LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-03-05"

Transkript

1 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen (32) 30 MEDBORGARFÖRSLAG - BORT MED TRÅDLÖST BREDBAND OCH SMART-PHONES Dnr: LKS Ett medborgarförslag om att bl.a. montera ner samtliga trådlösa nätverk på skolor och andra kommunala arbetsplatser och ersätta dem med trådbundna anslutningar och förbjuda användning av smart-phones på alla offentliga platser har kommit in Kommunfullmäktiges ordförande har remitterat medborgarförslaget till kommunstyrelsen och servicenämnden. I en tidigare inkommen skrivelse i samma ärende har frågeställaren fått svar från bl.a. från IT-enheten. Med anledning av det inkomna medborgarförslaget från samma frågeställare, har kommunledningskontoret tagit kontakt med IT-chefen i frågan. Yttrandet från ITenheten är detsamma som lämnades till förslagställaren Beslutsunderlag Medborgarförslag Kommunfullmäktiges protokoll , 36 IT-enhetens tjänsteskrivelse Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Ledningsutskottets protokoll , 32 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att med hänvisning till vad förvaltningarna anfört avslå medborgarförslaget. Beslutet skickas till Kommunfullmäktige Justerare: Utdragsbestyrkande:

2 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens Ledningsutskott (34) 32 MEDBORGARFÖRSLAG - BORT MED TRÅDLÖST BREDBAND OCH SMART- PHONES Dnr: LKS Ett medborgarförslag om att bl.a. montera ner samtliga trådlösa nätverk på skolor och andra kommunala arbetsplatser och ersätta dem med trådbundna anslutningar och förbjuda användning av smart-phones på alla offentliga platser har kommit in Kommunfullmäktiges ordförande har remitterat medborgarförslaget till kommunstyrelsen och servicenämnden. I en tidigare inkommen skrivelse i samma ärende har frågeställaren fått svar från bl.a. från IT-enheten. Med anledning av det inkomna medborgarförslaget från samma frågeställare, har kommunledningskontoret tagit kontakt med IT-chefen i frågan. Yttrandet från ITenheten är detsamma som lämnades till förslagställaren Beslutsunderlag Medborgarförslag Kommunfullmäktiges protokoll , 36 IT-enhetens tjänsteskrivelse Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Ledningsutskottets förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att med hänvisning till vad förvaltningarna anfört avslå medborgarförslaget. Beslutet skickas till Kommunstyrelsen JUSTERING Sign:

3 1/1 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: E-post: MEDBORGARFÖRSLAG - BORT MED TRÅDLÖST BREDBAND OCH SMART- PHONES Dnr: LKS Ett medborgarförslag om att bl.a. montera ner samtliga trådlösa nätverk på skolor och andra kommunala arbetsplatser och ersätta dem med trådbundna anslutningar och förbjuda användning av smart-phones på alla offentliga platser har kommit in Kommunfullmäktiges ordförande har remitterat medborgarförslaget till kommunstyrelsen och servicenämnden. I en tidigare inkommen skrivelse i samma ärende har frågeställaren fått svar från bl.a. från IT-enheten. Med anledning av det inkomna medborgarförslaget från samma frågeställare, har kommunledningskontoret tagit kontakt med IT-chefen i frågan. Yttrandet från IT-enheten är detsamma som lämnades till förslagställaren Lysekils kommun följer de riktlinjer och gränsvärden som Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar. Strålsäkerhetsmyndigheten sorterar under Miljödepartementet och har ett samlat ansvar inom områdena strålskydd och kärnsäkerhet. Myndigheten arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning, nu och i framtiden. Med hänsyn till att Strålsäkerhetsmyndigheten inte anser att trådlösa nätverk är någon hälsorisk och att alla mobiltelefoner sålda inom EU klarar gränsvärdena rekommenderar förvaltningen avslag på förslagsställarens önskemål om begränsning av trådlösa nätverk. Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att med hänvisning till vad förvaltningarna anfört avslå medborgarförslaget. Ola Ingevaldson Administrativchef Anders Siljeholm IT-chef Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

4 TJÄNSTESKRIVELSE Servicenämnden Datum: Förvaltn/enhet: IT-enheten Handläggare: Anders Siljeholm Telefon: E-post: Svar på: Medborgar motion Bort med trådlöst bredband från kommunens skolor och andra arbetsplatser med Dnr: Dnr: SEN Lysekils kommun följer de riktlinjer och gränsvärden som Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar. Strålsäkerhetsmyndigheten sorterar under Miljödepartementet och har ett samlat ansvar inom områdena strålskydd och kärnsäkerhet. Myndigheten arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning, nu och i framtiden. Med hänsyn till att Strålsäkerhetsmyndigheten inte anser att trådlösa nätverk är någon hälsorisk och att alla mobiltelefoner sålda inom EU klarar gränsvärdena rekommenderar förvaltningen avslag på förslagsställarens önskemål om begränsning av trådlösa nätverk. Förslagsställaren vill att Lysekils kommun skapar förutsättningar att erbjuda kommuninvånarna möjlighet att få tillgång till optisk fiberanslutning. Frågan är redan besvarad i Lysekils kommunfullmäktige den 24 mars 2011, 44. Följande text är Strålsäkerhetsmyndigheten rekommendationer Trådlösa nätverk Det finns inga kända hälsorisker kopplade till exponering från trådlösa datornätverk. Både routern och datorns nätverkskort sänder radiovågor. Dessa är av ungefär samma typ och styrka, 0,1 watt, som används vid mobiltelefoni. Jämfört med en mobiltelefon blir dock exponeringen betydligt lägre för användaren. Det beror dels på att datorn och routern huvudsakligen sänder radiovågor när data överförs, dels på att apparaterna till skillnad från mobiltelefoner inte hålls direkt mot kroppen. Radiovågors styrka minskar mycket snabbt med avståndet till sändaren. När routern är i stand-by läge skickas bara data för att meddela datorer att nätverket är tillgängligt. Det medför endast försumbar exponering till personer som vistas i rummet.

5 Mobilstrålning är radiovågor Mobiltelefoner fungerar både som sändare och mottagare. De skickar och tar emot signaler med hjälp av radiovågor. Dessa liknar de radiovågor som används för radio och TV. Radiovågornas energi kan tas upp av kroppen. Hur mycket beror bland annat på signalernas styrka. Mobilen skickar bara signaler när du ringer eller sms:ar. Däremellan skickar den korta signaler då och då, för att hålla kontakt med närmaste basstation vilket endast medför obetydlig exponering. Mobiltelefoner avger radiovågor En mobiltelefon avger radiovågor. Den sänder ut radiovågor med frekvenser mellan MHz. Vad är radiovågor? Radiovågor är en del av det som brukar betecknas elektromagnetiska fält. Kommunikationen i mobiltelesystemen sker i luften med hjälp av radiovågor. Radiovågor gör det möjligt att överföra information utan att dra ledningar eller gräva ner kablar. Radiovågorna breder ut sig med ljusets hastighet i luft. De fortplantar sig som vågor som kan vara olika långa och därmed svänga olika fort, det vill säga ha olika våglängd och frekvens. Frekvens anger antalet vågor per sekund. 1 hertz är en våg per sekund. Hur påverkas människor av radiovågor från mobiltelefoni? Forskning om hur elektromagnetiska fält kan påverka människan har bedrivits under mer än fyrtio år. När forskningsresultat bedöms skiljer man mellan biologiska effekter och hälsoeffekter. Biologiska effekter är mätbara effekter i kroppen som inte nödvändigtvis är skadliga. Skadliga hälsoeffekter är sådana som ligger utanför kroppens normala kompensationsförmåga och som påverkar hälsa och välmående. När radiovågor träffar kroppen, kommer en del att reflekteras och en del att tränga in i kroppen. Inne i kroppen omvandlas radiovågornas energi till värme. Forskare har funnit att hälsoeffekter kan uppträda om radiovågorna värmer upp hela eller delar av kroppen mer än 1 Celsius. Om en person utsätts för sådan påverkan under en längre tid, kan det leda till övergående störningar, som till exempel sänkt prestationsförmåga. Kroppsdelar med lägre blodcirkulation kan också vara särskilt känsliga. Gränsvärden har utformats så att skadliga hälsoeffekter undviks med stora säkerhetsmarginaler. Det är också viktigt att enstaka forskningsresultat upprepas och granskas av andra forskare innan de används för att sätta nya gränsvärden eller rekommendationer. Gränsvärden sätts inte utifrån enstaka studier utan från den samlade kunskap som forskare fört fram. Snabbt ökad användning av mobiltelefoni har skapat oro för att mobiltelefoni eventuellt kan ge skadliga hälsoeffekter. Det förekommer också diskussioner om biologiska effekter av radiovågor, som inte kan förklaras med hjälp av uppvärmning. Det gäller exempelvis om radiovågor från mobiltelefoner kan påverka sömnen eller ändra olika typer av reaktionstider.

6 Andra frågor som granskas är om barn kan vara extra känsliga för radiovågor från mobiltelefoner och om den säkerhetsmarginal som användes när gränsvärdet sattes är tillräcklig. I olika studier har forskare försökt att belysa ett eventuellt samband mellan mobiltelefoni och ökad risk för cancer. Enstaka forskningsresultat antyder ett eventuellt samband. Det har dock inte kunnat bekräftas vid ett flertal omfattande studier från olika länder SAR-värde Även om mobiltelefonens sändarstyrka är låg tas en del av radiovågorna upp av kroppens vävnader och omvandlas till värme. Telefonens SAR-värde, Specific Absorption Rate, är ett mått på den energi som kroppen tar upp när mobilen hålls mot huvudet och sänder med högsta styrka, vilket den gör mycket sällan vid normal användning. Alla mobiltelefoner som säljs inom EU har lägre SAR-värde än gränsvärdet 2 watt per kilogram kroppsvävnad. Gränsvärdet bygger på kunskap från omfattande forskning. Det är satt med god säkerhetsmarginal till säkerställda hälsoeffekter. SAR-värdet finns i manualen till din mobiltelefon. Vad påverkar SAR-värdet? Flera faktorer påverkar hur mycket energi kroppen tar upp. Ju kortare avståndet är till telefonen, desto mer energi tar kroppen upp. Men om du håller telefonen några decimeter från huvudet minskar den upptagna effekten till en bråkdel. Även telefonens form och material samt antenntyp inverkar på hur mycket av radiovågornas energi som tas upp av kroppen. Inträngningsdjupet minskar med högre frekvens. Från en GSM900- telefon är radiovågornas inträngningsdjup cirka 4 centimeter och från GSM1800- och UMTS 3G-telefoner cirka 2 3 centimeter. Förutom frekvens har också huvudets storlek och vävnadernas elektriska egenskaper betydelse. Mest effekt absorberas i vattenhaltig vävnad, som hud, muskler, blod och hjärnan, däremot är absorption i benvävnad mindre. Likaså är telefonens läge och hur du håller den av betydelse. Vem kontrollerar SAR-värden? Elsäkerhetsverket utför marknadskontroller för elektriska produkter. Strålsäkerhetsmyndigheten mäter inte SAR-värden för mobiltelefoner, men alla tillverkare måste följa standarden. Det är också tillverkarnas ansvar att kontrollera att mobiltelefonerna uppfyller kraven innan de kommer ut på marknaden. IT-ENHETEN Anders Siljeholm IT-chef

7

8

9

10

11

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-02-12 33 (34)

Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-02-12 33 (34) LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens Ledningsutskott 2014-02-12 33 (34) 32 MEDBORGARFÖRSLAG - BORT MED TRÅDLÖST BREDBAND OCH SMART- PHONES Dnr: LKS 2013-70-005 Ett medborgarförslag om

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-04-09

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-04-09 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-04-09 37 (40) 67 MEDBORGARFÖRSLAG OM ATT UTÖKA NATIONALDAGSFIRANDET Dnr: LKS 2013-262-105 Ett medborgarförslag har kommit in 2013-08-09 om att

Läs mer

MEDBORGARFÖRSLAG OM FRIA RESOR I KOLLEKTIVTRAFIKEN FÖR KOMMUNINNEVÅNARE SOM FYLLT 65 ÅR Dnr: LKS 2013-08-530

MEDBORGARFÖRSLAG OM FRIA RESOR I KOLLEKTIVTRAFIKEN FÖR KOMMUNINNEVÅNARE SOM FYLLT 65 ÅR Dnr: LKS 2013-08-530 MEDBORGARFÖRSLAG OM FRIA RESOR I KOLLEKTIVTRAFIKEN FÖR KOMMUNINNEVÅNARE SOM FYLLT 65 ÅR Dnr: LKS 2013-08-530 Ett medborgarförslag har inkommit 2013-01-08 där man föreslagit, att alla kommuninnevånare som

Läs mer

STRÅLNING FRÅN MOBILTELESYSTEM EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN SEX MYNDIGHETER

STRÅLNING FRÅN MOBILTELESYSTEM EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN SEX MYNDIGHETER STRÅLNING FRÅN MOBILTELESYSTEM EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN SEX MYNDIGHETER EU-parlamentet och Rådet har fattat beslut om att alla medlemsstater ska möjliggöra ett samordnat och gradvist införande av UMTS-tjänsterna.

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-03-05

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-03-05 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-03-05 23 (32) 33 MOTION - EN SKOLA TILL ARBETE Dnr: LKS 2012-307-619 Klas Mellgren (S) och Klas-Göran Henriksson (S) har in en motion 2012-08-21

Läs mer

Medborgarförslag om införande av trådbunden internet- och telefonuppkoppling

Medborgarförslag om införande av trådbunden internet- och telefonuppkoppling Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-06-05 Handläggare Annika Pfannenstill Utredningssekreterare annika.pfannenstill@malmo.se Tjänsteskrivelse Medborgarförslag om införande

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-06-10

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-06-10 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-06-10 55 (57) 104 MOTION FRAMTAGANDE AV EN ARBETSMILJÖPOLICY SAMT TILLSKJUTANDE AV RESURSER FÖR ATT HÖJA KVALITETEN INOM DET LÖPANDE ARBETSMILJÖARBETET

Läs mer

FÖRSLAG TILL TOLKNING AV BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER UTANFÖR DETALJPLANELAGT OMRÅDE ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN 9 KAP. 6 Dnr: LKS 2013-26-230

FÖRSLAG TILL TOLKNING AV BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER UTANFÖR DETALJPLANELAGT OMRÅDE ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN 9 KAP. 6 Dnr: LKS 2013-26-230 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2013-05-03 5 (17) 68 FÖRSLAG TILL TOLKNING AV BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER UTANFÖR DETALJPLANELAGT OMRÅDE ENLIGT PLAN- OCH BYGGLAGEN 9 KAP. 6 Dnr: LKS

Läs mer

Miljömedicinskt yttrande angående Hi3Gs mobiltelefonsändare i Tollered

Miljömedicinskt yttrande angående Hi3Gs mobiltelefonsändare i Tollered Miljömedicinskt yttrande angående Hi3Gs mobiltelefonsändare i Tollered Göteborg den 9 november 2006 Helena Sandén Leg.läkare Lars Barregård Professor, överläkare Box 414, 405 30 Göteborg Telefon 031-773

Läs mer

Mobiltelefoni och radiovågor Lars-Eric Larsson EMF Manager TeliaSonera Sverige 1 2010-04-23

Mobiltelefoni och radiovågor Lars-Eric Larsson EMF Manager TeliaSonera Sverige 1 2010-04-23 Mobiltelefoni och radiovågor Lars-Eric Larsson EMF Manager TeliaSonera Sverige 1 2010-04-23 Hur fungerar mobiltelefoni Mobilnätet med olika basstationer Inomhusnät för mobiltelefoni Mobiltelefonen Elektromagnetiska

Läs mer

SIFOs Telefonbuss 2010

SIFOs Telefonbuss 2010 Sid 1 65- Fråga 1 Vilken beskrivning passar bäst in på hur mycket du pratar i mobiltelefon. Är det... Fler än 10 samtal dag --------- 14 20+ 7-7 25+ 17 1-18 13 14 23+ 12-11 2-10 samtal per dag -----------

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 0000987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 0000987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna råd om begränsning av allmänhetens exponering

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Åkeshov 1:1 i stadsdelen Södra Ängby (mast och basstation för mobiltelefoni)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Åkeshov 1:1 i stadsdelen Södra Ängby (mast och basstation för mobiltelefoni) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-04-19 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts författningssamling

Statens strålskyddsinstituts författningssamling Statens strålskyddsinstituts författningssamling ISSN 03475468 Statens strålskyddsinstituts allmänna råd om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält; SSI FS 00:3 Sakbeteckning

Läs mer

Parlamentariska församlingen

Parlamentariska församlingen Resolution 1815 (2011) 1(5) Parlamentariska församlingen Europarådet Resolution 1815 (2011) 1 De potentiella riskerna med elektromagnetiska fält och deras inverkan på miljön 1. Den parlamentariska församlingen

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-06-10

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-06-10 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-06-10 54 (57) 103 SVAR PÅ MOTION OM ÅTGÄRDER FÖR ATT UTVECKLA ARBETSMILJÖN I LYSEKILS KOMMUN Dnr: LKS 2015-014 Thomas Falk (LP) har lämnat en

Läs mer

Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet. Beslutsunderlag

Kommunfullmäktige fattar det slutliga beslutet. Beslutsunderlag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2017-09-05 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 53(66) 166 Svar på medborgarförslag om lägre skatt för unga som studerar och jobbar / dnr 2017/231 Beslut Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Enkätundersökning om mobilstrålning. Genomförd av Sifo på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten 13-16 december 2010

Enkätundersökning om mobilstrålning. Genomförd av Sifo på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten 13-16 december 2010 Enkätundersökning om mobilstrålning Genomförd av Sifo på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten 13-16 december 010 Om undersökningen Strålsäkerhetsmyndigheten vill med undersökningen ta reda på allmänhetens

Läs mer

Trådlös kommunikation

Trådlös kommunikation HT 2009 Akademin för Innovation, Design och Teknik Trådlös kommunikation Individuell inlämningsuppgift, Produktutveckling 3 1,5 poäng, D-nivå Produkt- och processutveckling Högskoleingenjörsprogrammet

Läs mer

Råd och riktlinjer för radiofrekventa elektromagnetiska fält på Umeå universitet i samband med användning av mobiltelefoner samt trådlösa nätverk.

Råd och riktlinjer för radiofrekventa elektromagnetiska fält på Umeå universitet i samband med användning av mobiltelefoner samt trådlösa nätverk. för radiofrekventa elektromagnetiska fält på Umeå universitet i samband med användning av mobiltelefoner samt trådlösa nätverk. Bakgrund Idag saknar Umeå universitet råd och riktlinjer för radiofrekventa

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll 2014-09-03 16 (33) 107 SLUTRAPPORTERING AV INVESTERINGSPROJEKT TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr: LKS 2011-207-291, 2013-499-014 Fullmäktige har beslutat om i Regler för

Läs mer

Thomas Falk (LP) har lämnat en motion om åtgärder för att utveckla arbetsmiljön i Lysekils kommun.

Thomas Falk (LP) har lämnat en motion om åtgärder för att utveckla arbetsmiljön i Lysekils kommun. 1/3 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2015-05-21 Förvaltning: Personalenheten Handläggare: Sven Hagberg Telefon: 0523-61 32 30 E-post: sven.hagberg@lysekil.se SVAR PÅ MOTION OM ÅTGÄRDER FÖR ATT UTVECKLA

Läs mer

Säkerheten vid mikrovågstorkning

Säkerheten vid mikrovågstorkning Säkerheten vid mikrovågstorkning Mikrovågstorkaggregat har blivit allt vanligare vid reparation av fukt- och vattenskador i byggnaderna. Torkaggregatets funktion bygger på mikrovågsstrålning. Om torkaggregatet

Läs mer

Fastighetsnätets uppbyggnad

Fastighetsnätets uppbyggnad Fastighetsnätets uppbyggnad Vi skall försöka förklara hur fibernätet ansluts till huset och ge exempel på hur man kan bygga sitt eget nät inomhus. OBSERVERA ATT BILDERNA GER EXEMPEL HUR DE OLIKA KOMPONENTERNA

Läs mer

Elektromagnetiska fält (kapitel 10) Maria Feychting Professor

Elektromagnetiska fält (kapitel 10) Maria Feychting Professor Elektromagnetiska fält (kapitel 10) Maria Feychting Professor 2017-05-29 Maria Feychting 1 Det elektromagnetiska spektrumet Källa: Jimmy Estenberg, SSM Kraftfrekventa elektromagnetiska fält Genereras i

Läs mer

Pocketguide Swegon WISE

Pocketguide Swegon WISE Pocketguide Swegon WISE Radioteknik Innehåll Information...3 Dagens trådlösa landskap...3 WISE-systemet... 4 Varför används trådlös kommunikation?...4 Hur fungerar det?...4 Vad betyder Cognitive Coexistence

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-01-15

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-01-15 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-01-15 13 (18) 11 REGLEMENTE SAMT ANVISNINGAR FÖR INTERN KONTROLL Dnr: LKS 2014-04-042 Ekonomienheten har utarbetat förslag för ett gemensamt arbetsförfarande

Läs mer

RAPPORT. Barkåkra 55:1 Magnetfältsmätning / Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren

RAPPORT. Barkåkra 55:1 Magnetfältsmätning / Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren RAPPORT Barkåkra 55:1 2016-05-10/2016-05-17 Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren RAPPORT Barkåkra 55:1 El- och Kund PEAB Bostad Att. Ola Magnusson Box 334

Läs mer

Trådlös teknik skadar alla, men barnen mest!

Trådlös teknik skadar alla, men barnen mest! Kalle Hellberg, Medborgarförslag 2016 Bilaga 1 (5 sid.) Trådlös teknik skadar alla, men barnen mest! Elektromagnetisk strålning från Wi-fi, datorer, trådlösa telefoner, surfplattor, mobilmaster, mobiltelefoner

Läs mer

SLUTRAPPORTERING AV INVESTERINGSPROJEKT TILL KOMMUNSTYRELSEN Dnr: LKS 2013-79-042, 2014-255-311, 2011-190-288, 2013-423-239, 2013-422-239

SLUTRAPPORTERING AV INVESTERINGSPROJEKT TILL KOMMUNSTYRELSEN Dnr: LKS 2013-79-042, 2014-255-311, 2011-190-288, 2013-423-239, 2013-422-239 SLUTRAPPORTERING AV INVESTERINGSPROJEKT TILL KOMMUNSTYRELSEN Dnr: LKS 2013-79-042, 2014-255-311, 2011-190-288, 2013-423-239, 2013-422-239 Samhällsbyggnadsförvaltningen har avslutat några av beviljade investeringsprojekt.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 15.50 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lars-Ove Jansson, Ordförande (S) Lisbeth Öjstrand,

Läs mer

Copyright 2001 Ulf Rääf och DataRäven Elektroteknik, All rights reserved.

Copyright 2001 Ulf Rääf och DataRäven Elektroteknik, All rights reserved. Ver 2001-03-31. Kopieringsförbud. Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen! OBS! Kopiering i skolar enligt avtal ( UB4 ) gäller ej! Den som bryter mot lagen om upphovsrätt kan åtalas av allmän åklagare

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 29 (35) 2014-12-01 Ks 26. Medborgarförslag om att flytta kommunala pensionärsrådet (KPR) från socialnämnden till kommunstyrelsen och antagande av nytt reglemente svar

Läs mer

YTTRANDE ÖVER TRAFIKVERKETS FÖRSLAG TILL UPPHÖRANDE AV UNDERHÅLL PÅ LYSEKILSBANAN, DELEN SMEDBERG-LYSEKIL

YTTRANDE ÖVER TRAFIKVERKETS FÖRSLAG TILL UPPHÖRANDE AV UNDERHÅLL PÅ LYSEKILSBANAN, DELEN SMEDBERG-LYSEKIL 1/3 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2013-10-22 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/61 31 02 E-post: ola.ingevaldson@lysekil.se YTTRANDE ÖVER TRAFIKVERKETS

Läs mer

4. Allmänt Elektromagnetiska vågor

4. Allmänt Elektromagnetiska vågor Det är ett välkänt faktum att det runt en ledare som det flyter en viss ström i bildas ett magnetiskt fält, där styrkan hos det magnetiska fältet beror på hur mycket ström som flyter i ledaren. Om strömmen

Läs mer

Många har med mycket stort intresse fått upp ögonen för Flexipage Alert systemet

Många har med mycket stort intresse fått upp ögonen för Flexipage Alert systemet Introduktion Många har med mycket stort intresse fått upp ögonen för Flexipage Alert systemet Flexipage Alert är det nya personsökningssystemet på den Svenska marknaden. Det är utvecklat med öppna protokoll

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Långsjö 1:1 i stadsdelen Långsjö (mast och basstation för mobiltelefoni)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Långsjö 1:1 i stadsdelen Långsjö (mast och basstation för mobiltelefoni) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-04-19 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Medborgarförslag om införande av porrfilter på samtliga kommunala wifinätverk tillgängliga för barn

Medborgarförslag om införande av porrfilter på samtliga kommunala wifinätverk tillgängliga för barn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2019-05-29 177 Dnr 2018KS647 Medborgarförslag om införande av porrfilter på samtliga kommunala wifinätverk tillgängliga för barn Kommunfullmäktige

Läs mer

Lågstrålande zoner I LANDSKRONA KOMMUN

Lågstrålande zoner I LANDSKRONA KOMMUN Miljöförvaltningen Lågstrålande zoner I LANDSKRONA KOMMUN Emilie Jönsson Miljöinspektör Rapport 2008:6 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Inledning...3 Bakgrund...3

Läs mer

Ärende 18. Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner

Ärende 18. Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner Ärende 18 Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner Tjänsteskrivelse 1(2) 2019-01-04 KS. 2017-00277 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om hundpåsar

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-09-03 28 (33) 116 KÖP AV COOPS FASTIGHETER, DALSKOGEN 1:1, 1:36 och 1:39 Dnr: LKS 2014-359-253 Konsumentföreningen Bohuslän-Älvsborg ekonomisk

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige. Ärendebeskrivning 1(2) Medborgarförslaget anses besvarat.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige. Ärendebeskrivning 1(2) Medborgarförslaget anses besvarat. Kommunstyrelsen 2015-09-08 1(2) 193 Svar på medborgarförslag - Ställ krav vid upphandling så att de mineraler som används vid tillverkning av IT-produkter har utvunnits i områden där befolkningens säkerhet

Läs mer

- Plan för god elmiljö -

- Plan för god elmiljö - - Plan för god elmiljö - Bakgrund Kalmar Allergikommitté och dess inomhusmiljögrupp har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att under 1999 utarbeta en plan för god elmiljö i kommunala förvaltningar och

Läs mer

KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 36 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum

KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 36 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 35 (40) 2015-06-09 Kf 75 Ks 104 Au 111 KS/2015 0214 Anmälan av obesvarade medborgarförslag s presidiums förslag till s beslut att medborgarförslag äldre än ett år ska vara besvarade

Läs mer

Nej, i förhållande till den beräknade besparing som Bioptron ger, innebär den en avsevärd vård och kostnadseffektivisering.

Nej, i förhållande till den beräknade besparing som Bioptron ger, innebär den en avsevärd vård och kostnadseffektivisering. Är Bioptron-metoden samma som laserbehandling? Nej, det är inte samma som laserbehandling. Biopron sänder ut ljus med en mycket bred våglängd. Bioptron genererar ett lågenergiljus, vilket gör att man får

Läs mer

Svar på motion om att servera ekologisk frukt i förskolan

Svar på motion om att servera ekologisk frukt i förskolan l. SALA KOMMUN oilaga KS 2015/65/1 1 (2) 2015 03 19 D!AR!ENR: 2014/823 ~. KOMMUNSTYRELSEN Carola Gunnarsson Svar på motion om att servera ekologisk frukt i förskolan Erik Åberg (MP) inkom den 18 juni 2014

Läs mer

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 9 oktober 2018

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 9 oktober 2018 FÖRSLAG TILL BESLUT Sammanträdesdatum 2018-09-17 1 (1) Barn- och ungdomsutskottet - Beredande Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 9 oktober 2018 Dnr 2018/000867-005 Motion av Margaretha Lööf-Johanson

Läs mer

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. onsdag 16 maj 12

MOBILTELEFONI. Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled. onsdag 16 maj 12 MOBILTELEFONI Julia Kleiman, Frida Lindbladh & Jonas Khaled Introduktion Det var först år 1956 som företaget TeliaSonera och Ericsson som skapade mobiler i bilen som man kunde prata i telefon i på det

Läs mer

Strömning och varmetransport/ varmeoverføring

Strömning och varmetransport/ varmeoverføring Lektion 9: Värmetransport TKP4100/TMT4206 Strömning och varmetransport/ varmeoverføring Värme kan överföras från en kropp till en annan genom strålning (värmestrålning). Det är därför vi kan känna solens

Läs mer

RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad Magnetfältsmätning 2012-08-17

RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad Magnetfältsmätning 2012-08-17 RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad 2012-08-17 Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren http://ams.se.wspgroup.com/projects/10166041/document/rapport//ra pport-.doc

Läs mer

Anmälan av medborgarförslag: Placera en bajamaja i Kanadaskogen

Anmälan av medborgarförslag: Placera en bajamaja i Kanadaskogen Kommunfullmäktige SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-09-24 Sida 1(1) Degerfors kommun Ank 2018-10-02 81 Dnr 00170-2018 Dnr SRN 54-2018/2 Anmälan av medborgarförslag: Placera en bajamaja i Kanadaskogen

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att se över och individanpassa boendestödet

Svar på medborgarförslag om att se över och individanpassa boendestödet KS 2013/132/1 1 (1) 2013-04-28 KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp Svar på medborgarförslag om att se över och individanpassa boendestödet Per Tjärnströ m, har den 18 oktober 2012 inkommit med rubricerat medborgarförslag.

Läs mer

KF Ärende 17. Medborgarförslag om avgiftsfri bilparkering

KF Ärende 17. Medborgarförslag om avgiftsfri bilparkering KF Ärende 17 Medborgarförslag om avgiftsfri bilparkering Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Samhällsbyggnadsnämnden 2018-04-10 SBN 55 SBN 2017.0355 Medborgarförslag om avgiftsfri bilparkering Sammanfattning

Läs mer

Svar på motion om utveckling av e-tjänster och digitala hjälpmedel

Svar på motion om utveckling av e-tjänster och digitala hjälpmedel 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-03-27 81 på motion om utveckling av e-tjänster och digitala hjälpmedel Dnr 2016-000103 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Sammanträdesdatum Obs! Ändrad plats NR ÄRENDE DNR

Sammanträdesdatum Obs! Ändrad plats NR ÄRENDE DNR KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2018-09-20 PLATS OCH TID Fagerås bygdegård, torsdag 20 september 2018, 19.00 Obs! Ändrad plats FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två protokollsjusterare

Läs mer

Din vän i arbetslivet.

Din vän i arbetslivet. Din vän i arbetslivet. Varför ska man använda Plantronics headsets? Plantronics startades 1962 av två piloter som hade en ambition om att göra det ultimata headsetet. Sedan dess har Plantronics headset

Läs mer

Hej! Jag heter Bertil Persson och är Professor emeritus i medicinsk strålnings fysik vid Lunds Universitet. Alltsedan 1980 talet har jag sysslat med

Hej! Jag heter Bertil Persson och är Professor emeritus i medicinsk strålnings fysik vid Lunds Universitet. Alltsedan 1980 talet har jag sysslat med Hej! Jag heter Bertil Persson och är Professor emeritus i medicinsk strålnings fysik vid Lunds Universitet. Alltsedan 1980 talet har jag sysslat med medicinska tillämpningar av mikrovågor och dess biologiska

Läs mer

Yttrande över medborgarförslag - Låt varje barn i skolan få en frukt per dag

Yttrande över medborgarförslag - Låt varje barn i skolan få en frukt per dag Torshälla stads nämnd 2016-12-12 Torshälla stads förvaltning Ledning och administration TSN/2016:139 1 (4) Torshälla stads nämnd Yttrande över medborgarförslag - Låt varje barn i skolan få en frukt per

Läs mer

172 Svar på medborgarförslag att befästa Borlänge kommuns värdegrund hos de anställda och politiker / dnr 2018/561

172 Svar på medborgarförslag att befästa Borlänge kommuns värdegrund hos de anställda och politiker / dnr 2018/561 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 29 (35) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-10-09 172 Svar på medborgarförslag att befästa Borlänge kommuns värdegrund hos de anställda och politiker / dnr 2018/561 Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Ljud. Låt det svänga. Arbetshäfte

Ljud. Låt det svänga. Arbetshäfte Ljud Låt det svänga Arbetshäfte Ljud När ljudvågorna träffar örat börjar trumhinnan svänga i takt vi hör ett ljud! Trumhinnan Ljud är en svängningsrörelse. När ett föremål börjar vibrera packas luftens

Läs mer

Medborgarförslag om utbyte av kommunens logotyp på flaggor och bilar till heraldiskt korrekt vapen. (AU 353) KS 2013-298

Medborgarförslag om utbyte av kommunens logotyp på flaggor och bilar till heraldiskt korrekt vapen. (AU 353) KS 2013-298 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-12-03 263 Medborgarförslag om utbyte av kommunens logotyp på flaggor och bilar till heraldiskt korrekt vapen. (AU 353) KS

Läs mer

Medborgarförslag om byggande av en multisporthall

Medborgarförslag om byggande av en multisporthall PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 116 Dnr KS/2018:496-037 2019-05-29 1/2 Medborgarförslag om byggande av en multisporthall Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. medborgarförslaget

Läs mer

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (18) Plats och tid Politikerrummet, 2017-11-14, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare Justerade paragrafer 48-57 Justeringens plats och tid Sekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 92 Dnr KS/2018:20

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 92 Dnr KS/2018:20 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-05-14 1 (2) Sida 92 Dnr KS/2018:20 Medborgarförslag - Låt 18-åriga asylsökande få bo kvar i kommunens boenden - svar Bakgrund Lars Engström

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om skydd av arbetstagare mot risker som uppstår på grund av elektromagnetiska fält I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av arbetarskyddslagen (738/2002): 1 Tillämpningsområde

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Kommunstyrelsen. Ks 59 Au 61 Dnr 250/2009-101

ARBOGA KOMMUN. Kommunstyrelsen. Ks 59 Au 61 Dnr 250/2009-101 7 2010-05-10 Blad 10 Ks 59 Au 61 Dnr 250/2009-101 Svar på motion om miljöflyktingar i den nya översiktsplanen Från Agneta Lambert-Meuller, MP, har inkommit motion till kommunfullmäktiges sammanträde den

Läs mer

SeniorNet Huddinge Dagens tema: Trådlösa uppkopplingar

SeniorNet Huddinge Dagens tema: Trådlösa uppkopplingar SeniorNet Huddinge 2018-04-26 Dagens tema: Trådlösa uppkopplingar Olika sätt att koppla upp sig trådlöst WIFI eller Bluetooth Bluetooth används vid uppkoppling på korta avstånd. Strömsnålt. Går ej att

Läs mer

Protokoll 1 (19) Se nästa sida. Bengt Nilsson. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (19) Se nästa sida. Bengt Nilsson. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (19) Plats och tid Politikerrummet, 2018-01-18, kl. 13.00 16.10 Beslutande Se nästa sida. Övriga närvarande Annika Jansson, Kommunsekreterare, del av 4, 6 Gun Andersson, Administratör, del

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-12-17

Sammanträdesdatum 2013-12-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 16 {24) Sammanträdesdatum 2013-12-17 331 Motion om Wi-Fi Dnr 2013/62 INLEDNING Andreas Weiborn (M) inkom den 27 augusti 2013 med motion med förslag att möjligheten

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter till nämnderna 19 KS

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter till nämnderna 19 KS Fördelning av arbetsmiljöuppgifter till nämnderna 19 KS 2016.311 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-08-29 155 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter till nämnderna (KS 2016.311) Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om utbyte av kommunens logotyp på flaggor och bilar till heraldiskt korrekt vapen. KS 2013-298

Medborgarförslag om utbyte av kommunens logotyp på flaggor och bilar till heraldiskt korrekt vapen. KS 2013-298 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-11-12 353 Medborgarförslag om utbyte av kommunens logotyp på flaggor och bilar till heraldiskt korrekt vapen.

Läs mer

OPTIK läran om ljuset

OPTIK läran om ljuset OPTIK läran om ljuset Vad är ljus Ljuset är en form av energi Ljus är elektromagnetisk strålning som färdas med en hastighet av 300 000 km/s. Ljuset kan ta sig igenom vakuum som är ett utrymme som inte

Läs mer

Fastighetsnätets uppbyggnad

Fastighetsnätets uppbyggnad Fastighetsnätets uppbyggnad Vi skall försöka förklara hur fibernätet ansluts till huset och ge exempel på hur man kan bygga sitt eget nät inomhus. OBSERVERA ATT BILDERNA ENDAST GER EXEMPEL HUR DE OLIKA

Läs mer

31Medborgarförslag angående Folkets Park

31Medborgarförslag angående Folkets Park 157 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-01-09 31Medborgarförslag angående Folkets Park Dnr KF 2012/0102 Sammanfattning Ulf Berggren har föreslagit att Folkparksbyggnaden

Läs mer

Att välja abonnemang

Att välja abonnemang Att välja abonnemang 1. Internetabonnemang (bredband) Fast anslutning o Telefonnätet (Telias gamla koppartråd) o Kabel-TV (t.ex. Comhem) o Fiber (t.ex. Stadsnät) Mobilt bredband Jag har av praktiska skäl

Läs mer

Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier. Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg

Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier. Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg 87% av alla barnfamiljer har flera digitala medier hemma. Uppskattningsvis har var fjärde

Läs mer

Några saker att tänka på för att ni ska få ut max av er nya fiberanslutning

Några saker att tänka på för att ni ska få ut max av er nya fiberanslutning Några saker att tänka på för att ni ska få ut max av er nya fiberanslutning Tjänsteleverantörerna (Telia/Boxer) levererar 100 Mbit/s till ert hus. Detta innebär dock inte att ni har möjlighet att använda

Läs mer

2. Motion (SD) - Införa kameraövervakning i kommunala skolor. 1. Svar på motion om att införa kameraövervakning vid Vallentunas skolor

2. Motion (SD) - Införa kameraövervakning i kommunala skolor. 1. Svar på motion om att införa kameraövervakning vid Vallentunas skolor Kommunst nelsen füreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen då ett storskaligt genomförande av kameraövervakning på kommunens skolor inte bedöms på ett optimalt sätt öka tryggheten och höja säkerheten

Läs mer

281 Dnr 2018/ Medborgarförslag - Övergångsställe, farthinder eller fartkamera på väg 136 vid Torslunda skola

281 Dnr 2018/ Medborgarförslag - Övergångsställe, farthinder eller fartkamera på väg 136 vid Torslunda skola /??l Mörbylånga WJ kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 38(52) Kommunstyrelsen 2018-12-04 281 Dnr 2018/000698 512 Medborgarförslag - Övergångsställe, farthinder eller fartkamera på väg 136 vid

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att Strömstadsbyggen tar fram en plan hur man tänker minska/ta bort bostadskön

Svar på medborgarförslag om att Strömstadsbyggen tar fram en plan hur man tänker minska/ta bort bostadskön STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 6 (18) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-06-12 Kf 49 Ks 62 Au 94 Ks/2011-0293 Svar på medborgarförslag om att Strömstadsbyggen tar fram en plan hur man

Läs mer

Svar på medborgarförslag: Inför körförbud för hälften av alla bilar varannan dag och inför samtidigt fri kollektivtrafik

Svar på medborgarförslag: Inför körförbud för hälften av alla bilar varannan dag och inför samtidigt fri kollektivtrafik Kommunstyrelsen 2017-06-20 Kommunledningskontoret Miljö och stadsbyggnad KSKF/2016:627 Kristina Nyström 016-710 80 58 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag: Inför körförbud för hälften av alla

Läs mer

Seniortelefon GSP-110. Användarhandbok

Seniortelefon GSP-110. Användarhandbok Seniortelefon GSP-110 www.facebook.com/denverelectronics Användarhandbok Swedish 85 Börja använda------------------------------------------87 Sätt in/ta ur batteri----------------------------------87 Sätt

Läs mer

Motion av Elisabeth Cima Kvarneke (V ) - Öppna en daglig verksamhet inom LSS med skapande uttrycksformer

Motion av Elisabeth Cima Kvarneke (V ) - Öppna en daglig verksamhet inom LSS med skapande uttrycksformer SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(1) Sammanträdesdatum Socialnämnden 2019-02-06 30 Dnr 2019/000028 746 Motion av Elisabeth Cima Kvarneke (V ) - Öppna en daglig verksamhet inom LSS med skapande uttrycksformer Sammanfattning

Läs mer

Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier. Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg

Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier. Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg 87% av alla barnfamiljer har flera digitala medier hemma. Uppskattningsvis har var fjärde

Läs mer

O Österåker. Svar på medborgarförslag 2/2014 - policy för anläggande av kommunikationsmaster i Österåkers kommun. Beslutsförslag BESLUTSFÖRSLAG

O Österåker. Svar på medborgarförslag 2/2014 - policy för anläggande av kommunikationsmaster i Österåkers kommun. Beslutsförslag BESLUTSFÖRSLAG O Österåker Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher BESLUTSFÖRSLAG 2014-10-29 Dnr BNI2 2014/0C Till Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag 2/2014 - policy för anläggande av kommunikationsmaster

Läs mer

Medborgarförslag - Cykelväg från Torslunda skola till ICAAimers

Medborgarförslag - Cykelväg från Torslunda skola till ICAAimers ~ Mörbylånga W kommun Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2019-06-04 17(39) 142 Dnr KS 2019/000057 Medborgarförslag - Cykelväg från Torslunda skola till ICAAimers Sammanfattning av

Läs mer

Svar på motion - Öka tillgängligheten på Österröd

Svar på motion - Öka tillgängligheten på Österröd STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 11 (16) 2015-03-26 Kf Ks 42 Au 41 Ks/ 2014-0346 Svar på motion - Öka tillgängligheten på Österröd Kommunstyrelsens förslag till s beslut att avslå motionen Beslutsmotivering

Läs mer

Fiberrik landsbygd. Område 1 Järnboås

Fiberrik landsbygd. Område 1 Järnboås Fiberrik landsbygd Område 1 Järnboås Ca 190 sammanhängande fastighetsägare i omr 1 (70%) 1 st nätleverantör villig att investera i omr 1 st Kommunikations operatör villig att investera 1 nypa engagemang

Läs mer

Ge din bostad ett bättre läge!

Ge din bostad ett bättre läge! Ge din bostad ett bättre läge! Den optiska fibern 1995 använde många av oss e-post för första gången. Idag är alla möjliga typer av nättjänster en självklarhet. Under nästa år beräknas 14 miljarder apparater

Läs mer

Medborgarförslag om att enkelrikta trafiken på S:t Lars Kyrkogata. (AU 14) KS 2013-306

Medborgarförslag om att enkelrikta trafiken på S:t Lars Kyrkogata. (AU 14) KS 2013-306 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 38 Medborgarförslag om att enkelrikta trafiken på S:t Lars Kyrkogata. (AU 14) KS 2013-306 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2014-03-13. Svar på medborgarförslag om införande av ny stödfunktionmentorskap

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2014-03-13. Svar på medborgarförslag om införande av ny stödfunktionmentorskap l'ml'' k.,.,.._.., SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2014-03-13 24 {26) 64 Svar på medborgarförslag om införande av ny stödfunktionmentorskap Dnr 2014/158 INLEDNING Per

Läs mer

Svar på medborgarförslag om cirkelverksamheten i Kaplanens lokaler

Svar på medborgarförslag om cirkelverksamheten i Kaplanens lokaler SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 31 (38) Sammanträdesdatum 2013-10-01 256 Dnr 2013/182 Svar på medborgarförslag om cirkelverksamheten i Kaplanens lokaler INLEDNING Lars Öberg inkom den 18 april

Läs mer

Medborgarförslag om bilpool. (AU 291) KS 2014-320

Medborgarförslag om bilpool. (AU 291) KS 2014-320 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 253 Medborgarförslag om bilpool. (AU 291) KS 2014-320 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-05-02 97 Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag Dnr 2016-000415 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum Medborgarfärslag om boendestäd till fler kommuninvånare

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum Medborgarfärslag om boendestäd till fler kommuninvånare 1, - " e,_".' SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2014-10-09 :(1" : S 'i\ ',; ULl :,ig 33 (40) 182 Medborgarfärslag om boendestäd till fler kommuninvånare Dnr 2014/60 INLEDNING

Läs mer

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag

Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-11-21 256 Införande av e-förslag samt avskaffande av medborgarförslag Dnr 2016-000415 Beslut Kommunstyrelsens föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

4 i1 SKYDDA DINA ÄLSKADE MOT ELEKTRISKA FÄLT

4 i1 SKYDDA DINA ÄLSKADE MOT ELEKTRISKA FÄLT SKYDDA DINA ÄLSKADE MOT ELEKTRISKA FÄLT 4 i1 SKYDD MOT ELEKTRISKA FÄLT VIT FÄRG ANTISTATISK TÄCKNING GRUNDFÄRG NoEM ELECTRO PROTECTOR 4I1 är världens första produkt som skyddar genom att absorbera skadlig

Läs mer

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag REGLER Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag Diarienummer: KS/2014:158 Beslutas av: kommunfullmäktige

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2014:12 om att anlägga en parkourpark i hörnet Rågatan/Sättragatan KS-2014/568

Svar på medborgarförslag 2014:12 om att anlägga en parkourpark i hörnet Rågatan/Sättragatan KS-2014/568 Kommunstyrelsens tekniska utskott Utdrag ur PROTOKOLL 2014-10-27 9 Svar på medborgarförslag 2014:12 om att anlägga en parkourpark i hörnet Rågatan/Sättragatan Utskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer