Rutin. Säkra stopp. Syfte Syftet med säkra stopp är att ge säkra rutiner för ingrepp i arbetsutrustningars riskområde för att förhindra personskador.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rutin. Säkra stopp. Syfte Syftet med säkra stopp är att ge säkra rutiner för ingrepp i arbetsutrustningars riskområde för att förhindra personskador."

Transkript

1 Säkra stopp Rutin Syfte Syftet med säkra stopp är att ge säkra rutiner för ingrepp i arbetsutrustningars riskområde för att förhindra personskador. Tillämpning Rutinen skall tillämpas vid alla tillfälliga arbeten som utförs i arbetsutrustningars riskområde. Det innefattar alla de åtgärder, såväl mänskliga, tekniska som organisatoriska, som görs för att förhindra oväntad (oavsiktlig) start av eller processer i arbetsutrustning. Rutinen omfattar alla former av energier, som el, hydraulik, pneumatik, mekaniska energier, ånga, gaser och strålning. Alla personalkategorier omfattas, t.ex. produktion, underhåll och entreprenörer. Riskbedömning Riskbedömning görs vid upprättande av checklista för säkra stopp. Innan ett arbete påbörjas på arbetsutrustning skall arbetet riskbedömas och erforderliga säkerhetsåtgärder vidtagas. Enskild drift Undantag för kravet på arbetstillstånd finns för s.k. enskild drift. Vid enskild drift skall alltid kontakt upprättas med operatören för berört processavsnitt. Processoperatören beslutar om produktionen skall bryta och låsa samt utföra provstart eller om det kan göras av utföraren. Utföraren skall då använda enskilt lås. Enskild drift är där ingrepp utförs av personer som kan avställa arbetsutrustningen på ett säkert sätt, där utförarna har kontroll över säkerheten vid ingreppsstället, och inte kan påverka risken vid annan utrustning. Enskild drift är när utföraren har kontroll över säkerheten vid ingreppsstället, och där det inte kan påverka risken vid annan utrustning. Efter avslutat arbete skall alltid utföraren kontakta produktionspersonalen och meddela att arbetet har slutförts.

2 Arbetstillstånd skall utfärdas om utföraren så kräver. Vid tveksamhet om enskild drift skall arbetstillstånd utfärdas. Checklistor Checklistorna upprättas av respektive produktionsavdelning. Vem som upprättar checklistor framgår av delegeringen i målbeskrivningen. Uppdraget är kopplat mot den kompetens befattningshavaren har. Checklistorna skall ha ett eget identifieringsnummer. Det skall framgå vem som ansvarar för uppgifterna i checklistan och när den är upprättad. Checklistan skall, där det inte är omöjligt, innehålla en planskiss eller flödesschema över riskområdet. Detta underlättar låsning och frånkoppling av kraftkällor. Planeringsmöten för stoppen är väsentliga för att få tidseffektiva och säkra stopp. Här kan checklistorna stämmas av. Avställning enligt checklistan, d v s brytning och låsning av utrustning samt provstart görs av personal som har kompetens för produktion eller processen. Frånkoppling av kraftkällor/energier Arbetsutrustningar skall ha anordningar för att kunna frånkoppla alla dess kraftkällor. De skall vara lätt identifierbara och det skall kunna låsas om återinkoppling kan medföra fara för personer. När krafttillförseln är frånkopplad skall det vara möjligt att på normalt vis avlasta all energi som kvarstår eller som ackumulerats i arbetsutrustningen. Det skall kunna utföras utan risk för personer. De som genomför frånkoppling av en kraftkälla skriver under att åtgärden är utförd på bägge blanketterna den gröna och den blå. Vidare så innebär det för exempelvis elektrikern att förvissa sig med tillexempel operatören om att frånkopplingen är rätt utförd (operatören gör provstart), elektrikern återgår och placerar den blåa blanketten vid kraftkällan (ställverk). Den gröna blanketten, placeras på tavlan och den blå blanketten, placeras vid den frånkopplade kraftkällan. När inkoppling av kraftkällan beordrats på den gröna blanketten genomförs inkopplingen och åtgärden kvitteras på den blå blanketten, som sitter vid kraftkällan.

3 Den gröna blanketten, tar personen som genomfört inkopplingen med sig tillbaka till sin avdelning. Utfärdaren spar den blå blanketten. Arbetstillstånd För den arbetsutrustning som skall avställas och låsas anges avdelning, arbetsplats och namn och identifieringsnummer för arbetsutrustningen. Den checklista som finns för denna arbetsutrustning anges med sin beteckning, checklista nummer. Det är viktigt att både namn och nummer överensstämmer på arbetstillståndet och checklistan. Det ger ökad dubblerad säkerhet att man gör rätt saker. Efter att brytning och låsning utförts enligt checklistan och aktuella kraftkällor frånkopplats och dessa åtgärder har signerats av underhåll och provstart genomförts av kompetent personal, intygar utfärdaren att arbetsutrustning är säkert stoppad och provstart genomförd. Detta är viktig information till utförarna, som genomför arbetet på arbetsutrustningen i riskområdet. Om provkörning av viss maskin som innefattas av arbetstillståndet måste Göras under arbetets gång skall ansvarig utfärdare alltid kallas och delta. Denne ansvarar för att erfordliga säkerhetsåtgärder vidtas, Dokumenterade riskbedömningar skall göras. Arbetstillståndet placeras på tavla tillsammans med berörda checklistor, frånkoppling av kraftkällor och eventuell informationsblankett. Utförarna av åtgärderna på arbetsutrustningen skriver under att de påbörjat sina arbeten. Alla som utför eller medverkar vid någon åtgärd på arbetsutrustningen skall skriva in sig på arbetstillståndet. Detta gäller även egen produktionspersonal. Om man inte har en telefon så skall arbetsledares eller arbetskamrats telefonnummer anges. När utföraren är klar skriver han/hon under att arbetet är klart och att de lämnat riskområdet. När alla som utfört någon form av åtgärd på arbetsutrustningen har kvitterat ut sig skall den som utfärdat arbetstillståndet förvissa sig om att det inte finns någon person kvar i riskområdet. Detta görs genom en kontroll på plats. Arbetstillståndet plockas bort från tavlan och undertecknas. Samtidigt tas tillhörande blanketter in; checklistor, frånkoppling av kraftkällor, stopplistor och eventuell informationsblankett. Utfärdaren begär inkoppling av kraftkällor och upplåsning enligt

