Uppdateringar i EBH-sto det

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdateringar i EBH-sto det 2015-02-27"

Transkript

1 Sida 1 av 13 Uppdateringar i EBH-sto det Innehållsförteckning 1 Nytt om Vattenförekomster och ny rapport Koppling till vatten Fritextsökning har utökats med namn och fastighet Färre knapptryckningar - all information i fritextfält visas direkt Förbättrad läsbarhet Asterisk * vid obligatoriska uppgifter visas endast i redigeringsläget Rutan Åtgärder på objektet har ändrat utseende på fliken Åtgärd Utskriftsfunktioner Nytt förval i Objektrapport Ändrad rubriksättning och ordningsföljd Möjlighet att ångra val av media under rubriken Undersökta medier Rutor som minskats i storlek på första sidan Informationsrutan Relaterade objekt Informationsrutan Historik Förändringar av ekonomisk information Följande ekonomiska information finns fortfarande kvar Förbättringar vid rapportuttag av den ekonomiska information som finns kvar En brist vid kopiering av rapportuttag och hur denna kan åtgärdas Rapport Koppling till vatten Rapporten Åtgärder på objekt... 13

2 Sida 2 av 13 1 Nytt om Vattenförekomster och ny rapport Koppling till vatten I och med driftsättningen i december 2014 kom det in en helt ny del i EBH-stödet där alla objekt kopplas till vattenförekomster i Vatteninformationssystem Sverige (VISS). De förbättringar som tillkommit med driftsättningen är att en ny rapport Koppling till vatten har skapats under fliken Rapporter. Genom denna rapport går det att söka ut information om objekten och de vattenförekomster som är kopplade till objekten. En annan nyhet är att systemet nu även kopplar till kustvattenförekomster. Namnen anges i fulltext. Bild 1 visar ett exempel. Bild 1. För koordinater som träffar ett geografiskt område som ligger så kustnära att det på Vattenkartan i VISS hamnar utanför gränsen för närmaste huvudavrinningsområde (HARO) visas nu information om att man hamnat utanför HARO. Tidigare gav systemet inte något svar alls för kustnära landområden utanför HARO. Exempel i bild 2, 3 och 4 visar hur det kan se ut i kartan i webb-gis för landområde som ligger utanför HARO och den information som efter uppdateringen visas i EBH-stödet. Bild 2, 3 och 4. Koordinater (Vatten) är i exemplet N: ,72; E: ,41 Nytt är också att det tillkommit möjlighet att ändra uppgiften Objektet ligger. Uppgiften är kopplad till varje enskild vattenförekomst och till de koordinater (Vatten) som är kopplade till objektet. Det finns nu också en hjälptext som visas när markören hålls över rubriken Objektet ligger. Den förklarar skillnaden mellan I vattenförekomst och I biflöde till vattenförekomst. De ovan nämnda förbättringarna för funktionen Vattenförekomster och den nya rapporten Koppling till vatten beskrivs mer utförligt i den uppdaterade versionen av dokumentet Handledning för Vattenförekomster i EBH-stödet,

3 Sida 3 av 13 2 Fritextsökning har utökats med namn och fastighet Fritextsökningen i Sökkriterier under fliken Objekt har utökats. Systemet söker nu även på objektsnamn och på fastighet. Pilen i bild 5 visar vilket sökfält det gäller. Bild 5. 3 Färre knapptryckningar - all information i fritextfält visas direkt Uppdateringen innebär att antalet knapptryckningar minskar för användaren. All information som har skrivits in i fritextfält visas nu i sin helhet direkt. Textremsorna Visa text >> och << Dölj text har tagits bort. Ändringen har gjorts för både redigeringsläge, visningsläge (applikationen) och utskrift. Bild 6 visar ett exempel, där fritextfältet Motivering visas i sin helhet direkt när man går in på objektet. Bild 6. Efter uppdateringen visas också alla rutor för inskrivning av text till fritextfält helt öppna redan när användaren går in i redigeringsläget. Det krävs inte längre det extra momentet att man ställer sig med markören i fritextfältet för att öppna upp rutan. Bild 7, den övre blå pilen, visar ett exempel på det nya utseendet i redigeringsläget.

4 Sida 4 av 13 Bild 7. Det har också gjorts en ändring som innebär att det nu endast är i redigeringsläget som textremsan visas som anger maximalt antal tecken och återstående antal tecken. Se undre blå pilen i bild 7. Den textremsan visas inte längre i applikationen och kommer inte heller med vid utskrift. Ändringen gäller utskrift som görs via utskriftsalternativet Skriv ut uppe till höger på sidan när användaren är inne på ett objekt. 4 Förbättrad läsbarhet 4.1 Asterisk * vid obligatoriska uppgifter visas endast i redigeringsläget I EBH-stödet markeras rubriker med en asterisk (*) där uppgifterna är obligatoriska att fylla i. Efter uppdateringen visas asterisken för obligatoriska uppgifter endast i redigeringsläget. Den visas inte längre i applikationen och inte heller vid utskrift. Ändringen gäller utskrift som görs via utskriftsalternativet Skriv ut som finns uppe till höger på sidan när användaren är inne på ett objekt. Asterisken har fått röd färg och även ny placering. Den står nu efter den obligatoriska uppgiften, för att inte störa vänstermarginalen för rubrikerna. Bild 8 visar exempel på hur det ser ut efter uppdatering. Bild 8.

5 Sida 5 av Rutan Åtgärder på objektet har ändrat utseende på fliken Åtgärd Informationen om åtgärder på objektet på fliken Åtgärd har ändrats så att texten inte längre är blåmarkerad och informationen har samma vänstermarginal som datum. Bild 9 visar ett exempel på hur det ser ut efter uppdatering. Bild 9. 5 Utskriftsfunktioner En uppdatering har gjorts av utskriftsvalet Skriv ut objekt som finns längst ner på sidan, se bild 10. Bild 10. Nedan beskrivs de uppdateringar som har gjorts för att förbättra utskrifterna: Ordningen har ändrats på vissa rubriker för att få en mer logisk ordningsföljd. Ny rubrik Geografisk information har lagts till för att förtydliga informationen. När valet Ja har fyllts i vid rubriken Restriktioner finns för markanvändningen kommer nu även rubriken och informationen vid Specificering av restriktioner med vid utskrift. Fritextfälten under rubrikerna vid Kommentar och Övrig information visas endast på objekt där en kommentar har skrivits in. Sidbrytningar har lagts till som innebär att rubriker och den information som står under respektive rubrik alltid hamnar på samma sida vid utskrift. Tidigare avstavningar för rubrikerna Specificering av markanvändning och Restriktioner finns för markanvändningen har tagits bort. Rubriken Delåtgärder på objektet har ändrats till Åtgärder på objektet. Buggen att det tidigare inte gick att skriva ut objekt med alternativet Annan som Underlag/Metodik är åtgärdat. Det går nu att skriva ut dessa objekt. Informationen Senast ändrad har flyttats upp och finns nu överst på sidan, direkt under det blå informationsfältet, för att det i direkt anslutning till informationstexten ska framgå när senaste ändring gjordes på objektet.

6 Sida 6 av 13 Bild 11 visar alla rubriker som kan förekomma vid utskrift av ett objekt, med en kommentar om när uppgiften visas. Bild 11.

7 Sida 7 av 13 Bild 11 (fortsättning). 6 Nytt förval i Objektrapport Under fliken Rapporter i Objektrapport vid rubriken Visa kolumner (blå pil i bild 12) har alternativet Underlag/Metodik lagts till som förval. Bild 12.

8 Sida 8 av 13 7 Ändrad rubriksättning och ordningsföljd Den tidigare rubriken Status i Objektrapport under fliken Rapporter har ändrats till Fas, för att överensstämma med den rubrik som finns under sökfunktionerna Sökkriterier och Avancerade sökkriterier under fliken Objekt. Pilen i bild 13 visar den rubrik som avses. Bild 13. Ordningsföljden på de olika faserna har ändrats till en mer logisk följd. Ändringen har gjorts både i Objektrapport under Rapporter och i Sökkriterier och Avancerade sökkriterier under Objekt. Den nya ordningsföljden på faserna är: Alla faser Identifiering Inventering Förstudie Huvudstudie Delåtgärd Åtgärd Avförd 8 Möjlighet att ångra val av media under rubriken Undersökta medier Under rubriken Undersökta medier på fliken Utredning finns uppgifter om Primär undersökt media. Den tidigare bugg som innebar att det inte gick att ångra inlagda val har åtgärdats. Alternativet Ej valt kan nu alltid väljas från rullistan under Primär undersökt media, även sedan ett medie har valts och sparats. Se exempel i bild 14. Bild 14.

9 Sida 9 av 13 9 Rutor som minskats i storlek på första sidan 9.1 Informationsrutan Relaterade objekt Antalet objektlänkar som visas i informationsrutan Relaterade objekt på fliken Sammanfattning har ändrats till att visa maximalt 5 relaterade objekt på första sidan, se bild 15. Om det finns fler än 5 relaterade objekt visas de övriga på nästföljande sida/sidor, med maximalt antal 5 stycken per sida. Bild 15. Syftet med ändringen är att minska maxstorleken på rutan Relaterade objekt, eftersom den nya rutan Koppling till vatten tillkommit och behöver plats på sidan. Ändringen gäller endast på fliken Sammanfattning, eftersom det enbart är där som Koppling till vatten visas. Under de övriga flikarna Inventering, Utredning och Åtgärd har ingenting ändrats. Där visas även fortsättningsvis samtliga relaterade objekt på samma sida. 9.2 Informationsrutan Historik När en användare ändrar en uppgift på ett objekt och sparar förändringen sparas samtidigt i informationsrutan Historik handläggarens namn, länstillhörighet och datum för ändringen. När det blir flera ändringstillfällen, genom att flera användare ändrar någon uppgift eller att en och samma användare gör ändringar vid olika tidpunkter, skapas flera sidor med historikinformation. Efter uppdatering visas endast ett namn i rutans förstasida och symbolerna och är klickbara för att få fram övriga uppgifter om tidigare användare som har ändrat information på objektet. Syftet med att minska rutans storlek på förstasidan är att ge mer plats till den nya rutan Koppling till vatten. En justering har också gjorts av textens placering, som innebär att alla text i rutan fått samma raka vänstermarginal. Ändringen har gjorts för att förbättra läsbarheten. Bild 16 visar ett exempel där objektet har uppdaterats vid flera tillfällen. Bild 16, Sidorna 1, 2 och 3 i rutan Historik för ett objekt.

10 Sida 10 av 13 Samma minskning till att visa endast en uppgift på första sidan och borttaget indrag för texten Uppdaterad med ändring till rak vänstermarinal finns på alla de fyra flikarna Sammanfattning, Inventering, Utredning och Åtgärd. 10 Förändringar av ekonomisk information På uppdrag av Naturvårdsverket har delar av den information som gäller ekonomiska funktioner tagits bort, eftersom den inte längre ska hanteras i EBH-stödet. Detta gäller den information som innan driftsättningen fanns under flikarna Ekonomi, Rapporter samt delar av den ekonomiska informationen under Objekt. Viss ekonomisk information under Objekt ska dock finnas kvar, vilket också beskrivs nedan. Bild 17 visar hur det ser ut i EBH-stödet efter att fliken Ekonomi har tagits bort. Bild 17. Tidigare fanns här även en flik Ekonomi. Under fliken Rapporter har fem olika rapporter tagits bort, eftersom de inte längre ska användas. Det gäller följande: Kvartalsrapport Ekonomirapport för avslutade utredningar Objekt i länsstyrelsens åtgärdsram Sammanställning bidragsbeslut Ekonomirapport för pågående utredningar Under respektive flik Inventering, Utredning och Åtgärd har de rutor för ekonomisk information som tidigare fanns längst ner på sidan tagits bort. I bild 18 visas ett exempel från fliken Åtgärd. Bild 18. Rubriken Bidragsansökningar för objektet under flikarna Utredning och Åtgärd har tagits bort, eftersom bidragsansökningar inte ska hanteras i EBH-stödet. Bild 19 visar exempel på var rubriken fanns under dessa båda flikar innan uppdatering. Bild 19.

11 Sida 11 av Följande ekonomiska information finns fortfarande kvar Under fliken Utredning finns uppgifterna Uppskattat bidragsbehov för utredning och Uppskattat bidragsbehov för åtgärd kvar under rubriken Kostnader. Se bild 20. Bild 20. Under fliken Åtgärd finns uppgifterna Uppskattad totalkostnad och Faktisk totalkostnad (tkr) kvar under rubriken Kostnader. Se bild 21. Bild Förbättringar vid rapportuttag av den ekonomiska information som finns kvar Informationen från Uppskattat bidragsbehov för utredning och Uppskattat bidragsbehov för åtgärd samt Uppskattad totalkostnad går liksom tidigare att ta ut som rapport under Brutto prioriteringslista. I uppdateringen har även lagts till att informationen från Faktisk totalkostnad (tkr) nu kan tas ut i rapportuttaget. (Brutto prioriteringslista finns under fliken Rapporter.) En anpassning har samtidigt gjorts, så att uppgifterna i rapportuttaget har fått samma namn som de har på objekten under flikarna Utredning och Åtgärd. Så var det inte tidigare. Innan uppdateringen hade samma uppgift olika benämning när de visades på objekt jämfört med när de togs ut i rapportuttag. Denna inkonsekvens har nu rättats till. För den som har arbetat mycket med just denna ekonomiska information och är van vid den tidigare bristen på överensstämmelse mellan visning på objekt och visning i rapportuttag listas nedan samtliga ändringar som har gjorts av rubriker i Brutto prioriteringslista: Utredningsbidrag (tkr) har ändrats till Uppskattat bidragsbehov för utredning Åtgärdsbidrag (tkr) har ändrats till Uppskattat bidragsbehov för åtgärd Uppskattad totalkostnad (tkr) har ändrats till Uppskattad totalkostnad Det vill säga (tkr) tas bort från denna rubrik. En ny kolumn har lagts till som visar Faktisk totalkostnad (tkr) Rubriken Status har ändrats till Fas

12 Sida 12 av En brist vid kopiering av rapportuttag och hur denna kan åtgärdas 11.1 Rapport Koppling till vatten En brist har kommit med, som utvecklarna inte kunnat lösa innan driftsättning. När uttagsrapporten för Koppling till vatten öppnas i Excel och kopieras till en ny Excel-fil byter kantlinjerna som avgränsar raderna färg från grått till rött och det gula rubrikfältet blir vitt. Bild 22 visar ett rapportuttag som det ser ut när informationen kopierats över till ett nytt Excel-dokument: Bild 22. Genom funktionen som innehåller Kantlinjer och Rita kantlinjer på Excels Start-meny kan linjernas färg ändras från rött till någon annan valfri färg eller helt tas bort. Se bild 23. Enklast är att markera hela arbetsbladet och välja den funktion som passar bäst, exempelvis att kantlinjerna behålls men ändras till svart färg eller att de helt tas bort. Bild 23. Om informationen i stället kopieras in på ny flik i samma Excel-dokument förändras inte utseendet. Den grå färg som finns från början stannar kvar. Bild 24 visar ett rapportuttag som det ser ut när det öppnas i Excel och som det även ser ut när det kopieras över till annan flik i samma Excel-dokument: Bild 24.

13 Sida 13 av Rapporten Åtgärder på objekt När uttagsrapporten för Åtgärder på objektet öppnas i Excel händer samma sak som för rapporten Koppling till vatten. Om informationen kopieras över till en ny Excel-fil blir de tidigare gråfärgade raderna röda och det gula rubrikfältet blir vitt. Se bild 25. Bild 25. Om listan i stället kopieras in i samma Excel-fil förändras inte utseendet på informationen. Se bild 26. Bild 26. Detta kan åtgärdas på samma sätt som beskrivs ovan för rapporten Koppling till vatten.

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige

Hitta ditt vatten. - en handledning. Vatteninformationssystem Sverige. VISS - VattenInformationsSystem Sverige Hitta ditt vatten - en handledning VISS - VattenInformationsSystem Sverige Vatteninformationssystem Sverige Produktion: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Tryckt på: Länsstyrelsen, Jönköping 2013

Läs mer

Easy Planning blir med dessa funktioner ett mycket kraftfullt verktyg för planering. Vi hoppas att våra kunder ska få stor nytta av programmet.

Easy Planning blir med dessa funktioner ett mycket kraftfullt verktyg för planering. Vi hoppas att våra kunder ska få stor nytta av programmet. Vad är nytt i Easy Planning 6.23 Många förbättringar har gjorts i denna release. Schemabilden har fått ett nytt utseende, formuläret för nya aktiviteter har nya funktioner samt ett flertal nya funktioner

Läs mer

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer.

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer. Manual Vectura Xplorer Portalen Senast ändrad 2012-07-02 Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http:// För att komma in krävs användarnamn

Läs mer

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Innehåll. Dok nr ÄHO/AV 13:068, Ver E Utfo rarenheten

Innehåll. Dok nr ÄHO/AV 13:068, Ver E Utfo rarenheten Utfo rarenheten Innehåll 1 Ta emot och fördela uppdrag... 2 1.1 Fördelabild... 5 2 Återkalla insats tillfälligt... 8 3 Omfördela insats... 10 4 Rätta verkställighet... 12 5 Skapa ny journal, om det ej

Läs mer

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET Med recensionsverktyget kan du enkelt samla in recensioner och utvärderingar av era utbildningar. Genom att skapa och schemalägga utskick till fler personer samtidigt får

Läs mer

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall)

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall) Lathund Nyheter SiteVision har en inbyggd nyhetsfunktion. Den kan bland annat sättas upp för att visa en artikel på flera olika ställen på webbplatsen, tex som en notis på startsidan eller som ett arkiv

Läs mer

Manual till Genomförandewebben. Treserva

Manual till Genomförandewebben. Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2013-08-20 1 (34) Manual till Genomförandewebben Treserva Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Kavallerivägen 4, Rissne TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Handledning till VIS. Verksamhets Informations System. Februari 2016 VIS förvaltningsgrupp

Handledning till VIS. Verksamhets Informations System. Februari 2016 VIS förvaltningsgrupp Handledning till VIS Verksamhets Informations System Februari 2016 VIS förvaltningsgrupp Innehållsförteckning Introduktion till VIS... 3 Starta QlikView... 3 Inloggning... 3 Utloggning... 3 Startsidan

Läs mer

Nyheter i PaletteArena 6.3

Nyheter i PaletteArena 6.3 Nyheter i PaletteArena 6.3 I april 2016 uppgraderade Sveriges lantbruksuniversitet sitt elektroniska fakturahanteringssystem PaletteArena (Palette) från version 5.3 till version 6.3. Det är inte mycket

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Handledning Biträdessidan Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från

Läs mer

B = Bokad tid. T = Tillfälligt bokad tid. L = Ledig tid. X = Spärrad tid

B = Bokad tid. T = Tillfälligt bokad tid. L = Ledig tid. X = Spärrad tid 3 Elev När eleven har loggat in får eleven upp denna bild, ett schema över sin lärares körtider och en gul meny som visas högst upp. Här nedan, under funktionsbeskrivning, kommer alla funktioner som eleven

Läs mer

SurveyXact version 6.10

SurveyXact version 6.10 SurveyXact version 6.10 SurveyXact har uppdaterats med kraftigt förbättrade möjligheter för att redigera analysresultat i analysen. Det har blivit enklare att analysera data och hitta de intressanta analysresultaten.

Läs mer

Lagadministration. 100913 Linda Emterby

Lagadministration. 100913 Linda Emterby Lagadministration För att lägga till lag ska man stå på organisationssida för en förening. Föreningen hittar man genom organisationsträdet under menyn Organisation eller genom att söka i Snabbsök efter

Läs mer

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8 Det har blivit dags att titta på sökmöjligheterna i Disgen. Det finns egentligen två olika sökfunktioner i Disgen, Välj person och Sök personer. Här behandlas dessa båda funktioner. Välj person och Sök

Läs mer

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Skolan på webben för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 7 Aktuellt...

Läs mer

LATHUND PUBLISHER 2000

LATHUND PUBLISHER 2000 LATHUND PUBLISHER 2000 RXK Läromedel AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel AB.

Läs mer

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN * Översikt & sökningar * Inloggning Gå till www.gu.se/alumn/ eller till din fakultets alumnsida. Härifrån kan man logga in både som alumn och som administratör. Klicka

Läs mer

Handbok Företagsinteckning

Handbok Företagsinteckning Handbok Företagsinteckning Denna handbok beskriver hur du arbetar i Bolagsverkets e-tjänst Företagsinteckning. Datum: 2009-10-21 Version: 1.2 Upprättad av: Conny Berglund Ändringar Version Datum Ändrade

Läs mer

Nyheter och förändringar i advantum release 3.0

Nyheter och förändringar i advantum release 3.0 1(5) Fastighetsavdelning 2007-04-03 Nyheter och förändringar i advantum release 3.0 Nedan följer en mer detaljerad förteckning över de nyheter och förändringar som genomförts i den nya releasen av advantum.

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

RS01 Resultat på prov

RS01 Resultat på prov Studentavdelningen/Ladokgruppen 1 (8) RS01 Resultat på prov Detta dokument uppdaterades senast den 29 oktober 2008. Syfte I funktionen kan man rapportera resultat på prov, tillgodoräkna, ändra och ta bort

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Manual. Användargränssnitt

Manual. Användargränssnitt Manual Användargränssnitt 0 Innehållsförteckning ANVÄNDARGRÄNSSNITT... 1 1. MENYNAVIGERING... 1 2. BACKA-KNAPP... 2 3. GLOBALA FUNKTIONER... 3 4. PERIOD... 4 Avrundning... 4 5. FLERA FLIKAR SAMTIDIGT...

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Formulär Sida 2 av 12

Formulär Sida 2 av 12 sida. Sidmallen formulärsida används för att skapa olika typer av formulär. Du skapar formuläret med de frågor du vill ha och får sedan in svaren via e-post och/eller spara svaren i en databas. Alla formulär

Läs mer

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Mats Blomqvist, HAFOK AB & Tobias Ekendahl, Länsstyrelsen i Jämtland Version

Läs mer

Användarhandbok. för administratörer av tjänsten för dator. Applied Geomatics Sweden AB Ideon Science Park Scheelevägen 17 223 70 Lund, Sweden

Användarhandbok. för administratörer av tjänsten för dator. Applied Geomatics Sweden AB Ideon Science Park Scheelevägen 17 223 70 Lund, Sweden Användarhandbok för administratörer av tjänsten för dator Ideon Science Park Scheelevägen 17 223 70 Lund, Sweden Innehåll Inledning... 3 Om Handboken... 3 Målgrupp... 3 Översikt av Applikationen... 3 Komma

Läs mer

LATHUND PA-WEBBEN KOMPETENSSÖKNING. Version 1. 2010-08-12. Sida 1 av 7

LATHUND PA-WEBBEN KOMPETENSSÖKNING. Version 1. 2010-08-12. Sida 1 av 7 LATHUND PA-WEBBEN KOMPETENSSÖKNING Version. 200-08-2 Sida av 7 INTRODUKTION... 3 KOMPETENSSÖKNING... 3 SÖKNING - SÖKNING PÅ ORGANISATIONSNIVÅ... 3 SÖKNING 2- SÖKNING MED HJÄLP AV KOMPETENSNIVÅER... 5 KOMPETENSKNAPPEN...

Läs mer

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Clicker 5 Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Vad är Clicker 5? Clicker 5 är ett stöd till personer i behov av extra

Läs mer

Tilldelning av roller + Meddelanden i MinPlan

Tilldelning av roller + Meddelanden i MinPlan Tilldelning av roller + Meddelanden i MinPlan Institutionsrollen, uppdaterad 09/2010 Innehåll 1. Information... 1 1.1 Mina meddelanden... 1 1.2 Aktuella kurser... 1 1.3 Studieplanering... 1 2. Våra studerande...

Läs mer

Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera.

Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera. Version 3.0 Proloquo4Text Skriv. Tala. Kommunicera. by AssistiveWare Innehåll 2 1. Introduktion till Proloquo4Text 3 Introduktion Anteckningar Flera språk Få åtkomst till bruksanvisningen i appen 2. Startguide

Läs mer

Formulär används för att ta in anmälningar, göra undersökningar etc. Skapa en ny sidtyp och välj Formulär

Formulär används för att ta in anmälningar, göra undersökningar etc. Skapa en ny sidtyp och välj Formulär Snabbguide till EpiServer CMS 5 Formulär Vad är ett formulär? Formulär används för att ta in anmälningar, göra undersökningar etc. Du bygger upp ett formulär med frågor där besökare kan fylla i information

Läs mer

Manual Introduktionskurs SiteVision

Manual Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 3 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till

Läs mer

Framsteg med resultatrapportering

Framsteg med resultatrapportering Guide Framsteg med resultatrapportering Senast uppdaterad: 2015-05-19 Via funktionen Framsteg kan läraren lägga upp kursens olika moment, exempelvis inlämningsuppgifter och närvaro. Läraren kan sedan ange

Läs mer

Manual för registrering av elevskada i Lisa Version 7.05 2011-10-31 @F

Manual för registrering av elevskada i Lisa Version 7.05 2011-10-31 @F Lisa, Lokalt InformationsSystem om Arbetsskador samt tillbud Manual för registrering av elevskada i Lisa Version 7.05 2011-10-31 @F Registrering av elevskada går att göra via en dator som är ansluten till

Läs mer

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Innehåll Introduktion Trädportalen.se Visa träd (ej inloggad) Exportera data 4 Visa träd (inloggad) 5 Skapa rapport 6 Registrera konto 7 Ändra

Läs mer

Information om ändringar i Självservice Juni 2010

Information om ändringar i Självservice Juni 2010 Information Självservice 1 (5) Tel: 0495-24 13 30 monika.frangen@hultsfred.se Information om ändringar i Självservice Juni 2010 Ny version av Självservice 9.9.0.1 Ny signal vid kollision Om du lägger in

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30 Mikromarc 3 Fjärrlån Version 6.30 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, januari 2015 Innehåll INLEDNING... 3 KOM IGÅNG MED FJÄRRLÅN... 4 KOPPLING MOT LIBRIS FJÄRRLÅN... 4 E-POSTINSTÄLLNINGAR... 4 FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR...

Läs mer

Scribus fortsättning

Scribus fortsättning Scribus fortsättning Guide och uppgifter Gunnar Markinhuhta ITLyftet ~ 1 ~ Scribus forts del 1 Hantera text och objekt Text längs bana 1. Rita ut en vågig linje med Frihandspennan eller Bezier-verktyget

Läs mer

ArcGIS Maps for Office

ArcGIS Maps for Office ArcGIS Maps for Office Kartvisning i Office Samhällsbyggnadsförvaltningen Bygg, Mät & Karta 2018 Version 2-2018-04-27 Innehållsförteckning 1. Installera ArcGIS Maps for Office... 3 2. ArcGIS Maps for Office...

Läs mer

Manual för registrering av arbetsskada i Lisa

Manual för registrering av arbetsskada i Lisa Lisa, Lokalt InformationsSystem om Arbetsskador samt tillbud Manual för registrering av arbetsskada i Lisa Version 8.02 2012-05-28 @F En arbetsskada (olycka, arbetssjukdom) är en händelse som medfört någon

Läs mer

Instruktion arbeta med rapportmallen

Instruktion arbeta med rapportmallen Instruktion arbeta med rapportmallen 29 oktober, 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BÖRJA ANVÄNDA MALLEN 3 1.1 FYLLA I INFORMATION 3 1.2 INSTÄLLNING VISA /DÖLJ 3 1.3 INSTÄLLNING VISA TABELLSTÖDLINJER 3 2 FORMATMALLAR

Läs mer

Lathund Spåra ändringar

Lathund Spåra ändringar Lathund Spåra ändringar Word 2010 Av språkkonsultstudenterna Maria Burström, Karin Jonsson Sandström, Anna Tillas-Lindberg Oktober 2013 Innehåll 1. Aktivera funktionen... 3 1.1 Inställningar... 3 2. Redigera...

Läs mer

SchoolSoft för elever

SchoolSoft för elever SchoolSoft för elever 2015-04-28 Logga in... 4 Min profil... 6 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 8 Aktuellt... 10 Nyheter... 10 Kalender... 10 Verksamhetslogg... 13 Matsedel... 14 Bokningar... 14

Läs mer

Rumshantering i Resebyra -modulen

Rumshantering i Resebyra -modulen Rumshantering i Resebyra -modulen 2012-06-08 Åbergs DataSystem AB I Rebus finns det två olika sätt att hantera resenärer och rumskopplingar så att man kan skriva ut rumslistor att skicka till leverantörerna.

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

Manual för administratörer - fiske

Manual för administratörer - fiske Version 2.0 2014-02-14 1 Starta NatureIT Starta en webbläsare i din PC, Mac, läsplatta eller smartphone och skriv in www.natureit.se eller www.natureit.no. Då skall du få upp en bild som ser ut så här:

Läs mer

Kom igång med LUPP 6.1

Kom igång med LUPP 6.1 Kom igång med LUPP 6.1 Introduktion... 3 Installation... 7 Logga in... 9 Skapa användare... 11 Lägg in organisation, stationer och enheter... 13 Öppna Verksamhetsöversikten... 15 Hjälp i LUPP... 17 1 1.

Läs mer

Handledning för utskrift av Sidindelad antavla

Handledning för utskrift av Sidindelad antavla Handledning för utskrift av Sidindelad antavla Denna antavla ger en god bild över släktens olika generationer. Klicka på längst upp i menyraden. Fönstret Utskrift Välj utskriftsform öppnas. Bild 1 Utskrift

Läs mer

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3 Full Spårbarhet Full spårbarhet av dina DHL sändningar Benutzerhandbuch, November 2009 Seite 2 Innehållsförteckning Introduktion...3 1.Åtkomst 4 2. Registrering...5

Läs mer

ROVBASE. Manual Registrera observation. Version 1.5 2016-01-08

ROVBASE. Manual Registrera observation. Version 1.5 2016-01-08 ROVBASE Manual Registrera observation Version 1.5 2016-01-08 Innehåll Förord 3 Logga in 4 Steg 1: Starta registrering av en rovdjursobservation 5 Steg 2: Fyll i uppgifter på alla flikar 6 Antal djur och

Läs mer

Manual till 3C för CPUP

Manual till 3C för CPUP Manual 3C för CPUP version 2015-03-27 Manual till 3C för CPUP Innehåll sid 1. Inloggning 1 2. Comporto CPUP Patient 4 3. Comporto CPUP Arbetsterapeuter 6 4. Comporto CPUP Neuropediatriker 8 5. Comporto

Läs mer

Grupphantering i Blackboard

Grupphantering i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-10 (Bb Learn 9.1.8) Grupphantering i Blackboard Om Grupper I syfte att stödja samarbete och kommunikation kan man skapa grupper i Blackboard.

Läs mer

Lathund för Kommun. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg Version 2 2012-02-26

Lathund för Kommun. Skapad för SAMSA av Lena Arvidsson & Marie Steffenburg Wennberg Version 2 2012-02-26 KLARA SVPL Lathund för Kommun sid Bakgrund och beskrivning Inkomna meddelanden d Kvittera meddelande 5 Administrativt meddelande 6 Inkomna meddelanden Felsänt meddelande 7 Byt medverkande part 8 Lägga

Läs mer

Instruktion för hämtning av kontrolluppgifter från Nyps

Instruktion för hämtning av kontrolluppgifter från Nyps Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Instruktion - hämtning av kontrolluppgifter från Nyps 2013-01-09 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Henrik Hedlund 0.5 Instruktion för hämtning av kontrolluppgifter

Läs mer

QlikView - Lathund för Flödesmodellen bas

QlikView - Lathund för Flödesmodellen bas QlikView - Lathund för Flödesmodellen bas För att komma åt en applikation i QlikView (hädanefter QV) krävs QV-pluginlicens samt behörighet till applikationen. Beställning av både licens och behörighet

Läs mer

Roxio Retrieve Användarhandbok

Roxio Retrieve Användarhandbok Användarhandbok 2 Innehåll 1 Roxio Retrieve 3 Information om Roxio Retrieve........................... 4 Vissa funktioner kanske inte är tillgängliga................ 4 Starta Roxio Retrieve...................................

Läs mer

NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling

NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling 1(6) NyA-webben Nyheter och planerad vidareutveckling Senast uppdaterad inför NyA-leverans september 2014 2(6) Syftet med dokumentet Syfte med detta dokument är att ge en kort information om de ändringar

Läs mer

Sammanställning av nyheter/förändringar i KLARA SVPL i 6B 2009-11-25

Sammanställning av nyheter/förändringar i KLARA SVPL i 6B 2009-11-25 Sammanställning av nyheter/förändringar i KLARA SVPL i 6B 2009-11-25 Att nå eller arbeta på annan enhet/arbetsplats säkerhetsfråga o Det är nu möjligt att välja att gå över och arbeta på en enhet som din

Läs mer

Användarhandbok - attest. Egenrapportering

Användarhandbok - attest. Egenrapportering Användarhandbok - attest Egenrapportering Innehållsförteckning INLEDNING...1 INSTRUKTION FÖR ATTESTANTER...1 SÖKFUNKTIONEN...1 STARTA ATTESTERING...3 ATTESTERA...5 ACKUMULATORER...7 UTSKRIFTER...8 ÖVERSIKTSBILDEN...9

Läs mer

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03

Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Tips och tricks 1 Cadcorp SIS 5.2 2003-03-03 Skapa en raster pensel från en Windows bakgrund (1) 1. Kontrollera att Paper är uppsatt som koordinatsystem/projektion 2. Öppna en Bitmap fil i ett tom fönsterfil

Läs mer

KeyControl Lägga upp ett nytt låssystem och låsschema

KeyControl Lägga upp ett nytt låssystem och låsschema 9 Lägga upp ett nytt låssystem och låsschema Normalt läggs ett nytt låssystem upp genom import från låssmeden eller fabrikant, se 8.1 Importera låssystem. Det går även att lägga upp ett låssystem direkt

Läs mer

Rutin Löneöversyn AcadeMedia Det är i denna rutin som du gör din årliga löneöversyn av dina medarbetares löner.

Rutin Löneöversyn AcadeMedia Det är i denna rutin som du gör din årliga löneöversyn av dina medarbetares löner. 1(11) Handledning till lönesättande chefer inför den årliga löneöversynen I varje fönster ligger en hjälptext överst. Läs den gärna först. Vid kostnadsställefördelad personal är det endast chefen som står

Läs mer

Användarmanual för nya funktioner

Användarmanual för nya funktioner Användarmanual för nya funktioner 070201 Innehåll 1 Introduktion 2 2 Uppdateringar per 2006-06-15 3-5 3 Uppdateringar per 2007-02-01 6 1 Introduktion Detta är en användarmanual för nya funktioner i din

Läs mer

Så fort du registerat något i Mobile sparas detta i databasen på servern. Du behöver inte tänka på att spara, överföra eller synkronisera.

Så fort du registerat något i Mobile sparas detta i databasen på servern. Du behöver inte tänka på att spara, överföra eller synkronisera. Näsgård MOBILE Generellt Denna manual beskriver registrering av fältuppgifter. Näsgård Mobile Mark kan användas separat eller tillsammans med Näsgård Mobile TID. Har du tillgång till både Mark och TID

Läs mer

Instruktion Kemikalieförteckning

Instruktion Kemikalieförteckning Diarienummer Projektnummer Instruktion Kemikalieförteckning Marcus Frenzel Käppalaförbundet 2015-01-30 1. Instruktion Kemikalieförteckning fylla i listan första gången Hoppa direkt till sid 3 om du fyllde

Läs mer

Hela flödet för att kunna hantera FH ärenden. Treserva FH LSS. Senast reviderad:160502. Gruppchef Samordnare

Hela flödet för att kunna hantera FH ärenden. Treserva FH LSS. Senast reviderad:160502. Gruppchef Samordnare FH LSS Hela flödet för att kunna hantera FH ärenden Treserva Omsorgskontoret Manual nr: 33 A Senast reviderad:160502 Manual för: VEC Gruppchef Samordnare 2 (27) Innehåll Nytt uppdrag... 3 Kontrakt... 5

Läs mer

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Denna manual innehåller olika avsnitt och beroende på vilken roll man har är de olika avsnitten aktuella. Innehåll Logga in...2 Glömt lösenord...3 Logga

Läs mer

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen 2014-03-04 Logga in Glömt lösenord Uppdatera lösenordet Kolumner Lägga till, ta bort och ändra ordning Spara egna kolumnval Urval Excelformat Välja antal barn som visas Sök Söka med filter Familjebild

Läs mer

Användarmanual för Hemsida

Användarmanual för Hemsida Användarmanual för Hemsida Sida 1 av 44 Inledning Detta dokument är en användarmanual för redigerbara hemsidor utvecklade av. Du kan själv, i ett wordliknande gränssnitt, enkelt uppdatera din egen hemsida

Läs mer

Tolv dagar med Microsoft Office Excel 2007

Tolv dagar med Microsoft Office Excel 2007 Tolv dagar med Microsoft Office Excel 2007 Innehållsförteckning Rundtur. Gränssnitt 2 Formatering 4 Kolumner och autofyll 5 Formler 6 Funktioner 7 Diagram 8 Utskrift 9 Rundtur. Databaser 10 Sök och ersätt

Läs mer

Assessios webb-baserade testsystem

Assessios webb-baserade testsystem Assessios webb-baserade testsystem www.assessio.com/webtest Användaranvisning för Predicting Job Performace PJP för Organisations- och Testadministratörer 1 Inledning I testsystemet finns fyra olika roller

Läs mer

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text]

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text] 20111206 SCHOLA COMAI WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1 ELEV [Skriv text] Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4 1.5 Start... 4 1.5.1 Grundinställning

Läs mer

Gå till www.proceedo.net Ange ditt användarnamn (samma som din e-postadress) och ditt lösenord.

Gå till www.proceedo.net Ange ditt användarnamn (samma som din e-postadress) och ditt lösenord. Skapa beställning och leveranskvittera Inköpsprocessen i består av följande moment: A. Beställning B. Godkännande av ansvarig person C. Order till leverantör (skickas automatiskt) D. Leveranskvittens E.

Läs mer

Handledning Octo Anmälan

Handledning Octo Anmälan Handledning Octo Anmälan Senast uppdaterad: 2010-12-17 Introduktion Octo Anmälan har implementerats i Octo Statistik för att underlätta anmälningsförfarandet till en tävling, både för arrangörer och anmälande

Läs mer

Snabbguide till CtrlPrint

Snabbguide till CtrlPrint Snabbguide till CtrlPrint För Administratörer Januari 2016 Gå till innehållsförteckningen Innehåll Inloggning och lösenord 3 Logga in i CtrlPrint 4 Byta lösenord 5 Logga in som administratör 6 Administrera

Läs mer

Organisationshantering i Idis

Organisationshantering i Idis Idis Organisationshantering i Idis SLU, Box 7070, SE-750 07 Uppsala, Sweden tel: +46 (0)18-67 10 00 Org.nr 202100-2817 info@slu.se www.slu.se Versionshistorik... 3 1. Organisationsträdet... 4 1.1 Organisationsträdets

Läs mer

Så här inventerar du med Serveras inventeringswebb.

Så här inventerar du med Serveras inventeringswebb. Logga in Gå in på www.servera.se Klicka på Inventeringswebben. Eller klicka på Tjänster i menyn och välj Inventering. Logga in på Skriv in ditt användarnamn och lösenord. Första gången har du fått det

Läs mer

Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan

Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan Version 1.1, 2016-05-20 Innehåll Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan... 1 Förutsättningar att skapa en utbetalningsansökan... 1 1 Logga in i Min

Läs mer

GAFE Google Apps For Education. Vt 16 Guldkroksskolan Annika Andréasson

GAFE Google Apps For Education. Vt 16 Guldkroksskolan Annika Andréasson GAFE Google Apps For Education Vt 16 Guldkroksskolan Annika Andréasson LATHUND GAFE = Google Apps For Education www.google.se är startsidan där man kan hitta alla sidor i GAFE. Om man inte vill skriva

Läs mer

Excelfiler läggs till i ArcMap på samma sätt som annan data, genom Lägg till Data-knappen.

Excelfiler läggs till i ArcMap på samma sätt som annan data, genom Lägg till Data-knappen. Jobba med Exceldata i ArcGis oktober 2009 När du jobbar i ArcMap behöver du ofta använda dig av Excel-tabeller. Du kan öppna Microsoft Office Excel-tabeller direkt i ArcGis och arbeta med dem som andra

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

Diagram. I detta kapitel lär du dig: m Diagrammets beståndsdelar. m Att skapa både inbäddat diagram och diagramblad. m Att ändra diagramform.

Diagram. I detta kapitel lär du dig: m Diagrammets beståndsdelar. m Att skapa både inbäddat diagram och diagramblad. m Att ändra diagramform. 1 Diagram Med diagram kan du presentera information på ett effektivt sätt. Eftersom datan visas grafiskt så kan betraktaren ta till sig mycket information på en gång. Microsoft Excel har ett kraftfullt

Läs mer

Användarmanual Cartesia GEO Manager

Användarmanual Cartesia GEO Manager Användarmanual Cartesia GEO Manager Support: 020-884884 E-mail: support@cartesia.se Innehåll Startsidan... 3 Tabeller... 3 Sök... 3 Lägga till en ny rad... 4 Kartfunktioner... 5 Street View... 6 Navigera

Läs mer

KLARA-manual. för Skövde kommunanvändare. Omvårdnadsförvaltningen. Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen

KLARA-manual. för Skövde kommunanvändare. Omvårdnadsförvaltningen. Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2010-04-28 KLARA-manual för Skövde kommunanvändare Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen 2 (11) Innehåll Inkomna meddelanden... 3 Patientadministrering...

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2007, svenska)

Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) Datorövning 1 Statistik med Excel (Office 2007, svenska) I processövningen som ni ska genomföra ingår det att konstruera samt sammanställa en enkät. Denna sammanställning ska göras med hjälp av programmet

Läs mer

ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM)

ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM) ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM) Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Innehållsförteckning 1. INLEDNING...1 2. SKAPA NYA OBJEKT...1 3. OBJEKTLISTA...2 4. FORMULÄR...3 4.1 Objektinformation...3

Läs mer

Lathund till Dexter IUP

Lathund till Dexter IUP Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-01-01 Lathund till Dexter IUP Version 3 1. Gå in på webbadressen: http://skolwebb.eskilstuna.se 2. Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Klicka på knappen

Läs mer

I Näsgård Mark finns möjlighet att beräkna gårdens behov av grödor och ekologiska fokusarealer (EFA) som behövs enligt förgröningsstödet.

I Näsgård Mark finns möjlighet att beräkna gårdens behov av grödor och ekologiska fokusarealer (EFA) som behövs enligt förgröningsstödet. Förgröningstödet 2015 Allmänt OBS I Näsgård Mark finns möjlighet att beräkna gårdens behov av grödor och ekologiska fokusarealer (EFA) som behövs enligt förgröningsstödet. Beräkningen skall ses som ett

Läs mer

Internettjänsten Skolmjölk

Internettjänsten Skolmjölk Jordbruksverkets vägledning Internettjänsten Skolmjölk Mars 2008 VG 2:34 Jordbruksverkets vägledningar finns på vår hemsida: www.sjv.se Innehåll 1. Inledning... 4 2. Vad krävs för att söka stöd med hjälp

Läs mer

Manual. valwebb. Förskole- och lärarutbildningarna. Linköpings universitet 2017/2018. VFU-teamet

Manual. valwebb. Förskole- och lärarutbildningarna. Linköpings universitet 2017/2018. VFU-teamet Manual valwebb Förskole- och lärarutbildningarna Linköpings universitet 2017/2018 VFU-teamet INNEHÅLL Inloggning... 3 Inställningar, tecken och symboler... 3 Hitta ditt VFU-område med dina studenter...

Läs mer

Manual till 3C för CPUP

Manual till 3C för CPUP Manual 3C för CPUP version 2014-11-17 Manual till 3C för CPUP Innehåll sid 1. Inloggning 1 2. Comporto CPUP Patient 4 3. Comporto CPUP Arbetsterapeuter 6 4. Comporto CPUP Neuropediatriker 9 5. Comporto

Läs mer

Excelfiler läggs till i ArcMap på samma sätt som annan data, genom Lägg till Dataknappen.

Excelfiler läggs till i ArcMap på samma sätt som annan data, genom Lägg till Dataknappen. Jobba med Microsoft Exceldata i ArcGIS När du jobbar i ArcMap behöver du ofta använda dig av Excel-tabeller. Du kan öppna Microsoft Office Excel-tabeller direkt i ArcGIS och arbeta med dem som andra datakällor.

Läs mer

Godman redovisning 2012

Godman redovisning 2012 Godman redovisning 2012 Kort presentation av Godman redovisning 2012 och vad som är nytt och förändrat. Startsidan Programmets startsida har inte får några större förändringar. Det som är nytt är att det

Läs mer

2010-01-08 Manual för Webbkartan

2010-01-08 Manual för Webbkartan 2010-01-08 Manual för Webbkartan Hitta länken till webbkartan... 2 Starta en karttjänst och genomgång av verktygens funktioner... 3 Lagerhantering, teckenförklaring och sökfunktioner... 5 Fliken Lager...

Läs mer

Selma - Manual Programtillfälle

Selma - Manual Programtillfälle Selma - Manual Programtillfälle Selma 5.4 2013-10-09 Innehållsförteckning PROGRAMTILLFÄLLE... 3 SÖK UT PROGRAMTILLFÄLLE... 3 SKAPA NYTT PROGRAMTILLFÄLLE... 4 FLIK 1 NÄRVARHUR... 5 FLIK 2. STUDIEAVGIFTER...

Läs mer