Anvisningar för blankett HVB-verksamhet som inte avser bedriva behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisningar för blankett HVB-verksamhet som inte avser bedriva behandling"

Transkript

1 Anvisningar för blankett HVB-verksamhet som inte avser bedriva behandling Tänk på! En ofullständig ansökan kräver kompletteringar och kommer att förlänga handläggningstiden avsevärt. Ansökan om nytt tillstånd (gäller även om ansökan avser verksamhet som för närvarande bedrivs av annan tillståndshavare) Fyll i hela blanketten och bifoga alla handlingar Ansökan om ändring i befintlig verksamhet Vill ni ansöka om en ändring av ett befintligt tillstånd ska ni fylla i de delar som påverkas av ändringen, och bifoga motsvarande handlingar. Ny föreståndare Exempel: Ni vill byta föreståndare. Fyll i avsnitt 2 och 5 och bifoga meritförteckningen för den person som ni vill ska vara ny föreståndare. Ändring av antal platser Exempel: ni vill öka eller minska antalet barn som verksamheten får ta emot. Fyll i avsnitt 3, 5 och 7 samt bifoga ritningar med uppgift om rummens användning Byte av lokal Exempel: ni vill byta lokal för verksamheten. Bifoga skalenliga ritningar med uppgift om hur lokalerna ska användas, uppgift om hur brandskyddet är ordnat och lagfart eller kontrakt som gäller den eller de fastigheter som ska användas enligt listan Handlingar som ska bifogas ansökan. Fyll även i avsnitt 7. Övrigt fyll i respektive avsnitt där det är relevant Är förändringen av verksamheten av stor betydelse kan IVO bedöma att sökanden ska fylla i en komplett ansökan. Tänk på att en annan juridisk person (exempelvis ett annat bolag) inte kan ta över tillståndet. Om ni planerar att i framtiden bedriva verksamheten i ett annat bolag kommer ni att behöva ansöka om ett nytt tillstånd. Vid ändringar i verksamheten måste tillståndet ändras. Vid exempelvis en ändring av antalet platser kommer även andra delar av tillståndet att behöva ändras eller anpassas efter nya förutsättningar. 1 (11)

2 Handlingar som ska bifogas ansökan Registreringsbevis Ett registreringsbevis som inte är äldre än två månader ska bifogas ansökan. Ett bolag som ska bedriva verksamheten ska bifoga ett registreringsbevis från Bolagsverket som visar vilka personer som sitter i styrelsen, vem som är VD (om sådan finns i bolaget) och vem som tecknar firma för bolaget En förening ska skicka registreringsbevis från Skatteverket eller Bolagsverket. Det ska framgå vilka som sitter i styrelsen och vem som företräder föreningen En stiftelse ska skicka registreringsbevis från en länsstyrelse eller Bolagsverket En enskild firma ska skicka registreringsbevis från Skatteverket eller Bolagsverket Det är den juridiska personen som beviljas tillståndet och blir tillståndshavare. Exempel: för ett aktiebolag innebär det att det är aktiebolaget som beviljas tillstånd och inte den som äger aktier i bolaget. Undantaget är enskild firma som inte är en juridisk person. Det ska framgå vilka som sitter i styrelsen och vem som företräder den juridiska personen eftersom IVO kommer att göra en vandelprövning. 4 kap. 1 socialtjänstförordningen (2001:937), SoF 6 kap. 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2003:20) om hem för vård eller boende 16 b förordningen (1999:1134) om belastningsregister Handlingar som visar vem som är ägare Ni ska också skicka personuppgifter kring de personer som är ägare av bolaget (exempelvis genom ett stämmoprotokoll, ett utdrag ur aktieboken eller eventuellt delägaravtal för handelsbolag). Uppgifterna kommer att ligga till grund för den vandelprövning som IVO genomför. 16 b förordningen (1999:1134) om belastningsregister Bolagsordning, stadgar eller stiftelseurkund Det är författningsreglerat att skicka in dessa handlingar och IVO använder informationen om sökanden. Schema som visar de olika inslagen i vården Här bifogar ni schema som visar hur en period (exempelvis en vecka eller en månad) troligtvis kommer att se ut för den inskrivne i er verksamhet. För skolpliktiga barn kommer en del av veckoschemat visa att barnen vistas i skolan. Exempel: Beskriv aktiviteter som läxhjälp, fritidsaktiviteter, samhällsinformation och så vidare. 2 (11)

3 IVO kan se verksamhetens innehåll och hur sökanden avser ge de boende en meningsfull vistelse i hemmet. Se även avsnitt 4 i blanketten. Rutiner för hantering av synpunkter, klagomål, konflikter och missförhållanden Konkreta rutiner för att hantera synpunkter, klagomål, konflikter och missförhållanden. Om sökanden har rutiner för att hantera lex Sarah kan dessa bifogas. IVO tittar på rutinerna för att se om dessa är anpassade till målgruppen. 1 kap. 1 SoL 3 kap. 3 SoF Rutiner för utslussning från verksamheten En rutin för hur den boende förbereds för att lämna hemmet och flytta till annat boende (exempelvis stödboende, familjehem, egen bostad). Meritförteckning för föreståndaren samt utbildningsbevis med kursförteckning, tjänstgöringsintyg samt arbetsbetyg eller referens En sammanställning av den föreslagna föreståndarens utbildningar och arbetslivserfarenhet (CV). Utbildningsbevis med kursförteckning som visar vilka delar som ingått i utbildningen. Om arbetsbetyg inte finns, ange kontaktuppgifter till referenser. IVO ska göra en bedömning av föreståndarens lämplighet att förestå den aktuella verksamheten. Denna bedömning görs utifrån den information som sökanden lämnar, samt den vandelprövning som IVO genomför. Se även anvisningar till avsnitt 5 i blanketten. 3 kap. 3 SoL 3 kap. 5 och 2 kap. 1 SOSFS 2003:20 16 b förordningen (1999:1134) om belastningsregister Budget samt uppgift om enligt vilka grunder vårdavgiften tas ut Ange budget och vilka vårdavgifter sökanden kommer att ta ut samt vad beräkningarna baseras på. Se även avsnitt 6. 3 (11)

4 IVO ska bedöma om verksamheten har förutsättningar att bedrivas med kontinuitet. 6 kap. 4 SOSFS 2003:20 Skalenliga ritningar med uppgift om hur lokalerna ska användas Bifoga ritningar på lokalen. Ritningarna ska vara skalenliga, det vill säga ha rätt proportioner. Avser sökanden att bedriva verksamheten i flera lägenheter ska ritningar skickas för samtliga lägenheter. Ni kan på ritningarna skriva hur de olika rummen i lokalen ska användas. Exempel: Visa vilka rum som ska vara boenderum för de inskrivna, vilket rum som är kök, dusch och toalett, samtalsrum, personalrum samt allmänna utrymmen som är tänkta för social samvaro. IVO ska bedöma om lokalerna är ändamålsenliga för att bedriva den aktuella verksamheten och uppfyller kravet god kvalitet och säkerhet. 3 kap. 1 och 6 kap. 6 SOSFS 2003:20 Uppgift om hur brandskyddet är ordnat I ansökan ska det finnas uppgift om hur brandskyddet är ordnat. Det kan till exempel vara brandskyddsdokumentationen (som ska upprättas enligt Boverkets byggregler), eller en redogörelse för eventuell kontakt med brandmyndigheten och byggnadsnämnden i kommunen. Uppfattar IVO redogörelsen som otillräcklig kan IVO komma att skicka den på remiss till brandmyndigheten och byggnadsnämnden i den kommun där verksamheten är belägen. De får då avgöra om sökanden har förutsättningar att bedriva verksamheten på ett brandsäkert sätt. Avser ni att bedriva verksamheten i olika lägenheter så ska ni beskriva hur ni har ordnat brandskydd för varje lägenhet. Det är författningsreglerat att skicka in dessa handlingar vid ansökan om tillstånd. 6 kap. 6 SOSFS 2003:20 Lagfart eller kontrakt avseende den eller de fastigheter som ska användas Skicka en handling som styrker att ni kommer att ha tillgång till den lokal ni avser att använda. Äger ni lokalen kan ni skicka en kopia på lagfarten, avser ni att hyra den kan ni skicka en kopia på hyreskontraktet. IVO ska bedöma om verksamheten har förutsättningar att bedrivas med kontinuitet. 4 (11)

5 1 Uppgifter om sökanden Här ska ni ange uppgifter om den (huvudmannen) som ansöker om att få bedriva verksamheten. 2 Verksamhetens namn och adress Här ska ni ange uppgifter kring den verksamhet som ska bedrivas (HVB:et) 3 Målgrupp för verksamheten Målgruppen för verksamheten ska beskrivas noggrant. a. Välj en/flera målgrupper - Kryssa i den eller de rutor som motsvarar den målgrupp ni avser bedriva verksamhet för. Om er målgrupp inte motsvaras av alternativen kan ni kryssa i rutan Annan och själv beskriva målgruppen. b. Målgrupp - Välj här om verksamhetens målgrupp är flickor, pojkar eller både och. c. Ange totalt antal platser i verksamheten - Här ska ni ange det totala antalet platser i verksamheten vid full beläggning. d. Om platserna ska specificeras - Kommer sökanden att bedriva verksamhet för både flickor och pojkar och kommer att ha antalet platser specificerat utifrån kön, fyll i det här. Om sökanden inte vill ha specificerade platser kan fältet lämnas tomt. e. Åldersgräns - Ange nedre åldersgräns för de som verksamheten kommer ta emot. Ange även övre åldersgräns för de som verksamheten kommer ta emot. Anger ni exempelvis 15 år som övre åldersgräns så betyder det att barnet kan stanna som längst till dagen innan det fyller 16 år. Det ska finnas en överensstämmelse inom verksamheten mellan målgrupp, personal, lokaler osv. Dessa uppgifter kommer att ingå i det tillståndsbevis som IVO utfärdar om tillstånd beviljas. Antal platser ligger till grund för IVO:s utredning och bedömning av de uppgifter ni lämnar kring verksamheten. Med full beläggning menas det maximala antal inskrivna som ni ansöker om att ta emot. Väljer sökanden att inte specificera platser för flickor och pojkar kan detta ställa högre krav på exempelvis lokaler. Om sökanden ansöker om att få ta emot barn och unga med stor skillnad i ålder och mognad vill IVO veta vilka förutsättningar verksamheten kommer att ha för att ge omvårdnad, stöd och fostran med god kvalitet och säkerhet när dessa personer samtidigt är inskrivna i verksamheten. För ytterligare information, se allmänna råd 1 kap. SOSFS 2003:20. 3 kap. 3 SoF 5 (11)

6 4 Beskriv verksamheten a. Beskriv utförligt verksamhetens inriktning och mål Här vill IVO veta mer om inriktningen för verksamheten och om den är anpassad till den målgrupp ni angivit i avsnitt 3 och som ni vill ska anges i ett tillståndsbevis. Målet för ett boende utan behandling för barn som kommit till Sverige utan vårdnadshavare kan exempelvis vara att ge barnen en trygg uppväxt under goda förhållanden. Frågan är författningsstyrd och visar att verksamhetens inriktning är anpassad till dess målgrupp. b. Beskriv utförligt verksamhetens innehåll Här ska sökanden beskriva vilket innehåll ni planerar att verksamheten ska ha. Det ska vara insatser som ingår i begreppet vård, det vill säga omvårdnad, stöd och fostran. Exempel: Som en del av verksamhetens innehåll kan sökanden ange läxhjälp, fritidsaktiviteter, samhällsinformation eller annat för att ge barnen en meningsfull tillvaro. Beskriv hur sökanden planerar att ge barnen möjlighet och stöd att gå i skola och hur ni ska ge barnet stöd i att upprätthålla skolgången. Beskriv vilka möjligheter till stimulans och aktiviteter som ska erbjudas de inskrivna barnen på tid som inte är schemalagd av skola eller arbete. Beskriv också hur sökanden ska arbeta för att barnen ska få hjälp att hålla kontakt med, för barnen, viktiga personer. Det kan exempelvis gälla föräldrar, syskon, andra anhöriga, god man, vänner eller tidigare professionella kontakter. Vidare kan sökanden ange hur barnens behov av kontakter med hälso-och sjukvården eller tandvården ska tillgodoses. Uppgifterna behövs för att IVO ska kunna bedöma om verksamheten uppfyller kravet på god kvalitet och säkerhet samt är anpassad till målgruppen. 6 kap. 1 SoL 3 kap. 3 SoF c. Beskriv hur inskrivningsprocessen kommer att gå till Beskriv hur bedömning inför inskrivning kommer att gå till och hur bedömningen anpassas till målgruppen och övriga inskrivna barn. Beskriv hur ni planerar att inflyttningsprocessen, eller processerna, för en tilltänkt placering kommer att se ut, från första kontakt med socialtjänsten till inflyttning. Beskriv exempelvis hur ni kommer att ge information till barnet inför och vid inflyttning. Beskriv hur ni kommer att arbeta med barnets introduktion i gruppen och verksamheten. IVO gör en bedömning om inskrivningsprocessen är anpassad efter begärd målgrupp. 3 kap. 11 SoF. 6 (11)

7 d. Beskriv hur den enskildes självbestämmande och integritet ska respekteras i verksamheten Här ska ni ge en beskrivning av hur barnet kommer att delta i planeringen och uppföljningen av sin egen vård (omvårdnad, stöd och fostran) samt hur dennes önskemål kommer att respekteras. Barn har rätt till den levnadsstandard som krävs för barnets fysiska, psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling. Ett barn ska ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor som rör barnet. Om barnet inte framför sina åsikter, ska hans eller hennes inställning så långt det är möjligt klarläggas på annat sätt. Barnets åsikter och inställning ska tillmätas betydelse i förhållande till hans eller hennes ålder och mognad. Här gör IVO en bedömning av de åtgärder som ni planerar att vidta möter dessa behov. 1 kap. 1 SoL 11 kap. 10 SoL 3 kap. 3 SoF e. Beskriv hur verksamheten kommer att arbeta för att förebygga konflikter, övergrepp samt hot och våld Här ska sökanden beskriva hur verksamheten kommer att arbeta för att förebygga konflikter, övergrepp samt hot och våld. Här kan ni exempelvis beskriva hur ni kommer att arbeta med riskbedömningar, arbetssätt, förebyggande arbete och möjliga kända risksituationer. Verksamheten måste uppfylla kraven på god kvalitet och säkerhet. 7 kap. 2 SoL f. Beskriv hur verksamheten ska beakta en icke skolpliktig persons behov och önskemål om utbildning Om barn från 16 år vistas i verksamheten ska sökanden ange hur ni avser att arbeta för att ge dessa personer stöd till att genomföra gymnasieutbildning, övrig utbildning eller annan sysselsättning. Normaliseringsprincipen innebär att samma regler bör gälla samtliga barn som vistas i Sverige och alla barn som vistas i Sverige ska, så långt det är möjligt ges samma förutsättningar. De flesta barn fortsätter sin utbildning efter 16 års ålder och barn i HVB-verksamheter ska ha rätt till stöd till skolgång eller annan aktivitet som exempelvis praktik eller liknande, liksom andra barn. 3 kap. 7 SoF 2 kap. 1 SOSFS 2003:20 g. Beskriv hur samverkan med uppdragsgivaren ska gå till Beskriv hur kontakter och samverkan med den socialnämnd som ansvarar för placeringen ska gå till. Verksamheten skall bedrivas i fortlöpande samarbete med den socialnämnd som har det sammanhållande ansvaret för att barnet får det stöd och den hjälp som han eller hon behöver. 3 kap. 4 SoF 7 (11)

8 h. Beskriv hur utslussning från verksamheten ska gå till Beskriv hur ni kommer att förbereda de boende för ett självständigt liv utanför hemmet. Exempelvis genom att erbjuda samhällsinformation, information om privatekonomi etc. Alla barn som vistas i Sverige ska, så långt det är möjligt, ges samma förutsättningar. Barn i HVB har rätt att förberedas inför vuxenlivet som andra barn. i. Beskriv hur verksamheten kommer att utvärderas Den som bedriver verksamheten ska utöva egenkontroll genom att systematiskt följa upp och utvärdera den egna verksamhetens resultat. Exempel: beskriv hur ni kommer att kontrollera att verksamheten bedrivs enligt de processer och rutiner som ingår i ett planerat ledningssystem. För att säkra att verksamheten bedrivs med god kvalitet och säkerhet. 3 kap. 3 SoL 2 kap. 1 och 5 kap. 2 SOSFS 2011:9 5 Personal a. Föreståndarens tjänstgöringsgrad i denna verksamhet Ange hur mycket föreståndaren kommer att arbeta i verksamheten. IVO kan utifrån detta göra en bedömning om föreståndaren på angiven tid kan ansvara för verksamheten så som den beskrivits. 2 kap. 1 SOSFS 2003:20 b. Föreståndarens högskoleutbildning Ange föreståndarens högskoleutbildning. I förekommande fall, ange även varför utbildningen lämpar sig för denna verksamhet. Den som ansöker om tillstånd ska visa att den föreslagna föreståndaren uppfyller de krav som ställs i lag, förordning och föreskrift. IVO gör sedan en bedömning om utbildningen är adekvat för att förestå verksamheten. Se även lista över handlingar som ska bifogas. 3 kap. 3 SoL 3 kap. 5 och 4 kap.1. SoF 2 kap. 1 SOSFS 2003:20. 8 (11)

9 c. Föreståndarens tidigare yrkeserfarenhet Ange föreståndarens tidigare yrkeserfarenhet. I förekommande fall, ange även varför erfarenheten är relevant för att förestå aktuell verksamhet. Den som ansöker om tillstånd ska visa att den föreslagna föreståndaren har erfarenhet av liknande verksamhet. IVO gör sedan en bedömning om erfarenheten är lämplig och av tillräcklig omfattning för att kunna förestå verksamheten. 3 kap. 3 SoL 4 kap.1 SoF 2 kap. 1 SOSFS 2003:20 d. Vilka slags utbildningar och erfarenheter kommer huvudmannen efterfråga vid anställning av personal? Här ska sökanden beskriva den typ av utbildning/olika utbildningar eller erfarenhet som kommer att efterfrågas när övrig personal ska rekryteras till verksamheten. Utelämna utbildningskrav för personer som ska arbeta i köket, i administrationen eller på annat sätt utanför den direkta vården. Personal som ger vård (omvårdnad, stöd och fostran) ska ha den utbildning och erfarenhet samt personliga lämplighet som krävs för att utföra arbetet i verksamheten och för att uppfylla verksamhetens mål. 3 kap. 3 SoL 3 kap. 5 SoF och 2 kap. 2 SOSFS 2003:20 e. Ange den planerade bemanningen i verksamheten för hela dygnet Här ska ni ange hur ni planerar att bemanningen ska se ut, alltså antal personer som samtidigt ska vara i tjänst, under dagtid, kvällstid och på natten, vardagar och helger. När ni beskriver bemanningen ska ni utgå ifrån en tänkt situation där verksamheten har full beläggning, det vill säga det maximala antal inskrivna som ni ansöker om att ta emot. Ett HVB måste ha en bemanning som är anpassad efter verksamhetens målgrupp, innehåll, vilka som är inskrivna och hur många som är inskrivna vid ett givet tillfälle. HVB som tar emot barn måste dock alltid ha personal tillgänglig dygnet runt i verksamhetens lokaler. Detta gäller även om verksamheten bedrivs i flera olika lokaler, exempelvis lägenheter. 3 kap. 5 och 2 kap. 3 och 9 (11)

10 f. Redogör för hur personalen ska handledas - Här ska ni ange hur personalen ska få handledning och här kan ni ange om handledningen ska ha en särskild inriktning. Handledningen är tänkt att kunna fungera som ett stöd för att personalen ska kunna ge vård med god kvalitet. g. Redogör för hur personalen ska kompetensutvecklas Beskriv hur sökanden ska bevaka vilken kompetensutveckling personalgruppen kommer att behöva för att verksamheten ska kunna bedrivas med god kvalitet och säkerhet. Vilken typ av fortbildning kommer ni att erbjuda? Kompetensutvecklingen är tänkt att kunna bidra till att personalen ska kunna ge vård med god kvalitet. h. Övrigt Här kan ni lämna övriga uppgifter ni vill att IVO ska känna till som bidrar till verksamhetens kvalitet, exempelvis: Exempel: om verksamheten ska ha en ställföreträdande föreståndare, uppge även utbildning och erfarenhet på motsvarande sätt som för föreståndare. Exempel: om verksamheten ska anlita konsulter Väljer sökanden att ha en ställföreträdande föreståndare kommer IVO att pröva denne enligt samma rutin som ordinarie föreståndare. 6 kap. 5 SOSFS 2003:20 10 (11)

11 6 Finansiering Beskriv hur verksamheten ska finansieras genom att ange vilka intäkter som kommer att finnas i verksamheten. Ange även enligt vilka grunder vårdavgiften ska tas ut. Exempel: Uppskattad beläggningsgrad Vårdavgifter Driftskostnader Fastighetskostnader Förvaltningskostnader Personakostnader IVO ska bedöma om verksamheten har förutsättningar att bedrivas med kontinuitet. 4 kap.1 SoF 6 kap. 4 SOSFS 2003:20 7 Byggnader och lokaler Ange vilken kontakt ni har tagit med byggnadsnämnden samt miljö- och hälsoskyddsnämnden, eller motsvarande i kommunen. Även om tillstånd för verksamheten beviljas av IVO kan det krävas andra tillstånd för exempelvis lokaler eller liknande. Det är därför viktigt att på förhand kontrollera om verksamheten eller boendet kan bedrivas i den tilltänkta lokalen. Exempel: Byggnadsnämnd (eller motsvarande) Finns bygglov Kan bygglov sökas Finns stöd i detaljplanen Miljö- och hälsoskyddsnämnden Särskilda krav på den tilltänkta lokalen Ventilation Kök IVO behöver inte veta svaren på frågorna, utan behöver ha uppgifter om att dessa kontakter har tagits. 6 kap. 6 SOSFS 2003:20 8 Underskrift 11 (11)

Anvisningar för blankett och handlingar att bifoga

Anvisningar för blankett och handlingar att bifoga Anvisningar till ansökan om tillstånd eller ändring av tillstånd att bedriva stödboende enligt 7 kap. 1 första stycket 1 socialtjänstlagen (2001:453) Anvisningar för blankett och handlingar att bifoga

Läs mer

Fyll i hela blanketten och bifoga alla handlingar

Fyll i hela blanketten och bifoga alla handlingar Ansökan om tillstånd eller ändring av tillstånd att bedriva hem för vård eller boende enligt 7 kap. 1 första stycket 1 socialtjänstlagen (2001:453 som inte avser bedriva behandling Den här blanketten använder

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information På länsstyrelsens webbplats finns Riktlinjer för länsstyrelsens

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information Bolag, stiftelser och andra privata aktörer som vill driva enskild verksamhet

Läs mer

Senaste version av SOSFS 2003:20. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende

Senaste version av SOSFS 2003:20. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL)

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet för äldre samt för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) Information Bolag, stiftelser och andra privata aktörer som vill

Läs mer

SOSFS 2003:20 (S) Hem för vård eller boende. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2003:20 (S) Hem för vård eller boende. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS (S) frfattningssam och ling allmänna råd Hem för vård eller boende Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna

Läs mer

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att:

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att: BESLUT Datum 2017-02-17 Dnr 6.3.1-15770/2016 Kopia för kännedom till: Räddningstjänsten i Falukommun Socialnämnden i Falu kommun Indomi AB Box 127 791 23 Falun Ärendet Indomi AB, med org.nr. 559045-6272,

Läs mer

Fyll i hela blanketten och bifoga alla handlingar

Fyll i hela blanketten och bifoga alla handlingar Ansökan om tillstånd eller ändring av tillstånd att bedriva stödboende enligt 7 kap. 1 första stycket 1 socialtjänstlagen (2001:453 Bolag, stiftelser, föreningar och andra privata aktörer som vill driva

Läs mer

Skälen för beslutet. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT

Skälen för beslutet. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT BESLUT 2017-03-03 Dnr 6.3.1-41915/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Russinbacken AB Holmgatan 8 770 70 Långshyttan

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet, HVB, viss annan heldygnsvård samt öppen verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL)

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet, HVB, viss annan heldygnsvård samt öppen verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet, HVB, viss annan heldygnsvård samt öppen verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) Information Bolag, stiftelser och andra privata aktörer som vill driva

Läs mer

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende för barn med föräldrar Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/189 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

2. Namn på bolag/förening/stiftelse/enskild firma 3. Organisations-/personnummer

2. Namn på bolag/förening/stiftelse/enskild firma 3. Organisations-/personnummer Ansökan om tillstånd eller ändring av tillstånd att bedriva personlig assistans enligt 9 2 lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade Information Bolag, stiftelser, föreningar och

Läs mer

Skälen för beslutet BESLUT

Skälen för beslutet BESLUT BESLUT 2016-11-17 Dnr 6.3.1-38603/2016 1(6) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Kristianstad Räddningstjänsten i Kristianstad Furuboda Balans AB Smedjegatan 6 291

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT 2016-10-03 Dnr 6.3.1-22330/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Tingsryd Räddningstjänsten i Östra Kronoberg Plusfamiljen Sjöviksgården AB Torsgatan

Läs mer

BESLUT. Ärendet. Skälen för beslutet IVO bedömer utifrån den redovisning som huvudmannen har gjort i ansökan,

BESLUT. Ärendet. Skälen för beslutet IVO bedömer utifrån den redovisning som huvudmannen har gjort i ansökan, BESLUT Dnr 6.3.1-26158/2015 1(5) 2016-03-30 Kopia för kännedom Socialnämnden i Sotenäs kommun Räddningstjänst i Sotenäs kommun Kubbonge AB Rörvik Östergård Toreborg 1 456 91 Kungshamn Ärendet Kubbonge

Läs mer

Ansökan ska skickas till: Socialstyrelsen Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för tillstånd 106 30 Stockholm

Ansökan ska skickas till: Socialstyrelsen Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för tillstånd 106 30 Stockholm 1 Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet med personlig assistans enligt 9 2 lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information Bolag, stiftelser, föreningar

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS) och socialtjänstlagen (SoL)

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS) och socialtjänstlagen (SoL) Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för socialtjänsttillstånd 2012-10-19 Dnr 6.3.1-1(5) Allomsorg S&R AB Lundagatan 5 171 63 Solna Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL.

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. BESLUT Dnr 6.3.1-10776/2014 1(5) 2014-05-16 Kopia för kännedom Brandmyndigheten i Söderköping Socialnämnden i Söderköping Jordnära Omsorg Alvvillan HB Smedjan 1 Gårdeby 614 95 Söderköping Ärendet Ansökan

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping.

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping. BESLUT Inspektionen vård och omsorg 2016-06-16 Dnr 8.4.2-1268/2016-21 1(6) Avdelning sydväst Karin Nyqvist Karin.Nyqvist@ivo.se Lidköpings kommun Social- och arbetsmarknadsnämnden 531 88 Lidköping [LIDKÖPINGS

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-14 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Skälen för beslutet BESLUT

Skälen för beslutet BESLUT BESLUT 2017-06-21 Dnr 6.3.1-30526/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Social- och arbetsnämnden i Mölndals kommun Räddningstjänsten Storgöteborg Caremore Vård och Behandling

Läs mer

Hem för vård eller boende - barn och ungdom

Hem för vård eller boende - barn och ungdom - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende - barn och ungdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/188 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Stödboende för barn och unga år

Stödboende för barn och unga år - Uppdrag och kvalitetskrav Stödboende för barn och unga 16-20 år Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-06-14 Ärendenr 2018/190 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1

Läs mer

Beslut. Skälen för besluten BESLUT

Beslut. Skälen för besluten BESLUT BESLUT 2017-12-28 Dnr 6.3.1-37668/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Räddningstjänsten i Nynäshamn Socialnämnden i Nynäshamns kommun NEB-Teamet AB Alsnögatan 7 116 41

Läs mer

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT 2017-10-18 Dnr 6.3.1-33032/2017 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Salems kommun Södertörns brandförsvarsförbund Menige Omsorg AB Flygfältsgatan 5 128

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva privat verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Ansökan om tillstånd att bedriva privat verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 1 Ansökan om tillstånd att bedriva privat verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information Riktlinjer för länsstyrelsens handläggning

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

IVO bifaller Solskenet AB:s ansökan om tillstånd att bedriva hem för vård eller boende

IVO bifaller Solskenet AB:s ansökan om tillstånd att bedriva hem för vård eller boende Laura,? (gamma 5 (,,,... B E S L U T L 31 I :? "':'. n i a a %;. fifi a lnspektionenförvård och omsorg 2018-02-02 Dnr 6.3.1-21415/2017 1(5) Avdelningen för tillständsprövning Avdelningen för tillståndsprövning

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. BESLUT Dnr 6.3.1-13940/2014 1(5) 2014-10-02 AB Learning & Consulting by OC Edövägen 2 132 30 SALTSJÖ-BO Ärendet Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service

Läs mer

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS RÄTTIGHETER Barns bästa ska vara avgörande Barnkonventionen artikel 3 och 1 kap 2 SoL Barns rätt att göra sin röst hörd/ till information Barnkonventionen artikel

Läs mer

Ansökan Allomsorg S&R AB, org.nr , har den 26 juni 2015 ansökt om tillstånd att bedriva HVB enligt 7 kap. 1 första stycket 1 SoL.

Ansökan Allomsorg S&R AB, org.nr , har den 26 juni 2015 ansökt om tillstånd att bedriva HVB enligt 7 kap. 1 första stycket 1 SoL. BESLUT Dnr 6.3.1-22242/2015 1(5) 2015-09-24 Kopia till: Socialnämnden i Munkedals kommun Räddningstjänst i Munkedals kommun Allomsorg S&R AB Junogatan 7 451 42 Uddevalla Ärendet Ansökan om tillstånd att

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL.

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. BESLUT Dnr 6.3.1-23520/2015 1(9) 2015-08-27 Sköndals HVB och Familjehem AB Turingegatan 22 151 36 Södertälje Ärendet Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453),

Läs mer

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet Ringgården i Färgelanda.

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet Ringgården i Färgelanda. TgK1 2017 v 1.2 BESLUT 2018-12-18 Dnr 8.4.2-30412/2018-8 1(5) Ringgården AB Drottninggatan 50 11121 Stockholm Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet

Läs mer

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut.

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut. Tg1 2013 v 2.5 BESLUT 2016-02-24 Dnr 6.3.1-18969/2015 1(5) Frösunda Omsorg i Stockholm AB Box 708 169 27 Solna Ärendet Frösunda Omsorg i Stockholm AB, org.nr. 556597-2352, har ansökt om tillstånd att bedriva

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL), vid Cean HVB. Cean HVB AB Stora Nygatan Stockholm

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL), vid Cean HVB. Cean HVB AB Stora Nygatan Stockholm Avdelningen för regler och tillstånd Enheten för socialtjänsttillstånd BESLUT 2013-01-14 Dnr 6.3.1-1(5) Kopia för kännedom Storstockholms brandförsvar Arbetsmiljöverket Cean HVB AB Stora Nygatan 7 111

Läs mer

BESLUT. Tillståndsbevis utfärdas och bifogas.

BESLUT. Tillståndsbevis utfärdas och bifogas. BESLUT Dnr 6.3.1-32824/2013 1(5) 2013-12-13 Kopia för kännedom: Arbetsmiljöverket Socialnämnden i Höganäs Räddningstjänsten i Höganäs Kullabygdens DBT- hem AB La Cours gata 4 525 31 Helsingborg Ansökan

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. BESLUT Dnr 6.3.1-18674/2015 1(5) 2015-09-14 Stiftelsen Stora Sköndal Stora Sköndal 12864 Sköndal Ärendet Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende REMISSVAR 2016-03-18 Dnr 3.9:0100/16 Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende (Dnr 1953/2016) Inledning Förslaget behandlar föreskrifter

Läs mer

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Sparregården i Vänersborg.

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Sparregården i Vänersborg. TgK1 v1.1rit TN 2016 Inspektionen för vård och omsorg 2017 06-15 Dnr 8.4.2-3701/2017-13 1(5) Gryning Vård AB Box 5154 402 26 Göteborg Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av enskild verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av enskild verksamhet Riktlinjer för tillsyn av enskild verksamhet Innehåll Bakgrund 3 Syftet med tillsynen 3 Länsstyrelsens ansvar 3 Kommunens ansvar 4 Hur ofta ska kommunernas tillsyn ske? 4 Hur ska tillsyn bedrivas? 4 Vad

Läs mer

Checklista uppföljning skyddat boende

Checklista uppföljning skyddat boende Checklista uppföljning skyddat boende 1 Checklista - uppföljning skyddat boende Basfakta om boendet Driftsform: Antalet platser för vuxna: Antalet platser för medföljande barn: Lokalernas utformning Kollektivt

Läs mer

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet.

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet. [ l Y 7fl TgK1 2016 v 1.1 Inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2017 03 06 Dnr 8.4.2 5308/2017-5 1(6) Wemind HVB AB Box 38 149 21 NYNÄSHAMN Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende, HVB, för barn

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV 1(7) ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(7) Innehållsförteckning Sid nr 1 ALLMÄN ORIENTERING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Upphandlingsförfarande

Läs mer

Huvudman Magelungen utveckling AB

Huvudman Magelungen utveckling AB T2_1 2010 v 1.0 BESLUT Tillsynsavdelningen Eva Stoor Karlberg eva.stoor-karlberg@socialstyrelsen.se 2012-04-16 Dnr 9.1-375/2012 1(6) Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 STOCKHOLM Huvudman Magelungen

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Uppgifterna används för administrativa ändamål och behandlas enligt Personuppgiftslagen (PuL).

Uppgifterna används för administrativa ändamål och behandlas enligt Personuppgiftslagen (PuL). 1 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE OCH BIDRAG AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRITIDSHEM ELER PEDAGOGISK VERKSAMHET Denna blankett kan inte fyllas i elektroniskt utan måste skrivas ut Diarienummer Ansökan avser: Förskola

Läs mer

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda jl Socialstyrelsen T/Region SydvästlSek2 Maria Björklund maria.bjorklund@socialstyrelsen.se BESLUT 2011-01-21 Dnr 1(14) Arken Vård och Behandling AB Stora Långared 447 94 Vårgårda Huvudman Arken Vård och

Läs mer

Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut

Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut Regelverk vid ansökan om bidrag för enskild pedagogisk omsorg slutlig version efter nämndens beslut Inledning Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola och fritidshem som kommunen ska sträva efter

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av HVB för barn och unga vid Skogsro HVB i Sorsele Kommun - oanmäld

BESLUT. Ärendet Tillsyn av HVB för barn och unga vid Skogsro HVB i Sorsele Kommun - oanmäld BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-06-16 Dnr 8.4.2-8944/2014-3 1(5) Avdelning nord Gudrun Kågström Lindberg Gudrun.Kagstrom-Lindberggivo.se Skogsro AB Såggatan 3 920 70 Sorsele Ärendet Tillsyn av

Läs mer

1. Är du intresserad av att driva en fristående förskola/ sid 3 fritidshem/pedagogisk omsorg?

1. Är du intresserad av att driva en fristående förskola/ sid 3 fritidshem/pedagogisk omsorg? Innehållsförteckning 1. Är du intresserad av att driva en fristående förskola/ sid 3 fritidshem/pedagogisk omsorg? 2. Vem beslutar om att godkännande av fristående sid 3 3. Vad krävs för att få ett godkännande

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Hagens skol- och behandlingshem i Kungsbacka

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Hagens skol- och behandlingshem i Kungsbacka TgK1 2016 v 1.1 BESLUT Avdelning sydväst Annalena Berndtsson Annalena.berndtsson@ivo.se 2017-02-09 Dnr 8.4.2-43330/2016-5 1(6) Gryning Vård AB Box 5154 402 26 Göteborg Ärendet Tillsyn av hem för vård eller

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 18 mars 2016

Föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 18 mars 2016 PM 2016:49 RVI (Dnr 150-301/2016) Föreskrifter och allmänna råd om hem för vård eller boende Remiss från Socialstyrelsen Remisstid den 18 mars 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn enligt socialtjänstlagen (2001:453) av behandlingshemmet 4:e Våningen

BESLUT. Ärendet Tillsyn enligt socialtjänstlagen (2001:453) av behandlingshemmet 4:e Våningen JiL Socialstyrelsen BESLUT 2012-10-23 Dnr 9.1-46133/2012 1(6) T/RegionalatillsynsenhetenSydöst/Sek3 StefanRoman, Stefan.Romangsocialstyrelsen.se 4:e våningen i Jönköping AB Barnarpsgatan 36 553 16 Jönköping

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Behandlingshemmet Insikten i Sala.

Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Behandlingshemmet Insikten i Sala. {7p 267? M 'de/(l BESLUT Inspektionen förvårdochomsorg 2017-07-05 Dnr 8.4.2 11102/2017-6 Behandlingshemmet Marielund 100 733 94 Sala Insikten Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn

Läs mer

BESLUT. Ärendet Föranmäld tillsyn av HVB-hemmet Skogsro enligt 13 kap. 1 socialtjänstlagen

BESLUT. Ärendet Föranmäld tillsyn av HVB-hemmet Skogsro enligt 13 kap. 1 socialtjänstlagen T1_1 2010 v 1.0 BESLUT Tillsynsavdelningen Ingrid Bäcklund Pihlblad ingrid.backlund-pihlblad@socialstyrelsen.se 2012-03-12 Dnr 9.1-6190/2012 1(6) Skogsro AB Såggatan 3 920 70 Sorsele Huvudman Skogsro AB

Läs mer

Förutsättningar för godkännande av fristående förskola

Förutsättningar för godkännande av fristående förskola 1 (6) Sigtuna kommun Barn- och ungdomsförvaltningen 2013-03-06 Förutsättningar för godkännande av fristående förskola Ett godkännande ska lämnas om den som ansöker har förutsättningar att följa de föreskrifter

Läs mer

Inrättande av akutboende för ankomst- och asylsökande barn med särskilda behov

Inrättande av akutboende för ankomst- och asylsökande barn med särskilda behov Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-07 Handläggare Britt Lundkvist Tfn 08-508 25 294 Till Socialnämnden 2016-01-26 Inrättande av akutboende

Läs mer

Avtalsuppföljning Ramavtal insatser till barn och ungdomar

Avtalsuppföljning Ramavtal insatser till barn och ungdomar Avtalsuppföljning Ramavtal insatser till barn och ungdomar Basfakta verksamhet Verksamhetens namn Typ av verksamhet Antal platser Antal anställda i verksamheten Enhetens adress Basfakta leverantör Leverantör/firmanamn

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2014-03-13 Dnr 8.4.2-568/2014 1(55) Avdelning mitt Anna Hugelius anna.hugelius@ivo.se Båktorp AB Tunaholm 1 611 95 Nyköping Ärendet Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol-

Läs mer

IVO:s tillsyn av HVB för barn och unga 2014 och 2015

IVO:s tillsyn av HVB för barn och unga 2014 och 2015 IVO:s tillsyn av HVB för barn och unga 2014 och 2015 Lars Ericsson Karin Gunnervik Jessica Ingemansson Teman för HVB-tillsynen 2015 Nystartade verksamheter Registerkontroll - nationellt tema Dokumentationsgranskning

Läs mer

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade,

BESLUT. Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, BESLUT 2013-11-06 Dnr 1(7) Akida Omsorg AB Skogsbacken 21 172 41 Sundbyberg Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, (LSS)

Läs mer

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren Rapport 2013 Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren rapport 2013-04-10 2(13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 4 2. Metod... 4 3. Sammanfattning...

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg RIKTLINJER, REVIDERADE 1(7) Barn- och utbildningsförvaltningen Datum Dnr 2010/666 609 Riktlinjer för att starta enskild pedagogisk omsorg Enligt 25 kap. 2 skollagen (2010:800) ska kommunen sträva efter

Läs mer

Ansökan om godkännande att bedriva fristående förskola

Ansökan om godkännande att bedriva fristående förskola Ansökan om godkännande att bedriva fristående förskola Huvudman Huvudman Telefonnummer Adress Postnummer Ort E-postadress Organisationsform Organisationsnummer Kontaktperson (Om annan person än huvudman

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Behandlingshemmet kommun-oanmäld. Inspektionen för vård och omsorg, IVO ställer följande krav på åtgärder:

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Behandlingshemmet kommun-oanmäld. Inspektionen för vård och omsorg, IVO ställer följande krav på åtgärder: BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-03 Dnr 8.4.2-3043/20141(6) Avdelning mitt Kamilla Larsson kamilla.larssongivo.se Behandlingshemmet Snickargatan 8 733 38 Sala Sellin AB Ärendet Tillsyn av HVB

Läs mer

BESLUT. Ärendet Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL.

BESLUT. Ärendet Ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. BESLUT Dnr 6.3.1-25178/2014 1(6) 2015-04-21 Kopia för kännedom Socialnämnden i Kungsbacka kommun Räddningstjänsten Storgöteborg Caremore Vård och Behandling AB c/o Caremore Västra Hamngatan 7c 411 17 Göteborg

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Sol en målinriktad ramlag

Sol en målinriktad ramlag Sol en målinriktad ramlag Några rekvisit God kvalitet och säkerhet? Personal med lämplig utbildning och erfarenhet? KRAV Tillstånd får beviljas endast om verksamheten uppfyller kraven på god kvalitet och

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola, i enlighet med 2 kap. skollagen

Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola, i enlighet med 2 kap. skollagen Sida 1 (7) i enlighet med 2 kap. skollagen Ansökan ska fyllas i elektroniskt. Utbildningsnämnden i Uppsala kommun prövar om sökanden har förutsättningar att bli godkänd som huvudman för fristående förskola

Läs mer

Riktlinjer fristående förskola i Landskrona stad

Riktlinjer fristående förskola i Landskrona stad Utbildningsförvaltningen 1(14) Datum 2011-11-14 Handläggare Yvonne Nilsson Er Referens Vår Referens Riktlinjer fristående förskola i Landskrona stad Innehåll: 1. Godkännande och rätt till bidrag för fristående

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Awilja Management AB 556872-5864 Kvalitetsdeklaration gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är en

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2002:9 (S) frfattningssam Föreskrifter och ling allmänna råd Bostad med särskild service för vuxna enligt 9 9 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Socialstyrelsens

Läs mer

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Ensamkommande barn och ungdomar olika aktörers ansvar och uppdrag Kommunsamverkan kring ensamkommande barn och unga i Göteborgsregionen

Läs mer

Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för att bedriva pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt skollagen 25 kap. 10

Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för att bedriva pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt skollagen 25 kap. 10 1/5 Ansökan avser Pedagogisk omsorg i hemmet Pedagogisk omsorg i lokal Huvudman Sökandes namn (namn på t.ex. fysisk person, aktiebolag, förening) Organisationsnummer/personnummer Organisationsform (enligt

Läs mer

Förslag till beslut Individ och familjenämnden beslutar att godkänna rapporten om uppföljning av uppdraget vid Skogsgården HVB.

Förslag till beslut Individ och familjenämnden beslutar att godkänna rapporten om uppföljning av uppdraget vid Skogsgården HVB. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 017-03-08 Sida 1 (1) Diarienr IFN 017/0000-1.6. Sociala nämndernas förvaltning Magnus Eckerborn Epost: magnus.eckerborn@vasteras.se Kopia till Skultuna kommundelsförvaltning Individ-

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola, i enlighet med 2 kap. skollagen

Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola, i enlighet med 2 kap. skollagen Sida 1 (9) Utbildningsförvaltningen Ansökan om godkännande som huvudman för fristående förskola, i enlighet med 2 kap. skollagen Ansökan ska fyllas i elektroniskt. Utbildningsnämnden i Uppsala kommun prövar

Läs mer

SOSFS 2012:6 (S) Föreskrifter och allmänna råd. Bostad med särskild service för barn eller ungdomar enligt LSS. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:6 (S) Föreskrifter och allmänna råd. Bostad med särskild service för barn eller ungdomar enligt LSS. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:6 (S) Föreskrifter och allmänna råd Bostad med särskild service för barn eller ungdomar enligt LSS Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det?

Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det? Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det? Eslöv den 2 mars 2018 Eva von Schéele eva.von.scheele@skl.se (måndagar) Telefon: 08-452 75 47 (måndagar kl. 09:30 11:00 och 13:30 15:00) Vilka ansvarar för

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

5328 Hem för vård eller boende för barn och ungdomar, Gävle kommun

5328 Hem för vård eller boende för barn och ungdomar, Gävle kommun 1 (9) 5328 Hem för vård eller boende för barn och ungdomar, Gävle kommun Denna bilaga fylls i och bifogas ansökningar som avser: HVB för ensamkommande barn och ungdomar. Svara i formuläret genom att kryssa

Läs mer

Vårdval Västernorrland Bilaga 5 Ansökan Primärvård 2013 XX XX

Vårdval Västernorrland Bilaga 5 Ansökan Primärvård 2013 XX XX Vårdval Västernorrland Bilaga 5 Ansökan Primärvård 2013 XX XX 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer: * ) Postadress: Telefax:

Läs mer

KONTAKTPERSON 9:4 LSS

KONTAKTPERSON 9:4 LSS Kvalitetsdokument KONTAKTPERSON 9:4 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Kontaktperson 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Rutiner för f r samverkan

Rutiner för f r samverkan Rutiner för f r samverkan Huvudmännen för hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska tillsammans säkerställa att övergripande rutiner för samverkan i samband med egenvård utarbetas. Rutinerna ska tas

Läs mer

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m Sida 1 av 8 Socialförvaltningen Tobias Wistrand Datum Dnr Sid 2018-04-30 SN 2018-106 1 (8) Kommunrevisionen Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m.

Läs mer

Anvisningar till ansökningsblanketten för ansökan om godkännande av och bidrag till fristående förskola

Anvisningar till ansökningsblanketten för ansökan om godkännande av och bidrag till fristående förskola Anvisningar till ansökningsblanketten för ansökan om godkännande av och bidrag till fristående förskola I dessa anvisningar beskrivs vilka uppgifter ansökan ska innehålla. Varje rubrik i anvisningarna

Läs mer

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Blekingerutin för samverkan i samband med möjlighet till egenvård. Socialstyrelsen gav 2009 ut en föreskrift om bedömningen av om en hälso- och

Läs mer

1. Sökande/huvudmannen (den som vill ha god man eller förvaltare) Personnummer

1. Sökande/huvudmannen (den som vill ha god man eller förvaltare) Personnummer Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt FB 11 kap 4 respektive 7 får göras av den ansökan avser. Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen Sida 1 (10) Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi, i enlighet med 25 kap. skollagen Ansökan ska fyllas i elektroniskt. Utbildningsförvaltningen prövar om sökanden har förutsättningar

Läs mer

Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Ansökan om godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Ort och datum Den pedagogiska omsorgens namn Underskrift av firmatecknare/behörig företrädare för sökande Namnförtydligande Ort

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Individ- och familjeomsorg

Kvalitetsdeklaration Individ- och familjeomsorg Kvalitetsdeklaration Individ- och familjeomsorg En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Ung Invest Omsorg AB 559120-2865/ Ung Invest / Lidingö Stöboende Kvalitetsdeklaration gäller för

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

Bestämmelser om författningsreglerad frekvenstillsyn

Bestämmelser om författningsreglerad frekvenstillsyn Bestämmelser om författningsreglerad frekvenstillsyn I socialtjänstförordningen 3 kap. 19 finns regeln om tillsyn av HVB för barn och unga I förordningen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

SOSFS 2011:9 ersätter

SOSFS 2011:9 ersätter SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och verksamhet enligt LSS oavsett om det är i privat eller offentlig regi vid myndighetsutövning

Läs mer

Förlängning av internavtal med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende Villa Djurgården 2016-01-01 2016-12-31

Förlängning av internavtal med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende Villa Djurgården 2016-01-01 2016-12-31 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Edlund Johan Datum 2015-11-23 Diarienummer SCN-2015-0360 Socialnämnden Förlängning av internavtal med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende Villa Djurgården 2016-01-01

Läs mer