Underlags-PM Stadsutvecklingsplaner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlags-PM Stadsutvecklingsplaner"

Transkript

1 Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- Stadsutvecklingsplaner Göteborg 1 (28) S w e co Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE Göteborg, Sverige Telephone +46 (0) Fax +46 (0) S we c o T r an s por t S ys te m AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Member of the Sweco Group

2 Beställare: Trafikkontoret Göteborg, kontaktperson Per Bergström-Jonsson Konsult: Sweco TransportSystemAB, Carl-Henrik Sandbreck, Viktor Hultgren, Andreas Almroth Uppdrag: Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen, Underlags- - Stadsutvecklingsplaner Datum: Version: Slutlig 2 (28)

3 1 Bakgrund och syfte Inom uppdraget gjordes en omfattande genomgång av planerade stadsutvecklingsprojekt på Hisingen. Utvecklingsprojekten var sådana som kunde tänkas påverka eller bli påverkade av olika utformningar av trängselskatten i Backaområdet. Vilka stadsutvecklingsprojekt som skulle studeras bestämdes inom Backa-utredningen. En sammanställning över pågående och planerade projekt som tagits fram av stadsbyggnadskontoret utgjorde grunden. En komplettering av sammanställningen gjordes inom utredningen, bland annat med projektet Frihamnen. Denna avser beskriva stadsbyggnadsplanerna, hur beskrivningen tagits fram samt vilka konsekvenser planerna får för trängselskatteutformningen och hur utformningen av trängselskatten i Backa påverkar planerna. 3 (28)

4 2 Stadsbyggnads- och utvecklingsprojekt i området kring Backa Stadsbyggnads- och utvecklingsprojekten kan, lite grovt, delas in i fyra typer; - Området utvecklas med förtätning - Ny kollektivtrafik - Nya väg- och järnvägsförbindelser - Ytterligare framtidsvisioner Inom de olika områdena finns följande projekt: Området utvecklas med förtätning Litteraturgatan och Selma Lagerlöfs torg Backadalen Frihamnen Backaplan Ny kollektivtrafik Spårväg Backalänken Brunnsbo station Nya väg- och järnvägsförbindelser Marieholmstunneln Kvillemotet Kvilleleden och ny planskildhet med Bohusbanan Ytterligare framtidsvisioner Omvandling Bäckebol 4 (28)

5 3 Området utvecklas med förtätning Flera stadsbyggnads- och förtätningsprojekt planeras på centrala Hisingen. Kartan ovan illustrerar de projekt som har störst betydelse för Backautredningen. 3.1 Litteraturgatan och Selma Lagerlöfs torg Beskrivningen av området har i huvudsak utgått från den framtagna programhandlingen ( ) för hela området samt detaljplanen för Selma Lagerlöfs torg ( ). Samtal har även förts med ansvarig planhandläggare, Carolina Grabowska. Utifrån dessa samtal har följande beskrivning redovisats. Beskrivning Selma Lagerlöfs torg omformas för att orienteras mot, och få en närmare koppling till, Litteraturgatan och en förstärkt kollektivtrafikhållplats. Litteraturgatan förtätas med bostäder och verksamheter. 5 (28)

6 Stadsdelen utformas för att främja resor till fots och med cykel. Promenadstråk ska skapas och Litteraturgatan/Backadalen omformas för att bli en stadsgata snarare än ett trafikrum. 6 (28)

7 7 (28)

8 Förutsättningar och konsekvenser Följande förutsättningar och konsekvenser har beskrivits för detaljplanen. Förutsätter: För att möjliggöra förtätning och ombyggnad får inte biltrafiken inom området och längs Litteraturgatan öka, utöver det som tillkommer av den nya bebyggelsen. Detta med hänsyn till bland annat buller, barriäreffekter, luftkvalitet med mera. 8 (28)

9 Hur planen påverkar området: - Fler boende och verksamma i stråket Selma Lagerlöfs torg och Litteraturgatan. Det skapar bättre underlag för service, handel och kollektivtrafik - Gaturummet utformas på gående villkor och ombyggnaden främjar resor till fots, med cykel och med kollektivtrafik - Fler målpunkter i närområdet minskar transportbehovet. Detaljplanen för Selma Lagerlöfs torg och Litteraturgatan både påverkar och påverkas av trängselskatteutformningen i Backaområdet. Bullernivåerna ligger redan idag nära gränsvärdena för att det ska vara möjligt att bygga bostäder. Om trafiken ökar, exempelvis till följd av att betalstationerna i Backa tas bort, skulle de planerade utbyggnaderna av bostäder försvåras ytterligare. Då förtätningen medför att fler boende och sysselsatta kommer att bo och verka i området kring Litteraturgatan kan trafiken till och från området komma att öka. Förhoppningen är dock att fler målpunkter i området kommer att skapas, något som kan minska behovet av längre resor, då fler ärenden kan utföras i närområdet med cykel eller till fots. Litteraturgatan utformas för att i framtiden kunna inrymma spårväg och antalet bilkörfält minskas till ett i varje riktning. Det innebär att kapaciteten för biltrafiken minskar och att framkomligheten kan bli begränsad om trafikmängderna ökar ytterligare. Sammantaget medför den planerade utbyggnaden att området blir än mer känsligt för ökade trafikmängder. Status Programhandling är antagen. Stadsbyggnadskontoret arbetar med detaljplanearbetet för etapp 1, vilket omfattar torget och området i anslutning till Litteraturgatan/Backadalen. Tidplan Detaljplanen bedöms kunna vinna laga kraft under Beräknad byggstart för etapp 1 är (28)

10 3.2 Backadalen Beskrivningen av området har utgått från den framtagna detaljplanen, godkänd av byggnadsnämnden 26 november Någon ytterligare avstämning med ansvarig för detaljplanen har inte gjorts. Beskrivning Förslaget innebär att cirka 20 småhus byggs i befintlig villamiljö. Syftet med detaljplanen är således att komplettera dagens villabebyggelse med ytterligare hus. Förutsättningar och konsekvenser Förutsätter: För att skapa en trivsam boendemiljö bör genomfartstrafiken i området inte öka. Hur planen påverkar området: Förtätning av området vid Litteraturgatan Planen innebär en mindre förtätning av området. Uppskattningsvis bör de tillkommande bostäderna generera cirka 100 fordonsrörelser per dygn (enligt detaljplanen). Förtätningen får således inga stora konsekvenser för trafikmängderna i Backa. Teoretiskt sett skulle det kunna finnas trängselskatteutformningar som medför att trafiken på Backadalsgatan ökar, då det är möjligt att nyttja vägen för att ta sig via Litteraturgatan och Skälltorpsvägen. Detaljplanen bedömdes dock inte påverka bedömningen av olika utformningsförslag. 10 (28)

11 Status Detaljplanen är antagen, men överklagades till länsstyrelsen. Länsstyrelsen underkände överklagandet i april (28)

12 3.3 Frihamnen Förutsättningarna för utvecklingen av Frihamnen är fortfarande oklara. För närvarande pågår ett programarbete, men då resultatet av programarbetet inte presenterats har det inte funnits något officiellt dokument att förhålla sig till. Beskrivningen av Frihamnen har därför tvingats bli ganska svävande. Avstämning av beskrivningarna har gjorts med projektledaren på stadsbyggnadskontoret, Mia Edström. Beskrivning Visionen är att Frihamnen i framtiden ska inhysa uppåt boende och lika många arbetsplatser. Frihamnen ska bli en del av den nya innerstaden som ska växa över älven. 12 (28)

13 Förutsättningar och konsekvenser Hur planen påverkar området: Fler boende och sysselsatta vilket ökar transportefterfrågan på Hisingen. Tillgängligheten med kollektivtrafik till och genom området förbättras. Området ska utformas för att främja resor till fots, med cykel och med kollektivtrafik. Området med tät innerstad utvidgas. Blandstad med hög täthet av boende och verksamma skapar bra underlag för service, handel och kollektivtrafik. Många målpunkter inom området minskar behovet av bilresor för boende i stadsdelen. En viktig förutsättning för området är att det ska utformas för att främja resor till fots, med cykel och med kollektivtrafik. Målpunkter inom området ska minska behovet av bilresor. Fler boende och sysselsatta kan emellertid innebär att efterfrågan på transporter på Hisingen ökar. Då utformningen av området inte är fastlagd är det svårt att bedöma hur området påverkas, och påverkar, trängselskatteutformningen i Backaområdet. Området ligger inte i direkt anslutning till Backa och berörs därför endast indirekt av trängselskatteskaftet i Backa. Målet är emellertid att förtäta i nära anslutning till Lundbyleden, något som kan försvåras om trafikflödena på leden ökar. Dessutom kan området i sig innebära att trafikmängderna på centrala Hisingen ökar då fler bilister har start- eller målpunkt i området. Om trängselskatteutformningarna i Backa medför att trafiken på Lundbyleden ökar kan möjligheterna till förtätning i Frihamnen begränsas. Området har emellertid inte beaktats i något större utsträckning vid framtagandet av olika utformningsförslag av trängselskatten i Backa. Status Göteborgs stad håller på att ta fram ett program för Frihamnen. Programmet ska vara underlag för det fortsatta arbetet med detaljplaner som ska kunna påbörjas under Tidplan En första etapp med ca 1000 bostäder beräknas vara klart till stadens 400-årsjubileum Fortsatta etapper fram till (28)

14 3.4 Backaplan För närvarande pågår arbete med att ta fram en detaljplan för utveckling av Backaplansområdet. Detaljplanen är det första steget i ett omfattande arbete med att utveckla området. Förutsättningarna och resultatet av planerna är fortfarande osäkra, därför är beskrivningen av området på en vag, övergripande nivå. Avstämning av skrivelserna har skett med Johan Henriksson på stadsbyggnadskontoret. Beskrivning Backaplan ska i framtiden ses som en naturlig utvidgning av centrala Göteborg. För att det ska ske krävs att området utvecklas till blandstad med stor mångfald och blandning av verksamheter, handel, bostäder och kontor. Stadsdelen ska bli en förebild för hållbar stadsutveckling. 14 (28)

15 Förutsättningar och konsekvenser Hur planen påverkar området: Backaplans gatunät görs mer finmaskigt. Fler bostäder och fler verksamheter i området ökar transportefterfrågan, framförallt avseende persontransporter. Tillgängligheten med kollektivtrafik genom området förbättras. Då inga förslag från detaljplanen redovisats är konsekvenserna av utvecklingen av Backaområdet fortfarande oklara. Målsättningen är emellertid att området ska förtätas med fler bostäder och verksamheter. Det kan öka transportefterfrågan vilket kan medföra ökade trafikmängder. Planområdet har emellertid bara indirekt påverkan på trängselskatteskaftet i Backa. De ökade trafikmängderna bör i första hand belasta Lundbyleden. Status Planeringsförutsättningar för Backaplan har tagits fram. Detaljplaner för området är påbörjade. Tidplan Etappvis förnyelse av området planeras under kommande 20-års period. 15 (28)

16 4 Ny kollektivtrafik 4.1 Spårväg Backalänken En förstudie om genomförbarhet av två nya spårvägssträckningar - till Backa och till centrala Älvstaden - togs fram och redovisades våren Förstudien påvisade att det var möjligt att genomföra de två nya spårvagnsdragningarna och att det även kunde vara samhällsekonomiskt lönsamt. Sträckningen via centrala Älvstaden gav störst samhällsekonomisk lönsamhet. Backalänken uppvisade svag lönsamhet. Förutsättningarna för spårvägen är inte helt fastlagda ännu. Något beslut om att bygga ny spårväg har inte tagits. Kommande utredningar ska bland annat visa hur spårvägsdragningarna kan integreras med det nuvarande linjenätet. Beskrivningen av spårväg Backalänken har därför skett på en övergripande nivå. Avstämning av beskrivningen har skett med Sofia Hellberg, utredningsledare på trafikkontoret. Beskrivning Spårväg från Hjalmar Brantingsplatsen via Backaplan och Litteraturgatan till Körkarlens gata i norr. Spårvägen bedöms leda till positiva stadsutvecklingseffekter. Utformning av spårväg ännu inte fastlagd antalet hållplatser och grad av separering är fortfarande osäkerheter. Nedan redovisas principiella utformningar av Backalänken. Den översta bilden visar på en utformning med nio hållplatser där spårvägen primärt går i blandtrafik. Den nedersta bilden visar på en utformning där sträckan till största del går på egen banvall. Antalet hållplatser är färre för att öka 16 (28)

17 medelhastigheten. Den nedersta utformningen bedömdes ge högre samhällsekonomisk lönsamhet. 17 (28)

18 Förutsättningar och konsekvenser Förutsätter: Att gaturummet utformas för att kunna inrymma framtida spårväg Hur planen påverkar området: Tillgängligheten med kollektivtrafik förbättras och kollektivtrafikens konkurrenskraft i förhållande andra trafikslag ökar. Backa blir en del av spårvagnssystemet, vilket minskar det mentala avståndet och knyter området närmare centrum Spårväg Backalänken innebär att gaturummet behöver utformas för att kunna inrymma en framtida spårväg. Den framtida spårvägen beaktas i arbetet med detaljplanen för Selma Lagerlöfs torg och Litteraturgatan samt programarbetet för hela Litteraturgatan. Att gaturummet utformas för att inrymma spårväg innebär, precis som för detaljplanen för Litteraturgatan, att biltrafikens utrymme behöver minska. Dessutom kan spårvagnen behöva prioriteras i korsningar. Förutsättningarna för spårvägen är således likartade för de som gäller för detaljplanen för Litteraturgatan. Spårvägen är emellertid inte avhängig biltrafikmängderna på samma sätt som detaljplan Litteraturgatan, där ökade biltrafikmängder försvårar förtätningen till följd av buller. Det är möjligt att åstadkomma en ny spårvägslänk utan minskade biltrafikflöden, även om det får konsekvensen att biltrafikens framkomlighet eventuellt försämras. För trängselskattesystemets utformning i Backa har en eventuell framtida spårväg endast beaktats indirekt. Spårvägen kan betraktas som en del av den framtida utvecklingen av området vid Litteraturgatan där gatan utformas för att bli mer stadsmässig. Denna utformning förutsätter oförändrade eller minskade biltrafikflöden. Status En förstudie har genomförts. Förstudien är emellertid inte tillräcklig som beslutsunderlag, bland annat har påverkan på övriga spårvägssystemet inte belysts. För 2014 finns budgetmedel avsatta för fördjupad utredning. Dessutom pågår arbetet med att ta fram en målbild för stadstrafikens stomnät för år Backalänkens roll i ett sådant stomnät är ännu inte klar. Tidplan Tidplan för två olika scenarier har tagits fram. I båda dessa scenarier är bedömd möjlig trafikering år Som framgår av figuren nedan går utbyggnaden av Backalänken hand i hand med bland annat förnyelsen av Backaplan och förtätningen av Litteraturgatan. Även Kvillemotet påverkar Backalänken. Utbyggnaden av Brunnsbo station behöver inte vara färdig för att trafikering ska ske. Emellertid förbättras spårvägens funktion när Brunnsbo station är på plats. 18 (28)

19 19 (28)

20 4.2 Brunnsbo station Brunnsbo station är en planerad ny station på södra Bohusbanan. Den exakta lokaliseringen av stationen är inte fastlagd då någon aktuell fördjupad studie av stationsläget inte är gjord. Det innebär även att det inte finns någon bedömd trafikering av stationen. I Trafikverkets nationella plan finns inte Brunnsbo station eller utbyggnad av Södra Bohusbanan med som utpekat objekt. För Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen har emellertid Brunnsbo station hög prioritet. På grund av oklarheterna har beskrivningen av Brunnsbo station i första hand utgått från Trafikverkets idéstudie, då det är den senaste aktuella studien där Brunnsbo station berörs. 20 (28)

21 Beskrivning Ny station på södra Bohusbanan. Vid kollektivtrafikresande norrut slipper boende i Backa korsa älvsnittet. Ökar tillgängligheten till Backa och Hisingen för regioninpendlare norrifrån. Kan fungera som bytespunkt för en framtida spårväg till Backa. Förutsättningar och konsekvenser Förutsätter: Dubbelspår på Bohusbanan krävs för att inte skapa ett förseningskänsligt system Att hänsyn tas till nytt stationsläge vid planering av ny spårväg i Backa Medveten markanvändningsplanering för att integrera stationen med omkringliggande bebyggelse Hur planen påverkar området: Ökar tillgängligheten med kollektivtrafik till och från området Underlättar bytesresor när ny spårväg byggs. Brunnsbo station berörs endast indirekt av trängselskattesystemets utformning i Backa. Stationen skulle, i kombination med ny spårväg på Hisingen, kunna innebära att en ny knutpunkt skapas. Det skulle i sin tur kunna medföra att kollektivtrafikresandet i Backaområdet ökar. Huruvida detta scenario blir verklighet eller ej är svårt att bedöma, då planeringsförutsättningarna är så pass vaga. I ett längre perspektiv kan Brunnsbo station betraktas som en del i en större stadsomvandling av Backa, där biltrafiken och biltrafikens utrymme minskar. Trängselskatten skulle kunna utformas för att bidra till denna inriktning. Status Trafikverket har genomfört en idéstudie om Brunnsbo station. Idéstudien föreslår ett nytt stationsläge i Brunnsbo på medellång sikt. Enligt Trafikverkets ställningstagande bör en fördjupad utredning av bland annat lokalisering och utformning av Brunnsbo station genomföras. Brunnsbo station är inte finansierad i Trafikverkets nu liggande förslag till regional eller nationell plan. Tidplan Tidplanen är oklar. 21 (28)

22 5 Nya väg- och järnvägsförbindelser 5.1 Marieholmstunneln Då åtgärden är beslutad och byggstart har inletts finns det relativt små oklarheter i projektet. Beskrivningen har i huvudsak utgått från den redogörelse för projektet som finns i avtalet för block 2 som parterna för västsvenska paketet skrivit på. Beskrivning Åtgärden innebär att en ny tunnel byggs under Göta älv mellan Tingstad och Marieholm. Kvillemotet byggs om till fullständig trafikplats och Slakthusmotet flyttas norrut. Syftet är att avlasta Tingstadstunneln och minska sårbarheten i trafiksystemet. Förutsättningar och konsekvenser Hur planen påverkar området: Om tunneln avgiftsbeläggs kan de totala intäkterna från trängselskatten komma att öka. Marieholmstunneln innebär att trafiken i anslutning till de två tunnlarna ökar. Trafikmängderna på E6 norr bedöms bara påverkas i liten utsträckning. Den största oklarheten är om trängselskatt kommer att tas ut i Marieholmstunneln. Om trängselskatt inte skulle tas ut skulle Marieholmstunneln vara ett mer attraktivt alternativ för de bilister som kan välja mellan Marieholm- och Tingstadstunneln. Därför är det sannolikt att trängselskatt kommer att tas ut i tunneln. Enligt de trafikanalyser som gjorts bedöms trafiken i anslutning till de två tunnlarna öka något när Marieholmstunneln byggs. Den största trafikökningen bedöms ske söder om tunneln och därmed endast påverka de stora lederna nära Backa-stationerna i begränsad utsträckning. Viss trafikökning kan ske på E6 norr. I bedömningen av trängselskattens utformning i Backa har relativt liten hänsyn tagits till Marieholmstunneln. De modellanalyser som gjordes bygger på dagens trafiksituation, utan en tunnel. Status Bygget av tunneln har påbörjats. Tidplan Tunneln beräknas kunna trafiköppnas år (28)

23 23 (28)

24 5.2 Kvillemotet Åtgärden är beslutad och ingår i block 2 i Västsvenska paketet. Tidsramarna för den här utredningen har medfört att det inte varit möjligt att göra en närmare analys av projektet och vilka eventuella trafikomfördelningar som sker till följd av åtgärden. Beskrivningen av projektet har i huvudsak utgått från beskrivningen av projektet i avtalet i block 2 i västsvenska paketet. Beskrivning Hela projektet omfattar ombyggnad av Lundbyleden mellan Hjalmar Brantingsmotet och Ringömotet inklusive utbyggnad av en ny trafikplats, Kvillemotet. Lundbyleden utformas med två körfält i varje riktning för genomgående trafik samt additionskörfält och ramper som ansluter till lokalt gatunät. Kvillemotet, byggs mellan Leråkersmotet och Brunnsbomotet. Brunnsbomotets ramper stängs av och trafik hänvisas till Tingstadsmotet och Kvillemotet. Förutsättningar och konsekvenser Hur planen påverkar området: Ökar tillgängligheten till östra delen av Backaplansområdet från Lundbyleden. Anläggningen av Kvillemotet medför att Brunnsbomotet stängs. Det i sin tur leder till något längre väg för bilister som vill köra genom Backa istället för Lundbyleden. Det innebär att om stationerna i Backaskaftet tas bort kommer alternativet att åka genom Backa för att undvika trängselskatt vara något mindre attraktivt. I trafikanalyserna 1 av olika trängselskattealternativ beaktades emellertid inte Kvillemotet. Analyserna byggde på dagens trafiknät där Brunnsbomotet finns kvar. I övrigt beaktades inte Kvillemotet vid analys av olika utformningsalternativ i Backa. Status Ingår i block 2 i västsvenska paketet. 1 Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen, Underlags- Trafikanalyser, 24 (28)

25 Tidplan Planerad byggnation (28)

26 5.3 Kvilleleden och ny planskildhet med Bohusbana Åtgärden är beslutad och ingår i block 2 i Västsvenska paketet. Tidsramarna för den här utredningen har medfört att det inte varit möjligt att göra en närmare analys av projektet och vilka eventuella trafikomfördelningar som sker till följd av åtgärden. Beskrivningen av projektet har i huvudsak utgått från den redogörelse för projektet som finns i avtalet för block 2 som parterna för västsvenska paketet skrivit på. Beskrivning Planering och projektering av en ny gatuförbindelse, Kvilleleden, mellan Kvillemotet och Minelundsvägen, och en ny gatuförbindelse, Backavägen, mellan Lillhagsvägen vid Brunnsbo och Norra Deltavägen vid Backaplan (Biltema). Planskilda korsningar med Bohusbanan och Kvilleleden. Backavägen projekteras för lokal biltrafik, gång- och cykeltrafik och stom-busstrafik. Utformningen anpassas till en eventuell framtida spårvägsförbindelse till Backa samt till eventuellt framtida station och dubbelspår på Bohusbanan. Förutsättningar och konsekvenser Hur planen påverkar området: Gatusystemet anpassas för en kommande spårväg och pendeltågsstation i Brunnsbo. Ökar tillgängligheten till Kvillemotet från det lokala gatusystemet Kvilleleden är ett sätt att anpassa det lokala gatusystemet för Kvillemotet. Anpassningen sker även med hänsyn till framtida spårväg och en eventuellt pendeltågsstation i Brunnsbo (Brunnsbo station). Precis som för Kvillemotet har t den nya vägförbindelsen inte beaktats i analyser av olika förslag på förändringar av trängselskattesystemet i Backa. Det har inte heller gjorts någon bedömning av hur trafiken omfördelas när den nya vägförbindelsen är på plats. 26 (28)

27 Status Ingår i block 2 i västsvenska paketet Tidplan Planerad projekteringstid (28)

28 6 Ytterligare framtidsvisioner 6.1 Omvandling Bäckebol Under utredningens gång beskrevs att det fanns önskemål från fastighetsägarna att utöka volymhandeln i Bäckebol. Ett möte har hållits med ansvarig handläggare på stadsbyggnadskontoret. Anteckningarna från det mötet har legat till grund för beskrivningen. Beskrivning Det finns önskemål från fastighetsägarna att utöka volymhandeln i Bäckebol. Detta förutsätter stora trafikinvesteringar. Finansieringen är inte löst. Förutsättningar och konsekvenser Eftersom förutsättningarna är långt från fastlagda är det svårt att bedöma vilka konsekvenser en utökning av Bäckebolsområdet får för trafiksituationen på norra Hisingen. Fler verksamheter i Bäckebol innebär fler målpunkter i området, vilket skulle kunna leda till att fler bilister söker sig dit för att göra inköp. Det medför att stora trafikinvesteringar är nödvändiga, framförallt för att öka kapaciteten på trafikplatserna och på lokalgatorna. Då det fortfarande är osäkert hur denna kapacitetsökning ska finansieras ligger planerna för Bäckebolsområdet för närvarande på is. Utbyggnaden av Bäckebol har således inte beaktats i utredningen om trängselskatten i Backa. Hur planen påverkar området: Personbilstrafiken till området skulle komma att öka Tidplan Oklart 28 (28)

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL Godkänt av ledningsgruppen för Västsvenska paketet 2017-09-01 Trafikverket och Västra Götalandsregionen och Region Halland och Göteborgs Stad och Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL MARIEHOLMSTUNNELNS

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14 Hplus PM Biltrafikflöden 2010-04-14 Ramböll Trafik och transport Helsingborg Hplus PM Biltrafikflöden DEL 1 UTGÅNGSPUNKTER Bakgrund och syfte I arbetet med den fördjupade översiktsplanen för H+ produceras

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 8 Västlänken

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 8 Västlänken Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 8 Västlänken 1 Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 8: Västlänken Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland

Läs mer

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ULRICEHAMNS KOMMUN Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00

Läs mer

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015

E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet. Samråd December 2014 januari 2015 E6.21 Lundbyleden, delen Brantingmotet Ringömotet Samråd December 2014 januari 2015 Vägplan ger markåtkomst för vägen Planläggning Åtgärdsval Utredningsarbete VAR ska den nya vägen gå och HUR ska den utformas

Läs mer

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-09-16 Diarienummer N140-0361/13 Utvecklingsavdelningen Birgitta Flärdh Telefon: 031-366 83 55 E-post: birgitta.flardh@norrahisingen.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Betalstationslägen i trängselskattesystemet i Göteborg. 11 januari 2013

Betalstationslägen i trängselskattesystemet i Göteborg. 11 januari 2013 Betalstationslägen i trängselskattesystemet i Göteborg 11 januari 2013 Innehåll Inledning... 3 Trängselskattesystemet... 4 1. Fridkullagatan... 5 2. Gibraltargatan... 7 3. Doktor Allards gata... 9 4. Ehrenströmsgatan...

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (24) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-12-12 140 Yttrande, vägplan och detaljplan för Arninge resecentrum samt järnvägsplan för Roslagsbanan,

Läs mer

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1.

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1. repo001.docx 2012-03-2914 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 UPPDRAGSNUMMER 7000175000 STOCKHOLM TRAFIKPLANERING JOHANNA FICK UPPDRAGSLEDARE KARIN RENSTRÖM GRANSKARE

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort. JIL TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms läns landsting 2015 os 03 Förvaltning för utbyggd tunnelbana LS 2015-0140 FUT 1501-0022 Ankom Stockholms läns landstin-' Landstingsstyrelsens beredning för utbyggd tunnelbana

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost 2013-09-10 Handläggare: Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Enheten för samhällsplanering Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Länsplan

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

RAPPORT Trafikprognoser

RAPPORT Trafikprognoser RAPPORT Trafikprognoser Kund Sollentuna Kommun Konsult WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 8 688 60 00 Fax: +46 8 688 69 10 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

Centrala Nacka trafikutredning

Centrala Nacka trafikutredning Nacka Kommun Stockholm 2014-10-22 Datum 2014-10-22 Uppdragsnummer 1320004296 Utgåva/Status Carl Chytraeus Magnus Kusoffsky Jevgenij Petoukhov Uppdragsledare Kollektivtrafik Trafikmängder, kapacitet Ramböll

Läs mer

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr 556507-0868 Styrelsens säte: Stockholm TÄBY KOMMUN Roslags Näsby trafikanalys UPPDRAGSNUMMER 2127106000 EN TRAFIKANALYSSTUDIE HAR UTFÖRTS FÖR OMRÅDET VÄSTRA ROSLAGS NÄSBY, FÖR ATT STUDERA HUR DEN REVIDERADE MARKANVÄNDNINGEN GER SKILLNADER I

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och

De gröna och öppna miljöerna som en gång fanns i området, är idag både få till antalet och fattiga i sin utformning. Stora verksamhetskomplex och 04 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e r l a g o c h r i k t l i n j e r - f r å n t e o r i t i l l i d é 0 4 0 4 U t v e c k l i n g a v u t g å n g s p u n k t e r, u n d e

Läs mer

Framtida trafikflöden kring kv Plåten, Sundbyberg

Framtida trafikflöden kring kv Plåten, Sundbyberg PM 2011-02-25, Revision 2, Bilaga 552220-B17 sid 1(5) Framtida trafikflöden kring kv Plåten, Sundbyberg Frågeställning I planarbetet för kv Plåten sammanställdes underlag inför en samrådsprocess. En trafikutredning

Läs mer

November 2015 Lommabanan

November 2015 Lommabanan November 2015 banan Kävlinge Furulund Malmö Om banan banan sträcker sig från Kävlinge i norr till Arlöv i söder där den ansluter till Södra stambanan. Banan som öppnades för trafik år 1886 är enkelspårig

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Akalla Barkarby, Dnr 2014-17962

Akalla Barkarby, Dnr 2014-17962 Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Dnr 2014-17962 Dnr 2014-18097 Dnr 2014-18909 Dnr 2014-18962 Sida 1 (8) Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Elin Lundbäck Telefon:08-508

Läs mer

Underlags-PM - Konsekvensanalyser

Underlags-PM - Konsekvensanalyser Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- - Konsekvensanalyser Göteborg 1 (15) S w e co Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg, Sverige Telephone

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Välsviken. PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18

Välsviken. PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18 Välsviken PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18 Medverkande Titel: PM Välsviken trafikutredning Utgivningsdatum: 2015-12-18 Upprättad av: WSP Samhällsbyggnad Uppdragsansvarig: Catharina Rosenkvist Foton:

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 7 STORSTAD GÖTEBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN 1 Storstad Göteborg De objekt som ger nyttor till Göteborgs stad

Läs mer

Förslag till målbild. Diskussionsunderlag, juni 2005. k2020. Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet

Förslag till målbild. Diskussionsunderlag, juni 2005. k2020. Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet Förslag till målbild Diskussionsunderlag, juni 2005 k2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet INNEHÅLL SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 5 K2020 bygger på långsiktiga trafikpolitiska mål 6 Västlänken

Läs mer

RAPPORT. Östlig förbindelse. Trafikanalys och nyttor. Sammanfattande rapport april 2016

RAPPORT. Östlig förbindelse. Trafikanalys och nyttor. Sammanfattande rapport april 2016 RAPPORT Östlig förbindelse Trafikanalys och nyttor Sammanfattande rapport april 2016 Trafikverket Postadress: Adress, Post nr Ort E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

Trafikföringgsprinciper i byggskedet Arbetshandledning

Trafikföringgsprinciper i byggskedet Arbetshandledning Version 1.0 2015-10-15 1 Trafikföringgsprinciper i byggskedet Arbetshandledning Inledning Vikten av att arbeta tillsammans och övergripande Göteborg utvecklas just nu i ett rasande tempo som vi inte sett

Läs mer

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan

E18 Norrtälje Kapellskär. Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Samrådsunderlag arbetsplan E18 Norrtälje Kapellskär Trafikverket planerar för att bygga om E18 mellan Norrtälje och Kapellskär. Sträckan är cirka 23 km lång, mycket olycksdrabbad

Läs mer

Längs delsträcka 11 föreslås fyra hållplatslägen:

Längs delsträcka 11 föreslås fyra hållplatslägen: Vid handelsområdet i Väla lokaliseras den norra ändhållplatsen av spårvägen mellan Väla centrum och IKEA, spårvägen lokaliseras söderut under Djurhagshusvägen och Ängelholmsleden (E4) till norra änden

Läs mer

varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station

varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station Klartecken för Varbergstunneln Utbyggnaden av Västkustbanan till dubbelspår har pågått i många år. Den 21 mars 2013 kom regeringens tillåtlighetsbeslut

Läs mer

Trängselskatten i Backa Går den att förbättra?

Trängselskatten i Backa Går den att förbättra? Trängselskatten i Backa Går den att förbättra? Slutrapport från utredningen om fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på östra Hisingen, Göteborg, 6e februari 2014 Detta är en reviderad

Läs mer

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 1 av 15 Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 2 av 15 Innehåll Kapitel Sida 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 2. Framtida resande 5 2.1 Resmönster

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Planskild gång- och cykelpassage förbi järnvägen med access till perrongens södra ände KS-2014/974

Planskild gång- och cykelpassage förbi järnvägen med access till perrongens södra ände KS-2014/974 Sida 1 av 4 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Johan Elfström Datum KS-2014/974 2014-08-29 Kommunstyrelsen Planskild gång- och cykelpassage förbi järnvägen med access till perrongens södra ände

Läs mer

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning Bakgrund Göteborg växer och många vill flytta hit. Därför behöver vi bygga fler bostäder, framför allt på platser där det redan finns kollektivtrafik, vägar, affärer, förskolor och parker. Selma Lagerlöfs

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet 29 maj 2013 Syfte med Västsvenska paketet Att skapa förutsättningar för och bidra till att uppfylla politiskt antagna

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp. Kvarntorp-Haninge kommun Detaljplan för Komplettering av Trafikplats Vega del av Kvarntorp Kvarntorp-Haninge kommun PLANBESKRIVNING Planområdet Enkelt planförfarande Laga kraft 2014-01-09 Dnr PLAN.2013.17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK

HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK HANDLINGSPLAN HÅLLBART RESANDE ÅTGÄRDER FÖR GÅNG, CYKEL OCH KOLLEKTIVTRAFIK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Teknik- och fastighetsnämnden Ansvarig samt giltighetstid: Sara Hesse, trafikingenjör, 2016-2018

Läs mer

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15 Rösparksområdet 2 (11) Beställare Säffle kommun Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål Telefon: 0533-68 10 00 Niklas Ekberg, Gatuchef Konsult EQC Karlstad Telefon: 010-440 57 00 Stefan Lenberg, Uppdragsledare

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidenplan, Årstastråket 3 i Enskede-Årsta- Vantör (1500-2000 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidenplan, Årstastråket 3 i Enskede-Årsta- Vantör (1500-2000 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (12) 2014-05-21 Handläggare Helena Hultgren Telefon 08-508 27 545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidenplan,

Läs mer

ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-02-24

ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-02-24 ÖSTERÅKERS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 1(5) Detaljplan för BRÄNNBACKENS ARBETSOMRÅDE Österåkers kommun, Stockholms län. Ett förslag till detaljplan för Brännbackens arbetsområde har varit utställt på

Läs mer

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern Kontoret för samhällsbyggnad 2014-08-15 Mats Jakobsson 08-590 970 96 Dnr Fax 08-590 733 37 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern 1. Varför behövs två nya

Läs mer

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg.

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. 2015-08-27 Q&A Skeppsbron Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. Detta händer just nu I augusti i år invigdes

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Trafikutredning BROPORTEN. Tillhörande planprogram för Kärrängen Klöv, Upplands-Bro kommun. BROPORTEN Logistikcenter E18. Beställd av Structor

Trafikutredning BROPORTEN. Tillhörande planprogram för Kärrängen Klöv, Upplands-Bro kommun. BROPORTEN Logistikcenter E18. Beställd av Structor Tillhörande planprogram för Kärrängen Klöv, Upplands-Bro kommun. BROPORTEN Logistikcenter E18 Beställd av Structor BROPORTEN Version 2 Stockholm 2014-03-31 BROPORTEN Datum 2014-03-31 Uppdragsnummer Utgåva/Status

Läs mer

TRAFIKFRÅGOR. Logistikcentrum i Norra Hamnen Gatunät och industrispår

TRAFIKFRÅGOR. Logistikcentrum i Norra Hamnen Gatunät och industrispår TRAFIKFRÅGOR Logistikcentrum i Norra Hamnen Gatunät och industrispår Malmö stadsbyggnadskontor Översiktsplaneavdelningen November 2005 Innehåll Bakgrund 2 Syfte 2 Gatunät 3 Framtida planerade förändr.

Läs mer

Översiktsplan för Gävle stad Särskild sammanställning enligt miljöbalken

Översiktsplan för Gävle stad Särskild sammanställning enligt miljöbalken S ä r s k i l d s a m m a n s t ä l l n i n g 2009-09-18 Sid 1 (5) Översiktsplan för Gävle stad Särskild sammanställning enligt miljöbalken En översiktsplan för Gävle stad har tagits fram och antogs 27

Läs mer

Järnvägsbygge är också samhällsbygge!

Järnvägsbygge är också samhällsbygge! Järnvägsbygge är också samhällsbygge! Samhällsutveckling Samtliga trafikslag, fjärr-, gods-, region- och pendeltåg, efterfrågar ytterligare tåglägen. Därför behöver Västra Stambanan tillföras mer spårkapacitet

Läs mer

Konferensöppning. Trafiksäkerhet i Nordiska tunnlar Stockholm 20-21 oktober 2010. Kjell Windelhed

Konferensöppning. Trafiksäkerhet i Nordiska tunnlar Stockholm 20-21 oktober 2010. Kjell Windelhed Konferensöppning Trafiksäkerhet i Nordiska tunnlar Stockholm 20-21 oktober 2010 Kjell Windelhed Vi är samhällsutvecklaren som ansvarar för Sveriges allra största satsningar på infrastruktur Vi ansvarar

Läs mer

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-24 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 Förvaltningens

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Nykvarns Kommun Gång- och cykelplan Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Jörgen Bengtsson Gunilla Hellström 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer

Datum 2014-02-26. Detaljplan för planskild korsning mellan Sankt Olofsgatan och järnvägen, Uppsala kommun

Datum 2014-02-26. Detaljplan för planskild korsning mellan Sankt Olofsgatan och järnvägen, Uppsala kommun KS 4 5 MARS 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Göran Carlén Datum 2014-02-26 Diarienummer KSN- 2013-1198 Kommunstyrelsen Detaljplan för planskild korsning mellan Sankt Olofsgatan och järnvägen, Uppsala

Läs mer

2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500

2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500 Beredningsunderlag och Konsekvensutredning 2013-02-12 Ärendenr:TRV 2014/11500 Trafikverket Region Stockholm Daniel Andersson Trafikmiljö Besöksadress: Solnastrandväg 98 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE FRAMTIDENS SELMA Det goda vardagslivet En gåvänlig stadsdel. En mötesplats för alla åldrar. Allt du behöver i vardagen. Goda förbindelser och gröna områden. Vi talar om det nya Selma Lagerlöfs Torg. Tillsammans

Läs mer

Delregional träff Gbg-regionen 2015-03-27. Infrastrukturprojekt 2014-2025.. Britta Johnson Per Stenerås

Delregional träff Gbg-regionen 2015-03-27. Infrastrukturprojekt 2014-2025.. Britta Johnson Per Stenerås Delregional träff Gbg-regionen 2015-03-27 Infrastrukturprojekt 2014-2025.. Britta Johnson Per Stenerås Process för samordning, prioritering och genomförande av infrastrukturplaner Trafikverket Region Väst

Läs mer

Trafikutredning Lilljansberget

Trafikutredning Lilljansberget Rapport: 2015:79 / Version:0.9 Trafikutredning Lilljansberget Umeå Dokumentinformation Titel: Trafikutredning Lilljansberget, Umeå Serie nr: 2015:79 Projektnr: 15151 Författare: Kvalitetsgranskning: Beställare:

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 82:1, Uddvägen 11.

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 82:1, Uddvägen 11. 2013-09-23 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2012/57-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 82:1, Uddvägen 11. Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Lägesuppdatering 2015

Lägesuppdatering 2015 Verksamhetsanalys Inledning Kommunens markpolicy anger att det finns en strävan att främja en mångfald av lokaler för verksamheter. Kommunen ser gärna att en blandstad utvecklas i många områden. Där det

Läs mer

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil.

Förslag. Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Förslag Växjö en nära, tät och tillgänglig stad Växjö ska fortsätta vara en attraktiv stad att bo och verka i med bibehållen hög miljöprofil. Målet är en hållbar stads- och transportutveckling. Struktur

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

Underlagsrapport. Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Systemanalys 2013-03-25

Underlagsrapport. Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Systemanalys 2013-03-25 Underlagsrapport Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Systemanalys 2013-03-25 Titel: Systemanalys Redaktör: Anders Markstedt WSP Sverige AB Besöksadress: Arenavägen 7 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln

PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Marieholmstunneln 1 (7) 2009-10-19 BILAGA PM om kollektivtrafik som berörs av Marieholmstunneln Göteborgs Stad har genom Trafikkontoret i PM 2009-09-07 beskrivit planerad trafikering som i framtiden direkt

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet

Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet Ny älvförbindelse, samråd för järnvägsplan och vattenverksamhet Samråd 22 november 2012 Patrik Fridh, projektledare Dagordning Presentation Bakgrund Ny bro över Göta älv; förslag och konsekvenser Prövningsprocesser

Läs mer

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län

Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län Program PROGRAMHANDLING till detaljplan för Mellanköpinge del av 13:23 m. fl. Trelleborgs kommun, Skåne län DP 159 Trelleborgs kommun Stadsbyggnadskontoret PLANERINGENS SYFTE Detta planprogram avses utgöra

Läs mer

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne Storstadspaket för infrastruktur i Skåne MalmöLundregionens elva kommuner har en gemensam syn på de mest prioriterade infrastruktursatsningarna i Skåne. Med anledning av Region Skånes arbete med ett paket

Läs mer

Trafikutredning för området Uttran-Lindhov 2007. Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering

Trafikutredning för området Uttran-Lindhov 2007. Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering Trafikutredning för området Uttran-Lindhov Inventering och rekommendationer inför exploatering november 2007 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 4 Uppdrag 4 Definitioner 4 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

ÄLV, TUNNLAR OCH RESECENTRA. Ett förslag för framtida infrastruktur

ÄLV, TUNNLAR OCH RESECENTRA. Ett förslag för framtida infrastruktur ÄLV, TUNNLAR OCH RESECENTRA Ett förslag för framtida infrastruktur FÖRUTSÄTTNINGAR Tre stora företagsutvecklingzoner: Gamlestan, Brunnsbo, Mölndalsdalen En älv kring vilken staden bör byggas En prioritering

Läs mer

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018

Trafikutredning avseende pendeltåg och regionaltåg. Etapp 1: trafikupplägg år 2017/2018 Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Handläggare Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293 05 Till Kommunstyrelsen Gemensamt tjänsteutlåtande

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna Savås 08-508 265 27. Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Anna Savås 08-508 265 27. Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (10) 2014-11-12 Handläggare Anna Savås 08-508 265 27 Till Exploateringsnämnden 2014-12-11 Överenskommelse om exploatering med tomträtt för byggvaruhus inom del av fastigheterna Riksby 1:3 och

Läs mer

Utreda behovet av och former för prioriterad kollektivtrafik. Utgöra ett underlag för fortsatt planering. Garantera att man inte bygger fast sig.

Utreda behovet av och former för prioriterad kollektivtrafik. Utgöra ett underlag för fortsatt planering. Garantera att man inte bygger fast sig. Kollektivtrafikstråket Helsingborg - Höganäs Juliet Leonette-Lidgren Samråd med allmänheten i Höganäs avseende Förstudie enligt lag om byggande av järnväg 2012-11-07 1 Förstudien ska... Utreda behovet

Läs mer

Restider i stråk. Västsvenska paketet. Uppföljning av restider för kollektivtrafik och bil i utvalda typrelationer för arbetsresor.

Restider i stråk. Västsvenska paketet. Uppföljning av restider för kollektivtrafik och bil i utvalda typrelationer för arbetsresor. Västsvenska paketet Restider i stråk Uppföljning av restider för kollektivtrafik och bil i utvalda typrelationer för arbetsresor. Resultat 2012. Kompletterat med cykelrestider. Uppdragsnr: - 2 (19) Innehåll

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Av den anledning anser Alliansen att en ytterligare genomlysning av trafiksituationen måste göras inför nästa steg i processen.

Av den anledning anser Alliansen att en ytterligare genomlysning av trafiksituationen måste göras inför nästa steg i processen. Reservation ärende 16 - Ramprogram för Lunds Central Alliansen noterar att stadsbyggnadskontoret gjort ett stort och ingående arbete avseende ramprogrammet för Lund C. Till övervägande del anser Alliansen

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

Detaljplan för Roslags-Näsby trafikplats, del av Tibble 10:33 m.fl., Roslags-Näsby

Detaljplan för Roslags-Näsby trafikplats, del av Tibble 10:33 m.fl., Roslags-Näsby STADSBYGGNADSKONTORET Helena Purmonen Detaljplan för Roslags-Näsby trafikplats, del av Tibble 10:33 m.fl., Roslags-Näsby HANDLÄGGNING Planen handläggs med normalt planförfarande enligt Äldre plan- och

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

PM GENOMFÖRANDE AV UTBYGGNAD AV CENTRUM- TORSVIKLIDINGÖ

PM GENOMFÖRANDE AV UTBYGGNAD AV CENTRUM- TORSVIKLIDINGÖ PM GENOMFÖRANDE AV UTBYGGNAD AV CENTRUM- TORSVIKLIDINGÖ 2014-05-16 Förslag till utbyggnadsordning för Centrum-Torsvik Lidingö 1. Bakgrund Lidingö stad planerar en utbyggnad av Centrum-Torsvik med utbyggnad

Läs mer

Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum

Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Storstad Linköping Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Om storstad Linköping Storstad Linköping är en oberoende intresseorganisation som arbetar för

Läs mer

Förstudie E45/väg 44 Trafikplats Överby i Trollhättan SAMRÅDSHANDLING. Trollhättans Stad, Västra Götalands län

Förstudie E45/väg 44 Trafikplats Överby i Trollhättan SAMRÅDSHANDLING. Trollhättans Stad, Västra Götalands län Förstudie E45/väg 44 Trafikplats Överby i Trollhättan SAMRÅDSHANDLING Trollhättans Stad, Västra Götalands län Objektnr: 108113 Juni 2012 Publicerad 2012-06-21 Beställare Kontaktperson Trafikverket Örjan

Läs mer

KOMMUNIKATIONER. INTRESSEN OCH ANSPRÅK Kommunikationer. Allmänt. Vägar. Länsväg 162

KOMMUNIKATIONER. INTRESSEN OCH ANSPRÅK Kommunikationer. Allmänt. Vägar. Länsväg 162 KOMMUNIKATIONER Allmänt Kommunens utgångspunkter: Tillgång till goda kommunikationer är av yttersta betydelse för utvecklingen av näringslivet och för möjligheten att bo och leva i Lysekil. Det är därför

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Sverigeförhandlingen: Inlämnat underlag och kompletterande frågor

Sverigeförhandlingen: Inlämnat underlag och kompletterande frågor Anmälningsärende Utfärdat 2015-12-07 Diarienummer 1018/15 Stadsutveckling Ylva Löf E-post: ylva.lof@stadshuset.goteborg.se Sverigeförhandlingen: Inlämnat underlag och kompletterande frågor Stadsledningskontoret

Läs mer

Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan

Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 21 273 Dnr KS 2013-000764 214 Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder 2015-07-09 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykeltrafik i stor lutning... 3 3 Cykel i citybanan service- och räddningstunnel... 4 4 Förslag

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

Busstrafik på Storsvängen i Karlstad

Busstrafik på Storsvängen i Karlstad -14 UPPDRAG Trafikutredning linje 4 i Norra Kroppkärr, Karlstad UPPDRAGSNUMMER 2128137000 UPPDRAGSLEDARE Daniel Malmqvist UPPRÄTTAD AV Daniel Malmqvist DATUM Busstrafik på Storsvängen i Karlstad Bakgrund

Läs mer

JUL Stockholms läns landsting i (2)

JUL Stockholms läns landsting i (2) JUL Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 1402-0228 Landstingsstyrelsen Motion 2014:5 av Gunilla Roxby Cromvall (V) m.fl. om pendeltågsstation i Rågsved Föredragande

Läs mer

Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA. Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015

Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA. Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015 Program för gaturum GAMLA UPPSALAGATAN - FRÅN TRAFIKLED TILL STADSGATA Stadsbyggnadsförvaltningen, oktober 2015 Inledning och syfte Bakgrund Syftet med programmet är att få en helhetsbild av omstruktureringen

Läs mer