Per Persson HÄLSOPROFIL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Per Persson HÄLSOPROFIL"

Transkript

1 Per Persson Torsgatan Stockholm HÄLSOPROFIL Per Persson

2 SNABBÖVERSIKT Hej Per! Din hälsokoll tyder på att du överlag är frisk även om det finns utrymme för förbättringar. I översikten till höger finner du de värden vi har analyserat. På efterföljande sidor presenteras förklaringar och personliga rekommendationer kopplade till just dina värden. Återkommande hälsoundersökningar kan vara en del i att tidigt identifiera faktorer som kan orsaka problem i framtiden men också ett sätt att behålla motivationen till en sund livsstil och förbättra förutsättningarna till ett långt och friskt liv. Det gläder oss att du är mån om din hälsa och vi vill gärna hjälpa dig att förbättra dina värden och nå dina mål. Varje blodprov är kontrollerat av en läkare. VÄRDE RESULTAT VÄRDE FÖRÄNDRING Totalkolesterol NORMALT 3,6 HDL-kolesterol NORMALT 1,2 LDL-kolesterol NÅGOT HÖGT 3,2 HbA1c NÅGOT HÖGT 48 mmol/mol Hemoglobin NORMALT 150 Systoliskt blodtryck NORMALT 110 Diastoliskt blodtryck NORMALT 70 BMI NORMALT 24 Knäböj BRA 3 Armhävning MINDRE BRA 2 Rörlighet i rygg MYCKET BRA 4 Dina resultat kontrollerades av: Andreas Hurme Lundin, Leg.läkare

3 Totalkolesterol Kolesterol är ett blodfett som är nödvändigt för att bygga celler och för att kroppen ska fungera som den ska. Samtidigt kan höga nivåer vara kopplade till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. I kolesterolvärdet ingår det så kallade onda LDL-kolesterolet Blodfetter Totalkolesterol och det goda HDL-kolesterolet. Det är viktigt att hålla dina kolesterolvärden på en bra nivå, så att din kropp får vad den behöver utan att överskott av kolesterol ansamlas i blodkärlen och orsakar åderförfettning. 3,6 Ditt kolesterolvärde är bra. Ett värde som är såhär bra innebär ingen ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, även om det också är viktigt att se till det goda och onda kolesterolet. Du finner mer information om dina LDL- och HDLvärden i denna rapport.... HDL-kolesterol HDL-kolesterolet är en sorts kolesterol som kan motverka det onda kolesterolets verkan i dina kärl. På grund av detta kallas ofta HDL-kolesterolet för det goda kolesterolet, och ett högt värde anses skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Ju högre ditt värde är, 1,2 Blodfetter Det goda kolesterolet desto bättre. Kvinnor har generellt sett högre HDL-värden eftersom det kvinnliga könshormonet östrogen tenderar att höja HDL-kolesterolet. Bra jobbat! Ett högt HDL-kolesterolvärde är förknippat med ett ökat skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Det är fördelaktigt att ha ett så högt värde som möjligt även om ditt värde redan är bra. 3,6 1,2 Kolesterolvärdet påverkas av ärftliga anlag men dina kost- och träningsvanor har också stor betydelse. Livsstilsförändringar är första åtgärden vid ett högt totalkolesterol. Omättade fetter som finns i bl.a. fet fisk samt olivolja och grönsaker är kopplade till ett visst skydd. Ett minskat intag av mättat fett som finns i bl.a. fett kött, feta mejeriprodukter och snacks har också visat sig vara bra. Regelbunden fysisk aktivitet av något slag har också positiva effekter på kolesterolvärdet. Det räcker många gånger med måttlig daglig fysisk aktivitet för att se en skillnad om man varit mestadels stillasittande. Till sist har rökning en direkt negativ verkan på blodfetterna och kärlhälsan. Din livsstil är den enskilt största faktorn som påverkar ditt HDL-kolesterolvärde och även små förändringar på framförallt kostsidan har ofta stor effekt. Enkelomättade och fleromättade fetter från bl.a. oliv- och rapsoljor tenderar att förbättra HDL genom sin antiinflammatoriska förmåga. Nötter, fisk och omega-3 fettsyror är också bra val för att bibehålla eller öka ditt HDL-värde. Rökning är förknippat med sämre värden och ett rökstopp kan öka dina HDL-nivåer med upp till 10 %. Undersökningar har visat att konditionsträning kan öka HDL-kolesterolet ytterligare för friska stillasittande vuxna.

4 LDL-kolesterol LDL är den typen av kolesterol som brukar kallas det onda kolesterolet. En viss mängd av LDL-kolesterol är livsnödvändigt, men vid för höga halter blir det skadligt eftersom det kan ansamlas i blodkärlen och orsaka åderförfettning. Förhöjda LDL-nivåer utgör därför en betydande riskfaktor för Blodfetter Det onda kolesterolet hjärt- och kärlsjukdomar och behöver ibland behandlas med statiner och andra läkemedel om värdet är mycket förhöjt. 3,2 Ditt LDL-kolesterolvärde är något för högt. Detta är en av många riskfaktorer för att i framtiden drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Genom att skaffa dig bättre vanor kan du sannolikt sänka ditt LDLkolesterol." HbA1c eller långtidssocker är ett prov som visar hur blodsockernivån har legat de senaste två till tre månaderna, till skillnad mot glukosvärdet som ger en ögonblicksbild. Ett högt värde tyder på att den genomsnittliga blodsockernivån har varit hög under en längre tid. Som med glukos, är det inte bra att ha ett för lågt eller ett för högt värde av HbA1c. Med ett högt värde löper du ökad risk att utveckla diabetes och att få skador på blodkärl, njurar och ögon.... HbA1c 48 mmol/mol Blodsocker Ditt värde är något högt. Att ha ett högt blodsocker är inte bra och kan skada de små blodkärlen i din kropp. 3,2 48 Rekommendationerna för att reducera totala kolesterolvärdet gäller även här. Framförallt så är regelbunden motion viktigt för att sänka ditt LDL-kolesterol. Dåliga kostvanor, övervikt och rökning är specifikt betydande faktorer som leder till förhöjda LDL-nivåer. Tänk speciellt på att äta mer av omättat fett istället för mättat fett och transfetter. Öka intaget av frukt och grönsaker eftersom de innehåller vitaminer och framförallt antioxidanter som har en direkt positiv effekt och sänker LDL-kolesterolet. Genom att äta mer av margarin, apelsinjuice och yoghurtdrycker med tillsatta växtsteroler, kan du sänka ditt LDL-värde med mer än 10%. Grönsaker, som bl.a. sparris, bönor och spenat, har visat sig stabilisera blodsockervärdet. Genom att också minska andelen snabba kolhydrater, processad mat och läsk kan HbA1c-värdet hållas på en bra nivå hos i övrigt friska individer. Omega-3- fettsyror kan också hjälpa till att sänka insulinresistensen och reglera blodsockernivån för en bättre hjärthälsa. Blodsockernivån påverkas också av stress, samt fysisk aktivitet och träning. Hur fort och hur mycket blodsockret sänks är individuellt och beror på träningens intensitet och långvarighet.

5 Hemoglobin Hemoglobin är ett järnhaltigt protein som behövs för transport av syre från lungorna till kroppens organ. Ett lågt hemoglobinvärde kan leda till att man känner sig trött och presterar sämre vid fysisk aktivitet. Orsaken till ett lågt värde kan exempelvis bero Blodstatus på att man har järn- eller vitaminbrist (B12 eller folat). Hård konditionsträning och vätskebalans kan också påverka hemoglobinvärdet. 150 Du har ett bra hemoglobinvärde. Detta är en förusättning för en god syreupptagningsförmåga och prestation vid såväl fysisk aktivitet som krävande arbetsuppgifter. Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet pumpas från hjärtat ut i kroppen. Blodtrycket delas upp i systoliskt tryck och diastoliskt tryck. Båda är viktiga även om senare forskning tyder på att övertrycket, det systoliska, är det som bäst förutsäger risken för hjärt- och kärljuskdomar. Blodtrycket mäts vanligen i mmhg och anges ofta med två tal, till exempel 120/80. Först anges övertrycket och därefter undertrycket.... Systoliskt blodtryck 110 Blodtryck Bra! Ett såhär lågt övertryck är kopplat till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt stroke Vid låga hemoglobinvärden är det inte ovanligt att man presterar sämre vid fysisk ansträngning. För kvinnor är menstruationen en vanlig anledning till järnbrist, vilket på sikt ger ett lågt hemoglobinvärde. Samtidigt pekar en ny studie på att hård träning kan vara kopplat till sämre upptag av järn och därigenom leda till låga hemoglobinnivåer. Därför är det också bra att se över att kosten innehåller tillräckligt med järn vid låga hemoglobinvärden. Vid uttalad järnbrist kan också järntillskott övervägas. Högre blodtryck kan många gånger förebyggas av livsstilförbättringar såsom viktkontroll, minskat intag av salt och ökad fysisk aktivitet. Ett högt intag av fullkorn, frukt och grönsaker (bl.a. betor och selleri) är kopplat till minskad risk för ett högt tryck. I vissa studier kopplas salt till ett högre blodtryck och därför kan det vara värt att se över saltrik mat som ofta serveras på restaurang. Rökning ökar också blodtrycket och kan orsaka ärrbildning i blodkärlen, vilket ytterligare begränsar blodflödet. Det så kallade övre trycket, det systoliska, är det som bäst förutsäger risken för sjukdomar och är en mycket viktig hälsoparameter.

6 Diastoliskt blodtryck Diastoliskt blodtryck är trycket under hjärtats vilofas. Ett förhöjt diastoliskt tryck medför en ökad risk att också utveckla förhöjt systoliskt blodtryck. En förhöjning av det diastoliska trycket är något vanligare för unga människor än för äldre och kan också kopplas till hjärt- och kärlhälsa, även Blodtryck om det systoliska trycket är mer kopplat till sjukdom. Det diastoliska blodtrycket bör ses i relation till det systoliska blodtrycket. 70 Fint! Ditt diastoliska blodtryck är bra och behöver inte följas upp i närtid. Blodtrycket stiger ofta med åldern och kan därför vara bra att se över med några års mellanrum. BMI BMI är en förkortning för engelskans Body Mass Index och visar förhållandet mellan vikt och längd. Resultatet kan ge dig en riktlinje om du är normalviktig i förhållande till din längd. BMI-testet bör inte användas för kroppsbyggare, äldre, samt barn och Body Mass Index ungdomar under 18 år, då det ofta ger missvisande värden Bra! Ett normalt BMI är en viktig del i att minska riskerna för flera livsstilssjukomar För att behålla ett normalt diastoliskt till att förbättra blodtrycket. Samtidigt kan blodtryck är det viktigt med sunda stress och ångest också förvärra ditt livsstilsvanor. Detta inkluderar blodtryck. Ta reda på vad som orsakar avhållsamhet från rökning och begränsat stress i ditt liv och utöva avkopplande intag av alkohol och salt. Mat som innehåller tekniker såsom andningsövningar eller mycket kalium, såsom bananer, limabönor, meditation. avokado och spenat, har kopplats till ett bra blodtryck. Måttlig aktivitet och styrketräning har också visat sig bidra För att bibehålla en hälsosam vikt och undvika framtida livsstilsrelaterade sjukdomar är det viktigt att äta rätt och träna regelbundet. Mer frukt och grönsaker, mer omättat fett istället för mättat fett och regelbundna måltider är en bra grund för bättre matvanor. Med en sådan balans blir det också lättare att avstå från sötsaker och andra frestelser. Samtidigt undviker du då att överstiga ditt dagliga kaloribehov. Det är också viktigt att röra på sig och att försöka minska stillasittandet. Förutom vanlig vardaglig rörelse är det bra med 30 minuters aktivitet om dagen eller 3-4 timmar motion i veckan.

7 Knäböj Rörelsemönstret för en knäböj ingår i många funktionella rörelser. Att kunna genomföra rörelsen på ett bra sätt innebär att du ökar möjligheten att hålla dina höfter, rygg och knän skadefria på lång sikt. Funktionstest Även om en djup knäböj inte krävs särskilt ofta i vardagslivet är de grundläggande rörelserna viktiga för att möjliggöra en aktiv livsstil. Testet kan indentifiera eventuella begränsningar i ditt rörelseomfång. Ditt rörelseomfång är bra även om det finns utrymme till förbättringar. Du kan med fördel träna rörelseövningar för att öka möjligheten att hålla dina höfter, rygg och knän skadefria och välfungerande. Armhävning Armhävningstestet syftar till att uppskatta bålstabiliteten men också överkroppens styrka. Målet är att genomföra en rörelse med överkroppen utan att tillåta rörelse i ryggraden eller höfterna. Vid svag bålmuskulatur kompenserar vanligtvis kroppen genom utsträckning av 3 2 ryggen eller rotation i höfterna vilket kan leda till kroppskador och smärtor på sikt.... Funktionstest Din funktion i överkroppen är mindre bra. Detta kan leda till en ökad risk för smärta och skador på sikt. Du bör genomföra anpassade övningar på egen hand eller tillsammans med en personlig tränare för att förbättra detta. 3 2 Det kan finnas flera orsaker till en begränsad rörlighet. Till exempel kan en begränsad rörlighet i överkroppen hänföras till dålig rörlighet i skuldrorna samt bröstryggen. Begränsad rörlighet i underkroppen kan bero på dålig rörlighet i fot-, knä- samt höftled, vilket ger sämre testresultat. Den som upplever begränsningar vid genomförandet av testet kan med fördel träna mer rörlighet. Vet du själv med dig vilka rörelsebegränsningar du har kan du göra detta på egen hand, i annat fall kan du ta hjälp av en personlig tränare. Ett dåligt resultat kan antingen bero på begränsad rörlighet eller styrka i överkroppen. Detta kan också vara relaterat till nedsatt stabilitet i skulderbladen eller bålstyrka. Beroende på om orsaken till ett sämre värde beror på begränsad rörlighet eller styrka bör träning anpassas därefter. Om du känner din kropp bra kan du göra övningar på egen hand, i annat fall kan du ta hjälp av en personlig tränare.

8 Rörlighet i rygg Detta test mäter rörlighet i bröstrygg, axlar och bröstkorg. Begränsad rörligheten kan leda till överkompensation av andra muskelgrupper. Detta kan orsaka smärta och ibland leda till skador på sikt. Vanliga problem som kan uppkomma är exempelvis lätt framskjutet Funktionstest huvud, eller så kallad gamnacke, ofta kombinerat med dålig hållning som följd. Bristande träning, stillasittande och en felaktig arbetsställning är alla delar i uppkomsten av dessa problem. 4 Bra jobbat! Testet visar att du har en mycket bra rörlighet i ryggen. Detta minskar risken för att på sikt drabbas av smärta i övre rygg, nacke, axlar och skuldror. En god rörlighet ger dig förutsättningar till ett aktivt liv Det finns flera sätt att öka rörligheten i rygg, nacke och axlar. Ett område som ofta påverkar rörligheten i axelpartierna är den övre delen av ryggen, också kallad bröstryggen. Minskad rörlighet kan bero på förkortade eller stela muskler i exempelvis övre bröstmuskeln, övre musklerna i skulderbladen samt området på och mellan skulderbladen. Detta går ofta att förbättra genom olika rörelseövningar som du kan genomföra på egen hand eller tillsammans med en personlig tränare eller fysioterapeut.

9 Rekommendationer Ditt nästa prov Kost Nyckeln till bra matvanor är mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat. Genom att äta många olika sorters mat minskar risken att få i sig för mycket av skadliga ämnen. Fysisk aktivitet Sitt inte stilla för länge, utan ta många aktiva mikropauser. Lägg in en påminnelse i mobilen! Bra både för dig som sitter vid ratten eller jobbar på kontor. Stress och återhämtning Den som har bra kondition blir mindre känslig för stress. Fysisk aktivitet stärker det egna försvaret mot stress, eftersom en tränad kropp "tål" en stressreaktion med hjärtklappning och höjt blodtryck bättre. Medicinsk uppföljning Du behöver inte följa upp något värde ur ett medicinskt perspektiv även om det kan det finnas utrymme för förbättringar. Följ din hälsoutveckling till rabatterat pris! Ditt blod förnyas efter omkring 120 dagar och vissa prover kan förändras snabbt. Detta innebär att du efter några månader kan se hur din livsstilsförändring påverkar dina värden. Regelbundna hälsoanalyser kan därför vara ett preventivt verktyg för ett långt och frisk liv. Boka uppfo ljande prov redan idag till halva priset! Erbjudandet gäller i 30 dagar... Om OneLab Vi gör din hälsoinformation lätttillgänglig bestall.onelab.se Din rabattkod: Gh265iTf OBS! BRA ATT VETA Vissa blodtester lämnas på fastande mage, vilket du i så fall bör fått information om i förväg. Detta innebär att mat och dryck ej ska förtäras 12 timmar före provtagning. OneLabs hälsoanalyser är inte avsedda att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling av sjukdom. Syftet är att ge en allmän indikation av hälsan och öka förutsättningarna för ett mer hälsosamt liv. Vidare är inte hälsoanalyserna anpassade för gravida och ammande samt de med sjukdom eller annat medicinskt tillstånd. OneLab hjälper dig att kartlägga vad som händer inuti din kropp och vad du bör fokusera på. Våra läkare ger dig informationen för att prestera på topp och göra rätt val, oavsett om det är på gymmet eller i matbutiken. På vår webbplats hittar du 37 andra tester du kan göra.... KONTAKTA OSS OneLab AB Box 6165, Stockholm info@onelab.se

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa.

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Många som har högt blodtryck märker ingenting. Just därför är det så viktigt att mäta det. Här på Apotek Hjärtat kan vi hjälpa

Läs mer

Information till dig som har kranskärlssjukdom

Information till dig som har kranskärlssjukdom Information till dig som har kranskärlssjukdom Sammanställning av Eva Patriksson leg.sjusköterska Granskad av Maria Lachonius verksamhetsutvecklare kardiologi, Truls Råmunddal specialistläkare kardiologi

Läs mer

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil.

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Det onda och det goda kolesterolet Hälsan är en förutsättning för att vi ska kunna leva ett gott liv, det vet vi alla innerst

Läs mer

KOLESTEROLGUIDEN LIVSSTIL

KOLESTEROLGUIDEN LIVSSTIL KOLESTEROLGUIDEN LIVSSTIL Vägen till att lyckas börjar med ett beslut om en förändring. Den här guiden är för dig som vill börja ta de första stegen. Hej och välkommen! Kroppen är fantastisk och vi har

Läs mer

Gruppträff 1 Presentation och uppstart

Gruppträff 1 Presentation och uppstart Kinesiskt ordspråk Gruppträff 1 Presentation och uppstart Fyll inte livet med dagar, fyll dagarna med liv. /okänd Överenskommelse När du medverkar i gruppen är det viktigt att du följer programmet vi lagt

Läs mer

ARTROS. Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet FYSISK AKTIVITET SOM MEDICIN. Borgskalan. Förslag på aktiviteter

ARTROS. Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet FYSISK AKTIVITET SOM MEDICIN. Borgskalan. Förslag på aktiviteter Ansträngningsnivå - fysisk aktivitet Borg-RPE-skalan Din upplevda ansträngning 6 Ingen ansträngning alls 7 Extremt lätt 8 9 Mycket lätt 10 11 Lätt 12 13 Något ansträngande 14 15 Ansträngande 16 17 Mycket

Läs mer

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck?

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck? Om högt blodtryck Vad är blodtryck Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och sedan tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck gör att åderförfettningen

Läs mer

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion.

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion. Om vår kost Måltider skall vara ett tillfälle till avkoppling och njutning. Att samlas till ett vackert dukat bord och äta spännande, god och nyttig mat är en viktig del av livet. All mat är bra mat, det

Läs mer

Anette Jansson, Livsmedelsverket 2013-11-14 1

Anette Jansson, Livsmedelsverket 2013-11-14 1 Anette Jansson, Livsmedelsverket 2013-11-14 1 Dagens föreläsning Inledning om Livsmedelsverket Nya Nordiska Näringsrekommendationer Resultat från Riksmaten Kostråd Stöd till hälso - och sjukvården Livsmedelsverket

Läs mer

Sjuksköterskedagarna. Vad letar vi efter i sjukvården? Varför?

Sjuksköterskedagarna. Vad letar vi efter i sjukvården? Varför? Sjuksköterskedagarna Cecilia Enockson specialist i allmänmedicin Medicinsk rådgivare Hälsoval Vad letar vi efter i sjukvården? Varför? Riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom Orsakar stor sjuklighet och lidande

Läs mer

DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA

DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA FYSISK AKTIVITET Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:

Läs mer

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström Nutrition & hälsa Research Institutes of Sweden Elinor Hallström 1 Vad är hälsa? 3 Kosten viktigaste parametern för vår hälsa Vi behöver näringsämnen av två anledningar Energi Byggstenar Energi Vad behöver

Läs mer

ATT LEVA MED DIABETES

ATT LEVA MED DIABETES ATT LEVA MED DIABETES ETT FAKTAMATERIAL FÖR MEDIA Ett pressmaterial från Eli Lilly Sweden AB HA 090126-01 INLEDNING Ungefär 350 000 svenskar har diabetes en sjukdom som blir allt vanligare. Att leva med

Läs mer

Ulrika Karlsson -------------------------------------- 2010-11-19

Ulrika Karlsson -------------------------------------- 2010-11-19 Ulrika Karlsson -------------------------------------- 2010-11-19 BodyAge Ulrika, din BodyAge är 49 jämfört med din kronologiska ålder 44. BodyAge baseras på dina personliga värden samt dina testresultat

Läs mer

Behandling av typ 2-diabetes

Behandling av typ 2-diabetes Behandling av typ 2-diabetes Sammanfattning Kostförändringar, motion och rökstopp är grundläggande faktorer vid behandling av typ 2-diabetes. De är även viktiga för att förebygga typ 2- diabetes hos personer

Läs mer

Mat, måltider & hälsa. Årskurs 7

Mat, måltider & hälsa. Årskurs 7 Mat, måltider & hälsa Årskurs 7 Med alla näringsämnen Det finns 6 stycken näringsämnen: - Kolhydrater - Protein Engerigivande. Vi behöver - Fett ganska mycket av dessa. - Vitaminer - Mineraler Ej engerigivande.

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. 1 Sjukdomen är ofta förknippad med övervikt. En viktig del av behandlingen är därför

Läs mer

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Mat ger oss liv men kan också ge men för livet En genomsnittssvensk förbrukar 650 kg

Läs mer

Förebyggande av hjärt-kärlsjukdom till följd av åderförkalkning

Förebyggande av hjärt-kärlsjukdom till följd av åderförkalkning Förebyggande av hjärt-kärlsjukdom till följd av åderförkalkning (ateroskleros) Sammanfattning Vid åderförkalkning ateroskleros blir blodkärlen stelare och trängre, blodet får svårare att passera. Ateroskleros

Läs mer

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck Den dolda folksjukdomen Har du högt blodtryck? Den frågan kan långt ifrån alla besvara. Högt blodtryck, hypertoni, är något av en dold folksjukdom trots

Läs mer

Högt blodtryck. Ordination motion. Vägen till bättre hälsa

Högt blodtryck. Ordination motion. Vägen till bättre hälsa Högt blodtryck Ordination motion Vägen till bättre hälsa Till dig som har högt blodtryck Högt blodtryck är i dag den största riskfaktorn för sjukdomar i hjärta och blodkärl, till exempel stroke och hjärtinfarkt.

Läs mer

Diabetesutbildning del 2 Maten

Diabetesutbildning del 2 Maten Diabetesutbildning del 2 Maten Måste man följa en diet? Fettbalanserad, fiberrik mat till alla ett enhetligt matbudskap till den som: är frisk har diabetes har höga blodfetter har högt blodtryck är överviktig

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Fett fett. bränner. men välj rätt

Fett fett. bränner. men välj rätt Rätt sorts fett kan bidra till att hålla dig slank och ge en snygg och proportionerlig kropp! Fettet ger nämligen bränsle åt musklerna och hjälper till med förbränning. Men experterna råder oss att äta

Läs mer

Högt blodtryck Hypertoni

Högt blodtryck Hypertoni Högt blodtryck Hypertoni För högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om det inte behandlas. Har du högt blodtryck ökar risken för följdsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt,

Läs mer

få kontroll över din diabetes

få kontroll över din diabetes VAR aktiv goda råd om hur du kan få kontroll över din diabetes RESAN MOT KONTROLL Diabetes-utbildning Mina värden Datum / / / / / / / / / / / / HbA1c LDL-kolesterol (mmol/l) Blodtryck (mmhg) Vikt Midjemått

Läs mer

Fakta om blodsocker. Långtidssocker HbA1c

Fakta om blodsocker. Långtidssocker HbA1c Fakta om blodsocker Långtidssocker HbA1c Risken för komplikationer ökar starkt om blodsockret ligger för högt under en längre tid. Det viktigaste måttet på detta är HbA1c ett prov som visar hur blodsockret

Läs mer

VILL DU. Svart eller vitt? Lägg till något bra! Humör MAT. Helhet. Vi blir vad vi äter! Energi i balans

VILL DU. Svart eller vitt? Lägg till något bra! Humör MAT. Helhet. Vi blir vad vi äter! Energi i balans VILL DU ORKA MER BLI SNABBARE FÖREBYGGA SKADOR VARA SMART HELA MATCHEN Bra mat för pigg kropp stark hjärna hållbar hälsa?! Helhet Vikt Ork Attityd Kajsa Asp Jonson författare dietist och journalist Svart

Läs mer

Hälsa. Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa

Hälsa. Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa Hälsa Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa Vad kan man själv påverka? 1. Kost. 2. Fysisk aktivitet. 3. Vikt. 4. Rökning. 5. Alkohol. 6. Social aktivering. På sidan 3-4 finns ett test där

Läs mer

HÄLSA P Å SKOLAN HÄLSA PÅ SKOLAN

HÄLSA P Å SKOLAN HÄLSA PÅ SKOLAN Lågstadiet INLEDNING Materialet Hälsa på skolan är framtaget av Aktiv Skola och har som syfte att främja den goda hälsan. Men vad är hälsa? De flesta skulle nog säga att må bra och att vara frisk är att

Läs mer

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV Hej! Mat och fysisk aktivitet är båda viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv som senior! Med den här broschyren vill vi ge dig inspiration till att

Läs mer

Vad räknas till frukt och grönt?

Vad räknas till frukt och grönt? Ät hälsosamt! Norrbottens läns landsting 2013-10-15 Frukt & grönt Vad räknas till frukt och grönt? 1 Frukt & grönt Vilka näringsämnen finns i frukt och grönt? Vitaminer Mineralämnen Kolhydrater Protein

Läs mer

Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31

Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31 Min Hälsorapport Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31 Grupp: Kroppsfett Andel kroppsfett: 19,8 % Din kroppsfettprocent är 19,8 % och faller inom intervallet Acceptabelt. En hälsosam nivå för en 39-årig

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

Bra mat för hälsa på lång sikt- Vilka evidensbaserade råd kan vi ge?

Bra mat för hälsa på lång sikt- Vilka evidensbaserade råd kan vi ge? Bra mat för hälsa på lång sikt- Vilka evidensbaserade råd kan vi ge? Karin Kauppi dietist/verksamhetsutvecklare Hälsofrämjande sjukvård Akademiska sjukhuset Levnadsvanedagen 6 maj 2015 Det går att förebygga

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Behandling med blodfettsänkande läkemedel för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Behandling med blodfettsänkande läkemedel för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar Behandling med blodfettsänkande läkemedel för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar Sammanfattning Förhöjda blodfetter (hyperlipidemi) ökar risken för att drabbas av hjärtkärlsjukdomar. Riskökningen är tydligast

Läs mer

Kost vid diabetes. Hanna Andersson Leg dietist Akademiska sjukhuset

Kost vid diabetes. Hanna Andersson Leg dietist Akademiska sjukhuset Kost vid diabetes Hanna Andersson Leg dietist Akademiska sjukhuset Mat vid diabetes Vägledningen Kost vid diabetes en vägledning till hälso- och sjukvården 2011. Innebär en komplettering av Nationella

Läs mer

Den personliga diabetesboken

Den personliga diabetesboken Den personliga diabetesboken Ta alltid med dig din diabetesbok när du ska träffa någon inom sjukvården. Min personliga diabetesbok Namn Personnummer Min diabetesläkare Min diabetessköterska Telefonnummer

Läs mer

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay PATIENTINFORMATION Till dig som får behandling med Glucobay Innehållsförteckning Vad är diabetes 3 Vad är insulin 3 Varför får man diabetes 3 Vad är kolhydrater 4 Hur tas kolhydraterna upp i tarmen 6 Hur

Läs mer

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Ansvarsområden för att utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare Faktorer som du kan påverka: Träning Kost Sömn Vila Skola Faktorer som du inte kan påverka: Väder Planer

Läs mer

Diabetes Hur kan vi förebygga typ 2 diabetes?

Diabetes Hur kan vi förebygga typ 2 diabetes? Diabetes Hur kan vi förebygga typ 2 diabetes? Föreläsning vid öppet hus på KI den 30 augusti 2014 Kerstin Brismar Professor, överläkare Karolinska Universitetssjukhuset-Sophiahemmet Inst för Medicin och

Läs mer

HJÄRTGUIDEN. En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART.

HJÄRTGUIDEN. En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART. HJÄRTGUIDEN En broschyr för dig som behandlats för förträngningar i hjärtats blodkärl. Från Riksförbundet HjärtLung och SWEDEHEART. Välkommen till Hjärtguiden Hjärtguiden vänder sig till dig som behandlats

Läs mer

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv?

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Viktiga faktorer för att du ska må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Ingen behöver svälta i Sverige Undernäring = Felnäring = För lite mat Felaktigt sammansatt Antalet

Läs mer

Metabola Syndromet. Bukfetma, dyslipidemi (ogynnsamt blodfettsmönster), hyperglykemi (högt blodsocker) och förhöjt blodtryck.

Metabola Syndromet. Bukfetma, dyslipidemi (ogynnsamt blodfettsmönster), hyperglykemi (högt blodsocker) och förhöjt blodtryck. Metabola Syndromet Bukfetma, dyslipidemi (ogynnsamt blodfettsmönster), hyperglykemi (högt blodsocker) och förhöjt blodtryck. Definition av MetS 3 av 5. 1. Midjemått (beroende av etnicitet) >90cm för män

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer

Dina levnadsvanor din hälsa

Dina levnadsvanor din hälsa Dina levnadsvanor din hälsa Må bättre i vardagen Prata levnadsvanor med din vårdgivare Fysisk aktivitet, matvanor, rökning/snusning och alkoholvanor. Vi har verktygen - du gör jobbet. Vi coachar dig mot

Läs mer

KOLESTEROL OCH BLODSOCKER

KOLESTEROL OCH BLODSOCKER NATURLIG SÄNKNING AV KOLESTEROL OCH BLODSOCKER ETT FAKTAMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN TRIMB Inledning Hjärt- och kärlsjukdom är ett samlingsbegrepp för sjukdomar där hjärtat eller blodkärlen inte fungerar som

Läs mer

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION ANSVARSOMRÅDEN FÖR ATT UTVECKLAS OCH BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE Faktorer som du kan påverka -Träning -Kost -Sömn -Vila - Skola Faktorer som du inte kan påverka

Läs mer

Anatomi, hälsa och livsstil

Anatomi, hälsa och livsstil Anatomi, hälsa och livsstil Allmänt om hälsa För att må psykiskt, fysiskt, socialt och existentiellt bra behöver man tillgodogöra sig flera delar i sitt liv. Man är själv ansvarig för att leva upp till

Läs mer

BRÖSTCANCER KAN FÖRHINDRAS

BRÖSTCANCER KAN FÖRHINDRAS BRÖSTCANCER KAN FÖRHINDRAS Det centrala målet för Rosa Bandet-insamlingen är att allt flera bröstcancerfall kan förhindras eller behandlas och att varje person får det stöd hon behöver i olika skeden av

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Tio steg till goda matvanor

Tio steg till goda matvanor Tio steg till goda matvanor Intresset för mat och hälsa har aldrig varit större. Samtidigt har trenderna och myterna om mat i massmedia aldrig varit fler. I den här broschyren ges du goda råd om bra matvanor

Läs mer

Användarmanual Blodtrycksmätare

Användarmanual Blodtrycksmätare Användarmanual Blodtrycksmätare Tack för att du köpt din blodtrycksmätare hos oss Kära kund Ca. 1 miljon har för högt blodtryck har det någon betydelse? Ca. 50% av befolkningen känner inte till sin blodtrycksnivå

Läs mer

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule)

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule) Instuderingsfrågor inför provet åk 8 ht -16 Kost och hälsa S 15-20 1. Vad behöver din kropp energi till? För att alla funktioner i kroppen ska fungera, t ex andas, hjärtslag, tänka, hormonproduktion, matspjälkning,

Läs mer

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag.

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag. Mat är inte bara energi, mat bidrar också till ökat immunförsvar och gör att vi kan återhämta oss bättre och läka. Maten är vår bästa medicin tillsammans med fysisk aktivitet. Det är ett återkommande problem

Läs mer

Stark efter stroke www.fysioterapeuterna.se/levnadsvanor Januari 2017 Fysioterapeuterna Grafisk form: Rickard Örtegren Materialet är finansierat med statsbidrag från Socialstyrelsen. Visste du att... stroke

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck (hypertoni) är något av en folksjukdom. Man räknar med att ungefär

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Kost vid diabetes. Nina Olofsson Leg dietist Akademiska sjukhuset

Kost vid diabetes. Nina Olofsson Leg dietist Akademiska sjukhuset Kost vid diabetes Nina Olofsson Leg dietist Akademiska sjukhuset Mat vid diabetes Vägledningen Kost vid diabetes en vägledning till hälso- och sjukvården 2011. Innebär en komplettering av Nationella riktlinjer

Läs mer

Vad och vad ska man inte äta? Makronäringsämnen: Protein, Kolhydrater och Fett. Mikronäringsämnen: Vitaminer och Mineraler Vatten och Fibrer

Vad och vad ska man inte äta? Makronäringsämnen: Protein, Kolhydrater och Fett. Mikronäringsämnen: Vitaminer och Mineraler Vatten och Fibrer Jimmy Pettersson Vad och vad ska man inte äta? Makronäringsämnen: Protein, Kolhydrater och Fett. Mikronäringsämnen: Vitaminer och Mineraler Vatten och Fibrer Viktkorrigerings problem Idrottare och Nutritions

Läs mer

Företagets hälsorapport Exempel År 2019

Företagets hälsorapport Exempel År 2019 Företagets hälsorapport Exempel År 2019 Global Hospital GH AB Växel: +46 21-44 00 800 Kopparbergsvägen 14, 722 13 Västerås, Sweden http://www.globalhospital.se info@globalhospital.se Översikt över företagets

Läs mer

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer Dietist sedan 2006 Driver Dietistkonsult Norr sedan 2008 2 bloggar http://blogg.halsa2020.se/dietistbloggen/ www.dietistkonsult.nu Föreläsningar, kostrådgivning

Läs mer

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning:

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning: 2014-06-16 Sabina Bäck 1 Näringslära = den totala processen av intag, matsmältning, upptag, ämnesomsättning av maten samt det påföljande upptaget av näringsämnena i vävnaden. Näringsämnen delas in i: Makronäringsämnen

Läs mer

Dina levnadsvanor. Du kan göra mycket för att påverka din hälsa

Dina levnadsvanor. Du kan göra mycket för att påverka din hälsa Dina levnadsvanor Du kan göra mycket för att påverka din hälsa Hur du mår och hur du upplever din hälsa påverkas av många faktorer. Framför allt är dina levnadsvanor viktiga bland annat mat, fysisk aktivitet,

Läs mer

Varför ska jag träna som senior

Varför ska jag träna som senior Varför ska jag träna som senior Men vad är det egentligen som händer med kroppen när vi blir äldre? Hjärtat, cirkulation och andning Slagvolymen sjunker Vilopulsen stiger Den maximala hjärtfrekvensen sjunker,

Läs mer

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Vill du veta mer o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som

Läs mer

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr Leg dietist Evelina Dahl Dietistkonsult Norr Medellivslängden i Sverige har ökat med cirka 25 år de senaste 100 åren Andelen äldre är högre + bättre hälsa Unga 18-30 år äter betydligt sämre än äldre mindre

Läs mer

WHO = World Health Organization

WHO = World Health Organization Mat och hälsa åk 8 WHO = World Health Organization Enligt WHO innebär hälsa att ha det bra både fysiskt, psykiskt och socialt. Dåliga matvanor och mycket stillasittande bidrar till att vi blir sjuka på

Läs mer

Visceralt fett - det onda fettet

Visceralt fett - det onda fettet Nu är det jul. Igen. Så var det jul igen då. Så mycket har hänt sedan förra julen men ändå känns det som det var alldeles nyss. Lite konstigt känns det också när julen blir så kort men vi hoppas att du

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:52 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:46 av Margot Hedlin och Cecilia Carpelan (fp) om screening av personer som har genetiska anlag för diabetes Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Viktigt med Vikten i Värmdö

Viktigt med Vikten i Värmdö Viktigt med Vikten i Värmdö Sammanfattning Övervikt/fetma är ett ökande folkhälsoproblem. Fetma har kommit att bli en folksjukdom. Övervikt och fetma i unga år ökar risken för fetma som vuxen. Fetma är

Läs mer

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Balans Mat Rörelse Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Det är bara du själv som kan göra förändringar i ditt liv. Förändringar

Läs mer

Prislista hälsoundersökningar 2017

Prislista hälsoundersökningar 2017 Prislista hälsoundersökningar 2017 Hälsochecken Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept Fysisk aktivitet på recept - en aktiv väg till bättre hälsa Den bästa aktiviteten är den som blir av - Undvik långvarigt stillasittande (över två timmar i sträck). - Motionera så du blir varm och andfådd

Läs mer

PRISLISTA Sköterskebaserad hälsoundersökning Stora Lab

PRISLISTA Sköterskebaserad hälsoundersökning Stora Lab PRISLISTA 2019 Sköterskebaserad hälsoundersökning Stora Lab Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls STORA ANALYSPAKETET- Var god se nästa sida, 24 analyser, samma omfattande provtagningspaket

Läs mer

Testa dina vanor Hälsotest

Testa dina vanor Hälsotest Testa dina vanor Hälsotest Sömn Testa dina vanor - Hälsotest - Sömn Det här formuläret är ett test för sömnvanor. Finns det utrymme till förbättring eller är vanan tillräckligt hälsosam? I testet ges även

Läs mer

Kapitel 4 Blodtryck Sida 1 av 7. Kapitel 4. Blodtryck. Copyright 2016: HPI Health Profile Institute AB

Kapitel 4 Blodtryck Sida 1 av 7. Kapitel 4. Blodtryck. Copyright 2016: HPI Health Profile Institute AB Kapitel 4 Blodtryck Sida 1 av 7 Kapitel 4 Blodtryck Kapitel 4 Blodtryck Sida 2 av 7 Blodtryck Högt okontrollerat blodtryck ökar risken för diabetes, åderförfettning, stroke, hjärtinfarkt, hjärtförstoring,

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

Hälsan betyder allt! Trevlig läsning!

Hälsan betyder allt! Trevlig läsning! Bra att veta om 1 Hälsan betyder allt! Hälsan är en förutsättning för att vi ska kunna leva ett gott liv, det vet vi alla innerst inne. Men trots den vetskapen kan det ändå vara svårt att göra de där kloka

Läs mer

Mat och cancer. Anette Svensson, leg. dietist. Örnsköldsviks sjukhus

Mat och cancer. Anette Svensson, leg. dietist. Örnsköldsviks sjukhus Mat och cancer Anette Svensson, leg. dietist Örnsköldsviks sjukhus Vad ska man tro på? Socker? Light? Fett? LCHF? Antioxidanter? Aspartam? Miljögifter Dioxin? PCB? Akrylamid? Dålig matlust eller viktnedgång

Läs mer

Dialysen/ Njurpolikliniken /

Dialysen/ Njurpolikliniken / PRE-DIALYS När njurarnas funktion är nedsatt. Njurarna är bönformade organ som finns på båda sidorna om Din ryggrad ungefär mitt på ryggen. Njurarna fungerar som filter, genom vilka blodet strömmar 24

Läs mer

Vegetarisk- och vegankost för idrottare

Vegetarisk- och vegankost för idrottare Protein är viktigt för kroppens förmåga att bl a kunna bygga muskler, därför bör idrottande vegetarianer och veganer tänka lite extra på sitt proteinintag. Kommer man däremot upp i en proteinmängd på runt

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept Fysisk aktivitet på recept - en aktiv väg till bättre hälsa Hälsan ligger i dina händer och sitter i dina fötter. Det är inte alltid som läkemedel, som man skulle kunna tro, är den bästa medicinen för

Läs mer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD BÖR DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING Det här materialet har kommit till efter diskussioner i styrelsen om barns behov av

Läs mer

Liv&Lust Hälsoplan. Liv&Lust Hälsoplan är ett strategiskt program som utvecklar hälsan i företaget. Och som samtidigt gör det roligare att arbeta.

Liv&Lust Hälsoplan. Liv&Lust Hälsoplan är ett strategiskt program som utvecklar hälsan i företaget. Och som samtidigt gör det roligare att arbeta. Liv&Lust Hälsoplan Liv&Lust Hälsoplan är ett strategiskt program som utvecklar hälsan i företaget. Och som samtidigt gör det roligare att arbeta. sidan ett j Liv&Lust Hälsoplan är ett alternativ till de

Läs mer

Riktlinjer för behandling av kronisk njursvikt

Riktlinjer för behandling av kronisk njursvikt Riktlinjer för behandling av kronisk njursvikt Mål: Alla personer med kronisk njursvikt skall få en behandling av så god kvalitet att behovet av dialys eller transplantation fördröjs eller förhindras.

Läs mer

tumregler för ett längre liv Vetenskapligt baserade råd för din hälsa

tumregler för ett längre liv Vetenskapligt baserade råd för din hälsa 5 tumregler för ett längre liv Vetenskapligt baserade råd för din hälsa 1. Använd sunt förnuft Få saker är så genuint farliga som att röka. I år dör över 12000 människor i Sverige på grund av det. Det

Läs mer

Livsmedelsverket stödjer vården i samtalet om bra matvanor.

Livsmedelsverket stödjer vården i samtalet om bra matvanor. Implementering av Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder- Livsmedelsverket stödjer vården i samtalet om bra matvanor. Anette Jansson Anette.jansson@slv.se Sätta Livsmedelsverket på kartan

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

Hälsa VAD ÄR DET? Tema Hälsa 25 och 26 maj 2013 EVA FLYGARE WALLÉN

Hälsa VAD ÄR DET? Tema Hälsa 25 och 26 maj 2013 EVA FLYGARE WALLÉN Hälsa VAD ÄR DET? Att hälsa Att ha en god hälsa Att vara frisk Att sova bra Att trivas med livet Att ha ett arbete Att ha tillräckligt med pengar Att ha vänner Att ha en bästa vän Att känna sig behövd

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

NIVÅ 1 HÖFTLYFT. Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader.

NIVÅ 1 HÖFTLYFT. Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader. NIVÅ 1 NIVÅ 1 HÖFTLYFT Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader. Utgångsposition: Ligg på rygg med fötterna på en bänk eller stol. Pressa

Läs mer

Blodkärlsundersökning Arteriografi

Blodkärlsundersökning Arteriografi Blodkärlsundersökning Arteriografi Patientinformation Undersökningen visar förekomst och grad av åderförkalkning (atheroskleros och annan artärstelhet) i just Dina blodkärl. Atheroskleros anses orsaka

Läs mer

Lättare. för ditt. hjärta

Lättare. för ditt. hjärta Lättare för ditt hjärta Det lönar sig att aktivt sänka kolesterolvärdet Sex av tio finska vuxna har förhöjda kolesterolvärden 1. När blodet innehåller för mycket kolesterol, börjar det samlas i kärlväggarna

Läs mer

Prestationstriangeln

Prestationstriangeln Prestationstriangeln TRÄNA VILA Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador -Näringsbrist - Överträning ÄTA Energibalans UTTAG INTAG Ät regelbundet och fyll alltid

Läs mer

Mina sidor. Typ 2-diabetes

Mina sidor. Typ 2-diabetes Mina sidor Typ 2-diabetes 2 Mina sidor Mina sidor På dessa sidor hittar du material som ger stöd när du planerar aktiviteter och matvanor. Här finns kalender för fysisk aktivitet, en matdagbok och en tabell

Läs mer