FÖRBEREDELSE FÖR ARBETSPLATSHANDLEDARUPPGIFTER 2 sv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRBEREDELSE FÖR ARBETSPLATSHANDLEDARUPPGIFTER 2 sv"

Transkript

1

2 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN BILAGA 1 1/7 FÖRBEREDELSE FÖR ARBETSPLATSHANDLEDARUPPGIFTER 2 sv Mål och centralt innehåll, berömlig nivå Den studerande skall känna till läroplanen och det nationella yrkesprovsmaterialet för grundexamen inom sin bransch, så att han eller hon vet vad som skall studeras under perioderna av inlärningen i arbetet och vilka kunskaper som bedöms vid yrkesproven. Han eller hon skall kunna introducera de studerande i inlärningen i arbetet och i yrkesproven. Han eller hon skall känna till arbetslivet och yrkesutbildningen inom sin bransch så att han eller hon kan presentera arbets- och utbildningsmöjligheterna t.ex. för de studerande som bekantar sig med arbetslivet. samarbetet mellan utbildningen i branschen och arbetslivet. Den studerande skall kunna introducera andra studerande i arbetsuppgifterna, i verksamhetssätten och i reglerna på arbetsplatsen eller i läroanstalten. Den studerande skall kunna föra konstruktiva handledningsdiskussioner. Han eller hon skall kunna nyansera sin handledning utgående från respons och kommentarer och kunna medla mellan olika synsätt. Den studerande skall kunna agera smidigt i samröre med olika inlärare och arbetskamrater. handledning med den studerande i centrum. Den studerande skall i arbetsgemenskapen på ett initiativrikt sätt kunna förhandla om hur inlärningen i arbetet och yrkesproven skall genomföras. Den studerande skall tillsammans med läraren och arbetsplatshandledaren kunna uppgöra planer för inlärning i arbetet och för yrkesprov. Den studerande skall kunna bedöma de säkerhetsrisker som är förknippade med arbetet och både agera själv och få andra att agera enligt arbetarskyddsanvisningarna. genomförande av inlärningen i arbetet och yrkesprov. Den studerande skall kunna ta emot och ge konstruktiv feedback. Den studerande skall kunna identifiera de arbetsuppgifter på arbetsplatsen som lämpar sig för inlärning i arbete eller för yrkesprov och klargöra föremålen och kriterierna för bedömning. Den studerande skall kontinuerligt själv kunna utvärdera inlärningen i arbetet och yrkesprovet enligt de på förhand uppgjorda föremålen och kriterierna för bedömningen. bedömning av den studerande i inlärning i arbete och i yrkesprov Bedömning, nöjaktig (N1) Den studerande skall kunna introducera andra studerande i inlärning i arbetet och i yrkesprov ge feedback för arbetsuppgifterna med hänsyn till föremålen och kriterierna för bedömningen UBS:s föreskrift F 5/011/2007

3 BILAGA 2 2/7 bedöma säkerhetsriskerna i arbetet och agera själv och få andra att agera enligt arbetarskyddsanvisningarna föra konstruktiva feedbacksamtal med arbetsplatshandledaren och läraren FÖRETAGANDE OCH FÖRETAGSVERKSAMHET Företagande (10 sv) Mål och centralt innehåll, berömlig nivå Den studerande skall kunna bedöma möjligheterna att göra en produkt av sina egna kunskaper och färdigheter och/eller gruppens kunskaper och färdigheter (en vara eller en tjänst eller båda). Enskilt eller i samarbete med gruppen skall han eller hon kunna finna de möjligheter till företagsverksamhet som utbildningsområdet eller -områdena erbjuder. Den studerande skall kunna bedöma sina starka sidor som företagare. Han eller hon skall kunna ta emot respons på sin verksamhet och utgående från denna ställa upp utvecklingsmål för sig. produktifiering av kunskaper och färdigheter (en produkt eller en tjänst). Den studerande skall i samarbete med gruppen kunna klargöra och rapportera verksamhetsförutsättningarna, styrkor och svagheter, möjligheter och utvecklingsbehov, hos ett företag som skall grundas eller i en företagssimulering,. Den studerande skall inom gruppen kunna precisera en ekonomiskt lönsam affärsidé och utveckla en verksamhetsidé. bedömning av verksamhetsförutsättningarna för ett företag eller en företagssimulering och precisering av en affärsidé Den studerande skall i gruppsamarbete kunna utnyttja tjänster som stöder grundandet av företag och dess verksamhet samt kartlägga och skaffa ett fungerande samarbets- eller partnerföretag till företaget eller företagssimuleringen. utnyttjande av tjänster som stöder grundandet av företag och företagsverksamhet samt engagerande av samarbets- eller partnerföretag. Den studerande skall i gruppsamarbete kunna utforma en preliminär affärsverksamhetsplan, som innehåller bl.a. val av företagsform, ekonomiplan och plan för hur produkten eller tjänsten produceras, marknadsförs och säljs, vilka företagets kunder är, var företaget befinner sig och vilka som arbetar i företaget. Den studerande skall i gruppsamarbete kunna göra planer för företagets eller företagssimuleringens ekonomi. Han eller hon skall i gruppsamarbete t.ex. göra de investeringskalkyler som företaget eller företagssimuleringen behöver och kalkyler för behovet av driftskapital, kartlägga företagets finansieringsbehov och försäljnings- och kassabudget samt planera betalningsrörelsen.

4 BILAGA 2 3/7 Den studerande skall i gruppsamarbete kunna presentera en plan över affärsverksamheten och dess ekonomi för producenterna av företagsrådgivningstjänster och finansiärerna och förhandla med dem om företagets verksamhetsutsikter och finansiering. uppgörande av en preliminär plan för affärsverksamheten Den studerande skall i gruppsamarbete kunna grunda ett företag och utforma de dokument som krävs och fungera med de centrala myndigheterna. grundande av ett företag eller en företagssimulering och startande av verksamheten. Den studerande skall ansvarsfullt och på eget initiativ kunna utföra avtalade kärnuppgifterna i företaget eller företagssimuleringen, t.ex. försäljning, prissättning, inköp, lagringbokföring, fakturering, reskontra, löneräkning, korrespondens, arkivering och utformande av dokument. Han eller hon skall i gruppsamarbete kunna fungera med bl.a. en bokföringsbyrå och utnyttja erhållen ekonomisk information såsom företagets resultat- och balansräkning. Den studerande skall kunna samarbeta med de övriga studerandena inom företaget eller företagssimuleringen så att han eller hon på sitt uppgiftsområde realiserar marknadsföringsplanen, skapar och upprätthåller kundrelationer, verkar serviceorienterat och främjar kundbelåtenheten. Den studerande skall kunna sköta om sin arbetsmiljö. Han eller hon skall kunna samarbeta inom arbetsgemenskapen och skapa, upprätthålla och utnyttja sådana samarbetsnätverk med intressentgrupper som verksamheten förutsätter. Han eller hon skall kunna göra val enligt företagets värderingar och lösa de värdekonflikter som uppstår. Han eller hon skall inom gruppen kunna göra val och fatta beslut för att utveckla företagsverksamheten. Centralt innehåll att fungera i det grundade företaget eller i en företagssimuleringen. Den studerande skall i gruppsamarbete kunna avsluta verksamheten i företaget eller företagssimuleringen när studierna är avklarade eller fortsätta företagsverksamheten i samband med studierna i företagsverksamhet (10 sv) med målet att starta ett eget företag. att avsluta verksamheten i ett företag eller i en simuleringssituation eller alternativt att fortsätta verksamheten som ett eget företag. Bedömning, nöjaktig (N1) Den studerande skall i gruppsamarbete kunna bedöma möjligheterna till produktifiering av en vara eller tjänst. Den studerande skall kunna bedöma sin styrka som företagare. Han eller hon skall kunna ta emot respons på sin verksamhet och utgående från denna ställa upp utvecklingsmål för sig själv. Den studerande skall i gruppsamarbete kunna kartlägga de företag som verkar inom sektorn.

5 BILAGA 2 4/7 Den studerande skall kunna klarlägga verksamhetsförutsättningarna, såsom styrkor, svagheter och möjligheter, hos ett företag eller en företagssimulering som skall grundas,. Den studerande skall i gruppsamarbete kunna precisera en affärsidé. Den studerande skall med handledning kunna delta i gruppsamarbete kring utformandet av en preliminär affärsverksamhetsplan, t.ex. hur produkten eller tjänsten produceras, marknadsförs och säljs, vilka företagets kunder är och var företaget befinner sig. Han eller hon skall kunna klargöra vilka kostnader anställande av personal medför åt företaget och hur många arbetare företaget sålunda kan anställa. Den studerande skall i grupp kunna förbereda en presentation av en affärsidé och ekonomiplan för producenter av företagsrådgivningstjänster och finansiärer. Den studerande skall med handledning kunna medverka när en grupp grundar ett företag och utformar de dokument som krävs. Den studerande skall med handledning kunna utföra kärnuppgifter i företaget eller företagssimuleringen, t.ex. försäljning, prissättning, inköp, lagerbokföring och fakturering. Han eller hon skall kunna medverka i en grupp för att förbereda samarbete t.ex. med en bokföringsbyrå. Den studerande skall i gruppsamarbete kunna fungera i företaget eller företagssimuleringen så att han eller hon inom sitt ansvarsområde visar tjänstvillighet och så främjar kundbelåtenheten. Den studerande skall kunna sköta om arbetsmiljön och kunna samarbeta inom arbetsgemenskapen. Han eller hon skall med handledning kunna göra val i enlighet med företagets värderingar och lösa värdekonflikter. Den studerande skall med handledning kunna delta i verksamheten när gruppen avslutar företaget eller företagssimuleringen i samband med att studierna avslutas.

6 BILAGA 2 5/7 Företagsverksamhet (10 sv) Mål och centralt innehåll, berömlig nivå Den studerande skall kunna bedöma förutsättningarna att göra en produkt av sina egna kunskaper och färdigheter (en produkt eller en tjänst). För detta ändamål skall han eller hon kunna finna de möjligheter till företagsverksamhet som utbildningsområdet erbjuder. Den studerande skall kunna analysera sin styrka som företagare och komplettera sina kunskaper. Han eller hon skall kunna söka respons på sin verksamhet och utgående från denna ställa upp mål för sin utveckling. kartläggning av möjligheterna att göra en produkt av de egna kunskaperna, bedömning av det som företagsverksamheten kräver i relation till de egna styrkorna och svagheterna Den studerande skall kunna kartlägga företagsverksamheten inom sin bransch, välja ett samarbetsföretag som mentor för det företag som han eller hon skall grunda och kartlägga de samarbetspartner som är nödvändiga för affärsverksamheten. att göra en verksamhetsanalys för företaget, klargöra affärsverksamhetsmiljön, kartlägga och skaffa samarbetsföretag samt utreda nödvändiga samarbetspartner och resurser. Den studerande skall kunna klargöra och rapportera verksamhetsförutsättningarna hos ett företag som skall grundas, såsom styrkor, svagheter, möjligheter och utvecklingsbehov. Den studerande skall kunna bedöma möjligheterna till företagsamhet t.ex. med hjälp av ägarbyte, inom företagskedjor eller samarbetsföretag. Den studerande skall kunna precisera en lönsam affärsidé för sitt företag och utveckla en verksamhetsidé. att söka, identifiera och bedöma möjligheterna till affärsverksamhet Den studerande skall kunna utforma en affärsverksamhetsplan, som innehåller bl.a. val av företagsform, ekonomiplan och plan för hur produkten eller tjänsten produceras, marknadsförs och säljs, vilka företagets kunder är, var företaget befinner sig och vilka som arbetar i företaget. Den studerande skall kunna presentera sin affärsidé och en verksamhets- och ekonomiplan för företagsrådgivare och finansiärer och förhandla med dem om företagets verksamhetsförutsättningar och finansiering. Den studerande skall kunna planera företagets produktion av varor eller tjänster, prissättningen och försäljningen av produkterna, kunna identifiera företagets kundgrupper och rådande konkurrenssituation, kalkylera lönsamheten och välja de markandsföringsmetoder som passar bäst för situationen. Han eller hon skall kunna beskriva företagets placering, verksamhetsprinciper och marknadsföring, hur produkter och tjänster utvecklas, hur produktionen sköts samt beskriva de anställda vid företaget och hur företaget styrs.

