Utveckling av specialskolans verksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utveckling av specialskolans verksamhet"

Transkript

1 Redovisning ALL 2013/781 Utveckling av specialskolans verksamhet 1. Inledning I regleringsbrevet för specialpedagogiska skolmyndigheten anges under punkt 3, Nytt uppdrag, följande: Myndigheten ska, utifrån en prognos av elevutvecklingen i specialskolan, redovisa eventuella förslag till förändringar i specialskolans verksamhet som myndigheten bedömer som nödvändiga för att upprätthålla och eventuellt förbättra kvaliteten i utbildningen. Uppdraget ska redovisas senast den 1 juli För att kunna bedöma elevutvecklingen i specialskolan är det viktigt att titta på frågeställningen ur ett större perspektiv än bara de elever som idag är inskrivna vid specialskolorna. Utgångspunkten i vårt arbete är därför att definiera elevgruppen och elevgruppens behov oavsett vilken skolform de går i. Idag finns ingen nationell statistik för specialskolans målgrupper. Det saknas offentlig statistik för elever med funktionsnedsättning kopplat till skolsituation. Sådan statistik skulle kunna utgöra underlag för bedömningar av utvecklingen i skolan, analyser och jämförelser men den statistiken är idag inte möjlig att ta fram. Vi bygger därför våra uppgifter på SCB:s befolkningsstatistik, Hörselskadades riksförbunds (HRF) årsrapport 2007 och eget framtaget material via underlag från genomfört samarbete mellan Specialpedagogiska skolmyndigheten och landstingen i myndighetens östra och södra region. Siffrorna som redovisas gäller elever från 6 17 år, det vill säga de barn som förväntas finnas i förskoleklass och till årskurs 10, eftersom Specialskolan har en 10- årig skolplikt. 2. Specialskolans målgrupper I skollagen definieras målgruppen enligt nedan: Barn som på grund av sin funktionsnedsättning eller andra särskilda skäl inte kan gå i grundskolan eller grundsärskolan ska tas emot i specialskolan om de 1. är dövblinda eller annars är synskadade och har ytterligare funktionsnedsättning 2. i annat fall än som avses i 1. Är döva eller hörselskadade, eller 3. har en grav språkstörning 1 (13)

2 För prognostisering av elevgruppen i den regionala specialskolan har vi i detta arbete använt en mer specifik definition för beskrivning av målgruppen: elever som har en konstaterad hörselnedsättning som fått hörapparat, cochlea implantat (CI) och som är beroende, eller har behov, av svenskt teckenspråk. Denna mer specificerade definition anser vi i det här sammanhanget ger en tydligare bild av vilka elever som är de regionala specialskolornas målgrupp. Definitionen beskriver också den grupp där tidig och kontinuerlig språkutveckling är särskilt viktig för att eleverna ska ha möjlighet att nå goda skolresultat och positiv personlig utveckling. 3. Elevutvecklingen för specialskolans målgrupper 3.1 Elevutvecklingen för elever som är döva eller har en hörselnedsättning Elever som är döva eller har en hörselnedsättning kan genomföra sin utbildning i någon av de sex statliga specialskolorna, i särskild anpassade grupper i kommunala eller fristående skolor (så kallade hörselklasser) eller i kommunala eller fristående skolor. Utbildningen på specialskolan bedrivs på 5 skolor i landet med ett regionalt upptagningsområde. Det finns också en specialskola, Åsbackaskolan, för elever som är döva eller har en hörselnedsättning i kombination med en utvecklingsstörning med ett nationellt upptagningsområde. Ca elever från förskoleklass till årskurs 9-10 (specialskolan) bedömer vi sammanlagt kan anses tillhöra motsvarande elevgrupp som idag går i regionskolorna eller Åsbackaskolan. Dessa elever har behov av en strategiskt utformad lärmiljö utifrån sin funktionsnedsättning. Av dessa går idag drygt 400 elever i specialskolan och resterande ca elever i kommunala eller fristående skolor. Lärmiljön är mer eller mindre utformad efter elevernas behov i de kommunala eller fristående skolorna. Vilket stöd de faktiskt har är svårt att bedöma. Skolinspektionens rapport Skolsituationen för elever med funktionsnedsättning i grundskolan 2009:6 (Dnr: 2008:431) kan ge viss vägledning och indikerar att stora behov finns som inte möts på ett tillfredsställande sätt. Rapporter framtagna inom ramen för SPSM:s samarbete med landstingen visar att inom en 10-årsperiod kommer antalet utbildade hörselpedagoger kraftigt minska i Södra regionen på grund av pensionsavgångar. I Östra regionen visar motsvarande underlag att det kommunala hörselpedagogiska stödet har minskat med 56 % inom 4 år i Stockholms län. Exempelvis har endast 7 av 26 kommuner hörselpedagogiskt stöd med ett övergripande uppdrag. 2 (13)

3 3.2. Elevutvecklingen för elever som har grav språkstörning Elever med grav språkstörning genomför sin utbildning i kommunala eller fristående skolor, i särskild anpassade kommunala eller fristående skolor (språkklasser eller språkspår ) eller vid den statliga specialskolan Hällsboskolan. Ca 1 % av en årskull kan ha en språkstörning som påverkar möjligheterna att på lika villkor delta i vanlig undervisning. Det betyder att det kan vara så många som elever i grundskola eller grundsärskola som har behov av olika strategiskt utformade lärmiljöer. Hällsboskolan har efter återetableringen 2008 haft en snabb utveckling av elevantalet till idag drygt 60 och med ytterligare en tydlig ökning av ansökningar inför hösten Ett viktigt utvecklingsarbete gällande denna förhållandevis stora elevgrupp är att beskriva och tydliggöra vilka elever som utifrån gällande regelverk bör erbjudas den utbildningsmiljö som specialskolan erhåller. Eventuellt bör även regelverket ses över som en konsekvens av ett sådant arbete. 3.3 Elevutvecklingen för elever med tidigare inträffad/medfödd dövblindhet Elever med tidigare inträffad/medfödd dövblindhet genomför sin utbildning vid den statliga specialskolan Åsbackaskolan eller i särskilt anpassade kommunala eller fristående skolor. Enligt tidigare utredningar uppskattas antal barn som föds med dövblindhet i Sverige till mellan 4 7 barn/år. De barn och ungdomar som ingår i gruppen medfödd dövblindhet har en kombination av syn- och hörselskada som inträffat i förspråklig ålder och som hindrar eller försvårar en auditivt eller visuellt baserad språkutveckling. 3.4 Elevutveckling för elever med en synnedsättning i kombination med ytterligare funktionsnedsättning Elever med grav synnedsättning i kombination med ytterligare funktionsnedsättning genomför sin utbildning i kommunala eller fristående skolor med mer eller mindre anpassning eller vid den statliga specialskolan Ekeskolan. De ytterligare funktionsnedsättningar det kan handla om är utvecklingsstörning, rörelsehinder, tumörsjukdomar samt olika syndrom. Sammantaget beräknas ca elever i åldersgruppen 0-21 år ha någon form av synskada. Av dessa elever har enligt tidigare befintliga kartläggningar ca 60 % ytterligare någon funktionsnedsättning. Elever med synskada får i huvudsak sin undervisning i hemkommunens skola. 3 (13)

