Halvtid för forskningsstrategin Avstämning och rekommendationer för kommande mandatperiod Örebro läns landstings strategi för forskning (1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Halvtid för forskningsstrategin Avstämning och rekommendationer för kommande mandatperiod Örebro läns landstings strategi för forskning (1"

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8 Halvtid för forskningsstrategin Avstämning och rekommendationer för kommande mandatperiod Örebro läns landstings strategi för forskning (10)

9 Långvarigt fokus på forskningsfrågorna Örebro läns landsting har länge arbetat för att lyfta och stärka forskningsfrågorna, ett arbete som i samverkan med Örebro universitet och andra aktörer byggt upp det medicinska vetenskapsområdet och lett till inrättandet av Universitetssjukhuset Örebro 2001 att universitetet 2010 fick examensrätt i läkarutbildningen. Politiskt har forskningsfrågorna hanterats i en forskningsberedning som 2003 ersattes av en forskningsnämnd, sannolikt som det första svenska landstinget med en sådan tydlig politisk prioritering. För att tydliggöra forskningsprioriteringarna har landstinget antagit och arbetat efter dessa forskningsstrategier: I den lyftes följande områden fram Klinisk patientnära forskning Ökad forskningsaktivitet (rekrytering) Prioritering av forskningsområden Nya forskningsområden Samarbete ÖU, kommuner m fl Stärka basresurser Utbildningsfrågor : Forskningsförankra vården vårdförankra forskningen. Det innebar att all forskning och utbildning vid Örebro läns landsting skulle kännetecknas av att: Den är klinisk och patientnära med hög relevans för ÖLL. ÖLL samarbetar med Örebro universitet och länets kommuner för att stärka den medicinska forskningen och utbildningen samt utvecklingen i regionen. Forskare finansierade av ÖLL har en klinisk förankring och är kliniskt verksamma. Ett tvärvetenskapligt synsätt tillämpas, och att etik och genusperspektiv är självklara inslag i forskningen. Ett evidensbaserat arbetssätt tillämpas i all hälsooch sjukvård inom landstinget. Följande områden pekades ut som prioriterade: Bassjukvård Högspecialiserad sjukvård Den samtida ohälsan Evidensbaserad vård forskning, utveckling och utvärdering Dessutom lyftes utbildning och samverkan fram samt några särskilda satsningar: 2 (10)

10 Jämställdhet Genusmedicinsk forskning Starka forskningsmiljöer Yngre forskare Utbildningens och forskningens hus Strategin uppdaterades och förlängdes först och därefter ytterligare till och med I dessa versioner redovisades vad som uppnåtts av de tidigare målen och lägesbeskrivningar och mål relaterades till den aktuella situationen Forskningsnämnden som 2011 bytt namn till Nämnden för forskning använde de första ett och halvt åren av mandatperioden att göra en noggrann genomlysning av landstingets forskning och en omvärldsanalys som omfattade forskningens organisation och ledning i andra landsting och samverkansfrågor med Örebro universitet och andra aktörer i länet och regionen. Den nya strategin beskrev landstingets forskning i tre forskningsområden: prevention och folkhälsa, bassjukvård samt högspecialiserad vård. Merparten av forskningen inom lands- tinget kan beskrivas inom något av dessa områden. Dessutom satte landstinget upp tre generella kriterier som ska beaktas inom forskningen: klinisk patientnära forskning, samverkan, samt perspektiv på etik, genus, ålder och miljö. Fördelning av forsknings- resurserna landstingets forskningsresurser ska prövas mot dessa områden och kriterier som framgår i nedanstående modell. Matris som kan användas vid beskrivning av forskningen i Örebro läns landsting. 3 (10)

11 I strategin satte landstinget upp ett antal mål inom följande områden: 1. Den forskning som bedrivs ska vara till nytta för landstinget och länets invånare 2. Forskningsproduktion 3. Kompetensutveckling genom forskning 4. Intern och extern finansiering 5. Samverkan inom landstinget, länet och regionen 6. Samverkan med Örebro universitet 7. Samverkan med andra aktörer såsom näringsliv/industri I forskningsstrategin för lyftes utbildningsfrågorna ut. Under mandatperioden har ett arbete pågått med att formulera en utbildningsstrategi. Detta arbete har skett i samverkan med landstingets personalpolitiska utskott och med tjänstemännen på ledningskansliets personalfunktion. Beslut om utbildningsstrategin väntas under Medlen för att nå målen i forskningsstrategin har varit överenskommelser om forskning som tecknats med de förvaltningar som erhållit landstingsbidrag för forskning, samt viss riktad budgetstyrning. Överenskommelserna har fokuserat dels på en god volym och kvalitet på forskningen i landstinget, dels på de specifika mål som lyfts fram i strategin. De har tillkommit i överläggning med berörda förvaltningar och deras forskningschefer och avrapporterats skriftligt samt vid muntliga föredragningar för nämnden. En särskild satsning på forskning om äldres hälsa och livsvillkor har gjorts och en viss ökning av de medel som kan sökas i konkurrens genom landstingets forskningskommitté. Forskningsproduktion Dessa långsiktiga satsningar har lett till en kvantitativ och kvalitativ utveckling av forskningen i landstinget. Antalet vetenskapliga publikationer har mer än fördubblats på tjugo år och antalet medarbetare som disputerat har ökat från 1-2 årligen i början på sjuttiotalet till mellan 20 och 25 per år nu. Drygt hälften av de som disputerar är kvinnor men sedan sker tyvärr en avtrappning så att andelen kvinnliga docenter och professorer fortfarande är lägre än andelen män. En annan förändring är att forskningen ökar bland andra yrkesgrupper än läkare Antalet disputationer i landstinget sedan (10)

12 Landstinget blir Region Från och med 2015 går Regionförbundet Örebro och Örebro läns landsting samman och bildar Region Örebro län. I den nya politiska organisationen får Nämnden för hälsa, vård och klinisk forskning ansvaret för forskningsfrågorna. Till hjälp finns Fokusberedningen för högspecialiserad vård, klinisk forskning och utbildning. Politisk organisation av Region Örebro län. Landstingets sjukvårdande förvaltningar bildar från och med 2014 en Hälso- och sjukvårdsförvaltning samt Folktandvården. I en särskild utredning av Organisation, ledning och styrning av klinisk forskning och högre utbildning inom Örebro Läns Landsting i samverkan med Örebro universitet presenterades en ny modell för hur styrning av och stöd till forskningen inom landstinget ska organiseras. Modellen bygger på en enhet för forskningsstöd, ett gemensamt forskningscentrum samt en utbildningsenhet. Landstingets nye FoU-chef har i uppdrag att utforma den nya organisationen som ska samverka tätt med folktandvårdens forskningsverksamhet. Ledningskansliets forskningsfunktion upphör 2014 och forskningsfrågorna hanteras i område FoU i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Avstämning Under hösten 2014 har Nämnden för forskning arbetat med att stämma av hur arbetet med den nya forskningsstrategin och överenskommelserna har fungerat och vilket resultat det givit. Underlag för 5 (10)

13 detta arbete har varit de verksamhetsberättelser och verksamhetsuppföljningar som fastställts under mandatperioden samt de rapporter som lämnats av respektive förvaltning. Här nedan presenteras översiktligt nämndens bedömning av hur de olika målen uppfyllts. 1. Den forskning som bedrivs ska vara till nytta för landstinget och länets invånare Forskningen inom Örebro läns landsting är klinisk och patientnära. Detta innebär att forskningsresultat snabbt ska kunna tillämpas inom vården i vårt landsting. I förlängningen innebär detta att länets patienter får tillgång till en mer kvalificerad och evidensbaserad vård genom vår forskning. År 2017 gäller följande: Forskningen har ökat i alla förvaltningar från 2011 års nivå. Forskning bedrivs inom de områden som landstinget pekat ut som viktiga utvecklingsområden för de tre forskningsområdena. Landstingets arbete med att samordna den kliniska verksamheten i ett sjukhus på tre ben återspeglas också i samordning och samverkan i forskningen. Den nya modellen för fördelning av forskningsresurser till forskningsområden i enlighet med generella kriterier tillämpas fullt ut för den forskning landstinget finansierar. Ett evidensbaserat arbetssätt är en självklarhet i all hälso- och sjukvård inom landstinget. Ett mångvetenskapligt synsätt tillämpas och perspektiven enligt landstingets värdegrund och vision beaktas i forskningen. Detta uttrycks genom att den kliniskt patientnära forskningen poängteras i överenskommelserna om forskning och genom att förvaltningarna redovisar hur forskningen fördelas inom de tre områdena prevention och folkhälsa, bassjukvård samt högspecialiserad vård. Forskningen är ökande inom alla områden (tidigare förvaltningar). Rapportering av forskningen sker nu gentemot ovanstående matris men detta har ännu inte använts för strategisk styrning av forskningsresurser. Ett undantag är satsningen på forskning om äldres hälsa och livsvillkor som genomförts under två år. 2. Forskningsproduktion Forskning mäts exempelvis i antalet publikationer, antalet akademiskt meriterade forskare, citeringsgrad etcetera. För universiteten är omfattning och kvalitet på forskningen ett viktigt kriterium för tilldelning av medel. Ökad forskningsproduktion är inget självändamål för Örebro läns landsting men bidrar till att landstinget kan fortsätta leverera en vård av hög kvalité och till att bygga ett fundament för en framgångsrik läkarutbildning. År 2017 gäller följande: Antalet årliga refereegranskade vetenskapliga publikationer från forskare i landstinget har ökat från cirka 325 år 2011 till minst (10)

14 Som redovisas ovan visar forskningsproduktionen en god och kontinuerlig ökning, mätt i antalet vetenskapliga artiklar och disputationer. Det är nämndens bedömning att målet kommer att uppnås. Det är viktigt att ha ett fungerande och effektivt system för löpande rapportering och registrering av forskningsproduktion, t ex vetenskapliga artiklar och externa forskningsanslag. Denna rapportering bör ske i samverkan med Örebro universitet men med möjlighet till redovisning enligt utsökningskriterier som stämmer med landstingets organisation och behov av uppföljning. 3. Kompetensutveckling genom forskning Utmaningar som hälso- och sjukvården står inför förutsätter en förnyelse av organisation och ledarskap, vilket i sin tur nödvändiggör en systematisk kunskaps- utveckling och omvärldsbevakning för hälso- och sjukvårdens ledning. Därför är det viktigt att ledare/chefer inom landstinget värderar och prioriterar forskningskompetens hos medarbetarna och stimulerar att forskning bedrivs på enheten/kliniken och utöver detta att medarbetare exempelvis kan verka som forskningshandledare och delta i forskningskommitténs arbete. År 2017 gäller följande: Alla anställda, oavsett kön, har goda och likvärdiga möjligheter till lärande och att delta i forskning, kompetens- och kvalitetsutvecklingsarbete. Antalet vetenskapligt meriterade medarbetare, det vill säga som har avlagt doktorsexamen har ökat från cirka 220 år 2011 till minst 270. Forskare finansierade av Örebro läns landsting är kliniskt verksamma och har en klinisk förankring. Vetenskaplig kompetens anges som meriterande faktor vid annonsering och tillsättning av alla chefstjänster. Örebro läns landsting har tecknat ett affilieringsavtal med Örebro universitet som möjliggör för landstingets forskare att knyta sig till universitetet och därmed få en bas för vetenskaplig samverkan och åtkomst till universitetets forskningsstödsresurser. Landstinget samverkar också med universitet med ett antal tjänster med ansvar och uppgifter i båda organisationerna, såsom kliniska lektorer och adjunkter, adjungerade professorer och oavlönade docenter. Fortfarande har inte målet om lika möjligheter oavsett kön uppfyllts avseende könsfördelningen mellan kvinnliga och manliga docenter och professorer. 4. Intern och extern finansiering Såväl nationella som internationella forskningsmedel är starkt konkurrensutsatta. För att stimulera forskare att söka externa medel avser Örebro läns landsting att konkurrensutsätta en del av de interna forskningsmedlen. År 2017 gäller följande: 7 (10)

15 Minst 10 % av landstingets forskningsmedel fördelas i konkurrens. Externt erhållna forskningsmedel har ökat från cirka 35 miljoner kronor år 2011 till minst 50 miljoner kronor reserverades 8,5 Mkr för utdelning av forskningskommittén, vilket är lite drygt 10 % av landstingsbidraget till forskning. Det har varit svårt att få en säker redovisning av de externa forskningsmedlen men en uppskattning är att de ligger runt Mkr. Fr o m 2015 kommer landstinget att erhålla s.k. ALF-medel från staten för att genomföra den kliniska delen av läkarutbildningen. Ett regionalt ALF-avtal kommer att skrivas med Örebro universitet. Många av landstingets forskare får hjälp av Grants Office vid universitetet för att skriva ansökningar om externa medel, en möjlighet som behöver kvarstå och stärkas. Landstinget behöver också ett tillförlitligt sätt att redovisa externa forskningsanslag. 5. Samverkan inom landstinget, länet och regionen Örebro läns landsting bör arbeta för ett ökat samarbete med landstingspartners i Uppsala- Örebroregionen. Samverkan med andra landsting bör resultera i snabbare och säkrare forskningsresultat. Forskningssamverkan med länets kommuner bör också stärkas. År 2017 gäller följande: Antalet projekt som bedrivs i samverkan med andra landsting i regionen har fördubblats jämfört med Forskningssamverkansprojekt bedrivs med minst en tredjedel av länets kommuner. År 2012 sökte forskare från Örebro läns landsting 6,0 Mkr från Regionala forskningsrådet i Uppsala-Örebroregionen och erhöll 5,86 Mkr till 11 projekt var motsvarande siffror 6,79 Mkr i ansökningar och 3,33 Mkr i erhållna anslag till 13 projekt. Båda åren ingår också forskare från landstinget i projekt där huvudsökande är från annat landsting. Bland annat genom äldreforskningssatsningen har flera forskningsprojekt startats med koppling till kommunal vård och omsorg. 6. Samverkan med Örebro universitet Landstinget och universitetet är ömsesidigt beroende av varandra för den kliniska forskningen. Landstinget har tillgång till patienter, klinisk kompetens och infrastruk- tur medan universitetet står för den nödvändiga akademiska kopplingen. Nuvarande samverkan mellan våra två organisationer styrs av upprättade överenskommelser och hanteras i ett antal arbetsgrupper. Samverkanssystemet behöver vidareutvecklas för att öka effektiviteten i forskningsorganisationen. 8 (10)

16 År 2017 gäller följande: Gemensamma riktlinjer och effektiva stödsystem finns för forskning. Se ovan ang. Grants Office. Landstinget, universitetet, regionförbundet m fl har också påbörjat ett arbete kring regional samverkan för EU-finansiering. Under hösten 2013 har ett arbete påbörjats för att ta fram ett nytt samverkansavtal mellan landstinget och universitetet för att beskriva samverkan kring forskning och utbildning. 7. Samverkan med andra aktörer såsom näringsliv/industri Sverige har en lång tradition av medicinskteknisk och läkemedelsutveckling där industri och sjukvård samarbetar. Genom att kombinera företagens tekniska spetskompetens med vårdens kunskap om patienternas behov kan man utveckla tekniker och metoder som effektivare löser vårdens behov. År 2017 gäller följande: Riktlinjer finns för forskningssamverkan med näringslivet. Ett system finns för nyttiggörande av forskningsresultat och innovationer. Örebro läns landsting har en ökad andel forskning som bedrivs i samverkan med näringslivet. Frågorna om samverkan med näringsliv har behandlats vid nämndens sammanträden och i överenskommelserna om forskning. Nämnden har också föreslagit landstingsstyrelsen att Nationella riktlinjer för innovationsrättigheter i vården ska gälla för Örebro läns landsting och att en bedömningsgrupp ska utses för att hantera innovationsrättighetsfrågor. Nämndens bedömning av arbetet Under hösten 2014 har nämnden för forskning diskuterat hur arbetet fungerat. Resultatet av diskussionerna presenteras i nedanstående modifierade SWOT -tabell. Detta har fungerat bra Detta har fungerat mindre bra Nämnden har fått bättre information och en Det har inte inneburit några konsekvenser bättre bild av forskningsverksamheten, både för förvaltningarna att inte uppfylla i landstinget och omvärlden. överenskommelserna. Politiken har fått en starkare och tydligare Ibland har bilden av var gränslinjen för roll jämfört med tidigare mandatperioder. styrning av forskning skiljt sig mellan Samarbetsklimat i nämnden, fokus på nämnden och forskningsverksamheten. 9 (10)

17 forskningsfrågorna. Äldreforskningssatsningen. Forskningsverksamheten har ibland tyckt att uppdelningen i de tre forskningsområdena är konstruerad och svår att följa. Risker Utmaningar och uppdrag för framtiden Utbildningsstrategin måste färdigställas. Om Att forskningsfrågorna får lägre prioritet när den inte kommer att behandlas i nämnd eller de inte har en egen nämnd. utskott med ansvar för forskningsfrågorna Att fokus blir för mycket på forskning om önskas ändå en återkoppling (remiss) innan högspecialiserad vård på bekostnad av de beslut. förebyggande och folkhälsorelaterade Mer dialog direkt med forskare och satsningarna. forskningschefer önskvärt, även om styrning och uppföljning följer landstingets styrmodell. Hitta former för samverkan med Örebro universitet och gemensam beredning av forskningsfrågor. Hitta en balans mellan nytta för forskningen, universitetet och regionen i ett utåtperspektiv och länsinvånarnas mer direkta behov. En starkare koppling till läkarutbildningen så att studenterna förblir forskningsaktiva. Behålla och stärka ett tvärprofessionellt förhållningssätt i forskningen. Satsa på implementering av forskningsresultat. Samverkan med näringslivet. Ytterligare några förslag framkom: Landstingets forskningsfinansiering kan komplettera i de områden där universitetet har andra prioriteringsgrunder. Detta måste ske i ett transparent system. Våga satsa på mer osäkra idéer. Idag premieras de som gör säker forskning. Andelen forskningsstöd som fördelas i konkurrens bör ökas i framtiden. Ökad forskningssamverkan med kommunerna i regionen, där mycket av den basala vården sker. Bevaka barnperspektivet och andra genomsyrandefrågor. Fokus är och har varit klinisk forskning men i och med utökade ansvarsområden för Region Örebro län kan i framtiden också dessa att behöva omfattas av forskningsverksamheten. 10 (10)

Forskningsstrategi. Region Örebro läns strategi för forskning , uppdaterad 2016

Forskningsstrategi. Region Örebro läns strategi för forskning , uppdaterad 2016 Forskningsstrategi Region Örebro läns strategi för forskning 2013-2017, uppdaterad 2016 Innehåll Region Örebro läns värdegrund 5 Region Örebro läns vision för forskning 5 Syfte 5 Varför är det viktigt

Läs mer

REGELVERK FÖR FORSKNINGSKOMMITTÉN Örebro läns landstings Forskningskommittés uppdrag ska vara att fördela inkomna medel som ekonomiskt stöd för forskning till personer anställda inom Örebro läns landsting

Läs mer

Innehållsförteckning AKTUELLA HÄNDELSER... 2 FULLMÄKTIGES MÅL... 3 MÅLOMRÅDE FORSKNING OCH HÖGSKOLEUTBILDNING... 3 FRAMTIDA UTMANINGAR... 5 Delårsrapp

Innehållsförteckning AKTUELLA HÄNDELSER... 2 FULLMÄKTIGES MÅL... 3 MÅLOMRÅDE FORSKNING OCH HÖGSKOLEUTBILDNING... 3 FRAMTIDA UTMANINGAR... 5 Delårsrapp Innehållsförteckning AKTUELLA HÄNDELSER... 2 FULLMÄKTIGES MÅL... 3 MÅLOMRÅDE FORSKNING OCH HÖGSKOLEUTBILDNING... 3 FRAMTIDA UTMANINGAR... 5 Delårsrapport 1 2013.doc TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING

Läs mer

Överenskommelse om forskning Mellan Folktandvården och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting

Överenskommelse om forskning Mellan Folktandvården och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting Överenskommelse om forskning 2009 Mellan Folktandvården och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting Överenskommelse om forskning 2009 Folktandvården 08OLL3122 s 2 Överenskommelse om forskning 2009...3

Läs mer

Målområde: Forskning och högskoleutbildning Delårsrapport 2 per 31 augusti 2014 Aktuella händelser För en stark forskning I utredningen för en samlad forsknings- och utbildningsorganisation inom landstinget

Läs mer

Överenskommelse om forskning 2010

Överenskommelse om forskning 2010 Överenskommelse om forskning 2010 Mellan Psykiatri- och habiliteringsförvaltningen och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting avseende forskningsverksamheten inom Habiliteringen Överenskommelse om forskning

Läs mer

Överenskommelse om forskning Mellan Universitetssjukhuset Örebro och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting

Överenskommelse om forskning Mellan Universitetssjukhuset Örebro och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting Överenskommelse om forskning 2010 Mellan Universitetssjukhuset Örebro och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting Överenskommelse om forskning 2010 Universitetssjukhuset Örebro 09OLL3966 s 2 Överenskommelse

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Nämnden för forskning

Verksamhetsberättelse 2012 Nämnden för forskning Verksamhetsberättelse 2012 Nämnden för forskning ÖREBRO LÄNS LANDSTING Lennart Philipson 13OLL293 Uppdrag för nämnden för forskning Nämnden för forskning ska svara för beställning av forskningsinsatser

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Överenskommelse om forskning Mellan Folktandvården och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting

Överenskommelse om forskning Mellan Folktandvården och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting Överenskommelse om forskning 2008 Mellan Folktandvården och Forskningsnämnden, Örebro läns landsting Överenskommelse om forskning 2008 Folktandvården 07OLL3684 s 2 Överenskommelse om forskning 2008...3

Läs mer

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning Beslut ALF-kommittén 2015-10-06 Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning 1. Bakgrund Den 1 maj 2015 trädde ett nytt regionalt avtal mellan Umeå universitet och Västerbottens

Läs mer

Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård. Ett lyft för befolkningens bästa

Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård. Ett lyft för befolkningens bästa Norrbottens läns landstings strategi för forskning och utveckling inom hälso- sjukoch tandvård Ett lyft för befolkningens bästa Kent Ögren Landstingsstyrelsens ordförande Landstinget i Norrbotten har stora

Läs mer

Forskning och utbildning inom hälso- och sjukvård. Mats G Karlsson

Forskning och utbildning inom hälso- och sjukvård. Mats G Karlsson Forskning och utbildning inom hälso- och sjukvård Mats G Karlsson Introduktion Aktörer inom FoU Forskningsprocessen RÖL organisation för FoU Forskningsfinansiering och utvärdering Universitetssjukvård

Läs mer

Forskning och utveckling inom landstinget

Forskning och utveckling inom landstinget Forskning och utveckling inom landstinget Regionens utveckling och tillväxt Kunskapsorganisation god vård Skapar grund för innovationer och utveckling Landstingets skyldighet ( 26b HoS) Attraktivt landsting,

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 5 Sammanträdesdatum kl 09.30 11.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande Kerstin Bergström Persson

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 5 Sammanträdesdatum kl 09.30 11.15. Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg 2016-02-04 1(6) Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg Där invånarna behöver oss tillsammans! Utgångspunkt/bakgrund Ledningssystemet för samverkan tar sin utgångspunkt

Läs mer

Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin. Varför behövs du? Och hur gör du?

Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin. Varför behövs du? Och hur gör du? Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin Varför behövs du? Och hur gör du? Varför behövs primärvårdsforskning? Forskning behövs för att utveckla vården o Riktlinjer o Organisation o Finansiering

Läs mer

Universitetsöverläkare/specialistläkare

Universitetsöverläkare/specialistläkare Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Region Örebro län och Örebro universitet har gemensamt beslutat om följande förordnandeprogram för att stödja utvecklingen

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

2013-05-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-05-27 Landstingsstyrelsen. Inrättande av akademisk vårdcentral i Dalarna

2013-05-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-05-27 Landstingsstyrelsen. Inrättande av akademisk vårdcentral i Dalarna I II ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet, VI Li\&A L-S 'g 0ro A BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Datum 2013-05-27 Sida 1 (4) Dnr LD13/01185 Uppdnr 520 2013-05-06 Landstingsstyrelsens

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

Ledningssystem för samverkan

Ledningssystem för samverkan 1(5) Ledningssystem för samverkan Utgångspunkt/bakgrund Ledningsgruppen för samverkan mellan kommun och landsting (KOLA-gruppen) har på uppdrag av Läns-LAKO att utveckla ett ledningssystem för samverkan

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sammanträdesdatum kl 09.30 11.30 Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande Kerstin Bergström

Läs mer

Förordnandeprogram för ALF-finansierad forskning vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet

Förordnandeprogram för ALF-finansierad forskning vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Förordnandeprogram för ALF-finansierad forskning vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Region Örebro län och Örebro universitet har gemensamt beslutat om följande förordnandeprogram

Läs mer

Bilaga: Utdrag ur tjänsteutlåtande till Landstingsstyrelsen, Dnr LS-LED15-0577-2 Långsiktigt hållbar finansiering av regionalt stöd inom socialtjänst och vård Sammanfattning Sörmland behöver en långsiktigt

Läs mer

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen

Överenskommelse om resursfördelningsmodell för statens ersättning till landstingen för medverkan i den kliniska forskningen Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-05 LS 2016-1421 Handläggare: Maria Söderlund Landstingsstyrelsens forskningsberedning

Läs mer

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 2012-02-24 Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 Forskningsplanen är framtagen i enighet mellan representanter för Region Skåne, Folktandvården Skåne, Privattandläkarna Skåne, Odontologiska

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola

Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola 2017-05-12 2017/1308 1 (1) Beslutande Rektor Handläggare Marika Hämeenniemi Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola 2017-2018 Beslut Rektor beslutar att fastställa plan för jämställdhetsintegrering

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 6 Sammanträdesdatum kl 09.30 11.45 Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande

Läs mer

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) s förvaltning SLL Forskning och innovation Jan Andersson 2017-09-25 s forskningsberedning Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Forskningsförankra vården. Vårdförankra forskningen

Forskningsförankra vården. Vårdförankra forskningen Forskningsförankra vården Vårdförankra forskningen Örebro läns landstings strategi för forskning och utbildning 2005-2009 Forskningsstrategi ÖLL s 2 INLEDNING... 4 VÄRDEGRUND... 6 VISION... 6 STRATEGI...

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019 Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården Stockholm 2019 Innehåll Regeringens uppdrag till Vårdanalys och våra utgångspunkter Svar på regeringens frågor om förutsättningar

Läs mer

Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet

Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Kliniska ALF-förordnande vid Region Örebro län i samverkan med Örebro universitet Region Örebro län och Örebro universitet har gemensamt beslutat om följande förordnandeprogram för att stödja utvecklingen

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012 ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT Målrelaterad ersättning inom specialistvården Nätverkskonferensen 2012 kerstin.petren@lul.se niklas.rommel@lul.se LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2012 Uppsala medelstort landsting:

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab:

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab: Bilaga A. Arbetsordning för styrning och ledning av SciLifeLab Kap. 1. Inledning 1 Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt resurscentrum

Läs mer

Kallelse till Samverkansberedningen 9 december 2005

Kallelse till Samverkansberedningen 9 december 2005 Kallelse till Samverkansberedningen 9 december 2005 Tid Fredag den 9 decemberr 2005, kl 13.00 15.30 Plats Kallade Sammanträdesrummet, HU:s kansli Ledamöter: Gösta Berlin, Anders Blomqvist, Sussanne Börjeson,

Läs mer

Utlysning av ALF-medel för PET/CTundersökningar

Utlysning av ALF-medel för PET/CTundersökningar Sid 1 (5) Utlysning av ALF-medel för PET/CTundersökningar i forskning Inledning Under 2010 gjorde Västerbottens läns landsting en strategisk investering i en avancerad PET/CT-scanner, PositronEmissionsTomografi/Computed

Läs mer

Forskningspolitiskt program

Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Forskningspolitiskt program Fysioterapeutiska insatser är avgörande för en hälso- och sjukvård med hög kvalitet och god patientsäkerhet. Fysioterapeuternas kunskapsområde är

Läs mer

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Produktionsfakta Utgivare Svensk sjuksköterskeförening Sakkunnig i forskningsfrågor: Elisabeth Strandberg Grafisk form Losita Design AB, www.lositadesign.se

Läs mer

Skrivelse av Theo Bodin (V) angående utredning för ökad jämställdhet i ALF

Skrivelse av Theo Bodin (V) angående utredning för ökad jämställdhet i ALF Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-03 LS 2016-0384 Handläggare: Viktoria Björk Landstingsstyrelsens forskningsberedning

Läs mer

Förslag om förändring av fördelning av ALF- och fakultets- medel

Förslag om förändring av fördelning av ALF- och fakultets- medel Förslag om förändring av fördelning av ALF- och fakultets- medel Medicinska fakultetsstyrelsen tog i mars 2005 beslut om ny fördelningsmodell av fakultetsmedel. Beslutet grundades på en utredning av Per

Läs mer

FoU-delegation Jonas Bonnedahl Forskningschef

FoU-delegation Jonas Bonnedahl Forskningschef FoU-delegation 20170124 Jonas Bonnedahl Forskningschef Regional Life-science strategi Uppdrag från regionsjukvårdsledningen: Att utforma förslag till en långsiktig strategi för sjukvårdsregionens arbete

Läs mer

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 17 september 2012 Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 Helsingborgs stad behöver fokusera arbetet kring högre utbildning, forskning och attraktiv studentstad för att stärka

Läs mer

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Ingen intressekonflikt. 1 En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Fredrik Scherstén Klinikchef Kliniken för kranskärlssjukdom,

Läs mer

UFV 2003/39 CK 2003-0036

UFV 2003/39 CK 2003-0036 1 Regionalt avtal mellan Uppsala universitet och landstinget i Uppsala län om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning samt utveckling av hälso- och sjukvården. Bakgrund Läkarutbildningen

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Bilaga 4b. Institutionen för hälsovetenskaper FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Förord Institutionens forskningsstrategiska plan utgör institutionsstyrelsens direktiv till prefekten och ledningsgruppen

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen 2019-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

Strategi för forskning och utbildning. Strategi för förbättring och innovation

Strategi för forskning och utbildning. Strategi för förbättring och innovation Strategi för forskning och utbildning Strategi för förbättring och innovation Varför bedriver vi forskning? Region Norrbotten en del av Umeå universitet Läkarutbildningen, ALF- avtalet Akademiska sjukvårdsenheter/

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2013/39-2.2.4 Strategisk plan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-01 Innehåll Inledning 3 1. Kompetensförsörjning 5 2. Utmanande utbildningar 5 3. Framstående

Läs mer

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar

Inför kommande ALF-förhandlingar: Diskussionspunkter vid möten med universitets/fakultetsledningar Tack för möjlighet att ge synpunkter på dessa diskussionspunkter. Dessa frågor har diskuterats i styrelsen för Svensk Lungmedicinsk Förening (SLMF) och svaren finns markerade i rött i direkt anslutning

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

BRA FORSKNING GER UTDELNING

BRA FORSKNING GER UTDELNING BRA FORSKNING GER UTDELNING FORSKNINGSFINANSIERING På Örebro universitet är arbetet med finansieringen av forskningen en självklar del av forskningsprocessen. Utgångspunkten är att hjälpa forskarna nå

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

BUDGET 2013, FORSKNINGSNÄMNDEN FOU-gemensamt VFU - Örebro universitet VFU - Övriga utbildningsanordnare 16 340 000 kr -6 000 000 kr 184 000 kr Forskningsbidrag inom ÖLL 71 801 000 kr * Landstingsbidrag

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 9 Sammanträdesdatum kl 09.30 12.00 Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Mårten Blomquist (s), ordförande

Läs mer

Ledning av verksamhet fokus på forskning och evidensbaserat arbetssätt

Ledning av verksamhet fokus på forskning och evidensbaserat arbetssätt Ledning av verksamhet fokus på forskning och evidensbaserat arbetssätt Raija Tyni-Lenné, PT, PhD Verksamhetschef vid Karolinska Universitetssjukhuset Associated professor vid Karolinska Institutet 2 Solna

Läs mer

(6) Forskningsbokslut

(6) Forskningsbokslut 2018-02-20 1 (6) Forskningsbokslut Principerna för mått Principerna för val av gemensamma mått har varit att måtten skall vara relevanta, mäta olika dimensioner och möjliga att ta fram, användbara för

Läs mer

2 Fördjupad samverkan

2 Fördjupad samverkan Regionalt avtal mellan Region Skåne och Lunds universitet om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården 1 Region Skåne och Lunds universitet träffar

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Maria Samuelsson Almén TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-21 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 5 1 (2) HSN 1402-0216 Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Läs mer

Utbildningsstrategi. Region Örebro läns strategi för utbildning

Utbildningsstrategi. Region Örebro läns strategi för utbildning Utbildningsstrategi Region Örebro läns strategi för utbildning 2016-2020 Innehåll Vision och värdegrund 3 Region Örebro läns vision för utbildning 3 Syfte 3 Bakgrund 3 Framgångsfaktorer, möjligheter och

Läs mer

Inrapportering av inträdesprojekt i HFS-nätverket (patient-, medarbetare- och befolkningsprojekt)

Inrapportering av inträdesprojekt i HFS-nätverket (patient-, medarbetare- och befolkningsprojekt) Inrapportering av inträdesprojekt i HFS-nätverket (patient-, medarbetare- och befolkningsprojekt) Skicka ifyllda projektbeskrivningar med epost till HFS-nätverkets sekretariat. Letter of Intent måste däremot

Läs mer

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ.

Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Sidan 1 av 5 Sammanträdesdatum kl 14.00 15.50 Plats Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Konferensrum 1, Kliniskt forskningscentrum, M-Huset, USÖ. Kerstin Bergström Persson (s),

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen,

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen, Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen, 2017-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

FOKUSBEREDNINGEN FÖR HÖGSPECIALISERAD VÅRD, KLINISK FORSKNING OCH UTBILDNING PROTOKOLL

FOKUSBEREDNINGEN FÖR HÖGSPECIALISERAD VÅRD, KLINISK FORSKNING OCH UTBILDNING PROTOKOLL FOKUSBEREDNINGEN FÖR HÖGSPECIALISERAD VÅRD, KLINISK FORSKNING OCH UTBILDNING PROTOKOLL Nr: 4 Datum: 1 (11) Vid protokollet June Fors Sekreterare Justerat den (S) Ordförande (KD) Justerare Bevis Justeringen

Läs mer

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Richard Widén 2016-11-30 Dnr: RS 2016-843 Regionstyrelsen Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet Bakgrund Region Östergötland

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2018-2020 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Handlingsplan för

Handlingsplan för TEKNAT 2015/6 Handlingsplan för teknisk-naturvetenskapliga fakulteten 2016-2017 Utgående från Mål och strategier för teknisknaturvetenskapliga fakulteten (TEKNAT 2015/6) Fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

CENTRUM FÖR PRIMÄRVÅRDSFORSKNING I SKÅNE

CENTRUM FÖR PRIMÄRVÅRDSFORSKNING I SKÅNE FÖRSLAG 1 2005-09-19 Rev 2005-10-24 Dnr: MA 4 34/2005 Medicinska fakultetens kansli Projektledare Anne Messeter Förslag CENTRUM FÖR PRIMÄRVÅRDSFORSKNING I SKÅNE Bakgrund Utvärderingens förslag Under 2004

Läs mer

Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård.

Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård. Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård. Länsstyrgruppen gav den 24 oktober 2014 en arbetsgrupp, bestående av Monika Agnedal, Inger Eklind

Läs mer

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24 Dnr 193/2012-200 Anvisningar till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Giltig från 2012-04-24 Fastställd av rektor den 17 januari samt 24 april 2012 INNEHÅLL 1. INLEDNING...

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGI Örebro läns landstings strategi för forskning 2013-2017 2 Örebro läns landstings värdegrund Vi skapar förtroende genom att vara lyhörda, öppna, samspelta och engagerade i en utveckling

Läs mer

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län Handläggare Datum Diarienummer Thomas Folkesson 2017-02-28 [Ange diarienummer] Omsorgsnämnden Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län 2014-2016 Förslag till

Läs mer

09OLL1082. Forskningsförankra vården. Vårdförankra forskningen

09OLL1082. Forskningsförankra vården. Vårdförankra forskningen 09OLL1082 Forskningsförankra vården Vårdförankra forskningen Örebro läns landstings strategi för forskning och utbildning 2010-2011 Forskningsstrategi för Örebro läns landsting 2010-2011 s 2 Inledning

Läs mer

AVTAL. Mellan Stockholms läns landsting (SLL) och Stockholms universitet (SU) om samarbete rörande forskning, utveckling, innovation och utbildning.

AVTAL. Mellan Stockholms läns landsting (SLL) och Stockholms universitet (SU) om samarbete rörande forskning, utveckling, innovation och utbildning. läns landsting 1 (5) AVTAL Mellan läns landsting (SLL) och (SU) om samarbete rörande forskning, utveckling, innovation och utbildning. Bakgrund SLL och SU träffade den 16 juni 2014 överenskommelse i en

Läs mer

15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221

15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221 15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221 Ärendet Som ett led i att säkra den framtida kompetensförsörjningen

Läs mer

1 Vid USVE finns i ledningen minst en FoUUansvarig person som är minst docent med förenad eller adjungerad anställning vid univeristet/högskola

1 Vid USVE finns i ledningen minst en FoUUansvarig person som är minst docent med förenad eller adjungerad anställning vid univeristet/högskola Miniminivå klinisk forskning I ordning enligt SoS men numrerade av EFF. https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2018-3-23.pdf Miniminivå 1 Vid USVE finns i

Läs mer

Utvecklingsplan för Klinisk Behandlingsforskning i Norrland KBN

Utvecklingsplan för Klinisk Behandlingsforskning i Norrland KBN Utvecklingsplan för Klinisk Behandlingsforskning i Norrland KBN Klinisk behandlingsforskning i Norrland (KBN) Bakgrund Landstingen i Norrland vill erbjuda sina medborgare en sjukvård av högsta klass. Detta

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Måltider på sjukhus i Stockholms läns landsting Ett strategiskt perspektiv

Måltider på sjukhus i Stockholms läns landsting Ett strategiskt perspektiv Måltider på sjukhus i Stockholms läns landsting Ett strategiskt perspektiv Lena Halvardson Rensfelt Samordnare, Landstingsdirektörens stab Lena.Halvardson-rensfelt@sll.se Stockholms läns landsting, SLL

Läs mer

Forskningsbokslut 2014

Forskningsbokslut 2014 HAND- & PLASTIKKIRURGISK KLINIK Forskningsbokslut 2014 Enhetschef/FoU-ansvarig: Mikael Wiberg Mail: mikael.pj.wiberg@umu.se Tfn: 070-576 06 52 Verksamhetschef: Per Wahlström Mail: per.wahlstrom@vll.se

Läs mer

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Klinisk forskning SUS Finansiering Tjänster och anställningar

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer