Vad kan jag låna på biblioteket?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad kan jag låna på biblioteket?"

Transkript

1 Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? Vad kan jag låna på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker böcker och tidningar på andra språk e-böcker e-ljudböcker lättlästa böcker böcker med extra stor stil tidningar och tidskrifter tidningar och artiklar som du läser i din dator tidningar och artiklar som du läser i någon av bibliotekets datorer film musik ljudböcker talböcker kurser tevespel. Kommentar [J1]: Var och en av punktsatserna i listan är en länk till respektive avsnitt i dokumentet nedan. Så att det här blir som en innehållsförteckning. (Om man inte vill göra någon annan webblösning). Om vi inte har boken som du vill låna kan vi beställa boken från ett annat bibliotek. Läs mer om att låna böcker från andra bibliotek. Sitta och läsa på biblioteket Kommentar [J2]: Länk till avsnittet Låna böcker från andra bibliotek. Det mesta får du låna hem om du vill men inte allt. Några böcker, till exempel uppslagsböcker, är referensböcker och ska alltid finnas på biblioteket. Dagstidningar får du inte heller låna med dig. Dem läser du på biblioteket. Om du vill kan du sitta på biblioteket och läsa i stället för att låna med dig något hem. Du kan också sitta på biblioteket och studera eller arbeta. Här finns tysta läsrum så att du inte blir störd. Det finns också trådlöst internet som du kan använda om du har med dig en bärbar dator. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Böcker Böcker På biblioteket kan du låna böcker. Fackböcker, böcker med fakta i, står på ett ställe och skönlitteratur, romaner, på ett annat ställe. Det finns olika avdelningar för vuxna, ungdomar och barn. Det finns också särskilda hyllor 1 (9)

2 för olika sorters böcker, till exempel lättlästa böcker, böcker med stor stil eller deckare. De flesta böcker får du låna i fyra veckor. Om du letar efter en viss bok kan du söka bland alla böcker på biblioteket. Du kan också fråga någon av oss på biblioteket. Sök bland alla böcker på biblioteket. Kommentar [J3]: Länk till söksidan. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Böcker och tidningar på andra språk Böcker och tidningar på andra språk Du kan låna och läsa böcker och tidningar på andra språk på biblioteket. Letar du efter en viss bok? Fråga gärna oss på biblioteket så hjälper vi dig. Vi har böcker på albanska amhariska arabiska bosniska danska engelska finska franska japanska kinesiska kroatiska kurdiska (sorani) norska persiska polska portugisiska ryska serbiska spanska thailändska tigrinja turkiska tyska ungerska vietnamesiska. Kommentar [j4]: Gör dynamiska länkar till bibliotekskatalogen. Ta bort de språk som ni inte har några böcker på. Du kan låna böcker på andra språk för barn, ungdomar och vuxna. Saknar du en viss bok? Eller saknar du något språk? Prata med oss på biblioteket så kan vi köpa in fler böcker. På biblioteket finns också tidningar och tidskrifter på andra språk. 2 (9)

3 Du kan också låna ordböcker och lexikon på andra språk. Det finns även språkkurser i svenska och andra språk och lättlästa svenska böcker. Prata med någon av oss på biblioteket så hjälper vi dig. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / E-böcker E-böcker En e-bok är en bok som du läser i din dator. Du kan också läsa den i en läsplatta eller mobiltelefon. Du behöver ett bibliotekskort och en pinkod för att låna e-böcker. Du lånar e-böcker direkt på internet. Du behöver alltså inte gå till biblioteket för att låna en e-bok. När du lånar en e-bok laddar du ner en kopia av filen till din dator. Du får låna en e-bok i fyra veckor. När lånetiden är slut kan du inte öppna filen längre. Du behöver alltså inte hålla reda på när du ska lämna tillbaka e- boken. Du kan låna e-boken igen när lånetiden är slut. Hur får jag ett bibliotekskort? Låna en e-bok Kommentar [J5]: Länk till avsnittet Hur får jag ett bibliotekskort? i lånereglerna. Kommentar [J6]: Länk till sidan där man lånar. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / E-ljudböcker E-ljudböcker En e-ljudbok är en bok som du lyssnar på i din dator eller mobiltelefon. Du behöver ett bibliotekskort och en pinkod för att låna e-ljudböcker. Du lånar e-ljudböcker direkt på internet. Du behöver alltså inte gå till biblioteket för att låna en e-ljudbok. E-ljudboken laddas inte ner. Din dator eller mobiltelefon måste därför vara ansluten till internet medan du lyssnar på en e-ljudbok. Det innebär att du inte kan ladda ner en e-ljudbok till din mp3-spelare. Hur får jag ett bibliotekskort? Lyssna på en e-ljudbok Kommentar [J7]: Länk till avsnittet Hur får jag ett bibliotekskort? i lånereglerna. Kommentar [J8]: Länk till sidan där man lånar e-ljudböcker 3 (9)

4 Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Lättlästa böcker Lättlästa böcker och tidningar Lättlästa böcker är skrivna på tydlig och enkel svenska. De har korta meningar och inte så många svåra ord. De står på lättläst-hyllan på biblioteket. Om du tycker att språket i vanliga böcker är svårt att förstå kan du läsa lättlästa böcker. De passar också bra om du håller på att lära dig svenska eller om du har ett läshinder eller en funktionsnedsättning. Det finns tidningar som är skrivna på lättläst svenska. Det finns en lättläst tidning som du kan läsa på webben och två lättlästa papperstidningar som du kan läsa på biblioteket. Fråga någon av oss på biblioteket om du vill veta mer eller få hjälp att hitta lättlästa böcker och tidningar. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Böcker med extra stor stil Böcker med extra stor stil För dig som inte ser så bra finns böcker med extra stor och tydlig stil. Innehållet är samma som i vanliga böcker. Du hittar böckerna på en särskild hylla. Om du vill låna en bok med stor stil som vi inte har kan vi låna den från ett annat bibliotek. Fråga någon av oss på biblioteket så hjälper vi dig. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Tidningar och tidskrifter Tidningar och tidskrifter På biblioteket finns många tidningar och tidskrifter som du kan läsa. Tidningar är dagstidningar som kommer ut flera gånger i veckan. Tidskrifter är magasin som kommer ut till exempel en gång i veckan eller en gång i månaden. Vi har tidningar och tidskrifter både på svenska och på andra språk. Dagstidningar läser du på biblioteket Dagstidningarna kan du läsa på biblioteket. Vill du läsa ett äldre nummer av en tidning? Prata med oss på biblioteket så hjälper vi dig med det. Läs här vilka dagstidningar som finns på biblioteket. Kommentar [J9]: länk 4 (9)

5 Tidskrifter får du låna hem Tidskrifterna kan du låna hem i två veckor alla utom det senaste numret. Du kan även låna tidskrifter från tidigare år. Prata i så fall med någon av oss på biblioteket så hjälper vi dig. Läs här vilka tidskrifter som finns på biblioteket. Kommentar [J10]: länk Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Tidningar och artiklar som du läser i din dator Tidningar och artiklar som du läser i din dator Du kan läsa ungefär 300 svenska dagstidningar och tidskrifter genom tjänster som Library Press Display, Mediearkivet och PressText. En tidning finns i arkivet samma dag som papperstidningen kommer ut. Du loggar in med ditt bibliotekskort. Du kan läsa dagstidningar och tidskrifter på andra språk via Library Press Display. Där kan du läsa ungefär tidningar från 92 olika länder. Du loggar in med ditt bibliotekskort. Om du letar efter information om något kan du söka i bibliotekets databaser. En databas är en samling information i ett visst ämne. I databaserna hittar du korrekt information från bra källor. Du loggar in med ditt bibliotekskort. Här hittar du några databaser som du kan söka i från din egen dator: EBSCO masterfile premier artiklar på engelska från tidskrifter och 40 referensböcker Global grant internationell databas för stipendier, fonder och bidrag från hela världen NoveList artiklar på engelska om skönlitteratur: till exempel bokrecensioner, referat av böcker och artiklar om författare. Kommentar [J11]: länk Kommentar [J12]: länk Kommentar [J13]: länk Gå till Library Press Display. Gå till Mediearkivet. Gå till PressText. Kommentar [J14]: länk Kommentar [J15]: länk Kommentar [J16]: länk 5 (9)

6 Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Tidningar och artiklar som du läser i någon av bibliotekets datorer Tidningar och artiklar som du läser i någon av bibliotekets datorer Det finns också tidningar och artiklar som du bara kan läsa från bibliotekets datorer. Prata med någon av oss på biblioteket så hjälper vi dig. De här databaserna hittar du i bibliotekets datorer: Alex författarlexikon information om svenska och utländska författare Landguiden information om olika länders geografi, befolkning, kultur, politik, historia, kartor och statistik NE.se Nationalencyklopedin, ett svenskt uppslagsverk. Genline svenska kyrkoböcker fram till 1800-talets slut för dig som släktforskar SVAR många olika databaser med svensk arkivinformation för dig som släktforskar. Kommentar [J17]: länk Kommentar [J18]: länk Kommentar [J19]: länk Kommentar [J20]: länk Kommentar [J21]: länk Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Film Film På biblioteket kan du låna film. Du får låna två filmer per gång. Vuxenfilmer får du låna i tre dagar. Barnfilmer får du låna i en vecka. Vi har svenska och utländska filmer, klassiker, musikfilm, dokumentärer och annat. Se en lista över alla filmer som du kan låna på biblioteket. Kommentar [J22]: länk Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Musik Musik Du kan låna cd-skivor med musik på biblioteket. Vi har både pop, rock, jazz och klassiskt. Du får låna en cd-skiva i två veckor. Via din dator kan du också lyssna på musik i Naxos Music Library. Du loggar in med ditt bibliotekskort. Där kan du lyssna på folk- och världsmusik, jazz och klassisk musik. Du kan inte ladda ner musiken utan måste vara ansluten till internet när du lyssnar. Du loggas ut automatiskt efter två timmar men kan logga in igen. Se en lista över all musik som du kan låna på biblioteket. Kommentar [J23]: länk 6 (9)

7 Gå till Naxos Music Library. Kommentar [J24]: länk Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Ljudböcker Ljudböcker En ljudbok är en bok som någon läser upp så att du kan lyssna på boken i stället för att läsa texten. Vem som helst kan låna en ljudbok på biblioteket. Den som läser upp boken är ofta författaren själv eller en skådespelare. Ljudböcker och talböcker är två olika saker. Talböcker är till för dem som ser dåligt eller har något annat funktionsnedsättning som gör att de har svårt att läsa en vanlig bok. På biblioteket kan du låna ljudböcker i olika format: Ljudbok på cd som du spelar i en vanlig cd-spelare, till exempel i bilen. Du får låna en ljudbok på cd i fyra veckor. Ljudbok på mp3-skiva som du kan lyssna på i din dator eller i en cd-spelare som stöder mp3. Vissa av de ljudböcker som du lånar innehåller också en mp3-skiva. Du får låna en mp3-skiva i fyra veckor. Ljudbok i mp3-spelare, där du lånar hela spelaren och hörlurar. Du får låna en ljudbok i mp3-spelare i fyra veckor. Ljudbok i Mediejukeboxen, som finns på ljudboksavdelningen på biblioteket. Där kan du ladda ner ljudböcker direkt till din egen mediespelare eller till ett usb-minne. Dessa böcker finns inte i vår katalog. Du kan bara söka efter dem i Mediejukeboxen. E-ljudbok, som du lyssnar på i datorn via internet. Du behöver vara ansluten till internet medan du lyssnar på boken. Book-2-go, där ljudboken är inläst på ett micro-sd-kort som du lånar tillsammans med en USB-adapter. Du får med instruktioner om hur du lyssnar på ljudboken. Du får låna en book-2-go i fyra veckor. Läs om talböcker. Läs mer om e-ljudböcker. Läs mer om Mediejukeboxen. Se en lista över alla ljudböcker på cd. Se en lista över alla ljudböcker på mp3. Se en lista över alla ljudböcker i mp3-spelare Se en lista över alla e-ljudböcker. Se en lista över alla book-2-go. Kommentar [J25]: Länk till Talböcker Kommentar [J26]: Länk till E- ljudböcker Kommentar [J27]: keboxen.se/ Kommentar [J28]: länkar 7 (9)

8 Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Talböcker Talböcker Du kan låna talböcker om du har ett läshinder, en synskada eller någon annan funktionsnedsättning som gör att du har svårt att läsa en vanlig bok. Talböcker är inte samma sak som ljudböcker, som vem som helst kan låna. På biblioteket finns talböcker av alla slag: fackböcker, berättelser om resor, romaner, deckare och biografier. Det finns talböcker både för vuxna och för barn. Om du har ett läshinder kan du även låna talböcker för att träna dig på att läsa. Talböcker finns bara på biblioteket. Du kan alltså inte köpa en talbok i en affär. Registrera dig för att låna talböcker För att få låna talböcker behöver du registrera dig först. Prata med oss på biblioteket så hjälper vi dig med det. När du är registrerad kan du låna talböcker på två olika sätt. Antingen genom att låna cd-rom-skivor, eller genom att själv ladda hem talboksfilerna till din egen dator. För att lyssna på talböcker behöver du en spelare eller ett datorprogram för mp3-filer. Fråga på biblioteket så visar vi hur det fungerar. Talböcker för barn och ungdomar hittar du på talbokshyllan eller på Äppelhyllan på biblioteket. Om du har svårt att ta dig till biblioteket kan du få talböcker skickade hem till dig. Det kallas för Boken kommer. Läs mer om Boken kommer. Gå till Talboks- och punktskriftsbiblioteket. Kommentar [J29]: Länk till Få hem böcker om du inte kan komma till biblioteket Kommentar [J30]: Länk till Talboksoch punktskriftsbibliotekets webbplats. Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Kurser Kurser På biblioteket kan du låna kurser i olika ämnen, till exempel språk, geografi eller historia. Du får låna en kurs i två veckor och kan låna om den två gånger. En språkkurs får du låna i fyra veckor. Prata med någon av oss på biblioteket om du vill veta mer om att låna en kurs. Se en lista över alla kurser som du kan låna på biblioteket. Kommentar [J31]: länk 8 (9)

9 Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Tevespel Tevespel På biblioteket kan du låna tevespel till Playstation 2, Playstation 3, Xbox 360 och Wii. Tänk på att du själv behöver ha det som behövs för att spela, till exempel mikrofon, gitarr, kamera och speciella handkontroller. Du kan låna två spel åt gången. Om du vill kan du ställa dig i kö till spel som är utlånade. Du kan köa för tre spel åt gången. Du får låna ett spel i två veckor. För vissa spel behöver du ha fyllt 16 Vissa av spelen har en åldersgräns på 16 år. Då måste du antingen ha fyllt 16 eller ha med dig en förälder eller målsman för att låna dem. Se en lista över alla spel som du kan låna på biblioteket. Kommentar [J32]: länk Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? / Låna böcker från andra bibliotek Låna böcker från andra bibliotek Har biblioteket inte boken som du vill låna? I så fall kan vi beställa böcker från andra bibliotek, både i Sverige och utomlands. Det kallas för att göra ett fjärrlån. Det går också att beställa artiklar ur tidningar och tidskrifter. Att beställa böcker från andra bibliotek kostar tio kronor per bok. Prata med någon av oss på biblioteket så hjälper vi dig. 9 (9)

Vad kan jag göra på biblioteket?

Vad kan jag göra på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag göra på biblioteket? Vad kan jag göra på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker och annat med dig hem. Du kan också sitta på biblioteket och läsa, studera eller arbeta.

Läs mer

Välkommen till biblioteket

Välkommen till biblioteket Välkommen till biblioteket Utbud på Simrishamns bibliotek Kultur- och fritidsförvaltningen informerar Biblioteken i Simrishamn Folkbiblioteken i Simrishamns kommun finns på följande orter: Borrby, Gärsnäs,

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Riktlinjer för webbtexter

Riktlinjer för webbtexter Riktlinjer för webbtexter Riktlinjer för webbtexter I det här materialet ingår webbtexter och riktlinjer för hur du kan skriva webbtexter, så att de blir konsekventa och tydliga. Texterna kan du använda

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek!

Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek! Välkommen till Ulricehamns stadsbibliotek! Ulricehamns stadsbibliotek är en röd och vit byggnad med blå skylt. Du går in genom glasdörrarna under skylten som det står bibliotek på. Entré Entrén är ett

Läs mer

Välkommen. till biblioteken i Nässjö

Välkommen. till biblioteken i Nässjö Välkommen till biblioteken i Nässjö Lånekort Det är gratis att skaffa bibliotekskort, men du måste visa legitimation. Bibliotekskortet kan användas på alla bibliotek i Nässjö kommun. Du är ansvarig för

Läs mer

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek INNEHÅLL: ATT BÖRJA SÖKA:... 2 DATABASER MM:... 2-5 NE BIBLIOTEKSKATALOGEN LIBRA.SE ARTIKELSÖK MEDIEARKIVET/RETRIVER ALEX

Läs mer

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkande skola som kännetecknas av gemenskap och trygghet och utmärker sig genom kunskap och kompetens

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkande skola som kännetecknas av gemenskap och trygghet och utmärker sig genom kunskap och kompetens Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkande skola som kännetecknas av gemenskap och trygghet och utmärker sig genom kunskap och kompetens ÖPPEN FÖRELÄSNING INFORMATIONSSÖKNING MAJ 2012 STÖD VIA SOCIALA

Läs mer

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkandeskola som kännetecknas av gemenskapoch trygghetoch utmärker sig genom kunskap och kompetens Formalia Enkäter Öppna föreläsningar Stöd via sociala medier facebook.com/peter.t.ryden

Läs mer

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier)

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) Antalet i Nationalbibliografin registrerade monografiska publikationer År Böcker (över 48 s.) Broschyrer (under 49 s.) böcker och broschyrer Doktorsavh.

Läs mer

Lathund i informationssökning

Lathund i informationssökning Lathund i informationssökning Att söka efter material, bearbeta det samt därefter skriva en rapport eller uppsats är en process i olika faser. Den här lathunden är tänkt att vara en hjälp för dig som behöver

Läs mer

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier)

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) Antalet i Nationalbibliografin registrerade monografiska publikationer År Böcker (över 48 s.) Broschyrer (under 49 s.) böcker och broschyrer Doktorsavh.

Läs mer

Välkommen till. Särskild utbildning för vuxna i Trelleborg

Välkommen till. Särskild utbildning för vuxna i Trelleborg Välkommen till Särskild utbildning för vuxna i Trelleborg Särskild utbildning för vuxna - Särvux Våra kurser vänder sig till dig som har fyllt 20 år har en utvecklingsstörning eller en förvärvad hjärnskada

Läs mer

Etiopiska språk Fisksätra bibliotek 42 Etiopiska språk Nacka Forum bibliotek 7 Etiopiska språk Orminge bibliotek 3 Fang Saltsjöbadens bibliotek 1

Etiopiska språk Fisksätra bibliotek 42 Etiopiska språk Nacka Forum bibliotek 7 Etiopiska språk Orminge bibliotek 3 Fang Saltsjöbadens bibliotek 1 Statistiktyp: Exemplarstatistik Statistikprofil: Mångspråk i Nacka per enhet, titlar 2018 Org. enhet: n Fr.o.m. datum: 2018-10-25 T.o.m. datum: 2018-10-25 Språk Gruppering Enhet Titlar Afrikaans Fisksätra

Läs mer

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier)

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) Antalet i Nationalbibliografin registrerade monografiska publikationer År Böcker (över 48 s.) Broschyrer (under 49 s.) böcker och broschyrer Doktorsavh.

Läs mer

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012

Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 26 september 2012 26 september 2012 Medieförsörjningsplan för Sörmland 2012 Inledning Syfte Det är en demokratisk rättighet att den enskilde individen, var man än bor i landet och vilket format man än behöver, ska ha tillgång

Läs mer

Kan myndigheternas webbplatser bli tillgängliga för alla? Ett svenskt språkpolitiskt perspektiv. Rickard Domeij Språkrådet i Sverige

Kan myndigheternas webbplatser bli tillgängliga för alla? Ett svenskt språkpolitiskt perspektiv. Rickard Domeij Språkrådet i Sverige Kan myndigheternas webbplatser bli tillgängliga för alla? Ett svenskt språkpolitiskt perspektiv Rickard Domeij Språkrådet i Sverige Flerspråkig webbtillgänglighet Vägledningen för flerspråkig information

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna LUST ATT LÄRA MER Särskild utbildning för vuxna SÄRSKILD UTBILDNING FÖR VUXNA - SÄRVUX Våra kurser vänder sig till dig som - har fyllt 20 år - har en kognitiv funktionsnedsättning, eller en förvärvad hjärnskada

Läs mer

NÄR DU SÖKER FAKTA OM

NÄR DU SÖKER FAKTA OM Hersby gymnasium Biblioteket NÄR DU SÖKER FAKTA OM EN HJÄLP VID INFORMATIONSSÖKNING 1 Det första Du söker information i är förmodligen ett allmänt uppslagsverk, bara för att få en uppfattning om ämnet

Läs mer

Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm

Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm Studiebesök på Internationella biblioteket i Stockholm En dag i november 2015 lämnade delar ur personalen på Gagnefs kommunbibliotek Dalarna för att åka till huvudstaden och besöka Internationella biblioteket

Läs mer

Sammanfattning av kommunbibliotekens önskemål och åsikter i frågan om E-tjänster

Sammanfattning av kommunbibliotekens önskemål och åsikter i frågan om E-tjänster Sammanfattning av kommunbibliotekens önskemål och åsikter i frågan om E-tjänster E-tjänstgruppen: Eva Lund, Dagny Nordmark, Thomas Drugg När det gäller frågan om omfördelning av de regionala medlen verkar

Läs mer

Enkät 2011 - Umeåregionen

Enkät 2011 - Umeåregionen Enkät 2011 - Umeåregionen Jag är A. Man 26 26,3 B. Kvinna 73 73,7 Min ålder A. yngre än 25 år 18 18,2 B. 26-45 år 42 42,4 C. 46-65 år 24 24,2 D. äldre än 65 15 15,2 Tid för mitt besök A. 8-13 20 20,2 B.

Läs mer

Ditt bibliotek i Karlskrona

Ditt bibliotek i Karlskrona SVENSKA Ditt bibliotek i Karlskrona 2003-10-01 Ditt bibliotek I Karlskrona kommun finns ett Stadsbibliotek och tio biblioteksfilialer. Dessa bibliotek finns för att du ska kunna hämta kunskap och få inspiration.

Läs mer

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30

Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 Enkät bibliotek 2013 2013-10-30 1. Är du kvinna eller man? Är du kvinna eller man? A. Kvinna 103 83,7 B. Man 20 16,3 Total 123 100 100% (123/123) 2. Hur gammal är du? Hur gammal är du? A. 0-18 1 0,8 B.

Läs mer

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013.

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013. Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013 Januari 2014 Syftet med enkäten har varit att ta reda på vad våra besökare vid biblioteken

Läs mer

SÄRSKILDA TJÄNSTER Stadsbiblioteket Lund

SÄRSKILDA TJÄNSTER Stadsbiblioteket Lund SÄRSKILDA TJÄNSTER Stadsbiblioteket Lund Stadsbiblioteket S:t Petri Kyrkogata 6 221 00 Lund tel. 046-35 59 90 folkbiblioteken@lund.se ÖPPET: sept - april mån - to 10-20 fre 10-19 lör 10-16 sön 13-17 maj

Läs mer

Resultat brukarundersökningen hösten 2010

Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Om du tänker på bemötandet i stort. Hur nöjd är du då med personalens bemötande? Bemöter personalen dig lika bra som du hoppades? Tänk dig ett perfekt bemötande.

Läs mer

Fakta om E-böckEr Specialpedagogiska skolmyndigheten För information: www.sit.se

Fakta om E-böckEr Specialpedagogiska skolmyndigheten För information: www.sit.se Fakta om E-böcker Fakta om e-böcker 2008, Specialpedagogiska skolmyndigheten Projektledare: Maritha Angermund Manus: Maritha Angermund Illustrationer: Per Matsson Formgivning: Plan 2 Tryck: Edita 2008

Läs mer

Aktuell statistik om E-böcker

Aktuell statistik om E-böcker Aktuell statistik om E-böcker sammanställd av Ulrika Facht, Nordicom Tabeller och figurer Sidan Figur 1 Bokläsning/boklyssning i befolkningen 9 79 år en genomsnittlig dag 211 (procent) 2 Tabell 1 Bokläsning/boklyssning

Läs mer

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier)

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) Antalet i Nationalbibliografin registrerade monografiska publikationer År Böcker (över 48 s.) Broschyrer (under 49 s.) böcker och broschyrer Doktorsavh.

Läs mer

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker IT-Café: Tema Tidningar & Böcker Att läsa NLT på din surfplatta/dator 1. Gå ut på Internet. Skriv www.nlt.se och tryck Enter/sök. Då kommer du till NLT s hemsida. Här kan du läsa vissa artiklar men inte

Läs mer

Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1)

Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1) Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1) Antal respondenter: 2458 : 378 Svarsfrekvens: 15,38 % Hur ofta besöker du biblioteket? Hur ofta besöker du biblioteket? Minst en gång i veckan 53 (14,1%)

Läs mer

VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK

VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK HISTORIK Det var en tid då nästan alla innerstadsförsamlingar hade ett eget bibliotek. Idag finns endast två kvar, det ena är S:t Matteus Församlingsbibliotek

Läs mer

E-böcker, e-ljudböcker och e-film. Om digitala medier och hur man använder dem

E-böcker, e-ljudböcker och e-film. Om digitala medier och hur man använder dem E-böcker, e-ljudböcker och e-film Om digitala medier och hur man använder dem Vad är e-medier? E-bok en digitalt textfil E-ljudbok en digital ljudfil E-film strömmad film Digitala tidningar och tidskrifter

Läs mer

Bokcheck, så här fungerar det för mottagaren

Bokcheck, så här fungerar det för mottagaren Bokcheck, så här fungerar det för mottagaren Kunden får en bokcheck med en unik kod. Koden knappas in på www.bokcheck.se Kunden väljer sin ljudbok från ett förbestämt sortiment. Det finns utförlig information

Läs mer

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Läsning i omsorgen. För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Läsning i omsorgen. För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsning i omsorgen För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker, internet,

Läs mer

BEYOND: Two Souls BEYOND Touch Appen

BEYOND: Two Souls BEYOND Touch Appen BEYOND: Two Souls BEYOND Touch Appen BEYOND Touch -APPEN För att få den optimala spelupplevelsen i BEYOND: Two Souls rekommenderar vi att du använder den trådlösa handkontrollen DUALSHOCK 3. Ovana spelare

Läs mer

Studenternas attityder till språk och språkstudier

Studenternas attityder till språk och språkstudier Studenternas attityder till språk och språkstudier Sammanfattning av undersökning genomförd vid Mälardalens högskola 2010-03-01-2010-03-08 Sammanfattning Undersökningen genomfördes som en e postenkät till

Läs mer

Vägledning för detaljerad utformning av Denison webbenkät angående företagskultur och lönsamhet.

Vägledning för detaljerad utformning av Denison webbenkät angående företagskultur och lönsamhet. Vägledning för detaljerad utformning av Denison webbenkät angående företagskultur och lönsamhet. 6/18/2010 Utarbetad i samarbete med S&P AB/AG Vägledning för utformning av enkät I det här dokumentet beskriver

Läs mer

Vardagsekonomi. Engelska

Vardagsekonomi. Engelska Vardagsekonomi Engelska Denna kurs vänder sig till Dig som vill: - känna dig säkrare när du använder dina pengar Dina egna önskemål bestämmer innehållet i denna kurs. Vad vill DU lära dig? Här kan vi blanda

Läs mer

Junko Söderman, mångspråksbibliotekarie, Urval 1. Ett samhälle där alla medier är tillgängliga

Junko Söderman, mångspråksbibliotekarie, Urval 1. Ett samhälle där alla medier är tillgängliga 2017-05-11 Junko Söderman, mångspråksbibliotekarie, Urval 1 MTM:s vision Ett samhälle där alla medier är tillgängliga 2017-05-11 Junko Söderman, mångspråksbibliotekarie, Urval 2 1 MTM ger personer tillgång

Läs mer

NYHETER från Mantra Lingua

NYHETER från Mantra Lingua NYHETER från Mantra Lingua Äntligen finns den nya talande pennan PENpal i lager. PENpal har samma funktioner som RecorderPEN men är enklare att använda, mer robust i utförandet, batterierna är laddningsbara

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

Biblioteksundersökning Linköping 2012 Användare

Biblioteksundersökning Linköping 2012 Användare Biblioteksundersökning Linköping 2012 Användare 300 telefonintervjuer med användare De som under de senaste 12 månaderna besökt Linköpings stadsbibliotek eller dess webbplats. (inklusive närbibliotek/bokbuss,

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Tema Afrika åk 9. Att söka information på Internet om Afrika

Tema Afrika åk 9. Att söka information på Internet om Afrika Tema Afrika åk 9 Att söka information på Internet om Afrika Informationssökning & faktainsamling Fundera över: Vilket ämne ska vi fördjupa oss i? Vilken sorts information behöver vi? Vilka källor och hjälpmedel

Läs mer

CENTRAL MEDIEFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR MÅNGSPRÅKIG LITTERATUR 2006

CENTRAL MEDIEFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR MÅNGSPRÅKIG LITTERATUR 2006 1 CENTRAL MEDIEFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR MÅNGSPRÅKIG LITTERATUR 2006 FÖRORD Medieförsörjningsplanen syftar till att få till stånd tydliga riktlinjer för ansvarsfördelningen mellan Internationella bibliotekets

Läs mer

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 6 februari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

Det bästa är att kombinera flera olika metoder och källor. TIPS - för informationssökning på webben!

Det bästa är att kombinera flera olika metoder och källor. TIPS - för informationssökning på webben! Sök effektivt 1. Uppslagsböcker - i biblioteket eller på webben 2. Sök böcker direkt på hyllan eller använd ämnesdatabaser - eventuellt också tidningsartiklar 3. Länkbibliotek - kvalitetskontrollerade

Läs mer

Integrationscentrum Göteborg. Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration

Integrationscentrum Göteborg. Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration Integrationscentrum Göteborg Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration Andra Långgatan 19, entréplan Öppet Hus 28 oktober 2015 www.goteborg.se/integrationscentrum 2 Social Resursförvaltning

Läs mer

Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län

Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län Policydokument för mediesamarbete Biblioteken i Norrbottens län Innehåll: 1. Bibliotekssamarbetet i Norrbotten 2. Nationella och regionala styrdokument 3. Mediesamarbete i Norrbotten 4. Riktlinjer för

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

MEMOday. Art.nr Rev A SE

MEMOday. Art.nr Rev A SE Bruksanvisning MEMOday Art.nr 508260 Rev A SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Komma igång... 3 3. Talstöd... 4 4. Byt bakgrundsfärg... 4 5. Tidsintervaller... 4 6. Batteribackup... 4 7. Sätta

Läs mer

Informationssökning och Källkritik

Informationssökning och Källkritik Informationssökning och Källkritik Anna Lidén Senast uppdaterad: 2009-03-23 Informationsstegen 8. Gör klart ditt arbete. 7. Är du nöjd med det du funnit? Notera var du hittat informationen. Ska finnas

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Resultat från besökarenkäten hösten 2009

Resultat från besökarenkäten hösten 2009 Resultat från besökarenkäten hösten 2009 Systemet som användes heter Kvalitetsmetoden Boken och kommer från Compile Solution Sverige AB. Enkätfrågor: 1. Biblioteket uppfyller de krav som jag tycker att

Läs mer

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Innehåll Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 5 Så här söker du en talbok... 5 Ladda ner

Läs mer

Talböcker på skolbiblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på skolbiblioteket. Helena Nordqvist Helena Nordqvist 1 Den här timmen Varför talböcker? Det här kan biblioteket göra Talbokstillstånd Bibliotekskonto hos MTM Olika sätt att läsa talböcker Egen nedladdning Hitta på legimus.se Demokonto Ur

Läs mer

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag E-kampanj 2009 Ett diskussionsunderlag Bakgrund! Syfte med e-kampanjen 2008 Öka användningen av bibliotekens e-tjänster Marknadsföra östgötabibliotekens e- tjänster under gemensamt begrepp Biblioteket

Läs mer

Biblioteket ska ha ett allsidigt, aktuellt och lättillgängligt mediabestånd (böcker, tidskrifter, databaser) anpassat efter skolans behov.

Biblioteket ska ha ett allsidigt, aktuellt och lättillgängligt mediabestånd (böcker, tidskrifter, databaser) anpassat efter skolans behov. HANDLINGSPLAN 2009-2010 1. Biblioteket ska vara skolans informationscentrum Biblioteket ska ha ett allsidigt, aktuellt och lättillgängligt mediabestånd (böcker, tidskrifter, databaser) anpassat efter skolans

Läs mer

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar:

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar: Hej! Tack för att du lämnar 2013 års uppgifter om kommunens folkbibliotek. Frågorna är desamma som vid föregående mätning. Notera hur lång tid det tar att sammanställa uppgifterna och fylla i enkäten,

Läs mer

Barnbiblioteket - kommunikationsplan, synlighet, - det virtuella, 24-timmars = webben

Barnbiblioteket - kommunikationsplan, synlighet, - det virtuella, 24-timmars = webben Barnbiblioteket - kommunikationsplan, synlighet, - det virtuella, 24-timmars = webben Pia Malmberg-Kronvall, Bibliotekskonsulent, Regionförbundet i Kalmar län 2 Inspiration och andra vinklar Barnwebben

Läs mer

Anpassade prov. - ett samarbete mellan Transportstyrelsen och Trafikverket

Anpassade prov. - ett samarbete mellan Transportstyrelsen och Trafikverket - ett samarbete mellan Transportstyrelsen och Trafikverket Anpassade prov Har du svårt för att läsa? Är kunskapsprovet inte översatt till ett språk som du kan? Här hittar du information om hur man ansöker

Läs mer

Lathund. Tal-och ljudböcker från. Inläsningstjänst. Kommunabonnemang på inlästa läromedel sida 3

Lathund. Tal-och ljudböcker från. Inläsningstjänst. Kommunabonnemang på inlästa läromedel sida 3 Lathund Tal-och ljudböcker från Inläsningstjänst Innehåll: Inlästa läromedel sida 2 Kommunabonnemang på inlästa läromedel sida 3 Vem kan hämta hem inlästa böcker från Inläsningstjänst? sida 3 Inläsningstjänst-

Läs mer

Mitt bibliotek Hösten 2014

Mitt bibliotek Hösten 2014 Mitt bibliotek Hösten 2014 För dig som är runt 1 till 13 år Tillhör:... BIBLIOTEKEN I MÖLNDAL Skaffa lånekort! Har du hittat till vår fina bokbuss? Kom och hälsa på! Det här är jag: Jag heter... Jag gillar...

Läs mer

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist 1 Det här passet Talboken och bibliotekens roll Kom igång med talböcker Våra konton Att läsa talböcker MTM:s rekommendationer Frågestund 2 Talboken - en inläst

Läs mer

Introduktion till biblioteket och informationssökning Språk och litteraturer

Introduktion till biblioteket och informationssökning Språk och litteraturer Introduktion till biblioteket och informationssökning Språk och litteraturer HT 2014 Göteborgs universitetsbibliotek Humanistiska biblioteket Böcker och tidskrifter inom humaniora Kursböcker inom de humanistiska

Läs mer

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012 Gender budgeting biblioteken i Askersund 212 Sammanfattning: Fler kvinnor än män besöker biblioteken i Askersund. Fler kvinnor än män lånar från biblioteken. Men kvinnorna lånar i högre utsträckning till

Läs mer

Biblioteksenkät enkät för invånare i Nynäshamns kommun

Biblioteksenkät enkät för invånare i Nynäshamns kommun Biblioteksenkät 2013 - enkät för invånare i Nynäshamns kommun Biblioteksenkät 2013 - enkät för invånare i Nynäshamns kommun Under vecka 43-45, kommer kultur- och fritidsenheten att genomföra en enkätundersökning

Läs mer

Åbo Akademis bibliotek

Åbo Akademis bibliotek Åbo Akademis bibliotek 6.9.2019 1 Vad kan biblioteket erbjuda dig? Böcker i olika format, tryckta och digitala Elektroniska resurser Tidskrifter och dagstidningar Ordböcker och uppslagsverk Utrymmen Handledning,

Läs mer

Gemensam e-kampanj i Östergötland. Birgitta Hellman Magnusson, Länsbibliotek Östergötland, maj 2008

Gemensam e-kampanj i Östergötland. Birgitta Hellman Magnusson, Länsbibliotek Östergötland, maj 2008 Gemensam e-kampanj i Östergötland Bakgrund Presskonferens om östgötabibliotekens gemensamma e-tjänster november 2006 Beslut om gemensam handlingsplan för 24- timmarsbiblioteket, april 2007 Lansering av

Läs mer

Pictogram. för dem som behöver kommunicera med bilder

Pictogram. för dem som behöver kommunicera med bilder Pictogram för dem som behöver kommunicera med bilder Bilder kan se olika ut beroende på vad de ska ha för funktion i kommunikationen. Berättar man om när man varit i sin sommarstuga kan en fotografisk

Läs mer

PM för bokuppsättare. Författare Ordningen är strikt alfabetisk vad gäller författarnamn

PM för bokuppsättare. Författare Ordningen är strikt alfabetisk vad gäller författarnamn PM för bokuppsättare Först hyllsignum Hyllsignum anger på vilken hylla och avdelning en bok skall placeras ( se gult häfte Bibliotekstjänsts rygg- och hyllsignaturer ) Det finns bara en plats för en bok

Läs mer

Hösten 2015 - Våren 2016

Hösten 2015 - Våren 2016 Hösten 2015 - Våren 2016 Masugnen ~ 1 ~ Vem kan gå på särvux? Särskild utbildning för vuxna (särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år och som har inlärningssvårigheter som beror på

Läs mer

Digitalisering och tillgänglighet

Digitalisering och tillgänglighet Digitalisering och tillgänglighet Kulturrådet har fått i uppdrag av regeringen att se hur digitala lösningar kan öka tillgängligheten till kultur för personer med funktionsnedsättning. Kulturrådet har

Läs mer

Enkät bibliotek 2014 Är du kvinna eller man? Namn Antal Svarsfrekvens Hur gammal är du? Namn Antal Svarsfrekvens Vetlanda kommun

Enkät bibliotek 2014 Är du kvinna eller man? Namn Antal Svarsfrekvens Hur gammal är du? Namn Antal Svarsfrekvens Vetlanda kommun Enkät bibliotek 2014 Är du kvinna eller man? A. Kvinna 50 72,5 B. Man 19 27,5 Total 69 100 98,6% (69/70) Hur gammal är du? A. 0-18 0 0 B. 19-34 6 8,6 C. 35-64 28 40 D. 65-36 51,4 Total 70 100 100% (70/70)

Läs mer

Pappersenkät, support, definitioner och tips du på

Pappersenkät, support, definitioner och tips du på Välkommen till 2011 års sjukhusbiblioteksstatistik! Sjukhusbiblioteksstatistiken är en del av Sveriges officiella statistik enligt lagen om den officiella statistiken SFS 2001:99 och SFS 2001:100, produktkod

Läs mer

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie Bibliotekets utbud Monica Falk, bibliotekarie Monica.s.falk@varnamo.se 0370-37 76 11 Bibliotekets utbud Välkomna till Gummifabriken! Byggnation och slutbesiktning pågår. Ingen biblioteksvisning i dag!

Läs mer

Appen Legimus Användarmanual för Android

Appen Legimus Användarmanual för Android Appen Legimus Användarmanual för Android Innehåll Om Legimus... 2 Logga in... 3 Hitta i appen... 3 Söka och lägga till böcker... 3 Ladda ner en bok... 4 Ladda ner... 4 Läsa böcker... 4 Navigering... 4

Läs mer

Enkät 1; Om din läsning (7-11 år)

Enkät 1; Om din läsning (7-11 år) Modul: Stimulera läsintresse Del 1: Att stimulera elevers läsintresse ett samverkansuppdrag Enkät 1; Om din läsning (7-11 år) 1. Vem är du? Hur gammal är du? På vilka språk läser du? 2. Hur mycket tycker

Läs mer

Värmdö. sammanställning biblioteksundersökning 2013

Värmdö. sammanställning biblioteksundersökning 2013 Värmdö sammanställning biblioteksundersökning 2013 1 Innehåll Biblioteket uppfyller de krav som jag tycker att det är rimligt att ställa Biblioteket har bra öppettider Det är lätt att hitta det jag söker

Läs mer

A B C D E. Renhållningsförvaltningen Information. Rapport om basinformation på invandrarspråk. Renhållningsnämnden. Förslag till beslut

A B C D E. Renhållningsförvaltningen Information. Rapport om basinformation på invandrarspråk. Renhållningsnämnden. Förslag till beslut A B C D E Renhållningsförvaltningen Information Rhn 2004-11-03 Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2004-10-15 Ärende nr 7 Handläggare: Christina Durling Tfn: 08-50846556 Renhållningsnämnden Rapport om basinformation

Läs mer

EU:s åtta nyckelkompetenser

EU:s åtta nyckelkompetenser EU:s åtta nyckelkompetenser 1. Kommunikation på modersmålet. 2. Kommunikation på främmande språk. 3. Matematiskt kunnande och grundläggande vetenskaplig och teknisk kompetens. 4. Digital kompetens. 5.

Läs mer

Erasmus+ OLS (Online Linguistic Support) Få ut så mycket som möjligt av Erasmus+!

Erasmus+ OLS (Online Linguistic Support) Få ut så mycket som möjligt av Erasmus+! Erasmus+ OLS (Online Linguistic Support) Få ut så mycket som möjligt av Erasmus+! Erasmus+: förändrar liv och öppnar sinnen Målet med Erasmus+ är att främja kompetens, öka anställbarhet och modernisera

Läs mer

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster?

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Ahmet Kurt, NSB, juni 2011 Mobiltätheten exploderar bland befolkningen. Mobilen har man alltid tillgänglig, utan lång starttid. Just nu (2011)

Läs mer

Välkommen till 2013 års sjukhusbiblioteksstatistik!

Välkommen till 2013 års sjukhusbiblioteksstatistik! Välkommen till 2013 års sjukhusbiblioteksstatistik! Sjukhusbiblioteksstatistiken är en del av Sveriges officiella statistik enligt lagen och förordningen om den officiella statistiken som uppdaterades

Läs mer

Lathund till Elibs admingränssnitt 2.5

Lathund till Elibs admingränssnitt 2.5 Lathund till Elibs admingränssnitt 2.5 Ljudböcker Elin Ullman 1 Innehåll Detta dokument... 2 admin.elib.se... 2 Logga in... 2 Förlag... 2 Inställningar... 2 Förlagsprofil... 3 Hantera böcker... 4 Skapa

Läs mer

CAS-vuxenutbildning för dig

CAS-vuxenutbildning för dig SÄRVUX- värmdö CAS-vuxenutbildning för dig Särskild utbildning för vuxna Särvux Värmdö är kommunens vuxenutbildning för dig som är över 20 år och har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning

Läs mer

Enkät 2013 - Umeåregionens bibliotek

Enkät 2013 - Umeåregionens bibliotek Enkät 2013 - Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 28 28 B. Kvinna 72 72 Min ålder A. yngre än 25 år 22 22 B. 26-45 år 22 22 C. 46-65 år 40 40 D. äldre än 65 16 16 Tid för mitt besök A. 8-13 22 22 B. 13-17

Läs mer

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning Respondenterna är komvux studerande från Kalmar/Nybro, Växjö/Uppvidinge/Älmhult och Karlskrona/Ronneby/Olofström. 2005 svarade 229 komvux

Läs mer

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Flerspråkscentrum Team Introduktion Team Modersmål Övergripande mål Luleå kommun säkerställer den röda tråden så att barn och elever med annat modersmål/minoritetsspråk,

Läs mer

Välkommen till Särvux i Sala

Välkommen till Särvux i Sala Särskild utbildning för vuxna Särvux Kurskatalog 2010/11 Sala kommun Innehåll Innehåll 2 Allmän information 3 Datorkunskap 4 Engelska 5 Matematik 6 Samhällskunskap 7 Svenska 8 Kommunikation 9 Verklighetsuppfattning

Läs mer

Del 2 HANTERA MUSIKFILER. 5. Importera filer... 34 6. Skapa ordning i din musiksamling... 38 7. Skapa spellistor... 46 8. Bränna cd-skivor...

Del 2 HANTERA MUSIKFILER. 5. Importera filer... 34 6. Skapa ordning i din musiksamling... 38 7. Skapa spellistor... 46 8. Bränna cd-skivor... Del HANTERA MUSIKFILER. Importera filer... 6. Skapa ordning i din musiksamling... 8 7. Skapa spellistor... 6 8. Bränna cd-skivor... . IMPORTERA FILER När du använder samma ljudformat för alla dina musikfiler,

Läs mer

Mångspråksarbete vid Internationella biblioteket. OCH IFLA:s mångkultursektion. Linköping

Mångspråksarbete vid Internationella biblioteket. OCH IFLA:s mångkultursektion. Linköping Mångspråksarbete vid Internationella biblioteket OCH IFLA:s mångkultursektion Linköping 2019-09-17 Internationella biblioteket Alireza Afshari (Ali) (Alibi) www.cyclingforlibraries.org https://www.ifla.org/mcultp

Läs mer

Stadsbibliotekets enkätundersökning

Stadsbibliotekets enkätundersökning Stadsbibliotekets enkätundersökning Enkäterna delades ut torsdag 2 april 26 till och med onsdag 26 april 26 med jämn spridning avseende tidpunkt för besök, kön och ålder. Dock kan man i svaren notera att

Läs mer

Rapport Färgelanda Bibliotek. Ej Besökare

Rapport Färgelanda Bibliotek. Ej Besökare Rapport Färgelanda Bibliotek Ej Besökare 1 Innehållsförteckning SAMMANFATTANDE PUNKTER ÖVER VAD BIBLIOTEKET KAN GÖRA FÖR ATT LOCKA FLER BESÖKARE.... 4 SAMMANFATTANDE PUNKTER ÖVER VAD BIBLIOTEKET KAN GÖRA

Läs mer

Hej! KURSLITTERATUR VÅREN Allt börjar med en utbildning. Allt.

Hej! KURSLITTERATUR VÅREN Allt börjar med en utbildning. Allt. Hej! h c o n a t t ä Trollh ersborg Vän KURSLITTERATUR VÅREN 2018 Allt börjar med en utbildning. Allt. VUXENUTBILDNINGEN KURSLITTERATUR Våren 2018 Hej! kurslitteratur. Roligt att du är sugen att studera

Läs mer