Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Granskning av hantering av konst och konstföremål - Söderköpings kommun"

Transkript

1 Granskning av hantering av konst och konstföremål - Räkenskapsår 2013 Datum 2013 Till Kommunrevisionen i Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen har givit EY i uppdrag att biträda i en granskning av kommunens rutiner för hantering av konst och konstföremål. Syftet med granskningen är att bedöma om det finns tillförlitliga rutiner för att säkerställa att kommunens konstföremål och konstverk hanteras på ett ändamålsenligt och ansvarsfullt sätt. 1.1 Revisionsfrågor De frågor som skall besvaras i granskningen är: Finns det en organisation och ansvarsfördelning av konstföremål och konstverk? Finns det policy och riktlinjer för kommunens konstföremål och konstverk? Finns det dokumenterade rutiner för hantering av konstföremål och konstverk? Tillämpas riktlinjer och rutiner? Finns det register över alla konstföremål och konstverk? Hur sker inventering och aktualitetshållandet av konstföremål och konstverk? Hur är försäkringsskyddet utformat? 1.2 Revisionskriterier Med revisionskriterier avses de bedömningsgrunder som utgör underlag för analyser och slutsatser. I denna granskning utgår vi från: Medlem i Ernst & Young Global Limited

2 Kommunallagens sjätte kapitel 7 om nämndens ansvar att bedriva sitt uppdrag och den policy och riktlinjer som fullmäktige lagt fast för hantering av konst i kommunen. 1.3 Metod Granskningen har genomförts i form av genomgång av aktuella styrdokument och intervjuer med ansvariga chefer och tjänstemän. Stickprovskontroll har gjorts av ett urval av konstverk inom skolor och administrativa lokaler för att säkerställa att konstverket finns där de skall finnas enligt den upprättade inventarieförteckningen. Rapporten har sakgranskats inom verksamheten. Kvalitetssäkring har gjorts inom EY av Ulrika Strånge, revisor. 2 Policy och riktlinjer saknar fastställd policy för konst, konstinköp med principer om varför konst skall köpas in, vilken konst som skall köpas in, hur exponering skall ske och former för underhåll och ev. utrangering av konst. Det finns däremot riktlinjer. De nuvarande riktlinjerna är beslutade i fullmäktige 1989 ( 34). Riktlinjerna innehåller uppgifter om att en procent av byggkostnaden vid ny-, om- och tillbyggnad skall avsättas för konstnärlig utsmyckning, oavsett om fastigheten ägs eller hyrs av den kommunala verksamheten. Av riktlinjerna framgår dessutom att det avsätts en summa för utsmyckning av befintliga byggnader. Kulturnämnden skall äska medel för detta särskilt i samband med årsbudgeten. Denna princip upphörde då kommunstyrelsen tog över ansvaret 1999, enligt uppgift. År 2009 tog avdelningen för information och kultur fram förslag om uppdatering av de gamla riktlinjerna. Det är, enligt uppgift, oklart om dessa är beslutade i formell mening, men i praktiken har avdelningen för information och kultur valt att arbeta efter dem. Förslaget till riktlinjer innehåller anvisningar om att inköp skall göras i enlighet med bestämmelserna i lagen om offentlig upphandling, LOU (2007:1091) och att en procent av byggkostnaden vid ny-, om- och tillbyggnad skall avsättas för konstinköp. I de fall kommunen hyr externa lokaler för sin verksamhet med en längre löptid än ett år skall kommunen också avsätta medel för konstnärlig utsmyckning av dessa lokaler. 2 (10)

3 2.1 Förslag till reviderade riktlinjer Avdelningen för information och kultur tog fram ännu ett förslag till reviderade riktlinjer våren Förslaget innehöll kompletterande skrivningar om att kommunen också skall avsätta en procent för konstnärlig utsmyckning i det offentliga rummet i samband med arbeten i gatu-parkmiljö eller andra investeringsprojekt i utomhusmiljön. Förslaget innebar en utökning av konstinköp till att också omfatta utomhusmiljöer och inte bara inomhusmiljöer i skolor och på äldreboenden. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att frågan skulle återremitteras till förvaltningen för fortsatt beredning, KSAU, 228, Därefter har frågan inte aktualiserats igen i arbetsutskottet. 1 Samtidigt med beslutet om återremittering har frågan om konstinköp i praktiken kommit att hanteras utan formell beredning av avdelningen för information och kultur. Intentionerna med beslutet var att frågan om medel för konstinköp skulle hanteras direkt i samband med budgetberedningarna. Så har också kommit att ske från år 2013 och avdelningen för information och kultur har inte aktualiserat riktlinjerna igen i arbetsutskottet. För år 2013 har man i budgetberedningen avsatt ett schablonbelopp på Skr i investeringsbudgeten för inköp av konst i samband med ny-, om- och tillbyggnad. Beloppet har diskuterats fram direkt i budgetberedningen, utan formell tjänstemannaberedning. Hur stort beloppet blir nästa år avgörs i samband med budgetberedningen. Kommunstyrelsen är ansvarig för att anvisa medel för konstinköp i investeringsbudgeten. Av riktlinjerna framgår att representanter för avdelningen information och kultur utser konstnärer/konsthantverkare vid inköp i samråd med berörda förvaltningar. Den berörda nämnden/förvaltningen är ansvarig för att budgeten för konstinköp hålls. Den konst som köps in vid byggnationer uppfattas, enligt kulturchefen, tillhöra den nämnd som bygger om. 2.2 Kommentar/bedömning Det saknas policy för konstinköp. En policy är en förutsättning för uppföljning avseende måluppfyllelse och effekter. Det är oklart vilka riktlinjer som gäller, rent formellt. Är det riktlinjerna från 1989 eller de från 2009? Oavsett vilka riktlinjer som gäller kan verksamheten med konstinköp sägas vara styrd av ett entydigt innehåll i riktlinjerna. En viss minskning av omfattningen kan 1 Enligt kulturchefen innebar beslutet i Ksau att ärendet inte skulle beredas ytterligare utan att medel till konstutsmyckning framöver skulle hanteras direkt i budgetberedningen varje år. 3 (10)

