att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas"

Transkript

1 Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Landgren Läkemedelschef YTTRANDE Datum Dnr (5) Remiss. Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) (RS) har beretts möjlighet att lämna synpunkter på ovan rubricerat delbetänkande. RS instämmer i stort med utredningens slutsatser och förslag i syfte att åstadkomma en säker, effektiv och jämlik läkemedelsförsörjning och en apoteksmarknad med god tillgänglighet och service. Sammanfattning s vill framhålla särskilt framhålla vikten av att apotekens grunduppdrag i form av tre uttalade huvuduppdrag förtydligas att det ska ställas krav på farmaceutkompetens i samband med receptexpedition och information och rådgivning i samband med detta och att detta krav ska ställas oavsett försäljningsväg (t ex apoteksombud, e-handel eller dosapotek) att smidiga kommunikationsvägar mellan apotek och förskrivare utarbetas att kompetenskraven för Läkemedelsansvarig förtydligas samt att rollen förstärks och görs oberoende att kompetenskraven för egenvårdsrådgivning förtydligas att värden/risker med en så kallad farmaceutisk tjänst utreds före ett eventuellt beslut om offentlig finansiering att gränssnittet mellan vård och apotek ses över och förtydligas Detta omfattar till exempel utredning av: o konsekvenserna av vårdverksamhet som bedrivs av apotek o värden/risker med så kallade hälsotjänster på apotek att forskningsmedel avseende patientsäker läkemedelsanvändning bör kunna komma såväl apotek som vård till del C:\pactdok\Hälso- och sjukvårdsnämnden\ \remiss. Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU )\ HSN_Yttrande.docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Rådhus Skåne, Västra Storgatan 12 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (5) att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas Kvalitet och säkerhet Apotekens uppdrag och ansvar ska förtydligas genom en ny bestämmelse i lagen om handel med läkemedel. RS vill framhålla vikten av att apoteken ges ett samlat och tydligt uppdrag. Apotekens roll i att öka patientsäkerheten bör nyttjas i sin fulla potential. Kompetenskrav i samband med receptexpedition RS ställer sig positiva till att endast farmaceuter ska få lämna rådgivning i samband med receptexpedition. Det är också bra att det lämnas extra tid för omställning till detta krav. Krav på rådgivning och kontroll bör preciseras i föreskrifter I det farmaceutiska ansvaret ingår att säkerställa att kunden kan använda sina läkemedel på rätt sätt. Utredning vill förtydliga att bedömningen ska omfatta patientens samtida läkemedel, i den mån apoteken har tillgång till denna information. RS anser att detta, ur ett patientsäkerhetsperspektiv, är en mycket angelägen fråga. Ett exempel på en patientsäkerhetsrisk förteckningen Mina sparade recept. Då denna lämnas ut i samband med receptexpedition bör patienten informeras om att listan inte är en aktuell och heltäckande ordinationshandling. Samverkan mellan apotek och landsting RS vill påpeka vikten av att de tekniska kommunikationsmöjligheterna mellan vård och apotek förenklas/förbättras. Det gäller till exempel vid behov av doseringsändringar eller makulering av recept. Kompetenskraven för Läkemedelsansvarig ska skärpas RS instämmer i utredningens förslag att läkemedelsansvarig (LMA) bör ha en adekvat utbildning och erfarenhet för rollen och att detta bör förtydligas i föreskrifter från Läkemedelsverket. Utbildningen bör ej vara företagsintern utan anordnas av oberoende utbildare. Den Läkemedelsansvariges inflytande ska förtydligas RS instämmer i utredningens slutsats att inte ställa krav på att LMA-rollen ska ligga på apotekschefen. Det finns fördelar med att dessa två roller separeras. Skälen till detta är att kvalitetsarbetet då blir mer oberoende av hänsyn till bedömningar som rör resurser, kostnader och vinster. Vidare är det väsentligt att LMA ges tillräckligt utrymme för kvalitetsarbetet.

3 Datum (5) Kompetenskraven för egenvårdsrådgivning ska förtydligas RS håller med om att det finns ett behov av att beskriva en lägsta kunskapsnivå för behörighet som apotekstekniker/egenvårdsrådgivare. Ett gemensamt (nationellt) kunskapsstöd för egenvårdsrådgivning vore önskvärt. Även i egenvården gäller det att grunduppdraget följs och att man verkar för en god läkemedelsanvändning. Kraven på kompetensutveckling bör förtydligas RS instämmer med utredningen att apoteksområdet är en sektor under ständig utveckling. Fortlöpande kompetensutveckling är därför angelägen för såväl farmaceuter som apotekstekniker/egenvårdsrådgivare. Det bör tydligt framgå av Läkemedelsverkets föreskrifter att kompetensutvecklingen ska vara relevant för respektive tjänst och utgå från grunduppdraget. Krav för att få apotekstillstånd skärps/översyn om krav avseende personer som inte kan få tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek RS är enig med utredningen om att konsekvenserna av att samma aktör bedriver verksamhet inom hela eller flera delar av vårdkedjan bör utredas. Utvecklingen mot sådana konstellationer går i rask takt. Översynen bör därför prioriteras och omfatta sådant som exempelvis effekter på hälsa, patientsäkerhet, miljö och samhällsekonomi. Forskning, utveckling och farmaceutiska tjänster Forskningsmedel ska fördelas till ämnesområdet samhällsfarmaci RS ställer sig positiv till att forskning inom området samhällsfarmaci premieras. Forskning rörande apotekens bidrag kan behöva främjas, men bör ligga i linje med deras huvuduppdrag. Det är dock även viktigt med forskning utifrån vårdens perspektiv, till exempel när det gäller säker och kostnadseffektiv läkemedelsanvändning. Forskningsmedel avseende olika aspekter inom samhällsfarmaci bör därför komma såväl apotek som vård till del. Försöksverksamhet med en farmaceutisk tjänst/strukturerade läkemedelssamtal Utredningen bedömer att det saknas tillräckligt underlag i form av evidensbaserad forskning kring olika farmaceutiska tjänster på apotek i Sverige. Enligt RS har farmaceuter på apotek idag inte tillgång till lika omfattande information kring patientens läkemedel, diagnoser, behandlingsmål, överkänsligheter med mera som vården. Att förbättra patienters följsamhet till sin behandling är ett exempel på en farmaceutisk tjänst som skulle kunna införas, under förutsättning att en utvärdering visat positiva effekter. RS ställer sig positiva till att utredningens förslag om att ytterligare underlag bör tas fram innan beslut kan tas angående en eventuell statlig finansiering av farmaceutiska tjänster på apotek.

4 Datum (5) Vägledning kring gränsen mellan hälsorelaterad kundservice och hälso- och sjukvård RS instämmer i att det är av stor vikt att gränssnittet mellan hälso- och sjukvård och hälsorelaterad kundservice tydliggörs. Nytta/risker med dessa hälsotjänster behöver belysas, inklusive eventuella konsekvenser med att information och råd eventuellt inte är samstämmiga mellan vård och apotek. Leverans- och tillhandahållandeskyldighet Uppföljning och analys av direktexpedieringsgraden Om ett apotek saknar ett visst efterfrågat läkemedel bör apotekets skyldighet att upplysa om var kunden i stället kan finna läkemedlet förstärkas. RS ser positivt på att myndigheterna och inte apoteken själva ska följa upp direktexpedieringsgraden. En förändrad 24-timmarsregel RS ser positivt på tydliggörandet av leveranstider och att ansvaret flyttas till grossister, då apoteken i mycket liten grad kan påverka leveranslogistiken. Omfördelning av lager RS känner ej till om det förekommer problem med att omfördela läkemedel mellan apotek i samband med akuta situationer, men om andra remissinstanser rapporterar om sådana problem vill vi framhålla vikten av att utredningen tar fram förslag till förändrad lagstiftning. Det kan vara avgörande att på ett enkelt kunna omfördela läkemedel mellan apotek/apotekskedjor såväl när det gäller expediering till enstaka patient som i samband med en större krissituation. Geografisk tillgänglighet Statligt bidrag till öppenvårdsapoteksservice menar att det är väsentligt att statsstödet till glesbygden blir kvar, då det fortfarande finns många patienter som föredrar att köpa sina läkemedel på ett apotek framför att beställa dem via så kallad e-handel. Distanshandel med läkemedel genom e-handel vill lyfta att det ställs krav på att utlämningsställen för e- handel är anpassade för personer med funktionsnedsättning. Försäljning av vissa receptfria läkemedel utanför öppenvårdsapotek Läkemedelsverkets ansvar för information och rådgivning förtydligas RS menar att det bör utredas och regleras i Läkemedelsverkets föreskrifter vilka säljmetoder som kan innebära risker utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv, till exempel försäljning via så kallade störtställ.

