Terapi med tonåringar. Den centrala masturbationsfantasin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Terapi med tonåringar. Den centrala masturbationsfantasin"

Transkript

1 Terapi med tonåringar Den centrala masturbationsfantasin

2 I och med lösningen av oidipuskomplexet blir alla regressiva behov bedömda av överjaget som acceptabla eller inte. Lösningen av oidipuskomplexet fixerar den centrala masturbationsfantasin Den fantasi som innehåller de olika regressiva behoven och den huvudsakliga sexuella identifikationen.

3 Att etablera vad som är kärnfantasin är en nödvändig del av behandlingen och i att ersätta patologin. Bilden av ens kropp som har skapats i fallisk oidipal perioden bestämmer formen för oidipallösningen och blir central för en persons senare sexualitet och psykopatologi. Hat mot den egna kroppen är det samma som hat mot de internaliserade föräldrarna.

4 Närvaron av patologi i adolescensen betyder alltid att det är en störning i relationen till personens sexuella liv och att förståelsen för den störningen är grunden i den terapeutiska uppgiften. Behandlingen måste medvetandegöra närvaron av en störd kroppsuppfattning och adolescensens önskan att terapeuten ska dela eller acceptera denna störning. Även den störning det innebär av yttre verklighet det innebär. ( acceptera att patienten är ful etc.)

5 Det är bråttom! Endast i en överföringsrelation kan adolescentens patologi börja att få en känslomässig mening. Det kan bli en känslomässig verklighet att patienten kan hitta en ny väg att integrera sin sexuella kropp och sina tidiga incestuösa önskningar med den sexuella identiteten. De måste inte innehålla den regressiva kraften att ge efter och leva ut den!

6 Genom att förstå överjagsstrukturerna och de infantila idealen och genom att koppla dem till sina nuvarande nuvarande sexuella önskningar och rädslor, blir den adolescente patienten förmögen att ta kommandot över sin sexuella kropp på ett sätt som inte måste innehålla det upprepade behovet att ge kroppen till mamman som först tog hand om mig.

7 Överföringen Den terapeutiska processen och överföringserfarenheten gör det inte bara möjligt att börja tveka på sina tidigare lösningar utan erbjuder även nytt hopp, som gör det möjligt att känna att man inte är ensam om sin skam och sin patologi. Överföringen är en väsentlig del i att förstå sitt utvecklingsstopp. Överföringen ger patienten och terapeuten frihet att tillkännage närvaron av självhat, de regressiva eller perversa fantasierna och hopplösheten i passiviteten till patologin.

8 Orsaken till utvecklingsstoppet måste återupplevas i relation till terapeuten. Både innehållet och försvarsstrategierna bör gestaltas i relation till terapeuten. Detta måste förstås både historiskt (som fantasier) och dynamiskt (som visar sig i nuvarande relation till kroppen).

9 Patienten tvingar terapeuten att dela den sexuella patologin genom att göra terapeuten till den aktive. Det sker genom att den unge får terapeuten att förföra adolescenten och tillfredsställa dess behov eller genom att acceptera hopplösheten av att vara sexuellt och socialt kass. Ett stort kliniskt problem är undvikande, av patienten och/eller terapeuten att se utvecklingsstoppet.

10 Vi kan missa meningen med utvecklingsstoppet om vi endast förstår det i historiska termer. Samma sak kan hända om vi ser det enkom i termer av narcissism eller pubertalt. Vi behöver se att patologi under adolescensen alltid representerar abnormitet i sexuell utveckling och funktion. Uppgiften är att återuppleva projektioner, störningar och känslorna mot den sexuella kroppen och de oidipala föräldrarna.

11 Genom att tillstå sitt tvång att leva ut vissa fantasier kan den adolescente se sambandet mellan sin patologi och lösningen på konflikten. Att göra sammanbrottet i utvecklingen känslomässigt verkligt och mindre traumatiskt tillåter den unge att förstå varför det hände och varför det tog den form det gjorde.

12 Terapin Det finns ingen anledning att sätta ihop erfarenheter och fantasier om de fortfarande upplevs som traumatiska. Faran är att vi rekonstruerar fel sak vid fel tid och samtidigt ignorerar vad den ungen vill berätta eller önskar han kunde berätta. Adolescenten har två historier. Den nuvarande, som innehåller den traumatiska erfarenheten under puberteten samt den tidiga historien.

13 Om vi för tidigt tolkar behov och önskningar historiskt, innan adolescenten förstår nuet skapas passivitet. Vi behöver först förstå utvecklingsstoppet så att den åldersadekvata utvecklingen kan återupptas.

14 Tekniska frågor! Utagerande av fantasierna behöver kunna isoleras och tas in i behandlingen för förståelse och bearbetning. Ibland kan man behöva påverka realiteten om patienten är farlig för sig själv. Men endast om det kan finnas en känslomässig mening för patienten. För en tid kan terapeuten användas som hjälp-jag. Detta riskerar dock att sexualisera behandlingen. Patienten kan komma att tvinga terapeuten att agera och kontrollen kan väcka motstånd.

15 Negativ överföring Många unga patienter är sårbara med starka symtom, vilket riskerar att få terapeuten att undvika att tolka negativ överföring. Detta för att inte väcka känslor som får patienten att agera ut eller att sluta terapin. Dock: Detta ger patienten mer ångest eftersom hon omedvetet känner att terapeuten också är rädd. Detta faktum resulterar i ett behov att agera ut denna aspekt av överföringen.

