉN SID 1/2 VFU-SAMORDNARE OCH PEDAGOGISK HANDLÄGGARE 08-58785263 JENNY.NYREN@VALLENTUNA.SE BARN- OCH

Läs mer

Angående remiss avseende Insatser för att förbättra patientsäkerheten vid generiskt utbyte med LV dnr 1.1-2014-05-04-105666

Angående remiss avseende Insatser för att förbättra patientsäkerheten vid generiskt utbyte med LV dnr 1.1-2014-05-04-105666 Registrator vid Läkemedelsverket Box 26 751 03 Uppsala Angående remiss avseende Insatser för att förbättra patientsäkerheten vid generiskt utbyte med LV dnr 1.1-2014-05-04-105666 Stiftelsen NEPI välkomnar

Läs mer

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Äldre och läkemedel Slutrapport Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Sammanfattning Under 2013 har projektet Äldre och läkemedel pågått och FoUrum har haft en projektledare avsatt för området på 25 %. Projektet

Läs mer

1 Sammanfattning och slutsatser

1 Sammanfattning och slutsatser 1 Sammanfattning och slutsatser 1.1 Bakgrund Enligt regeringsformens 11 kap. 9 skall vid tillsättning av statlig tjänst avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet. Det

Läs mer

Information. Fördjupad uppföljning av Kom Hem vård, omsorg och rehabilitering nära dig

Information. Fördjupad uppföljning av Kom Hem vård, omsorg och rehabilitering nära dig Jönköping 2012-04-11 Information Fördjupad uppföljning av Kom Hem vård, omsorg och rehabilitering nära dig En kommunalisering av hemsjukvården har genomförts i flera län i landet men det har inte genomförts

Läs mer

Sjukersättning - de bakomliggande skälen till ställningstagande

Sjukersättning - de bakomliggande skälen till ställningstagande SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (21) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Sjukersättning - de bakomliggande skälen till ställningstagande SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 2 (21) Innehållsförteckning Sjukersättning

Läs mer

ÅR: 2015. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Område: Inspektion av Industri och Sjukvård. Dnr: 1.1-2015-030856

ÅR: 2015. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Område: Inspektion av Industri och Sjukvård. Dnr: 1.1-2015-030856 ÅR: 2015 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Inspektion av Industri och Sjukvård Dnr: 1.1-2015-030856 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet Myndighetsdatalagen (SOU 2015:39)

Yttrande över slutbetänkandet Myndighetsdatalagen (SOU 2015:39) PM 1 (9) Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkandet Myndighetsdatalagen (SOU 2015:39) Ert dnr JU2015/3364/L6 Det är en gedigen utredning som innehåller en omfattande

Läs mer

Omprövning av ersättning för inkomstförlust enligt 5 kap 5 skadeståndslagen (Skl)

Omprövning av ersättning för inkomstförlust enligt 5 kap 5 skadeståndslagen (Skl) Omprövning av ersättning NFT för inkomstförlust 2/2007 Omprövning av ersättning för inkomstförlust enligt 5 kap 5 skadeståndslagen (Skl) av Marie Svendenius Möjlighet att ompröva en fastställd ersättning

Läs mer

FRAMTIDENS AKADEMISKA SJUKHUS (FAS)

FRAMTIDENS AKADEMISKA SJUKHUS (FAS) FRAMTIDENS AKADEMISKA SJUKHUS (FAS) Inbjudan att delta i dialog Förstudie avseende försörjning av MT-utrustning till operationsalar, hybrid/angio-salar samt bild & funktion till FAS 26-27 maj 2015 Landstinget

Läs mer

Läkemedelsprojektet. Optimerad Läkemedelshantering i Ordinärt och Särskilt Boende. Delrapport. Rapport över perioden april-augusti 2015

Läkemedelsprojektet. Optimerad Läkemedelshantering i Ordinärt och Särskilt Boende. Delrapport. Rapport över perioden april-augusti 2015 Sara Wulff, projektledare 036-324596 150929 1 1 (13) Optimerad Läkemedelshantering i Ordinärt och Särskilt Boende Rapport över perioden april-augusti 2015 Sara Wulff, projektledare 036-324596 150929 1

Läs mer

Hur tror du att det påverkar de politiska besluten? Hur tror du att det påverkar dig?