5 Datum (5) Anna-Lena Hogerud Ordförande Rita Jedlert Tf hälso- och sjukvårdsdirektör

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15 202 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Ert dnr S2017/01576/FS

Socialstyrelsens yttrande över betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Ert dnr S2017/01576/FS 2017-06-30 Dnr 10.1-11768/2017 1(5) Avdelningen för utvärdering och analys Bengt Danielsson Bengt.danielsson@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017 PM 2017: RVI (Dnr 110-718/2017) Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Apotekarsocietetens remissvar avseende SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Dnr S2017/01576/FS

Apotekarsocietetens remissvar avseende SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Dnr S2017/01576/FS Stockholm 2017-07-05 Till Socialdepartementet Apotekarsocietetens remissvar avseende SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Dnr S2017/01576/FS Apotekarsocieteten är en ideell förening med

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Dnr.nr: 52017/01576/FS Sundbyberg 2017-06-30 Vår referens: Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Läs mer

E-hälsomyndighetens yttrande över delbetänkandet av nya apoteksmarknadsutredningen (SOU 2017:15)

E-hälsomyndighetens yttrande över delbetänkandet av nya apoteksmarknadsutredningen (SOU 2017:15) Regeringskansliet (Socialdepartementet) s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se E-hälsomyndigheten St. Eriksgatan 117 113 43 Stockholm www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552

Läs mer

Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget?

Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget? Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget? Frukostseminarium - Dagens Medicin den 13 januari 2016 Inriktningen bör vara att skapa en säker, effektiv och jämlik läkemedelsförsörjning och en apoteksmarknad

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Bondesson Apotekare 040-675 36 99 Asa.C.Bondesson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-26 Dnr 1602223 1 (5) Socialstyrelsen Dnr: 4.1.1-14967/2016 Yttrande om Remiss avseende

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2017/01576/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm. Stockholm den 14 juni 2017

YTTRANDE. Dnr S2017/01576/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm. Stockholm den 14 juni 2017 YTTRANDE Dnr S2017/01576/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 14 juni 2017 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Sammanfattning SPF Seniorerna föreslår

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Delbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen Stockholm 2017 SOU 2017:15 Sammanfattning Utredningen har haft i uppdrag att göra en översyn av apoteksmarknaden.

Läs mer

l_l WA inspektionen för vård och omsorg Dnr / (7)

l_l WA inspektionen för vård och omsorg Dnr / (7) l_l WA inspektionen för vård och omsorg 2017 06-28 Dnr 10.1-14726/2017-2 1(7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss från Socialdepartementet SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Kerstin Lindell Medicinsk rådgivare 040-6753025 Kerstin.H.Lindell@skane.se YTTRANDE Datum 2018-04-04 Dnr 1800326 1 (5) Remiss. För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Louise Roberts Ledningsstrateg 040-675 31 17 Louise.Roberts@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-05 Dnr 1701262 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Remiss. Samverkan vid utskrivning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden YTTRANDE Datum 2018-03-14 Dnr 1800326 1 (5) Remiss. För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn i psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111) har beretts möjlighet att

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Yttrande över betänkandet Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Yttrande över betänkandet Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Grapp Lena Wahlström Lina Datum 2017-05-15 Diarienummer KSN-2017-1921 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Delbetänkande av Nya apoteksmarknadsutredningen Stockholm 2017 SOU 2017:15 SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters Kluwers

Läs mer

Yttrande över betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Yttrande över betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-05-08 Diarienummer 170309 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Läs mer

Sex steg mot en fungerande apoteksmarknad

Sex steg mot en fungerande apoteksmarknad 2014-04-16 PM Sex steg mot en fungerande apoteksmarknad I åtta år har regeringen konsekvent prioriterat skattesänkningar och privatiseringar före en väl fungerande välfärd. Ideologiska marknadsexperiment

Läs mer

Remissvar från Kronans Apotek betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Remissvar från Kronans Apotek betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Remiss 20170629 Socialdepartementet diarienummer S2017/01576/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar från Kronans Apotek betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2009:366) om handel med läkemedel Utfärdad den 14 juni 2018 Publicerad den 21 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (2009:366)

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Gunne Arnesson Lövgren Strateg 044-309 31 33 gunne.arnesson.lovgren@skane.se YTTRANDE Datum 2016-05-20 Dnr 1601244 1 (5) Remissvar avseende Olika vägar till föräldraskap (SOU

Läs mer

Yttrande över betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden SOU 2017:15

Yttrande över betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden SOU 2017:15 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-16 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 1 (2) HSN 2017-0779 Yttrande över betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Läs mer

Till Socialdepartementet. Dnr S2017/01576/FS

Till Socialdepartementet. Dnr S2017/01576/FS Till Socialdepartementet Dnr S2017/01576/FS Betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Sveriges Farmaceuter har mottagit rubricerade remiss. Apoteksbranschen är unik och utmanande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2017-05-11 Dnr 1600285 1 (5) Granskning av Effektivitet och produktivitet inom Hälso- och sjukvården

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Helena Wallander Hälso- och sjukvårdsstrateg Helena.Wallander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-09-06 Dnr 1801991 1 (6) Remiss. Utveckling av verksamheter som bedrivs enligt lagen

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service,

Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service, Ärende 6 HSS 2013-02-25 TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Regionkontoret Datum Diarienummer 2013-01-29 HSS120119 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Yttrande över delbetänkandet Pris, tillgång och service, fortsatt utveckling

Läs mer

Statskontorets enkät till apoteksaktörerna

Statskontorets enkät till apoteksaktörerna Bilaga 6 1 (10) Bilaga 6 Statskontorets enkät till apoteksaktörerna Uppgifter om Ert företag 1. Ange under vilken firma Ert företag är registrerat. 2. Ange vilket varumärke/namn ni använder för att profilera

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2018/03762/FS. Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. (SOU 2018:53)

YTTRANDE. Dnr S2018/03762/FS. Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. (SOU 2018:53) YTTRANDE Dnr S2018/03762/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 27 november 2018 Översyn av maskinell dos, extempore, prövningsläkemedel m.m. (SOU 2018:53) Sammanfattning

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Socialutskottets betänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i lagen om handel med läkemedel och med en

Läs mer

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna

Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna YTTRANDE Vårt dnr: 2015-08-28 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Slutrapport

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:157

Regeringens proposition 2017/18:157 Regeringens proposition 2017/18:157 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Prop. 2017/18:157 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Linköping den 15 mars 2018 Stefan Löfven Lena Hallengren

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ulf Malmqvist Läkare 046-17 33 33 Ulf.Malmqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-08 Dnr 1601969 1 (6) Remissvar: Etisk granskning av klinisk läkemedelsprövning. har genom remiss

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-19 Dnr 1601845 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek;

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 februari 2018 Annika Strandhäll Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2009:366) om handel med läkemedel Utfärdad den 14 juni 2018 Publicerad den 21 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (2009:366)

Läs mer

Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013

Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013 Regelverk för öppenvårdsapotek Helena Calles 2 oktober 2013 Apotek Hjärtat Över 2 000 medarbetare 300 apotek från Kiruna i norr till Tomelilla i söder Sveriges största fristående apotekskedja 1 Regelverk

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-29 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek;

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Landgren Läkemedelschef 040-675 36 67 maria.landgren@skane.se MOTIONSSVAR Datum 2016-10-21 Dnr 1601849 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Motion. Inför vaccination mot

Läs mer

Läkemedel för djur, maskinell dos och sällsynta tillstånd hantering och prissättning

Läkemedel för djur, maskinell dos och sällsynta tillstånd hantering och prissättning Till Socialdepartementet Dnr: S2014/9003/FS Läkemedel för djur, maskinell dos och sällsynta tillstånd hantering och prissättning Sveriges Farmaceuter har beretts tillfälle att besvara rubricerade remiss.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-06-18 Dnr 1801085 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Inriktningsbeslut för vårdvalen 2019 Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden fastställer

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-11 Dnr 1703363 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Återrapportering av

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Hannie Lundgren Forskningschef 040-675 31 13 Hannie.Lundgren@skane.se YTTRANDE Datum 2017-09-22 Dnr 1702157 1 (7) Remiss. För dig och för alla (SOU 2017:40) Delbetänkande av

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-02 Dnr 1600425 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende till Hälso- och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ronny Wain/Ola Björgell 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-29 Dnr 1704159 1 (6) Remiss. Bastjänstgöring för läkare (Ds 2017:56) har beretts möjlighet att

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53) 1 (5) Er beteckning S2017/03549/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Fredrik Johansson Nämndsekreterare 044-309 31 13 Fredrik.A.Johansson@skane.se MOTIONSSVAR Datum 2018-06-07 Dnr 1704049 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Motion. Laga de största

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden (SOU 2012:75)

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden (SOU 2012:75) Regionstyrelsen Maria Landgren Läkemedelschef 040-675 36 67 maria.landgren@skane.se YTTRANDE Datum 2013-02-07 Dnr 1202610 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Pris, tillgång och service -