16 Sexualitet Sexuella aktiviteter; Hur hanterar vi dem motöverföringsmässigt? Skillnaden mellan personens medvetna val och omedvetna faktorer som styr valet. För många unga är valet att var homosexuell ett ickeval. Den som kommer i behandling har valt att låta terapeuten ifrågasätta valen. Neutralitet är det samma som bekräftelse av adolescensens hopplöshet. Om sexuella val ej får avhandlas accepterar vi inte den unge som patient.

17 Adolescensens tre huvuduppgifter 1. Driftsladdningar från de preoidipala och oidipala objektrepresentationerna skall dras tillbaka. Förmågan att förändra relationen till föräldrarna från beroende till mer oberoende. 2. En slutlig genital organisation skall utvecklas Hur hanterar den unge övergången från barnets kropp till den sexuellt mogna kroppen. 3. En orientering mot icke- incestuösa objekt skall äga rum Kan den unge hitta ett kärleksobjekt utanför familjen

18 Tema Depression Något kommer utifrån En faktisk struktur lämnad av föräldrarna a) Självkänsla b) Samvete, moral c) Självförtroende

19 Utvecklingsuppgifter 1. förändring i relation till föräldrar 2. förändring i relation till jämnåriga 3. förändring i relation till kroppen

20 Utvecklingskriser tar sig olika uttryck Vid depression: Självkänsla - Tomhet Samvete, moral - Abnormitet Självförtroende - Värdelös, dålighet

21 Kriserna i förhållande till uppgifterna 1) Att inte kunna skilja ut sig tål ej aggressivitet. Att skilja ut sig är en attack mot den inre föräldern 2) Att inte ha något att ge Att vara tråkig Att vara fel 3) Att inte äga sin kropp Att inte kunna onanera Att avsky sin kropp

22 Extra kris Vid deprivation Att lämna något som aldrig funnits Att uppleva att något centralt i det inre saknas Detta ger: Att utvecklingen stannat upp i ett dödläge där tomhet råder och Där ingen inre förändring får äga rum

23 Terapiprocess neuros ungdomsterapi 1. Nuet & dået Adolescensen har två historier, den nuvarande som innehåller den traumatiska erfarenheten under puberteten, och den tidiga historien. Om vi för tidigt tolkar behov och önskningar historiskt innan adolescenten förstår nuet skapas passivitet. Vi behöver först förstå utvecklingsstoppet så att den åldersadekvata utvecklingen kan återupptas Σ Vi arbetar med dået i nuet!

24 2. Tolkning av försvar Försvarets funktion är att avvärja ångest alltså en lösning för jaget att hålla balansen Ångesten består i oförmågan att integrera sexuella och aggressiva impulser i självbilden och i den sexuellt mogna kroppen

25 3. Koppla till det förflutna Grundtanken är att i ungdomsterapi är det förflutna fortfarande i nuet. Det finns ingen anledning att sätta ihop erfarenheter och fantasier som fortfarande upplevs som traumatiska. Faran är att vi rekonstruerar fel sak vid fel tid och samtidigt ignorerar vad den unge vill berätta eller inte kan men önskar kunna berätta

26 4. Motstånd Patientens reaktioner på terapeutens intervention Tystnad (förnekelse, lekavbrott, utbrott, agerande o.s.v.) Taktiska försvar

27 5. Överföring I en överföringsrelation kan adolescentens patologi börja få en känslomässig mening. Den terapeutiska processen och överföringserfarenheten gör inte bara det möjligt att börja tveka på sina tidigare lösningar, utan erbjuder även nytt hopp som gör det möjligt att känna att man inte är ensam om sin skam och sin patologi. Överföringen är en väsentlig del av förståelsen av utvecklingsstoppet.

28 6. Terapeut föräldrakoppling Orsaken till utvecklingsstoppet måste återupplevas i relation till terapeuten Både innehållet och försvarsstrategierna bör ske i relation till terapeuten Σ Nu har vi problemet i rummet Σ Vi behöver problematisera tolkning till dået när vi pratar om ungdomsterapi!

29 7. Genomarbetning Att göra sammanbrottet i utvecklingen känslomässigt verkligt och mindre traumatiskt tillåter den unge att förstå varför det hände och varför det tog den formen det gjorde. Slutfas När den unge förstår meningen med symtomen och överföringen avtar i styrka. En naturlig avslutning av terapin är i antågande.

Ericastiftelsen

Ericastiftelsen Ericastiftelsen 2017-01-24 Ungdomar är svåra att diagnosticera. Vad i beteendet är en utvecklingskonflikt och vad är uttryck för psykopatologi? Hur påverkar eventuell neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Läs mer

Utvecklingsaspekter. Något kommer utifrån. En faktiskt struktur lämnad av relationen till föräldrarna. A) Självkänsla.

Utvecklingsaspekter. Något kommer utifrån. En faktiskt struktur lämnad av relationen till föräldrarna. A) Självkänsla. Depression Utvecklingsaspekter Något kommer utifrån. En faktiskt struktur lämnad av relationen till föräldrarna. A) Självkänsla B) Samvete, moral C) Självförtroende Något blir till i det inre, den unges

Läs mer

VÅLD SOM UTTRYCK FÖR PSYKISK OHÄLSA FSUM

VÅLD SOM UTTRYCK FÖR PSYKISK OHÄLSA FSUM VÅLD SOM UTTRYCK FÖR PSYKISK OHÄLSA FSUM 2019-05-16 UNGDOMAR SOM PATIENTGRUPP Som ungdomsterapeut förväntar man sig att möta många unga människor som kommer att beskriva hur svårt det är att bli vuxen.

Läs mer

Människans utveckling Det psykodynamiska perspektivet. Freud med vänner

Människans utveckling Det psykodynamiska perspektivet. Freud med vänner Människans utveckling Det psykodynamiska perspektivet Freud med vänner Sigmund Freuds (1856-1939) tankar Aggression och sex styr oss mycket mer än vi vill tro! - Krafterna kan vara medvetna eller omedvetna.

