Götene Biodlarförening 100 år

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Götene Biodlarförening 100 år"

Transkript

1 Götene Biodlarförening 100 år

2 Halmkupa Trågkupa Stapelkupa Biodlingen förr och nu Människan har odlat bin sedan urminnes tider. Honungen var länge det enda sötningsmedel man hade. Biodlingen var i Sverige för det mesta en syssla för de äldre på gårdarna. Långt tillbaka hade man bina i bistockar, delar av ihåliga träd, där vilda bisamhällen slagit sig ner. Dessa togs hem till gården. Vanligast under 1700-talet och en bit in på 1800-talet var halmkuporna. När honungen skulle skördas ur dessa bibostäder dödades bina med svavelrök eller bankades över till en annan halmkupa. Sedan kunde man plocka ut vaxkakorna som innehöll både honung och bilarver. På detta sätt fick man inga stora bisamhällen och honungsskörden var liten. Honungen pressades ur vaxet.

3 Biodling förr och nu... Under 1800-talets slut blev det allt vanligare att man hade sina bin i s.k. trågkupor med rörliga ramar, som underlättade skötseln av bina och lät bisamhällena utvecklas till stora samhällen, eftersom bina och deras larver fick vara kvar i kupan när honungen tagits ut. När nu bivaxet satt fast i rörliga ramar kunde man slunga ut honungen i honungsslungare fanns det 18 halmkupor och 115 trågkupor bland medlem-marna fanns det fortfarande 2 st halmkupor kvar i användning men så småningom började stapelkuporna bli allt vanligare. Dessa var ännu lättare att hantera och flytta än trågkuporna och är idag de mest använda kuporna bland Sveriges biodlare. Under den här tiden fick också gemene man tillgång till socker och biodlarna började ge bina sockerlösning som vinterfoder och fick därmed mer honung. De senaste åren har intresset för biodling ökat i rasande takt, framför allt bland kvinnor och yngre personer. Detta beror till stor del på ett ökat intresse för miljön och en hållbarare natur och en insikt om pollineringens stora betydelse för våra grödor. En viktig faktor är också att biodlingen fått en framskjuten plats i medias bevakning på grund av ökningen av bidödligheten i världen. De nya biodlarna utforskar dessutom nya typer av kupor där bina får bygga sitt vax själva och biodlaren pressar vaxkakorna precis som man gjorde förr. På grund av varroakvalstret samt bekämpningsmedel och stora monokulturer inom jordbruket har bina fått det allt svårare att klara sig upptäcktes för första gången varroakvalstret i Skaraborg in en bigård i Böja. Därefter konstaterades att varrroan fanns i många av Skaraborgs bigårdar och antagligen funnits där en tid. Efter detta blev bekämpningen av varroa en viktig del i biodlingen.

4 Götene biodlarförening bildas Under slutet av 1800-talet började entusiastiska biodlare bilda föreningar i olika delar av landet bildades på riksplanet Sveriges Allmänna Biodlarförening som också började ge ut Svensk Bi-Tidning eller Bitidningen som den senare kom att heta. Svensk Bi-Tidning startade dock redan Förbundet togs sig namnet Sveriges Biodlares Riksförbund, SBR, år Det fanns ett stort behov av att lära ut biodling och presentera nya forskarrön bildades Skaraborgs Läns Biodlarförbund, som från starten och till 30-talet anordnade årliga biskolor i länet. Man ville höja kunskaperna i biodling framför allt för att få bukt med den svåra yngelrötan som härjade i bigårdarna. Hushållningssällskapet har också betytt mycket för att öka kunskaperna om biodling och anslog medel bl.a. för utbildning om biskötsel med ramkupor.

5 Godtemplargården i Götene Götene Biodlarförening bildas... Hushållningssällskapen i landet arbetade ivrigt för att det skulle startas lokala föreningar, så att biodlarna kunde samordna sin verksamhet med att t.ex. införskaffa nya bidrottningar, biredskap och socker. En stor fördel var att de lokala föreningarna kunde ordna kurser samlades biodlarvännerna David Andersson, Johan Kron, Staberg, Ljungberg och Gustav Fransson i Godtemplarlokalen i Götene för att bilda en förening. Medlemsantalet ökade under kriget p g a sockeransoneringen. J.R. Kron fick rätt att tillstyrka extra socker till biodlarna. Att biodlingen ökade under första och andra världskriget och sedan minskade något kan tyda på att man lurade till sig extra socker genom att ställa upp tomma kupor på gårdarna.

6

7 Medlemmarna måste årligen rapportera in sin honungs- och vax-produktion till föreningen. Precis som idag var det också viktigt att föreningen fick veta hur många bisamhällen som dött under vintern och vad som var orsaken till detta. Om rapporterna kom in för sent fick man böta 1 krona och senare 5 kronor. Rapporterna ger oss en bra bild av hur det stod till med biodlingen genom åren. Efter 1986 finns inga årsrapporter registrerade i protokollen, de lämnas numera till kassören, i länsförbundet och arkiveras i Föreningsarkivet. Antalet bisamhällen rapporteras idag till Länsstyrelsen. Från 1930 utsågs en ledamot att rekvirera drottningar till medlemmarna. Bidrag med 1 krona gavs,för att stimulera medlemmarna att byta sina drottningar oftare. På 30-talet fanns en biredskapsfabrik i Järpås, Änghagens biredskapsfabrik och 1934 diskuterades deras affärsmetoder gentemot föreningen. Man var missnöjd med de rabatter man fick. En kommitté utsågs för yngelrötans bekämpande. Yngelrötan, eller bipesten som man kallade den förr, fick man utbrott av relativt ofta genom åren valdes en beredskapsgrupp som skulle hjälpa anhöriga till avlidna eller sjuka medlemmar med biodlingen, okänt om den fick rycka ut.

8 Kursverksamhet I många år träffades medlemmarna på sommarmöten hemma hos någon av medlemmarna. Det kunde också kallas bistudiemöte eller sommarstudiemöte och var ofta som en endagarskurs i biodling. Det var stor uppslutning till dessa omtyckta träffar där man bjöds på fika, tittade i bikuporna och pratade om bin. Ett par kursledare som anlitades till dessa träffar var bl.a. tillsynsman Adolf Spjut och Nils Hermansson från Dala. På 40-talet blev drottningodling intressant och kurser hölls bl.a. i Trolmens Bigård. På 80-talet arbetade föreningens sekreterare Harry Johansson och Gustav Blaad entusiastiskt med att sprida kunskaper om bin och biodling i skolorna. En visningskupa placerades t.ex. i Fornängsskolans biologisal för att ingå i undervisningen.

9 Kursverksamhet började Bengt Kling hålla kurser i biodling både för nybörjare och fortsättare och hade Sture Andersson som assistent. Då som nu var det Studieförbundet Vuxenskolan som arrangerade kurserna. Innan man hade bigården i Husaby hade man kurser på Brogården i Källby. Bengt hade också sin första kurs i Drottningodling 1997 tillsammans med Kent Olsson till 2014 var Joakim Smedberg den som ansvarade för kurserna i biodling ökade intresset för biodling enormt i hela landet. I Götene var det 24 anmälda till nybörjarkursen som delades i två grupper och Cecilia Waern tog hand om den ena gruppen. Cecilia och Bengt har idag hand om kursverksamheten. Det efterfrågan på både nybörjar- och fortsättningskurser. Man vill också veta mer om olika typer av kupor och sättatt sköta bin. Kursverksamheten har haft stor betydelse för föreningen genom åren bl.a. som ett sätt att få fler medlemmar.

10 Foton från honungsdepån i Målargården Kinne Vedum 1980-tal.

11 Honungsdepå Föreningsmedlemmarna hade i början inget behov av att tillsammans avyttra den honung som producerades.det man fick gick åt. Men när honungsproduktionen ökade längre fram ville man gärna sälja överskottet fanns en tappstation i Asklanda, Vårgårda, och till honungsmottagare för uppsamling och transport dit utsågs Gustav Fransson bildades den första organisationen för honungsförsäljning inom SBR, Sveriges Biodlares Riksförbund startade Honungsförmedlingen och 1969 stod SBR:s nya, fina tappstation färdig i Mantorp och sedan dess har den gemensamma honungen insamlats och sålts dit. På 70-talet fanns två uppsamlingsplatser för den honung som skulle skickas till Mantorp. Den ena hos Gustav Blaad i Blomberg för de medlemmar som tidigare tillhört Kinnekulle biodlarförening och sedan slagits samman med Götene biodlarförening, den andra hos Oskar Nilsson i Målargården, för götenebiodlarna. Målargården var depå ända fram till 90- talet. Mellan 1996 och 2003 hade Bengt Kling depån hos sig på Bergsgården tog Ulf Andersson över ansvaret för honungsdepån, först på Götene Tryckeri och senare på XL Logistic i Lidköping. Kresten Bro Söndergaard har sedan 2014 en depå hos sig på Värmagården i Skälvum.Honungsproduktionen har alltid varierat, beroende på vädret men även på bisjukdomar och bidödlighet. Tack vare länsförbundets och de lokala föreningarnas kursverksamhet genom åren ökade naturligtvis biodlarnas kunskaper och därmed också honungsproduktionen över lag. På 30-talet kunde biodlarna få ca 13 kg honung per bisamhälle, ibland nästan ingen, vid slutet av 40-talet i snitt kg, idag ungefär kg var ett ovanligt bra honungsår, då man kunde få mer än 100 kg per kupa. Föreningen har sedan 30-talet alltid haft en honungsbedömnings-kommitté som bedömer medlemmarnas inlämnade honung. Medlemmar kunde i många år få diplom från SBR för sin honung om den varit godkänd i 3 år. Ett eftertraktat erkännande.

12 Första Vårrundan Honungsförsäljning Götene biodlarförening började sälja honung 2002, från bigården i Husaby. Man deltog i Husabydagarna och sålde honungsburkar med nya, designade etiketter. Försäljning har även skett på bärsöndagarna i Munkängarna, i bygdegården i Holmestad och på Götenelörda n och nu även på Vårrundan. Från 2014 deltar föreningen med honungsförsäljning även på Returrundan på hösten. Försäljningen har haft en bra placering intill Hembygdsgården i Husaby, strax ovanför bigården. Allt fler biprodukter har tillkommit och försäljningen är en god inkomst för föreningen. Ingrid Karlsson har med enträget arbete och entusiasm haft huvudansvaret för försäljningen allt sedan starten. Honungen som säljs slungdes och tappades på burkar, gemensamt av föreningsmedlemmarna. De första åren i slungrummet hos Ingrid och Ingemar Karlsson i Källby och sedan i bigården i Husaby, när föreningen fått bidrag från Sparbanken till en egen slunga.

13 Bigården då Bigården i Husaby 1978 var det tal om att det vore bra med en föreningsbigård på Venavallen men föreningen fick inget bidrag så det gick om intet. Även i Fullösa var det tal om plats. 20 år senare, 1998, fick föreningen lov av kommunen att de kunde vara i Brogården och eventuellt köpa tomten när kommunen skulle sälja den, men lokalerna var i så dåligt skick att de inte var lämpliga. Föreningen fick då erbjudande att flytta från Brogården till Husaby där Hembygdsgården upplät sin källare. Denna var dock inte lämplig för hantering och förvaring av honung. Förslag kom då upp om att föreningen kanske kunde få bygga om det gamla skoldasset till bilokal. Kyrkan, som äger byggnaden, var positiva till detta om föreningen tog på sig att bygga. Kyrkan bidrog med fönster och ytterbeklädnad, resten stod föreningen för med hjälp av ett bidrag på kr från Sparbanken.

14 Bigården nu Bigården i Husaby... På hösten 2001 började man bygga. Det bestämdes att man under höst- och vintersäsongen skulle träffas varje lördag förmiddag mellan kl. 8 och 12. Många medlemmar deltog i arbetet och på våren 2002 stod klubbstugan klar. Med en egen klubbstuga kunde föreningen nu planera regelbundna veckoträffar och ta emot besökare och allmänhet. Gemensamma bisamhällen kunde införskaffas och skötas av föreningsmedlemmarna tillsammans. På våren 2007 byggde man till huset med utrymmen för redskap, honungsslunga och en toalett.

15 Informationsbigård EU-projektet - Växtkraft Mål 3 beviljade 2001 Skaraborgs biodlares länsförbund kr för att bygga upp informationsbigårdar på fem platser. Antalet biodlare hade minskat från 1200 st på 80-talet till 700 st i början av 2000-talet. Det kändes därför extra viktigt för föreningarna att sprida information om biodling och om binas betydelse för vår natur och våra odlingar. Götene biodlarförening var en av de fem föreningarna som tog sig an uppgiften att iordningställa en visningskupa med en informationstavla om biodling. Visningskupan väcker alltid stort intresse, framför allt bland barn och betyder mycket för föreningen att ha i informationssyfte.

16 Sillsexa 2014 Måndagsträffar vid bigården Från slutet av april och till september träffas intresserade medlemmar men också kursdeltagare och tillfälliga besökare på måndagskvällarna i bigården. De som kommer deltar i arbetet med bina och honungen, fikar och pratar om bin. Bigården har gjort det möjligt att bedriva praktisk kursverksamhet där och att ordna fester som t.ex. den årliga sillsexan.

17 Besök hos Sonja Olsson i Korsberga Resor och utflykter Sedan 30-talet och framåt har medlemmarna nästan varje sommar ordnat en utflykt eller en studieresa tillsammans. Innan föreningen fick en egen bigård fanns ett stort behov av att träffas för gemensamma aktiviteter. En viktig resa för biodlarna i Skaraborg var Gotlandsresan 2001.På Gotland fick medlemmarna för första gången stifta bekantskap med varroakvalstret, som funnits där sedan Efter denna resa började medlemmarna leta kvalster i sina bigårdar och fann till sin förskräckelse en hel del. Man började skära bort drönarlarver, där kvalstren helst kryper in och förökar sig och droppade oxalsyra på bina på hösten. Det blev ett stort merarbete för biodlarna och många av de äldre biodlarna slutade med sin biodling. Andra resor gick till orter i Skaraborg lika ofta som till orter längre bort som Öland, Gotland, Skåne, Värmland och Bohuslän t.ex gjorde medlemmarna en cykeltur tillsammans men det är osäkert vart.

18 Aktiviteter i bigården i Husaby

19 Skriften är är gjord av Götene Biodlarförening, Studieförbundet Vuxenskolan Skaraborg & Solveigs tryckeri Skara. Utgiven 2017 i samband med Götene biodlarförenings 100 årsfirande. Redaktionskommité: Ulf Andersson - Götene biodlarförening Cecilia Wearn - Götene biodlarförening Ingrid Karlsson - Götene biodlarförening Urban Wänerskär - Götene biodlarförening Monica Nilsson - Studieförbundet Vuxenskolan Vissa foton är tagna av Freddie Wendin. Andra gamla och nya foton är tagna av medlemmar i föreningen eller privatpersoner som givit sitt tillstånd för användning i skriften.

20

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2013 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Stig Boklund Bengt Eriksson Mogens Vedel Åke Månsson Lars Nilsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Anna Erlandsson

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2014 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Stig Boklund Bengt Eriksson Mogens Vedel Åke Månsson Lars Nilsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Christel

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2017 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Åke Månsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Christel Englesson Anna Erlandsson Hans Erlandsson Per-Arne Thorell

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2012 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Bengt Eriksson Åke Månsson Lars Nilsson Nils-Erik Svensson Maj-Lis Johansson Göran Åstrand Anna Erlandsson Hans

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2015 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Stig Boklund Bengt Eriksson Mogens Vedel Åke Månsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Christel Englesson Anna

Läs mer

Föreningsbigården. - navet i biodlarföreningen -

Föreningsbigården. - navet i biodlarföreningen - Föreningsbigården - navet i biodlarföreningen - Av SBR: s ca 300 biodlarföreningar så är det ungefär 100 som har en föreningsbigård i någon form. Det finns även ett antal informationsbigårdar runt om i

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2016 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Stig Boklund Bengt Eriksson Mogens Vedel Åke Månsson Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Christel Englesson Anna

Läs mer

Biodling ger mer än du anar!

Biodling ger mer än du anar! Biodling ger mer än du anar! Tio konstateranden om Svensk Biodling Honung. En söt svensk historia. För att få fram ett halvt kilo honung måste bisamhället tillryggalägga en flygsträcka som kan mätas i

Läs mer

Protokoll styrelsemöte

Protokoll styrelsemöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings styrelsemöte 2014-03-24 Plats: Naturskolan i Ire Närvarande: Hans Erlandsson Anna Erlandsson Lars Nilsson Nils-Erik Svensson Bengt Eriksson Göran Åstrand 1

Läs mer

- en ren naturprodukt

- en ren naturprodukt Honung - en ren naturprodukt Utmärkt till mat och dryck Hur använder du din honung? På smörgåsen? I teet? På frukostflingorna? Eller kanske som allt fler: I matlagningen eller bakningen? Egentligen är

Läs mer

Ekologisk biodling i praktiken Bengt Kling

Ekologisk biodling i praktiken Bengt Kling Ekologisk biodling i praktiken Ekologisk biodling i praktiken Bengt Kling Min verksamhet Bergsgårdens Honung Ekologisk biodling med fn 50 bisamhällen på Kinnekulle Ansluten till KRAV Medlem i Västgötahonung

Läs mer

Hur får vi en bättre övervintring? Hur får vi friskare bin? - Varför dör bina?

Hur får vi en bättre övervintring? Hur får vi friskare bin? - Varför dör bina? - Hur får vi en bättre övervintring? - Hur får vi friskare bin? - Varför dör bina? Hur får en bättre övervintring? Starka samhällen Friska vinterbin Tillräckligt med foder Preben Kristiansen Vinterförluster

Läs mer

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Susanne Skoglund

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Susanne Skoglund 1 STYRELSE Ordförande Björn Svensson 0706-634278 bgs@flaton.se Vice ordförande Martin Persson 0706-647355 martinsapple@hotmail.com Sekreterare Susanne Skoglund 0705-492555 ssvskadeservice@telia.com Kassör

Läs mer

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Magnus Nadèn

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Magnus Nadèn 1 STYRELSE Ordförande Jan Samuelsson 0705-845791 jkhs@telia.com Vice ordförande Martin Persson 0706-647355 martinsapple@hotmail.com Sekreterare Magnus Nadèn 0709-395801 magnus.naden@telia.com Kassör Gunilla

Läs mer

ÅRSPROGRAM. Årets färg är grön

ÅRSPROGRAM. Årets färg är grön ÅRSPROGRAM Årets färg är grön 2014 1 Gott nytt år alla Biodlarvänner! Ett nytt biodlarår har börjat och den nyvalda styrelsen tackar för det förtroende årsmötet givit oss att leda föreningen det kommande

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ireortens Biodlarförenings årsmöte 2018 Plats: Ire Naturskola Närvarande: Nils-Erik Svensson Göran Åstrand Christel Englesson Anna Erlandsson Hans Erlandsson Per-Arne Thorell Marie Algotsson

Läs mer

- en ren naturprodukt

- en ren naturprodukt Honung - en ren naturprodukt Utmärkt till mat och dryck Hur använder du din honung? På smörgåsen? I teet? På frukostflingorna? Eller kanske som allt fler: I matlagningen eller bakningen? Egentligen är

Läs mer

Projektredovisning Utbildningsstruktur för biodlare NP 2013. 36-5882/12. www.biodlarna.se

Projektredovisning Utbildningsstruktur för biodlare NP 2013. 36-5882/12. www.biodlarna.se Projektredovisning Utbildningsstruktur för biodlare NP 2013. 36-5882/12. Problem/frågeställningar Inte lika utbildning överallt. Olika nivåer på förkunskaper. Finns inte den utbildning jag vill ha just

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med östra Blekinges Biodiarförening

Protokoll fört vid årsmöte med östra Blekinges Biodiarförening Protokoll fört vid årsmöte med östra Blekinges Biodiarförening Datum: 2012-11-11 l Mötets öppnande Bengt-Åke Ljungkvist hälsar alla välkomna och förklarar årsmötet för öppnat. 2 Val av mötets ordtörande

Läs mer

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 2 2015. Äntligen vår!

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 2 2015. Äntligen vår! Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 2 2015 Äntligen vår! I din hand håller du nu Nr 2 av Huddingeortens Biodlareförenings medlemsblad. Nytt för denna utgåva är att det är två nya redaktörer

Läs mer

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen 1 Honungsbin bor här i Sverige oftast i bikupor, som är deras hus. Husen kan se lite olika ut. Bina vet precis i vilket hus de bor. Hur kan de hitta rätt? 2 Hur många bin kan det bo i en bikupa under sommaren?

Läs mer

Välkommen till SBR. Grattis! DU är nu en av drygt 10 000 biodlare i Sverige. Det är vi som håller Sverige blommande! www.biodlarna.

Välkommen till SBR. Grattis! DU är nu en av drygt 10 000 biodlare i Sverige. Det är vi som håller Sverige blommande! www.biodlarna. Välkommen till SBR Grattis! DU är nu en av drygt 10 000 biodlare i Sverige. Det är vi som håller Sverige blommande! Foto: Janne Mårtensson Du vet väl att: 2/3 av det du har på tallriken är i något led

Läs mer

ÅRSPROGRAM Årets färg är röd

ÅRSPROGRAM Årets färg är röd ÅRSPROGRAM Årets färg är röd 2013 1 Gott nytt år alla Biodlarvänner! Ett nytt biodlarår har börjat och den nyvalda styrelsen tackar för det förtroende årsmötet givit oss att leda föreningen det kommande

Läs mer

Avläggarproduktion. - för utökning och avsalu

Avläggarproduktion. - för utökning och avsalu Avläggarproduktion - för utökning och avsalu Inledning Det finns många anledningar till att vilja förmera sina bisamhällen, som kompensation för vinterförluster, för att öka antalet bisamhällen för egen

Läs mer

Välkommen till Biodlarna

Välkommen till Biodlarna Välkommen till Biodlarna Grattis! DU är nu en av drygt 11000 biodlare i Sverige. Det är vi som håller Sverige blommande! Foto: Janne Mårtensson Du vet väl att: 2/3 av det du har på tallriken är i något

Läs mer

Årsmötet hölls på Vara Folkhögskola där 24 medlemmar deltog. 1. Årsmötet öppnades av föreningens ordförande Anna-Carin Gram.

Årsmötet hölls på Vara Folkhögskola där 24 medlemmar deltog. 1. Årsmötet öppnades av föreningens ordförande Anna-Carin Gram. Årsmöte med Varaortens biodlarförening 19/11 2017 Årsmötet hölls på Vara Folkhögskola där 24 medlemmar deltog. Styrelsen för 2017 bestod av: Ordförande Anna-Carin Gram 2017 Vice ordförande Stefan Tholin

Läs mer

Den senaste informationen finns på vår hemsida: www.stenungsundsbi.se

Den senaste informationen finns på vår hemsida: www.stenungsundsbi.se Den senaste informationen finns på vår hemsida: www.stenungsundsbi.se Stenungsunds Biodlareförenings styrelse 2007: Ordförande: Gösta Hjelm 0303-77 90 97, 0705-77 90 96 Vise ordf.: Bengt Gustavsson 031-12

Läs mer

Biodling Biodling 157

Biodling Biodling 157 Biodling Biodling 157 Du som är certifierad för biodling ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Detta kapitel innehåller: 6.1 Inträde och omläggning 6.2 Märkning

Läs mer

ÅRSMÖTE 2011, RAGUNDA BIODLARFÖRENING

ÅRSMÖTE 2011, RAGUNDA BIODLARFÖRENING Årsmöte 2011 2011-11-14. HA Justerat per mail ÅRSMÖTE 2011, RAGUNDA BIODLARFÖRENING Plats: Gevågs bystuga Närvarande: Uno Werner, Harriet Augusén. Thomas Mårtensson, Börje Nilsson, Sture Wennerberg. Laila

Läs mer

DROTTNINGARNA ÄR GULMÄRKTA I ÅR!

DROTTNINGARNA ÄR GULMÄRKTA I ÅR! Nu börjar det snart bli dags att ta en första titt in i bikuporna. DROTTNINGARNA ÄR GULMÄRKTA I ÅR! 2 Medlemmarna i Svenska Österbottens Biodlare r. f. kallas till ordinarie Vårmöte som hålles söndagen

Läs mer

Bin i naturens tjänst!

Bin i naturens tjänst! Bin i naturens tjänst! HEJ JONAS! Vad gör ni på Sveriges Biodlares Riksförbund? Varje dag ställer vi oss frågan hur vi kan ge bästa möjliga medlemsnytta, på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Alla

Läs mer

KRAVs regler för biodling omfattar hela kedjan från inköp av djur, foder och vax, till den färdiga produkten.

KRAVs regler för biodling omfattar hela kedjan från inköp av djur, foder och vax, till den färdiga produkten. 6 Biodling Biskötsel främjar i betydande utsträckning jord- och skogsbruksproduktionen genom att bina pollinerar växter. Biodling erbjuder ekosystemtjänster och gynnar mångfald och riklig blomning. Den

Läs mer

Yrkesbiodlarkonferens 2014

Yrkesbiodlarkonferens 2014 Yrkesbiodlarkonferens 2014 Igelstads Bigård 546 95 Karlsborg 0505-59200 el. 0730-251862 www.igelstadsbi.se igelstadsbi@carlsborg.net Robert Brigitte Österrike Pappa som mentor biodlare sedan 1978 utbildning

Läs mer

Det värdeful a vaxet

Det värdeful a vaxet Det värdefulla vaxet Vad är bivax? Bivax är ett ämne som endast produceras av honungsbin. Vaxet som bina använder för att bygga sina vaxkakor utsöndras genom körtlar i biets bakkropp. Vaxkakorna använder

Läs mer

Ekologisk produktion- regelverk

Ekologisk produktion- regelverk Ekologisk produktion- regelverk Ordet ekologiskt Vad tycker DU att ekologiskt betyder? Vad är ekologisk produktion? Ekologiskt är ett skyddat begrepp. användning av produktionsmetoder som överensstämmer

Läs mer

Ordföranden har ordet

Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet 20 05 Töllsjö, Hindås, Bollebygd, Rävlanda, Hällingsjö och Sätila. Välkommen till årets Biblad. Biåret 2004 gav lite honung som ett resultat av det kalla och regniga vädret under

Läs mer

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr Biåret 2016

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr Biåret 2016 Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 1 2016 Biåret 2016 I din hand håller du nu Nr 1 av Huddingeortens Biodlareförenings medlemsblad. I år har bladet kommit ut minst sagt sporadiskt. Det

Läs mer

SBR medlemsundersökning 2010. Emma Lee, Josef Wilzén Daniel Leo, Jonas Tärnemark Våren 2010 732G26 Surveymetodik med uppsats SDA 2

SBR medlemsundersökning 2010. Emma Lee, Josef Wilzén Daniel Leo, Jonas Tärnemark Våren 2010 732G26 Surveymetodik med uppsats SDA 2 SBR medlemsundersökning 1 Emma Lee, Josef Wilzén Daniel Leo, Jonas Tärnemark Våren 1 732G26 Surveymetodik med uppsats SDA 2 Inledning Bakgrund Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR) Syfte och mål Vilken

Läs mer

Text: Lotta Fabricius Kristiansen Foto: Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristiansen

Text: Lotta Fabricius Kristiansen Foto: Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristiansen Text: Lotta Fabricius Kristiansen Foto: Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristiansen 2 Foto: Från Boken om Biodling Min familj är som ett samhälle. Mamma är drottningen. Vi har ingen kung, det behövs

Läs mer

Välkommen till Biodlarna

Välkommen till Biodlarna Välkommen till Biodlarna Grattis! DU är nu en av drygt 12000 biodlare i Sverige. Det är vi som håller Sverige blommande! Foto: Janne Mårtensson Du vet väl att: 2/3 av det du har på tallriken är i något

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Norrbottens Drottningodlingsklubb Verksamhetsberättelse 2013 Under verksamhetsåret 2013 har styrelsen bestått av: ordförande Arne Sundqvist, sekreterare Erik Heedman, kassör Kim Holmqvist samt suppleant

Läs mer

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Magnus Nadèn

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Magnus Nadèn Flustret 2018 1 STYRELSE Ordförande Jan Samuelsson 0705-845791 jkhs@telia.com Vice ordförande Martin Persson 0706-647355 martinsapple@hotmail.com Sekreterare Magnus Nadèn 0709-395801 magnus.naden@telia.com

Läs mer

Glad vår alla medlemmar

Glad vår alla medlemmar Glad vår alla medlemmar Jag är er nya ordförande. Många i föreningen vet vem jag är men inte alla.. Det känns som jag vill presentera mig själv lite. Jag har ju tidigare bott på Vikbolandet i Östra Stenby.

Läs mer

Välkommen till SBR. Grattis! DU är nu en av drygt biodlare i Sverige. Det är vi som håller Sverige blommande!

Välkommen till SBR. Grattis! DU är nu en av drygt biodlare i Sverige. Det är vi som håller Sverige blommande! Välkommen till SBR Grattis! DU är nu en av drygt 11000 biodlare i Sverige. Det är vi som håller Sverige blommande! Foto: Janne Mårtensson Du vet väl att: 2/3 av det du har på tallriken är i något led beroende

Läs mer

Yrkesbiodlarkonferens 2014

Yrkesbiodlarkonferens 2014 Yrkesbiodlarkonferens 2014 Igelstads Bigård 546 95 Karlsborg 0505-59200 el. 0730-251862 www.igelstadsbi.se igelstadsbi@carlsborg.net Österrike Pappa som mentor biodlare sedan 1978 utbildning genom praktik,

Läs mer

Hur får man friska bin i ekologisk biodling?

Hur får man friska bin i ekologisk biodling? Hur får man friska bin i ekologisk biodling? Vad är friska bin? Fria från sjukdom! Vitala! Produktiva Temadag om ekologisk biodling Östersund 2011-03-23 Preben Kristiansen Reducera mängden av smittämnen

Läs mer

BI BLADET våren 2018

BI BLADET våren 2018 BI BLADET våren 2018 Vårtal från en nybliven biodlare Så stod de där i den gamla hagen på vårt sommarställe. Tre nymålade gröna bikupor, fyllda med tre kraftiga avläggare. Mina första bisamhällen. Visserligen

Läs mer

Årsmöte onsdag 8 februari 2012 kl 19.00 i Stuvsta gamla stationshus

Årsmöte onsdag 8 februari 2012 kl 19.00 i Stuvsta gamla stationshus Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 1 2012 Årsmöte onsdag 8 februari 2012 kl 19.00 i Stuvsta gamla stationshus Läs styrelsens verksamhetsberättelse på nästa uppslag och framåt, valberedningens

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Östra Blekinges Biodlarförening

Protokoll fört vid årsmöte med Östra Blekinges Biodlarförening Protokoll fört vid årsmöte med Östra Blekinges Biodlarförening Datum: 2012-11-10 Plats: Centrumhuset i Rödeby Antal deltagare: 27 pers Mötet inleds med att Thomas presenterar ett bildspel och berättar

Läs mer

Remissvar angående förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om bekämpning av bisjukdomar, diarienummer /16.

Remissvar angående förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om bekämpning av bisjukdomar, diarienummer /16. Jordbruksverket Remissvar angående förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om bekämpning av bisjukdomar, diarienummer 6.8.16-3611/16. Sveriges Biodlares Riksförbunds (SBR) lämnar följande yttrande

Läs mer

SÄRSKILD KONSEKVENSANALYS - administrativa bördor för företagen

SÄRSKILD KONSEKVENSANALYS - administrativa bördor för företagen SÄRSKILD KONSEKVENSANALYS - administrativa bördor för företagen I tabellen ska du ange de nya eller ändrade paragrafer i föreskriften/allmänna rådet som innehåller administrativa bördor för företagen och

Läs mer

Nyhetsbrev från Stockholms läns biodlardistrikt maj 2019 Nr 5

Nyhetsbrev från Stockholms läns biodlardistrikt maj 2019 Nr 5 Stockholms Läns Biodlardistrikt Nyhetsbrev från Stockholms läns biodlardistrikt maj 2019 Nr 5 På dagordningen vid distriktsstyrelsens möte i maj fanns bland annat 100-års jubiléet, besök hos distriktets

Läs mer

Utvärdering av NP

Utvärdering av NP 09.30-10.00 Fika 10.00-10.30 SLU: provtagning amerikansk yngelröta, uppföljning av Bond-projektet 10.30-11.00 Svensk Biavel AB: Metodutveckling varroatolerans. 11.00-11.15 Paus 11.15-12.30 SBR: Bihälsokonsulenten

Läs mer

Jordbruksinformation 3 2013. Starta eko Biodling

Jordbruksinformation 3 2013. Starta eko Biodling Jordbruksinformation 3 2013 Starta eko Biodling 2 Börja med ekologisk biodling Text: Thomas Rafstedt Foto: Johann Lang När jag står på marknad och säljer min ekologiska honung får jag ofta frågan All honung

Läs mer

Mäta varroatillväxten i bisamhället

Mäta varroatillväxten i bisamhället Uppdaterad 2017-03-08 Mäta varroatillväxten i bisamhället Första provet tas mellan 1a och 15e maj. Så här gör du: När du besöker ditt bisamhälle tar du ett biprov bestående av ca 300 bin. Detta motsvarar

Läs mer

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr Biåret 2017

Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr Biåret 2017 Medlemsblad för Huddingeortens Biodlareförening Nr 1 2017 Biåret 2017 Årsberättelse för Huddingeortens Biodlareförening Bi i Flottsbrobacken på midsommarafton 1 Biåret började 17:e januari Den 17:e januari

Läs mer

Tänk om jag kunde hjälpa er att bjuda varandra på allas erfarenhet och kunskap. Kanske även jag skulle kunna lägga till något.

Tänk om jag kunde hjälpa er att bjuda varandra på allas erfarenhet och kunskap. Kanske även jag skulle kunna lägga till något. Danmarks biodlare Tänk om jag kunde hjälpa er att bjuda varandra på allas erfarenhet och kunskap. Kanske även jag skulle kunna lägga till något. Är det rimligt att alla lär sig tre saker här idag? Vad

Läs mer

Drottningen märks röd i år.

Drottningen märks röd i år. 36:a årgången Drottningodling Drottningen märks röd i år. Den senaste informationen finns alltid på vår hemsida: www.stenungsundsbi.se Bitillsynsmän i vårt område: Norum, Spekeröd/Jörlanda, Ucklum Sven-Olof

Läs mer

Ordföranden har ordet

Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet 20 13 Töllsjö, Hindås, Bollebygd, Rävlanda, Hällingsjö och Sätila. Nu är det dags igen. Våren är på gång och vi drömmer kanske om en rekordsommar, när det gäller honung. Förra sommaren

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Anteckningar från sammankomst med PREBEN KRISTIANSEN

Anteckningar från sammankomst med PREBEN KRISTIANSEN Anteckningar från sammankomst med PREBEN KRISTIANSEN 3 maj 2003 i Walldorfskolan på Färingsö. Närvarande: Ca 70 biodlare, sjukdomsansvariga och bitillsyningsmän och andra intresserade. Från Danderyd-Täby

Läs mer

Vi har fått två egna bikupor! Yey! Coolt tycker eleverna och undrar om biet på deras balkong eller innegård kan vara ett av deras bin!

Vi har fått två egna bikupor! Yey! Coolt tycker eleverna och undrar om biet på deras balkong eller innegård kan vara ett av deras bin! Ansvarig: Mail: Marie Hannerstig marie.backstrom@utb.lund.se Telefon: 070-8726605 Rapport Gröna Skolgårdar projekt Hej! Vi har fått två egna bikupor! Yey! Coolt tycker eleverna och undrar om biet på deras

Läs mer

ÅRSPROGRAM. Årets färg är gul

ÅRSPROGRAM. Årets färg är gul ÅRSPROGRAM Årets färg är gul 2012 1 Gott nytt år alla Biodlarvänner! Den nyvalda styrelsen tackar för det förtroende årsmötet gav oss att leda föreningen det kommande året. Det verksamhetsår som gått var

Läs mer

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Lennart Karlsson

Vice ordförande Martin Persson Sekreterare Lennart Karlsson Flustret 2019 1 STYRELSE Ordförande Jan Samuelsson 0705-845791 jkhs@telia.com Vice ordförande Martin Persson 0706-647355 martinsapple@hotmail.se Sekreterare Lennart Karlsson 072-3120365 sla.karlsson@gmail.com

Läs mer

Ordföranden har ordet

Ordföranden har ordet 20 15 Töllsjö, Hindås, Bollebygd, Rävlanda, Hällingsjö och Sätila. Ordföranden har ordet Nu har vi snart en ny bisäsong, så jag vill berätta om vad vi gör på våra torsdagsträffar. Vi har ett ganska flexibelt

Läs mer

Drönaren Våren Illustration: Carl Henriksson

Drönaren Våren Illustration: Carl Henriksson Drönaren Våren 2016 Illustration: Carl Henriksson Ordförande har ordet Vi ser slutet på vintern och början på våren med dess omväxlande väder. Den svåraste tiden för bina. I föreningens bigård rensningsflög

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS Nummer. Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2018:47 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter

Läs mer

SÄRSKILD KONSEKVENSANALYS - administrativa bördor för företagen

SÄRSKILD KONSEKVENSANALYS - administrativa bördor för företagen SÄRSKILD KONSEKVENSANALYS - bördor för företagen I tabellen ska du ange de nya eller ändrade paragrafer i föreskriften/allmänna rådet som innehåller bördor för företagen och göra en bedömning av den samlade

Läs mer

Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, , Br. Nelsons Frö, Tingsryd.

Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, , Br. Nelsons Frö, Tingsryd. Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, 2014-11-16, Br. Nelsons Frö, Tingsryd. 1. Årsmötets öppnande. Föreningens ordförande Valter Sandberg hälsade välkommen och öppnade årsmötet. 2. Val av mötesordförande.

Läs mer

En sund bigård Bihälsa - Binas sjukdomar

En sund bigård Bihälsa - Binas sjukdomar Bihälsa - Binas sjukdomar Vad säger lagen om biodling? - flyttningstillstånd vid flytt över församlingsgräns - anmäla biinnehav - anmäla vid misstanke om eller påvisning av vissa sjukdomar Sjukdomar och

Läs mer

Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, kl.13.00, Korrö Hantverksby, logen.

Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, kl.13.00, Korrö Hantverksby, logen. Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, 2016-10-29 kl.13.00, Korrö Hantverksby, logen. 1. Årsmötets öppnande. Föreningens ordförande Valter Sandberg hälsade välkommen och öppnade årsmötet. 2. Val

Läs mer

4 Upprop och fastställande av röstlängd Ombuden ropades upp och sekreteraren noterade närvarande samt ersättare för de ombud som inte var med.

4 Upprop och fastställande av röstlängd Ombuden ropades upp och sekreteraren noterade närvarande samt ersättare för de ombud som inte var med. Årsmötesprotokoll Datum: 2016-02-06 Plats: Mössebergsgården, Falköping Närvarande: Enligt särskild deltagarförteckning 1 Årsmötets öppnande Ordförande förklarade mötet öppnat. 2 Frågan om mötet utlyst

Läs mer

Marknadsföringsmaterial Svenska Bin 2018

Marknadsföringsmaterial Svenska Bin 2018 Marknadsföringsmaterial Svenska Bin 2018 www. ETIKETT Klisterdekal med märke Honung från Svenska Bin finns att beställa på medlemssidan LOCKSÄKRING Klisterdekal locksäkring med Svenska Bins märke (30 mm

Läs mer

Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, kl.13.00, Korrö Hantverksby, logen.

Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, kl.13.00, Korrö Hantverksby, logen. Årsmötesprotokoll, Hästrikets biodlareförening, 2017-11-11 kl.13.00, Korrö Hantverksby, logen. 1. Årsmötets öppnande. Föreningens ordförande Valter Sandberg hälsade välkommen och öppnade årsmötet. 2. Val

Läs mer

Drottningen märks vit i år.

Drottningen märks vit i år. 34:a årgången Vår fina bigård! Drottningen märks vit i år. Den senaste informationen finns alltid på vår hemsida: www.stenungsundsbi.se Stenungsunds Biodlareförenings styrelse 2011: Ordförande: Ann-Britt

Läs mer

Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET. Föreningens medlemmar inbjuds till ÅRSMÖTE Söndag 20 November kl.13:00 IF STRATEGENS KLUBBSTUGA, TÖVA

Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET. Föreningens medlemmar inbjuds till ÅRSMÖTE Söndag 20 November kl.13:00 IF STRATEGENS KLUBBSTUGA, TÖVA Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET Föreningens medlemmar inbjuds till ÅRSMÖTE Söndag 20 November kl.13:00 IF STRATEGENS KLUBBSTUGA, TÖVA 2016-3 Glöm inte skicka/lämna in årsrapporten som följde med

Läs mer

Verksamhetsberättelse År 2004

Verksamhetsberättelse År 2004 2 Jönköpings biodlaredistrikt Verksamhetsberättelse År 2004 Styrelsen har under året bestått avföljande ledamöter: Per-Olof Wagnsgård, Huskvarna, ordförande och korresponderande ledamot. Bertil Stigemyr,

Läs mer

Ordföranden har ordet

Ordföranden har ordet bn 20 11 Töllsjö, Hindås, Bollebygd, Rävlanda, Hällingsjö och Sätila. Ordföranden har ordet Ett nytt biår med glädje och bekymmer möter oss, även om det i skrivande stund känns en smula avlägset. Februari

Läs mer

SVÄRMBLADET. Sundsvalls Biodlareförening. Välkommen till årets första Bisurr. Onsdagen den 21 mars

SVÄRMBLADET. Sundsvalls Biodlareförening. Välkommen till årets första Bisurr. Onsdagen den 21 mars 2018-1 Sundsvalls Biodlareförening SVÄRMBLADET Välkommen till årets första Bisurr. Onsdagen den 21 mars Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Thulegatan 5, kl. 18:30 Missa inte... Länsförbundet bjuder

Läs mer

Ekologisk produktion 4

Ekologisk produktion 4 Eviras anvisning 18220/3 Ekologisk produktion 4 Villkor för biskötsel Livsmedelssäkerhetsverket Evira Eviras anvisning 18220/3 Ekologisk produktion 4 Villkor för biskötsel 3. upplagan 2013 Eviras anvisning

Läs mer

NYBÖRJARCIRKEL. Har du Internet? Plasthinkar. Våren 2009 Redaktör: Lasse Arvidsson. Gunvor Svensson, Norrköping och Grindtorp

NYBÖRJARCIRKEL. Har du Internet? Plasthinkar. Våren 2009 Redaktör: Lasse Arvidsson. Gunvor Svensson, Norrköping och Grindtorp Våren 2009 Redaktör: Lasse Arvidsson BI-BLADET En kall februarikväll fick jag frågan om jag kunde skriva något för Bibladet. Jag började tänka tillbaka på mina år som biodlare och kunde efter ett titt

Läs mer

ÅRSPROGRAM Årets färg är vit

ÅRSPROGRAM Årets färg är vit ÅRSPROGRAM Årets färg är vit 2011 1 Hej alla biodlare. Ja nu hoppas jag att både era bin och mina bin trivs inne tills vårsolen kommer igång igen. Hoppas att jul och nyårshelgerna har varit bra och att

Läs mer

Regler för biodling. och. produkter från bisamhällen

Regler för biodling. och. produkter från bisamhällen 0 Regler för biodling och produkter från bisamhällen för användning av Demeter, Biodynamisk och liknande märkning Reviderade juni 2014 Gäller fr.o.m. juli 2015 Järna 2015 Postadress: Skillebyholm, 153

Läs mer

Bisamhället Januari Juni

Bisamhället Januari Juni Bisamhället Januari Juni Bisamhället kan manipuleras av en mänsklig hand för att styra bina till att göra det som önskas av biodlaren. Här nedan följer ett tillvägagångsätt om hur man rent schematiskt

Läs mer

Foto: Hans Jonsson. Bli biodlare utveckla ditt företag

Foto: Hans Jonsson. Bli biodlare utveckla ditt företag Foto: Hans Jonsson Bli biodlare utveckla ditt företag Jordbruksinformation 14 2011 1 Biodling kan utveckla ditt lantbruk Text: Mats Mellblom BI OCH GÄSS sågos i myckenhet vid alla de gårdar här i Västergötland,

Läs mer

Drottningen märks gul i år.

Drottningen märks gul i år. 35:a årgången Snart börjar biåret igen! Drottningen märks gul i år. Den senaste informationen finns alltid på vår hemsida: www.stenungsundsbi.se Bitillsynsmän i vårt område: Norum, Spekeröd/Jörlanda, Ucklum

Läs mer

Copyright: Eyvind Johansson, Se

Copyright: Eyvind Johansson, Se Copyright: Eyvind Johansson, 59553 Se Hej, hej du cirkelledare, säger Hej själv, säger cirkelledaren. Deltagare Eyvind frågar: Är det säkert att låda E är klar att skatta bort från dragbiavläggaren i andra

Läs mer

Bigården Besöksadress Kringledammen Prästvägen 570, Kareby Föreståndare Lars Oskarsson , Bo Andersson

Bigården Besöksadress Kringledammen Prästvägen 570, Kareby Föreståndare Lars Oskarsson , Bo Andersson Styrelse Yvonne Strid ordförande yvonne.strid@telia.com 070-608 04 31 Jan Olausson vice ordf janos@mbox308.swipnet.se 070-437 44 42 Marianne Lönn sekreterare marianne.lonn@gmail.com 070-818 18 52 Lars-Göran

Läs mer

Under fredagens möte med styrelse, personal och revisorer diskuterade vi SBR i framtiden, 2013 2017. Vart är vi på väg och hur ska vi komma fram?

Under fredagens möte med styrelse, personal och revisorer diskuterade vi SBR i framtiden, 2013 2017. Vart är vi på väg och hur ska vi komma fram? Under fredagens möte med styrelse, personal och revisorer diskuterade vi SBR i framtiden, 2013 2017. Vart är vi på väg och hur ska vi komma fram? Detta vill vi ska ha hänt 2017: Medlemsnytta i alla delar

Läs mer

Protokoll fört på Årsmötet med Berghemsvänner den 2 mars 2013.

Protokoll fört på Årsmötet med Berghemsvänner den 2 mars 2013. Protokoll fört på Årsmötet med Berghemsvänner den 2 mars 2013. Närvarande: 15 föreningsmedlemmar. 1. Ordförande hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Mötet var med behörighet kallat 3.

Läs mer

BIET PROJEKTREDOVISNING Ett bi i blåbärsskogen är värt 500 kronor

BIET PROJEKTREDOVISNING Ett bi i blåbärsskogen är värt 500 kronor ! Enköpings Biodlare BIET PROJEKTREDOVISNING 2009 10 01 2011 09 30 Ett bi i blåbärsskogen är värt 500 kronor Var tredje tugga vi äter i EU är får vi tack vare pollinering av ett honungsbi Hemsida www.enkopingsbiodlare.se

Läs mer

Pollineringsuppdrag. www.biodlingsforetagarna.nu

Pollineringsuppdrag. www.biodlingsforetagarna.nu Pollineringsuppdrag www.biodlingsforetagarna.nu 1 Att tänka på vid pollineringsuppdrag I Sverige idag odlas klöverfrö på runt 3 500 hektar, tre fjärdedelar är rödklöver. Raps och rybs odlas på över 99

Läs mer

Ordföranden har ordet

Ordföranden har ordet bn 20 10 Töllsjö, Hindås, Bollebygd, Rävlanda, Hällingsjö och Sätila. Ordföranden har ordet I skrivande stund är det svårt att föreställa sig en ny sommar med bisurr när naturen är vit och det enda man

Läs mer

Drönaren Våren Foto: John Severns, Wikimedia Commons. Redaktör Rolf Henriksson

Drönaren Våren Foto: John Severns, Wikimedia Commons. Redaktör Rolf Henriksson Drönaren Våren 2018 Foto: John Severns, Wikimedia Commons Redaktör Rolf Henriksson 2 Ordföranden har ordet - Våren 2018 Snart är det dags att dra igång en ny säsong och vi hoppas att alla samhällen, både

Läs mer

STYRELSE. grnfrick@gmail.com. jan.molander@telia.com. kristina.ronblom@telia.com. ladyolsson@hotmail.com. Bitillsynsmän utsedda av Länsstyrelsen

STYRELSE. grnfrick@gmail.com. jan.molander@telia.com. kristina.ronblom@telia.com. ladyolsson@hotmail.com. Bitillsynsmän utsedda av Länsstyrelsen STYRELSE Ordförande: e-post: Kassör e-post: grnfrick@gmail.com Jan Molander jan.molander@telia.com 08-570 321 00 Sekreterare: e-post: Lena Kahn life@bostream.nu 08-715 13 53 Övr. ledamöter: e-post: 08-747

Läs mer

Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts årsmöte 2011-02-05. Södertullskyrkan, Asplundsgatan 36 Uddevalla

Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts årsmöte 2011-02-05. Södertullskyrkan, Asplundsgatan 36 Uddevalla Landvetter 2011-02-06 Närvarande: se bifogad närvarolista Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts årsmöte 2011-02-05 Plats: Södertullskyrkan, Asplundsgatan 36 Uddevalla Datum: 2011-02-05

Läs mer

Pollineringssamarbete lantbruk biodling, del 2

Pollineringssamarbete lantbruk biodling, del 2 Pollineringssamarbete lantbruk biodling, del 2 Projektet har skapat ett bestående samarbete mellan biodlare och lantbrukare. Projektägare: Sveriges Biodlares Riksförbund Projektledare: Matias Köping Kommuner:

Läs mer

VALBEREDNINGEN Roland Wentzel, sammank. Thomas Pettersson Lars-Göran Larsson. Roger Hilmersson. Jan Olausson. Lars Oscarsson

VALBEREDNINGEN Roland Wentzel, sammank. Thomas Pettersson Lars-Göran Larsson. Roger Hilmersson. Jan Olausson. Lars Oscarsson STYRELSE Stefan Hällström Jan Olauson Ingela Olsson Eva Carlsson Roger Hilmersson Bo Andersson REVISORER Christer Persson Yvonne Strid ordförande vice ordf. sekreterare kassör ledamot suppleant REVISORSSUPPLEANTER

Läs mer

Hur få friska bisamhällen?

Hur få friska bisamhällen? Hur få friska bisamhällen? Preben Kristiansen Bihälsokonsulent Vad är friska bin? Bin som är fria från sjukdom Vitala Produktiva Friskt bisamhälle Hot mot bisamhällenas hälsa Ogynnsam yttre miljö Förorening

Läs mer