Luftvägsbesvär hos kvinnliga frisörer, klinisk bild och livskvalitet - en prospektiv studie.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Luftvägsbesvär hos kvinnliga frisörer, klinisk bild och livskvalitet - en prospektiv studie."

Transkript

1 Frisörer Kontaktpersoner: Jørn Nielsen Kerstin Diab Luftvägsbesvär hos kvinnliga frisörer, klinisk bild och livskvalitet - en prospektiv studie. I denna 4-åriga prospektiva studie följs frisörer som avslutar sin utbildning från sydsvenska gymnasier beträffande utveckling av symptom. Genom frågeformulär kontrolleras gruppen varje halvår. Personer som utvecklar besvär genomgår en yrkesmedicinsk undersökning och följs därefter antingen som övriga deltagare i kohorten eller som kliniska patienter. Totalt ingår 360 frisörer i studien. Därtill kommer en studiegrupp om 590 elever på gymnasiernas frisörlinjer, som följs under studietiden. I undersökningen ingår även studier av livskvalitet, dels med strukturerade frågeformulär, dels genom en kvalitativ studie. Målgruppen är de frisörer som har utvecklat yrkesrelaterade besvär. Vi studerar skillnader i handlingsstrategier mellan frisörer med symptom som stannar kvar i yrket och de som väljer att sluta. Tidigare frisörstudier Under drygt 10 år har sektionen forskat om kvinnliga frisörers arbetsmiljö. Den första studien visade att frisörer har en ökad risk att få astma och andra luftvägsbesvär. Av de frisörer som fick luftvägsbesvär uppgav mer än 80% att det var blekmedlet som var huvudorsaken. En studie gjordes därför av frisörer som provocerades med ett ämne i blekmedel, persulfat. Resultatet visade att frisörerna med besvär reagerade på näsprovokationen, men även till viss del kvinnor med lätta allergiska besvär. En kvalitativ intervjustudie med frisörer som hade näsbesvär av hårkemikalier visade att frisörernas livskvalitet påverkas av deras besvär, men att yrkets positiva sidor överväger. Analysarbete pågår av en studie av variationer i näsreaktivitet mot persulfat hos frisörer i relation till exponering för blekmedel samt påverkan av deras livskvalitet. Nanopartiklar Kontaktpersoner: Jørn Nielsen Katrin Dierschke katrin.dierschke@skane.se Hälsoeffekter av ultrafina partiklar, s k nanopartiklar (diameter <100nm) tilldrar sig allt större uppmärksamhet eftersom alla i samhället exponeras mer eller mindre. I den allmänna miljön är förbränningsmotorer och eldning av fossila bränslen och biobränslen betydande källor. Även i inomhusluften, både på arbetsplatser och i hemmen, bildas ultrafina partiklar, t ex vid svetsning (förbränning) och vid kemiska reaktioner. Nanopartiklar har satts i samband med hälsoeffekter i luftvägar, lungor och i det kardiovaskulära (hjärt-kärl) systemet och de misstänks också kunna påverka koagulationssystemet. Vi har därför startat ett projekt som kommer att klarlägga akuta effekter på luftvägar och i hjärtkärlsystemet som följd av exponering för nanopartiklar. Projektet sker i samarbete med institutionen för Ergonomi och aerosolteknologi, på Lunds Tekniska högskola.

2 Det omfattar två typer av exponering, dels nanopartiklar som alstras i svetsrök och dels nanopartiklar som uppkommer vid olika vanliga inomhusaktiviteter, i första hand partiklar som uppstår vid brinnande stearinljus. Provokationerna sker i en avancerad exponeringskammare. Deltagarna är dels besvärsfria och dels personer som anger besvär från nedre luftvägarna i svetsmiljö. Effektmått är bl.a. besvärsregistrering, akustisk rhinometri, lungfunktionsmätning, nässköljning och utandningskondensat för mätning av inflammationsmarkörer. Dessutom registreras hjärtfrekvensvariabiliteten. I undersökningen ingår också mätningar av nanopartiklar på arbetsplatser och av hur partiklarna deponeras i lungorna. Svetsare Kontaktperson: Jørn Nielsen Svetsare utgör en stor grupp arbetare inom industrin som utsätts för irriterande gaser och partiklar. De har också frekvent förekommande luftvägsbesvär och flera undersökningar bl.a. svenska, talar för att svetsarna löper en ökad risk att utveckla astma. Trots detta saknas både detaljerade exponeringsundersökningar och studier där den individuella exponeringen relateras till förekomsten av anfallsvisa besvär från luftvägarna. Sjukdomsmekanismen antas vara inflammation, men detta är dåligt undersökt. Vi studerar drygt 100 svetsare från ett tiotal företag, med och utan arbetsrelaterade luftvägsbesvär. Först görs en medicinsk undersökning och därefter görs individuella mätningar på svetsarna av partikel- och ozonexponeringen under tre tvåveckorsperioder under ett år. Samtidigt görs en dagboksstudie om arbetsuppgifter, luftvägsbesvär, medicinförbrukning och lungfunktion. Utifrån detta beräknas uppkomsten av besvär och ändring av lungfunktionen i relation till exponeringen. I syfte att studera mekanismen vid svetsröksrelaterade besvär görs på ett antal svetsare dessutom nässköljning och prov från upphostning, första gången efter minst 3 veckors ledighet och igen efter 4 veckors exponering. Proverna analyseras för bestämning av inflammationsmarkörer. Betpollen På 1960-talet rapporterades i litteraturen om allergi mot sockerbetspollen från ett fröförädlingsföretag. Sedan dess har flera anställda från detta företag sökt kliniken p g a astma och rinit. För några år sedan undersöktes allergi bland de anställda på detta företags dotterenhet och allergiförekomsten mot betpollen befanns vara hög.. Under år 2007 har vi undersökt drygt 200 anställda vid moderföretaget med enkäter och blodprov för allergi samt med mätningar av dammhalter m m i luften. Besvärsfrekvensen är hög men allergi mot sockerbetspollen är inte alltid förklaringen. För en andel av de anställda göres under år 2008 fördjupade undersökningar med pricktestning med extrakt från eget betpollen- och frömaterial, lungfunktionsundersökning och nässköljningsprov. Ytterligare dammätningar planeras också. Syftet med studierna är att minska risken för allergi och luftvägssjukdom genom arbetsplatsinriktade åtgärder.