Läs mer

Rätten att uttrycka sig fritt

Rätten att uttrycka sig fritt Rätten att uttrycka sig fritt Detta är en terapi, ett arbete vi gör tillsammans för att du ska få ett bra liv trots.. Att låna ut sig till något som man inte har en aning om vilken funktion det fyller.

Läs mer

Utagerande är en form av experimentell hågkomst Utagerandet har sitt ursprung i spädbarnets impulsiva akt att tillkalla hjälparen.

Utagerande är en form av experimentell hågkomst Utagerandet har sitt ursprung i spädbarnets impulsiva akt att tillkalla hjälparen. Pojkar som slåss Utagerande är en form av experimentell hågkomst Utagerandet har sitt ursprung i spädbarnets impulsiva akt att tillkalla hjälparen. Impulsen och en frustrerande omgivning betraktas som

Läs mer

Psykoterapeutisk teknik 2. Kvar från förra gången: rummet, tiden Allians Överföring Motöverföring Kliniska exempel

Psykoterapeutisk teknik 2. Kvar från förra gången: rummet, tiden Allians Överföring Motöverföring Kliniska exempel Psykoterapeutisk teknik 2 Kvar från förra gången: rummet, tiden Allians Överföring Motöverföring Kliniska exempel Kvar från förra gången: Rummet: -att ta hand om rummet själv efteråt eller att göra det

Läs mer

EFT. Emotionally Focused Therapy for Couples. Gerd Elliot & Tommy Waad

EFT. Emotionally Focused Therapy for Couples. Gerd Elliot & Tommy Waad EFT Emotionally Focused Therapy for Couples känslor Inte tala om känslor. Tala utifrån känslor. att vara i känslan och kunna tala om den EFT:s teoretiska referenser Den experimentella teorin Systemteori

Läs mer

Psykoterapibedömning Ungdomar. Anders Jacobsson Ericastiftelsen

Psykoterapibedömning Ungdomar. Anders Jacobsson Ericastiftelsen Psykoterapibedömning Ungdomar Anders Jacobsson Ericastiftelsen Anders.jacobsson@ericastiftelsen.se Diagnostik? Bedömning? Varför? Varken ge efter för tycka synd om, jag kommer att rädda dig, jag är bättre

Läs mer

Förövarpsykolog, ROS och IDAP Vem är förövaren och hur arbetar Kriminalvården för att förhindra återfall i brott?

Förövarpsykolog, ROS och IDAP Vem är förövaren och hur arbetar Kriminalvården för att förhindra återfall i brott? Förövarpsykolog, ROS och IDAP Vem är förövaren och hur arbetar Kriminalvården för att förhindra återfall i brott? Hanna Harnesk Leg Psykolog Kriminalvården Sårbara rättigheter Brottsoffersluss Vem är förövaren?

Läs mer

Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla?

Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla? Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla? Lisa Clefberg, Fil. Dr. Leg. psykolog, leg. psykoterapeut Clefberg Psykologi AB Grev Turegatan 14, 114 46 Stockholm www.clefbergpsykologi.se Tel: 0735-333035

Läs mer

Vinjett Mårten : Hur hantera sekvensen med döda, hur intervenera? Pröva tveksamheten i leken Vad står leken för? På vilken nivå kan man förstå?

Vinjett Mårten : Hur hantera sekvensen med döda, hur intervenera? Pröva tveksamheten i leken Vad står leken för? På vilken nivå kan man förstå? Vinjett Mårten : Hur hantera sekvensen med döda, hur intervenera? Pröva tveksamheten i leken Vad står leken för? På vilken nivå kan man förstå? Ambivalens hos pojken som han får vara i i leken God allians,

Läs mer

DIT EN INTEGRATIV PSYKODYNAMISK KORTTIDSTERAPI

DIT EN INTEGRATIV PSYKODYNAMISK KORTTIDSTERAPI DIT EN INTEGRATIV PSYKODYNAMISK KORTTIDSTERAPI Brief Dynamic Interpersonal Therapy Alessandra Lemma, Mary Target & Peter Fonagy Anders Jacobsson Historisk överblick Freud och den tidiga psykoanalysen Alexander

Läs mer

Vinjett Petter: Vad är det som händer, hur kan man förstå det pojken gör?

Vinjett Petter: Vad är det som händer, hur kan man förstå det pojken gör? Vinjett Petter: Vad är det som händer, hur kan man förstå det pojken gör? Gripande timme, pojke som lider, svag tillit till att andra ska hjälpa Avskedprocess i temat under timmen Att fylla på sig, hålla

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

Integritet och samarbete. Konflikt. Smärta

Integritet och samarbete. Konflikt. Smärta och samarbete Individ Originalitet Konflikt Smärta Grupp/samhälle Konformitet Signal/symtom 1 Överjaget Jaget Omvärldens krav Detet Personligt ansvar Socialt ansvar Konflikt Självkärlek självrespekt Smärta

Läs mer

Barnpsykoterapi Föreläsning Britt-Inger Samuelsson

Barnpsykoterapi Föreläsning Britt-Inger Samuelsson Klinisk psykologi med psykodynamisk inriktning Barnpsykoterapi Föreläsning 2008-16-08 Britt-Inger Samuelsson Nedtecknat av Jakob Karlsson Föreläsningens innehåll: Barndiagnostik: hur sker diagnostiken

Läs mer

Bedömning inför psykoterapi. 2. Barnet

Bedömning inför psykoterapi. 2. Barnet Bedömning inför psykoterapi 2. Barnet Rummet Ett rum anpassat för barn och lek Samma rum varje gång Inte för mycket saker, barnet i fokus Material Skapande material (papper, färg, lera) Sandlådor Hela-världen

