Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!"

Transkript

1 Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar, men en del också till barnen. I det här dokumentet har vi gjort en sammanställning av den enkäten. Vi vill också berätta hur vi kommer att arbeta vidare med den information som ni har gett oss. Enkäten är uppdelad modulsvis så att ni kan läsa delar av den eller om ni vill helheten. Vi är mycket tacksamma för att ni tog er tid att svara på enkäten. Den blir ett viktigt underlag för oss när vi nu under juni skriver en ny plan för nästa läsår. Enkäten tillsammans med arbetet som pedagogerna har gjort tillsammans med barnen på förskolan ligger till grund för vad vi kommer att fokusera på till hösten. Vi ser att många barn och föräldrar är mycket nöjda. Men vi ser också områden som vi behöver arbeta lite extra med och förbättra vår verksamhet kring. Vi vill ständigt utvecklas och förbättra vårt arbetssätt allt för att skapa Barnens Bästa Förskola. Arbetet sker på hela förskolan men varje modul tittar lite extra på vad just de behöver arbeta med. Har ni några frågor, funderingar eller något annat ni vill ta upp gällande verksamheten på förskolan, tveka inte att kontakta oss. Vi tar gärna emot era tankar.

2 Här nedan kommer några exempel från barnens vardag med likabehandlingsoch arbetet mot diskriminering och kränkande behandling: Vi arbetar med likabehandlingsarbetet på många olika sätt. Under terminens gång har vi tagit in detta arbete i projektet där vi medvetet arbetar med att värna om vår natur samtidigt som vi arbetar med att värna om varandra. Vid ett tillfälle när vi kom till skogen hade detta hänt och det gav oss möjlighet till bra och konkreta diskussioner tillsammans med barnen.

3 Barnen deltar aktivt i likabehandlingsarbetet genom att diskutera och reflektera kring olika frågeställningar kring hur vi bemöter varandra och vad det innebär att känna sig trygg på förskolan. Sen kan vi tillsammans arbeta vidare med det som barnen har sagt. Här nedanför kommer några exempel från de äldre barnen:

4 I projekten arbetar vi aktivt med samarbete, allas delaktighet och möjlighet att påverka sin vardag.

5 Vi fokuserar mycket på mötena mellan barnen. Vad händer mellan dem i de olika mötena med varandra och olika material? Vi har framförallt sett att barnen inspirerar, hjälper och lyssnar på varandra. Här kan vi som pedagoger påverka med ett medvetet förhållningssätt och ett medvetet materialval.

6 Sammanställning av likabehandling på våren 2015 Hemligheten Pojke 7 Flicka 5 Modul: Hemligheten 1. Upplever du att ditt barn känner sig trygg på förskolan? 12 - Nöjd och glad unge=tryggt barn=trygg förälder. - Det har blivit färre och färre tårar vid lämning och ibland vill hon ej med hem igen på eftermiddagen. - Hon har väldigt fort funnit sin plats och är glad och nyfiken. - Det går bra att lämna och det vill inte gå hem vid lämning. - Mycket! 2. Upplever du att ditt barn har kamrater på förskolan? 10 Ej svarat 1 Vet ej 1 - En önskan hade varit att få veta vem mitt barn leker mer med, så att man kan prata om kompisarna hemma. Men också motivera med de dagar det är lite trögare att få henne till förskolan. - Mycket! - I den mån 2- åringar leker med varandra. - Hon pratar om kompisar hemma! - Hon leker/plockar gärna själv men sitter gärna med de andra barnen eller följer med i leken. - Mitt barn har precis börjat och han är fortfarande så liten, men det finns ju all möjlighet att bli kompis med de andra barnen.