Läs mer

Apotekarsocietetens remissvar God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Dnr S2018/03436/FS

Apotekarsocietetens remissvar God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Dnr S2018/03436/FS Stockholm 2018-11-15 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr S2018/03436/FS Apotekarsocietetens remissvar God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Dnr S2018/03436/FS Apotekarsocieteten

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2015-06-18 1 (6) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-06-18 11.00

Läs mer

God apotekssed i Sverige (GPP)

God apotekssed i Sverige (GPP) ! sidan 1 av 7 God apotekssed i Sverige (GPP) Oktober 2011 Introduktion All apoteksverksamhet ska bedrivas med god kvalitet. Good Pharmacy Practice, GPP, ger internationella riktlinjer för apotekens kvalitetsarbete.

Läs mer

Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden HSU 2013-01-23

Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden HSU 2013-01-23 - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden HSU 2013-01-23 Innehåll Läkemedels- och apoteksutredningen Regionens beredningsprocess Utredningens förslag Förslag till synpunkter från Västra

Läs mer

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Regionstyrelsen. Region Östergötland har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17). BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-05-15 Dnr: RS 2015-354 Regionstyrelsen Remissvar För kvalitet Med gemensamt ansvar har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU-2015:17).

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:24

Regeringens proposition 2013/14:24 Regeringens proposition 2013/14:24 Nytt namn för vårdinfrastruktur Prop. 2013/14:24 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 17 oktober 2013 Jan Björklund Göran Hägglund (Socialdepartementet)

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-04-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-31 Dnr 1702206 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och

Läs mer

ANSVARSFULL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Slutbetänkande av Patientmaktsutredningen (SOU 2013:44)

ANSVARSFULL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Slutbetänkande av Patientmaktsutredningen (SOU 2013:44) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/karinn Pilsäter 2013-11-12 13-0091 Direkttel: 08-782 91 93 E-post: karin.pilsater@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM ANSVARSFULL

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88518059HSLF Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Läkemedelsverkets

Läs mer

Rådgivning på apotek. Samhällsfarmaci Student X Student Y 2012-01

Rådgivning på apotek. Samhällsfarmaci Student X Student Y 2012-01 Rådgivning på apotek Samhällsfarmaci Student X Student Y 2012-01 Apoteket AB Apoteket X, i staden Y. Intervju med apotekschefen, chef sedan 4 månader, kvinna i 30-års åldern, utbildad Receptarie. Apoteket

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-22 Dnr 1600962 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Utredning om den samlade

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:9) om detaljhandel vid öppenvårdsapotek

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:9) om detaljhandel vid öppenvårdsapotek Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:9) om detaljhandel vid öppenvårdsapotek Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna

Läs mer

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-11 Dnr 1802365 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott

Läs mer

Apoteksdatalagen (SOU 2008:28)

Apoteksdatalagen (SOU 2008:28) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Carina Landberg Landstingsstyrelsen Yttrande över delbetänkande av Apoteksmarknadsutredningen Apoteksdatalagen (SOU 2008:28) Ärendet Socialdepartementet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om handel med läkemedel; SFS 2009:366 Utkom från trycket den 19 maj 2009 utfärdad den 7 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

Koncernkontoret Läkemedelsenheten

Koncernkontoret Läkemedelsenheten Läkemedelsenheten Maria Landgren Läkemedelschef Datum 2013-06-17 1 (6) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Läs mer

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och läkemedelsnära förbrukningsartiklar till asylsökande och papperslösa.

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och läkemedelsnära förbrukningsartiklar till asylsökande och papperslösa. Enheten för läkemedelsstyrning Maria Landgren Datum 2017-02-22 Läkemedelschef 1 (9) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och läkemedelsnära förbrukningsartiklar till

Läs mer

Information om praktisk tjänstgöring för apotekare med utbildning utanför EU och EES

Information om praktisk tjänstgöring för apotekare med utbildning utanför EU och EES Information om praktisk tjänstgöring för apotekare med utbildning utanför EU och EES Vägen till legitimation Praktisk tjänstgöring är en del av Socialstyrelsens väg till legitimation för apotekare utbildade

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702495 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Korta

Läs mer

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 1 (3) Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Läs mer

29 Remiss Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel RS150078

29 Remiss Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel RS150078 Ärende 29 RS 2015-05-27 29 Remiss Läkemedelsverkets redovisning av regeringsuppdrag avseende homeopatiska läkemedel RS150078 Ärendet Region Halland har inbjudits lämna synpunkter på Läkemedelsverkets rapport

Läs mer

Remissvar: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Remissvar: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Stockholm 2017-07-11 Remissvar: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Dnr S2017/01576/FS Läkemedelsindustriföreningen

Läs mer

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14)

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-03-13 S2015/1547/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Håkan Miörner Smittskyddsläkare 040-33 71 81 Hakan.Miorner@skane.se YTTRANDE Datum 2016-09-06 Dnr 1602288 1 (5) Remiss. Riskgruppsvaccinationer som särskilda vaccinationsprogram

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1603256 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Pia Landgren Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-24 Dnr 1602011 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Patientavgifter 2017

Läs mer

Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning

Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning Vår beteckning Dnr 2507/2008 Solna 2009-02-23 Registrator Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning S2008/10720/HS

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 22 Läkemedelsmarknaden RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du kan

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2017-02-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Beredningen för framtidens sjukvård

Beredningen för framtidens sjukvård Beredningen för framtidens sjukvård PROTOKOLL 49 54 Datum 2016-11-23 1 (4) Protokoll från beredningen för framtidens sjukvårds sammanträde Tid: Plats: 2016-11-23 kl.08.30-12.30 Sal 6, Malmö konferenscenter,

Läs mer

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention Enheten för läkemedelsstyrning Maria Landgren Datum 2016-09-30 Läkemedelschef 1 (8) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Läs mer

Remissyttrande avseende God och nära vård

Remissyttrande avseende God och nära vård Regionstyrelsen Protokoll 5 (73) Sammanträdesdatum: 2018-10-30 231/18 Dnr LS2018-0439 Remissyttrande avseende God och nära vård Beslut Regionstyrelsens beslut Remissyttrande till Socialdepartementet avseende

Läs mer

Redovisning av plan för att följa upp och utvärdera statsstöd till apotek i glesbygd

Redovisning av plan för att följa upp och utvärdera statsstöd till apotek i glesbygd Redovisning av plan för att följa upp och utvärdera statsstöd till apotek i glesbygd delrapport oktober 2014 2 (15) Citera gärna Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets rapporter, men glöm inte att uppge

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Ansvarig utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om detaljhandel vid öppenvårdsapotek; LVFS 2009:9 Utkom

Läs mer

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och läkemedelsnära förbrukningsartiklar till asylsökande och papperslösa.

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och läkemedelsnära förbrukningsartiklar till asylsökande och papperslösa. Enheten för läkemedelsstyrning Maria Landgren Läkemedelschef Datum 2016-09-30 1 (9) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och läkemedelsnära förbrukningsartiklar till

Läs mer

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Datum Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention Enheten för läkemedelsstyrning Maria Landgren Datum 2017-02-22 Läkemedelschef 1 (8) Till Förskrivare i Apoteksaktörer Förskrivning och fakturering av läkemedel och liknande produkter med särskild landstingssubvention

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702434 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Outnyttjad

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Tranesjö Verksamhetscontroller 040-675 30 93 Asa.Tranesjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-10 Dnr 1600970 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Återrapportering av beslutade

Läs mer

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23)

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-22 S2013/3153/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) Sammanfattning

Läs mer

Statskontorets enkät till landstingen

Statskontorets enkät till landstingen Bilaga 7 Bilaga 7 1 (6) Statskontorets enkät till landstingen Uppgifter om Ert landsting 1. Ange vilket landsting Ni representerar. Upphandling av läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhus 2. Bedömer

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Internet/e-post Bankgiro Postgiro

Postadress Besöksadress Telefon Internet/e-post Bankgiro Postgiro YTTRANDE 2008-02-21 1(5) Dnr KS 2007/0495-80 Er beteckn. S2007/9510/ST Kommunstyrelsen Bilaga 35 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (SOU 2007:82) Gotlands

Läs mer

DOSDISPENSERADE LÄKEMEDEL

DOSDISPENSERADE LÄKEMEDEL DOSDISPENSERADE LÄKEMEDEL Carola Bardage, Enheten för Läkemedelsanvändning, Läkemedelsverket Anders Ekedahl, Enheten för Läkemedelsanvändning, Läkemedelsverket Lena Ring, Enheten för Läkemedelsanvändning,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-14 Dnr 1500340 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

Remissvar betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Remissvar betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Socialdepartementet diarienummer S2017/01576/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Inledning Sveriges

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2017-01-23 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer