Kompetensförsörjningsplan 2017 område förskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompetensförsörjningsplan 2017 område förskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet."

Transkript

1 Västra Göteborg Rapport Utfärdat: Diarienummer: N /17 Sektor Utbildning, område förskola Amanda Andersson Telefon: E-post: Kompetensförsörjningsplan 2017 område förskola Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Ärendet Sektor Utbildning består av tre områden; förskola, grundskola samt kultur och fritid. Stadsdelsnämnden har önskat rapport avseende kompetensförsörjningsplaner för områdena förskola och grundskola inom sektor Utbildning. I stadsdelsnämndens budget står att kompetensförsörjning innebär att en organisation kan attrahera, rekrytera och behålla medarbetare. Det blir allt svårare att rekrytera medarbetare med rätt kompetens och att i nutid och de kommande åren kommer att präglas av konkurrens av utbildad personal inom en rad viktiga yrkesgrupper inom stadsdelsförvaltningen däribland lärare, förskolelärare och chefer/ledare. Insatser avseende kompetensförsörjning innebär till stor del att se över förutsättningarna för medarbetare att klara upp sitt uppdrag idag och i framtiden. Handlingsplanen för kompetensförsörjning och kompetensutveckling för område förskola består av ett antal aktiviteter med tillhörande beskrivning/syfte med aktiviteten. Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg Bo Niklasson Sektorschef Bilaga: Handlingsplan kompetensutveckling och kompetensförsörjning, område förskola Göteborgs Stad Västra Göteborg, Rapport 1(1)

2 Handlingsplan Kompetensutveckling och kompetensförsörjning OMRÅDE FÖRSKOLA 2017 Ina Lindén, områdeschef Lotta Forsberg, områdeschef

3 2 Kompetensutvecklingsplan 2017 Lärstämma 16 juni Studiedag för förskollärare Skapa karriärvägar och använda befintlig kompetens På studiedagen den 16 juni kommer en lärstämma att arrangeras. Fokus på lärstämman kommer att vara kollegialt lärande och föreläsare kommer att användas från intern kompetens på förskolorna. Centralt kommer en extra studiedag att arrangeras för stadsdelens förskollärare. Skapa karriärvägar och använda befintlig kompetens genom att skapa kommuninterna karriärvägar. Se nedan: Skapa goda förutsättningar för LLU (Lokal LärarUtbildare) Område förskola har två professionsutvecklare som stöd till de lokala lärarutbildarna samt lärarstudenter. För att ge goda förutsättningar för LLU finns forum för nätverkande via återkommande nätverksträffar samt digital plattform på Hjärntorget. Samtliga LLU ges förutsättningar centralt för att gå handledarutbildning 7,5p. LLU ges även möjlighet till kontinuerlig kompetensutveckling via föreläsningar m.m. Antalet medarbetare som förskolecheferna har måste minska Under våren kommer en extra förskolechef att anställas som stöd vid förskolechefers frånvaro. Ett ökat kompetent administrativt stöd för förskolecheferna Under förskolechefernas ledningsgrupp kommer tid att avsättas för att identifiera behov tillsammans med stödprocesser och tänka kring vilket individuellt stöd som varje förskolechef behöver och skapa rutiner för detta. Identifiera karriärsönskningar och skapa förutsättningar för detta Område förskola arbetar för att identifiera karriärsönskningar och skapa förutsättningar för pedagoger och chefer att gå vidare. Exempel på insatser LLU (lokala lärarutbildare), pedagogisk handledare på förskoleenheter, tjänster som chefsstöd, möjligheter för tillförordnat ledarskap vid förskolechefs frånvaro, utbildning Morgondagens chef, tjänster inom utveckling och administration centralt rekryteras från pedagogisk personal. Att lyfta intern kompetens vid såväl intern som extern kompetensutveckling Område förskola uppmuntrar pedagoger och förskolechefer att berätta sitt arbete såväl internt som externt. Till exempel vid studiedagar, sociala medier och genom att ta emot besök, nationellt och internationellt. Anställning av förste förskollärare Under 2017 anställa minst två förste förskollärare (önskat målvärde fyra stycken). Dessa förste förskollärare kommer att placeras på förskoleenheter då dessa förskollärare ska vara nära verksamhet och barn.

4 3 Valideringsutbildning förskollärare Valideringsutbildning till förskollärare för barnskötare arrangeras av Borås Högskola och Jönköpings högskola. Den studerande är tjänstledig 20% och arbetar även i barngrupp. Fördjupningsutbildning för barnskötare Studium arrangerar en fördjupningsutbildning för barnskötare. Utbildningen bekostas av förskolechef men de senaste tillfällen har Göteborg stad finansierat denna utbildning. Handledningsutbildning för yrkesskickliga barnskötare (Hand i hand för ett hållbart yrkesliv) I samband med projektet Hand i hand för ett hållbart yrkesliv kommer äldre yrkesskickliga barnskötare att få kompetenstuveckling i handledning för att kunna stödja praktikanter inom projektet. Valideringsutbildning för outbildade barnskötare För outbildade barnskötare inom stadsdelen arrangerar Studium en valideringsutbildning till barnskötare. Krav är att man ska ha två års erfarenhet av arbete inom förskola. Yrkesrollerna ska förtydligas enligt läroplanen Yrkesrollerna ska förtydligas enligt läroplanen för att säkerställa att förskollärare och barnskötare får den kompetens som behövs för att nå upp till skollag och läroplanens krav. Se insatser nedan: Inrättande av en femte studiedag för förskollärare för att förtydliga och stödja deras ansvar gentemot skollag och läroplan. Prioritera nätverk inom stadsdelen. Exempel på nätverk är Futuranätverk (tre stycken), nätverk för pedagogistor, nätverk för utvecklingsledare, nätverk vid kompetensutvecklingsresor, pedagogiska forum samt digitala inspirationsträffar (digit). Fortsatt intern lärledarutbildning för att skapa möjligheter för fördjupande samtal och reflektion. Kollegialt lärande är ett av huvudverktygen inom område förskola vilket genomsyrar såväl förskolechefernas ledningsgrupp som kompetensstutveckling för pedagoger där interna kompetenser uppmuntras att berätta om sitt arbete. Forskning och samarbete med universitet och högskolor samt utveckla internationella kontakter Forskning och samarbete med universitet och högskolor ska uppmuntras samt utveckla internationella kontakter. Detta för att höja kvalitet i verksamheten och vitalisera den pedagogiska diskussionen. - Fortsätta att utveckla arbetet tillsammans med Göteborgs universitet och Borås högskola genom övningsförskolor. - EU-projektet Parenthood ( ) kommer att följas av forskare Tarja Karlsson Häikiö, Göteborgs universitet. - Flera förskolor ingår i ett samarbete med Göteborgs universitet och Ingrid Pramling. Detta kommer att fortsätta under 2017.

5 4 - Genom att ta emot såväl nationella som internationella besökare och studiebesök har området möjlighet att berätta om verksamheten i Västra Göteborgs förskolor. I mötet kan verksamheten också få inspiration för att utveckla det egna arbetet. - Centralt har område förskola sedan 2014 ingått i olika EU-finansierade projekt (två mobilitetsprojekt och ett strategiskt partnerskap) samt även på enhetsnivå (Atlas). Område förskola verkar som ett gott exempel för förskolechefer och pedagoger i syfte att uppmuntra till fler projektansökningar. Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete; utveckla styrkedjan i respektive stadsdel i syfte att utveckla verksamheten. Det systematiska arbetet har en god form (som återfinnes i UR3-bilaga). Månatliga uppföljningsfrågor för att säkra kvalitet och innehåll kommer att fortsätta. För att skapa ett stöd i det systematiska kvalitetsarbetet kommer följande insatser att fortsätta: Skrivarstugor för förskolechefer under teminerna En analysgrupp för förskolechefer i syfte att fördjupa och förbättra analys Återkoppling av uppföljningsfrågor till förskolechefernas ledningsgrupp Workshops på förskolechefernas ledningsmöte Återkoppling av uppföljning till sektorschef vid ledningsmöten inom sektorn Fortsatt utveckling av arbetet med pedagogisk dokumentation på enheterna genom kompetensutveckling och närstöd Flerspråkighet/språkutvecklande arbetssätt Fortsätta att arbeta med flerspråkighet och ett utvidgat språkbegrepp. EU-finansierade projektet Futura 2.0 ( ) har detta fokus och under hösten 2016 har deltagande pedagoger fått ta del av teorietisk och praktisk fördjupning kring det vidgade språkbegreppet genom nätverksträffar. På nätverksträffarna föreläste bland annat Tarja Karlsson Häikiö och Pernilla Mårtensson från Göteborgs universitet. Under en veckas kurs i Italien, Bassa Reggiana, fick deltagarna ta del av praktik, föreläsningar och workshops kring det vidgade språkbegreppet. Stadsdelens interkulturella samordnare har ett ökat fokus under De har även deltagit i EU-projektet Futura 2.0. Nätverken som är kopplade till EU-projekten, Futura och Futura 2.0, fortsätter att prioriteras och under dessa finns kopplingar till det vidgade språkbegreppet. Språkutveckling och det vidgade språkbegreppet är ett prioriterat område från såväl sektor som område. Till exempel kommer arbetet med det vidgade språkbegreppet att följas upp genom uppföljningsfråga till förskolechefer (mars 2017).

6 5 Kompetensförsörjningsplan 2017 Rekrytera förskollärare För att rekrytera förskollärare pågår flera insatser inom område förskola i Västra Göteborg. Övningsförskoleprojektet Ett nära arbete till studenterna, under deras verksamhetsförlagda utbildning inom förskolorna i Västra Göteborg, skapar en rekryteringsgrund. Stöd som professionsutvecklare och samarbetet med Göteborgs universitet och Borås högskola tillför ökade möjligheter att rekrytera blivande förskollärare. Män i förskolan För att främja möjligheten för män att arbeta inom förskolan finns ett lokalt nätverk i stadsdelen som startade upp våren Nätverket är till som ett stöd för manliga pedagoger och lärarstudenter inom Västra Göteborgs förskolor. Under 2017 kommer detta nätverk också att ha ett samarbete med Göteborgs universitet. Mentorskap under introduktionsår Under första året som ny förskollärare i Västra Göteborg genomgår man ett introduktionsår där professionsutvecklarefinns med som mentor för att ge stöd och handledning kring uppdraget. Attraktiv arbetsplats Genom möjligheter som pedagogisk handledning, tydliga profilförskolor och kvalitets- och kompetensutvecklingsinsatser, som till exempel EU-projekt och nätverk, skapa en attraktiv arbetsplats. Reklam Område förskola i Västra Göteborg arbetar för att synas och visa upp sin verksamhet för att locka fler förskollärare till stadsdelen. Exempel på insatser för att göra reklam och berätta om förskolornas arbete är sociala medier (Facebookgruppen Förskoletorget), instagramkonton på förskolor och deltagande vid marknadsdagar. En framgångsfaktor är att lyfta pedagoger i samband med dessa insatser. Höjt löneläge för förskollärare i centrala Tynnered via Lärarlönelyftet. Pedagogiska handledare på förskolorna som närstöd till arbetslagen Säkerställa bemanning för förskolorna För att säkerställa bemanningen på förskolorna En ökad grundbemanning genom att till exempel anställa så kallade löpare på förskolorna Införandet av en ny yrkeskategori där lärare med annan inriktning kan anställas på förskolorna

7 6 Hållbar medarbetare, ett projekt med HR och Feelgood för tidiga samtal vid korttidsfrånvaro Riktade insatser mot enheter med höga sjukskrivningstal Projektet Hand i hand för ett hållbart yrkesliv. En påbörjad process i samverkan med arbetsförmedling och NAV (nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning) för att erbjuda möjligheter för människor som står långt från arbetsmarknad och utbildning att förstärka och avlasta arbetslag inom förskolan. Se även verksamhetsmål Hand i hand för ett hållbart arbetsliv Fortsatt utveckling av profilförskolor, t.ex. teknikförskola

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /17

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /17 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-03-08 Diarienummer: N137-0166/17 Sektor Utbildning, område förskola Ina Lindén, Lotta Forsberg Telefon: 365 00 00 E-post: ina.linden@vastra.goteborg.se, lotta.forsberg@vastra.goteborg.se

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen

Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen Håll i håll om håll ut! Hur får man vind i seglen så att alla kan navigera? Torghandel 20140507 Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen Sektor utbildning Norra

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Handlingsplan 2013-2015

Handlingsplan 2013-2015 Handlingsplan 2013-2015 Strategi för kompetensförsörjning förskola Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2013-04-02 Reviderad 2013-10.23 Inga Sandström Stadskontoret HR strategiska avd

Läs mer

e-strategi i utbildningen

e-strategi i utbildningen 19 februari 2013 1 (6) e-strategi i utbildningen 2013-2016 Huddinge ska vara en av de tre bästa skol-it-kommunerna i länet. En verksamhet i takt med tiden Vision E-strategi i utbildningen i Huddinge ger

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Framtidens förskola - Rapport Pedagogikutvecklarnas uppdrag samt specialpedagogernas roll

Framtidens förskola - Rapport Pedagogikutvecklarnas uppdrag samt specialpedagogernas roll Barn- och utbildningsnämnden 2018-09-24 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsenheten BUN/2016:128 Katarina Andersson 016-710 10 86 Barn- och utbildningsnämnden Framtidens förskola - Rapport

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Kungsholmens stadsdelsnämnd

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Kungsholmens stadsdelsnämnd Kungsholmens stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Bilaga 7 Verksamhetsplan 2018 Sida 1 (9) 2017-11-19 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Kungsholmens stadsdelsnämnd Utgångspunkten i kompetensförsörjningsarbetet

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan i Farsta stadsdelsförvaltning på 3-5 års sikt.

Kompetensförsörjningsplan i Farsta stadsdelsförvaltning på 3-5 års sikt. Farsta stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Kompetensförsörjningsplan Kompetensförsörjningsplan i Farsta stadsdelsförvaltning på 3-5 års sikt. För att möta verksamhetens personalbehov, både på kort och

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-18 Diarienummer N138-0312/17 Sektor Utbildning Eva-Lill Thorsson, Kristina Herrlach Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vh.goteborg.se Handlingsplan

Läs mer

Välkomna. Modern teknik i barns lek och lärande Västerås som exempel. "alla ska med"

Välkomna. Modern teknik i barns lek och lärande Västerås som exempel. alla ska med Välkomna. Modern teknik i barns lek och lärande Västerås som exempel "alla ska med" IKT i förskolan! Modern teknik i barns lek och lärande Västerås som exempel "alla ska med" Västerås stads förskoleverksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Caroli förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Kerstin Norlander Förskolechef

Verksamhetsplan 2013. Caroli förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Kerstin Norlander Förskolechef Verksamhetsplan 2013 Caroli förskoleområde SDF Centrum Malmö stad Kerstin Norlander Förskolechef Caroli förskoleområde Innehållsförteckning 1:1 Organisations översikt..3 1:2 Organisationsplan för Caroli

Läs mer

Personal- och kompetensförsörjningsplan

Personal- och kompetensförsörjningsplan Spånga-Tensta Stadsdelsförvaltning Strategiska Staben/HR Sida 1 (6) 2015-01-15 Personal- och kompetensförsörjningsplan 2015-2017 För att möta verksamhetens personalbehov, både på kort och lång sikt, är

Läs mer

Handlingsplan Kompetensförsörjning förskolan

Handlingsplan Kompetensförsörjning förskolan Handlingsplan Kompetensförsörjning förskolan 1 Omslagsfoto: XXXXX ATT SAMTALA KRING 2 2 4 3 Utmaningar för förskolan i Malmö Förskolans uppdrag är att lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolans

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

Verksamhetsplan Amiralens förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Ingela Mellbin Förskolechef

Verksamhetsplan Amiralens förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Ingela Mellbin Förskolechef Verksamhetsplan Amiralens förskoleområde SDF Centrum Malmö stad Ingela Mellbin Förskolechef Amiralens förskoleområde Innehållsförteckning 1. Organisationsöversikt 2. Lagar och förordningar 3. Förskolechefens

Läs mer

INNEHÅLL. SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5

INNEHÅLL. SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5 SKOLPLAN 2018 2023 INNEHÅLL SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5 NATIONELLA MÅL OCH STYRDOKUMENT... sid. 5 UTBILDNINGSNÄMNDENS MÅL... sid. 6 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE...

Läs mer

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA 2016 2019 VISION Stockholms konstnärliga universitet skapar genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning möjligheter för framtidens

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum.

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2014-11-26 Diarienummer: N132-0365/14 Sektor Utbildning Anna Schedvin Telefon: 365 71 01 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan från föreningen Algebrautbildning om

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGDOM OCH VUXNA BILAGA VP 2012 SID 1 (5) 2011-11-14 Handläggare: Göran Sjödin Telefon: 08-508 21 070 Till Stadsdelsnämnden 2012-12-15 Svar på kommunbeslut efter tillsyn

Läs mer

Är barnskötare ett framtidsyrke?

Är barnskötare ett framtidsyrke? Är barnskötare ett framtidsyrke? Barnomsorgens två uppdrag Omsorgsuppdraget att erbjuda barn trygghet och omsorg när föräldrarna arbetar, studerar, söker arbete eller är föräldralediga. Lärandeuppdraget

Läs mer

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat STRATEGI Strategi för förbättrade kunskapsresultat Vision Barn- och utbildningsförvaltningen ska skapa förskolor och skolor där alla barn och elever når sin fulla potential. Trygghet, trivsel och lärande

Läs mer

Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende. Familjeförvaltningen

Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende. Familjeförvaltningen "På Grimstofta förskoleenhet arbetar vi utifrån tanken att ompröva förskoletraditionens idé om att försöka förstå vem barnet "ÄR" till att öppna sig för vad ett barn "kan BLI". Grimstofta förskoleenhet

Läs mer

Rapport - Utvärdering av den nya organisationen

Rapport - Utvärdering av den nya organisationen Barn- och utbildningsnämnden Datum Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Olofsson Carstedt 1 (8) Barn- och utbildningsnämnden Rapport - Utvärdering av den nya organisationen Förslag

Läs mer

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska tillgodoses inom

Läs mer

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN. Göteborg en stad för alla Rätt kompetens för personens behov inom hälso- och sjukvården

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN. Göteborg en stad för alla Rätt kompetens för personens behov inom hälso- och sjukvården KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN Göteborg en stad för alla Rätt kompetens för personens behov inom hälso- och sjukvården Personaldata Totalt är cirka 520 sjuksköterskor, 90 sjukgymnaster och 100 arbetsterapeuter

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten Hagalund är ett mångkulturellt område och det återspeglar sig i antalet barn på förskolorna med

Läs mer

Analys av Dialogmöte

Analys av Dialogmöte Analys av Dialogmöte Runt 90 personer deltog på dialogmötet och var uppdelade på 7 grupper (elevhälsa, förskolechefer, förskolelärare, lärare, politiker, rektorer, skolchefer) Denna analys bygger på de

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Kompetensförsörjning i förskolan (förstudie) Revisorer Nina Hellström Fredrik Edler. Beslutad av revisorskollegiet

GRANSKNINGSRAPPORT. Kompetensförsörjning i förskolan (förstudie) Revisorer Nina Hellström Fredrik Edler. Beslutad av revisorskollegiet GRANSKNINGS Kompetensförsörjning i förskolan (förstudie) Revisorer Nina Hellström Fredrik Edler Beslutad av revisorskollegiet 2014-01-22 Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress: August Palms

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Sektor Utbildning TYNNEREDSSKOLAN

Verksamhetsplan 2012 Sektor Utbildning TYNNEREDSSKOLAN Verksamhetsplan 2012 Sektor Utbildning TYNNEREDSSKOLAN Innehåll Vision för stadsdelsnämnden Västra Göteborg: 3 Mål för stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg:... 3 Förhållningssätt och organisationskultur:...

Läs mer

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Konkurrerar vi om våra förskollärare?

Konkurrerar vi om våra förskollärare? Konkurrerar vi om våra förskollärare? Södertörns nyckeltal 2012 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR 20130913 Handläggare/referens Lena Lihammar-Bergill 070-6067747 lena.lihammar-bergill@haninge.se

Läs mer

Utvecklingspedagogernas roll och funktion i arbetet med att förverkliga Förskola i Förändring. I Fjärås Gällinge pedagogiska område

Utvecklingspedagogernas roll och funktion i arbetet med att förverkliga Förskola i Förändring. I Fjärås Gällinge pedagogiska område Utvecklingspedagogernas roll och funktion i arbetet med att förverkliga Förskola i Förändring I Fjärås Gällinge pedagogiska område Uppdragets syfte utifrån förskola i förändring: Driva och utveckla de

Läs mer

Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun

Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun 2018-2021 Samverkande Ledstjärnor Nyf tiv a v o Inn iken st nd ja äm so fr äl tid m f ra ro H r Ha e Hela människan i centrum Sida 3 Målbild Ökad måluppfyllelse

Läs mer

Inspektion av förskolorna Slingan - Svartviksslingan 53 Tangen - Svartviksslingan 89 Galaxen - Johannnesfredsvägen 27 Bromma stadsdel

Inspektion av förskolorna Slingan - Svartviksslingan 53 Tangen - Svartviksslingan 89 Galaxen - Johannnesfredsvägen 27 Bromma stadsdel Utbildningsförvaltningen dnr 3.3.3 520/2014 Enheten för förskolesamordning 2014-01-30 Förskoleinspektörer Åsa Algott Inga-Lill Hjerpe Lindgren Inspektion av förskolorna Slingan - Svartviksslingan 53 Tangen

Läs mer

Lokalt måldokument 2010

Lokalt måldokument 2010 Friarelyckans Förskoleenhet Lokalt måldokument 2010 En förskola för relationer, generationer och lustfyllt lärande ger oanade möjligheter Friarelyckans vision Christina Orrmyr, Rektor Godkänd i Lsg 2010-02-01

Läs mer

Förskoleområde Trångsund 2016

Förskoleområde Trångsund 2016 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2016 Förskoleområde Trångsund 2016 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten, analysera resultaten och med

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan Förskoleförvaltningen 2018

Kompetensförsörjningsplan Förskoleförvaltningen 2018 Kompetensförsörjningsplan Förskoleförvaltningen 2018 Utvärdering /måluppfyllelse föregående år Kompetensmål Riskanalys Aktivitetsplan I detta dokument redovisas följande på förvaltningsledningsnivå: 1.

Läs mer

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.

Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem. Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka. Botkyrka satsar på karriärlärare Inom skola, förskola och fritidshem Kristina Gustafsson Chef Kvalitetsstöd kristina.gustafsson@botkyrka.se Fakta om Botkyrka 87 600 innevånare 22 kommunala grundskolor

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens

Barn- och utbildningsnämndens 1(5) Barn- och utbildningsnämnden den 22 oktober 2015 Barn- och utbildningsnämndens 2015-10-22 Ärendet Ansökan om övningsskola för att höja kvalitet och utveckla VFU, den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Kvalitetsrapport 2016/2017 Förskolan St:Jörgen

Kvalitetsrapport 2016/2017 Förskolan St:Jörgen Kvalitetsrapport 2016/2017 Förskolan St:Jörgen Förskolan St. Jörgen startade 2005 med fem avdelningar, 2011 utökade vi och idag går 175 barn hos oss fördelat på 10 avdelningar. Förskolan ligger vackert

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Utvecklingsorganisa.on(

Utvecklingsorganisa.on( Att skapa möjligheter för kommunikation och dialog kring förskolans kvalitetsarbete! Chris.naWerlid BarbroWilhelmsson 20150422!! Utvecklingsorganisa.on Ledningsgrupp Områdeschef och Förskolechefer Styrgrupp

Läs mer

Nulägesbeskrivning avseende obehöriga förskollärare och lärare i stadsdelens förskolor och skolor

Nulägesbeskrivning avseende obehöriga förskollärare och lärare i stadsdelens förskolor och skolor Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-28 Diarienummer N132-1252/17 Handläggare Anna Hjortsberg och Inga-Lill Johansson Telefon:031-365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Sammanställning per Förskoleenhet Enhet: Kungsängens förskolor Utbildningskontoret 2014-06-19 Sida 1 av 9 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete 2014... 1 Innehåll... 2

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Stallet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Bergshamra förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten Bergshamra förskoleenhet är en enhet i förändring och utveckling. Med nytt ledarskap arbetar vi

Läs mer

Kompetens- och chefsförsörjningsstrategi

Kompetens- och chefsförsörjningsstrategi Kompetens- och chefsförsörjningsstrategi SDF Askim-Frölunda-Högsbo Denna strategi är plattformen för förvaltningens arbete med att attrahera, rekrytera, introducera, utveckla och behålla rätt kompetens

Läs mer

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042 215-4-2 Johannes Pålsson Chef produktion barn och utbildning Johannes.Palsson@ekero.se Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 215 Dnr BUN15/5-42 Sammanfattning Produktionsområdet

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tistelstången 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tistelstången 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Lunden, Kotten och Junibackens förskolor Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 6 UTVECKLINGSBEHOV...

Läs mer

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-26 Diarienummer N131-0065/17 Individ och familjeomsorg samt Funktionshinder Angelica Winter Telefon 031-365 15 86 E-post: angelica.winter@angered.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

E-strategi för grundskolenämnden 2013-2016

E-strategi för grundskolenämnden 2013-2016 BARN- OCH TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-03-15 GSN-2013/111.159 1 (3) HANDLÄGGARE Steinmo, Conny Grundskolenämnden Conny.Steinmo@huddinge.se E-strategi för grundskolenämnden 2013-2016 Förslag

Läs mer

Unikt samverkansprojekt mellan förskolan i Luleå och Kommunhälsan det första i sitt slag i landet

Unikt samverkansprojekt mellan förskolan i Luleå och Kommunhälsan det första i sitt slag i landet Barn- och utbildningsförvaltningen Pressmeddelande 2018-02-27 Unikt samverkansprojekt mellan förskolan i Luleå och Kommunhälsan det första i sitt slag i landet Förskolan och Kommunhälsan presenterar ett

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Skolplan

Lovisedalsskolan RO Skolplan L Ä SÅR 2017/2018 Lovisedalsskolan RO Skolplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Skolplan 2(8) Vårt

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Stenungsunds kommun, Anrås förskola

Skolutvecklingsplan. Stenungsunds kommun, Anrås förskola Skolutvecklingsplan Stenungsunds kommun, Anrås förskola 2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Introducerande del 1.1 Information om förskoleenheten 1.2 Förskoleenhetens vision 1.3 Förskoleenhetens prioriterade

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Granbacka förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Granbacka förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Granbacka förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten I våra förskolor ger vi mycket utrymme för leken som vi anser är en av grunderna till barnens utveckling.

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Västerby förskola i Götene kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015

Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015 Handläggare Datum Pia Ihse 13 2014-08-06 0480-45 20 40 Tingbydals förskola Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015 Öppna förskolan Kroggärdets förskola Smedängens förskola/ nattomsorg Förskolan

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år

Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år 2019-2021 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 1.1.Kompetensförsörjningsstrategi...3 2.Analys av nuläge...3 2.1.Avgränsning...4 3.Roll och ansvarsfördelning...4

Läs mer

SAMVERKANSKONFERENS I ÖFSO VÅREN 2016 PROCESSLEDARE SOLVEIG SOTEVIK

SAMVERKANSKONFERENS I ÖFSO VÅREN 2016 PROCESSLEDARE SOLVEIG SOTEVIK SAMVERKANSKONFERENS I ÖFSO VÅREN 2016 PROCESSLEDARE SOLVEIG SOTEVIK SOLVEIG.SOTEVIK@PED.GU.SE Kära vänner vi har kärnan till en vision för en varaktigt hållbar verksamhetsförlagd utbildning för förskollärare

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskola 2015

Kvalitetsredovisning förskola 2015 Södermalms stadsdelsförvaltning DNR 234-2015-1.2.1. Sida 1 (10) Förskoleavdelningen Strukturella förutsättningar och organisation Förskoleverksamheten består av 12 förskoleenheter med tillsammans 56 förskolor

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Seskarö förskola belägen i Haparanda kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Göteborg, Stockholm och Malmö juni 2017 Ildico Hellman, Malin Gyunda, Teresa Fernández Long Dagens program 09:30 Inledning 09:40 Språk-, läs-

Läs mer

Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14

Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14 Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Arbetsåret 2013/14 Lackarebäcks förskolor Innehåller lokala arbets- och handlingsplaner Arbetsplan för det pedagogiska arbetet Begränsning Med

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Alla barn har rätt att möta en likvärdig förskola

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Fölet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Fölet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Ildico Hellman, Malin Gyunda EPA: ensam par alla E: Vilka teman tycker du framkommer i berättelsen som skulle vara intressanta

Läs mer

Grundskoleförvaltningen Inför den första juli Bengt Randén

Grundskoleförvaltningen Inför den första juli Bengt Randén Grundskoleförvaltningen Inför den första juli 2018-09-04 Bengt Randén Innehåll 1. Varför en grundskoleförvaltning? 2. Förvaltningen i siffror 3. Så jobbar vi 4. Organisation och områdesindelning 2 1. Varför

Läs mer

Skolledarkonferens september 2016

Skolledarkonferens september 2016 Skolledarkonferens 29 30 september 2016 Att leda förskoleutveckling på vetenskaplig grund Lise Lotte Johansson Syfte och mål med min föreläsning Syfte: att på ett konkret och verksamhetsnära sätt lyfta

Läs mer

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete

Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete 5075 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning/fou-enheten PM Sida 1 (5) 2018-03-15 Plan för utbildningsförvaltningens FoU-arbete Utbildningsförvaltningens arbete med forskning

Läs mer

Eget modersmålsstöd av flerspråkig pedagog i förskolan

Eget modersmålsstöd av flerspråkig pedagog i förskolan BIN 2oa-ös^M Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Boel Vallgårda 2012-05- 03 Diarienummer BUN-2012-0589 Barn- och ungdomsnämnden Eget modersmålsstöd av flerspråkig

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Lokal verksamhetsplan

Lokal verksamhetsplan 1 (7) Lokal verksamhetsplan Förskoleområde A 2019-2020 Postadress Besöksadress Kontakt Org.nr och webbplats Söderköpings kommun Kommunhuset Växel 0121-181 00 Org.nr 212000-0464 614 80 Söderköping Storängsallén

Läs mer

Guide för lärarutbildare. Råd till dig som handleder lärarstuderande inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Uppdaterad

Guide för lärarutbildare. Råd till dig som handleder lärarstuderande inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Uppdaterad Guide för lärarutbildare Råd till dig som handleder lärarstuderande inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Uppdaterad 2019-03-05 VFU står för verksamhetsförlagd utbildning. Det innebär att pedagogisk

Läs mer

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun Förskola i förändring med barnens bästa i fokus Kungsbacka kommun Kungsbacka på kartan Förskola i Kungsbacka Antal barn förskola 3750 st Antal förskolor 72 st Antal anställda 750 st Fristående förskolor

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation

Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar reglerna om förskolechefens möjlighet att delegera och förskolors organisation, i samband

Läs mer

Vårt ansvar! nå högre måluppfyllelse för eleverna forma en förskola och skola som äger förmåga att vara relevant för sin samtid och kanske spjutspets mot en mer osäker framtid skapa en organisation som

Läs mer

Mitt i City förskolor

Mitt i City förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Mitt i City förskolor Ingress Vår verksamhetsidé är: I Mitt i Citys förskolor får varje barn utifrån sina egna förutsättningar leka, lära och utvecklas i utforskande

Läs mer

Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan

Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan Bergsvägens förskola Terminsuppföljning - juni 2016 Skolutvecklingsplan Terminens prioriterade mål: Implementera The Big Five genom läroplansmålen. jan mars språk, utveckling och lärande april- juni matematik,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Mål och kvalitet Analysrapport av den kommunala förskolans pedagogiska uppdrag i Varbergs kommun 2017/18

Mål och kvalitet Analysrapport av den kommunala förskolans pedagogiska uppdrag i Varbergs kommun 2017/18 Mål och kvalitet 2018 - Analysrapport av den kommunala förskolans pedagogiska uppdrag i Varbergs kommun 2017/18 Barn- och utbildningsförvaltningen i Varberg Susanna Hanson Förvaltningschef Agneta Svenberg

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - OMRÅDE C

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLA - OMRÅDE C 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLA - OMRÅDE C 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4 Centralt prioriterade

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Tjörn Möjligheternas ö

Tjörn Möjligheternas ö Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Förskola Myggenäs Förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Linda Markus 150708 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 4

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 1 Barn och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 2 Nuläge 2 Systematiskt kvalitetsarbete enligt skollagens 4:e kapitel 2 Modellen för

Läs mer

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Förskolan Optimus Nacka kommun

Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och Förskolan Optimus Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Holm Nacka kommun Veckorna 45 och 46 2017 Förskolan Optimus Nacka kommun Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild

Läs mer