SAMMANFATTNING AV KVALITE- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANFATTNING AV KVALITE- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM"

Transkript

1 SAMMANFATTNING AV KVALITE- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM Upprättad Reviderad INGEMAR JOHANSSON INGENJÖRSBYRÅ

2 KVALITE- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM SIDA 1:9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A INGEMAR JOHANSSONS INGENJÖRSBYRÅ 2 A1 FÖRETAGSINFORMATION 2 B1 UTBILDNINGS- OCH YRKESMÄSSIGA KVALIFIKATIONER FÖR ANSTÄLLDA 3 B2 MÖJLIGHET ATT PÅBÖRJA KONSULTUPPDRAG ÅT BESTÄLLAREN 3 B3 RITNINGAR 3 C KVALITETSLEDNINGSSYSTEM 4 C1 KVALITET 4 C2 PLAN FÖR EGENKONTROLL 4 C4 DOKUMENTSTYRNING 5 C5 TIDPLAN 6 C6 FÄRDIGSTÄLLANDEKONTROLL 6 C8 TIDSRAPPORTERINGSKONTROLL 6 C9 FAKTURERINGSKONTROLL 6 D MILJÖLEDNINGSSYSTEM 7 D1 MILJÖARBETE 7 D2 BESTÄLLARENS DIREKTIV 7 D3 MILJÖVÄNLIGA PRODUKTVAL 7 D4 ARBETSMILJÖ OCH ARBETSPLATSENS UTFORMNING 7 E KONTRAKT 8 E1 ANBUD OCH KONTRAKT 8 E2 UPPFÖLJNING 8 F UTBILDNING 9 F1 FRAMTAGANDE AV UTBILDNINGSMATERIEL 9 F2 GENOMFÖRANDE 9 F2 UPPFÖLJNING 9

3 KVALITE- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM SIDA 2:9 A A1 INGEMAR JOHANSSONS INGENJÖRSBYRÅ FÖRETAGSINFORMATION Företaget har funnits sedan 1968 och grundades av Ingemar Johansson. Vi är för närvarande elva medarbetare. Sedan 1991 finns vi i Kungstens industriområde i Göteborg, och har sedan augusti 2007 kontor i Junex fastigheten i Huskvarna. Många av våra kunder är återkommande och i vissa fall har vi haft uppdrag för dem sedan starten Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå är en oberoende konsultbyrå som konstruerar VVS-, Kyl-, Storköks-, Process- och avloppsreningsanläggningar. Våra kunder är industri-, storköks-, landstings- och kommunala beställare. Utöver traditionell VVS och Storköksprojektering utför vi även invertering, utredning, CE-märkning, utbildning, underhållsplanering, diverse kontrolluppdrag samt entreprenadbesiktningar. Vår huvudsakliga inriktning är VVS med storkök och kyla som våra viktigaste spetskunskaper. Exempel är större kyl- och värmepumpsanläggningar såsom ishallar, bandybanor, processindustri mm där ammoniak används som köldmedia men även lite specialanläggningar med infrastruktur för fastigheter på vatten. Våra kunder finns inom livsmedelsindustrierna t ex slakterier, charkuterier, mejerier, storköks-, fisk-, textil-, petrokemiteknisk industri men även fastigheter för landstings-, kommunala samt privata sektorn. Vår specialitet är att projektera och konstruera kundanpassade platsbyggda kylanläggningar, med ammoniak och koldioxid som köldmedia, samt kundanpassade storkökssystem för såväl tillagnings- och mottagningskök. Vi som arbetar här är konsulterande ingenjörer med lång och bred erfarenhet inom VVS-, Storköks-, Energi och kylteknik. För närvarande är en av våra medarbetare anlitad som lärare på en yrkeshögskola för tilltänkta Kyl- och värmepumpstekniker samt VVS-projektörer. Vi fyller kunskapsluckor: Erfarna och framsynta, noggranna och personliga där har du några av de egenskaper som byggt vårt renommé som kunskapsföretag de senaste 45 åren. Det har i sin tur gjort oss eftertraktade som exempelvis föreläsare, utredare och besiktningsansvariga. Vi har alltid haft ett nära samarbete med universitets- och högskolevärlden för att dela med oss av erfarenhet från fältet, men också för ta till oss nya forskningsrön. Några av våra konsulter undervisar också vid yrkeshögskola. Våra konsulter är självfallet behöriga att utföra exempelvis CE-märkning. På den vägen fortsätter vi 45 år till - minst.

4 KVALITE- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM SIDA 3:9 B VIDAREUTBILDNING INOM YRKET Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå bygger hela sin verksamhet på kunskap och kompetens. Detta är vårt främsta konkurrensmedel och vår största tillgång. Företaget bedriver aktivt kompetensutveckling. Samtliga medarbetare deltar respektive besöker årligen mässor, konferenser och informationsmöten. För vissa specialområden t.ex. besiktningar går berörd personal på kurser. Flera gånger per år kommer informatörer, från produkttillverkare och distributörer, till vårt kontor för redovisning om produkter och produktutveckling. Vid dessa informationsmöten deltar all tillgänglig personal. B1 UTBILDNINGS- OCH YRKESMÄSSIGA KVALIFIKATIONER FÖR AN- STÄLLDA Till denna kvalitet och miljöledningssystem finns ett antal bilagor. Bilagorna bifogas efter förfrågan. B2 MÖJLIGHET ATT PÅBÖRJA KONSULTUPPDRAG ÅT BESTÄLLAREN Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå frigör 1 person inom 5 arbetsdagar från dokumenterad beställning. Arbetet fortgår under minst 5 arbetsdagar. B3 RITNINGAR Vi arbetar i AutoCAD 2010 med MagiCAD som applikation för installationer i 3-D. Programvaror finns även med de nya applikationerna Auto Desk Revit och Magic Cad Suite i vilka tre av medarbetarna genomfört utbildning. Vi har subskription, (prenumeration) på vår programvara för att alltid ligga i framkant och kunna leverera handlingar i den version som kunden önskas. Arbetet i CAD-miljön sker modellbaserat. Lager- och mappstrukturer följer BH90, BSAB96 eller i förekommande fall, kundens egen standard och önskemål.

5 KVALITE- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM SIDA 4:9 C KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå arbetar efter en målsättning som garanterar en högklassig kvalitet i såväl interna som i externa arbeten. Kvalitet är ett vidsträckt begrepp och som omfattar många områden. För Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå handlar det även om att med kreativitet och kunskap skapa en förtroendefull relation med uppdragsgivaren. C1 KVALITET Företagets kvalitetstänkande börjar på kontoret där fastlagda rutiner, regler och mallar finns för telefonsamtal, brevskrivning, postöppnande, anbudsgivning, orderbekräftelse, arkivering, fakturering och fakturauppföljning. Företagets kvalitetstänkande för externa rutiner börjar också på kontoret där fastlagda rutiner, regler och mallar finns för, val av handläggare och projektörer, uppläggande av nya uppdrag, mallar för beräkningar, utformning av beskrivningar och ritningar och för uppträdande vid kundkontakt och på sammanträden. C2 PLAN FÖR EGENKONTROLL All personal: Ansvarar för att det egna arbetet utförs enligt givna direktiv. Är skyldig, vid anmodan, att delta i sammanträden. Ansvarar för att lämnade uppgifter är riktiga. Gör egenkontroll enligt manual. Se checklista egenkontroll (bifogade filer). Vi följer rutiner för hantering av skisser, förhandskopior, granskningskopior, huvudritningar, arbetsritningar mm. Vi föreslår format, skalor, numrering, märkning, måttsättningsprinciper mm. Alla utskick dokumenteras med e-post, brev, distributionslista och eventuell ritningsförteckning. Alla dokument som lämnar kontoret märks med logotyp, underskrift och datum. Följesedlar, kopieringsbeställningar mm skall alltid vara försedda med arbetsnummer. Alla dokument i ett projekt hanteras i enlighet med kontorets kvalitetssystem. I projektpärm samlas alla dokument och arkiveras på ett likartat sätt. Projektpärm förvaras hos handläggare. Försättsblad i alla företagets projektpärmar har ett enhetligt utseende.

6 KVALITE- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM SIDA 5:9 C3 PROJEKTKONTROLL Företagsledningen utser uppdragsansvarig och handläggare för varje uppdrag. Handläggaren utser medarbetare såsom projektörer, utredare, ritare etc. Handläggare har: Det samlade ansvaret för den funktionella utformningen av uppdraget. Det ekonomiska ansvaret för uppdraget och gör kontinuerligt kostnadsavstämning med budgetjämförelse. Ansvar för att kvalitetsplan med kontrollstationer följs och vidimeras. Ansvarar för att företaget är representerat på sammanträden om så erfordras. Ansvarar för att de kravspecifikationer, upprättade av beställaren som styrmedel för projekten, följs i sin hela omfattning. Ritningar planeras i omfattning och skala samt med numrering och ritningshuvud enligt vad som avtalats för uppdraget. Ritningar förvaras på externt USB minne. Backup utförs varje dag och minne placeras i brandsäkert värdeskåp. Ritningar, beskrivningar, utredningar etc. förvaras på kvalitetsdokument och CD i minst 10 år från projektets slutförande. C4 DOKUMENTSTYRNING Handläggare tar ut ett projektnummer för uppdraget och skapar en Projektpärm. Försättsblad, innehållsförteckning, är standardiserad så att all projektpärmar har ett enhetligt utseende. I pärmen redovisas bl.a: Projektnummer Avgående handlingar Ankommande handlingar Uppdragets ekonomi Beräkningar Ritningar Protokoll Tekniskt underlag Projektets kvalitetssystem Projektör, utredare, ritare och uppdrag Handläggare utser medarbetare såsom projektörer, utredare, ritare etc. Handläggare ansvarar för att alla handlingar är granskningsbara vid granskningstillfället. Komplettering och avvikelse, som uppmärksammas vid egenkontroll, redovisas och dokumenteras i protokoll. Granskningen utförs bland annat med stöd av checklistor i företagets kvalitetsstyrning. PM upprättas enligt mall i kontorets kvalitetspärm.

7 KVALITE- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM SIDA 6:9 C5 TIDPLAN Projektör har till uppgift att skriva ut tidplan och se till att den efterföljs. Att skriva ut mötesprotokoll och e-post korrespondens och sätta in i på rätt plats i gällande projektpärm. Även att föra anteckningar i almanacka eller dagbok över möten och annat som beslutas muntligt. C6 FÄRDIGSTÄLLANDEKONTROLL Före slutkontroll sker en dubbelkoll mot de leverantörer som är tilltänkta i handlingen. Välrenommerade leverantörer tillhandahåller, under hela projektets genomförande, erforderliga dokument. Dokumentens innehåll är överskådliga och skrivna på det svenska språket. Denna kontroll signeras i ett dokument. C7 DOKUMENTATION OCH RITNINGAR Vid slutskedet av projektet utförs en slutkontroll. Detta sker första av projektören som därefter signerar dokumentet och överlämnar underlagen till ansvarig överordnad chef vid kommande genomgång. Genomgången sker på företagets kontor med de framtagna handlingar som underlag. Om inga fel påvisas signerar den ansvarige överordnade chefen dokumentet. Dokumentet förvaras tillsammans med övriga checklistor enligt företagets policy. C8 TIDSRAPPORTERINGSKONTROLL Projektör skriver i almanacka/dagbok varje dag hur många timmar som läggs ner på respektive projekt. Tidsrapportering sker månadsvis då handläggare och löneansvarig stämmer av tidsrapporerna. C9 FAKTURERINGSKONTROLL Fakturering sker månadsvis. På faktura anges alltid utfört arbete och den person som utfört arbetet, kopierings- och resekostnader samt mervärdeskatt. Fakturering kan ske á conto mot ett fast pris, med rörligt arvode baserat på nedlagd tid eller efter överenskommelse. Före utskick av fakturan sker ytterligare kontroll av ansvarig i chefsposition. C10 KVALITETSREVISION Vid varje slutkontroll sker en kvalitetsgenomgång. Detta sker samtidigt med slutkontrollen och utförs av kvalitetssystemets högsta chef. En gång per år sker en revision av kvalitetssystemet. Under denna revision sker en återkoppling till gällande standarder och lagar genom kontakt med erforderliga myndigheter. Samtidigt utförs en mätning av att beställarmålen uppfyllts. Detta sker med hjälp av ett enkätförfarande till våra 10 största kunder under föregående verksamhetsår.

8 KVALITE- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM SIDA 7:9 D MILJÖLEDNINGSSYSTEM Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå arbetar efter en målsättning som garanterar en högklassig arbetsmiljö i såväl interna som i externa arbetsplatser. Arbetsmiljö omfattar många områden, bland annat bättre hälsa för arbetstagarna, förebyggande av olycksfall och arbetssjukdomar. För Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå handlar det även om att med kreativitet och kunskap skapa en förtroendefull relation med uppdragsgivaren. D1 MILJÖARBETE Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå är inställda att i framtiden anpassa sin verksamhet enligt den internationella standarden ISO Samtidigt verka för resurshushållning och energi- och miljöaspekter i alla verksamheter, så väl externt som internt. D2 BESTÄLLARENS DIREKTIV Genom en kontinuerlig kontakt med beställare eller dennes ombud förs en dialog om de direktiv som önskas implementeras i handling. Vid varje projekteringsgenomgång och via telefonkontakter tas även dessa krav upp och diskussioner genomförs så att det bästa resultatet för beställaren uppfylls. D3 MILJÖVÄNLIGA PRODUKTVAL Om valmöjlighet finns så föreskriver handläggare alltid produkter utifrån ljudnivå, luftkvalitet, vikt, material etc. efter vad som är bäst ur miljösynpunkt. Väljer inte bara första bästa utan tittat på flera fabrikat och lösningar och har internet, telefon och beräkningsprogram som hjälpmedel för att uppnå detta. Om utbyte av föreskrivet fabrikat och produkt föranleder ändringar eller komplettering av handlingar är vi behjälpliga med utredningar och kontroller i sakfrågan. D4 ARBETSMILJÖ OCH ARBETSPLATSENS UTFORMNING Följer gällande arbetsmiljölagar och eventuella harmoniserade föreskrifter/direktiv till dem. Dessa implementera i varje projekt om så erfordras. Exempel på text i handling är följande: Skriver in vilken ljudnivå som ej får överstigas. Hetgasledningar ska isoleras mot ofrivillig beröring och skyddas med plastplåt för att motverka skaderisk. Spänningsförande delar i apparatskåp och insidan bakom dörrar och luckor ska vara beröringskyddade i kapslingsklass IP20. Larmlampor med tryckknapp och batteribackup för instängningslarm och felsignal. Information angående drift och underhåll av ingående maskiner och loggningsutrustning. Underhållsarbete får endast utföras av personal som är utbildad och har erforderlig kompetens för uppgiften.

9 KVALITE- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM SIDA 8:9 E E1 KONTRAKT ANBUD OCH KONTRAKT Anbud Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå upprättar anbud på begäran av beställaren. I anbudet anges: Förutsättningar Omfattning Genomförande Uppdragets organisation Kvalitetsstyrning Tider och tidplan Ersättning Försäkring Referenser Övrigt Skriftlig uppdragsbekräftelse Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå upprättar uppdragsbekräftelse när så erfordras. Kontrakt Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå upprättar och utväxlar kontrakt. Ändrings- och tilläggsuppdrag Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå bekräftar skriftligt samtliga ändrings- och tilläggsuppdrag, som ej dokumenterats på annat sätt. Underkonsulter Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå upphandlar underkonsulter i enlighet med beställarens önskemål. E2 UPPFÖLJNING Efter avslutad projektering genomförs internt uppföljningsmöte. Handläggare sammankallar och leder mötet. Vid mötet redovisas: Ekonomisk statistik Nyvunna erfarenheter, såväl positiva som negativa. Nya detaljlösningar. Handläggare ser till att eventuell uppdatering av Kvalitetspärmen utförs. Efter överenskommelse, följer vi byggskedet genom regelbundna platsbesök, närvaro vid byggmöten och genomgång av byggmötesprotokoll.

10 KVALITE- OCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM SIDA 9:9 F F1 UTBILDNING FRAMTAGANDE AV UTBILDNINGSMATERIEL Utbildningsmateriel Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå upprättar underlag till av beställaren efterfrågad utbildningsnivå. Omfattning på underlag genom gås med beställaren eller dennes utbildningsansvarige. I underlaget anges: Omfattning Genomförande Uppdragets organisation Tider och tidplan Ersättning Övrigt F2 GENOMFÖRANDE Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå är ansvarig att framtaget utbildningsmateriel medverkar till att uppnå det slutgiltiga målet för utbildningen. Under genomförandet är Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå lyhörd i fall delar av det utbildningsmateriel skall förändras. Rapportering Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå rapporterar fortlöpande till beställarens utbildningsansvarige med information kring elevernas kunskapsnivå m m. Kunskapsprövning Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå tar fram erforderliga tentamen för prövning av elevernas kunskapsnivå. Detta kan ske såväl skriftligt som muntligt. I fall behov uppstår under utbildningsfasen kan diagnostiska tester komma att utföras. Betygsättning Ingemar Johansson Ingenjörsbyrå betygsätter varje delmoment (ämneskategori) med för upplägget erforderliga betygsnivåer. Rapportering av dessa sker i samband med övrig rapportering enligt ovan. F2 UPPFÖLJNING Efter avslutad utbildning sker uppföljning med beställaren eller dennes representant. Vid uppföljningen diskuteras huruvida målet med utbildningen har uppnåtts. Dokumentering sker genom upprättande av protokoll. Ansvarig protokollförare antas vid varje mötestillfälle. Vid mötet redovisas: Återkoppling från de studerande. Nyvunna erfarenheter, såväl positiva som negativa. Eventuella förändring i framtida utbildningar. INGEMAR JOHANSSON INGENJÖRSBYRÅ AB Huskvarna , Rev Robert Thell/VD

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Handling Sidantal 9 Förfrågningsunderlag ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER FÖR KONSULTUPPDRAG SOM GENOMFÖRS ENLIGT RAMAVTAL 2008-11-01 till 2010-03-31 Utgivare Newsec Asset Management AB Datum: 2008-05-23 BET

Läs mer

BESTÄLLARINFORMATION ORIENTERING OM BESTÄLLARENS VERKSAMHET

BESTÄLLARINFORMATION ORIENTERING OM BESTÄLLARENS VERKSAMHET B B1 BESTÄLLARINFORMATION ORIENTERING OM BESTÄLLARENS VERKSAMHET Ålands landskapsregering har tillsatt en arbetsgrupp med uppdrag att leda projekteringen av en tillbyggnad av det s.k. Nya internatet vid

Läs mer

Dok. Nr: VE-00172-V Verksamhetsmanual Benning Sweden AB

Dok. Nr: VE-00172-V Verksamhetsmanual Benning Sweden AB 1(12) Inledning... 3 Företagspresentation... 3 Affärsidè... 3 Verksamhetssystemets omfattning... 3 Organisation... 4 Ledningsforum... 4 Ledningsfunktionen, VD... 5 Försäljning... 5 Produktenheten... 5

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB KVALITETSLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB Sida 1 av 7 KVALITETSLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Riktlinjer för. klagomålshantering

Riktlinjer för. klagomålshantering Dokumentnamn Kapitel Riktlinje för klagomålshantering Avvikelsehantering DNR KS 2010/185 128 Ersätter DNR 45/2006 ON 77 Utgåva III Utfärdad 2010-03-12 Datum för senaste ändring 2006-08-31 Utfärdare ME

Läs mer

Bedömningsunderlag 2010. - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 2010-06-07. Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats

Bedömningsunderlag 2010. - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 2010-06-07. Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats 2010-06-07 Bedömningsunderlag 2010 - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats Enhet/arbetsplats: Bygg & Projektering Chef för enheten/kontaktperson: Bo

Läs mer

Styrande dokument beslutat av GD. Kulturarv STATENS FASTIGHETSVERK

Styrande dokument beslutat av GD. Kulturarv STATENS FASTIGHETSVERK Styrande dokument beslutat av GD 2(11) Styrande dokument innehåller: Policy spolicy Krav och råd Vårdprogram Slottsarkitekt spolicy (11) spolicy SFV:s kulturarvspolicy beskriver hur vi ser på vårt uppdrag

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR CAD- PROJEKTERING

ANVISNINGAR FÖR CAD- PROJEKTERING ANVISNINGAR FÖR CAD- PROJEKTERING ANSVARIG: ULF HÄGGROT CAD-Anvisningar 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SYFTE... 3 2 KRAV PÅ CAD-SYSTEM... 3 2.1 CAD-PROGRAM / APPLIKATION...3 2.2 AVVIKANDE PROGRAMVARA...3

Läs mer

Anbudsförfrågan processledarutbildning samt processtöd.

Anbudsförfrågan processledarutbildning samt processtöd. Skurup den 30 januari 2012 Anbudsförfrågan processledarutbildning samt processtöd. 1. Bakgrund Previa bedriver projektet ALERT (Arbete för Lärande och Engagemang som Resulterar i Trivsel och färre sjukskrivningar)

Läs mer

Vår kunskap blir din konkurrensfördel

Vår kunskap blir din konkurrensfördel Vår kunskap blir din konkurrensfördel Ett teknikkonsultföretag för processindustrin Improvus ett teknikkonsultbolag Improvus har sin bas i Stockholm och verkar i hela Europa. Vi är specialiserade inom

Läs mer

Byggandets Kontraktskommitté

Byggandets Kontraktskommitté Byggandets Kontraktskommitté Formulär 1/09 upprättat av Föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) och anpassat till ABK 09 KONSULTKONTRAKT (ABK 09) Detta formulär är avsett att användas för konsultuppdrag

Läs mer

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP NÖT GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad nötproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör Sigill

Läs mer

MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM

MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM MANUAL ADVANIA LEDNINGSSYSTEM Innehållsförteckning: sidan Syfte och omfattning... 3 Kort om Advania... 3 Affärsidé... 3 Kvalitetspolicy... 4 Miljöpolicy... 4 Arbetsmiljöpolicy... 5 Jämställdhetspolicy...

Läs mer

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Martin Christensen Kvalitetscontroller Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared September 2014 sida 2

Läs mer

Sjöfartsverket Dokument Sida Inköpsenheten Administrativa föreskrifter 1(9) Upprättad av Datum Ver.rev

Sjöfartsverket Dokument Sida Inköpsenheten Administrativa föreskrifter 1(9) Upprättad av Datum Ver.rev Inköpsenheten Administrativa föreskrifter 1(9) UTFÖRANDE AV BERGVÄRMEANLÄGGNING SKELLEFTEÅ LOTSSTATION, TOTALENTREPRENAD Nedanstående föreskrifter ansluter till AF AMA 98. Föreskrifter i AF AMA 98 har

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01

IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01 IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01 IP SIGILL FRUKT & GRÖNT Standard för kvalitetssäkrad produktion av bär, frukt, potatis, frilands- och växthusgrönsaker med tillval för klimatcertifiering

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

2013-02-15. Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan

2013-02-15. Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan 2013-02-15 Patientsäkerhetsberättelse för den medicinska delen inom elevhälsan År 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

KVALITETSPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Projektorganisation. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag

KVALITETSPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Projektorganisation. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag KVALITETSPLAN Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag Total- Generai- Under- Utförande- Entreprenad 1 entreprenad j entreprenad entreprenad entreprenad Beställarens Ombud Beställarens Platschef Projektorganisation

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

Företagets logotyp. Plats för företagets logotyp 1

Företagets logotyp. Plats för företagets logotyp 1 öretagets logotyp 1 Allmänt om vårt arbetsmiljöarbete Att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och sträva efter en bra och säker arbetsmiljö för alla. Arbetsmiljö ingår som en integrerad del i vårt

Läs mer

Anvisning Teknisk Dokumentation

Anvisning Teknisk Dokumentation ANVISNING 1 (8) Anvisning Teknisk Dokumentation Datum: 2016-02-19 Rev: 2016-06-21 Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Kvalitetsplan för: Uppdrag

Kvalitetsplan för: Uppdrag 203-08-4. Uppdrag. Uppdragsbeskrivning.2 dokument Tillhandahållna av beställaren Förfrågningsunderlaget består av: Administrativa föreskrifter, handling 08. Ej prissatt á-prislista, handling 09. Miljöanvisningar

Läs mer

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13

Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Anvisning Teknisk dokumentation 2015-11-13 Sida 2(6) Introduktion och allmänna krav Allmänt Dessa anvisningar är upprättade i syfte att få alla handlingar som framställs i samband med ny- eller ombyggnation

Läs mer

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Sid 1 (6) KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Rubrik Dokument Allmänna kvalitets- och kontrollbestämmelser KBE 100-3 Utgåva 3 (S) Innehåll 1 KRAVNIVÅINDELNING...2 2 KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM...2

Läs mer

LEVERANTÖRSBEDÖMNING Frågeformulär för egenbedömning

LEVERANTÖRSBEDÖMNING Frågeformulär för egenbedömning Företag:... Adress:... Tel nr:... Fax nr:... e-mail:... De tre största verksamhetsområden (gjutning, kretskortstillverkning,... ): Vilka är era tre största kunder: 1... 2... 3... Omsättning: Föregående

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV Sida 1 av 14 Systematisk arbetsmiljöarbete för Fridhems folkhögskola, Svalöv 2013 Innehållsförteckning 1. Vad säger lagen? Sid 3 2. En bra

Läs mer

IP SIGILL MJÖLK. Standard för Kvalitetssäkrad mjölkproduktion med tillval för klimatcertifiering LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ

IP SIGILL MJÖLK. Standard för Kvalitetssäkrad mjölkproduktion med tillval för klimatcertifiering LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01 IP SIGILL MJÖLK Standard för Kvalitetssäkrad mjölkproduktion med tillval för klimatcertifiering LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ Copyright/Upphovsrätten

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad År 2014 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20150227 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-24 Rikard Strömqvist Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Med den här boken får du: Författaren:

Med den här boken får du: Författaren: Innehåll Kapitel Sida Inledning 5 1 Myndigheternas roll och inspektionsverksamhet 12 2 Kvalitetsarbete och kvalitetsledning 15 3 Organisationen och personal 19 4 Utveckling av medicintekniska produkter

Läs mer

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (18) Programområde eller övergripande: Omsorg om funktionshindrade Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: Verksamhet: Särskilt

Läs mer

FARs kvalitetskontroll av revisionsverksamhet så funkar den

FARs kvalitetskontroll av revisionsverksamhet så funkar den FARs kvalitetskontroll av revisionsverksamhet så funkar den Kvalitetskontroll ett stöd i ditt kvalitetsarbete Kvalitetssäkring utgör revisions- och rådgivningsbranschens viktigaste medel för att ge allmänheten

Läs mer

Arbetsmiljöplan. för Virginska skolan läsåret 14/15

Arbetsmiljöplan. för Virginska skolan läsåret 14/15 Arbetsmiljöplan för Virginska skolan läsåret 14/15 Arbetsmiljöplan 2014-2015, Virginska skolan 1. Syfte Planens syfte är att beskriva hur det systematiska arbetsmiljöarbetet är organiserat och hur det

Läs mer

05 2013-05-06 LKS 035-05-02 Godkänd av Titel Språk Teknikområde

05 2013-05-06 LKS 035-05-02 Godkänd av Titel Språk Teknikområde TEKNISK ANVISNING LKT 1500.860.009 1 5 av Titel Språk Teknikområde Beroende till/från annat dokument Projektnummer Leverantör Arbetsprocess Projektering, inköp, anläggning, underhåll Nyckelord Anvisning

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-12 Ewa Sjögren Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING - POLICY POLICY FÖR PRÖVNING AV MEDLEMSKAP

STYRELSENS ARBETSORDNING - POLICY POLICY FÖR PRÖVNING AV MEDLEMSKAP STYRELSENS ARBETSORDNING - POLICY POLICY FÖR PRÖVNING AV MEDLEMSKAP Medlemskap i brf Ryttmästaren beviljas personer som har för avsikt att förvärva en bostadsrätt i bostadsrättsföreningens fastighet och:

Läs mer

MA-Skåne Datum 2008-04-16 1 (6) Diarienr MA/070287-10

MA-Skåne Datum 2008-04-16 1 (6) Diarienr MA/070287-10 MA-Skåne Datum 2008-04-16 1 (6) Diarienr MA/070287-10 Avtal: Konsulter inom Miljöområdet för Region Skånes verksamheter. Nr: MA/070287-10 1. Avtalsparter Leverantör: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Läs mer

Kvalitetsuppföljning av utförare av verksamhet särskilt boende samt korttidsenheten i Härnösands kommun

Kvalitetsuppföljning av utförare av verksamhet särskilt boende samt korttidsenheten i Härnösands kommun Sid. 1 (13) Programområde eller övergripande: Äldreomsorg Framtagen av: Annakarin Sandström-Gudmundsson Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: 2015-03-03 Verksamhet Särskilt boende Beslutad

Läs mer

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Innehållsförteckning 1. Administrativa föreskrifter...3 1.1. Inledning... 3

Läs mer

NORM SBF 2012:4. Utbildningsarrangör Heta Arbeten

NORM SBF 2012:4. Utbildningsarrangör Heta Arbeten NORM SBF 2012:4 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten Utbildningsarrangör Heta Arbeten Förord I denna norm används begreppet Heta Arbeten för brandfarliga heta arbeten som utförs på en tillfällig

Läs mer

AVTAL AVSEENDE ÅRLIG REVISION AV MEDICARRIER AB

AVTAL AVSEENDE ÅRLIG REVISION AV MEDICARRIER AB 1(12) AVTAL AVSEENDE ÅRLIG REVISION AV MEDICARRIER AB Avtalsparter: [Aktuellt bolag] [Adress:] [Företag xx] [Adress:] Organisationsnummer: [ ] i det följande kallad Bolaget Organisationsnummer: [ ] i det

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4

GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4 Sektorn för socialtjänst GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4 att uppföljningsbara mål utifrån SoL eller LSS fastställs Uppföljningsbara mål utifrån SoL och LSS definieras, på

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

kvalitetsmanual för Trycksättning med gas

kvalitetsmanual för Trycksättning med gas Datum 2008-01-25 Utgåva 2 ISSN 1400-6138 Vägledning för upprättande av kvalitetsmanual för ackrediterade kontrollorgan Trycksättning med gas Sida nr: 1 (1) Kapitel Datum: 2008-01-25 SIDFÖRTECKNING Trycksättning

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för:

2014 års patientsäkerhetsberättelse för: 2014 års patientsäkerhetsberättelse för: Kärnabrunnsgatan 1B Söderleden 41 Platensgatan 33 Mörnersgatan 9 Hjälmsätersgatan 14C Rydsvägen 9 Rydsvägen 288 Trumslagaregatan 77 Hunnebergsgården Datum och ansvarig

Läs mer

Företaget skall marknadsföra produkter av högsta kvalité för park och trädgård. Vi skall väl svara upp mot kundens krav.

Företaget skall marknadsföra produkter av högsta kvalité för park och trädgård. Vi skall väl svara upp mot kundens krav. KVALITETSPLAN IDÉ: Vi ska vara ett kundfokuserat företag som hela tiden arbetar med förbättringar på ett målmedvetet och offensivt sätt för att skapa nöjda kunder och medarbetare. Organisation: Från och

Läs mer

Anbudsförfrågan. Förfrågningsunderlag Upphandlingen Löneförmedling tjänst Dnr: EL-12054. Upphandlingen Löneförmedling tjänst

Anbudsförfrågan. Förfrågningsunderlag Upphandlingen Löneförmedling tjänst Dnr: EL-12054. Upphandlingen Löneförmedling tjänst Anbudsförfrågan Avseende Eskilstuna kommun, inbjuder presumtiva anbudsgivare att lämna anbud på avtal avseende projektet Löneförmedling enligt detta förfrågningsunderlag. Emma Larsson Upphandlare Datum:

Läs mer

Utbyggnad lakvattendammar

Utbyggnad lakvattendammar VETAB Flishults avfallsanläggning Utbyggnad lakvattendammar ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Upprättade i anslutning till AMA AF 07 Linköping 2010-04-12 Weronica Andersson, Hifab AB, Envipro Tommy Vallmark,

Läs mer

Hållbarhetsarbete 2013/2014

Hållbarhetsarbete 2013/2014 Hållbarhetsarbete 2013/2014 Vad är hållbarhetsarbete? Det ansvarsfulla företaget: Agerar etiskt i affärsrelationer och i marknadsföring Arbetar aktivt för en sund arbetsmiljö Arbetar för en minskad negativ

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

2013-08-08. Förbandsmaterial Södertälje/Nykvarn/Salem

2013-08-08. Förbandsmaterial Södertälje/Nykvarn/Salem Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2013-08-08 Upphandlande organisation Telge Inköp AB Upphandling Förbandsmaterial Södertälje/Nykvarn/Salem Ann-Christin Lindberg TI 2013-1012 Symbolförklaring: Texten

Läs mer

CAD-standard rev 2015-09-28. CAD-standard för Skellefteå kommun

CAD-standard rev 2015-09-28. CAD-standard för Skellefteå kommun CAD-standard för Skellefteå kommun 1. ALLMÄNT 23 1.1 Syfte 24 1.2 CAD-standard 28 1.3 Förändringar och tillägg till programvara 29 2 PROGRAM OCH APPLIKATIONER 31 2.1 CAD-program 31 2.2 CAD-applikationer

Läs mer

Till dig som driver företag

Till dig som driver företag Till dig som driver företag Underlag för att arbeta med pilotsatsningen Finansiering av strategi för immateriella tillgångar för små och medelstora företag Framtagning av strategi för affärsstrategisk

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013

IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 IT-policy med strategier Dalsland 2009-2013 Bengtsfors, M Holm Dalsed, K Sundström Färgelanda, J Berggren Mellerud, S Gunnarsson Åmål, P Karlsson Åmål, G Gustafsson Index Innehållsförteckning... 1 Inledning...

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 1a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Lokal- och funktionsprogram... 3 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram... 4 BESLUTSUNDERLAG

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m.

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. Sida: 1 av 12 Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2010-T) Avtalstidens längd 1 Parterna träffar ett tillsvidareavtal

Läs mer

KONSULTTJÄNSTER FÖR LEDNING AV INFRASTRUKTURPROJEKT 2016-2019

KONSULTTJÄNSTER FÖR LEDNING AV INFRASTRUKTURPROJEKT 2016-2019 RAMAVTAL Konsultuppdrag KONSULTTJÄNSTER FÖR LEDNING AV INFRASTRUKTURPROJEKT 2016-2019 Parter: Beställare: Ålands landskapsregering FO-nummer: 0145076-7 PB 1060 AX-22111 Mariehamn Åland Konsult: Siffror

Läs mer

PM nr 2 inför löneöversyn 2016

PM nr 2 inför löneöversyn 2016 PM nr 2 inför löneöversyn 2016 Detta PM är avsett att vara ett stöd för organisationen och lönesättande chefer inför och under löneöversyn 2016. Varje förvaltningschef och HR konsult ansvarar för att lönesättande

Läs mer

RAMAVTAL OMHÄNDERTAGANDE AV REVAQ SLAM

RAMAVTAL OMHÄNDERTAGANDE AV REVAQ SLAM Dnr KSUH/64-055 RAMAVTAL OMHÄNDERTAGANDE AV REVAQ SLAM 1 PARTER Beställare Ekerö kommun Tekniska kontoret, Box 205, 178 23 EKERÖ Tappströmsvägen 2 Tel 08-560 391 00 www.ekero.se Org nr 212000-0050 Entreprenör

Läs mer

Revisionstjänster -kravspecifikation och uppdragsbeskrivning

Revisionstjänster -kravspecifikation och uppdragsbeskrivning EKO Dnr. MIUN 2013/ 675 2013-04-17 Revisionstjänster -kravspecifikation och uppdragsbeskrivning 1 Bakgrund Mittuniversitetet står inför en rad olika organisationsförändringar inkluderande även partiell

Läs mer

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: 2013-06-05

CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: 2013-06-05 CERTIFIERINGSBESTÄMMELSER CE Certifiering av produkter Byggproduktdirektivet 89/106 EEG system AC 1 Version: Införda ändringar Avsnitten 5.8, betalning av faktura utsänd av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus Datum och ansvarig för innehållet Eva Magnusson KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Revisorernas arbetsordning

Revisorernas arbetsordning 1 PM 2011-03-08 1 (9) Avdelningen för ekonomi och styrning Revisorernas arbetsordning Denna PM belyser vad revisorernas arbetsordning är och ger underlag för att arbeta fram eller revidera en sådan. Vad

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR ABS 09

ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR ABS 09 BRF UTSIKTEN TORSBYFJÄRDEN, VÄRMDÖ ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR ABS 09 Tillbyggnad 20 radhus Ljung 1:4, Värmdö 2012-06-18 Upprättad av: Ingrid Westman 2012-06-18 ALLMÄN ORIENTERING Brf Utsikten Torsbyfjärden

Läs mer

Anvisning för ritningsdokumentation

Anvisning för ritningsdokumentation Anvisning för ritningsdokumentation Norrbottens Byggmästareförenings Fastighets AB Utgåva 2007-06-15 (rev 2011-10-04) 1 (14) I NNEHÅLL. I NNEHÅLL... 2 1 ALLMÄNT... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 CAD-standard...

Läs mer

Avtalsuppföljning vid Täbyvägens gruppbostad, bostad med särskild service LSS

Avtalsuppföljning vid Täbyvägens gruppbostad, bostad med särskild service LSS OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson 2015-02-03 OSN-2015-0103 Omsorgsnämnden Avtalsuppföljning vid Täbyvägens gruppbostad, bostad med särskild service LSS Förslag till

Läs mer

Miljö och kvalitetsmanual. En vägledning för att införa ett miljö- och kvalitetssystem

Miljö och kvalitetsmanual. En vägledning för att införa ett miljö- och kvalitetssystem Miljö och kvalitetsmanual En vägledning för att införa ett miljö- och kvalitetssystem 1 Inledning... 3 2 Ledningssystem för miljö och kvalitet... 5 2.1 Verksamhet... 5 2.2 Hantering av dokument... 6 3

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Policy Systematiskt arbetsmiljöarbete Dnr: 2013-110 Datum: 2013-09-13 Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Arbetet vid Södertörns

Läs mer

Mappstruktur, filnamn och städtips

Mappstruktur, filnamn och städtips Koncernkontoret Området för informationsförsörjning och regionarkiv Enheten för informationsstyrning Dokumentslag: Styrande Datum: 2016-04-26 Dokumenttyp: Anvisning Version: 1.1 Mappstruktur, filnamn och

Läs mer

Konsultgrupp bestående av

Konsultgrupp bestående av bestående av 1: Arkitekt / Samordnare 2: Byggnadskonstruktion 3: VVS: Luft och Rör 4: Styr- och övervakning 5: El 6: Brand 7: Storkök 8: Inredningsarkitekt 9: Landskapsarkitekt 10: Mark förfrågningsunderlag

Läs mer

L! arienummar. Samtliga styrelser/nämnder bör vidta åtgärder för att säkerställa rutiner angående bisyssla så att riktlinjen följs.

L! arienummar. Samtliga styrelser/nämnder bör vidta åtgärder för att säkerställa rutiner angående bisyssla så att riktlinjen följs. HUDDINGE KOMMUN Revisorerna Till Kommunstyrelsen Samtliga nämnder Revisionsskrivelse 2012-12-17 HUDDINGE K.OMMUN Bam- och utbildningsförvaltningen Granskning av otillåtna bisysslor L! arienummar Diariepl~

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informationssäkerhetspo licy Policy 2013-11-11 KF Dokumentansvarig Diarienummer Giltig till IT-chef KS.2013.182

Läs mer

Kapitel 7 Hantering av tillgångar

Kapitel 7 Hantering av tillgångar Kapitel 7 Hantering av tillgångar Information och data som skapas, inhämtas, distribueras, bearbetas och lagras i en organisation är en av dess viktigaste tillgångar. Graden av tillgänglighet, sekretess

Läs mer

Kvalitet och miljö. Kvalitet

Kvalitet och miljö. Kvalitet Kvalitet och miljö Bilaga X, 19 sidor Då kompetensen finns inom bolaget har vi utvecklat ett eget kvalitet- och miljösystem. Nedan följer en beskrivning på hur vi arbetar med kvalitet och miljö frågor.

Läs mer

Arvika kommun. Granskning av kontroll och hantering av konstföremål. KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9

Arvika kommun. Granskning av kontroll och hantering av konstföremål. KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9 Granskning av kontroll och hantering av konstföremål KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Syfte 2 4. Metod och avgränsning 2 5. Ansvar inom kommunen 3 6.

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Vinterväghållning och halkbekämpning

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Vinterväghållning och halkbekämpning Gislaveds kommun Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Vinterväghållning och halkbekämpning Diarie 13-121-61 Ansvarig upphandlare Robert Andersson Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska

Läs mer

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Idéskrift Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Inledning Att genomföra avtalsuppföljning gentemot leverantörer är en viktig del i affären. Syftet med uppföljningen är att

Läs mer

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten 1 (12) Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten i Stockholms kommun. Bakgrund Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Stockholm kommun av förskoleverksamheten (dnr 43-2010:5285). Tillsynen

Läs mer

Uppdragskontrakt, UK. Uppdragskontrakt. Benämning. Handling 01. Kontraktsvillkor (FU 2000) KONSULTUPPDRAG. Avseende Benämning

Uppdragskontrakt, UK. Uppdragskontrakt. Benämning. Handling 01. Kontraktsvillkor (FU 2000) KONSULTUPPDRAG. Avseende Benämning Handling 01, UK Kontraktsvillkor (FU 2000) KONSULTUPPDRAG Avseende Mellan beställaren och konsulten är följande kontrakt upprättat. Beställare Banverket, Avdelning person adress Org.nr: 202100-4003 Tfn:?

Läs mer

Policy för informationssäkerhet

Policy för informationssäkerhet Policy för informationssäkerhet Informationssäkerhet är den del i organisationens lednings- och kvalitetsprocess som avser hantering av verksamhetens information. Informationssäkerhetspolicyn och särskilda

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-16 Inger Berglund, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS1, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Catharina Johansson

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS1, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Catharina Johansson Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2014 2015-01-10 Catharina Johansson Detta underlag till patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens patientsäkerhetsberättelse.

Läs mer

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka

Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Antagen av KF 2008-04-10 (Justerade redaktionella detaljer i denna text 2008-08-14 av Håkan Hambeson) Modell för styrningen i Kungälvs kommun - Från demokrati till effekt och tillbaka Kungälvs kommuns

Läs mer

ELFÖRESKRIFTER & INSTALLATIONSREGLER

ELFÖRESKRIFTER & INSTALLATIONSREGLER ELFÖRESKRIFTER & INSTALLATIONSREGLER vi lyssnar lyhört på marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen. SIDA ELFÖRESKRIFTER & INSTLLATIONSREGLER

Läs mer

Återrapport av verksamhetsstöds utförda interna kontroller 2015

Återrapport av verksamhetsstöds utförda interna kontroller 2015 Återrapport av verksamhetsstöds utförda interna kontroller 2015 Stödprocesser Sammanfattning Förslag till åtgärder Ekonomi Statlig ersättning Inköpsprocessen Kontrollen har gällt återsökning från Migrationsverket

Läs mer

Melicas kvalitetssystem Kvalitetssystemet ansluter till ISO 9001:2000.

Melicas kvalitetssystem Kvalitetssystemet ansluter till ISO 9001:2000. Melicas kvalitetssystem Kvalitetssystemet ansluter till ISO 9001:2000. Melicas affärsidé Vår utgångspunkt är att miljöfrågor är av sammansatt natur och inbegriper de flesta områden i samhällsstrukturen.

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER

RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. X X X X X Senaste revidering markeras med vertikal linje i vänstermarginalen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-25 Carina Persson Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Ledning (Landstingets ledningsstab) +46155247636 2013-02-20 LS-LED13-120-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Växjö LSS

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Växjö LSS 215 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 216 för Vårdgivare boende Växjö LSS Datum och ansvarig för innehållet Ulrika Hansson 216-2-9 Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner och

Läs mer

Miljöpolicy miljömål miljöansvar

Miljöpolicy miljömål miljöansvar VERKSAMHETSSYSTEM Miljöpolicy och miljömål Generella dokument nr: 00-08 Fastställd av styrelsen 2014-11-12 Ekologigruppen AB Miljöpolicy miljömål miljöansvar Ekologigruppens verksamhet genomsyras av en

Läs mer