4 checklista. När allt detta är klart beordras produktionsstart. Vem som utfärdar arbetstillstånd framgår av delegeringen / målbeskrivningen. Uppdraget är kopplat mot den kompetens befattningshavaren har. Information Denna blankett kan användas för att underlätta kontaktvägar mellan olika arbetsgrupper för berörd arbetsutrustning. Verkställande samordningsman och/eller delsamordningsman är här den som samordnar arbetet för olika utförare, för att undvika risker vid denna typ av arbeten. Ytterligare uppgifter om samordning finns i rutinen för samordningsansvarig. Kontaktperson för produktionen blir den person som produktionsavdelningen anser vara mest lämpad att sköta informationen mot andra personer för detta stopp. Kontaktperson för UH väljs på samma vis av underhållsavdelningen. Som skyddsombud bör det anges det skyddsombud som har mest kännedom om arbetsutrustningen. För entreprenörer anges oftast en arbetsledare. Enskilt lås Utförare har rättighet att hänga på egna lås. Då skall uppgifter om låsets ägare finnas på låset, namn och telefonnummer. Produktionen har rättighet att klippa låset efter kontakt med låsets ägare. Sanktionssystem När rutinen inte följs kan enskild person respektive entreprenadföretag drabbas av en sanktion. Sanktionen kan vara en skriftlig varning och vid upprepade avvikelser (brott) mot rutinen omplacering av personen. I förlängningen kan det bli aktuellt med uppsägning av person eller entreprenadföretag.

5 Definitioner Sorterade i alfabetisk ordning Användning av arbetsutrustning Arbetsutrustning Checklista Aktivitet med arbetsutrustning, som start och stopp, nyttjande transport, montering, installation, demontering, reparation, ändring, service, rengöring och underhåll. Maskin, anordning, verktyg, redskap eller installation som används i arbetet. I IFS-systemet används objektsbeskrivning för detta begrepp Upprättas av produktionsavdelning. Checklista skall, där det inte är omöjligt, innehålla planskiss eller flödesschema över riskområdet. Delsamordningsman Person som är utsedd av den verkställande samordningsmannen för att sköta kontakter med egen personal och andra arbetsgivare och dess personal för att eliminera och minska samordningsrisker. Se vidare QAM Flik 3.3 Arbetsmiljöansvar. Enskild drift Energi Enskilt lås Objekt som endast kräver en enkel brytning. Enskild drift är där ingrepp utförs av personer som kan avställa arbetsutrustningen på ett säkert sätt, där utförarna har kontroll över säkerheten vid ingreppsstället, och inte kan påverka risken vid annan utrustning. Enskild drift är när utföraren har kontroll över säkerheten vid ingreppsstället, och där det inte kan påverka risken vid annan utrustning. Exempel på detta kan vara en pump med avstängningsventil på rörledningen före och efter pumpen. Vid frånkoppling av kraftkällor anges frånskiljning och avlastning av energier som kan lagras i t.ex. - mekaniska delar som fortsätter att röra sig genom tröghet - mekaniska delar som kan röra sig genom inverkan av tyngdkraften - kondensatorer, ackumulatorer - vätskor eller gaser under tryck - fjädrar Egna lås som skiljer sig mot låsen som används i säkra stopp rutinen. Uppgift om låsets ägare skall finnas, namn och telefonnummer.

6 Kontaktperson Objekt Operatör Maskin Målbeskrivning Risk Riskområde Samordningsman Skydd Skyddsanordning Stopplistor Utsedd person av produktionsavdelning respektive underhållsavdelning som sköter kontakter mellan avdelningar och entreprenörer samt tar emot och förmedlar information. Arbetsutrustning som identifieras genom ett maskinnummer, objekt-id nummer, El pos nr, U-nr, märkning på ritning eller märkning på plats (brytare märkt). Den eller de personer som installerar, använder, ställer in, underhåller, rengör, reparerar eller förflyttar en maskin. En sammansatt enhet som är utrustad med eller avsedda att utrustas med ett drivsystem som inte utgörs av direkt drivkraft från människa eller djur och som består av inbördes förbundna delar eller komponenter, varav minst en rörlig, som är sammansatt för ett särskilt ändamål. Delegering av arbetsuppgifter, uppdraget är kopplat mot utbildning/kompetens, resurser, befogenheter, acceptans, återdelegering och därmed ansvar för arbetsuppgiften. Kombinationen av hur sannolik och hur allvarlig en skada eller ohälsa som kan uppstå vid en risksituation är. Varje område inom eller omkring en maskin där en persons hälsa eller säkerhet kan utsättas för risk. Se verkställande samordningsman och delsamordningsman Del av maskin som särskilt används för att ge skydd genom ett fysiskt hinder. Annan anordning än ett skydd som antingen ensam eller i förening med ett skydd minskar risken. Tas fram under stopplaneringen. Säkerhetskomponenter En komponent som - fullgör en säkerhetsfunktion - släpps ut på marknaden separat - om den inte fungerar eller fungerar dåligt utgör risk för personers säkerhet, och - inte är nödvändig för att maskinen ska fungera eller som kan ersättas med normala komponenter för att maskinen ska fungera. Tavla för säkra stopp Tavla där arbetstillståndet placeras tillsammans med berörda checklistor, frånkoppling av kraftkällor och eventuell informationsblankett.

7 Utbytbar utrustning Utfärdare Utförare Utsatt person Verkställande samordningsman Anordning som operatören själv monterar ihop med maskinen för att ändra dess funktion eller för att ge den en ny funktion, såvida denna utrustning inte är ett verktyg eller redskap. Ansvarig utfärdare intygar att arbetsutrustningen är säkert stoppad och provstart är genomför enligt checklistor. Lista på vilka som är utfärdare kan finnas på intranätet och/eller på tavlan. Personal som utför arbete på arbetsutrustning, ex.v. produktionspersonal, egen underhållspersonal och entreprenörer. En person som helt eller delvis befinner sig inom ett riskområde. Person som är utsedd av den samordningsansvarige för att sköta kontakter med egen personal och andra arbetsgivare och dess personal för att eliminera och minska samordningsrisker. Se vidare QAM Flik 3.3 Arbetsmiljöansvar. Övrig information Blanketter - Säkra Stopp Arbetstillstånd - Säkra Stopp Frånkoppling av kraftkällor - Säkra Stopp Information Får inte kopieras utan beställs från tryckeriet. Man kan även beställa förtryckta blanketter med egen text i ruterna. - Mall Säkra Stopp Checklista Respektive avdelning gör sina checklistor utifrån mallen. Mallen får inte ändras.

Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Stark, Per Olof

Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Stark, Per Olof Instruktion 101911/5.0 Företagsintern 1 av 7 Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören 2015-10-26 5 år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Stark, Per Olof 2015-10-26 2018-10-26 Bryt och lås

Läs mer

Inspektioner av Säkra stopp ingår i Arbetsmiljöverkets ordinarie tillsynsverksamhet av automatiserade arbetsutrustningar.

Inspektioner av Säkra stopp ingår i Arbetsmiljöverkets ordinarie tillsynsverksamhet av automatiserade arbetsutrustningar. Maskinsäkerhet (UMU) Säkra stopp vid maskiner och arbetsutrustningar Säkra stopp vid tillfälligt arbete i riskområde Många allvarliga olyckor inträffar vid arbete inne i automatiserade maskiners och arbetsutrustningars

Läs mer

Checklista rullmaskiner och omrullningsmaskiner.

Checklista rullmaskiner och omrullningsmaskiner. Checklista rullmaskiner och omrullningsmaskiner. Användning av arbetsutrustning AFS 2006:4 Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 omskriven genom AFS 2003:4 Maskiner och vissa andra tekniska anordningar

Läs mer

Checklista Maskiner. Mekaniskt driven enknivsskärmaskin. Hur säker är skärmaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den?

Checklista Maskiner. Mekaniskt driven enknivsskärmaskin. Hur säker är skärmaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Checklista Maskiner Mekaniskt driven enknivsskärmaskin Hur säker är skärmaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Juni 2011 1 Risker vid arbete med maskinen är: Risk för hand- och fingerskada

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Skadegruppens Temadag 2016 Stockholm Waterfront Congress Centre, Stockholm Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Sekretessmärkning. Företagsintern 1 av 10. Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år

Sekretessmärkning. Företagsintern 1 av 10. Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Instruktion 109631/9.0 Företagsintern 1 av 10 Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören 2017-04-05 5 år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Branteryd, Kristina 2017-03-31 2020-03-31 Arbetstillstånd

Läs mer

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3)

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Skadegruppens Temadag 8 november 2017 Björn Lindberg, Arbetsmiljöverket 1 Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

SMPs HISTORIA.

SMPs HISTORIA. SMPs HISTORIA 1897 Bildades efter donation av Gustaf de Laval. Provningslab utanför Malmö och Uppsala 1954 Provningslab etableras även i Umeå 1975 Riksprovplats för grävmaskiner rikstäckande besiktning

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden 16 januari 2002 PE 301.518/1-3 KOMPROMISSÄNDRINGSFÖRSLAG 1-3 Förslag till betänkande (PE 301.518) Rainer Wieland Maskiner

Läs mer

Checklista Maskiner. Falsmaskin. Hur säker är falsmaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den?

Checklista Maskiner. Falsmaskin. Hur säker är falsmaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Checklista Maskiner Falsmaskin Hur säker är falsmaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Juni 2011 1 Risker vid arbete med maskinen är: Risk för hand- och fingerskada vid ingrepp i maskinen,

Läs mer

Explosionsskyddsdokument ett ledningssystem i miniatyr under utveckling

Explosionsskyddsdokument ett ledningssystem i miniatyr under utveckling ATEX och Brand 2013 Explosionsskyddsdokument ett ledningssystem i miniatyr under utveckling 1 Bakgrund ATEX : Lagar och föreskrifter Två delar Direktiv 94/9/EG Beslutade 23 mars 1994 Produktdirektivet

Läs mer

INTRÄDE I SLUTNA UTRYMMEN

INTRÄDE I SLUTNA UTRYMMEN ANVISNING 1(8) INTRÄDE I SLUTNA UTRYMMEN Innehållsförteckning: 1 SYFTE 2 DEFINITIONER 3 ANSVAR 4 BESKRIVNING 4.1 Inträdesvakt 4.2 Blindningar 4.3 Godkännande av blindningslista 4.4 Montering/demontering

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter

Förslag till nya föreskrifter Förslag till nya föreskrifter Användning och kontroll av trycksatta anordningar Cisterndagarna 2017 - Göteborg Innehåll Information om föreskriftsarbetet Förändringar i regelstrukturen Genomgång av förändringar

Läs mer

Checklista Maskiner. Treknivsmaskin. Hur säker är treknivsmaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den?

Checklista Maskiner. Treknivsmaskin. Hur säker är treknivsmaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Checklista Maskiner Treknivsmaskin Hur säker är treknivsmaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Juni 2011 1 Risker vid arbete med maskinen är: Risk för hand- och fingerskada vid ingrepp i maskinen,

Läs mer

Validity Date Reg No 10 år HMSS-331. Unit Reviewer Approver Version HMS&K Anne-Louise Thäng Helén Axelsson 23

Validity Date Reg No 10 år HMSS-331. Unit Reviewer Approver Version HMS&K Anne-Louise Thäng Helén Axelsson 23 ANVISNING 1(7) SÄKER JOBBANALYS (SJA) - "MIN TAKE 2" RISKINVENTERING DRIFTPERSONAL 1 SYFTE Säker JobbAnalys (SJA) är ett verktyg för att systematiskt utvärdera underhålls- eller projektarbeten, normala

Läs mer

CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET

CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svara med kryss i högra kolumnen, fortsätt fylla i de tre följande rutorna. Det ifyllda blir en handlingsplan som

Läs mer

Document Name ANVISNING 1(6) Validity Date Reg No 10 år 2014-02-25 HMSS-331

Document Name ANVISNING 1(6) Validity Date Reg No 10 år 2014-02-25 HMSS-331 ANVISNING 1(6) SÄKER JOBBANALYS (SJA) - "MIN TAKE 2" RISKINVENTERING DRIFTPERSONAL 1 SYFTE Säker JobbAnalys (SJA) är ett verktyg för att systematiskt utvärdera underhålls- eller projektarbeten, normala

Läs mer

Sökandes uppgifter Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras)

Sökandes uppgifter Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras) BFV. Sidan 1 av 6 Ansökan avser: Nytt tillstånd Ändring eller förlängning av tillstånd Hantering brandfarliga Förvaring av brandfarliga Annat Blanketten skickas till Högsby kommun Myndighetsnämnden 579

Läs mer

Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Sandberg, Jacob

Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Sandberg, Jacob Instruktion 101911/9.0 Företagsintern 1 av 11 Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören 2019-05-06 5 år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Sandberg, Jacob 2019-05-08 2022-05-06 Bryt, lås och

Läs mer

Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Kullman, Johan

Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Kullman, Johan Instruktion 676349/1.0 Företagsintern 1 av 8 Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören 2019-09-02 5 år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Kullman, Johan 2019-08-26 2022-08-26 Risker innan arbete

Läs mer

Innehåll. maskindirektivet 101 frågor och svar 3

Innehåll. maskindirektivet 101 frågor och svar 3 Innehåll Förord 5 Inledning 7 Låt hjulet ha en betydelse för fortsättningen 13 Arbetsplatsen och dess utformning 14 101 frågor kring Maskindirektivet 17 Referenser 115 Bilagor 116 Bilaga 1 Grundläggande

Läs mer

Nya Maskindirektivet - Maskiner (AFS2008:3)

Nya Maskindirektivet - Maskiner (AFS2008:3) Säkerhet Allmänt om maskinsäkerhet Nya Maskindirektivet - Maskiner (AFS2008:3) Alla maskiner som tillverkas eller tas i bruk från och med 2009-12-29 skall uppfylla kraven i maskindirektivet. Maskindirektivet

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

Bilaga till ansökan om certifikat inom området hydraulik - specifikation över relevant yrkeserfarenhet

Bilaga till ansökan om certifikat inom området hydraulik - specifikation över relevant yrkeserfarenhet Bilaga till ansökan om certifikat inom området hydraulik - specifikation över relevant yrkeserfarenhet 1. Krav på praktiska kunskaper för certifikat till Underhållstekniker tillika CETOP nivå 3 Praktisk

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Checklista Maskiner Maskiner

Checklista Maskiner Maskiner Checklista Maskiner Maskiner Tryckpress Heidelberg vinge Hur säker är tryckerimaskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Juni 2011 1 Risker vid arbete med maskinen är: Risk för hand- och fingerskada

Läs mer

Riktlinjer mot alkohol och droger på arbetsplatsen

Riktlinjer mot alkohol och droger på arbetsplatsen Riktlinjer mot alkohol och droger på arbetsplatsen Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-11-19 av Kommunstyrelsen 143 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid

Läs mer

Dokumentbeskrivning Utfärdad den Reviderad den. Arbetsmiljö

Dokumentbeskrivning Utfärdad den Reviderad den. Arbetsmiljö Dokumenttyp Utfärdat av Telefon Sida Lokal rutin Karin Bülow 508 12 065 1 ( 1 ) Dokumentbeskrivning Utfärdad den Reviderad den Arbetsmiljö 2012-09-11 2017-08-08 5. Arbetsmiljö Källa/ Hänvisning: Stockholms

Läs mer

Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den?

Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? CNC-maskiner Maskinchecklista Hur säker är CNC-maskinen och hur säkert är det att arbeta vid den? Olyckor vid CNC-maskinen ger oftast svåra skador med stort personligt lidande och höga kostnader för både

Läs mer

Användning och ansvar. Användning. Målgrupp. Förutsättningar. Regler. Påbyggnation

Användning och ansvar. Användning. Målgrupp. Förutsättningar. Regler. Påbyggnation Målgrupp Scanias påbyggnadsinformation är i första hand avsedd för påbyggare och gäller vid alla påbyggnationer och ombyggnationer av Scanias lastbilschassier och kompletta lastbilar. Förutsättningar Grundläggande

Läs mer

Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen

Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen Ansvar för vissa andra skyddsansvariga under planeringen och projekteringen 10 Även de som medverkar vid planeringen och projekteringen ska, inom ramen för sina uppdrag, i tillämpliga delar följa det som

Läs mer

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Ett vägledningsdokument till Arbetsmiljöverkets mallverktyg Startpaket SAM, som bygger på föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete,

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 13/X/2006 K(2006) 4808 slutlig / 2 KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 13/X/2006 med tillämpning av artikel 7 i Europaparlamentets och rådets direktiv 98/37/EG

Läs mer

S:t Eriks AB. Övergripande instruktioner och säkerhetsanvisningar för: SPIKDON S:t Eriks AB

S:t Eriks AB. Övergripande instruktioner och säkerhetsanvisningar för: SPIKDON S:t Eriks AB Övergripande instruktioner och säkerhetsanvisningar för: SPIKDON S:t Eriks AB Sida 2 (12) Tillverkningsår 2016 (Bruksanvisning i original) 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sidnummer 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 3

Läs mer

Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen

Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen Den 1 januari 2009 började ändringar i föreskrifterna om byggnads- och anläggningsarbete (1999:3) att gälla. Tillsammans med ändringar i tredje kapitlet

Läs mer

Varför har vi regler för maskiner?

Varför har vi regler för maskiner? Säkra maskiner Varför har vi regler för maskiner? Regler behövs för att vi ska ha säkra maskiner som inte orsakar olyckor. För att kunna ha fri rörlighet på marknaden inom EU gäller gemensamma regler

Läs mer

Att söka tillstånd för flaskgasolinstallation

Att söka tillstånd för flaskgasolinstallation Att söka tillstånd för flaskgasolinstallation Gasol är för många ett självklart energislag på grund av dess goda egenskaper och flexibilitet. På restauranger och i hushåll används gasol bland annat till

Läs mer

Kartläggning och riskbedömning av arbetsmiljön

Kartläggning och riskbedömning av arbetsmiljön Kartläggning och riskbedömning av arbetsmiljön Det är arbetsgivarens skyldighet att göra en kartläggning av riskerna i arbetsmiljön. När denna görs ska man tänka på att arbetsmiljö inte enbart är fråga

Läs mer

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg Arbetsmiljö och ansvar Anna Varg Arbetsmiljöverket 11-11-16 1 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över bl a arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter Utfärda föreskrifter med stöd

Läs mer

Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn

Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn Myndigheters erfarenheter från Sevesotillsyn Enkätundersökning besvarad av länsstyrelserna och Arbetsmiljöverket Peter Norlander MSB, Tillsynsenheten Peter.norlander@msb.se 010-240 54 12 Tommy Eriksson-Wikén

Läs mer

Besiktningsseminarium Kristian Svensson

Besiktningsseminarium Kristian Svensson Besiktningsseminarium 2012-11-13 Kristian Svensson Maskiner, AFS 2008:3 Sida 2 Sida 3 CE-märket Tillverkarens kvitto på att ALLA tillämpliga direktiv är uppfyllda Sida 4 De tjugofem direktiven enligt den

Läs mer

Resultatet av utredningen

Resultatet av utredningen 2012-03-29 ISV 2011/40932 1 (5) Er beteckning T5792-11 Distriktet i Växjö Maria Funcke, 0470-74 80 31 Polismyndigheten i Jönköpings län Box 618 551 18 Jönköping Resultatet av utredningen Ert org. nr 202100

Läs mer

Att söka tillstånd för gasol på restaurang

Att söka tillstånd för gasol på restaurang Att söka tillstånd för gasol på restaurang Gasol är för många en självklarhet på restaurang på grund av dess goda egenskaper och flexibilitet. Gasol används bland annat till spisar, ugnar, grillar och

Läs mer

1 Tillstånd till hantering av brandfarliga varor

1 Tillstånd till hantering av brandfarliga varor 1 Tillstånd till hantering av brandfarliga varor 1.1 Allmänt Ansökan om tillstånd till hantering av brandfarliga varor ska lämnas till den kommun där hanteringen ska ske. Syftet är att kommunen skall kontrollera

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Dnr 2044/2010-204 2010-02-24. Arbetsmiljönämnden

Dnr 2044/2010-204 2010-02-24. Arbetsmiljönämnden 2010-02-24 Dnr 2044/2010-204 Arbetsmiljönämnden Delegering av arbetsmiljöuppgifter. PM Ersätter 5678/01-013 Anvisningar för arbetsmiljöarbetet vid institutionen. Arbetsmiljönämnden fastställde detta dokument

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Antagen av kommunfullmäktige, 2006-10-30, 67 Sidan 1 Attestreglemente för Vara kommun 1 Tillämpningsområde Reglementet omfattar kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive

Läs mer

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljö- lagen fastställer grundläggande regler Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter 1 Lagens syfte Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt uppnå

Läs mer

Riktlinjer. Distansarbete

Riktlinjer. Distansarbete Riktlinjer Distansarbete Förord Med denna riktlinje vill Luleå kommun skapa tydliga regler kring möjligheten att distansarbeta. Luleå 2010-12-15 Anne Karlenius Kommunchef Inledning Luleå kommun har tagit

Läs mer

Systematiskt Arbetsmiljöarbete

Systematiskt Arbetsmiljöarbete 2001-09-03 Systematiskt Arbetsmiljöarbete Arbetsmiljöarbetet ska ingå som en naturlig del i den dagliga verksamheten. Det behöver inte ta mycket tid att jobba med arbetsmiljön och samtidigt uppfylla myndigheternas

Läs mer

REGLER FÖR ARBETSMILJÖANSVAR FÖR GEMENSAMMA ARBETSSTÄLLEN

REGLER FÖR ARBETSMILJÖANSVAR FÖR GEMENSAMMA ARBETSSTÄLLEN REGLER Dnr F V 2013/651 REGLER FÖR ARBETSMILJÖANSVAR FÖR GEMENSAMMA ARBETSSTÄLLEN Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion Medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Håkan Berg Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Förbud enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen

Förbud enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen 2009-04-30 AIST 2008/6220 1 (14) Distriktet i Stockholm Nils Tyreskog, 08-475 01 99 stockholm@av.se Setra Trävaror AB Box 740 941 28 PITEÅ Rek + mb Förbud enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen Ert org.nr 556035-2196

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

NB BYGG AB Allmänna skyddsregler. Innehåll

NB BYGG AB Allmänna skyddsregler. Innehåll Innehåll Vår arbetsmiljö 2 Risker i arbetet 2 Säkert beteende 3 Information och kompetens 3 Arbetsplatsens utformning 4 Personlig skyddsutrustning 5 Skyddsanordningar 5 Fallskydd 6 Damm 6 Bullrande verksamhet

Läs mer

CHECKLISTA FÖR SKOGSBRUK Maskinell avverkning och terrängtransport

CHECKLISTA FÖR SKOGSBRUK Maskinell avverkning och terrängtransport CHECKLISTA FÖR SKOGSBRUK Maskinell avverkning och terrängtransport SÅ HÄR ANVÄNDER DU CHECKLISTAN Checklistan är uppdelad i tre delar, delarna kan användas var och en för sig: 1. Arbetsledning frågor om

Läs mer

Ansvarsregler och Ansvarsfördelning

Ansvarsregler och Ansvarsfördelning Ansvarsregler och Ansvarsfördelning SveMin-seminarium i Luleå 2015-11-18 Maria Hagberg Forss Hagberg Forss Juridik AB 1 Arbetsmiljölagens regler om ansvar - Arbetsgivarens huvudansvar - Arbetstagarens

Läs mer

Vägledning tillståndsansökan för brandfarliga varor

Vägledning tillståndsansökan för brandfarliga varor 1 (6) Vägledning tillståndsansökan för brandfarliga varor enligt Lag (SFS 2010:1 011) om brandfarliga och explosiva varor En komplett ansökan ger en snabbare handläggningstid. Ansökan om: Kryssa för den

Läs mer

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 Ansvar enligt Arbetsmiljölagen - Arbetsgivarens huvudansvar - Arbetstagarens ansvar - Rådighetsansvar och ansvar för inhyrda - Samordningsansvar

Läs mer

Hetarbeten mm. Erik Egardt, MSB

Hetarbeten mm. Erik Egardt, MSB Hetarbeten mm Erik Egardt, MSB Utredningskrav i LBE 7 Den som bedriver tillståndspliktig verksamhet enligt denna lag ska se till att det finns tillfredsställande utredning om riskerna för olyckor och skador

Läs mer

Att vara gasföreståndare. Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning

Att vara gasföreståndare. Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning Att vara gasföreståndare Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning BRANDFARLIGA VAROR Tillstånd för lagerhållen volym av: Brandfarliga gaser Kan antändas i luft vid 20 C och atmosfärstryck Brandfarliga vätskor

Läs mer

Uppgiftsfördelning och kunskaper

Uppgiftsfördelning och kunskaper 5 Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 1

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 1 Sid 1 av 14 Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska hjälpa företaget att arbeta förbyggande med arbetsmiljön. Detta ska göras genom att verksamheten ska undersökas, bedrivas och följas upp så att ohälsa

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Inspektion Arbetsmiljöverket november 2013. 2014-03-04 Vår referens. Anne Wolf Kvalitetscontroller. anne.wolf@malmo.

Tjänsteskrivelse. Inspektion Arbetsmiljöverket november 2013. 2014-03-04 Vår referens. Anne Wolf Kvalitetscontroller. anne.wolf@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-03-04 Vår referens Anne Wolf Kvalitetscontroller Tjänsteskrivelse anne.wolf@malmo.se Inspektion Arbetsmiljöverket november 2013 SOFV-2014-447

Läs mer

Ett ögonblick! Ta en stund för att säkerställa elsäkert arbete med dessa checklistor för arbetsledare och arbetare.

Ett ögonblick! Ta en stund för att säkerställa elsäkert arbete med dessa checklistor för arbetsledare och arbetare. Ett ögonblick! Ta en stund för att säkerställa elsäkert arbete med dessa checklistor för arbetsledare och arbetare. Checklistorna i detta häfte hjälper dig att planera arbetsgången i elarbetet genom att

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Policy Systematiskt arbetsmiljöarbete Dnr: 2013-110 Datum: 2013-09-13 Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Arbetet vid Södertörns

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

De dokument som ingår in kvalitetshandboken ligger till grund för en säker och riktig hantering av klinikens röntgenutrustning.

De dokument som ingår in kvalitetshandboken ligger till grund för en säker och riktig hantering av klinikens röntgenutrustning. KVALITETSHANDBOK Enligt föreskriften SSMFS 2008:30 utgiven av Statens Strålsäkerhetsmyndighet (SSM) skall en veterinärklinik ha en KVALITETSHANDBOK som skall innehålla en viss information. Vid en kontroll

Läs mer

Risk- och konsekvensbedömning inför ändring i verksamhet

Risk- och konsekvensbedömning inför ändring i verksamhet Sektionen Personal Risk- och konsekvensbedömning inför ändring i verksamhet November 2016/LJ Reviderad maj 2017 ASJ 1 Risk- och konsekvensbedömning inför ändring i verksamhet Enligt AFS 2001:1, 8 "Arbetsgivaren

Läs mer

6.3 Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall och tillbud samt anmälan av arbetssjukdom

6.3 Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall och tillbud samt anmälan av arbetssjukdom 1 (6) 6.3 Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall och tillbud samt anmälan av arbetssjukdom Utredning/syfte Utredning skall återge en inträffad händelse - med beaktande av sådana

Läs mer

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN 1. Säkerhets- och miljöskyddsförklaring 2. Ägarförhållande 3. Säkerhets- och miljöansvarig 4. Ansvar och befogenheter 5. Kompetens och utbildning 6. Checklistor för

Läs mer

Document Name ANVISNING 1(11) Validity Date Reg No 10 år 2014-02-25 HMSS-308

Document Name ANVISNING 1(11) Validity Date Reg No 10 år 2014-02-25 HMSS-308 ANVISNING 1(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING ARBETSTILLSTÅND...2 1 ALLMÄNT...2 2 TYPER AV ARBETSTILLSTÅND...2 3 UTFÄRDARE...2 4 KRAV PÅ TILLSTÅND...2 4.1 Undantag...2 5 GEMENSAMMA REGLER...3 5.1 Blanketter...3

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER för SKYDDS- OCH SÄKERHETSARBETET I SOLLENTUNA KOMMUN Fastställda av kommunstyrelsen 1996-04-25, 56 Reviderade av kommunstyrelsen 2000-02-24, 26 Reviderade

Läs mer

Säkra maskiner. om regler för maskiner

Säkra maskiner. om regler för maskiner Säkra maskiner om regler för maskiner Varför har vi regler för maskiner? Regler behövs för att vi ska ha säkra maskiner som inte orsakar olyckor. För att kunna ha fri rörlighet på marknaden inom EU gäller

Läs mer

Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar. Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag

Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar. Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag Ändrade föreskrifter för användning och besiktning av trycksatta anordningar Energi- & Industridagarna 2015 - Skadegruppens Temadag Innehåll En mycket kortfattad redogörelse för föreskriftsarbetet. Inget

Läs mer

AVTAL Automatiska brandlarm

AVTAL Automatiska brandlarm Dnr: AVTAL Automatiska brandlarm Syftet med avtalet är att parterna i samverkan ska minska de onödiga larmen samt säkerställa anläggningens funktion. Genom avtalet regleras också det ansvar och krav som

Läs mer

Kort introduktion till AkzoNobels Life-Saving Rules (Bohus)

Kort introduktion till AkzoNobels Life-Saving Rules (Bohus) Life-Saving Rules Kort introduktion till AkzoNobels Life-Saving Rules (Bohus) Peter Kemi 2012-12-05 1 Introduktion Våra Life-Saving Rules är åtta grundläggande säkerhetsregler som kommer att vara obligatoriska

Läs mer

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161.

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161. Riktlinje 2014-01-27 Attestreglemente för Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS 2013/0267-8 Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996,

Läs mer

Bilaga till ansökan om tillstånd till försäljning, installation och underhåll av strålkällor 1

Bilaga till ansökan om tillstånd till försäljning, installation och underhåll av strålkällor 1 Bilaga till ansökan om tillstånd till försäljning, installation och underhåll av strålkällor 1 Till ansökan bifogas: (För att saluföra brandvarnare enligt SSMFS2008:47 och rökdetektorer enligt SSMFS2008:44

Läs mer

Manual för att skapa ett dokumenterat systematiskt sjösäkerhetsarbete

Manual för att skapa ett dokumenterat systematiskt sjösäkerhetsarbete 1 (5) Manual för att skapa ett dokumenterat systematiskt sjösäkerhetsarbete Samtliga fartyg och rederier som omfattas av Transportstyrelsen föreskrifter och allmänna råd om fartyg i nationell sjöfart,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET I NORRTÄLJE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET I NORRTÄLJE KOMMUN RIKTLINJER FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET I NORRTÄLJE KOMMUN Norrtälje kommun vill med denna riktlinje säkerställa att det systematiska arbetsmiljöarbetet är ändamålsenligt utifrån vad lagstiftning

Läs mer

Lyfttransportvagn. Operatörsmanual. Maskinnummer: KM08600. Manual i Orginal. Konga Mekaniska Verkstad AB. Aktuell revision: 2014-11-13

Lyfttransportvagn. Operatörsmanual. Maskinnummer: KM08600. Manual i Orginal. Konga Mekaniska Verkstad AB. Aktuell revision: 2014-11-13 Operatörsmanual Maskinnummer: KM08600 Manual i Orginal Aktuell revision: 2014-11-13 Doc: 71 Manual KM08600 Konga Mekaniska Verkstad AB Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Hälso- och säkerhetsregler...

Läs mer

De grundläggande hälso- och säkerhetskraven och CE-märket

De grundläggande hälso- och säkerhetskraven och CE-märket Att köpa maskiner Att köpa maskiner De grundläggande hälso- och säkerhetskraven och CE-märket EU:s maskindirektiv är överfört till svenska regler, huvudsakligen i Arbetsmiljö verkets föreskrifter, Maskiner,

Läs mer

Kraven i bilagan gäller endast när respektive risk finns när arbetsutrustningen används.

Kraven i bilagan gäller endast när respektive risk finns när arbetsutrustningen används. Bilaga B Organisatoriska krav B 1. Inledande anmärkning Kraven i bilagan gäller endast när respektive risk finns när arbetsutrustningen används. B 2. Allmänna krav B 2.1 Montering, installation, demontering,

Läs mer

CHECKLISTA FÖR LASER

CHECKLISTA FÖR LASER CHECKLISTA FÖR LASER SÅ HÄR ANVÄNDER DU CHECKLISTAN Syftet med denna checklista är att uppmärksamma om det finns risk för skador på arbetstagares ögon och hud av artificiell optisk strålning (i detta fall

Läs mer

Underlag för riskbedömning inför prao åk 7-9 Backaskolan

Underlag för riskbedömning inför prao åk 7-9 Backaskolan Underlag för riskbedömning inför prao åk 7-9 Backaskolan reviderad augusti 2016 Del 1 (fylls i av prao-platsen) Arbetsmiljöverkets författningssamling (AFS 2012:03- minderårigas arbetsmiljö) reglerar vad

Läs mer

Strängbetongs allmänna ordnings- och skyddsregler för byggarbetsplatser

Strängbetongs allmänna ordnings- och skyddsregler för byggarbetsplatser Strängbetongs allmänna ordnings- och skyddsregler för byggarbetsplatser Dessa regler gäller vid alla Strängbetongs byggarbetsplatser för anställda och för inhyrd personal. Utöver dessa regler gäller beställarens

Läs mer

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter ARBETSMILJÖ- LAGEN fastställer grundläggande regler ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ger ARBETSMILJÖ- VERKET rätt att ge ut föreskrifter 1 LAGENS SYFTE Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt

Läs mer

Räddningstjänsten Kiruna

Räddningstjänsten Kiruna Tillståndsansökan brandfarliga varor handlingar att bifoga För att handläggningstiden ska vara så kort som möjlig är det viktigt att du som ansöker om tillstånd till hantering av brandfarlig vara sänder

Läs mer

TILLBUDSRAPPORTERING

TILLBUDSRAPPORTERING Ett verktyg för utveckling av säkerhetskulturen TILLBUDSRAPPORTERING SSG arbetar för en säker arbetsmiljö och en starkare säkerhetskultur. Ett material från Arbetsgrupp 11 Verktyg i säkerhetskulturarbetet

Läs mer

Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön

Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön 2 Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön Det är alltid arbetsgivaren som ansvarar för att arbetstagarna ska kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att bli skadade

Läs mer

Innehåll. Protokoll provning 45

Innehåll. Protokoll provning 45 Innehåll 1. Behovet av kontroll före idrifttagning 6 2. Vilka installationsarbeten ska kontrolleras 8 3. Utförande avinstallationsarbete 9 4. Ansvar 11 5. Arbeten som inte kräver formell behörighet 12

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV Sida 1 av 14 Systematisk arbetsmiljöarbete för Fridhems folkhögskola, Svalöv 2013 Innehållsförteckning 1. Vad säger lagen? Sid 3 2. En bra

Läs mer

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ruta att infogas i dokumenthuvudet i SMoKF Björn Fura 02 2010-07-18 Reviderad version enligt Transportstyrelsens

Läs mer

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF,

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Fredrik Kagerud Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Elsäkerhetsverket 2014-04-15 Produkten Användarens skyldigheter Installationen Produkten Säkerhetskraven är angivna i " Förordning

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Underhåll av tekniska anordningar

Underhåll av tekniska anordningar Underhåll av tekniska anordningar I många verksamheter används tekniska anordningar (arbetsutrustning) som hjälpmedel i produktionen. För att dessa ska fungera bra för bland annat en säker arbetsmiljö

Läs mer

Allmänna bestämmelser för Bastuholmens Samfällighetsförening

Allmänna bestämmelser för Bastuholmens Samfällighetsförening 2009-12-01 Allmänna bestämmelser för Bastuholmens Samfällighetsförening Allmänt Bastuholmens Samfällighetsförening och dess deltagande fastigheter är bundna av anläggningsbeslutet registrerat 2009-10-01

Läs mer