Svenska Livräddningssällskapets sommarsimskola!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svenska Livräddningssällskapets sommarsimskola!"

Transkript

1 SOMMARSIMSKOLA 2019

2 Svenska Livräddningssällskapets sommarsimskola! Snart kommer den härliga svenska sommaren till oss och med den möjlighet att gå i simskola utomhus. Att gå i simskola utomhus skiljer sig en del från att gå i simskola inomhus i en bassäng då miljön kan vara ganska annorlunda. Det är viktigt att få lära sig hur det känns att få simma i öppet vatten, lära sig klara av strömmar, vågor, sandig botten och kanske även sjögräs. Den som lärt sig vattenkunskap i öppet vatten har lättare att klara sig oskadd vid ett tillbud. Sommaren 2018 minns vi som århundradets varmaste och finaste sommar med många möjligheter till att bada och njuta av vår fantastiska svenska natur. Tyvärr minns vi också att många människor förolyckades i samband med bad. 13 av de som drunknade var barn under 18 år och samtliga dessa drunknade utomhus. För att vi ska hjälpas åt att förhindra att årets sommar kommer att visa lika dystra siffror arrangeras runt om i Sverige sommarsimskolor i Svenska Livräddningssällskapet regi. I Svenska Livräddningssällskapets simskolor får eleverna lära sig vattenkunskap som är så mycket mer än att bara lära sig simma från en punkt till en annan. Det innebär också att lära sig vattenvana, dvs kunna orientera, balansera och flyta i vattnet och att lära sig bad- båt- och isvett. Som ett hjälpmedel i simskolan ingår också kunskapsbevis som följer en pedagogiskt utarbetad kunskapsstege. Simskolans kunskapsstege leder fram till läroplanens mål för grundskolans årskurs 6. Bröstsim är också det simsätt Svenska Livräddningssällskapet fokuserar på i simskolan då detta simsätt är överlägset vid en nödsituation. Att ha klarat de första kunskapsbevisen är en fin start för att få den kunskap om vilka färdigheter vi så småningom behöver för att klara olika tillbud i och kring vatten. Vi hoppas att så många barn som möjligt får den chansen i Svenska Livräddningssällskapets sommarsimskolor. Lycka till i sommar! LIVRÄDDNING Okunskap är farligt, inte vatten. Kunskap räddar liv! Annica Karlsson Områdesansvarig Simkunnighet Svenska Livräddningssällskapet SIMKUNNIGHET SÄKERHET

3 Svenska Livräddningssällskapets Webshop I vår webshop hittar du allt från kunskapsbevis till informationsmaterial. Är du ny kund skapar du ett konto och använder sedan kontaktfomuläret för att anmäla att du bedriver sommarsimskola. Då tar vi kontakt med dig och registrerar ert konto i rätt kundkategori. Först där efter har ni möjlighet att beställa årets sommarkit. Du kan beställa i webshopen från dator eller från mobil, surfplatta. Shopen är öppen dygnet runt och vi har som mål att leverera ut dina varor inom 7 arbetsdagar. Du som har sommarsimskola får Gratis frakt* upp till 3 kg när du beställer mellan 1 juni och 31 augusti. Gratis sommarkit** med saker till simläraren och barnen. I årets kit finner ni bland annat en simskolematta, (fick du förra året så är det dags att byta ut mot en ny) armband till barnen, vattenskerhetsfolder för barn, inbjudningsaffisch, kunskapsbevisaffisch. Utomhuspedagogik i sommarsimskolan - läs mer längre bak i denna folder. Du beställer kittet**, kunskapsbevis och informationsmaterial i vår webshop. Kittet finns tillgängligt från och med den 1 juni 2019 och så långt lagret räcker. Alla frågor gällande beställningar och webshoppskonton mejlas till bestall@sls.a.se eller ring för personlig service. *Gäller inte Arbetshäften BLS. Överstiger vikten 3 kg så betalar du endast mellanskillnaden. ** För att ta del av sommarens kit och fri frakt ska er simskolas webshopskonto vara registrerat som sommarsimskola, vill du kontrollera om ditt konto är registrerat eller har du glömt dina uppgifter så mejla till bestall@sls.a.se. Har du inte registrerat er simskola ännu, skicka ett meddelande via kontaktformuläret i webshopen och välj ämne Vi är en sommarsimskola ange era kontaktuppgifter och kundnummer.

4 Simborgarmärket fyller 85 år. Simborgarmärket till alla I år fyller Simborgarmärket 85 år. Det ska vi fira genom att så många som möjligt tar Simborgarmärket. Vi ska se till att fortsätta förra årets framgång med fler Simborgarmärkestagare än på flera år. Ni som driver sommarsimskolor, se till att även föräldrar, mor- och farföräldrar samt andra vuxna testar sin simkunnighet genom att ta Simborgarmärket. Vi kan se i vår senaste attitydundersökning gjord 2019 att de äldre är överrepresenterade bland de som inte klarar simkunnighetstestet. Arrangera gärna specifika Simborgarmärkesdagar under sommarens sommarsimskolor. Beställ simborgarmärket i webshoppen. Vid beställning av märken får ni även simborgarmärkesaffischen gratis, vilken ni kan sätta upp i anslutning till simskolan eller er simborgardag.

5 Vi är nya i sommar! Vill du vara med? Nya kunskapsbeviset Vågen Vågen och Vädermärket* Ta på dig dina naturglasögon och lär dig hur du kan ta vara snäll mot naturen och få kunskap om din närmiljö samt allemansrätten. Nya kunskapsbeviset Vädermärket Lär dig att klä dig rätt när det är sol ute men även när det regnar och är kallt. Hur ska du bete dig när det åskar och hur du ska bete dig dig när du badar och det blåser mycket? Svenska Livräddningssällskapet utomhuspedagogik är ny i sommarsimskolan i år. Det innebär att man ska anpassa simskoleundervisningen till platsen och situationen. Vill du veta mer och vara med och lära ut dessa nya kunskaper i sommar i din simskola? Se till att din sommarsimskola har ett konto registrerat i webshoppen: Som sommarsimskola i webshoppen får du möjlighet att beställa hem vårt koncept för utomhuspedagogiken. I paketet Utomhuspedagogik i sommarsimskola ingår lärarhandledning, elevmaterial, affisch samt våra nya kunskapsbevis Vågen och Vädermärket. Materialet är nytt i sommar och exklusivt för er som bedriver sommarsimskolor utomhus*. Paketet är gratis** och kan endast beställas i webshoppen mellan 1 juni och 31 augusti * Våra nya kunskapsbevis hör ihop med vår utomhuspedagogik och kan därav endast erövras i den simskola som bedrivs utomhus i öppet vatten (sjö/hav) ** Frakt tillkommer. Först till kvarn, så långt lagret räcker.

6 Var alltid tillsammans vid vatten och is. Dyk eller hoppa aldrig på okänt vatten. Använd flytväst inte uppblåsbara leksaker. Gå inte ut på is om den är tunn. ÄR FARLIGT INTE VATTEN Priser på alla våra produkter hittar du i vår webshop. Vi reserverar oss för feltryck samt prisjusteringar. till för att du har gjort ditt bästa i simskolan datum simskolans namn simlärare Vattensäkerhet Lär dig bad-, båt- och isvett. Det är viktigt att veta när du är vid och i vatten. Innehåll simskolekit 2019 Byt ut fjolårets matta mot en ny! Samlingspunkten för sommarsimskolan. Picknickmatta som viks ihop till lätthanterlig väska som passar utmärkt till samlingspunkt för simskolegruppen. 2 meter i diameter utvecklad. Armband till alla barnen. Alla som deltar i sommarsimskolan får ett armband. Välkommen till sommarsimskolan SVENSKA LIVRÄDDNINGS- SÄLLSKAPETS PRODUKTKATALOG 2019 VATTENSÄKERHET DIPLOM OKUNSKAP Svenska Livräddningssällskapets Webshop shop.svenskalivraddningssallskapet.se bestall@sls.a.se, INGEN SKA DRUNKNA PÅ GRUND AV OKUNSKAP! Nu är snart alla simskoletält slut - vill du ha fler?

7 Sommarsimskolerbjudande - medlemspris 759 kr (ord.pris 873 kr) Simhjälpmedel - artnr: 8025 Dessa HGB Backstrands-produkter ingår i paketet: Armkork Simdyna Dykring Simplatta Simslang Fler produkter som kan passa bra till sommarsimskolan hittar du i vår webshop eller i vår katalog som kommer med i simskolekittet i år.

8 Nytt informationsmaterial Infokort om vattensäkerhet. artnr av våra bad- båt- isvett som på ett enkelt sätt visar med bilder. Ersatt bad-båt- isvett på olika språk. Vattensäkerhet för barn. artnr 5284 Folder med bad- båt- och isvett. Ersatt bad-båt- isvettsfoldern på svenska. Vattensäkerhetsfolder. artnr 5285 Allmän information om säkerhet i och vid vatten. Stabilt sidoläge, larmrutiner, mun till mun andning mm. Bröst-/ryggsimsaffisch. artnr 5289 Affisch med illustrationer av bröstsim och ryggsim Kunskapsbevisfolder, 50-pack. artnr 2405 Folder i A6-format med samtliga kunskapskrav för samtliga SLS-bevis/märken. Ersatt kunskapsbevisblocket.

9 Du är väl medlem? Då är barnen försäkrade Det finns många anledningar att vara medlem i Svenska Livräddningssällskapet. Framför allt så är du med och räddar liv! Du får också fina rabatter på många av våra produkter samt alla våra kunskapsbevis (exkl simborgar- och kilometermärken.) Vårt informationsmaterial är nytt från september 2017 och vissa produkter är gratis endast för medlemmar. Det innebär att om du brukar beställa material till din simskola kan du tjäna på att vara medlem. Det ingår också en simskoleförsäkring i medlemskapet. Det är mycket att tänka på när man driver en simskola. Vi tycker att det är viktigt att alla barn som går i simskola är försäkrade. Därför har vi tecknat en försäkring hos Trygg-Hansa för alla barn som går i en simskola där simläraren är medlem hos oss. Det är en kollektiv olycksfallsförsäkring och alla barn är försäkrade både under lektionstid och under resa till och från simskolan. Den gäller för alla barn som deltar i vår simskola, förutsatt att du som simlärare är medlem i Svenska Livräddningssällskapet. Du kan läsa mer om försäkringen och villkoren på nästa sida och på: Det är busenkelt att bli medlem via vår hemsida och det kostar endast 200 kr/år om du är över 25år. För föreningar och företag kostar det 1000 kr/år.

10 Var med på sommarsimskola.se På sommarsimskola.se kan du som har en sommarsimskola göra det lätt för föräldrar att hitta information om just din sommarsimskola. På sajten kan föräldrarna söka på kartan efter en simskola, klicka på den och få upp bland annat kontaktinformation, hur man anmäler sig och vilka veckor som det är simskola. Om du vill att din simskola ska finnas med på kartan eller om du vill ändra dina uppgifter hör du av dig till oss på eller

11 Trygg-Hansa stödjer sommarsimskolorna Trygg-Hansa försäkrar hälften av alla barn i Sverige och vi arbetar aktivt med att barn ska känna sig trygga i och vid vatten. För oss är vattensäkerhet för både barn och vuxna en viktig samhällsfråga och vi har därför i många år bland annat stöttat Svenska Livräddningssällskapets sommarsimskolor. Trygg-Hansas livbojar har räddat liv året om i 65 år Alla barn som deltar i sommarsimskolorna får lära sig badvett och vattensäkerhet på ett roligt och lekfullt sätt. Tillsammans gör vi en gemensam insats för att våra barn ska vara trygga i och vid vatten, nu och i framtiden. Svenska Livräddningssällskapet har tecknat en kollektiv olycksfallsförsäkring i Trygg-Hansa för eleverna i sommarsimskolan. Alla barn är försäkrade både under lektionstid och under resa till eller från simskolan. Försäkringen gäller alla barn under förutsättningen att simläraren är medlem i Svenska Livräddningssällskapet. Mer information om försäkringen finns på

12 Beställning och leveransinformation Du gör din beställning via vår webshop på: - inloggad och registrerad. Beställ lite åt gången för att undvika stora returer - du får din leverans fraktfritt* som sommarsimskola. Din beställning skickas inom 7 arbetsdagar. Men tänk på att vara ute i god tid då sommarperioden kan innebära längre leveranstid än normalt. Faktura för din beställning skickas inom några dagar, håll koll på fakturadatum och att eventuella returer ska skickas till oss innan fakturan förfaller för godkänd retur. Du får en kreditfaktura när vi mottagit returen. Behöver du hjälp med inloggningsuppgifter eller har frågor når du oss på: E-post: bestall@sls.a.se Telefon: mån-tor 9,00-14,30 (lunchstängt 12-13) fredag 9,00-12,00 Returer: Räkna och sortera alla kunskapsbevis/märken Kontrollera att de inte är rostiga/skavda FYLL I RETURSEDELN Lägg kunskapsbevis/märken & retursedel i ett kuvert Vi tar endast emot returer av kunskapsbevis. Vid försenad retur (efter fakturans förfallo) deiteras en förseningsavgift. *på kollin upp till 3 kg via DB Schenker alt. Posten Brev. Gäller ej arbetsgäften BLS. Skickas till: Svenska Livräddningssällskapet Webshoppen Johannesfredsvägen Bromma

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS TOLKNING AV SIMNING OCH LIVRÄDDNING I LGR11

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS TOLKNING AV SIMNING OCH LIVRÄDDNING I LGR11 SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS TOLKNING AV SIMNING OCH LIVRÄDDNING I LGR11 Detta dokument är tänkt att fungera som en hjälp till lärare i årskurs 1-9. Under hösten 2011 reviderades skolans läroplan och

Läs mer

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET 1898 Detta är Svenska Livräddningssällskapet Vi består av 24 länsförbund samt lokala föreningar inom länsförbunden. Ett fåtal länsförbund har anställd personal men de flesta

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

Lokalpedagogisk planering för simning Eskilstunas grundskolor

Lokalpedagogisk planering för simning Eskilstunas grundskolor Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Djurgårdsskolan Andreas Filander, lärare i idrott och hälsa 016-7101985 Lokalpedagogisk planering för simning Eskilstunas grundskolor

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs sommarsimskola på Storsjöbadet i Juni, 2016!

Varmt välkomna till SK Ägirs sommarsimskola på Storsjöbadet i Juni, 2016! Varmt välkomna till SK Ägirs sommarsimskola på Storsjöbadet i Juni, 2016! Adress: Krondikesvägen 95 A LEKTIONSTID Lektionstiden är 45 min. På utsatt starttid bör barnen varit på toaletten, vara ombytta

Läs mer

Behövs det en lag om flytväst. 135 människor drunknade 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - 100 - 50 -

Behövs det en lag om flytväst. 135 människor drunknade 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - 100 - 50 - Drunkningsolyckor 200 Behövs det en lag om flytväst 35 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets sammanställning har 35 personer omkommit i vatten- och isolyckor under 200. Det är 2 fler

Läs mer

Sommarverksamhet 2014

Sommarverksamhet 2014 Sommar Sommarverksamhet 2014 Malmö Simsällskap - Limhamns Simsällskap Sommarsimskola för både barn och vuxna! Under sommaren bedriver Malmö Simsällskap och Limhamns Simsällskap sommarsimskola på Rosengårdsbadet

Läs mer

Säkerhet vid bad med barngrupp

Säkerhet vid bad med barngrupp Säkerhet vid bad med barngrupp Ta med till badet! Bada ofta och säkert Att bada är bra för barns utveckling. Det ger inte bara nyttig träning av kondition, motorik och sociala färdigheter, det är också

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Storsjöbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Storsjöbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Storsjöbadet! Adress: Krondikesvägen 95A LEKTIONSTILLFÄLLEN På Storsjöbadet simmar vi nedanstående datum. Notera dessa noga. Måndagar: 29/8, 5/9, 12/9, 19/9, 26/9,

Läs mer

Övningar och tester. Dessa kan genomföras av medföljande skolpersonal med de elever som av simlärarna bedömts simkunniga.

Övningar och tester. Dessa kan genomföras av medföljande skolpersonal med de elever som av simlärarna bedömts simkunniga. Övningar och tester Dessa kan genomföras av medföljande skolpersonal med de elever som av simlärarna bedömts simkunniga. Genomförs i samråd med simlärarna. Övningarna på sid 2 genomförs hemma på egna skolan.

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Storsjöbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Storsjöbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Storsjöbadet! Adress: Krondikesvägen 95A LEKTIONSTILLFÄLLEN På Storsjöbadet simmar vi nedanstående datum under hösten. Notera dessa noga. Måndagar: 31/8, 7/9, 14/9,

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Sollidenbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Sollidenbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Sollidenbadet! Adress: Sollidenvägen 64A (Skulle entrén och/eller korridoren vara låsta är koden för att komma in 1719) När ni kommer in genom huvudentrén går ni

Läs mer

Svenska Simförbundets simmärken

Svenska Simförbundets simmärken Svenska Simförbundets simmärken Baddaren Grön Dopprov: Märkestagaren ska doppa hakan och båda öronen fem gånger. Bubbelprov: Märkestagaren ska andas in, hålla andan och blåsa ut i vattenytan med hakan

Läs mer

SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn vår populära sommarsimskola.

SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn vår populära sommarsimskola. SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn vår populära sommarsimskola. Våra badplatser: Karlskär, Lundhagen, Kärsgatan (förmiddagar), Mörby

Läs mer

Drunkningsolyckor. 126 människor omkom

Drunkningsolyckor. 126 människor omkom Drunkningsolyckor 1 människor omkom Enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik har 1 svenska medborgare omkommit i vatten- och isolyckor under. Det är nio fler än under då 11 personer omkom. 3 Antal

Läs mer

SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn i vår populära sommarsimskola.

SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn i vår populära sommarsimskola. SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn i vår populära sommarsimskola. Våra badplatser: Karlskär, Lundhagen, Stockby (Stenhamra) Om simskolan

Läs mer

SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn i vår populära sommarsimskola.

SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn i vår populära sommarsimskola. SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn i vår populära sommarsimskola. Våra badplatser: Karlskär, Lundhagen, Mörby (förmiddagar) Stockby

Läs mer

För första gången under människor drunknade 2009 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning

För första gången under människor drunknade 2009 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning Drunkningsolyckor 200 För första gången under 100 2 människor drunknade 200 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 2 personer omkommit i drunkningsolyckor under 200. Det är 25

Läs mer

En Bad- och vattensäker kommun.

En Bad- och vattensäker kommun. En Bad- och vattensäker kommun. Emmaboda kommuns handlingsprogram för en bad o vattensäker kommun inom ramen för lagen om skydd mot olyckor. Reviderad 2011-02-09. 1 Innehåll Styrdokument för arbete med

Läs mer

Lägsta antalet drunknade i Sverige. 107 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning

Lägsta antalet drunknade i Sverige. 107 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning Drunkningsolyckor Lägsta antalet drunknade i Sverige människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik har personer omkommit i vatten- och isolyckor under. Det är 1 färre än under då

Läs mer

Simning i läroplanen I SKOLSIMMET TIPS OCH ÖVNINGAR I

Simning i läroplanen I SKOLSIMMET TIPS OCH ÖVNINGAR I TIPS OCH ÖVNINGAR Simning i läroplanen Simning är en av färdigheterna som finns angivna i kursplanen för Idrott och hälsa. I årskurs 1-3 ska simning finnas med i undervisningen. Det ska leda till att eleverna

Läs mer

BOJAN LIVIA SAM Proffspiraten Superhjälten Jazz-katten ARBETSHÄFTE LÄTTLÄST. Badvett, båtvett, isvett och solvett

BOJAN LIVIA SAM Proffspiraten Superhjälten Jazz-katten ARBETSHÄFTE LÄTTLÄST. Badvett, båtvett, isvett och solvett BOJAN LIVIA SAM Proffspiraten Superhjälten Jazz-katten ARBETSHÄFTE LÄTTLÄST Badvett, båtvett, isvett och solvett HEJ! JAG HETER LIVIA. Jag kan mycket om vatten, isar och solen. Jag vill att alla barn ska

Läs mer

En bad- och vattensäker kommun

En bad- och vattensäker kommun En bad- och vattensäker kommun s handlingsprogram för en bad- och vattensäker kommun inom ramen för lagen om skydd mot olyckor. Antagen i Kommunstyrelsen den 10 april 2013 Reviderat 2015-12-10 Hallindenvägen

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Litsbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Litsbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Litsbadet! Adress: Nybyvägen 7, Vid Treälvsskolan. LEKTIONSTILLFÄLLEN På Litsbadet simmar vi nedanstående datum. Notera dessa noga. Tisdagar: 19/1, 26/1, 2/2, 9/2,

Läs mer

Att lära barnen trygghet och säkerhet i och kring vatten. Ta simmärkena Baddaren grön, Baddaren blå och Sköldpaddan

Att lära barnen trygghet och säkerhet i och kring vatten. Ta simmärkena Baddaren grön, Baddaren blå och Sköldpaddan BADDAREN Vattenvana och tillhörande lekar i vattnet är mycket viktigt för att barnet skall känna sig trygg i och kring vattnet, vilket vi lägger stor fokus på i Baddaren. Leken är en naturlig del i barnets

Läs mer

Drunkningsolyckor. 134 människor drunknade

Drunkningsolyckor. 134 människor drunknade Drunkningsolyckor Från och med denna årsredovisning ingår utländska medborgare i sammanställningen över det totala antalet drunknade i Sverige. Där det historiskt inte varit möjligt att uppdatera underlaget

Läs mer

En tävling som alla vinner på

En tävling som alla vinner på 2012/2013 En tävling som alla vinner på Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet och E.ON startat Skolsimmet som är en tävling för alla skolor med elever i årskurs

Läs mer

Karlskär, Lundhagen, Stockby(Stenhamra)

Karlskär, Lundhagen, Stockby(Stenhamra) SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn i vår populära sommarsimskola. Våra badplatser: Karlskär, Lundhagen, Stockby(Stenhamra) Om simskolan

Läs mer

Vattensäkerhet Habo kommun

Vattensäkerhet Habo kommun Vattensäkerhet Habo kommun Delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2017-2018 Antagen av Ks den 23 maj 2017, 85 2017-05-23 Dokumentet Vattensäkerhet är framtaget av kommunens vattensäkerhetsgrupp

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet! Adress: Nybovägen 3 på Frösön. Entré på översidan av sporthallen och sedan går ni en trappa ner. Där finns damernas omklädningsrum på vänster sida

Läs mer

Ännu inte under delmålet 100. 107 människor drunknade 2008 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning 350 - 300 - 250 - 200 - 150 -

Ännu inte under delmålet 100. 107 människor drunknade 2008 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - Drunkningsolyckor Ännu inte under delmålet 100 107 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 107 personer omkommit i vattenoch isolyckor under. Det är fyra fler

Läs mer

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter Information ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning Ett enkelt sätt att TJÄNA PENGAR för SKOLKLASSER och FÖRENINGAR Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter VÄLKOMMEN till SOCKGROSSISTEN!

Läs mer

Okunskap är farligt. Inte vatten.

Okunskap är farligt. Inte vatten. Okunskap är farligt. Inte vatten. ingen ska behöva drunkna Drunkning är den vanligaste dödsolyckan för barn mellan 1 och 6 år. Varje år drunknar cirka nio barn. En betydande del av dessa olyckor sker nära

Läs mer

En tävling som alla vinner på

En tävling som alla vinner på 2013/2014 En tävling som alla vinner på Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet och E.ON startat Skolsimmet som är en tävling för alla skolor med elever i årskurs

Läs mer

Våra badplatser: Karlskär, Lundhagen, Stockby (Stenhamra) Om simskolan

Våra badplatser: Karlskär, Lundhagen, Stockby (Stenhamra) Om simskolan SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare att anmäla era barn i vår populära sommarsimskola under veckorna 29-32 med start från 15juli. Vi erbjuder även sommarsimaktiviteter

Läs mer

Våra allmänna köpvillkor

Våra allmänna köpvillkor Våra allmänna köpvillkor 1. Giltighetsområde Våra köpvillkor gäller för försäljning inom Sverige. Vid försäljning utanför Sverige ber vi dig kontakta vår kundtjänst. AtelierGS ingår inga avtal med minderåriga

Läs mer

Badvett. Barnens Livräddningsskola 1. Lärarhandledning till BADVETT

Badvett. Barnens Livräddningsskola 1. Lärarhandledning till BADVETT Badvett Lärarhandledning Barnens Livräddningsskola 1 Lärarhandledning till BADVETT 1 Lära för livet Barnens Livräddningsskola finns för att tidigt ge barn rätt attityd till och grundläggande kunskaper

Läs mer

För att komma till webbutikens Inloggningssida klicka på: Länk till Inloggningssida Bilden av Inloggningssidan

För att komma till webbutikens Inloggningssida klicka på: Länk till Inloggningssida Bilden av Inloggningssidan Så här fungerar DeLaval webbutik. Här visar vi hur du skapar order i DeLaval webbutik. Vi har även lagt in en del Tips! på hur du kan göra det enklare. Det finns också en instruktion som visar hur du skapar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott Svar på motion nr 4/2014 från Marie Ende (S) - Österåker - en vattensäker kommun

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott Svar på motion nr 4/2014 från Marie Ende (S) - Österåker - en vattensäker kommun O Öste Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 AU 7:1 I Dnr. KS 2014/0107 Svar på motion nr 4/2014 från Marie Ende (S) - Österåker - en vattensäker kommun Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Information SOCKGROSSISTENS FÖRSÄLJNING ETT ENKELT SÄTT ATT TJÄNA PENGAR ALLT NI BEHÖVER VETA OM FÖR SKOLKLASSER OCH FÖRENINGAR

Information SOCKGROSSISTENS FÖRSÄLJNING ETT ENKELT SÄTT ATT TJÄNA PENGAR ALLT NI BEHÖVER VETA OM FÖR SKOLKLASSER OCH FÖRENINGAR ALLT NI BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS FÖRSÄLJNING Information ETT ENKELT SÄTT ATT TJÄNA PENGAR FÖR SKOLKLASSER OCH FÖRENINGAR VÄLKOMMEN till SOCKGROSSISTEN! Ett steg närmare ert mål. Sälj våra omtyckta

Läs mer

BOJAN LIVIA SAM Proffspiraten Superhjälten Jazz-katten Arbetshäfte För åk 1 3 Badvett, båtvett & isvett

BOJAN LIVIA SAM Proffspiraten Superhjälten Jazz-katten Arbetshäfte För åk 1 3 Badvett, båtvett & isvett BOJAN LIVIA SAM Proffspiraten Superhjälten Jazz-katten Arbetshäfte För åk 1 3 Badvett, båtvett & isvett Hej! Jag heter Livia, och jag är både superhjälte och proffs på badvett, båtvett, solvett och isvett.

Läs mer

Simning och livräddning

Simning och livräddning Simning och livräddning Simkunnig är den som faller i vattnet, får huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan, på djupt vatten simmar 200 m i en följd, varav 50m ryggsim." Bakgrunden till

Läs mer

2014/2015. En tävling som alla vinner på! TÄVLINGEN ARRANGERAS AV SVENSKA SIMFÖRBUNDET

2014/2015. En tävling som alla vinner på! TÄVLINGEN ARRANGERAS AV SVENSKA SIMFÖRBUNDET 2014/2015 En tävling som alla vinner på! TÄVLINGEN ARRANGERAS AV SVENSKA SIMFÖRBUNDET En tävling som alla vinner på! Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet startat

Läs mer

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35)

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Utlåtande 2009:199 RIV (Dnr 322-3846/2006) Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2006:35)

Läs mer

Förslag på ny fördelning av medlemsintäkter

Förslag på ny fördelning av medlemsintäkter Förslag på ny fördelning av medlemsintäkter Organisationsbidrag Ett organisationsbidrag ska betalas ut till Regionförbunden. Organisationsbidraget är 3000 sek. Organisationsbidraget ska täcka kostnader

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Verksamhetsbidrag (projekt)

Verksamhetsbidrag (projekt) Verksamhetsbidrag (projekt) Ansökan om statsbidrag till friluftsorganisationer (förordning 2010:2008) BIDRAGSSÖKANDE ORGANISATION Svenska Kanotförbundet PROJEKT Projektnr: 2018-7 Projektstart (år/mån):

Läs mer

Lägsta antalet någonsin. 103 människor drunknade 2007 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning

Lägsta antalet någonsin. 103 människor drunknade 2007 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning Drunkningsolyckor Lägsta antalet någonsin 0 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 0 personer omkommit i vattenoch isolyckor under. Det är 2 färre än under

Läs mer

Så här fungerar DeLaval webbutik en enkel instruktion.

Så här fungerar DeLaval webbutik en enkel instruktion. Så här fungerar DeLaval webbutik en enkel instruktion. Här visar vi hur du skapar order i DeLaval webbutik. Vi har även lagt in en del Tips! på hur du kan göra det enklare. Det finns också en instruktion

Läs mer

Svenska Simförbundets simmärken

Svenska Simförbundets simmärken Svenska Simförbundets simmärken Baddaren Dopprov Märkestagaren skall doppa huvudet under vattnet fem gånger. Bubbelprov Märkestagaren skall andas in, hålla andan och blåsa ut under vattnet. Detta skall

Läs mer

Simskola Hösten Vilken grupp passar mig?

Simskola Hösten Vilken grupp passar mig? Simskola Hösten 2019 Vilken grupp passar mig? Jag vill börja simma! Men vilken grupp ska jag gå i? På nästkommande sidor finner ni våra olika grupper - läs igenom för att hitta den grupp som passar just

Läs mer

Lägsta ordervärde som expedieras är 200:

Lägsta ordervärde som expedieras är 200: Våra allmänna köpvillkor Giltighetsområde Priser Lägsta ordervärde Våra avgifter Betalning Leverans Ångerrätt Mall för ångerrätt Returer/byte/reklamationer Tillgodohavande vid returer Beställ på www.aterliergs.se

Läs mer

Har du koll? Vatten- och issäkerhet

Har du koll? Vatten- och issäkerhet Lärarhandledning Har du koll? Vatten- och issäkerhet Diskutera i klassen Detta avsnitt behandlar vikten av säkerhet vid vatten och is, dess risker och faror. Avsnittet handlar även om simkunnighet, grunderna

Läs mer

Lek, idrott, orientering, simning, motorik

Lek, idrott, orientering, simning, motorik Lek, idrott, orientering, simning, motorik Årskurs och tidsperiod Grundsärskolan v. 35-43. Övergripande mål från läroplanen - Kan arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till

Läs mer

Komplexa rörelser i lekar, spel, och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Komplexa rörelser i lekar, spel, och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik. IDROTT & HÄLSA Centralt innehåll Ämnet idrott och hälsa delas in i tre arbetsområden. Komplexa rörelser i lekar, spel, och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik. Styrketräning,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-04-04 56 KS 390/17 Svar på motion (SD) gällande Simundervisning Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Ärendet

Läs mer

Så här går det till. Allt du som kontaktperson behöver veta om Newbody-försäljningen

Så här går det till. Allt du som kontaktperson behöver veta om Newbody-försäljningen Så här går det till 2012 Allt du som kontaktperson behöver veta om Newbody-försäljningen Ett steg på vägen mot ert mål Vill ni komma iväg på träningsläger, åka på en drömresa med klassen eller köpa in

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DIN POLY.SE

VÄLKOMMEN TILL DIN POLY.SE Börja utnyttja vår ett enkelt och effektivt sätt att lägga beställningar och söka information om våra produkter. VÄLKOMMEN TILL DIN POLY.SE Välkommen till Poly-Produkters öppet 24 timmar om dygnet! Vi

Läs mer

Brukarråd 26/11. Djupedalskolan

Brukarråd 26/11. Djupedalskolan Brukarråd 26/11 Djupedalskolan Skolan har avancerat markant i användandet av ipad denna termin. Ipad som köps in är ipad2 wifi pga de testkörningar vi gjort denna termin på ett antal 3or. Griffin survivor

Läs mer

Frågor och svar. Anmälan och bokning. När får mitt barn börja i simskolan? Varbergs Sim har simskola för barn från fyra år och uppåt.

Frågor och svar. Anmälan och bokning. När får mitt barn börja i simskolan? Varbergs Sim har simskola för barn från fyra år och uppåt. Frågor och svar Anmälan och bokning. När får mitt barn börja i simskolan? Varbergs Sim har simskola för barn från fyra år och uppåt. Jag har inte fått någon plats!! Kan jag ställa mig i kö? Vi har inget

Läs mer

NKK. 2014:2 hälsar välkommen till en ny termin. Kursinformation för Simskolegrupperna: Baddaren 1 Baddaren 2 Pingvinen 1 Pingvinen 2 Hajen 1 Hajen 2

NKK. 2014:2 hälsar välkommen till en ny termin. Kursinformation för Simskolegrupperna: Baddaren 1 Baddaren 2 Pingvinen 1 Pingvinen 2 Hajen 1 Hajen 2 NKK 2014:2 hälsar välkommen till en ny termin Kursinformation för Simskolegrupperna: Baddaren 1 Baddaren 2 Pingvinen 1 Pingvinen 2 Hajen 1 Hajen 2 Medley-Teknikskola Medley-Teknikskola Forts. Teknikskolor

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP!

VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP! VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP! ELIT TÄVLINGSGRUPPER CRAWL/MEDLEY SIMSKOLA Lycka är att simma Dagens Idrott ställer stora krav på föreningarna. Många föreningar lockas att stressa talanger i träning och

Läs mer

3.4 IDROTT OCH HÄLSA

3.4 IDROTT OCH HÄLSA 3.4 IDROTT OCH HÄLSA Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor be tydelse för

Läs mer

GUTZ ABC. Ta gärna hjälp av vår ABC-guide

GUTZ ABC. Ta gärna hjälp av vår ABC-guide GUTZ ABC Ta gärna hjälp av vår ABC-guide VÄLKOMMEN / VARFÖR GUTZ? VÄLKOMMEN! Det brukar börja med att föreningen, idrottslaget eller klassen ger uttryck för att vilja göra någonting tillsammans, något

Läs mer

Så här fungerar DeLaval webbutik en enkel instruktion.

Så här fungerar DeLaval webbutik en enkel instruktion. Så här fungerar DeLaval webbutik en enkel instruktion. Här visar vi hur du skapar order i DeLaval webbutik. Vi har även lagt in en del Tips! på hur du kan göra det enklare. Det finns också en instruktion

Läs mer

Arbetssätt: Åk 1-3 Genom de flesta uppvärmningar träna takt och rörelse till musik. Träna några enkla danser som Sids dans.

Arbetssätt: Åk 1-3 Genom de flesta uppvärmningar träna takt och rörelse till musik. Träna några enkla danser som Sids dans. Bedömningsmatris Idrott och hälsa VAD NÄR VAD/HUR Gradering A-F Kommentar I rörelse till musik i danser anpassar eleven till viss del/relativt väl/väl sina rörelser till takt och rytm Åk 1-6Enkla lekar

Läs mer

Innehåll 2 3 4 5 6 7 8-10 11 12 13

Innehåll 2 3 4 5 6 7 8-10 11 12 13 Innehåll 2 3 4 5 6 7 8-10 11 12 13 Om Camrent Produkter och tjänster Avtalet i punktform Orderläggning Registrering av kund Bra att veta Hitta på hemsidan Se statusen på en order Boka frakt Kontaktuppgifter

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i idrott och hälsa

Lokal pedagogisk planering i idrott och hälsa Lokal pedagogisk planering i idrott och hälsa Moment: Rörelse årskurs 1-3 - röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang samt skapa ett bestående intresse - samarbeta och visa respekt för andra - Grovmotoriska

Läs mer

Tjäna pengar till klassen eller föreningen

Tjäna pengar till klassen eller föreningen Tjäna pengar till klassen eller föreningen Nyhet extra tjocka fryspåsar Enkelt, riskfritt och roligt TM www.freshab.se kontakt@freshab.se 0290-22 111 VI HJÄLPER ER ATT NÅ MÅLET Sedan starten 2007 har vi

Läs mer

Välkommen till Ronneby Simsällskaps Simskola VT 2018

Välkommen till Ronneby Simsällskaps Simskola VT 2018 Välkommen till Ronneby Simsällskaps Simskola VT 2018 Nu är det snart dags för simskola i Ronneby simhall. Simskolan bedrivs på lördagar och söndagar mellan 8.50-12.40. Simpassen för deltagarna är 30 eller

Läs mer

Sommarlov. i Lessebo kommun 2018 GRATIS ATT VARA MED!

Sommarlov. i Lessebo kommun 2018 GRATIS ATT VARA MED! Sommarlov i Lessebo kommun 2018 GRATIS ATT VARA MED! Aktiviteterna som finns med i foldern är gratis för dig mellan 6-15 år om det inte står något annat. simundervisning med solvändans simförening. I sommar

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i idrott och hälsa i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i idrott och hälsa i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i idrott och hälsa i grundskolan 3.4 IDROTT OCH HÄLSA Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse

Läs mer

Simskola. Vår verksamhet i Torvalla simhall. Ca 4 barn per ledare Ca 16 tillfällen per termin* I snitt, ca en termin per nivå

Simskola. Vår verksamhet i Torvalla simhall. Ca 4 barn per ledare Ca 16 tillfällen per termin* I snitt, ca en termin per nivå Vår verksamhet i Torvalla simhall Simskola Ca 4 barn per ledare Ca 16 tillfällen per termin* I snitt, ca en termin per nivå Slutmål med simskolan: Simkunnighet (200 meter simning varav 50 meter på rygg)

Läs mer

I början är det viktigt att eleven bottnar där övningarna ska göras. Detta för att eleven ska känna sig trygg.

I början är det viktigt att eleven bottnar där övningarna ska göras. Detta för att eleven ska känna sig trygg. Simlinjen i Skolan Simning är en av färdigheterna som finns angivna i kursplanen för Idrott och hälsa. Svenska Simförbundet trycker mycket på vattenvana som grunden när man ska lära sig att simma. Vi vill

Läs mer

Smedjebackens kommun Sommarlovsprogram 2017

Smedjebackens kommun Sommarlovsprogram 2017 Smedjebackens kommun Sommarlovsprogram 2017 Sommarens öppettider på biblioteken juni, juli & augusti: Smedjebackens bibliotek: Måndag-fredag 11-17 Lördag stängt Söderbärke bibliotek: Måndag & onsdag 12-18

Läs mer

VI GÖR DET LÄTT FÖR ER ATT TJÄNA PENGAR HÄR BÖRJAR RESAN MOT ERT MÅL

VI GÖR DET LÄTT FÖR ER ATT TJÄNA PENGAR HÄR BÖRJAR RESAN MOT ERT MÅL VI GÖR DET LÄTT FÖR ER ATT TJÄNA PENGAR HÄR BÖRJAR RESAN MOT ERT MÅL Att sälja NordicDays produktpaket är enkelt och roligt! Ni får de rätta förutsättningarna som behövs för en lyckad försäljning. För

Läs mer

HÄNG MED OSS PÅ ÄVENTYR RUNT HÖRNET. Upplevelsebaserad undervisning utomhus

HÄNG MED OSS PÅ ÄVENTYR RUNT HÖRNET. Upplevelsebaserad undervisning utomhus HÄNG MED OSS PÅ ÄVENTYR RUNT HÖRNET Upplevelsebaserad undervisning utomhus VAD ÄR SKOGSHJÄLTARNA? Skogshjältarna är ett koncept från Friluftsfrämjandet och Rädda Barnen som gör det enkelt för dig som lärare

Läs mer

Idrott och hälsa. Centralt innehåll. I årskurs 1 3

Idrott och hälsa. Centralt innehåll. I årskurs 1 3 Idrott och hälsa och hälsofrämjande levnadsvanor är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av idrott, fysiska aktiviteter och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse

Läs mer

SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn i vår populära sommarsimskola.

SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn i vår populära sommarsimskola. SKK (Stockholms Kappsimningsklubb) inbjuder alla Ekerö kommuninvånare samt sommargäster att anmäla era barn i vår populära sommarsimskola. Våra badplatser: Karlskär, Lundhagen, Mörby, Stockby(Stenhamra)

Läs mer

TRANÅS VATTENSPORTCLUB ALLA AKTIVITETER

TRANÅS VATTENSPORTCLUB ALLA AKTIVITETER TRANÅS VATTENSPORTCLUB ALLA AKTIVITETER 2017-18 Anmälan Till Fridykaravslutning 2017 Söndagen den 11 juni är det dags att avsluta säsongen för klubbens alla fridykare med familj. Vi kommer att träffas

Läs mer

ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER 2015

ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER 2015 ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER 122 människor drunknade Många barnolyckor, flest sedan 2002 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 122 personer omkommit i drunkningsolyckor

Läs mer

Idrott & Hälsa åk 6-9

Idrott & Hälsa åk 6-9 8 veckor: 42 51 (44 höstlov) Dans: Åk 6 Lockinghälsning/Sittdans/Bolldans Åk 7 Afro Åk 8 Bugg Åk 9 Rep. bugg + Vals Åk 6 - Loggbok Åk 7-8 Instuderingsuppgift Träningsdagbok (6v) åk 9 TEMA 2 - Kropp & Genus

Läs mer

Information från Sportfiskarna maj 2017

Information från Sportfiskarna maj 2017 Information från Sportfiskarna maj 2017 Till alla föreningar och distrikt anslutna till förbundet. Klassdraget fler aktiviteter innan sommarlovet! Klassdraget går på högfart och spön skickas ut i snabbt

Läs mer

Bad och lek i solen!

Bad och lek i solen! Säkerhet och Beredskap i Ängelholm Nyhetsbrev 3 2010 Bad och lek i solen! Ängelholms kommun Juli 2010 Sommaren 2010 har tagit oss med storm! Sommardagarna har varit ljusa, fyllda med sol och erbjudit mycket

Läs mer

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko På följande sidor finns tips, idéer och förslag på aktiviteter som du kan göra under Miljövänliga Veckan 26 september 4 oktober. Temat är ekologisk mat med fokus på

Läs mer

Har du koll? Vatten- och issäkerhet

Har du koll? Vatten- och issäkerhet Lärarhandledning Har du koll? Vatten- och issäkerhet Diskutera i klassen Detta avsnitt behandlar vikten av säkerhet vid vatten och is, dess risker och faror. Avsnittet handlar även om simkunnighet, grunderna

Läs mer

BRÖLLOP. Beställningsdatum. Välj vilken layout eller textstil du vill ha. textstil nr: Välj hur du vill att vi ska trycka dina kort.

BRÖLLOP. Beställningsdatum. Välj vilken layout eller textstil du vill ha. textstil nr: Välj hur du vill att vi ska trycka dina kort. Beställningssedel BRÖLLOP Skicka er order till: Calligraphen AB, Box 133, 684 23 Munkfors Telefon 0563-531 10, Fax 0563-531 11 E-post brollop@calligraphen.se Internet www.calligraphen.se/brollop Läs instruktionen

Läs mer

Idrott och hälsa Friluftsliv, allemansrätt och orientering

Idrott och hälsa Friluftsliv, allemansrätt och orientering Friluftsliv, allemansrätt och orientering Har kännedom om allemansrätten. Vet gränserna för skolans område. Kan orientera sig på skolgården med hjälp av en enkel karta. Har kunskap om lämplig klädsel i

Läs mer

Simkunnighet i årskurs 6

Simkunnighet i årskurs 6 Enheten för utbildningsstatistik 2014-12-16 1 (20) Simkunnighet i årskurs 6 Uppföljning av kunskapskraven i idrott och hälsa avseende simkunnighet samt förmåga att hantera nödsituationer vid vatten läsåret

Läs mer

Simundervisning på lika villkor?

Simundervisning på lika villkor? Simundervisning på lika villkor? En djupdykning i skolans simundervisning. Pauline Brink Examensarbete: 15 hp Program och/eller kurs: LAU925:2 Nivå: Grundnivå Termin/år: Vt 2012 Handledare: Lars-Erik Jonsson

Läs mer

Simmärken i simskolan

Simmärken i simskolan Simmärken i simskolan Baddaren grön Doppa hakan och ena örat under vattnet. Upprepa fem gånger för varje sida. Bubbla genom att andas in, hålla andan och blås ut i vattenytan med hakan i vattnet, alternativt

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA. Syfte

IDROTT OCH HÄLSA. Syfte IDROTT OCH HÄLSA Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om

Läs mer

EN TIDNING OM VALKEBOBADET I VIKINGSTAD 2015

EN TIDNING OM VALKEBOBADET I VIKINGSTAD 2015 EN TIDNING OM VALKEBOBADET I VIKINGSTAD 2015 STÄDDAG lördag 9 maj, kl 8-13. Kom och hjälp till med att få badet fint till säsongens öppning 30 maj. Vi bjuder på fika! BILLIGARE BADKORT Köp medlemskort

Läs mer

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET MONA LISA WERNESTEN

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET MONA LISA WERNESTEN SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET MONA LISA WERNESTEN BABYBOJEN Fewer children drown each year. One explanation for this is that the Swedish Life Saving Society has invested a great deal in public swimming

Läs mer

Simmärken i Varbergs Sim

Simmärken i Varbergs Sim Simmärken i Varbergs Sim Baddaren Grön Doppa Märkestagaren ska doppa hakan och ena örat under vattnet. Detta upprepas fem gånger för varje sida. Bubbla Märkestagaren ska andas in, hålla andan och blåsa

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2016-2018 Styrdokument Handlingsplan Vattensäker kommun Handläggare: Patrick Sällinen Beredskapssamordnare Datum: 2014-01-13 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Barn och unga för en hållbar utveckling

Barn och unga för en hållbar utveckling Barn och unga för en hållbar utveckling BARN OCH UNGA FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Välkommen till Grön Flagg! Håll Sverige Rent har utvecklat ett nytt digitalt verktyg för att göra ert arbete enklare och

Läs mer

Vanliga frågor Beställning på MYHERBALIFE.COM Sverige, 18 Januari, 2013

Vanliga frågor Beställning på MYHERBALIFE.COM Sverige, 18 Januari, 2013 Klicka på någon av frågorna nedan för att visa svaret. Om du inte hittar svaret på din fråga, vänligen kontakta Medlems Service på 08-51 76 19 15, Måndag Torsdag kl 09.00 till 17.00, Fredag kl 10.00 17.00.

Läs mer

Badvett för små barn 1. Vattenvana - badövningar för de minsta 2. Flytkunskap övningar när ni kommit en bit på väg

Badvett för små barn 1. Vattenvana - badövningar för de minsta 2. Flytkunskap övningar när ni kommit en bit på väg Badvett för små barn Några fler tips: Förberedelser innan badet 1. Vattenvana - badövningar för de minsta När ni kan bada Badvarningar Hur ni badar 2. Flytkunskap övningar när ni kommit en bit på väg Lätt:

Läs mer

Utrustning för vattenlivräddning

Utrustning för vattenlivräddning Utrustning för vattenlivräddning 1 Säkerhet vid vatten I december 2007 publicerade Statens Räddningsverk, SRV, allmänna råd och kommentarer om utrustning för vattenlivräddning vid hamnar, kajer, badplatser

Läs mer