Spelarhandbok Varla IBK DAM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Spelarhandbok Varla IBK DAM"

Transkript

1 Spelarhandbok Varla IBK DAM Innebandy kan vara mycket lätt. Om man vill. Bryter man ner problemen och hittar enkla lösningar så blir det inte så komplicerat. Vill man hitta den perfekta lösningen, kommer innebandy att vara mycket svårt. I Varla DAM så är vi nöjda med att alltid hitta lösningar som är lite bättre för oss, än vad de är för våra motståndare VI komplicerar inte innebandy genom leta efter den bästa lösningen. Vi väljer det enkla och fokuserar på att ha kul samtidigt som vi blir ett mycket jobbigt lag att möta. Vi följer: Våra enkla regler Vårt enkla facit Detta gör innebandyn till en mycket enkel och rolig sport.

2 VÅRA ENKLA REGLER. Att alltid erbjuda varandra 2 alternativ när vi spelar. Att alltid välja enklaste lösningen. Att alltid våga Att alltid tillåta andra göra misstag, som vi alla lär och utvecklas utav. VÅRT ENKLA FACIT Vi kommer att regelbundet ställas inför nya situationer som kräver snabba beslut med bra lösningar. För att veta om det man gjorde var bra eller inte så kan man titta i FACIT problemlösning: Motståndare (1 5): Varla (1 5): Summering : Var det man gjorde bättre för Varla än för motståndarna, så var det ett bra beslutet for oss och Varla. Om det var det bästa beslutet spelar ingen roll. Det var ett bra beslut, och bra beslut vinner matcherna. Innan man kan börja lära sig att fatta bättre beslut, så måste man lära sig att fatta bra beslut.

3 Vår grundläggande spelstil. Kommande sidor beskriver grundläggande positioner och spelsätt. Viktigt att tänka på när man läser dessa är att detta är en plattform som vi använder när vi diskuterar problem och tränar på att bli ett lag tillsammans. När vi utvecklas och blir bättre som ett lag så är denna plattform som vi utgår från när/om vi tvingas till taktiska ändringar. Det är först när alla kan och förstår vårt spel som vi alla kan vara med och delta i diskussioner om hur vi kan förbättra vårt spel. Det är först när alla förstår vår spelidé som en coach kan göra justeringar under en match. (För att förstå en ändring, så måste man förstå VAD som ändras.) NOTERA: Nedan taktiska manövrar är framtagna för att: Vara enkla att förstå Vara snabba att lära in Vara lätta att göra tillsammans Så fort alla förstår, och kan utföra detta tillsammans så börjar den roliga resan att tillsammans: Lösa nya problem Uveckla vårt spel Utvecklas som spelare INNEBANDY ÄR BÅDE KUL OCH LÄTT

4 Uppspel startpositioner Forwards Vi startar med Forwards i Extremt höga positioner för att se om vi kan dra ut motståndarlaget och skapa ytor på mittplan. Forwards enda jobb är att under uppspel är att erbjuda djupunderstöd. Ena forwarden erbjuder lätt passning. Den andra erbjuder en skytt i position. Med detta understöd så skall bollförare skall kunna fortsätta tryck mot slott och avslut. Vid det senare fallet så tar forwards returerna. Forwards skall jobba på den övre halvan av motståndarnas planhalva för att inte vara i vägen för eget uppspel.

5 Uppspel Startpositioner Center Center deltar i uppspelet och ansvarar för att ge backarna en enkel pass mellan forwards. Genom att ta en tydlig position mellan forwards så erbjuds ett enkelt alternativ att spela mellan motståndarnas forwards. Denna position kan också leda till att forwards går ihop och våra backar hitta alternativ efter sarg.. NOTERA: Så fort forwards stannat upp, så kan center backa tillbaka, för att kunna delta i uppspel initierade av backar. MEN är alltid beredd att låsa upp stötande forwards en gång till om så skulle behövas. (låsa genom att ta en återigen ta tydlig position mellan forwards.)

6 Uppspel Startpositioner Backar Vi startar med backar med bollkontroll framför eget målområde. Detta för att locka upp forwards och få ett utdraget motståndarlag. Beroende på hur motståndarforwards väljer att agera så väljer vi ett av våra uppspelsvarianter. NOTERA: Vår plan är att locka upp forwards för att de inte skall kunna försvara med 5 spelare i egen zon. Går vi vi upp till forwards som försvarar gul linje så får vi inga spelytor i anfallszon.

7 Uppspel Mellan forwards Till Centern Motståndarforwards fallerar att stänga direktpass till center Pass rakt mellan forwards till Center. Forward på samma sida ger understöd på djup. Forwards på motsatt sida går in på mål Center rundar försvarande center (Med bollskydd). Vänsterback back fullföljer med understöd och deltager i anfallet. Passande back stannar som point.

8 Uppspel Utmana forwards Spel i mitten Motståndarforwards fallerar att stänga pass till center Högerback passar vänsterback. Vänsterback driver in med boll och letar efter pass till Center. Högerback Ger understöd. Pass går till center Vänsterback fullföljer fram och deltager i anfallet genom att ge understöd till center Högerback stannar som point.

9 Uppspel Utmana forwards Spel efter kant Motståndarforwards stänger pass till center (I mittposition) Högerback passar vänsterback. Vänsterback driver in med boll och letar efter pass till Center. Högerback Ger understöd. Motståndare stänger passning till Center Droppass till Högerback. Högerback utmanar Forward och söker pass till egen Center efter sarg. Vänsterback faller ner för understöd när högerback utmanar. Blir point när pass går. Högerback fullföljer och ger understöd när pass går.

10 Uppspel Startpositioner Tanken med uppställning är att ge motståndarcenter problem med 2 spelare. Forward framför mål skall försöka att låsa bägge backarna. Center och forwards väljer sida (och forwards) baserat på klubbfattning.(kunna båga in framför back). Backarna står långt hem i egen zon och försöker dra isär motståndarlag.

11 Uppspel Grundidé Vi vill spela fram bollen till 'mittfält', som skall kunna båga in i slott och ta snabba avslut. Sök uppspel: - På den mittfältspelare som har rätt fattning för att kunna båga in. - Mellan forwards, då denna passning är svårare att läsa, samt lättare att ta emot. Raka passningar efter sarg är ok, men måste göras till mötande spelare för att undvika att motståndare 'hugger' i ryggen. Uppspel underlättas genom att flytta backar i sidled.

12 Uppspel Mottagande mittfältsspelare bågar in i slott för avslut. Forward framför mål: 1. Skymmer målvakt 2. ger djupunderstöd. Mittfält som ej fick pass: 1. Möter och försöker ge understöd. 2. Rusar in i slott och för retur, lösa boll. Uppspelande back går med i anfall och bör sig beredd att anfalla, eller styra av kontring. Sista back tar höjd och är beredd på kontring/understöd till offensiv back.

13 Uppspel Startpositioner Korr mot man-man. Om motståndarna väljer att punkta i en man man liknande uppställning så svarar vi med att flytta vår forward till possition bakom deras BACK. De skall tvingas spela med BÄGGE backarna på SAMMA sida. Om back följer med: Pass mellan forward och inbågning som vanligt. (Nu mot 'ren kasse' :P) NOTERA: Höger mittfält ger understöd/överlämningsalt ernativ när inbågningen sker.

14 Uppspel Startpositioner Korr mot man-man. Om motståndarna väljer att punkta i en man man liknande uppställning så svarar vi med att flytta vår forward till possiton bakom deras BACK. Om Back inte följer med: Mittfält (med backen) tar center position och en rak pass till forward. Forward bågar in för avslut. Höger mittfält (nu i centerposition) går in för en 2 1 situation.

15 Anfallsspel Starta om via back Sargpass till forward Högerforwards har blivit uppfångad och riskerar en manman situation. Pass till högerback som direktpassar till vänsterback. Vänsterforward rör sig ut från markerande back och får pass.

16 Anfallsspel Starta om via back Tryck mot slott Högerforwards har blivit uppfångad och riskerar en man-man situation. Pass till högerback som direktpassar till vänsterback. Vänsterforward rör sig ut från markerande back. Sargpass blockeras av försvar: Vänsterback utmanar och driver in i slott Högerback ger understöd. Cernter viker mot sarg för att ta backposition. Högerforward och vänsterforward går på Mål Vänterback: 1. passar Vänsterforward för skott 2. Skjuter för Retur

17 Anfallspel spelzoner passningsalternativ Varla Dam spelar med passningszoner med mist 2 bemannade passningszoner. Detta spel är till för att 'lösa upp' en samlat försvar. Vi har försökt att komma till avslut, men tvingas nu till anfallsspel mot ett samlat försvar. BLÅ = passningszon som kan/skall vara bemannad. GUL = zon som skall ha springande spelare. Spelare i gul zon skall omedelbart uppsöka blå zon när om pass ej kommer. (I praktiken kommer man alltid att springa igenom GUL och fortsätta till Blå zon) Med boll i en zon och 2 passningszoner bemannade skall vi ha 2 spelare fria att ta löpning mot slott (Gul zon). REGLER: Löpning skall ALLTID fullföljas till den blå zon som har riktning mot.

18 Styrspel Startpositioner Forwards har startposition knappt en 1/3 in på motståndarplanhalva och med smalt avstånd sinsemellan för att säkerställa att inga snabba uppspel görs via center. Så fort vi fått stopp på snabba kontringsliknande uppspel så kommer vi att börja med det bestämda styrspelet. MEN det sker först efter att vi fått bromsat upp och hindrat snabba uppspel via de centrala och svårförsvarade ytorna i mitten.

19 Styrspel Växlestöt Neutral Forward tar steg upp mot bollhavande back för att stopp avancemang. Forward 2 tar steg tillbaka för att skära av passningsyta mellan forward. När pass går mellan backarna så 'växlar' forwards genom att forward 2 stegar fram och forward 1 stagar tillbaka. OBSERVERA att växeln sker i riktning mot eget Mål. MÅL: Växelstöt är designad för att enkelt och effektivt styra av pass mellan forwards och underlätta centerns arbete. NOTERA: Vi går inte högre än 1/3 på motståndarplanhalva. Annars riskerar att bli utdragna och överspelade i man-man situationer. Center och back behöver ej anpassa efter växel.

20 Styrspel Styr mot sarguppspel Vid denna teknik skall det vara överenskommet att: Vi skall styra mot sarg Vilken back som skall styras Vilket resultat vi vill ha. Forward tar steg upp mot bollhavande back som skal styras. Vi 'erbjuder' alternativet att spela efter sarg genom att ligga lite förskjutet mot mitten. Vill vi att back skall 'springa upp' så går vi högre i banan. Vill vi tvinga fram tajt passning, så ligger vi lägre. När vi går högre så stressas back till beslut, vilket oftast är att 'rusa upp' efter sarg. Center och back Vrider sin triangel mot sarg och är beredda efter sarg.

21 Styrspel Styr från sarguppspel Vid denna teknik skall det vara överenskommet att: Vi skall stoppa sarguppspel Vilken back som skall styras Vilket resultat vi vill ha. Forward jobbar bredare och är tydlig med att stänga av alternativ efter sarg. Vi måste även jobba närmare det egna målet för att inte erbjuda 'för' stora möjligheter i mitten. Målsättning är att locka fram passningar in i mitten som vi kan bryta innan motståndare får kontroll och starta snabba spelvändningar i mitten. Center och back Flyttar sin triangel in i luckan som forwards öppnat.

22 Styrspel 3 backlinje Denna teknik är ett bra alternativ till ett aggresivt försvarspel, där vi vill komma i snabb kontakt med spelare direkt efteruppspel. Forward jobbar som vanligt med växelstöt. Backarna går upp i höjd med Center och bildar en tydlig '3 backlinje' tillsammans med back. Målvakt tar position utanför målområdet, beredd på att plocka sparka ALLT som back inte hinner med. Backarna jobbar med samma växel som forwards så att bortre back kan ta ansvar för långboll mot mål. Mv

23 Styrspel 3 backlinje När pass kommer så går back in i närkamp och får hjälp med dubbling av forward. Back säkrar målområdet Center ger understöd Forward ger zonunderstöd till Center Målvakt till backa till målområde. NOTE: I praktiken så är detta samma positioner som om Center- Back bytt platser. Fast vi nu kommit snabbare in i närkamp och en dubbling. (Center nu ansvarig för vänster backzon.)

24 Försvarsspel Zoner Zon med understöd Varla Dam spelar zon med understöd samt låst center. Zon Med understöd betyder att man är ensamt ansvarig för spelet i 'sin' zon, samt att spelare i angränsande zon ger understöd till en farligare zon när så behövs. Låst center betyder att center är undantaget understöd och lämnar inte sin zon. (som regel, situation avgör alltid.) Spelare ger understöd till farligare zon när så behövs och får i sin tur understöd av spelare från mindre farlig zon. Exempel: Vänsterback har spel i zon. Vänsterforward: Understöd mot inbågning. Center: Understöd mot pass mot slott. Högerback Understöd till målvakt (verbalt) Högerforward. Beredd att ta center och att bli ensam forward OM vänsterforward tvingas dubbla mot inbågning. (Högerforwards zon är minst farlig, så högerforward är beredd att ge understöd i sin tur till spelare som ger understöd).

25 Försvarsspel Tajt zonförsvar Tvinga hem motståndare I försvarspel så skyddar vi eget slott och väntar på motståndares misstag. Sargen igår inte i försvarspel, samt att motståndare mod kontroll skall inte attackeras, utan våra zoner skal försvaras. Man-man situationer där vi inte har övertag skall undvikas. Försvarsspelet går ut på att tvinga hem motståndare och att de skall tvingas till nytt uppspel som kan styras till dåliga passningar. Exempel: Motståndare har fått ner boll i vårt sarghörn och vi styr bort alla passningar och inbågningar mot slott. Forward stänger inbågning och tvigar fram en pass hem till anfallande back och vi lyfter upp till ordinarie försvarshöjd igen.

26 Boxplay diamant Diamant spelas med 1 back bakom 3 forwards. Genom att bilda trianglar vill man tvinga fram passningsspel efter sargen och stänga alla diagonala passningsalternativ.

27 Boxplay Kvadrat Kvadrat spelas med 2 forwards och 2 backar. Kvadrat spelas som 'traditionellt' försvarsspel, fast forwards växlar av i centerposition. Forward och back samarbetar på sin sida och får understöd av 'center'. I startpositionerna kan man göra en viss fasförskjutning så att en back blir center genom att ta ett steg upp i banan. (När motståndare har point i mittplan)

28

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll.

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll. P05 SPELSYSTEM Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet 2-3-1. Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till 4-3-3 och 11- manna fotboll. Vi kommer att ha inriktning på offensivt spel. Anfallsspelet

Läs mer

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Inledning I och med denna säsong övergår vi till att spela 7 mot 7. Det är en stor omställning för er som spelare då det innebär att spela på en betydligt större plan.

Läs mer

Hur ska jag tänka taktik?

Hur ska jag tänka taktik? Hur ska jag tänka taktik? Det val av taktik det egna laget ska göra och det sätt det ska spela på varierar givetvis från lag till lag. Det går att välja exempelvis högt eller lågt offensivt försvarsspel,

Läs mer

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år)

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Allmänna fotbollstermer

Allmänna fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Andraboll Anfallspelare Back, backlinje är den boll som man får efter första skottförsök, nickförsök etc. Retur är en variant på andraboll från målvakt efter målvaktsräddning, från

Läs mer

SPELSYSTEM för åringar

SPELSYSTEM för åringar SPELSYSTEM för 15-16 åringar Dalslands Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

UTGÅNGSPOSITIONER. Försvar (krymp ihop) Anfall (blomma ut)

UTGÅNGSPOSITIONER. Försvar (krymp ihop) Anfall (blomma ut) UTGÅNGSPOSITIONER 2-3-1 dvs två backar, ett mittfält bestående av en central spelare och två yttrar samt en central forward Den centrala mittfältaren har ofta en något mer tillbakadragen utgångsposition

Läs mer

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL INTRODUKTION Tanken med "manualen" är att samtliga spelare i SSK F-05 ska känna till och behärska vårt spelsystem för 7-manna, med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

SPELSYSTEM 9-manna (13 år)

SPELSYSTEM 9-manna (13 år) SPELSYSTEM 9-manna (13 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel

Grundförutsättningar i anfallsspel Grundförutsättningar i anfallsspel Spelbarhet Spelavstånd Spelbredd Exempel: https://www.youtube.com/watch?v=w_jg5waqogc https://www.youtube.com/watch?v=luvorhgxbom https://www.youtube.com/watch?v=hba7a3i4hco

Läs mer

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva.

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva. FÖRSVARSSPEL Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva. Lågt försvarsspel Försvarsspelet inleds ungefär i höjd med mittlinjen. Markeringsförsvar - Zonförsvar

Läs mer

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER Innehåll Anfallsspel när det egna laget har bollen... 3 Grundförutsättningar i anfallsspel... 3 Anfallstermer... 3 Försvarsspel när motståndarna har bollen... 5 Grundförutsättningar

Läs mer

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 Kunskapsmål Känna till begreppen - anfallsspel och försvarsspel - spelförståelse och speluppfattning - bollhållarens och närmste medspelares alternativ - felvänd och rättvänd

Läs mer

ÖVNING 1b Kategori: Lätt Syfte: Bättre individuell skicklighet 1mot 1, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (1, 2) Utmana 1mot 1(Halvplansövning)

ÖVNING 1b Kategori: Lätt Syfte: Bättre individuell skicklighet 1mot 1, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (1, 2) Utmana 1mot 1(Halvplansövning) ÖVNING b Syfte: Bättre individuell skicklighet mot, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (, ) Utmana mot (Halvplansövning) Para ihop spelarna två och två, en boll per par. Denspelare som har boll försöker

Läs mer

2-2-1 anfall. Center tar position framför mål. Jagar boll mot hörnen och kan gå upp och möta boll.

2-2-1 anfall. Center tar position framför mål. Jagar boll mot hörnen och kan gå upp och möta boll. Snabbt uppspel Här vänder vi snabbt. Vänster fwd tar center position framför mål. Center går ut till vänsterkant. Höger forward vid mittlinjen och kan löpa längs kanten. Spelförande back tar bollen. Andre

Läs mer

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans.

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans. 1. Innebandyspelaren 1.1 De två grundpelarna hos en innebandyspelare: Fysik Spelsinne En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer Grundförutsättningar i anfallsspel: * Spelbredd innebär: Ha ett bra avstånd i sidriktning (sidled) * Speldjup innebär: Ha ett bra avstånd i längdriktning (djupled) * Spelavstånd innebär: Ha bra bredd,

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor. Fotbollstermer Att tala samma språk Vi rekommenderar att dina spelare börjar lära sig fotbollstermer och symboler när de är 10 12 år. Tänk på att inte ta allt på en gång utan koncentrera er på grundförutsättningar

Läs mer

Spelidé Farsta RESPEKT - KAMRATSKAP - STOLTHET - ENGAGEMANG

Spelidé Farsta RESPEKT - KAMRATSKAP - STOLTHET - ENGAGEMANG Spelidé Farsta Vad Foc Farsta Vill med Spelidé Farsta: Skapa en samsyn mellan lagen och odla en identitet på hur en Foc Farsta-spelare spelar. Förenkla för nya tränare och spelare att ta till sig lagets

Läs mer

Teknik, Spel & Taktikguide

Teknik, Spel & Taktikguide Teknik, Spel & Taktikguide Grunduppställningar i innebandy Talar om hur laget formeras i utgångsläget i specifika delar av spelet. Anges oftast i sifferkombinationer! Man nöjer sig i första hand med att

Läs mer

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsong 2015 Tränings- & Spelfokus

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsong 2015 Tränings- & Spelfokus Ekerö IK otboll Damtrupp M Säsong 2015 Tränings- & Spelfokus Agenda Vår spelidé Tränings- & Spelinriktning Spelsystem M Spelsystem Spelidé Vi vill vara ett spelförande lag med högt bollinnehav, vilket

Läs mer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer Fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Anfallsspelare När det egna laget har bollen är samtliga spelare anfallsspelare. Försvarsspelare När det egna laget försvarar är samtliga spelare försvarsspelare.

Läs mer

P04. Lagets Arbetssätt. i spelets skeenden. Försvarsspel. Anfallsspel. Omställning. Återerövring av bollen. Speluppbyggnad.

P04. Lagets Arbetssätt. i spelets skeenden. Försvarsspel. Anfallsspel. Omställning. Återerövring av bollen. Speluppbyggnad. Lagets Arbetssätt P04 i spelets skeenden Anfallsspel Omställning Försvarsspel Speluppbyggnad - Bra spelbarhet! - Spela centralt om vi kan! - Spela/ta bollen framåt om vi kan, bakåt/sidled om vi måste!

Läs mer

Övningar. Utespelare

Övningar. Utespelare Övningar Utespelare Teckenförklaringar - Anfallande spelare (Våra egna spelare i detta dokument). - Försvarande spelare/motståndare M - Målvakt - Småmål - Koner - Madrass - Skott/Avslut L - Ledare - Rörelse

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer

Innehållsförteckning. S i d a 2

Innehållsförteckning. S i d a 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Spelytor 4 3. Fotbollstecken 5 4. Fotbollstermer i anfallspel 6-8 5. Fotbollstermer i försvarspel 10-12 6. Allmänna fotbollstermer 13-16 S i d a 2 Inledning Att tala

Läs mer

Breddläger P99, Lödde 2014 Träning 1 övning 1 (25 min)

Breddläger P99, Lödde 2014 Träning 1 övning 1 (25 min) Träning 1 övning 1 (25 min) Smålagsspel 4 mot 4 Skapa möjligheter för en omställning med löpningar i djupled när vi har en rättvänd bollförare Hur? Instruktionsmetod V P F Vilket bör komma först passningen

Läs mer

SPELSYSTEM 9-manna SKILLNADER MOT 2-3-1 (7-MANNA) FÖR 10-11 ÅRINGAR

SPELSYSTEM 9-manna SKILLNADER MOT 2-3-1 (7-MANNA) FÖR 10-11 ÅRINGAR SPELSYSTEM 9-manna Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Engelska kvadraten. Fyra spelare i varje lag, två anfallande lag i ytterzonerna och ett försvarande lag i mittzonen.

Engelska kvadraten. Fyra spelare i varje lag, två anfallande lag i ytterzonerna och ett försvarande lag i mittzonen. Innebandy-övningar Engelska kvadraten Fyra spelare i varje lag, två anfallande lag i ytterzonerna och ett försvarande lag i mittzonen. Bollförande lag ska passa bollen fem gånger inom laget och sedan passa

Läs mer

Välkomna på föräldramöte. Hammarö Arena

Välkomna på föräldramöte. Hammarö Arena Välkomna på föräldramöte Hammarö Arena 2017-09-29 Säsongen i stort (serier, DM, samverkan andra lag mm) Information och kommunikation Organisation Närvaro Föräldraengagemang (kiosk, sekretariat, domarvärd

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

11 a. Att spela back. 13-14 år KENNY JÖNSSON RONNIE SUNDIN. Backarnas betydelse har aldrig varit större! Vad är det som kännetecknar en bra back?

11 a. Att spela back. 13-14 år KENNY JÖNSSON RONNIE SUNDIN. Backarnas betydelse har aldrig varit större! Vad är det som kännetecknar en bra back? Att spela back 13-14 år 11 a av Tommy Tomth och Christer Höglund KENNY JÖNSSON RONNIE SUNDIN dagens ishockey är backarna oerhört värdefulla, för I att inte säga oumbärliga. Desto mer som vi utvecklar spelet,

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

SPELSYSTEM för 13-åringar

SPELSYSTEM för 13-åringar SPELSYSTEM för 13-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Arbetssätt och roller Dalslands FF

Arbetssätt och roller Dalslands FF Arbetssätt och roller Dalslands FF En fotbollsmatch består av anfall, försvar och omställningar. Att ha kunskap om VILKET ARBETSSÄTT VI ANVÄNDER OCH VILKEN ROLL DU HAR NÄR VI SPELAR MATCH, ÄR EN FÖRUTSÄTTNING

Läs mer

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsongsstart 2014

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsongsstart 2014 Ekerö IK Fotboll Damtrupp M Säsongsstart 2014 Agenda My mission & Fokus Spelsystem Säsongsprogram Målsättning M My mission Att ni ska lyckas Att hitta er maximala M kapacitet Att alltid ha kul Inställning

Läs mer

Spelbok säsongen 17/18 Förväntningar och spelidé. Västerås IBS U Röd Nivå

Spelbok säsongen 17/18 Förväntningar och spelidé. Västerås IBS U Röd Nivå Spelbok säsongen 17/18 Förväntningar och spelidé Västerås IBS U Röd Nivå Tränare VIBS U Röd Nivå Skriven av: Jonathan Eriksson Innehållsförteckning Introduktion 4 Upplägg 4 Allmänna förväntningar på dig

Läs mer

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 UTGÅNGSPOSITIONER 4-1:2-3 dvs en fyrbackslinje med alternerande innerbackar, ett mittfält bestående av två mer offensiva spelare och en lite mer defensiv spelare (balansspelare)

Läs mer

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar ÖVNINGSBANK Inledning Att vara ledare i fotboll är en ynnest, men man har också ett stort ansvar. Ett ansvar att ta vara på den tiden man har tillsammans med sina spelare och faktiskt lära dem fotboll.

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer

Innerback. Innerback. Rörelseschema:

Innerback. Innerback. Rörelseschema: Innerback Innerbackarna skall tillsammans med målvakten dirigera försvarsarbetet. T.ex. styra hur övriga spelare skall stöta på bollhållare runt straffområdet, markering vid fasta situationer samt att

Läs mer

VINNA PRESTATION RÄTT MILJÖ

VINNA PRESTATION RÄTT MILJÖ Ett vinnande LAG 1 VINNA PRESTATION RÄTT MILJÖ Ett vinnande LAG 32 Spelet med puck AGERA! KREATIVT SPEL MED PUCK Styr din tanke - Sätt rätt bild TAG KOMMANDOT Spelet utan puck STRUKTURERAT SPEL UTAN PUCK

Läs mer

Åkersberga P05: Röd & Blå

Åkersberga P05: Röd & Blå Åkersberga P05: Röd & Blå Träningsövningar 2015 ÅBK P05: Röd & Blå TRÄNINGSÖVNINGAR 2015 (1) Vändning Vändning och passning. 6-8 spelare. Avstånd mellan A och D ca 30 meter. A passar B, som vänder och

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna (15 år) (Med rak backlinje och defensiv mittfältstriangel).

SPELSYSTEM 11-manna (15 år) (Med rak backlinje och defensiv mittfältstriangel). SPELSYSTEM 11-manna (15 år) (Med rak backlinje och defensiv mittfältstriangel). Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

Den som äger bollen äger spelet

Den som äger bollen äger spelet Den som äger bollen äger spelet Spelide Färjestadens GoiF Fotboll, vad är det? Fotboll är ganska enkelt, men ändå komplext i all sin enkelhet Spelsystem Ett spelsystem kan man säga är ett lags spelide

Läs mer

SPELSYSTEM 4-2:3-1 TAKTISKA UPPGIFTER I FÖRSVARS OCH ANFALLSSPELET

SPELSYSTEM 4-2:3-1 TAKTISKA UPPGIFTER I FÖRSVARS OCH ANFALLSSPELET SPELSYSTEM 4-2:3-1 UPPGIFTER I FÖRSVARS OCH MITTBACK -Kontrollera sin zon -Samarbete -Alltid på försvarsida om motståndare -Kontrollera straffområde och ytor strax utanför straffområde -Hjälper ytterbackarna

Läs mer

Kvarterslag driva finta dribbla. Created with Sideline XPS Trainer -

Kvarterslag driva finta dribbla. Created with Sideline XPS Trainer - 1 Driva, utmana, finta och dribbla nå1/10 2/10 1 2 3 4 5 6 Teckenförklaring. 1. Springa utan boll 2. Passning eller skott (bollens förflyttning) 3. Driva med boll 4. Boll 5. Spelare 6. Koner Övningarnas

Läs mer

Introduktion till spelmodeller

Introduktion till spelmodeller Introduktion till spelmodeller Introduktion till spelmodeller Som ett komplement till det kommande instruktionspaketet S2S har BPs akademi och Ungdomskommittén tagit fram detta dokument som syftar till

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

Spelbok för RIF-innebandy

Spelbok för RIF-innebandy Spelbok för RIF-innebandy Att hålla på med innebandy skall både vara roligt och utvecklande. Syftet med denna spelbok är att se till att vår verksamhet blir just det, utvecklande och rolig. Detta bidrar

Läs mer

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Inledning I en växande klubb som Sunnersta AIF finns ett behov av att ha en röd tråd i hur vi ska lära ut fotboll till de som väljer att spela i vår klubb. Vi har många

Läs mer

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll Daniel Häger 2014 FOTBOLLSTECKEN Spelarens väg & riktning med boll Spelarens väg & riktning utan boll Mv Bollens väg & riktning Målvakt Bollhållare Mv / Försvarsspelare Anfallsspelare

Läs mer

Övningsbank 9/11-manna

Övningsbank 9/11-manna Övningsbank 9/11-manna 1 Bollkontroll, passningar, vändningar Övning: 1 Yta: 25x25 meter, 8-12 spelare, 1 boll per grupp. Bollhållare i varje grupp startar att driva bollen mot den centrala kon, rundar

Läs mer

SPELMODELLER 7-16 år

SPELMODELLER 7-16 år SPELMODELLER 7-16 år 1-4-3-3 Spelmodell ( organisation) Spelsätt ( arbetssätt och individuella kvalitéer) Filosofi i match 7-12 år Träna för spela 13-16 år Träna för att tävla 17-19 år Träna för att vinna

Läs mer

Omställning. Återerövring av bollen

Omställning. Återerövring av bollen Anfallsspel - - driva, riktningsförändra, vända, perception, koordination - kan du göra om det står en spelare framför dig? - Vilka delar av foten kan du använda för att driva och vända? - Yta: 15-20 15-20

Läs mer

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF: Spelmodell Boo FF Pojkar och flickor 10 år Spelfilosofi - Värdegrund, taktik och individuell insats i rätt ordning - Vi vill ha bollen så mycket som möjligt och när vi tappar den vill vi ta tillbaka den

Läs mer

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior.

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior. Utbildningsplan Norrala IF Ungdom och Senior. Spelets skeenden Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget försvarsspel.

Läs mer

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon F-97 TRÄNINGSPÄRM Teckenförklaring Försvarspelare Anfallsspelare Spelare med boll Löpning utan boll Löpning med boll Bollens väg Kon Tips & råd Gå gärna igenom övningarna teoretiskt med gruppen först..

Läs mer

Sida 1 av 6 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2009-09-13 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Bergsjövallen/Kviberg/Flodala F14, P14 Öppna

Läs mer

4 2 : 3-1. Manualen. Mjällby AIF Akademi år 4-2:3-1 Rev 2019 Sida 1

4 2 : 3-1. Manualen. Mjällby AIF Akademi år 4-2:3-1 Rev 2019 Sida 1 4 2 : 3-1 Manualen Mjällby AIF Akademi 16-19 år 4-2:3-1 Rev 2019 Sida 1 Innehållsförteckning Syfte... 3 Spelsystemet... 3 4 2 : 3-1... 3 Laget... 4 Defensivt... 4 Offensivt... 8 Omställningar... 9 Defensivt...

Läs mer

TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014

TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014 TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014 ALLMÄNT UPPLÄGG Ända sedan laget startades för ca tre år sedan så har vi lagt stort fokus på grundläggande övningar för bollkontroll, och detta kommer självklart även

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer

Övningsbank Sigtuna IF P03

Övningsbank Sigtuna IF P03 Övningsbank Sigtuna IF P03 Veckoplanering 3 träningar och 1 match nivå 3 Antal träningar/vecka Vad träna Träning 1 Träning 2 Träning 3 Match sspel - uppbyggnad - skapa målchans och avsluta sspel - skapa

Läs mer

HIBF - MÅLVAKTSTRÄNING

HIBF - MÅLVAKTSTRÄNING HIBF - MÅLVAKTSTRÄNING MÅLVAKTENS ROLL Har stor betydelse för laget - Finns bara en på planen. Aldrig målvaktens fel - Behöver alltid hjälp av utespelarna. Lätt att bli självkritisk - Alla skall uppmuntra

Läs mer

Printed by SPSW Offside

Printed by SPSW Offside Databas : C:\Spsw\Offside\JOACHIM.OTM Skapad : 990402 Namn : Skott 1 Grupp : Skott Tema : Skottövning Åk runt mittcirkel. Ta emot pass. Tidigt skott. Ta retur! Databas : C:\Spsw\Offside\JOACHIM.OTM Skapad

Läs mer

Vilken Spelare Är du?

Vilken Spelare Är du? Vilken Spelare Är du? Målvakt Målvakten har den viktigaste rollen i laget. En målvakt äger allt i sitt målområde och är den som bestämmer, styr och ställer. En målvakt är orädd och har många viktiga beslut

Läs mer

UNGDOMSPOLICY Version 1.01 september 2009

UNGDOMSPOLICY Version 1.01 september 2009 UNGDOMSPOLICY Version 1.01 september 2009 Innehållsförteckning Barn- och ungdomsträning Tekniska- och taktiskamoment 6-9år (Kids Floorball Camp) 10år 11år 12år 13år 14år 15år TST-guiden Teknik, spel och

Läs mer

Spelarutbildningsplan Kungsbacka IF (S2S-moment) P-11

Spelarutbildningsplan Kungsbacka IF (S2S-moment) P-11 P-11 MOMENT 4 HALVVRIST MOMENT 23 MED LÅRET MOMENT 40 MOMENTER STEGSFINT NICKA MOMENT 16 HÖGA BOLLAR PÅ MÅL GRUNDERNA ANFALL MOMENT 62 SPELAVSTÅND MOMENT 101 FÖRSVARSSIDA MOMENT 8 FOTENS INSIDA MOMENT

Läs mer

Innebandyövningar - Medelsvåra

Innebandyövningar - Medelsvåra Källa: http://www.gubbe.se/innebandy/ovningar.htm Innebandyövningar - Medelsvåra Namn: Dubbeln Nr: 5 Uppvärmning, Skott och Passningar Svårighetsgrad: Blå Syfte med övningen: Att träna på att ta avslut,

Läs mer

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare:

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare: För spelarnas utveckling är det bäst om man tränar ett moment åt gången och att det då genomsyrar hela träningen, under uppvärmning, drillövningarna och under spelövningarna. Det är ytterst viktigt att

Läs mer

4.3 Försvarsspel 2v2

4.3 Försvarsspel 2v2 4.3 Försvarsspel 2v2 Försvarsspel 2 mot 2 Övning 1 Vad: Försvarsspel 2 mot 2 i ytterzon och styrande mot markerad yta Varför: Försvarsarbete inom begränsad yta enligt bild, för att arbeta med att hålla

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

Tibro HK F04. Grunder i försvar & anfall

Tibro HK F04. Grunder i försvar & anfall Tibro HK F04 Grunder i försvar & anfall 1 Så spelar vi handboll i Tibro HK 04 vår spelidé Spelidé handlar om hur vi ska spela handboll: Individuellt, taktiskt/tekniskt Kollektivt, taktiskt/tekniskt I grunden

Läs mer

Utvecklingsplan detalj

Utvecklingsplan detalj Utveckling av Metod Barn är barn och inte små vuna. Barn och ungdomar ska tränas med metoder som är anpassade till deras mognad. Rätt träning i rätt ålder är en förutsättning för att nå optimal utveckling.

Läs mer

P05. * Täckning: Att täcka ytor kring motståndarnas bollhållare och/eller ytor som är attraktiva för motståndarna.

P05. * Täckning: Att täcka ytor kring motståndarnas bollhållare och/eller ytor som är attraktiva för motståndarna. Grundförutsättningar i försvarsspel: * Press: Att på nära avstånd från motståndaren få denna att inta spela/driva bollen framåt. Pressen utförs gärna med sidan lite mot motståndaren och kan utföras olika

Läs mer

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET Domarkommittén H E M F R Å G O R Namn:...

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET Domarkommittén H E M F R Å G O R Namn:... SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET Domarkommittén H E M F R Å G O R 2009-11-18 Namn:... Tänk på att: * Ange om det är direkt eller indirekt frispark * Ange eventuell bestraffning * Ange hur spelet sätts igång och

Läs mer

3. Under pågående spel förolämpar spelare nr 7 i lag A tränaren i lag B, nr 7 befinner sig på spelplanen och lag A har bollen. Domslut?

3. Under pågående spel förolämpar spelare nr 7 i lag A tränaren i lag B, nr 7 befinner sig på spelplanen och lag A har bollen. Domslut? Svenska Fotbollförbundet Domarkommittén Hemregelprov 2012-12-01 Namn: Tänk på att: Ange om det är direkt eller indirekt frispark Ange eventuell bestraffning Ange hur spelet sätts igång och från vilken

Läs mer

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll?

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll? Köping FF P-02 2016 Nivåanpassning Nivåanpassning är när man anpassar nivån för individen till dennes nivå, dvs nivån på övningar vid träning och vid match går ut på att möta motståndare som är på ungefär

Läs mer

Planering av träningar DFF

Planering av träningar DFF Planering av träningar DFF HÄR BIFOGAS DELS DE KOMMENTARER SVFF HAR KRING TRÄNING OCH DESS TEMAN. VIKTIGT ATT VI VÄGER IN MÅLVAKTERNA OCH FINSLIPAR PÅ DESSA DELAR I UPPLÄGGET. DE PROGRAM SOM ÄR BIFOGADE

Läs mer

HANDBOLL. Olympisk gren sedan 1972

HANDBOLL. Olympisk gren sedan 1972 HANDBOLL Olympisk gren sedan 1972 Visste du att Handboll är världens 3. största bollsport inomhus (basket, volleyboll, handis) Det finns 20 miljoner handbollsspelare i världen i närmare 200 länder Handboll

Läs mer

4.6 Försvarsspel Alla övningar

4.6 Försvarsspel Alla övningar 4.6 Försvarsspel Alla övningar Försvarsspel Alla Övningar Övning 1 Vad: Arbeta med försvarsspel 2 mot 2 med en uppgivare som endast får användas för tillbakaspel Varför: Träna på mittbackarnas försvarsspel

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen Träffa linjen Övning nr. 1 Alla spelare samlas på en linje med boll. Avstånd till linjen som ska träffa ca 10-15 meter. Varje spelare försöker passa bollen mot linjen och låta den stanna exakt på linjen.

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER SPELSYSTEM 5-manna För alla 8-9 års lag, rekommenderar vi att man spelar 5-manna fotboll enligt principen 2-2. Spelsystemet präglas av enkelhet där det naturligt uppstår många 1 mot 1 situationer som löses

Läs mer

Det blåvita spelet. Din guide för innebandyträning i Värmdö IF. Version 1.0, uppdaterad 110405

Det blåvita spelet. Din guide för innebandyträning i Värmdö IF. Version 1.0, uppdaterad 110405 Det blåvita spelet Din guide för innebandyträning i Värmdö IF Version 1.0, uppdaterad 110405 Välkommen Denna guide ska fungera som stöd och inspiration för dig som innebandyledare i Värmdö IF. Här hittar

Läs mer

INNEBANDY-ÖVNINGAR. Hämtade från www.gubbe.se/innebandy

INNEBANDY-ÖVNINGAR. Hämtade från www.gubbe.se/innebandy INNEBANDY-ÖVNINGAR Hämtade från www.gubbe.se/innebandy Namn: Halvmåne Nr: 1 Typ av övning: Uppvärmning Svårighetsgrad:Grön Syfte med övningen: I första hand att värma upp målvakten, men även att träna

Läs mer

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd Fotbollsskolan fintdribbling.indd 1 07-06-05 16.16.18 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att

Läs mer

3.1 Vinna tillbaka bollen direkt

3.1 Vinna tillbaka bollen direkt 3.1 Vinna tillbaka bollen direkt Vinna tillbaka bollen direkt Övning 1 Vad: Funktionellt spel 5 mot 5 där man fokus på direkt återerövring är prioriterat. Varför: Utbilda spelarna i skillnad mellan direkt

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år)

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Fotbollsskola (Teoridokument) 2012-

Fotbollsskola (Teoridokument) 2012- 2012-01-01 RSF P02-R Fotbollsskola (Teoridokument) 2012- Teori för ökad spelförståelse och teknisk utveckling Sebastian Strand Fotbollsteori RSF P02-R 2012 Innehållsförteckning 1. Spelsystem 7-manna...

Läs mer

Passningsspel och positionsförsvar press/täckning

Passningsspel och positionsförsvar press/täckning F96 fredag Lödde 10-11 feb 2012 Passningsspel och positionsförsvar press/täckning Uppvärmning Löpning + tänjning 45 min 24 + 4 MV 25 min 24 20 min 24 spelare + 4 MV 45 min 1. Spel- /passningsövning på

Läs mer

Runt 9:de minuten så gör Filip kedjan en bra sekvens där man skapar en del oreda hos Frölunda försvaret

Runt 9:de minuten så gör Filip kedjan en bra sekvens där man skapar en del oreda hos Frölunda försvaret 30/10 2015 H2 Älvstranden - Frölunda Period 1: Redan 0.22 in i matchen så kommer Emil på avslut mot deras kasse. 3.52 så åker vi på dagens första 2min o det är Mats B som åker på slag Första fem: Frölunda

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

MÅLVAKTSTIPS. Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör

MÅLVAKTSTIPS. Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör MÅLVAKTSTIPS Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör Målvaktsspel När motståndarna spelar upp bollen tänk på att: 1. Stå upp, så långt som möjligt för bättre översikt, men var beredd på att

Läs mer

Hemfrågor FACIT

Hemfrågor FACIT ÖSTERGÖTLANDS FOTBOLLFÖRBUND Domarkommittén Hemfrågor 2012 - FACIT KOLUMN 1 - Ange om du eventuellt tycker att det ska vara varning eller utvisning KOLUMN 2 - Om du tycker att domaren ska stoppa spelet,

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 5 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2009-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Spelsystem - F15-16, P15, P16 Öppna kommentarer

Läs mer

Organisation: 4v4, boll, 35x20m 15min, 2 småmål. Anvisningar: När man är på sin egna planhalva får man bara spela 2 touch

Organisation: 4v4, boll, 35x20m 15min, 2 småmål. Anvisningar: När man är på sin egna planhalva får man bara spela 2 touch Organisation: 4v4, boll, 35x20m 15min, 2 småmål Anvisningar: När man är på sin egna planhalva får man bara spela 2 touch Syfte: Passningspel i defensiven Coaching Points: Uppmuntra lugn i defensiven, spela

Läs mer