4 För en mindre del av gruppen är kombinationen av funktionsnedsättningarna av sådan art att det finns behov av stöd från Resurscenter syn och/eller att skolgång på Ekeskolan kan vara aktuell. Ekeskolan tar även emot elever med förlängd skolgång i åldersgruppen 7-21 år. Elevutvecklingen är historiskt sett relativt konstant. Ekeskolan beräknas ha ca elever inskrivna elever under de närmast kommande åren. 4. Elevutvecklingen och faktorer som påverkar Det saknas adekvat officiell statistik när det gäller barn, unga och vuxna med funktionsdesättning i skolan. Detta har SPSM tillsammans med Skolverket och Skolinspektionen uppmärksammat i den rapport som lämnades till regeringen avseende uppföljningen av regeringens strategi för genomförandet av funktionshinderpolitiken (Skolverket dnr :215, mars 2013). Detta innebär att vi får göra bedömningar och prognoser utifrån andra underlag för att få en approximativ uppfattning om kommande elevrörelser. SCB utarbetar regelbundet prognos om befolkningsutvecklingen på kort och lång sikt. Deras prognoser ligger till grund för den prognos om elever i grundskolan som vi använder som referens i följande diagram. I diagrammet ser man elevnedgången inom specialskolan, relaterad till utvecklingen för elevunderlaget i grundskolan. På ett så litet antal elever (ca 500) ger en liten förändring stort utslag. Elevminskningen har främst skett på regionala specialskolor för döva och hörselskadade elever. Minskningen bedömer vi vara relaterad till framförallt den tekniska utvecklingen, politiska beslut, samt höjning av kommunala avgifter. Den största elevökning har skett vid återetablering av Hällsboskolan för elever med tal- och språkstörning. 4 (13)

5 SPSM:s prognos består av elever som vi vet kommer att ansöka om plats, däremot beräknar vi inte för elever som kan tillkomma och vid tidpunkten för prognosen inte är kända. Det har hittills alltid historiskt sett tillkommit sådana elever. Det kan då handla om elever som t.ex. kommer från annat land med varken talspråk, teckenspråk eller tidigare skolgång och elever från kommunala eller fristående skolor, där skolan enligt föräldrarnas uppfattning inte kunnat erbjuda eleven en tillräckligt strategiskt utformad lärmiljö. Det är svårt att med större säkerhet förutse elevutvecklingen i specialskolan. Till en del följer utvecklingen befolkningsutvecklingen och till en del är det andra faktorer som styr. Sådana faktorer kan vara medicinska eller tekniska, exempelvis utveckling av CI. Det kan också handla om kunskap och förståelse hos föräldrar, skolhuvudmän eller landsting om funktionsnedsättningens påverkan på behov av utveckling och lärande. Andra faktorer kan vara det stöd och den organisation som fristående och kommunala skolhuvudmannen kan erbjuda samt utvecklingen av kvaliteten i specialskolan Adekvat information För att ge föräldrar och elever möjlighet att överväga olika skolalternativ är det av betydelse att SPSM genomför informationssatsningar i olika sammanhang. Information får en positiv effekt på möjligheterna för föräldrar och elever att kunna göra medvetna och underbyggda skolval, och ger fler elever möjlighet att känna till, och om så önskas, ta del av specialskolans erbjudande. Det är viktigt att säkerställa föräldrars möjlighet att få sådan information att de blir så trygga som möjligt i sitt skolval Specialskolornas kvalitet Givetvis är det av största betydelse att specialskolan har och utvecklar en god kvalitet i sin egen verksamhet för att kunna vara en intressant skolvalsmöjlighet för föräldrar och barn. Nedan redovisar vi kortfattat det utvecklingsarbete som kontinuerligt pågår vid myndighetens skolor Tillgänglighet till strategiskt utformade lärmiljöer Det unika med specialskolorna är den kommunikativa miljön. En miljö som ger förutsättningar för eleven att utvecklas språkligt och kunskapsmässigt och därmed få möjlighet till delaktighet och utveckling på sina villkor. Specialskolan erbjuder en kommunikativ miljö som är tvåspråkig, svenska och svenskt teckenspråk samt kommunikation med punktskrift, taktilt teckenspråk och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Specialskolorna vänder sig till elevgrupper som utan svenskt teckenspråk och kommunikativt stöd inte skulle haft samma förutsättningar att nå de övergripande kunskapsmålen i skolan. 5 (13)

6 Utmärkande för specialskolorna är strategiskt utformade lärmiljöer för den specifika elevgruppen med: en personal som har spetskompetens i specialpedagogik, funktionsnedsättning och kommunikation en elevhälsa som har fördjupad kompetens om funktionsnedsättning en unik erfarenhet av att arbeta med elever med funktionsnedsättning en hög medvetenhet om pedagogiska såväl som kommunikativa konsekvenser för elever med vissa funktionsnedsättningar en organisation för att erbjuda en lärmiljö där både talspråk, teckenspråk och syntolkning fungerar en språkinlärning både på talspråk och på svenskt teckenspråk för att utveckla barnens/elevernas möjligheter att kunna kommunicera i olika miljöer en fysisk miljö, utformad utifrån Arbetsmiljöverkets rekommendationer, Boverkets byggregler och kunskap om miljöanpassning för en optimal auditiv- och visuell miljö. (Myndigheten har tagit fram indikatorer för tillgänglighet för att säkerställa att specialskolorna är tillgängliga utifrån fysiska, pedagogiska och sociala aspekter. I detta arbete kan specialskolorna vara förebilder och tjäna som exempel för andra skolor) en god tillgång till enkel, användarvänlig och säker hör- och annan teknik ett långsiktigt arbete för att stärka elevens självbild och självförtroende unika möjligheter för elever att identifiera sig med kamrater och vuxna med funktionsnedsättning en etablerad samverkan med andra samverkansaktörer kring eleven, exempelvis habilitering, CI-team, hemkommun och intresseorganisationer ett elevboende med fokus på kvalitet och delaktighet Kvalitet i specialskolorna för ökad måluppfyllelse Specialskolorna arbetar med att kontinuerligt utveckla kvaliteten på utbildningen. Pågående generella åtgärder för att utveckla arbetet i skolorna är exempelvis framtagandet av ett gemensamt kvalitetsverktyg och en webbaserad lärplattform. Bland andra pågående kvalitetsarbeten kan här nämnas: Uppföljning för att följa elevers kunskapsutveckling Uppföljning av elevernas kunskapsutveckling sker halvårsvis på myndighetsnivå och på de enskilda skolorna. På skolorna kan så kallade mitterminskonferenser delvis utgå från att eleven själv beskriver vilka lärsituationer som fungerar bäst. Dessa blir utgångspunkt för att hitta framgångsfaktorer för elevens lärande. Dokumentation kring elever Myndighetsgemensamma processer för individuella utvecklingsplaner och åtgärdsprogram har implementerats. Processerna innehåller både checklistor och mallar för att säkerställa processens kvalitet. Kompetensutvecklingsinsatser har genomförts på skolorna vad gäller exempelvis formativa bedömningar. 6 (13)

7 Kompetensförsörjning Myndigheten har tagit fram en långsiktig kompetensförsörjningsplan för att kunna möta behörighetskrav på dubbel behörighet, lärarlegitimation och speciallärarexamen. Lärare som saknar speciallärarexamen får möjlighet att genomföra speciallärarprogrammet på halvfart inom ramen för den egna tjänsten. Samverkan med andra skolhuvudmän Flera specialskolor har påbörjat en fördjupad samverkan med annan skola/skolhuvudman som finns i nära anslutning till den regionala specialskolan. Det finns många fördelar med ett sådant samarbete för elever och personal. Exempel på sådana områden är kompetensutveckling för personal, ämnesutveckling, samordnade projekt för elever, samt fler möjligheter till sociala kontakter. Det ger också en ökad flexibilitet mellan anpassade, mindre grupper inom specialskolan och större undervisningssammanhang. Exempelvis kommer Kristinaskolan redan till hösten 2013 dela lokaler med en fristående skola, i Lund planerar Östervångsskolan samlokalisering och samarbete med en kommunal skola. Undervisning enligt grundsärskolans kursplan SPSM föreslår i Årsredovisning 2012 att regeringen ser över skollagen och inför ändringar för att förbättra rättssäkerheten och måluppfyllelsen för denna målgrupp. Vi anser att vi med dessa pågående insatser erbjuder elever en flexibel skolgång utifrån elevens behov och detta är faktorer som vägts in vid bedömningen av specialskolans framtida utveckling (prognos förslag i diagrammet ovan). 5. Utveckling av specialskolans verksamhet För de elever som väljer att genomföra sin utbildning i kommunala och fristående skolor kan lärmiljön vara mer eller mindre utformad för att möta deras behov. Exempelvis kan det vara svårt för den obligatoriska skolan att erbjuda svenskt teckenspråk för de elever som behöver det utifrån behov av kommunikation och lärande. En framtida förändring av specialskolans verksamhetområden kan under vissa förutsättningar komma dessa elever tillgodo. Redan idag erbjuds deltidsutbildning på vissa skolor för elever som är döva eller har en hörselnedsättning, samt teckenspråksutbildning för syskon och barn till döva eller hörselskadade föräldrar. 7 (13)

8 SPSM skulle inom ramen för sitt samlade specialpedagogiska stöd kunna utveckla specialskolans verksamhet inom följande områden: Deltidsutbildning på samtliga specialskolor en flexibel skolgång Teckenspråkscenter med teckenspråksutbildning för föräldrar (TUFF) och svenskt teckenspråk för syskon, och barn till döva Nav för samverkan och samordning för frågor som rör döv-hörsel i alla regioner, i viss mån motsvarande den verksamhet som finns idag i östra och södra regionen 5.1 Deltidsutbildning i specialskolan en flexibel skolgång För att de elever som tillhör Specialskolans målgrupp och som väljer att gå i sin hemskola ska få en likvärdig utbildning ska SPSM kunna erbjuda en flexibel lösning där eleverna erbjuds ta del av specialskolans unika kommunikativa och språkliga miljö. Målet är att erbjuda eleverna individuella lösningar så att deras möjligheter att nå kunskapskraven ökar samtidigt som de får en chans till en ökad, självkänsla och möjlighet att identifiera sig med andra elever eller vuxna. Eleven kan få en större erfarenhet och kunskap om sina behov och samtidigt utveckla sitt språk genom att delta i specialskolan med dess strategiskt utformade lärmiljö, pedagogik och de skolkamrater med motsvarande behov som man där kan möta. För att detta ska fungera krävs att båda skolformerna samverkar nära varandra; både elevens hemskola och specialskolan, så att det blir en sammanhållen skolgång för den enskilde eleven med fokus på kunskapsutveckling och stärkt identitet. De båda språken, talad svenska och svenskt teckenspråk kan båda komma att behövas för att elever som är döva eller hörselskadade ska ha optimala möjligheter till kontinuerlig utveckling. Eleven erbjuds att ta del av dessa båda språk genom att under delar av sin skolgång ta del av en tvåspråkig undervisning i en teckenspråkig miljö. Deltidsutbildningen skulle med fördel även också kunna kombineras med kontinuerlig distanstundervisning i teckenspråk för både elev och dennes lärare/arbetslag. 5.2 Teckenspråksutbildning; ett uppdrag för Specialskolan Teckenspråkutbildning för syskon och barn till döva och hörselskadade föräldrar, har funnits sedan 1989 och anordnas idag på de regionala specialskolorna. Teckenspråksutbildning för vissa föräldrar (TUFF) har funnits sedan Utbildningen riktas till föräldrar vars barn är beroende av teckenspråk för sin kommunikation. Denna utbildning anordnas idag av folkhögskolor med statsbidrag från SPSM. 8 (13)

9 Teckenspråksutbildningar bör enlig vår bedömning finnas i en teckenspråkig miljö eftersom språk övas även vid andra tidpunkter än lektioner. Inom TUFF finns anledningen att idag i viss mån ifrågasätta i vilken utsträckning utbildningsanordnarna erbjuder en teckenspråkig miljö. I flera fall genomförs utbildningen vid tidpunkter då merparten av övrig verksamhet vid den aktuella skolan har studieuppehåll. Avsaknaden av en teckenspråkig miljö är särskilt allvarlig mot bakgrund av att detta är ett krav på utbildningsanordnarna som finns angivet i förordningen som styr TUFF. Det finns anledningen att föreslå ett utvidgat uppdrag till specialskolorna att även anordna teckenspråksutbildning för föräldrar (TUFF). Specialskolorna kan, till skillnad mot vissa av de mindre TUFF-anordnarna, erbjuda en teckenspråkig miljö. En lösning där specialskolorna får ett uppdrag att anordna föräldrautbildning vid sidan om andra TUFF-anordnare skulle öka mångfalden av utbildningsalternativ. Samordning av teckenspråk för föräldrar, syskon och barn till döva skulle underlätta upprätthållande av kompetens, information och materialutveckling, samt ge goda förutsättningar för framtida möjligheter att även vidga utbildningar i teckenspråk till att också omfatta målgruppen döva och hörselskadade elever som är beroende av eller i behov av teckenspråk men har sin dagliga hemvist i grundskolor. Detta eftersom vi uppfattar att det i många fall är svårt för hemskolan att erbjuda svenskt teckenspråk för de elever som så behöver för att ha en säker kommunikation för sitt lärande 5.3 Ett nav för ökad samordning och samverkan Det stöd som ges idag till döva och hörselskadade elever på kommunal nivå, av landstingen och av staten, upplevs inte av elever och föräldrar som samordnat och överblickbart. Vår bedömning är att för att åstadkomma ett mer sammanhållet samlat stöd till döva och hörselskadade elever så behövs en förstärkt, mer organiserad och strukturerad samordning och samverkan mellan kommunerna, landstingen och staten. Inom Specialpedagogiska skolmyndigheten tas idag olika initiativ till ökad samverkan mellan stat, landsting och kommun. Idag bedrivs samverkansorgan i östra och södra regionen. Initiativ till förstärkt samverkan med kommuner och landsting tas även i de andra regionerna, även om det ännu inte sker i motsvarande form och omfattning. För att få ett likvärdigt stöd över landet bör formerna för samordning och samverkan stärkas ytterligare. Vår bedömning är att det behövs en förstärkt organisation med en centerbildning där staten via SPSM tar ett avgörande ansvar. Ett sådant nav kan primärt fungera som stöd till föräldrar i deras val av utbildning för sina barn. En centerbildning skulle underlätta för mer flexibla skollösningar och underlätta för elever och föräldrar att få del av information om vilka olika skolformer det finns och de olika förutsättningarna i dessa. 9 (13)

10 I sådana centra skulle även riktad kompetensutveckling och det samlade teckenspråkserbjudandet kunna ingå. I denna centerbildning skulle myndighetens samlade specialpedagogiska stöd ingå, från såväl rådgivare som undervisande och övrig personal på specialskolan m.fl. Allt i syfte att ge ett adekvat stöd till skolhuvudmän, skolledare och lärare oavsett skolform. Stödet ska vidare utformas så att det bidrar till att elevens hela skolgång känns meningsfullt sammanhängande och ger ökad måluppfyllelse. SPSM bör vara huvudansvarig i en sådan organisation. Till att börja med skapas ett sådant nav för målgruppen döva och hörselskadade elever men kan senare även utvecklas för ytterligare målgrupper (jfr förslagen i SOU 2007:87 om inrättandet av regionala resurscenter.) 6. Regionskolornas knytning till ort i instruktionen Av myndighetens instruktion framgår följande Specialskolan ska ha skolenheter för elever från hela landet (riksskolor) och skolenheter med regionala upptagningsområden (regionskolor). 9 Riksskolor ska finnas för elever som 1. är dövblinda, 2. i annat fall än som avses i 1 är synskadade och har ytterligare funktionsnedsättning, 3. i annat fall än som avses i 1 är döva eller hörselskadade och som på grund av utvecklingsstörning inte kan få sin utbildning i en regionskola, och 4. har en grav språkstörning. 10 Regionskolorna är avsedda för döva eller hörselskadade elever som inte behöver utbildning med särskilda insatser vid riksskolorna. Regionskolor ska finnas i Örebro, Härnösands, Stockholms, Vänersborgs och Lunds kommuner. Myndigheten får meddela föreskrifter om regionskolornas upptagningsområden. 10 (13)

11 Vi föreslår vi följande förändringar i instruktionen 8-10: att ortsanknytningen i instruktionen tas bort för samtliga skolor, så att man på motsvarande sätt som vid riksskolorna ( 9) endast har beskrivningen av målgrupperna kvar i instruktionen. att beteckningarna riks- och regionala skolor tas bort. Skälen till dessa förslag är flera myndigheten bör ha möjlighet att organisera specialskolan dynamiskt och flexibelt och då utgör en anknytning till vissa orter en begränsande faktor. myndigheten ges bättre förutsättningar för ett utvecklat samarbete och samverkan mellan specialskolan och andra skolor förutsättningar ges för att vid behov utforma verksamhet med nationell eller regional upptagning möjligheter skapas att på ett flexibelt sätt kunna ta ställning till lämplig och effektiv lokalisering och eventuellt bildande av extern verksamhet kopplad till specialskolan. En ny skrivning i SPSM:s instruktion skulle då enligt vårt förslag kunna se ut som nedan: 8 Specialskolan ska ha skolenheter för elever från hela landet och skolenheter med regionala upptagningsområden. 9 Specialskolor skolor ska finnas för elever som 1. är dövblinda, 2. i annat fall än som avses i 1 är synskadade och har ytterligare funktionsnedsättning, 3. har en grav språkstörning. 10 Dessutom ska specialskolor finnas som är avsedda för elever som är hörselskadade eller döva. Myndigheten får meddela föreskrifter om upptagningsområden. I övrigt beslutar myndigheten om sin egen organisation. 11 (13)