7 3. Upplever du att den dagliga kontakten med pedagogerna fungerar tillfredsställande? 11 Förtydliga gärna kommentar: /nej 1 - Absolut! Ni tar er alltid tid till att förklara hur dagen har varit! - Vi har en bred bild av vårat barns vistelse, tack vare den underbara kontakten pedagogerna ger oss. - Det skiljer väldigt mycket (för mycket)mellan olika pedagoger. Vi vill ge Anne en eloge för mycket god kontakt och att spontant ge bra info. 4. Anser du att ditt barn får vara med och påverka sin vardag på förskolan? 10 Vet ej 2 - Har ingen uppfattning! - Mycket utav de som lockar hennes nyfikenhet, ser och hör vi om. - Ni lyssnar mycket på vad barnen vill, även om det betyder att dansa till samma Babblarna låt hela eftermiddagen. - I den mån en tvååring kan. - Vet ej! - I mycket hög grad! - Men det är ju svårt att veta när man inte är där och mitt barn kan inte kommunicera! 5. Upplever du att ditt barn blir behandlad med respekt på förskolan? 12 - Vi tycker det är fantastiskt att pedagogerna håller reda på alla olika behov som barnen har och jag tycker det känns som alla blir behandlade med respekt. - Hon ses och lyssnas på vilket märks i hennes trygga jag på förskolan.

8 6. Upplever du att pedagogerna stärker barnens förmåga att säga ifrån? 10 ej svarat / - Absolut! Hon är i den åldern där hon är tydlig med vad hon inte vill. - Vi tror det. - Lagom Tycker du att pedagogerna ingriper då kränkningar sker? 10 Ej svarat 2 - Det förutsätter vi. - Vet ej - De ingriper direkt oavsett vem det gäller. - Absolut, ni är duktiga på att se om någon gör något tokigt och förklarar också varför. - Det hoppas vi. 8. Känner du dig lyssnad på som förälder? 12 - Alltid oavsett om det är en pedagog, vikarie eller praktikant. - Verkligen, som ni har hjälpt oss med schemat speciellt! Tusen tack! 9. Anser du att flickor och pojkar ges samma möjligheter i vår verksamhet? 10 Vet ej: 2 - Vet ej! - Vet ej! - Har aldrig sett till någon könsdelning. Alla barn behandlas lika och låter intresset styra dagen. - Vet ej, tror det! - ni är bra på att leka lekar som passar alla barn.

9 Sammanställning av likabehandling på våren 2015 Äventyret Pojke 9 Flicka 11 Modul: Äventyret 1. Upplever du att ditt barn känner sig trygg på förskolan? 20 - Mitt barn är väldig trygg och har knappast tid att säga hej då, vilket är fantastiskt! - Mitt barn springer till dörren när det är dags att gå till Korvetten och vill ogärna följa med hem. Han har bara bra saker att säga om alla pedagoger och förskolan! - Mitt barn behöver framför allt trygghet när man lämnar henne och pedagogerna är fantastiska och ger henne den trygghet hon behöver både vid lämnandet och annars också! 2. Upplever du att ditt barn har kamrater på förskolan? 20 - Mitt barn pratar ofta om olika barn han har lekt med, och haft en kompis hemma! - Verkar vara ett toppen gäng med bra mix av tjejer och killar! - Många! - Hon pratar gladeligen om sina kamrater här hemma! 3. Upplever du att den dagliga kontakten med pedagogerna fungerar tillfredsställande? Förtydliga gärna kommentar: 20 - Absolut! Även när det är lite rörigt så tar ni er tid till att prata om dagen och låter ofta barnet få berätta själv!

10 - Barnet och vi föräldrar upplever god kontakt med pedagogerna. När vi lämnar känner både barnet och vi trygghet. När vi hämtar får vi en bra kontakt med pedagogerna som mer än gärna berättar hur dagen har varit och om framstegen hon gör! - Bra! Både vid lämning och hämtning! 4. Anser du att ditt barn får vara med och påverka sin vardag på förskolan? 20 - Hoppas och tror det! - I mycket hög grad! - Det tycker vi, samtidigt är det viktigt att barnen behöver i bland vägledas. Perfekt med speciella obligatoriska utedagar och andra viktiga pedagogiska moment som är viktigt för utvecklingen! - Tycker att barnen utifrån sin förmåga/utveckling/ sitt eget bästa ska påverka sin vardag. Pedagogerna styr utifrån Lpfö så inga barn faller utanför! - Samtidigt tycker jag att det är viktigt att dom inte får vara med och bestämma allt. Men ni lockar dom jättebra att testa nya saker! - g tror det i alla fall! - Mitt barn får ofta välja själv om han leker ute eller inne och vad han vill leka med! 5. Upplever du att ditt barn blir behandlad med respekt på förskolan? 20 - Ni respekterar till och med vilken blöja han helst har på sig, så absolut! - Pedagogerna bemöter barnen på ett fint sätt och hjälper barnen att vara bra kompisar! - Alltid! 6. Upplever du att pedagogerna stärker barnens förmåga att säga ifrån? 18 2 ja/nej - Svårt att säga då man sällan ser problem! - Lagom! - Pedagogerna är snabba att gripa in i konflikt situationer och pratar med båda parter. Dom når fram bra och man märker att barnen förstår!

11 - Ni här redan stärkt mitt barns förmåga att kommunicera överhuvetaget inklusive att säga ifrån. Han har blivit jätteduktig på att formulera sig och i bland lite för duktig att på att säga ifrån! 7. Tycker du att pedagogerna ingriper då kränkningar sker? 17 Förtydliga gärna med kommentar Vet ej 3 -, ni är jätteduktiga på att se när någon gör/ säger något tokigt och säger till och förklarar på ett bra pedagogiskt sätt! - Vet ej! - Vet ej men hoppas och tror det! - Förutsätter vi! - Pedagogerna är snabba att gripa in i konflikt situationer och pratar med båda parter. Dom når fram bra och man märker att barnen förstår! - Svårt att säga då man sällan ser kränkningar! 8. Känner du dig lyssnad på som förälder? 20 - Pedagogerna tar sig tid och lyssnar om man vill prata eller har funderingar och de ser och lyssnar till ens särskilda behov! - Verkligen, ni har varit jätte hjälpsamma speciellt när det gäller svårigheter med schemat och alltid gjort allt för att hjälpa! - Alltid lätt att prata med pedagogerna! - Finns alltid någon till hands att prata med! 9. Anser du att flickor och pojkar ges samma möjligheter i vår verksamhet? - Har aldrig sett någon särbehandling! - Absolut! - Svårt att säga, tror det! - Upplever inga skillnader! 20

12 Enkätsammanställning likabehandling våren 2015 Överraskningen Pojke 15 Flicka Upplever du att ditt barn känner sig trygg på förskolan? 27 - Vill fortfarande inte gå på toaletten på förskolan. - Hon är glad och positiv till förskolan och tar för sig utav dagen. - Mitt barn är trygg och pedagogerna känner honom. - Ni vet t ex hur han vill göra vid lämning. - g tror att det ganska mycket barvakter på förskolan för att mitt barn känner - sig trygg. - Kan ibland känna sig otrygg med ett par andra barn. 2. Upplever du att ditt barn har kamrater på förskolan? 27 - Ett fåtal. -, ibland. -, han har några som han oftast tyr sig till och känner sig trygg med. - Han får ofta leka med någon från en annan grupp när han önskar. Det är jättebra! - Mitt barn ganska ofta berättar om hennes kompisar. - Hon berättar mycket om sina vänner, vad de lekt och vad de gillar och säger. -, hon pratar ofta om vilka hon leker med. Många. Några närmre, andra som hon leker med ibland. Leker med flera olika. 3. Upplever du att den dagliga kontakten med pedagogerna fungerar tillfredsställande? 26 Ej svarat 1 Förtydliga gärna kommentar: - Inte lika mycket information vid hämtning som tidigare, men det behövs inte eftersom mitt barn berättar själv på vägen hem.

13 - Ibland kan det vara lite stojigt på morgonen vid lämning men det beror på de stora grupperna. Är väldigt nöjda med pedagogerna! - Både för oss föräldrar och våran dotter. - g frågar sällan eftersom jag säger ganska illa på svenska. Men när jag frågar får jag alltid ett svar. - Mycket bra! g får alltid information och pratstund med pedagogerna. - Tycker det fungerar bra, god kontakt med fler av pedagogerna! Så det spelar inte alltid så stor roll vem man pratar med. - Finns alltid någon att hugga tag i om man behöver. Välkomnas alltid på morgonen. - Skiljer väldigt mycket (för mycket?) mellan pedagogerna. Är tyvärr väldigt vanligt att man inte får någon info alls. Anette och Miriam är lysande undantag. 4. Anser du att ditt barn får vara med och påverka sin vardag på förskolan? 26 Ej svarat 1 - Får valmöjligheter. Inget färdigt schema. Dagen anpassas efter barnens behov och tankar. -, jag hör på honom att han har inflytande b l a i gruppen. - Hennes (och de andra barnens) intressen lyser väldigt klart i omgivningen och i leken. - Vet ej, men jag får den känslan. - Idéer tas tillvara. Pedagogerna är flexibla. 5. Upplever du att ditt barn blir behandlad med respekt på förskolan? - både utav personal och andra barn. 6. Upplever du att pedagogerna stärker barnens förmåga att säga ifrån? Ej svarat Vet ej Förklarar för barnen och ger stöd. - Så vitt jag vet. - Mitt barn lärt sig mycket från den tid när det kommer till dagis. -

14 -, de jobbar mycket som bygger upp barnens självkänsla som ger dem trygghet att kunna säga ifrån. - Tycker att vårt barn blivit bättre på det. - Vet ej, har aldrig hört något om det. 7. Tycker du att pedagogerna ingriper då kränkningar sker? 23 Ej svarat Vet ej Hoppas det. Vet ej. - Ingen uppfattning om. Verken sett det ena eller det andra. - Det tror jag. Ser ju inte vad som händer dagligen. - Har varit problem med attityder mot både barn och vuxna men nu bättre. - Det är svårt att se och höra allt barnen gör. Men jag har några gånger både sett och hört barnen säga taskiga saker till varandra. Kanske oundvikligt men det gör ont i hjärtat över att ens barn kanske blir utsatt för sådant. - alltid. Oavsett vem som utsatts eller utför kränkningen så tas det i på en gång. - Mitt barn berättar att pedagogerna ingriper när något dåligt händer. - Vet ej! Mitt barn kommer hem och säger att någon gjort illa honom då och då. - Mitt barn känner ibland att pedagogerna inte ser allt när de är ute och att han inte har någon att vända sig till när ett barn gör elaka saker. - Det händer ju ibland utan att det märks, vet att mitt barn har varit ledsen någon gång utan att han vågar berätta för någon pedagog. Men i övrigt tycker vi att ingripanden sker vid kränkningar.

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling Under våren 206 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Att göra likaplanen levande i verksamheten

Att göra likaplanen levande i verksamheten Att göra likaplanen levande i verksamheten Värdegrundsfrågor och ett medvetet förhållningssätt kring likabehandling är ett ständigt pågående arbete på Korvetten. Vi vill försöka ge en bild av hur vi arbetar

Läs mer

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Åkerbo Förskola 1 vilken förskola går ditt barn på? Fridebo 0 0 Åkerbo 25 100 Ängabo 0 0 Obesvarad 0 0 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Månen 1 4 Regnbågen 0 0 Solen 0 0 Stjärnan 0 0 Flöjten 12 48

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrskenets förskola 2015/2016 Inledning Förskolan ska aktivt och medvetet inkludera likabehandlingsplanen i den dagliga verksamheten. Alla som vistas

Läs mer

Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ersnäs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Exempel på kommentarer: Tack vare personalen Man kan aldrig veta vad som händer under dagen Vi älskar våra förskolepedagoger! Duktig personal och fin verksamhet. Då

Läs mer

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Reviderad 140818 Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Förskolan har 3 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 3-4 åringar

Läs mer

Obesvarad 0 0% Ack. svar 51 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Obesvarad 0 0% Ack. svar 51 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Aspebo förskola 1 vilken förskola går ditt barn på? Aspebo 51 100 Bokebo 0 0 Lönnebo 0 0 Obesvarad 0 0 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Galaxen 17 33 Kometen 14 27 Månen 11 22 Solen 9 18 Elefanten

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-09-07 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Montessorifriskolans fritidshem

Montessorifriskolans fritidshem Montessorifriskolans fritidshem Fritids är en pedagogisk gruppverksamhet för skolbarn i årskurs F- 6. Fritids uppgift är att erbjuda barnen en meningsfull, stimulerande och utvecklande fritid. Verksamheten

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Brukarenkät inom Barn- och ungdomsnämndens verksamheter. Gustavsbergs förskola

Brukarenkät inom Barn- och ungdomsnämndens verksamheter. Gustavsbergs förskola Brukarenkät inom Barn- och ungdomsnämndens verksamheter Gustavsbergs förskola 2/24 Gustavsbergs förskola Brukarenkät inom Barn- och ungdomsnämndens verksamheter Antal som besvarat hela enkäten 18 2 0 Trivsel

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan

Vår lokala likabehandlingsplan Vår lokala likabehandlingsplan 1 Stålhagens förskola Augusti 2014- juli 2015 lightversion Alla barn ska känna sig trygga och välkomna till vår förskola. 2 Likabehandlingsplan Stålhagens förskola läsåret

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Framtagen november 2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskola: Högsvedens Förskola Att förebygga och motverka kränkande behandling/mobbning På vår förskola ska alla känna sig trygga

Läs mer

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA LIKABEHANLDINGSPLAN 2014 NORRGÅRDENS FÖRSKOLA Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Förskolans värdegrund och uppdrag: Förskolan ska ta tillvara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

ÅBYSKOLAN 3-5. killar 10,0 9,41 9,62 10,0 8,08 7,96 7,75 9,23 9,17 7,5 7,5 5,0 5,0 2,5 2,5. 0,0 Hur nöjd är du med din skola som helhet?

ÅBYSKOLAN 3-5. killar 10,0 9,41 9,62 10,0 8,08 7,96 7,75 9,23 9,17 7,5 7,5 5,0 5,0 2,5 2,5. 0,0 Hur nöjd är du med din skola som helhet? ÅBYSKOLAN 3-5 killar Jag trivs i skolan tjejer Jag trivs i skolan Det finns vuxna ute på rasterna Jag känner mig trygg i skolan Det finns vuxna ute på rasterna Jag känner mig trygg i skolan Jag trivs med

Läs mer

Förskolan Luleå 2016-Laxens förskola

Förskolan Luleå 2016-Laxens förskola Förskolan Luleå 2016-Laxens förskola 1 Mitt barn är en Flicka 7 Pojke 8 Väljer att inte besvara frågan 2 2 Jag känner mig trygg när mitt barn är på förskolan Stämmer ganska bra 1 Stämmer helt och hållet

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björnens förskola

Kvalitetsanalys. Björnens förskola Kvalitetsanalys Björnens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål enligt

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012 Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan Gäller from 1 april 2012 Revideras 15 mars 2013 Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi

Läs mer

Likabehandlingsplan. Gäller Förskolan Konvaljen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Gäller Förskolan Konvaljen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Förskolan Konvaljen Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 1 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehåll 1.Vision... 3 2. Rutiner för hur förskolan arbetar för att upptäcka,

Läs mer

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision Åsebro förskola skall vara

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande be h a n dling

Plan mot diskriminering och kränkande be h a n dling Plan mot diskriminering och kränkande be h a n dling Västra Ängbys Förskola läsåret 2017/2018 Förskolan Västra Ängby Ansvarig: Till förordnad Förskolechef Thérese Mäkinen Vision Vår vision är att på vår

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Sida 1(8) Likabehandlingsplan. Olympens förskola. Likabehandlingsplan. Upprättad i oktober 2011

Sida 1(8) Likabehandlingsplan. Olympens förskola. Likabehandlingsplan. Upprättad i oktober 2011 Sida 1(8) Olympens förskola Likabehandlingsplan Upprättad i oktober 2011 2 Bakgrund och syfte Den nya lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (SFS 2006:67)

Läs mer

Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Birger Jarlsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget

Läs mer

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet Arealens Förskola Arealens Förskola A Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2017 Likabehandlingsplan för Arealens förskola Syfte:

Läs mer

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor

Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor Vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö med trygga vuxna som skapar

Läs mer

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk.