Hur tror du att det påverkar de politiska besluten? Hur tror du att det påverkar dig? Idag är var femte invånare i Sverige mellan 18-30 år. Samtidigt är bara var femtonde politiker i samma ålder. I kommuner och i landsting såväl som i riksdagen är unga människor kraftigt underrepresenterade.

Läs mer

Tillgänglighetskontroll inom vårdområdet sommaren 1999

Tillgänglighetskontroll inom vårdområdet sommaren 1999 Fuu 1999:1 ISSN 1401-8144 Tillgänglighetskontroll inom vårdområdet sommaren 1999 Uppföljning och utvärdering Rapporten ingår i serie Fuu som utges av AMS Försäkringsenhet AMS Fuu 1999:1 Försäkringsenheten

Läs mer

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) YTTRANDE Chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura Datum 2015-10-23 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 97-2015 Sid 1 (6) Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn,

Läs mer

Bilaga 3 Vårdkonsumtion inom ett urval operationer/åtgärder i väntetidsrapporteringen jämförelser mellan landsting

Bilaga 3 Vårdkonsumtion inom ett urval operationer/åtgärder i väntetidsrapporteringen jämförelser mellan landsting 10 oktober 2007 Bilaga till huvudrapport Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet 2007 Bilaga 3 Vårdkonsumtion inom ett urval operationer/åtgärder i väntetidsrapporteringen

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Ambulansdirigering Medhelp

Ambulansdirigering Medhelp LS-LED12-577 Ambulansdirigering Medhelp Maud Ekman (V) har inlämnat en interpellation om vad som krävs för att avtalet med Medhelp om ambulansdirigering inte ska förlängas och vilka alternativ som finns

Läs mer

Riskanalys. Riskanalys

Riskanalys. Riskanalys Vad är en riskanalys? Systematisk identifiering och bedömning av risk Varför ska man genomföra en riskanalys? För att upptäcka risker som kan leda till att en patient skadas För att ta fram konkreta åtgärder

Läs mer

En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24

En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Yttrande R.nr 46.15 2015-10-14 Dnr 17/15 Saco Tiina Kangasniemi Box 2206 103 15 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden, SOU 2015:24 Utredningens förslag Utredningen om en kommunallag för framtiden (SOU

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

ÅR: 2014. Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.5.2-2014-012305

ÅR: 2014. Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger. Tillsynsplan från Läkemedelsverket. Dnr: 6.5.2-2014-012305 ÅR: 2014 Tillsynsplan från Läkemedelsverket Område: Kosmetiska produkter och tatueringsfärger Dnr: 6.5.2-2014-012305 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Förhandling - praktiska tips och råd

Förhandling - praktiska tips och råd Förhandling - praktiska tips och råd Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis på

Läs mer

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna Delbetänkande av Läkemedels- och apoteksutredningen Stockholm 2013 SOU 2013:23 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

rw"'x}-c". ':- TRANÅS KOMMUN

rw'x}-c. ':- TRANÅS KOMMUN rw"'x}-c". i ':- TRANÅS KOMMUN " KOMMUNSTRYRELSENS AU SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdalum 2015-11-02 Sida 15 (36) 245 Dnr 657/15 Redovisning av lönekartläggning 2015 Personalutvecklare Christina Gustafsson

Läs mer

Slutrapport projektgenomförande - Aurora Innovation AB

Slutrapport projektgenomförande - Aurora Innovation AB Stockholm 2012-01-31 Ver 0.5 Slutrapport projektgenomförande - Aurora Innovation AB Projektet är genomfört inom ramen för Post- och telestyrelsens (PTS) innovationstävling Innovation för alla. Innehållsförteckning

Läs mer

REMISSVAR (A2015/1050/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II (SOU 2015:38)

REMISSVAR (A2015/1050/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II (SOU 2015:38) 2015-06-01 Rnr 42.15 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (A2015/1050/ARM) Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del II (SOU 2015:38) Övergripande synpunkter Saco har

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Uppföljning av långväga buss 1999

Uppföljning av långväga buss 1999 Dnr: 031-222-00 2000-12-07 Uppföljning av långväga buss 1999 1 Uppdrag I SIKA:s regleringsbrev för 1999 gavs uppdraget att SIKA skall redovisa utvecklingen fr.o.m. 1998 av den länsöverskridande linjetrafiken

Läs mer

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter Bilaga 8 Pilotkommunernas egna erfarenheter 95 Erfarenheter från Luleå kommuns deltagande i IESN-projektet 2009-2011 Miljökontoret i Luleå har deltagit i projektet med sammanlagt elva personer + miljöchefen

Läs mer

Läkemedelsverket. Det nationella Läkemedelsverket

Läkemedelsverket. Det nationella Läkemedelsverket Inblick Läkemedelsverket Maj 2015 Foto: Helena Mohlin Läkemedelsverket, EMA och framtiden Artikeln baseras på en intervju med Tomas Salomonson som är ordförande i CHMP, den europeiska läkemedelsmyndigheten

Läs mer

Konsumentvägledning. Nöjd kund-undersökning 2010

Konsumentvägledning. Nöjd kund-undersökning 2010 1 Konsumentvägledning Nöjd kund-undersökning 2010 Box 38001, 10068 Stockholm Telefon: 08-508 44 220 Fax: 08-674 43 29 www.sverigeskonsumenter.se www.radron.se 2 3 Bakgrund Sedan 1 oktober 2008 driver KonsumentCentrum

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Kommittédirektiv En förbättrad varumärkesrätt inom EU Dir. 2015:53 Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Sammanfattning Genom att använda sig av varumärken kan företag särskilja och framhäva sina

Läs mer

Remissyttrande över betänkandet "Patientdata och läkemedel" (SOU 2007:48), slutbetänkande av Patientdatautredningen

Remissyttrande över betänkandet Patientdata och läkemedel (SOU 2007:48), slutbetänkande av Patientdatautredningen 2008-01-07 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över betänkandet "Patientdata och läkemedel" (SOU 2007:48), slutbetänkande av Patientdatautredningen Riksförbundet för Social, RSMH, har beretts

Läs mer

Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar?

Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 3: 2006 Finns det en skillnad mellan vad barn tror sig om att klara jämfört med vad de faktiskt klarar? En studie kring barns självvärderingar

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG öron 8 och 9 maj 2014

Minnesanteckningar från möte med RMPG öron 8 och 9 maj 2014 Planeringsenheten 2014-05-10 Gunnita Augustsson Minnesanteckningar från möte med RMPG öron 8 och 9 maj 2014 Dag 2014-05-08 09 Tid Kl 12:00 dag 1 - kl 12 dag 2 Plats Närvarande Ej närvarande Halltorps Gästgiveri,

Läs mer

Läkemedelsverkets miljöarbete 2006

Läkemedelsverkets miljöarbete 2006 Läkemedelsverkets miljöarbete 2006 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone: +46 (0)18 17 46 00 Fax:

Läs mer

It-politik Fakta i korthet

It-politik Fakta i korthet På denna sida av datorn syns inte min dövblindhet. Tala i telefon är nästintill omöjligt, men tack vare hjälpprogram på min dator kan jag kommunicera obehindrat med min omvärld på annat sätt. Citat ur

Läs mer

Datum: 2013-12-08 Version: 1.0 Författare: Maria Samén Senast ändrad: 2013-12-18 Dokumentnamn: Återkoppling på

Datum: 2013-12-08 Version: 1.0 Författare: Maria Samén Senast ändrad: 2013-12-18 Dokumentnamn: Återkoppling på Apotekens Service AB Ringvägen 100 118 60 Stockholm www.apotekensservice.se org.nr: 556763-4778 2013-12-18 Enligt sändlista Återkoppling på Sammanfattning Apotekens Service har beslutat att genomföra ändringen

Läs mer

BESLUT 2006-01-13. Hedenbys Import & Grossist AB, 556075-2684. Stiftelsen för InternetInfrastruktur meddelar följande

BESLUT 2006-01-13. Hedenbys Import & Grossist AB, 556075-2684. Stiftelsen för InternetInfrastruktur meddelar följande BESLUT 2006-01-13 Ärendenr. 105 Sökande Hedenbys Import & Grossist AB, 556075-2684 Ombud: Advokat Carl L Motpart Företagsfrukt i Europa AB, 556487-9814, Stenhamravägen 7, 136 91 Haninge Saken Alternativt

Läs mer

SVAR 1 (7) Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro Inläsningscentralen, 839 88 Östersund

SVAR 1 (7) Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro Inläsningscentralen, 839 88 Östersund SVAR 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans svar på ISF:s rapport (2012:3) Handläggning av bostadstillägg Inledning Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har granskat Pensionsmyndighetens

Läs mer

Sammanfattning. Stockholm den 27 maj 2008. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Sammanfattning. Stockholm den 27 maj 2008. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 27 maj 2008 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissärende: Betänkande av Utredningen om utvärderingen av myndighetsorganisationen för forskningsfinansiering Forskningsfinansiering

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun

Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun Ansvarsfördelning mellan bosättningskommun och vistelsekommun En utvärdering av de nya bestämmelserna i socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Du får gärna citera

Läs mer

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter.

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om typgodkännande för motorfordon Näringsdepartementet 2016-02-24 Dokumentbeteckning KOM (2016) 31 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

TSL 2014:2 Minskat inflöde och snabbare ut i jobb

TSL 2014:2 Minskat inflöde och snabbare ut i jobb TSL 2014:2 Minskat inflöde och snabbare ut i jobb TSL-rapport januari 2014 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda

Läs mer

Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76)

Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76) YTTRANDE Vårt dnr: 2016-01-22 Avdelningen för vård och omsorg Maria Johansson Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende 2016-04-21 1(8) Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende IVO genomförde den 21 april 2016 ett webbinarium

Läs mer

Läkemedelsverkets miljöarbete 2007

Läkemedelsverkets miljöarbete 2007 Läkemedelsverkets miljöarbete 2007 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds väg 42, Uppsala Telefon/Phone: +46 (0)18 17 46 00 Fax:

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2014-08-18 771 ÄRENDENUMMER SÖKANDE CV-Sverige AB (org. nr 556890-9047) Box 21 183 21 Täby Ombud: Magnus H. Box 21 183 21 Täby INNEHAVARE Kristina A. SAKEN

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Sammanfattning Hela Sveriges utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut 101/07.

Landstingsstyrelsens beslut 101/07. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-05-19 LS-LED08-353 70 Analys av Folktandvården Sörmlands prislista för tandvård samt dess styrprinciper, uppdrag enligt LF 101/07 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Yttrande över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52)

Yttrande över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52) 2008-10-23 Yttrande 1(6) Dnr 2008:184 Regeringen Utbildningsdepartementet 102 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Legitimation och skärpta behörighetsregler (SOU 2008:52) U2008/3815/S Sammanfattning

Läs mer

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i.

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i. Daniel Holmberg, 08-56648128 daniel.holmberg@kks.se Datum Diarienr 2006-05-04 2006/0099 Till rektor Inbjudan KK-stiftelsen inbjuder forskare vid Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med

Läs mer

ATT NÅ FRAMGÅNG GENOM SPRÅKET

ATT NÅ FRAMGÅNG GENOM SPRÅKET 1 (10) ATT NÅ FRAMGÅNG GENOM SPRÅKET Detta informationsmaterial är skapat i syfte att sprida en likvärdig information i Jämtlands län om vad det innebär att lära sig ett andraspråk. Men också ge information

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen 2016

Antagning till högre utbildning höstterminen 2016 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Utredare 010-4700390 torbjorn.lindquist@uhr.se RAPPORT Datum 2016-04-22 Diarienummer Dnr 1.1.1-382-16 Postadress Box

Läs mer

Slutrapport Digitala signeringslistor

Slutrapport Digitala signeringslistor 0.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Digitala signeringslistor Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

Hur påverkar olika system av vårdval entreprenören?

Hur påverkar olika system av vårdval entreprenören? Hur påverkar olika system av vårdval entreprenören? Tillväxtverkets publikationer finns att beställa eller ladda ner som pdf på tillväxtverket.se/publikationer. Där finns även material som gavs ut av Nutek

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF

Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF Modell för att inkludera kvalifikationer utanför det offentliga utbildningssystemet i det svenska ramverket för kvalifikationer NQF Myndigheten för yrkeshögskolans återrapportering 2011 1 (10) Datum: 2011-09-01

Läs mer

Den upplevda otryggheten

Den upplevda otryggheten TRYGGARE STÄDER Inledning I mätning efter mätning är trygghet den faktor som är viktigast för att hyresgäster ska trivas i sina bostadsområden. Trygghet är ett komplicerat begrepp som omfattar våra erfarenheter

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Regionservice Huvudkontor

Regionservice Huvudkontor Regionservice Huvudkontor Johanna Löthberg Upphandlingsstrateg 046-675 31 86 Johanna.lothberg@skane.se Rapport Datum 2015-05-13 Version 1 Dnr 1402146 1 (9) Rapport utredningsuppdrag från servicenämnden

Läs mer

Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor (SOU 2015:63)

Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor (SOU 2015:63) US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (5) Dnr 2015-09-21 0826/15 Straffrättsliga åtgärder mot terrorismresor (SOU 2015:63) (Ju2015/05069/L5) Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors yttrande

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06 Dnr 511-1375-15 1(7) Minnesanteckningar från informationsmötet i Othem bygdegård 2015-11- 03 angående undersökningen i riksintresseområdet Filehajdar, Hejnum hällar

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2013-03-21 Dnr 153-2012 Användning av kvalificerade skyddsidentiteter vid Rikskriminalpolisen 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art.

Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art. Naturens behov av genetisk variation Genetisk variation är livsviktig för vitaliteten och ganska snabbt även en förutsättning för överlevnaden hos en art. Då vi benämner en art i naturen som utrotningshotad

Läs mer

Förbudet gäller dock inte diskriminering som har samband med ålder.

Förbudet gäller dock inte diskriminering som har samband med ålder. Rättsutredning 2014-02-20 Sida 1 (9) Ärende LED 2014/74 handling 2 Kartläggning och analys av 2 kap. 17 diskrimineringslagen (2008:567) Frågeställning Avsikten med denna rättsutredning är att göra en analys

Läs mer

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag 2015-07-07 Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag Behovet av en fast kontaktperson betonas i den Nationella Cancerstrategin (SOU 2009:11) Förbättrad information och kommunikation

Läs mer

Betänkandet SOU (2013:55) Statens kulturfastigheter urval och förvaltning för framtiden (dnr S2013/6142/SFÖ)

Betänkandet SOU (2013:55) Statens kulturfastigheter urval och förvaltning för framtiden (dnr S2013/6142/SFÖ) 2014-05-27 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU (2013:55) Statens kulturfastigheter urval och förvaltning för framtiden (dnr S2013/6142/SFÖ) Inbjudna att lämna synpunkter, får vi härmed

Läs mer

Uppdrag beträffande strandskyddet vid små sjöar och vattendrag

Uppdrag beträffande strandskyddet vid små sjöar och vattendrag Regeringsbeslut I:11 2014-04-16 M2014/1093/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag beträffande strandskyddet vid små sjöar och vattendrag Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser

Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson. - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Medling och särskilt kvalificerad kontaktperson - en rapport om socialnämndernas tillämpning av socialtjänstlagens bestämmelser Länsstyrelsens rapportserie nr 12/2008 Titel Författare: Kontaktperson: Medling

Läs mer

Granskning av Ledarutbildningsbidrag till SSU Piteå

Granskning av Ledarutbildningsbidrag till SSU Piteå Rådgivningsrapport Granskning av Ledarutbildningsbidrag till SSU Piteå Piteå kommun Helena Lundberg, Cert. kommunal revisor Innehåll 1. Uppdrag... 1 1.1. Bakgrund.... 1 1.2. Syfte.... 1 1.3. Metod... 1

Läs mer

FÖRSLAG 1(2) 30 maj 2006 HS 2005/0047. Hälso- och sjukvårdsnämnden

FÖRSLAG 1(2) 30 maj 2006 HS 2005/0047. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG 1(2) 30 maj 2006 HS 2005/0047 Hälso- och sjukvårdsnämnden Införande av hörselscreening hos nyfödda på Gotland - bilaga 2005-12-16 skrivelse från Läkare på barn- och ungdomsmedicinska kliniken,

Läs mer