12 7. Sammanfattande bedömning och förslag Att göra en samlad bedömning av elevutvecklingen för specialskolans målgrupper är som framgår av denna rapport inte helt oproblematiskt. Vi kan dock konstatera att vår beräkning av målgruppen elever som är döva eller har en hörselnedsättning och som har behov av strategiskt utformade lärmiljöer i skolan är drygt 200 i förskoleklass och ca i grundskolan och särskolan. Elever med grav språkstörning som har behov av särskild utformad miljö kan vara så många som elever. Elever med grav synnedsättning i kombination med ytterligare funktionsnedsättning och elever med dövblindhet är ett relativt litet antal. Hur många av ovanstående barns föräldrar som kommer att välja specialskolan blir ett resultat av målgruppens behov och ett antal faktorer som påverkar skolvalet. Därför är det viktigt att säkerställa vårdnadshavares möjlighet att få sådan information att de blir så trygga som möjligt i sitt ställningstagande. Den lärmiljö som finns i specialskolan är strategiskt utformad för att möta varje enskild elevs behov. Specialskolan är vidare den enda skolform som är en teckenspråkig miljö och ger undervisning på svenskt teckenspråk och har svenskt teckenspråk som ämne. Elever med funktionsnedsättning har rätt till att kunna ha möjlighet att välja flera alternativa skolformer som kan möta just deras behov. Specialpedagogiska skolmyndigheten är inne i en intensiv utvecklingsfas som både handlar om att fortsätta att utveckla kvaliteten i specialskolans undervisning men också att bredda utbudet till de elever som väljer att genomföra sin utbildning i kommunal eller fristående skola. Specialpedagogiska skolmyndigheten planerar bland annat för en utveckling av: deltidsutbildning i specialskolan teckenspråksutbildning till föräldrar samverkande nav med samverkan mellan stat, landsting och kommun. För att det pågående arbetet ska ha goda förutsättningar för att positivt påverka förändringar i specialskolans verksamhet och för att upprätthålla och utveckla kvaliteten i utbildningen föreslår SPSM i enlighet med ovanstående att regeringen överväger följande åtgärder: För elever i specialskolan som har undervisning enligt grundsärskolans kursplan. Regeringen bör se över skollagen och införa ändringar för att förbättra rättssäkerheten och måluppfyllelsen för denna målgrupp. En översyn av definitionen av målgruppen för specialskolan när det gäller elever med språkstörning. 12 (13)

13 Tydliggör ansvarsfördelning mm vid s.k. deltidsundervisning (i enlighet med förslag i delbetänkandet SOU 2011:30) Ge ett utvidgat uppdrag till SPSM avseende att även anordna teckenspråksutbildning för föräldrar (TUFF), kopplat till myndighetens skolor (nuvarande förordning tas bort och uppdraget skrivs in i myndighetens instruktion) Vidga utbildningar i teckenspråk till att också omfatta målgruppen döva och hörselskadade elever som är beroende av eller i behov av teckenspråk men har sin dagliga hemvist i grundskolor. Se över formerna för samordning och samverkan regionalt avseende målgruppen elever som är döva eller hörselskadade, i syfte att skapa en förstärkt organisation med en centerbildning där staten via SPSM tar ett avgörande ansvar. Instruktionen för SPSM ses över ( 8-10) i syfte -att ortsanknytningen i instruktionen tas bort för samtliga skolor, så att man på motsvarande sätt som vid riksskolorna ( 9) endast har beskrivningen av målgrupperna kvar i instruktionen. -att ta bort beteckningarna riks- och regionala skolor. Föredragande i denna fråga har varit samtliga avdelningschefer med skolansvar. Specialpedagogiska skolmyndigheten Greger Bååth Generaldirektör 13 (13)

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir. 2016:6 Beslut vid regeringssammanträde den 21 januari 2016 Utvidgning

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29 Kommittédirektiv Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Dir. 2013:29 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska i egenskap

Läs mer

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Kommittédirektiv Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp Dir. 2010:47 Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, med utgångspunkt

Läs mer

2013-09-03. En likvärdig utbildning för alla. Vi är en samarbetspartner. Alla har rätt att lära på egna villkor. tillsammans gör vi det möjligt

2013-09-03. En likvärdig utbildning för alla. Vi är en samarbetspartner. Alla har rätt att lära på egna villkor. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning.

Läs mer

Behov av en helhetslösning

Behov av en helhetslösning Sammanfattning Utredningens utgångspunkt är att måluppfyllelsen för elever med dövhet, hörselnedsättning och grav språkstörning ska öka, liksom deras möjlighet att välja skola. Av den anledningen behöver

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredning om specialskolan Svenska staten har specialskolor för barn med dövhet eller hörselnedsättning. Men ny teknik gör att allt fler barn med grav hörselnedsättning

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Specialpedagogiska skolmyndigheten; SFS 2011:130 Utkom från trycket den 8 mars 2011 utfärdad den 24 februari 2011. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Välkomna! & Tack för att vi fick komma hit!

Välkomna! & Tack för att vi fick komma hit! Välkomna! & Tack för att vi fick komma hit! Pelle Skoglund, utvecklingsledare Jan Danielsson & Maude Wildow, rådgivare Specialpedagogiska skolmyndigheten & fristående skolhuvudmän NU RESER VI! 2010-09-27

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Sara Lidegran Telefon: 08 50833741 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Samordning, ansvar och kommunikation

Läs mer

Två nya specialskolor utvidgning av specialskolans målgrupp

Två nya specialskolor utvidgning av specialskolans målgrupp Utbildningsutskottets betänkande 2007/08:UbU16 Två nya specialskolor utvidgning av specialskolans målgrupp Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2007/08:112 Två nya specialskolor

Läs mer

Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder (SOU 2007:87)

Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder (SOU 2007:87) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-04-01 Handläggare: Agneta Palmqvist Telefon: 08-508 33 006 Till Utbildningsnämnden 2008 04 17 Ökad likvärdighet för elever

Läs mer

Med rätt att välja. flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Delbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola

Med rätt att välja. flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Delbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp Delbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola Stockholm 2011 SOU 2011:30 SOU och Ds kan köpas från Fritzes

Läs mer

Remissvar angående delbetänkandet Med rätt att välja (SOU 2011:30).

Remissvar angående delbetänkandet Med rätt att välja (SOU 2011:30). Göteborg den 8 juli 2011 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar angående delbetänkandet Med rätt att välja (SOU 2011:30). Sammanfattning Utredningen Med rätt att välja flexibel utbildning

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling En likvärdig utbildning för alla En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling Rådgivare Jenny Hübinette Rådgivare Catharina Månsson Syfte: Att få kännedom om vår myndighet samt att få kännedom

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Ungefär 500 barn och ungdomar är inskrivna som elever i den statliga specialskolan. Enligt skollagen är specialskolan avsedd för elever som på grund av vissa angivna funktionshinder

Läs mer

Elever i obligatoriska skolan läsåret 2012/13

Elever i obligatoriska skolan läsåret 2012/13 PM Enheten för utbildningsstatistik 27 mars 2013 1 (19) Dnr 71-2013:299 Elever i obligatoriska skolan läsåret 2012/13 I denna promemoria beskrivs Skolverkets statistik om elever i de obligatoriska skolformerna

Läs mer

Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord:

Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord: Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord: Program 9:30-10:00 Bakgrund, syfte och utformning 10:00-10:40 Obligatoriska

Läs mer

Med rätt att välja. flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Delbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola

Med rätt att välja. flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Delbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp Delbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola Stockholm 2011 SOU 2011:30 SOU och Ds kan köpas från Fritzes

Läs mer

PM 2011:117 RIV (Dnr /2011)

PM 2011:117 RIV (Dnr /2011) PM 2011:117 RIV (Dnr 001-1033/2011) Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (SOU 2011:30) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 31 augusti 2011

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U 2010:04) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U 2010:04) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U 2010:04) Dir. 2010:137 Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2010 Utvidgning

Läs mer

Utbildning för elever med språkstörning vilket stöd behöver skolhuvudmännen?

Utbildning för elever med språkstörning vilket stöd behöver skolhuvudmännen? Utbildning för elever med språkstörning vilket stöd behöver skolhuvudmännen? En sammanfattning av rapporten Stöd till elever med språkstörning?, en kartläggning av skolhuvudmännens utbildningsalternativ,

Läs mer

Remisspromemoria om behörighet att undervisa i specialskolan

Remisspromemoria om behörighet att undervisa i specialskolan Promemoria 2018-05-28 U2018/02429/S Utbildningsdepartementet Skolenheten Remisspromemoria om behörighet att undervisa i specialskolan Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet).

Läs mer

ALL 2015/1256. Skolverket. Ola Hendar Greger Bååth

ALL 2015/1256. Skolverket. Ola Hendar Greger Bååth 2015-10-05 ALL 2015/1256 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Skolverket Svar på remiss gällande Skolverkets förslag till förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem. Regeringsuppdrag

Läs mer

Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp

Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp 2011-09-05 Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U2011/2219/S) Språkrådet vill härmed lämna synpunkter på delbetänkandet

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Myndigheten för specialpedagogik Skolmyndighetsutredningen (U 2007:03) har haft i uppdrag att föreslå en ny statlig myndighetsstruktur för skolväsendet m.m. Utredningen ska enligt sina direktiv

Läs mer

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet Regeringsbeslut I:5 2013-02-21 U2013/1101/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet Regeringens beslut Regeringen uppdrar

Läs mer

Lika Unikas skolplattform

Lika Unikas skolplattform Lika Unikas skolplattform Fastställd vid Lika Unikas styrelse 23 november 2016. 1. Lika Unikas vision Vi ska ha en skola med höga ambitioner där målet är största möjliga akademiska och sociala utveckling

Läs mer

Gymnasieutbildning för elever med hörselskada/ dövhet i Stockholms stads skolor

Gymnasieutbildning för elever med hörselskada/ dövhet i Stockholms stads skolor UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-11-20 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-12-10 Gymnasieutbildning för elever med

Läs mer

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning Reviderad 2015-09-01 Hjälpreda Hörsel Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning www.spsm.se www.vgregion.se www.rjl.se www.regionhalland.se www.skl.se Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupper

Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupper Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- 1 (4) NÄMNDEN 2011-08-30 p 7 Handläggare: Lena Johnsson Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar

Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Slutbetänkande av Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:89 Diarienr: 2001/1435, Lf 69/01 Handläggare: Laina Kämpe Margareta Liljeqvist Sektion/Enhet: Skolsektionen och avd för hälso-och

Cirkulärnr: 2001:89 Diarienr: 2001/1435, Lf 69/01 Handläggare: Laina Kämpe Margareta Liljeqvist Sektion/Enhet: Skolsektionen och avd för hälso-och Cirkulärnr: 2001:89 Diarienr: 2001/1435, Lf 69/01 Handläggare: Laina Kämpe Margareta Liljeqvist Sektion/Enhet: Skolsektionen och avd för hälso-och sjukvårdspolitik Datum: 2001-07-17 Mottagare: Skolstyrelser/

Läs mer

Diarienummer. Framgångsfaktorer vid läsoch skrivsvårigheter hos döva elever och elever med hörselnedsättning

Diarienummer. Framgångsfaktorer vid läsoch skrivsvårigheter hos döva elever och elever med hörselnedsättning iaried Diarienummer Framgångsfaktorer vid läsoch skrivsvårigheter hos döva elever och elever med hörselnedsättning 2015-02-01 Diarienummer Bakgrund Specialpedagogiska skolmyndigheten ska säkra en likvärdig

Läs mer

Remissvar på Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Remissvar på Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) Stockholm 25 november 2016 Till Utbildningsdepartementet Remissvar på Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Läs mer

Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Föräldraföreningen Talknutens yttrande till betänkandet Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning,

Läs mer

PROGRAM Dag 1

PROGRAM Dag 1 PROGRAM 2016-09-22 Dag 1 09.45-10.15 Kaffe och registrering 10.15-10.45 Inledning, Specialpedagogiska skolmyndigheten Carin Stenlund, Rådgivare, SPSM 10.45-11.45 Örat: anatomi, fysiologi, hörselnedsättningar

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2010/11

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2010/11 Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2010/11 I denna promemoria beskrivs Skolverkets statistik om pedagogisk personal läsåret 2010/11. Skolformer som ingår är förskoleklass, grundskola,

Läs mer

Likvärdig utbildning? Rektor med vetande, Malmö 14/3 2018

Likvärdig utbildning? Rektor med vetande, Malmö 14/3 2018 Likvärdig utbildning? Rektor med vetande, Malmö 14/3 2018 Artikel 28 Konventionsstaterna erkänner barnets rätt till utbildning Utbildningen inom skolväsendet ska vara likvärdig inom varje skolform och

Läs mer

Med rätt att välja- flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp, SOU 2011 :30

Med rätt att välja- flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp, SOU 2011 :30 ~hrf Hörselskadades Riksförbund Dnr n-0235 2on-o8-25 Remissvar på delbetänkandet Med rätt att välja- flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp, SOU 2011 :30 Undertecknande organisationer

Läs mer

Två nya statliga specialskolor

Två nya statliga specialskolor Två nya statliga specialskolor Delbetänkande av Utredningen om statliga specialskolor Stockholm 2007 SOU 2007:30 Till statsrådet vid Utbildningsdepartementet Jan Björklund Regeringen beslutade den 7 december

Läs mer

Jag är er möjlighet. Helen Keller, 1880 1968. Foto: Megapix / ACE. Barn- och ungdomsutbildning Specialskolan

Jag är er möjlighet. Helen Keller, 1880 1968. Foto: Megapix / ACE. Barn- och ungdomsutbildning Specialskolan Jag är er möjlighet. Helen Keller, 1880 1968 Foto: Megapix / ACE Barn- och ungdomsutbildning Specialskolan 196 Specialskolan ger hörsel- och synskadade barn ett eget tal- eller skriftspråk, skolan är alltså

Läs mer

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Enskild motion MP1806 Motion till riksdagen 2018/19:1403 av Annika Hirvonen Falk (MP) Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

Likvärdig utbildning - riksrekryterande gymnasial utbildning. för vissa ungdomar med funktionsnedsättning (SOU 2012:24) hänvisas

Likvärdig utbildning - riksrekryterande gymnasial utbildning. för vissa ungdomar med funktionsnedsättning (SOU 2012:24) hänvisas PM 2012: RIV (Dnr 001-924/2012) Likvärdig utbildning - riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning (SOU 2012:24) Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och specialskola

Beslut för förskoleklass och specialskola Specialpedagogiska skolmyndigheten Regionchef Kristiina Kulluvaara kristiina.kulluvaara@spsm.se för förskoleklass och specialskola efter prioriterad tillsyn i Kristinaskolan belägen i Härnösands kommun

Läs mer

Yttrande över betänkandet Samling för skolan nationell strategi för kunskap och likvärdighet, SOU 2017:35

Yttrande över betänkandet Samling för skolan nationell strategi för kunskap och likvärdighet, SOU 2017:35 2017-08-31 Dnr: U2017/1967/S Till: Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Samling för skolan nationell strategi för kunskap och likvärdighet,

Läs mer

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-19 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 På goda grunder - en åtgärdsgaranti

Läs mer

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Hjälpreda Före förskolan Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Förskoletiden Före förskolan Förskoletiden Skoltiden Gymnasietiden Skoltiden 2010-05-06 (rev 2011-11-01)

Läs mer

Hjälpreda. Planering för elever med funktionsnedsättningar i skolan från förskoleklass till och med gymnasiet

Hjälpreda. Planering för elever med funktionsnedsättningar i skolan från förskoleklass till och med gymnasiet Hjälpreda Planering för elever med funktionsnedsättningar i skolan från förskoleklass till och med gymnasiet Innehåll: Sid Planering för elever med fysiska funktionsnedsättningar 2 Hjälpredan 3 Hjälpreda

Läs mer

Remissvar: Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Remissvar: Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) Dnr 16-0356 /NAW 2016-11-24 Till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Hörselskadades Riksförbund besöksadress: Gävlegatan 16 Box 6605, 113 84 Stockholm tel: +46 (0)8

Läs mer

PM 2016:193 RIV (Dnr /2016)

PM 2016:193 RIV (Dnr /2016) PM 2016:193 RIV (Dnr 110-1296/2016) Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Sydhoff-utredningen slår hål på myterna

Sydhoff-utredningen slår hål på myterna Foto: Karim Hatoum ORDFÖRANDEN HAR ORDET Sydhoff-utredningen slår hål på myterna Förslag och konsekvenser Vi är många verksamma inom området barn och ungdomar med dövhet, hörselnedsättning och språkstörning

Läs mer

Specialpedagogik för alla

Specialpedagogik för alla 2015-06-14 Nytt nationellt skolutvecklingsprogram efter Läslyftet och Matematiklyftet: Specialpedagogik för alla Sammanfattning Förra läsåret lämnade fler elever än någonsin nionde klass utan att ha behörighet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:564 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Fornbackaskolan belägen i Södertälje kommun 2 (11) Tillsyn i Fornbackaskolan har genomfört tillsyn av Södertälje kommun

Läs mer

Redovisning av uppdrag om kunskapskrav i läsförståelse och obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1 Dnr U2015/03529/S

Redovisning av uppdrag om kunskapskrav i läsförståelse och obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1 Dnr U2015/03529/S Regeringskansliet 1 (5) Dnr 6.1.1-2015:00868 Redovisning av uppdrag om kunskapskrav i läsförståelse och obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1 Dnr U2015/03529/S Härmed redovisas uppdraget om kunskapskrav

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola r Beslut Dnr 44-2015:4063 Villberga Familjecenter Aktiebolag Org.nr. 556571-6650 Beslut för grundskola efter tillsyn i Bergtallens skola belägen i Enköpings kommun 2 (10) Tillsyn i Bergtallens skola har

Läs mer

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning?

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Statsbidrag till utvecklingsprojekt Kenneth Drougge, statsbidragsavdelningen kenneth.drougge@spsm.se 010-473 5387 En likvärdig

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 1 (10) Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal på fritidshemmen för läsåret 2016/17. Statistiken om fritidshem ingår i Sveriges

Läs mer

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Thomas Ahlstrand, samordnare NPF, SPSM Innehåll Information om SPSM samt den särskilda

Läs mer

Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen.

Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen. 2017-10-05 1-STY2017/172 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning, SOU 2017:44,

Läs mer

Författningsstöd Särskild undervisning på sjukhus

Författningsstöd Särskild undervisning på sjukhus Författningsstöd Särskild undervisning på sjukhus Huvudman Särskild undervisning enligt 17 anordnas av den kommun där institutionen är belägen. Sådan undervisning ska stå öppen även för dem som fullgör

Läs mer

Det var en gång en villrådig student

Det var en gång en villrådig student Det var en gång en villrådig student Som sen blev socionomstudent.. Som så småningom blev skolkurator Som sen blev socialkonsulent Som sen blev statlig utredare. Som sen blev byrådirektör (salig i minnet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:4718 Göteborgs kommun orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Grundsärskolan Örgryte-Härlanda i Göteborgs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10)

Läs mer

Läsa, skriva, räkna en åtgärdsgaranti

Läsa, skriva, räkna en åtgärdsgaranti Promemoria 2017-08-16 Utbildningsdepartementet Läsa, skriva, räkna en åtgärdsgaranti För att alla elever ska få det stöd de behöver för att lära sig läsa, skriva och räkna föreslår regeringen att en åtgärdsgaranti

Läs mer

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF ALINGSÅS 2014-10-29 Thomas Ahlstrand, samordnare NPF Innehåll Information om SPSM

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2016:11135 Heldagsskolan rullen AB Org.nr. 556611-1430 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Heldagsskolan Rullen grundsär belägen i Solna kommun 2 (7) Dnr 44-2016:11135 Tillsyn i Heldagsskolan

Läs mer

Remissvar på Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76)

Remissvar på Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) 2014-03- 21 Ert diarienummer: 2013/6517/GV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Vårt diarienummer: 0049/2014 Ansvarig handläggare: Jenny Ek, jenny.ek@sdr.org Remissvar på Svenska för invandrare valfrihet,

Läs mer

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Kommunstyrelsen Dnr 15KS694 REMISS SOU 2015:81 Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola FÖRSKOLEKLASS 3.6 Alternativ 1 Förskoleklassen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:26 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tretjärnsskolan i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Tretjärnsskolan har genomfört tillsyn av Göteborgs

Läs mer

teckenspråk gynnar därför varandra i en språkligt kommunikativ utveckling.

teckenspråk gynnar därför varandra i en språkligt kommunikativ utveckling. Därför tvåspråkighet Alla barn med hörselskada ska tidigt i livet utveckla både svenska och teckenspråk så att de senare kan välja vilken typ av kommunikation de vill använda. Det är valfrihet. På riktigt.

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Brynäs-Nynäs rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer

Attentions Skolplattform

Attentions Skolplattform Attentions Skolplattform INNEHÅLL En skola för alla hur når vi dit?...5 1. Kunskap, kompetens och bemötande...7 2. Tillgänglighet och anpassningar...7 3. Samverkan...9 4. Inkludering, delaktighet och inflytande...9

Läs mer

Utbildningsutskottets betänkande 2010/11:UbU16

Utbildningsutskottets betänkande 2010/11:UbU16 Utbildningsutskottets betänkande 2010/11:UbU16 Vissa skolfrågor Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2010/11:94 Vissa skolfrågor. I propositionen föreslår regeringen

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM Nationell konferens RUC 2010-04-27. Greger Bååth GD Christer Fleur. Regionchef södra regionen. Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM SPSM:s uppdrag; Specialpedagogiska skolmyndigheten ska verka för

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd ÅTGÄRDSPROGRAM Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd Att arbeta med åtgärdsprogram (Skolverket, 2013) Syftet med åtgärdsprogram Redskap för skolpersonal att stödja

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:571 Trollhättans kommun maria.major@trollhattan.se Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Grundsärskolan Trollhättans stad i Trollhättans kommun 2 (9) Tillsyn i Grundsärskolan

Läs mer

Rättigheter & möjligheter i skolan Vad ska vi prata om idag?

Rättigheter & möjligheter i skolan Vad ska vi prata om idag? Rättigheter & möjligheter i skolan Vad ska vi prata om idag? Genomgång av enkät Västra Götaland Det svenska skolsystemet Kort diskussion i smågrupper Rättigheter i skolan Avslutande frågestund Vad händer

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (U2017/01874/S) (2 bilagor)

Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (U2017/01874/S) (2 bilagor) Redovisning av regeringsuppdrag Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (20) Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (U2017/01874/S)

Läs mer

Medveten pedagogisk ledning -- en förutsättning för tillgänglig utbildning för alla. Gemensamma vägar Umeå

Medveten pedagogisk ledning -- en förutsättning för tillgänglig utbildning för alla. Gemensamma vägar Umeå Medveten pedagogisk ledning -- en förutsättning för tillgänglig utbildning för alla Anders Nordin, avd.chef och stf generaldirektör Generaldirektör Greger Bååth Medveten pedagogisk ledning -- en förutsättning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9598 Stockholms montessoriskola aktiebolag Org.nr. 556460-9666 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stockholms Montessoriskola Anne Frank belägen i Stockholms kommun 2 (9)

Läs mer

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Autism & AspergerföreningenDistrikt Göteborg Onsdagen 22april 2015 Thomas Ahlstrand,

Läs mer

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA Ett helt paket för ökad tillgänglighet Det här är handledningen till Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning förskola och

Läs mer

Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder

Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder Slutbetänkande av Utredningen om statliga specialskolor Stockholm 2007 SOU 2007:87 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

SYNSKADADE ELEVERS OCH HÖRSELSKADADE ELEVERS MÖJLIGHETER ATT FÅ EN MED ANDRA ELEVER LIKVÄRDIG UTBILDNING I STOCKHOLMS STADS KOMMUNALA SKOLOR

SYNSKADADE ELEVERS OCH HÖRSELSKADADE ELEVERS MÖJLIGHETER ATT FÅ EN MED ANDRA ELEVER LIKVÄRDIG UTBILDNING I STOCKHOLMS STADS KOMMUNALA SKOLOR UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITE TS-, EKONOMI - OCH TILLHANDAHÅLLARA VDELNINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (11) 2011-08-25 CHRISTER BLOMKVIST MARIANNE ODELROS SYNSKADADE ELEVERS OCH HÖRSELSKADADE ELEVERS

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:524 Nacka kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Eklidens skola belägen i Nacka kommun 2 (9) Tillsyn i Eklidens skola har genomfört tillsyn av Nacka kommun under våren

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Bergshyddan AB Org.nr. 556551-0392 för grundsärskola efter tillsyn i Solhagaskolan (tidigare Hyddans skola) belägen i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12 Enheten för utbildningsstatistik Dnr (71-2012-33) Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12 I denna promemoria beskrivs s statistik om pedagogisk personal läsåret 2011/12. Skolformer

Läs mer

AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDETS SKOLPLATTFORM

AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDETS SKOLPLATTFORM AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDETS SKOLPLATTFORM Autism- och Aspergerförbundet arbetar för att skapa bättre villkor för personer med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. BAKGRUND SKOLSITUATIONEN

Läs mer

Lika värde; En förutsättning för hög kvalitet i svensk utbildning?

Lika värde; En förutsättning för hög kvalitet i svensk utbildning? Uppsala 2011-01-18 Lika värde; En förutsättning för hög kvalitet i svensk utbildning? Greger Bååth Gd Specialpedagogiska skolmyndigheten. Vårt uppdrag: (från vår instruktion ) Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5858 Solna kommun för grundsärskola efter tillsyn i Solna kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2016:4607 Malmö kommun för grundsärskola efter tillsyn i Sockerbruksskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Tid för undervisning lärares arbete med skriftliga individuella utvecklingsplaner (Ds 2013:23)

Tid för undervisning lärares arbete med skriftliga individuella utvecklingsplaner (Ds 2013:23) D nr YTTRANDE Stockholm 2013-07-10 Handläggare Anna Gabrielsson Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Tid för undervisning lärares arbete med skriftliga individuella utvecklingsplaner (Ds 2013:23)

Läs mer

Idrott och hälsa för alla. - hur vi hittar vägarna

Idrott och hälsa för alla. - hur vi hittar vägarna Idrott och hälsa för alla - hur vi hittar vägarna En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-01-11 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-50833010 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Mer tid för kunskap -

Läs mer

Vårt uppdrag SFS 2011:130

Vårt uppdrag SFS 2011:130 Vårt uppdrag Specialpedagogiska skolmyndigheten ska verka för att alla barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning får tillgång till en likvärdig utbildning och annan verksamhet av god kvalitet

Läs mer

Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter

Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-203/2017 Sida 1 (6) 2017-04-20 Handläggare Karin Wallqvist Telefon: 08-508 25 181 Till Socialnämnden 2017-05-16

Läs mer

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Hjälpredan. Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning Hjälpredan Ansvarsfördelning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning * Med under skoltiden avses barn i fritidshem, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasiesärskola och gymnasieskola.

Läs mer