7 BILAGA 2 6/7 Den studerande skall kunna uppgöra och rapportera en marknadsföringsplan för företaget och besluta om tydliga marknadsföringsåtgärder. Han eller hon skall kunna planera en kundserviceprocess som främjar kundbelåtenhet och upprätthåller kundrelationerna. Han eller hon skall kunna bestämma företagets marknadsföringsområde och utföra och rapportera marknads- och produktanalyser för varje produkt, tjänst eller kundkategori. Den studerande skall kunna fatta logistiska avgöranden som företagets verksamhet förutsätter, och planera informations- penning- och materialströmmarna. Den studerande skall kunna göra en analys över både ekonomiska och andra risker som är förknippade med företagandet, beakta de viktigaste faktorerna som påverkar lönsamheten och vidta åtgärder. Den studerande skall kunna bedöma de effekter riskerna och hoten kunde ha på företagets verksamhet. Den studerande skall kunna planera företagets ekonomi och klargöra vilka resurser branschens företag som regel kräver. Han eller hon skall kunna göra nödvändiga investeringskalkyler och kalkylera över behovet av driftskapital, planera den dagliga penningrörelsen och följa upp likviditeten beräkna företagets finansieringsbehov samt uppgöra kassa- och försäljningsbudget. val av affärsidé, beslut om marknadsföringsåtgärder, att fatta beslut om logistik och göra riskanalys, att välja företagsform, att förhandla om finansiering. Den studerande skall kunna samarbeta och skapa, upprätthålla och utnyttja samarbetsnätverk med olika intressentgrupper. Han eller hon skall kunna träffa val enligt företagets värderingar och lösa de värdekonflikter som uppstår. Han eller hon skall kunna planera företagets verksamhet enligt principerna för ansvarsfull affärsverksamhet och hållbar utveckling. Han eller hon skall kunna göra val och fatta de beslut som företagsverksamheten kräver för att utveckla verksamheten och bedöma konsekvenserna för företaget och för den egna verksamheten. Den studerande skall kunna planera företagets kärnuppgifter, såsom inköp, lagring och försäljning, prissättning, bokföring, fakturering, reskontra, löneräkning, korrespondens, arkivering och skapande av dokument. Han eller hon skall kunna planera samarbete med bl.a. revisionsbyrån och utgående från sina planer utnyttja erhållen ekonomisk information såsom företagets resultat- och balansräkning. planering av lönsam affärsverksamhet i samarbete med experter på området. Den studerande skall kunna grunda ett företag, välja en lämplig företagsform, skapa de dokument som krävs och förhandla i ärendet med berörda centrala myndigheterna. Den studerande skall kunna avsluta företagets verksamhet. att grunda och avsluta ett företag. Bedömning, nöjaktig (N1)

8 BILAGA 2 7/7 Den studerande skall kunna bedöma möjligheterna att göra en produkt av sina egna kunskaper och färdigheter (varor eller tjänster). Den studerande skall kunna analysera sin styrka som företagare, ta emot respons på sin verksamhet och anpassa verksamheten enligt responsen. Den studerande skall med handledning kunna kartlägga företagsverksamheten på sitt område och välja ett samarbetsföretag som mentor för sitt eget företag Den studerande skall med handledning kunna klargöra och rapportera sitt företags verksamhetsförutsättningar, styrkor, svagheter, möjligheter och utvecklingsbehov. Den studerande skall med handledning kunna bedöma möjligheterna till företagsverksamhett t.ex. genom ägarbyte, kedjeföretagande eller samarbetsföretag. Den studerande skall med handledning kunna precisera en ekonomiskt lönsam affärsidé för sitt företag. Den studerande skall med handledning kunna utforma en preliminär plan för affärsverksamhet, som innehåller bl.a. val av företagsform, ekonomiplan och plan för hur varor eller tjänster produceras, marknadsförs och säljs, vilka företagets kunder är, var företaget etablerar sig och vilka som arbetar i företaget. Den studerande skall med handledning kunna presentera en preliminär plan för affärsverksamhet och ekonomi för företagsrådgivare och finansiärerna och förhandla med dem om företagets verksamhetsmöjligheter och finansiering. Den studerande skall med handledning kunna planera företagets varu- eller tjänsteproduktion, prissättningen och försäljningen, och därmed kunna identifiera företagets kundgrupper och rådande konkurrenssituation, kalkylera lönsamheten och välja de markandsföringsmetoder som passar bäst för situationen. Han eller hon skall med handledning kunna besluta om företagets placering och företagets verksamhetsprinciper, hur produkterna marknadsförs och vidare utvecklas, hur företaget styrs hur produktionen läggs upp och vilka är anställda i företaget. Den studerande skall med handledning kunna uppgöra och rapportera en marknadsföringsplan som bidrar till stabila kundrelationerna. Den studerande skall med handledning kunna fatta de logistiska avgöranden som företagets verksamhet förutsätter och planera informations- penning- och materialströmmarna. Den studerande skall med handledning kunna göra en analys av ekonomiska och andra risker som är förknippade med företagandet och beaktande de viktigaste faktorerna som påverkar lönsamheten fatta riktiga beslut. Den studerande skall med handledning kunna planera hur företagets ekonomi skall skötas och klargöra vilka resurser företag inom branschen i allmänhet kräver. Han eller hon skall med handledning kunna göra de investeringskalkyler som krävs och kalkyler över behovet av driftskapital, kartlägga företagets finansieringsbehov, uppgöra kassa- och försäljningsbudget, planera den dagliga penningrörelsen och följa upp likviditeten. Den studerande skall med handledning kunna samarbeta och skapa samarbetsnätverk med olika intressegrupper samt upprätthålla och utnyttja dessa nätverk. Han eller hon skall med handledning kunna träffa val enligt företagets värderingar och lösa de värdekonflikter som uppstår. Den studerande skall med handledning kunna planera företagets kärnuppgifter, såsom inköp, lagring och försäljning, prissättning, bokföring, fakturering och reskontra. Han eller hon skall med handledning kunna planera samarbetet med bl.a.bokföringsbyråer och utnyttja den ekonomiska information han eller hon erhållit. Den studerande skall med handledning kunna grunda ett företag. Han eller hon skall kunna välja lämplig företagsform, uppgöra de dokument som krävs och kunna fungera med de centrala myndigheterna. Han eller hon skall med handledning också kunna avsluta företagets verksamhet.

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Gemensam Arbetsplatshandledare Studerande Examensdel: Företagande inom hästhushållningen Yrkesprov nr 5 Studerande: Plats: Matrikelnr Tidpunkt

Läs mer

SAMHÄLLSVETENSKAP, FÖRETAGSEKONOMI OCH ADMINISTRATION

SAMHÄLLSVETENSKAP, FÖRETAGSEKONOMI OCH ADMINISTRATION VASA YRKESINSTITUT LÄROPLANENS EXAMENS- INRIKTADE DEL SAMHÄLLSVETENSKAP, FÖRETAGSEKONOMI OCH ADMINISTRATION Merkonom Dokumentuppgifter Dokumentets namn Läroplan för grundeamen inom företagsekonomi UBS:s

Läs mer

GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM TRANSPORTBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING

GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM TRANSPORTBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING Bilaga 2 2.4.2012 1 GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM TRANSPORTBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING 1. Utbildningens helhetsmål Målet för försöket med arbetsledarutbildning inom transportbranschen är att

Läs mer

Bilaga Sid 1 GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM BILBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING

Bilaga Sid 1 GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM BILBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING Bilaga 1 29.11.2010 Sid 1 GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM BILBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING 1. Utbildningens helhetsmål Målet för försöket med arbetsledarutbildning inom bilbranschen är att utbilda

