Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 7,5 poäng (AUO3)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 7,5 poäng (AUO3)"

Transkript

1 Stockholms universitet Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik Kurskod: CH42AL Kursbeskrivning för kursen Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 7,5 poäng (AUO3) Höstterminen 2012 Version

2 Välkommen till kursen Yrkesetiska dilemman och professionella samtal Kursen du nu påbörjar är en kurs om 7,5 högskolepoäng inom det allmänna utbildningsområdet (AUO3) i lärarutbildningen. Det innebär att det är en kurs som är gemensam för samtliga lärarstudenter. Kursen går på helfart under period B höstterminen 2012, 5 oktober 5 november. Under denna termin läser du också kurserna Att organisera för, värdera och bedöma lärande samt Självständigt arbete alternativt Valfri professionsfördjupning. Denna kursbeskrivning innehåller allmänna upplysningar om kursens innehåll, uppläggning, litteratur, examination och bedömning samt en del annan praktisk information. Kursbeskrivningen utgår från kursplanen. Kursens övergripande syfte är att du som student ska utveckla redskap för en professionell medvetenhet i lärarskapets kommunikations- och värdefrågor. Detta är centrala kunskapsområden för lärarprofessionen, inte minst i en tid då vi erfar värdeförskjutningar, förändrade sociala relationer och nya typer av kommunikationsmedel. Kursens uppgifter vävs in som en del av den verksamhetsförlagda utbildningen. Kursansvarig lärare, examinator och kursadministratör Kursansvarig lärare Niclas Runebou niclas.runebou@cehum.su.se Examinator Niclas Runebou niclas.runebou@cehum.su.se Kursadministratör Ylva Jansson ylva.jansson@erg.su.se Den kursansvariga läraren ansvarar bland annat för en övergripande kursplanering, samordningsfrågor, utvärdering samt information via respektive institutions kurshemsida. En detaljplanering görs av de gruppansvariga lärarna, som även ansvarar för gruppens seminarier samt för att lämna underlag för gruppens schema som läggs ut på kurshemsidan. Kursadministratören ansvarar bland annat för information beträffande organisatoriska och administrativa frågor, registrering och betygsrapportering. Arbetssätt och studentinflytande De schemalagda seminarierna fungerar som en länk mellan föreläsningar, litteraturläsning och VFU. Under denna kurs kommer du under seminarierna ha möjlighet att fördjupa professionella resonemang kring yrkesetik och samtal. Du kommer också att få möjlighet att pröva olika typer av samtalsformer. Under kursen genomförs laborativa seminarier med samtalsövningar. På ditt gruppschema framgår under vilket tema respektive föreläsning kommer att hållas. I anslutning till seminarier och gruppträffar har du möjligheter att påverka innehåll och arbetssätt utifrån dina egna tidigare erfarenheter och din egen förförståelse. Dock är kursens övergripande mål och examinationsformer givna.

3 Planeringen av momentet utgår från att: - du har tillgång till kurslitteraturen under hela kurstiden - du har tillgång till Internet och regelbundet läser vad som publiceras om kursen på institutionens hemsida - det går att skicka e-post till dig på din studentadress - du aktivt använder dig av lärplattformen Mondo Verksamhetsförlagd utbildning Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är förlagd från till och med VFU:n för denna kurs omfattar 3 högskolepoäng. Du gör din VFU på heltid under minst sju dagar (ev. basgruppsdag ej inräknad). Den verksamhetsförlagda utbildningen utgör en bärande del av kursen och följs upp med hjälp av en VFU-rapport som du lämnar till din gruppansvariga lärare i slutet av kursen. Rapporten utgör underlag för kurslärarna när de ska godkänna studenternas VFU. Det innebär att VFU-rapporten ska vara inlämnad senast den 5/11. Under din VFU ska du fullt ut delta i lärarbetets olika delar utifrån arbetsplatsens förutsättningar och dina egna professionella utbildningsmål. I det vardagliga arbetet ska du träna din yrkesetiska blick genom att reflektera över aktuell yrkesetisk problematik. Det gör du genom att själv agera i lärarrollen/förskollärarrollen, initiera samtal och resonemang om yrkesetiska frågor med din handledare och andra lärare och pedagoger. Du illustrerar ett specifikt etiskt problemområde i form av en beskrivning av en situation som utgör underlag för den skriftliga examinationen. Du ska även skaffa dig underlag för en analys av förutsättningar, möjligheter och hinder för att genomföra konstruktiva samtal samt jämföra samtal i olika sammanhang. Du ska delta i, observera och om möjligt leda professionella samtal. Det kan vara elevsamtal, föräldrasamtal eller kollegiala samtal. Fokus under denna kurs ligger på den egna professionella utvecklingen. Det är därför väsentligt att du under din VFU också värderar din egen samtalskompetens i professionella sammanhang. Ta stöd av din handledare i den bedömningen. Kontakta ditt partnerområde/arbetslag redan vid kursstart och informera din kontaktperson om kursens uppläggning och innehåll samt kom överens om schema och tider. Kurslitteratur Kurslitteraturen presenteras i kursplanen och preciseras samt diskuteras i respektive kursgrupp vid första seminarietillfället. Det tillkommer också valbar litteratur. Utvärdering av kursen Utvärderingen består av en digital enkät som kommer att skickas till studentadressen. En sammanställning av enkäten samt lärarlagets reflektioner kommer att presenteras på hemsidan samt skickas via e-post i slutet av kursen.