3 Isocyanater Ca 300 anställda, exponerade för isocyanater på industrier i Södra sjukvårdregionen, har tidigare undersökts på sina arbetsplatser, och bearbetning av det omfattande materialet från enkäter, läkarundersökningar, olika luftvägsundersökningar, inkl nässköljningar, allergiprover och exponeringsdata pågår. Syftet med isocyanatstudierna är att vidareutveckla exponeringsbiomarkörer för isocyanater, utveckla metoder för analys av isocyanatspecifika antikroppar och av inflammationsmarkörer med relevans för luftvägssjukdom samt att finna samband mellan exponering och besvär. Vi vill också undersöka hur isocyanaterna omsättes i kroppen och vilka mekanismerna är bakom uppkomst av överkänslighet och hälsoeffekter.r. Vi har haft fortlöpande kontakter med de enskilda företagen och gett råd och rekommendationer för det förebyggande arbetet.. Vi har också förmedlat erfarenheter och synpunkter till branschorganisationerna. Anhydrider Kontaktperson: Jørn Nielsen I mer än 25 år har kliniken studerat exponering för organiska syraanhydrider och effekter av dessa. Organiska syraanhydrider används i framställning av vissa plaster och lacker eller som härdare i epoxyplasthantering. Flera av dessa ämnen är starkt allergiframkallande med besvär från luftvägarna. Verksamheten har siktat på att klarlägga exponering och sambandet mellan denna och uppkomsten av besvär i syfte att förebygga allvarliga luftvägsproblem. Organiska syraanhydrider hör nu som en följd av studierna till de ämnen som kräver tjänstbarhetsintyg. I ett förebyggande syfte har vi studerat såväl sjukdomsmekanism som disponerande faktorer och vi har också genom laboratoriestudier försökt att gradera dessa ämnens farlighet. Gummi Knappt 200 gummiarbetare som arbetat med vulkanisering på industrier i södra Sverige har tidigare undersökts på sina arbetsplatser. Exponeringen undersöktes med lufthalter av damm och vissa kemiska ämnen och med biomarkörer som valdes ut för att spegla den kemiska exponeringen. Samtidigt insamlades enkäter och de anställda läkarundersöktes, allergi- och inflammationsblodprover togs och spirometrier utfördes. Bearbetning av det omfattande materialet pågår. Syftet med studierna är att vidareutveckla exponeringsbiomarkörer för gummikemikalier och att finna samband mellan exponering och luftvägseffekter samt att öka kunskapen om mekanismerna bakom hälsoeffekterna. Vi har haft fortlöpande kontakter med de enskilda företagen och gett råd och rekommendationer för det förebyggande arbetet. Vi har också förmedlat erfarenheter och synpunkter till branschorganisationerna. Kemiska bekämpningsmedel I Skåne är användningen av kemiska bekämpningsmedel som störst i landet. Allmänbefolkningens exponering sker främst via födan. Vi undersöker resthalter i urinen av ett antal kemiska bekämpningsmedel hos olika grupper inom allmänbefolkningen. Vi har också undersökt några mindre yrkesexponerade grupper. Urinhalterna relateras till uppgifter från enkäter som deltagarna fyllt i.

4 Information om detta projekt har givits till representanter för kommuner, län, landsting, intresseorganisationer och enskilda och frågor från media har besvarats. Projektet startades på initiativ av Länsstyrelsen i Skåne och utgör en del av den nationella hälsorelaterade miljöövervakningen i Naturvårdsverkets regi. Metoderna för analys av bekämpningsmedel i urinen används också i ett SIDA-stött projekt i Costa Rica och Nicaragua. Våren 2009 påbörjar vi ett nytt bekämpningsmedelsprojekt i Sverige, för vilket vi fått externt forskningsstöd. Vi kommer att samarbeta med SLU i Alnarp och med företrädare för trädgårdsnäringen. Huvuddragen i studien framgår av följande sammanfattning: Anställda i växthus, de flesta kvinnor, exponeras regelbundet för potentiellt hälsoskadande bekämpningsmedel. Då riskmedvetandet är bristfälligt behövs bra metoder för övervakning, vilket saknas idag. Dagens exponeringsnivåer och ev. effekter av exponeringen är okända. Hygieniska gränsvärden saknas. En attraktiv metod att övervaka exponeringen för bekämpningsmedel är via exponeringsbiomarkörer då de speglar alla upptagningsvägar. Vi har utvecklat validerade metoder för att i urinen mäta bekämpningsmedel (mot mögelsvamp, ogräs och insekter) med LC-MS/MS. Metoderna har hittills använts för analys av 300 urinprov från svensk allmänbefolkning med exponering via föda och i några yrkesexponerade grupper i Sverige och Central-Amerika. Nu kommer en grupp om 50 grönsaks- och prydnadsväxtodlare att studeras med upprepade urinprover där existerande och nya biomarkörer kommer att analyseras. Detta kompletteras med mätning av hudexponering med lappteknik och observationer av yrkeshygieniker. Yrkesoch sjukdomsanamnes inkluderande frågor om arbetsmiljö, bekämpningsmedelsexponering, matvanor och arbetsrelaterade besvär inhämtas via enkät. Utifrån de yrkeshygieniska observationerna klassificeras arbetet som godkänt eller icke-godkänt ur hygienisk synpunkt. Halterna i urinproverna från hygieniskt goda arbetsplatser används som riktvärden, dvs. exponeringsnivåer som andra arbetsplatser utan större åtgärder skulle kunna nå. Deltagarna får besked på sina halter av bekämpningsmedel som jämförs med riktvärdena. En informationskampanj om exponering och effekter av bekämpningsmedel samt prevention genomförs. Urinprovtagningen upprepas och resultaten återförs på nytt. Undersökningsresultaten sprids till branschen, dess organisationer, företagshälsovård, myndigheter och vetenskapssamhället. Om undersökningarna visar på påtaglig exponering eller medicinska effekter, planeras ytterligare undersökningar i liknande grupper. Kaliumaluminiumtetrafluorid Kontaktperson: Jonatan.Axelsson jonatan.axelsson@skane.se Flussmedlet kaliumaluminiumtetrafluorid (KAlF 4 ) har tidigare rapporterats ge besvär från luftvägarna som till exempel astma. Flera patienter från företag som använder ämnet i sin produktion för lödning av aluminiumprodukter har besökt vår klinik för luftvägsbesvär. Det ena företaget har valt att ej anställa personer med tidigare allergier. För att undersöka förekomsten av luftvägsbesvär på bland de anställda i detta företags produktion gjordes en studie där besvärsförekomsten jämfördes med den bland arbetare inom andra branscher utan exponering för kända luftvägsirriterande ämnen. Ingen ökad besvärsförekomst fanns hos de

5 produktionsanställda i företaget jämfört med bland kontrollarbetarna. En ökad risk för besvär kan ändå inte uteslutas på grund av möjligheten att anställda med besvär slutar (företaget hade betydligt högre personalomsättning än kontrollgruppen) och för att personer med möjlig risk för besvär aldrig anställs. En studie på det andra företaget visade en högre förekomst av torrhosta, nästäppa, näsblod och ögonsymptom bland för KAlF 4 utsatta arbetare, än i en kontrollgrupp. För nästäppa och pip i luftvägarna var risken större ju högre dos de arbetande hade utsatts för. Att fynden sågs trots exponeringsnivåer väl under de svenska gränsvärdena uppmärksammades. Rökare och personer med allergier hade inte högre förekomst av arbetsrelaterade besvär än andra. Inte någon av de undersökta hade positivt pricktest mot ämnet.

Hemorrhagisk rhinit hos flamlödare exponerade för vätefluorider

Hemorrhagisk rhinit hos flamlödare exponerade för vätefluorider Hemorrhagisk rhinit hos flamlödare exponerade för vätefluorider Projektarbete vid företagsläkarkursen Sahlgrenska Akademien vid Göteborgs Universitet 2006-2007 2007-01-12 Karin Hedenlöf Sensia Hälsa AB

Läs mer

Hälsoeffekter av fukt och mögel i inomhusmiljö. Mathias Holm, överläkare Sandra Johannesson, yrkes- och miljöhygieniker

Hälsoeffekter av fukt och mögel i inomhusmiljö. Mathias Holm, överläkare Sandra Johannesson, yrkes- och miljöhygieniker Hälsoeffekter av fukt och mögel i inomhusmiljö Mathias Holm, överläkare Sandra Johannesson, yrkes- och miljöhygieniker Miljöhälsoenkäter (NMHE) 1999, 2007 Omkring 1,2 miljoner av den vuxna befolkningen

Läs mer

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES. Walk the Talk ANVÄNDARE AV MDI. 1 Version09/06

ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES. Walk the Talk ANVÄNDARE AV MDI. 1 Version09/06 ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES Walk the Talk ANVÄNDARE AV MDI 1 Version09/06 2 Walk the Talk Användare av MDI Innehåll Viktiga data Bra rutiner När något går fel... Dialog 3 Klassificering av MDI

Läs mer

Medicinska kontroller

Medicinska kontroller Medicinska kontroller Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2005:6) om medicinska kontroller i arbetslivet Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Resultat av hälsoundersökning av arbetssökande sommarvikarier med potentiell placering i härdplastexponerat arbete vid elektronikföretag.

Resultat av hälsoundersökning av arbetssökande sommarvikarier med potentiell placering i härdplastexponerat arbete vid elektronikföretag. Resultat av hälsoundersökning av arbetssökande sommarvikarier med potentiell placering i härdplastexponerat arbete vid elektronikföretag. Författare: Previa AB, Storagatan 44 A 722,12 Västerås 21-12 79

Läs mer

Andas lätt och räkna rätt skolan! Hur påverkas elevernas prestationer och hälsa av skolans inomhusluft?

Andas lätt och räkna rätt skolan! Hur påverkas elevernas prestationer och hälsa av skolans inomhusluft? Andas lätt och räkna rätt skolan! Hur påverkas elevernas prestationer och hälsa av skolans inomhusluft? Marie-Louise Luther, ombudsman marie-louise.luther@astmaoallergiforbundet.se Astma- och Allergiförbundet

Läs mer

ETT FAKTABLAD FRÅN CENTRUM FÖR ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN 2016. Välj rätt yrke. undvik astma och eksem

ETT FAKTABLAD FRÅN CENTRUM FÖR ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN 2016. Välj rätt yrke. undvik astma och eksem ETT FAKTABLAD FRÅN CENTRUM FÖR ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN 2016 Välj rätt yrke undvik astma och eksem När man ska välja yrke och gymnasieprogram behöver man ta hänsyn till sina intressen och talanger, men

Läs mer

Astma/allergiskola i IDRE dess syfte och nytta. Emma Olsson och Erika Hallberg Barnläkare och Barnsjuksköterska Allergicentrum, US

Astma/allergiskola i IDRE dess syfte och nytta. Emma Olsson och Erika Hallberg Barnläkare och Barnsjuksköterska Allergicentrum, US Astma/allergiskola i IDRE dess syfte och nytta Emma Olsson och Erika Hallberg Barnläkare och Barnsjuksköterska Allergicentrum, US Medicinska teamet. Vem är med i Idre? Barnläkare med specialistkompetens

Läs mer

BESKRIVNING AV INSATSEN Verksamhetens namn: Miljöenheten/Folkhälsocentrum/AMM

BESKRIVNING AV INSATSEN Verksamhetens namn: Miljöenheten/Folkhälsocentrum/AMM ANSÖKAN projektmedel Utveckling av landstingets hållbarhetsarbete Dnr HBN13-018 BESKRIVNING AV INSATSEN Verksamhetens namn: Miljöenheten/Folkhälsocentrum/AMM Kontaktperson: Johan Sundqvist, Miljöchef Insatsens

Läs mer

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB INLEDNING En av tio svenskar har astma vilket gör den till en av våra stora folksjukdomar. 1 Astma betyder andnöd,

Läs mer

Cancerepidemiologisk forskning kring leukemi och myelodysplastiska syndrom

Cancerepidemiologisk forskning kring leukemi och myelodysplastiska syndrom NFT 3/2000 Cancerepidemiologisk forskning kring leukemi och myelodysplastiska syndrom av Jonas Björk, doktorand i epidemiologi vid Lunds universitet Jonas Björk Leukemi och myelodysplastiska syndrom är

Läs mer

Allergi och astma i fotbollen. Bakgrund Patientfall Reflexioner och rekommendationer

Allergi och astma i fotbollen. Bakgrund Patientfall Reflexioner och rekommendationer Allergi och astma i fotbollen Bakgrund Patientfall Reflexioner och rekommendationer Bengt-Olov Tengmark SvFF fotbollsmedicinska konferens 16-17 jan 2015 Hur många har astma i Sverige? Astmaprevalensen

Läs mer

Allergi, irritation, kontakteksem

Allergi, irritation, kontakteksem Allergi, irritation, kontakteksem Alla som kommer i kontakt med irriterande ämnen riskerar att få eksem. Därför måste man undvika hudkontakt med sådana ämnen. Den som får kontakteksem av ett ämne i sin

Läs mer

BVC-utbildning september 2012 Gunilla Norrman

BVC-utbildning september 2012 Gunilla Norrman BVC-utbildning september 2012 Gunilla Norrman En sjukdom med många skepnader Några olika patientfall Diagnostik Behandling Uppföljning Fanny 6 mån Fult eksem bål, extremiteter, ansikte Helt ammad Pricktest

Läs mer

Vill du delta i en undersökning om matvanor?

Vill du delta i en undersökning om matvanor? Till ungdomar i åk 5 eller åk 8 Vill du delta i en undersökning om matvanor? Bakgrund och syfte med Riksmaten ungdom Livsmedelsverket jobbar för säker mat och för bra matvanor. Livsmedelsverket behöver

Läs mer

Vad är astma? Astma är den vanligaste långtidssjukdomen hos barn. Ungefär fem procent av finländska barn har astma. Åldern när man insjuknar kan variera, symtomen kan vara årtidsbundna eller året runt.

Läs mer

1.3 Närmare upplysningar om den som tillhandahåller säkerhetsdatablad 1.3.1 Leverantör 77 B.V. Nederland

1.3 Närmare upplysningar om den som tillhandahåller säkerhetsdatablad 1.3.1 Leverantör 77 B.V. Nederland SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 av 5 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.1.1 Handelsnamn 77 Hydraulic Oil HV 46 1.1.2 Produktkod 4360 1.2 Relevanta identifierade användningar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 6 KESTOPUR 205 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 6 KESTOPUR 205 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 6 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.1.1 Handelsnamn 1.1.2 Produktkod Detta säkerhetsdatablad gäller för följande produkter: /30 (T3970)

Läs mer

astma och liknande luftvägsproblem

astma och liknande luftvägsproblem Studier av personer med astma och liknande luftvägsproblem 1 Programområde: Hälsorelaterad miljöövervakning : Studier av personer med astma och liknande luftvägsproblem Författare: Se avsnittet Författare

Läs mer

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Idag omges vi av fler kemikalier och kemiska ämnen än någonsin. Kemikalierna finns i vardagssaker runt omkring oss i hemmet,

Läs mer

Hälsa och ventilation

Hälsa och ventilation Hälsa och ventilation Mathias Holm, överläkare Sandra Johannesson, yrkes- och miljöhygieniker 2015-10-20 Ventilation Är det farligt med låg ventilation? Kan ventilationen bli för hög? 2 Varför behövs ventilation?

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 2015-08-13 Version 5 Ersätter - 1. NAMN PÅ PREPARATET OCH FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD. 2015-08-13 Version 5 Ersätter - 1. NAMN PÅ PREPARATET OCH FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD 20150813 Version 5 Ersätter 1. NAMN PÅ PREPARATET OCH FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning ERADUR TOPPLACK PU MATT, A 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och

Läs mer

Astma behandlas oftast med läkemedel för inhalation (inandning).

Astma behandlas oftast med läkemedel för inhalation (inandning). Behandling av astma Sammanfattning Astma behandlas oftast med läkemedel för inhalation (inandning). Det finns olika hjälpmedel för att andas in astmaläkemedel och det är viktigt att de används på rätt

Läs mer

Hantering av hushållsavfall

Hantering av hushållsavfall TYA-material Hantering av hushållsavfall en hälsorisk? Ragnar Rylander och Jörgen Thorn Avdelningen för Miljömedicin, Göteborgs Universitet Denna rapport ger en sammanfattning av kunskapsläget rörande

Läs mer

SprayTec S - Stone Wool Fibers. 1. Namnet på produkten samt tillverkare/leverantör

SprayTec S - Stone Wool Fibers. 1. Namnet på produkten samt tillverkare/leverantör Enligt 91/155/EEG Datum skapad 12/06/2008 Revisions datum 06/02/2014 Sida 1 of 5 1. Namnet på produkten samt tillverkare/leverantör 1.1 Produkt namn SprayTec S Stone Wool Fibers 1.2 Produkt typ Lösull

Läs mer

Handlingsplan för att förebygga allergiska besvär bland barn och ungdomar i Dals-Eds Kommun

Handlingsplan för att förebygga allergiska besvär bland barn och ungdomar i Dals-Eds Kommun Dals-Eds kommun Handlingsplan för att förebygga allergiska besvär bland barn och ungdomar i Dals-Eds Kommun Avser hösten 2004-2007 Antagen av Kommunfullmäktige 2005-05-18, 33 Folkhälsan/Allergikommittén

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsatser

SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU:s sammanfattning och slutsatser Mätningar av blodglukos med hjälp av teststickor är diabetespatientens verktyg för att få insikt i glukosnivåerna i blodet. Systematiska egna mätningar av blodglukos

Läs mer

diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås

diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås KOL och astmasjukdomslära, diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås Prevalens KOL 5-15% av befolkningen över 45 år ASTMA ca 8%

Läs mer

FÖRSKOLORNAS INOMHUSMILJÖ Sammanställning av miljökontorets periodiska tillsyn Åren 2001-2003

FÖRSKOLORNAS INOMHUSMILJÖ Sammanställning av miljökontorets periodiska tillsyn Åren 2001-2003 SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 3/2004 FÖRSKOLORNAS INOMHUSMILJÖ Sammanställning av miljökontorets periodiska tillsyn Åren 2001-2003 MILJÖKONTORET JUNI 2004 Rapport 3/2004 Ärende: MN/2004:117 Projektet

Läs mer

ADONIX - STUDIEN. POSTADRESS Arbets- och miljömedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset Medicinaregatan 16 405 30 Göteborg

ADONIX - STUDIEN. POSTADRESS Arbets- och miljömedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset Medicinaregatan 16 405 30 Göteborg ADONIX - STUDIEN I samarbete med Östra Sjukhuset gör vi denna undersökning som rör livsstil, miljö och ärftliga faktorer vid hjärt-kärlsjukdomar, astma och diabetes. Vi undersöker bland annat om mätning

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 6 KIILTO TOPPLAN DF 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 6 KIILTO TOPPLAN DF 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 6 Datum 20.4.2012 Tidigare datum 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.1.1 Handelsnamn 1.1.2 Produktkod T2292 1.1.3 REACHregistreringsnummer

Läs mer

Finns det skriftliga rutiner över hur hantering av klagomål/incidencer ska gå till

Finns det skriftliga rutiner över hur hantering av klagomål/incidencer ska gå till Allergironden Exporterad 2015-04-29 från Allergironden.se 1. Rutiner och information Har ni varit fria från incidenter pga barns/elevers allergi? Finns det en uppdaterad rutin för att anmäla incidenter

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Olmestad Comp 20 mg/12,5 mg filmdragerade tabletter Olmestad Comp 20 mg/25 mg filmdragerade tabletter 17.12.2015, version V1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD ECRYL PRIMER W FILLER

SÄKERHETSDATABLAD ECRYL PRIMER W FILLER 2010-11-26 1. NAMN PÅ PREPARATET OCH FÖRETAGET SÄKERHETSDATABLAD ECRYL PRIMER W FILLER Användningsområde: Industriellt tillsatsämne för beläggningar Tillverkare: Eradur AB Granitgatan 11, SE-254 68 HELSINGBORG

Läs mer

AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget. AVSNITT 2: Farliga egenskaper. AVSNITT 3: Sammansättning/ Information om beståndsdelar

AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget. AVSNITT 2: Farliga egenskaper. AVSNITT 3: Sammansättning/ Information om beståndsdelar AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1. Produktbeteckning Produktnamn 1.2. Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från

Läs mer

NOSQ-2002/LONG in Swedish Nordiskt frågeformulär avseende arbetsrelaterade hudsjukdomar

NOSQ-2002/LONG in Swedish Nordiskt frågeformulär avseende arbetsrelaterade hudsjukdomar NOSQ-2002/LONG in Swedish Nordiskt frågeformulär avseende arbetsrelaterade hudsjukdomar Instruktioner till frågeformuläret Inramade frågor ska besvaras av ALLA. Om du svarar nej på en inramad fråga, kan

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Utfärdat: 20121127 Versionsnummer: 3 Omarbetad: 20151006 Sida: 1 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET PRODUKTBETECKNING ARTIKELNUMMER 3312 RELEVANTA IDENTIFIERADE ANVÄNDNINGAR AV ÄMNET

Läs mer

Pressinformation - arbetsmaterial PFAS uppmätt i blodprover hos barnen i Kallinge

Pressinformation - arbetsmaterial PFAS uppmätt i blodprover hos barnen i Kallinge Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicin i Lund är en solidariskt finansierad verksamhet inom hälsooch sjukvården i Region Skåne och landstingen i Blekinge, Kronoberg samt södra delen av

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 SUPI SAUNAVAHA (Bastuwax) 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER

SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 SUPI SAUNAVAHA (Bastuwax) 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 2. FARLIGA EGENSKAPER SÄKERHETSDATABLAD Sida 1 / 5 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning 1.1.1 Handelsnamn 1.1.2 Produktkod 001 7061, 001 7062, 001 7063, 457 -serie 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer

Bruksanvisning OZX-A7000B Art nr: 95-4323

Bruksanvisning OZX-A7000B Art nr: 95-4323 Bruksanvisning OZX-A7000B Art nr: 95-4323 Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder maskinen. VIKTIG SÄKERHETSVARNING 1. OZX-A7000B är ENDAST till för KOMMERSIELLA ANVÄNDARE.

Läs mer

Med Andra Metoder EU-FÖRBUD MOT KOSMETIKATESTER PÅ DJUR. Nyheter från Forska Utan Djurförsök - Nr 1 2013 KAN ERSÄTTA DJURFÖRSÖK

Med Andra Metoder EU-FÖRBUD MOT KOSMETIKATESTER PÅ DJUR. Nyheter från Forska Utan Djurförsök - Nr 1 2013 KAN ERSÄTTA DJURFÖRSÖK Med Andra Metoder Nyheter från Forska Utan Djurförsök - Nr 1 2013 Med Andra Metoder ges ut av Forska Utan Djurförsök Ansvarig utgivare Cecilia Clemedson Redaktör Ingrid Lindmark Hemsida www.forskautandjurforsok.se

Läs mer

Integrationshandledning Läkemedel och amning och läkemedel och graviditet/fosterpåverkan. En mappning mellan två olika beslutsstöd

Integrationshandledning Läkemedel och amning och läkemedel och graviditet/fosterpåverkan. En mappning mellan två olika beslutsstöd Integrationshandledning Läkemedel och amning och läkemedel och En mappning mellan två olika beslutsstöd Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Syfte... 2 Terminologi... 2 Innehåll... 2 Avgränsningar... 3 Klassificering

Läs mer

Datum: 14/07/2004. Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Ingberthoeveweg 7, 2630 Aartselaar - BELGIUM lubricants

Datum: 14/07/2004. Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Ingberthoeveweg 7, 2630 Aartselaar - BELGIUM lubricants Handelsnamn: PAROIL 5W30 Sida: 1/5 1. Namnet på produkten och företaget Produktkod och namn: Beskrivning: Företag: PAROIL 5W30 Maskinoljor Atlas Copco Airpower N.V. Portable Air Division Ingberthoeveweg

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015 De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn 1 Förord och sammanfattning Resultaten från Jobbhälsobarometern går

Läs mer

Att köpa arbetsmiljö- och hälsotjänster Fördjupning

Att köpa arbetsmiljö- och hälsotjänster Fördjupning Att köpa arbetsmiljö- och hälsotjänster Fördjupning I den här delen finns fördjupningsfrågor och fakta som kan göra det enklare att genomföra en behovsanalys och förbereda möten med olika leverantörer.

Läs mer

Handlingsprogram för allergiförebyggande arbetet 2015-2025. En del av det folkhälsopolitiska programmet - Målområde 5

Handlingsprogram för allergiförebyggande arbetet 2015-2025. En del av det folkhälsopolitiska programmet - Målområde 5 Handlingsprogram för allergiförebyggande arbetet 2015-2025 En del av det folkhälsopolitiska programmet - Målområde 5 Inledning Allergiska besvär har blivit allt vanligare och är ett stort folkhälsoproblem

Läs mer

KLARA Riskbedömning. - vid arbete med laboratoriekemikalier. Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se

KLARA Riskbedömning. - vid arbete med laboratoriekemikalier. Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se KLARA Riskbedömning - vid arbete med laboratoriekemikalier Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se Introduktion Arbetsmiljöverket tar fram föreskrifter som vi skall förhålla oss

Läs mer

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27 Trivsel på jobbet en åldersfråga? 2 Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern bygger på telefonintervjuer med ett representativt urval av svenskar i åldern 20 65 år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsobarometern

Läs mer

Hälsouppgift för elev

Hälsouppgift för elev Information För att kunna bedöma elevens hälsa behöver skolhälsovården få en bild av tidigare eller nuvarande sjukdomar med mera. Det är du som vårdnadshavare som fyller i hälsouppgiften och skickar in

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 3/2014 Arbets- och miljömedicin Lund Svetsares exponering för mangan i tillverkningsindustrin i Södra Sjukvårdsregionen Maria Hedmer Yrkeshygieniker Håkan Tinnerberg Yrkeshygieniker Arbets-

Läs mer

Mål för att minska miljöpåverkan från Västra Götalandsregionens

Mål för att minska miljöpåverkan från Västra Götalandsregionens Bilaga 1 2009-04-14 Handlingsplan för att minska miljöpåverkan från Västra Götalandsregionens läkemedelsanvändning Vision Västra Götalandsregionen skall, utan att påverka patientnyttan, minimera miljöbelastningen

Läs mer

Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning

Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning Fysiska besvär, sjukdomar och funktionsnedsättning Besvär i rörelseorganen Rörelseorganen är ett samlingsnamn på skelett, muskler, senor och ledband och besvär och rapporteras oftast från nacke, skuldra,

Läs mer

PM Besvärsstudie 2008

PM Besvärsstudie 2008 Thomas Johansson Ph.D. Utredare PM Besvärsstudie 2008 Inledning Miljö- och byggkontoret, Piteå Kommun har sedan 1980-talet regelbundet genomfört så kallade besvärsstudier. 2008 års studie är den femte

Läs mer

Säkerhetsdatablad. enligt Regel (EU) nr 1907/2006. Datum : 02.10.2009 FD1813 / FD1814 / FD1815 / FD1816 / FD1817 / FD1818

Säkerhetsdatablad. enligt Regel (EU) nr 1907/2006. Datum : 02.10.2009 FD1813 / FD1814 / FD1815 / FD1816 / FD1817 / FD1818 Sida 1 av 5 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget Namnet på ämnet eller preparatet Material-gruppe : Användning av ämnet eller preparatet Namnet på bolag/företag FD1813 / FD1814 / FD1815

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Omarbetad: 2007-06-29 Internt nr: Ersätter datum: Barrikade Stenbeläggning Katalysator

SÄKERHETSDATABLAD SDB från Pride Chess Omarbetad: 2007-06-29 Internt nr: Ersätter datum: Barrikade Stenbeläggning Katalysator 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Godkänt för användning Godkänt för Laboratorieanvändning Godkänd av Hesselberg Bygg AS Godkjent for distribusjon HANDELSNAMN GRUPPNAMN ANVÄNDN.OMR. Barrikade Plasthärdare

Läs mer

Wiaam Safaa ST-läkare i allmänmedicin Handledare: Teresa Saraiva Leao, spec i allmänmedicin, CeFAM

Wiaam Safaa ST-läkare i allmänmedicin Handledare: Teresa Saraiva Leao, spec i allmänmedicin, CeFAM 2010 Omhändertagande av patienter med astma på Blackebergs vårdcentral Wiaam Safaa ST-läkare i allmänmedicin Handledare: Teresa Saraiva Leao, spec i allmänmedicin, CeFAM Wiaam Safaa Blackebergs Vårdcentral

Läs mer

Isocyanater i arbetet

Isocyanater i arbetet Isocyanater i arbetet Centrum för arbets- och miljömedicin Solnavägen 4, 113 65 Stockholm 08-123 400 00, camm@sll.se http://camm.sll.se Isocyanater är mycket reaktionsbenägna kemikalier som har ett brett

Läs mer

Kartläggning av arbetsmiljörisker vid heta övningar-övningsfälten Sandö och Revinge

Kartläggning av arbetsmiljörisker vid heta övningar-övningsfälten Sandö och Revinge Kartläggning av arbetsmiljörisker vid heta övningar-övningsfälten Sandö och Revinge På uppdrag från MSB utfört av FOI-CBRN Skydd och Säkerhet, Air Control Norr Disposition Bakgrund: kemiska hälsorisker

Läs mer

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG Information och praktiska tips Farligt avfall på företag FARLIGT AVFALL FARLIGT AVFALL FARLIGT AVFALL Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din

Läs mer

Penicillinallergi hos barn

Penicillinallergi hos barn Penicillinallergi hos barn Misstänkt betalaktamöverkänslighet Dan Gustafsson Allergicentrum ÖLL Strategi ACÖ skall kännetecknas av hög kompetens i allergi frågor vad avser såväl hälsofrämjande, preventiva

Läs mer

: WC Duck Aktiv-Gel - Fresh

: WC Duck Aktiv-Gel - Fresh 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ BLANDNINGEN OCH BOLAGET/ FÖRETAGET Produktinformation Produktbeteckning : Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från : Toalettrengöringsmedel

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 35/2013 Arbets- och miljömedicin Lund Arbets- och miljömedicins aktiviteter i Blekinge Kristina Jakobsson Verksamhetschef Arbets- och miljömedicin KJ/2013 2 INLEDNING Arbets- och miljömedicin

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD ELEKTROD R 44S

SÄKERHETSDATABLAD ELEKTROD R 44S AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från 1.3

Läs mer

TBE-INFORMATION TILL HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL I SÖRMLAND 2011

TBE-INFORMATION TILL HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL I SÖRMLAND 2011 2011-03-30 DIARIENR TBE-INFORMATION TILL HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL I SÖRMLAND 2011 TBE-information till hälso- och sjukvårdspersonal Sidan 1(6) Information om TBE till hälso- och sjukvårdspersonal i

Läs mer

Mätningar av partiklar och bensen i luften i Habo

Mätningar av partiklar och bensen i luften i Habo Mätningar av partiklar och bensen i luften i Habo Malin Persson 2009-01-22 Miljönämnden i Habo och Mullsjö kommuner rapport 1:2009 2 (19) 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning... 2 2. Sammanfattning...

Läs mer

Vibrationer - föreskrifter

Vibrationer - föreskrifter Vibrationer - föreskrifter FTF Bräcke 20 november 2007 Bengt Johansson Enheten för Maskiner och Personlig Skyddsutrustning 1 Föreskrifter om vibrationer (AFS 2005:15) Föreskrifterna riktar sig till arbetsgivare

Läs mer

Störande buller i arbetslivet Kunskapssammanställning Arbetsmiljöverket Rapport 2013:3

Störande buller i arbetslivet Kunskapssammanställning Arbetsmiljöverket Rapport 2013:3 Staffan Hygge Anders Kjellberg Ulf Landström Störande buller i arbetslivet Kunskapssammanställning Arbetsmiljöverket Rapport 2013:3 Staffan Hygge, Anders Kjellberg och Ulf Landström Miljöpsykologi Avdelningen

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte

Protokoll från styrelsemöte Protokoll från styrelsemöte Datum: 160211-160212 Plats: Stockholm Närvarande: Ann-Britt Zakrisson ordförande, Pia Kalm-Stephens mötessekreterare, Margareta Eriksson, Kerstin Sundell-Bergström, Therese

Läs mer

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. Egopol / Egopol Großrollen

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. Egopol / Egopol Großrollen Sida 1 av 5 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Material-gruppe: Butyle 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017 Folkhälsoplan för Laxå kommun 214 21 1 Kommunen och Länet Befolkning i Laxå kommun Laxå kommun har 5562 invånare 213-5 varav 21 kvinnor och 2845 män. I åldern -19 år finns 124 personer. Från 65 år och

Läs mer

SJUKSKRIVNING OCH STRESSRELATERAD OHÄLSA

SJUKSKRIVNING OCH STRESSRELATERAD OHÄLSA 1 (8) SJUKSKRIVNING OCH STRESSRELATERAD OHÄLSA Roberto Eid, AB Previa, Örebro Handledare: Karin Lidblom, arbetspsykolog, Yrkes- och miljömedicinska kliniken, Universitetssjukhuset i Örebro. Efter handledaromdömets

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Ofev (nintedanib)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Ofev (nintedanib) EMA/738120/2014 Sammanfattning av riskhanteringsplanen för Ofev (nintedanib) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen för Ofev som beskriver åtgärder som ska vidtas för att säkerställa att Ofev

Läs mer

förstått samband inom farmakologi samt lagt en del preparat och effekter på minnet.

förstått samband inom farmakologi samt lagt en del preparat och effekter på minnet. Tentamen i Farmakologi förstått samband inom farmakologi samt lagt en del preparat och effekter på minnet. Tentan består av 20 frågor med 2 poäng per fråga. Maxpoäng är 40 VG 36 GK 27. Med vänlig hälsning

Läs mer

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. Wetrok Mepol HM

Säkerhetsdatablad. enligt förordning (EG) nr 1907/2006. Wetrok Mepol HM Sida 1 av 7 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Användning

Läs mer

Vårdpersonals och patienters upplevelse av journal på nätet

Vårdpersonals och patienters upplevelse av journal på nätet Vårdpersonals och patienters upplevelse av journal på nätet Omvårdnadsinformatik 2016-04-18 Åsa Cajander, Uppsala universitet Isabella Scandurra, Örebro universitet Rapport om kunskapsläget på gång 11

Läs mer

Vad ska vi prata om? Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Klassificering

Vad ska vi prata om? Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Klassificering Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter Linnea Kanning Karlstad 2015 Vad ska vi prata om? Två regelsystem Klassificering Märkning Tillsyn Förpackningar Register Miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund. Effekter på barn vid låga blynivåer. Rapport nr 27/2015

Arbets- och miljömedicin Lund. Effekter på barn vid låga blynivåer. Rapport nr 27/2015 Rapport nr 27/2015 Arbets- och miljömedicin Lund Effekter på barn vid låga blynivåer Staffan Skerfving Lina Löfmark Thomas Lundh Zoli Mikoczy Ulf Strömberg Arbets- och miljömedicin 2015-12-23 Bakgrund

Läs mer

Knäkontroll - Arbetsbeskrivning studiesjukgymnast Forskningsstudie om förebyggande av allvarliga knäskador hos flickfotbollsspelare - Knäkontroll

Knäkontroll - Arbetsbeskrivning studiesjukgymnast Forskningsstudie om förebyggande av allvarliga knäskador hos flickfotbollsspelare - Knäkontroll Forskningsstudie om förebyggande av allvarliga knäskador hos flickfotbollsspelare - Knäkontroll Arbetsbeskrivning studiesjukgymnast Bakgrund och syfte Knäkontroll - Arbetsbeskrivning studiesjukgymnast

Läs mer

Arbetsrelaterad stress och riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning

Arbetsrelaterad stress och riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning Arbetsrelaterad stress och riskbedömning En europeisk kampanj om riskbedömning Arbetsrelaterad stress ett viktigt ämne Stress är näst vanligast bland de arbetsrelaterade hälsoproblem som rapporteras. Stress

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD enligt Förordning (EG) nr 1907/2006 HYDROFAN INTENSE WHITE Revisionsdatum 17.12.2009 Version 1

SÄKERHETSDATABLAD enligt Förordning (EG) nr 1907/2006 HYDROFAN INTENSE WHITE Revisionsdatum 17.12.2009 Version 1 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktinformation Produktnamn : Produktkod : L0HF0000 Användning av ämnet eller beredningen : Enkomponents lackfärg Företag : Lechler SpA Via Cecilio

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

AVSNITT 3: SAMMANSÄTTNING/INFORMATION OM BESTÅNDSDELAR

AVSNITT 3: SAMMANSÄTTNING/INFORMATION OM BESTÅNDSDELAR Utfärdandedatum: 19012016 AVSNITT 1: NAMNET PÅ ÄMNET/BLANDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn: 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Partiklar i inomhusluft

Partiklar i inomhusluft Partiklar i inomhusluft och hälsa-en litteraturgenomgång ng Claes-Gunnar Ericsson Greta Smedje Gunilla Wieslander Arbets-och miljömedicin medicin Inledning Uppdraget från n Socialstyrelsen till Arbets-

Läs mer

Arbets- och miljömedicin Lund

Arbets- och miljömedicin Lund Rapport nr 9/213 Arbets- och miljömedicin Lund Luftvägsbesvär hos arbetare exponerade för metalldamm innehållande nickel. Eva Assarsson Miljösköterska Jan-Eric Karlsson Yrkeshygieniker Jörn Nielsen Överläkare

Läs mer

: Capatect CarboNit Lösning

: Capatect CarboNit Lösning 1. Namnet på ämnet/ blandningen och bolaget/ företaget 1.1 Produktbeteckning Handelsnamn : 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Användning

Läs mer

KOL en folksjukdom PRESSMATERIAL

KOL en folksjukdom PRESSMATERIAL KOL en folksjukdom Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en inflammatorisk luftrörs- och lungsjukdom som ger en successivt försämrad lungfunktion och på sikt obotliga lungskador. KOL är en folksjukdom

Läs mer

Policy för golv med ftalater, svar på skrivelse från Katarina Luhr m fl (MP)

Policy för golv med ftalater, svar på skrivelse från Katarina Luhr m fl (MP) Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2013-11-20 Handläggare Annkristin Axén Telefon: 08-508 27 994 Till Miljö-och hälsoskyddsnämnden 2013-12-18 p.8 Policy för golv med ftalater, svar

Läs mer

Optimering av medicinsk behandling vid kemiskt inducerad lungskada

Optimering av medicinsk behandling vid kemiskt inducerad lungskada Optimering av medicinsk behandling vid kemiskt inducerad lungskada Sofia Jonasson Forskare FOI CBRN Skydd och säkerhet Projektet finansieras av: Kunskapscentrum för Katastroftoxikologi (KcC), Socialstyrelsen

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken

EGENKONTROLL enligt miljöbalken egenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrolleg enkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegenkontrollegen

Läs mer

Kemikalier i vår vardag. samt tillsynsprojektet om kontroll av kemikalier i varor enligt Reach

Kemikalier i vår vardag. samt tillsynsprojektet om kontroll av kemikalier i varor enligt Reach Kemikalier i vår vardag samt tillsynsprojektet om kontroll av kemikalier i varor enligt Reach Kemikalier i varor- vad är problemet? www.miljosamverkanskane.se Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach

Läs mer

Säkerhetsdatablad i överensstämmelse med Förordning (EG) Nr. 1907/2006 (REACH) Utskriftsdatum revision

Säkerhetsdatablad i överensstämmelse med Förordning (EG) Nr. 1907/2006 (REACH) Utskriftsdatum revision Säkerhetsdatablad i överensstämmelse med AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1. Produktbeteckning Produktnamn Kontaktlim 5070012, svart (S) Code-Nr. W5070012 1.2. Relevanta identifierade

Läs mer

Proscar. 7.8.2015, version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Proscar. 7.8.2015, version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Proscar 7.8.2015, version 3.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Prostatan är en körtel som endast finns

Läs mer

Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006

Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006 Säkerhetsdatablad enligt rådets förordning (EG) nr 1907/2006 BONDERITE C-AK 62121 known as P3-almeco 21 Sidan 1 / 7 SDB-nr : 47661 V002.6 Reviderat den: 30.07.2013 Utskriftsdatum: 06.11.2013 AVSNITT 1:

Läs mer

Problem i navelregionen hos växande grisar

Problem i navelregionen hos växande grisar Pigrapport nr 53 Januari 2013 Problem i navelregionen hos växande grisar Petra Mattsson, Svenska Pig, petra.mattsson@svenskapig.se Gunnar Johansson, Svenska Djurhälsovården, gunnar.johansson@svdhv.org

Läs mer

AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA. Lunds kommun 2016-2020

AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA. Lunds kommun 2016-2020 AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA Lunds kommun 2016-2020 FÖRORD... 3 AVFALLSPLANERING ÄR ETT GEMENSAMT ARBETE... 4 AVFALLSPLANENS FOKUSOMRÅDEN OCH MÅL TILL ÅR 2020... 5 FOKUSOMRÅDE 1 HÅLLBAR KONSUMTION FÖR MINSKADE

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid astma och KOL i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer från 2015

Politisk viljeinriktning för vård vid astma och KOL i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer från 2015 Christina Lindberg, Hanna Höghielm 2016-04-06 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid astma och KOL i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion baserad på Socialstyrelsens

Läs mer

2008-11-13 Dnr 14/08. Till Regeringen Social- och Justitiedepartementen

2008-11-13 Dnr 14/08. Till Regeringen Social- och Justitiedepartementen www.smer.se 2008-11-13 Dnr 14/08 Till Regeringen Social- och Justitiedepartementen Statens medicinsk-etiska råd (SMER) överlämnar härmed en promemoria om överväganden i livets slutskede som tagits fram

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts författningssamling

Statens strålskyddsinstituts författningssamling Statens strålskyddsinstituts författningssamling ISSN 0347-5468 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter och allmänna råd om strålskärmning av lokaler för diagnostik eller terapi med joniserande strålning;

Läs mer