Läs mer

FÖRESKRIFT 9/011/2005. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 9/011/2005. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 9/011/2005 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM FASTIGHETSFÖRMEDLING 2005 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM FASTIGHETSFÖRMEDLING 2005 FÖRESKRIFT 9/011/2005 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp

GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp 1 GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp UTBILDNINGSSTYRELSEN 2009 2 INNEHÅLL INLEDNING 1. SYFTET MED FORTBILDNINGEN I ARBETSLIVSKUNNANDE FÖR LÄRARE OCH STUDIERNAS UPPBYGGNAD 2. STUDIERNAS

Läs mer

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV Föreskrifter och anvisningar 2012:41 Utbildningsstyrelsen och författarna Föreskrifter och anvisningar 2012:41 ISBN 978-952-13-5273-7(häft.) ISBN 978-952-13-5274-4

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen inom skönhetsbranschen Kompetensområde för specialhudvård och vård med hudvårdsapparater, kosmetolog Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Gemensam Arbetsplatshandledare

Läs mer

Läroplan för utbildningsprogrammet för mentalhälsoarbete och missbrukarvård

Läroplan för utbildningsprogrammet för mentalhälsoarbete och missbrukarvård Läroplan för utbildningsprogrammet för mentalhälsoarbete och missbrukarvård 1 Läroplanen är fastställd av styrelsen för Ålands gymnasium 4.6.2014 Utbildningsprogrammet eller kompetensområdet för mentalhälsoarbete

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN PROVTAGNING OCH KUNDBETJÄNING I NÄRVÅRDARENS ARBETE

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN PROVTAGNING OCH KUNDBETJÄNING I NÄRVÅRDARENS ARBETE Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: PROVTAGNING OCH KUNDBETJÄNING I NÄRVÅRDARENS ARBETE EXAMINANDENS NAMN:

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: TIDPUNKT FÖR EXAMENSTILLFÄLLE:

Läs mer

FRÄMJANDE AV MUNHÄLSAN OCH ARBETE I SPECIALOMRÅDEN INOM MUNHÄLSAN

FRÄMJANDE AV MUNHÄLSAN OCH ARBETE I SPECIALOMRÅDEN INOM MUNHÄLSAN Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: FRÄMJANDE AV MUNHÄLSAN OCH ARBETE I SPECIALOMRÅDEN INOM MUNHÄLSAN EXAMINANDENS

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2001

YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2001 Föreskrift 49/011/2001 YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2001 GRUNDER FÖR FRISTÅENDE EXAMEN YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE EXAMENSGRUNDER UTBILDNINGSSTYRELSEN 2002 2 Edita Prima Oy Helsingfors 2002 ISBN 952-13-1580-6

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Namn. Företag. Adress. Telefon. E-post. Hemsida. Affärsplan. Sara Isaksson Pär Olofsson 2010.08.24

AFFÄRSPLAN. Namn. Företag. Adress. Telefon. E-post. Hemsida. Affärsplan. Sara Isaksson Pär Olofsson 2010.08.24 Namn Företag AFFÄRSPLAN Adress Telefon E-post Hemsida Affärsplan 2010.08.24 1 Sara Isaksson Pär Olofsson Innehåll AFFÄRSIDÉ 3 VISION, MÅL OCH STRATEGI 5 VERKSAMHET 7 KUND 8 KONKURRENTER 9 MARKNADSFÖRING

Läs mer

Krav på yrkesskicklighet

Krav på yrkesskicklighet Krav på yrkesskicklighet 4.1 Obligatoriska för alla 4.1.1 Kundservice klarar av en servicesituation då han eller hon förbereder sig inför servicesituationer värnar om arbetsmiljön betjänar externa och

Läs mer

Formulera din affärsidé så att den är enkel att förstå! Ta hjälp av vår mall för affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag.

Formulera din affärsidé så att den är enkel att förstå! Ta hjälp av vår mall för affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag. Affärsplan Formulera din affärsidé så att den är enkel att förstå! Ta hjälp av vår mall för affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag. Tidpunkt Ha koll på hur förutsättningarna

Läs mer

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen Innehåll 1. Syftet med kriterierna för god handledning... 3 2. Användningen

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN STÖD FÖR UTVECKLING OCH HANDLEDNING EXAMINANDENS NAMN:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN STÖD FÖR UTVECKLING OCH HANDLEDNING EXAMINANDENS NAMN: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: STÖD FÖR UTVECKLING OCH HANDLEDNING EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

Läs mer

FÖRESKRIFT 19/011/2007. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 19/011/2007. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 19/011/2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR HANTVERKARE 2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR HANTVERKARE 2007 FÖRESKRIFT 19/011/2007 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

ARBETSPLATSHANDLEDARUTBILDNING

ARBETSPLATSHANDLEDARUTBILDNING ARBETSPLATSHANDLEDARUTBILDNING Utbildningsprogrammet för arbetsplatshandledare 2 sv/3 sp Innehåll: 1. Arbetsplatshandledarutbildningen som du deltar i 2. Yrkesutbildningen och samarbetet med arbetslivet

Läs mer

Föremål för bedömning enligt bedömningskriterierna för N1, G2, B3

Föremål för bedömning enligt bedömningskriterierna för N1, G2, B3 Grundexamen inom företagsekonomi: Examensdel: 2.1.1 Kundservice 30 kp + Modul 1: Grunder i företagsekonomi, 10 kp Modul 2: Kundservice och kommunikation, 10 kp, Modul 3: Kundservice LiA finns i bilaga

Läs mer

Specialsakkunnig Bodil Regårdh

Specialsakkunnig Bodil Regårdh PROTOKOLL Nummer Sammanträdesdatum 18 25.9.2018 Protokoll fört vid enskild föredragning Utbildnings- och kulturavdelningen Utbildningsbyrån, U2 Beslutande Föredragande Justerat Minister Tony Asumaa Specialsakkunnig

Läs mer

VASA YRKESINSTITUT LÄROPLANENS EXAMENS- INRIKTADE DEL KULTUR. Grundexamen i audiovisuell kommunikation Medieassistent

VASA YRKESINSTITUT LÄROPLANENS EXAMENS- INRIKTADE DEL KULTUR. Grundexamen i audiovisuell kommunikation Medieassistent VASA YRKESINSTITUT LÄROPLANENS EXAMENS- INRIKTADE DEL KULTUR Medieassistent Dokumentuppgifter Dokumentets namn Läroplan för grundexamen i audiovisuell kommunikation USB:s föreskrift 38/011/2014, 28.10.2014

Läs mer

Hej! Kul att du vill starta företag! Vännäs kommun erbjuder råd och hjälp som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa.

Hej! Kul att du vill starta företag! Vännäs kommun erbjuder råd och hjälp som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa. Hej! Kul att du vill starta företag! Vännäs kommun erbjuder råd och hjälp som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa. Affärsplan Formulera din affärsidé så att den är enkel

Läs mer

Hej! Kul att du vill starta företag! Vindelns kommun erbjuder råd och stöd som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa.

Hej! Kul att du vill starta företag! Vindelns kommun erbjuder råd och stöd som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa. Hej! Kul att du vill starta företag! Vindelns kommun erbjuder råd och stöd som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa. Affärsplan Formulera din affärsidé så att den är enkel

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM FÖRETAGSEKONOMI

GRUNDEXAMEN INOM FÖRETAGSEKONOMI Grunder för yrkesinriktad grundexamen GRUNDEXAMEN INOM FÖRETAGSEKONOMI Kompetensområdet för kundbetjäning och försäljning, merkonom Kompetensområdet för ekonomi- och kontorsservice, merkonom Kompetensområdet

Läs mer

Föreskrift 66/011/2002. Grunder för fristående examen

Föreskrift 66/011/2002. Grunder för fristående examen Föreskrift 66/011/2002 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR BILFÖRSÄLJARE 2002 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR BILFÖRSÄLJARE 2002 Föreskrift 66/011/2002 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

Föremål för bedömning enligt bedömningskriterierna för N1, G2, B3

Föremål för bedömning enligt bedömningskriterierna för N1, G2, B3 Yrkesinriktad grundexamen: Hotell-, restaurang- och cateringbranschen Examensdel:2.3.1 Kundservice och försäljning och omfattning i kp; Kundservice och servering 15kp, Kundservice och försäljning LiA 10kp

Läs mer

FÖRESKRIFT 35/011/2004. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 35/011/2004. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 35/011/2004 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDEL 2005 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDEL 2005 FÖRESKRIFT 35/011/2004

Läs mer

Metoden Arbete med stöd i korthet

Metoden Arbete med stöd i korthet Metoden Arbete med stöd i korthet Arbete med stöd är en metod för att sysselsätta personer med speciella behov inom den öppna arbetsmarknaden. Ett individuellt, långvarigt stöd erbjuds både klienten och

Läs mer

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I DEN GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNINGEN

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I DEN GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNINGEN PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I DEN GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNINGEN Föreskrift 10/011/2016 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2016

Läs mer

Yrkesexamen för arbete som teamledare

Yrkesexamen för arbete som teamledare Yrkesexamen för arbete som teamledare Yrkesexamen för arbete som teamledare Den som har avlagt examen för arbete som teamledare har kompetens att planera och handleda arbetet i ett team och att introducera

Läs mer

SAMHÄLLSLÄRA. Läroämnets uppdrag

SAMHÄLLSLÄRA. Läroämnets uppdrag SAMHÄLLSLÄRA Läroämnets uppdrag Syftet med undervisningen i samhällslära är att stödja elevens tillväxt till en aktiv, ansvarsfull och företagsam person. Elevens vägleds att agera enligt demokratins värden

Läs mer

LÄROPLANSGRUNDER FÖR DEN FÖRBEREDANDE UTBILDNINGEN FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING

LÄROPLANSGRUNDER FÖR DEN FÖRBEREDANDE UTBILDNINGEN FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING LÄROPLANSGRUNDER FÖR DEN FÖRBEREDANDE UTBILDNINGEN FÖR GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING Fastställda 6.4.2011 för försöksperioden 2011-2015 ÅLR 2011/2564 Grunder för förberedande utbildning för grundläggande

Läs mer

Yrkesprovsplaner. Grundexamen inom husteknik. Rörmontör. Fastställda av Yrkesteam Husteknik 20.11.2012 Östra Nylands yrkesinstitut Inveon

Yrkesprovsplaner. Grundexamen inom husteknik. Rörmontör. Fastställda av Yrkesteam Husteknik 20.11.2012 Östra Nylands yrkesinstitut Inveon splaner Grundexamen inom husteknik Rörmontör Fastställda av Yrkesteam Husteknik 20.11.2012 Östra Nylands yrkesinstitut Inveon 1 Innehåll och lärdomsprov... 2 1 Sammanfattning av yrkesprov... 3 2 splaner...

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen inom fastighetsservice Kompetensområdet för fastighetsskötsel Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Gemensam Arbetsplatshandledare Studerande Examensdel: Produktion av

Läs mer

Yrkesprovsplaner Grundexamen i visuell framställning, bildartesan

Yrkesprovsplaner Grundexamen i visuell framställning, bildartesan splaner Grundexamen i visuell framställning, bildartesan Grafisk planering Fastställda av Yrkesteam Inveon Kultur 28.11.2012 Östra Nylands yrkesinstitut Inveon 1 Innehåll och lärdomsprov... 2 1 Sammanfattning

Läs mer

4.1.1 Idrottsinstruktion

4.1.1 Idrottsinstruktion 1/6 4.1.1 Idrottsinstruktion Krav på yrkesskicklighet planerar och leder idrottsinstruktionshelheten och enskilda timmar ger instruktioner i idrott i olika verksamhetsmiljöer och för olika kunder och kundgrupper

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA OMRÅDET

NATURVETENSKAPLIGA OMRÅDET VASA YRKESINSTITUT LÄROPLANENS EXAMENS- INRIKTADE DEL NATURVETENSKAPLIGA OMRÅDET Datanom Dokumentuppgifter Dokumentets namn Läroplan för grundeamen i informations- och kommunikationsteknik USB:s föreskrift

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2012

YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2012 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2012 Föreskrift 53/011/2012 Föreskrifter och anvisningar 2012:52 Föreskrifter och anvisningar 2012:52 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen social- och hälsovård Kompetensområdet för Vård och fostran av barn och unga, Sjukvård och omsorg och Äldreomsorg Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Gemensam Arbetsplatshandledare

Läs mer

Introduktion av grundexamen inom företagsekonomi, merkonom för arbetslivet

Introduktion av grundexamen inom företagsekonomi, merkonom för arbetslivet 2015-10-22 Introduktion av grundexamen inom företagsekonomi, merkonom för arbetslivet Isaksson Ann-Mari Vasa vuxenutbildningscenter Grundexamen inom företagsekonomi - merkonom Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

ÄR ATT LÄRA. Unga som utexamineras för ett yrke får redan under studietiden praktiska kunskaper om arbetsuppgifterna

ÄR ATT LÄRA. Unga som utexamineras för ett yrke får redan under studietiden praktiska kunskaper om arbetsuppgifterna ATT GÖRA ÄR ATT LÄRA av Unga som utexamineras för ett yrke får redan under studietiden praktiska kunskaper om arbetsuppgifterna inom branschen. I varje treårig yrkesinriktad grundexamen ingår minst ett

Läs mer

vill du utveckla dig själv och ditt företag?

vill du utveckla dig själv och ditt företag? vill du utveckla dig själv och ditt företag? Låt oss hjälpa. Svenskspråkiga utbildningsdagar, utbildningsprogram och examina Praktisk utbildning för arbetslivets krav Rastor erbjuder ett brett urval av

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen Examensdel: Tillredning av lunchrätter Kompetensområde för matservice, kock Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Yrkesprov

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen Examensdel: Tillredning av mat i portioner Kompetensområde för kock, kock Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Yrkesprov

Läs mer

FÖRETAGARAKADEMIN Våren 2015. VUXENUTBILDNINGSCENTER www.yrkesakademin.fi

FÖRETAGARAKADEMIN Våren 2015. VUXENUTBILDNINGSCENTER www.yrkesakademin.fi FÖRETAGARAKADEMIN Våren 2015 VUXENUTBILDNINGSCENTER www.yrkesakademin.fi Företagarakademin Företagarakademin det naturliga valet för företagare i Österbotten! Företagarakademin riktar sig till företagare

Läs mer

Yrkesprovsplaner. Grundexamen inom el- och automationsteknik. Elmontör Automationsmontör

Yrkesprovsplaner. Grundexamen inom el- och automationsteknik. Elmontör Automationsmontör splaner Grundexamen inom el- och automationsteknik Elmontör Automationsmontör Fastställda av Yrkesteam Husteknik 20.11.2012 Östra Nylands yrkesinstitut Inveon 1 Innehåll och lärdomsprov... 2 1 Sammanfattning

Läs mer

Grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning

Grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning Grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning Grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning Den som avlagt grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning uppnår en mångsidig kompetens

Läs mer

(innehåller förändringar och korrigeringar enligt föreskrift 4/011/2015 och föreskrift 43/011/2015)

(innehåller förändringar och korrigeringar enligt föreskrift 4/011/2015 och föreskrift 43/011/2015) Grunder för yrkesinriktad grundexamen Grundexamen i dans, dansare, 2014 Föreskrift 82/011/2014 (innehåller förändringar och korrigeringar enligt föreskrift 4/011/2015 och föreskrift 43/011/2015) OPETUSHALLITUS

Läs mer

Borgå handelsläroverk. Grundexamen inom företagsekonomi, merkonom LÄROPLAN 2009

Borgå handelsläroverk. Grundexamen inom företagsekonomi, merkonom LÄROPLAN 2009 Borgå handelsläroverk Grundexamen inom företagsekonomi, merkonom LÄROPLAN 2009 Yrkesinriktade examensdelar Skaffande av yrkesskickligheten och yrkesprov Föreskrift 34/011/2009 Innehåll 1. ALLMÄNT... 1

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: TIDPUNKT FÖR EXAMENSTILLFÄLLE:

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen Examensdel: Att verka inom logi- och restaurangverksamhet Kompetensområde för matservice, kock Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken

Läs mer

Grundexamen inom lantmäteribranschen, kartläggare

Grundexamen inom lantmäteribranschen, kartläggare Grunder för yrkesinriktad grundexamen Grundexamen inom lantmäteribranschen, kartläggare Föreskrift 63/011/2014 (innehåller förändringar och korrigeringar enligt föreskrift 4/011/2015 och föreskrift 43/011/2015)

Läs mer

GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN

GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN 1 GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN KOMPETENSOMRÅDET FÖR IDROTTSINSTRUKTION, IDROTTSLEDARE, 2014 FÖRESKRIFT 60/011/2014 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2014 1 2 INNEHÅLL INLEDNING 1 GRUNDEXAMEN

Läs mer

GRUNDEXAMEN I INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSTEKNIK

GRUNDEXAMEN I INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSTEKNIK 1 GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN GRUNDEXAMEN I INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSTEKNIK 2014 KOMPETENSOMRÅDET FÖR MIKROSTÖD, DATANOM KOMPETENSOMRÅDET FÖR PROGRAMMERING, DATANOM FÖRESKRIFT 85/011/2014

Läs mer

FÖRESKRIFT 43/011/2003. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 43/011/2003. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 43/011/2003 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM UTRIKESHANDELN 2004 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM UTRIKESHANDELN 2004 FÖRESKRIFT 43/011/2003 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3

Läs mer

Kevas strategi 1 (5) GODKÄND AV STYRELSEN Mission

Kevas strategi 1 (5) GODKÄND AV STYRELSEN Mission 1 (5) Kevas strategi Mission Vi verkställer och utvecklar den offentliga sektorns arbetspensionsskydd i en föränderlig omvärld samt erbjuder kundorienterade och högklassiga tjänster. Vi ansvarar för finansieringen

Läs mer

FÖRESKRIFT 49/011/2005. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 49/011/2005. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 49/011/2005 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I LEDARSKAP 2006 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I LEDARSKAP 2006 FÖRESKRIFT 49/11/2005 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

FÖRESKRIFT 43/011/2002. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 43/011/2002. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 43/011/2002 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I PLASTTEKNIK 2002 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I PLASTTEKNIK 2002 FÖRESKRIFT 43/011/2002 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN

GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN GRUNDEXAMEN I TURISM 2014 KOMPETENSOMRÅDET FÖR TURISMSERVICE, PRODUCENT AV RESETJÄNSTER KOMPETENSOMRÅDET FÖR FÖRSÄLJNING AV TURISMSERVICE OCH INFORMATIONS- TJÄNST,

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016

SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016 SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016 I Examens delar och uppbyggnad ------------------------------------------------------------------------------------- 3 II Krav på yrkesskicklighet

Läs mer

FÖRESKRIFT 31 /011/2003

FÖRESKRIFT 31 /011/2003 FÖRESKRIFT 31 /011/2003 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM INFORMATIONS FÖRMEDLING OCH LOGISTISKA TJÄNSTER 2003 1 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM INFORMATIONSFÖRMEDLING OCH LOGISTISKA

Läs mer

Yrkesprovsplaner. Grundexamen inom hårbranschen. Frisör. Fastställda av Yrkesteam Service 19.11.2012 Östra Nylands yrkesinstitut Inveon

Yrkesprovsplaner. Grundexamen inom hårbranschen. Frisör. Fastställda av Yrkesteam Service 19.11.2012 Östra Nylands yrkesinstitut Inveon splaner Grundexamen inom hårbranschen Frisör Fastställda av Yrkesteam Service 19.11.2012 Östra Nylands yrkesinstitut Inveon Innehåll och lärdomsprov... 3 1 Sammanfattning av yrkesprov... 4 2 splaner...

Läs mer

Utbildning av arbetsplatshandledare 3 sv Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov

Utbildning av arbetsplatshandledare 3 sv Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov BILD. Utbildningssystemet i Finland Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov Bedömning inom grundläggande yrkesutbildning

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen Examensdel: Kaféservice Kompetensområde för matservice, kock Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Yrkesprov nr 4 Gemensam

Läs mer

FINLANDS SKOGSCENTRAL

FINLANDS SKOGSCENTRAL FINLANDS SKOGSCENTRAL Strategi Värde och tillväxt från skogen Skogen utgör en stark grund för Finlands samhällsekonomi och finländarnas välmående. Skogen kan erbjuda ännu mer arbete och utkomst än i dagsläget,

Läs mer

Borgås samarbetsbok för turism

Borgås samarbetsbok för turism Borgås samarbetsbok för turism Om det var jag som valde Borgå eller Borgå som valde mig har egentligen ingen betydelse. Här lever jag min dröm, för jag känner igen mig i stadens gamla gränder. Jag förälskar

Läs mer

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen Vuxenutbildningens förverkligande Att studera som vuxen 1. ALLMÄNT OM FÖRBEREDANDE UTBILDNING OCH FRISTÅENDE EXAMEN Systemet med fristående examen grundar sig på ett nära samarbete med arbetslivet och

Läs mer

Specialyrkesexamen i företagsledning

Specialyrkesexamen i företagsledning Specialyrkesexamen i företagsledning Specialyrkesexamen i företagsledning De som har avlagt specialyrkesexamen i företagsledning har den kompetens i strategisk företagsledning och de insikter i företagsledning

Läs mer

(innehåller förändringar och korrigeringar enligt föreskrift 4/011/2015 och föreskrift 43/011/2015)

(innehåller förändringar och korrigeringar enligt föreskrift 4/011/2015 och föreskrift 43/011/2015) GRUNDER FÖR YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN GRUNDEXAMEN I VISUELL FRAMSTÄLLNING, 2014 KOMPETENSOMRÅDET FÖR GRAFISK PLANERING, BILDARTESAN KOMPETENSOMRÅDET FÖR BILD- OCH MEDIEKONST,BILDARTESAN KOMPETENSOMRÅDET

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR BIODLARE EXAMENSGRUNDER Föreskrift 39/011/2015

YRKESEXAMEN FÖR BIODLARE EXAMENSGRUNDER Föreskrift 39/011/2015 YRKESEXAMEN FÖR BIODLARE EXAMENSGRUNDER Föreskrift 39/011/2015 INNEHÅLL I Examensdelar och examens uppbyggnad ------------------------------------------------------------------- 4 II Krav på yrkesskicklighet

Läs mer

Vägglös träning - Hot eller möjlighet? Outi Rautio Nationella verkstadsföreningen rf

Vägglös träning - Hot eller möjlighet? Outi Rautio Nationella verkstadsföreningen rf Vägglös träning - Hot eller möjlighet? Outi Rautio Nationella verkstadsföreningen rf Arbetsverkstad Arbetsverkstaden är en gemenskap där man genom arbete och tillhörande tränings- och handledningstjänster

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN. Föreskrift 38/011/2015. Föreskrifter och anvisningar 2015:34

YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN. Föreskrift 38/011/2015. Föreskrifter och anvisningar 2015:34 YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN Föreskrift 38/011/2015 Föreskrifter och anvisningar 2015:34 INNEHÅLL I Uppbyggnaden av yrkesexamen för arbete som teamledare och delarna i examen-----------

Läs mer

Föreskrift 49 /011/99 YRKESEXAMEN FÖR SKOGSMASKINSFÖRARE GRUNDER FÖR FRISTÅENDE EXAMEN

Föreskrift 49 /011/99 YRKESEXAMEN FÖR SKOGSMASKINSFÖRARE GRUNDER FÖR FRISTÅENDE EXAMEN Föreskrift 49 /011/99 YRKESEXAMEN FÖR SKOGSMASKINSFÖRARE 2000 GRUNDER FÖR FRISTÅENDE EXAMEN 1 YRKESEXAMEN FÖR SKOGSMASKINSFÖRARE EXAMENSGRUNDER UTBILDNINGSSTYRELSEN 2000 2 Utbildningsstyrelsen 2001 Edita

Läs mer

MOD ATT FÖRNYA! Parasta osaamista. Bästa kunnande

MOD ATT FÖRNYA! Parasta osaamista. Bästa kunnande MOD ATT FÖRNYA! Parasta osaamista Bästa kunnande MOD ATT FÖRNYA DEN NYA YRKESUTBILDNINGEN BLIR VERKLIGET GENOM ARBETE! METODER OCH REDSKAP FÖR UNDERVISANDE OCH HANDLEDANDE PERSONAL Hur introducerar jag

Läs mer

YRKESINRIKTADE GRUNDEXAMINA Studiestig för elitidrott

YRKESINRIKTADE GRUNDEXAMINA Studiestig för elitidrott Planen uppgjord Datum 15/2 2013 Justering av uppbyggnaden Datum 21/3 2013 Formell justering Datum 28/3 2013 Godkännande av planen Datum 17/4 2013 Godkänd i andra stadiets utbildningsnämnds sektion Datum

Läs mer

NATIONELLT YRKESPROVSMATERIAL

NATIONELLT YRKESPROVSMATERIAL NATIONELLT YRKESPROVSMATERIAL GRUNDEXAMEN I IDROTT Det nationella yrkesprovsmaterialet har utarbetats utgående från grunderna för läroplanen och grunderna för fristående examen vilka uppgjorts för grundexamen

Läs mer

Föremål för bedömning enligt bedömningskriterierna för N1, G2, B3

Föremål för bedömning enligt bedömningskriterierna för N1, G2, B3 Yrkesinriktad grundexamen: obligatorisk Examensdel: 2.1.1 Arbete inom livsmedelsproduktion 30 kp, åk 1. Modul 1: Grunder inom livsmedelsbranschen 10 kp. Modul 2: Bageriproduktion 10 kp. Modul 3: Livsmedelsproduktion

Läs mer

TURISM-, KOSTHÅLLS- OCH EKONOMI- BRANSCHEN

TURISM-, KOSTHÅLLS- OCH EKONOMI- BRANSCHEN VASA YRKESINSTITUT LÄROPLANENS EXAMENS- INRIKTADE DEL TURISM-, KOSTHÅLLS- OCH EKONOMI- BRANSCHEN GRUNDEXAMEN INOM HOTELL-, RESTAURANG- OCH CATERINGBRANSCHEN Servitör, receptionist, kock Dokumentuppgifter

Läs mer

YRKESEXAMEN I FÖRSÄLJNING 2000

YRKESEXAMEN I FÖRSÄLJNING 2000 Föreskrift 59/011/2000 YRKESEXAMEN I FÖRSÄLJNING 2000 GRUNDER FÖR FRISTÅENDE EXAMEN YRKESEXAMEN I FÖRSÄLJNING EXAMENSGRUNDER UTBILDNINGSSTYRELSEN 2001 2 Pärm: Universitetstryckeriet Innehåll: Oy Edita

Läs mer

FÖRESKRIFT 13/011/2009. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 13/011/2009. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 13/011/2009 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR PRODUCENT INOM RYTMMUSIK 2009 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR PRODUCENT INOM RYTMMUSIK 2009 FÖRESKRIFT 13/011/2009 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

INTRODUKTION FÖR BEDÖMARE

INTRODUKTION FÖR BEDÖMARE INTRODUKTION FÖR BEDÖMARE Gisela Andergård-Heiskanen 4.2.2017 Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen, närvårdare Inledning Vi har ett stort och utbrett nätverk av arbetsplatser där våra examinander

Läs mer

FÖRBEREDANDE OCH ORIENTERANDE UTBILDNINGAR

FÖRBEREDANDE OCH ORIENTERANDE UTBILDNINGAR FÖRBEREDANDE OCH ORIENTERANDE UTBILDNINGAR Förberedande och orienterande utbildningar Med hjälp av förberedande utbildningar kan de studerande förbättra sina studiefärdigheter och förbereda sig för en

Läs mer

Läroplan Grundexamen inom företagsekonomi. Utbildningsprogrammet för kundbetjäning och försäljning, Merkonom

Läroplan Grundexamen inom företagsekonomi. Utbildningsprogrammet för kundbetjäning och försäljning, Merkonom Läroplan 2009 Axxell Utbildning Ab Grundexamen inom Utbildningsprogrammet för kundbetjäning och försäljning, Merkonom Utbildningsprogrammet för ekonomi- och kontorsservice, Merkonom Läroplanen är uppgjord

Läs mer

4 BEDÖMNING AV DE STUDERANDE

4 BEDÖMNING AV DE STUDERANDE Y R K E S P R O V E N T A S I B R U K BILAGA 3 GRUNDER FÖR LÄROPLANEN OCH FÖR FRISTÅENDE EXAMEN INOM DEN YRKESINRIKTADE GRUNDUTBILDNINGEN (godkänd i direktionen 30.9.2005) B I L A G O R 4 BEDÖMNING AV

Läs mer

5. TJÄNSTEPRODUKTION. Tjänsteföretag. Sammanfattande bedömning. Gör ni ordentlig beredning inför tillverkningen av nya eller ändrade produkter?

5. TJÄNSTEPRODUKTION. Tjänsteföretag. Sammanfattande bedömning. Gör ni ordentlig beredning inför tillverkningen av nya eller ändrade produkter? . TJÄNSTEPRODUKTION Gör ni ordentlig beredning inför tillverkningen av nya eller ändrade produkter? Gör ni riktiga förkalkyler och kontrolleras utfallet efteråt? Planeras beläggningen så att ni kan utnyttja

Läs mer

Grundexamen i informationsoch kommunikationsteknik

Grundexamen i informationsoch kommunikationsteknik Grundexamen i informationsoch kommunikationsteknik Grundexamen i informations- och kommunikationsteknik Den som avlagt grundexamen arbetar i organisationer och företag i olika uppgifter inom databehandling,

Läs mer

INKÖP OCH LOGISTIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

INKÖP OCH LOGISTIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet INKÖP OCH LOGISTIK Inköp och logistik är viktiga funktioner i många företag. I handeln sker inköp och varuflöden för det mesta i stora volymer och över landgränser. Inom inköp och logistik arbetar man

Läs mer

NATIONELLT YRKESPROVMATERIAL

NATIONELLT YRKESPROVMATERIAL NATIONELLT YRKESPROVMATERIAL GRUNDEXAMEN INOM SKÖNHETSBRANSCHEN Det nationella yrkesprovsmaterialet har uppgjorts utgående från grunderna för läroplanen och för fristående examen för grundexamen inom laboratoriebranschen

Läs mer

UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING

UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING ANVISNING 1 (5) Basservice, rättsskydd och tillstånd Näringstillsyn UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING 1 Allmänt om riskbedömning Den rapporteringsskyldigas riskbedömning Riskbaserad

Läs mer

Utveckling för dig som är handledare.

Utveckling för dig som är handledare. Utbildningsdag. Utveckling för dig som är handledare. Runt om i landet erbjuder vi utbildningsdagar för dig som vill utvecklas i rollen som handledare. Här träffar du andra hand ledare, tränar dina kunskaper,

Läs mer

FÖRESKRIFT 35/011/2007. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 35/011/2007. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 35/011/2007 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR PRODUKTUTVECKLARE 2008 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR PRODUKTUTVECKLARE 2008 FÖRESKRIFT 35/011/2007 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

Gymnasieexamen i företagsekonomi. Läroplan för de yrkesinriktade examensdelarna Kompetensområdet för kundbetjäning och försäljning, merkonom

Gymnasieexamen i företagsekonomi. Läroplan för de yrkesinriktade examensdelarna Kompetensområdet för kundbetjäning och försäljning, merkonom Gymnasieexamen i företagsekonomi Läroplan för de yrkesinriktade examensdelarna Kompetensområdet för kundbetjäning och försäljning, merkonom Läroplanen godkänd av styrelsen för Ålands gymnasium 20.9.2016

Läs mer

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Synvinklar utifrån arbetslivssamarbete Utbildning som ordnas på arbetsplats Läroavtalsutbildning Utbildning som grundar sig på utbildningsavtal Samarbetsskyldighet

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen Examensdel: Snabbmatsservice Kompetensområde för kock, kock Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Yrkesprov nr 6 Gemensam

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012

YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012 Föreskrifter och anvisningar 2012:24 Föreskrifter och anvisningar 2012:24 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

Grundexamen inom företagsekonomi. Utbildningsprogrammet för kundbetjäning och försäljning, Merkonom

Grundexamen inom företagsekonomi. Utbildningsprogrammet för kundbetjäning och försäljning, Merkonom Läroplan 2011- Axxell Utbildning Ab Grundexamen inom Utbildningsprogrammet för kundbetjäning och försäljning, Merkonom Utbildningsprogrammet för ekonomi- och kontorsservice, Merkonom Läroplanen är uppgjord

Läs mer

Vad önskar arbetslivet? Undervisnings- och kulturministeriet

Vad önskar arbetslivet? Undervisnings- och kulturministeriet Vad önskar arbetslivet? Undervisnings- och kulturministeriet Syfte: Kortserien med arbetslivets önskemål utgör ett stöd i diskussioner om reformens mål och åtgärder. Med korten som hjälp kan arbetslivet

Läs mer