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. Likabehandlingsplan Melleruds Förskola - 2016 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision: Melleruds Förskola är

Läs mer

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201 Junibackens plan mot diskrimineri iminering ng och kränkande behandling 2015-201 2016 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 2014-09-24 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Enkät förskola/familjedaghem ht 2011. Utförd av: Förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid (UKF) Lomma kommun

Enkät förskola/familjedaghem ht 2011. Utförd av: Förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid (UKF) Lomma kommun Enkät förskola/familjedaghem ht 2011 Utförd av: Förvaltningen för utbildning, kost, kultur och fritid (UKF) Lomma kommun 1 Enkätundersökning i kommunens förskolor och familjedaghem Lomma Kommun genomför

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Brunna förskola. Läsåret 2014

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Brunna förskola. Läsåret 2014 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Brunna förskola Läsåret 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA 1 Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA "Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskola 2016-03-04 Jeanette Libera och Erica Rafstedt Innehållsförteckning Grunduppgifter...3 Definiering av olika begrepp...3 Aktuell kartläggning...3-5

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Mangårdens förskola Vår grundverksamhet:

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Mangårdens förskola Vår grundverksamhet: Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Mangårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Lämning Vi vill att barn och föräldrar ska känna sig välkomna till Mangården. Det ska kännas tryggt att lämnas/bli

Läs mer

Korvettens förskola 2015-2016

Korvettens förskola 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Inget barn ska behöva vara rädd för att gå till förskolan. Alla barn ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Vår

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Korsgatans förskola 2014/2015

Årlig plan för likabehandling Korsgatans förskola 2014/2015 Årlig plan för likabehandling Korsgatans förskola 2014/2015 Uppdaterad maj 2015 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra

Läs mer

Obesvarad 0 0% Ack. svar 44 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Obesvarad 0 0% Ack. svar 44 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Sibbebo Förskola 1 Vilken förskola går ditt barn på? Mariebo 0 0 Sibbebo 44 100 Obesvarad 0 0 Ack. svar 44 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Gräshoppan 0 0 Nyckelpigan 0 0 Skalbaggen 0 0 Trollsländan

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Page 1 of 5 Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm Likabehandlingsplan Pedagogisk omsorg i Tidaholm 2015/2016 Vad säger styrdokumentet?... 3 UPPDRAGET... 3 Skollagen (14 a kapitlet)... 3 Diskrimineringslagen... 3 Läroplanen (Lpfö 98)... 4 Värdegrund...

Läs mer

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Sagt av Ann Ahlström, Lilla Edet, Avdelning Pettson Dockan synliggör känslor och om kroppsspråket utan att vi personal behöver prata om det.

Läs mer

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolläraren i samråd med all personal

Läs mer

Hjärtums förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2015/2016

Hjärtums förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2015/2016 s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Vår vision På vår förskola skall inget

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Förskolan Skutan Ansvarig: Förskolechef Emy Siljemalm Vision Vår vision är att på vår förskola skall alla känna sig trygga, värdefulla

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Pedagogisk omsorg. Uppgifter om enheten. Organisationsenhet: Familjedaghemmet Hummelmora (E)

Kvalitetsredovisning. Pedagogisk omsorg. Uppgifter om enheten. Organisationsenhet: Familjedaghemmet Hummelmora (E) År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Familjedaghemmet Hummelmora (E) Kvalitetsredovisning Pedagogisk omsorg Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef

Läs mer

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING Maha Said Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING LPP Samling på fritidshem tema normer och värdegrund - Årskurs 2 På fritids har vi 26 andraklasselever. Det finns en del konflikter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ängsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling Junibackens plan mot diskrimineri iminering ng och kränkande behandling 2016-201 2017 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järved förskola 2012-2013

Likabehandlingsplan för Järved förskola 2012-2013 Nolltolerans mot kränkande särbehandling och mobbning. Barn, personal och föräldrar ska känna sig trygga och veta att de behandlas väl på vår förskola. Barnen trivs och tycker att det är roligt att komma

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola Lika behandlingsplan Hanna Förskola 2015-2016 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 3 Hanna förskolas likabehandlingsplan 4 Definitioner 4 Mål 5 Åtgärder 6-7 Till dig som förälder!

Läs mer

Förskolan Pärlans Trygghetsplan

Förskolan Pärlans Trygghetsplan Förskolan Pärlans Trygghetsplan utifrån likabehandling, diskriminering och kränkande handling På förskolan Pärlan ska det råda nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling. Mål och vision Alla

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer

Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016

Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016 Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016 Torneusgårdens Förskola Stationsvägen 6 957 31 ÖVERTORNEÅ Tel:0927-72150, 070-2705763 E:mail: torneusgarden@utb.overtornea.se Organisation

Läs mer

Diskussionsfrågor: Likheter och olikheter, utanförskap och gemenskap

Diskussionsfrågor: Likheter och olikheter, utanförskap och gemenskap Handledning och frågeställningar efter att läst boken, Lille Lustig och skogens vänner Diskussionsfrågor: Likheter och olikheter, utanförskap och gemenskap 1. Instruktion från pedagog till barn: Titta

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2013-2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vision Mössebergs förskolas vision är Den hoppfulla förskolan som ger barn framtidstro. Grunden för detta är goda kunskaper, självkänsla,

Läs mer

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015 Plan för likabehandling och kränkande behandling Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015 1. Inledning 1.1 Varför en Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandlig? 1.2 Grunduppgifter 1.3 Rälsens policy

Läs mer

Dungens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dungens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Dungens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Birgitta

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Alla ska få möjlighet att utveckla sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka Utforska Utmana

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM Som vuxna har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beteende om inte, kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Innehåll

Läs mer

Ängens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Ängens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Ängens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet ha en plan mot diskriminering

Läs mer

Datum för utvecklingssamtalet

Datum för utvecklingssamtalet Dokumentation för Datum för utvecklingssamtalet Normer och värden Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja

Läs mer

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola

Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola Pedagogisk plan för Jordgubbens förskola År 2014-2015 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden och är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tfn. 0927-72050 REKTOR OMRÅDE 1

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Björk- och Tallbackens Förskolor

LIKABEHANDLINGSPLAN Björk- och Tallbackens Förskolor LIKABEHANDLINGSPLAN Björk- och Tallbackens Förskolor LIKABEHANDLINGSARBETE DET HANDLAR OM BARNS MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER, OM ATT FÖRVERKLIGA FN S BARNKONVENTION I FÖRSKOLAN Likabehandlingsplanen är gällande

Läs mer

Förskolan Tränsets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Tränsets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Tränsets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola Ansvariga för planen: Malin Lilja, förskollärare och Jan-Olof Niska, förskolechef

Läs mer

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Ryrsjöns Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Läsåret 2018-2019 Innehåll 1.Inledning... 1 2. Vad styr vårt likabehandlingsarbete... 1 3. Våra mål... 1 4. Utvärdering... 1 5. Främja... 2-3 6.

Läs mer

VT16. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kullens förskola 2016/17

VT16. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kullens förskola 2016/17 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kullens förskola 2016/17 1 Inledning Alla förskolor måste ha ett målinriktat arbetssätt för att aktivt främja barnens lika rättigheter och möjligheter.

Läs mer

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Jan Wallin Ann-Sofi Karlsson Mona

Läs mer

Björkö-Arholma förskola/ fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Björkö-Arholma förskola/ fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björkö-Arholma förskola/ fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola och fritidshem a för planen All personal på

Läs mer

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan VESSLANS FÖRSKOLA Upprättad December 2013 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Likabehandlingsplan inklusive handlingsplan för jämställdhet

Likabehandlingsplan inklusive handlingsplan för jämställdhet KÅSAN I UR OCH SKUR AB Likabehandlingsplan inklusive handlingsplan för jämställdhet Mål: En förskola utan kränkande behandling Vad är kränkande behandling? Gemensamt för all kränkande behandling är att

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling

Plan mot diskriminering & kränkande behandling Plan mot diskriminering & kränkande behandling Förskolan Fasanen Tyrestavägen Förskolan Fasanens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:

Läs mer

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015 150225 Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Brudhammarsförskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Brudhammarsförskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Brudhammarsförskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Likabehandlingsgruppen: Sammankallande: Anette

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Ditt barn ska komma till habiliteringen och göra en cpup-mätning. Det är svårt att med enbart ord förklara vad det är, därför har vi gjort den här boken. Barnet får genom berättelsen

Läs mer

Junibackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Junibackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Junibackens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola är att barnen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tuppens förskola

Likabehandlingsplan för Tuppens förskola Likabehandlingsplan för Tuppens förskola Värdegrunden i Högsätra skolområde Våra förskolor och skolor är och ska vara bra förskolor/skolor där barn, elever och vuxna har en stark mental närvaro och ett

Läs mer