4 emellertid iakttas när kulturnämndens verksamhet upphörde i och med att riktlinjerna därefter enbart omfattar konstinköp vid ny-, om och tillbyggnad. Förslaget till omarbetning av riktlinjerna 2012 fick till resultat att hanteringen kring budgetanvisning framöver inte bereds i formell mening utan tilldelningen av medel hanteras direkt i samband med budgetberedningen. Det är ett avsteg från kommunallagens krav på formell beredning av ärenden. 2.3 Värdet på kommunens konst Värdet av kommunens samlade konst uppgår till 2,3 mkr enligt den ekonomiska redovisningen i kommunen. En kommun som upphandlar konst är skyldig att tillämpa Lagen om offentlig upphandling LOU (2007:1 091), vid inköp. Det görs således ingen skillnad om inköpen avser byggnadsentreprenad eller inköp av konst för konstutsmyckningen. Det finns en gräns på ca kr för direktupphandling. När det gäller konstinköp är det sällan som inköpen uppgår till så stora belopp eftersom principen är att uppmuntra lokala konstnärer. När konst av lite större belopp skall köpas in tillfrågas flera konstnärer. Konstinköpen som vid granskningstillfället planeras till Björkbackenskolan omfattar totalt kr och då uppges upphandling ske med stöd i lagen om offentlig upphandling. 2.4 Kommentarer/bedömning För att arbetet med riktlinjerna framöver skall få ordentlig förankring rekommenderas att dessa kompletteras med en policy över kommunens hantering av konst, konstinköp, underhåll och ev. utrangering av konstverk/konstföremål. Direktupphandling kan ske utan oavvisligt krav på att den sker i konkurrens såvida beloppen är låga, men ju högre beloppen blir rekommenderas den upphandlande myndigheten att göra direktupphandling av flera leverantörer samtidigt. 3 Organisering av kommunens konstinköp Konstinköp görs nästan enbart i samband med om -, till- och nybyggnation. Det är flera parter involverade i konstinköpen: Kommunstyrelsen som anvisar medel i investeringsbudgeten Avdelningen för information och kultur som biträder vid inköp, förvaltar konsten och upprättar inventarieförteckning Den verksamhet som bygger om, till eller nytt 4 (10)

5 3.1 Inköpen Det operativa arbetet kring inköpen hanteras av chefen för information och kultur plus den registeransvariga. Den sammanlagda arbetstid som de avsätter för hantering av konstfrågor bedömer de själva uppgår till ca fem procent tillsammans av en hel tjänst per år. Verksamheten är knuten till kommunstyrelsen. Den konst som finns idag i kommunen består huvudsakligen av konstverk och konstföremål som köpts in i enlighet med gällande riktlinjer konst som kommunen tagit över från landstinget när landstingsverksamhet övertagits av kommunen gåvor i samband med invigningar, jubileer eller som resultat av att någon äldre kvarlämnat föremål vid bortgång på ett äldreboende Avdelningen för information och kultur har full kontroll över den konst som köpts in eftersom de själva medverkar i detta. Konst som tagits över från landstinget eller som lämnats kvar på ett äldreboende har man inte tillräcklig kunskap om. Det finns dessutom en del oklarheter om vem som har ansvaret för den konst som följt med på detta sätt, enligt den konstansvariga. Konsten har inte överlämnats på ett tydligt sätt, den har bara blivit kvar i kommunens lokaler. 3.2 Databas för all konst Kommunen har lagt upp en egen databas som innehåller en dokumentation av konstföremål i kommunen. Databasen består av drygt ca 500 olika konstverk/konstföremål - varje konstverk är fotograferat, konstnärens namn är angivet, föremålet är beskrivet och av förteckningen framgår var i kommunen konstverket är placerat. Databasen skapades med stöd av ett projektarbete. Arbetet med databasen inleddes 2006 och den kompletteras fortlöpande. Det är avdelningen för information och kulturs ansvar att konstföremålen inventeras och samlas i databasen. Av alla föremål är det f n ca tio stycken där det råder oklarhet om det är kommunen eller landstinget som äger föremålen. 3.3 Inventering Avdelningen för information och kultur har nyligen gjort en inventering av samtliga konstföremål i syfte att verifiera konstverkens existens och placering. Inventeringen visade att ca 95 procent av all konst fanns där den skulle finnas. Omkring fem procent fanns inte på angiven plats. Vid inventeringen fick man beskedet av de ansvariga i verksamheten att en tavla hade flyttats till ett annat rum, en tjänstemans nya arbetsplats el.dyl. Vid inventeringen var det inte möjligt att undersöka 5 (10)

6 den nya placeringen av pratiska skäl (nycklar kanske saknades, rummet var upptaget o.d.) Efter inventeringen upptäckte avdelningen för information och kultur att det finns en brist i databasen. Konsten är inte märkt på ett tydligt sätt med uppgift om att den ägs av kommunen. Konsten utrangeras inte på ett samlat sätt av avdelningen för information och kultur. Det är varje förvaltning som själv styr över vilken konst de vill exponera. När inventeringen gjordes blev det tydligt att det saknades personella resurser för genomförandet. Inventeringen tog därför tid. 3.4 Stickprov Som ett led i granskningen har ett stickprov genomförts i syfte att se om den konst som finns i inventarieförteckningen är placerad där den uppges vara. Stickprovet genomfördes den 7 oktober 2013 och omfattade tio olika konstverk. Vid avstämning mot inventarieförteckningen visade det sig att alla tio konstverk fanns exponerade där de enligt förteckningen uppges vara. 3.5 Principer kring hanteringen av konst Det har aldrig avsatts särskilda medel för inköp av konst enbart för utsmyckning. Inköp har hanterats i anslutning till om -, ny- och tillbyggnad och då har principen varit att en procent av byggkostnaden skall avse framtida konstutsmyckning. Vid inköp av konst finns en princip att köpa in konst av lokala konstnärer, inte att bygga upp en konstsamling av kända konstnärer för utlåning och cirkulation mellan verksamheter. Principerna om att anlita lokala krafter, placera konsten i lokaler där verksamheter som byggs om etc. gör att de som dagligen vistas med konsten inte ser den som särskilt värdefull. Det finns en princip om att den inköpta konsten skall exponeras för allmänheten, den är inte tänkt att användas för utsmyckning av enskilda tjänstemäns arbetsrum i första hand. Konsten flyttas som regel därför heller inte runt på olika platser i kommunen. Lokaler som har konstföremål är skolor, förskolor, äldreboenden, Stinsen och Kommunhuset. Kommunens konst ingår i egendomsförsäkringen där självrisken uppgår till 0,5 basbelopp med ett försäkringsbelopp motsvarande 25 basbelopp. Försäkringsbolaget kräver att kommunen skall meddela om det finns konst som har höga värden. Enligt ekonomikontoret är det bara ett konstverk som har det. 6 (10)

7 Konstverken är inte larmade separat. De lokaler där konstverken finns är utrustade med vanligt larm. Konstverken är heller inte försäkrade på något särskilt sätt, utan ev. skador täcks av den allmänna försäkringen i kommunen. 3.6 Otydligt ansvar I intervjun med de som arbetar med konsten framgår att det finns en viss otydlighet kring ansvaret för konsten i största allmänhet, särskilt om var ansvarsgränserna går när flera aktörer är involverade. Det saknas också dokumenterade rutinbeskrivningar som skall stödja handläggningen. Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för konsten, den förvaltning som bygger om har till uppgift att ta hand om konstverk som köps in och som avdelningen för information och kultur förvaltar. 3.7 Kommentar/bedömning Det finns inget utpekat ansvar för avdelningen för information och kultur att svara för konst som försvinner, äska medel för att ersätta konstverken, yrka medel för ev. restaurering eller löpande underhåll av de konstföremål som finns. Det saknas också policy för hur exponering och ev. rotation skall ske. Den konst som finns är enligt balansräkningen värderad till drygt två mkr. Konstinköp vid ny-, om - och tillbyggnad görs utifrån medel avsatta i investeringsbudgeten. Respektive nämnd ansvarar för sin del i investeringsbudgeten. Det innebär att den konst som köps in uppfattas tillhöra den nämnd som är berörd av investeringen. Det finns emellertid inget utpekat ansvar till den nämnden att fortlöpande överväga reinvesteringar i konsten, eller att utrangera konsten och ersätta den med ny när den går sönder, försvinner el.dyl. Hur dessa frågor hanteras är oklart. Enligt förslaget till ny delegationsordningen svarar informationschefen för inköp av konst och utsmyckning av offentlig miljö. Det framgår inte av förslaget vad ansvaret för inköpen omfattar. Gäller det hela kommunen eller bara kommunstyrelsen, och vad avser ansvaret? Vår bedömning Ansvaret för hanteringen av konsten behöver klargöras tydligare. 3.8 Rapportering till kommunstyrelsen Avdelningen för information och kultur har inte gjort någon formell rapportering av konstföremål, inventering el. dyl. till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen har heller aldrig efterfrågat någon rapport. 7 (10)

8 Konsten har aldrig värderats i syfte att klargöra ett ev. marknadsvärde efter inköp. 3.9 Kommentar/bedömning Det saknas policy som klargör kommunstyrelsens intentioner med konsten, vilken typ av konst som skall köpas in, hur den skall exponeras, vem som har ansvar för den inköpta konsten och om och i så fall på vilka grunder en rotation av konsten skall ske mellan olika byggnader i kommunen. Så länge ingen konst försvinner är nuvarande ordning tillräcklig, men med hänsyn till att konsten representerar ett värde och flera förvaltningar är involverade rekommenderas större tydlighet kring hur dessa frågor skall hanteras. 4 Svar på revisionsfrågor I granskningen skulle följande sju frågor besvaras. Fråga: Finns det en organisation och ansvarsfördelning av konstföremål och konstverk? Svar: Ja, inom avdelningen information och kultur finns ett par personer som arbetar med kommunens konst. Men ansvarsgränserna är otydliga i kommunen, enligt de uppgifter som framkommit i granskningen. Fråga: Finns det policy och riktlinjer för kommunens konstföremål och konstverk? Svar: Nej. Det saknas en policy. Det finns däremot riktlinjer, men dessa har reviderats vid ett par tillfällen utan att de formellt fastställts. Enligt uppgift gäller alltjämt de riktlinjer som fastställdes för länge sedan. Fråga: Finns det dokumenterade rutinbeskrivningar för hantering av konstföremål och konstverk? Svar: Nej. Hanteringen bygger på praxis. Fråga: Tillämpas riktlinjer och rutiner? Svar: Ja. De rutiner som utarbetats tillämpas, även om de inte är dokumenterade. Fråga: Finns det register över alla konstföremål och konstverk? Svar: Ja, arbetet med att skapa databasen inleddes 2006 och kompletteras fortlöpande. Förteckningen innehåller bilder av alla konstföremål, uppgifter om konstnär, placering i kommunen, namnet på konstverket och namnet på konstnären. 8 (10)

9 En stor brist är att det inte framgår att konsten inte är märkt med att den tillhör. Fråga: Hur sker inventering och aktualitetshållandet av konstföremål och konstverk? Svar: Inventering är nyligen genomförd. Den visade att ca 20 konstverk inte fanns på angiven plats och att föremålen flyttats till annan lokal. Den stickprovskontroll som gjordes i granskningen visade att de tio undersökta konstverken fanns där de enligt inventarieförteckningen skulle vara. Fråga: Hur är försäkringsskyddet utformat? Svar: Det finns inget separat försäkringsskydd för kommunens konstverk. Enligt uppgift beror det på att den inköpta konsten dels har ringa omfattning, dels är inköpt av lokala (läs: mindre kända konstnärer) varför denna fråga inte aktualiserats särskilt. Kommunens konst skyddas av kommunens allmänna försäkringsskydd. 5 Analys och rekommendationer Granskningen har visat att det saknas policy kring kommunens konst. Det finns riktlinjer kring hanteringen, men ansvarsfrågorna bedöms i viss mån vara otydliga. Själva hanteringen av konstinköp är tillfredsställande, inventeringen fungerar och den konst som finns förtecknad visar sig finnas där den uppges vara. Inventarieförteckningen skall kompletteras med att konsten märks med att den tillhör. Hanteringen bedöms därmed vara ändamålsenlig, men trots det kan kommunstyrelsen överväga följande: Ta fram en policy med uppgift om vilket syfte kommunen har med sin konst, på vilka grunder den skall köpas in, var den skall exponeras, hur frågor om ev. rotation skall fungera, hur ev. underhåll och utrangering skall hanteras etc. Klargör ansvarsgränserna lite tydligare för alla inblandade tillhör konsten den verksamhet som byggt om, till eller nytt, eller tillhör konsten kommunstyrelsen? Vad omfattar informations- och kulturavdelnings ansvar? Budgeten för konstinköp behöver beredas innan budgetberedningen tar ställning till hur mycket som skall anvisas konstinköp varje budgetår. 9 (10)

10 10 (10)

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun

Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Granskning av avtalstrohet, Vadstena Kommun Räkenskapsår 2011 Datum 10 mars 2012 Till Kommunrevisionen, Vadstena kommun Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen i Vadstena kommun har uppdragit åt Ernst

Läs mer

Granskning av Konstregister rutiner för hantering, oktober 2005

Granskning av Konstregister rutiner för hantering, oktober 2005 2005-10-19 Kultur- och fritidsnämnden För kännedom: Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Granskning av Konstregister rutiner för hantering, oktober 2005 Kommunrevisionen har genomfört en uppföljning av hur

Läs mer

Revisionsrapport Ängelholms kommuns hantering av konst

Revisionsrapport Ängelholms kommuns hantering av konst Revisionsrapport Ängelholms kommuns hantering av konst Linda Gustavsson Adrian Göransson April 2013 Innehållsförteckning 2.1. Bakgrund... 5 2.2. Revisionsfråga... 5 2.3. Metod och avgränsning... 5 3.1.

Läs mer

Arvika kommun. Granskning av kontroll och hantering av konstföremål. KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9

Arvika kommun. Granskning av kontroll och hantering av konstföremål. KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9 Granskning av kontroll och hantering av konstföremål KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Syfte 2 4. Metod och avgränsning 2 5. Ansvar inom kommunen 3 6.

Läs mer

1. Konst inom Älvkarleby kommun 3. 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning 4. 3. Beslutsprocess 4. 4. Konstförråd och konstregister 5

1. Konst inom Älvkarleby kommun 3. 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning 4. 3. Beslutsprocess 4. 4. Konstförråd och konstregister 5 1 Innehåll sida 1. Konst inom Älvkarleby kommun 3 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning 4 3. Beslutsprocess 4 4. Konstförråd och konstregister 5 5. Konst hos extern brukare 5 6. Donation och

Läs mer

Författningssamling. Konstpolicy Oskarshamns kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-04-13, 60. Gäller från och med 2015-04-14

Författningssamling. Konstpolicy Oskarshamns kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-04-13, 60. Gäller från och med 2015-04-14 Författningssamling Fastställd av kommunfullmäktige 2015-04-13, 60 Gäller från och med 2015-04-14 2 (6) Innehållsförteckning Inledning... 3 Målsättning och syfte... 3 Organisation... 3 Definition av konst...

Läs mer

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin

Hantering av konst. Gotlands kommun. Revisionsrapport 2010-12-16. Ramona Numelin Hantering av konst Gotlands kommun Revisionsrapport 2010-12-16 Ramona Numelin Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och revisionsfråga... 3 Revisionsfråga... 3 3. Metod... 3 4. Kommunfullmäktiges

Läs mer

Örebro kommun. Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar

Örebro kommun. Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar KPMG AB 8 december 2014 Antal sidor: 6 Bilagor: 3 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst www.pwc.se Revisionsrapport Sofia Nylund Simon Löwenthal Oktober 2017 Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2.

Läs mer

Revisionsrapport. Internkontroll - Finspångs kommun år 2007. Ref R Wallin

Revisionsrapport. Internkontroll - Finspångs kommun år 2007. Ref R Wallin Revisionsrapport Internkontroll - Finspångs kommun år 2007 Ref R Wallin 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 3. Syfte...4 4. Utgångspunkter...4 4.1 Metod...5 5. Resultat av granskningen...5 5.1 Servicenämnden...5

Läs mer

Ansökan om ökad tilldelning av medel för konstnärlig utsmyckning - Konstprojekt Pontushallen

Ansökan om ökad tilldelning av medel för konstnärlig utsmyckning - Konstprojekt Pontushallen Kommunstyrelsen 2012-11-12 246 597 Arbets- och personalutskottet 2012-11-12 250 516 Dnr 12.636-86 novkf20 Ansökan om ökad tilldelning av medel för konstnärlig utsmyckning - Konstprojekt Pontushallen Ärendebeskrivning

Läs mer

Rutiner för inventering av kommunens konst

Rutiner för inventering av kommunens konst Revisionsrapport Rutiner för inventering av kommunens konst Nyköpings kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Inledning och bakgrund...3 2 Revisionsfråga och metod...3 3 Granskningsresultat...3

Läs mer

Nordmalings kommun. Granskning av hantering av tilläggsbeställningar. Rapport. KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9

Nordmalings kommun. Granskning av hantering av tilläggsbeställningar. Rapport. KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9 Granskning av hantering av tilläggsbeställningar Rapport KPMG 16 september 2010 Antal sidor 9 Innehåll Sammanfattning ii 1. Uppdrag 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Genomförande 1 5. Finns en rutin för hantering

Läs mer

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11 Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning och ansvarig nämnd 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Granskning av konsthanteringen

Granskning av konsthanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av konsthanteringen Inger Hansén Region Örebro län Innehållsförteckning Sammanfattande revisionell bedömning... 1 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdrag

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Finspångs kommun 2010-01-25 Karin Jäderbrink, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Bakgrund och revisionsfrågor...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Revisionsfrågor

Läs mer

Upphandling och inköp

Upphandling och inköp www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor December 2014 Upphandling och inköp Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2.

Läs mer

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunens säkerställande av effektivt underhåll på kommunens fastigheter

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunens säkerställande av effektivt underhåll på kommunens fastigheter Finspångs kommun Revisorerna Revisionsrapport Granskning av kommunens säkerställande av effektivt underhåll på kommunens fastigheter 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Iakttagelser:...3 Rekommendation:...3

Läs mer

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013. Vellinge kommun. Fastighetsunderhåll Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna januari 2013 Vellinge kommun Fastighetsunderhåll Innehåll 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 2.1. Bakgrund...4 2.2. Syfte och revisionsfrågor...4

Läs mer

Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar

Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en granskning

Läs mer

LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION

LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION SAMMANFATTNING Landstinget Sörmland kommer under ett antal år framöver att genomföra stora investeringar inom

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun 11 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 7 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

Revisionsrapport Mönsterås kommun

Revisionsrapport Mönsterås kommun Revisionsrapport Granskning av hur kommunstyrelsen utövar sin förvaltningskontroll (uppsiktsplikt) Mönsterås kommun Malin Kronmar Caroline Liljebjörn 8 november 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 1

Läs mer

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Revisionsrapport Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Januari 2011 Anna Henriksson Fredrik Markstedt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Inledning...

Läs mer

Budgetprocess för investeringar uppföljande granskning. Skellefteå kommun

Budgetprocess för investeringar uppföljande granskning. Skellefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Budgetprocess för investeringar uppföljande granskning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisionskonsult Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3

Läs mer

Tjörns kommun Förstudie av kommunens fördelning av ansvar och beslutanderätt

Tjörns kommun Förstudie av kommunens fördelning av ansvar och beslutanderätt Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Februari 2013 Tjörns kommun Förstudie av kommunens fördelning av ansvar och beslutanderätt J ERNST & YOUNG ~~~Illlllllll~ =~ ERNST&YOUNG Innehåll 1. Inledning

Läs mer

Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna November 2012. Öckerö kommun Förstudie av implementeringen av den nya Planoch bygglagen

Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna November 2012. Öckerö kommun Förstudie av implementeringen av den nya Planoch bygglagen Förstudie 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna November 2012 Öckerö kommun Förstudie av implementeringen av den nya Planoch bygglagen Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Lekmannarevision 2007

Lekmannarevision 2007 Granskningsredogörelse * Lekmannarevision 2007 Krokomsbostäder 21 februari 2008 Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor *connectedthinking 2008-02-21 Maj-Britt Åkerström Innehållsförteckning 1

Läs mer

December 2014. Revisionsrapport Ansökan om ersättning för kostnader från Migrationsverket Östersunds kommun

December 2014. Revisionsrapport Ansökan om ersättning för kostnader från Migrationsverket Östersunds kommun December 2014 Revisionsrapport Ansökan om ersättning för kostnader från Migrationsverket Östersunds kommun Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Bedömning och rekommendationer

Läs mer

Revisionsrapport Norrtåg AB.

Revisionsrapport Norrtåg AB. l Revisionsrapport. GRANSKNING AV UPPHANDLING AV TÄGOPERATÖR SAMT UPPFÖUNING AV INGÄNGNA AVTAL I NORRTÄG AB Ansvarig: Majvor Enström 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 1. Inledning......... 3

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingets rutiner för utrangering av anläggningstillgångar - Fordon

Uppföljande granskning av landstingets rutiner för utrangering av anläggningstillgångar - Fordon Sa Uppföljande granskning av landstingets rutiner för utrangering av anläggningstillgångar - Fordon Rapport nr 05/2011 September 2011 Monika Norlin, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Alingsås kommun. Utredning avseende leasing HIP' EY Building a better working world

Alingsås kommun. Utredning avseende leasing HIP' EY Building a better working world Alingsås kommun Utredning avseende leasing HIP' EY Innehåll 1. Inledning 2 1.1. Bakgrund och syfte 2 1.2. Frågeställningar 2 1.3. Metod 2 1.4. Avgränsning 2 2. Utredningens resultat 3 2.1. Vad leasas av

Läs mer

Revisionsrapport. Oxelösunds kommun. Granskning av avtalshantering. Karin Jäderbrink Lars Edgren 2013-01-14

Revisionsrapport. Oxelösunds kommun. Granskning av avtalshantering. Karin Jäderbrink Lars Edgren 2013-01-14 Revisionsrapport Granskning av avtalshantering Karin Jäderbrink Lars Edgren Oxelösunds kommun 2013-01-14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga och kontrollmål

Läs mer

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Revisionsrapport Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Mars 2009 Thomas Lidgren Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Revisionsfråga...2 2.2 Metod...2 3. Beskrivning

Läs mer

Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen

Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Östersunds kommun 2010-10-22 Kjell Pettersson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Bakgrund

Läs mer

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2009-08-26, 83 Dokumentansvarig - Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning Roller...4 1. Bolaget som kommunalt organ...4 2. Kommunstyrelsens

Läs mer

Åstorps kommuns revisorer. Granskning av resurser för projektledning och bevakning av. Granskningsrapport Nr 2015-07

Åstorps kommuns revisorer. Granskning av resurser för projektledning och bevakning av. Granskningsrapport Nr 2015-07 Nr 2015-07 s revisorer Granskning av resurser för projektledning och bevakning av projekt, BFAB och KvB. Granskningsrapport Nr 2015-07 Granskningsrapporten är beställd av revisionen i genom: Bengt Sebring

Läs mer

Verkställighet och återrapportering kultur och samhällsutvecklingsnämnden

Verkställighet och återrapportering kultur och samhällsutvecklingsnämnden Revisionsrapport Verkställighet och återrapportering kultur och samhällsutvecklingsnämnden Söderhamns kommun Augusti 2010 Tove Färje Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...2 REKOMMENDATIONER...3 1 BAKGRUND...5

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning.

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning. Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende servicekontorets städavdelning Veronica Blank Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET...

Läs mer

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag Finspångs kommun Revisorerna Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Uppdrag...4 1.2 Metod...5

Läs mer

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149)

56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-04-11 56 Uppförande av tillfälliga bostäder i Huvudsta (KS/2016:149) Sammanfattning Den nya anvisningslagen innebär att Solna stad, under 2016,

Läs mer

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Granskning av projektverksamheten Granskningsrapport Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Uppdraget 1 4. Metod och avgränsning 2 5.

Läs mer

Landstinget i Kalmar Län

Landstinget i Kalmar Län Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Landstinget Kalmar Län Landstinget i Kalmar Län Granskning av bisysslor Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund och syfte...3

Läs mer

Genomförda granskningsprojekt under tiden 2008-2014

Genomförda granskningsprojekt under tiden 2008-2014 Genomförda granskningsprojekt under tiden 2008-2014 Datum 1 december 2014 Till Revisionen Från Anders Pålhed 1 Granskning av det olycksförebyggande arbetet (LSO) (rapport 2008-04-21) 1.1 Granskningens

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

Revisionsrapport nr 1, 2013, slutversion R Wallin. Valdemarsviks kommun Barn med särskilda behov

Revisionsrapport nr 1, 2013, slutversion R Wallin. Valdemarsviks kommun Barn med särskilda behov Revisionsrapport nr 1, 2013, slutversion R Wallin Valdemarsviks kommun Barn med särskilda behov Innehåll 1. Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Utgångspunkter... 3 1.2. Avgränsning... 3 1.3. Grund

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-12, 112 Innehåll Inledning... 2 Kommunstyrelsens roll... 2 Upphandlingsfunktionens roll... 2 Förvaltningarnas roll...

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av konsten i kommunen.

Revisionsrapport Granskning av konsten i kommunen. Revisionsrapport Granskning av konsten i kommunen. Östersunds kommun 7 juni 2013 Ante Strängby revisor Marianne Harr certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Regler,

Läs mer

December 2014 Pernilla Lihnell, Emelie Bjerke. Granskning av styrelsens arbete inom de kommunala bolagen Uddevalla kommun

December 2014 Pernilla Lihnell, Emelie Bjerke. Granskning av styrelsens arbete inom de kommunala bolagen Uddevalla kommun December 2014 Pernilla Lihnell, Emelie Bjerke Granskning av styrelsens arbete inom de kommunala bolagen Uddevalla kommun Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 4 2. Enkät styrelsens arbete 6 3. Uddevalla

Läs mer

Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Granskning av bisysslor

Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Granskning av bisysslor Revisorerna 1 (1) Ånge Fastighets och Industri AB Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en granskning av bisysslor,

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av faktureringsrutiner

Revisionsrapport: Granskning av faktureringsrutiner Revisorerna Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG granskning av faktureringsrutinerna vid tekniska avdelningen, se bifogad rapport. Vi önskar

Läs mer

Granskning av avtal vid kommunstyrelsen, socialnämnden och tekniska servicenämnden

Granskning av avtal vid kommunstyrelsen, socialnämnden och tekniska servicenämnden Granskning av avtal vid kommunstyrelsen, socialnämnden och tekniska servicenämnden KPMG Antal sidor: 11 2004 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Uppdrag 2 3. Bakgrund

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn 2011-11-15 1 (8) Plats och tid 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Alf-Göran Andersson Ann-Mari Louison Ingegerd

Läs mer

Revisionsrapport. TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen. Linda Gustavsson Revisionskonsult. November 2013

Revisionsrapport. TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen. Linda Gustavsson Revisionskonsult. November 2013 Revisionsrapport Placering unga i av barn och familjehem Trelleborgs kommun Linda Gustavsson Revisionskonsult November 2013 TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning i 2.

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för hantering av bildkonst

Riktlinjer och rutiner för hantering av bildkonst Utbrott av Lennart Rodhe Barnavårdscentralens väntrum, Lugnviks HC Riktlinjer och rutiner för Jämtlands läns landsting Bilaga till bildkonstpolicy Riktlinjer och rutiner för 2 (7) Riktlinjer och rutiner

Läs mer

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Rapport Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Anna-Karin Löfsved Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

ABCD. Ärendehantering Granskningsrapport. Säters kommun. Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx

ABCD. Ärendehantering Granskningsrapport. Säters kommun. Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx Säters kommun Ärendehantering Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx Innehåll 1.Sammanfattning 3 2. Syfte 3 3. Avgränsning 4 4. Metod 4 5. Genomförande

Läs mer

Revisionsrapport 1/2010. Åstorps kommun. Granskning av den fysiska inventariehanteringen

Revisionsrapport 1/2010. Åstorps kommun. Granskning av den fysiska inventariehanteringen Revisionsrapport 1/2010 Åstorps kommun Granskning av den fysiska inventariehanteringen Bengt Sebring, ordf Tord Sturesson, 1:e v ordf. Bengt Joehns, 2:e v ordf. Stig Andersson Nils Persson Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 1 (17) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

Riktlinjer kring personalföreträdare i nämnder Dnr KS.2015.133

Riktlinjer kring personalföreträdare i nämnder Dnr KS.2015.133 Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: Kommunstyrelsen 2015-06-17, 238 Ansvarig: Personalchefen Revideras: Vart 4:e år, 1:a året i mandatperioden el behov

Läs mer

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Revisionsrapport Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Smedjebackens kommun December 2009 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga...3 1.2 Kontrollmål...3

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun 2012-02-02 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens nämnder 1. Syfte och mål Syftet med dessa riktlinjer är att skapa en enhetlig hantering av upphandlingsärenden

Läs mer

REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET

REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET I JÄMTLANDS LÄN ÅR 2015 Ansvarig: Therese Norrbelius Revisionsrapport 2 (6) 1 INLEDNING På uppdrag av revisorerna i Samordningsförbundet i Jämtlands

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer

Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot

Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl 13.00-15.10 1 (22) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), ledamot Övriga deltagande Anders Ottosson,

Läs mer

Bilaga 1. Reviderad 2015-03-31 Gäller tills vidare. Årlig genomgång. Ansvarig tjänsteman: Magnus Olsson

Bilaga 1. Reviderad 2015-03-31 Gäller tills vidare. Årlig genomgång. Ansvarig tjänsteman: Magnus Olsson Bilaga 1 Reviderad 2015-03-31 Gäller tills vidare. Årlig genomgång Ansvarig tjänsteman: Magnus Olsson 2(5) Bakgrund Syftet med intern kontroll är att säkra en effektiv förvaltning och att undvika att allvarliga

Läs mer

Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna

Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna KUN 2007-11-08, p 14 1 (8) Konstenheten Handläggare: Göran Rosander Kulturnämndens budget för 2008 med plan för 2009 och 2010 rapport rörande åtgärder för att förbättra konstinventeringarna 1 Förslag till

Läs mer

Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1

Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1 Ängelholms kommuns förslag på Konstpolicy 2014-12-16 1 Varför ny konstpolicy? Kommunens fastighetsavdelning bolagiserades under kommunalt ägda AB Ängelholmslokaler Vems ansvar? Vilka pengar? 2014-12-16

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-08

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-08 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl 78-83 samt 85-99 FP Rolf Halberg

Läs mer

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden.

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden. Till kommunfullmäktige 2008 ÅRS REVISIONSBERÄTTELSE Vi har granskat kommunstyrelsens och övriga nämnders verksamhet samt årsredovisning, sammanställd redovisning och räkenskaper för år 2008 i Vaggeryds

Läs mer

Tranås kommun. Granskning av upphandling. Revisionsrapport. KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson

Tranås kommun. Granskning av upphandling. Revisionsrapport. KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson Granskning av upphandling Revisionsrapport KPMG AB 21 april 2009 Lisa Åberg och Fredrik Ottosson Innehåll 1. Bakgrund, syfte och metod 1 2. Regler om offentlig upphandling 1 2.1 Upphandlingsformerna 2

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av byggnads-

Läs mer

Tranås Kommun. Socialnämnden Individ och familjeomsorg Institutionsplaceringar. Granskningsrapport. KPMG AB 2013-06-14 Antal sidor: 11

Tranås Kommun. Socialnämnden Individ och familjeomsorg Institutionsplaceringar. Granskningsrapport. KPMG AB 2013-06-14 Antal sidor: 11 ABCD Tranås Kommun Socialnämnden Individ och familjeomsorg srapport KPMG AB Antal sidor: 11 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative ABCD Tranås Kommun Individ

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-08-16 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.30 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer

Avrapportering av intern kontroll för socialnämnden, första halvåret 2015

Avrapportering av intern kontroll för socialnämnden, första halvåret 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Ehlin Bengt Datum 2015-05-29 Diarienummer SCN-2015-0033 Socialnämnden Avrapportering av intern kontroll för socialnämnden, första halvåret 2015 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Granskning av bisysslor 2013

Granskning av bisysslor 2013 Granskning av bisysslor 2013 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Norrköpings kommun Norrköpings kommun Granskning av bisysslor Innehåll 1. Sammanfattning... 2

Läs mer

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2011-03-22 Rev/10049 Revisorerna Johan Magnusson Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 Tillgänglighet i vården Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra årlig granskning

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården. Sammanfattning. Kriminalvården 601 80 Norrköping 2007-02-12 32-2006-0517

Revisionsrapport. Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården. Sammanfattning. Kriminalvården 601 80 Norrköping 2007-02-12 32-2006-0517 Revisionsrapport Kriminalvården 601 80 Norrköping Datum Dnr 2007-02-12 32-2006-0517 Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Kriminalvården

Läs mer

Granskning av inköp och upphandlingar

Granskning av inköp och upphandlingar Granskning av inköp och upphandlingar Ekerö kommun Lotta Ricklander Januari 2012 2012-01-18 Lotta Ricklander Projektledare Anders Hägg Uppdragsansvarig Innehållsförteckning Inköp och upphandling Sammanfattning

Läs mer

Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse

Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse 1 september 2014 KS-2014/742.912 1 (11) HANDLÄGGARE Åsa Brunkvist Pia Nordeman 08-535 303 11 08-535 313 61 Kommunstyrelsen Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut

Läs mer

Plan för hantering av bildkonst i Timrå Kommun

Plan för hantering av bildkonst i Timrå Kommun Plan för hantering av bildkonst i Timrå Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-18 94 2(5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid 1. POLITISKA BESLUT OCH MEDVERKAN 3 2. ANSVAR 3 3. ÄGANDE, GALLRING OCH MEDVERKAN

Läs mer

Landstinget Gävleborg, Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommun

Landstinget Gävleborg, Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommun Revisionsrapport* Landstinget Gävleborg, Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommun Samverkan avseende ungdomar med psykosocialproblematik och psykiska sjukdomstillstånd November 2007 Karin

Läs mer

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund och syfte 3 3. Avgränsning 4 4. Projektorganisation och metod 4 5. Kommunens organisation kring lokalförsörjning 4 5.1

Läs mer

Örebro kommun. Granskning av biståndshandläggning inom äldreomsorgen. KPMG AB 8 december 2014 Antal sidor: 13

Örebro kommun. Granskning av biståndshandläggning inom äldreomsorgen. KPMG AB 8 december 2014 Antal sidor: 13 Granskning av biståndshandläggning inom äldreomsorgen KPMG AB 8 december 2014 Antal sidor: 13 2014 KPMG AB, a Swedish limited liability partnership and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Granskning av fakturahanteringen i de fyra storsjukhusen samt Habilitering & Hälsa

Granskning av fakturahanteringen i de fyra storsjukhusen samt Habilitering & Hälsa Granskning av fakturahanteringen i de fyra storsjukhusen samt Habilitering & Hälsa Dnr: Rev 34-2012 Genomförd av: Revisionsenheten Thomas Vilhelmsson Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av riktlinjer och rutiner för hantering av akuta omvärldssituationer 2009-12-14.

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av riktlinjer och rutiner för hantering av akuta omvärldssituationer 2009-12-14. Revisionsrapport Granskning av riktlinjer och rutiner för hantering av akuta omvärldssituationer Nerikes Brandkår 2009-12-14 Ref Roger Wallin 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Metod... 3 2. Bakgrund

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsformer

Kommunstyrelsens arbetsformer Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbetsformer Härryda kommun 25 maj 2009 Bo Thörn 1 Sammanfattning Revisorerna i Härryda kommun har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers i uppdrag att granska

Läs mer

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387

Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering. Dnr 2012-387 Beslutsförslag H Kommunstyrelseförvaltningen Yttrande över promemorian Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk Dnr 2012-387 Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Rådgivningsrapport. Utköp av tjänsteman utredning av processerna runt beslut

Rådgivningsrapport. Utköp av tjänsteman utredning av processerna runt beslut www.pwc.se Rådgivningsrapport Hans Forsström Maria Strömbäck Kerstin Svensson maj 2015 Utköp av tjänsteman utredning av processerna runt beslut Pajala kommun Innehållsförteckning Uppdrag... 1 Bakgrund...

Läs mer

Granskning av kommunala beslut och handlingar rörande vägföreningar

Granskning av kommunala beslut och handlingar rörande vägföreningar HYLTE KOMMUN Granskning av kommunala beslut och handlingar rörande vägföreningar December 2007 Sven-Olof Ludvigsson 2 Innehållsförteckning Sammanfattning sid. 2 Bakgrund sid. 3 Uppdrag, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av ansvarsfördelning mellan teknisk nämnd och förvaltningen

Granskning av ansvarsfördelning mellan teknisk nämnd och förvaltningen www.pwc.se Alf Wahlgren, certifierad kommunal revisor Carl-Gustaf Folkeson, revisionskonsult Granskning av ansvarsfördelning mellan teknisk nämnd och förvaltningen Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Granskning av landstingets hantering av sjuka hus

Granskning av landstingets hantering av sjuka hus Granskning av landstingets hantering av sjuka hus Rapport nr 18/2013 Januari 2014 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 4 2. BAKGRUND...

Läs mer

Inventarieredovisning

Inventarieredovisning Revisionsrapport Inventarieredovisning Botkyrka kommun 2010-03-08 Frida Enocksson Pernilla Fagerstedt Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2

Läs mer