Läs mer

Psykologiska Inriktningar. Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden

Psykologiska Inriktningar. Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Psykologiska Inriktningar Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Teorier som kommer att tas upp: 1. Psykodynamisk teori, Freud 2. Behaviorism, Watson, Skinner

Läs mer

SKULD & SKAM. och vägen till frihet. text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat

SKULD & SKAM. och vägen till frihet. text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat SKULD & SKAM och vägen till frihet text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat Legitimerade psykoterapeuten Pamela Sjödin-Campbell från Äktenskap & Familj i Fokus möter ofta människor som bär på skuld och

Läs mer

PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT

PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT Don t worry and don t know Målsättning för terapisessionen Att förbättra mentaliseringsförmågan. Att göra det medvetna medvetet. Att öva upp och förbättra förmågan att föreställa

Läs mer

Från boken "Som en parkbänk för själen" -

Från boken Som en parkbänk för själen - En öppen himmel Som människor har vi både djupa behov och ytliga önskningar. Vi är fria att tänka, känna och välja. När vi gör kloka val är kropp och själ i balans, när vi inte lyssnar inåt drar själen

Läs mer

Utvecklingspsykologi tonår GPU vt-17. Anders Jacobsson Ericastiftelsen

Utvecklingspsykologi tonår GPU vt-17. Anders Jacobsson Ericastiftelsen Utvecklingspsykologi tonår GPU vt-17 Anders Jacobsson Ericastiftelsen Anders.jacobsson@ericastiftelsen.se Introduktion Ungdomsserien Skam första avsnittet: Eva och Jonas, 16 år, åk 1 gymnasiet Globala

Läs mer

Små barn och trauma. Anna Norlén Verksamhetsledare Leg Psykolog Leg Psykoterapeut. anna.norlen@rb.se

Små barn och trauma. Anna Norlén Verksamhetsledare Leg Psykolog Leg Psykoterapeut. anna.norlen@rb.se Små barn och trauma Anna Norlén Verksamhetsledare Leg Psykolog Leg Psykoterapeut anna.norlen@rb.se Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i utsatta livssituationer 1 Trauma En extremt påfrestande

Läs mer

Varför är vi så dumma?

Varför är vi så dumma? Varför är vi så dumma? Personligheten består av tre delar, detet, jaget och överjaget. Jaget har ett tufft jobb att försvara och skydda en positiv bild av oss själva. Till sin hjälp har jaget försvarsmekanismer.

Läs mer

PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT. Don t worry and don t know. Mentalisering - definitioner. Mentalisering - introduktion

PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT. Don t worry and don t know. Mentalisering - definitioner. Mentalisering - introduktion PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT Don t worry and don t know Peder Björling & Niki Sundström MBT-teamet Huddinge www.sverige.se Mentalisering - definitioner Holding mind in mind. Att förstå sig själv utifrån

Läs mer

TRYGGHET & RÄDSLA. - så funkar vi

TRYGGHET & RÄDSLA. - så funkar vi TRYGGHET & RÄDSLA - så funkar vi Cecilia Duberg Leg. Psykolog Arbets- och miljömedicinska kliniken Universitetssjukhuset i Örebro Cecilia.Duberg@orebroll.se 019-602 36 07 INRE DIALOG KRAVBILD BIOLOGI TRYGGHET

Läs mer

Bakgrund, historik. Sheldons somatotyper: 1. Endomorf (rund, mjuk) 2. Mesomorf (muskulös) 3. Ektomorf (lång, smal) Freuds teori, psykodynamisk teori

Bakgrund, historik. Sheldons somatotyper: 1. Endomorf (rund, mjuk) 2. Mesomorf (muskulös) 3. Ektomorf (lång, smal) Freuds teori, psykodynamisk teori PERSONLIGHETSPSYKOLOGI Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Teorier som kommer att tas upp: 1. Psykodynamisk teori, Freud 2. Humanistisk teori, Rogers

Läs mer

Hur pratar man med sitt barn om funktionsnedsättningen?

Hur pratar man med sitt barn om funktionsnedsättningen? Hur pratar man med sitt barn om funktionsnedsättningen? Lena Sorcini Leg psykolog HC Söderstaden 2018-03-08 Identitet Formas under hela livet Identitet skapas i samverkan med omgivningen Gör en person

Läs mer

Avslutning i barnterapier: There is no correct way to end. (Blake sid 304)

Avslutning i barnterapier: There is no correct way to end. (Blake sid 304) Avslutning i barnterapier: There is no correct way to end (Blake sid 304) Litteratur: Blake kap 16 Endings Hey Toy Man ur Kronengold Examinationsuppgiften: Utgå från två kliniska exempel från det egna

Läs mer

Vinjett Lena: Hur göra annorlunda? Vad förmedlar A? Hur bättre kunnat hjälpa A/förälder?

Vinjett Lena: Hur göra annorlunda? Vad förmedlar A? Hur bättre kunnat hjälpa A/förälder? Vinjett Lena: Hur göra annorlunda? Vad förmedlar A? Hur bättre kunnat hjälpa A/förälder? Terapeuten och barnet tycker om varandra=verklig relation Terapeuten förmedlar en tydlig önskan om kontakt, flickan

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

Till åttondeklassarnas föräldrar Kriser och stöd för att klara av dem

Till åttondeklassarnas föräldrar Kriser och stöd för att klara av dem Till åttondeklassarnas föräldrar Kriser och stöd för att klara av dem Indelning av kriser Utvecklingskriser; normativa brytpunkter vid utveckling och förändring i livet, under vilka man måste avstå från

Läs mer

Bakgrund, historik. Sheldons somatotyper: 1. Endomorf (rund, mjuk) 2. Mesomorf (muskulös) 3. Ektomorf (lång, smal) Freuds teori, psykodynamisk teori

Bakgrund, historik. Sheldons somatotyper: 1. Endomorf (rund, mjuk) 2. Mesomorf (muskulös) 3. Ektomorf (lång, smal) Freuds teori, psykodynamisk teori PERSONLIGHETSPSYKOLOGI Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Teorier som kommer att tas upp: 1. Psykodynamisk teori, Freud 2. Humanistisk teori, Rogers

Läs mer

Don t worry and don t know

Don t worry and don t know PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT Christina Morberg-Pain Leg psykolog Niki Sundström leg psykolog, leg psykoterapeut MBT-teamet Huddinge www.mbtsverige.se 1 PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT Don t worry and don

Läs mer

Att förstå posttraumatisk stress

Att förstå posttraumatisk stress Att förstå posttraumatisk stress En normal reaktion på onormala händelser Introduktion En traumatisk händelse är en känslomässig chock. Det är inte lätt att ta in vad som hänt och att komma till rätta

Läs mer

Vinjett Nina: Innebörd i leken? Hur intervenera?

Vinjett Nina: Innebörd i leken? Hur intervenera? Vinjett Nina: Innebörd i leken? Hur intervenera? Gripande timme, både barn och terapeut är upptagna av historien Separation är det centrala temat, pojken är ensam kvar=interventioner som rör sig kring

Läs mer

Att identifiera om någon är traumatiserad vad är adekvat stöd/hjälp?

Att identifiera om någon är traumatiserad vad är adekvat stöd/hjälp? Att identifiera om någon är traumatiserad vad är adekvat stöd/hjälp? Kris- och Traumacentrum Tommi Räihä leg psykolog, leg psykoterapeut tommi.raiha@krisochtraumacentrum.se Krisen en del av våra liv För

Läs mer

Kommunikationsanalys

Kommunikationsanalys Att skapa sig en tydlig förståelse Arbeta med valt fokus Återskapa färdigheter och planera för framtiden Malin Bäck relatera@me.com Hjälpa patienten att: Kunna se/förstå sitt sätt att kommunicera och koppla

Läs mer

Bakgrund, historik. Sheldons somatotyper: 1. Endomorf (rund, mjuk) 2. Mesomorf (muskulös) 3. Ektomorf (lång, smal) Freuds teori, psykodynamisk teori

Bakgrund, historik. Sheldons somatotyper: 1. Endomorf (rund, mjuk) 2. Mesomorf (muskulös) 3. Ektomorf (lång, smal) Freuds teori, psykodynamisk teori PERSONLIGHETSPSYKOLOGI Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Teorier som kommer att tas upp: 1. Psykodynamisk teori, Freud 2. Humanistisk teori, Rogers

Läs mer

8 tecken på att du har en osund relation till kärlek

8 tecken på att du har en osund relation till kärlek ! Tisdag 28 mars 2017 Av Alexandra Andersson 8 tecken på att du har en osund relation till kärlek Hamnar du alltid i destruktiva förhållanden? Känner du att du alltid förändrar dig själv för att accepteras

Läs mer

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator Diabetes- och endokrinologimottagningen Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator vid diabetes- och endokrinologimottagningen Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet

Läs mer

Bemötande aspekter för nyanlända.

Bemötande aspekter för nyanlända. Bemötande aspekter för nyanlända. med Ewa-Karin Ottoson 0733-149037 ekottoson@gmail.com Björn Ogéus 0703-955880 bjorn.ogeus@outlook.com Egna upplevelser. 5 år i Nord Yemen. Hur kommunicerar man utan att

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Trauma och Prostitution

Trauma och Prostitution Trauma och Prostitution Brottsoffermyndighetens seminarium 1 oktober 2009 Ann Wilkens Leg psykoterapeut SAGE Stand up Against Global Exploitation Organisation i San Fransisco grundad av Norma Hotaling

Läs mer

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från INSTRUKTIONER Din ålder: Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran till höger

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor... 1 Inledning...

Läs mer

Jennie Malm Georgson Kerstin Nettelblad

Jennie Malm Georgson Kerstin Nettelblad Våld i nära relation Jennie Malm Georgson Kerstin Nettelblad Kanske är det så....att detta inte är vårt ansvar.. Att våld i nära relation inte är ett stort problem hos dem vi möter i vår verksamhet..att

Läs mer

Välkommen till kurator

Välkommen till kurator Njurmedicinska enheten Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator på njurmedicinska enheten Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet både för dig som patient och för

Läs mer

SAMTALET SOM STÖD FÖR ÄLDRES PSYKISKA HÄLSA. Monica Stenberg Temabo AB Bergsund

SAMTALET SOM STÖD FÖR ÄLDRES PSYKISKA HÄLSA. Monica Stenberg Temabo AB Bergsund SAMTALET SOM STÖD FÖR ÄLDRES PSYKISKA HÄLSA Monica Stenberg Temabo AB Bergsund Varför behövs samtal med äldre? Ångest, oro, depressioner, krisreaktioner, relationsproblem och ensamhetskänslor. Problemen

Läs mer

Ann-Sofi Barth Olofsson, BUP Brommaplan 1

Ann-Sofi Barth Olofsson, BUP Brommaplan 1 2011-01-20 Ann-Sofi Barth Olofsson, BUP Brommaplan 1 PFPP = Panikfokuserad psykodynamisk psykoterapi (Symtomfokuserad psykodynamisk terapi) Metoden är utvecklad i USA av Barbara Milrod, - psykiater och

Läs mer

ÖVERGREPP ONLINE OCH SEX SOM SJÄLVSKADEBETEENDE ÅSA LANDBERG. Åsa Landberg asa@asalandberg.se www.asalandberg.se

ÖVERGREPP ONLINE OCH SEX SOM SJÄLVSKADEBETEENDE ÅSA LANDBERG. Åsa Landberg asa@asalandberg.se www.asalandberg.se ÖVERGREPP ONLINE OCH SEX SOM SJÄLVSKADEBETEENDE ÅSA LANDBERG Åsa Landberg asa@asalandberg.se www.asalandberg.se KOMMUNIKATION PÅ NÄTET ÄR ANNORLUNDA! PÅ GOTT OCH ONT! Snabb och effektivt informationsspridning

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Biopsykosociala utvecklingsschemat

Biopsykosociala utvecklingsschemat Barnveckan 2015! Biopsykosociala utvecklingsschemat Mognadsbedömning i ungdomsåren Josephine Haas Från Ispad guidelines Adolescents require care and education which is distinctly different from younger

Läs mer

Allmänt: Sammanfatta kort den bakgrundsinformation som insamlats vid bedömning av patienten inför behandling. Var koncis i beskrivningen!

Allmänt: Sammanfatta kort den bakgrundsinformation som insamlats vid bedömning av patienten inför behandling. Var koncis i beskrivningen! Fall: bakgrund, konceptualisering, behandlingsplan och utvärdering Utvecklad på Beck Institute for Cognitive Therapy and Research. www.beckinstitute.org Svensk översättning Skön&Zuber&Nowak I. Bakgrund

Läs mer

Särskilt sårbara grupper som juridisk utmaning

Särskilt sårbara grupper som juridisk utmaning Särskilt sårbara grupper som juridisk utmaning Kurs i bemötande av brottsoffer under rättsprocessen Katja-Mari Ottelin, ansvarig krisarbetare, psykolog, psykoterapeut Kati Puhakka, ansvarig krisarbetare,

Läs mer

Tiden läker inte alla sår. Information om barn som upplevt våld

Tiden läker inte alla sår. Information om barn som upplevt våld Tiden läker inte alla sår Information om barn som upplevt våld Barn och våld inom familjen Med våld i par- och närrelationer avses i vid bemärkelse våld som någon använder inom familjen eller i andra släkt-

Läs mer

Börje Lindberg Lindberg Utveckling AB

Börje Lindberg Lindberg Utveckling AB Börje Lindberg Lindberg Utveckling AB Vad är jag rädd för? Ensamheten vid restaurangbordet!!! Kan inte sova!!! Vad är jag rädd för? Ensamheten vid restaurangbordet!!! Kan inte sova!!! Ångesten är en allierad

Läs mer

Unga som har sex mot ersättning Ylva Edling Leg. psykolog BUP Traumaenhet Barnahusteamet. ylva.edling@sll.se

Unga som har sex mot ersättning Ylva Edling Leg. psykolog BUP Traumaenhet Barnahusteamet. ylva.edling@sll.se Unga som har sex mot ersättning Ylva Edling Leg. psykolog BUP Traumaenhet Barnahusteamet ylva.edling@sll.se BUP TRAUMAENHET TRAUMAFOKUSERAD BEHANDLING Hög svårighetsgrad och komplexitet Individuellt eller

Läs mer

Hur mycket har du besvärats av:

Hur mycket har du besvärats av: SCL 90 Namn: Ålder: Datum: INSTRUKTIONER Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran

Läs mer

PROJICERAD SITUATION. Jag ser inte världen som den egentligen är. I stället, projicerar jag ut mina tankar, mina övertygelser och mina tolkningar.

PROJICERAD SITUATION. Jag ser inte världen som den egentligen är. I stället, projicerar jag ut mina tankar, mina övertygelser och mina tolkningar. Jag ser inte världen som den egentligen är. I stället, projicerar jag ut mina tankar, mina övertygelser och mina tolkningar. I den här projicerade världen, som jag genom min projektion inte inser att jag

Läs mer

Information om Inre Balans-terapi

Information om Inre Balans-terapi Information om Inre Balans-terapi Inre Balans-terapi är en enkel och effektiv metod för stresshantering och personlig utveckling. Under tre sessioner arbetar man direkt med det undermedvetna för att starta

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

2013-05-06. Våld i nära relationer

2013-05-06. Våld i nära relationer Våld i nära relationer Dagens program 09.30 09.45 Inledning 09.45 11.30 Våldsutsatta, inklusive paus 11.30 12.30 Lunch 12.30 14.00 Barn 14.00 14.30 Fika 14.30 15.45 Våldsutövare 15.45 16.00 Avslutning

Läs mer

Repetition & uppföljning våld i nära relation

Repetition & uppföljning våld i nära relation Repetition & uppföljning våld i nära relation Bild ur boken Liten av Stina Wirsén, 2014 Jennie Malm Georgson Michael af Geijersstam Ottow Innehåll för denna förmiddag Repetition av de tre tidigare tillfällena

Läs mer

Biopsykosociala utvecklingsschemat

Biopsykosociala utvecklingsschemat Biopsykosociala utvecklingsschemat Mognadsbedömning i ungdomsåren Josephine Haas Adolescents need specific a0en1on, dis1nct from children and adults WHO 2014 Figur 1. Utvecklingen av logiskt tänkande kontra

Läs mer

Hot och kränkningar. Stöd och hjälp. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun.

Hot och kränkningar. Stöd och hjälp. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Hot och kränkningar Stöd och hjälp Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Du kan vara utsatt för våld i nära relation om du...... får höra att du är ful, värdelös, korkad eller äcklig....

Läs mer

När huvudet kommer i vägen vad kan jag göra med de förlossningsrädda?

När huvudet kommer i vägen vad kan jag göra med de förlossningsrädda? När huvudet kommer i vägen vad kan jag göra med de förlossningsrädda? Ogu-dagarna i Helsingborg 2017 Katri Nieminen MD PhD, Öl KK VIN Disposition Bakgrund Rädsla- vad händer? Vad gör kvinnohälsovården?

Läs mer

Korttidspsykoterpi för barn och ungdomar vid Ericastiftelsen

Korttidspsykoterpi för barn och ungdomar vid Ericastiftelsen Korttidspsykoterpi för barn och ungdomar vid Ericastiftelsen Anders Jacobsson, Janne Karlsson, Anders Schiöler och Helena Vesterlund Föreningen för barn- och ungdomspsykoterapeuter 17/9 11 Program Kort

Läs mer

Bedömning inför psykoterapi. Barnet 3

Bedömning inför psykoterapi. Barnet 3 Bedömning inför psykoterapi Barnet 3 Bedömning av barnets psykosociala situation, inklusive trauma För att få en viktig pusselbit i förståelsen av barnet För att bedöma om det är psykoterapi eller andra

Läs mer

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen

Samtal om samtal. De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Samtal om samtal De samtal som ibland kallas för de svåra samtalen Svåra samtal Att lämna svåra besked Att bemöta starka känslor Att bemöta en obotligt sjuk människa som talar om att bli frisk eller en

Läs mer

PTSD- posttraumatiskt stressyndrom. Thomas Gustavsson Leg psykolog

PTSD- posttraumatiskt stressyndrom. Thomas Gustavsson Leg psykolog PTSD- posttraumatiskt stressyndrom Thomas Gustavsson Leg psykolog Bakgrund u Ett ångestsyndrom u Ångest- annalkande hot u PTSD- minnet av en händelse som redan inträffat Detta förklaras genom att PTSD

Läs mer

Observera! Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) Mentalisering - Introduktion. Vad är mentalisering? Mentalisering

Observera! Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) Mentalisering - Introduktion. Vad är mentalisering? Mentalisering Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) Observera! Åhörarkopior hittar du på www.mbtsverige.se Leg psykolog Maria Wiwe och PTP-psykolog Lisa Herrman MBT-teamet Huddinge Mentalisering - Introduktion Vad är mentalisering?

Läs mer

Traumatiserade unga flyktingar Frida Metso, leg psykolog

Traumatiserade unga flyktingar Frida Metso, leg psykolog Traumatiserade unga flyktingar Frida Metso, leg psykolog De flesta som överlevt krig, tortyr och flykt utvecklar inte psykisk ohälsa men för den som behöver det ska det finnas god vård. Igår: Exilrelaterad

Läs mer

Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer, 2010 SBU:s sammanfattning och slutsatser, 2005 Nordlund. (2004).Ångest om orsaker, uttryck och vägen bort

Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer, 2010 SBU:s sammanfattning och slutsatser, 2005 Nordlund. (2004).Ångest om orsaker, uttryck och vägen bort Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer, 2010 SBU:s sammanfattning och slutsatser, 2005 Nordlund. (2004).Ångest om orsaker, uttryck och vägen bort från den Ottosson & d`elia. (2008). Rädsla, oro, ångest

Läs mer

Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal

Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal FN:s definition av våld mot kvinnor Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för

Läs mer

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet.

Identitet. Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Identitet Lektion 1 Identitet Identitet handlar om hur du själv och andra uppfattar dig. Identitet(er) är viktigt för att känna tillhörighet. Forskning visar att människor som inte känner sig säkra i sin

Läs mer

Att samtala med barn Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården

Att samtala med barn Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården Att samtala med barn Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården Maj 2019 Thomas Jonsland Alla kan prata med barn. Alla kan också utveckla sin förmåga att prata med barn. Varför

Läs mer

Varför traumakunskap i skolan? Åhörarkopior. psykologi.se/material/

Varför traumakunskap i skolan? Åhörarkopior.  psykologi.se/material/ 2016-12-15 1 Åhörarkopior 2 Varför traumakunskap i skolan? www.pedagogisk psykologi.se/material/ 1 2016-12-15 Traumasymptom utifrån åldersgrupper Traumakunskap och bemötande Förskolebarn Grundläggande

Läs mer

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan

Identitet. Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan Identitet Religionskunskap 1 De sista lektionerna innan 1. måndag 27/4 lektion 2. måndag 4/5 lektion 3. OBS! fredag 8/5 lektion 4. måndag 11/5 lektion 5. måndag 18/5 studiedag 6. måndag 25/5 lektion för

Läs mer

Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg?

Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg? Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg? 1. Hur visar du att du uppskattar din partners kropp? 1.Jag är mest orolig över att min partner inte ska gilla min kropp. 2. Jag säger att min partner

Läs mer

I skuggan av självmordet

I skuggan av självmordet I skuggan av självmordet Den plötsliga och traumatiska förlusten medför ofta ett komplicerat sorgearbete Sorg Bearbetning Barn Trauma Suicid och dess efterverkningar Förlust, sorg och tomrum Sorg är en

Läs mer

För dig som varit med om skrämmande upplevelser

För dig som varit med om skrämmande upplevelser För dig som varit med om skrämmande upplevelser Om man blivit väldigt hotad och rädd kan man få problem med hur man mår i efterhand. I den här broschyren finns information om hur man kan känna sig och

Läs mer

enl. BRÅ enl. BRÅ Stress Disorder) enl. BRÅ

enl. BRÅ enl. BRÅ Stress Disorder) enl. BRÅ Föreläsning för skolsköterskor Omsorgsbrist hos barn och ungdomar hur hantera detta i ett hälsosamtal? Vad är omsorgsbrist? Hur vanligt är det? Hur reagerar barnen? Vad ska jag säga? Kan skolan förebygga?

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Unga som begått sexuella övergrepp risk för återfall och prevention

Unga som begått sexuella övergrepp risk för återfall och prevention Unga som begått sexuella övergrepp risk för återfall och prevention Cecilia Kjellgren universitetslektor/institutionen för socialt arbete Linnéuniversitetet Unga som begår sexuella övergrepp Ungdomar 12-17

Läs mer

En broschyr om Tvångssyndrom

En broschyr om Tvångssyndrom En broschyr om Tvångssyndrom Riksförbundet för Social och Mental Hälsa Förekomst Tvångssyndrom är en form av psykiska besvär som över 2 % av befolkningen har. Man talar därför om det som en folksjukdom.

Läs mer

Självmord- psykologiska olycksfall som kan förhindras

Självmord- psykologiska olycksfall som kan förhindras Självmord- psykologiska olycksfall som kan förhindras 1 Vad är svårt med självmord? Vanliga myter 1. Självmord grundar sig på rationella tankar om livets värde 2. Man kan inte hindra någon som har bestämt

Läs mer

ABFT Implementering av anknytningsbaserad familjeterapi i Sverige

ABFT Implementering av anknytningsbaserad familjeterapi i Sverige ABFT Implementering av anknytningsbaserad familjeterapi i Sverige Magnus Ringborg Svenska Föreningen för Familjeterapi Årskonferens i Ystad 17-18 oktober 2013 ABFT: Modellen Utvecklad för i första hand

Läs mer

Affektfokuserad psykoterapi i praktiken. www.affekta.se

Affektfokuserad psykoterapi i praktiken. www.affekta.se Affektfokuserad psykoterapi i praktiken www.affekta.se Freud Malan / Davanloo Rogers / Perls Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) Patricia Coughlin Affect Phobia Therapy (APT) Leigh McCullough

Läs mer

Att aktivera nedstämda föräldrar eller Beteendeterapi vid depression eller Beteendeaktivering (BA) av Martell, Jacobsen mfl

Att aktivera nedstämda föräldrar eller Beteendeterapi vid depression eller Beteendeaktivering (BA) av Martell, Jacobsen mfl Att aktivera nedstämda föräldrar eller Beteendeterapi vid depression eller Beteendeaktivering (BA) av Martell, Jacobsen mfl 1 Egentlig depressionsepisod Minst 5 symtom under 2 veckor Symtom 1 eller 2 krävs

Läs mer

Vilsen längtan hem. Melissa Delir

Vilsen längtan hem. Melissa Delir Vilsen längtan hem Melissa Delir MELISSA DELIR IDROTT OCH HÄLSA LÄRARE 3 BÖCKER & METODMATERIAL Vilsen längtan hem, Tack för att du finns, Du är född till att göra skillnad. Melissa Delir O O O JAG LYCKADES!

Läs mer

IT S ALL TOO BEAUTIFUL

IT S ALL TOO BEAUTIFUL Pedagogiskt material för efterarbete till föreställningen IT S ALL TOO BEAUTIFUL Ett material att använda för vuxna som ska se eller har sett IT S ALL TOO BEAUTIFUL tillsammans med ungdomar. Materialet

Läs mer

Vad är psykoanalys? Barn. Svenska psykoanalytiska föreningen. Alla psykiska skeenden har mening. Det finns omedvetna psykiska skeenden

Vad är psykoanalys? Barn. Svenska psykoanalytiska föreningen. Alla psykiska skeenden har mening. Det finns omedvetna psykiska skeenden Svenska psykoanalytiska föreningen Vad är psykoanalys? Psykoanalysen är både älskad och hatad. Det finns de som ser den som en nästan övernaturlig väg till själslig frid och lycka. Och det finns de som

Läs mer

Barn som närstående i palliativ vård. Malin Lövgren, leg sjuksköterska, Med dr, docent i palliativ vård

Barn som närstående i palliativ vård. Malin Lövgren, leg sjuksköterska, Med dr, docent i palliativ vård Barn som närstående i palliativ vård Malin Lövgren, leg sjuksköterska, Med dr, docent i palliativ vård Email: malin.lovgren@esh.se Upplägg Vad säger lagen om barn som närstående? När barn blir/är närstående

Läs mer

Våld i nära relationer - att våga se och agera!

Våld i nära relationer - att våga se och agera! Våld i nära relationer - att våga se och agera! Fyrbodals kommunalförbund - 14 kommuner samarbetar för tillväxt FN:s deklaration om avskaffandet av våld mot kvinnor, 1993 Våld mot kvinnor är en manifestation

Läs mer

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland 2011 Sandra Leierth Design Kropp & Själ från A-Ö w w w.sandraleierth.com Text: Lena Leierth

Läs mer

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft.

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft. Att stärka barnet, syskon och hela familjen Christina Renlund Leg psykolog och psykoterapeut Föräldrar Föräldrafrågor Att hjälpa barn att uttrycka sig handlar också om att hjälpa föräldrar Hur pratar man

Läs mer

* Den synkrona, bestående i att ett medvetande i varje ögonblick uppvisar en viss enhetlighet och organisation.

* Den synkrona, bestående i att ett medvetande i varje ögonblick uppvisar en viss enhetlighet och organisation. 1 SJÄLVET OCH JAGET ALA PETRI Jaget eller Självet, är upplevelsen av att vara en levande, kännande och handlande varelse skild från andra och från annat. Detta existentiella själv anses börja byggas upp

Läs mer