Handling 2017 nr 219. Sverigeförhandlingen avtal storstadsåtgärder. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handling 2017 nr 219. Sverigeförhandlingen avtal storstadsåtgärder. Till Göteborgs kommunfullmäktige"

Transkript

1 Handling 2017 nr 219 Sverigeförhandlingen avtal storstadsåtgärder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 4 oktober 2017 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Ramavtal och objektavtal för åtgärder storstad inom Sverigeförhandlingen antas i enlighet med bilagor Kommunstyrelsens ordförande får i uppdrag att för Göteborgs Stad underteckna avtal i enlighet med bilagor 2-8 samt bemyndigas att godkänna justeringar i avtalet av redaktionell karaktär. 3. Stadsdirektören får i uppdrag att utse styrelse och projektstyrelse i enlighet med ramavtal (bilaga 2). 4. Trafiknämnden får i uppdrag att, med aktiv medverkan från berörda nämnder och bolag, ansvara för fortsatt planeringen och genomförande av de avtalade objekten, samt för framtagande av genomförandeavtal och investeringsbeslut enligt gängse ordning. 5. Trafiknämnden får i uppdrag att ansvara för samordning och uppföljning av projekten i sin helhet. 6. Fastighetsnämnden får i uppdrag att ansvara för bostadsuppföljning i anslutning till bostadsåtagandet enligt avtal (bilagor 2-8). Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) yrkade bifall till stadsledningskontorets förslag. Martin Wannholt yrkade bifall till eget yrkande den 22 november Vid omröstning röstade Mariya Voyvodova (S), Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Maria Rydén (M) samt ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) för bifall till Ann-Sofie Hermanssons yrkande. Martin Wannholt röstade för bifall till eget yrkande. Lars Hansson (SD) avstod från att rösta. 1(2)

2 Kommunstyrelsen beslutade med elva röster mot en att bifalla Ann-Sofie Hermanssons yrkande. Lars Hansson (SD) deltog inte i beslutet. Martin Wannholt reserverade sig mot beslutet. Lars Hansson (SD) antecknade som yttrande en skrivelse från den 18 oktober Göteborg den 22 november 2017 Göteborgs kommunstyrelse Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld 2(2)

3 Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen Ärende Sverigeförhandlingen avtal storstadsåtgärder Linbanan tas upp till en kostnad (jan 2016) om 1,1 miljard. Vi vet redan idag att det har tillkommit en mängd fördyringar, t ex 300 miljoner i markinlösen, utsmyckning pelare 150 miljoner och val av ny plats för angöring Järntorget 100 miljoner. Således 1,65 miljarder kronor redan idag. Storleksordningen ett nytt Gobigas. Ett argument för linbanan har varit att den skulle stå färdig till jubiléet. Ett annat att avlasta trafiken över älven innan Hisingsbron blir färdigställd. Så kommer nu inte bli fallet, utan flera års försening för linbanan är att vänta. Under den tid transportkapaciteten minskar över Göta Älvbron/Hisingsbron, får naturligtvis en utökad båttrafik sättas in. Vidare skulle kommunfullmäktige få tillbaka linbanan, efter ytterligare utredning och detaljstudier, för slutgiltigt ställningstagande. Istället görs nu baklängespolitik ännu en gång; lägg fast linbanan i ett statligt avtal och i detaljplanen så får kommunfullmäktige svårt att ändra sig sedan när de väl får se den totala kostnaden och den försenade tidplanen. Det är betydligt bättre att istället tidigarelägga den nya förbindelsen över älven mellan broarna (buss/spårvagnstunneln) med 10 ggr större kapacitet än en linbana. Vidare att kommunen i närtid bygger motet (en bro) för att förena Lundby med Lindholmen för att stödja näringslivets framgångsrika utveckling i området. Förslag till beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: Att godkänna Sverigeförhandlingen med två ändringar: Linbanan utgår helt och arbetet med den nya förbindelsen över älven mellan broarna tidigareläggs tio år och startar nu.

4 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om Sverigeförhandlingen avtal storstadsåtgärder Sverigedemokraterna har några reflektioner att anföra angående Sverigeförhandlingens avtal storstadsåtgärder. För det första kom inte metrobusslinjen Mölndal-Frölunda-Kungssten med i avtalet. Frågan blir då hur kollektivtrafiken mellan Mölndal och Frölunda ska se ut i framtiden. Sverigedemokraterna motionerade om att utreda spårväg på denna sträcka. Motionen röstades ner och nu står vi där utan lösning. SD motionerade för flera år sedan om att återuppbygga den gamla spårvägslinjen mellan Eketrägatan och Bräcke för vidare anslutning till Vårväderstorget. En motion som även den röstades ner. Den hade gått genom ett område där det redan finns bebyggelse. Den nu aktuella dragningen av citybusslinjens nordvästra del går genom ett område med mindre bebyggelse och därmed sämre resandeunderlag än Bräckelinjen. Vad gäller linbanan kvarstår flera frågetecken kring den. Det gäller säkerhet vid brand och fysiskt våld, svajningar vid kraftiga vindar samt energiförsörjning av kabinerna. Vidare är inte heller fördelningen av driftåtagandet mellan Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen klargjord. Av dessa anledningar yrkade SD återremiss på linbanan i kommunfullmäktige Vi noterar också att stadens upplåningsbehov ökar ytterligare med dessa investeringsåtaganden.

5 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1018/15 Stadsledningskontoret Stadsutveckling Fredrik Nielsen Telefon E-post: Sverigeförhandlingen avtal storstadsåtgärder Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Ramavtal och objektavtal för åtgärder storstad inom Sverigeförhandlingen antas i enlighet med bilagor Kommunstyrelsens ordförande får i uppdrag att för Göteborgs Stad underteckna avtal i enlighet med bilagor 2-8 samt bemyndigas att godkänna justeringar i avtalet av redaktionell karaktär. 3. Stadsdirektören får i uppdrag att utse styrelse och projektstyrelse i enlighet med ramavtal (bilaga 2). 4. Trafiknämnden får i uppdrag att, med aktiv medverkan från berörda nämnder och bolag, ansvara för fortsatt planeringen och genomförande av de avtalade objekten, samt för framtagande av genomförandeavtal och investeringsbeslut enligt gängse ordning. 5. Trafiknämnden får i uppdrag att ansvara för samordning och uppföljning av projekten i sin helhet. 6. Fastighetsnämnden får i uppdrag att ansvara för bostadsuppföljning i anslutning till bostadsåtagandet enligt avtal (bilagor 2-8). Sammanfattning Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Sverigeförhandlingen har gemensamt tagit fram förslag till avtal för storstadsåtgärder i Göteborg inom ramen för Sverigeförhandlingens uppdrag. Avtalet, i enlighet med ramavtal och objektavtal i tjänsteutlåtandets bilagor 2-8, innefattar fyra kollektivtrafikobjekt för totalt mnkr. Objekten är framtagna som prioriterade objekt i arbetet med Målbild Koll Den statliga medfinansieringen för kollektivtrafikobjekten i avtalet är mnkr, som kopplas till ett bostadsåtagande för Göteborgs Stad på totalt färdigställda bostäder t.o.m. år Avtalet innebär att Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen delar lika på resterande investeringsvolym för kollektivtrafikobjekten. Detta innebär att Göteborgs Stad i avtalet åtar sig att finansiera mnkr för kollektivtrafikobjekten. Avtalet innehåller också en satsning på cykelstråk i Göteborg på totalt 241 mnkr, där staten medfinansierar investeringarna i cykelstråken till 25 procent. 1 (33)

6 Ekonomiska konsekvenser Avtalet omfattar utbyggnad av kollektivtrafikåtgärder för motsvarande mnkr samt cykelåtgärder motsvarande 241 mnkr. Stadens finansieringsåtagande för kollektivtrafikåtgärderna är mnkr samt för cykelåtgärderna 180,75 mnkr. Samtliga anläggningar ska enligt avtalet byggas ut och ägas av staden. Stadens åtagande för att möta statens utlovade medfinansiering baseras på ett bostadsåtagande om totalt färdigställda bostäder fram till år Den statliga medfinansieringen är kopplat till 50 tkr per bostad ur nationell plan och 10 tkr per bostad ur regional plan om totalt mnkr. Utöver den bostadskopplade finansieringen ingår en pott till Spårväg och citybuss Norra Älvstranden centrala delen på motsvarande 480 mnkr. Därutöver medfinansierar staten cykelåtgärder motsvarande 25 % av investeringsvolymen utan koppling till bostadsåtagandet. Västra Götalandsregionen finansierar motsvarande volymer som Göteborgs Stad för kollektivtrafikåtgärderna, vilket i stora drag medför en medfinansiering om 25 % per part (Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen) för respektive åtgärd. För Linbanan är stadens och regionens åtagande något större (ca 38 % per part) då det inte finns så stora bostadsvolymer kopplat till objektet. Sverigeförhandlingen öppnar dock för att objektet kan vara aktuellt för ytterligare statlig medfinansiering upp till 50 %. Utgiftsökningar ska enligt avtalet fördelas lika mellan regionen och staden om det inte rör en förändring av projektet som endera parten har påkallat. Staten håller genom detta avtal inne med 25 % av medfinansieringen kopplat till de 50 tkr per bostad i nationell plan. Detta motsvarar 571 mnkr av den statliga medfinansieringen. Utbetalningen av denna slutfinansiering är kopplat till att staden uppfyller bostadsåtagandet i avtalet. För Linbanan sker denna slutfinansiering år tidigast 2030 och för övriga objekt tidigast år Har staden inte uppfyllt sitt åtagande vid dessa tidpunkter får staden en förlängning till år 2040 att uppfylla bostadsåtagandet. Övrig finansiering från staten och regionen följer den avtalade utbyggnadstakten för respektive projekt. Medfinansiering av cykelåtgärderna sker när objekten är färdigbyggda och löpande för ett par av de större objekten. När Sverigeförhandlingens samtliga objekt finns på plats i staden, innebär det årliga kapitalkostnader om cirka mnkr. De totala årliga drift- och underhållskonsekvenserna är i dagsläget svåra att beräkna och enligt ramavtalet ska drift- och underhållsansvaret regleras utifrån gällande eller framtida avtal mellan kommun och region. Regionen ska svara för trafikeringen om inte annat avtalas. Då färdigställande av objekten kommer att ske stegvis under avtalsperioden kommer de tillkommande årliga kostnadseffekterna på samma sätt uppstå stegvis. Den finansiella fördelningen i avtalet återfinns i ramavtalets bilaga 1. En djupare beskrivning av ekonomiska konsekvenser för Staden finns i tjänsteutlåtandets bilaga 1. Utöver de medel som är kopplade till investeringen kräver planering och genomförande av objekten medel särskilt för trafiknämnden, men även för övriga berörda nämnder och bolag. Dessa kostnader är i nuläget inte möjliga att uppskatta utan behöver hänskjutas till ordinarie budgetprocess. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (33)

7 Barn-, jämställdhets- och mångfaldsperspektivet Målsättningen med Sverigeförhandlingen har varit att lyfta nyttor kopplade till infrastrukturinvesteringar i ett bredare perspektiv. Genom att göra tillgängligheten för flera trafikslag bättre kan resmöjligheterna förbättras för flera grupper. Barn-, jämställdhets- och mångfaldsperspektivet är en utgångspunkt i såväl Målbild Koll2035 som Cykelprogram för en nära storstad. Det är viktigt att i det fortsatta arbetet med att planera och genomföra de avtalade objekten beakta de olika perspektiven och det är rimligt att både sociala, så väl som barnkonsekvensanalyser genomförs inom ramen för planering och projektering av objekten. Miljöperspektivet Sverigeförhandlingens uppdrag i anslutning till storstadsavtalen är att möjliggöra utbyggnad av nya kollektivtrafik- och cykelstråk. En ökad andel resande med kollektivtrafik och cykel ger positiva effekter för miljön. Omvärldsperspektivet Göteborgs Stad har haft ett nära samarbete med Västra Götalandsregionen och Mölndals Stad i förhandlingarna om storstadsåtgärderna. Det finns också en dialog mellan Göteborgs Stad, Stockholm stad, Malmö stad samt kringliggande storstadsregioner/län i anslutning till pågående arbete med Sverigeförhandlingen. Storstadsåtgärderna i Sverigeförhandlingen har också en bakgrund i tidigare Stockholmsförhandlingen, som innebär en utbyggnad av tunnelbanan kopplat till ett ökat bostadsbyggande i kommuner i Stockholmsregionen. Sverigeförhandlingen, Stockholms Läns Landsting och berörda kommuner i Stockholmsområdet har nått ett avtal om storstadssatsningar. Den totala investeringsvolymen för de fyra kollekttrafikobjekten är på 30,2 mdkr inklusive fordon och depå omfattande 5,1 mdkr. Finansieringen omfattar bidrag från staten baserat på kommunernas bostadsåtagande om bostäder till år 2035 samt utökad trängselskatt. Sverigeförhandlingen, Region Skåne och Malmö stad har nått en överenskommelse om kollektivtrafik- och cykelåtgärder för totalt mnkr, kopplat till färdigställande bostäder i Malmö till år Bilaga 1 Bilaga 2 Objektsbeskrivningar till utvalda objekt, influensområden för bostadsåtagande samt ekonomiska konsekvenser av avtal storstadsåtgärder Sverigeförhandlingen Ramavtal 7 Storstad Göteborg Bilaga 3 Sverigeförhandlingen Ramavtal 7 Storstad Göteborg, bilaga 1 finansieringsplan Bilaga 4 Sverigeförhandlingen Ramavtal 7 Storstad Göteborg, bilaga 2 specifikation inklusive tidplan Bilaga 5 Sverigeförhandlingen Ramavtal 7 Storstad Göteborg, objektavtal Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, centrala delen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (33)

8 Bilaga 6 Bilaga 7 Bilaga 8 Sverigeförhandlingen Ramavtal 7 Storstad Göteborg, objektavtal Linbana Centrum, Järntorget Wieselgrensplatsen Sverigeförhandlingen Ramavtal 7 Storstad Göteborg, objektavtal Citybuss BRT Backastråket Sverigeförhandlingen Ramavtal 7 Storstad Göteborg, objektavtal Citybuss BRT Norra Älvstranden, västra och nordvästra delen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (33)

9 Ärendet Ärendet behandlar beslut om ramavtal och objektavtal för avtal om storstadsåtgärder inom ramen för Sverigeförhandlingen, kopplat till fyra kollektivtrafikobjekt samt cykelstråk i Göteborg. Beslut krävs i kommunfullmäktige, regionfullmäktige samt regeringen och i förekommande fall riksdagen för att avtal ska träda i kraft. Avtalen för storstadsåtgärder är inte sammankopplade med förhandlingen kring eventuell kommunal medfinansiering och avtal för höghastighetsjärnväg Göteborg Stockholm. Sverigeförhandlingens uppdrag löper ut 31 december Därmed behöver Göteborgs Stad fatta beslut om avtal senast vid kommunfullmäktiges sammanträde den 7 december Bakgrund Sverigeförhandlingen är ett regeringsuppdrag som har i uppdrag att arbeta fram överenskommelser för att förbättra kollektivtrafiken och öka bostadsbyggandet i storstadsregionerna. I samband med förhandling om åtgärder i storstad har Sverigeförhandlingen regeringens uppdrag att ingå överenskommelser om satsningar på cykelstråk. Uppdraget innefattar också att möjliggöra snabb utbyggnad av nya stambanor i form av höghastighetsjärnväg mellan Stockholm Göteborg och Stockholm Malmö. Detta tjänsteutlåtande hanterar enbart avtal om storstadsåtgärder. I förhandlingen om storstadsåtgärder är staten medfinansiär för de olika kollektivtrafikobjekt som parterna avtalar om. Den statliga medfinansieringen baseras på ett bostadsåtagande från kommunens sida kopplat en influenszon för respektive investeringsobjekt. Den 27 januari 2016 fattade kommunstyrelsen beslut om ärendet Sverigeförhandlingen Förhandlingsfas 2016 som angav ansvarsfördelning och organisering för Göteborgs Stad under förhandlingsfasen av Sverigeförhandlingen (dnr 1018/15). Ärendet gav också bakgrund till: Sverigeförhandlingens uppdrag Stadsutveckling, kollektivtrafik, bostadsbyggande och höghastighetsjärnvägar i Göteborg och Västra Götaland - antagna dokument och pågående arbete Inskickat underlag från Göteborgs Stad till Sverigeförhandlingen Den 8 februari 2016 mottog Göteborgs Stad det första budet, ramavtal samt objektavtalen för åtgärder storstad Göteborg. Utifrån de objekt som ingick i remissversionen av Målbild för stadstrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille 2035 hade Sverigeförhandlingen valt ut följande objekt i första budet för storstadsåtgärder: Spårväg Norra Älvstranden, Centrala delen (Brunnsbo-Lindholmen- Linnéplatsen) mnkr Spårväg Operalänken 350 mnkr Spårväg Allélänken 550 mnkr Spårväg Mölndal-Åby/Åbro 300 mnkr Budet med investeringar på totalt 6 mdkr gav inga besked om krav på bostäder för Göteborgs Stad eller medfinansiering från Sverigeförhandlingen/staten för investeringarna i objekten. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (33)

10 Efter medborgardialogen Next Stop 2035 arbetade Stadstrafikforum fram en remissversion för Målbild för stadstrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille Målbilden skickades på bred remiss mars - juni Totalt lämnade 60 nämnder, bolag, myndigheter, organisationer samt enskilda personer och företag synpunkter på remissversionen, där Göteborgs Stads berörda nämnder och bolag stod för 26 av svaren. Med hänsyn till de många frågeställningar/synpunkter som kom in valde Stadstrafikforum i augusti 2016 att förlänga tidplanen för den färdigställda målbilden. Stadstrafikforum har efter remissen tagit beslut om att ändra namnet på målbilden från Målbild för stadstrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille 2035 till Målbild Koll Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille (benämnt Målbild Koll2035 i tjänsteutlåtandet). Utöver namnändringen till Målbild Koll2035 har Stadstrafikforum i målbilden bytt namn på stombuss till citybuss och snabbuss till metrobuss. Beskrivning av konceptet citybuss återfinns i objektsbeskrivningarna i bilaga 1. Slutversion av förslag för Målbild Koll 2035 antogs av Stadstrafikforum i juni Målbilden ligger för närvarande inom ordinarie ärendehantering inför beslutsprocess hos respektive kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Stadsledningskontoret bedömer att Målbild Koll2035 lämnas för politisk behandling i kommunstyrelsen vid årsskiftet 2017/2018 för att sedan lämnas till kommunfullmäktige. Den under arbetet reviderade tidplanen för Målbild Koll2035 innebar att stadsledningskontoret tillsammans med trafikkontoret, Västra Götalandsregionen och Mölndals Stad behövde prioritera objekt för fortsatt förhandling inom Sverigeförhandlingen innan målbildens slutligt behandlats i berörda politiska beslutsforum. Stadsledningskontoret har haft en kontinuerlig dialog med kommunstyrelsens presidium och kommunstyrelsens arbetsutskott samt vid ett flertal tillfällen informerat kommunstyrelsen under förhandlingsfasen, i enlighet med ansvarsfördelningen som kommunstyrelsen fattade beslut om den 27 januari 2016 (dnr 1018/15). De underlag som skickats in till Sverigeförhandlingen i inledningsfasen är anmälda till kommunstyrelsen. Byggnadsnämnden, fastighetsnämnden och trafiknämnden har informerats om stadens pågående arbete med Sverigeförhandlingen. Ett större antal berörda nämnder och bolag har informerats om arbetet med Målbild Koll2035. Stadsledningskontoret har också informerat ett flertal externa intressenter i form av relevanta intresseorganisationer och större företag i Göteborg om hur staden arbetar med Sverigeförhandlingen och framtagandet av Målbild Koll2035. Stadsledningskontoret har en kontinuerlig dialog på strategisk nivå med berörda förvaltningar och bolag i arbetet med Sverigeförhandlingen. Göteborgs Stad har haft ett nära samarbete med Västra Götalandsregionen och Mölndals Stad i förhandlingarna om storstadsåtgärderna. Det finns också en dialog mellan Göteborgs Stad, Stockholm stad, Malmö stad samt kringliggande storstadsregioner/län i anslutning till pågående arbete med Sverigeförhandlingen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (33)

11 Bud från Sverigeförhandlingen våren 2017 och beslut i kommunstyrelsen 3 maj 2017 Sverigeförhandlingens prioriterade krav för att ett objekt ska tas med i förhandlingen är att objektet ska färdigställas senast år 2035, att influenszonen för objektet kan kopplas till minst bostäder per investerad mdkr, samt att teknikvalet är utpekat som buss, spårväg eller linbana. Utöver de krav som Sverigeförhandlingen satt upp har trafikkontoret och stadsledningskontoret tillsammans med Västra Götalandsregionen och Mölndals Stad prioriterat objekt ur pågående arbete med Målbild Koll2035 utifrån objekt som: Har tydlig nytta för Göteborgs och Göteborgsregionens kollektivtrafiksystem som helhet. Har en hög investeringsvolym och därmed är svåra för regionen och kommunen att finansiera själva. Ger tydliga förutsättningar för nya bostäder, dels utifrån att klara inträdeskravet på bostäder/mdkr men dels också objekt som kan kopplas till ännu fler bostäder för att uppnå högre statlig medfinansiering. Tangerar eller ligger inom statligt väg/spårområde och därmed behöver genomföras i samverkan mellan stat och kommun. Innefattar innovationer för svensk kollektivtrafik där erfarenhetsåterföring är av nationellt intresse. Utifrån ovanstående krav och prioriteringar var Göteborgs Stad, Mölndals stad, Västra Götalandsregionen och Sverigeförhandlingen under våren 2017 överens om följande bud för fortsatt förhandling: Spårväg och citybuss Norra Älvstranden Centrala delen (Linnéplatsen Lindholmen Brunnsbo) mnkr Linbana centrum mnkr Citybuss Norra Älvstranden Västra och Nordvästra (Lindholmen Ivarsbergsmotet Vårväderstorget), 700 mnkr Citybuss Backastråket, 400 mnkr Metrobuss Mölndal Frölunda Kungssten, mnkr Citybuss Toltorpsdalen, 500 mnkr Budet var på sammantaget 10,2 mnkr, kopplat till totalt bostäder (varav bostäder i Mölndal) vilket innebar en statlig medfinansiering på 26,6 %. Kommunstyrelsen fattade beslut 3 maj (dnr 1018/15) om att ge stadsledningskontoret i uppdrag om att fortsätta förhandla om ovanstående objekt. Beslutet innebar också att ge stadsledningskontoret i uppdrag att i den fortsatta förhandlingen säkerställa en högre andel statlig medfinansiering, att slutligt avtal ska innefatta klausuler att kunna utträda ur enskilda objekt kopplat till exempelvis kostnadsfördyringar samt att staden ska kunna justera linjedragningar och stationslägen i utvalda objekt. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (33)

12 Överenskommelse och förslag till avtal för storstadsåtgärder inom Sverigeförhandlingen Den 20 juni 2017 träffade Göteborg Stad, Västra Götalandsregionen och Sverigeförhandlingen en överenskommelse om fyra kollektivtrafikstråk och cykelstråk i Göteborg. Investeringsvolymen för objekten är totalt mnkr, fördelat på mnkr för kollektivtrafikstråken och 241 mnkr för cykelstråken. Överenskommelsen är endast giltig med efterföljande beslut om nu föreliggande avtal. Den statliga medfinansieringen för kollektivtrafikobjekten i avtalet är mnkr, som kopplas till ett bostadsåtagande för Göteborgs Stad på totalt färdigställda bostäder t.o.m. år Avtalet innebär att Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen delar lika på resterande investeringsvolym för kollektivtrafikobjekten. Detta innebär att Göteborgs Stad i avtalet åtar sig att finansiera mnkr för kollektivtrafikobjekten. Föreliggande avtal innefattar klausuler som ger varje enskild part rätt att säga upp ett enskilt objekt under de förutsättningar som anges i punkt 15 i ramavtalet. Ramavtalet tydliggör att planläggningsprocessen kan komma att påverka slutliga linjedragningar och hållplatsval, där samråd ska ske mellan berörda parter om linjedragning. I avtalet framförs också att Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen äger rätt att söka stadsmiljöavtal, eller annan statlig medfinansiering, upp till 50 % för linbanan, som i föreliggande avtal uppnår en statlig medfinansiering på 24,5 %. I avtalet framgår också att Beträffande linbanan bedömer Sverigeförhandlingen att objektet kan uppfylla kraven för att kunna få medel från stadsmiljöavtal för ytterligare statlig finansiering. De fyra kollektivtrafikobjekt som föreliggande avtal innefattar är: Spårväg och citybuss Norra Älvstranden Centrala delen (Linnéplatsen Lindholmen Brunnsbo) mnkr Linbana centrum mnkr Citybuss Norra Älvstranden Västra och Nordvästra delen (Lindholmen Ivarsbergsmotet Vårväderstorget), 700 mnkr Citybuss Backastråket, 400 mnkr Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (33)

13 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (33)

14 Objektsbeskrivningar för de fyra kollektivtrafikobjekten återfinns i bilaga 1. En tidplan för utbyggnad av respektive objekt finns med i ramavtalets bilaga 2. Under den slutliga förhandlingen har parterna i förhandlingen lyckats åstadkomma en ökad statlig medfinansiering från tidigare bud på 26,6% till sammantaget 46 %. Bakgrunden till den ökade statliga medfinansieringen är: Att Sverigeförhandlingen accepterat en tillskjutande medfinansiering på 480 mnkr i form av en stadssammankopplingspott för Spårväg och citybuss Norra Älvstranden Centrala delen. De 480 mnkr baseras på 10 % av investeringsvolymen för objektet och är inte kopplat till ett bostadsåtagande. Att Sverigeförhandlingen accepterat ett utvidgat influensområde för spårvägoch citybussobjekten. Sverigeförhandlingen initiala bud var att koppla den statliga medfinansieringen som 50 tkr per bostad. Efter gemensamma förhandlingsinsatser mellan Göteborgs Stad, Stockholms stad, Malmö stad och kringliggande regioner utlovade Sverigeförhandlingen ytterligare 10 tkr per bostad i regional plan till de utvalda objekten. Till detta har 480 mnkr tillkommit i slutet av förhandlingen för Spårväg och citybuss Norra Älvstranden Centrala delen, som ej är kopplade till ett bostadsåtagande. Detta innebär en sammanlagd statlig medfinansiering på mnkr till de nu utvalda objekten. Metrobuss Mölndal Frölunda Kungssten utgick som objekt i slutet av förhandlingen. Detta var dels på grund av att Trafikverket Region Väst under förhandlingen inte accepterat att skriva under en avsiktsförklaring för objektet. Sverigeförhandlingen hade som krav att en sådan skulle finnas före överenskommelse då Metrobuss Mölndal Frölunda Kungssten är planerat att ligga på/i anslutning till de statliga vägarna Söderoch Västerleden. Bakgrunden till Trafikverkets ställningstagande är att Trafikverket först vill genomföra en åtgärdsvalsstudie för det föreslagna Metrobussystemet. Diskussioner pågår för närvarande mellan Trafikverket, Västra Götalandsregionen och berörda kommuner om att starta en gemensam åtgärdsvalsstudie under Utöver att en avsiktsförklaring inte kunde utverkas hos Trafikverken har Metrobuss Mölndal Frölunda - Kungssten valts bort ur Sverigeförhandlingen då den statliga medfinansieringen för under vårens förhandlingsbud låg på 22,2 %, kopplat till dåvarande bostadsinfluensområde i Mölndal och Göteborg. Utifrån Sverigeförhandlingens acceptans för ett utökat influensområde gjorde stadsledningskontoret då bedömningen att delar av influensområdet för Metrobuss Mölndal Frölunda Kungssten kunde kopplas till Spårväg och citybuss Norra Älvstranden Centrala delen för att kunna uppnå 50 % statlig medfinansiering för objektet. På grund av dessa orsaker avbröts samtalen med Trafikverket om avsiktsförklaringen och objektet togs ur Sverigeförhandlingen. Arbetet med sträckan och Metrobussystemet fortsätter dock via den ovan nämnda åtgärdsvalsstudien med sikte på att ha underlag framme för att objektet ska vara aktuellt som finansierad åtgärd i nästa revidering av nationell plan för transportsystemet Citybuss Toltorpsdalen var inte en del av budet till Göteborgs Stad i tidigare förhandlingsfas, utan var enbart kopplat till bostäder i Mölndal och finansiering från Mölndals Stad, Västra Götalandsregionen och staten. Objektet ströks under våren på Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (33)

15 initiativ från Mölndals stad. I och med att både Citybuss Toltorpsdalen och Metrobuss Mölndal Frölunda Kungssten togs ur avtalsförslaget utgick också Mölndals stad som avtalspart. Influensområden för bostadsåtagande kopplat till objekten I förhandlingen har Sverigeförhandlingen accepterat en större influenszon för spårvägoch citybussobjekten än initialt, vilket skapat möjligheter till att koppla fler bostäder per objekt och därmed nå en högre statlig medfinansiering. För de primärområden där objektens influenszoner överlappar varandra har staden möjlighet att välja till vilket objekt varje enskild bostad ska kopplas och därmed dela upp de färdigställda bostäderna på olika objekt. Den utvidgade influenszonen i kombination med överlappningen mellan de olika influenszonerna innebär en reducerad risk i stadens bostadsåtagande. Sammantaget förbinder Göteborgs Stad sig till att det färdigställs bostäder från att avtal trätt i kraft fram till och med år av dessa ska vara färdigställda år 2030 kopplat till linbanans influensområde. Fastighetskontoret beräknar att antalet färdigställda bostäder under åren uppgår till bostäder, inom de primärområden som kopplas till utvalda objekt. Stadsledningskontoret bedömer att det är ett rimligt åtagande att det färdigställs åtminstone bostäder i berörda primärområden t.o.m. år 2035, varav bostäder inom berörda primärområden för objekt Linbana centrum t.o.m. år Influensområdeskartor och primärområden per objekt finns i bilaga 1. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (33)

16 Karta över sammantaget influensområde med angivna primärområden Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (33)

17 Cykelstråksobjekt Föreliggande avtal innefattar också statlig medfinansiering till investeringar i cykelstråk. Sverigeförhandlingens krav har varit att utvalda cykelobjekt har en koppling till de andra investeringsobjekten i förhandlingen. Den statliga medfinansieringen uppgår till 25 procent av investeringsvolymen. Sverigeförhandlingen och Göteborgs Stad är överens om följande cykelstråksobjekt i avtalet: Cykelobjekten för Göteborgs Stad är utvalda av Trafikkontoret från cykelprogram för en nära storstad som antogs av Trafiknämnden i mars Beslut om genomförande för de enskilda objekten tas i enlighet med ordinarie beslutsprocess. Fortsatt organisation för genomförande Styrelse och projektstyrelser En organisering för genomförande av avtalen framgår av kapitel 9 i ramavtalet. Där anges att parternas fortsatta samverkan huvudsakligen ska ske genom dels en partssammansatt övergripande styrelse för principiella frågor med överblick över alla ingående delar i avtalen och dels genom projektstyrelser för stöd i arbetet med genomförandet av respektive Objektavtal. I styrelsen är staten ordförande och Göteborgs Stad ska delta med en ledamot och en ersättare. I respektive projektstyrelse är staden ordförande och de ska bemannas de av minst två representanter från staden samt minst två representanter från Västra Götalandsregionen. Styrelsen och respektive projektstyrelse kan besluta att Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (33)

18 representanter från andra intressenter ska kallas till och få närvara vid möten i respektive forum. Stadsledningskontoret föreslår att stadsdirektören bemyndigas att utse stadens representanter i styrelse och projektstyrelser. Inriktningen bör vara att styrelsen bemannas med person från stadsledningskontoret och att projektstyrelser bemannas av representanter från stadens förvaltningar och bolag med målsättningen att skapa förutsättningar för ett effektivt genomförande av projekten. Det är rimligt att trafikkontoret ges uppgiften att vara ordförande och sammankallande i projektstyrelserna samt att även övriga relevanta förvaltningar bereds möjlighet till deltagande i projektstyrelserna. För Linbanans genomförande har en styrgrupp redan etablerats för projektets genomförandestudie. Det är rimligt att denna styrgrupp sammanfaller med den projektstyrelse som avses inom avtalen för Sverigeförhandlingen. Det bör finnas ett nära samarbete och samverkan mellan de olika projektstyrelserna. Projekten har en stor påverkan på fysisk planering och genomförande av Älvstaden och det är viktigt att en koordinering och formell samverkan mellan projektstyrelser och organisationen för Älvstaden säkerställs. Genomförandeavtal Enligt förslag till avtal ska fortsatta avtal tecknas mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen för objektens genomförande. Staden ansvarar för att ta fram dessa avtal i samverkan med Västra Götalandsregionen. Stadsledningskontoret ser att framtagandet av dessa avtal kan kopplas till inriktningsbeslut för respektive objekt och att avtalen bör tas fram inom ramen för arbetet i respektive projektstyrelse. I tecknande av genomförandeavtal är det rimligt att också överväga möjligheterna att dela upp dessa i etapper, vilket särskilt kan vara aktuellt för objektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden centrala delen. Respektive objekt ska inarbetas i beslutsunderlag för kommande budgetbeslut. Inriktningsbeslut och investeringsbeslut för objekten ska tas enligt ordinarie beslutsprocess inom staden. Enligt förslag till avtal är staden, i sin egenskap av huvudman och ansvarig för infrastrukturen ansvarig för genomförande av kollektivtrafikobjekten. Stadsledningskontoret föreslår att trafiknämnden ges uppdrag att ansvara för genomförande av objekten i avtalen och att därigenom samordna hela stadens arbete i genomförandet. Trafikkontoret ansvarar också för genomförande av cykelåtgärder. Uppföljning av bostadsåtagande Förslaget till avtal inom Sverigeförhandlingen innebär att staden åtar sig ett bostadsåtagande om bostäder och avtalet stipulerar en årlig uppföljning av bostadsbyggandet inom respektive influensområde för objekten. Stadsledningskontoret ser att uppföljning av bostäder kan rymmas inom fastighetsnämndens befintliga ansvar för uppföljning av bostadsbyggande i staden. Det är likaså rimligt att bostadsåtagandet inom avtalen för Sverigeförhandlingen också beaktas av berörda nämnder vid planering av vilka detaljplaner som ska startas. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (33)

19 Fastighetsnämnden föreslås därför att få ett särskilt uppdrag i uppföljning av bostadsåtagandet inom Sverigeförhandlingen. Stadsledningskontoret Fredrik Nielsen Planeringsledare Ylva Löf Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15 (33)

20 Bilaga 1 Objektsbeskrivningar till utvalda objekt, influensområden för bostadsåtagande samt ekonomiska konsekvenser av avtal storstadsåtgärder Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, centrala delen, inklusive Backaplan och Lindholmsförbindelsen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16 (33)

21 Typ av anläggning: Tingstadsvägen-Hjalmar Brantingsplatsen: Spåranläggning i gata, körbar för buss med möjlighet till el-laddning/eldrift. Frihamnen-Lindholmen: Spåranläggning egen bana (intilliggande citybusstråk). Lindholmen-Linnéplatsen: Spåranläggning och bussgata i tunnel (alternativt bro över älven). Sträcka: ca m Uppskattad investeringsvolym: ca mnkr i januari 2016-års prisnivå. Notera att det saknas beslut om tunnel eller bro för Lindholmsförbindelsen, men beräkningen för de mnkr är baserad på tunnel under Göta Älv. Investeringsvolymen för sträckan Lindholmen - Linnéplatsen med tunnelalternativet under älven är beräknad till ca 3,3 mdkr utan förbindelse för gång- och cykeltrafikanter. Kostnaden för samma sträcka med broalternativet över älven beräknas till ca 3,1 mdkr med förbindelse för gång- och cykeltrafikanter. Beräkningarna är gjorda i ett mycket tidigt utredningsskede och ytterligare utredning krävs för att säkerställa kostnaderna. Statlig medfinansiering summa/procent: mnkr/50 % Antal bostäder: bostäder Antal Primärområden i influensområde: 31 st ( , 402, 410, 415, 417, ) Preliminära hållplatser: Brunnsbotorget, Anekdotgatan, Tingstadsvass, Hjalmar Brantingsplatsen, Frihamnen/Pumpgatan, Regnbågsgatan, Lindholmen, Stigbergstorget, Linnéplatsen Antal resenärer: ca resenärer per dygn på Lindholmsförbindelsen år Nyttobedömning: Restidsnyttan bedöms uppgå till 2-3,5 mdr i en tidig bedömning. Åtgärdens effekter avseende minskad trängsel och störningar är helt avgörande för lönsamheten. Effekter för minskad trängsel och störning är ännu inte beräknade men bedöms vara mycket stora. Utredningsläge: Åtgärdsvalsstudie för Lindholmsförbindelsen (pågår 2017) Samhällsekonomiska nytto-kostnadsberäkningar och räkneexempel, Sweco 2017 Kostnadsbedömning spårväg Linnéplatsen-Brunnsbo, Sweco 2016 Planeringsinriktning Ytterligare Spår på Hisingen, Gbg Stad Plan och profiler Lindholmsförbindelsen, Sweco Förenklad stråk- och objektstudie Lindholmslänken, Ramböll Förstudie Spår på Hisingen, Ramböll Kostnadsbedömning och översiktlig studie, PM Lindholmsförbindelsen, Tyréns ÖP-studier plan och profil, Sweco 2003 Behov av ytterligare utredningar fram till genomförandeavtal/investeringsbeslut: Fördjupade genomförandeutredningar krävs för hela sträckan i syfte att bl.a. avgöra om passagen över älven lämpligen ska utföras som bro eller tunnel men också för att ta fram mer detaljerade studier både vad gäller tekniska och trafikala förutsättningar samt en mer precis utformning. Nytto- och behovsbeskrivning: Utbyggnaden av bostäder och verksamheter inom Älvstaden kräver en omedelbar kapacitetsförstärkning av kollektivtrafiken på Norra Älvstranden och Backaplan. Dagens kollektivtrafik utgörs av trafikering med stombuss som är fullbelagd i maxtimmarna trots maximal turtäthet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17 (33)

22 Med en ökning av kollektivtrafiken på norra sidan Göta Älv är det också nödvändigt att öka kapaciteten och robustheten över Göta Älv. Det är otillräckligt med endast en älvförbindelse för den mest kapacitetsstarka kollektivtrafiken, spårvägen. Resandet med kollektivtrafik tvärs älven förväntas öka med 47 % de närmaste 20 åren till följd av den kraftiga tillväxten av bostäder och verksamheter i Älvstaden, samt till följd av trängselaspekter i en tätare stad. Med en ny kollektivtrafikförbindelse över eller under älven tillsammans med en förstärkning på Norra Älvstranden kan city avlastas från en del av spårvagnstrafikeringen. Idag är kollektivtrafiknavet vid Centralstationen/Brunnsparken överbelastat och en avlastning krävs för att upprätthålla en pålitlig kollektivtrafik i en fungerande stadsmiljö. I Göteborg är spårvagnstrafiken stommen i det lokala kollektivtrafiksystemet. Mer än 2/3 av resorna görs i detta system. En bärande strategi i Målbild Koll2035 för utveckling av kollektivtrafiken i Göteborgsområdet är att etablera en snabbspårvägsring runt innerstaden för att erbjuda direkta resmöjligheter mellan viktiga platser utan att city behöver passeras. Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, centrala delen är en nyckelinvestering för att åstadkomma denna snabbspårvägsring. Den kommande järnvägsstationen i Brunnsbo, som Västra Götalandsregionen har tagit beslut om att bygga, i kombination med spårvagns- och citybusshållplats vid Brunnsbotorg skapar ett resecentrum med smidiga byten mellan pendeltåg, ny spårväg och busslinjer. Regionala tågresenärer med start- och målpunkt norr om Göta Älv får genom Brunnsbo station en möjlighet till omstigning till lokal kollektivtrafik utan att behöva passera Göta Älv. Investeringens storlek och anläggningstekniska komplexitet gör det lämpligt för ett flerpartsavtal kring finansiering. Planering och projektering av ett objekt med denna komplexitet är tids- och arbetskrävande samtidigt som behovet av objektet redan finns idag och kommer att öka för varje år i takt med Älvstadens utveckling. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18 (33)

23 Linbana Centrum: Wieselgrensplatsen Västra Ramberget Lindholmen Järntorget Illustration: Trafikkontoret Göteborgs Stad Typ av anläggning: 3-kablig stadslinbana, helt integrerad i kollektivtrafikens stomtrafiksystem Sträcka: ca 3 km Uppskattad investeringsvolym: ca mnkr (januari 2016-års prisnivå) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19 (33)

24 Statlig medfinansiering summa/procent: 270 mnkr/24,5 % Antal bostäder: bostäder Antal Primärområden i influensområde: 7 st (105, 107, 109, 116, 402, 415, 417) Hållplatser: Wieselgrensplatsen, Västra Ramberget, Lindholmen, Järntorget Antal resenärer: resor per dygn, varav nästan under maxtimmen, enbart beräknat på överflyttningar från annan kollektivtrafik. Inom ramen för pågående genomförandestudie ska mer noggranna analyser göras av nygenererat resande, överflyttat resande från bil, cykel och gång samt turist- och rekreationsresor. Nyttobedömning: En samhällsekonomisk analys tas fram inom ramen för pågående genomförandestudie, som bedöms bli klar hösten Utredningsläge: Följande utredningar är färdiga och kan hittas på - Förstudie om linbana över älven, Trafikkontoret Åtgärdsvalsstudie Linbana över älven år 2021, Trafikkontoret Förstudie om nyttor och konsekvenser för handel och turism av att etablera linbanor i Göteborg, HUI Research Förstudie om ökad tillgänglighet till Ramberget, Ramböll Konceptrapport: Säkerhetsavstånd för linbana, WSP Förprövningsrapport gällande detaljplaner för Linbanestationer Stadsbyggnadskontoret i Göteborg Kan hittas på: F6C3010C12580A6003A948A/$File/01%20Forprovningsrapport.pdf?OpenElem ent - Gothenburg Cable Car Best Practices Report. Cable Car Consultants GmbH Underlag för beslut om lokaliseringsrekommendation för en linbanestation i området runt Järntorget/Haga, Trafikkontoret - Cable Car Safety Memo, Zatran GmbH Linbanestation i området kring Haga och Järntorget (2016) -Linbanans roll för stadens trafik- och gångnätverk, Stadsbyggnadskontoret i Göteborg (2016) - Juridiska aspekter på linbana som kollektivtrafik. Västra Götalandsregionen mfl (2016) Rapporter som publiceras inom kort på samma plats: -Lokaliseringsstudie linbana i Göteborg, Ramböll (2016) -Förstudie om möjliga affärsmodellval för linbanor i Göteborg, Arby kommunikation, Stenlöf Konsult, Arby Konsult och Captario (2016) Behov av ytterligare utredningar fram till genomförandeavtal/investeringsbeslut: Just nu pågår upprättande av detaljplaner, arkitekttävling och genomförandestudie för stadslinbanan. Dessa processer kommer generera ytterligare ett stort antal underlagsrapporter som bedöms publiceras successivt under 2017 och Investeringsbeslut fattas efter avslutad genomförandestudie. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20 (33)

25 Nytto- och behovsbeskrivning Det finns ett stort behov av fler förbindelser mellan södra och norra älvstranden, där älven är en tydlig barriär. På Hisingssidan utgör även Lundbyleden och Hamnbanan en barriär mot övrig bebyggelse norrut. Under den närmaste tjugoårsperioden kommer det att ske en kraftig bostads- och arbetsplatsutbyggnad på båda sidor om Göta Älv, med långt komna detaljplaner både för området Järnvågen på södra sidan, för Karlakvarteren nära Lindholmen samt stora expansionsplaner för Volvo Groups nya huvudkontor i Lundby. Lindholmen kommer även att bli en viktig bytespunkt för buss- och spårvagnstrafik, på samma sätt som det på Järntorget är en stor bytespunkt för buss- och spårvagnstrafik och i dess omedelbara närhet pendeltågstrafik (Haga station). Genom att fortsätta linbanesträckningen till Wieselgrensplatsen, en utpekad tyngdpunkt i staden, knyts även centrala Hisingen närmare södra älvstranden och Lindholmen på vägen. Restidsvinsterna med linbanan är avsevärda, se redovisning nedan. Stadslinbanan mellan de tre strategiskt viktiga och kollektivtrafiktunga platserna Wieselgrensplatsen, Lindholmen och Järntorget minskar sårbarheten och avlastar det övriga kollektivtrafiknätet från Centralstationen och västerut på ömse sidor om älven, med exempelvis stombusslinje 16 som redan idag är överbelastad. Stadslinbanan kommer också att bidra till att avlasta stadens centrala delar under en kommande intensiv byggperiod då bland annat den nya Hisingsbron ska byggas. Bild: Tomorrow Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21 (33)

26 Restidsförkortning Stadslinbana planeras avgå var 45e sekund och restiden mellan respektive station är cirka fyra minuter (dvs tolv minuter mellan ändstationerna). Restiden mellan Wieselgrensplatsen och Västra Ramberget blir knappt fyra minuter med stadslinbanan, vilket är en minskning med tre fjärdedelar dagens restider med kollektivtrafiken i högtrafik. Turtätheten ökas från fyra turer i timmen till åttio. Resan blir direkt, idag krävs minst ett byte. Restiden mellan Wieselgrensplatsen och Lindholmen blir knappt åtta minuter med stadslinbanan, vilket är en minskning med drygt hälften jämfört med dagens restider med kollektivtrafiken i högtrafik. Turtätheten ökas från cirka femton avgångar i timmen till åttio. Resan blir direkt, idag krävs minst ett byte. Restiden mellan Västra Ramberget och Lindholmen blir knappt fyra minuter med stadslinbanan, vilket är en minskning med tre fjärdedelar eller mer jämfört med dagens restider med kollektivtrafiken i högtrafik. Turtätheten ökas från fyra turer i timmen till åttio. Resan blir direkt, idag krävs minst ett byte. Restiden mellan Wieselgrensplatsen och Järntorget blir knappt tolv minuter med stadslinbanan, vilket är cirka % mindre än dagens restider med kollektivtrafiken i högtrafik givet att den inte är drabbad av störningar i det störningskänsliga centrala snittet. Turtätheten ökas från cirka femton avgångar i timmen till åttio. Resan blir direkt, idag krävs oftast minst ett byte, endast sex avgångar i timmen är direktlinjer idag. Restiden mellan Västra Ramberget och Järntorget blir knappt åtta minuter med stadslinbanan, vilket är 75-80% mindre än dagens restider med kollektivtrafiken i högtrafik givet att den inte är drabbad av störningar i det störningskänsliga centrala snittet. Turtätheten ökas från cirka fem avgångar i timmen till åttio. Resan blir direkt, idag krävs minst ett byte oftast två. Restiden mellan Lindholmen och Järntorget blir cirka fyra minuter med stadslinbanan, vilket är cirka 80-85% mindre än dagens restider med kollektivtrafiken i högtrafik. Turtätheten ökas från cirka sexton avgångar i timmen till åttio. Resan blir direkt, idag krävs minst ett byte. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 22 (33)

27 Citybuss Backastråket förberett för spårutbyggnad Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 23 (33)

28 Typ av anläggning: Citybuss BRT (bus rapid transit)-anläggning med egen körbana med möjlighet till el-laddning/eldrift, med linjeföring och sektionsbredd förberedd för spårväg Sträcka: ca m Uppskattad investeringsvolym: 400 mnkr (januari 2016-års prisnivå) Statlig medfinansiering summa/procent: 200 mnkr/50% Antal bostäder: bostäder Antal Primärområden i influensområde: 7 st (402, 403, 404, 409, 410, 412, 413) Preliminära hållplatser: Körkarlens gata, Akkas gata, Selma Lagerlöfs torg, Sägengatan, Backa Kyrkogata, Björkrisvägen, Balladgatan Antal resenärer: ca resenärer per dygn beräknas år Nyttobedömning: En samhällsekonomisk bedömning gjordes 2013 i en förstudie av spårvägsanläggning i stråket med bedömd investeringsvolymen om ca 1 mdkr. Nyttobedömningen var då svagt samhällsekonomiskt lönsam. Investeringsvolymen för Citybusstråket är knappt hälften så stor samtidigt som restiden i princip är den samma. Detta indikerar att investeringen är starkt samhällsekonomiskt lönsam. Utredningsläge: Förstudie Spår till Eriksberg och Backa, Ramböll Planeringsinriktning Ytterligare Spår på Hisingen, Göteborgs Stad Ett antal pågående detaljplaner i stråket Behov av ytterligare utredningar fram till genomförandeavtal/investeringsbeslut: Genomförandestudie (GFS) i enlighet med Göteborgs Stads planeringsprocess för infrastrukturinvesteringar. Nytto- och behovsbeskrivning Förtätningen av Backastråket mellan Brunnsbo och Körkarlens gata pågår, med en väsentlig ökning av antalet boende genom den bostadsutbyggnad som planeras. Stråket trafikeras idag av stombuss med bara delvis egna körfält. Genom en ombyggnad av stråket till egen bussbana hela vägen bedöms resandebehovet kunna hanteras i det uppgraderade konceptet Citybuss under överskådlig tid. Framkomligheten förbättras, attraktiviteten stärks och hela stråket kopplas till den regionala porten Brunnsbo. I takt med att antalet boende och verksamma ökar i stråket kan en uppgradering till spårvagnstrafikering övervägas. Resandeunderlaget för Backastråket är idag högt, om än inte lika högt som för Norra Älvstranden. Idag finns ca 1000 resande i maxtimmen vilka beräknas öka till 1600 i maxtimmen år Arbetet med detaljplaner för ett relativt omfattande bostadsbyggande i Backa pågår, vilket innebär att kapacitetsbehovet i kollektivtrafiken successivt kommer att öka. Området runt Selma Lagerlöfs torg, som nu byggs om, är en utpekad tyngdpunkt i staden. Körkarlens gata ligger i nära anslutning till Selma Lagerlöfs torg, intill E6 och är redan idag en bytespunkt för regionala expressbussar och bussar i lokaltrafik och i framtiden även för metrobusslinjer och linbana över Göta Älvdalen. Konceptbeskrivning Till skillnad från Metrobuss, som binder samman olika tyngdpunkter, så är Citybuss ett komplement till spårvägsnätet, vilket har i uppgift att erbjuda attraktiva resor i de stråk och reserelationer som har det största resandet in mot city. Citybuss är en Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 24 (33)

29 vidareutveckling av dagens stombusskoncept och blir då mer attraktivt och kapacitetsstarkt än dagens stombussar. Tillsammans med spårvagn utgör Citybuss blodomloppet till city och mellan de centrala och halvcentrala delarna av staden för de som bor inom det definierade tätortsområdet. Konceptet är tänk spårvagn kör buss! Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 25 (33)

30 Citybuss Norra Älvstranden, förberett för spårutbyggnad - västra delen (Lindholmen-Ivarsbergsmotet) - nordvästra delen (Ivarsbergsmotet-Vårväderstorget) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 26 (33)

31 Typ av anläggning: Lindholmen Ivarsbergsmotet: Konceptupprustning Citybuss BRT (är idag linjeförsingsmässigt förberett för spår) Ivarsbergsmotet Vårväderstorget: Citybuss BRT anläggning egen körbana med möjlighet till el-laddning/eldrift, med linjeföring och sektionsbredd förberedd för spårväg. Sträcka: m Uppskattad investeringsvolym: 700 mnkr (januari 2016-års prisnivå) Statlig medfinansiering summa/procent: 350 mnkr/50 % Antal bostäder: bostäder Antal Primärområden i influensområde: 12 st (402, 403, 404, 414, 415, 416, 417, 701, 702, 703, 708, 709) Preliminära hållplatser: Sannegårdshamnen, Nordviksgatan, Sörhallstorget, Eriksbergstorget, Pölsebo, Ivarsberg, Ny hållplats X, Vårväderstorget Antal resenärer: ca resenärer per dygn i ett snitt strax väster om Lindholmen och ca resenärer per dygn i ett snitt strax norr om Ivarsbergsmotet beräknas Nyttobedömning: Samhällsekonomisk bedömning är inte genomförd för den aktuella sträckan. Utredningsläge: Förstudie Spår till Eriksberg och Backa, Ramböll Planeringsinriktning Ytterligare Spår på Hisingen, Göteborgs Stad Behov av ytterligare utredningar fram till genomförandeavtal/investeringsbeslut: Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) i syfte att ta fram mer detaljerade studier både vad gäller tekniska och trafikala förutsättningar men också en mer precis utformning. Genomförandestudie (GFS) i enlighet med Göteborgs Stads planeringsprocess för infrastrukturinvesteringar. Nytto- och behovsbeskrivning Längs med stråket Lindholmen - Ivarsberg har antalet boende och verksamma ökat de senaste åren. Stråket trafikeras idag av buss, till stora delar på egen bana. Genom att uppgradera stråket med egen bussbana hela vägen bedöms resandebehovet vara täckt fram till år Övervägande om uppgradering till spårväg bör göras i takt med att boende och verksamma ökar i stråket. År 2035 bedöms ca 2300 resenärer resa i stråket under maxtimman. Stråket Ivarsberg - Vårväderstorget förbinder den utpekade tyngdpunkten Vårväderstorget med Norra Älvstranden, vilket ger en ökad tillgänglighet som också uppfyller en viktig social nytta i sammanhanget. Även om de norrliggande primärområdena 702 och 703 vid Biskopsgården inte nås av influenszonen för objektet, ger investeringen en tydlig social nytta även för i dessa primärområden då busstråket kan förlängas upp till Biskopsgården i befintlig vägbana. Detta ger en ökad tillgänglighet mellan Biskopsgården, Norra Älvstranden och vidare till Linnéplatsen. Stråket utgör också en koppling mellan tyngdpunkten Vårväderstorget och bytespunkten Ivarsbergsmotet i metrobussnätet, vilket i framtiden kan medföra en ökad tillgänglighet till hela storstadsområdet för resenärer från Biskopsgården/Länsmansgården. År 2035 bedöms ca 800 resenärer resa i stråket Ivarsberg - Vårväderstorget under maxtimman. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 27 (33)

32 Cykelstråksobjekt 1. Norra Älvstranden (Hisingsbron-Älvsborgsbron) Sträckan mellan Älvsborgsbron och den planerade Hisingsbron ska rustas upp. Stråket är utpekat som en pendlingscykelväg i stadens cykelprogram vilket innebär att framkomligheten och standarden ska vara extra god för att erbjuda en möjlighet att cykla längre sträckor med lite högre hastighet. Idag är cykelbanan inte så bred och är i behov av en förhöjd standard för att skapa god framkomlighet och säkerhet. Vissa stråk kan dessutom behöva dras om för en bättre framkomlighet Längs Norra Älvstranden pågår och planeras flera stora stadsutvecklingsprojekt. Läget är centralt och potentialen för de boende och verksamma i området ta sig fram med cykel och kollektivtrafik längs stråket ska vara mycket goda. För att kunna förverkliga den potentialen behöver framkomligheten och kvaliteten förbättras längs cykelstråket. Med både god kollektivtrafik och goda cykelmöjligheter ökar flexibiliteten och valmöjligheter för att välja hållbara färdsätt. 2. Nya Allén Åtgärden syftar till att höja standarden och framkomligheten på cykelstråket längs Nya Allén, fram till Järntorget. Stråket är utpekat som en pendlingscykelväg i stadens cykelprogram vilket innebär att framkomligheten och standarden ska vara extra god för att erbjuda en möjlighet att cykla längre Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 28 (33)

33 sträckor med lite högre hastighet. Längs stråket ligger den planerade Västlänksstationen vid Haga. En förbättring av cykelstråket innebär också att linbanan knyts ihop med stadens så kallade pendlingscykelvägnät, vars syfte är att knyta ihop stadens tyngdpunkter med ett cykelnät som har extra god framkomlighet. 3. Övre Husargatan Sprängkullsgatan Åtgärden syftar till att höja standarden och framkomligheten på pendlingscykelstråket som kopplar ihop city med Linnéplatsen. 4. Backaplan Bräckemotet Åtgärden syftar till att höja standarden och framkomligheten på cykelstråket mellan Backaplan och Bräckemotet via Vårväderstorget samt Wieselgrensplatsen och dess linbanestation. Stråket ökar tillgängligheten till flera föreslagna kollektivtrafikförbindelser för boende och verksamma på Hisingen. 5. Annedal - Götaplatsen Sträckan utgör ett pendlingscykelstråk som behöver en kvalitetsförstärkning. Sträckan är en viktig länk med många arbetsplatser, skolor och sjukhus längs stråket. Därmed förbättras möjligheterna för kombinationsresor med cykel och kollektivtrafik. 6. Stigberget Saltholmen Ett pendlingscykelstråk som behöver kvalitetshöjas för bättre framkomlighet och säkerhet. Stråket erbjuder möjligheten att på ett bra sätt cykelpendla en längre sträcka in mellan Saltholmen och centrala Göteborg. Cykelstråket skapar goda cykelmöjligheter till spårväg Norra Älvstranden centrala delen, samt till metrobuss mellan Kungssten och Mölndal. Därmed förbättras möjligheterna för kombinationsresor med cykel och kollektivtrafik. 7. Sahlgrenska Mölndal Innefattar förbättringar av cykelstråket som kopplar till en planerad uppgradering av cykelstråket på Mölndalssidan. Arbetspendlingen mellan Göteborg och Mölndal är stor. Genom att både erbjuda goda kollektivtrafikmöjligheter och goda cykelmöjligheter ökar flexibiliteten och valmöjligheterna för pendlare. Stråket är relativt plant och avstånden inte längre än att det är möjligt att cykla. 8. Backaplan Kärra Cykelsträckan från Backaplan utmed E6:an till Kärra är ett stråk inom pendlingscykelnätet och behöver rustas upp för att förbättra bland annat framkomligheten. Cykelstråket ligger parallellt med det föreslagna kollektivtrafikstråket i Backa. Med både god kollektivtrafik och goda cykelmöjligheter ökar flexibiliteten och valmöjligheter för att välja hållbara färdsätt. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 29 (33)

34 9. (Cykelmöjligheter på kollektivtrafikförbindelse över Göta Älv, Stigberget Lindholmen) En ny gång- och cykelförbindelse ingår för närvarande i kostnadsberäkningen för broalternativet över älven för Lindholmsförbindelsen, som hade inneburit en tydlig förstärkning i att binda samman staden över älven för gång- och cykeltrafikanter. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 30 (33)

35 Ekonomiska konsekvenser Samtliga belopp är beskrivna i januari 2016-års prisnivå utifrån överenskommet basår i avtalen och är en summering av de ekonomiska överenskommelser som redovisas i avtalsbilaga 1. Samtliga objekt ska enligt avtalet byggas ut och ägas av staden. Investeringsplanering och finansiering Tabellerna nedan beskriver de överenskomna investeringsvolymerna för respektive objekt och överenskomna finansierings- och bostadsåtagande. Finansiering enligt överenskommelse, kollektivtrafikanläggningar (mnkr) Total objektsvolym Statlig medfinansiering VGR Göteborg Stadens andel Bostadsåtagande (antal bostäder) Spårväg & Citybusstråk Norra Älvstranden (centrala delen) % Linbanan Centrum % Citybuss Backastråket % Citybuss Norra Älvstranden (västra & nordvästra delen) % Totalt % Finansiering enligt överenskommelse, Cykelåtgärder (mnkr) Total objektsvolym Statlig medfinansiering Göteborg Stadens andel Cykelåtgärder % Totalt % Vad avser Linbanan uttrycker avtalen att Sverigeförhandlingen inte ser några hinder för att staden söker stadsmiljöavtal för öka andelen statlig medfinansiering. Trafikkontoret förväntas därför inom kort att skicka in en ansökan om medfinansiering från stadsmiljöavtalen för Linbanan. Staden siktar på en ytterligare medfinansiering som medför en total statlig medfinansiering för Linbanan om 50 %, i likhet med övriga kollektivtrafikobjekt. Det medför en ytterligare medfinansiering om 280 mnkr som delas lika mellan regionen och staden och skulle innebära en total finansiering för kollektivtrafikobjekten motsvarande mnkr per part. Avtalet hindrar dock inte staden och regionen från att aktivt söka ytterligare externa investeringsbidrag för objekten för att minska det totala åtagandet. Utgiftsökningar ska enligt avtalet fördelas lika mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen om det inte rör en förändring av projektet som endera parten har påkallat. Utöver kollektivtrafikobjekten innehåller avtalen en statlig medfinansiering till kommunen för cykelåtgärder som kopplas till respektive kollektivtrafikprojekt och som är utvalda ur Cykelprogram för en nära storstad. Avtalet innebär en 25 % medfinansiering av kommunens utpekade cykelsatsningar. Medfinansieringen kopplas inte till stadens bostadsåtagande. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 31 (33)

36 Utbyggnadsplan (mnkr) Total investering Spårväg & Citybusstråk Norra Älvstranden (centrala delen) Linbanan Centrum Citybuss Backastråket Citybuss Norra Älvstranden (västra & nordvästra delen) Medfinansiering (mnkr) Total medfinansiering Statlig medfinansiering (75%) inkl pott Statlig slutfinansiering (25%) Regional medfinansieiering Göteborg Stads nettofinansiering (mnkr) Regionens och Statens medfinansiering ska enligt avtalen i grunden följa den avtalade utbyggnadstakten i enlighet med tabellen ovan (se även bilaga 1 till ramavtalet). Staten medfinansierar löpande mnkr baserat på bostadsåtagandet och hela potten på för Spårväg och citybuss Norra Älvstranden centrala delen. Vid uppfyllt bostadsåtagande utbetalas resterande finansiering tidigast år 2030 för linbanan (56 mnkr) och för övriga objekt (515 mnkr) tidigast år Har staden inte uppfyllt sitt åtagande vid dessa tidpunkter får staden en förlängning till år 2040 att uppfylla bostadsåtagandet. Vad avser den statliga medfinansieringen av cykelåtgärderna betalas finansieringen ut i samband med att åtgärderna färdigställs, förutom för två större projekt (sträckningarna Backaplan-Bräckemotet och Backaplan-Kärra) där medfinansieringen betalas ut löpande under utbyggnaden. Delar av cykelobjekten kan komma att erhålla exploateringsbidrag där det finns förutsättningar för en sådan delfinansiering. I dagsläget finns endast Linbanan med i beslutad budget för planperioden, inom Trafiknämndens Namngivna projekt. Beslut om en fortsättning i enlighet avtalen medför att övriga objekt behöver arbetas in i investeringsnomineringarna för budget 2019, både vad det avser planperioden och den långsiktiga investeringsplanen. Cykelobjekten finns redan idag inarbetade i beslutad budget för planperioden och i den långsiktiga investeringsplanen (Trafiknämndens investeringsram Cykelstaden ), och medför inget utökat investeringsbehov. Investeringsåtagandet för staden kommer medföra ytterligare upplåningsbehov. Ekonomiska driftkonsekvenser Extern medfinansiering av stadens investeringar innebär i grunden dels att stadens kapitalanskaffnings- och upplåningsbehov minskar och dels en direkt minskad kapitalkostnadseffekt. Med medfinansieringsmodellen enligt Sverigeförhandlingen frångås nuvarande ersättningsmodell mellan staden och regionen avseende kollektivtrafikanläggningar. I normalfallet sker en löpande överföring av kapitalkostnader, drift- och underhållskostnader och trafikeringskostnader beroende på anläggningstyp och i enlighet med avtal och överenskommelser. Medfinansieringsmodellen enligt Sverigeförhandlingen innebär att staden istället får direkta investeringsbidrag från regionen, vilket minskar kapitalkostnadseffekterna. Därmed kommer samtliga kapitalkostnadseffekter som uppstår för etableringen av de avtalade objekten att belasta staden. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 32 (33)

37 När samtliga objekt är på plats och full medfinansiering har erhållits enligt avtalet med beräknat tillskott från stadsmiljöavtal, innebär det i grova drag en årlig kapitalkostnadseffekt på ca mnkr, lite beroende på val av askrivningstider och ränteutveckling. Kostnadsansvaret för drift- och underhåll av anläggningarna ska enligt ramavtalet regleras utifrån gällande eller framtida avtal mellan kommun och region. I nuläget finns inga säkerställda beräkningar för stadens driftåtagande, bland annat med anledning av att det inom ramen för de fortsatta planerings och utredningsarbetet kring Linbanan ingår att ta fram modeller för fördelning av kostnadsansvaret. Regionen ska svara för trafikeringen om inte annat avtalas. Då bruktagandet av samtliga anläggningar ovan sker löpande under avtalsperioden kommer tillkommande driftkonsekvenserna ske stegvis. Risk och osäkerheter Investeringsvolymerna innerhåller fortsatt en rad osäkerheter i kalkylerna då vissa objekt är i ett tidigt utrednings- och planeringsskede och där ett genomförande ligger relativt långt in i framtiden. Kalkylerna innehåller dock riskpåslag som omhändertar delar av dessa osäkerheter, men kan komma att behöva arbetas om successivt i takt med ökad kunskap och förändrade förutsättningar. Avtalade finansieringsvolymer ska enligt avtal räknas upp löpande med konsumentprisindex (KPI). Det ligger dock alltid, med tanke på de långa planeringstiderna, en risk i att byggkostnaderna har en annan kostnadsutveckling än KPI, vilket kan skapa ett ökat finansieringsåtagande för staden och regionen. Det föreligger även en risk för staden vad avser att staten håller inne med 571 mnkr av den statliga medfinansieringen och som kopplas till uppfyllande av stadens bostadsåtagande t.o.m. år 2035 (år 2030 för bostäder kopplade till linbanan). Stadsledningskontorets bedömning är att staden kommer att infria sitt bostadsåtagande varför statens slutfinansiering om 571 mnkr kan inräknas som statligt investeringsbidrag, särskilt mot bakgrund av den förlängning som ges till år 2040 om bostadsåtagandet ej uppnåtts år Det finns också klausuler i punkt 15 i ramavtalet som reglerar möjligheter för endera part att kliva av de enskilda objektavtalen om väsentliga förutsättningar förändras med kopplingar till exempelvis kostnadsfördyringar eller möjligheter att uppfylla bostadsåtagandet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 33 (33)

38 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG

39 RAMAVTAL OM FINANSIERING OCH MEDFINANSIERING AVSEENDE ÖKAD TILLGÄNGLIGHET I STORSTÄDERNA SAMT ÖKAT BOSTADSBYGGANDE RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Definitioner 4. Syftet och omfattning 5. Parternas åtaganden 6. Finansiering och betalning 7. Tidplan 8. Drift, underhåll och äganderätt 9. Organisation och samverkan 10. Markåtkomst 11. Särskilt om detaljplaner 12. Avtalstid och uppsägning 13. Ändring av avtalet 14. Avtalets giltighet 15. Ändrade förutsättningar 2

40 1. Parter Detta ramavtal, inklusive Bilaga 1, Finansieringsplan, och Bilaga 2, Specifikation inklusive tidplan ( Ramavtalet ) är daterat den 2017 och har ingåtts mellan: 1. Staten genom Sverigeförhandlingen 2. Västra Götalandsregionen, org: nr Göteborgs Stad, org: nr vilka i det följande enskilt benämns för Part och gemensamt för Parterna. Göteborgs Stad benämns nedan enskilt för Kommun(en). Västra Götalandsregionen benämns nedan för Regionen. Staten genom Sverigeförhandlingen benämns nedan för Staten. Till detta Ramavtal fogas undertecknade objektavtal för berörda Parter (enskilt ett Objektavtal och gemensamt Objektavtalen ). Vid eventuella motstridigheter mellan Ramavtalet och Objektavtalen ska Ramavtalet äga företräde. Vid motstridighet mellan vad som anges i Ramavtalets huvuddokument och dess bilagor ska vad som anges i Ramavtalets huvuddokument äga företräde. Vid motstridighet mellan vad som anges i Ramavtalet ska bilagenumreringen gälla såsom prioritetsordning. 2. Inledning 2.1 Enligt kommittédirektiv (2014:106 och 2014:113) för Sverigeförhandlingen ska de av regeringen utsedda förhandlingspersonerna genomföra förhandlingar och ingå överenskommelser med berörda kommuner, landsting och andra berörda aktörer i Stockholms län, Västra Götalands län samt Skåne län kring åtgärder som förbättrar tillgängligheten och kapaciteten i transportsystemet och leder till ett ökat bostadsbyggande i storstadsregionerna i dessa län. Storstädernas tillväxt förutsätter effektiva och hållbara trafiksystem, förtätning som ger attraktiva städer och dynamiska arbetsmarknadsregioner för människor och företag. Åtgärderna som regleras i detta Ramavtal avser Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen och utgör en del av de sammantagna storstadssatsningar som omfattas av ramavtal och framgår av följande illustration. 3

41 2.2 Det är viktigt att dessa investeringar utformas på ett sätt som ger kostnadseffektiva trafiklösningar och möjliggör ett ökat bostadsbyggande, effektiv arbetspendling samt väl fungerande arbetsmarknadsregioner. En förtätad region med ett ändamålsenligt trafiksystem bidrar till utvecklingen. 2.3 Regeringen har i direktiven för de senaste omgångarna av åtgärdsplanering uppdragit åt berörda myndigheter att permanent pröva medfinansiering i planerings- eller genomförandeskedet. Det förutsätter att kommunen, regionen och andra aktörer samverkar för en effektiv utformning och maximal samhällsekonomisk lönsamhet av storstadssatsningen i syfte att hitta de bästa lösningarna för utformning och finansiering. Sverigeförhandlingen har använt nyttoanalyser som underlag för Parts deltagande i finansieringen. 2.4 Syftet med Sverigeförhandlingens uppdrag är dels att analysera behoven av åtgärder i storstadens transportinfrastruktur på ett sätt som maximerar deras samhällsekonomiska lönsamhet dels identifiera kostnadseffektiva åtgärder som leder till en förbättrad tillgänglighet och ett ökat bostadsbyggande i framförallt storstäderna med fokus på resurseffektivitet, hållbarhet och förtätning. 2.5 Sverigeförhandlingens arbetssätt är nyttobaserat och det är därför nödvändigt att, inför överenskommelse om olika parters åtaganden och ingående av ramavtal och objektavtal samt andra relaterade avtal, beskriva i en nyttoanalys nyttor som uppstår såväl lokalt som regionalt vid en investering i åtgärder för storstadens transportinfrastruktur, åtgärder för nya bostäder och ökad tillgänglighet. Detta är ett gemensamt projekt för Staten, alla berörda kommuner, regioner, landsting med flera. Uppskattning och kvantifieringar av nyttor utgör dock inte 4

42 avtalsinnehåll och om gjorda antaganden om nyttor inte infrias medför detta inte att ingångna avtal ska justeras. 2.6 Enligt kommittédirektiv för Sverigeförhandlingen ska förhandlingspersonerna slutredovisa sitt uppdrag senast den 31 december 2017 och i samband med detta utser regeringen ett organ att svara för Sverigeförhandlingens rättigheter och skyldigheter enligt detta Ramavtal och Objektavtalen, och som därmed inträder i Sverigeförhandlingens ställe i Ramavtalet samt Objektavtalen. 3. Definitioner 3.1 I detta Ramavtal ska följande begrepp ha den innebörd som framgår nedan: Bostadsåtagande(n): Cykelobjekt(en): Genomförandeavtal: Kollektivtrafikobjekt(en): avser Kommunens åtagande att bygga bostäder enligt vad som framgår i relevant Objektavtal. avser Kommunens åtaganden att tillhandahålla infrastruktur för cykeltrafik enligt vad som framgår av Bilaga 2. avser avtal som ska ingås vid ett senare skede mellan Regionen och Kommunen enligt detta Ramavtal och Objektavtalen. avser Kommunens och Regionens åtagande att bygga ut kollektivtrafiken i Göteborg enligt vad som framgår av Bilaga 2. Objektavtal: har den innebörd som framgår av Punkt 1. Projektet: avser genomförandet av Kollektivtrafikobjekten, Cykelobjekten och Bostadsåtagandet. Projektmedel: har den innebörd som framgår av Punkt 6.1. Projektstyrelse: har den innebörd som framgår av Punkt 9.2. Styrelsen: har den innebörd som framgår av Punkt 9.2. Slutfinansiering: har den innebörd som framgår av Bilaga Syftet och omfattning 4.1 Syftet med detta Ramavtal är att övergripande reglera förutsättningarna för genomförandet av Projektet. 4.2 Parterna är överens om att i god anda tillsammans finna lösningar för att nå syftena med Projektet. 5

43 4.3 Finansiering och betalning av Projektet framgår av Punkt 6 nedan samt, såvitt avser Cykelobjekten och Kollektivtrafikobjekten, av Bilaga 1 och, såvitt avser Bostadsåtaganden, av respektive Objektavtal. 4.4 Kommunen, i sin egenskap av huvudman och ansvarig för genomförande av Kollektivtrafikobjekten, äger rätt att efter ingående av Ramavtal och Objektavtal, och utan att villkoren i Ramavtalet eller Objektavtal ändras i övrigt, göra skäliga justeringar och anpassningar av Kollektivtrafikobjektens specifikation och tidplan såsom till exempel, men inte begränsat till, om det krävs för att uppnå målsättningen för varje Kollektivtrafikobjekt. Beslut om sådana skäliga justeringar och anpassningar ska ske med beaktande av samtliga berörda Parters intressen och föregås av information till berörda Parter i de former som framgår av Punkt 9. Parterna är dock överens om att Kommunen inte äger rätt att med tillämpning av denna Punkt 4.4 göra justeringar eller anpassningar av Kollektivtrafikobjekten i den mån det medför förändringar i Bilaga 2. Förändringar av Bilaga 2 ska istället hanteras genom samråd och förhandling mellan berörda Parter varvid berörda Parter har att följa de principer som anges i Punkt 15 nedan. Motsvarande rätt att göra skäliga justeringar ska gälla för Kommunen vad gäller Cykelobjekten. 4.5 Genom detta Ramavtal förbinder sig Parterna att ta ansvar för sitt deltagande samt att aktivt delta i och effektivt bidra till att Projektet kan genomföras och att Ramavtalets åtgärder och intentioner kan genomföras och samtidigt erhålla bästa möjliga lösningar utifrån ett Stads-, trafik- samt kollektivtrafiksperspektiv. 5. Parternas åtaganden 5.1 Kollektivtrafikobjekten ska planeras och genomföras av Kommunen, i nära samverkan med Regionen, enligt vad som anges i Bilaga 2 och respektive Objektavtal. 5.2 Kommunen ansvarar för genomförande av Cykelobjekten och Bostadsåtaganden enligt vad som följer av Bilaga 2 och Objektavtalen. 5.3 Finansiering och medfinansiering ska ske enligt åtagande i detta Ramavtal. 5.4 Kommunen ansvarar för ingåendet av Genomförandeavtal med Regionen och övriga berörda parter beträffande Kollektivtrafikobjekten. Kommunen ansvarar för ingående av Genomförandeavtal beträffande Cykelobjekten. 5.5 Parts uttömmande ansvar enligt detta Ramavtal och Objektavtalen, är begränsat till att tillskjuta Projektmedel enligt vad som anges i Ramavtalet och Objektavtalen, och/eller ansvara för andra åtaganden som enligt Ramavtalet och Objektavtalen, åvilar sådan Part. 6

44 5.6 Regionens uppdrag som regional kollektivtrafikmyndighet är att se till att kollektivtrafiken i länet fungerar på ett tillfredsställande sätt för länsinvånarna. 6. Finansiering och betalning 6.1 Genomförandet av Kollektivtrafikobjekten ska finansieras med medel från följande: 1. Finansiering från Kommunen, med miljoner kronor, 2. Medfinansiering från Regionen, med miljoner kronor, 3. Medfinansiering från Staten, med miljoner kronor. 1 3 ovan i denna Punkt 6.1 utgör Projektmedlen. Tidpunkterna för Projektmedlens tillskjutande och fördelning på de olika Kollektivtrafikobjekten redovisas i Bilaga 1. Därutöver, d.v.s. utanför Projektmedlen, svarar Regionen för trafikering, om inte annat avtalas. Utanför Projektmedel ligger även Kommunens Bostadsåtagande och finansiering av Cykelobjekten samt Parternas åtagande i övrigt enligt Bilaga 2 samt respektive Objektavtal. Kommunen och Regionen står för sina egna kapitaltjänstkostnader (avskrivningar och ränta) för investeringen Kommunen respektive Regionen finansierar/medfinansierar i denna överenskommelse. Det noteras därvid att Projektmedlen och fördelningen av dessa är uppdelade på de Kollektivtrafikobjekt såsom framgår av respektive Objektavtal och enligt vad som anges i Bilaga 1. Villkoren i Ramavtalet avseende t.ex. tillskjutande av Projektmedlen, justering av Projektmedlen, förändringar av omfattning och utformning av Kollektivtrafikobjekt m.m. gäller för respektive Kollektivtrafikobjekt enskilt och inte för Kollektivtrafikobjekten sammantaget. Beträffande linbanan bedömer Sverigeförhandlingen att objektet kan uppfylla kraven för att kunna få medel från stadsmiljöavtal för ytterligare statlig finansiering. Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen avser söka ytterligare statlig finansiering på 280 mnkr, genom exempelvis stadsmiljöavtal, för att uppnå 50 procent statlig medfinansiering även för objektet Linbana centrum Järntorget Wieselgrensplatsen. Om sådan statlig finansiering beviljas ska den fördelas mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen så att båda parter får ett lika stort avdrag från ursprungssumman på mnkr per part. Kommunen och Regionen är överens om att detta Ramavtal samt Objektavtalen endast reglerar dessa två parters ansvar för finansiering av de Kollektivtrafikobjekt som avses i dessa avtal. Fördelning av ansvar och kostnader för infrastruktur för kollektivtrafik enligt dessa avtal är inte bindande för Kommunen och Regionen vid tolkning eller tillämpning av tidigare avtal mellan dessa två parter eller vid ingående av framtida avtal som gäller ansvaret för kostnader för infrastruktur för kollektivtrafik. 7

45 6.2 Kommunen, i sin egenskap av huvudman och ansvarig för genomförande av Kollektivtrafikobjekten, ska (via Styrelsen, se Punkt 9) informera övriga Parter så snart Kommunen ser en risk för kostnadsökningar avseende något Kollektivtrafikobjekt. 6.3 Vid kostnader som överstiger den samlade finansiering i 6.1 ska Kommunen och Regionen svara för att finansiera en lika stor andel av kostnadsökningarna, förutsatt att endera Part inte åberopat någon av omständigheterna som anges av punkt 15. Kommunen och/eller Regionen svarar dock alltid var för sig för kostnadsökningar för av Kommun respektive Region påkallad/initierad standardhöjning, tillägg och/eller andra förbättringar som överstiger den samlade finansieringen i 6.1. Det förutsätts därvid att sådana av Kommun/Region påkallade/initierade förändringar måste vara genomförbara med beaktande av den övergripande funktionen och tidplanen för Projektet. 6.4 När det i detta Ramavtal hänvisas till utgifter och andra finansiella regleringar är dessa angivna i prisnivå januari Samtliga utgifter och finansiella regleringar, inklusive angivna belopp för medfinansiering, ska justeras baserat på utvecklingen av KPI enligt vad som anges i Bilaga Utöver vad som anges i detta Ramavtal samt Bilaga 1 redovisas ytterligare villkor för tillskjutande av Projektmedlen i respektive Objektavtal. 6.6 Genomförandet av Cykelobjekten ska finansieras av Kommunen. Staten bidrar som medfinansiär med 25 % av investeringsutgifterna för angivna Cykelobjekt, som framgår av Bilaga Tidplan 7.1 Kommunen har upprättat en övergripande tidplan för Projektet vilken framgår av Bilaga 2. Kommunen har vid upprättandet av den övergripande tidplanen så långt det är möjligt i detta skede tagit hänsyn till den risk för förseningar av Projektet som kan komma att följa av bland annat antagandeprocesser av detaljplaner, miljöaspekter m.m. Tiden är dock angiven exklusive tid för överklaganden. 7.2 Parterna ska hålla varandra informerade om omständigheter som kan komma att påverka tidplanerna. 7.3 För det fall Projektet skulle försenas jämfört med den övergripande tidplan som inkluderats i Bilaga 2 åtar sig Parterna att på oförändrade villkor vidta samtliga de åtaganden som enligt Ramavtalet eller Objektavtal åvilar Parterna, oaktat att fullgörandetidpunkten för Parts åtagande ska ske vid en senare tidpunkt. 8

46 7.4 Kommunen och Regionen kan träffa överenskommelse om att tidigarelägga sin finansiering respektive medfinansiering av Kollektivtrafikobjekten enligt Bilaga 1 för att möjliggöra tidigare projektstarter för Kollektivtrafikobjekten. För det fall att sådan(a) överenskommelse(r) träffas ska detta göras med beaktande av den påverkan detta kan få på samtliga Kollektivtrafikobjekt och under förutsättning att Kommunen i samråd med Regionen har övervägt vilka konsekvenser sådan(a) tidigare projektstart(er) får. En eventuell överenskommelse om att tidigarelägga finansiering respektive medfinansiering av Kollektivtrafikobjekten enligt Bilaga 1 ska inte medföra några konsekvenser såvitt avser Statens skyldighet att betala in sin medfinansiering enligt Bilaga 1. Information om sådan överenskommelse om ändrad tidplan ska presenteras för Styrelsen. 8. Drift, underhåll och äganderätt 8.1 Kommunen ska äga samtliga de anläggningar som blir resultatet av Kollektivtrafikobjekten. Regionen ska svara för trafikering, om inte annat avtalas. Ansvar för drift och underhåll av samtliga sådana anläggningar regleras i gällande och framtida avtal mellan Kommun och Region. 8.2 Kommunen ska äga samtliga Cykelobjekt och ska svara för drift och underhåll av anläggningarna. 9. Organisation och samverkan 9.1 För att möjliggöra utbyggnaden av Projektet i tid och inom ramen för Projektmedlen krävs att samtliga Parter bemannar sin organisation med resurser i den omfattning som krävs för att genomföra Projektet. 9.2 Parternas samverkan ska huvudsakligen ske på två nivåer: Dels genom ett partssammansatt övergripande samverkansorgan för principiella frågor med överblick över Projektet ( Styrelsen ). Styrelsens sammansättning framgår av Punkt 9.5. Dels genom partssammansatta samverkansorgan för stöd i arbetet med genomförandet av respektive Objektavtal ( Projektstyrelser ). Projektstyrelsernas respektive sammansättning framgår av Punkt Styrelsen och respektive Projektstyrelse kan besluta att representanter från andra intressenter ska kallas till och får närvara vid ett eller flera möten då så bedöms nödvändigt och lämpligt och kan även när så bedöms erforderligt adjungera lämplig person med expertkompetens, för deltagande i en eller flera frågor. 9

47 9.4 Parterna ska gemensamt verka för att allmänheten får den information som behövs i samband med genomförandet av Projektet. Kommunen har huvudansvar för att upprätta en kommunikationsplan i samråd med övriga Parter. Styrelsen 9.5 Staten tillsätter Styrelsens ordförande. Respektive Part under Ramavtalet utser en ledamot och en ersättare till Styrelsen. Staten utser och bekostar sekretariat för Styrelsen. Ansvarig tjänsteman i Kommunen är föredragande i Styrelsen. 9.6 Styrelsen ska behandla frågor som rör Projektet. Som ett led i detta arbete ska Styrelsen tillse att Projektet genomförs i enlighet med Ramavtalet. 9.7 Styrelsen behandlar frågor såsom: Projektets omfattning och avgränsning Tidplan för Projektet Budget och prognoser för Projektet, samt Andra frågor av stor vikt eller av väsentlig betydelse Avsikten är att frågor som gäller praktiska utförandebeslut inte ska behöva föras upp i Styrelsen, dvs. enbart frågor som har viss betydelse ska föras till Styrelsen. 9.8 Inom ramen för Styrelsens arbete åligger det att följa respektive Projektstyrelse. 9.9 De överenskommelser etc. som träffas inom Styrelsen tas i konsensus och kan komma att behöva godkännas av respektive Parts beslutande organ för att äga giltighet Staten ansvarar för uppföljning och årlig rapportering till regeringen avseende Projektets genomförande. Uppföljningen innefattar Ramavtalet, eventuella ändringar och tilläggsavtal såsom ökat bostadsbyggande och ekonomi i Projektet, finansiering och restidsnytta. Uppföljningen sker årsvis baserat på, bland annat, av Kommunen och Regionen insänd redovisning. Projektstyrelser 9.11 Kommunen ansvarar för att det bildas en Projektstyrelse avseende respektive Objektavtal. Respektive Projektstyrelse består av representanter från Kommunen och Regionen. Kommunen och Regionen ska utse två representanter vardera till respektive Projektstyrelse. Kommun och Region kan i konsensus bjuda in andra parter om så bedöms vara relevant. Kommunen utser ordförande. 10

48 9.12 Respektive Projektstyrelse ansvarar för att, vid behov och utifrån Genomförandeavtalen, besluta på mer detaljerad nivå avseende åtgärder rörande Bostadsåtaganden, Cykelobjekt och Kollektivtrafikobjekt som omfattas av respektive Projektstyrelses Objektavtal Som princip ska varje Projektstyrelse ha ett långtgående mandat att träffa överenskommelser och verkställa dessa inom Projektet såvitt avser relevant Objektavtal, så länge sådana överenskommelser eller verkställande inte står i strid med Projektet, Ramavtal eller de ekonomiska ramar som fastställts för Projektet. Varje Projektstyrelse har även skyldighet att tillse att information ges såsom föreskrivs i Punkt De överenskommelser etc. som träffas inom respektive Projektstyrelse tas i konsensus. 10. Markåtkomst 10.1 Kommunen åtar sig att med Projektmedel svara för den markåtkomst som behövs för genomförande av Kollektivtrafikobjekten, enligt de förutsättningar som närmare regleras i Objektavtalen. 11. Särskilt om detaljplaner 11.1 Parterna är medvetna om att Kommunens beslutande organ beslutar om att anta detaljplaner. Beslut om detaljplan ska föregås av samråd med de som berörs av detaljplanen och Kommunen ska även vidta andra beredningsåtgärder enligt lag för antagande av detaljplan. Parterna är medvetna om att sakägare har rätt att överklaga beslut om antagande av detaljplan och att beslut kan komma att prövas av behöriga instanser. Planläggningsprocessen kan således komma att påverka Projektets tidplan samt slutliga linjedragningar och hållplatsval Med hänvisning till Punkt 11.1 är Parterna medvetna om att respektive Objektavtal inte är bindande för Kommunen vid prövning av detaljplan Respektive Kollektivtrafikobjekt kommer att planläggas enligt gällande lagstiftning. Den slutliga linjedragningen av Kollektivtrafikobjekten ska göras i samråd med berörda Parter inom ramen för planläggningen. 12. Avtalstid och uppsägning 12.1 Ramavtalet och respektive Objektavtal gäller från dess ikraftträdande och intill dess att Projektet genomförts och Parternas övriga åtaganden enligt Ramavtalet och Objektavtalet 11

49 har fullgjorts Ramavtalet och respektive Objektavtal kan inte sägas upp eller frånträdas av Part med mindre än att samtliga berörda Parter enas därom, med undantag av de förutsättningar som anges i punkt Ändring av avtalet Samtliga ändringar och tillägg till detta Ramavtal eller något av Objektavtalen ska vara skriftliga och godkända av berörda Parters beslutande organ för att gälla. 14. Avtalets giltighet Detta Ramavtal träder ikraft när det har undertecknats av samtliga Parter och under förutsättning att nedanstående beslut har fattats och vunnit laga kraft: Västra Götalandsregionens regionfullmäktige godkänner Ramavtalet genom ett beslut som vinner laga kraft; Göteborgs Stads kommunfullmäktige godkänner Ramavtalet genom ett beslut som vinner laga kraft; och Regeringen och i förekommande fall Riksdagen godkänner Ramavtalet. 15. Ändrade förutsättningar Om något villkor enligt Punkt 14 inte kan uppfyllas av en eller flera Parter, ska Parterna gemensamt diskutera förutsättningarna för om/att villkoren i Punkt 14 ska kunna uppfyllas samt vilka för Parterna godtagbara anpassningar av Ramavtalet och/eller Objektavtalet som krävs för att söka uppnå ett ikraftträdande av detta Ramavtal. Finner Part eller Parterna efter sådana diskussioner att det inte finns förutsättningar för att uppnå ett ikraftträdande även efter föreslagna anpassningar av avtalen, ska Parternas förhandlingsskyldighet enligt denna punkt vara uppfyllda. När Ramavtalet har trätt i kraft, och om något Bostadsåtagande, Cykelobjekt eller Kollektivtrafikobjekt inte kan genomföras på grund av, t.ex. men inte begränsat till, bristande geotekniska eller geologiska förutsättningar eller att planer, tillstånd eller liknande inte erhålls eller erhålls med innehåll som i viss mån avviker från vad som förutsättes vid detta Ramavtals respektive relevant Objektavtals ingående, eller om kostnadsökningar överstigande vad som anges i Punkt 6.1 uppstår under det fortsatta projekteringsarbetet ska följande gälla. Endera Part till det relevanta Objektavtalet kan i god anda och med utgångspunkt i villkoren i Ramavtalet föra upp frågan till Styrelsen och baserat på erforderligt underlag påkalla diskussion om hur detta ska påverka det berörda Bostadsåtagandet, Cykelobjektet eller Kollektivtrafikobjektet och förutsättningarna för dess uppfyllande. Sådan diskussion kan avse tidplan, funktion och/eller kostnad men ska endast hänföra sig till det Bostadsåtagande, 12

50 Cykelobjekt eller Kollektivtrafikobjekt vars genomförande har påverkats/förhindrats. Utgångspunkten för en sådan diskussion ska vara att enas om sådana anpassningar av Ramavtalet och/eller Objektavtalet som krävs för att så långt som möjligt vidmakthålla de principer som legat till grund för ingående av detta Ramavtal (dock med beaktande av de förhållanden/ändrade förutsättningar som föranlett sådan diskussion/justering). Om en situation som anges ovan medför en för berörd Part förändring av en väsentlig förutsättning för det relevanta Objektavtalet och förutsatt att Parterna i god anda sökt enas om anpassningar av Ramavtalet och/eller Objektavtalet men inte kunnat uppnå enighet, ska berörd Part äga rätt att säga upp det berörda Objektavtalet till upphörande. Inför en sådan uppsägning och avveckling av det berörda Objektavtalet ska Parterna i god anda diskutera och söka enighet om konsekvenserna på Ramavtalet och övriga Objektavtal och andra relevanta aspekter såsom t.ex. konsekvenser som kan medföras på övriga (befintliga) delar av det kollektivtrafiksystemet och på bostadsåtagandet som Objektavtalet hänför sig till. Om ett Objektavtal sägs upp till upphörande av endera Part enligt ovan eller om Parterna enas om att ett Objektavtal ska upphöra ska berörda Parter i en sådan situation svara för då nedlagda kostnader ( förgäveskostnader ) baserat på Parternas respektive finansieringsåtagande enligt Bilaga 1, Tabell 3 Parternas årliga tillskott till utbyggnad av Kollektivtrafikobjekten oavsett vilken eller vilka Part(er) som faktiskt har tillskjutit medel vid den tidpunkten. Göteborg, 2017 Göteborgs Stad Västra Götalandsregionen Staten genom Sverigeförhandlingen Bilagor: Bilaga 1 - Finansieringsplan Bilaga 2 - Specifikation inklusive tidplan 13

51 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 1 FINANSIERINGSPLAN

52 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 1 FINANSIERINGSPLAN Denna bilaga syftar till att beskriva hur Kollektivtrafikobjekten och Cykelobjekten i Ramavtal 7 Storstad Göteborg ska finansieras och betalas. Beloppen är angivna i januari 2016-års prisnivå. Beloppen ska räknas om med hänsyn till förändringen i KPI. Till följd av avrundning av beloppen i denna Bilaga 1 kan avvikelser mellan total- respektive delsummor förekomma. 1. Finansiering och medfinansiering av Kollektivtrafikobjekt Parternas finansiering av investeringar i infrastrukturen för Kollektivtrafikobjekten framgår av Tabell 1 Finansiering av Kollektivtrafikobjekten. Tabell 1 Finansiering av Kollektivtrafikobjekten Miljoner kronor Intäkter Summa Norra Älvstranden, centrala delen Centrum Järntorget- Wieselgrenplatsen Backastråket Norra Älvstranden, nordvästra delen Statlig medfinansiering, nationell plan Statlig medfinansiering, länsplan Göteborgs stad Västra Götalandsregionen Summa finansiering

53 Av Tabell 2 Årliga investeringskostnader framgår den årliga investeringsplanen för Kollektivtrafikobjekten i januari 2016 års prisnivå i enlighet med tidplanen i Bilaga 2. Tabell 2 Årliga investeringskostnader för Kollektivtrafikobjekten Miljoner kronor Intäkter Summa Spårväg & Citybuss Norra Älvstr. Linbanan Centrum Citybuss Backastråket Citybuss Norra Älvstranden (V och NV delen) Summa Av Tabell 3 framgår Parternas årliga tillskott till utbyggnaden av Kollektivtrafikobjekten i januari 2016 års prisnivå. Statens tillskott i nationell plan enligt Tabell 3 utgörs av 480 miljoner kronor samt 75 procent av Statens totala medfinansiering i nationell plan kopplat till bostadsåtagandet, för Kollektivtrafikobjekten. Tillskott av resterande 25 procent av Statens medfinansiering i nationell plan kopplat till bostadsåtagandet ( Slutfinansiering ) villkoras av Kommunens bostadsåtagande och beskrivs i avsnitt 2. Slutfinansiering av Kollektivtrafikobjekten och bostadsåtagande. Tabell 3 Parternas årliga tillskott till utbyggnad av Kollektivtrafikobjekten Miljoner kronor Statlig medfinansi ering Nationell plan Statlig medfinansi ering Länsplan Göteborgs stad Västra Götalands regionen Total Summa

54 2. Slutfinansiering av Kollektivtrafikobjekten och bostadsåtagande Statens tillskott i nationell plan enligt Tabell 3 utgörs av 480 miljoner kronor samt 75 procent av Statens totala medfinansiering i nationell plan kopplat till bostadsåtagandet, för Kollektivtrafikobjekten för Projektet. Tillskott av resterande 25 procent av Statens medfinansiering i nationell plan kopplat tillbostadsåtagandet ( Slutfinansiering ) villkoras av att Kommunens Bostadsåtagande enligt punkt 4.2 i Objektavtalet ( Bostadsåtagandet ) fullgörs, och kommer att ske i enlighet med Tabell 4. Om Bostadsåtagandet uppfylls innan 2035 (2030 för Kollektivtrafikobjekt Linbana Centrum) betalas Slutfinansiering ut 2035 (2030 för Kollektivtrafikobjekt Linbana Centrum). Om Kommunen inte uppfyllt sitt Bostadsåtagande vid dessa tidpunkter betalas Slutfinansiering ut så snart Kommunens bostadsåtagande uppfylls. Bostadstillskotten betalas dock ut av Staten till Kommunen senast år Tabell 4 Slutfinansiering från Staten Miljoner kronor i januari 2016 års prisnivå Bostadstillskott (antal) Slutfinansiering Slutfinansiering Åtagande Åtagande Göteborgs stad Summa totalt Finansiering och medfinansiering av Cykelobjekten Parternas respektive finansiering av Cykelobjekten framgår av Tabell 5.1 och 5.2. För Cykelobjekt med en total investeringsutgift på mer än 50 miljoner kronor betalar Staten löpande sin andel under investeringstiden (se tabell 5.1). För övriga cykelobjekt betalar Staten ut medel när respektive Cykelobjekt är färdigställt i enlighet med Objektsavtalet (se tabell 5.2). Tabell 5.1 Finansiering av större Cykelobjekt Miljoner kronor Göterborg Summa: Backaplan - Bräckemotet Statlig medfinansiering 13,5 3,75 3,25 6,5 Backaplan - Kärra ,5 7,5 14 Statlig medfinansiering ,75 2,875 1,875 3,5 Summa investering ,5 7,5 14 Summa statlig medfinansiering 28,5 0 3,75 3,25 6,5 5 1,75 2,875 1,875 3,5 4

55 Tabell 5.2 Finansiering av övriga Cykelobjekt Miljoner kronor Investeringskostnad Statlig medfinansiering Göteborg Norra Älvstranden (Hisingsbron-Älvsborgsbron) 30 7,5 Nya Allén 12 3 Övre Husargatan Sprängkullsgatan 6 1,5 Annedalsmotet - Götaplatsen 28 7 Stigberget - Saltholmen 45 11,25 Sahlgrenska Mölndal (Gbg) 6 1,5 Summa ,75 5

56 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

57 2 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN Denna bilaga syftar till att beskriva Kollektivtrafikobjektens respektive Cykelobjektens specifikation och tidplan. 1 Göteborgs Stad 1.1 De Kollektivtrafikobjekt i Göteborgs Stad som avtalas är följande: - Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen (Brunnsbo-Lindholmen- Linnéplatsen) - Linbana centrum Järntorget Wieselgrensplatsen - Citybuss - BRT Backastråket - Citybuss - BRT Norra Älvstranden, västra och nordvästra delen (förberett för spårutbyggnad) Kollektivtrafikobjekten beskrivs närmare i Punkt 2 nedan. 1.3 Dessutom avtalas om ett antal Cykelobjekt som beskrivs närmare i Punkt 3 nedan. 2

58 3 2 Beskrivning av Kollektivtrafikobjekten 2.1 SPÅRVÄG OCH CITYBUSS NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Typ av anläggning: Tingstadsvägen-Hjalmar Brantingsplatsen: Spåranläggning i gata, körbar för buss med möjlighet till el-laddning/eldrift. Frihamnen-Lindholmen: Spåranläggning egen bana. Lindholmen-Linnéplatsen: Spåranläggning och bussgata i tunnel alternativt bro under/över älven. Sträcka: ca m Preliminära hållplatser: Brunnsbotorget, Anekdotgatan, Tingstadsvass, Hjalmar Brantingsplatsen, Frihamnen/Pumpgatan, Regnbågsgatan, Lindholmen, Stigbergstorget, Linnéplatsen Antal resenärer: ca resenärer per dygn på Lindholmsförbindelsen år

59 4 2.2 LINBANA CENTRUM JÄRNTORGET-WIESELGRENSPLATSEN Typ av anläggning: 3-kablig Stadslinbana, helt integrerad i kollektivtrafikens stomtrafiksystem Sträcka: ca m Hållplatser: Wieselgrensplatsen, Västra Ramberget, Lindholmen, Järntorget Antal resenärer: resor per dygn, varav nästan under maxtimmen, enbart beräknat på överflyttningar från annan kollektivtrafik. Inom ramen för pågående genomförandestudie ska mer noggranna analyser göras av ny genererat resande, överflyttat resande från bil, cykel och gång samt turist- och rekreationsresor. 4

60 5 2.3 Citybuss - BRT Backastråket Typ av anläggning: Citybuss BRT-anläggning med egen körbana och möjlighet till elladdning/eldrift, med linjeföring och sektionsbredd förberedd för spårväg Sträcka: ca m Preliminära hållplatser: Körkarlens gata, Akkas gata, Selma Lagerlöfs torg, Sägengatan, Backa Kyrkogata, Björkrisvägen, Balladgatan Antal resenärer: ca resenärer per dygn beräknas år

61 6 2.4 Citybuss - BRT Norra Älvstranden, västra och nordvästra delen (förberett för spårutbyggnad) Typ av anläggning: Lindholmen Ivarsbergsmotet: Konceptupprustning Citybuss BRT med möjlighet till elladdning/eldrift. Ivarsbergsmotet Vårväderstorget: Citybuss BRT anläggning med möjlighet till elladdning/eldrift i egen körbana med linjeföring och sektionsbredd förberedd för spårväg. Sträcka: ca m Preliminära hållplatser: Sannegårdshamnen, Nordviksgatan, Sörhallstorget, Eriksbergstorget, Pölsebo, Ivarsberg, Ny hållplats X, Vårväderstorget Antal resenärer: ca resenärer per dygn i ett snitt strax väster om Lindholmen och ca resenärer per dygn i ett snitt strax norr om Ivarsbergsmotet beräknas

62 7 3. Beskrivning av Cykelobjekt för Göteborgs Stad Kommunerna åtar sig dessutom att genomföra följande överenskomna cykelåtgärder: 3 Ansvarsfördelning och genomförande 3.1 Parterna är medvetna om att det är för tidigt att i detalj reglera hur åtgärderna ska genomföras. Parterna är dock överens om att nedanstående principer ska gälla för genomförandet. 3.2 Kommunen bär huvudansvaret för genomförande av åtgärder och ansvarar för den formella handläggningen, fördjupade studier inom ramen för planläggningen, utarbetande av byggplan och eventuella andra planer enligt lagen om byggande av infrastruktur, upphandling av entreprenader och dylikt. 3.3 Kommunen ska inom ramen för projektmedel ansvara för framtagande av underlag för tillståndsverksamhet kopplat till anläggningen samt för att tillämpliga lagar och andra författningar samt myndighetsbeslut iakttas vid genomförandet av de åtgärder som omfattas av Kommunens ansvar enligt Ramavtalet och respektive Objektavtal. 7

63 8 3.4 Regionen åtar sig att i kommande planering verka för att kollektivtrafikutbyggnad bidrar till att sprida resenärsnyttan samt öka arbetsmarknads- och näringslivsnyttan. 3.5 Ett Genomförandeavtal innehållandes detaljerade former för hur planläggningsprocesser, upphandlingar, påverkan på trafik, påverkan på kommunala anläggningar, etc. ska utarbetas mellan Kommunen och Regionen så snart det är möjligt och godkännas i respektive Parts/Kommuns beslutande organ. 4 Tidplan 4.1 Följande tidplan ska gälla för Projektet. Tiderna är angivna exklusive tid för överklaganden. TIDPLAN Storstadsobjekt Spårväg & Citybuss Norra Älvstranden (Centrala delen) DelFrihamnen-Lindholmen DelLindholmen-Linneplatsen DelBackaplan-Brunnsbo Linbana centrum Citybuss Backastråket Citybuss Norra Älvstranden (NV och V) Projektering och byggnation 4.2 Kommunen har upprättat nedanstående tidplaner för respektive Cykelobjekt: Tiderna är angivna exklusive tid för överklaganden. TIDPLAN Cykelstråksobjekt Investeringsvolym Norra Älvstranden (Hisingsbron-Älvsborgsbron) Nya Allén Övre Husargatan-Sprängkullsgatan Backaplan-Bräckemotet Annedalsmotet-Götaplatsen Stigberget-Saltholmen Sahlgrenska-Kommungränsen Mölndal Backaplan-Kärra 30 miljoner kr 12 miljoner kr 6 miljoner kr 54 miljoner kr 28 miljoner kr 45 miljoner kr 6 miljoner kr 60 miljoner kr 8

64 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG OCH CITYBUSS NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN

65 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG OCH CITYBUSS NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektavtalets omfattning 4. Parternas åtaganden 5. Betalning 6. Mark- och dataåtkomst 7. Organisation och arbetssätt 8. Uppföljning 9. Objektavtalets giltighet 2

66 1. Parter Detta objektavtal ( Objektavtalet ) är daterat 2017 och har ingåtts mellan: 1. Staten genom Sverigeförhandlingen 2. Västra Götalandsregionen 4. Göteborgs Stad vilka i det följande benämns enskilt för Part och gemensamt för Parterna. Göteborgs Stad benämns i det följande enskilt för Kommunen. Staten genom Sverigeförhandlingen benämns i det följande enskilt för Staten och Västra Götalandsregionen benämns i det följande enskilt för Regionen. Objektavtalet fogas till Ramavtal 7 Storstad Göteborg daterat 2017 ( Ramavtalet ) och syftar till att utöver vad som anges i Ramavtalet reglera förutsättningarna för utbygganden av Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen ( Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen ) och därtill relaterade Cykelobjekt och Bostadsåtaganden. Om inte annat anges nedan ska definierade begrepp ha samma innebörd som i Ramavtalet. För det fall inte annat framgår av detta Objektavtal ska Ramavtalets villkor äga tillämpning även på Objektavtalet. Vid eventuella motstridigheter mellan detta Objektavtal och Ramavtalet ska Ramavtalet äga företräde. 2. Inledning Parterna i detta Objektavtal har i Ramavtalet kommit överens om de övergripande förutsättningarna för utbyggnaden av Kollektivtrafikobjekten, Cykelobjekten och Bostadsåtagandena. 3. Objektavtalets omfattning 3.1 Utformning av Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen framgår av Ramavtalets Bilaga Frågor om huvudmannaskap och fördelning av ansvar och åtgärder såvitt avser Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen framgår av Ramavtalet. 3.3 Beräknad investeringsutgift för Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen framgår av Ramavtalets Bilaga 1. Finansieringsprinciper för Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen framgår av Ramavtalet. 3

67 3.4 Utbyggnaden av Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen ska bidra till etablering av totalt (trettiotvåtusen) bostäder enligt det åtagande som anges i Punkt 4.2 nedan. 4. Parternas åtaganden 4.1 Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen ska finansieras av Parterna enligt vad som anges i Ramavtalet och Ramavtalets Bilaga Kommunen åtar sig själv eller genom annan markägare/exploatör utanför Projektmedel och på egen bekostnad (i förhållande till övriga Parter) uppföra bostäder ( Bostadsåtagandet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen ). Bostadsbyggandet kommer att följas upp årligen av Styrelsen. Antalet gäller bostäder som färdigställs efter Objektavtalets ingående och till och med år

68 4.3 Kommunen åtar sig att själv och utanför Projektmedel genomföra följande Cykelobjekt kopplade till Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen ( Cykelobjekten Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen ): 1) Norra Älvstranden (Hisingsbron-Älvsborgsbron) Sträckan mellan Älvsborgsbron och den planerade Hisingsbron ska rustas upp. Stråket är utpekat som en pendlingscykelväg i Stadens cykelprogram vilket innebär att framkomligheten och standarden ska vara extra god för att erbjuda en möjlighet att cykla längre sträckor med lite högre hastighet. Idag är cykelbanan inte så bred och är i behov av en förhöjd standard för att skapa god framkomlighet och säkerhet. Vissa stråk kan dessutom behöva dras om för en bättre framkomlighet. Längs Norra Älvstranden pågår och planeras flera stora Stadsutvecklingsprojekt. Läget är centralt och potentialen för de boende och verksamma i området ta sig fram med cykel och kollektivtrafik längs stråket ska vara mycket goda. För att kunna förverkliga den potentialen behöver framkomligheten och kvaliteten förbättras längs cykelstråket. Med både god kollektivtrafik och goda cykelmöjligheter ökar flexibiliteten och valmöjligheter för att välja hållbara färdsätt. 5) Annedalsmotet-Götaplatsen Sträckan utgör ett pendlingscykelstråk som behöver en kvalitetsförstärkning. Sträckan är en viktig länk med många arbetsplatser, skolor och sjukhus längs stråket. Därmed förbättras möjligheterna för kombinationsresor med cykel och kollektivtrafik. 6) Stigberget-Saltholmen Ett pendlingscykelstråk som behöver kvalitets höjas för bättre framkomlighet och säkerhet. Stråket erbjuder möjligheten att på ett bra sätt cykelpendla en längre sträcka in mellan Saltholmen och centrala Göteborg. Cykelstråket skapar goda cykelmöjligheter till spårväg Norra Älvstranden centrala delen, samt till metrobuss mellan Kungssten och Mölndal. Därmed förbättras möjligheterna för kombinationsresor med cykel och kollektivtrafik. 7) Sahlgrenska-Mölndal (på Göteborgs sida kommungränsen) Innefattar förbättringar av cykelstråket som kopplar till en planerad uppgradering av cykelstråket på Mölndalssidan. Arbetspendlingen mellan Göteborg och Mölndal är stor. Genom att både erbjuda goda kollektivtrafikmöjligheter och goda cykelmöjligheter ökar flexibiliteten och valmöjligheterna för pendlare. Stråket är relativt plant och avstånden inte längre än att det är möjligt att cykla. 4.4 Kommunen ska finansiera och Staten ska bidra med medfinansiering av Cykelobjekten Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen enligt Ramavtalets Bilaga 1. 5

69 4.5 Kommunen och Regionen bekostar kostnadsökningar för Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen enligt vad som anges i Punkt 6.3 i Ramavtalet. 4.6 Kommunen och Regionen ska snarast träffa Genomförandeavtal med beaktande av bl.a. det som sägs i detta Objektavtal, Ramavtalet och Ramavtalets bilagor. 5. Betalning Betalningstidpunkter för Parternas åtagande att finansiera Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen och Cykelobjekten Spårväg Norra Älvstranden, Centrala delen framgår av Ramavtalets Bilaga Mark- och dataåtkomst 6.1 I den mån fastighet som ägs av Part behövs för Kollektivtrafikobjektet Spårväg Norra Älvstranden, Centrala delen ska värdering av sådan fastighet ske gemensamt mellan berörda Parter utifrån förutsättningen att fastigheten ska användas för trafikändamål. 6.2 I de fall fastighet ägs av Regionen och har upplåtits med tomträtt ska Regionen medverka till att Kommunen får utnyttja den rätt som Regionen har enligt tomträttsavtalet i den mån det behövs för genomförande av Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen. 6.3 Parterna är överens om att för genomförande av Kollektivtrafikobjektet Spårväg Norra Älvstranden, Centrala delen ska, med Projektmedel, tillgång till geodata säkras och tillhandahållas av Kommunen till självkostnadspris med sådana rättigheter att genomförande av Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen kan bedrivas skyndsamt. 7. Organisation och arbetssätt 7.1 Utbyggnaden av Kollektivtrafikobjektet Spårväg och citybuss Norra Älvstranden, Centrala delen ska organiseras utifrån vad som framgår av punkt 9 i Ramavtalet. 7.2 För att Parternas åtagande enligt Punkt 4 i detta Objektavtal ska kunna genomföras är det nödvändigt att aktiv samverkan sker kopplat till de åtaganden som avtalats. Erfarenhets- och kompetensutbyte beträffande planarbete, genomförandefrågor/-regler samt upphandlingar och avtal etc. är viktiga frågor att samverka inom för att nå framgång. 8. Uppföljning Parterna är överens om att Staten ansvarar för uppföljning och årlig rapportering till regeringen av Objektavtalets genomförande. Det närmare innehållet i denna uppföljning/utvärdering framgår av 6

70 punkt 9.10 i Ramavtalet. Utöver denna uppföljning/utvärdering kommer Staten särskilt att följa upp Kommunens åtagande att bygga bostäder enligt Punkt 4.2 i detta Objektavtal. 9. Objektavtalets giltighet Punkt 14 i Ramavtalet äger motsvarande tillämpning på detta Objektavtal, varvid referens till Ramavtalet, när så erfordras, ska avse referens även till detta Objektavtal. Detta Objektavtal är upprättat i 3 (tre) exemplar varav Parterna tagit var sitt. Göteborg, 2017 Göteborgs Stad Västra Götalandsregionen Staten genom Sverigeförhandlingen 7

71 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL LINBANA CENTRUM JÄRNTORGET WIESELGRENSPLATSEN

72 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL LINBANA CENTRUM JÄRNTORGET WIESELGRENSPLATSEN Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektavtalets omfattning 4. Parternas åtaganden 5. Betalning 6. Mark- och dataåtkomst 7. Organisation och arbetssätt 8. Uppföljning 9. Objektavtalets giltighet 2

73 1. Parter Detta objektavtal ( Objektavtalet ) är daterat 2017 och har ingåtts mellan: 1. Staten genom Sverigeförhandlingen 2. Västra Götalandsregionen 4. Göteborgs Stad vilka i det följande benämns enskilt för Part och gemensamt för Parterna. Göteborgs Stad benämns i det följande enskilt för Kommunen. Staten genom Sverigeförhandlingen benämns i det följande enskilt för Staten och Västra Götalandsregionen benämns i det följande enskilt för Regionen. Objektavtalet fogas till Ramavtal 7 Storstad Göteborg daterat 2017 ( Ramavtalet ) och syftar till att utöver vad som anges i Ramavtalet reglera förutsättningarna för utbygganden av Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen ( Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget- Wieselgrensplatsen ) och därtill relaterade Cykelobjekt och Bostadsåtaganden. Om inte annat anges nedan ska definierade begrepp ha samma innebörd som i Ramavtalet. För det fall inte annat framgår av detta Objektavtal ska Ramavtalets villkor äga tillämpning även på Objektavtalet. Vid eventuella motstridigheter mellan detta Objektavtal och Ramavtalet ska Ramavtalet äga företräde. 2. Inledning Parterna i detta Objektavtal har i Ramavtalet kommit överens om de övergripande förutsättningarna för utbyggnaden av Kollektivtrafikobjekten, Cykelobjekten och Bostadsåtagandena. 3. Objektavtalets omfattning 3.1 Utformning av Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen framgår av Ramavtalets Bilaga Frågor om huvudmannaskap och fördelning av ansvar och åtgärder såvitt avser Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen framgår av Ramavtalet. 3.3 Beräknad investeringsutgift för Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget- Wieselgrensplatsen framgår av Ramavtalets Bilaga 1. Finansieringsprinciper för Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen framgår av Ramavtalet. 3.4 Utbyggnaden av Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen ska bidra till etablering av totalt (fyratusenfemhundra) bostäder enligt det åtagande som anges i Punkt 4.2 nedan. 3

74 4. Parternas åtaganden 4.1 Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen ska finansieras av Parterna enligt vad som anges i Ramavtalet och Ramavtalets Bilaga Kommunen åtar sig själv eller genom annan markägare/exploatör utanför Projektmedel och på egen bekostnad (i förhållande till övriga Parter) uppföra bostäder ( Bostadsåtagandet Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen ). Bostadsbyggandet kommer att följas upp årligen av Styrelsen. Antalet gäller bostäder som färdigställs efter Objektavtalets ingående och till och med år Kommunen åtar sig att själv och utanför Projektmedel genomföra följande Cykelobjekt kopplade till Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen ( Cykelobjekten Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen ): 2) Nya Allén Åtgärden syftar till att höja standarden och framkomligheten på cykelstråket längs Nya Allén, fram till Järntorget. Stråket är utpekat som en pendlingscykelväg i Stadens cykelprogram vilket innebär att framkomligheten och standarden ska vara extra god för att erbjuda en möjlighet att cykla längre sträckor med lite högre hastighet. Längs stråket ligger den planerade Västlänksstationen vid Haga. En förbättring av cykelstråket innebär också att linbanan knyts ihop med Stadens så kallade pendlingscykelvägnät, vars syfte är att knyta ihop Stadens tyngdpunkter med ett cykelnät som har extra god framkomlighet. 4

75 3) Övre Husargatan-Sprängkullsgatan Åtgärden syftar till att höja standarden och framkomligheten på pendlingscykelstråket som kopplar ihop city med Linnéplatsen. 4.4 Kommunen ska finansiera och Staten ska bidra med medfinansiering av Cykelobjekten Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen enligt Ramavtalets Bilaga Sverigeförhandlingen bedömer att linbanan kan uppfylla kraven för att kunna få medel från stadsmiljöavtal för ytterligare statlig finansiering. Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen avser att söka detta och avtalet med Sverigeförhandlingen utgör inget hinder för att söka ytterligare statlig medfinansiering upp till 50% av investeringsvolymen. 4.6 Kommunen och Regionen bekostar kostnadsökningar för Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen enligt vad som anges i Punkt 6.3 i Ramavtalet. 4.7 Kommunen och Regionen ska snarast träffa Genomförandeavtal med beaktande av bl.a. det som sägs i detta Objektavtal, Ramavtalet och Ramavtalets bilagor. 5. Betalning Betalningstidpunkter för Parternas åtagande att finansiera Linbana Centrum Järntorget- Wieselgrensplatsen och Cykelobjekten Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen framgår av Ramavtalets Bilaga Mark- och dataåtkomst 6.1 I den mån fastighet som ägs av Part behövs för Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget- Wieselgrensplatsen ska värdering av sådan fastighet ske gemensamt mellan berörda Parter utifrån förutsättningen att fastigheten ska användas för trafikändamål. 6.2 I de fall fastighet ägs av Regionen och har upplåtits med tomträtt ska Regionen medverka till att Kommunen får utnyttja den rätt som Regionen har enligt tomträttsavtalet i den mån det behövs för genomförande av Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen. 6.3 Parterna är överens om att för genomförande av Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen ska, med Projektmedel, tillgång till geodata säkras och tillhandahållas av Kommunen till självkostnadspris med sådana rättigheter att genomförande av Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen kan bedrivas skyndsamt. 7. Organisation och arbetssätt 7.1 Utbyggnaden av Kollektivtrafikobjektet Linbana Centrum Järntorget-Wieselgrensplatsen ska organiseras utifrån vad som framgår av punkt [9] i Ramavtalet. 5

76 7.2 För att Parternas åtagande enligt Punkt 4 i detta Objektavtal ska kunna genomföras är det nödvändigt att aktiv samverkan sker kopplat till de åtaganden som avtalats. Erfarenhets- och kompetensutbyte beträffande planarbete, genomförandefrågor/-regler samt upphandlingar och avtal etc. är viktiga frågor att samverka inom för att nå framgång. 8. Uppföljning Parterna är överens om att Staten ansvarar för uppföljning och årlig rapportering till regeringen av Objektavtalets genomförande. Det närmare innehållet i denna uppföljning/utvärdering framgår av punkt 9.10 i Ramavtalet. Utöver denna uppföljning/utvärdering kommer Staten särskilt att följa upp Kommunens åtagande att bygga bostäder enligt Punkt 4.2 i detta Objektavtal. 9. Objektavtalets giltighet Punkt 14 i Ramavtalet äger motsvarande tillämpning på detta Objektavtal, varvid referens till Ramavtalet, när så erfordras, ska avse referens även till detta Objektavtal. Detta Objektavtal är upprättat i 3 (tre) exemplar varav Parterna tagit var sitt. Göteborg, 2017 Göteborgs Stad Västra Götalandsregionen Staten genom Sverigeförhandlingen 6

77 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL CITYBUSS - BRT BACKASTRÅKET

78 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL CITYBUSS - BRT BACKASTRÅKET Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektavtalets omfattning 4. Parternas åtaganden 5. Betalning 6. Mark- och dataåtkomst 7. Organisation och arbetssätt 8. Uppföljning 9. Objektavtalets giltighet 2

79 1. Parter Detta objektavtal ( Objektavtalet ) är daterat 2017 och har ingåtts mellan: 1. Staten genom Sverigeförhandlingen 2. Västra Götalandsregionen 4. Göteborgs Stad vilka i det följande benämns enskilt för Part och gemensamt för Parterna. Göteborgs Stad benämns i det följande enskilt för Kommunen. Staten genom Sverigeförhandlingen benämns i det följande enskilt för Staten och Västra Götalandsregionen benämns i det följande enskilt för Regionen. Objektavtalet fogas till Ramavtal 7 Storstad Göteborg daterat 2017 ( Ramavtalet ) och syftar till att utöver vad som anges i Ramavtalet reglera förutsättningarna för utbygganden av Citybuss - BRT Backastråket ( Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket ) och därtill relaterade Cykelobjekt och Bostadsåtaganden. Om inte annat anges nedan ska definierade begrepp ha samma innebörd som i Ramavtalet. För det fall inte annat framgår av detta Objektavtal ska Ramavtalets villkor äga tillämpning även på Objektavtalet. Vid eventuella motstridigheter mellan detta Objektavtal och Ramavtalet ska Ramavtalet äga företräde. 2. Inledning Parterna i detta Objektavtal har i Ramavtalet kommit överens om de övergripande förutsättningarna för utbyggnaden av Kollektivtrafikobjekten, Cykelobjekten och Bostadsåtagandena. 3. Objektens omfattning 3.1 Utformning av Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket framgår av Ramavtalets Bilaga Frågor om huvudmannaskap och fördelning av ansvar och åtgärder såvitt avser Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket framgår av Ramavtalet. 3.3 Beräknad investeringsutgift för Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket framgår av Ramavtalets Bilaga 1. Finansieringsprinciper för Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket framgår av Ramavtalet. 3.4 Utbyggnaden av Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket ska bidra till etablering av totalt (tretusentrehundrafyrtio) bostäder enligt det åtagande som anges i Punkt 4.2 nedan. 3

80 4. Parternas åtaganden 4.1 Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket ska finansieras av Parterna enligt vad som anges i Ramavtalet och Ramavtalets Bilaga Kommunen åtar sig själv eller genom annan markägare/exploatör utanför Projektmedel och på egen bekostnad (i förhållande till övriga Parter) uppföra bostäder ( Bostadsåtagandet Citybuss - BRT Backastråket ). Bostadsbyggandet kommer att följas upp årligen av Styrelsen. Antalet gäller bostäder som färdigställs efter Objektavtalets ingående och till och med år Kommunen åtar sig att själv och utanför Projektmedel genomföra följande Cykelobjekt kopplade till Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket ( Cykelobjekten Citybuss - BRT Backastråket ): 4

81 8) Backaplan-Kärra Cykelsträckan från Backaplan utmed E6:an till Kärra är ett stråk inom pendlingscykelnätet och behöver rustas upp för att förbättra bland annat framkomligheten. Cykelstråket ligger parallellt med det föreslagna kollektivtrafikstråket i Backa. Med både god kollektivtrafik och goda cykelmöjligheter ökar flexibiliteten och valmöjligheter för att välja hållbara färdsätt. 4.4 Kommunen ska finansiera och Staten ska bidra med medfinansiering av Cykelobjekten Citybuss BRT Backastråket enligt Ramavtalets Bilaga Kommunen och Regionen bekostar kostnadsökningar för Kollektivtrafikobjektet Citybuss BRT Backastråket enligt vad som anges i Punkt 6.3 i Ramavtalet. 4.6 Kommunen och Regionen ska snarast träffa Genomförandeavtal med beaktande av bl.a. det som sägs i detta Objektavtal, Ramavtalet och Ramavtalets Bilaga Betalning Betalningstidpunkter för Parternas åtagande att finansiera Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket och Cykelobjekten Citybuss - BRT Backastråket framgår av Ramavtalets Bilaga Mark- och dataåtkomst 6.1 I den mån fastighet som ägs av Part behövs för Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket ska värdering av sådan fastighet ske gemensamt mellan berörda Parter utifrån förutsättningen att fastigheten ska användas för trafikändamål. 6.2 I de fall fastighet ägs av Regionen och har upplåtits med tomträtt ska Regionen medverka till att Kommunen får utnyttja den rätt som Regionen har enligt tomträttsavtalet i den mån det behövs för genomförande av Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket. 6.3 Parterna är överens om att för genomförande av Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket ska, med Projektmedel, tillgång till geodata säkras och tillhandahållas av Kommunen till självkostnadspris med sådana rättigheter att genomförande av Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket kan bedrivas skyndsamt. Organisation och arbetssätt 7.1 Utbyggnaden av Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Backastråket ska organiseras utifrån vad som framgår av punkt 9 i Ramavtalet. 5

82 7.2 För att Parternas åtagande enligt Punkt 4 i detta Objektavtal ska kunna genomföras är det nödvändigt att aktiv samverkan sker kopplat till de åtaganden som avtalats. Erfarenhets- och kompetensutbyte beträffande planarbete, genomförandefrågor/-regler samt upphandlingar och avtal etc. är viktiga frågor att samverka inom för att nå framgång. 8. Uppföljning Parterna är överens om att Staten ansvarar för uppföljning och årlig rapportering till regeringen av Objektavtalets genomförande. Det närmare innehållet i denna uppföljning/utvärdering framgår av punkt 9.10 i Ramavtalet. Utöver denna uppföljning/utvärdering kommer Staten särskilt att följa upp Kommunens åtagande att bygga bostäder enligt Punkt 4.2 i detta Objektavtal. 9. Objektavtalets giltighet Punkt 14 i Ramavtalet äger motsvarande tillämpning på detta Objektavtal, varvid referens till Ramavtalet, när så erfordras, ska avse referens även till detta Objektavtal. Detta Objektavtal är upprättat i 3 (tre) exemplar varav Parterna tagit var sitt. Göteborg, 2017 Göteborgs Stad Västra Götalandsregionen Staten genom Sverigeförhandlingen 6

83 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL CITYBUSS - BRT NORRA ÄLVSTRANDEN, VÄSTRA OCH NORDVÄSTRA DELEN

84 RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL CITYBUSS BRT-NORRA ÄLVSTRANDEN, VÄSTRA OCH NORDVÄSTRA DELEN Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektavtalets omfattning 4. Parternas åtaganden 5. Betalning 6. Mark- och dataåtkomst 7. Organisation och arbetssätt 8. Uppföljning 9. Objektavtalets giltighet 2

85 1. Parter Detta objektavtal ( Objektavtalet ) är daterat 2017 och har ingåtts mellan: 1. Staten genom Sverigeförhandlingen 2. Västra Götalandsregionen 4. Göteborgs Stad vilka i det följande benämns enskilt för Part och gemensamt för Parterna. Göteborgs Stad benämns i det följande enskilt för Kommunen. Staten genom Sverigeförhandlingen benämns i det följande enskilt för Staten och Västra Götalandsregionen benämns i det följande enskilt för Regionen. Objektavtalet fogas till Ramavtal 7 Storstad Göteborg daterat 2017 ( Ramavtalet ) och syftar till att utöver vad som anges i Ramavtalet reglera förutsättningarna för utbygganden av BRT Norra Älvstranden, Västra och Nordvästra delen ( Kollektivtrafikobjektet Citybuss - BRT Norra Älvstranden, Västra och Nordvästra delen ) och därtill relaterade Cykelobjekt och Bostadsåtaganden. Om inte annat anges nedan ska definierade begrepp ha samma innebörd som i Ramavtalet. För det fall inte annat framgår av detta Objektavtal ska Ramavtalets villkor äga tillämpning även på Objektavtalet. Vid eventuella motstridigheter mellan detta Objektavtal och Ramavtalet ska Ramavtalet äga företräde. 2. Inledning Parterna i detta Objektavtal har i Ramavtalet kommit överens om de övergripande förutsättningarna för utbyggnaden av Kollektivtrafikobjekten, Cykelobjekten och Bostadsåtagandena. 3. Objektens omfattning 3.1 Utformning av Kollektivtrafikobjektet Citybuss- BRT Norra Älvstranden, Västra och Nordvästra delen framgår av Ramavtalets Bilaga Frågor om huvudmannaskap och fördelning av ansvar och åtgärder såvitt avser Kollektivtrafikobjektet Citybuss- BRT Norra Älvstranden, Västra och Nordvästra delen framgår av Ramavtalet. 3.3 Beräknad investeringsutgift för Kollektivtrafikobjektet Citybuss- BRT Norra Älvstranden, Västra och Nordvästra delen framgår av Ramavtalets Bilaga 1. Finansieringsprinciper för Kollektivtrafikobjektet Citybuss- BRT Norra Älvstranden, Västra och Nordvästra delen framgår av Ramavtalet. 3

86 3.4 Utbyggnaden av Kollektivtrafikobjektet Citybuss- BRT Norra Älvstranden, Västra och Nordvästra delen ska bidra till etablering av totalt (femtusenåttahundrafyrtio) bostäder enligt det åtagande som anges i Punkt 4.2 nedan. 4. Parternas åtaganden 4.1 Kollektivtrafikobjektet Citybuss- BRT Norra Älvstranden, Västra och Nordvästra delen ska finansieras av Parterna enligt vad som anges i Ramavtalet och Ramavtalets Bilaga Kommunen åtar sig själv eller genom annan markägare/exploatör utanför Projektmedel och på egen bekostnad (i förhållande till övriga Parter) uppföra bostäder ( Bostadsåtagandet Citybuss- BRT Norra Älvstranden, Västra och Nordvästra delen ). Bostadsbyggandet kommer att följas upp årligen av Styrelsen. Antalet gäller bostäder som färdigställs efter Objektavtalets ingående och till och med år

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg 1 SPÅRVÄG & CITYBUSS NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Typ av anläggning: Tingstadsvägen-Hjalmar Brantingsplatsen: Spåranläggning i gata, körbar

Läs mer

Sverigeförhandlingen - Inriktning slutlig förhandling av avtalsförslag för storstadsåtgärder

Sverigeförhandlingen - Inriktning slutlig förhandling av avtalsförslag för storstadsåtgärder Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-04 Diarienummer 1018/15 Stadsledningskontoret Stadsutveckling Fredrik Nielsen Telefon 031-368 01 80 E-post: fredrik.nielsen@stadshuset.goteborg.se Sverigeförhandlingen

Läs mer

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt.

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt. Yrkande Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende x Yrkande angående organisering av spårvägstrafiken Det pågår sedan en tid tillbaka en dialog mellan Göteborgs

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö med koppling Sverigeförhandlingen

Läs mer

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL Godkänt av ledningsgruppen för Västsvenska paketet 2017-09-01 Trafikverket och Västra Götalandsregionen och Region Halland och Göteborgs Stad och Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL MARIEHOLMSTUNNELNS

Läs mer

BUD LIDINGÖ KOMMUN STORSTAD STOCKHOLM

BUD LIDINGÖ KOMMUN STORSTAD STOCKHOLM BUD LIDINGÖ KOMMUN STORSTAD STOCKHOLM BUD LIDINGÖ KOMMUN 1. Bakgrund Enligt kommittédirektiv (2014:106 och 2014:113) för Sverigeförhandlingen ska de av regeringen utsedda förhandlingspersonerna genomföra

Läs mer

BUD STOCKHOLMS STAD STORSTAD STOCKHOLM

BUD STOCKHOLMS STAD STORSTAD STOCKHOLM BUD STOCKHOLMS STAD STORSTAD STOCKHOLM BUD STOCKHOLMS STAD 1. Bakgrund Enligt kommittédirektiv (2014:106 och 2014:113) för Sverigeförhandlingen ska de av regeringen utsedda förhandlingspersonerna genomföra

Läs mer

Stadsbyggnadsdirektör

Stadsbyggnadsdirektör Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-12-27 BN 2017-01-17 Diarienummer 0122/16 Planavdelningen Eva Sigurd Telefon 031-368 17 49 E-post: eva.sigurd@sbk.goteborg.se Planbesked och uppdrag för detaljplaner för Linbanestationer,

Läs mer

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ OBJEKTAVTAL KOLLEKTIVTRAFIK OCH CYKEL

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ OBJEKTAVTAL KOLLEKTIVTRAFIK OCH CYKEL RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ OBJEKTAVTAL KOLLEKTIVTRAFIK OCH CYKEL RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ OBJEKTAVTAL KOLLEKTIVTRAFIK OCH CYKEL Detta Objektavtal, vilket fogas Ramavtal 8 Storstad Malmö ( Ramavtalet ),

Läs mer

Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18

Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18 Utlåtande 2010:68 RI+II (Dnr 314-784/2010) Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande 1. Avtal med AB Storstockholms Lokaltrafik

Läs mer

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG ALLÉLÄNKEN

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG ALLÉLÄNKEN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG ALLÉLÄNKEN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG ALLÉLÄNKEN Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektens omfattning 4. Parternas

Läs mer

Österåker. Överenskommelse förskottering Roslagsbanan Sverigeförhandlingen. Tjänsteutlåtande. Sammanfattning. Bakgrund

Österåker. Överenskommelse förskottering Roslagsbanan Sverigeförhandlingen. Tjänsteutlåtande. Sammanfattning. Bakgrund I84 Fax kommun@osteraker.se Tjänsteutlåtande Österåker Samhällsbyggandsförvaltningen Till kommunstyrelsen Datum 20 I 90930 Dnr KS 20 5/0277 Överenskommelse förskottering Roslagsbanan Sverigeförhandlingen

Läs mer

ÅRSRAPPORT FÖR Ramavtal 11 Helsingborg

ÅRSRAPPORT FÖR Ramavtal 11 Helsingborg ÅRSRAPPORT FÖR 218 Ramavtal 11 Helsingborg Finansiering och medfinansiering avseende ökad tillgänglighet i storstäderna samt ökat bostadsbyggande enligt Sverigeförhandlingen Rapport 218:1 Mars 219 Uppdrag

Läs mer

RAMAVTAL 10 STORSTAD LUND OBJEKTAVTAL LUNDS KOMMUN

RAMAVTAL 10 STORSTAD LUND OBJEKTAVTAL LUNDS KOMMUN RAMAVTAL 10 STORSTAD LUND OBJEKTAVTAL LUNDS KOMMUN RAMAVTAL 10 STORSTAD LUND OBJEKTAVTAL FÖR LUNDS KOMMUN Detta Objektavtal, vilket biläggs Ramavtal 10 Storstad Lund ( Ramavtalet ), syftar till att reglera

Läs mer

Målbild Koll2035. Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille. Huvuddragen i målbilden. April 2018 ANGERED C RYMDTORGET

Målbild Koll2035. Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille. Huvuddragen i målbilden. April 2018 ANGERED C RYMDTORGET Målbild Koll2035 ANGERED C Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille SELMA LAGERLÖFS TORG RYMDTORGET SÖRRED VÅRVÄDERSTORGET WIESELGRENSPLATSEN BRUNNSBO BACKAPLAN LINDHOLMEN

Läs mer

Överenskommelse om Lommabanan etapp 2 - Sverigeförhandlingen Ärende 18 KS 2017/68

Överenskommelse om Lommabanan etapp 2 - Sverigeförhandlingen Ärende 18 KS 2017/68 Överenskommelse om Lommabanan etapp 2 - Sverigeförhandlingen Ärende 18 KS 2017/68 Sida 431 av 740 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-03-06 Dnr: KS 2017/68 Kommunstyrelsen Överenskommelse om Lommabanan etapp 2

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

ÅRSRAPPORT FÖR Ramavtal 7 Storstad Göteborg

ÅRSRAPPORT FÖR Ramavtal 7 Storstad Göteborg ÅRSRAPPORT FÖR 2018 Ramavtal 7 Storstad Göteborg Finansiering och medfinansiering avseende ökad tillgänglighet i storstäderna samt ökat bostadsbyggande enligt Sverigeförhandlingen Rapport 2018:1 Mars 2019

Läs mer

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG OBJEKTAVTAL LUNDS SPÅRVÄG

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG OBJEKTAVTAL LUNDS SPÅRVÄG RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG OBJEKTAVTAL LUNDS SPÅRVÄG RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG OBJEKTAVTAL FÖR LUNDS SPÅRVÄG Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektens omfattning

Läs mer

Målbild Koll2035. Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille. Huvuddragen i förslagshandlingen juni 2017 ANGERED C

Målbild Koll2035. Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille. Huvuddragen i förslagshandlingen juni 2017 ANGERED C Målbild Koll2035 ANGERED C Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille SELMA LAGERLÖFS TORG RYMD SÖRRED VÅRVÄDERS WIESELGRENSPLATSEN BRUNNSBO BACKAPLAN LINDHOLMEN GAMLEEN Ö. SJUKHUSET

Läs mer

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG OPERALÄNKEN

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG OPERALÄNKEN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG OPERALÄNKEN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG OPERALÄNKEN Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektens omfattning 4. Parternas

Läs mer

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-04, punkt 7 Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-10-25 244 KS 138/16 Antagande av Målbild Koll2035 - Kollektivtrafikprogram för stomnätet i Göteborg, Mölndal och Partille Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

RAMAVTAL 9 ÖSTLIG FÖRBINDELSE OBJEKTAVTAL ÖSTLIG FÖRBINDELSE I STOCKHOLM

RAMAVTAL 9 ÖSTLIG FÖRBINDELSE OBJEKTAVTAL ÖSTLIG FÖRBINDELSE I STOCKHOLM RAMAVTAL 9 ÖSTLIG FÖRBINDELSE OBJEKTAVTAL ÖSTLIG FÖRBINDELSE I STOCKHOLM RAMAVTAL 9 ÖSTLIG FÖRBINDELSE I STOCKHOLM OBJEKTAVTAL FÖR ÖSTLIG FÖRBINDELSEN Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektens

Läs mer

K2020. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare K2020 K2020 1

K2020. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare K2020 K2020 1 Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare 1 Övergripande mål Långsiktigt hållbar utveckling i Göteborgsområdet Ekologiskt hållbar utveckling

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM RAMAVTAL OM FINANSIERING OCH MEDFINANSIERING AVSEENDE ÖKAD TILLGÄNGLIGHET I STORSTÄDERNA SAMT ÖKAT BOSTADSBYGGANDE STORSTAD STOCKHOLM Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG MÖLNDAL-ÅBY/ÅBRO

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG MÖLNDAL-ÅBY/ÅBRO RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG MÖLNDAL-ÅBY/ÅBRO RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG OBJEKTAVTAL SPÅRVÄG MÖLNDAL-ÅBY/ÅBRO Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektens omfattning 4.

Läs mer

Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 9 november 2017

Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 9 november 2017 PM 2017:229 RI (Dnr 110-1400/2017) Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 9 november 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

RAMAVTAL 11 STORSTAD HELSINGBORG BILAGA 1 FINANSIERINGSPLAN

RAMAVTAL 11 STORSTAD HELSINGBORG BILAGA 1 FINANSIERINGSPLAN RAMAVTAL 11 STORSTAD HELSINGBORG BILAGA 1 FINANSIERINGSPLAN RAMAVTAL 11 HELSINGBORG BILAGA 1 FINANSIERINGSPLAN Denna Bilaga 1 (Finansieringsplan) till Ramavtal 11 (Storstad Helsingborg) mellan Staten,

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 59 Återrapportering av trafiknämndens uppdrag att utreda ytterligare spårväg på Hisingen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag

Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag Handling 2016 nr 33 Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Justering av protokollet har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla den.

Justering av protokollet har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla den. Protokoll (nr 20) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus (S) 403-405, Martin Wannholt,

Läs mer

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

OBJEKTAVTAL - LUNDS KOMMUN RAMAVTAL 5 - HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG STRÄCKA HÄSSLEHOLM LUND

OBJEKTAVTAL - LUNDS KOMMUN RAMAVTAL 5 - HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG STRÄCKA HÄSSLEHOLM LUND OBJEKTAVTAL - LUNDS KOMMUN RAMAVTAL 5 - HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG STRÄCKA HÄSSLEHOLM LUND OBJEKTAVTAL FÖR LUNDS KOMMUN RAMAVTAL 5 - HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG STRÄCKA HÄSSLEHOLM LUND Detta Objektavtal, vilket biläggs

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

RAMAVTAL 11 STORSTAD HELSINGBORG

RAMAVTAL 11 STORSTAD HELSINGBORG RAMAVTAL 11 STORSTAD HELSINGBORG RAMAVTAL OM FINANSIERING OCH MEDFINANSIERING AVSEENDE ÖKAD TILLGÄNGLIGHET I STORSTÄDERNA SAMT ÖKAT BOSTADSBYGGANDE RAMAVTAL 11 STORSTAD HELSINGBORG Innehållsförteckning

Läs mer

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ RAMAVTAL OM FINANSIERING OCH MEDFINANSIERING AVSEENDE ÖKAD TILLGÄNGLIGHET I STORSTÄDERNA SAMT ÖKAT BOSTADSBYGGANDE RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ Innehållsförteckning 1. Parter 2.

Läs mer

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-25 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avtal för höghastighetsjärnväg

Läs mer

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN 1 Storstad Göteborg De objekt som ger nyttor till Göteborgs stad

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - HÄRRYDA KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG)

SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - HÄRRYDA KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - HÄRRYDA KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) BUD -HÄRRYDA KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) 1. Bakgrund Enligt kommittédirektiv (2014:106 och 2014:113) för Sverigeförhandlingen ska de av

Läs mer

Avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökat bostadsbyggande i Stockholms län

Avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökat bostadsbyggande i Stockholms län 2014-01-07 TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/1-201 1 (6) Kommunstyrelsen Avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökat bostadsbyggande i Stockholms län Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2019-03-22 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801)

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Sverigeförhandlingen Skånes Energiting 14 juni Kommunledningskontoret

Sverigeförhandlingen Skånes Energiting 14 juni Kommunledningskontoret Sverigeförhandlingen Skånes Energiting 14 juni 2016 Uppdraget Framtidens järnvägsnät för fler bostäder, bättre arbetsmarknad och för ett hållbart resande Viktiga utgångspunkter Höghastighetsjärnvägen ska

Läs mer

Sverigeförhandlingen 2017

Sverigeförhandlingen 2017 1(12) Handläggare Sara Catoni Trafiknämnden 2017-05-10, punkt 5 Sverigeförhandlingen 2017 beskrivning Förslag till godkännande av avtal om utbyggnader i kollektivtrafiksystemet i Stockholms län enligt

Läs mer

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande

Yttrande över förslag till detaljplan för Handel mm vid Backavägen inom stadsdelen Backa, samrådsremiss utökat förfarande Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2017-02-06 Diarienummer 0740/15 Exploateringsavdelningen Albin Svahn, Stefan Unger Telefon 031-368 10 65 E-post: stefan.unger@fastighet.goteborg.se Yttrande över

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen

Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen Handling 2016 nr 83 Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande från KD, M och L den 6 april 2016 med förslag

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

Information om spårharpa och del av depå Ringön, etapp 1

Information om spårharpa och del av depå Ringön, etapp 1 TN 353/16 TN-Information Trafiknämnden 2016-10-27 Diarienummer 1234/14 Samhälle och planering Hugo Lepik Telefon 031-368 25 47 E-post: hugo.lepik@trafikkontoret.goteborg.se Information om spårharpa och

Läs mer

Föredragande borgarråden Karin Wanngård och Daniel Helldén anför följande.

Föredragande borgarråden Karin Wanngård och Daniel Helldén anför följande. PM 2015:187 RI+VII (Dnr 123-1488/2015) Lokaliseringsutredning Utbyggnad av tunnelbanan på sträckan Odenplan till Arenastaden Yttrande över kungörelse av Lokaliseringsutredning Arenastadslinjen från förvaltningen

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Projekt Göteborg Borås Malin Odenstedt Lindhe Projektledare Roland Mårtensson Inköpsansvarig Maria Hermansson Projekteringsansvarig Lisa Ronstad Projektingenjör

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information från stadsdirektören Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0721/17 Byggnadsnämndens taxa 2018 (Martin Wannholt). 2. 1334/16 Reviderade reglementen för överförmyndarnämnden

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - SÖDERTÄLJE KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG)

SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - SÖDERTÄLJE KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - SÖDERTÄLJE KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) BUD - SÖDERTÄLJE KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) 1. Bakgrund Enligt kommittédirektiv (2014:106 och 2014:113) för Sverigeförhandlingen ska

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

AGENDA AVTALSMÖTE Introduktion Avtalsform och struktur Centrala avtalsfrågor Genomförande av projektet Frågor Avslutning

AGENDA AVTALSMÖTE Introduktion Avtalsform och struktur Centrala avtalsfrågor Genomförande av projektet Frågor Avslutning AGENDA AVTALSMÖTE 2016-02- 11 Introduktion Avtalsform och struktur Centrala avtalsfrågor Genomförande av projektet Frågor Avslutning INTRODUKTION Projektet är en omfattande satsning på samhällsutveckling

Läs mer

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ----

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ---- Handling 2018 nr 184 Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker beslutssats 1 och 2 med viss justering i yrkande

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-11-28 274 KS 338/18 Samverkansavtal för Stadstrafiken i Göteborg, Mölndal och Partille Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning.

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Daniel Firth 26124 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Förslag till

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SKL tycker om Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor är positivt och ska finansieras med statliga medel. Det är ny infrastruktur av stort

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Yrkande från (V), (S) och yttrande (MP) angående information om planeringsläget för framtida infrastruktur för kollektivtrafik i centrala staden

Yrkande från (V), (S) och yttrande (MP) angående information om planeringsläget för framtida infrastruktur för kollektivtrafik i centrala staden 243 Diarienummer 2410/18 Yrkande från (V), (S) och yttrande (MP) angående information om planeringsläget för framtida infrastruktur för kollektivtrafik i centrala staden Redogörelse från Magnus Ståhl 20+10

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan

Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan Landstingsradsberedningen 1 (2) SKRIVELSE 2015-04-08 LS 1410-1122 Landstingsstyrelsen Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan Föredragande landstingsråd:

Läs mer

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG OBJEKTAVTAL MALMÖ SPÅRVÄG

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG OBJEKTAVTAL MALMÖ SPÅRVÄG RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG OBJEKTAVTAL MALMÖ SPÅRVÄG RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG OBJEKTAVTAL FÖR MALMÖ SPÅRVÄG STRÄCKA LINDÄNGEN-VÄSTRA HAMNEN Innehållsförteckning 1. Parter

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0788/17 Förslag på namn för en ordinarie förskolenämnd och en ordinarie grundskolenämnd i Göteborgs Stad 2. 1168/17 Antagande av detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län Stadsledningskontoret Trafikkontoret Sida 1 (7) 2014-04-14 Kontaktpersoner Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293 05 Till Kommunstyrelsen Trafik- och renhållningsnämnden 2014-05-21 Trafikkontoret

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - TROSA KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG)

SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - TROSA KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - TROSA KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) BUD - TROSA KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) 1. Bakgrund Enligt kommittédirektiv (2014:106 och 2014:113) för Sverigeförhandlingen ska de av regeringen

Läs mer

Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen

Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen Ärendet Förslag till avtal föreslås godkännas

Läs mer

Yrkande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om nya betalstationer vid Marieholmstunneln

Yrkande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om nya betalstationer vid Marieholmstunneln Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2017-05-31 Ärende 2.2.5 Yrkande om nya betalstationer vid Marieholmstunneln Sverigedemokraterna har som enda parti röstat emot trängselskatten från första början. Vi anser

Läs mer

Storkring Ett stort steg mot en Stadsbana för Göteborg. Hur Spårvägarna kan framtidssäkras. Presentation

Storkring Ett stort steg mot en Stadsbana för Göteborg. Hur Spårvägarna kan framtidssäkras. Presentation Storkring 2030 Ett stort steg mot en Stadsbana för Göteborg Hur Spårvägarna kan framtidssäkras Presentation -06-09 Ingen copyright / Storkring 2030 / Mikael Bigert 1 Storkring 2030, intro Mål: Utveckla

Läs mer

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Yttrande 2016-03-29 l} 1 (5) -4 G3 VARBERGs KOMMUN Näringsdepartementet Dnr N2016/00179/TIF H!:GERIN-GSi

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer