Översyn av anhöriganställningar inom hemtjänsten Dnr SN17/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översyn av anhöriganställningar inom hemtjänsten Dnr SN17/"

Transkript

1 Karolina Nygren Utvecklingsledare Översyn av anhöriganställningar inom hemtjänsten Dnr SN17/ Bakgrund Inom vissa delar av socialtjänsten förekommer att anhöriga anställs för att utföra en biståndsbedömd insats. De anställs av aktuell utförare vanligast via PAN-eller HÖKavtal 1. Anställningen är kopplad till det enskilda uppdraget och när det avslutas upphör också anställningen. Det är aktuell utförares ansvar att bedöma om den person som är aktuell för anställningen bedöms lämplig att utföra insatserna. Det enda som styr anställningsformen i dagsläget är den riktlinje som Socialnämnden beslutade om i samband med att valfrihetssystem enligt LOV infördes för alla ovanstående insatser utom personlig assistans. Flera kommuner har de senaste åren kraftigt begränsat eller helt tagit bort anhöriganställningar inom hemtjänsten (t ex Stockholm, Sollentuna, Nacka och Solna). Andra kommuner har valt att behålla anhöriganställningar men kräver att de anställde även tar andra uppdrag eller att annan hemtjänstpersonal utför delar av den beviljade tiden hos brukaren. Anledningen till att man begränsat eller helt tagit bort anhöriganställningar är att dessa personer ofta saknar formell utbildning, de är mycket ensamma i sitt arbete och har sämre kontakt med arbetsgivaren både vad avser kompetensutveckling och ärendeuppföljning, att dokumentationen i högre utsträckning är bristfällig och att det uppstår svårigheter med uppföljning och planering. Biståndshandläggarna inom äldreomsorgen har uppmärksammat vissa svårigheter i ärenden med anhöriganställda. Svårigheterna rör bl a uppföljning av såväl insatser som utförd tid, brist på genomförandeplaner och sämre insyn i ärenden särskilt vid begäran om utökade insatser. Anställningsformen innebär också ensamarbete för den anhöriga och det kan vara svårt att få tid till återhämtning och vila. I takt med att antalet personer med beviljade hemtjänstinsatser ökar och att insatserna i flera fall är omfattande, ställs allt högre krav på personalens kompetens 1 PAN - Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för personlig assistans och anhörigvårdare HÖK - Huvudöverenskommelse 1 (7)

2 och erfarenhet. Mot bakgrund av de problemställningar som uppmärksammats har socialkontoret genomfört en enkätuppföljning av anhöriganställningar hos samtliga hemtjänstutförare. Uppföljningen omfattar anhöriganställningar inom hemtjänsten. Anhöriganställningar inom avlösarservice, ledsagarservice och personlig assistans omfattas alltså inte av uppföljningen. Riktlinje för anhöriganställning Socialnämndens riktlinje för anhöriganställning 2 antogs 2010 och omfattar anhöriganställningar inom hemtjänst, avlösarservice, ledsagarservice och personlig assistans enligt LSS. Enligt riktlinjen kan aktuell hemtjänstutförare fatta beslut om anhöriganställning om sådana önskemål finns från brukaren och utföraren finner det lämpligt. Anhöriganställningar ska inte användas om utföraren gör bedömningen att anställningen riskerar att försvåra relationen mellan den som vårdas och den anhöriga. Riktlinjen anger att utföraren har samma ansvar för utförandet av insatserna oavsett anställningsform. Vidare gäller samma krav på kvalitet i utförandet som anges i avtal, föreskrifter och uppdraget/beställningen från biståndshandläggare: Kompetens utföraren ska kontroller att den anhöriga har tillräcklig kompetens för uppdraget samt erbjuda introduktion och kompetensutveckling. Ingå i personalgruppen den anhöriga ska ingå i personalgruppen och delta vid möten och APT. Möten ska även anpassas så att anhöriganställda har möjlighet att delta. Dokumentation samma krav på dokumentation gäller vid anhöriganställning som vid annan anställning. Avvikelser och förändrade behov ska anmälas till biståndshandläggare. Uppföljning ska genomföras. Kontaktperson den enskilde ska tilldelas en kontaktperson i den ordinarie personalgruppen. Kontaktpersonen medverkar t ex vid uppförandet av genomförandeplan. Omfattande insatser om insatserna är omfattande bör viss tid utföras av ordinarie personal. 2 Anhöriganställning avser anställning där anhöriga utför biståndsbedömda insatser hos en närstående, t ex make/maka eller barn. Anställning sker då enligt vissa avtal (t ex PAN) och är helt knutet till ett specifikt uppdrag. 2 (7)

3 Regelbunden uppföljning utföraren ska följa upp insatserna 1 ggr/halvår. Även bistånds-/lss-handläggare ska följa upp insatserna hos den enskilde. Kompetenskrav i upphandlingsunderlaget för hemtjänst I upphandlingsunderlaget för hemtjänst anges att personal som utför hemtjänstinsatser bör ha genomgången utbildning från vårdlinje, social servicelinje, omvårdnadsprogram och/eller motsvarande samt tidigare erfarenhet från motsvarande arbete. Alternativt ha andra kvalifikationer som utföraren bedömer likvärdiga för arbetets utförande. Personalen bör ha god kunskap om multisjuklighet, demenssjukdomar och kost/nutrition. Vidare ska personalen behärska svenska i tal och skrift. I upphandlingsunderlaget anges även att personalen ska erbjudas introduktion i samband med anställning samt kontinuerlig erforderlig utbildning och handledning. Uppföljning av anhöriganställningar hos hemtjänstutförarna Utförare Antal anhöriganställningar Antal brukare Andel anhöriganställningar Ekerö hemtjänst % Mälaröarnas Hemtjänst % Mälarö Omsorg ,80% Proffssystern i Sthlm % AdeoCare 0 18 Antalet anhöriganställningar varierar hos hemtjänstutförarna. Proffssystern i Stockholm har störst andel anhöriganställd personal och Adeo Care har ingen anhöriganställd personal per november Anställningsformen varierar men vanligast är timanställningar på PAN- eller HÖKavtal. Gemensamt är att anställningen är en objektanställning som följer uppdraget och avslutas i samband med att insatsen upphör. Samtliga anställningar avser deltid i varierande grad. En utförare uppger att deras enda anhöriganställda personal är anställd hos dem även utanför det specifika uppdraget. Andel anhöriganställda med adekvat utbildning varierar men är förhållandevis låg. I de flesta fall har andra anledningar föranlett anhöriganställningen, som specifika önskemål från brukaren eller språk- och/eller kulturella skäl. Anhöriganställda ska omfattas av samma introduktion som övrig nyanställd personal och även ha möjlighet att ta del av adekvat kompetensutveckling. Tre utförare anger att så sker. Två utförare uppger också att annan personal går bredvid hemma hos brukaren under introduktionen för att tillsammans kunna skriva genomförandepla- 3 (7)

4 nen och ta del av brukarens och den anhöriganställdes rutiner. En utförare anger att anhöriganställda inte omfattas av samma introduktions- eller kompetensutvecklingsplan som övrig personal. Hos alla utförare utom en uppges att anhöriganställda ska delta vid vissa personalmöten och vid APT. Hos tre utförare fungerar samordnare eller biträdande enhetschef som kontaktperson för anhöriganställd personal. Samtliga uppger att de har regelbunden kontakt med sina respektive anhöriganställda. Det är till samordnare eller biträdande chef som anhöriganställda rapporterar eventuella avvikelser och annan dokumentation, samt upprättar genomförandeplaner. En utförare uppger att deras anhöriganställda personal har en kontaktperson i personalgruppen. Uppföljning av insatser sker på olika sätt hos utförarna. En utförare har annan personal som arbetar hos aktuell brukare minst en gång i månaden för att se om behovet av insatser kvarstår eller har förändrats. En annan utförare uppger att de gör oannonserade besök hemma hos brukaren och två utförare följer upp via kontaktperson och i samband med revidering av genomförandeplaner. Anhöriganställningar inom ledsagarservice och avlösarservice Genomförd uppföljning avser främst hemtjänst, men eftersom riktlinjen omfattar även insatserna ledsagarservice, avlösarservice och personlig assistans enligt har kontoret även gjort en lägesavstämning med intern produktion som är aktuell utförare för dessa insatser. Insats Antal anhöriganställningar Antal brukare med insatsen Andel anhöriganställningar Ledsagarservice % Avlösarservice % Personlig assistans % Diagrammet avser visa hur många brukare som har anhöriganställda som utför insatserna. Totalt finns 31 personer som är anställda på PAN-avtal och dessa lever 25 i hushållsgemenskap med brukaren. En brukare kan ha flera anställda t ex mamma, syskon eller annan släkting. Enligt intern produktion kan det röra sig om insatser som avser kort tid, t ex 5 tim/vecka och för dessa insatser är det svårt att rekrytera personal. Vidare anser intern produktion att anställningsformen ger brukaren en högre grad av kontinuitet än vad annan personal skulle kunna erbjuda. De påpekar vidare att anhöriganställningar i flera fall kan vara en förutsättning för att brukaren ska tacka ja till insatser inom ledsagning och avlösarservice eftersom behovet av trygghet och kontinuitet ofta är stort hos målgrupperna. 4 (7)

5 LSS-handläggarna anger att problematiken med anhöriganställningar som man upplever inom hemtjänsten inte finns på samma sätt för insatserna inom LSS. Ofta omfattas barn av insatserna och de vill gärna att de utförs av någon i deras närhet. Handläggarna kan ofta vara specifika i sina beställningar till utförarna avseende dessa insatser. Inom ledsagarservice rör det sig inte heller om omvårdnadsinsatser likt de inom hemtjänsten. Vidare är lagstiftningen tydlig kring personlig assistans och rätten för den enskilde att själv välja utförare av insatsen. Anhöriganställningar inom andra kommuner Flera kommuner har kraftigt begränsat eller helt tagit bort anhöriganställningar inom såväl hemtjänst som LSS-insatser. I diagrammet nedan anges hur några av kommunerna i Stockholmsområdet ställer sig till anhöriganställningar. Kommun Hemtjänst Ledsagarservice Avlösarservice Tillåter anhöriganställningar inom insatsen, ja/nej Stockholm Nej Ja Ja Nacka Nej Ja Ja Upplands Väsby Nej Nej Nej Järfälla Nej Nej Nej Sollentuna Nej Nej Nej Solna Nej Ingen uppgift Ingen uppgift Socialkontoret har varit i kontakt med ovanstående kommuner. De främsta skälen till att man inte längre tillåter anhörig- eller objektanställningar är svårigheterna att garantera kompetensnivån hos de anställda samt att insynen och uppföljningen av ärenden försvåras när brukaren och den anställde ofta lever i hushållsgemenskap. Det främsta skälet till att anhöriganställningar inte tillåts inom ledsagarservice är att kommunerna vill att insatsen ska syfta till att den enskilde kommer ut i samhället på egen hand och inte behöva vara beroende av sina närstående. På så vis bidrar insatserna till att utöka personernas sociala nätverk. Vad gäller insatsen avlösarservice anser flera kommuner att insatsen inte ska utföras av anhöriga eftersom den syftar till att avlasta närstående. Diskussion Uppföljningen visar att det finns vissa variationer inom hemtjänsten i hur utförarna efterlever Socialnämndens riktlinje för anhöriganställningar. Proffssystern och Ekerö Hemtjänst har flest anhöriganställda, men det totala antalet inom hemtjänsten är begränsat. Det kan därför vara svårt att dra för långtgående slutsatser av uppföljningen men kontoret kan konstatera följande: Anställningarna är deltidsanställningar och relativt osäkra eftersom de följer det specifika uppdraget. 5 (7)

6 Den formella kompetensnivån hos anhöriganställda är låg. Andra faktorer styr skälen till anställning. Introduktionen vid nyanställning ges hos alla utförare utom en. Tillgång till adekvat kompetensutveckling varierar hos olika utförare. Anhöriganställda har tillgång till en kontaktperson hos respektive utförare. Tillgången till insyn i ärenden med anhöriganställda varierar, vilket också påverkar möjligheterna för uppföljning. En utförare uppger att de har annan personal som regelbundet utför insatser hos aktuell brukare. Rutiner för dokumentation och hur denna säkerställs varierar. Handläggare vid socialkontoret bekräftar bilden att det är svårt att följa upp ärenden där insatserna utförs av en anhörig, eftersom insynen är begränsad. Det kan också vara svårt att dra gränsen mellan vad som är en insats och vad som ryms inom äktenskapsbalken. Vidare kan det av naturliga skäl finnas ett beroendeförhållande mellan brukaren och den anhörige. Särskilt i de fall den anställde är beroende av den inkomst som brukarens behov av insatser genererar. Bristen på insyn och de inbyggda beroendemekanismerna i dessa ärenden gör också att de är svårare för handläggarna att följa upp och kvalitetssäkra de biståndsbedömda insatserna. Som enskild kan det vara en bra lösning att få sina beviljade insatser utförda av en anhörig, i synnerhet om dessa två delar hushåll. Språk, kultur och andra specifika önskemål kan vara tungt vägande skäl till anhöriganställningar. För den enskilde kan det också vara en valfrihet att få bestämma vem som ska utföra beviljade insatser, t ex omvårdnadsinsatser. Samtidigt ställs idag höga krav på den som ska utföra biståndsbedömda insatser. Även om den anhörige känner personen bättre behöver det inte alltid betyda att denne har rätt kompetens för att utföra omvårdnadsinsatser. Allt fler svårt sjuka äldre vårdas hemma, vilket ställer höga krav på personalens kompetens och yrkeskunskap. Valfrihetssystemet inom hemtjänsten har inneburit att det idag finns flera professionella utförare att välja mellan som borde ha goda möjligheter att tillgodose olika önskemål och behov. Det kommer även fortsättningsvis finnas viss möjlighet att som anhörig vårda närstående i hemmet. Enligt socialtjänstlagen kan anhöriga i hushållsgemenskap ansöka om serviceinsatser och avlösartimmar enligt socialtjänstlagen om man utför omvårdnad i hemmet. Det ger en möjlighet att kunna vårda närstående och få stöd med service via hemtjänstens insatser. Vad avser LSS-insatserna ledsagarservice och avlösarservice anger såväl utföraren, intern produktion, som LSS-handläggare att man inte upplever samma problematik med anställningsformen som inom hemtjänsten. Intern produktion lyfter t o m fram anhöriganställningar som en förutsättning för att vissa personer ska tacka ja till en insats. Andra kommuner har dock valt att helt ta bort eller kraftigt begränsa 6 (7)

7 anhöriganställningarna även för LSS-insatser med hänvisning till den enskildes möjligheter att leva ett självständigt liv och anhörigas rätt till avlastning. 7 (7)

Svar på remiss om Anhörig- och objektanställningar i hemtjänsten

Svar på remiss om Anhörig- och objektanställningar i hemtjänsten Sida 1 (5) 2015-08-11 Handläggare Anne-Christine Davidsson Telefon: 08-508 03 187 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss om Anhörig- och objektanställningar i hemtjänsten Förvaltningens förslag

Läs mer

Uppföljning av utförare - Hemtjänst

Uppföljning av utförare - Hemtjänst Datum 2013-05-12 Uppföljning av utförare - Hemtjänst Uppföljningen avser: Mälaröarnas Hemtjänst Adress: Tegelbruksvägen 8, 178 30 Ekerö Verksamhetschef (namn och kontaktuppgifter): Ulla Johansson, tfn:

Läs mer

Uppföljning av utförare - Hemtjänst

Uppföljning av utförare - Hemtjänst Datum 2013-05-15 Uppföljning av utförare - Hemtjänst Uppföljningen avser: Adeocare AB Adress: Bryggavägen 100, 178 31 Ekerö Verksamhetschef (namn och kontaktuppgifter): Hilde Knapasjö, tfn: 08-731 7707

Läs mer

Uppföljning av utförare - Hemtjänst

Uppföljning av utförare - Hemtjänst Datum 2013-05-13 Uppföljning av utförare - Hemtjänst Uppföljningen avser: Proffssystern i Stockholm AB Adress: Bagartorpsringen 26, 170 64 Solna Verksamhetschef (namn och kontaktuppgifter): Hengameh Azari,

Läs mer

Verksamhetsuppföljningar avseende ledsagning och avlösning enligt SoL och LSS, på uppdrag av socialnämnden

Verksamhetsuppföljningar avseende ledsagning och avlösning enligt SoL och LSS, på uppdrag av socialnämnden SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGA OCH FRITI D DNR. 1.2.1/009-2012 SID 1 (5) Handläggare: Daniel Björkegren Telefon: 08-508 24 024 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Verksamhetsuppföljningar avseende

Läs mer

Personlig assistans Kvalitet i bemötande

Personlig assistans Kvalitet i bemötande Revisionsrapport Personlig assistans Kvalitet i bemötande och rätt insatser Christel Eriksson Cert. Kommunal revisor Mars 2014 Sammanfattning har fått de förtroendevalda revisorerna i Halmstads kommuns

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Objekt- och anhöriganställningar inom ledsagarservice och avlösarservice

Objekt- och anhöriganställningar inom ledsagarservice och avlösarservice Objekt- och anhöriganställningar inom ledsagarservice och avlösarservice En utredning inom området stöd och service till personer med Januari 2018 Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande

Läs mer

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB

Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning, Nacka hemservice AB 2016-11-24 1 (5) PM Granskningen är genomförd av Susanna Dennerlöv och Sofia Rooth Andersson på sociala kvalitetsenheten Kvalitetsgranskning av anordnare inom kundvalet hemtjänst, ledsagning och avlösning,

Läs mer

Uppföljning av utförare - Hemtjänst

Uppföljning av utförare - Hemtjänst Datum 2013-04-16 Uppföljning av utförare - Hemtjänst Uppföljningen avser: Mälarö Omsorg Adress: Bryggavägen 5, 178 31 Ekerö Verksamhetschef (namn och kontaktuppgifter): Johanna Eriksson, 08-560 243 66

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Förvaltningens förslag till beslut Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONAL- OCH KANSLIAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-28 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Reviderade riktlinjer

Läs mer

Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016

Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Dnr 2016/0166 VON Uppföljning av kontaktperson sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 En kontaktperson är en medmänniska som ska göra det lättare för en person med funktionsnedsättning att leva

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Dnr: VON-176/2013 003. Anhörigstöd. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Dnr: VON-176/2013 003. Anhörigstöd. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Dnr: VON-176/2013 003 Anhörigstöd Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen GODKÄND AV LEDNINGSGRUPPEN 2013-04-08 OCH FASTSTÄLLD AV VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN DEN 14 MAJ 2013

Läs mer

Riktlinje för avgiftsfri avlösarservice i hemmet

Riktlinje för avgiftsfri avlösarservice i hemmet Riktlinje för avgiftsfri avlösarservice i hemmet Bakgrund Den 1 juli 2009 infördes en ny bestämmelse i 5 kap. 10 Socialtjänstlagen. Den anger att socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de

Läs mer

Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende

Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende Sammanfattning De flesta äldre anser att omsorgspersonalen har tillräcklig kompetens för att utföra insatserna och är i stort sett nöjda

Läs mer

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-08-28 Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Omsorgshuset i Stockholm AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Älvsjö

Namn på enheten (går inte att redigera): Omsorgshuset i Stockholm AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Älvsjö Namn på enheten (går inte att redigera): Omsorgshuset i Stockholm AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Älvsjö Avtalspart/Nämnd: Socialnämnden Verksamhetschef: Malin Westerlund Hemsida:

Läs mer

1. Vägledning vid handläggning av kontaktperson enligt SoL och LSS

1. Vägledning vid handläggning av kontaktperson enligt SoL och LSS 1(4) STYRDOKUMENT DATUM 2016-09-26 Riktlinjer kontaktperson enligt SoL 1 och LSS 2 Avgränsning gällande kontaktperson enligt SoL: Dokumentets innehåll avser handläggning och verkställighet inom socialpsykiatri

Läs mer

Verksamhetsuppföljning boendestöd och resultat av NSPH:s brukarundersökning Dnr SN13/82-700

Verksamhetsuppföljning boendestöd och resultat av NSPH:s brukarundersökning Dnr SN13/82-700 2014-11-13 Inger Norin Utvecklingsledare 08 560 397 98 inger.norin@ekero.se Socialnämnden Verksamhetsuppföljning boendestöd och resultat av NSPH:s brukarundersökning Dnr SN13/82-700 Förslag till beslut

Läs mer

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Basuppgifter Utförare: Attendo Care AB Kundval Nacka, Skarpnäck och Farsta Adress: Finntorpsvägen 2, 131 36

Läs mer

Uppföljning av utförare - Hemtjänst

Uppföljning av utförare - Hemtjänst Datum 2013-04-26 Uppföljning av utförare - Hemtjänst Uppföljningen avser: Ekerö Hemtjänst Adress: Ekerö kommun, Box 205, 178 23 Ekerö Verksamhetschef (namn och kontaktuppgifter): Kerstin Henriksson, 08-560

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna Mars 2010 Riktlinjer och rutiner för individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice, kontaktperson och korttidsvistelse enligt

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Ledsagare, avlösare, stödfamilj och kontaktperson (LSS) 2014-01-17

Verksamhetsuppföljning Ledsagare, avlösare, stödfamilj och kontaktperson (LSS) 2014-01-17 Verksamhetsuppföljning Ledsagare, avlösare, stödfamilj och kontaktperson (LSS) 2014-01-17 Malin Rehnstam Kvalitetscontroller Sofia Spetz Avdelningschef Handläggarenheten 1 INFORMATION OM VERKSAMHETEN Verksamheten

Läs mer

Definition och beskrivning av olika insatser Regler, rutiner och samverkan mellan biståndshandläggare och anordnare

Definition och beskrivning av olika insatser Regler, rutiner och samverkan mellan biståndshandläggare och anordnare Februari 2007 Hemtjänst, ledsagning, avlösning Definition och beskrivning av olika insatser Regler, rutiner och samverkan mellan biståndshandläggare och anordnare 1. Hemtjänst 1.1 Kunddebiterad tid sid

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för bistånd enligt SoL och insatser enligt LSS till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning

Förslag till reviderade riktlinjer för bistånd enligt SoL och insatser enligt LSS till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1-537-2013 Sida 1 (5) 2013-09-30 Handläggare Johanna Edlund Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 9.0 20150203 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN Senast gjord revidering: 12 10 15 Beslutet fattat av: Utförd av: Äldreomsorgsutskottet och IFO/LSS-utskottet Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-28, 14 Eva Thimfors HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I

Läs mer

Information om hjälp i hemmet och valfrihet

Information om hjälp i hemmet och valfrihet Information om hjälp i hemmet och valfrihet Version 10.2 2018-05-25 Vård- och omsorg Information om hemtjänst Vad är hemtjänst? Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av stöd, service och omvårdnad

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds 1 (7) Typ: Plan Giltighetstid: 2015 Version: 1.0 Fastställd: SN 2013-02-21 Uppdateras: 1:a kvartalet 2014 Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Bestämmelser

Läs mer

Granskning av hemtjänst/lov 2014

Granskning av hemtjänst/lov 2014 Granskning av hemtjänst/lov 2014 Sammanställd av Margareta Sjögren, kvalitetsuppföljare/utredare Kvalitets- och utvecklingsenheten 2014-08-28 Bakgrund Lagen om valfrihetssystem (LOV) reglerar vad som ska

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Allita Care HB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Södermalm.

Namn på enheten (går inte att redigera): Allita Care HB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Södermalm. Namn på enheten (går inte att redigera): Allita Care HB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Södermalm Avtalspart/Nämnd: Allita Care HB Verksamhetschef: Mehri Cavén Hemsida: Adress:

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Riktlinje för Anhörigstöd Vård- och omsorgsförvaltningen

Riktlinje för Anhörigstöd Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för Anhörigstöd Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Inledning Den 1 juli 2009 infördes en lagskärpning

Läs mer

Stöd till anhöriga, riktlinjer

Stöd till anhöriga, riktlinjer Stöd till anhöriga, riktlinjer Dokumenttyp Riktlinje Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2017-11-29, 138 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2018-10-31, 137 Detta dokument gäller för Vård och Omsorg och

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga inom socialtjänsten i Upplands Väsby kommun. Gäller från och med

Riktlinjer för stöd till anhöriga inom socialtjänsten i Upplands Väsby kommun. Gäller från och med Styrdokument, riktlinjer 2017-03-24 Dnr SÄN/2017:266 Riktlinjer för stöd till anhöriga inom socialtjänsten i Upplands Väsby kommun. Gäller från och med 2018-01-01. Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen:

Läs mer

VIKTIGT SAMTAL. Fem nya värdighetsgarantier för dig som får hjälp i hemmet.

VIKTIGT SAMTAL. Fem nya värdighetsgarantier för dig som får hjälp i hemmet. VIKTIGT SAMTAL. Fem nya värdighetsgarantier för dig som får hjälp i hemmet. Du har rätt till ett värdigt liv. I socialtjänstlagen finns en nationell värdegrund som gäller för all äldreomsorg i hela Sverige.

Läs mer

Granskning av Tyresö kommuns hemtjänst

Granskning av Tyresö kommuns hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2009-11-13 Socialförvaltningen Maria Johansson, kvalitetsinspektör 1 (6) Diarienummer 095/09-739 Granskning av Tyresö kommuns hemtjänst Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Basuppgifter Utförare: Aleris äldreomsorg AB, Tessingården Adress: Banergatan 73, 115 53 Stockholm Verksamhetschef/enhetschef:

Läs mer

Information om ej verkställda beslut

Information om ej verkställda beslut Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Dnr 1.2.1.-514-2017 Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Monica Holst Telefon: 08-50801373 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-11-23 Ulla Thorslund

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Initiativ (Alliansen, MP, S, V) till VON: Uppdrag hemtjänst

Initiativ (Alliansen, MP, S, V) till VON: Uppdrag hemtjänst Tjänsteskrivelse 2018-03 - 13 Handläggare Susanne Hillberg Biståndsavdelningen Vård - och omsorgsnämnden Initiativ (Alliansen, MP, S, V) till VON: Uppdrag hemtjänst Förslag till beslut 1. Vård - och o

Läs mer

Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti i särskilt boende inom äldreomsorgen

Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti i särskilt boende inom äldreomsorgen VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-04-11 DNR SN 2013.056 TERHI BERLIN SID 1/2 UTREDARE 08-587 854 58 TERHI.BERLIN@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD. Vår omsorg, din trygghet

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD. Vår omsorg, din trygghet INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD Vår omsorg, din trygghet Socialtjänstlagen (SoL) 4 kapitlet Rätten till bistånd 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

VILLKOR FÖR UTFÖRANDET AV BOENDESTÖD

VILLKOR FÖR UTFÖRANDET AV BOENDESTÖD VILLKOR FÖR UTFÖRANDET AV BOENDESTÖD Boendestöd är en biståndsbedömd insats som beviljas enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen. Boendestödet ska tillförsäkra den som inte själv kan tillgodose sina behov, eller

Läs mer

Rutin för handläggning av eget val inom hemtjänsten i Robertsfors kommun som leverantör

Rutin för handläggning av eget val inom hemtjänsten i Robertsfors kommun som leverantör Rutin för handläggning av eget val inom hemtjänsten i Robertsfors kommun som leverantör Utgångspunkter för eget val - Biståndsbeslutet utgör grunden för val av leverantör och beställning. - Valet är frivilligt.

Läs mer

Kontaktmannaskap. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Kontaktmannaskap. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Kontaktmannaskap Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Årsrapport 2018 Funktionshinderinspektörer

Årsrapport 2018 Funktionshinderinspektörer Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2019-01-18 Handläggare Lotta Hedstad Telefon: 08-508 25 123 Linda Lantz Telefon: 08-508 25 611 Till Socialnämnden 2019-02-19

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

DATUM UTSKRIFT SIDA 1/5 KAPITEL MYNDIGHETSUTÖVNING. AVSNITT ÄLDREOMSORG DOKUMENT NAMN RIKTLINJE PARBOENDE DOKUMENTTYP RIKTLINJE

DATUM UTSKRIFT SIDA 1/5 KAPITEL MYNDIGHETSUTÖVNING. AVSNITT ÄLDREOMSORG DOKUMENT NAMN RIKTLINJE PARBOENDE DOKUMENTTYP RIKTLINJE DATUM UTSKRIFT 2016-01-13 SIDA 1/5 KAPITEL MYNDIGHETSUTÖVNING. AVSNITT ÄLDREOMSORG GILTIGT INOM SOCIALTJÄNSTEN, VALLENTUNA KOMMUN GODKÄNT DATUM 2013-04-23 DOKUMENTANSVARIG TERHI BERLIN GODKÄNT AV SOCIALNÄMNDEN

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Hemvård i Åstorp kommun

Hemvård i Åstorp kommun För mer information kontakta: Kommunens biståndshandläggare tel: 042-643 29 / 042-641 35 Hemvården i Åstorp: Samordnare tel: 042-642 43 Områdeschef tel: 042-643 27 Hemvården Kvidinge: Samordnare tel: 0435-201

Läs mer

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd DALS-EDS KOMMUN Socialförvaltningen Biståndsenheten Vem kan ansöka om hjälp? Enligt Socialtjänstlagen har man rätt till bistånd om man inte själv

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS 9:2 LSS

PERSONLIG ASSISTANS 9:2 LSS PERSONLIG ASSISTANS 9:2 LSS Innehåll i insatsen Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23, 44 Socialförvaltningen Gotlands kommun Innehåll Personlig assistans 3 Beslut 3 Verkställighet 3 Innehållet

Läs mer

1:a Hemtjänst och vårdkompaniet

1:a Hemtjänst och vårdkompaniet 1:a Hemtjänst och vårdkompaniet Hemtjänstkompaniet strävar efter att vara den främsta och mest välrenommerade privata hemtjänstutföraren på vår hemmamarknad. Vi ger det lilla extra i närhet och engagemang!

Läs mer

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare inom ramen för socialtjänstlagen Sammanställd

Läs mer

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Basuppgifter Utförare: Farsta Södra hemtjänst Adress: Nordmarksvägen 82, 123 71 Farsta Verksamhetschef/enhetschef:

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Attendo LSS AB (tidigare Attendo LSS Värdig Assistans Norden AB)

Namn på enheten (går inte att redigera): Attendo LSS AB (tidigare Attendo LSS Värdig Assistans Norden AB) Namn på enheten (går inte att redigera): Attendo LSS AB (tidigare Attendo LSS Värdig Assistans Norden AB) Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Södermalm Avtalspart/Nämnd: Socialnämnden.

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning PROFFSSYSTERN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 5 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Proffssystern har varit

Läs mer

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd Enköpings kommun Träffar du i ditt arbete personer som är anhöriga? Den 1 juli 2009 gjordes en ändring i Socialtjänstlagen: Socialnämnden ska erbjuda stöd

Läs mer

Det trygga valet Hemtjänst centrum

Det trygga valet Hemtjänst centrum Det trygga valet Hemtjänst centrum Enköpings kommun Välkommen till hemtjänst centrum! Tack för att du har valt att få din hemtjänst utförd av oss. Inom kommunen har vi lång erfarenhet av hemtjänst, och

Läs mer

Uppföljning av individuella genomförandeplaner för handikappomsorgen per 31 december 2009

Uppföljning av individuella genomförandeplaner för handikappomsorgen per 31 december 2009 Uppföljning av individuella genomförandeplaner för handikappomsorgen per 31 december 2009 Maria Sandberg Februari 2010 Dnr Son 2010/41 2009-01-29 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND...2 2. SYFTE...2 3. METOD...2

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Real Omsorg i Stor Stad AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Spånga-Tensta

Namn på enheten (går inte att redigera): Real Omsorg i Stor Stad AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Spånga-Tensta Namn på enheten (går inte att redigera): Real Omsorg i Stor Stad AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Spånga-Tensta Avtalspart/Nämnd: Socialnämnden Verksamhetschef: Parichehr (Patricia)

Läs mer

Regler för ersättning av utförd tid

Regler för ersättning av utförd tid Regler för ersättning av utförd tid Tillämpningsregler för hur tid hos den enskilde ska registreras avseende hemtjänst, boendestöd, avlösarservice, avlösning och ledsagning enligt Socialtjänstlagen (SoL),

Läs mer

Enheten. Äldreenheten. (30 personer)

Enheten. Äldreenheten. (30 personer) Äldreenheten Sid 1 Enheten Äldreenheten (30 personer) Enhetschef Gruppledare Vårdplanerare Hemhandläggare 3 team Boendesamordnare Avgiftshandläggare Ombedömningsteam Jour Sid 2 Vilka kan ansöka? Den enskilde

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0034 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner Kvalitetsberättelse

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration

Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Lotten Rudberg Flismark Tjänsteutlåtande 2011-04-14 1(5) Socialnämnden den 24 maj 2011 SN 2011/0028 Avtalsuppföljning av nattpatrullen och larmadministration

Läs mer

Remiss Remiss av motion

Remiss Remiss av motion REMISS FÖRVALTING 2015-01-08 EMELIE HALLIN SID 1/1 T.F FÖRVALTNINGSCHEF KAI 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN KOMMUNALA FUNKTIONSHINDERRÅDET Remiss Remiss av motion Svar på remissen

Läs mer

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet

Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Mall för uppföljning av hemtjänst inom valfrihetssystemet Avtalet omfattar utförande av hemtjänstinsatser i Lidingö stad Grundläggande uppgifter Datum för uppföljningen: Verksamhetens namn: Adress: Verksamhetsansvarig:

Läs mer

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Eksjö kommuns HEMTJÄNST Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Det trygga alternativet Vi lovar att du ska känna dig trygg med ditt val av Eksjö kommuns hemtjänst

Läs mer

Kartläggning av personal- och kompetensförsörjningsbehov inom äldreomsorgen Dnr SN15/79-739

Kartläggning av personal- och kompetensförsörjningsbehov inom äldreomsorgen Dnr SN15/79-739 2015-04-21 Daniel Liljekvist Utvecklingsledare 08-124 57 236. Daniel.Liljekvist@ekero.se Kartläggning av personal- och kompetensförsörjningsbehov inom äldreomsorgen Dnr SN15/79-739 Bakgrund Den offentliga

Läs mer

Rapport: Avtalsuppföljning

Rapport: Avtalsuppföljning Rapport: Avtalsuppföljning ENKLARE VARDAG 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattad bedömning... 3 Bedömning... 3 Underlag bedömning... 6 2 Inledning Verksamhetsbeskrivning Enklare Vardag har

Läs mer

Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV

Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV Förfrågningsunderlag Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV Bilagor: a) Avtal m avtalsbilagor 1-4 b) Blankett Ansökan om tillstånd att utföra servicetjänster c) Blankett Intyg d) Blankett

Läs mer

Svanen Hemtjänst AB. 1. Verksamhetsredovisning under perioden maj 2018 oktober 2018

Svanen Hemtjänst AB. 1. Verksamhetsredovisning under perioden maj 2018 oktober 2018 1. Verksamhetsredovisning under perioden maj 2018 oktober 2018 Uppdragstilldelning Uppdragsfördelning till och med 2018-10-08, antal kunder 24. Det är en minskning sedan senast uppföljning i april med

Läs mer

Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen

Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen 12 Tjänsteutlåtande Madeleine H Nordholm Systemförvaltare 2011-11-10 Sidan 1 av 1 Dnr 2011/6 VON.023 Vård- och omsorgsnämnden Anmälan av delegationsbeslut enligt punkterna A 1,2 och 4 i delegationsordningen

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV

KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV 1(8) KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(8) Innehållsförteckning Sid nr 1 UPPDRAGSBESKRIVNING 3 1.1 Målgrupp 3 1.2 Syfte 3 1.3 Mål för sysselsättningen

Läs mer

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Värdigt liv och välbefinnande Enligt socialtjänstlagen ska all personal i äldreomsorgen arbeta för att du får ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Eget val inom hemtjänsten

Eget val inom hemtjänsten BRUKARE Eget val inom hemtjänsten Hur du som brukare väljer utförare inom hemtjänsten 1 VALET ÄR DITT! Från och med hösten 2011 inför Falköpings kommun eget val av utförare inom hemtjänsten enligt Lagen

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömt stöd till äldre/funktionsnedsatta utöver hemtjänst ...

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömt stöd till äldre/funktionsnedsatta utöver hemtjänst ... modell plan policy program Riktlinje för biståndsbedömt stöd till äldre/funktionsnedsatta utöver regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnd Beslutandedatum: 2018-02-28

Läs mer

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning 2014-02-17 Anna Spångmark Sofia Rooth Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Uppdraget... 3 2 Metod...

Läs mer

PROFFSSYSTERN I STOCKHOLM AB KVALITETSBERÄTTELSE FÖR ÅR Solna Kommun

PROFFSSYSTERN I STOCKHOLM AB KVALITETSBERÄTTELSE FÖR ÅR Solna Kommun PROFFSSYSTERN I STOCKHOLM AB KVALITETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2018. Solna Kommun Verksamhetsbeskrivning bedriver verksamhet inom vård och omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Proffssystern

Läs mer

Program för korttidsvård utomlands

Program för korttidsvård utomlands Program för korttidsvård utomlands Ks 2008:526 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för korttidsvård utomlands Fastställt av kommunfullmäktige 2008-12-18 427 Äldreomsorgen

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH PLANERI NG SID 1 (7) 2010-01-22 Handläggare: Git Skog Telefon: 508 36 217 Till Äldrenämnden den 9 februari 2010 Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning

Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning biståndshandläggning Beslutad av: Socialnämnd, den 29-05-2019 Dokumentansvarig: Ingela Holmström Diarienummer:

Läs mer

Omvårdnadsförvaltningen

Omvårdnadsförvaltningen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2006-10-17 Rev: 2007-09-12 Rev: 2009-10-15 Arbetsgrupp 2006 Arbetsgrupp 2009 Marie Fasth-Pettersson Lisbeth Eriksson Katarina Schuurman Ulrika Hernant Anita Jäderskog Caroline

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Reha Personlig Assistans AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Norrmalm

Namn på enheten (går inte att redigera): Reha Personlig Assistans AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Norrmalm Namn på enheten (går inte att redigera): Reha Personlig Assistans AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Norrmalm Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef: Hewa Ahmad Hemsida: www.reha.se

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-26 Sida 1 (2) Diarienr NF 2018/00048-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till Aros Stödgrupp AB Nämnden för

Läs mer