4 Examinationsuppgifter Muntlig examination Den muntliga examinationen sker i samband med ett obligatoriskt seminarium och utgår ifrån en fallbeskrivning. Huvudfokus i examinationen är förmågan att argumentera för handlingsalternativ i en etiskt komplex situation. Vidare information om examinationens utformning ges av gruppansvarig lärare. Skriftlig individuell examination Den skriftliga examinationen består av två delar som utgår från det du gjort på din VFU. Använd bedömningsindikatorerna (se bedömningsmatris nedan) för att se vad det är som kommer att bedömas i din uppgift. Del 1 Yrkesetiska dilemman Beskriv en situation (som du iakttagit, fått berättad för dig eller själv haft aktiv del i) i form av en fallbeskrivning. Med utgångspunkt från din fallbeskrivning ska du identifiera det etiska dilemma och de värdekonflikter som är aktuella. Observera att uppgiften fokuserar pedagogen som etisk aktör och att det därför är pedagogens dilemma och handlingsalternativ i den aktuella praktiken (förskola/skola/fritidshem) du ska identifiera. Därefter ska du kvalificera ditt resonemang kring dilemmat/värdekonflikterna med stöd av etiska teorier och begrepp. Sedan ska du argumentera för ett handlingsalternativ med stöd av din tidigare kvalificering. Ditt fokus i uppgiften ska ligga på kvalificering av resonemang. Din text ska relateras till kurslitteratur och föreläsningar. Förslag till struktur för uppgiften kan vara: Beskrivning (fallbeskrivningen) Denna ska vara kortfattad och fokusera på den aktuella situationen. Identifiering av yrkesetiskt dilemma På vilket sätt är det här ett dilemma? Vilka värden och värdekonflikter är aktuella? På vilket sätt hör det till det etiska problemområdet? På vilket sätt har det professionsetisk relevans? Kvalificering av resonemang kring de aktuellt dilemmat och dess värdekonflikter Vilka relevanta etiska begrepp kan du använda för att förstå situationen? Bearbeta dilemmat genom att försöka använda begreppen självständigt och kritiskt prövande. Argument för handling. Vilka handlingsalternativ följer av ditt tidigare resonemang? Är resonemanget hållbart? Del 2 Professionella samtal Med utgångspunkt i de samtal du deltagit i under din VFU ska du reflektera över samtal som redskap för att hantera komplexa förskole- och skolrelaterade situationer. Välj en samtalssituation som du beskriver och granskar i din text. Det kan vara ett samtal du observerat eller själv deltagit i. Identifiera och exemplifiera vad som utmärker detta professionella samtal. Vad är det som gör detta samtal till ett professionellt sådant? Reflektera över de olika villkor som påverkar samtalet och vilka samtalskompetenser som kan urskiljas. Din text ska relateras till kurslitteratur och föreläsningar. Observera att uppgiften fokuserar pedagogen som aktör i det professionella samtalet.

5 Förslag till struktur för uppgiften kan vara: Beskrivande del Vilka avsikter eller syften har funnits med samtalet? Vilka särskilda villkor utmärker det samtal du deltagit i eller observerat? Använd tydliga exempel från din observation. Reflekterande del Värdera vilka kommunikativa förmågor eller samtalskompetenser som varit väsentliga i samtalet. Vilka samtalsprocesser har du observerat? Värdera också de möjligheter och hinder du iakttagit i relation till syftet med samtalet. Inlämning Inlämningsuppgiften ska omfatta max 2500 ord (referenslista ej inräknad). Lämna ditt arbete i din inlämningsmapp på Mondo, (eller enligt annan överenskommelse till den gruppansvariga läraren). Inlämningsdatum är senast den 5/11, kl Vid eventuell omtentamen är inlämningsdatum den 7/12. För omtentamen gäller samma tid för betyg och gensvar som vid ordinarie tentamen, det vill säga 15 arbetsdagar. För omtentamen senare än innevarande termin, det vill säga efter den 7/ , kontakta kursansvarig för instruktioner. Eventuell omexamination på den muntliga examinationen sker senare under terminen. Mer information ges, om aktuellt, av kursansvarig lärare. Betyg och bedömning Betygsättning på hela kursen sker enligt en sjugradig målrelaterad betygsskala: A = Utmärkt B = Mycket bra C = Bra D = Tillfredsställande E = Tillräckligt Fx = Otillräckligt F = Helt Otillräckligt Som bedömningsunderlag används VFU-rapport, muntlig examination samt skriftlig individuell examination. Bedömningsmatris Matriserna nedan beskriver vad för slags kunnande som eftersträvas i kursen. Matriserna är vägledande vid bedömning och kommer att diskuteras och konkretiseras vid kursens seminarier. Bedömningen bygger på fyra indikatorer. För alla nivåer krävs att underliggande betygsgrader är uppfyllda. Vid betygsättning kommer en sammanvägd bedömning ske av de olika examinationerna. I den sammanvägda bedömningen väger förmågan att kvalificera yrkesetiska dilemman och reflektera över samtalskompetenser samtal tyngst. För godkänt betyg krävs minst E på alla fyra indikatorer. Vid betygssättning kommer den individuella skriftliga examinationen ligga till grund för betygsgradering F A. Den muntliga examinationen bedöms enbart enligt kriterierna för E. Yrkesetiska dilemman

6 A B Identifiera dilemma Kvalificera 1 dilemman och argumentera för handlingsalternativ Studenten identifierar och beskriver ett yrkesetiskt dilemma i ett professionellt sammanhang, på ett mycket klart och väl underbyggt sätt. att tillämpa relevanta etiska begrepp på ett kritiskt prövande sätt. Studenten visar sin egen förståelse utifrån sin roll som etisk aktör inom sitt kommande yrke. Texten präglas av självreflexivitet och kontextkänslighet. att tillämpa relevanta etiska begrepp, på ett mycket klart, väl underbyggt och i viss mån självständigt och kritiskt prövande sätt. C D E Fx F Studenten identifierar och beskriver ett yrkesetiskt dilemma i ett professionellt sammanhang, på ett klart och underbyggt sätt. Studenten identifierar i en beskriven situation något som hör till det etiska problemområdet och som framträder i form av ett dilemma Studenten identifierar inte i tillräcklig grad det etiska i en situation 2 eller identifierar inte ett dilemma Studenten identifierar inget etiskt dilemma att tillämpa relevanta etiska begrepp på ett mycket klart och underbyggt sätt. att tillämpa relevanta etiska begrepp på ett klart och underbyggt sätt. att tillämpa i viss mån relevanta etiska begrepp. Studenten använder inte i tillräcklig grad etiska begrepp för att förstå dilemmat, eller använder etiska begrepp utan att relatera dem till dilemmat Studenten för inga etiska resonemang 1 Att kvalificera står i detta sammanhang för att fördjupa sin förståelse och sitt resonemang med hjälp av begreppsliga redskap. 2 Utan identifierar istället till exempel ett pedagogiskt problem

7 Professionella samtal A B C D E Fx F Identifiera samtalsvillkor Studenten identifierar och reflekterar över villkor som utmärker professionella samtal inom skola och förskola, på ett mycket klart och väl underbyggt sätt. Studenten identifierar och reflekterar över villkor som utmärker professionella samtal inom skola och förskola, på ett klart och underbyggt sätt Studenten identifierar villkor som utmärker professionella samtal inom skola och förskola. Studenten identifierar inte i tillräcklig grad vad som är villkor i ett professionellt samtal. Studenten observerar inte något professionellt samtal. Reflektera över samtalskompetenser analyserar och reflekterar över dessa med en tydlig förmåga att självständigt och kritiskt prövande använda relevanta teorier och begrepp. Studenten visar sin egen förståelse utifrån en roll som blivande lärare/förskollärare. Texten präglas av självreflexivitet och kontextkänslighet. analyserar och reflekterar över dessa med en tydlig förmåga att använda relevanta teorier och begrepp i granskningen och ett i viss mån självständigt och kritiskt prövande. analyserar och reflekterar över dessa på ett mycket klart och underbyggt sätt, med stöd av begrepp från någon relevant teori eller modell. beskriver dessa på ett klart och underbyggt sätt med stöd av begrepp från någon relevant teori eller modell. beskriver dessa med stöd av begrepp från någon i viss mån relevant teori eller modell. Studenten urskiljer inte i tillräcklig grad samtalskompetenser eller beskriver inte dessa med stöd av begrepp från någon relevant teori eller modell. Studenten granskar inte något samtal.

Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 7,5 poäng (AUO3)

Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 7,5 poäng (AUO3) Stockholms universitet Institutionen för utbildningsvetenskap med inriktning mot humaniora och samhällsvetenskap Kurskod: UH42AL Kursbeskrivning för kursen Yrkesetiska dilemman och professionella samtal,

Läs mer

Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 4,5 poäng (AUO3)

Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 4,5 poäng (AUO3) Stockholms universitet Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik Kurskod: CH43AL Kursbeskrivning för kursen Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 4,5 poäng (AUO3) Vårterminen 2013 Version

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen 2016 Kurskod: HV428F Välkommen till kursen! Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Stockholms universitet CeHum Kurskod:CH428F Kursbeskrivning för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Vårterminen 2012 Välkommen till kursen! Att handleda och utveckla

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Lärarutbildningen vid Stockholms universitet CeHum Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik Britt-Marie Hansson 08 1207 6663 E:post: britt-marie.hansson@cehum.su.se Kursbeskrivning för kursen Att handleda

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Lärarutbildningen vid Stockholms universitet CeHum Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik Britt-Marie Hansson 08 1207 6663 E:post: britt-marie.hansson@cehum.su.se Kursbeskrivning för kursen Att handleda

Läs mer

At t handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

At t handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen At t handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Gäller f.o.m vt-2017 Kurskod: HV428F Kursens övergripande syfte, innehåll och förväntade studieresultat Kursens

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande

Att handleda och utveckla yrkeskunnande Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. KURSBESKRIVNING för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen Kurskod HV426F Uppdaterad 2019-02-28

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen Mentorskap att stödja, bedöma och dokumentera professionskunnande 7,5 hp Ht-13

Kursbeskrivning för kursen Mentorskap att stödja, bedöma och dokumentera professionskunnande 7,5 hp Ht-13 Kursbeskrivning för kursen Mentorskap att stödja, bedöma och dokumentera professionskunnande 7,5 hp Ht-13 Kurskod CH429F Välkomna till kursen! Kursen är en fristående kurs om 7,5 högskolepoäng inom området

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen At t handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen

Kursbeskrivning för kursen At t handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen At t handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen Kurskod: HV427F Kursens övergripande syfte, innehåll och förväntade studieresultat Kursens övergripande syfte är

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(5) 2012 12-16 Kursbeskrivning för kursen Analys och bedömning av kunskaper i matematik 7,5 hp Välkommen till kursen Kursen är på

Läs mer

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(6) 2013 02-20 Kursbeskrivning för kursen Analys, bedömning och betygssättning av matematikkunskaper - ingår i Lärarlyftet 7,5 hp

Läs mer

Kursbeskrivning. US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3,

Kursbeskrivning. US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3, Kursbeskrivning US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3, Verksamhetsförlagd utbildning III 16 hp Vt 2019 5/3 20/5 Tre seminarier på Campus 1 Kursansvar och administrativ personal Kursansvariga: Cecilia Eskilsson (CHVFÄ3)

Läs mer

Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå

Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå Kursens benämning: Max 120 tecken Engelsk benämning: Max 120 tecken, observera att varje ord utom prepositioner ska inledas med versal.

Läs mer

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS)

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS) 1(7) 2018-05-29 Studiehandledning Forskningsspecialisering (15 hp) Research Specialization (15 ECTS) Kurskod: PEA459 Höstterminen 2018 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Höstterminen 2014 Inledning

Läs mer

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Konstnärliga fakulteten LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Socialt arbete 6: Fördjupning i forskningsmetod och självständigt arbete Social Work 6: Advancement in research methodology and independent project Kurskod: SUARB6 Gäller

Läs mer

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSR31, Företagsekonomi: Kvalitativa metoder, 5 högskolepoäng Business Administration: Qualitative Research Methods, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Matematikens didaktik för senare skolår och gymnasiet, kompletteringskurs 15 hp Ht 2013 130811 1 / 6 Innehållsförteckning Lärare, kursansvarig och administrativ

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning 1, Ämneslärarprogrammet inriktning grundskolans högstadium resp. gymnasiet, 6,5 hp (kurskod CHVFU1)

Verksamhetsförlagd utbildning 1, Ämneslärarprogrammet inriktning grundskolans högstadium resp. gymnasiet, 6,5 hp (kurskod CHVFU1) Centrum för de Humanistiska ämnenas didaktik (CeHum) ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT HISTORIA OCH RELIGIONSKUNSKAP STUDIEHANDLEDNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning 1, Ämneslärarprogrammet

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Tyska I German I 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: TYS101 Gäller från: HT 2018 Fastställd: 2018-02-07 Institution Institutionen för slaviska och baltiska språk

Läs mer

Studiehandledning för kursen. Mentorskap i förskola och skola 7,5 hp, Kurskod DIA45F

Studiehandledning för kursen. Mentorskap i förskola och skola 7,5 hp, Kurskod DIA45F Studiehandledning för kursen Mentorskap i förskola och skola 7,5 hp, Kurskod DIA45F Ht 2012 1 Välkommen till kursen Mentorskap i förskola och skola 7,5 hp Kursen du nu påbörjar är en fristående kurs och

Läs mer

Studiehandledning för kursen. Mentorskap i förskola och skola 7,5 hp, Kurskod DIA45F

Studiehandledning för kursen. Mentorskap i förskola och skola 7,5 hp, Kurskod DIA45F Studiehandledning för kursen Mentorskap i förskola och skola 7,5 hp, Kurskod DIA45F Ht 2016 1 Välkommen till kursen Mentorskap i förskola och skola 7,5 hp Kursen du nu påbörjar är en fristående kurs och

Läs mer

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Impediments for Learning and Pedagogical Consequences, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

Studiehandledning för kursen. Läroplansteori, betyg och bedömning 7,5 hp GN, KPU. Kurskod DIG02K

Studiehandledning för kursen. Läroplansteori, betyg och bedömning 7,5 hp GN, KPU. Kurskod DIG02K Studiehandledning för kursen Läroplansteori, betyg och bedömning 7,5 hp GN, KPU Kurskod DIG02K Vt 2013 1 Välkommen till kursen Läroplansteori, betyg och bedömning 7,5 Kursen du nu påbörjar ingår i Kompletterande

Läs mer

Studiehandledning för kursen. Mentorskap i förskola och skola 7,5 hp, Kurskod DIA45F

Studiehandledning för kursen. Mentorskap i förskola och skola 7,5 hp, Kurskod DIA45F Studiehandledning för kursen Mentorskap i förskola och skola 7,5 hp, Kurskod DIA45F Vt 2014 1 Välkommen till kursen Mentorskap i förskola och skola 7,5 hp Kursen du nu påbörjar är en fristående kurs och

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Förskollärarprogrammet Studiehandledning VFU Barns språkliga utveckling 1: Språk som form, interaktivt medel och medierande redskap, VFU, 3 hp Termin: HT 2016 Kurskod: 970G14 Under veckorna 38 och 39 kommer

Läs mer

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 1 Ht-2013/ 25 % / UQ 160F

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 1 Ht-2013/ 25 % / UQ 160F Kursbeskrivning Utvecklingsstörning 1 Ht-2013/ 25 % / UQ 160F 2:6 Innehåll 1. Kursinformation... 3 2. Kursens innehåll och lärandemål... 3 2.1 Lärandemål... 3 3. Kursens uppläggning... 3 3.1 Arbetsformer...

Läs mer

Undervisning och bedömning

Undervisning och bedömning Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik Samhälle, kultur och lärande II och III CH02PL - 15hp Undervisning och bedömning Studiehandledning Våren 2013 Version 121113 1 VAD ÄR DIDAKTIK? Didaktik handlar

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III

Studiehandledning Pedagogisk forskning III Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III Vårterminen 2014 Inledning Vetenskapsteori kan definieras som ett ämne inom filosofin: läran om

Läs mer

LAU310 Allmänt utbildningsområde 3, Lärandets villkor och process: ur ett samspelsperspektiv, 15 högskolepoäng

LAU310 Allmänt utbildningsområde 3, Lärandets villkor och process: ur ett samspelsperspektiv, 15 högskolepoäng Kursplan LAU 310 LAU310 Allmänt utbildningsområde 3, Lärandets villkor och process: ur ett samspelsperspektiv, 15 högskolepoäng General Education Field 3, Conditions and Processes of Learning from an Interactive

Läs mer

Läroplansteori, betyg och bedömning 7,5 hp GN, KPU

Läroplansteori, betyg och bedömning 7,5 hp GN, KPU Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning för kursen Läroplansteori, betyg och bedömning 7,5 hp GN, KPU Kurskod DIG02K Vt 2015 Välkommen till kursen Läroplansteori, betyg och bedömning

Läs mer

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG LÄRARHÖGSKOLAN i STOCKHOLM KURSPLAN 1:5 UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG Curriculum Studies and Communication, 10 Credit Points (15 ECTS) LÄRDOK-KOD: 1. BESLUT OCH RIKTLINJER

Läs mer

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng 1 / 5 Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng Children's early learning in Language, Emergent Literacy

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande

Att handleda och utveckla yrkeskunnande Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. KURSBESKRIVNING för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen kurskod HV426F Uppdaterad 2018-09-28

Läs mer

Välkommen till Termin 3 vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, HT 2016.

Välkommen till Termin 3 vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, HT 2016. juni 2016 Välkommen till Termin 3 vid Barn- och ungdomsvetenskapliga vid Stockholms universitet, HT 2016. I termin 3 kommer begreppet utforskandet vara centralt och fokus riktas mot olika ämnesinnehåll:

Läs mer

Kursbeskrivning för Självständigt arbete, 15 högskolepoäng, på Statistik III, GN 30 högskolepoäng, ST312G

Kursbeskrivning för Självständigt arbete, 15 högskolepoäng, på Statistik III, GN 30 högskolepoäng, ST312G STOCKHOLMS UNIVERSITET Statistiska institutionen HT 2018 Dan Hedlin 2018-06-21 Kursbeskrivning för Självständigt arbete, 15 högskolepoäng, på Statistik III, GN 30 högskolepoäng, ST312G KURSENS INNEHÅLL

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH49, Företagsekonomi: Examensarbete i organisation på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Bachelor Degree Project in Organization Undergraduate Level, 15 credits

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning II,

Verksamhetsförlagd utbildning II, 2019-02-22 Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik KURSBESKRIVNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning II, Kompletterande pedagogisk utbildning 7,5 hp (kurskod

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

MGTN46 är en kurs i management som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

MGTN46 är en kurs i management som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan MGTN46, Management: Lärande, utveckling och förändring i individer och organisationer, 6 högskolepoäng Management: Learning, Development and Change in Management and Organisations, 6 credits

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

Kursbeskrivning UM7026

Kursbeskrivning UM7026 Kursbeskrivning UM7026 Verksamhetsförlagd utbildning IV Grundlärarprogrammet med inriktning mot årskurs 4-6 VT 2019 Version 2018-12-03 1 Kursansvarig, lärare och administrativ personal Kursansvarig: Inger

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Socialt arbete I: Introduktion till kunskapsfältet Social Work I: Introduction to the field of knowledge 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: SUARB1 Gäller från:

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOPA53, Socionompraktik, 30 högskolepoäng Social Work Placement, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Kursbeskrivning. Praktiska tillämpningar, 5hp (TTA435)

Kursbeskrivning. Praktiska tillämpningar, 5hp (TTA435) Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Praktiska tillämpningar, 5hp (TTA435) Inom Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning (HSTTK), 180 hp Teckenspråkstolkning, 30 hp, termin fem Gäller

Läs mer

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Fysioterapi Studiehandledning FYSIOTERAPI FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp Grundnivå HT 2015/ Annelie Gutke GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Kompletteringsutbildning för personer med avslutad utländsk högskoleutbildning i socialt arbete III Supplementary course for people with a foreign university education in

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under termin 7 och 8.

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under termin 7 och 8. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR10, Kurs 10: Psykologens arbete med och i grupper och organisationer, 34,5 högskolepoäng Course 10: Organizational and Workplace Psychology, 34.5 credits Avancerad

Läs mer

Undervisning och bedömning

Undervisning och bedömning Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik Samhälle, kultur och lärande II och III UH02PL - 15hp Undervisning och bedömning Studiehandledning Våren 2012 Version 111219 1 VAD ÄR DIDAKTIK? Didaktik handlar

Läs mer

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet.

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA43, Socialt arbete: Perspektiv på sociala problem och interventioner, 15 högskolepoäng Social Work: Perspectives on Social Problems and Interventions, 15 credits Grundnivå

Läs mer

Studiehandledning för kursen. DIG01K Teorier om lärande och individens utveckling 7,5 hp. Kurskoder DIG01K

Studiehandledning för kursen. DIG01K Teorier om lärande och individens utveckling 7,5 hp. Kurskoder DIG01K 1(10) Studiehandledning för kursen DIG01K Teorier om lärande och individens utveckling 7,5 hp Kurskoder DIG01K Version 2015/16 1 2(10) Kurskoder... 1 DIG01K... 1 Version 2015/16... 1 VÄLKOMMEN TILL KURSEN

Läs mer

VFU 1 (kurskod CHVFU1)

VFU 1 (kurskod CHVFU1) CeHum (Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik) ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT HISTORIA STUDIEHANDLEDNING för kursen VFU 1 (kurskod CHVFU1) Ämneslärarprogrammet inriktning HISTORIA för gymnasiet,

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan HARH01, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatkurs med examensarbete, 30 högskolepoäng Business Law: Bachelor Course in Business Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Skolan i samhället School in Society 15.0 Högskolepoäng 15.0 ECTS credits Kurskod: UCG32K Gäller från: HT 2019 Fastställd: 2019-02-19 Institution Institutionen för pedagogik

Läs mer

Kursbeskrivning. Retorik och muntlig framställning, 5 hp

Kursbeskrivning. Retorik och muntlig framställning, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Retorik och muntlig framställning, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling!

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Utöver dig själv som handledare är en ytterligare person involverad i VFU-kursen: VFU-lärare är lärare vid och utformar kursen utifrån

Läs mer

Innehåll i VFU Förskoledidaktik med inriktning mot språk och kommunikation

Innehåll i VFU Förskoledidaktik med inriktning mot språk och kommunikation Stockholm augusti 2016 Till VFU-handledare inför VFU IV och trepartssamtal HT2016 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) IV, med kurskod UB41VY, är studenternas fjärde verksamhetsförlagda praktik. Den omfattar

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Anvisningar och schema Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Integrating Human Resource Management with Internship 15 ECTS 2 september 2013 22 november 2013 Innehållsförteckning KURSANVISNINGAR...

Läs mer

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Perspektiv på språk, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin 2 (LITU20)

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Vårterminen Kursbeskrivning. CL-programmet. Identitetsskapande och socialisation Vårterminen (6)

Vårterminen Kursbeskrivning. CL-programmet. Identitetsskapande och socialisation Vårterminen (6) CL-programmet 1(6) Identitetsskapande och socialisation Vårterminen 2009 Kursbeskrivning Vårterminen 2009 Stockholms universitet www.su.se/lararutbildningar Telefon: 08-16 20 00 (vxl) 106 91 Stockholm

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Ekonomihögskolan

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Ekonomihögskolan Ekonomihögskolan FEKH69, Företagsekonomi: Examensarbete i redovisning på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Degree Project in Financial and Management Accounting Undergraduate Level,

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG220 Logistiska informationssystem, 15 högskolepoäng Logistics and Information Systems, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

MGTN26, Management: Globala utmaningar, 8 högskolepoäng Management: Global Challenges, 8 credits Avancerad nivå / Second Cycle

MGTN26, Management: Globala utmaningar, 8 högskolepoäng Management: Global Challenges, 8 credits Avancerad nivå / Second Cycle Ekonomihögskolan MGTN26, Management: Globala utmaningar, 8 högskolepoäng Management: Global Challenges, 8 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Studierektor vid

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I, HT11 Delkursansvarig lärare Reza Azarian Rum B972 Tel. 16 31 91 Reza.azarian@sociology.su.se

Läs mer

SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

Kursen BUSO35 är en valbar kurs i Företagsekonomi på avancerad nivå på mastersprogrammet i International Marketing and Brand Management.

Kursen BUSO35 är en valbar kurs i Företagsekonomi på avancerad nivå på mastersprogrammet i International Marketing and Brand Management. Ekonomihögskolan BUSO35, Företagsekonomi: Hållbarhet och marknadsföringsetik, 5 högskolepoäng Business Administration: Sustainability and Marketing Ethics, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

1 (6) Studieguide. Handledningsmetodik för handledare till socionomstudenter i VFU, 7,5 högskolepoäng

1 (6) Studieguide. Handledningsmetodik för handledare till socionomstudenter i VFU, 7,5 högskolepoäng 1 (6) Studieguide Handledningsmetodik för handledare till socionomstudenter i VFU, 7,5 högskolepoäng HT 2019 2 (6) Kontaktpersoner, kursansvarig lärare, 073-645 95 20, cathrin.kindel61@gmail.com Sofia

Läs mer

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 20180914 Studiehandledning Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se

Läs mer

Bedömning, betygsättning och VFU - 15 hp

Bedömning, betygsättning och VFU - 15 hp Studiehandledning för Bedömning, betygsättning och VFU - 15 hp Kurskod: LPAK05 (KPU5, VAL5) Vårterminen 2019 Karlstads universitet Datum: 2018-11-29 Kursledare: Joakim Wendell VFU-ansvarig: Mikael Svanberg

Läs mer

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Anvisningar och schema Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Integrating Human Resource Management with Internship 15 ECTS 20 januari 2015 20 mars 2015 Viktiga datum 150105 17:00 Undertecknad

Läs mer

Studiehandledning för kursen. Didaktik 1 Skolans kunskapsuppdrag 7,5 hp. Kurskoder DIG05U

Studiehandledning för kursen. Didaktik 1 Skolans kunskapsuppdrag 7,5 hp. Kurskoder DIG05U 1(5) Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning för kursen Didaktik 1 Skolans kunskapsuppdrag 7,5 hp halvfart Kurskoder DIG05U UDG05L Version 2014/15 1 Kurskoder... 1 DIG05U... 1 Version

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp)

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Daniel Hailemariam Hanna Karlsson daniel.hailemariam@edu.su.se hanna.karlsson@edu.su.se Studiehandledning Det professionella

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1133 Retorik, grundkurs, 30 högskolepoäng Rhetoric, Introductory Course, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2011-10-19

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Arbetsmarknadskunskap med management II Labour Relations and Management II 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: AT2050 Gäller från: VT 2015 Fastställd: 2010-12-16

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH69, Företagsekonomi: Examensarbete i redovisning på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration:Bachelor Degree Project in Financial and Management Accounting Undergraduate

Läs mer

- A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

- A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav Konstnärliga fakulteten LIMP26, Didaktik, specialpedagogik och forskningsmetodik, 15 högskolepoäng Didactics, Pedagogy for Special Needs and Research Methodology, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Naturvetenskapliga fakulteten BION03, Biologi: Examensarbete - masterexamen, 60 högskolepoäng Biology: Master s Degree Project, 60 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Kursplaner YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: 201500540 Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Utbildningen består av sju kurser om totalt 200 YH-poäng och genomförs som en distansutbildning

Läs mer

Juridik och etik för psykologer 7,5 hp

Juridik och etik för psykologer 7,5 hp Psykologiska institutionen Psykologprogrammet Stockholms universitet Termin 5 VT 19 Juridik och etik för psykologer 7,5 hp Kursanvisningar för vårterminen 2019 21 januari 20 februari Syfte Kursen skall

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp

Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Anvisningar och schema Personalvetenskaplig integration och praktik 15 hp Integrating Human Resource Management with Internship 15 ECTS 16 januari 2017 20 mars 2017 170105 17:00 170110 17:00 Viktiga datum

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Christer Langström Ingrid Hultén Tfn. 08 1207 63 79 christer.langstrom@edu.su.se 08-1207 63 66 ingrid.hulten@edu.su.se Studiehandledning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE40 Religionskunskap 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 4 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer